TR201600936A2 - Bi̇r el hi̇jyeni̇ taki̇p si̇stemi̇ ve buna i̇li̇şki̇n bi̇r yöntem - Google Patents

Bi̇r el hi̇jyeni̇ taki̇p si̇stemi̇ ve buna i̇li̇şki̇n bi̇r yöntem Download PDF

Info

Publication number
TR201600936A2
TR201600936A2 TR2016/00936A TR201600936A TR201600936A2 TR 201600936 A2 TR201600936 A2 TR 201600936A2 TR 2016/00936 A TR2016/00936 A TR 2016/00936A TR 201600936 A TR201600936 A TR 201600936A TR 201600936 A2 TR201600936 A2 TR 201600936A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
hygiene
unit
person
hand
information
Prior art date
Application number
TR2016/00936A
Other languages
English (en)
Inventor
Uysal Mustafa
Original Assignee
Tekno Tasarim Muehendislik Danismanlik Makine Otomotiv Enr Sav San Dogl Yaz Bilg Otm Oelcue Alt San
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tekno Tasarim Muehendislik Danismanlik Makine Otomotiv Enr Sav San Dogl Yaz Bilg Otm Oelcue Alt San filed Critical Tekno Tasarim Muehendislik Danismanlik Makine Otomotiv Enr Sav San Dogl Yaz Bilg Otm Oelcue Alt San
Priority to TR2016/00936A priority Critical patent/TR201600936A2/tr
Publication of TR201600936A2 publication Critical patent/TR201600936A2/tr

Links

Landscapes

  • Measuring And Recording Apparatus For Diagnosis (AREA)
  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)

Abstract

Buluş hastane ve kliniklerde özellikle de çok yataklı hasta yatakhanesi veya yoğun bakım üniteleri gibi ortamlarda yoğun iş temposuyla çalışan ve bir günde yüzlerce hastayla ilgilenmek zorunda olan sağlık personeli için bir el hijyeni takip sistemidir. Buluş konusu sistem çok yataklı ortamlarda algılama sahasının teşkil edilmesiyle yatak bazında işlem yapılmasına imkan tanıyan yatak başı üniteler (10), hijyen sıvısına personelin kontrollü bir biçimde ulaşmasına imkan tanıyan akıllı dispenserler (30), muslukların olduğu noktalarda personelin el hijyeninin sağlanması ve takip edilmesi için akıllı musluklar (40), bahsedilen yatak başı üniteler (10), dispenserler (30) ve musluklar (40) ile kablosuz haberleşme tekniklerinden herhangi biri veya birkaçıyla etkileşime geçerek veri alış verişinde bulunabilen ve el hijyeni takip edilen pesonelin taşımak zorunda olduğu kişi üniteleri (80), bahsedilen hastane ve kliniklerde sağlıklı ve anlık veri aktarımı ve güvenli hijyen takibi için kablosuz iletişim sıcak noktaları (wifi hotspots) ve bir hastadan başka bir hastaya geçişte sağlık personelinin el hijyenini yenilemesi için çapraz kontaminasyon kontrolü içermektedir.

