TR201601910A1 - TIBBİ KULLANIM İÇİN Fc KISMI UZAKLAŞTIRILMIŞ YARIM ANTİKOR (Fab) - Google Patents

TIBBİ KULLANIM İÇİN Fc KISMI UZAKLAŞTIRILMIŞ YARIM ANTİKOR (Fab) Download PDF

Info

Publication number
TR201601910A1
TR201601910A1 TR2016/01910A TR201601910A TR201601910A1 TR 201601910 A1 TR201601910 A1 TR 201601910A1 TR 2016/01910 A TR2016/01910 A TR 2016/01910A TR 201601910 A TR201601910 A TR 201601910A TR 201601910 A1 TR201601910 A1 TR 201601910A1
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
fab
antibodies
antibody
blood
blood group
Prior art date
Application number
TR2016/01910A
Other languages
English (en)
Inventor
Özen Mehmet
Original Assignee
Mehmet Oezen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mehmet Oezen filed Critical Mehmet Oezen
Priority to TR2016/01910A priority Critical patent/TR201601910A1/tr
Priority to PCT/TR2016/050352 priority patent/WO2017142493A1/en
Publication of TR201601910A1 publication Critical patent/TR201601910A1/tr

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07KPEPTIDES
    • C07K16/00Immunoglobulins [IGs], e.g. monoclonal or polyclonal antibodies
    • C07K16/18Immunoglobulins [IGs], e.g. monoclonal or polyclonal antibodies against material from animals or humans
    • C07K16/34Immunoglobulins [IGs], e.g. monoclonal or polyclonal antibodies against material from animals or humans against blood group antigens
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07KPEPTIDES
    • C07K2317/00Immunoglobulins specific features
    • C07K2317/50Immunoglobulins specific features characterized by immunoglobulin fragments
    • C07K2317/54F(ab')2
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07KPEPTIDES
    • C07K2317/00Immunoglobulins specific features
    • C07K2317/50Immunoglobulins specific features characterized by immunoglobulin fragments
    • C07K2317/55Fab or Fab'
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07KPEPTIDES
    • C07K2317/00Immunoglobulins specific features
    • C07K2317/70Immunoglobulins specific features characterized by effect upon binding to a cell or to an antigen
    • C07K2317/76Antagonist effect on antigen, e.g. neutralization or inhibition of binding

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Proteomics, Peptides & Aminoacids (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)

Abstract

Mevcut buluş, antikor ilişkili hastalıklarda, antikorun Fab ve Fc kısımlarına parçalanması ve Fc kısmının ortamdan uzaklaştırılması sonucunda ortaya çıkan sadece Fab kısmı bulunan yarım antikorun, antikor ilişkili hastalıklarda tedavi amacıyla kullanılmasına yöneliktir. Daha spesifik olarak kan grupları arasındaki uyuşmazlığın önlenmesi için kan serumundan elde edilen antikorların Fab kısmı kullanılması ile ilişkilidir.

