TR201620346A2 - Senkron çalişan si̇li̇ndi̇rler i̇çi̇n sadeleşti̇ri̇lmi̇ş hi̇droli̇k tesi̇sat - Google Patents

Senkron çalişan si̇li̇ndi̇rler i̇çi̇n sadeleşti̇ri̇lmi̇ş hi̇droli̇k tesi̇sat Download PDF

Info

Publication number
TR201620346A2
TR201620346A2 TR2016/20346A TR201620346A TR201620346A2 TR 201620346 A2 TR201620346 A2 TR 201620346A2 TR 2016/20346 A TR2016/20346 A TR 2016/20346A TR 201620346 A TR201620346 A TR 201620346A TR 201620346 A2 TR201620346 A2 TR 201620346A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
hydraulic
cylinders
hoses
hydraulic cylinders
unions
Prior art date
Application number
TR2016/20346A
Other languages
English (en)
Inventor
İsmai̇l Keski̇n Mustafa
Original Assignee
Tirsan Treyler Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tirsan Treyler Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Tirsan Treyler Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2016/20346A priority Critical patent/TR201620346A2/tr
Publication of TR201620346A2 publication Critical patent/TR201620346A2/tr

Links

Landscapes

  • Steering-Linkage Mechanisms And Four-Wheel Steering (AREA)

Abstract

Buluş ağır yük taşımacılığında kullanılan ve hidro-mekanik dümenleme sistemine sahip araç tiplerinin hidrolik tesisatlarında çekici hareketiyle dönme merkezi etrafında dönerken üzerine bağlı olan ön hidrolik silindirler ile ön hidrolik silindirlerden gelen yağ basıncına göre dümenleme göbeğini döndüren arka hidrolik silindirlerin hareketi sonucu senkron çalışan silindirler için sadeleştirilmiş hidrolik tesisat olup, özelliği; bahsedilen arka hidrolik silindirlerin itme ve çekme hareketiyle tekerlekleri döndüren dümenleme göbeği, ön hidrolik silindirler ile ?T? rakorlar arasındaki hidrolik bağlantıyı sağlayan ön hidrolik silindir hortumları, ön ?T? rakorlar ile arka ?T? rakorlar arasındaki hidrolik bağlantıyı sağlayan ara hortumlar, arka hidrolik silindirler ile arka ?T? rakorlar arasındaki hidrolik bağlantıyı sağlayan arka hidrolik silindir hortumları, yağ hareket yönleri aynı olan hortumları birleştirmeye yarayan ön kısımdaki, ön ?T? rakorlar, yağ hareket yönleri aynı olan hortumları birleştirmeye yarayan arka kısımdaki arka ?T? rakorlardan oluşmasıdır.

