TR201807521T4 - Sarmal baski yayini helezoni̇k bi̇r yaya vi̇dalamak i̇çi̇n alet ve yöntem. - Google Patents

Sarmal baski yayini helezoni̇k bi̇r yaya vi̇dalamak i̇çi̇n alet ve yöntem. Download PDF

Info

Publication number
TR201807521T4
TR201807521T4 TR2018/07521T TR201807521T TR201807521T4 TR 201807521 T4 TR201807521 T4 TR 201807521T4 TR 2018/07521 T TR2018/07521 T TR 2018/07521T TR 201807521 T TR201807521 T TR 201807521T TR 201807521 T4 TR201807521 T4 TR 201807521T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
tool
helical compression
mandrel
spring
helical
Prior art date
Application number
TR2018/07521T
Other languages
English (en)
Inventor
Koepff Philipp
Original Assignee
Dr Werner Roehrs Gmbh & Co Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=48576763&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=TR201807521(T4) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Dr Werner Roehrs Gmbh & Co Kg filed Critical Dr Werner Roehrs Gmbh & Co Kg
Publication of TR201807521T4 publication Critical patent/TR201807521T4/tr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25BTOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
    • B25B27/00Hand tools, specially adapted for fitting together or separating parts or objects whether or not involving some deformation, not otherwise provided for
    • B25B27/14Hand tools, specially adapted for fitting together or separating parts or objects whether or not involving some deformation, not otherwise provided for for assembling objects other than by press fit or detaching same
    • B25B27/30Hand tools, specially adapted for fitting together or separating parts or objects whether or not involving some deformation, not otherwise provided for for assembling objects other than by press fit or detaching same positioning or withdrawing springs, e.g. coil or leaf springs
    • B25B27/302Hand tools, specially adapted for fitting together or separating parts or objects whether or not involving some deformation, not otherwise provided for for assembling objects other than by press fit or detaching same positioning or withdrawing springs, e.g. coil or leaf springs coil springs other than torsion coil springs
    • B25B27/304Hand tools, specially adapted for fitting together or separating parts or objects whether or not involving some deformation, not otherwise provided for for assembling objects other than by press fit or detaching same positioning or withdrawing springs, e.g. coil or leaf springs coil springs other than torsion coil springs by compressing coil springs
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25BTOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
    • B25B27/00Hand tools, specially adapted for fitting together or separating parts or objects whether or not involving some deformation, not otherwise provided for
    • B25B27/14Hand tools, specially adapted for fitting together or separating parts or objects whether or not involving some deformation, not otherwise provided for for assembling objects other than by press fit or detaching same
    • B25B27/30Hand tools, specially adapted for fitting together or separating parts or objects whether or not involving some deformation, not otherwise provided for for assembling objects other than by press fit or detaching same positioning or withdrawing springs, e.g. coil or leaf springs
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21FWORKING OR PROCESSING OF METAL WIRE
    • B21F35/00Making springs from wire
    • B21F35/006Double twist coil springs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Springs (AREA)
  • Wire Processing (AREA)
  • Coating Apparatus (AREA)

Abstract

Düzenleme kendi silindirik alet gövdelerini (2) de içeren iki aleti (1) içerir. Bu alet gövdeleri silindirik mandrelleri (5) almak için bir geçit (3) içerir. Bu geçiş, bir aletin diğer aletin zıttına döndüğü bir dönme eksenine (7) eşmerkezli olarak ayarlanmıştır. Bir tırnak (12) spiral sıkıştırma yayının ucunu bağlamak için geçişin ön yüzeyine (9) bitişik şekilde oluşturulmuştur. Tırnak, dönel yönde bir izdüşüm ortaya çıkarıyor. Mandrel, kısmen sabit bir kesiti ortaya çıkarıyor. Yay, dış yüzeye küçük bir boşluk farkıyla yerleştiriliyor. Bağımsız istemler ayrıca şunları da içeriyor: (1) sarmal baskı yayını helezonik bir yaya bağlamak için kullanılan sistem (2) sarmal baskı yayını helezonik bir yaya bağlamak için kullanılan yöntem.