Description

TARIFNAME BIR EL HIJYENI TAKIP SISTEMI VE BUNA ILISKIN BIR YÖNTEM Teknik Alan Bulus hastane ve kliniklerde özellikle de çok yatakli hasta yatakhanesi veya yogun bakim üniteleri gibi ortamlarda yogun is temposuyla çalisan ve bir günde yüzlerce hastayla ilgilenmek zorunda olan saglik personelinin el hijyeninin takip edilmesine imkan taniyan bir sistem ve buna iliskin biryöntemle Daha belirgin olarak mevcut bulus çok yatakli ortamlarda algilama sahasinin teskil edilmesiyle yatak bazinda islem yapilmasina imkan taniyan yatak basi üniteler, hijyen sivisina personelin kontrollü bir biçimde ulasmasina imkan taniyan akilli dispenserler, musluklarin oldugu noktalarda personelin el hijyeninin saglanmasi ve takip edilmesi için akilli musluklar, saglikli ve anlik veri aktarimi ve güvenli hijyen takibi için kablosuz iletisim sicak noktalarinin (wifi hotspots) teskil edildigi hastane ve klinikler ve bir hastadan baska bir hastaya geçiste saglik personelinin el hijyenini yenilemesi için çapraz kontaminasyon kontrolü ihtiva eden ve yogun çalisan saglik personelinin el hijyenini takip ederek ona hatirlatan bir çepeçevre el hijyeni takip sistemi ve yöntemiyle ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Tip teknolojilerindeki gelismeler sayesinde insan hayatini teshis ve tedavi yönünden kolaylastirdigi, yasam kalitesini artirdigi, geçmiste tedavi edilemeyen bir çok farkli hastaliktan insanligin kurtulmasinin mümkün oldugu müsahede edilmektedir. Ancak bu gelismeler ne kadar ileri giderse gitsin özellikle hastane ve kliniklerde tüm saglik personeli ve ziyaretçilerin en önemli konularindan biri hijyen ve mikroplardan korunmaktir.
Bir çok farkli hastaligi ve dolayisiyla mikrobu hastaneye tasiyan ve her gün sürekli olarak degisen insan toplulugunun hastanede en önemli konularindan biri temizliktir. Bunun hastaneye gelen topluluk üzerinde saglanmasi her zaman kolay degildir. Ancak her gün yüzlerce farkli hasta ile muhatap olmak zorunda kalan hastane personeli için bu hayati önem tasimaktadir. Zira farkli hastalar arasinda dolasmak zorunda kalan personel farkinda olmadan hastane içinde bir hastadan digerine bir çok mikrop ve virüsün hastane içinde yayilmasina sebep olabilmektedir.
Bunlara ek olarak halen bir çok ülkede hastane kapasiteleri nüfusa göre yeterli olmadigindan hasta normal bakim ve hatta yogun bakim odalarinda birden fazla yatak birbirine çok yakin bir biçimde konumlandirilmaktadir. Bu da önemli mikrobiyolojik faaliyetlerin yasandigi ve ayni odada ikamet etmekte olan hastalar arasinda dolasan hemsire, doktor ve temizlik görevlisi gibi personelin el hijyenine çok daha fazla özen göstermesi gerekliligini ortaya çikarmaktadir. bahsedilmektedir. Burada açiklanan bulus el hijyeninin gelistirilmesi ve çoklu enfeksiyon kontrol ölçümleri ve hastane ve klinik ziyaretçileri kadar saglik personeline uygun hale getirilmis ve otomatik hale getirilmis sensör tabanli bir el hijyen/enfeksiyon kontrol izleme sistemidir. Yüz tanima ve profil olusturma için kamera gibi biyometrik tanilama cihazlari, ses tanima vb. için mikrofonlarin kullanimi bar kodlar, manyetik seritler veya RFID ler gibi kablosuz cihazlar olabilen kimlik rozetleri gibi çikarilabilen tanilama cihazlarinin kullanimi olmadan yüksek hassasiyette tanilama yapilmasina imkan tanimaktadir. Tanilama rozetleri çikarilabilirdir ve böylece kaybolma ve yer degistirmeye duyarlidir. açiklanmaktadir. El hijyenini günlük mesaisi içinde siki bir biçimde takip etmek zorunda olan personel el yikama ve temizliginin gözlenmesi ve izlenmesi için gelistirilen buradaki çözüm görerek tespit edilebilen isaretleyici ajan içeren sabun veya dezenfektan sunmak için dispenserler, önceden belirlenmis el hijyen standardinin saglanip saglanmadigini tespit etmek için bir bireyin elini temizleme prosedüründen sonra bulunan isaretleyici ajanin miktar olarak ölçülmesi için fotometrik bir vasita, bireylerin kimlikleriyle birlikte her bir hijyen olayinin saat ve tarihi kayit etmek için bir vasita ihtiva etmektedir.
Yukarida açiklanan ve bunlara benzer olarak önceki teknikte yer alan bir çok çözüm çok yatakli ortamlarda hasta yatagi basina el temizliginin kontrol ve takip edilmesi problemini çözmek üzere bir yaklasim sergilemedikleri gibi sunduklari çözüm ve tekniklerde bu problemin çözümünde yetersiz kalmaktadir.
Sonuç olarak hastane ve kliniklerde özellikle de çok yatakli hasta yatakhanesi veya yogun bakim üniteleri gibi ortamlarda yogun is temposuyla çalisan ve bir günde yüzlerce hastayla ilgilenmek zorunda olan saglik personelinin el hijyeninin takip edilmesine imkan taniyan bir sisteme olan gereksinim ve önceki çözümlerin yetersizligi mevcut bulus konusu çözümün ortaya çikmasini gerekli kilmistir.
Bulusun Amaci ve Kisa Açiklamasi Bulusun amaci hastane ve kliniklerde özellikle de çok yatakli hasta yatakhanesi veya yogun bakim üniteleri gibi ortamlarda yogun is temposuyla çalisan ve bir günde yüzlerce hastayla ilgilenmek zorunda olan saglik personelinin el hijyeninin takip edilmesine imkan taniyan bir yöntem ve bir el hijyeni takip sistemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci bir personelin (üzerindeki kisi ünitesiyle) hijyen kontrolünün yapildigi alana girmesi, belirlenmis mesafede bir dispenser tarafindan personelin tasidigi bir kisi ünitesi sinyalinin algilanmasi, bahsedilen dispenser yakinlik sensörü tarafindan bahsedilen personelin elinin algilanmasi ve önceden belirlenen bir miktarda antiseptigin dispenser tarafindan serbest birakilarak ele dökülmesi, istasyon kodunun kisi ünitesine gönderilmesi ve tarih-saat verileriyle birlikte kisi ünitesinde kayit edilmesi, kisi ünitesi üzerinde ve kisi ünitesinin kontrolü altinda olmak üzere kisi üzerine görünür bir noktaya konumlandirilmis bir uyari isiginin el hijyeni saglandigindan yesil yanmasinin saglanmasi, uzaktaki bir sunucu üzerinde bir veritabaninda istasyonlarin tanimlandigi bir tablo vasitasiyla hangi istasyonda ne tür bir solüsyonun oldugu ve bu solüsyonun özellikleri kayit altina alinmasi, kisi ünitesi istasyon ile irtibata geçtikten hemen sonra veritabani sorgulanarak o istasyona ait solüsyon bilgileri alinmasi, hijyen için önceden tanimli olan bir sürenin bittigi zamanin tespit edilmesi ve buna uygun olarak bahsedilen uyari isigi renginin kontrolünün yapilmasi islemlerini ihtiva eden bir el hijyeni takip yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci