TR201802951T1 - Çoklu ekran görüntüleme si̇stemi̇ni̇n di̇nami̇k olarak yeni̇den düzenlenmesi̇ni̇ sağlayan si̇stem ve yöntem - Google Patents

Çoklu ekran görüntüleme si̇stemi̇ni̇n di̇nami̇k olarak yeni̇den düzenlenmesi̇ni̇ sağlayan si̇stem ve yöntem Download PDF

Info

Publication number
TR201802951T1
TR201802951T1 TR2018/02951T TR201802951T TR201802951T1 TR 201802951 T1 TR201802951 T1 TR 201802951T1 TR 2018/02951 T TR2018/02951 T TR 2018/02951T TR 201802951 T TR201802951 T TR 201802951T TR 201802951 T1 TR201802951 T1 TR 201802951T1
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
display
display device
screen
video
image
Prior art date
Application number
TR2018/02951T
Other languages
English (en)
Inventor
Baharözü Doğan
Aras Ahmet
Aksakal Mümün
Örkün Tevfi̇k
Onur Bettemi̇r Alkim
Original Assignee
Arcelik As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Arcelik As filed Critical Arcelik As
Publication of TR201802951T1 publication Critical patent/TR201802951T1/tr

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/14Digital output to display device ; Cooperation and interconnection of the display device with other functional units
    • G06F3/1423Digital output to display device ; Cooperation and interconnection of the display device with other functional units controlling a plurality of local displays, e.g. CRT and flat panel display
    • G06F3/1446Digital output to display device ; Cooperation and interconnection of the display device with other functional units controlling a plurality of local displays, e.g. CRT and flat panel display display composed of modules, e.g. video walls
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G2300/00Aspects of the constitution of display devices
    • G09G2300/02Composition of display devices
    • G09G2300/026Video wall, i.e. juxtaposition of a plurality of screens to create a display screen of bigger dimensions
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G2330/00Aspects of power supply; Aspects of display protection and defect management
    • G09G2330/08Fault-tolerant or redundant circuits, or circuits in which repair of defects is prepared
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G2340/00Aspects of display data processing
    • G09G2340/04Changes in size, position or resolution of an image
    • G09G2340/0464Positioning

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Controls And Circuits For Display Device (AREA)

