TR201705176A2 - Tibia intrameduller çivi. - Google Patents

Tibia intrameduller çivi. Download PDF

Info

Publication number
TR201705176A2
TR201705176A2 TR2017/05176A TR201705176A TR201705176A2 TR 201705176 A2 TR201705176 A2 TR 201705176A2 TR 2017/05176 A TR2017/05176 A TR 2017/05176A TR 201705176 A TR201705176 A TR 201705176A TR 201705176 A2 TR201705176 A2 TR 201705176A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
guide
distal
locking
proximal
tibia
Prior art date
Application number
TR2017/05176A
Other languages
English (en)
Inventor
Karaytuğ Kayahan
Original Assignee
Kayahan Karaytug
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kayahan Karaytug filed Critical Kayahan Karaytug
Priority to TR2017/05176A priority Critical patent/TR201705176A2/tr
Priority to PCT/TR2018/050149 priority patent/WO2019103706A2/en
Publication of TR201705176A2 publication Critical patent/TR201705176A2/tr

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B17/00Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets
    • A61B17/16Bone cutting, breaking or removal means other than saws, e.g. Osteoclasts; Drills or chisels for bones; Trepans
    • A61B17/17Guides or aligning means for drills, mills, pins or wires
    • A61B17/1725Guides or aligning means for drills, mills, pins or wires for applying transverse screws or pins through intramedullary nails or pins
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B17/00Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets
    • A61B17/56Surgical instruments or methods for treatment of bones or joints; Devices specially adapted therefor
    • A61B17/58Surgical instruments or methods for treatment of bones or joints; Devices specially adapted therefor for osteosynthesis, e.g. bone plates, screws, setting implements or the like
    • A61B17/68Internal fixation devices, including fasteners and spinal fixators, even if a part thereof projects from the skin
    • A61B17/72Intramedullary pins, nails or other devices

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Orthopedic Medicine & Surgery (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Neurology (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)

Abstract

Bu buluş, yapısında, proksimal kiliteleme için kılavuz görevi sağlayan proksimal kılavuz; üzerinde bulunarak proksimal vidanın kilitlendiği kilitlendiği bölümü oluşturan en az bir adet proksimal vida kilitleme yuvası; proksimal kılavuzun kendisine kilitlenmesini sağlayan en az bir adet proksimal kılavuz kilitleme yuvası; altın standartlara uygun distal kiliteleme sağlamak için kılavuz görevi sağlayan distal kılavuz (2); distal kılavuzun (2) adaptasyon deliğinin açılmasını sağlayan distal kılavuz oyucu (4); distal kılavuz üzerinde bulunarak, distal vidanın kilitlendiği bölümü oluşturan en az bir adet distal vida kilitleme yuvası (2.1); distal kılavuz oyucunun (4) geçiş yolunu oluşturan distal kılavuz oyucu hole (5) distal kılavuzun (2) ve kendisine kilitlenmesini sağlayan en az bir adet distal kılavuz kilitleme yuvasını (3) bulunduran tibia intrameduller çivi (1) ile ilgilidir.