bir personelin hijyen kontrolünün yapildigi alana girmesi, belirlenmis mesafede bir dispenser tarafindan personelin tasidigi bir kisi ünitesi sinyalinin algilanmasi, bahsedilen dispenser yakinlik sensörü tarafindan bahsedilen personelin elinin algilanmasi ve önceden belirlenen bir miktarda antiseptigin dispenser tarafindan serbest birakilarak ele dökülmesi, istasyon kodunun kisi ünitesine gönderilmesi ve tarih-saat verileriyle birlikte kisi ünitesinde kayit edilmesi, kisi ünitesi üzerinde ve kisi ünitesinin kontrolü altinda olmak üzere kisi üzerine görünür bir noktaya konumlandirilmis bir uyari isiginin el hijyeni saglandigindan yesil yanmasinin saglanmasi, uzaktaki bir sunucu üzerinde bir veritabaninda istasyonlarin tanimlandigi bir tablo vasitasiyla hangi istasyonda ne tür bir solüsyonun oldugu ve bu solüsyonun özellikleri kayit altina alinmasi, kisi ünitesi istasyon ile irtibata geçtikten hemen sonra veritabani sorgulanarak o istasyona ait solüsyon bilgileri alinmasi, hijyen için önceden tanimli olan bir sürenin bittigi zamanin tespit edilmesi ve buna uygun olarak bahsedilen uyari isigi renginin kontrolünün yapilmasi islemlerini ihtiva eden bir el hijyeni takip yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci personelin yatakta olan bir hastaya müdahele etmeden önce bir yatak basi ünitesi yakininda bahsedilen kisi ünitesi sinyalinin algilanmasi, bahsedilen yatak basi ünitesinin kisi ünitesi ile iletisime geçmesi, kisi ünitesindeki durum bilgisinin kontrol edilmesi, durumun yesil olup olmadiginin yani el hijyeninin uygun olup olmadiginin kontrolü akabinde uyari verilmesi ve istasyon bilgisi, tarih-saat ve kisi bilgilerinin kayit edilmesi islemlerini ihtiva eden bir el hijyeni takip yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci yatak basi ünitesi tarafindan yakinindaki bir kisi ünitesininin algilanmasi, algilama durumu sorgulandiktan sonra kisi ünitesine kendi istasyon ID'sinin gönderilmesi, yaka kartinin kendi içinde hijyen durumunu sorgulamasi, hijyen saglanmissa uyari bilgisinin kisi ünitesinde ilgili alana ve yatak basi ünitesine gönderilmesi ve önceden tanimli bir hijyen kodunun sorgulanip, kisi ünitesindeki kablosuz etkilesim donanimi okundugu zaman kisi ünitesi üzerinde hijyen bilgisini bulunduran alandaki kodun degistirilmesi, sonucun olumlu yani el hijyeninin yeterli olmasi durumunda istasyon kimlik bilgisinin kisi ünitesine gönderilmesi ve dolayisiyla kisi ünitesinde tarih ve saat gibi bir zaman damgasi eklenerek hafizaya kaydedilmesi islemlerini ihtiva eden bir el hijyeni takip yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci hijyenin saglanip saglanmamasi 1 yada 0 olarak tespit edilmesi, bahsedilen kisi ünitesi üzerindeki bu bilginin bulundugu adrese bakilarak kisi ünitesindeki ve bununla kontrol edilen kisi üzerinde yer alan uyari isiklarinin (Iedlerin) kontrolünün yapilmasi islemlerini ihtiva eden bir el hijyeni takip yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci bahsedilen dispenser veya musluk yakinindaki bahsedilen kisi ünitesinin algilanmasi, algilama durumu sorgulandiktan sonra kisi ünitesi üzerindeki bilgilerin bahsedilen dispenser veya musluk üniteleri tarafindan okunmasi, bir sensörle (örnegin kizil ötesi) elin algilanmasi ve dispenser veya musluk tarafindan tarafindan önceden belirlenmis ve hijyen için gerekli miktardaki el antiseptiginin kisinin eline bosaltmasi, antiseptigin kullanim durumunun sorgulanmasi, dispenser veya musluk numarasinin kisi ünitesine gönderilmesi ve kullanim tarihi ve saati, kimlik (ID) bilgisi ile kisi ünitesi üzerindeki hafiza birimine yazilmasi islemlerini ihtiva eden bir el hijyeni takip yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci bahsedilen kisi ünitesinin dispenser, musluk veya yatak basi ünitesi birimlerden herhangi biri veya birkaçinin ihtiva ettigi okuyucu tarafindan algilanip algilanmadiginin sorgulanmasi, kablosuz iletisim baglantisinin gerçeklestirilmesi, gelen bilgilerin kisi ünitesinin hafizasina kaydedilmesi, hijyen aktif oldugunda yesil isik yanar, hijyenin aktif (yeterli) olup olmadigi sorgulanarak hijyenin yeterli olmamasi durumunda hijyen bilgisini tasiyan bitin sifirlanmasi ve kirmizi isigin yanmasi, kablosuz baglantinin algilanip algilanmadigi sorgulanarak elde edilen bilgilerin bir veritabanina kayit edilmesi, nihayetinde kisi ünitesi hafizasinin temizlenerek günlük kullanima hazir hale getirilmesi islemlerini ihtiva eden bir el hijyeni takip yöntemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci çok yatakli ortamlarda algilama sahasinin teskil edilmesiyle yatak bazinda islem yapilmasina imkan taniyan yatak basi üniteler, hijyen sivisina personelin kontrollü bir biçimde ulasmasina imkan taniyan akilli dispenserler, musluklarin oldugu noktalarda personelin el hijyeninin saglanmasi ve takip edilmesi için akilli musluklar, bahsedilen yatak basi üniteler, dispenserler ve musluklar ile kablosuz haberlesme tekniklerinden herhangi biri veya birkaçiyla etkilesime geçerek veri alis verisinde bulunabilen ve el hijyeni takip edilen pesonelin tasimak zorunda oldugu kisi üniteleri, bahsedilen hastane ve kliniklerde saglikli ve anlik veri aktarimi ve güvenli hijyen takibi için kablosuz iletisim sicak noktalari (wifi hotspots) ve bir hastadan baska bir hastaya geçiste saglik personelinin el hijyenini yenilemesi için çapraz kontaminasyon kontrolü içeren bir el hijyeni takip sistemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci birimler arasindaki kablosuz etkilesim WiFi, RFID veya BLE (Bluetooth Low Energy) teknolojilerinden biri veya birkaçi oldugu bir el hijyeni takip sistemi ortaya koymaktir.
Sekillerin Kisa Açiklamasi Sekil 1 de bulus konusu sistemin bilesenlerinden yatak basi ünitesinin algilama sahasi olusturmasinin betimlendigi temsili bir sema görülmektedir.
Sekil 2 de bulus konusu sistemin bilesenlerinden dispenserin temsili bir görünümü yer almaktadir.
Sekil 3 de bulus konusu sistemin bilesenlerinden musluk ve musluk ünitesinin temsili bir görünümü yer almaktadir.
Sekil 4 de bulus konusu sistemin bütünsel olarak bir haberlesme agi ile etkilesimlerinin betimlendigi temsili bir görünümü yer almaktadir.
Sekil 5 te bulus konusu yöntemde dispenser ve yaka karti arasindaki etkilesime iliskin bir akis diyagrami verilmektedir.
Sekil 6 da bulus konusu yöntemde yatak basi ünitesi ve yaka karti arasindaki etkilesime iliskin bir akis diyagrami verilmektedir.