Description

TARIFNAME TIBBI KULLANIM IÇIN Fc KISMI UZAKLASTIRILMIS YARIM ANTIKOR (Fab) Teknik Alan: Mevcut bulus, antikor iliskili hastaliklarda, antikorun Fab ve Fc kisimlarina parçalanmasi ve Fc kisminin ortamdan uzaklastirilmasi sonucunda ortaya çikan, sadece Fab kismi bulunan yarim antikorun, antikor iliskili hastaliklarda tedavi amaciyla kullanilmasina yöneliktir. Daha spesifik olarak kan gruplari arasindaki uyusmazligin önlenmesi için kan serumundan elde edilen antikorlarin Fab kismi kullanilmistir.
Teknigin bilinen durumu: Amerikan Otoimmün Iliskili Hastaliklar Dernegi`ne (AARDA) göre 80'den fazla bagisiklik sistemini ilgilendiren hastalik olup, ABD'de yaklasik 50 milyon kisi bu hastaliklardan muzdariptir. Bu hastaliklar yüzünden ABD yillik 100 milyar dolar saglik giderini karsilamak zorunda kalmaktadir.
Bu bagisiklik sistemi hastaliklarinin büyük bir kismi “Antikor Iliskili Hastalik" olarak siniflanmaktadir. Bu antikor iliskili hastaliklarda “antijen” denilen bir uyarana karsi asiri miktarda bagisiklik yaniti verilmektedir. Bu verilen yanit “antikor" denilen çesitli proteinlerle olmaktadir. Normalde vücudumuzu korumak için olan bu sistem bahsedilen hastaliklarda asiri biçimde aktive olmakta ve vücuttaki çesitli organlarin antikorlar tarafindan hasar görmesine neden olmaktadir.
Günümüzde bu antikor iliskili hastaliklarin tedavisinde bagisiklik sistemini baskilayici çesitli ilaçlar kullanilmaktadir. Yalniz bu ilaçlarin hem etkisi geç ortaya çikmakta, hem de uzun süreli kullanilmalari gerekli oldugundan hastalarda siklikla ilaçlarin yan etkileri görülmektedir. Bu hastaliklarda kullanilan bir diger yöntem ise plazmaferez yöntemi olup, bu yöntem ile antikorlar vücuttan uzaklastirilmaktadir. Ancak bu plazmaferez yönteminde hastalarda sadece geçici bir düzelme olup, bu yöntem ile kalici bir tedavi yapilamamaktadir. Bunun nedeni ise bu yöntemle antijenin ortadan kalkmamasi ve bu nedenle sürekli yeniden antikor olusumudur.
Y harfi seklindeki bir antikor molekülünün bir Fab kismi (Fragment antijen binding = antijen baglayan parça) ve pek çok biyolojik aktiviteden sorumlu bir de gövde kismi vardir.
Gövde kismi sogukta kristallesme özelliginden dolayi Fc (Fragment crystallizable =kristalize olabilen parça) olarak tanimlanir.
Bu bagisiklik sistemi hastaliklarina neden olan antikorlar da diger antikorlar gibi antijeni baglayan Fab ve bagisiklik yanitini uyaran bir protein olan komplemana baglanan Fc kisimlarindan olusur. Antikor, Fab kismiyla antijene baglanirken FC kismiyla komplemana baglanir. Komplemana baglanma ile birlikte bagisiklik yaniti aktive olur. Komplemanin aktive olabilmesi için antikorun hem Fab hem de Fc kismina gereksinim vardir. Bunun sonucunda ortaya çikan bagisiklik yanitina hümoral bagisiklik yaniti denilmektedir.
Hümoral bagisiklik yaniti yukarida bahsedildigi gibi birçok hastaligin olusumuna neden oldugu gibi normalde de vücudumuzda gozlenmektedir. En tipik ve en güçlü antikor yanitinin gözlendigi durum kan gruplaridir. Farkli kan gruplarina sahip kisiler arasinda kan nakli yapilamamasinin nedeni bu antikorlar ve dolayisiyla bagisiklik yanitidir. A kan grubuna sahip bir kisiye B kan grubuna sahip bir kisiden eritrosit nakli yapildiginda; B kari grubunun eritrositleri üzerinde bulunan antijenler, A kan grubuna sahip kisinin dolasiminda bulunan antikorlar tarafindan taninarak bir hümoral bagisiklik yaniti olustururlar. Ortaya çikan hümoral bagisiklik yaniti, kani alan kiside transfüzyon reaksiyonu olarak da bilinen ölümcül bir tablo olusturur. Bu transfüzyon reaksiyonu hastada olusmadan önce olusumunu engellemek için laboratuvar ortaminda “çapraz karsilastirma testi” denilen bir test yapilarak kani alan ve verenin kanlarinin birbirine uygun olup olmadigi 'Önceden tahmin edilebilir.
ABD'de asagida belirtilen monoklonal antikor fragmentleri ilaç olarak piyasada bulunmaktadir.
Jenerik isim . - Ilk Onay (Ticari marka) Tanim Endikasyon (Ilk Onay) Tarihi Sponsor abciximab Anti-GRIlb/IIla Angioplastide _pihti 12/22/94 Centocor (Reopro) chimeric Fab onlenmesi ranibizumab Anti-YEGF-A Makula dejenerasyonu 06/30/06 Genenteoh (Lucentis) humanized Fab cgriî'zgîrwzai:) pegylated - 04/22/08 UCB p 9 humanized Fab Crohn hastaligi Ancak antikor iliskili hastaliklarda, antikorun Fab ve FC kisimlarina parçalanmasi ve F0 kisminin ortamdan uzaklastirilmasi sonucunda ortaya çikan sadece Fab kismi bulunan yarim antikorun antikor iliskili hastaliklarda tedavi amaciyla kullanilmasina iliskin antikor aracilikli hastaliklar için bir tedavi çalismasina ihtiyaç bulunmaktadir.
Antikorlari Fab ve F0 kisimlarina parçalamak için enzim olarak pepsin ve papain kullanilmaktadir (1,2). Antikorlarin parçalanmasinda kullanilan bir diger enzim IdeS enzimidir (3).
Antikor aracili hastaliklarda bu Fc kismi uzaklastirilmis yarim antikorlarin, antikor aracili hastaliklarda kullanimi ile ilgili bir çalisma bulunmamaktadir. Ancak mevcut durumda baska yöntemlerle elde edilen antikorlardan ayristirilan Fab kisminin toksikolojide kullanimi bilinmektedir (4). Digoksin zehirlenmesinde önce antikor elde edilmekte, daha sonra digoksine karsi elde edilen antikor parçalanarak Fab kismi izole edilmekte ve olusan bu yarim antikor digoksin zehirlenmesinde ilaç olarak kullanilmaktadir. DIGIBIND isimli bu ilacin su ana kadar gösterilmis herhangi bir ciddi yan etkisi bulunmamaktadir (5).
