TR201722978A2 - İki̇ kafali dört kanalli, borulu, kafa bi̇çi̇mli̇ holografi̇k mi̇krofon si̇stemi̇ - Google Patents

İki̇ kafali dört kanalli, borulu, kafa bi̇çi̇mli̇ holografi̇k mi̇krofon si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201722978A2
TR201722978A2 TR2017/22978A TR201722978A TR201722978A2 TR 201722978 A2 TR201722978 A2 TR 201722978A2 TR 2017/22978 A TR2017/22978 A TR 2017/22978A TR 201722978 A TR201722978 A TR 201722978A TR 201722978 A2 TR201722978 A2 TR 201722978A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
microphone
auricle
holographic
heads
nose
Prior art date
Application number
TR2017/22978A
Other languages
English (en)
Inventor
Ege Güral Ni̇yazi̇
Original Assignee
Univ Istanbul Rektoerluegue
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Univ Istanbul Rektoerluegue filed Critical Univ Istanbul Rektoerluegue
Priority to TR2017/22978A priority Critical patent/TR201722978A2/tr
Publication of TR201722978A2 publication Critical patent/TR201722978A2/tr

Links

Landscapes

  • Electrostatic, Electromagnetic, Magneto- Strictive, And Variable-Resistance Transducers (AREA)

Abstract

Bu buluş, elektrik aktarım aparatı (3.1) vasıtası ile dört kanallı kayıt cihazı (5) ile bağlantılı, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1cm kalınlığında yüzey silikonu (1.1) ve her iki yanında kulak kepçesi (2) ve ön kısımda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eşlenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi ilgilidir. (Şekil 1)

Description

TARIFNAME IKI KAFALI DORT KANALLI, BORULU, KAFA BiçiMLi HOLOGRAFIK MIKROFON SISTEMI TEKNIK ALAN Bu bulus, kayit yapan herhangi bir cihaza baglanarak kullanim olanagi sunan, hoparlörle dinlemede tini zenginligi, konum ve boyut bilgisi artirilmis, kompakt hale getirilmis, mesafe ayarlama imkâni veren, iki kafali dört kanalli, borulu, kafa biçimli holografik mikrofon sistemi ile ilgilidir.
BULUSUN ALT YAPISI VE AVANTAJLARI Sesin havada olusturdugu akustik dalgadan faydalanilarak gerçeklestirilen olay sonucu ses elektrige çevrilir. Mikrofon, ses dalgalarini elektriksel titresimlere çeviren, elektro akustik bir cihazdir. Bütün mikrofon yapilari ses dalgalarina tepki gösteren çesitli sekillerde yapilmis diyafram ve benzeri bir elemana sahiptir.
Mikrofona gelen ses dalgalari diyaframa çarpar ve ses basincindaki degisikliklere göre diyafram içe veya disa dogru hareket ederek mekanik titresim yapar. Bu titresimler sonucunda mikrofonun çikis uçlarinda bir gerilim meydana gelir.
Mikrofon ses dalgalarina göre sinyal gerilimi verdigi için hoparlörü tamamlayan bir elemandir. Elektrigin sese çevrilmesi de hoparlörler ile gerçeklestirilir. Günümüzde ses dalgalarinin elektrige çevrilerek hoparlöre ya da herhangi bir kayit yapan cihaza aktarilmasi için mikrofona ihtiyaç duyulmaktadir.
Günümüz ses kayit sistemleri çalisma prensipleri ve mikrofon sistemleriyle aranan çözümler ve bu çözümler sonucu sistemlerde yasanabilen olumsuzluklar asagidaki gibi açiklanabilir; Mikrofon sistemleri çok çesitlidir. Mikrofonlar çiplak halde verdikleri seslerden konduklari kabin vs. gibi yerlerine göre bambaska degerde, kalitede sesler üretirler. Mikrofonlardan genel olarak beklenen ses frekans karakteristiginin dogrusal olmasi, genis frekans araliginda çalismasi ve stereo iki kanalli kullanimda ses kaynagi konum bilgisi verebilmesidir. Normal mikrofon kullanimlarinda boyut /konum bilgisi disinda neredeyse tüm beklentiler karsilanmistir. Ancak konum/boyut bilgisi 3D olarak stüdyolarda pahali donanim ve yazilimlarla zaman harcanarak sonradan islemelerle verilebilmektedir. Bu durum pratik degildir, pahalidir, ayrica holografik degil 3D olarak yapilabilmektedir. Mevcutta ön ses bilgisi yeterli degildir Klasik stereo kayit sistemlerinde: standart hoparlörle dinlemelerde; sol ve sag kanal arasindaki girisimlerle en fazla çevresel 180 dereceye kadar derinlik hissi olusmaktadir. Ancak yukari, asagi bilgisi yoktur, sesin dinleyicinin arkasina geçmesi mümkün degildir. Kulaklikla dinlemede sesin bir dereceye kadar arkaya geçmesi olasidir ancak asagi, yukari bilgisi olusmamaktadir. Mikrofon hareketlerinde sesin anlasilmasini zorlastiran faz problemleri olusabilmektedir.