Description

TEKNIK ALAN Bulus, hidro-mekanik dümenleme sistemine sahip Iowbed, low-loader gibi agir yük tasimaciliginda kullanilan araç tiplerinin hidrolik tesisatlarinda hidrolik hortum hat sayisi ve valf sayisinin azalmasiyla senkron çalisan silindirler için sadelestirilmis hidrolik tesisat ile ilgilidir.
Bulus, senkron çalisan silindirler ile ilgilidir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU Günümüzde normal kamyonlarla veya tirlarla tasinamayacak büyüklükte, uzunlukta, genislikte veya tonajda olan agir yüklerin tasinmasini saglayan kullanilan ve hidro-mekanik dümenleme sistemine sahip bu araç tiplerinin hidrolik tesisatlarinda senkron çalisan silindirler birbirinden bagimsiz hareket eder.
Mevcut uygulamalarda senkron silindirler çalisirken akiskan basinci pistona her iki yönden de basinç uygular. Hangi y'one hareket saglanacaksa ters taraftan akiskan basinci verilir. Tüm hareket bu basinçla saglanir. Bu yönlendirmeyi kontrol valfi saglar.
Senkron çalisan silindirler, birbirinden bagimsiz çalisiyormus gibi her birinin hidrolik hortumu ayri olarak çekilmektedir. Bundan dolayi hem daha fazla hortum, rakor ve valf kullanildigi gibi ayni zamanda sistemin çalismasi için gereken yag miktari da fazlalasmaktadir.
Sonuç olarak yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle senkron çalisan silindirlerde kullanilan hidrolik tesisat üzerinde gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
BU LUSUN KISACA AÇIKLAN MASI Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, hidro-mekanik dümenleme sistemine sahip lowbed, low-loader gibi agir yük tasimaciliginda kullanilan araç tiplerinin hidrolik tesisatlarinda kullanilan senkron çalisan silindirler için sadelestirilmis hidrolik tesisat ile ilgilidir.
Bulusun öncelikli amaci, daha az hidrolik hortum kullanilmasidir.
Bulusun bir diger amaci; daha az hidrolik hortum rakoru kullanilmasidir.
Bulusun bir diger amaci; hidrolik hortum hat sayisi azaldigi için hidrolik hatlardaki yaglarin akisini kontrol eden valf sayisinin da azalmis olmasidir.
Bulusun bir diger amaci, sistemin çalismasi için gerekli olan yag miktarinin azalmis olmasidir.
Bulusun bir diger amaci, emniyetli olmasidir.
Bulusun bir diger amaci, sadelestirilmis bir hidrolik tesisat içeriyor olmasidir.
Bulus konusu yöntem ayni özelliklere sahip ve senkron çalisan 2 veya daha fazla silindire uygulanabilir. Bu yöntem kullanilirken herhangi bir akis bölücüye gerek yoktur. Çünkü akisin 'T* rakor üzerinden hidrolik silindirlere esit dagilmasini mekanik yapi saglamaktadir.
BULUSUN ANLASILMASINA YARDIMCI OLAN SEKILLER Sekil 1: Bulus konusu senkron çalisan silindirler için sadelestirilmis hidrolik tesisatin görünümü PARÇA NUMARALARI . Besinci teker 2. On hidrolik silindirler 3. Arka hidrolik silindirler 3.1. Arka hidrolik silindir dümenleme merkezi 4. Kisa rot baglantisi . Dümenleme göbegi .1. Dümenleme göbegi merkezi 6. On hidrolik silindir hortumlari 7. Ara hortumlar 8. Arka hidrolik silindir hortumlari 9. On “T” rakorlar . Arka “T” rakorlar BU LUSUN DETAYLI AÇIKLANMASI Bu detayli açiklamada, bulus konusu senkron silindirlerin hidrolik tesisatlari için gelistirilmis olup ürünün tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulus agir yük tasimaciliginda kullanilan ve hidro-mekanik dümenleme sistemine sahip araç tiplerinin hidrolik tesisatlarinda kullanilacak olup; çekici hareketiyle dönme merkezi etrafinda dönerken üzerine bagli olan hidrolik silindirlerin