Description

TARIFNAME SARMAL BASKI YAYINI HELEZONIK BIR YAYA VIDALAMAK IÇIN ALET VE YÖNTEM Mevcut bulus, sarmal baski yayini helezonik bir yaya vidalamak için bir alet, sistem ve yöntem ile ilgilidir.
DE 476 852 A Helezonik yay sarma makinelerinin bir mandrel üzerinde bir yay ucunu tutmak için kullanilan bir lug tipi kelepçe açiklanmaktadir. Burun, mandrele eksantrik olarak ayarlanmis, rotatif bir halkaya sabitlenmistir. Bu düzenleme ile birlikte, mandrelin rotatif hareketinin baslangicinda burun mandrele daha yakinlastirilir ve sikistirilmis yay ucuna burun tarafindan sürekli artan bir baski uygulanir, böylece burun üzerindeki kisa, çikintili olmayan yay parçasi sikistirilmalidir.
DE 898 143 Böylece, rotatif bir mandrel üzerinde sargi yaylari için bir mekanizma ortaya çikar. Bu mekanizmaya göre bir diskin, bir aletin tutma yerinin ön kismina ayarlanabilir sekilde monte edilmis olmasi ve kendi çevresinde en az bir degisen, maksimum genislige sahip olacak sekilde tasarlanmasi saglanir. Bu sekilde mekanizma, rotatif mandrele ve mandrel ile temas noktasinda disk genisliginin üretilecek olan yaylarin dönüslerine, istenen araliga karsilik gelecek sekilde uygun olabilir. Daha sonra disk, mandrel üzerindeki telin son dönüsüne uygulanir ve böylece tel tam olarak mandrel üzerinde istenen araliga ulasir.
DE 29 16 446 02 Bunun içinde helezonik bir yay seti ortaya çikar. Bu helezonik yay seti, yay bandindan yay eksenine 90°'den daha küçük bir açiya sahip olan yay bandinin daha uzun bir enine kesit olan bir yay bandindan yay eksenine çevrelenmis iki helezon yay içerir. Bu iki helezonik yay, enine kesitlerin karsilikli yönlendirilmis egimi ile birlikte vidalanir.
DE 41 00 842 Cl Böylece, baska bir helezonik yay ortaya çikar. Bu helezonik yay, yay gövdesine ekli en az bir destek parçasi içerir. Destek parçasi ve yay gövdesi tek katli olarak dizayn edilir ve yay gövdesi, sargilar arasindaki malzemenin çikarilmasiyla üretilir.
US 26 49 130 A Böylece helezonik yaylari sarmak için bir mekanizma ortaya çikar.
Bu mekanizma, bir mandrelin düzenlendigi bir tahrik miline sahiptir. Bir kilavuz tertibati hakkinda mandrel üzerindeki bir tel kaldirilir ve bu tel, itme milinin devir hareketi araciligiyla mandrel üzerinde bir helezonik yay haline getirilir.
EP 2 223 752 A1 Bunun içinde, bir bükme makinesinde kullanilabilen esnek aletlerin, sargi seklinde islenen parçalarinin bükülmesi veya sikistirilmasi üzerine bir alet takimi tarif edilmektedir. Alet takiminin özel bükme aletleri, ön yüzünde bir mandrel parçasinin düzenlendigi silindirik bir takim yuvasi içerir. Mandrel parçasinin ön tarafinda, bükülmüs mandrel olusturulur. Ayrica, bükme aletinin üzerinde, bükme mandreline karsi bükme yaparken bükümlü parçalari preslemek için sekil verme oyuguna ve sekillendirme çenesine sahip olan bir bükme parçasi bulunmaktadir.
Farkli form parçalarinin form oluklari farkli bir is parçasi kesitleri için düzenlenmistir.
US 4,253,350 A Böylece, garaj kapisi yaylarinin gerilmesi için bir mekanizma ortaya çikar. Bu mekanizmaya göre silindir, mandrel gibi benzeri bir gövde üzerinde bir yayin düzenlenmesi ve yayin bir ucunun, ön görülmüs mandrel haznesi ile iliskili sekilde sabitlenmesi saglanir. Yayin diger serbest ucu, mekanizmanin bir mandal mekanizmasina baglanmistir. Mandal mekanizmasinin çalistirilmasiyla birlikte, yay buna göre öngerilimli olabilir ve bir garaj kapisina uygun bir mekanizmada kullanilabilir.
Endüstriyel üretim ve Belleville yaylarinin kullanimi birçok dezavantaja sahiptir.
