TR201701982U - Çatiya uygun sizdirmaz güneş paneli̇ çerçeve si̇stemi̇ - Google Patents

Çatiya uygun sizdirmaz güneş paneli̇ çerçeve si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201701982U
TR201701982U TR2017/01982U TR201701982U TR201701982U TR 201701982 U TR201701982 U TR 201701982U TR 2017/01982 U TR2017/01982 U TR 2017/01982U TR 201701982 U TR201701982 U TR 201701982U TR 201701982 U TR201701982 U TR 201701982U
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
frame
solar panel
feature
roof
accordance
Prior art date
Application number
TR2017/01982U
Other languages
English (en)
Inventor
Tarik Sarvan Tarzan
Yilmaz Volkan
Original Assignee
Cw Enerji Muehendislik Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cw Enerji Muehendislik Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi filed Critical Cw Enerji Muehendislik Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi
Priority to TR2017/01982U priority Critical patent/TR201701982U/tr
Publication of TR201701982U publication Critical patent/TR201701982U/tr

Links

Landscapes

  • Photovoltaic Devices (AREA)

Abstract

Güneş panellerinin (10) çatı (200) üzerinde ve/veya çatı (200) formunda sızdırmaz bir şekilde konstrüksiyon (20) ve bağlantı elemanı (21) olmadan kurulum ve dizilimini sağlayan güneş paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelliği; bahsedilen güneş panelini (10) dört yandan saracak ve birbirine geçmeli olarak bağlanacak şekilde formlandırılan en az bir alt çerçeve (30), en az bir üst çerçeve (40), en az bir ikincil yan çerçeve (60) ve en az bir birincil yan çerçeve (50) içermesidir. Şekil - 18

Description

Tarifname çatiya Uygun Sizdirmaz Günes Paneli çerçeve Sistemi Teknik Alan Bulus, günes enerjisini kullanarak isi veya elektrik üretme amaçli kullanilan günes panellerinin tasinmasinda kullanilan sistemler ile ilgilidir.
Bulus Özellikle, günes enerjisini kullanarak isi veya elektrik üretme amaçli kullanilan günes panellerinin tasiyici olmadan çati üzerinde çatiya uygun bir formda konumlandirilmasini saglayan, bir anlamda çati görevi gören ve bu amaçla farkli hava kosullarina karsi sizdirmaz Özellik gösteren düsük maliyetli ve kolay montajli çerçeve sistemleri ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günes panelleri, günes isinlarinin tasimis oldugu enerjiden yararlanarak isi ya da elektrik üreten sistemlerdir. Bu sekilde sicak su elde edilen alanlarda ya da elektrik üretim santrallerinde (sebekeye bagli, sebekeden bagimsiz veya bireysel kullanimlarda) günes panelleri, çati ve arazi sartlarinda konstrüksiyon ya da diger adiyla metal tasiyici sistemler üzerinde durmakta ve baglanti elemanlari ile montajlanmaktadirlar. Mevcut teknikte bilinen uygulamalarda, numarali ve 'Yerli Üretim, Modüler, Hafif ve Korozyona Karsi Yüksek Dayanimli Çift Ayakli, Çelik Günes Paneli Tasiyici Sistemi' baslikli faydali model dokümaninda oldugu gibi çesitli konstrüksiyonlar bu amaçla kullanilagelmektedir. Bunlar, yatirim maliyetinin en az %65-70'ini olusturan günes panellerini tasimaktadirlar. Dolayisiyla kurulan tesisisin ömür ve fayda beklentilerinde ve ürün tedarikinde en az günes paneli seçimi kadar 'önemli bulunmaktadir.
Tasidiklari önem nedeniyle tasiyici sistemlere ve baglanti elemanlarina sadece metal ya da malzeme gözüyle bakilmamali, tasiyici sistemin bir mühendislik projesi ve insaat uygulamasi oldugunu göz 'önünde bulundurulmalidir. Metal tasiyici sistemlerin tasarimindan üretimine ve sahadaki montaj uygulamalarina kadar mühendislik ön planda bulundugundan bu asamalarda yapilacak en ufak bir hata, kurulumu yapilan tesisten istenilen verimin alinamamasina neden olabilmektedir. Bilinen uygulamalarda tasiyici sistemler ve baglanti parçalari, maliyetli yapilardir ve kurulumu uzun zaman gerektirmektedir. Ayrica bu sistemler, su ve hava geçirmeleri yagmur ve rüzgar gibi dis etmenlere karsi geçirgen özellik göstermektedirler. Yalitimi saglayarak su, hava, rüzgar, nem, vb. unsurlara karsi geçirgenligi engellemek üzere günes panellerinin altinda ilave olarak kiremit, sandviç panel, trapez çati, etermit, betonarme vb. malzemelerle kaplanmis çati yapilanmalarinin olmasi gerekmektedir. Günes panellerini tasiyan konstrüksiyonun altinda çati oldugu durumlarda söz konusu konstrüksiyon çatiya vidalama gibi yöntemlerle ilistirilmektedir. Çati üzerindeki bu baglanti yerlerinde harici silikon gibi malzemelerle sizdirmazligin saglanmasi da önem arz etmektedir. Bunlar, estetik açidan çatilarda çirkin bir görünüm sunmakta ve çatinin görüntüsünü bozmaktadirlar.