Binaural kayit sistemleri: Kafa, disk (Jecklin Disk and Schneider Disk) ya da panel, kutu gibi temel cisimlere kulak bölgesine iki mikrofon olarak monte edilmektedir. Ostaki borusunun ses kaydina katilmamasindan dolayi, ön bilgi yoktur, kulaklikla dinlemede sesler araya dogru açilmaktadir, hoparlörle dinlemede boyut bilgisi kaybolmaktadir ancak tini zenginligi olusmaktadir. Mikrofon sistemi hareketlerinde rahatsiz edici faz problemleri olusabilmektedir. Binaural kayitlarda kulaklik ile dinlemede; cihazin önünden düz hatli bir hareket geçirildiginde örnegin; araba, isitme sistemi arkadan gelen öne geçen ve tekrar arkaya giden Holophonic (zuccarelli hugo patentleri) gibi holografik sistemlerde: Ostaki borusu vardir ve ön bilgi vermektedir. Kulaklikla dinlemede; holografik ses bilgisi (küresel 360 derece) vermektedir. Ancak modelleme, gerçek isitme sistemine göre yapilmadigi, isitme sistemi daha karmasik modelleme gerektirdigi için hoparlörle dinlemede boyut bilgisi hafiflemektedir. Ses tinilari hoparlörle dinlemede de zenginlesir. Mikrofon sistemi hareketlerinde kismi faz problemleri olusmaktadir. Çok mikrofonlu sistemlerde; Dolby® ve benzeri yazilim marifetiyle düzenlemeler yapilmaktadir ve “surround sound” yazilimi ile iki kanala indirgenerek, iki kanalli standart hoparlör sistemleriyle derinlik etkisi olusturmaktadir. Yazilimda sadece seslerin isinsal özellikleri dikkate alindigindan sadece hoparlörlerin önündeki bölgede dinleme yapildiginda ön, arka bilgisi algilanabilmektedir. Hoparlörün etkin dinleme (sweet spot) bölgesi disina çikildiginda 360 derecelik küresel algilanma etkisi kaybolmaktadir. Yeniden kayit, birlestirme ve/veya yazilim ile düzeltilmeler yapilir. Uzun süren çalismalar, birçok ve pahali cihazin kullanilma zorunlulugu maliyeti, ses kayiplarini arttirir, pratik degildir. Gerçege uygunluktan sapma olasiligi yüksektir.
Stereo sistem kayitlarinda iki mikrofon kullanilarak mono kayitlara göre daha derinlikli kayitlar yapilir. Mikrofonlar kayit yapan elektronik cihaza baglidir. Kayitlar elektronik bir sisteme sahip amplifikatör ve hoparlörler yardimiyla güçlendirilerek dinlenir. Stereo kayitlarda derinlik elde etmek için muhtelif mikrofon sistemleri kullanilir. Mikrofonlar ses kaynagina açisal olarak yerlestirilerek derinlikli kayitlar yapilir. Daha derinlikli kayitlar yapmak için iki kulak isitme sistemi benzetisimi amaciyla iki kanal arasina bir insan basi benzeri veya disk gibi gölgelendirici eklenir. Böylece diger kanalin sahneyi daraltan olumsuz etkilemesinden (crosstalk) sakinilarak dinleme sahnesi genisletilmis olur.
Holografik sistemlerde mikrofon sisteminin çapinin büyüklügü kayit küre çapini arttiracagi gibi, hoparlörlerin birbirinden uzakligi da duyulan kürenin çapini arttiracaktir. Küçük küre çapinda dinlemede kayit alanina disaridan (360 derece küresel) bakiliyormus gibi hissedilecektir. Isitme korteksini “dogru” bir biçimde uyardigindan, ses gidis, hareket rotasi sanki görünür hale gelmektedir. Ornegin karsidan gelip, mikrofonlara göre egri bir rota izleyip arkadan inise geçen uçagin rotasi, yönü, yeri dogru olarak tespit edilir. Ayrica dinleme alaninda bulundugunuz yere göre de rota dogru tespit edilir. Dinleyici ve isitilen ses arasinda “birbirlerine göre” yer degisimi tespiti mümkündür. Cisim düsünürsek çevresinde dönersek (hatta 360 derece küresel olarak) cismin farkli açilardaki görüntülerini görmek mümkündür. Bu cihazla yapilan kayitlarin dinlenmesinde de bu durum saglanmaktadir. Klasik olarak kulaklikla da dinlemede, dinleyici ve sesler sabittir, dinleyici yer degistirmez ama ayni etkiyi hissedebilmek mümkündür. En ucuz mikrofonlarla yapilan tasarimlarda da ya da dinlemede en küçük ya da ucuz hoparlörlerle dinlemede dahi tüm anlatilan etkileri hissedebilmek mümkündür.
Cihazi ayni prensiplerle farkli amaçlara yönelik muhtelif boyutlarda yapmak mümkündür. Portatif kayit cihazlariyla kayit yapilabilecek sekilde, portatif olarak kullanmak (örnegin bir orman kaydi) ve islemlerden geçirmeden kaydi kullanabilmek (örnegin CD olarak kayittan hemen sonra piyasaya sürmek ya da canli olarak yayinlamak) mümkün olmaktadir.
