TR201404579A2 - Yem katkısı olarak kullanılmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmış ürün elde edilmesi yöntemi. - Google Patents

Yem katkısı olarak kullanılmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmış ürün elde edilmesi yöntemi. Download PDF

Info

Publication number
TR201404579A2
TR201404579A2 TR2014/04579A TR201404579A TR201404579A2 TR 201404579 A2 TR201404579 A2 TR 201404579A2 TR 2014/04579 A TR2014/04579 A TR 2014/04579A TR 201404579 A TR201404579 A TR 201404579A TR 201404579 A2 TR201404579 A2 TR 201404579A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
xylanase
enzyme
production
preparation
feed
Prior art date
Application number
TR2014/04579A
Other languages
English (en)
Inventor
Öngen Gaye
Çinar Mustafa
Coşkuner Öztürk Di̇lek
Savaş Söğüt Meli̇s
Pi̇nar Orkun
Altan Erarslan Ahmet
Korkmaz Güvenmez Hati̇ce
Karasu Deni̇z
Akin Deni̇zci̇ Azi̇z
Yeni̇ce Engi̇n
Karaçanci Şevket
Uğur Çatli Abdullah
Di̇nçer Sadik
Küçükyilmaz Kami̇l
Çeli̇k Öztürk Nurçi̇n
Bozkurt Mehmet
Banu Bahar Mesude
Mehmet İpek Fati̇h
Mandaci Sevnur
Kazan Di̇lek
Mizrak Cengi̇zhan
Bi̇ntaş Erol
Öztürk Bengü
Seyhan Ferda
Arikan Burhan
Sargin Sayi̇t
Original Assignee
Tuerkiye Bilimsel Ve Teknolojik Arastirma Kurumu Tuebitak
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tuerkiye Bilimsel Ve Teknolojik Arastirma Kurumu Tuebitak filed Critical Tuerkiye Bilimsel Ve Teknolojik Arastirma Kurumu Tuebitak
Priority to TR2014/04579A priority Critical patent/TR201404579A2/tr
Publication of TR201404579A2 publication Critical patent/TR201404579A2/tr

Links

Landscapes

  • Fodder In General (AREA)

Abstract

Bu buluş yem katkısı olarak kullanılan ksilanaz enzimi ve yeni mikroorganizmalar ve bunlardan elde edilen yeni bakteriyel ksilanaz preparatlan ve bunların hazırlanması yöntemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME YEM KATKISI OLARAK KULLANILMAK ÜZERE KSILANAZ ENZIMI ÜRETIMI VE BU ENZIMDEN TOZ PREPARAT VE KAPLANMIS ÜRÜN ELDE EDILMESI YÖNTEMI Teknik Alan Bu bulus yem katkisi olarak kullanilan ksilanaz enzimi ve yeni mikroorganizmalar ve bunlardan elde edilen yeni bakteriyel ksilanaz preparatlari ve bunlarin hazirlanmasi yöntemi ile ilgilidir. Önceki Teknik Sindirim kanalinda yem yapi taslarinin parçalanmasi, ara madde degisimindeki vücut maddelerinin yapimi ve parçalanmasinda enzimlere mutlaka gereksinim duyulmaktadir. Bu yüzden kanatli hayvanlarin verim yeteneklerinin enzimlerin besleyici etkinligi yardimiyla düzeltilmesi saglanmaktadir. Enzimler beslemede yem elzem yapi taslarini arttirmaktadirlar. Enzimler proteinli maddeler olduklarindan sicaklik ve ortamin pH”ina karsi duyarlidirlar. Teknigin bilinen durumunda farkli pH, sicaklikta islevsel ve stabil olan pek çok enzim tanimlanmaktadir. Yemdeki besleyici özellikte olmayan yapilara (örnegin fitik asit) karsi ve yapisinda olmayan polisakkaritlerin sindirimi için enzimlerden yararlanilmaktadir. Kullanilacak enzimin seçimi yemin kompozisyonuna göre yapilmaktadir. Pozitif enzimatik yikim ile; enerji kazanimi, proteinden yararlanma ve amino asitlerin kullanimi iyilesmektedir. Bu amaçla mikroorganizma kaynakli farkli özellikte enzimler üretilmekte ve üretilen bu enzimler yem katkisi olarak da kullanilmaktadir.
Endo-1,4-beta ksilanaz aktivitesine sahip enzim; 1,4-beta ksilanin ksilooligosakkaritlere dönüsümünde etkili olup, örnegin yemdeki temel pentozan bilesiklerinin sindiriminde rol oynamaktadir.
Ksilanaz katkili yem ile beslenmede, bagirsak Vizkositesinde azalma, arabinoksilan polimer zincirlerinin kirilmasi sonucu enerji yararlanilabilirliginde artis saglanmaktadir. Ayrica polisakkarit hücre duvari bütünlügünün bozulmasi sonucu kapsüle edilmis besin maddelerinin (çogunlukla protein, nisasta ve yag) açiga çikarilmasinin da besin madde yararlamlabilirliginin artirilmasinda önemli rol aldigi bildirilmektedir. Bugday esasli yemlere ksilanaz enzimi ilavesi ile bitkisel hammaddelerdeki arabinoksilamn yararli hale geçirilmesi saglandigindan yemden yararlanma degerini iyilestirmektedir. Ksilanaz ilavesi ile ince bagirsak viskozitesi ve dolayisiyla diski yapiskanligi azalmakta, diskinin kuru maddesi yükselmektedir.
Sonuç olarak kirli yumurta sayisinda azalma ve altlik kalitesinde iyilesme olmaktadir.
Ksilanaz enzimi; Baci'llus türleri dahil, ki bunlar güvenli mikroorganizmalar olarak kabul edilmislerdir, bazi bakteriler ve funguslar tarafindan hücre disina salinan bir enzimdir. Ksilanaz enzimi (EC 3.2.1.8) ticari olarak büyük çaplarda hali hazirda üretilmekte ve söz konusu enzimin yaygin olarak yem, gida, kagitçilik, biyodönüsüm prosesleri ve biyoenerji amaçli kullanimlari bulunmaktadir. Ksilanaz yalniz ya da diger enzimler ile birlikte bitkisel ya da mikrobiyal hücre duvarinin yikiminda (degredasyonunda) kullanilmaktir.