Abstract

Bu buluş, kaynak dosyalarını birden fazla görüntüleme cihazında görüntülenmek üzere işleyen bir kontrol ünitesine bağlanan birden fazla görüntüleme cihazı içeren bir çoklu ekran görüntüleme sisteminin çalıştırılmasını sağlayan bir sistem ve yöntem ile ilgilidir. Bu buluş, özellikle, aralarında bir seri video iletim hattı bulunan ve bir görüntü veya video sinyalini en az bir giriş ve çıkış konektörü vasıtasıyla komşu cihaza aktaran seri video iletim hattı ile birbirine bağlı olan birden fazla görüntüleme cihazı ve işleyişini kontrol eden ve her bir görüntüleme cihazı ile veri iletişiminde olan bir kontrol istasyonu içeren bir çoklu ekran sistemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME ÇOKLU EKRAN GÖRÜNTÜLEME SISTEMININ DINAMIK OLARAK YENIDEN DÜZENLENMESINI SAGLAYAN SISTEM VE YÖNTEM Bu bulus, kaynak dosyalarini birden fazla görüntüleme cihazinda görüntülenmek üzere isleyen bir kontrol ünitesine baglanan birden fazla görüntüleme cihazi içeren bir çoklu ekran görüntüleme sisteminin çalistirilmasini saglayan bir sistem ve yöntem ile ilgilidir.
Görüntüleme cihazlari görüntüleri ekranlarinda göstermektedir ve çoklu ekran olarak adlandirilan bir genis ekranli görüntüleme sistemi olusturacak sekilde birden çok görüntüleme cihazinin birlestirilmesi, birden fazla ayri görüntüleme cihazinin ayni anda birlikte kullanilmasiyla elde edilebilen islevlerden biridir. Çoklu ekran terimi genellikle, tek bir video girisinden gelen bir birlesik görüntünün birden fazla görüntüleme cihazi vasitasiyla tek bir çoklu ekran görüntüsü olarak üretilmesi anlamina gelmektedir. Çoklu ekranlar genellikle 1x4, 2x2, 3x3, 4x4 veya çok daha genis elqan düzenlerine sahip olabilmektedir. Çoklu ekranlar temelde, dizilisi degistirilerek daha genis bir ekran alani ve birim maliyet basina daha yüksek piksel yogunlugu elde edilebilmesinden dolayi tercih edilmekte, tekil ekranlarin üretim maliyetleri nedeniyle avantaj saglamakta ve böylece birlestirildiklerinde olagan disi bir çözünürlük elde edilebilmesini saglamaktadir. Çoklu ekranlar genellikle, stadyum gibi halka açik genis alanlarda kullanilmaktadir. Çoklu ekranlar birden fazla monitör çikisina sahip ekran kartlari tarafindan sürülmekte, ancak karmasik düzenlemeler genis çoklu ekranlari yönetebilecek özel grafik islemcileri gerektirmektedir. Ancak, yazilim temelli çoklu ekran denetleyicileri bilgisayarlar ve ag ekipmanlari kullanmaktadir. Çoklu ekran uygulamalarinda, sistemdeki her bir görüntüleme cihazi için, bir merkezi bilgisayar ile veri iletisimi saglayan ayri bir kablo baglantisi kurulmaktadir.
Video dagitimi farkli yöntemlerle gerçeklestirilebilmektedir. Yöntemlerden birinde, bir merkezi video dagitim sistemi kullanilmakta ve bir tekil görüntüleme cihazinda görüntülenecek olan her bir görüntü merkezi video dagitim sistemi tarafindan dagitilmaktadir. Görüntü, merkezi sistem tarafindan uygun sekilde bölünmektedir. Kablo montaji sistem kurulumu sirasinda gerçeklestirilmekte ve bir onarim gereksinimi ortaya çiktiginda, islem genellikle, kurulumun tamaminin tümüyle bakimdan geçirilmesini gerektirmektedir. Video iletim hatlari tüm cihazlarin merkezi dagitim sistemine baglanmasi ile olusturulmaktadir. Video aktarimi genellikle HDMI veya DVI-D baglantisi ile saglanmaktadir.
Bir baska yöntemde, ayri görüntüleme cihazlarinin arasinda, tüm video içeriginin komsu görüntüleme cihazina aktarilmasini saglayan bir seri baglanti kullanilmaktadir. Video içeriginin ayri görüntüleme cihazlarina bölüstürülmesi her bir görüntüleme cihazinda yer alan bir islemci tarafindan gerçeklestirilmektedir. Görüntüleme cihazlarindan birinin kablo montajinda bir hata ortaya çiktigi durumda, komsu görüntüleme cihazina video aktarimi etkilenmekte, çoklu ekranin seri video iletim hattindaki sorunlu cihazdan sonraki görüntüleme cihazlarina hiçbir görüntü iletilememektedir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan EP2328073 sayili patent dokümaninda, birden fazla görüntüleme cihazi içeren, her bir görüntüleme cihazinin, birden fazla görüntüleme cihazi arasindan bir birinci komsu görüntüleme cihazina baglanarak birinci komsu görüntüleme cihazindan bir görüntü sinyali alan bir giris baglantisi ve bir ikinci komsu görüntüleme cihazina baglanarak giris video sinyalini gönderdigi bir çikis baglantisindan olusan bir çift giris ve çikis baglantisina, gelen video sinyalini isleyen bir sinyal islemcisine ve islenen video sinyalini temel alarak bir görüntü görüntüleyen bir ekrana sahip oldugu bir çoklu ekran sistemi açiklanmaktadir.
Bu bulus ile çoklu ekran sistemindeki komsu görüntüleme cihazlarinin arasinda seri baglanti olusturularak, birden fazla görüntüleme cihazinin, video sinyalini komsu görüntüleme cihazina aktaran bir seri hat üzerinden birbirine baglanmasinin saglandigi bir sistem ve yöntem gerçeklestirilmektedir.
Bu bulus ile çoklu ekran sistemi ve bu sistemin, birbirine bagli olan birden çok görüntüleme cihazi, görüntüleme cihazlari arasindaki video sinyal iletim hattindaki video sinyalinin kesilmesi sonucu yeni bir görüntü agi olusturacak sekilde yeniden düzenlenebilecek sekilde çalistirilmasini saglayan bir yöntem gerçeklestirilmektedir.