Mevcutta iki kanal kaydeden yari ya da tam holografik sistemlerin bilinen satisi yoktur. Holografik ses sistemleri bazi yerlerde 4D olarak anilmaktadir. 4. Boyut hareket/yer degistirme olarak geçmektedir. Isitme sisteminin biriktirdigi anisal seslerden yararlanilarak etki yapmaktadir.
Holografik ses sistemleri ile binaural kayit yapan sistemler derinlik ve ses açikligi etkilerinden dolayi karistirilmaktadir. Binaural kayitlar siradan stereo kayitlardan üstün oldugu için mukayese olarak alinmistir. Aralarindaki farklar söyledir: Binaural kayitlarin, hoparlörle dinlenmesinde; derinlikli ve daha tinili algilanmasina ragmen sesin geldigi yeri net tespit etmek mümkün olmaz.
Kulaklikla dinlemede; göreceli ve kismi olarak ses gelis yönü tespit edilebilmektedir, ön ses bilgisi yoktur, önden gelmesi gereken sesler en fazla gözlerin hemen arkasindan (sakak kemikleri hizasinda) geliyor olarak duyulabilmektedir. Mikrofon/kulaklik sisteminin önünden düz geçmesi gereken sesler parabolik olarak egrilerek algilanmaktadir. Isitilen sesler genel olarak basin arkasindan geliyor olarak algilanmaktadir.
Binaural'dan üstün olan holografik kayit sistemlerinin kulaklikla dinlenmesinde, ön bilgi alindan 2cm ileriye kadar algilanabilmektedir. Mikrofon önünden düz geçisler egrilmeden düz geçis olarak algilanir. Binauraldan daha canli ve açik, gerçekçi algilama söz konusudur. Ses kulakliktan degil disaridan uzaysal (gerçekte oldugu gibi) gelir. Ancak standart hoparlörlerle dinlemede 360derece küresel etki kaybolmaktadir.
Söz konusu bulus olan holografik kayit sisteminde Binaural ve yari holografik kayit sistemlerinin olumlu özelliklerine ilaveten; hoparlörle dinlemede; 360 derece küresel algilama (holografik) mümkün oldugu gibi kulaklikla dinlemede; sesler alindan 20cm ilerisine kadar ön bilgiye sahiptir. Kulakliklarin kusurlari oldugundan orantisal olarak anlasilmalidir.
Söz konusu bulus olan sistem, isitme sistemimizin iki algilayicisi oldugu göz önünde tutularak ve sesin hem dalga hem isinsal özelligi kullanilarak, moleküler, vektörel ses bileske titresimleri dikkate alinarak tasarimlanmistir.
Ses bir titresim enerjisidir. Hava molekülleri ve hava içinde bulunan görünmez parçaciklar ani basinç degisimleriyle birbirlerine vurarak ilerlerler/hareket ederler.
Böylece ses dalgasi formu temsil edilirler, titresim sayisi yükseldikçe isinsal davranislar sergilerler. Bu bulusta bileske vektörel titresimler olarak düsünülmesi, canlandirilmasi daha uygun olacaktir.
Birçok molekülü tek bir molekül olarak düsünürsek; bu moleküle etki eden ve her yönden gelen, etkiyen titresimler olacaktir. Kimi yönden gelen titresimler bir baska yöndeki titresimleri etkileyecek, bazi yönlerdeki titresimleri arttirirken bazilarini yok edecektir. Sonuçta tüm titresimlerin toplami (ters fazlarin olumsuz ya da yari olumsuz etkisi de dahil) bize kulak yakinindaki titresimin fazini, frekansini ve siddetini belirtmis olacaktir. Bu titresimler periyodik olursa, tekrarlanirsa isitme sistemi bunu bir ses, ton, nota olarak algilayacaktir. Kisa süreli ani titresimler (çok yüksek frekansli ya da kisa süreli) de periyodik sese etki edecek, fakat tanimli bir ses olarak algilanmayacaktir. Kulak yakinindaki moleküler parçaciklar; aslinda karmasik seslerde (saf olamayan tonlar haricinde) bileske olarak titresecek ton ve frekans algilamasini, sesin tekrarlanabilirligine göre, isitme sistemi/zihin gerçeklestirecektir, degerlendirecektir. Zihnin degerlendirmesi tamamen anilarda biriktirilen seslere göre yapilir. Sürekli çalisan isitme sistemi, gördügü, yasadigi olaylara göre seslere anlam verir. Ornegin; ne sesi oldugu, nereden geldigi (yön duygusu), sesin alarm seviyesi gibi yasamin sürdürülmesinde gerekli olan biriktirilen bilgilere verilere göre isitme sistemi algilama yapar. Bulustaki sistemin de çalismasi bileske titresimlerin kaydina dayalidir. Ayni zamanda isitme korteksini harekete geçirerek mukayeseli algilamalar olusturtmaktadir.