Montaj esnasinda yapilan islemler, alt yapinin ömrünü etkileyen en önemli unsurlarin basinda gelmektedir. Günes enerji tesislerinde alt yapi sisteminin pratik ve kolay kurulumunu saglayacak bir yenilik, mevcuttaki alt yapi kurulumu için harcanan zamani ve zorlugu ortadan kaldiracak ve kisa sürede daha güvenli ve saglam bir tesis kurulmasina fayda saglayacaktir.
Sonuç olarak, günes enerjisini kullanarak isi veya elektrik üretme amaçli kullanilan günes panellerinin tasiyici olmadan çati üzerinde çatiya uygun bir formda konumlandirilmasini saglayan, bir anlamda çati görevi gören ve bu amaçla farkli hava kosullarina karsi sizdirmaz özellik gösteren düsük maliyetli ve kolay montajli çerçeve sistemlerine olan gereksinimin varligi ve mevcut çözümlerin yetersizligi ilgili teknik alanda bir gelistirme yapmayi zorunlu kilmistir.
Bulusun Amaci Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren günes paneli çerçeve sistemleri ile ilgilidir.
Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminin ana amaci; günes panellerinin üzerlerinde yerlestirilmesine imkân vererek herhangi bir ara metal baglanti elemani kullanilmasina gerek kalmadan birbirlerine geçebilme (takilma) özelligi sayesinde günes panellerini sirali bir usulde kiremitlere benzer sekilde çati formunda konumlandirilmasinin saglanmasidir. Böylece günes panelleri için mevcutta kullanilan konstrüksiyonlarin kullanim gereksinimi ortadan kaldirilabilmektedir. Bu yeni çerçeve modeli ile sistem çok kolay bir sekilde olusturulmaktadir.
Dolayisiyla kurulum maliyetleri önemli derecede azaltilmaktadir. Bunun yaninda günes panelleri çati görevi görebilecek düzende oldugu için ekstradan bir çati yapilanmasina ihtiyaç kalmayarak maliyetler daha da asagi çekilmektedir. Günes panelleri çati formunda ev, is yeri, fabrika, prefabrik yapilar, sundurma, garaj, durak, konteynir, vb. üzerinde degerlendirilebilmektedir.
Mevcut sistemlerde kullanilan metal baglanti elemanlari bu yeni çerçeve sisteminde kullanilmayaoagi için karsilasilabilecek yanlis montaj gibi sorunlar azaltilabilmektedir.
Bulusun baska bir amaci; günes panellerini tutan çerçeveler arasinda sizdirmazlik elemanlari kullanarak ve profillerle çatinin bitim noktalarini kapatarak yagmur, rüzgar, kar, vb. gibi dis etmelere karsi sizdirmazlik saglanmasidir. Böylelikle standart günes panellerinin aksine yeni çerçeve tasarimi ile çatiya uygun bir yapilanma ortaya konmaktadir. Su ve rüzgâr geçirmeyen çatinin %100 izolasyonunu saglayan ve baska bir çati kapama malzemesine gerek duyulmayan günes enerjisinden elektrik üretim santrali (sebekeye bagli ya da sebekeden bagimsiz) çati panel sistemi kurulmasina olanak taninmaktadir Bulusun bir diger amaci; ortaya koyulan yeni sistem ile konstrüksiyon ihtiyaci olmadan çati üzerine alüminyum vb. alt profiller ve yan sac vb. profiller monte edilerek kolay kurulum saglanmasidir. Buna ek olarak ilave bir çati malzemesi ve bunlara ilistirilmesi gereken konstrüksiyon olmadigindan ekstra baglanti ihtiyaci da ortadan kalkmaktadir. Uygulama yerinde hiçbir vida aparati disaridan görünmemekte ve estetik bir sekilde uygulama saglanmaktadir.