Bu bulus ile çoklu ekran sistemindeki komsu görüntüleme cihazlarinin arasindaki sinyalin iletim yönünü belirleyen bir çift yönlü veya çok yönlü anahtarlama sistemiyle çalisan, birbirinin yerine geçebilen giris ve çikis konektörleri gerçeklestirilmektedir.
Bu bulus ile Istem 1'de tanimlanan özelliklerle karakterize edilen, çoklu ekran sistemlerinin çalistirilmasini saglayan bir sistem ve yöntem gerçeklestirilmektedir.
Bu bulusun amaci, çoklu ekran sisteminin, bir görüntüleme cihazinda bir hata durumu olustugunda, aktif görüntüleme cihazlarinin yeniden düzenlenmesini mümkün kilacak sekilde çalistirilmasini saglayan bir sistem ve yöntemin gerçeklestirilmesidir.
Bulus konusu çoklu ekran sisteminde, en az bir görüntüleme cihaziyla iletisim halinde olan bir kontrol istasyonu, video aktarimini tek yönlü olarak gerçeklestirmektedir. Görüntüleme cihazlarindan birinin seri Video iletim hattini kesintiye ugratmasi durumunda, kontrol istasyonu dinamik olarak belirli bir sayida görüntüleme cihazi belirlemekte ve bozuk görüntüleme cihazini disarida birakarak genellikle dikdörtgen formunda alternatif bir aktif ekran alani agi olusturmaktadir. Ardindan, aktif ekran alanindaki görüntüleme cihazlari, tam görüntü veya Video içeriginin uyarlanmis versiyonunu görüntülemektedir. Her bir görüntüleme cihazinin giris ve çikis konektörleri, komsu görüntüleme cihazlarinin arasindaki video sinyalinin aktarim yönünün degistirilmesini ve aktif görüntüleme cihazlarindan yeniden düzenlenmis bir ag olusturulmasini saglayacak biçimde, birbirine yerine geçecek sekilde programlanabilmektedir. En az bir bozuk görüntüleme cihazinin, matris benzeri görüntüleme cihazi aginin en üst veya en alt sirasindan baska bir konumda saptanmasi durumunda, kontrol istasyonu ek olarak ayni anda, birinci video aktarim hattina ters yönde bir ikinci video aktarim hattini baslatmaktadir.
Ekteki sekiller yalnizca, önceki teknige göre avantajlari yukarida ana hatlariyla anlatilan ve asagida ayrintili olarak açiklanacak olan, çoklu ekran sistemindeki giris/çikis konektörlerinde kullanilan bir sistem ve yöntemin örneklendirilmesi amaciyla verilmistir.
Sekiller, istemlerde tanimlanan koruma kapsamini sinirlandirmamaktadir ve bu bulusun açiklama kismindaki teknik açiklamaya basvurulmadan, istemlerde tanimlanan kapsami yorumlama amaciyla tek baslarina kullanilmamalidir.
Sekil 1, giris ve çikis konektörlerine sahip geleneksel bir 3x3 çoklu ekran sisteminin bir video dagitim sistemiyle (6) birlikte sematik görünüsüdür.
Sekil, 2, video giris (1) ve Video çikis (2) konektörlerine ve bir seri Video iletim hattina sahip bir 3x3 çoklu ekran sisteminin sematik görünüsüdür.
Sekil, 3, giris ve çikis konektörlerine sahip bir 3x3 çoklu ekran sisteminin, bir görüntüleme cihazindaki hata durumunun, çoklu ekran sisteminin seri Video iletim hattini kesintiye ugratmis durumda oldugu ayni zamanda kontrol istasyonunu (5) gosterir sematik görünüsüdür.
Sekil, 4, bulusun bir uygulamasinda, programlanabilir giris ve çikis konektörlerine sahip bir 3x3 çoklu ekran sisteminin sematik görünüsüdür.
Sekil, 5, bulusun bir uygulamasinda, video sinyalini bir ikinci yönde alan programlanabilir giris ve çikis konektörlerine sahip bir 3x3 çoklu ekran sisteminin sematik görünüsüdür.
Sekil, 6, bulusun bir uygulamasinda, her bir görüntüleme cihazinin video sinyalini çift yönlü olarak alabilen giris ve çikis konektörlerine sahip oldugu (ikinci hat birinci ve ikinci giris cikis konektörleri (3, 4)) bir 3x3 çoklu ekran sisteminin sematik görünüsüdür.
Sekil, 7, bulusun bir uygulamasinda, her bir görüntüleme cihazinin video sinyalini bir ikinci yönde alan bir çift giris ve çikis konektörüne sahip oldugu bir 3x3 çoklu ekran sisteminin sematik görünüsüdür.
Sekil, 8, bulusun bir uygulamasinda, her bir görüntüleme cihazinin bir çift giris ve çikis konektörüne sahip oldugu bir 3x3 çoklu ekran sisteminin, bir görüntüleme cihazindaki hata durumunun çoklu ekran sisteminin video iletim hattini kesintiye ugrattigi ve bunun üzerine video sinyalinin çift yönlü olarak söz konusu ikinci hat birinci ve ikinci giris cikis konektörleri (3, 4) araciligiyla farkli Video giris hatlari Q) ile alinabildigi sematik görünüsüdür.
Sekil 9a, tamamen çalisan görüntüleme cihazlarina sahip bir 3x3 çoklu ekran sisteminin sematik görünüsüdür. Sekil 9b, bulusun bir uygulamasinda, bir yeniden düzenlenen görüntüleme cihazi agi bir görüntü veya video içerigini tam olarak gösterecek sekilde bozuk bir görüntüleme cihazina sahip olan bir 3x3 çoklu ekran sisteminin sematik görünüsüdür.
Asagidaki parça numaralari mevcut ekli sekillerde gösterilen numaralara dair açiklamalardir: 1) Video girisi 2) Video çikisi 3) Ikinci hat birinci giris çikis konektörü 4) Ikinci hat ikinci giris cikis konektörü ) Kontrol istasyonu 6) Video dagitim sistemi 7) Video giris hatti Bulus konusu çoklu ekran sistemi, her biri en az bir giris ve çikis konektörüne sahip birden fazla görüntüleme cihazi içermektedir. Çoklu ekran sistemindeki her bir görüntüleme cihaziyla veri iletisiminde olan bir kontrol istasyonu, çoklu ekran sisteminin isleyisini asagida açiklandigi sekilde kontrol etmektedir.