Burada, üretimle birlikte yüksek maliyet ve is gücü belirtilmistir. Uygulamadaki Belleville yaylari, bakiminin uzun sürmesi ve birçok tekli plakadan olusmasindan dolayi dezavantaja sahiptir. Buna ek olarak, materyalin elverissiz fiber konumu, çatlak olusumunu kolaylastirir.
Bu dezavantajlari önlemek için sarilmis helezonik yaylar gelistirilmistir. Bunlar birçok durumda zit yönlü yayli sütunlarin yerine geçebilir.
Helezonik yay, birbiri içine vidalanmis iki özdes sarmal baski yayindan olusan tek parçali bir yay elemani olup bunlarin her biri, bir serit yay benzeri olan enine kesit, dik olan ve merkezi eksenli bir açiya sahip olan serit çelikten sarilmistir.
Helezonik yaylar birer birer sarmal plakalara ayrilmadigindan, degistirilemeyen sabit yayli bir durumda teslim edilebilme avantajina sahiptir. Helezonik yayin iç ve dis çaplarinin kenarlari, yay çeligi seridinin istenilen dikdörtgen veya trapez kesitini yuvarlarken veya çekerken oluk açilabilir. Bantin fiber olmasi, ayni yük altinda kirilmaya karsi yüksek bir direnç saglamasi gibi avantajlari vardir. Kuvvet aktarmasi, sarmal baski yaylarina benzeyen süspansiyon yaylari araciligi ile uygulanir.
Mevcut bulusun amaci sarmal plaka yaylarin birlikte vidalanmasini kolaylastiran bir alet sunmaktir.
Bulus, bu amaca ulasmak için bagimsiz istemlerde belirtilen gerekli özelliklere sahiptir. Bu nedenle avantajli tasarimlar, ilgili alt istemlerde verilmistir.
Bulusa ve istem 1'e göre sarmal plaka yaylarini vidalamak için bir alet saglanmistir.
Bir sarmal plaka yayi, her biri serit yayi gibi enine kesit, dik ve merkezi eksene egik olarak serit çelikten sarilmis, birbirine paralel iki helezonik baski yayindan olusan tek parçali bir yay elemanidir.
Sarmal baski yayinin bir ucu, bu bulusa göre bir alete baglanabilir. Buradai sarmal baski yayinin sabitlenmesi için sarmal baski yayinin bir ucu tirnak içine sabitlenir.
Bulusa göre iki alet içeren bir alet düzenegi saglayarak, iki sarmal baski yayinin bir helezonik yayi vidalamasi mümkündür. Bu durumda, bir sarmal baski yayi veya karsilik gelen alet devir yönü olarak ayarlanir, bu sayede ikinci alet veya burada düzenlenen sarmal baski yayi hiç bir devir yönüne maruz kalmaz. Bu sekilde, iki sarmal baski yayi biribirine vidalanir.
Dahasi, ikinci bir sarmal baski yayinin devir hareketini sinirlamak için yaklasik olarak taban tabana zit yöndeki geçise göre tirnak düzenlenebilir.
Ki sarmal baski yayi vidalandiginda, her iki sarmal baski yayi durma noktasina ulastiktan sonra tamamen vidalanmistir.
Bulusa ve aletin ikinci bir yapilisina göre, öncelikle bir germe aygiti olarak uygulamasi bir sabitleme araci vasitasiyla geçidin bir çapi, farkli çaplara sahip mandrellerin yerlestirilebilmesi için ayarlanabilirdir.
Bu sekilde, farkli çaplardaki sarmal baski yaylarini tek bir aletle vidalamak mümkündür.
Mandrel, üzerinde küçük bir harekete sahip bir sarmal baski yayinin takilabilecegi silindirik, yanal bir yüzeye sahiptir. Mandrel, konik bir uç ile teçhiz edilebilir.
Ayricai ikinci düzenlemeye göre bir yapilis düzenegi vasitasiyla tirnagin ve durdurmanin devir eksenine olan mesafesi ayarlanabilir ve böylece farkli çaplardaki sarmal baski yaylari kullanilabilir. Bu nedenle, farkli çaplardaki sarmal baski yaylari sabitlenebilir.
Tirnak ve durdurma, aletin ön yüzüne serbest birakilabilir sekilde baglanabildigi için tirnagin devir yönüne göre bir ön kismin düzenlemesi degiskendir.