Bir örnek olarak; manyetik bant kayitlari bir barkod gibi N kutuplu, S kutuplu ya da bos alanlar seklide siralanir. Bu siralamada alanlar uzun ya da kisa olabilir. Bu barkod çizgilerinin hepsi bileske manyetik alanlardir. Bant alici kafa üzerinden belli bir hizda geçirildiginde ses olarak algilanir. Aslinda saniyede 20000 boyuna çizgi gibi durum yoktur. Ama 20000Hz olarak algilanir hatta ölçülür. Hatta bantlara kaydedilen saf sinüs dalgasi, bant çalindiginda ayni sesi çikarttigi halde ses spektrograminda harmonikli olarak alt ve üst frekanslarda yatay çizgilerden olustugu görünür. Sayisal ses de bu sekilde temsil edilmektedir. Zihin bu anlik titresimleri zaman ölçeginde öncesi ve sonrasi olarak degerlendirip karar vermektedir.
Söz konusu bulusta iki kanal olarak kayitla, insan canlandirma sisteminde küresel ses görüntüsü elde ediyor (derinlikli, 3D, küresel 360 derece holografik kayit). Ses tinilari çok zengin örnegin; selale sesi gibi çok harmonikli seslerin kaydinda üstün nitelikli bozulmasiz kayitlar, seslerin yönü, uzakligi en dogru sekilde tespit edilebiliyor. Kayit son derece gerçekçi ve canli oldugu için isitme korteksini uyariyor diger duyulari da uyarmis oluyor; örnegin kibrit çakma sesi birkaç kez dinlendiginde sülfür kokusu sanal algilamasi olusuyor. Bir Pazar yeri gibi kalabalik ortamda yapilan kayitlar kimilerine sikinti verirken yurt disinda yasayanlara duygusal algilama yaptiriyor.
Söz konusu bulus olan cihaz portatif kayit cihazlarinda da çok kaliteli sonuç vermektedir. Post production'a gerek yoktur. Böylece kendisi bir stüdyo gibi kaydettigi için, ses düzeltmesine gerek duyulmadigi için tamamen “kaydet kullan, kaydederken yayinla” sekline uygundur. Böylece çok pahali ve ugras gerektiren kayit sonrasi düzeltmelere gereksinimi yoktur. Her yerde kayit yapmak için kullanilabilir. Portatif stüdyo gibidir, kolay tasinir. En kötü mikrofonlar ile dahi insan kulagina hos gelen kayitlar yapmayi mümkün kilar. Dinlemede en kötü ya da küçük hoparlörlerle dahi tüm holografik etki duyulabilir.
Söz konusu bulustaki sistem Virtual Reality (VR) kayitlarina en uygun sistemdir.
Hoparlörle dinlemede zaten sonuçlar kolayca alinabilir. Ornegin: hoparlöre yüz dönükken arkanizdan geçen ses hareketi, arkanizi döndügünüzde önünüzden geçebilmektedir. Kulaklikla dinlemeler için özel yazilim ve/veya özel jiroskoplu mikro yonga marifetiyle VR sistemine uygunlastirilir. Genel olarak bilinen sesin yakinligi frekans yüksekligi ve ses siddetine baglidir, ancak söz konusu bulus olan sistemde siddet ve frekanstan bagimsiz konum algilamasi mümkün olmaktadir.
Normal mikrofon sistemleriyle kaydedilen ses kayitlari çeviren yazilim ve algoritmayla holografik hale çevirmek için gerekli örnekleme kayitlari bu söz konusu bulus olan cihazla yapilabilir.
Kisi algilamasina uygun küresel kayit yapar isitme sistemine göre küreseldir.
Temel prensiplere bagli olmak kosuluyla cihaz, amaca uygun daha büyük ya da daha küçük yapilabilir. Cihaz büyüdükçe kaydin küresel çapi artmaktadir. Küresel çapi arttirmanin baska bir yolu da hoparlörler arasi mesafeyi arttirmaktir.
Kayitlarda, frekans ve siddete bagli örtme etkisi çok azaldigi için düz bir ses frekans karakteristigi algilanmaktadir. Kayitlarin spektrogram görüntüleri incelendiginde, iki kanal arasi ciddi bir ses farki isitildiginde dahi spektrogramda görsel olarak sadece çok az bir fark olusmaktadir. Anlami sol ve sag kanaldan gelen ses degil, bir “ses alani” farklari olusmaktadir. Kayit sesleri hoparlörden gelmemektedir yani sag sol hoparlörden degil uzaysal olarak kaydedildigi yerden gelir. Tek bir kanal kaydi yapilmis olsa bile ses derinlikli gelmekte uzaysal duyulmaktadir (diger kanal da çalisiyormus gibi). Yön duygusu da olusturmaktadir.
Sadece kaydedilen kanal civarinda yön kaymaktadir.
Asiri siddetli seslerde, söz konusu bulus olan sistem yapisi dogal bir kompresyon yaparak kaydin daha dolu, yumusak fakat bozulmasiz olmasini saglar.
Söz konusu bulus olan sistem analog ya da sayisal herhangi bir stereo ses kayit cihazina baglanabilir. Sistemde herhangi bir büyüklük ve çesitte mikrofon kullanilabilir; dinamik elektret, kondansatör vs. mikrofonlar öngörülen islemden geçmis olmalidir. islenmemis mikrofonla yari holografik sonuç vermektedir.
