TR201611396A2 - Medikal Yara Örtüsü Malzemesi - Google Patents

Medikal Yara Örtüsü Malzemesi Download PDF

Info

Publication number
TR201611396A2
TR201611396A2 TR2016/11396A TR201611396A TR201611396A2 TR 201611396 A2 TR201611396 A2 TR 201611396A2 TR 2016/11396 A TR2016/11396 A TR 2016/11396A TR 201611396 A TR201611396 A TR 201611396A TR 201611396 A2 TR201611396 A2 TR 201611396A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
submucosa
sis
medical dressing
dressing material
solution
Prior art date
Application number
TR2016/11396A
Other languages
English (en)
Inventor
Kara Gamze
Kenar Hali̇me
Original Assignee
Kara Gamze
Halime Kenar
Tuerkiye Cumhuriyeti Kocaeli Ueniversitesi Rektoerluegue
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kara Gamze, Halime Kenar, Tuerkiye Cumhuriyeti Kocaeli Ueniversitesi Rektoerluegue filed Critical Kara Gamze
Priority to TR2016/11396A priority Critical patent/TR201611396A2/tr
Publication of TR201611396A2 publication Critical patent/TR201611396A2/tr

Links

Landscapes

  • Materials For Medical Uses (AREA)

Abstract

Buluş, sağlık sektöründe kullanılmak üzere, çeşitli yara ve yanık yaralarının tedavisinde yaranın iyileşme sürecini hızlandıran, çapraz bağlayıcı ajan, doğal ve/veya yapay polimerler, ince bağırsak submukozası içeren bir medikal yara örtüsü ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME MEDIKAL YARA ÖRTÜSÜ MALZEMESI Teknik Alan Bulus, saglik sektöründe kullanilmak üzere, çesitli yara ve yanik yaralarinin tedavisinde yaranin iyilesme sürecini hizlandiran biyomalzemeden mamul medikal yara örtüsü malzemesi ile ilgilidir.
Bulus esasen, çapraz baglayici ajan, dogal ve/veya yapay polimer ve ince bagirsak submukozasi içeren bir medikal yara örtüsü ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Geleneksel ve modern yara örtüleri yara iyilesmesinde etkili olmaktadir, ancak kaybedilen dokunun yerine konmasi ve yaniklarda kaybedilen dermis tabakasinin yerine getirilmesinde ne yazik ki yetersiz kalmaktadirlar.
Tablo 1'de günümüzde piyasada satisa hazir halde bulunan yara örtüleri gösterilmektedir. Söz konusu ürünlerde, dogal ve/veya yapay polimer malzemeler kullanilmaktadir. Dogal polimerler mikrobiyal, hayvansal veya bitkisel kaynakli olup, protein veya polisakkarit yapidadir. Bahsi geçen dogal polimerler hücre davranisini kontrol edebilecek fonksiyonel gruplari içerdikleri için hücresel çevrede ve hücre disi ortamda etki sahibidirler. Dogal polimerlerin dayaniksizligi ve zayif mekanik performanslari dezavantaj olarak gösterilir ve bu nedenle uygulamalari sinirlidir. Ancak, çesitli kimyasallar ve/veya farkli süreçlerle bu dezavantaj ortadan kaldirilmaktadir.
Tablo.1: Piyasada bulunan yara örtüleri [1] Ticari Yara Örtüsü Sirket Birlesimi Ana Özellikleri Yumusak Bir Iyilesme Ortami Saglar.
Teîîdî'? Ht'fh G.:”'”g sm Health Care P luî'l'tnîitffr'git- .. gi a e essi g 0 lü e a a a usu Oldukça EmiciVe Yara Bölgesinin Hava Almasini Saglar. a cium gina e Smith& Nephew, Inc. Kalsiyum- Aliinat Geri Çikarmasi Kolay Dressing Skar Doku Olusumunu Önlemektedir.
Bgc Matrix Mölnlycke Health Care Kollajen Ve Beta- Hemostazisi Saglar Kontaminasyona Karsi Wound Dressing Karboksimetil Selüloz Us, Llc Glukan Korumaktadir.
Esnek Ve Uyumlu . Kullanimi Kolay Aquacel Hydrofiber Convatec Iyonik Gumuslu Yara Yüzeyinin Sekillenmesini Saglar Bionect Dara Bioscience Içeren Hyaluronik Asit Kullanimi Kolay Yara Bölgesindeki Agri Siddetini Azaltir Sorbalgon Hartman Usa, Inc Kalsiyum Aljinat Oldukça Emici Çikarmasi Kolay Kuru Veya Islak Kullanilabilir.
Bfatcii'ri Heel Foam Dressing Coloplast Corp. 3-D Yapismaz Poliüretan Köpük Nem Dengesini Koruyan Kolay Degistirilebilir Tablo 2'de özellikle kronik yaralar ve 3. Derece yaniklar için kullanima uygun, piyasada hâlihazircla bulunan yara örtüleri verilmektedir. Ancak, tabloda verilen örtülerin muadillerine kiyasla pahali ve kisa raf ömürlü olduklari bilinmektedir. kullanilmalarina engel teskil etmektedir.