Bina çatilarinda ek panel uygulamalarinda olusan çirkin görüntü bu sistemle olusmamaktadir. Çati olarak görünen sadece günes paneli olmakta ve ortaya çok modern, teknolojik ve dekoratif bir görüntü ortaya konmaktadir. Ayrica günes paneli görünümü farkli renk uygulamalari gibi degistirilerek farkli görsel tasarimlara da olanak verilmektedir. Uygulama yerine tam uyum saglar ve görüntüye güzellik katar.
Yukarida bahsedilen amaçlara en genel haliyle ulasilmasi için günes panellerinin çati üzerinde ve/veya çati formunda sizdirmaz bir sekilde konstrüksiyon ve baglanti elemani olmadan kurulum ve dizilimini saglayan günes paneli çerçeve sistemi gelistirilmistir. Gelistirilen günes paneli çerçeve sistemi; günes panelini çatiya ait düzlemde dikey eksene göre alt pozisyondan saran ve üzerinde yatay tutma çikintisi olusturulan alt çerçeve, günes panelini çatiya ait düzlemde dikey eksene göre üst pozisyondan saran ve üzerinde yatay tutma çikintisinin geçecegi sekilde olusturulan yatay tutma yuvasi bulunan üst çerçeve, günes panelini çatiya ait düzlemde dikey eksene paralel olarak yandan saran ve üzerinde dikey tutma çikintisi olusturulan ikincil yan çerçeve, günes panelini çatiya ait düzlemde dikey eksene paralel olarak yandan saran ve üzerinde dikey tutma çikintisinin geçecegi sekilde olusturulan dikey tutma yuvasi bulunan birincil yan çerçeve içermektedir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Mevcut bulusun yapilanmasi ve ek elemanlarla birlikte avantajlarinin en iyi sekilde anlasilabilmesi için asagida açiklamasi yapilan sekiller ile birlikte degerlendirilmesi gerekir.
Sekil- 1: Onceki teknikte kullanilmakta günes paneli ve tasiyici islevindeki konstrüksiyonun üstten görünümüdür.
Sekil- 2: Onceki teknikte kullanilmakta günes paneli ve tasiyici islevindeki konstrüksiyonun yakindan perspektif görünümüdür.
Sekil- 3: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminin demonte haldeki karsidan görünümüdür.
Sekil- 4a, b: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminin monte haldeki önden ve arkadan görünümleridir.
Sekil - 5a-d: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan alt çerçevenin farkli açilardan yandan ve karsidan görünümleridir.
Sekil - 6a-d: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan birincil yan çerçevenin farkli açilardan yandan ve karsidan görünümleridir.
Sekil- Ta-d: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan ikincil yan çerçevenin farkli açilardan yandan ve karsidan görünümleridir.
Sekil - 8a-d: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan üst çerçevenin farkli açilardan yandan ve karsidan görünümleridir.
Sekil- 9: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan sizdirmazlik elemaninin yandan ve karsidan gbrünümleridir.
Sekil- 10: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan takozun genel görünümüdür.
Sekil- 11: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan montaj profilinin yandan ve karsidan görünümleridir.
Sekil - 12, 13: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan farkli formlardaki dikey sizdirmazlik profilinin yandan ve karsidan görünümleridir.
Sekil- 14: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan yatay sizdirmazlik profilinin yandan ve karsidan görünümleridir.
Sekil- 15: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan alt çerçeve ve üst çerçevenin montaj öncesindeki yakinda perspektif görünümüdür.
Sekil- 16: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan alt çerçeve ve üst çerçevenin montaj sonrasindaki yakinda perspektif görünümüdür.
Sekil- 16.1: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan alt çerçeve ve üst çerçevenin birlesim noktasindaki kesit görünümüdür.
Sekil- 16.2: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan birincil yan çerçeve ile ikincil yan çerçevenin birlesim noktasindaki kesit görünümüdür.
Sekil- 17: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sisteminde yer alan birincil yan çerçevenin takoz ile birlestirilmis haldeki görünümüdür.
Sekil- 18: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sistemleri ile donatilmis günes panellerinin bir araya getirilmis haldeki genel görünümüdür.
Sekil- 19: Bulusa konu olan günes paneli çerçeve sistemleri ile donatilmis günes panellerinin bir araya getirilmis ve çati üzerinde konumlandirilmis haldeki görünümüdür.