Elektret mikrofon ya da kondansatör mikrofon kullanimlarinda uygun besleme kullanilmalidir (örnegin; elektret mikrofonda 1,5 Volt kondansatör mikrofonlarda 48VOIt ya da gereken gerilim uygulanir).
Söz konusu bulus olan sistemin bir özelligi de sadece yön algilamasi degil mesafe algilamasi da olusturmasidir (ileri geri, uzak yakin sübjektif algilanmalari gibi.).
Ayrica bulusta ses hareketleri de izlenebilmektedir. Koro gibi yüklü seslerde tek tek ayristirilabilen ses kayitlari yapabilmektedir. Kayitlar akilda kalici bir etki göstermektedir. Ayrica isitme korteksini dogru uyardigi için sanki zaman daha yavas akmaktadir. Zihni yormadigindan bu sistemle kayit edilen sesler uzun saatler dinlenebilmektedir. Çok sesli kayitlarda orkestra ve solist gibi; siradan stüdyo kaydinda oldugu gibi ses siddeti düzeltmeleri gerekmez. Sesler dengeli ve istikrarli kaydedilir. Ses siddeti ayarlamalari mesafe olarak yapilabilir. Basimizi saga sola hareket ettirdigimizde girisim saçaklarindan dolayi fark etmedigimiz sesler fark edilir, algilanabilir olur. (Olagan isitme sistemimizdeki gibi) Söz konusu bulusta Dolby, SSRS çevresel ses sistemleri gibi kodlama, kod çözücü kullanilmasi geregi yoktur.
Söz konusu bulusta frekans siddet düzeltmesi, degisimi yapilmasi gerekirse ayarlamalar sesi son derece doldurulabilmektedir. Yani çok derin bas rahatsiz etmeden, bozulmadan kayda eklenebilir. Mikrofon hareketlerinde olusan rahatsiz edici ya da ses kaybi olusturan faz problemi bu bulustaki cihaz için çok azdir.
Söz konusu bulusta ayni mikrofon kapsülleri kullanilarak, sistem olarak ve çiplak olarak kayit mukayeselerinde duyulabilir elektronik gürültülerin daha az algilandigi izlenmistir.
Söz konusu bulusta frekans-siddet örtmeleri (masking) çok düsük seviyelerde oldugundan sesler daha dolu ve zengindir.
Genel olarak sesin mesafe bilgisi, frekans yüksekligi ve sesin siddetine/oranina göre hissedildigi halde bu bulus konusu sistemde siddetten bagimsiz hissedilebilmektedir.
Sistemde insan kafasi modeli kullanilmaktadir. Biçim isitme-algilama sisteminin sifresidir. Isitme sistemi sadece kulaktan olusmaz, yüz üzerindeki sekiller yön algilanmasinda, derinlik algilanmasinda çok etkindir. Ornegin; elmacik kemigi, alin kemigi sesi dagitirken yanak çukuru, sakak çukuru toplayici özellikleriyle boyut algilanmasi için önemli olan kafaya yakin ses alaninda girisimler olusturur.
Söz konusu bulus olan sistemin ses örnekleri alinip HRTF (Head related transfer function) fonksiyonu elde edilerek yazilim içinde konvolüsyon filtre olarak kullanimi mümkündür koruma alanina girmelidir.
Söz konusu bulus, dört kanalli kayit yapan bir holografik mikrofon sistemidir.
Herhangi bir kayit yapan uygun bir cihaza baglanarak kullanilir. Siradan stereo kulaklik sistemleriyle, ses gerçekte kaydedildigi yönden ve mesafeden gelecek (küresel) sekilde dinlenir. Hoparlörle dinlemede tini zenginligi, konum ve boyut bilgisi benzer kafa modelli kayit cihazlarina nazaran daha fazla arttirilmistir. Daha kompakt hale getirilmistir. Mesafe ayarlamasini imkan veren mekanizma eklenmistir.
Söz konusu bulustaki sistem küçük elektret mikrofon kullanma olanagi veriyor ki elektret mikrofonlar çok hassas ve ucuzdur. Maliyet avantaji vardir.
Söz konusu bulustaki sistem portatif ve pratik kullanima sahiptir iki kafa boyutunda bir stüdyo toplami gibi is görmektedir.
REFERANS LISTESI 1. Kafa 1.1. Yüzey silikonu 2. Kulak kepçesi 3. Mikrofon kapsülü 3.1. Elektrik aktarim aparati Dört kanal kayit cihazi Kanal aparati -1 Kanal aparati - 2 9. Geri besleme kanal deligi kanatçigi .Mikrofon yuvasi 11. Kanatçik deligi kapatma ayar parçalari 11.1. Çikartma ucu çiziMLERiN KISA AÇIKLAMASI Sekil 1. Söz konusu bulus yandan temsili görünümü Sekil 2. Kanal aparati ( kanal aparati - 1 (7) ve kanal aparati - 2 (8)) ve boru (6) yandan temsili görünümü Sekil 3. Kanal aparati ( kanal aparati - 1 (7) ve kanal aparati - 2 (8)) önden temsili görünümü Sekil 4. Kanatçik deligi kapatma ayar parçalari (11) temsili görünümü Sekil 5. Kanal aparati ( kanal aparati - 1 (7) ve kanal aparati - 2 (8)) yandan temsili görünümü BULUSUN AÇIKLAMASI Bu bulus, iki kafali dört kanalli, borulu, tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1 .1) bulunan kafa (1) biçimli holografik mikrofon kapsüllü (3) sistemidir.