Description

TEKNIK ALAN Bu bulus, ortopedi ve travmatoloji sahasinda tibia kemiklerinin kiriklari, yapisal bozukluklari ve deformitelerinde uygulanan kanal içi çivileme ameliyatlarinda (intramedullary nailing) kullanilmak üzere gelistirilmis intrameduller çivi ile TEKNIGIN BILINEN DURUMU Tibia (kaval) kemigi ve femur (uyluk) kemikleri insan Vücudunun en uzun ve en güçlü kemiklerindendir.
Tibia ve fibula kemikleri, diz ile ayak bilegi arasinda kalan baldir bölgesinin kemik yapisini olustururlar. Tibianin özellikle baldirin ön kisminda çevresinde kaslar yoktur ve yumusak doku örtüsü çok incedir.
Tibia kiriklari özellikle orta ve ileri yaslarda yüksek enerjili travmalar sonrasinda olusan ve tedavisi büyük oranda cerrahi olarak saglanan kiriklardir. Tibia kiriklarinin ve deformitelerinin tedavisinde intrameduller çivileme yöntemi yaygin olarak kullanilmaktadir.
Söz konusu kemiklerde olusan kirilmalarin büyük çogunlugu kaynamayi %99'a kadar saglamalari ve enfeksiyon oranlarinin oldukça düsük olmasi sebebiyle kanal içi çivileme yöntemi ile tedavi edilmektedir.
Intramedüller çivi kemige mukavemet saglamakta ve ayni zamanda uygulandigi bölgedeki hareketi azaltmaktadir.
Tibia kiriklarinin ve deformitelerinin cerrahi tedavilerinde kullanilan kanal içi çivilerin birçok farkli modeli mevcuttur.
Bu ürünün yaygin olarak kullanilmasinin en önemli sebepleri yüksek oranda basarili sonuçlar elde edilebilmesi ve hasta konforunu arttirabilen bir yöntem olmasidir.
Teknigin olagan durumunda kanal içi ameliyatlarda kullanilmak üzere gelistirilmis çesitli intramedüller çivi yapilari mevcuttur. 2016/00181 numarali ve ”Poliaksiyel vida ve rot ile kombine intrameduler çivi” konulu bulus bu yapilara bir örnektir. Söz konusu bulus, parçali uyluk kemigi kiriklari için bir tespit materyali olup intramedüller çivi deliklerine yerlestirilen poliaksiyel vidalarla kombine rot seklinde parçalardan olusan bir yapi anlatilmistir. 20lO/O3l3O numarali ve “Çok kanalli, kendinden kilavuzlu intramedüller tespit çivisi” konulu bulusta, kemiklerdeki kiriklari tespit etmeye yarayan cihazlarla birlikte, kirik tespitinde, ekstremite uzatilmasinda, deformite düzeltmelerinde, yapisinda bulunan çoklu oluk ve kanallar yardimi ile kendinden kilavuzlu olarak, disaridan intramedüller çiviye eklenecek kilavuz sistemlerine gerek olmadan kullanilabilen, intramedüller çivinin kemik içerisinde tespitini kolaylastirarak tespit için gereken x isini (radyasyon) kullanim miktarini azaltan çok kanalli, kendinden kilavuzlu intramedüller tespit çivisinden olusan bir yapi anlatilmistir. 2005/03768 numarali ve “Kemik intramedüller tespit çivisi” konulu bulusta kemik tespiti ve uzatmalari için kullanilan en az bir uzatma mili ve bahsedilen uzatma milini bir ucundan kemige irtibatlandiran en az iki fiksasyon çivisine sahip, bahsedilen uzatma ndlinin kemikteki uzamaya göre asagi yönde belirlenen ölçülerde kendiliginden hareket etmesini saglamak üzere; bahsedilen uzatma milinin uç tarafinda esneyebilecek özellikte bir içi bos uç; bahsedilen uzatma milinin asagi yönde belirlenen ölçülerde kademeli hareket etmesini saglamak üzere, hazirlanan karsilik yuvalara takilarak hareket eden, bahsedilen içi bos uç üzerinde formlandirilan, belirlenen araliklarda, karsilikli pozisyonda çikinti formda çoklu sayida hareket pimleri içeren kemik intramedüller tespit çivisinden bahsedilmistir.
Klasik intrameduller çivileme yönteminde proksimal klavuz esliginde proksimal vidalarin kiltlenmesi saglanmaktadir.
Klasik intrameduller çivileme yöntemi standart ve hizli uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak çivinin distal deliklerinin kilitlenmesi için ise henüz yeterince basarili olabilmis standart bir yöntem bulunmamaktadir.
Mevcut ürünlerde uygulanan yöntemlerde cerrahin tecrübesine bagli olarak skopi cihazi yardimi ile kilitleme islemi tamamlanmaktadir. Uygulama süresindeki degiskenlik ve radyasyona fazlaca maruz kalma riski eski yöntemin en büyük dezavantajlaridir. Bu da ameliyat süresinin uzamasina, dolayisi ile hasta konforunu azalmasina ve ameliyat sahasindaki enfeksiyon riskini artmasina neden olurken, cerrah. ve diger ameliyat ekibinin radyasyona daha fazla maruz kalmasina neden olmaktadir.
Kemik dokunun disindan kemigin içindeki çivi ve Vida deliklerini tespit edip Vidalar ile kilitlemek çok hassas Günlük uygulamalarda birçok cerrahin proksimalde var olan standart klavuz sayesinde proksimaldeki delikleri hizli ve basarili bir sekilde Vida ile kilitledikleri ve çok az miktarda floroskopi kullandiklari yani daha az X isinina maruz kaldiklari bilinmektedir. Dolayisi ile ameliyatin bu asamalari daha hizli ve basarili bir sekilde gerçeklesmektedir. Çivinin distal deliklerinin kilitlenmesi için standart bir yöntem olmadigindan büyük oranda tecrübeye bagli olmaktadir.
Kemigin disaridan defalarca delinerek dogru noktaya saptanmaya çalisilabilir ve yogun miktarda X isinina maruziyeti meydana gelebilir. Ameliyatin distal kilitleme asamasi ameliyat süresi ve skopi kullanini oranlari açisindan ciddi degiskenlik göstermektedir.
BULUSUN AMACI Bu bulusun amaci, kanal içi çivileme yönteminin her adiminin standart hale getirilerek uygulama kolayligi saglamasi ve bu sayede ameliyat süresini kisaltarak, hastada gelisebilecek enfeksiyon riskini ve anestezinin yan etkilerini azaltmaktir.