Parça Referanslari 100 Günes paneli çerçeve sistemi 51 Dikey tutma yuvasi 200 Çati 60 Ikincil yan çerçeve Günes paneli 61 Dikey tutma çikintisi 11 Panel oturma yuvasi 70 Takoz Konstrüksiyon 71 Takoz yuvasi 21 Baglanti elemani 72 Baglanti kolu Alt çerçeve 80 Sizdirmazlik elemani 31 Yatay tutma çikintisi 90 Montaj profili 40 Ust çerçeve 91 Dikey sizdirmazlik profili 41 Sizdirmazlik elemani yuvasi 92 Yatay Sizdirmazlik profili 42 Yatay tutma yuvasi x Yatay eksen 50 Birincil yan çerçeve y Dikey eksen Bulusun Detayli Açiklamasi Bilinen uygulamalarda günes panelleri (10), baglanti elemanlari (21) vasitasiyla irtibatlandiklari konstrüksiyon (20) üzerinde konumlandirilarak kullanima sunulmaktadirlar. Sekil 1 ve 2'de Önceki teknikte kullanilmakta günes paneli (10) ve tasiyici islevindeki konstrüksiyonun (20) sirasiyla üstten ve yakindan perspektif görünümleri verilmektedir. Konstrüksiyon (20) ve baglanti elemani (21) ihtiyaci maliyetleri yükselttigi gibi montaji zorlastirmakta ve hata ihtimalini artirmaktadir. Bunun yaninda herhangi bir sizdirmaz yapi söz konusu olmadigi için her türlü durumda çati (200) gibi yapilara gereksinim duyulmaktadir.
Bulus ile birlikte Sekil 18!de görülebilecegi gibi günes panellerinin (10) çati (200) üzerinde ve/veya çati (200) formunda sizdirmaz bir sekilde konstrüksiyon (20) ve baglanti elemani (21) olmadan kurulum ve dizilimini saglayan günes paneli çerçeve sistemi (100) gelistirilmis. Bu sekilde günes paneli çerçeve sistemi (100) ile bir araya getirildiginde günes paneli (10) ayni kiremitler gibi sizdirmaz bir sekilde dizilerek çati (200) formuna sokulabilmektedir. Bunun için günes paneli çerçeve sistemi (100), su ögelerden olusmaktadir: günes panelini (10) çatiya (200) ait düzlemde dikey eksene (y) göre alt pozisyondan saran ve üzerinde en az bir yatay tutma çikintisi (31) olusturulan en az bir alt çerçeve (30), günes panelini (10) çatiya (200) ait düzlemde dikey eksene (y) göre üst pozisyondan saran ve üzerinde yatay tutma çikintisinin (31) geçecegi sekilde olusturulan en az bir yatay tutma yuvasi (42) bulunan en az bir üst çerçeve (40), günes panelini (10) çatiya (200) ait düzlemde dikey eksene (y) paralel olarak yandan saran ve üzerinde en az bir dikey tutma çikintisi (61) olusturulan en az bir ikincil yan çerçeve (60), günes panelini (10) çatiya (200) ait düzlemde dikey eksene (y) paralel olarak yandan saran ve üzerinde dikey tutma çikintisinin (61) geçecegi sekilde olusturulan en az bir dikey tutma yuvasi (51) bulunan en az bir birincil yan çerçeve (50).
Sekil Bite günes paneli çerçeve sisteminin (100) demonte haldeki karsidan görünümü, Sekil 4a ve 4b'de ise monte haldeki önden ve arkadan görünümleri yer almaktadir. Alt çerçeve (30), üst çerçeve (40), birincil yan çerçeve (50) ve ikincil yan çerçeve (60) bir araya gelerek günes panelinin (10) içine yerlesecegi dikdörtgen bir form olusturmaktadir. Alt çerçeve (30), üst çerçeve (40), birincil yan çerçeve (50) ve ikincil yan çerçeve (60) arasindaki baglanti, takoz (70) araciligi ile saglanmaktadir. Takozun (70) genel bir görünümü, Sekil 10!da bulunmaktadir.
Takozun (70) üzerinde, aralarinda belli bir açi bulunan iki baglanti kolu (72) olusturulmustur.
Baglanti kollari (72) arasindaki tercih edilen açi 90 derecedir ve alt çerçeve (30), üst çerçeve (40), birincil yan çerçeve (50) ve ikincil yan çerçeve (60) üzerinde olusturulan takoz yuvalarina (71) geçerek irtibati saglamaktadir. Sekil 175de birincil yan çerçevenin (50) takoz (70) ile birlestirilmis haldeki görünümü yer almaktadir.