Bu sekilde, sagli sollu sarmalanmis sarmal baski yaylari helezonik bir yaya vidalanabilir. Dahasi, helezonik bir yayi vidalamak için bir sistem bile teçhiz edilebilir.
Istem 1 ila 8'den birine göre bir torna makinesi ve iki adet tam teçhizatli alet, burada her bir alet üzerinde bir sarmal baski yayi düzenleyebilir ve tornada bir takim devir ekseni etrafinda dönecek sekilde sabitlenir ve döner bir hareketle torna makinesi sayesinde ayarlanabilir. Bir mandrel, bu iki aletten birinin geçisine sabitlenir. Diger araç, küçük hareketli mandrelin yerlestirilebilecegi bir geçit vardir, böylece iki alet eksensel olarak hizalanmistir. Her iki alette, ilgili tirnaktaki bir sarmal baski yayi sabitlenebilir, böylece iki sarmal baski yayi, helezonik bir yay ile birbirine vidalanir, böylece mandrel diger aletin geçisi boyunca vidalanir, Bir aletin sapi, bir torna makinesi tezgahinda sabitlenebilir, Bir torna makinesi altinda, bu bulusun barindirdigi tüm döner makineler, Örn. Torna makineleri, Freze makineleri, Matkaplar, Motorlar veya Tahrikler gibi benzeri makineler anlasilabilir.
Bulus, çizimlere ragmen asagida daha detayli olarak açiklanacaktir. Bunlar su sekildedir: Mandrel ile ilk uygulama örnegi ve bulusa göre, bir aletin bir perspektif görünüsüdür, Bulusa ve tutamaçli ilk uygulama örnegine göre, bir aletin perspektif görünüsüdür, Mandrel ve kenetleme düzeni ile ikinci bir uygulama örnegine ve bulusa göre, bir Bulusa ve tutamaçli ilk uygulama örnegine göre, bir aletin perspektif görünüsüdür, ve Helezonik bir yay ile sarmal baski yayini baglamada kullanilan bulusun sistemine göre sematik bir görünüsüdür.
Bulusa uygun aletin (1) ilk tasarlama örnegine göre, buna yaklasik olarak silindir seklindeki bir alet gövdesi (2) vardir (Sekil 1, Sekil 2).
Alet gövdesinin (2) dis yüzeyi, bir dönme eksenine (7) tek merkezli olarak yerlestirilmistir. Alet (1) kullanim sirasinda dönme ekseni (7) etrafinda döndürülebilir.
Alet gövdesinde (2) eksenel olarak uzanan bir geçit (3) olusur. Geçit (3), alet gövdesindeki (2) dönme ekseni (7) ile tek merkezli olarak düzenlenmistir.
Ayrica, alet gövdesi (2) üzerinde radyal olarak uzanan, yaklasik dört disli delik (4) bulunmaktadir.
Geçit'te (3), yaklasik olarak silindirik sekilli bir mandrel (5) düzenlenmistir. Mandrel (5), disli deliklerde (4) vidalarla düzenlenerek (6) sabitlenmistir.
Mandrel (5) sabit bir enine kesite sahiptir, öyle ki mandrelin dis yüzeyinde (5) küçük bir hareket ile vidalanmis sarmal baski yayi olacak sekilde düzenlenebilir.
Alet gövdesi (2), dönme eksenine (7) yaklasik olarak dik bir ön yüze (9) sahiptir. Ön yüzeyinde (9), bir Tirnak-/Durdurma gövdesi (11) olusturulur. Tirnak/Durdurma gövdesi, ön yüzeyi (9) boyunca enlemesine uzanan ve Alet'in Gövdesi (2) üzerinde merkezi olarak ayarlanmis genis bir bölme olusturulur. Geçit (3), bölme boyunca uzanir. Bölme, iki paralel dar yan yüzeye (10) sahiptir. Dar bir yan yüzeyde (10) bir girinti veya bir oluk sokulur, böylece agin oluk tanimlama kismi bir helisel sikistirma yayinin sabitlenmesi için bir tirnak (12) olusturur. Tirnak (12), yaklasik olarak radyal yönde uzanir ve devir yönünde (8) bir çikinti olusturur. Tirnak (12), yaklasik olarak tam karsit yöndeki geçite (3) göre düzenlenmis dar yan yüzey bölgesi (10), sarmal baski yayina dayanan bir durdurma (25) olusturur. Tirnak (12) ve durdurma (25) böylece dönme eksenine (7) veya mandrele (5) yaklasik olarak dönerek simetrik olarak düzenlenmistir.