Bulusun bir baska amaci, skopi cihazinin kullanim. süresini azaltarak hastanin ve ameliyat ekibinin radyasyona maruz kalma süresini azaltmaktir.
Bulusun bir diger amaci, distal Vidalamanin da standart bir hale getirilerek intrameduller çivileme uygulamasini daha kolay, hizli ve güvenilir hale getirmek ve dogru uygulama sayesinde optimal iyilesmesinde saglamaktir.
SEKILLERIN AÇIKLAMASI Sekil l.Tibia intrameduller çivinin görünümü Sekil 2.Tibia intrameduller çivinin yakinlastirilmis görünümü Sekil 3.Tibia intrameduller çivinin önden kesit görünümü Sekil 4.Tibia intrameduller çivinin üstten kesit görünümü SEKILLERDEKI REFERANS NUMARALARI l.Tibia intrameduller çivi 2.Distal kilavuz 2.1.Distal vida kilitleme yuvasi 3.Distal kilavuz kilitleme yuvasi 4.Distal kilavuz oyucu .Distal kilavuz oyucu holü BULUSUN AÇIKLAMASI Bulusa konu, tibia intrameduller çivi (1) tibia kemiginin formuna uygun olarak tasarlanmistubular yapiya sahiptir.
Tibia. intrameduller çivi (l) yapisinda, proksimal kiliteleme için kilavuz görevi saglayan proksimal kilavuz; üzerinde bulunarak proksimal vidanin kilitlendigi kilitlendigi bölümü olusturan en az bir adet proksimal vida kilitleme yuvasi; proksimal kilavuzun kendisine kilitlenmesini saglayan en az bir adet proksimal kilavuz kilitleme yuvasi; altin standartlara uygun distal kiliteleme saglamak için kilavuz görevi saglayan distal kilavuz (2); distal kilavuzun (2) adaptasyon deliginin açilmasini saglayan distal kilavuz oyucu (4); distal kilavuz üzerinde bulunarak, distal vidanin kilitlendigi bölümü olusturan en az bir adet distal vida kilitleme yuvasi (2.1); distal kilavuz oyucunun (4) geçis yolunu olusturan distal kilavuz oyucu hole (5) distal kilavuzun (2) ve kendisine kilitlenmesini saglayan en az bir adet distal kilavuz kilitleme yuvasini (3) ve bulundurmaktadir.
Tibia intrameduller çivi (1) 3.5 mm'lik ve esnek yapida distal kilavuz oyucuya (4) sahiptir.
Bulusun uygulanmasinda proksimal kilitlemesinde öncelikle cerrahi islem uygulanacak ekstremitede tibia platosunun orta noktasinin hemen mediali ile anterior tibial korteksin birlestigi yer yivli K teli ile isaretlenir. C kollu skopi ile giris yerinin uygun oldugu görüldükten sonra yivli K teli üzerinden giris yeri oyucu yardimi ile oyulur ve tibia intrameduller çivi (l) girmesi için gerekli olan kemik pencere açilmis olur. Bu giris deliginden intrameduller klavuz teli en alt seviyesine kadar tamamen tibianin içinde olacak sekilde tibia içinde ilerletilir. Kilavuz telin yerlesimi Ckollu skopi ile görülerek degerlendirilir. Kilavuz tel üzerinden tibianin medullasini oymak için degisik derecede oyucular yardimi ile tibia medullasi oyulur.
Bu esnada yapilan ölçümler neticesinde kullanilacak tibia intrameduller çivi (l) en ve boy seçimi yapilir. Seçilen tibia intrameduller çivi (l) halen kanal içinde bulunan klavuz tel üzerinden tibianin medullasina yerlestirilir. Tibia intrameduller çivi (l) yerlesimi (3 kollu. skopi yardimi ile degerlendirilir. Tibia intrameduller çivi (l) yerlesimi optimal bir sekilde gerçeklestirildikten sonra ilk olarak proksimal klavuz tibia intrameduller çivi (l) adapte edildir.
Proksimal klavuz üzerinden ilk önce anteroposterior açida bir vida kilitlenerek tibia intrameduller çivinin (l) kemigin içinde dönmesi engellenmis olur. Ayni zamanda anteroposterior açida kilitleme sayesinde distal kilavuz oyucu holü açik tutulmus olur.
Bahsedildigi sekilde tibia intrameduller çivinin (l) proksimal kilitlenmesi klasik tibia kanal içi çivileme yöntemi ile ayni sekilde seyretmektedir.
Bulusun distal kilitlemesinde distal kilavuz (2) distal kilavuz oyucu holünden (5) 3.5 mm'lik distal kilavuz oyucu (4) ilerletilir. Distal kilavuz oyucu holünden (5), distal kilavuz oyucu (4); distal kilavuz kilitlenme yuvasina (3) kadar getirir. Distal kilavuz oyucu (4) ile distal kilavuz oyucu holünün (5) üzerindeki kemik pencere oyulur. Distal kilavuz oyucu (4) ucu oiltten hissedilerek, dogru noktadan cilt kesisi açilir. Distal kilavuz kilitlenme yuvasi (3) ortaya çiktiktan sonra distal klavuz(2) tibia intrameduller çiviye (l) adapte edilir. Distal kilavuz (2) tibia intrameduller çiviye (l) adapte edildikten sonra ise distal kilavuz (2) üzerindeki distal kilavuz kilitlenme yuvalarinin (3) yardimi ile tibia intrameduller çivinin (l) distal kilitleme islemi tamamlanmis Distal kilavuz (2) distal kilitleme uygulamasinda tibia intrameduller çiviye (1) orta alt kismindan kilitlenmektedir.
Tibia intrameduller çivi (1) içinde bulunan ayri bir distal kilavuz oyucu holü (5) ve esnek yapili distal kilavuz oyucu(4) ile çivinin orta hattina yakin bir noktadan distal kilavuz için Bahsedildigi sekilde distal kilitlemenin distal kilavuz (2) esliginde yapilmasitipki proksimal kilitleme asamasinda oldugu gibi standart bir yöntem olusturmaktadir.
Ayni zamanda C kollu skopi ihtiyaci ve ameliyatin süresi önemli ölçüde azaltilmaktadir.
Bu sayede hastanin. ve ameliyat ekibinin radyasyon maruziyet süresi düsürülmektedir.
Diger yandan hastada gelisebilecek enfeksiyon anestezinin yan etkileri de azaltilmaktadir.