Digoksin zehirlenmesinde bu amaçla Fab eldesi için tavsana digoksin enjekte edilir.
Tavsanda digoksine karsi olusan antikorlar izole edilir. Elde edilen antikorun Fc kismi uzaklastirilarak hastaya verilir. Verilen Fab hastanin digoksinini baglayarak böbrekten atilir. Su an için tedavide kullanilan Fab”lar bu yöntemle elde edilmektedir. 1- Fragmentation of immunoglobulin G. Andrew SM, Titus JA. Curr Protoc Cell Biol. 2- Fragmentation of immunoglobulin M. Andrew SM, Titus JA. Curr Protoc Immunol. 3- A monoclonal antibody against hinge-cleaved IgG restores effector function to proteolyticaIIy-inactivated IgGs in vitro and in vivo. Brezski RJ, Kinder M, Grugan KD, Soring KL, Carton J, Greenplate AR, Petley T, Capaldi D, Brosnan K, Emmell E, 4- Fab antibody fragments: some applications in clinical toxicology. Flanagan RJ1, - Digoxin-specific antibody fragments in the treatment of digoxin toxicity. Chan BS, Bulusun açiklamasi: Kan grubunu belirleyen A ve B genleri, kanimizda bulunan alyuvarlarin hücre zarlarinda A ve B tipi proteinlerden (aglütinojen) hangisinin yer alacagini belirler. Kan grubu A ise alyuvar çeperinde yalnizca A tipi protein, B ise yalnizca B tipi protein, AB ise her iki protein bulunur. Sifir (0) grubu kanda alyuvar çeperinde her iki protein de bulunmaz.
Kanda, farkli bir kan grubuna ait alyuvar hücrelerinin vücuda girmemesini saglamak suretiyle organizmayi koruyan aglütinin adli antikorlar bulunur. Protein yapisinda olan aglütininler tipki aglütinojenler gibi A ve B tipindedir.
Mevcut bulus kan uyusmazliginin önlenmesi için antikorlarin Fab kisimlarinin kullanilmasini kapsar. Antikorlarin Fab kisimlarinin eldesi için kan serumundaki antikorlar enzim ile parçalanarak Fc kisimlari ortamdan uzaklastirilir. Proseste enzim olarak pepsin veya papain kullanilir. Sonuç olarak antikorlarin Fab kisimlari izole edilir. Izole edilen Fab kisimlari normalde uyumsuzluk görülen kan grubundan olan eritrositlerle muamele edilir.
Bu prosese göre ya A kan grubuna sahip kisilerden elde edilen antikorlardan izole edilen Fab kisimlari B kan grubu eritrositler ile muamele edilir yada B kan grubuna sahip kisiden elde edilen antikorlardan izole edilen Fab kisimlari A kan grubu eritrositler ile muamele Mevcut bulusun yöntemi esas olarak asagidaki asamalardan olusmaktadir: a) Kan serumundaki antikorlar enzimatik yolla parçalanarak Fc kisimlari ortamdan uzaklastirilir, C) Izole edilen Fab kisimlari uyumsuzluk görülen kan grubundan olan eritrositlerle muamele edilir.
Daha genel olarak bulusun yöntemi asagidaki asamalardan olusmaktadir. 1. Antikorun elde edilmesi: a. Bilinen birçok antikor ticari olarak mevcuttur. Bu antikorlar kullanilarak islem yapilabilir.
Ticari olarak mevcut olan antikorlar kullanilacaksa direk olarak antikor temin edilir. b. Ticari olarak mevcut olmayan antikorlarda ise eger antikor dogal antikor ise yani kendiliginden olusuyorsa (kan grubu antikorlari bu tarz antikorlar için iyi birer örnektir) saglikli kisilerden plazmaferez yöntemi ile plazma izole edilir veya alinan kandan serum 0. Ticari olarak mevcut olmayan ve hastalik iliskili antikorlar için ise bu antikoru tasiyan hastalardan plazmaferez yöntemi ile plazma alinir veya kanlarindan serum izole edilir. 2. Antikorun parçalanmasi ve Fab kisminin izolasyonu: Yukaridaki yöntemlerle elde edilen plazma veya serum veya antikor daha önce bahsedilen antikorlari parçalayan enzimler ile in vitro ortamda muamele edilerek ilgili antikor Fab ve Fc kisimlarina ayrilir. Bunlardan Fab kismi izole edilir. Böylece hangi antikordan Fab izole edilmisse 0 hastaliga özgün ilaç elde edilmis olur.
A kan grubuna sahip olan kisinin serumundaki antikorlar pepsin ile parçalanarak Fc kisimlari ortamdan uzaklastirilmis, geriye kalan Fab kisimlari ile B kan grubundan olan eritrositler muamele edilmistir. Bu muamele edilmis B kan grubu eritrositler ile A kan grubu kisinin tam kani tekrar çapraz karsilastirmaya tutuldugunda ciddi bir reaksiyon gözlenmemistir.
Kart ile yapilan çapraz karsilastirma testinde monoklonal antikorlarla meydana gelen reaksiyonun Fab ile önlendigi açikça gözlenmistir: Tüp No. Içerik Test sonucu 1 Fab ile muamele edilmis A pozitif kan 1+ 2 Fab ile muamele edilmemis A pozitif kari 4+ 3 A pozitif kan negatif kontrol - 4 Fab ile muamele edilmis B pozitif kan 1+ Fab ile muamele edilmemis B pozitif kan 4+ 6 B pozitif kan negatif kontrol - Mevcut bulusa iliskin olarak kan gruplari arasindaki uyusmazligin bile ortadan kaldirilmasi, bu yöntemle elde edilecek ilacin etkinligini açikça kanitlamaktadir.
Bulusun sanayiye uygulanma biçimi: Yapilan çalismanin gösterdigi gibi tedavide kullanilacak Fab kisimlarinin etkin oldugu ortaya çikmistir. Bu nedenle antikor aracilikli hastaligi olan kiside tedavi amaciyla izole Fab kisimlarinin kullanilmasi mümkündür. Ayrica bahsedilen antikor aracilikli hastaliklar için yeni bir tedavi olmasinin yaninda bu tedavinin etkin ve yari etkisinin az olmasi en büyük avantajidir.
Hastalardan ya da saglikli kisilerden elde edilen antikorlarin parçalanarak Fab kisimlarinin izole edilmesi ve her bir antikora 'özgün Fab kismini içeren ilaçlarin hastalarin hizmetine sunulmasi mümkündür.
Spesifik olarak ise A ve B kan grubuna sahip kanlardan elde edilecek Fab kisimlari kan uyusmazliginin önlenmesi için ilaç ve/veya reaktif olarak üretilebilecektir.