Sekil 7 de bulus konusu yöntemde akilli musluk ve yaka karti arasindaki etkilesime iliskin bir akis diyagrami verilmektedir.
Sekil 8 de bulus konusu sistemin unsurlari arasindaki etkilesime iliskin bir akis diyagrami verilmektedir.
Sekil 9 da bulus konusu yöntemde birimler arasindaki etkilesimi yöneten haberlesme agina iliskin bir akis diyagrami verilmektedir.
Referans Numaralari . Yatak basi ünitesi . Hasta yatagi . Dispenser 40. Musluk 45. Musluk ünitesi 50. Bilgi islem ünitesi 60. Sunucu 80. Kisi ünitesi 100. Dispenser yakinindaki RFID etiketi algilar 110. Algilamanin gerçeklesip gerçeklesmedigi sorgulanir 120. Kart üzerindeki kisi bilgileri okunur 125. Hijyenin yeterli olup olmadigi sorgulanir. 130. IR sensörü ile el algilanir 140. Dispenser gerekli miktardaki el antiseptigini kisinin eline bosaltir 150. Antiseptigin kullanim durumu sorgulanir 160. Bilgiler kisi ünitesine (yaka karti) gönderilir 200. Yatak basi ünitesi yakinindaki RFID etiketi algilar 210. Algilama durumu sorgulanir 220. Kisi ünitesindeki kart ID'si bilgilerinin okunmasi ve yatak basi ünitesinin ID'sinin kisi ünitesine gönderilmesi 230. Hijyen kodu kontrolünün kisi ünitesi tarafindan yapilmasi 240. Hijyen durum bilgisine göre kisi ünitesi ve yatak basi ünitesinin uyari vermesi 250. Sonucun istasyon kimlik bilgisinin zaman damgasiyla birlikte kisi ünitesine gönderilmesi ve hafizaya kayit edilmesi 300. Dispenser yakinindaki RFID etiketi algilar 310. Algilama durumu sorgulanir 320. Kart üzerindeki bilgiler okunur 325. Hijyenin yeterli olup olmadigi sorgulanir. 330. IR sensörü ile el algilanir 340. Dispenser gerekli miktardaki el antiseptigini kisinin eline bosaltir 350. Antiseptigin kullanim durumu sorgulanir 360. Bilgiler yaka kartina (kisi ünitesine) gönderilir 400. Personel hijyen kontrolünün yapildigi odaya gider 410. Belirlenmis mesafede dispenser RFID sinyali algilar 420. Yatak basi yakininda RFID sinyal algilanir 430. Sistemin personeli algilama durumu sorgulanir 440. Dispenser yakinlik sensörü eli algilar 450. Antiseptik ele dökülür 460. Istasyon ID bilgisi karta gönderilir 470. Yaka karti uyari isigi yesil yanar 490. Yaka karti uyari isigi kirmizi yanar 500. Yatak basi ünitesi kendi kimlik bilgisini karta bildirir ve kisi ünitesi hijyen durumunu kontrol eder 510. Yesil olup olmadiginin kontrolü yapilir 520. Uyari sinyali üretilir ve karta istasyon kimlik bilgisi, tarih-saat ve kisi bilgileri kayit edilir 530. Istasyon bilgisi, tarih-saat ve kisi bilgileri kayit edilir 600. Kisi ünitesinin okuyucu tarafindan algilanip algilanmadigi sorgulanir 610. RFID baglantisi gerçeklestirilir 620. Gelen bilgiler kisi ünitesinin hafizasina kaydedilir 630. Hijyen aktif oldugunda yesil isik yanar 640. Hijyenin aktif (yeterli) olup olmadigi sorgulanir. 650. Hijyen bilgisini tasiyan bit sifirlanir, kirmizi led yanar 660. Kablosuz baglantinin algilanip algilanmadigi sorgulanir 670. Bilgiler veritabanina kayit edilir 680. Kart hafizasi temizlenir Bulusun Detayli Açiklamasi Mevcut bulus çok yatakli ortamlarda algilama sahasinin teskil edilmesiyle yatak bazinda islem yapilmasina imkan taniyan yatak basi üniteler, hijyen sivisina personelin kontrollü bir biçimde ulasmasina imkan taniyan akilli dispenserler, musluklarin oldugu noktalarda personelin el hijyeninin saglanmasi ve takip edilmesi için akilli musluklar, saglikli ve anlik veri aktarimi ve güvenli hijyen takibi için kablosuz iletisim sicak noktalarinin (wifi hotspots) teskil edildigi hastane ve klinikler ve bir hastadan baska bir hastaya geçiste saglik personelinin el hijyenini yenilemesi için çapraz kontaminasyon kontrolü ihtiva eden ve yogun çalisan saglik personelinin el hijyenini takip ederek ona hatirlatan bir çepeçevre el hijyeni takip sistemi ve yöntemidir.
Bulus konusu el hijyeni takip sistemi vasitasiyla saglik çalisaninin el yikama sikligi, hasta odasina el dezenfekte edilmeden yapilacak girisin takip edilmesi, dezenfektan dolum sikligi, saglik çalisanin el hijyenini takip basarimi ve hastane içinde günlük ne kadar dezenfektan kullanildigi gibi somut veriler elde edilebilmekte, personelin el hijyenlerini takip etmelerinde hatirlatmalar yaparak onlara yardimci olmakta ve hastane yönetimine el hijyenini kontrol altina almasi konusunda yardimci olmaktadir.
Bulus konusu sistem temel olarak üç ana algilaiyici (sensör) birim ihtiva etmektedir. Bunlar yatak basi ünitesi (10), dispenser (30) (sabunluk veya solüsyon kutusu), musluk ünitesi (45) ve personel yakalarina takilabilen veya üzerlerinde tasimak zorunda olduklari kisi ünitesidir (80). Bahsedilen kisi ünitesi (80) hijyen takibi yapilmak istenen birey tarafindan tasinan ve üzerinde bulundurulan tasinabilir bir elektronik cihaz veya aparattir. Genellikle mevcut uygulamalarda yaka kartlarina entegre edilebilen ve RFID etiket olarak isimlendirilen yapilar kullanilmaktadir. Fakat ayni islevi gören ve farkli haberlesme protokolleri kullanabilen diger unsurlarda kullanilabilir. Örnegin düsük güçlü bluetooth vericiler (beacon) ile haberlesebilen mobil cihazlar ile benzer bir iletisim saglanabilir. Ayrica kisi ünitesi (80) kablosuz haberlesme teknolojilerinden WiFi ile etkilesime geçerek veri transferi yapabilecek bir donanima da haizdir. Dolayisiyla bulus konusu sistemde kullanilan kisi ünitesinin (80) ve sistemdeki diger verici ve alicilarin ayni haberlesme protokolüyle etkilesebilmeleri gereklidir.
Bahsedilen musluk ünitesi (45) bahsedilen kisi ünitesini (80) algilayarak muslugun (40) çalismasini ve el yikama süresi ve harcanan su gibi kayitlarin kisi adina internet veya benzeri bir ag (70) üzerinden erisilebilen bir sunucuda (60) yer alan veritabaninda kayit altina alinabilir. Bahsedilen bilgiler arasinda sistemi kuruldugu ve önceden belirlenen alanlara giren el hijyen takibi yapilan personele iliskin kimlik bilgisi kablosuz erisim noktalari tarafindan kisi ünitesi (80) vasitasiyla tespit edilerek sistem tarih ve saat bilgileri kisi ünitesine (80) gönderilebilir. Ayrica kisi ünitesinin (80) bir kart veya disaridan görülebilir bir yapiya sahip olmasiyla üzerinde 3 adet led ihtiva etmektedir. Iki led hijyen durumunu, diger led ise batarya durumunu gösterir. Kart içerisinde verileri saklamak üzere bir flash bellek kullanilmaktadir. Kisi ünitesi (80) bir Iityum iyon pil ihtiva ederek sarj edilmesine imkan saglayacak sekilde mikro USB arabirimi içerebilmektedir.