Kontrol istasyonu, çoklu ekran sisteminin bir video girisinden gelen Video içeriginin, genellikle dikdörtgen ag formunda çok genis bir birlestirilmis ekran olusturan birden fazla görüntüleme cihazina iletilmesini saglamaktadir.
Birlestirilmis görüntüleme cihazlarinin her biri ardindan, video içeriginin belirli bir kismini olusturup görüntüleyerek video içeriginin birlestirilmis genis bir ekranda görüntülenebilmesini saglamaktadir. Görüntüleme cihazlarinin her biri, görüntü veya video içeriginin tamaminin ilgili kisminin tanimlanmasi ve olusturulmasini saglayan bir islemci içermektedir. Görüntüleme cihazlari, görüntü veya Video içerigini almakta ve ardindan, komsu ve genellikle bitisik olan bir hedef görüntüleme cihazina aktarmaktadir. Çoklu ekran sistemi, ana görüntü ayri görüntüleme cihazlarinda görüntülenmek üzere birden fazla görüntü kismina ayrilarak tek bir görüntüleme cihazinin görüntüleyebileceginden çok daha büyük bir görüntü elde edilmesi amaciyla görüntü veya Video içeriginin seri olarak iletildigi bir yönteme uygun olarak çalismaktadir.
Görüntüleme cihazlari, bir video aktarim hatti olusturacak sekilde, ilgili giris ve çikis konektör çiftleri üzerinden birbirine baglanabilmektedir. Konektörler genellikle, yüksek çözünürlüklü çoklu ortam arayüzü (HDMI) veya DVI-D tipi konektörlerdir. Giris ve çikis konektörleri, birden fazla görüntüleme cihazinin video iletim hatti üzerinde seri olarak baglanabilmesini saglayan kablo baglantilari olusturmaktadir. Çoklu ekran sisteminin kontrol istasyonu genellikle, video akisi isleme özelligine sahip bir bilgisayar sistemidir. Kontrol istasyonu kaynak görüntüleri bir birinci görüntüleme cihazina aktarmakta, ardindan kaynak görüntü, video iletim hattindaki giris ve çikis konektörleri vasitasiyla birinci görüntüleme cihazindan hemen komsu olan görüntüleme cihazlarindan birine aktarilmaktadir. Komsu görüntüleme cihazlari, genellikle dikdörtgen formunda bir genis ekran elde edilecek sekilde, birbirine göreceli olarak yatay, dikey veya baska bir sekilde yerlestirilebilmektedir. Çoklu ekran sistemindeki her bir görüntüleme cihazi, görüntü veya video içeriginin ilgili belirli bir kismini görüntüleyecek sekilde ayarlanmakta ve dikey ve yatay eksenlerdeki görüntüleme cihazi sayisina bagli olarak, görüntü veya Video içerigini, toplam birlestirilmis ekran boyutunun belirlenen ekran alanina karsilik gelen özel olarak uyarlanmis bir kismini olusturacak sekilde bölmektedir.
Böylece, her bir görüntüleme cihazi, alinan görüntü veya video içerigini dinamik olarak isleyerek birlestirilen ekranin ilgili ekran kismini tanimlamakta ve görüntü veya video içeriginin tümünü bir bitisik hedef görüntüleme cihazina iletmektedir.
Ardindan, görüntünün tamami, aktanldigi hedef görüntüleme cihazi tarafindan, görüntüleyecegi ekran kisminin tanimlanmasi amaciyla islenmektedir.
Belirli sayida görüntüleme cihazina sahip çoklu ekran sistemi çalistirma yöntemi, video sinyalinin bir birinci görüntüleme cihazi tarafindan alinmasi ve belirli bir bölümü islenmis bir video sinyali olarak görüntülenirken, video sinyalinin tamaminin, bir komsu ikinci görüntüleme cihazina iletilmesinden olusmaktadir.
Video sinyali ardindan ikinci görüntüleme cihazi tarafindan üçüncü görüntüleme cihazina aktarilmakta ve görüntü veya video içeriginin video iletim hatti üzerinden art arda aktarimi, bir son görüntüleme cihazi video içerigini alarak kendi görüntüleyecegi ekran kismini üretene kadar sürmektedir.
Bu bulus ile ayrica, çoklu ekran sisteminin isleyisinin, Video iletim hattinin, bir ünitenin islevini yitirmesi sonucunda kesintiye ugramasindan asgari ölçüde etkilenmesi saglanmaktadir. Daha açik bir ifadeyle, görüntüleme cihazlarindan birinin bir giris veya çikis konektöründe ve cihazin kendisinde bir hata durumu ortaya çiktiginda, Video sinyali video iletim hattindan komsu hedef görüntüleme cihazlarina aktarilmakta, toplam görüntünün sadece belirli bir kismi görüntülenebilmektedir. Baska bir deyisle, Sekil 33te gösterildigi gibi, arizali cihazdan sonra gelen görüntüleme cihazlarinda herhangi bir görüntü gösterilememektedir.
Bu tür bir durumda, çoklu ekran sisteminin video iletim hattinin iki ucundaki komsu olmayan bir birinci ve bir ikinci görüntüleme cihazi ile en az iki Video sinyali iletim baglantisina sahip olan bulus konusu kontrol istasyonu, eger gerekliyse ek olarak, es zamanli bir sekilde, ters yöndeki bir ikinci video iletim hattindan Video sinyali aktarimina baslamakta ve birinci video iletim hatti üzerinde arizali görüntüleme cihazindan sonra gelen görüntüleme cihazlarinin, video sinyalini ikinci video iletim hattindan alabilmesini saglamaktadir. Özetle, kontrol istasyonu, eger gerekliyse, duruma göre, baslangiçtaki video iletim hattina ek olarak degistirilmis bir ikinci sinyal giris yönünde video aktarimini dinamik olarak baslatmaktadir.