Claims (1)

  1. ISTEM LER Kan uyusmazliginin önlenmesinde kullanim için antikorlarin Fab kisimlarinin eldesi için proses olup, özelligi; Kan serumundaki antikorlarin enzim ile parçalanarak Fc kisimlarinin ortamdan uzaklastirilmasi, Fab kisimlarinin izole edilmesi, Izole edilen Fab kisimlarinin uyumsuzluk görülen kan grubundan olan eritrositler ile muamele edilmesidir. istem 'I'e göre enzim pepsin veya papaindir. Istem 1'e göre antikorlar A kan grubuna sahip kisiden elde edilir ve izole edilen Fab kisimlari B kan grubu eritrositler ile muamele edilir. Istem 1'e göre antikorlar B kan grubuna sahip kisiden elde edilir ve izole edilen Fab kisimlari A kan grubu eritrositler ile muamele edilir. Reaktif olarak kullanim için istem 1 ila 4'ün herhangi birine göre Fc kismi uzaklastirilmis ve izole edildikten sonra uyumsuzluk görülen kan grubundan olan eritrositler ile muamele edilmis antikorlarin Fab kisimlari. Tedavi ajani olarak kullanim için Istem 1 ila 4'ün herhangi birine göre Fc kismi uzaklastirilmis ve izole edildikten sonra uyumsuzluk görülen kan grubundan olan eritrositler ile muamele edilmis antikorlarin Fab kisimlari.
TR2016/01910A 2016-02-15 2016-02-15 TIBBİ KULLANIM İÇİN Fc KISMI UZAKLAŞTIRILMIŞ YARIM ANTİKOR (Fab) TR201601910A1 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/01910A TR201601910A1 (tr) 2016-02-15 2016-02-15 TIBBİ KULLANIM İÇİN Fc KISMI UZAKLAŞTIRILMIŞ YARIM ANTİKOR (Fab)
PCT/TR2016/050352 WO2017142493A1 (en) 2016-02-15 2016-09-26 Fc part removed incomplete antibody (fab) for medical use