Sekil 5a-dide günes paneli çerçeve sisteminde (100) yer alan alt çerçevenin (30) farkli açilardan yandan ve karsidan görünümleri verilmektedir. Takoz yuvalari (71 ), alt çerçevenin (30) iki yaninda da yer almaktadir. Ayrica üzerinde boylamsal olarak olusturulan ve günes panelini (10) tutma ve/veya sarma görevlerini yerine getiren panel oturma yuvasi (11), diger tarafinda ise yine boylamsal olarak olusturulan yatay tutma çikintisi (31) bulunmaktadir.
Sekil 6a-d'de günes paneli çerçeve sisteminde (100) yer alan birincil yan çerçevenin (50) farkli açilardan yandan ve karsidan görünümleri siralanmaktadir. Takoz yuvalari (71), birincil yan çerçevenin (50) iki yaninda da yer almaktadir. Ayrica üzerinde boylamsal olarak olusturulan ve günes panelini (10) tutma ve/veya sarma görevlerini yerine getiren panel oturma yuvasi (11), diger bir yaninda ise yine boylamsal olarak olusturulan dikey tutma yuvasi (51) yer almaktadir.
Birincil yan çerçeve (50) üzerinde birden çok dikey tutma yuvasi (51) olusturulmustur. Bu sekilde dikey tutma çikintisi (61) için farkli takilma noktalari olusturularak günes panelleri (10) arasindaki mesafenin ayarlanabilmesi saglanmaktadir.
Sekil 7a-d'de günes paneli çerçeve sisteminde (100) yer alan ikincil yari çerçevenin (60) farkli açilardan yandan ve karsidan görünümleri yer almaktadir. Takoz yuvalari (71), ikincil yan çerçevenin (60) iki yaninda da yer almaktadir. Ayrica üzerinde boylamsal olarak olusturulan ve günes panelini (10) tutma ve/veya sarma görevlerini yerine getiren panel oturma yuvasi (11), diger bir yaninda ise yine boylamsal olarak olusturulan dikey tutma çikintisi (61) konumlanmaktadir.
Sekil 8a-d'de günes paneli çerçeve sisteminde (100) yer alan üst çerçevenin (40) farkli açilardan yandan ve karsidan görünümleri bulunmaktadir. Takoz yuvalari (71), üst çerçevenin (40) iki yaninda da yer almaktadir. Ayrica üzerinde boylamsal olarak olusturulan ve günes panelini (10) tutma ve/veya sarma görevlerini yerine getiren panel oturma yuvasi (11), diger bir yaninda ise yine boylamsal olarak olusturulan yatay tutma yuvasi (42) bulunmaktadir.
Alt çerçeve (30) ve/veya üst çerçeve (40) ve/veya birincil yan çerçeve (50) ve/veya ikincil yan çerçeve (60) arasinda konumlandirilan Sizdirmazlik elemani (80), tercihen kauçuk malzemeden mamul bulunmaktadir ve sizdirmazligi saglama görevini yerine getirmektedir. Sizdirmazlik elemaninin (80) yandan ve karsidan görünümleri Sekil 9*da verilmektedir. Sizdirmazlik elemani (80), tercih edilen yapilanmada Sekil 16'da görüldügü gibi alt çerçeve (30) ile üst çerçeve (40) arasinda konumlandirilmaktadir. Bunun için üst çerçeve (40) üzerinde olusturulan Sizdirmazlik elemani yuvasi (41) üzerinde yataklanmaktadir.
Sekil 12 ve 13*te farkli formlari görülebilen dikey sizdirmazlik profili (91), birincil yan çerçeve (50) ile ikincil yan çerçevelere (60) baglanarak çatinin (200) yan bölgelerinde sizdirmazligi artirmaktadir. Benzer sekilde Sekil 14'te yandan ve karsidan görünümleri verilen yatay Sizdirmazlik profili (92) ise alt çerçeve (30) ve üst çerçevelere (40) baglanarak çatinin (200) üst ve alt bölgelerinde sizdirmazligi artirmaktadir.
Sekil 11'de yandan ve karsidan görünümleri yer alan montaj profili (90), alt çerçeve (30) velveya üst çerçeve (40) ve/veya birincil yari çerçeve (50) ve/veya ikincil yan çerçevenin (60) çatiya (200) sabitlenmesine aracilik eden unsurdur. Tercih edilen yapilanmada montaj profili (90), çatiya (200) ait düzlemde yatay eksene (x) paralel olarak alt pozisyonda sabitlenmektedir. Bu sayede alt çerçeve (30) ile üst çerçevenin (40) çatiya (200) ait düzlemde yatay eksene (x) paralel olarak dizilmesi de mümkün olmaktadir.