Tablo.2: Kronik yara ve 3. Derece yaniklara uygun yara örtüleri [1] Ticari Yara Örtüsü Sirket Birlesimi Ince Silikon Tabaka Ile Kapli KolIajen/Kondroitin-G-Sülfat (Plainsborough,Nj) Matriksi Bu durum, bahsedilen ürünlerin yaygin sekilde Ana Özellikleri Yapay Deri Biobrane TM AllodermTM Dermagraf TM ApligrafTM Epiceiw Smith & Nephew Healthcare, Uk Lifecell Corporation (Branchberg,Nj) Advanced Tissue Sciences (Lajolla,Ca) Organogenesis (Canton, IVIa) Genzyme Biosurgery (Cambridge,Ma) Silikon, Naylon Ag, Çapraz Biyosentetik Baglanmis Domuz Tip-1 Kollajeni Deri Yedegi Tüm Hücresel Bilesenleri Aselüler Deri Grefti Çikarilmis Insan Dermisi Biyoparçalanabilir Poliglikolik Asit Ve Poliglaktin Ag Uzerinde Çogaltilmis Insan Fibroblastlari Epidermal Tabaka Insan Keratinositleri, Dermal Epidermal Ve Dermal Deri Tabaka Ise Sigir Tip-1 Yedekleri Kollajen Matriksinde Insan Fibroblastlari Içermektedir Otolog Insan Keratin Hücresi Epidermal Deri Yedegi Sonuç olarak yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir. [2] Bulusun Kisa Açiklamasi Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren medikal yara örtüsü malzemesi ile ilgilidir.
Bulusun amaci, mevcut kullanimdaki yara örtülerinden farkli olarak bu alanda yeni bir bakis açisi getiren ve bilinen çalismalardan ve uygulamalardan farkli, teknik özelliklere sahip medikal yara örtüsü gelistirilmesini saglamaktir.
Bulusun öncelikli amaci, yara iyilesmesinde rol oynayan ve tamamen dogal olan hammaddeleri ihtiva eden medikal yara örtüsü ortaya koymaktir.
Bulusun bir diger amaci, yara iyilesme sürecini kisaltmaktir. Yara iyilesmesinde etkili büyüme faktörlerini (TGF-ß, FGF-Z, VEGF, EGF) fizyolojik dozda içermesi nedeniyle hasarli doku yeniden onarilirken, Sünger yapi yeni doku olusumu için iskele görevi yapar. Hücresel uyari ile konakçi hücrelerin gelisimini, yeni damar olusumunu, farklilasmayi destekler ve bölgeye özgü doku yenilenmesine katkida bulunmaktadir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir. Bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Sekillerin Kisa Açiklamasi Sekil 1'de sünger yapinin silindir seklinde kesilmis yüzey görünümü (gözenekli yapi) verilmektedir.
Sekil 2'de sünger yapinin dikey kesit görünümü (gözenekli yapi) verilmektedir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulus konusu medikal yara örtüsü sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Tablo 3'te medikal yara örtüsü malzemesi üretiminde kullanilan hammaddeler ve kullanim oranlari verilmektedir. Burada kullanilan hammaddeler disinda, ürün içeriginde yer almayan ancak, çözdürme, temizleme gibi islem adimlari için gerekli olan maddeler de mevcuttur. Söz konusu maddelere açiklamada yer verilmektedir.
Tablo 3. Hammaddeler ve Kullanim Oranlari Agirlikça Tercih Bilesen Ismi Edilen Miktar Miktar (%) Ince Bagirsak Submukozasi (SIS) 30 20-60 Gluteraldehit (GA) 0,1 0,01-0,5 Jelatin (G) 69,3 30-70 Toplam 100 Ince bagirsak submukozasi (SIS), bulus bilesimindeki ana hammadde olup, yapisinda bulunan kollajen ve büyüme faktörleri (TGF-ß, FGF-Z, VEGF, EGF) sayesinde yara iyilesme sürecini kisaltmaktadir.
Hücresel uyari ile konakçi hücrelerin gelisimini, yeni damar olusumunu, farklilasmayi desteklemekte ve bölgeye özgü doku yenilenmesine katkida bulunmaktadir. Bu anlamda, ince bagirsak submukozasi (SIS) kronik yaralarin tedavisinde oldukça etkili olabilmektedir. [3] Sodyum dodesil sülfat, hücre zarinda bulunan yaglari çözerek hücreleri patlatan deterjan türevli bir kimyasaldir. Ince bagirsak submukozasinin (SIS), hücrelerinden arindirilmasinda kullanilmaktadir.
Triton X-100, iyonik olmayan, deterjan türevli bir maddedir ve dokunun üç boyutlu yapisini korurken bir yandan da doku yapisinda bulunan proteinlerin denatüre olmasini engellemektedir. Ince bagirsak submukozasinin (SIS) hücrelerinden arindirilmasinda ve hücre disi ortamin yapisinin korunmasinda kullanilmaktadir.
Penisilin/Streptomisin, hücrelerinden arindirma islemi sürecinde dokunun kontaminasyonunu önleyen bir çesit antibiyotiktir.