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/01910A TR201601910A1 (tr) 2016-02-15 2016-02-15 TIBBİ KULLANIM İÇİN Fc KISMI UZAKLAŞTIRILMIŞ YARIM ANTİKOR (Fab)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201601910A1 true TR201601910A1 (tr) 2017-08-21

Family

ID=57256400

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/01910A TR201601910A1 (tr) 2016-02-15 2016-02-15 TIBBİ KULLANIM İÇİN Fc KISMI UZAKLAŞTIRILMIŞ YARIM ANTİKOR (Fab)

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201601910A1 (tr)
WO (1) WO2017142493A1 (tr)

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2956072A1 (en) * 2014-07-21 2016-01-28 Bloodworks Antibodies that recognize red blood cell antigens

Also Published As

Publication number Publication date
WO2017142493A1 (en) 2017-08-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Peschl et al. Human antibodies against the myelin oligodendrocyte glycoprotein can cause complement-dependent demyelination
Nagel et al. Lambert‐Eaton myasthenic syndrome IgG depletes presynaptic membrane active zone particles by antigenic modulation
Schraven et al. Association of CD2 and CD45 on human T lymphocytes
US8815244B2 (en) Method for production of antibody using ostrich
CH635242A5 (fr) Procede de preparation d'antiserums ou anticorps pour usage therapeutique.
CN114949187A (zh) 改善疗法或治疗剂的益处的方法
Yeom et al. Antibodies to HSP‐70 in normal donors and autoimmune hearing loss patients
EP1937309A2 (en) Regulatory cd8+t cells induced with anti-cd3 antibody
Ran et al. Tumor‐associated immunogolobulins. The elution of IgG2 from mouse tumors
Salvadori et al. Current protocols and outcomes of ABO-incompatible kidney transplantation
España et al. Mechanisms of acantholysis in pemphigus foliaceus
Pedotti et al. Exacerbation of experimental autoimmune encephalomyelitis by passive transfer of IgG antibodies from a multiple sclerosis patient responsive to immunoadsorption
Dias da Silva et al. The humoral immune response induced by snake venom toxins
Jones et al. Review of animal models of neuromyelitis optica
TR201601910A1 (tr) TIBBİ KULLANIM İÇİN Fc KISMI UZAKLAŞTIRILMIŞ YARIM ANTİKOR (Fab)
ES2878043T3 (es) Composiciones purificadas de proteínas IVIG y KH para la modulación de los linfocitos y el tratamiento del virus de la hepatitis B
US6030614A (en) Ameliorating immunological rejection of allograft
EP3336172B1 (en) Method for producing antigen specific monoclonal antibody
Chami et al. Anti‐CD38 monoclonal antibody interference with blood compatibility testing: Differentiating isatuximab and daratumumab via functional epitope mapping
Takata et al. Antigen specific B cells in myasthenia gravis patients
Hornung et al. The Use of Human F (ab′) 2 Fragments as Blocking Agents in the Mixed Lymphocyte Reaction
El-Missiry et al. Influence of ionizing radiation on Echis pyramidium snake venom: biochemical and immunological aspects
Farrer et al. Lead enhances CD4+ T cell proliferation indirectly by targeting antigen presenting cells and modulating antigen-specific interactions
Niimi et al. Intravenous immunoglobulin therapy prevents development of autoimmune encephalomyelitis and suppresses activation of matrix metalloproteinases
RU2622005C2 (ru) СПОСОБ ПОЛУЧЕНИЯ СЕЛЕКТИВНОГО ИММУНОСОРБЕНТА ДЛЯ УДАЛЕНИЯ АНТИТЕЛ-IgG К ДЕСМОГЛЕИНУ 3 ТИПА ИЗ СЫВОРОТКИ КРОВИ БОЛЬНЫХ ПУЗЫРЧАТКОЙ