Ksilanaz enzimi mikroorganizma veya bitki kökenli olabilmekte, bu nedenle de çok çesitlilik göstermektedir. Bakterilerden (ör. Bacillus türleri) ya da diger mikroorganizmalardan (ör. Aspergi'llus türleri, T richoderma türleri, Humi'cola türleri) kullanilarak fermentasyon ile üretilmis, enzim preparatlari bulunmaktadir.
Bunlar dogal kaynaklardan veya klonlanmis genlerinden üretilerek olmaktadir.
Ksilanaz enzimi üzerine basta Birlesik Devletler, Avrupa ülkeleri, Çin, Japonya, daha az Hindistan ve Kore olmak üzere bazi patent korumalari mevcuttur. Bu patentler incelendiginde; çogunlugunda ksilanaz ile yem formülü için patent alindigi, birkaçinda enzimin genetik yapisindan hareketle sicakliga ya da inhibitörlere karsi korumali sekilde ksilanazin gelistirildigi görülmektedir.
Patentlerde yem rasyonunda kullanilmaya elverisli ksilanazlar mevcut olmasina ragmen bu ksilanazlar üretim yöntemleri ve enzim özellikleri açisindan bulus konusu yöntemde bahsedilen ksilanazdan farklidir.
Mevcut teknikte enzim üretimi ile ilgili yer alan patent dokümanlarinin bazilarindan asagida bahsedilmektedir.
US7638613 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda genis asidik ve bazik pH araliginda çalisabilen ve bir Bacillus susuna ait ksilanazim üreten yeni organizmalardan bahsedilmis olup, ksilanazin ekspresyonunun saglandigi ekspresyon ve integresyon vektörleri patent korumasi kapsamindadir. Bu ksilanazin lignoselülozik kagit hamurunun biyoagartma islemlerine uygun oldugu belirtilmektedir.
WO91/ 18978 sayili uluslararasi patent dokümaninda ksilanaz enzimi ve üretimi ile ilgili olarak; ATCC 21783 numarasi ile kayitli Bacillus ci'rculans kökenli ksilanaz selülozik materyallerin agartilmasinda kullanimindan bahsedilmektedir.
NZ236708 sayili Yeni Zelanda patent dokümaninda Baci'llus stearothermophilus ksilanazi koruma altina alinmis olup bu ksilanazin odun pulpundan ligninin uzaklastinlmasi islemine tabi tutulmasi için uygun oldugu belirtilmektedir.
WO9203540 sayili uluslararasi patent dokümaninda Bacillus pumilus ksilanazi koruma altina alinmis olup söz konusu ksilanazin lignoselulozik pulplarin parçalanmasi islemine tabi tutulmasi için uygun oldugu belirtilmistir.
Escherichia coliaye transfer edilen rekombinant ksilanaz enzim üretimi yönteminden bahsedilmektedir.
JP60075286 sayili Japon patent dokümaninda rekombinant plazmit araciligi ile ksilanaz elde edilen diger bir örnek Baci'llus orjinli ksilanazin üretiminden bahsedilmektedir. B pumilus IPO susunun ksilanaz geni, B subtilis Mlll3 kökenli pUB vektörüne aktarilarak ksilanaz üretici plazmit elde edilmektedir.
USS306633 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda Baci'llus subti'li's DSM 7147 susundan elde edilen bakteriyel ksilanaz geni ve bu enzimin ekmek ve firin mamülleri yapimi için uygun bir enzim olarak kullamlabileceginden bahsedilmektedir.
USS457045 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda Bacillus pumi'lus DSM 6124 susundan elde edilen ksilanazdan bahsedilmekte olup söz konusu ksilanazin kagit sektöründe lignoselulozik pulplarin parçalanmasi için uygun oldugu belirtilmektedir.
WO92/ l 757 3 sayili uluslararasi patent dokümaninda kagit, hamur ve hayvan yemine uygun Humicola insolens DSM 1800 susundan elde edilen ksilanaz, rekombinant DNA dizisi ve ksilanaz içeren formülden bahsedilmektedir. .
U85612055 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda yem katkisi olarak ksilanazdan ve bununla hazirlanan yemin T richoderma kökenli oldugu ksilanazdan bahsedilmektedir. Söz konusu patent dokümaninda açiklanan bulus tahil içerikli yemde kullanilmasi gereken ksilanaz ve beta-glukanazin birlikte nasil uygulanmasi gerektigini açiklamaktadir.
US6083733 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda açiklanan bulus 80°C ya da üzerinde çalisabilen isiya karsi kararli ksilanaz ve bu ksilanazin Yeni Zelanda”daki bir sicak su kaynagindan izole edilmis anaerobik bakteri orjinli enzimiyle ilgilidir. Söz konusu enzimin çalisma pH°1 9.0 ve üzeri olarak açiklanmaktadir. Dolayisiyla kagit, kagit hamuru (paper and pulp) ve agartma (bleaching) yöntemlerine uygun ve G-tipi bir ksilanaz oldugu belirtilmektedir.
USS866408 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda T richoderma kökenli ksilanazlar, sicaklik ve alkali özellik açisindan modifikasyon ile ilgili gelistirilmelerden bahsedilmektedir. Söz konusu patent dokümaninda açiklanan bulusta Baci'llus circulans ve Thermomonospora fusca ksilanazina ait kimerik yapilarin hazirlanmasindan ve enzimin kagit agartmasinda kullanima uygun oldugundan bahsedilmektedir.
U86140095 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda kagit ve kagit hamuru üretim yöntemlerine uygun ksilanaz Kenya”daki bir gölden izole edilen ve alkalifilik özellik gösteren Baci'llus ,tan dogal ve rekombinant yolla üretilmektedir. Söz konusu enzimlerin çalisma kosullari pH 9.0 ve 70°C”dir Enzimi hücre kültürü süpematantina salan Baci'llus ailesinden DSM 8751 numarali mikroorganizma ve enzimi, rekombinant olarak da üretebilen mikrobiyal konakçisi ve enzimin ifade edildigi vektörler patent kapsamindadir. klonlanan ksilanaz geninin hücre disina sekresyonundan bahsedilmektedir. pCX311 plazmiti ve bunu tasiyan mikroorganizma ve bu mikroorganizmanin kültür metodu da söz konusu Birlesik Devletler patent dokümaninda açiklanmaktadir.
EP1263941 sayili Avrupa patent dokümaninda mutant ksilanazlarin bitki materyal proseslerinde kullanimindan bahsedilmektedir.