millerini iten veya çeken besinci teker (10), besinci tekerin (10) dönmesini saglayan besinci teker dönme merkezi (1), besinci tekerin (10) dönme hareketini yag basinci ile arka hidrolik silindirlere (3) ileten ön hidrolik silindirler (2), ön hidrolik silindirlerden (2) gelen yag basincina göre dümenleme göbegini (5) döndüren arka hidrolik silindirler (3), arka hidrolik silindirleri (3) ve dümenleme göbegini (5) tutan arka hidrolik silindir dümenleme merkezi (3.1), dümenleme göbeginin (5) hareketiyle tekerlekler arasindaki baglantiyi saglayan kisa rot baglantilari (4), arka hidrolik silindirlerin (3) itme ve çekme hareketiyle tekerlekleri döndüren dümenleme göbegi (5), dümenleme göbeginin dönmesini saglayan dümenleme göbegi merkezi (5.1), ön hidrolik silindirler (2) ile “T" rakorlar (9, 10) arasindaki hidrolik baglantiyi saglayan ön hidrolik silindir hortumlari (6), ön “T” rakorlar (9) ile arka “T” rakorlar (10) arasindaki hidrolik baglantiyi saglayan ara hortumlar (7), arka hidrolik silindirler (3) ile arka “T” rakorlar (10) arasindaki hidrolik baglantiyi saglayan arka hidrolik silindir hortumlari (8) ve senkron çalisan hidrolik silindirlerden yag hareket yönleri ayni olan hortumlari birlestirmeye yarayan ön ve arka kisimdaki ön “T” rakorlar (9) ile arka “T" rakorlardan (10) olusmaktadir Hidrolik dümenlenir araçlarin kapali devre d'ümenleme sistemi su sekilde çalisir; Çekicilerin sasileri üzerinde, aracin boyuna monte edilmis ve yari römorklarin king pin adi verilen baglanti elemanini içine güvenli bir sekilde kilitleyecek halde tasarlanmis olan besinci teker (10), çekicinin sag veya sol hareketi ile besinci teker dönme merkezi (1) etrafinda çekici ile ayni yönde dönmeye baslar. Bu dönme hareketiyle besinci teker (10) üzerine milleri bagli olan ön hidrolik silindirlerin (2) stroklari hareket etmeye baslar. Bu hareket ile ön hidrolik silindirlerin (2) bir bölmesi içerisindeki yaglar arkadaki hidrolik silindirlere (3) basilirken, ön hidrolik silindirlerin (2) diger bölmelerine arkadaki hidrolik silindirlerden (3) yag gelir. Bu hareket aktarimlari sonucunda dümenleme göbegi (5) dümenleme göbegi merkezi (5.1) etrafinda dönmeye baslar. Kisa rot baglantilari (4) ile dümenleme göbegine (5) bagli olan tekerlekler de bu hareket ile döner. Sistem bu sekilde ekstra bir kuvvete gerek kalmadan çekici hareketiyle tekerlekleri döndürür.
On hidrolik silindirlerin (2) veya arka hidrolik silindirlerin (3) zit bölmelerindeki yaglar ayni yönde hareket ettigi gibi ayni zamanda dolup bosalmaktadir. Bu durum sebebiyle ayni davranisi gösteren ön hidrolik silindirlerin (2) ve arka hidrolik silindirlerin (3) bölmelerinin ön hidrolik silindir hortumlari (6) ile arka hidrolik silindir hortumlarinin (8) ön 'T' rakorlar (9) ile birlestirilip diger silindirlere ara hortumlar (7) ile götürülür. Böylece daha az malzeme kullanarak ayni is gerçeklestirilmis olur.
Bulus için ayni özelliklere sahip 2 veya daha fazla hidrolik silindirin, mil baglantilarinin ayni mekanik yapiya bagli olmasi gerekmektedir. Ve bu mekanik yapi hareket ederken ya iki silindiri ayni anda itmesi/çekmesi veya birini iterken digerini çekmesi gerekmektedir.
Söyle ki; bir silindirin tüm hidrolik hortum baglantilari sbküldügünde çalismasini hala sürdürmesi gerekmektedir. Bu Çalismayi hortum baglantilari sökülmeyen silindir vasitasiyla sürdürür (Çalismasini sürdürürken üzerine herhangi bir yük almayacagi gibi sisteme ekstradan yük olur).