Bulusta kafa (1); Birbirine ters yönde bakan iki eslenik kafa (1) olup, tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1.1) bulunan, Insan kafasi büyüklügünde içi bos, sert kafa (1) sekilli yapidir. Iç rezonlari önlemek için ses izolasyon malzemeleriyle doldurulabilir. Birbirine ters yönde bakan kafalar (1) her iki yönde de holografik kayit alma kabiliyetine sahiptir. Söz konusu bulusta kafa (1) biçiminin kullanim sebebi söyle açiklanabilir; Gelen ses dalgasi kafa sekillerindeki tümsek ve çukurlarda saçilir ve toplanir.
Yüzün yakin alaninda bir yakin ses alani olustururlar. Ses alaninda girisimler yaparak bir ses uzayi olustururlar. Ses uzayi boyut ve konum bilgisini kapsar.
Aslen ses uzayi moleküler çarpismalar olarak düsünülmelidir. Bu tümsek ve çukurlar ayrica dogal kompresyonlar aracidir. Gelen siddetli sesleri bastirdiklari gibi hafif seslerin yükseltilmesini saglayarak kulagin isitme dinamik kapsamini açarlar. Isitme sisteminin bir ölçüye kadar boyut ve konum algilama sifresini olustururlar. Kafa (1) biçimi ses tinilarini çok zenginlestirir, canlandirir.
Bulusta kulak kepçesi (2); kafanin (1) sag ve sol yaninda olan, yumusak silikon normal standart insan kulagi sekilli yapidir. Mevcutta bilinen kulak kepçesinin (2) görevi gelen sesleri kulak kepçesi (2) üstündeki tümsek ve çukurlarla girisim yaparak siddetli algilanmasini saglamaktir. Yaklasik kadar siddet artisi olusturur. Algilanan siddet artisi daha fazla hissedilir. Çünkü isitme sisteminin sifresine uygun arttirma yapmaktadir. Ancak ön ve arka ses bilgisi için yeterli veri saglamaz. Bunun niçin östaki borusunun görevlerinden faydalanilarak bulusa asagidaki yapilanmalar eklenmistir.
Bulusta; Kulak kepçesi (2) 30 derece kadar öne dogru egimlidir yani arkadaki seslerin ayristirilmasina katkida bulunur önemli bir ön arka farkinin bir ögesini olusturur. Genellikle ayristirma arkadaki sesler daha bas öndeki sesler daha tizdir.
Bir film çekiminde iki küresel koordinat da gereklidir. Mesela kisinin arkaya dönmesi canlandirildiginda zit yöndeki kafa (1) kaydinin birbirlerine uygun ölçüde miksajinin yapilmasiyla yavasça dönüm saglanmis olmaktadir. Iki kafa (1) arkalari kulak kepçe (2) seviyesine kadar kesilmistir böylece iki kafanin da (1) kulaklari kepçeleri (2) mesafesi farki en aza indirilmis çok az, yok sayilabilecek bir konum kaymasi olusmustur. Iki kafa (1) olmasinin bir baska önemi zit yöndeki diger bir mikrofon kapsülü (3) sisteminin arka algilamasini, arka plandaki seslerin izlenmesi Bunlardan baska günümüzde kullanilmaya baslayan sanal gerçeklik (VR. Virtual Reality) uygulamasinda son derece geçerli özelligidir. Ornegin konum belirleyen kulaklik sistemi kullanilmasi halinde iki kafadan (1) (4 kanal) konuma göre otomatik yapilan miksaj VR için beklenen çift eksenli holografik sesi karsilamis olmaktadir.
Iki ayri kafada da (1) 2 ser mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) bulunur toplamda ayri ayri 4 kanalli sistemdir Omni mikrofonlar sadece ön yüzeylerinden ses alirlar 0 sebeple bulusta negatif geri besleme ön yüzeylerinde olusturulmustur. Mevcut insan yapisinda östaki borusundan gelen ses burundan (4) girerek sinüs ya da kafa rezonans bosluklarindan geçen seslerden olusur. Bu bilgilerden yola çikilarak bunlarin temsili için bulusta etkileri ölçülerle hesaplanabilir iki ucu açik boru (6) kullanilmaktadir. Bu boru (6); kafa (1) üzerindeki kulak kepçesi (2) ve burun (4) arasinda (kafanin (1) içinden) 2 cm dis çapi 1,5 cm iç çapli, elastik (Iatex olabilir) östaki borusu benzeridir. Iki ucu açik boruda (6) ses sütunlari olusur, boru (6) içinde olusan ses sütunu borunun (6) hemen agzinda olusmaz ses sütunu borudan (6) kisa bir süre daha ilerleyerek sonlanir. Bu sebeple mikrofonun kapsülü (3) arkasindan 180 derece açiyla mikrofonun kapsülü (3) ön yüzeyine yönlendirilir. 180 derece olmasinin önemi faz farklarindan dolayi ses eklenmesi degil ses çikartmasi yapmasidir (moleküler düzeyde düsünüldügünde borudan (6) gelen hareketli moleküller mikrofon kapsülü (3) merkezine gelen moleküllere çarparak onlara vektörel bir kuvvet uygulayacaktir). Çikarttigi sesler burunun (4) aldigi yere bakan, yerden yansimalarin olusturdugu bas karakterde bir sestir.