Yeni tasarim günes paneli çerçeve sistemi (100); alt çerçeve (30), üst çerçeve (40), birincil yan çerçeve (50) ve ikincil yan çerçevenin (60) takoz (70) araciligiyla birbirine irtibatlanmasi ile monte edilmektedir. Alt çerçeve (30), üst çerçeve (40), birincil yari çerçeve (50) ve ikincil yan çerçevenin (60) kendine öz tasarimlari ile birbirine rahatlikla geçirilmesi/takilmasini saglanarak kolay kurulum yapilmaktadir. Söz konusu unsurlarin ölçüleri, mevcutta üretimi gerçeklestirilen tüm günes panellerinin (10) ölçülerine göre yapilabilmektedir. 36 hücreli, 54 hücreli, 60 hücreli ve 72 hücreli günes panellerine (10) uygun olarak boyutlar ayarlanarak günes paneli çerçeve sistemi (100) istenilen ebatlara getirilebilmektedir. Onemli olan alt çerçeve (30), üst çerçeve (40), birincil yan çerçeve (50) ve ikincil yan çerçevenin (60) kesit ve detaylaridir. Istenilen watt degerine göre günes paneli çerçeve sistemi (100) ölçülendirilebilmekte ve üretilebilmektedir.
Ust çerçevelere (40) özel olarak irtibatlanan kauçuk malzemeden mamul sizdirmazlik elemani (80), iki günes panelinin (10) birbirine takildigi noktadan su ve hava geçirgenligini engellemektedir. Sizdirmazlik elemani (80), günes paneli (10) sistemlerine uygun ve çevre kosullarina dayanikli olarak üretilmektedir. Gelistirilen günes paneli çerçeve sistemi (100) ile kullanilan lamine edilmis günes paneli (10), mevcutta üretimi yapilan günes panelinin (10) yalin hali ile aynidir. Gelistirilen günes paneli çerçeve sistemi (100), mevcut duruma göre kolay kurulum saglayarak günes enerjisi santrallerinin imalat ve montaj asamalarina büyük yenilik getirmektedir. Montaj profili (90), çatiya (200) monte edilen ilk parçadir ve Sekil 19*da görüldügü gibi çatinin (200) en alt kismina vidalanarak monte edilmektedir. Sonra yeni tasarim günes paneli çerçeve sisteminde (100) yer alan alt çerçeve (30), yatay tutma çikintisi (31) üzerinden montaj profiline (90) geçirilir. Ardindan diger günes paneli çerçeve sistemleri (100) de yan yana dikey tutma çikintilari (61) dikey tutma yuvalarindan (51) uygun olana geçirilerek yerlestirilirler.
Sekil 16.2,de günes paneli çerçeve sisteminde (100) yer alan birincil yan çerçeve (50) ile ikincil yan çerçevenin (60) birlesim noktasindaki kesit görünümü verilmektedir. Ilk siranin ardindan diger siradaki günes paneli çerçeve sistemleri (100) de yatay tutma çikintilari (31) yatay tutma yuvalarina (42) Sekil 15, 16 ve 16.1'de görüldügü gibi geçirilerek dizilirler. Bulus konusu olan günes paneli çerçeve sistemleri (100), birbirine geçerek monte edilmekte ve kolaylikla kuruluma devam edilmektedir. Günes paneli çerçeve sisteminin (100) montajinin son asamasinda dikey sizdirmazlik profilleri (91), çati (200) yaninda kalan birincil yan çerçeve (50) ve ikincil yan çerçevelere (60), yatay sizdirmazlik profilleri (92) ise en altta kalan alt çerçeve (30) ve en üstte kalan üst çerçevelere (40) monte edilmektedir. Bu sekilde günes panellerinin (10) bitim noktalarinda çatidan (200) su sizintisi engellenmektedir. Yagmur yagdiginda dikey sizdirmazlik profilleri (91) ve yatay sizdirmazlik profilleri (92) su olugu görevi görerek suyun çatida (200) ve günes panellerinin (10) üzerinde birikmesini önleyerek çatidan (200) asagi akmasini saglamaktadirlar. Ayrica rüzgâr, isi geçisi, toz vb. geçirgenligi de bu sayede engellenmektedir. Çatiya Uygun Sizdirmaz Günes Paneli Çerçeve Sistemi Günes panellerinin (10) çati (200) üzerinde ve/veya çati (200) formunda Sizdirmaz bir sekilde konstrüksiyon (20) ve baglanti elemani (21) olmadan kurulum ve dizilimini saglayan günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen günes panelini (10) dört yandan saracak ve birbirine geçmeli olarak baglanacak sekilde formlandirilan en az bir alt çerçeve (30), en az bir üst çerçeve (40), en az bir ikincil yan çerçeve (60) ve en az bir birincil yan çerçeve (50) içermesidir. 11/11/11 2 I i`. r i: !III/I ayinin: 4 Q ;1. ` I :' 'gm-xbîksý 11 31 31 3_ Hz_ :1] Sekil - E 4:55: 51 [51 11'i# 41 42 41 3." J n 11 T1\ 53.5: Sekil-El Sekil-1D