Bir hastane veya saglik merkezi gibi hastayla ilgilenmek zorunda olan personelin el hijyeninin takip altina alinmasi istenen yerlere kurulan bulus konusu sistemde öncelikle hijyen takibi yapilan yerde çesitli kablosuz etkilesim noktalari olusturulur. Bu noktalar personelin siklikla geçis yaptigi giris/çikis alanlari olabilir. Bahsedilen etkilesim noktalarindan geçen bir personelin üzerinde tasidigi kisi ünitesi (80) vasitasiyla personelin kimligi ve o esnadaki hijyen durum bilgileri okunabilir. Personel kisi ünitesiyle (80) birlikte bulus konusu sistem dahilinde etkilesime girilebilen bir musluk ünitesi (45) bagli olan musluga (40) veya içi temizleyici hijyenik solüsyonla dolu olan bir dispensere (30) yaklastiginda kisi ünitesinden (80) son hijyen bilgisi okunur, degerlendirilir ve personelin gerçeklestirecegi hijyen sonrasi kullandigi antiseptik solüsyonun tarih, saat ve istasyon kimligi (lD) kisi ünitesine (80) iletilir.
Degerlendirme yapilirken bahsedilen sunucu (60) tarafindan yönetilen veri tabanina kayitli olan ve o an kullanilan dispenser (30) istasyon kimligine ait verilere bakilir. Kayitli olan solüsyonun özelliklerine göre hijyen süresi degerlendirilip kisi ünitesindeki (80) Iedler yönetilir.
Yatak basi ünitesi (10), hasta ile temas esnasinda hijyen kosulunun saglanip saglanmadigini tespit ederek personelin o esnada uyarilmasina imkan tanimaktadir. Yatak basi ünitesi (10) kisi ünitesiyle (80) haberlesebilmek için uygun protokolde kablosuz olarak isaret alip verebilir ve tercihen bir RFID okuyucudur. Hasta yataklarinin basinda bulunan elektronik devre içinde iki adet transponder bulunur.
Iki adet olmasi yatagin sagindan ve solundan yaklasan personeli algilamak içindir. Algilanan personelin yaka karti üzerindeki son hijyen durum bilgisi okunur. Hijyen durumuna göre uyari sinyali gönderilir. Sistem sesli uyari verir. Islem sonunda yatak basi ünitesi (10) istasyon kimligi (ID) karta iletilir. Tarih ve saat verisiyle beraber kisi ünitesindeki (80) hafizaya kaydedilir.
Bulus konusu sistemin bilesenlerinden dispenserin (30) temsili bir görünümü sekil 2 de yer alirken bulus konusu yöntemde dispenser (30) ve yaka karti arasindaki etkilesime iliskin bir akis diyagrami sekil 5 te verilmektedir. Buna göre dispenser (30) yakinindaki RFID etiketi gibi bir kisi ünitesini (80) algilar (100). Musluk ünitesi (45) ve dispenser (30) üzerinde yer alan algilayici üniteler sürekli olarak kisi ünitesiyle (80) etkilesim saglayabilecek isaretler (sinyaller) yayarlar. Örnegin algilama alanina giren bahsedilen kisi ünitesinde (80) yer alan bir pasif RFID etiket bu sinyali alir ve kendi verisini de ekleyerek okuyucuya gönderir. Alanda algilama olmadigi müddetçe dinleme modundadir. Böylece musluk ünitesi (45), dispenser (30) gibi hijyen saglama noktalarinda konumlandirilmis ve kisi ünitesiyle (80) etkilesim kurabilen cihazlar tarafindan algilamanin gerçeklesip gerçeklesmedigi sorgulanir (110) ve kart seklinde olabilen kisi ünitesi (80) üzerindeki kisi bilgileri okunur (120).
Dispenser (30) üzerinde bulunan okuyucu bir elektronik devre vasitasiyla kisi ünitesi (80) ile kablosuz bir biçimde haberlesilebilmektedir. Basedilen okuyucu algilama alanina giren kisi ünitesini (80) algilar ve islem sonunda bilgileri gönderir. Kisi ünitesi (80) hafizasinda toplanan veriler WiFi gibi bir kablosuz etkilesim yöntemiyle buluta veya uzaktaki bir sunucu (60) tarafindan yönetilen bir veritabanina aktarilir. Dispenser üzerindeki (30) bir sensörle el algilanir (130). Dispenser (30) temel el hijyeni için gerekli miktardaki el antiseptigini kisinin eline bosaltir (140). Antiseptigin kullanim durumu sorgulanir (150). Dispenser (30) kendi içinde bulunan infrared (IR) sensör ile eli algiladiginda önceden tanimli olan bir miktarda solüsyonu bosalttigi ve dispenserin (30) hacmi önceden belli oldugundan antiseptik sivisi kullanim durumu takip altina alinabilmektedir. Dispenser (30) numarasi yaka kartina gönderilir (160). Böylece dispenser (30) kimlik (ID) verisi tarih ve saat ile kisi ünitesi (yaka karti) (80) hafizasina yazilir. Böylece kisi ünitesine (80) dispenser (30) musluk ünitesi (45) gibi birimlerden gönderilen veriler herhangi bir WiFi, BLE gibi kablosuz erisim noktasindan otomatik olarak bir bulut sunucuya (60) bir veritabanina kaydedilmek üzere gönderilir.
Bulus konusu sistemin bilesenlerinden yatak basi ünitesinin (10) algilama sahasi olusturmasinin betimlendigi temsili bir sema sekil 1 de görülmektedir. Halen bir çok ülkede hastane kapasiteleri nüfusa göre yeterli olmadigindan hasta normal bakim odalarinda ve hatta yogun bakim ünitelerinde birden fazla yatak birbirine çok yakin bir biçimde konumlandirilmaktadir. Mevcut bulusta çok yatakli ortamlarda algilama sahasinin belirlenmesiyle yatak bazinda algilamanin gerçeklestirilmesine imkan taniyan yatak basi üniteler yer almaktadir. Bahsedilen yatak basi ünitesinin (10) ihtiva ettigi bir okuyucu donanim elektromanyetik dalgalar yayar. Kisi ünitesi (80) ise bu dalgalari almak için ayarlanmistir. Kisi ünitesi (80) donanimi bu dalgalardaki dijital bilgiyi degistirir ve okuyucuya geri gönderir. Bu geri gönderme esnasinda donanim üzerindeki alanda bulunan hijyen durum biti control edilerek uyari verilir. Ayrica mesafe sinirlama protokolleri (distance bounding protocol) kullanilir .
Sorgulama cevaplama islemi için yatak basi ünitesi (10) ve kisi ünitesi (80) arasinda sinyal gidis - gelis zamaninin ölçümü ile bunlar arasindaki mesafenin üst limiti hesaplanir.
Bulus konusu yöntemde yatak basi ünitesi (10) ve kisi ünitesi (yaka karti) (80) arasindaki etkilesime iliskin bir akis diyagrami sekil 6 da verilmektedir. Yatak basi ünitesi (10) yakinindaki bir kisi ünitesini (80) algilar (200). Bu yaka karti seklinde tasarlanmis bir kisi ünitesine (80) entegre olan RFID etiketi ile saglanabilmektedir. Algilama durumu sorgulandiktan (210) sonra kisi ünitesindeki (80) kart ID'si okunur ve yatak basi ID'si karta gönderilir (220). Yaka karti içerisinde hijyen kodu sorgulanir (230).
Hijyen saglanmis veya saglanmamissa uyari bilgisi kisi ünitesine ve yatak basi ünitesine (80) gönderilir ( okundugu zaman kisi ünitesi (80) üzerinde hijyen bilgisini bulunduran alandaki kod degistirilir. Hijyenin saglanip saglanmamasi 1 yada 0 'dir. Kisi ünitesi (80) üzerindeki bu bilginin bulundugu adrese bakilarak kisi ünitesindeki (80) ve bununla kontrol edilen kisi üzerinde yer alan ledlerin kontrolü yapilir. Sonuç istasyon kimlik bilgisi, tarih ve saat gibi bir zaman damgasi eklenerek hafizaya kaydedilir (250).