Bulusta kafa (1) üzerindeki burun (4) deligi açisi yere 90 derece dik olarak düsünebilir. Aslinda konum bilgisinin önemli bir kismi yer yüzeyinden gelen eksen, düsey eksen olarak kabul edilebilir. Gökyüzüne dogru sesler yansima yapmadigindan burada koordinat ekseni söz konusu olmaz.
Negatif geri beslemenin önemi söyledir. Kulak sadece zara dogru gelen sesleri siddetli ve tiz nitelikte algilar. Ancak klasik teoriye göre yön/boyut bilgisi siddet ve frekans yüksekligi olarak tanimlanir fakat sakak kemigi gibi tümsekler ses gölgesi yaptigindan frekans ve siddetin geçerli olmadigi bir durum söz konusudur. Yerden gelen yansimalarin tonunda geri besleme yapilarak genelde bas nitelikli sesler elenerek çok daha ayristirilabilir, degerlendirilebilir hale gelir, zengin tinili tiz duyumu artar. Böylece ön ses bilgisini almis oluruz, ön ses bilgisi arka ses bilgisini de belirgin hale getirir. Isitme sistemi bu durumda daha dogru küresel bir ses hacminde algilama yapar. Bu da 3D den ötede holografik algilatma getirir. Burun (4) ve kulak arasindaki gecikme ve mesafe de hesaba dahil oldugundan derinlik/boyut/konum bilgisi artisi olur. Bu bilgiden yola çikarak bulusta;

Claims (7)

    ISTEMLER
  1. Bu bulus, elektrik aktarim aparati (3.1) vasitasi ile dört kanalli kayit cihazi (5) ile baglantili, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1.1) ve her iki yaninda kulak kepçesi (2) ve ön kisimda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eslenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi olup, özelligi; o kafalar (1) üzerindeki kulak kepçesi (2) ve burun (4) arasinda (kafanin (1) içinden) konumlu, 2 cm dis çapi 1,5 cm iç çapli, elastik (Iateks), içinde temel frekans ve karmasik ses sütunlari olusmasiyla çapi ve uzunluguna bagli olarak temel frekans seçiciligi olusturan, hizli ve etkin kompresyonlar yapmakla görevli olan ve 2 ekseninde yerlesik borular o üzerine orta kisminda bulunan mikrofon yuvasina (10) mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) yerlestirilen geri besleme islevi de gören kanal aparati -1 (7) ve buruna (4) yerlestirilen kanal aparati- 2 (8), 0 Kanal aparati -1 (7) ve Kanal aparati - 2 (8) üzerinde geri besleme 0 geri besleme kanal deligi kanatçiklari (9) arasindaki deliklerinin geri besleme miktarini ayarlamak için istege bagli olarak tikayip açilabilmesini saglamakla görevli olan kanatçik deligi kapatma ayar parçalari (11), o Kanatçik deligi kapatma ayar parçalarinin (11.1) çikartilip takilmasinda görev alan çikartma uçlari (11.1) unsurlarini içermesidir.
  2. Istem 1'de bahsedilen elektrik aktarim aparati (3.1) vasitasi ile dört kanalli kayit cihazi (5) ile baglantili, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1.1) ve her iki yaninda kulak kepçesi (2) ve ön kisimda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eslenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi olup, özelligi; yatay eksende (x ekseni) ikiser (her iki kafada (1) ikiser) mikrofon kapsülünün (3) ( biri sag kulak kepçesinin (2) üstünde mikrofon yuvasinda (10) digeri sol kulak kepçesinin (2) üstünde mikrofon yuvasinda (10)) kafalarin (1) yanlarinda bulunmasidir.
  3. . Istem 1'de bahsedilen elektrik aktarim aparati (3.1) vasitasi ile dört kanalli kayit cihazi (5) ile baglantili, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1.1) ve her iki yaninda kulak kepçesi (2) ve ön kisimda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eslenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi olup, özelligi; kulak kepçelerinin (2) 30 derece kadar öne dogru egimli olmasidir.
  4. . Istem 1'de bahsedilen elektrik aktarim aparati (3.1) vasitasi ile dört kanalli kayit cihazi (5) ile baglantili, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1om kalinliginda yüzey silikonu (1.1) ve her iki yaninda kulak kepçesi (2) ve ön kisimda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eslenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi olup, özelligi; dört kanal kayit cihazi (5) disarida oldugu gibi kafa (1) içine de yerlestirilmis olmasidir.