Aletin gövdesinin (2) cephe yüzeyinin karsisindaki aletin (1) ucunda, bir saft (13) olusturulur. Saft (13), bir torna makinesi mandrenine takilabilecek sekilde tasarlanmistir. Prensipte saft, aletin (1) bir torna makinasina baglanmasi veya aletin (1) mandren içerisine takilmasi uygun olan herhangi bir sekle sahip olabilir. Saft'in (13) eksenel yönündeki üstten görünüsünde gerektiginde üç, dört, bes defa veya daha fazla dairesel, eliptik, çokgen ve yuvarlak köseler sekillendirilebilir. Saft (13) ve mandrel (5) özellikle, alet gövdesinin (2) geçitine (3) sabitlenmis olan tek bir probtan olusturulur.
Aletin (1) baska bir uygulamasi (Sekil 2) esasen ayni alet gövdesine sahiptir, burada ikinci bir mandrel veya bir saft saglanmaz. Alet gövdesinin bu uygulamasi (2) geçiti (3) birinci tasarlama formundan biraz daha büyüktür, öyle ki alet gövdesi (2), mandrel (5) üzerinde bir hareket ile sokulabilir ve mandrel (5), alet gövdesi (2) içinde serbestçe dönebilir. Iki zit disli delikte (4), her durumda bir tutma sapi (26) eklenir.
Bulusa göre bir alet (1) ikinci bir uygulamaya göre tasarlanmis olup, bu alet (1) farkli çaplarda helezonik yaylari üretebilmektedir. Bulusa ve ikinci uygulamaya göre aletin yapisi (1), esasen birinci uygulamaya göre aletin yapisina karsilik gelir. Aksi açiklanmadigi sürece ikinci uygulamaya göre alet, birinci uygulamaya göre alet ile ayni özellikleri içinde barindirir. Ayni yapi parçalari, ayni referans numaralariyla saglanmistir.
Ikinci uygulamaya örnegine göre alet (1), iki kisim halinde tasarlanan bir alet gövdesi (2) içerir (Sekil 3 ila 5).
Ilk uygulama örnegine (Sekil 3) göre alet gövdesi (2), birbirine vidalarla (gösterilmemistir) birlestirilen iki yarim dairesel segmentten (14, 15) olusur.
Birlestirilmis durumda, her iki yarim daire segmentinde (14, 15) veya dönme ekseninin (7) bölgesinde merkezi olarak bir dikdörtgen girinti (16) saglanir. Girintide (16), monte edilmis iki bas sikma çenesi (17, 18) düzenlenmistir. Her iki sikma çenesi (17, 18), örnegin bir rayda montaj kilavuzunda (gösterilmemistir) radyal yönde birbirinden aralikli olarak düzenlenebilir. Sikma çeneleri (17, 18), bir sikma tertibatinin ayarlanmasi ile birlikte olusur. Ayar tertibati ile, her iki sikma çenesi (17, 18) ayni anda birbirine veya birbirlerine dogru hareket edebilir. Sekil 3'teki uygulama formuna göre, bu ayar tertibati gösterilmemistir.
Mandrel (5), sikma çeneleri (17, 18) arasina sikistirilabilir.
Sikma çenelerin her biri (17, 18) iki delige (21, 22) sahiptir.
Tirnak (12), ikinci uygulama örnegine göre L-sekilli bir gövde olarak olusturulmustur, burada dönme ekseni (8) yönünde çikinti yapan bir kenar ve diger kenar eksenel yönde uzanir ve bir silindirik pim ile saglanir. Tirnak (12), sikma çenesinin (17) deliklerinden (21) birinde silindirik pim vasitasiyla yerlestirilir.
Ayni zamanda durdurma (25), eksenel yönde (10) uzanan bir silindir pimi ile donatilmis, yaklasik olarak paralel olusturulmus bir gövdedir. Durdurma (25), sikma çenesine karsilik gelen bir delige silindirik pim vasitasiyla sokulur ve bu yaklasik olarak tirnagin karsisindaki zit tarafa göre düzenlenmistir.