Bulus konusu sistemin bilesenlerinden musluk (40) ve musluk ünitesinin (45) temsili bir görünümü sekil 3 te yer alirken, bulus konusu yöntemde akilli musluk (40) ve kisi ünitesi (80) arasindaki etkilesime iliskin bir akis diyagrami sekil 7' de verilmektedir. Dispenser (30) yakinindaki kisi ünitesini okunur (320). Bir sensörle (örnegin kizil ötesi) el algilanir (330) ve dispenser (30) tarafindan önceden belirlenmis ve hijyen Için gerekli miktardaki el antiseptigini kisinin eline bosaltir (340). Antiseptigin kullanim durumu sorgulanir (350). Dispenser (30) numarasi yaka kartina gönderilir (360). Kullanim tarihi ve saati, kimlik (ID) bilgisi ile kisi ünitesi (80) yazilir.
Bulus konusu sistemin bütünsel olarak bir haberlesme agi ile etkilesimlerinin betimlendigi temsili bir görünüm sekil 4 te yer alirken bulus konusu sistemin unsurlari arasidaki etkilesime iliskin bir akis diyagrami sekil 8 de verilmektedir. Personel (üzerindeki kartla) hijyen kontrolünün yapildigi odaya ünitesi (10) yakininda kisi ünitesi (80) sinyali algilanir (420). Sistemin personeli algilama durumu sorgulanir (430). Dispanser (30) yakinlik sensörü eli algilar (440) ve önceden belirlenen bir miktarda antiseptik ele dökülür (450). Istasyon kodu kisi ünitesine (80) gönderilir, tarih-saat verileri ile birlikte ünitesinin (80) kontrolü altinda olmak üzere kisi üzerine görünür bir noktaya konumlandirilmis üç adet led isik bulunmaktadir. Bu isiklardan iki tanesi hijyen durum göstergesidir. Diger led ise kisi ünitesinin (80) batarya durumunu gösterecektir. Kisi ünitesinde (80) RFID okumanin gerçeklesmesi için mifare tag bulunabilmektedir. WiFi transceiver ile WiFi noktalarindan geçiste verinin transfer edilmesi saglanabilmektedir. Kisi ünitesi (80) üzerinde bulunan bir flash bellek, bilgileri gönderilinceye kadar saklamak ve sonrasinda silinmek üzere konumlandirilabilir. Ayrica kisi ünitesi (80) üzerinde islemci, ram, batarya ve batarya yönetim ünitesi bulunabilmektedir. Akabinde sürenin durumu sorgulanir (480). Veritabani üzerinde istasyonlarin tanimlandigi bir tablo vasitasiyla hangi istasyonda ne tür bir solüsyonun oldugu ve bu solüsyonun özellikleri kayit altina alinmaktadir. Kisi ünitesi (80) istasyon ile irtibata geçtikten hemen sonra veritabani sorgulanarak o istasyona ait solüsyon bilgileri alinir.
Buradan kisi ünitesi (80) bir hesaplama yaparak sürenin bittigi zamani bulur ve ona göre led kontrolü yapilir. Kisi ünitesi (80) (yaka karti) uyari isigi kirmizi yanar (490). Yatak basi ünitesi (10) ile kisi ünitesi arasinda baglanti kurulduktan sonra kisi ünitesi (80) durum bilgisini kontrol ederek (500) durumun yesil olup olmadiginin yani el hijyeninin uygun olup olmadiginin kontrolü yapilarak (510) uyari verilir (520). Istasyon bilgisi, tarih-saat ve kisi bilgileri kayit edilir (530).
Bulus konusu yöntemde birimler arasindaki etkilesimi yöneten haberlesme agina iliskin bir akis diyagrami sekil 9 da verilmektedir. Kisi ünitesinin (80) okuyucu tarafindan algilanip algilanmadigi sorgulanir (600). Kablosuz iletisim baglantisi gerçeklestirilir (610). Gelen bilgiler kisi ünitesinin (80) hafizasina kaydedilir (620). Hijyen aktif oldugunda yesil isik yanar (630). Hijyenin aktif (yeterli) olup olmadigi sorgulanarak (640) hijyenin yeterli olmamasi durumunda hijyen bilgisini tasiyan bit sifirlanir ve kirmizi led yanar (650). Kablosuz baglantinin algilanip algilanmadigi sorgulanir (660) ve bilgiler veritabanina kayit edilir (670). Nihayetinde kisi ünitesi (80) hafizasi temizlenerek günlük kullanima hazir hale getirilir.
Bulus konusu sistem sayesinde hijyen takibi yapilan personel üzerinde çapraz kontaminasyon kontrolü yapilabilmektedir. Bir saglik personelinin bir yatakta (20) bulunan hastaya müdahale ettikten sonra baska yatakta (20) bulunan bir hastaya müdahale etmeden önce el hijyenini tekrar saglamasi gereklidir. Bunun için yatak basi üniteleri (10) arasinda degisim oldugu anda yani yeni bir yatagin (20) okuyucusuna girildigi anda hijyen bilgisinin sifirlanmasi saglanmaktadir. Aksi halde çapraz kontaminasyon riski olusarak hastalar arasi mikrop veya virüs geçisi mümkün hale gelebilir.
Bir çok klinik ve hastanelerde hala yogun bakim ünitelerinde yaklasik 2-3 hasta için 1 adet musluk (40) bulunmaktadir. Bu musluk (40) basinda kullanilan islak solüsyon daha güçlü bir etkiye sahiptir.
Hastadan hastaya geçislerde bu dispenserdeki (30) antiseptigin kullanilmasi gerekmektedir. Bulus konusu yöntem sayesinde bu durum kontrol altina alinmakta ve musluk basindaki dispenserin (30) kullanimindan sonraki kisa bir süre (örnegin 15 saniye) içinde muslugun (40) kullanilmasi takip edilmektedir.
Baslangiç X Dispanser yakinindaki RFID tag'i 1 10 Hayir Hijyen 130 _ `L bosaltir.
Antiscptik kullanildi mi? Kullanim tarihi` saati. kutu ID'si bilgileri yaka kartina kayit edilii.
Baslangiç kisi ünitesini algilar 210 Hayir Algiladi Algilama alanina giren Kart ID'si okunur.
Yatak Basi kendi ID'sini karta gönderir. " ijyen kodu kontrolünün kisi ünitesi tarafindan yapilmasi basi ünitesi uyari verir.
Sonuç Istasyon ID'aii tarih, saat. yaka karti ID'si ile birlikte hafizaya kayit edilir.
Baslangiç RFlD etiketi algilar.
Algiladi X_ Kart ID'si Olunur.
Hijyen Evet 330 `L Dispenser gerekli miktardaki antiseptigi ele bosaltir. 350 l, Antiseptik kullanildi mi? Kullanim tarihi. saati, ünite ld'si E bilgileri yaka kartina kaVIî PdIlIr. 1 Baslangiç › X Personel hijyen kontrolünün yapildigi odaya girer 410 v v 420 l Belirlenmis mesafede Yatak Basi 135 11`/ Dispanser RFID sinyal civarinda RFID algilama sinyal algilama Sistem personeli algiladi mi? 440 500 DlSPE'ßET Yatak basi kendi g kisi üniiesi hijyen 520 450 durumunu kontrol Antisepîik ele Uyari sinyali uretilir tarih saat bilgilen karla kaydedilir 470 460 Istasyon ID'si Yaka karti uyari isigi tarih, saat verileri yesil yanar Istasyon bilgisi, yaka kartina kayit tarih, saat ve kisi 480 bilgisi kavit edilir X Yaka karti uyari isigi kirmizi `,Ianar Baslangiç 600 Ha." 610 atgilandi m i: RF D Bag antisi 'f'aizi i' Ge en !3 g er, saat ve tar h ek enerek kartin haûzasina kayded r. 630 `l, isil` .ar'iaiî 640 Bit Hijrei'i liilgiwii taglari Ivit sifirlai'iir hmm le! ,ari-ar.
H'1 ii al :Ilan di mi " lêi ,iilecliliii 680 J, H'1fi:=itei'iizleriir