Claims (3)

ISTEMLER
1.Bulus tibia intrameduller çivi (1) olup, özelligi; yapisinda, proksimal kiliteleme için kilavuz görevi saglayan proksimal kilavuz; üzerinde bulunarak proksimal vidanin kilitlendigi kilitlendigi bölümü olusturan en az bir adet proksimal Vida kilitleme yuvasi; proksimal kilavuzun kendisine kilitlenmesini saglayan en az bir adet proksimal kilavuz kilitleme yuvasi; altin standartlara uygun distal kiliteleme saglamak için kilavuz görevi saglayan distal kilavuz (2); distal kilavuzun (2) adaptasyon deliginin açilmasini saglayan distal kilavuz oyucu (4); distal kilavuz üzerinde bulunarak, distal vidanin kilitlendigi bölümü olusturan en az bir adet distal vida kilitleme yuvasi (
2.1); distal kilavuz oyucunun (4) geçis yolunu olusturan distal kilavuz oyucu hole (5) distal kilavuzun (2) ve kendisine kilitlenmesini saglayan en az bir adet distal kilavuz kilitleme yuvasini (3) bulundurmasidir. .Istem 1'e uygun tibia intrameduller çivi (l) olup, özelligi;
3.5 mm'lik ve esnek yapida distal kilavuz oyucuya (4) sahip olmasidir. .Istem 1'e uygun tibia intrameduller çivi (l) olup, özelligi; tibia kemiginin formuna uygun olarak tasarlanmis tubular yapiya sahip olmasidir.
TR2017/05176A 2017-04-06 2017-04-06 Tibia intrameduller çivi. TR201705176A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/05176A TR201705176A2 (tr) 2017-04-06 2017-04-06 Tibia intrameduller çivi.
PCT/TR2018/050149 WO2019103706A2 (en) 2017-04-06 2018-04-06 Tibia intramedullary nail