Bulusun bir alternatif uygulamasinda, her bir görüntüleme cihazindaki atanmis giris ve çikis konektör çiftlerinin kullanilmasi yerine (Sekil 6), her bir giris ve çikis konektörü, bir giris konektörü bir çikis konektörü olarak da kullanilabilecek sekilde birbirinin yerine kullanilabilmektedir (Sekil 4 veya Sekil 5). Birbirinin yerine kullanilabilen giris ve çikis konektörleri, kontrol istasyonundan gönderilen bir yön anahtarlama sinyali ile ilgili görüntüleme cihazlari tarafindan giris veya çikis konektörleri olarak programlanmaktadir. Giris ve çikis konektörlerinin birbirinin yerine geçecek sekilde yeniden programlanmasi görüntüleme cihazlarinin arasinda çift yönlü görüntü transferi yapilabilmesini saglamaktadir.
Baska bir deyisle, kontrol istasyonu tarafindan belirli bir görüntüleme cihazinda bir hata durumu ortaya çiktigi algilandiginda, kaynak görüntü, bir birinci video iletim hattindaki sonuncu görüntüleme cihazina aktarilmakta ve eszamanli olarak, bu görüntüleme cihazinin birinci cihaz oldugu bir ikinci video iletim hatti olusturulmaktadir.
Bir giris veya çikis konektöründe veya görüntüleme cihazlarindan birinde bir hata durumu olustugunda, bulus konusu kontrol istasyonu, sorunlu görüntüleme cihazinin konumuna göre yeni bir ag formati düzenlemekte ve tam görüntü veya video içeriginin dönüstürülmüs bir versiyonunu üretmektedir. Baska bir deyisle, Sekil 9'da gösterildigi gibi, genellikle dikdörtgen bir ekran alani olusturan görüntüleme cihazlarindan olusan yeni bir ag otomatik olarak kontrol istasyonu tarafindan düzenlenmekte ve ilgili bilgi çalisan tüm görüntüleme cihazlarina iletilmektedir. Yeniden düzenlenen görüntü veya video alani, tam görüntü veya video içerigini görüntülemek için mümkün olan en genis alani olusturacak sekilde düzenlenmektedir.
Kontrol istasyonu, çoklu ekran aginin uzunlugu ve genisligi orani degisecek veya degismeden kalacak sekilde bir ag formati olusturabilmektedir. Baska bir deyisle, bozuk bir görüntüleme cihazinin yer aldigi bir 3x3 aga sahip bir çoklu ekran sistemi, mümkün olan en büyük ekran alanini elde edecek sekilde çalisan görüntüleme cihazlarinin olusturdugu bir 3x2 aga sahip olan yeni bir görüntüleme cihazi agi düzenine sahip olmaktadir. Sistem, alternatif olarak, çoklu ekran aginin uzunlugu ve genisligi orani sabit tutulacak sekilde bir 2x2 ag ekran alani da olusturabilmektedir. Kontrol istasyonu, yeni ag düzenlemesine göre kaynak görüntü veya video içerigini eszamanli olarak, bir birinci veya ikinci görüntüleme cihazina aktarmakta, bu sekilde, her bir görüntüleme cihazi, tam görüntü veya video içerigini almakta ve yeniden düzenlenen aga göre birlestirilmis ekranin ilgili ekran kismini tanimlamaktadir. Yeniden düzenleme nedeniyle, görüntüleme cihazlarinin bazi pasif durumda olabilmektedir. Bu tür çalisan ama pasif durumdaki görüntüleme cihazlari opsiyonel olarak, ilgili bir çözünürlükle tam görüntü veya video içerigini tek basina görüntüleyebilmektedir (Sekil 9). Kontrol istasyonu, bozuk görüntüleme cihazi agin veya matrisin en üst veya en alt sirasinda yer aliyorsa, ikinci Video iletim hattini baslatmamakta, çünkü bu durumda, mümkün olan en büyün görüntü veya video görüntüleme alaninin yaratilmasi için tek bir tek yönlü video iletim hatti yeterli olmaktadir.
Böylece, bu bulus ile çoklu ekran sisteminin isleyisinin, Video iletim hattinin, bir ünitenin islevini yitirmesi sonucunda kesintiye ugramasindan asgari ölçüde etkilenmesi saglanmaktadir. Çoklu ekran sistemindeki bir birinci ve ikinci görüntüleme cihaziyla iletisim durumunda olan iki video sinyali iletimine sahip olabilen bulus konusu kontrol istasyonu, opsiyonel olarak, eszamanli bir sekilde bir ikinci video iletim hatti üstünden video sinyali iletimini baslatmakta, bu sekilde, birinci video iletim hattinda bozuk görüntüleme cihazinin sonra gelen görüntüleme cihazlari, video sinyalini ikinci video iletim hatti üstünden almaktadir. Yeniden düzenlenen aktif görüntüleme cihazi aginda yer alan görüntüleme cihazlarina, kontrol istasyonu ve her bir görüntüleme cihazi arasindaki veri iletisim baglantilari üstünden bu bilgiyi almaktadir. Yeniden düzenlenen agdaki çalisan ancak pasif durumdaki cihazlari opsiyonel olarak, tam görüntü veya video içerigini tek basina görüntüleyebilmektedir. Özetle, kontrol istasyonu, baslangiçtaki video iletim hattina ek olarak degistirilmis bir ikinci sinyal giris yönünde video aktarimini dinamik olarak baslatmakta ve yeni bir aktif ekran alani agi olusturacak sekilde düzenlenen görüntüleme cihazlarini belirlemektedir. Özetle, bu bulus ile aralarinda bir seri video iletim hatti bulunan ve bir görüntü veya video sinyalini en az bir giris ve çikis konektörü vasitasiyla komsu cihaza aktaran seri Video iletim hatti ile birbirine bagli olan birden fazla görüntüleme cihazi ve isleyisini kontrol eden ve her bir görüntüleme cihazi ile veri iletisiminde olan bir kontrol istasyonu içeren bir çoklu ekran sistemi gerçeklestirilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda, tek bir görüntüleme cihazinin giris ve çikis konektörleri, bir seri video iletim hatti olusturulacak sekilde çalistirilmaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, kontrol istasyonu, görüntü veya video sinyalini aktaracak sekilde en az bir görüntüleme cihaziyla iletisim kurmakta ve bir birinci ve bir ikinci görüntüleme cihazi