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bulus hastane ve kliniklerde özellikle de Çok yatakli hasta yatakhanesi veya yogun bakim üniteleri gibi ortamlarda yogun is temposuyla çalisan ve bir günde yüzlerce hastayla ilgilenmek zorunda olan saglik personelinin el hijyeninin takip edilmesine imkan taniyan bir yöntem olup, özelligi; bir personelin (üzerindeki kisi ünitesiyle (80)) hijyen kontrolünün yapildigi alana girmesi (400), belirlenmis mesafede bir dispenser (30) tarafindan personelin tasidigi bir kisi ünitesi (80) sinyalinin algilanmasi (410), bahsedilen dispenser (30) yakinlik sensörü tarafindan bahsedilen personelin elinin algilanmasi (440) ve önceden belirlenen bir miktarda antiseptigin dispenser (30) tarafindan serbest birakilarak ele dökülmesi (450), istasyon kodunun kisi ünitesine (80) gönderilmesi ve kisi ünitesinde (80) tarih-saat verileriyle kisi ünitesi (80) üzerinde ve kisi ünitesinin (80) kontrolü altinda olmak üzere kisi üzerine görünür bir noktaya konumlandirilmis bir uyari isiginin el hijyeni saglandigindan yesil yanmasinin saglanmasi (470), uzaktaki bir sunucu (60) üzerinde bir veritabaninda istasyonlarin tanimlandigi bir tablo vasitasiyla hangi istasyonda ne tür bir solüsyonun oldugu ve bu solüsyonun özellikleri kayit altina alinmasi, kisi ünitesi (80) istasyon ile irtibata geçtikten hemen sonra veritabani sorgulanarak 0 istasyona ait solüsyon bilgileri alinmasi, hijyen için önceden tanimli olan bir sürenin bittigi zamanin tespit edilmesi ve buna uygun olarak bahsedilen uyari isigi renginin kontrolünün yapilmasiyla karakterize edilmesidir. istem 1 e göre bir el hijyeni takip yöntemi olup, özelligi; personelin yatakta olan bir hastaya müdahele etmeden önce bir yatak basi ünitesi (10) yakininda bahsedilen kisi ünitesi (80) sinyalinin algilanmasi (420), yatak basi ünitesinin (10) kendi kimlik bilgisini karta bildirmesi ve kisi ünitesi (80) tarafindan hijyen durumunu kontrol edilmesi (500), durumun yesil olup olmadiginin yani el hijyeninin uygun olup olmadiginin kontrolü (510) akabinde uyari sinyalinin üretilmesi ve karta istasyon kimlik bilgisi, tarih-saat ve kisi bilgileri kayit edilmesi (520) ve istasyon bilgisi, tarih-saat ve kisi bilgilerinin kayit edilmesi (530) islemlerini içermesiyle karakterize edilmesidir. istem 2 ye göre bir el hijyeni takip yöntemi olup, özelligi; yatak basi ünitesi (10) tarafindan yakinindaki bir kisi ünitesininin (80) algilanmasi (200), algilama durumu sorgulandiktan (210) sonra kisi ünitesindeki (80) kart ID'si bilgilerinin okunmasi ve yatak basi ünitesinin (10) ID'sinin kisi ünitesine (80) gönderilmesi (220), hijyen kodu kontrolünün kisi ünitesi (80) tarafindan yapilmasi (230), hijyen durum bilgisine göre kisi ünitesi (80) ve yatak basi ünitesinin (10) uyari vermesi (240), sonucun istasyon kimlik bilgisinin zaman damgasiyla birlikte kisi ünitesine (80) gönderilmesi ve hafizaya kayit edilmesi (250) ve dolayisiyla kisi ünitesinde (80) tarih ve saat gibi bir zaman damgasi eklenerek hafizaya kaydedilmesiyle karakterize edilmesidir. istem 3 e göre bir el hijyeni takip yöntemi olup, özelligi; hijyenin saglanip saglanmamasinin tespit edilmesi, bahsedilen kisi ünitesi (80) üzerindeki bu bilginin bulundugu adrese bakilarak kisi ünitesindeki (80) ve bununla kontrol edilen kisi üzerinde yer alan uyari isiklarinin (Iedlerin) kontrolünün yapilmasiyla karakterize edilmesidir. istem 1 e göre bir el hijyeni takip yöntemi oup, özelligi; bahsedilen dispenser (30) veya musluk (40) yakinindaki kisi ünitesinin (80) algilanmasi (300), algilama durumu sorgulandiktan (310) sonra kisi ünitesi (80) üzerindeki bilgilerin bahsedilen dispenser (30) veya musluk (40) üniteleri tarafindan okunmasi (320), bir sensörle (örnegin kizil ötesi) elin algilanmasi (330) ve dispenser (30) veya musluk (40) tarafindan önceden belirlenmis ve hijyen için gerekli miktardaki el antiseptiginin ve/veya suyun kisinin eline bosaltmasi (340), antiseptigin kullanim durumunun sorgulanmasi (350), dispenser (30) veya musluk (40) numarasinin kisi ünitesine (80) gönderilmesi (360) ve kullanim tarihi ve saati, kimlik (ID) bilgisi ile kisi ünitesi (80) üzerindeki hafiza birimine yazilmasiyla karakterize edilmesidir. Önceki istemlerden herhangi birine göre bir el hijyeni takip yöntemi olup, özelligi; bahsedilen kisi ünitesinin (80) dispenser (30), musluk (40) veya yatak basi ünitesi (10) birimlerden herhangi biri veya birkaçinin ihtiva ettigi okuyucu tarafindan algilanip algilanmadiginin sorgulanmasi (600), kablosuz iletisim baglantisinin gerçeklestirilmesi (610), gelen bilgilerin kisi ünitesinin (80) hafizasina kaydedilmesi (620), hijyen aktif oldugunda yesil isik yanar (630), hijyenin aktif (yeterli) olup olmadigi sorgulanarak (640) hijyenin yeterli olmamasi durumunda hijyen bilgisini tasiyan bitin sifirlanmasi ve kirmizi isigin yanmasi (650), kablosuz baglantinin algilanip algilanmadigi sorgulanarak (660) elde edilen bilgilerin bir veritabanina kayit edilmesi (670), nihayetinde kisi ünitesi (80) hafizasinin temizlenerek günlük kullanima hazir hale getirilmesiyle karakterize edilmesidir. Bulus hastane ve kliniklerde özellikle de çok yatakli hasta yatakhanesi veya yogun bakim üniteleri gibi ortamlarda yogun is temposuyla çalisan ve bir günde yüzlerce hastayla ilgilenmek zorunda olan saglik personeli için bir el hijyeni takip sistemi olup, özelligi; çok yatakli ortamlarda algilama sahasinin teskil edilmesiyle yatak bazinda islem yapilmasina imkan taniyan yatak basi üniteler (10), hijyen sivisina personelin kontrollü bir biçimde ulasmasina imkan taniyan akilli dispenserler (30). musluklarin oldugu noktalarda personelin el hijyeninin saglanmasi ve takip edilmesi için akilli musluklar (40), bahsedilen yatak basi üniteler (10), dispenserler (30) ve musluklar (40) ile kablosuz haberlesme tekniklerinden herhangi biri veya birkaçiyla etkilesime geçerek veri alis verisinde bulunabilen ve el hijyeni takip edilen pesonelin tasimak zorunda oldugu kisi üniteleri (80), bahsedilen hastane ve kliniklerde saglikli ve anlik veri aktarimi ve güvenli hijyen takibi için kablosuz iletisim sicak noktalari (wifi hotspots) ve bir hastadan baska bir hastaya geçiste saglik personelinin eI hijyenini yenilemesi için çapraz kontaminasyon kontrolü içermesiyle karakterize edilmesidir. istem 7 ye gören bir el hijyeni takip sistemi olup, özelligi; bahsedilen birimler arasindaki kablosuz etkilesim WiFi, RFID veya BLE (Bluetooth Low Energy) teknolojilerinden biri veya birkaçi olmasiyla karakterize edilmesidir. Önceki istemlerden herhangi birine göre bir çapraz kontaminasyon kontrolü olup, özelligi; bir saglik personelinin bir yataktaki (20) hastaya müdahalesi akabinde baska bir yatakta (20) bulunan diger bir hastaya müdahele etmeden önce el hijyeni degerinin sifirlanarak müdahale edilecek yataga (20) en yakin dispenser (30) kullanilarak el hijyeninin tekrarlanmasiyla karakterize edilmesidir.
TR2016/00936A 2016-01-22 2016-01-22 Bi̇r el hi̇jyeni̇ taki̇p si̇stemi̇ ve buna i̇li̇şki̇n bi̇r yöntem TR201600936A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/00936A TR201600936A2 (tr) 2016-01-22 2016-01-22 Bi̇r el hi̇jyeni̇ taki̇p si̇stemi̇ ve buna i̇li̇şki̇n bi̇r yöntem