Claims (5)

ISTEMLER
1- Bulus agir yük tasimaciliginda kullanilan ve hidro-mekanik dümenleme sistemine sahip araç tiplerinin hidrolik tesisatlarinda çekici hareketiyle dönme merkezi etrafinda dönerken üzerine bagli olan ön hidrolik silindirler (2) ile ön hidrolik silindirlerden (2) gelen yag basincina göre dümenleme göbegini (5) döndüren arka hidrolik silindirlerin (3) hareketi sonucu senkron çalisan silindirler için sadelestirilmis hidrolik tesisat olup, özelligi; o bahsedilen arka hidrolik silindirlerin (3) itme ve çekme hareketiyle tekerlekleri döndüren dümenleme göbegi (5), 0 ön hidrolik silindirler (2) ile “T” rakorlar (9, 10) arasindaki hidrolik baglantiyi saglayan ön hidrolik silindir hortumlari (6), 0 ön “T” rakorlar (9) ile arka “T” rakorlar (10) arasindaki hidrolik baglantiyi saglayan ara hortumlar (7), 0 arka hidrolik silindirler (3) ile arka “T” rakorlar (10) arasindaki hidrolik baglantiyi saglayan arka hidrolik silindir hortumlari o yag hareket yönleri ayni olan hortumlari birlestirmeye yarayan ön kisimdaki, ön “T” rakorlar (9), o yag hareket yönleri ayni olan hortumlari birlestirmeye yarayan arka kisimdaki arka “T” rakorlardan (10) olusmasidir.
2- Istem 1,9 uygun senkron çalisan silindirler için sadelestirilmis hidrolik tesisat olup, özelligi; ön hidrolik silindir hortumlari (6) ile arka hidrolik silindir hortumlarinin (8) ön 'T= rakorlar (9) ile birlestirilip diger silindirlere aktarimini saglayan ara hortumlar (7) içermesidir.
3- Istem 1'e uygun senkron çalisan silindirler için sadelestirilmis hidrolik tesisat olup, özelligi; ön hidrolik silindirler (2) ile arka hidrolik silindirlerin (3) ayni yönde hareket ediyor olmasidir.
4- Istem 1,e uygun senkron çalisan silindirler için sadelestirilmis hidrolik tesisat olup, özelligi; ön hidrolik silindirlere (2) bagli on hidrolik silindir hortumlari (6) içermesidir.
5- Istem 1'e uygun senkron çalisan silindirler için sadelestirilmis hidrolik tesisat olup, özelligi; arka hidrolik silindirlere (3) bagli arka hidrolik silindir hortumlari (8) içermesidir.
TR2016/20346A 2017-12-30 2017-12-30 Senkron çalişan si̇li̇ndi̇rler i̇çi̇n sadeleşti̇ri̇lmi̇ş hi̇droli̇k tesi̇sat TR201620346A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/20346A TR201620346A2 (tr) 2017-12-30 2017-12-30 Senkron çalişan si̇li̇ndi̇rler i̇çi̇n sadeleşti̇ri̇lmi̇ş hi̇droli̇k tesi̇sat

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/20346A TR201620346A2 (tr) 2017-12-30 2017-12-30 Senkron çalişan si̇li̇ndi̇rler i̇çi̇n sadeleşti̇ri̇lmi̇ş hi̇droli̇k tesi̇sat

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201620346A2 true TR201620346A2 (tr) 2018-03-21

Family

ID=63673259

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/20346A TR201620346A2 (tr) 2017-12-30 2017-12-30 Senkron çalişan si̇li̇ndi̇rler i̇çi̇n sadeleşti̇ri̇lmi̇ş hi̇droli̇k tesi̇sat

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201620346A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3053043A (en) Hydraulic apparatus
US7506719B2 (en) Self-synchronizing hydraulic system
US9061704B2 (en) Steering mechanism for a drawn vehicle to steer one or more turnable steered axles
US2638998A (en) Hydraulic power steering mechanism
US3817341A (en) Hydraulic drive for trucks, trailers and truck-trailer combinations
CN102673644A (zh) 半挂车联动转向系统
TR201620346A2 (tr) Senkron çalişan si̇li̇ndi̇rler i̇çi̇n sadeleşti̇ri̇lmi̇ş hi̇droli̇k tesi̇sat
US9469285B2 (en) Brake arrangement
CN201670267U (zh) 可调轴距组合式拖拉机伸缩型车架
US4144947A (en) Power steering systems
US2451334A (en) Fluid pressure operated actuating device
CN102874309A (zh) 起重机及其转向系统和摇臂
US3502350A (en) Stabilizing device for an articulated vehicle
CN102939228A (zh) 制动助力器
US2759687A (en) Steering mechanism
US3240285A (en) Power steering system
US6382340B1 (en) Hydraulic drive system and controller
EP2029415B1 (en) Steering trailer or semi-trailer
US3765306A (en) Sensing cylinder
US20120312625A1 (en) Hydraulic Power Steering System
RU2767823C2 (ru) Гидравлический агрегат подачи давления гидравлической системы рулевого управления, способ его эксплуатации и система рулевого управления
CN110630571A (zh) 一种对中控制阀组
CN112249148A (zh) 车辆转向传动机构、车辆转向系统及其控制方法和车辆
RU2615804C1 (ru) Система рулевого управления двухзвенной гусеничной машины
CN106143600B (zh) 运梁车液压转向系统及运梁车