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/05176A TR201705176A2 (tr) 2017-04-06 2017-04-06 Tibia intrameduller çivi.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201705176A2 true TR201705176A2 (tr) 2018-10-22

Family

ID=66631702

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/05176A TR201705176A2 (tr) 2017-04-06 2017-04-06 Tibia intrameduller çivi.

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201705176A2 (tr)
WO (1) WO2019103706A2 (tr)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1268313B1 (it) * 1994-07-28 1997-02-27 Orthofix Srl Attrezzatura meccanica per il centraggio di fori ciechi per viti ossee di chiodi intramidollari
US5766179A (en) * 1997-03-05 1998-06-16 Orthofix S.R.L. Mechanical system for blind nail-hole alignment of bone screws
US7488320B2 (en) * 2001-11-01 2009-02-10 Renova Orthopedics, Llc Orthopaedic implant fixation using an in-situ formed anchor
KR100485896B1 (ko) * 2002-01-17 2005-04-29 조우신 골수강내 금속정의 나사삽입장치 및 이를 이용한 나사삽입방법

Also Published As

Publication number Publication date
WO2019103706A2 (en) 2019-05-31
WO2019103706A3 (en) 2019-07-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11779358B2 (en) Targeting instruments, systems and methods of use
JP5497194B2 (ja) 足首癒合デバイス、器具、および方法
US20180280069A1 (en) Bone fixation system, assembly, implants, devices, alignment guides, and methods of use
US20120245642A1 (en) Surgical Implant
EP1682008B1 (en) A fixator for repairing of long bone fractures
Bhaskar Treatment of long bone fractures in children by flexible titanium elastic nails
US10076375B1 (en) Implantable device facilitating rotational-guided growth and method of use
Rao et al. Distal screw targeting of interlocking nails
RU128482U1 (ru) Фиксатор для остеосинтеза переломов проксимальной части бедренной кости
Chen et al. Displaced femoral shaft fractures treated by antegrade nailing with the assistance of an intramedullary reduction device
TR201705176A2 (tr) Tibia intrameduller çivi.
Boz et al. Lateral imaging technique of the femoral neck in a supine-semilithotomy position without a fracture table
US11737796B2 (en) Proximal femoral de-rotation nail
Normandin et al. Epiphysiodesis screw bending
US11617609B2 (en) Percutaneous methods, systems, and devices for positioning a guide wire in a bone
RU2547725C1 (ru) Способ закрытого интрамедуллярного остеосинтеза при переломах проксимального отдела плечевой кости
GB2402883A (en) Apparatus for assisted percutaneous fracture fixation
Baral et al. Intramedullary Interlocking Nail in Distal One Third Tibia Fracture: A Retrospective Study in Tertiary Care Center
US10646695B1 (en) Percutaneous methods, systems, and devices for positioning a guide wire in a bone
RU158571U1 (ru) Устройство для остеосинтеза переломов проксимального отдела бедренной кости
Harisudhan et al. Comparative study of the management of inter-trochanteric fractures: proximal femoral nail versus dynamic hip screw
Shah et al. TO EVALUATE THE CLINICAL, RADIOLOGICAL AND FUNCTIONAL OUTCOME OF AN OPERATIVE TECHNIQUE OF MINIMAL INVASIVE PLATE OSTEOSYNTHESIS (MIPO) FOR HUMERAL SHAFT FRACTURES
Jethwa et al. Revisited Modified Enders nail in management of intertrochanteric femur fracture: an observational study at tertiary center
Koob et al. Temporäre Epiphyseodese mit dem FlexTack™-Implantat (“Tension Band”) unter Anwendung eines modifizierten Explantationsverfahrens
JP2023553675A (ja) 特に外反母趾の骨接合術用の再利用可能なサージカルガイド及びその使用方法