Tuz çözeltisi, vücut içi fizyolojik ozmolaritenin dokuda ve laboratuvar ortaminda korunmasini saglayan çözeltidir.
Gluteraldehit çapraz baglamada görev yapan çapraz baglama ajanidir. Sünger yapinin olusturulmasinda ve gözenekli halinin sivi ortamda da korunmasinda etkin görev almaktadir. Ayni amaca yönelik olarak, 1-Ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide hydrochloride (EDC), genipin de çapraz baglayici ajan olarak kullanilabilmektedir.
Jelatin, dogal bir polimer olup ilaç ve medikal alandaki uygulamalarda siklikla kullanilmaktadir; özellikle biyouyumlu ve biyobozunur olmasi nedeniyle yara örtüsü ve ilaç salim sistemlerinin tasariminda tercih edilmektedir. Jelatinin sünger, granül ve film hali sulu ortam içerisinde ve in vivo ortamda hizlica bozunmaktadir. Sünger yapinin elde edilebilmesi için ince bagirsak submukozasi parçaciklarinin arasinda baglanti kurmada kullanilmaktadir. Bulusa konu olan medikal yara örtüsü malzemesinde söz konusu polimer malzeme olarak jelatinin yanisira hyaluronik asit de kullanilabilmektedir.
Hyaluronik asit (HA), biyolojik dokularin hücre disi ortaminda (ECM) bulunan glikosaminoglikanlardandir. Özellikle tip alaninda ve kozmetik sektöründe fizyolojik ve fizikokimyasal özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir. Yara iyilesmesi sürecinde skar doku olusumunu minimal düzeye indirmesi, söz konusu asidin sünger yapida kullanilmasinin en önemli nedenidir.
Bulus konusu olan, medikal yara örtüsü üretim sürecinde, koyun, keçi ve sigir kaynakli ince bagirsagin parçalar halinde kesilip, temizlenmesi amaci ile hacimce yüzde 0,9'luk tuzlu su çözeltisi kullanilmaktadir. Bahsedilen islem sirasinda ince bagirsak %1'Iik Penisilin/Streptomisin (antibiyotik) içeren sivi içerisinde 4°C'de bulunmaktadir. Ince bagirsak içerisinde yer alan tunica mukoza ile kasli tabaka arasi ayrilarak submukoza (SIS) elde edilir. Elde edilen submukoza (SIS) -20°C'de beklemeye alinir. Beklemeye alinan ince bagirsak submukozalarinin (SIS) hücrelerinden arindirilmasi gerekmektedir. Bunun için ince bagirsak submukozasi (SIS) % çözeltisinde 2 gün ve % 0,1 - %2 Triton X-100 çözeltisinde 1 gün +4°Cide çalkalanarak hücrelerinden arindirilir. Hücrelerden arindirma islemi sirasinda kullanilan kimyasallarin kalintilarini uzaklastirmak için ise doku parçalarinin %1 antibiyotik (Penisilin/Streptomisin) ihtiva eden Dulbecco's Phosphate Buffered Saline (DPBS) ile üç defa yikanmasi gerekmektedir. Yikama yapildiktan sonra, submukoza (SIS) tekrar -20 “Üye muhafazaya alinir. Söz konusu islemlerden geçirilmis submukozayi (SIS) bulusun amaçlari dogrultusunda kullanabilmek için liyofilizatörde kurutmak gerekmektedir. Kurutulan submukoza (SIS) Ögütücü yardimi ile 3-4 dakika boyunca Ögütülüp, stok SIS vakum ortamina alinir. Öte yandan, sünger malzemeyi hazirlamak için, su içerisinde ince bagirsak submukozasi (SIS), jelatin ve hyaluronik asit (HA) sirasi ile kütlece 50/115/1 oranda olacak sekilde eklenip çözdürülür.
Hazirlanan çözeltiye %1'Iik çapraz baglayici ajan eklenerek manyetik karistiricida 15 dakika boyunca karistirilir. Karisim, petri kaplarina dökülüp, -20°C'de dondurulur. Kaplardaki karisim liyofilizatör ile kurutulur. Sünger malzemenin sterilizasyonu ise 25kGY dozundaki gama isimasi ile gerçeklestirilir. Çevre kosullarindan etkilenmeyi önlemek adina sterilize edilen malzemeler petri kaplarina alinip vakumlanarak muhafaza edilir.
Referanslar 1. Moura I. F. L., Dias A. M. A., Carvalho E., Sousa H. C., Recent advances on the development of wound dressings for diabetic foot ulcer treatment - A review, Acta Biomateriaiia 9, 2013, 7093-7114. 2. Horch R. E., Kopp J., Kneser U., BeierJ., Bach AD., Tissue engineering of cultured skin 3. Luo J-C., Chen W., Chen X. H., Clin T. W., Huang Y. C, Xie H. Q., Li X. Q., Qian Z. Y., Yang 2. M., A multi-step method for preparation of porcine small intestinal submucosa (SIS), xigej ISBN-rh