US7527957 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda bir ya da daha fazla amino asit modifikasyonu ile Baci'llus subtz'li's ksilanazinin inhibitörlerine duyarliliginin degisimi yönünden gelistirilmesinden bahsedilmektedir. Hayvan yeminde bugday formülasyonuna katilan enzimin aktivitesinde inhibitörler problem teskil ettiginden, ksilanazi inhibitörlerine karsi duyarsizlastirrna söz konusu patent dokümaninda belirtilen farkli amino asitler üzerinde yapilan yönlendirilmis mutasyon ile saglanmaktadir.
Hayvan yemi, deterjan, gidalar gibi çesitli alanlarda kullanilabilecek sivi enzim solüsyonlarini hamur haline getirerek ekstrüzyon ile kurutma, püskürtmeli kurutucu veya akiskan yatakta kurutulmasi birçok patente konu olmustur. Püskürtmeli kurutucu ile kurutulan ürünlerde ince toz yapisi nedeniyle tozuma problemi ile karsilasilmistir. US7691438 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda enzim preparatlari akiskan yatakta granül haline getirilerek tozuma problemi giderilmistir.
Bunun için enzim granülleri 115-180°C hava giris sicakliginda kurutulmustur. Yine, hayvan yemi için enzim granülü üretimi konusundaki EP1695633 sayili Avrupa patent dokümaninda farkli uygulamalarin aktivite üzerine etkisi belirlenmis ve aktivite degerleri piyasada mevcut ürünler ile karsilastirilmistir. Enzim içeren kor, akiskan yatak kullamlarak 30-120°C araliginda kaplanmistir. Söz konusu patent dokümaninda açiklanan bulus konusu enzim granüllerinin kurutulmasi sirasinda ise giris hava bagil nemi sogutucu sistemli çalisan bir kondansatör ile %qun altina düsürülerek kurutma islemi termostabil bir enzimle çalisildigindan 40-60°C,de gerçeklestirilmistir. Isiya karsi duyarli enzimler için minimum aktIVIte kaybi ile granül ürün elde edilmesi için bagil nemi azaltilmis hava alternatif yöntemde oda sicakligindaki kuru hava ile de kurutma ve kaplama isleminin yapilmasi mümkün olabilmektedir.
USZOO2/Ol7344l sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda açiklanan bulusta enzim granülasyonu için tasiyici malzeme olarak su tutma kapasitesi yüksek zeolit, silikatlar, bentonit, diatome toprak gibi malzemelerin kullanimindan bahsedilmektedir. Kalsit (kalsiyum karbonat) çogunlukla deterjan kompozisyonlarinda dolgu maddesi, yapi gelistirici olarak (EPO267043) ya da deteij anlara katilan enzim granüllerinin kaplanmasi asamasinda kaplama katmamnin Birlesik Devletler patent dokümaninda yem katkisi olarak gelistirilen fitaz enzim granülleri kalsit inorganik tasiyici olarak kullanilmakta, baglayicilar (suda çözünebilen polimerler), stabilize edici tuzlar ve enzim solüsyonu konsantresi ile birlikte hamur olusturmak için mikserde karistirilmakta ve elde edilen hamur düsük basinçta ekstrüzyona tabi tutulmaktadir. Ekstrüderden geçirilen hamur parçalara ayrildiktan sonra, akiskan yatak kurutucuda kurutulmaktadir. Kurutma sonrasinda, granüller kaplama malzemesinin püskürtülmesi ile akiskan yatakta kaplanmaktadir.
Kaplanmis ksilanaz enzim granülü için ise söz konusu patent dokümaninda tasiyici madde olarak kalsit kullanilmis ve islem basamaklari kisaltilarak granülasyon ve kaplama islemi akiskan yatak kurutma cihazinda ardi ardina gerçeklestirilmistir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan patent dokümanlarinda çesitli tuzlar kullanilarak kurutma sirasinda enzimlerin stabilitesi arttirilmistir. Örnegin; EP0758018 sayili Avrupa patent dokümaninda stabilizatör olarak kullanilan farkli tuz dozlarinin kurutma, depolama ve peletleme sonrasinda enzim aktivitesi üzerine etkisinden bahsedilmektedir. Hayvan yemlerinde kullanilan enzimlerin termo- dokümanlarinda enzimlerin üretiminde kullamlan farkli kaplama malzemelerinden (hidrofobik yaglar, PVA, PEG 6000, PE solüsyonlari, yag+antikeklestirici kaplama, vb.) ve kaplama oranlarindan bahsedilmektedir. Söz konusu patent dokümanlarinda kaplanmis enzimlerin peletleme sirasinda maruz kaldiklari sicaklik uygulamasi sonrasinda aktivitelerindeki degisim birbirleriyle kiyaslanmaktadir.
Birlesik Devletler patent dokümanlarinda enzimlerin peletleme sonrasinda biyoyararlanim düzeyleri hayvan agirligi (animal body weight, g) degerleri ölçülerek degerlendirilmistir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Bu bulusun amaci yem katkisi olarak kullanilmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmis ürün elde edilmesi yöntemi gerçeklestirmektir.
Bu bulusun amaci yerel yeni bir izolat olan dogal Bacillus pumi'lus YMNX25 susunun hücre disina salgiladigi ksilanaz enziminin susunun saf kültüründen ekonomik ortamda pilot ölçekte üretilmesini saglayan bir yöntem gerçeklestirmektir.
Bu bulusun baska bir amaci deposit edilen dogal sustan ksilanaz aktivitesine sahip genin klonlanmasi ve ekspresyonunun gerçeklestirilmesini saglayan bir yöntem gerçeklestirmektir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen “Bir Yöntem” ekli sekillerde gösterilmis olup bu sekillerden; Sekil 1. Ksilanazi kodlayan YMNxynA nükleotid dizisi ve kodladigi amino asitler (Sinyal peptidinin alti çizilerek belirtilmistir).
Sekil 2. YMNxynA amino asit dizisinin diger Bacillus pumi'lus ksilanaz amino asit dizileri ile homolojisi.
Sekil 3a. Baci'llus pumi'lus YMNx25”ten üretilen ksilanaz enziminin optimal pH profili Sekil 3b. Baci'llus pumilus YMNx25,ten üretilen ksilanaz enziminin optimum sicaklik profili Sekil 4. Bacillus pumilus YMNx25,den saflastirilan ksilanaz enziminin %12 SDS- PAGE elektroforez analizi ve kolon sonrasinda elde edilen ksilanazin SDS-PAGE zimogrami Sekil 5. pEX25 plasmidinde biotin etiketli ksilanaz gen bölgesi ve promoter bölgesi Sekil 6. Klonlanan YMNxynA ksilanazimn üç boyutlu modeli.