Claims (1)

  1. ISTEMLER Günes panellerinin (10) çati (200) üzerinde ve/veya çati (200) formunda sizdirmaz bir sekilde konstrüksiyon (20) ve baglanti elemani (21) olmadan kurulum ve dizilimini saglayan günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; - bahsedilen günes panelini (10) çatiya (200) ait düzlemde dikey eksene (y) göre alt pozisyondan saran ve üzerinde en az bir yatay tutma çikintisi (31) olusturulan en az bir alt çerçeve (30), - bahsedilen günes panelini (10) çatiya (200) ait düzlemde dikey eksene (y) göre üst pozisyondan saran ve üzerinde yatay tutma çikintisinin (31) geçecegi sekilde olusturulan en az bir yatay tutma yuvasi (42) bulunan en az bir üst çerçeve (40), - bahsedilen günes panelini (10) çatiya (200) ait düzlemde dikey eksene (y) paralel olarak yandan saran ve üzerinde en az bir dikey tutma çikintisi (61) olusturulan en az bir ikincil yan çerçeve (60), - bahsedilen günes panelini (10) çatiya (200) ait düzlemde dikey eksene (y) paralel olarak yandan saran ve üzerinde dikey tutma çikintisinin (61) geçecegi sekilde olusturulan en az bir dikey tutma yuvasi (51) bulunan en az bir birincil yan çerçeve (50) içermesidir. Istem 1,9 uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen alt çerçeve (30) ile üst çerçevenin (40) çatiya (200) ait düzlemde yatay eksene (x) paralel olarak konumlandirilmasidir. Istem 1*e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen alt çerçeve (30) ve/veya üst çerçeve (40) ve/veya birincil yan çerçeve (50) ve/veya ikincil yan çerçeve (60) üzerinde olusturulan ve günes panelini (10) tutma ve/veya sarma görevlerini yerine getiren en az bir panel oturma yuvasi (11) içermesidir. Istem 3ie uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen panel oturma yuvasinin (11) alt çerçeve (30) ve/veya üst çerçeve (40) ve/veya birincil yan çerçeve (50) vei'veya ikincil yan çerçeve (60) üzerinde boylamsal olarak olusturulmus olmasidir. Istem 1'e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen yatay tutma çikintisinin (31) alt çerçeve (30) üzerinde boylamsal olarak olusturulmus olmasidir. Istem 1ie uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen yatay tutma yuvasinin (42) üst çerçeve (40) üzerinde boylamsal olarak olusturulmus olmasidir. Istem 15e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen dikey tutma yuvasinin (51) birincil yan çerçeve (50) üzerinde boylamsal olarak olusturulmus olmasidir. Istem 15e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen dikey tutma çikintisinin (61) ikincil yan çerçeve (60) üzerinde boylamsal olarak olusturulmus olmasidir. Istem 1'e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; dikdörtgen formda olmasidir. Istem 1!e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen alt çerçeve (30) ve/veya üst çerçeve (40) ve/veya birincil yan çerçeve (50) ve/veya ikincil yan çerçeve (60) arasindaki irtibati saglayan en az bir takoz (70) içermesidir. Istem 10*a uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen alt çerçeve (30) ve/veya üst çerçeve (40) ve/veya birincil yan çerçeve (50) vei'veya ikincil yan çerçeve (60) üzerinde olusturulan ve takoza (70) yataklik eden en az bir takoz yuvasi (71) içermesidir. Istem 10 veya 11'e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen takoz (70) üzerinde yer alan, takoz yuvasina (71) yerlesen ve aralarinda belli bir açi bulunan en az iki baglanti kolu (72) içermesidir. Istem 