Claims (4)

ISTEMLER
1. Saglik sektöründe kullanilmak üzere, çesitli yara ve yanik yaralarinin tedavisinde yaranin iyilesme sürecini hizlandiran, çapraz baglayici ajan ve dogal ve/veya yapay polimerler ihtiva eden bir medikal yara örtüsü malzemesi olup özelligi; ince bagirsak submukozasi içermesidir.
2. Istem 1'e uygun bir medikal yara örtüsü malzemesi olup, özelligi; bahsedilen çapraz baglayici ajan olarak gluraldehit, 1-Ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide hydrochloride (EDC), genipin maddelerinden birinin kullanilmasidir.
3. Istem 1'e uygun bir medikal yara örtüsü malzemesi olup, özelligi; bahsedilen polimer olarak hyaluronik asit ve jelatin'in kullanilmasidir.
4. Saglik sektöründe kullanilmak üzere, bir medikal yara örtüsü malzemesi üretim yöntemi olup, özelligi; i koyun, keçi veya sigir kaynakli ince bagirsagin parçalar halinde kesilmesi, i bahsedilen ince bagirsagin temizlenmesi amaci ile % 0,9'Iuk tuzlu suda bekletilmesi, - tunica mukoza ve kasli tabaka arasindan submukozanin (SiS) çikarilmasi, i çikarilan submukozanin (SIS) hücrelerinden arindirilmasi amaci ile % 0.1-2.0 Sodyum dodesil sülfat (SDS) çözeltisinde sonra da % 0.1-2.0 Triton X-100 çözeltisinde çalkalanmasi, o submukozada (SIS) bulunan kimyasal kalintilarin uzaklastirilmasi, i submukozanin (SIS) Iiyofilizatör ile kurutulmasi, o kurutulan submukozanin (SIS) ögütücü yardimi ile ögütülmesi, o vakum ortaminda muhafaza edilmesi, o Sünger malzeme için su içerisinde jelatin, hyaluronik asit ve submukoza (SIS) karistirilarak çözelti hazirlanmasi, o çapraz baglayici ajanin çözeltiye eklenmesi, o Karisimin Iiyofilizatör yardimi ile kurutulmasi, o ürünün sterilize edilmesi Islem adimlarini içermesidir.
TR2016/11396A 2016-08-12 2016-08-12 Medikal Yara Örtüsü Malzemesi TR201611396A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/11396A TR201611396A2 (tr) 2016-08-12 2016-08-12 Medikal Yara Örtüsü Malzemesi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/11396A TR201611396A2 (tr) 2016-08-12 2016-08-12 Medikal Yara Örtüsü Malzemesi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201611396A2 true TR201611396A2 (tr) 2017-09-21