arasinda, aralarindaki her bir görüntüleme cihazinin giris ve çikis konektörleri üzerinden bir tek yönlü seri Video iletim hatti olusturulmasini saglamaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, kontrol istasyonu, en az bir bozuk görüntüleme cihazini disarida birakarak, söz konusu en az bir bozuk görüntüleme cihazinin konumuna göre, yeniden düzenlenen bir aktif ekran alani agi olusturacak sekilde belirli bir sayidaki görüntüleme cihazini dinamik olarak belirlemekte ve belirli sayidaki görüntüleme cihazi, tam görüntü veya video içeriginin dönüstürülmüs bir versiyonunu olusturmaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, dikdörtgen bir ekran alani olusturan, yeniden düzenlenen bir görüntüleme cihazi agi, kontrol istasyonu tarafindan otomatik olarak düzenlenmekte ve düzenlenen aktif ekran alaninda yer alan belirli görüntüleme cihazlariyla ilgili bilgi, kontrol istasyonu ve her bir görüntüleme cihazi arasindaki veri iletisim baglantilari üstünden çalisan tüm görüntüleme cihazlarina iletilmektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, kontrol istasyonu, çoklu ekran aginin uzunlugu ve genisligi orani degismeden kalacak sekilde bir görüntüleme cihazi ag formati olusturmaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, kontrol istasyonu, bir kaynak görüntü veya Video içerigini eszamanli olarak bir birinci ve ikinci görüntüleme cihazina aktarmakta ve bu sekilde, ters yöndeki bir birinci ve bir ikinci Video iletim hatti üstünden görüntü veya Video içeriginin eszamanli olarak aktarilmasini saglamaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, pasif durumda olan ve aktif ekran alaninin disinda kalan belirli sayidaki görüntüleme cihazi, ilgili bir çözünürlükte tam görüntü veya Video içerigini tek basina görüntülemektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, kontrol istasyonu, görüntü veya Video sinyalini aktaracak sekilde en az iki komsu olmayan görüntüleme cihaziyla iletisim kurmakta ve bir birinci ve bir ikinci görüntüleme cihazi arasinda, aralarindaki her bir görüntüleme cihazinin giris ve çikis konektörleri üzerinden bir çift yönlü seri Video iletim hatti olusturulmasini saglamaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, çoklu ekran sistemindeki komsu görüntüleme cihazlarinin arasindaki seri video iletim hatti boyunca iletim yönünün kontrol istasyonu tarafindan degistirilebildigi bir çift yönlü seri video iletim hatti elde edilmektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, görüntüleme cihazlarinin giris ve çikis konektörleri, komsu görüntüleme cihazlari arasindaki görüntü veya Video sinyalinin iletim yönünü dinamik olarak degistirecek sekilde, birbirinin yerine geçebilecek biçimde programlanmaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, her bir görüntüleme cihazi, alinan tüm görüntü veya Video içeriginin ilgili özel ekran kisminin tanimlanmasi ve olusturulmasini saglayan bir islemci içermektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, birbirine göreceli olarak dikey veya yatay olarak yerlestirilen her bir görüntüleme cihazi, görüntü veya video içerigini alarak bir komsu hedef görüntüleme cihazina iletmektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, çoklu ekran sisteminin her bir görüntüleme cihazi, aktif ekran alaninin dikey ve yatay eksenlerindeki görüntüleme Cihazi sayisina bagli olarak, görüntü veya video içerigini, çoklu ekran sisteminin toplam birlestirilmis ekran boyutunun belirlenen bir ekran alanina karsilik gelen özel olarak uyarlanmis bir kismini olusturacak sekilde bölerek alinan görüntü veya video içeriginin ilgili belli bir kismini görüntülemektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, kontrol istasyonu, bir birinci video iletim hattina ek olarak degistirilmis bir ikinci sinyal giris yönünde görüntü veya video aktarimini dinamik olarak baslatmaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, bir görüntüleme cihazinin giris ve çikis konektörleri, kontrol istasyonundan gönderilen bir yön anahtarlama sinyali üzerine ilgili görüntüleme cihazi tarafindan giris veya çikis konektörleri olarak programlanabilen, birbirinin yerine geçebilen konektörlerdir.
Bulusun bir baska uygulamasinda, kontrol istasyonu, çoklu ekran aginin uzunlugu ve genisligi orani degisecek sekilde bir görüntüleme cihazi ag formati olusturmaktadir.
Bu bulus ile çoklu ekran sistemindeki komsu görüntüleme cihazlarinin arasindaki sinyallerin iletim yönü dinamik olarak degistirilecek sekilde çift yönlü veri alisverisine olanak taniyan giris ve çikis konektörleri gerçeklestirilmektedir. Yeni bir aktif ekran alani agi olusturacak sekilde düzenlenen belirli sayidaki görüntüleme cihazini tanimlayan kontrol istasyonu avantajli bir sekilde, çoklu ekran sistemindeki arizali bir ünitenin isleyisi asgari ölçüde etkilemesini saglamakta, yüzlerce görüntüleme cihazi içeren çok genis çoklu ekran sistemleri söz konusu oldugunda hayati önem tasiyan bir islevi yerine getirmektedir.
Resim yok Fssim yok >H< Resim yok Sesîyok Resim yok .%90 4 14 A Q TL 2._ 1d % o 1_ _1 L 90& n â 41V”. .i 24i| 24 a . 3 13. 24il 24 ` 13 13i I SekHQb