Sekil 7. pEX25/HB Western Blot ve (c) Zimogram Analizleri Bu bulus; kanatli yemlerinde kullanima uygun ksilanazin, B pumi'lus YMNX25 soyunun hücre kültürü süpematindan elde edilmesini ve forrnülasyonu, ayrica ksilanaz enzimine ait genetik yapilari ve geni tasiyan plazmitten ksilanazin biyotinli anlatimi saglayan transformant Escheri'chi'a coli' HB101(pEX25) ile üretilmesi yöntemi ile ilgilidir.
Bulus konusu Bacillus pumilus YMNx25 kültüründen ksilanaz enzim preparati üretim yöntemi; Baci'llus pumi'lus YMNx25 ”nin ön kültürünün hazirlanmasi, üretim için besi ortaminin hazirlanmasi, hazirlanan üretim ortaminin biyoreaktöre aktarilmasi, üretim ortaminin biyoreaktör içerisinde sterilize edilmesi, üretimin biyoreaktörde süspanse hücre karisiminin homojen tutulabilmesi için karistirma isleminin uygulanmasi, karistirilan süspanse hücre karisimimn havalandirilmasi ve sicaklik artisinin disaridan soguk uygulanmasiyla kontrol edilmesi adimlarini içermektedir.
Bulus konusu yöntemde kullamlan Baci'llus pumi'lus YMNX25 susu Türkiyeiden fasulye topragindan izole edilen Bacillus izolatinin 5 g/l pepton, l g/l maya 24 saat inkübe edilerek ön kültürleri hazirlanmistir. %2.5 hacim/hacim inokülasyon ile 37 °C üretim sicakliginda, 250 rpm°de 12 saat üretimin sonuçlarina bagli olarak maksimum ksilanaz aktivitesi veren enzim üreticisi Bacillus pumilus izolatinin ribosomal RNA gen dizisi çikarilarak, ksilanaz üretici sus tür düzeyinde tanimlanmistir ve bu sus NCBI gen bankasinda Baci'llus pumi'lus YMNx25 soyu olarak, JN660083.1 numarasi ile kayit ettirilmistir. lzolatin saf kültürü Budapeste Ticaret Antlasmasi olan Deutsche Sammlung von Mikroorganismen und Zellkulturen GmbH (DSMZ)“e deposit edilmistir (Deposit no: DSM 26298).
Ksilanazin hidrolitik aktivitesi substrat olarak Birchwood ksilan kullamlarak Dinitrosalisilik Asit (DNS) Yöntemi ile [Bernfeld, P., Methods in Enzymology, (1992).] belirlenmistir. Aktivite tayininde substrat olarak Birchwood ksilan (Sigma-X0502) kullanilmistir (%1 ksilan hazirlamak için 1 g ksilan 60°C”deki 50mM pH 5.3 sodyum sitrat tamponda çözülerek isiticili manyetik karistirici üzerinde kaynama noktasina kadar isitilmis, sogumaya birakilan substrat çözeltisi gece boyunca sürekli olarak karistirilmaya birakilmis ve sonrasinda hacmi 100 mliye tamamlanarak alikotlar halinde -20°C”de saklanmistir). Ksilanaz aktivitesi tayini Bailey ve ark. (1992) protokolü izlenerek ölçülmüstür. Bu amaçla 1.8 ml Birchwood ksilan substrat solüsyonu 50°Ciye gelene kadar isitilmis, 200 ul örnek eklenerek 5 dakika 50°C su banyosunda bekletilmistir. Sonrasinda 3 ml 3,5- dinitrosalisilik asit (DNS) çözeltisi eklenerek örnekler 15 dakika kaynar su banyosunda inkübe edilmis ve inkübasyon sonunda örnekler buz içerisinde sogutulmustur. 540 nm dalga boyunda spektrometrik okuma yapilmistir. Bir ünite ksilanaz aktivitesi; 50°C”de, pH 5.3,de dakikada 1 mikromol ksiloz üreten enzim miktari olarak tanimlanmis ve hesaplanmistir.
U/m/dk cinsinden hesaplanmistir.
Enzim Aktivitesi (U/mI/dk) = ..........................
W Açiga çikan ksiloz miktari (OD540 / Standart grafikten elde edilen egim; mikromol ksiloz), VE' Enzim hacmi, SF seyreltme faktörü, V' Reaksiyon çözeltisi hacmi, t: Reaksiyon süresi Üretim sonunda hücreler santrilîijlenerek pellet haline getirilmis, kültür üst sivisi enzim saflastirmasi ve karakterizasyonu çalismalarinda kullanilmak üzere +4°C°de saklanmistir. lOkDa'luk ultrafiltrasyon filtre kullanilarak konsantre edilmis örnek DEAE-selüloz anyon degistirici kolona (25x2.5 cm çap) yüklenerek SOmM pH:5.3 Na-sitrat tampon ile 15 m1/ saat akis hizinda elüe edilmistir. 5”er ml halinde toplanan fraksiyonlarin her birinde 280 nmide degerleri protein miktari ölçülmüstür. Ksilanaz aktivitesi yukarida belirtildigi sekilde ölçülüp hesaplanmistir (Tablo 1).
Aktivite Protein Verim Saflastirma (U/ml/dk) Aktivite (mg/m1) Protein Aktivite (%) Katsayisi (46 ml) (10 ml) Baci'llus pumilus YMNX25 susundan saflastirilan ksilanaz enziminin molekül agirligim belirlemek amaciyla yapilan %12 SDS-PAGE elektroforez çalismalarinda, kolon sonrasinda elde edilen enzim çözeltisinin Coomassie boyama sonucu tek bant oldugu gözlenmistir ve enzimin molekül agirliginin 22.62 kDa agirliginda oldugu tespit edilmistir (Sekil 4).
Bacillus pumi'lus YMNX25,den üretilen ham ve saf ksilanaz enziminin optimum pH degerinin belirlenmesi için 200 ul uygun oranlarda 50mM pH 2-10 araligindaki farkli pHalardaki sodyum sitrat tamponla seyreltilmis enzim çözeltisi, yine ayni araliktaki pH tamponlarda çözünmüs substrat çözeltisinin 1.8 mlsi ile karistirilmis ve ksilanaz aktivite tayini yapilmistir. pH°in Bacillus pumi'lus YMNX25”ten saflastirilan ksilanaz enzimi aktivitesi üzerine etkisini belirlemek için pH 2,den pH °a kadar genis bir aralikta aktivite tayini yapilmis ve optimum pH araligi ham ve saf enzimde 6-9 olarak belirlenmistir (Sekil 3a).