Family

ID=67900628

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/11396A TR201611396A2 (tr) 2016-08-12 2016-08-12 Medikal Yara Örtüsü Malzemesi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201611396A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Gaspar-Pintiliescu et al. Natural composite dressings based on collagen, gelatin and plant bioactive compounds for wound healing: A review
Mir et al. Synthetic polymeric biomaterials for wound healing: a review
Basu et al. Characterization and evaluation of carboxymethyl cellulose-based films for healing of full-thickness wounds in normal and diabetic rats
Aramwit Introduction to biomaterials for wound healing
Lamboni et al. Silk sericin: A versatile material for tissue engineering and drug delivery
CA2737616C (en) Sterile autologous, allogenic or xenogenic implant and the method of its production
US7709021B2 (en) Microbial cellulose wound dressing for treating chronic wounds
CN104645403B (zh) 一种胶原蛋白海绵的制备方法
Muthukumar et al. Synthesis and characterization of biosheet impregnated with Macrotyloma uniflorum extract for burn/wound dressings
JP2008523129A (ja) 二次元及び三次元ポリマー支持体の調製法
Arasteh et al. Efficient wound healing using a synthetic nanofibrous bilayer skin substitute in murine model
CN110638836A (zh) 一种水溶性珍珠粉在促进伤口愈合的应用
Esmaeili et al. Acellular fish skin for wound healing
AU2003206611B2 (en) Preparation for wound healing and prevention of bandage adhesion to the wound
JP2022531489A (ja) 組織由来多孔質マトリックス並びにその作製及び使用方法
WO2017101020A1 (zh) 一种改良的敷料
Ramakrishnan et al. Silk fibroin-based bioengineered scaffold for enabling hemostasis and skin regeneration of critical-size full-thickness heat-induced burn wounds
Tavakoli et al. Keratin-and VEGF-Incorporated Honey-Based Sponge–Nanofiber Dressing: An Ideal Construct for Wound Healing
Seifi et al. A novel multifunctional chitosan-gelatin/carboxymethyl cellulose-alginate bilayer hydrogel containing human placenta extract for accelerating full-thickness wound healing
Song et al. Flexible and highly interconnected, multi-scale patterned chitosan porous membrane produced in situ from mussel shell to accelerate wound healing
KR101910504B1 (ko) 화상 및 피부 결손 치료용 드레싱제 및 이의 제조방법
Tseomashko et al. New hybrid materials for wound cover dressings
TWI526488B (zh) 化學交聯組成物、含其之生物醫學材料以及其用途
CA3137987A1 (en) Novel polysaccharide-based hydrogel scaffolds for wound care
Mahmoodzadeh et al. Robust adhesive nanocomposite sponge composed of citric acid and nano clays modified cellulose for rapid hemostasis of lethal non-compressible hemorrhage