Claims (14)

    ISTEMLER
  1. l) Aralarinda bir seri video iletim hatti bulunan ve bir görüntü veya video sinyalini en az bir giris ve çikis konektörü vasitasiyla komsu cihaza aktaran seri Video iletim hatti ile birbirine bagli olan birden fazla görüntüleme cihazi ve isleyisini kontrol eden ve her bir görüntüleme cihazi ile veri iletisiminde olan bir kontrol istasyonu içeren, tek bir görüntüleme cihazinin, bir seri video iletim hatti olusturulacak sekilde çalistirilan giris ve çikis konektörleri ve görüntü veya video sinyalini aktaracak sekilde en az bir görüntüleme cihaziyla iletisim kurmakta ve bir birinci ve bir ikinci görüntüleme cihazi arasinda, aralarindaki her bir görüntüleme cihazinin giris ve çikis konektörleri üzerinden bir tek yönlü seri video iletim hatti olusturulmasini saglayan ve en az bir bozuk görüntüleme cihazini disarida birakarak, söz konusu en az bir bozuk görüntüleme cihazinin konumuna göre, yeniden düzenlenen bir aktif ekran alani agi olusturacak sekilde belirli bir sayidaki görüntüleme cihazini dinamik olarak belirleyen ve belirli sayidaki görüntüleme cihazinin, tam görüntü veya video içeriginin dönüstürülmüs bir versiyonunu olusturmasini saglayan kontrol istasyonu ile karakterize edilen bir çoklu ekran sistemi.
  2. 2) Dikdörtgen bir ekran alani olusturan, yeniden düzenlenen bir görüntüleme cihazi agini otomatik olarak düzenleyen ve düzenlenen aktif ekran alaninda yer alan belirli görüntüleme cihazlariyla ilgili bilginin, kontrol istasyonu ve her bir görüntüleme cihazi arasindaki veri iletisim baglantilari üstünden çalisan tüm görüntüleme cihazlarina iletilmesini saglayan kontrol istasyonu ile karakterize edilen, Istem l'deki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  3. 3) Çoklu ekran aginin uzunlugu ve genisligi orani degismeden kalacak sekilde bir görüntüleme cihazi ag formati olusturan kontrol istasyonu ile karakterize edilen, Istem 2'deki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  4. 4) Bir kaynak görüntü veya Video içerigini eszamanli olarak bir birinci ve ikinci görüntüleme cihazina aktaran ve bu sekilde, ters yöndeki bir birinci ve bir ikinci Video iletim hatti üstünden görüntü veya Video içeriginin eszamanli olarak aktarilmasini saglayan kontrol istasyonu ile karakterize edilen, Istem 2 veya 3'teki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  5. 5) Pasif durumda olan, aktif ekran alaninin disinda kalan ve ilgili bir çözünürlükte tam görüntü veya Video içerigini tek basina görüntüleyen belirli sayidaki görüntüleme cihazi ile karakterize edilen, Istem 2'deki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  6. 6) Görüntü veya video sinyalini aktaracak sekilde en az iki komsu olmayan görüntüleme cihaziyla iletisim kuran ve bir birinci ve bir ikinci görüntüleme cihazi arasinda, aralarindaki her bir görüntüleme cihazinin giris ve çikis konektörleri üzerinden bir çift yönlü seri video iletim hatti olusturulmasini saglayan kontrol istasyonu ile karakterize edilen, Istem 4'teki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  7. 7) Çoklu ekran sistemindeki komsu görüntüleme cihazlarinin arasindaki seri Video iletim hatti boyunca iletim yönünün kontrol istasyonu tarafindan degistirilebildigi bir çift yönlü seri video iletim hatti ile karakterize edilen, Istem 6'daki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  8. 8) Giris ve çikis konektörleri, komsu görüntüleme cihazlari arasindaki görüntü veya video sinyalinin iletim yönünü dinamik olarak degistirecek sekilde, birbirinin yerine geçebilecek biçimde programlanan görüntüleme cihazlari ile karakterize edilen, Istem 7'deki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  9. 9) Her biri, alinan tam görüntü veya video içeriginin ilgili özel ekran kisminin belirlenmesini ve olusturulmasini saglayan bir islemci içeren görüntüleme cihazlari ile karakterize edilen, Istem 1, 2 veya 4,teki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  10. 10) Her biri birbirine göreceli olarak dikey veya yatay olarak yerlestirilen, görüntü veya video içerigini alarak bir komsu hedef görüntüleme cihazina ileten görüntüleme cihazlari ile karakterize edilen, Istem 1, 2 veya 47teki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  11. 11) Her biri, aktif ekran alaninin dikey ve yatay eksenlerindeki görüntüleme cihazi sayisina bagli olarak, görüntü veya video içerigini, toplam ekran boyutunu belirlenen bir ekran alanina karsilik gelen özel olarak uyarlanmis bir kismini olusturacak sekilde bölerek alinan görüntü veya video içeriginin ilgili belli bir kismini görüntüleyen görüntüleme cihazlari ile karakterize edilen, Istem 9idaki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  12. 12) Bir birinci video iletim hattina ek olarak degistirilmis bir ikinci sinyal giris yönünde görüntü veya video aktarimini dinamik olarak baslatan kontrol istasyonu ile karakterize edilen, Istem 4'teki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  13. 13) Bir görüntüleme cihazinda yer alan ve kontrol istasyonundan gönderilen bir yön anahtarlama sinyali üzerine ilgili görüntüleme cihazi tarafindan giris veya çikis konektörleri olarak programlanabilen, birbirinin yerine geçebilen konektörler olan giris ve çikis konektörleri ile karakterize edilen, Istem 7 veya 8ideki gibi bir çoklu ekran sistemi.
  14. 14) Çoklu ekran aginin uzunlugu ve genisligi orani degisecek sekilde bir görüntüleme cihazi ag formati olusturan kontrol istasyonu ile karakterize edilen, Istem 2'deki gibi bir çoklu ekran sistemi.
TR2018/02951T 2015-10-08 2015-10-08 Çoklu ekran görüntüleme si̇stemi̇ni̇n di̇nami̇k olarak yeni̇den düzenlenmesi̇ni̇ sağlayan si̇stem ve yöntem TR201802951T1 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/EP2015/073208 WO2017059905A1 (en) 2015-10-08 2015-10-08 System and method for dynamic reorganisation of a video wall display system