12*ye uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen baglanti kollari (72) arasindaki açinin 90 derece olmasidir. istem 1te uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen alt çerçeve (30) ve/veya üst çerçeve (40) ve/veya birincil yan çerçeve (50) ve/veya ikincil yan çerçeve (60) arasinda konumlandirilan ve sizdirmazligi saglayan en az bir sizdirmazlik elemani (80) içermesidir. Istem 14'e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen sizdirmazlik elemaninin (80) kauçuk malzemeden imal edilmis olmasidir. Istem 1 ve Me uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen üst çerçeve (40) üzerinde olusturulan ve sizdirmazlik elemanina (80) yataklik eden en az bir sizdirmazlik elemani yuvasi (41) içermesidir. Istem 1'e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen birincil yan çerçeve (50) ve/veya ikincil yan çerçevelere (60) irtibatlanarak çatinin (200) yan bölgelerinde sizdirmazligi artiran en az bir dikey sizdirmazlik profili (91) içermesidir. Istem 1=e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen alt çerçeve (30) ve/veya üst çerçevelere (40) irtibatlanarak çatinin (200) üst ve alt bölgelerinde sizdirmazligi artiran en az bir yatay sizdirmazlik profili (92) içermesidir. Istem 1'e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen alt çerçeve (30) ve/veya üst çerçeve (40) ve/veya birincil yan çerçeve (50) ve/veya ikincil yan çerçevenin (60) çatiya (200) sabitlenmesine aracilik eden en az bir montaj profili (90) içermesidir. Istem 1'e uygun bir günes paneli çerçeve sistemi (100) olup, özelligi; bahsedilen birincil yan çerçeve (50) üzerinde birden çok dikey tutma yuvasi (51) içermesidir.
TR2017/01982U 2017-02-09 2017-02-09 Çatiya uygun sizdirmaz güneş paneli̇ çerçeve si̇stemi̇ TR201701982U (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/01982U TR201701982U (tr) 2017-02-09 2017-02-09 Çatiya uygun sizdirmaz güneş paneli̇ çerçeve si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/01982U TR201701982U (tr) 2017-02-09 2017-02-09 Çatiya uygun sizdirmaz güneş paneli̇ çerçeve si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201701982U true TR201701982U (tr) 2017-08-21

Family

ID=67952883

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/01982U TR201701982U (tr) 2017-02-09 2017-02-09 Çatiya uygun sizdirmaz güneş paneli̇ çerçeve si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201701982U (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4882120B2 (ja) 光電パネルなどのパネル用の支持枠、および、そのようなパネルを含む建造物外壁
US8875455B1 (en) Ramp mounting system for a flat roof solar array
KR101004052B1 (ko) 태양전지 모듈 지지대
US11814846B1 (en) Methods of forming a leakproof pitched roof section or wall with the use of solar panels
US10115850B2 (en) Roof integrated solar panel system with side mounted micro inverters
ES2831474T3 (es) Dispositivo de pantalla
US8910433B2 (en) System and method of assembling structural solar panels
KR102098026B1 (ko) 지붕설치형 태양광발전시스템
TR201701982U (tr) Çatiya uygun sizdirmaz güneş paneli̇ çerçeve si̇stemi̇
EP2615390A1 (en) Modular support structure for constructing roofing using photovoltaic and/or thermal solar panels
JP4780810B1 (ja) 屋根上モジュール架台取付金具
AU2015203159A1 (en) Photovoltaic assembly
KR101013575B1 (ko) 박막형 솔라셀 고정면을 갖는 건축용 패널
CN209145170U (zh) 一种光伏太阳能屋面板
CN209704105U (zh) 箱式房配套防水装置及箱式房
KR20100006921A (ko) 박막형 솔라셀 고정 패널
JP2016141971A (ja) Pvカーポート
JP2000008568A (ja) 太陽電池付屋根およびその組立方法
CN205822544U (zh) 厂房屋面结构
JP2002303022A (ja) 太陽電池付き屋根の施工方法
CN219343811U (zh) 应用于光伏棚的一体化c型主梁水槽
CN204299051U (zh) 一种建筑一体化屋顶发电系统的顶棚结构
KR102281182B1 (ko) 하중구조물의 직접고정을 위한 하중지지시스템
CN208152420U (zh) 一种太阳能光伏屋面
US12119780B1 (en) Mounting bracket system for solar panels and solar panel comprising the same