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/00936A TR201600936A2 (tr) 2016-01-22 2016-01-22 Bi̇r el hi̇jyeni̇ taki̇p si̇stemi̇ ve buna i̇li̇şki̇n bi̇r yöntem

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201600936A2 true TR201600936A2 (tr) 2017-08-21

Family

ID=67911049

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/00936A TR201600936A2 (tr) 2016-01-22 2016-01-22 Bi̇r el hi̇jyeni̇ taki̇p si̇stemi̇ ve buna i̇li̇şki̇n bi̇r yöntem

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201600936A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1982314B1 (en) A system and method for monitoring hygiene standards compliance
US6392546B1 (en) Hand washing compliance measurement and recording system
US10660482B2 (en) Intelligent dispenser of disinfectant gel for connection to disinfection habits monitoring system
US7605704B2 (en) RF controlled devices to increase compliance with handwashing protocols
US20190139395A1 (en) Hygiene monitoring system
TWI526976B (zh) 監控系統、方法及醫療監控系統
JP5635416B2 (ja) 位置追跡システムを使用し相互作用時間に基づいて対象の関連付けを実施するためのシステム及び方法
EP1872802A1 (en) Hand washing compliance system
Bal et al. A system for monitoring hand hygiene compliance based-on Internet-of-Things
US20130234855A1 (en) Hand sanitizer dispenser and tracking system
US20150221208A1 (en) Sanitation Dispenser System and Program
US20130127615A1 (en) Sanitization compliance monitoring system with security enhancements
JP2018180960A (ja) 院内手洗い管理システム
US20230316893A1 (en) Methods and systems for improved accuracy in hand-hygiene compliance
US10004364B2 (en) Drip tray
KR20220121084A (ko) 병실관리장치
TR201600936A2 (tr) Bi̇r el hi̇jyeni̇ taki̇p si̇stemi̇ ve buna i̇li̇şki̇n bi̇r yöntem
WO2019162279A1 (en) System and method for monitoring and providing guidance to health care professionals for hygiene purposes
WO2014163948A1 (en) Workflow context aware location tracking system and method
CN114121241A (zh) 一种医务人员调度方法、系统、智能设备及存储介质
IE20070081A1 (en) A system and method for monitoring hygiene standards compliance.
Ramachandran et al. Smart Hand-Hygiene Compliance and Temperature Monitoring System to Tackle COVID-19-like Pathogens in Healthcare Institutions
IE20060419A1 (en) A system and method for monitoring hygiene standards compliance