Asagida helezonik bir yay gövdesini vidalamak için bir sistem açiklanmaktadir (Sekil Sikma çenesinin (17, 18) her birinde iki delik oldugu için tirnak (12) ve durdurma (25), alet üzerinde iki farkli sekilde sabitlenebilir. Pozisyonlar, tirnagin her durumda ters yönde, iki pozisyonda hizalanacagi sekilde ayarlanir ve böylece tirnagin bir dili, dönme eksenine (7) es merkezli ve yaklasik tegetsel ayarlanir, öyle ki mandrel (5) üzerine yerlestirilmis sarmal baski yayinin bir ucu, tirnagin oyugunda hedefine ulastiktan sonra durur. Deliklerin (21, 22) bu farkli konumlari, tirnaklarin farkli rotasyon için ayarlanmasina daha dogrusu yaylarin devir yönüne izin vermektedir. Bu alet, daha dogrusu sol veya sag-sarimli yaylar için de kullanilabilir. Çeneler (17, 18) arasindaki mesafe ayarlanabilir oldugundan, alet ayrica farkli kalinliklardaki mandreller (5) için de kullanilabilir. Mevcut alet, kullanilan farkli boyuttaki helezonik yaylar için çok esnektir.
Sekil 4, iki tutamaca (26) sahip ikinci bir uygulama formunu göstermektedir. Alet gövdesi, bu somut örnekte, iki farkli büyüklükteki dairesel bölümlere (27, 28) bölünmüstür. Bu alet, aksi durmda Sekil 3'ün ilk uygulama formuna karsilik gelir.
Sistem (24), bir torna makinesi mandreni içine sabitlenmis bir tirnak-durdurma aletini Bu alette, sarmal bir baski yayi ayarlanabilir. Alet, torna makinesi mandreninde dönme ekseni çevresinde dönel bir sekilde sabitlenmistir ve torna makinesi bir dönel Tirnak ve durdurma gibi tutus kollari olan baska bir alet, dönme mukavemetli sabitlenen ilk alete eksenel olarak sabitlenmistir.
Mandrel (5), ilk aletin 1/1 geçitine sabitlenmistir.
Birinci helezonik baski yayi (29), mandrel (5) üzerinde düzenlenmistir ve böylece birinci aletin (1/1) tirnagin (12) bir ucunu içerir ve dönme yönünde sabit bir sekilde sabitlenir. Ikinci bir sarmal baski yayi (30) mandrel (5) üzerinde bulunur ve böylece her iki yay (29, 30), birbirine geçirilmis bir birinci devir kismi ile düzenlenmistir. Ikinci sarmal baski yayinin (30) serbest ucu, ikinci aletin (1/2) tirnagi (12) ile girilir ve böylece dönmeye karsi sabitlenir.
Torna makinesi çalistirken (20), birinci alet (1/1) ve dolayisiyla birinci helezonik yay (29) döndürülür. Ikinci alet (1/2), tutamaçlar (26) üzerindeki bir kullanici için döner sekilde tutulur ve böylece ikinci sarmal baski yayi (30) döner sekilde sabitlenir. Her iki yay (29, 30) birlikte vidalanir. Ikinci alet (1/2) birinci alet (1/1) üzerinden karsi bir kuvvet ile çekilmesi gayet amacina uygundur, bu sayede her iki sarmal baski yayindan (29, 30) gelen birim gerilim altinda tutulmaktadir. Sonuç olarak, her iki yayi (29, 30) vidalarken ortaya çikan sürtünme kuvvetleri minimize edilir. Torna makinesi (20), iki sarmal baski yayi (29, 30) ile ilgili durdurmalara (25) dayanana kadar çalistirilmaya devam edilir. Özellikle, kullanicinin torna makinesinin dönme hizini (20) ayarlayabilecegi bir ayak anahtari mevcuttur.
Her iki sarmal baski yayi (29, 30), helezonik bir yaya komple vidalanmis mi, sarmal baski yaylarinin uçlari tirnaklardan (12) serbest birakilir, ikinci alet (1/2) mandrelden kaldirilir ve vidalanmis sarmal baski yayi mandrelden (5) çikarilir. Özellikle, iki sarmal baski yayi (29, 30) zaten bir parçadir, örn. Yarim dönüs, mandrele (5) takilmadan önce birbirine vidalanmistir.
Bu uygulama örneginde mandrel (5), torna makinesine (20) sabitlenen birinci alete (1/1) sabitlenir. Bulus baglaminda, dogal olarak ikinci alet 1/2 üzerindeki mandrel (5), diger alet 1/1 üzerinde mandrel için bir geçit saglamak ve düzeltmek için elle tutulmaktadir.
Referans numarasi listesi 1 Alet Alet gövdesi Mandrel Dönme ekseni Dönme yönü Ön yüzey Dar yan yüzey Tirnak/Durdurma gövdesi Tirnak Yari dairesel segment Yari dairesel segment Sikma çeneleri Sikma çeneleri Torna makinesi Geçit deligi Geçit deligi 23 24 Helezonik yaylari vidalamak için kullanilan sistem Durdurma Tutamaç Dairesel segment Dairesel segment Sarmal baski yayi Sarmal baski yayi mHYAîJ