  5. . Istem 1'de bahsedilen elektrik aktarim aparati (3.1) vasitasi ile dört kanalli kayit cihazi (5) ile baglantili, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1.1) ve her iki yaninda kulak kepçesi (2) ve ön kisimda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eslenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi olup, özelligi; her iki kafanin (1) ayri kanallar olarak tasarlanmis olmasi burundan (4) gelen seslerin islenerek x,y,z eksenlerinde bir sanal hareket imkani olusmasidir.
  6. . Istem 1'de bahsedilen elektrik aktarim aparati (3.1) vasitasi ile dört kanalli kayit cihazi (5) ile baglantili, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1.1) ve her iki yaninda kulak kepçesi (2) ve ön kisimda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eslenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi olup, özelligi; kafa (1) üzerindeki burun (4) deligi açisi yere 90 derece dik olmasidir.
  7. 7. Istem 1'de bahsedilen elektrik aktarim aparati (3.1) vasitasi ile dört kanalli kayit cihazi (5) ile baglantili, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1.1) ve her iki yaninda kulak kepçesi (2) ve ön kisimda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eslenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi olup, özelligi; Iki ayri kafada da (1) ikiser mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) bulunur toplamda ayri ayri dört kanalli sistem olmasidir. . Istem 1'de bahsedilen elektrik aktarim aparati (3.1) vasitasi ile dört kanalli kayit cihazi (5) ile baglantili, mikrofon kapsülü (3) tüm yüzeyinde 1cm kalinliginda yüzey silikonu (1.1) ve her iki yaninda kulak kepçesi (2) ve ön kisimda burun (4) bulunan iki adet birbirine ters yönde konumlu eslenik kafa (1) biçimli holografik mikrofon (mikrofon kapsülü (3)) sistemi olup, özelligi; iki kafa (1) arkalarinin kulak kepçe (2) seviyesine kadar kesilmis ve iki kafanin da (1) kulaklari kepçeleri (2) mesafesi farki en aza indirilmis sekilde arka arkaya konumlu olmasidir.
TR2017/22978A 2017-12-29 2017-12-29 İki̇ kafali dört kanalli, borulu, kafa bi̇çi̇mli̇ holografi̇k mi̇krofon si̇stemi̇ TR201722978A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/22978A TR201722978A2 (tr) 2017-12-29 2017-12-29 İki̇ kafali dört kanalli, borulu, kafa bi̇çi̇mli̇ holografi̇k mi̇krofon si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/22978A TR201722978A2 (tr) 2017-12-29 2017-12-29 İki̇ kafali dört kanalli, borulu, kafa bi̇çi̇mli̇ holografi̇k mi̇krofon si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201722978A2 true TR201722978A2 (tr) 2018-03-21

Family

ID=63673438

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/22978A TR201722978A2 (tr) 2017-12-29 2017-12-29 İki̇ kafali dört kanalli, borulu, kafa bi̇çi̇mli̇ holografi̇k mi̇krofon si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201722978A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6841229B2 (ja) 音声処理装置および方法、並びにプログラム
JP5696427B2 (ja) ヘッドフォン装置
JP6726169B2 (ja) 頭部オーディオ伝達関数を生成するためのシステム及び装置
JP4343845B2 (ja) オーディオデータ処理方法及びこの方法を実現する集音装置
US20050080616A1 (en) Recording a three dimensional auditory scene and reproducing it for the individual listener
US8442244B1 (en) Surround sound system
CN106134223A (zh) 重现双耳信号的音频信号处理设备和方法
US11546703B2 (en) Methods for obtaining and reproducing a binaural recording
KR20060003902A (ko) 공간 사운드 복원용 헤드폰
JP6246922B2 (ja) 音響信号処理方法
CN104581541A (zh) 一种可定位多媒体视听装置及其控制方法
CN105246001A (zh) 双耳录音耳机重放系统及方法
JP5867799B2 (ja) 収音再生装置、プログラム及び収音再生方法
TR201722978A2 (tr) İki̇ kafali dört kanalli, borulu, kafa bi̇çi̇mli̇ holografi̇k mi̇krofon si̇stemi̇
San Martín et al. Influence of recording technology on the determination of binaural psychoacoustic indicators in soundscape investigations
Enomoto et al. 3-D sound reproduction system for immersive environments based on the boundary surface control principle
KR102534802B1 (ko) 멀티-채널 바이노럴 기록 및 동적 재생
WO2023085186A1 (ja) 情報処理装置、情報処理方法及び情報処理プログラム
US11240620B2 (en) Methods for making spatial microphone subassemblies, recording system and method for recording left and right ear sounds for use in virtual reality playback
JP2010263354A (ja) イヤホンおよびイヤホンシステム
WO2021212287A1 (zh) 音频信号处理方法、音频处理装置及录音设备
San Martín Murugarren et al. Influence of recording technology on the determination of binaural psychoacoustic indicators in soundscape investigations
WO2023173285A1 (zh) 音频处理方法、装置、电子设备及计算机可读存储介质
US9860631B2 (en) Sound recording module
TR201619239A2 (tr) Holografi̇k ses kayit terti̇bati