Bacillus pumi'lus YMNx25°den üretilen ham ve saf ksilanaz enziminin optimum sicaklik degerinin belirlenmesi için 200 ul uygun oranlarda 50 mM pH 5.3 Na-sitrat tamponla seyreltilmis enzim çözeltisi, substrat çözeltisinin 1.8 m1”i ile karistirilmis ve 30-80°C araliginda inkübe edilerek ksilanaz aktivite tayini yapilmistir. Baci'llus pumi'lus YMNX25°ten saflastirilan ksilanaz enzimi aktivitesi üzerine sicakligin etkisini belirlemek için 30°C,den 80°C°ye kadar genis bir aralikta aktivite tayini yapilmis ve optimum sicaklik araligi ham ve saf enzimde 60°C olarak belirlenmistir (Sekil 3b).
Bulus konusu ksilanaz enzimi yukarida da belirtilen teknigin bilinen durumunda yer alan diger Baci'llus ksilanazlarindan farkli özelliklere sahiptir. Örnegin, USöl8038 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda açiklanan bulusta Baci'llus pumi'lus”tan elde edilen PRL B12 enziminin molekül agirligi 22,534 kDa, optimum sicakligi olup, optimum sicakligi 60°C, pH 6-9idur.
Pilot ölçek üretim prosesi seri üretime uygun ve düsük maliyetli olmasi adina Bacillus pumilus YMNX25 kullanilarak ham sivi enzim preparati üretimi için; yüksek aktivite ile ksilanaz enzimi salgilayan Baci'llus pumi'lus YMNX25 inokülant olarak kullanilmistir. Fermentasyonlarda Bacillus pumilus kültüründen havalandirmali kosullarda ksilanaz üretimi için 1-2.5 g/L Bugday kepegi, 5-9g/L kullamlmistir (pH 6.8-8.8). Hazirlanan üretim ortami biyoreaktöre aktarilip, üretim ortanii biyoreaktör içinde basmçli buhar kullanilarak 121°C sicaklikta sterilize edilmistir. Üretim, steril sartlarda karistirmali biyoreaktörde 26-37OC sicaklikta havalandirmali ve kesikli üretim modelinde gerçeklestirilmistir. Islem süresince herhangi bir sapmanin aninda tespit edilebilmesi için üretim parametrelerinden sicaklik, pH ve karistirma hizi (rpm) izlenmistir. Sicaklik ve pH degisimleri ilgili prob baglantilari ile takip edilerek gerekli ekipmanlar ile sabit tutulmustur. Üretim prosesi sona erdiginde üretim sonrasi islemlerin ilk basamaginda ekonomik üretim ortami .000 g hizinda kati-sivi separatöre aktarilmis ve kati (Bacillus pumi'lus ve üretim ortaminin ayrilan bilesenleri) ve sivi (ham ksilanaz) içerigin birbirinden aynlmasi ile üretim sonrasi islemler uygulanmistir.
Kati sivi ayirim sonrasinda ham ksilanaza ultrafiltrasyon (UF) islemi uygulanmistir.
UF isleminde kullamlan membran 10.000 Da7dur. Islem tamamlandiktan sonra kurutma islemi için ön hazirlik basamagma geçilmistir ve sivinin kuru madde degeri yükseltilmistir.
Kuru madde degeri yükseltilmis ksilanaz enzim preparati püskürtmeli kurutucuda kurutulmustur. Püskürtmeli kurutucu ayni yönlü çalisan dagiticilidir. Kurutucu hava araligindadir.
Bulus konusu yöntemde ksilanazin kurutma ve kapli granül elde edilme isleminde teknigin bilinen durumunda yer alan patent dokümanlarinda açiklanan buluslardan farkli olacak sekilde; (a) Tasiyici madde olarak kullanilan inorganik malzeme kalsit üzerine stabilizatör tuz ilave edilen enzim solüsyonu direkt olarak püskürtülerek islem basamaklari kisaltilmistir, (b) Enzimin sicaklik hassasiyetinden dolayi kurutma islemini daha düsük sicaklikta yapabilmek için nem tutucu sistem ile kurutma havasinin bagil nemi %10,dan daha az olacak sekilde düsürülmüstür.
Kaplanmis ksilanaz granüllerin hazirlanisi islem detaylari asagida verilmistir.
°C,de % ile karistirildiktan sonra akiskan yatak kurutucuda (GLATT, Procell) 400-500g kalsit (d90=370 um) üzerine püskürtülerek kurutulmustur. Kurutma sicakligi Tgirls =60- 80°C, Tumn =47-50°C araligindadir. Kurutma islemi bagil nemi %10°un altina düsürülmüs kuru hava ile yapildigindan, aktivite kaybini minimize etmek amaciyla isiya karsi daha duyarli enzimler için kurutma ve kaplama islemleri, oda sicakligindaki hava ile de gerçeklestirilebilir. Kurutma islemi sonrasi, kati enzim granülleri agirlikça %5 kaplama olacak sekilde, prejelatinize modifiye patates nisastasi (PJN) ile akiskan yatak kurutucuda kaplanmistir. Kaplama sirasinda Turan Söz konusu kaplama uygulamasinda elde edilen ksilanaz enzimi, kalsit yerine tasiyici olarak maltodextrin (MD, Ganadex M20) kullanilarak granül formuna getirilmis ve üzeri PVA ile agirlikça %5 kaplama olacak sekilde akiskan yatak kumtucuda kaplanmistir. Kaplanmis granüllerin aktivitesi 226 U/g°dir.
Denemelerde tasiyici olarak kullanilan kalsit (White Dolomite-Calcite, Product No:111) Altinaylar Yapi Mikronize San. Tic. Ve Ltd. Sti.”den, prejelatinize modifiye nisasta (Emjel EP 820C, E 1414) Emsland Group, Almanya°dan temin edilmistir.
Farkli malzemelerle kurutulmus ve kaplanmis ürünlerin ksilanaz enzim solüsyonu aktivitesine kiyasla verim degerleri Tablo 2'de verilmistir.