Claims (15)

ISTEMLER
1. Sarmal baski yaylarini helezonik bir yay ile vidalamak için bir alet gövdesinin (2), üzerinde sarmal bir baski yayinin (29, 30) yerlestirilebildigi bir mandrelin (5) alinabilmesi için bir geçidi (3) bulunan bir aleti, ki burada geçit, sarmal baski yaylarini (29, 30) önceden belirlenmis bir devir yönünde (8) vidalarken aletin (1) etrafinda dönme eksenine es merkezli olarak düzenlenmistir, dönmekte olan alet gövdesi (2) dik bir dönme eksenine (7) sahip olup, ön yüzeyi (9) geçite (3) yaklasik olarak dikey olarak düzenlenmis, böylece sarmal bir baski yayinin (29, 30) bir ucunun sabitlenmesi için bir tirnak (12) olusturulmustur ve özelligi devir yönünde (8) bir çikintiya sahip olmasidir.
2. Istem 1'e göre alet olup özelligi, ikinci sarmal baski yayinin dönme hareketini durdurmak (25) için yaklasik olarak taban tabana zit yönde bir geçit (3) boyunca çikintinin düzenlenmis olmasidir.
3. Istem 1 veya 2'ye göre alet olup özelligi, geçitin (3) açik genisliginin, farkli kalinliktaki mandrellerin (5) yerlestirilebilmesi için ayarlanabilir olmasidir.
4. Istem 1 ila 3 arasindaki istemlerden birine göre alet olup özelligi, mandrelin (5) üzerinde küçük bir hareketlilik için bir sarmal baski yayinin takilabilecegi sabit bir enine kesite sahip en azindan kismen dis bir yüzeyin olmasidir.
5. Istem 1 ila 4 arasindaki istemlerden birine göre alet olup özelligi, tirnagin (12) ve durdurmanin (25) aletin ön yüzeyine sökülebilir sekilde baglanabilmesi ve böylece tirnak çikintisinin (12) bir düzenlemesinin devir yönü (8) üzerinde degistirilebilmesi için sol ve saga sarilmis sarmal baski yaylarinin alinabilir olmasidir.
6. Istem 2 ila 4 arasindaki istemlerden birine göre alet olup özelligi, bir ayar tertibati araciligiyla tirnak (12) ile durdurma (25) dönme ekseni (7) arasindaki mesafenin, farkli iç çaptaki sarmal baski yaylarinin sabitlenebilecegi sekilde ayarlanabilir olmasidir.
7. Istem 1 ila 6 arasindaki istemlerden birine göre alet olup özelligi, alet üzerinde (1/2) en az bir veya tercihen iki tutamacin (26) aleti dönme mukavemetli olarak
8. istem 1 ila 6 arasindaki istemlerden birine göre alet olup özelligi, aletin (1/2) bir torna makinesine (20) baglanabilen ve tercihen torba makinesine sabitlenebilen bir safta (13) sahip olmasidir.
9. Istem 8'e göre alet olup özelligi, saft (13) ve mandrelin (5) tümlesik olarak olusturulmus olmasidir.
10. Sarmal bir baski yayini helezonik bir yaya vidalamaya yarayan sistem olup sunlari içerir: - bir torna makinesi (20), - istem 1 ila 8 arasindaki istemlerden birine göre gelistirilmis iki alet vardir, her bir aletin (1) üzerine bir sarmal baski yayi sabitlenmis ve tornanin içindeki dönme ekseni ile ilgili olan diger alet (1) dönel olarak sabitlenmistir, torna makinesi (20) araciligiyla dönme hareketi (7) ayarlanmis ve diger alet (1) zit yönde sabitlenmis bir alete eksensel olarak hizalanmistir, mandrel (5), bu iki aletten (1) birinin geçitine sabitlenmis ve mandrel (5), vidalama sirasinda diger aletin geçiti (3) boyunca uzatilarak bu sistem araciligiyla iki sarmal baski yayi (29,30) birbirine vidalanmis
11. Istem 10'a göre sistem olup özelligi, aletlerden (1) birinin saftinin (13) torna makinesine (20) sabitlenmesidir.
12. Sarmal baski yaylarini (29) helezonik yaylar ile vidalamada kullanilan yöntem olup, sarmal bir baski yayi istem 1 ila 8'e göre olusturulmus birinci alete (1/1) sabitlenir ve mandrelin (5) üzerinde ayarlanir, ve böylece torna makinesinin (20) içindeki dönme ekseni (7) ile ilgili olan birinci alet (1/1) dönel olarak sabitlenir, ve torna makinesinin araciligiyla bir dönel harekete ayarlanir, sarmal bir baski yayinin (30) eksensel olarak siralandigi ikinci alet (1/2) ters yönde tutulur, daha sonra torna makinesinin (20) dairesel hareketiyle sarmal baski yaylari (29,30) birbirine vidalanir, böylece her iki sarmal baski yayi (29,30), helezonik bir yay olusturur.
13. Istem 12'ye göre yöntem olup özelligi, her iki sarmal baski yayinin vidalanmasinin bir durdurma (25) ile sinirlanmasi olmasidir.
14. istem 12 veya 13'e göre yöntem olup özelligi, mandrelin (5) iki aletten birine sabitlenmesi ve diger aletin (1/1, 1/2) bir geçitinden (3) geçerken serbestçe uzanmasidir.
15. istem 12 ila 14 arasindaki istemlerden birine göre yöntem olup özelligi, eksenel yönde etkiyen bir çekme kuvveti vidalandiginda. tercihen her iki sarmal baski yayi üzerindeki tutamaçlarin (26) kullanilmasidir.
TR2018/07521T 2012-05-30 2013-05-29 Sarmal baski yayini helezoni̇k bi̇r yaya vi̇dalamak i̇çi̇n alet ve yöntem. TR201807521T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102012104673A DE102012104673B3 (de) 2012-05-30 2012-05-30 Werkzeug, System und Verfahren zum Verschrauben von Schraubendruckfedern zu einer Schraubentellerfeder