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201802951T1 true TR201802951T1 (tr) 2018-04-24

Family

ID=54337249

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/02951T TR201802951T1 (tr) 2015-10-08 2015-10-08 Çoklu ekran görüntüleme si̇stemi̇ni̇n di̇nami̇k olarak yeni̇den düzenlenmesi̇ni̇ sağlayan si̇stem ve yöntem

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201802951T1 (tr)
WO (1) WO2017059905A1 (tr)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN114546309A (zh) * 2020-11-27 2022-05-27 西安诺瓦星云科技股份有限公司 拼接屏的配屏方法及配屏装置、拼接屏

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH086532A (ja) * 1994-06-20 1996-01-12 Hitachi Ltd マルチ画面表示装置
NZ514866A (en) * 2001-10-16 2004-09-24 Itb Consulting Ltd Display modules of electronic display networked via inductive signal and power transceivers
US8301939B2 (en) * 2006-05-24 2012-10-30 Daktronics, Inc. Redundant data path
US7961157B2 (en) * 2007-05-14 2011-06-14 Christie Digital Systems Usa, Inc. Configurable imaging system
JP5367395B2 (ja) * 2009-01-30 2013-12-11 富士通テン株式会社 表示装置および表示制御装置
KR101632572B1 (ko) 2009-11-25 2016-07-01 삼성전자 주식회사 비디오 월 디스플레이시스템
JP2012168402A (ja) * 2011-02-15 2012-09-06 Jvc Kenwood Corp 配置制御システム、制御装置、単位モニタおよび配置制御方法
WO2014013579A1 (ja) * 2012-07-19 2014-01-23 Necディスプレイソリューションズ株式会社 多画面表示システム及び表示方法

Also Published As

Publication number Publication date
WO2017059905A1 (en) 2017-04-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10235964B2 (en) Splicing display system and display method thereof
CN104750451B (zh) 拼接器及拼接显示系统
CN101295235B (zh) 分布式数字处理系统及方法
US8136042B2 (en) Local port browser interface
CN104216671B (zh) 一种在多套拼接显示屏上实现同步协同显示的方法
KR102243496B1 (ko) 액정표시장치모듈 자동 광학 검사에 적합한 가속 이미지 프로세싱 시스템
CN102541501A (zh) 多屏并行海量信息展示系统
CN110347363B (zh) 基于显示器的图像无限切割拼接技术
CN107872627B (zh) 视讯矩阵控制设备
CN201044165Y (zh) 一种高分辨率拼接电视幕墙
CN102193766B (zh) 一种优化计算机多屏幕显示区域的系统及方法
CN202422104U (zh) 多屏并行海量信息展示系统
US20140204005A1 (en) System, method, and computer program product for distributed processing of overlapping portions of pixels
TR201802951T1 (tr) Çoklu ekran görüntüleme si̇stemi̇ni̇n di̇nami̇k olarak yeni̇den düzenlenmesi̇ni̇ sağlayan si̇stem ve yöntem
CN101620845B (zh) 媒体数据处理装置、图形卡、计算机、显示设备及系统
CN109429017A (zh) 用于在扩展环境中进行即时视频切换的装置、系统和方法
WO2017054886A1 (en) System and method for operation of a video wall display by a control station
WO2017059906A1 (en) System and method for locational definition of an image display device in a video wall display system
CN212302464U (zh) 一种多屏显示系统
CN102270421B (zh) 显示单元的拼接系统及其实现方法
US20210250522A1 (en) Image encoding method and system
CN103198808A (zh) 液晶拼接墙幕显示控制系统
TR201706829A3 (tr) Bi̇r vi̇deo duvari si̇stemi̇ veri̇ transfer yöntemi̇
WO2018202589A1 (en) A remote control method for a multiple-screen display system
CN104010137B (zh) 网络高清视频拼接上墙的方法和装置