Yöntem Kaplanmis ksilanaz Kaplanmis Kaplama sonrasi kalan enzim granülleri granüllerin enzim aktiviteleri (verim, aktivitesi (U / g) %) Kaplama : PJN Tasiyici : MD 2 Kaplama : PVA 226 46 Kaplama isleminden sonra minimum aktivite kaybi olan kaplanmis ürünlerde (Yöntem l) yapilan parçacik boyut analiz sonuçlari Tablo 3”te verilmistir.
Yöntem Parçacik Boyutu (um) (10,9 (10,1 d0,9/0,i Peletlenmis ürünlerde homojen dagilim saglamak amaci ile kaplanmis granüller 0.425mm°lik elekten elendikten sonra pelet yapiminda kullanilmistir.
Kaplanmis granüller hayvan denemelerinde kullanilmak üzere tavuk yemlerine katilmis ve yemler pastörize (85-87°C7de 3-4dk) edildikten sonra peletleme islemine (70-76°C,de 2-3dk) tabi tutulmustur.
Akiskan yatak kurutucuda Tablo 23de verilen iki farkli yöntemle kaplanmis ksilanaz enzim granüllerinin yumurta tavuklarinin ince bagirsak viskozite degerleri üzerindeki etkileri arastirilmistir. Deneme 60 gün sürdürülmüs olup, her grup için adet tavuk olmak üzere toplam 80 adet tavuk kullanilmistir. Kaplama isleminin pastörizasyon ve peletleme sirasinda uygulanan isil islemlere karsi, bulus konusu granül ksilanaz aktivitesini korudugu gözlenmistir. Bulus konusu ksilanaz (PVA: tavuklarin ince bagirsak viskozite degerlerinin kiyaslanabilir düzeyde oldugu, istatistiksel açidan gruplar arasinda önemli fark olmadigi görülmektedir.
Bugday esasli yemlere bulus konusu ksilanaz enzimi ilavesi, ilk 14 günlük yas döneminde canli agirlik kazancim ve yemden yararlanma oranini önemli düzeyde iyilestirmistir (Tablo 4). Bu gelismeler yasamlarinin ilk dönemlerinde sindirim sistemi endojen enzim üretim kapasitesi yetersiz olan etlik civcivlerde, yeme eksojen enzim ilavesinin zorunlu ve yararli oldugunu gösterir niteliktedir. Prejel nisasta ile kaplanmis ksilanaz enzim granülü, piyasada kullanilmakta olan ksilanaz enzimi ile incelenen tüm performans kriterleri yönünden mukayese edilebilir özelliktedir.
Canli agirligi (g) Besleme tipi 1. gün 14.gün 21.gün 42.gün Bugday + Piyasada kullanilmakta b b olan ksilanaz Bu'da + Bulu konusu ka lanmi ksilanaz (Kalsit + PJN) Ayrica, etlik piliçlerin 42 günlük yasta ince bagirsagindan alinan içerigin viskozitesi (2.3lcP) ve pHisi (5.9) piyasada kullanilmakta olan ksilanazla alinan sonuçlarla ( benzerlik göstermektedir.
Kaplama islemi peletleme sicakliginin olumsuz etkisini azaltmis ve sindirim sistemi kosullarinda aktivitenin korunmasi açisindan faydali olmustur. Bunun yani sira. kaplanan ve granül hale getirilen enzimlerin yeme karistirma sirasinda tozuma yapmadigindan kullaniminin daha kolay oldugu gözlemlenmistir. Ayrica, bulus konusu olan ksilanaz diger yem enzimleri ile birlikte karisim olarak kullanildiginda dahi birim yumurta üretimi daha az yem tüketilerek gerçeklestirilmistir.
Mevcut teknolojide var olan ve yemlere katilmis olan diger Bacillus ksilanazlari ile karsilastirildiginda, bu bulustaki dogal ksilanaz, optimum pH araligi ve optimum sicakligi ile farklidir. Yem katkisi olarak kullanildiginda peletleme sicakligina dayanikli ve bagirsakta çözünmekte oldugundan formülasyonda iyi bir performans göstermekte ve bagirsak pH,inda stabil kalmaktadir. Bu enzimin ayni zamanda biyoyararliliga sahip oldugu görülmektedir. Bu bulustaki ksilanaz basta kanatli yemi olmak üzere, hayvan yemi katkisi enzimi olarak kullanima uygun bir enzimdir Bulusun alternatif bir uygulamasinda, klonlanan ksilanaz gen ekspresyonu IPTG ile uyarilmasi sonunda konakçi E.coli' hücresinde ksilanaz, daha kolay ve kisa bir fermentasyon süresi ile ve biyotinli ve serbest halde olarak üretilmekte ve hücre pelletinden ham ksilanaz elde edilmektedir.
Bulusun alternatif bir uygulamasinda Rekombinant Escherichia coli HB l Ol(pEX25) kültüründen ksilanaz enzim preparati üretim yöntemi; dogal Bacillus pumi'lus YMNx25 bakterisinden YMNxynA geninin moleküler olarak klonlanmasi, izole edilen YMNxynA geninin piyasada mevcut bir plazmite aktarilmasi ile olusturulan pTX25.l ara vektörüne aktarilarak önce replike olabilen ve baska bir vektöre klonlanmasina uygun bir plazmit elde edilmesi, elde edilen bu ara plazmitin Escheri'chi'a coliinin XL-l Blue susuna tasinmasi ve çogaltilmasi, pTX25.l ara plazmitindeki YMNxynA geninin piyasada mevcut olan biyotinli rekombinant ksilanaz üretimini saglayan bir anlatim vektörüne tasinarak pEX25 ksilanaz enzim anlatim plazmitinin elde edilmesi, elde edilen bu expresyon plazmitinin Escherichia coli' bakterisinin HBlOl susuna tasinmasi ve yem katkisi olarak kullanilmaya uygun ksilanaz enziminin üretilmesi adimlarini içermektedir.
Bulusun alternatif bir uygulamasi olan Rekombinant Escherichia coli' HB101(pEX25) kültüründen ksilanaz enzim preparati üretim yönteminde ilk olarak Bacillus pumilus YMNx25 bakterisinden ksilanaz geni klonlanmakta ve nükleotid dizisi belirlenmektedir. Söz konusu yöntemde genomik DNA eldesi Luria Broth (LB) besi yerinde büyütülen B. pumilus YMNX25 izolatinin (Genbank accession number: `lN kullanilarak Fenol: Kloroform: Izoamil alkol ekstraksiyonlari ve izopropanol çöktürmesi ile gerçeklestirilmektedir. Elde edilen genomik DNA ksilanaz geninin in vitro sentezlenebilmesi için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanilmaktadir. Ksilanaz enziminin sentezinden sorumlu olan xynA geninin çogaltilmasi, TA klonlamasina ve ekspresyon vektörüne tasinabilmesine olanak saglayacak yapida tasarlanan ve genomdan xynA geninin çogaltilmasini saglayan asagida dizileri verilen dejenere F7 ve R4 isimli primer çifti ile PZR yöntemi kullanilarak gerçeklestirilmektedir.