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201807521T4 true TR201807521T4 (tr) 2018-06-21

Family

ID=48576763

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/07521T TR201807521T4 (tr) 2012-05-30 2013-05-29 Sarmal baski yayini helezoni̇k bi̇r yaya vi̇dalamak i̇çi̇n alet ve yöntem.

Country Status (12)

Country Link
EP (1) EP2669050B1 (tr)
AT (1) AT14133U1 (tr)
DE (1) DE102012104673B3 (tr)
DK (1) DK2669050T5 (tr)
ES (1) ES2670829T3 (tr)
HR (1) HRP20180857T1 (tr)
HU (1) HUE038435T2 (tr)
PL (1) PL2669050T3 (tr)
PT (1) PT2669050T (tr)
RS (1) RS57276B1 (tr)
SI (1) SI2669050T1 (tr)
TR (1) TR201807521T4 (tr)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102017100581A1 (de) 2017-01-13 2018-07-19 Andreas Heiko Gruner Spannvorrichtung zum Spannen einer Schraubenfeder

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE476852C (de) * 1929-05-29 Engel & Biermeyer Mit einer Nase versehene Klemme zum Festhalten des Federendes auf dem Dorn von Schraubenfederwickelmaschinen
DE898143C (de) * 1946-02-28 1953-11-26 Jakob Kummli Vorrichtung zum Winden von Federn auf einen rotierenden Dorn
US2649130A (en) * 1951-03-09 1953-08-18 Lester A Border Coil spring winder
US4253350A (en) 1979-01-17 1981-03-03 Vincent De Tarr Garage door spring tensioning apparatus
DE2916446C2 (de) * 1979-04-24 1985-10-24 Dr. Werner Röhrs KG, 8972 Sonthofen Schraubenfedersatz
DE4100842C1 (en) * 1991-01-14 1992-05-21 Hans Dipl.-Ing. 7310 Plochingen De Kuehl Coil spring with several concentric spring element turns - has symmetrical spring elements to attain coincidence of load and geometrical axes
DE20210744U1 (de) * 2002-07-12 2003-02-06 Starkenberg Werner Windeisen
ATE495837T1 (de) 2009-02-26 2011-02-15 Wafios Ag Werkzeugbausatz zum ausbilden von an einer werkzeugeinheit einer biegemaschine ankoppelbaren biegewerkzeugen zum biegen oder wickeln strangförmiger werkstücke

Also Published As

Publication number Publication date
AT14133U1 (de) 2015-05-15
HUE038435T2 (hu) 2018-10-29
ES2670829T3 (es) 2018-06-01
PL2669050T3 (pl) 2018-09-28
DK2669050T5 (en) 2018-06-18
SI2669050T1 (en) 2018-07-31
RS57276B1 (sr) 2018-08-31
DE102012104673B3 (de) 2013-08-14
DK2669050T3 (en) 2018-06-06
EP2669050B1 (de) 2018-03-21
EP2669050A3 (de) 2014-04-16
EP2669050A2 (de) 2013-12-04
HRP20180857T1 (hr) 2018-06-29
PT2669050T (pt) 2018-06-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN206095780U (zh) 一种柔性带状物拉伸试验用夹具
CN109530477B (zh) 一种可快速调节的开卷机
US9636733B2 (en) Method and apparatus for forming a helical tube bundle
KR20100101741A (ko) 파이프 고정용 메카니칼 척
TR201807521T4 (tr) Sarmal baski yayini helezoni̇k bi̇r yaya vi̇dalamak i̇çi̇n alet ve yöntem.
KR100869639B1 (ko) 와이어 권선 정렬 정밀도 향상을 위한 스풀 장치
CN103801603B (zh) 螺旋挡圈绕制方法及其装置
CN105114566B (zh) 皮带安装工装
CN208895957U (zh) 一种便于拆装的弹性间隙夹具
CN109607323B (zh) 一种用于滤布收卷的夹具
US9409260B2 (en) Guide frame support device
CN212904223U (zh) 一种汽车实验室测试拉力机
CN108712993A (zh) 卷绕机
DE102014206251B3 (de) Wickelvorrichtung und Verfahren zu deren Betrieb
US4405267A (en) Threading device
JP7142890B2 (ja) ブラシホルダ及び研磨ブラシセット
CN102896516A (zh) 一种杆件的工装定位夹具
US5916318A (en) Machine for simultaneously forming threads or fins on multiple cylindrical workpieces
CN201344881Y (zh) 子母式钢绞线拉伸试验夹具
US861283A (en) Wire-winding tool.
CN203127821U (zh) 一种精密外爪装置
US20090133775A1 (en) Wire-tying tool having clutch mechanism
JP2002098129A (ja) 螺旋捻じり軸体とその製造方法
CN221116482U (zh) 一种电线绞合收卷设备
CN104759489A (zh) 用于增加带钳口卷取机卷筒内径的弹性套筒装置