Polimeraz zincir reaksiyonu kromozomal DNA7dan 130 mg ve her bir primerden 2.5 uM konsantrasyondan katilarak toplam 50 ul son hacimde gerçeklestirilmistir.
Reaksiyon kosullari olarak 95°Csde 3 dakika denatürasyon, 55°C`de 1 dakika baglanma, 72°C°de 1 dakika uzama ile 35 döngü ve 72°C”de 30 dakika bir döngü ile uzama seklinde gerçeklestirilmistir.
Daha sonra ksilanaz enziminin protein kodlayici gen bölgesine karsilik gelen, yaklasik 700 hp uzunlugundaki genomik parça önce bir alt klonlama vektörü olan pTZ57R/T (Fermentasýa klonlanmaktadir. Ligasyon ürünü, konakçi hücre olarak Escherichi'a coli' XL-l Blue hücrelerine aktarilmistir. Aday transformantlardan plazmit izolasyonu yapilarak insört varliginin anlasilmasi için NotI ile Bglll restriksiyon endonükleaz kesimi yapilmistir. YMNxynA nükleotid dizisi klasik dizilme yönteminin (Sanger et al.,l977) yeni bir versiyonu olan otomatik dizi analiz sistemi ile GenomeLab DTCS Quick Start Kit (Beckman Coulter Ref. 608120) kullanilarak gerçeklestirilmis, elde edilen diziler SCDC Biology WorkBench arayüzü kullanilarak düzenlenmistir. pTZ57R/T ara vektörüne klonlanan Bacillus pumi'lus YMNxynA genine ait rekombinant plazmit pTX25.1 olarak adlandirilmistir.
Dizi analizi sonucunda ksilanaz kodlayan xynA genotipi elde edilmistir (Sekil 1).
Dizilemede kullanilan asagidaki primerler vektöre ait olan primerlerdir.
Dizi# 3 (M13/pUCSequencingPrimer): 5, GTAAAACGACGGCCAGT 3” Dizi# 4 (Ml3/pUCReverseSequencingPrimer): S” CAGGAAACAGCTATGAC 3, Dizi #5 (PinPointVector SequencingPrimer): 5° CGTGACGCGGTGCAGGGCG 3” Dizi #6 (SPösequencingPrimer): 5” TATTTAGGTGACACTATAG 3” Otomatik dizileme sonucu elde edilen ve GenBank (Accession number: JQ625342) kaydi yapilan nükleotid dizisi (Accession number: JQ625342) bu patent dokümamnda YMNxynA olarak amlacaktir. Söz konusu patent dokümaninda bahsi geçen ksilanaz amino asit dizisi, otomatik dizileme sonucu elde edilen nükleotid dizisinden translasyon ile elde edilmektedir. Öncül (precursor) protein halinde sentezlenen ksilanaz 228 amino asit içerir, bu amino asitlerin dagilimi Tablo 5”de verilmistir.
Ksilanaz dizisindeki ilk 27 amino asitlik kisim sinyal peptidini olusturmaktadir.
Sinyal peptidinin ayrilmasi ile elde edilen 201 amino asitlik kisim ergin ksilanaz olarak tanimlanmaktadir (Sekil 1).
Sembol Amino Asit Sayi % (Moleküler agirlikta) N Asparaj in 17 7.5 Y Tirozin 16 7.0 T Threonin 21 9.2 S Serin l 7 7.5 1 Izolösin 12 5.3 W Triptofan 6 2.6 R Arjinin 12 5.3 Q Glutamin 7 3.1 D Aspartik asit 7 3.1 E Glutamik asit 9 3.9 F Fenilalanin 10 4.4 P Prolin 6 2.6 M Metiyonin 7 3.1 H Histidin 5 22 C Sistein 2 0.9 B Asparaj in ya da aspartik asit 0 Z Glutamin ya da glutamik asit O 0 Bulustaki B. pumilus YMNX25 bakterisinden klonlanan YMNxynA ksilanaz geninin nükleotid ve aminoasit dizisi (Sekil 1) ile diger patent ve makalelerde veya GenBankh bulunan B pumilus orjinli ksilanazlardan farki bulunmaktadir. Gen dizisinin aminoasit dizisine çevrilmesi ile elde edilen bilgilere göre; enzim öncül protein halinde sentezlenmekte ve toplamda 228 amino asit içermektedir, ilk 27 amino asit sinyal dizisini olusturmakta, translate olan 201 amino asit bulunmaktadir.
YMNxynA ksilanaz amino asit dizisinin çoklu dizi hizalamasi (multiple alignment) yapildiginda amino asit dizilerine ulasilabilen dokuz farkli Bacillus pumilus endo- beta ksilanazlari ile %87-99 arasinda homoloji gösterdigi görülmektedir (Sekil 2).
Amino asit dizilerinden enzimin üç boyutlu yapisi bu bulusta modellenmistir ve henüz dizilerine ulasilan diger Baci'llus pumi'lus ksilanazlari için literatürde bir model çalismasi rapor edilmis olmadigindan, ayni aileden Bacillus subti'lus'a ait PDB kodlu IIGO modeli temel alinarak bu bulusta klonlanan genin kodladigi ksilanaz için homoloji modellemesi (MQE kullanilarak) ile tersiyer yapi olusturulmus ve bu elde edilen model Sekil 6°da gösterilmektedir.
Ksilanaz enzimi görevini bitki materyalindeki karmasik karbonhidratlarin hidrolizi için yerine getirirken sahip oldugu kendine özgü amino asit dizilerinin translasyonu ile ortaya çikan bu üç boyutlu yapi sayesinde yapmaktadir. Elde edilen YMNxynA nükleotid, protein dizisi ve olusturulan üç boyutlu modeli, bu ksilanazin ileride yönlendirilmis evrim ve/veya tesadüfi mutasyonlar ile gelistirilmesi için temel olusturmaktadir.
Klonlanan ksilanazin moleküler agirligi yukarida belirtilen amino asit dizisi kullanilarak hesaplanmistir. Hesaplamalara göre enzimin moleküler agirligi prekürsör için 25.735 kDa, olgun enzim için ise 22.69 kDa°dur. Klonlanan ksilanazin izoelektrik noktasi yine yukarida belirtilen amino asit dizisi kullanilarak hesaplanmistir. Tahmini izoelekti'ik noktasi denature haldeki proteinin net yükünü belirtmektedir. Buna göre ksilanazin denature haldeki tahmini izoelekrik noktasi 8.83,tür.
Söz konusu yöntemde dogal Bacillus pumilus YMNx25 bakterisinden YMNxynA geninin moleküler olarak klonlanmasinin ardindan izole edilen YMNxynA geninin piyasada mevcut bir plazmite aktarilmasi ile olusturulan pTX25.l ara vektörüne aktarilarak önce replike olabilen ve baska bir vektöre klonlanmasina uygun bir plazmit elde edilmektedir.
Bu bulusta ekspresyon vektörü olarak Promega (Madison, Wisconcin, USA) tarafindan üretilen PinPointTM Xa3 vektörü kullanilmistir. Ksilanazin vektöre sokulmasi için, PinPointTM Xa3 ekspresyon vektörü insertün uçlari ile uyumlu Bglll ve NotI enzimleri ile kesilmistir. 687 hp olan insert, YMN ksilanaz geni sinyali ve ergin dizisini kodlayan kismi ile birlikte çikarilmak üzere ilgili restriksiyon bölgelerinden (BglII ve NotI) kesilerek alt klonlama vektörü pTX25.l”den çikartilmistir. Pinpoint Xa3 vektörünün omurga bölümleri ekspres edilecek yapisal dizi ile kombine edilmistir. Plazmit vektör Escheri'chia coli' için uygun olan seçilebilir markör (isaretleyici) gen olarak amfisilin içermektedir. Biyotin ve sinyalli füzyon proteini, ksilanaz enziminin fonksiyonelligini etkileyeceginden bulusun rekombinant ekspresyon ürünlerinde optimal biyolojik aktivite vermesi için uygun konakçi seçilmistir. Rekombinant yapi transformasyon ile bulusun polipeptidinin ekspres edilecegi konakçi organizma olarak seçilen, proteazlari aktif Escherichia coli' HBlOl (Genotip: F-, proA2 hsdSZO recAl ara-14 lacYl galK2 rpsL20 supE44 xyl-S mtl-l) susuna aktarilmistir. Trasformantlar ampisilinli LB besi ortaminda inoküle edildikten sonra plazmit izolasyonunun ardindan insörtü veren BglIl-Notl restriksiyon enzimi kesimleri ve DNA dizilemesi yapilarak incelenmistir. Ksilanaz okuma çerçevesi pEX25 plazmitinde baslama ve sonlandirma kodonlari dahil dogrulanmistir. Rekombinant olarak olusturulan Escherichia coli' HBlOl(pEX25) transformanti DSMZ,e deposit edilmistir (Deposit no: DSM26299). pEX25 plazmitinden elde edilen polipeptit ksilanaz aktivitesine sahip parçayi içermektedir. Bu polipeptidin N-ucunda heterolog amino asit dizileri yer almaktadir.
Heterolog dizi hücre disi protein hedeflemeyi etkileyen lider dizi (sinyal peptidi) ve vektörden gelen biyotin tagini içermektedir. Füzyon protein dizisi içinde proteolitik bölünme bölgesi bulunmaktadir (Sekil 5).
Ksilanazin amino ucunda biyotin etiketi (13 kDa) ve ondan önce genin öncül sinyal dizisi ( bulundugundan olusturulan plazmit tasiyan hücreler bu ekspresyon konakçisinda ksilanazin ekspresyonunun uyarilmasi amaciyla IOOuM IPTG ile indüklendiginde, 38.7 kDa biyotinli ksilanaz Escheri'chia coli°de heterolog sistemde ekspres edilmektedir. Olusturulan rekombinant plazmit seçilen konakçida aktif` ksilanaz üretmektedir.
Olusturulan rekombinant pEX25 plazmitinin Escheri'chia coli HBlOl ,de uyarilmasi ile N terminalinde heterolog aminoasit dizilerini ihtiva eden ksilanazin anlatiminin tespiti adina, indüklenme sonrasindaki üretim hücreler patlatilarak elde edilen protein ekstraktlarinda SDS-PAGE ile gözlenmistir. Biyotinli proteinlerin varligi Western Blot ile incelenmistir.
Biyotinli ksilanaz üretimi için, pEX25/HB101 rekombinant susu 2uM biyotin ve 100ug/ml ampisilin içeren LB besi ortamina ekilmis ve 37°C çalkalamali inkübatörde 150 rpm hizla gece boyu çalkalanarak büyütülmüstür. 100 ml LB- Ampisilin-biyotin içeren besiyerine bu ön kültürden asilama yapilmistir (1:50 hacim/hacim). Bir saatlik 37°C 150 rpm inkübasyon süresi sonunda son konsantrasyonu IOOuM IPTG olacak sekilde uyarilmis ve 5 saat süre ile 37°C1de 40C°de) toplanan hücreler 50 mM Tris-HCl (pH:7.5), 50 mM NaCl ve %5 gliserol çözülerek 5 dakika 95°C”de isitilmis ve araliklarla kisa vorteks yapilarak hücreler parçalanmistir. Parçalanan hücreler santrifüj ile ayrilmis ve ksilanazin da oldugu hücre içi ekstrati analiz için kullamlmistir.
Western Blot analizleri yari-kuru transblot sistemi kullanilarak yapilmistir (BioRad, California, USA). Üst sividaki total proteinler SDS-PAGE elektroforezi ile ayristirilmistir. Bu islemden sonra total proteinler PVDF (Sigma Aldrich, Cat.
P2938) membran üzerine transfer edilerek biyotin ile avidinli Streptavidin-Alkalin Fosfatazlin birbirine baglanmasi saglanmistir. Western Blot analizlerinin sonuçlari Sekil 7B'de gösterilmektedir. Escheri'chia coli' HB101(pEX25) hücrelerinde biyotinle birlikte ekspres olan ksilanaz, 39 kDa bant olarak tespit edilmistir.
Ksilanaz aktiviteli peptidin varligi ise zimogram ile incelenmistir. Zimogram analizi Ratanakhanokchai ve ark. (1999)”dan modifiye edilen metoda göre yapilmistir.
Protein örnekleri %1 ksilan içeren %15 ,lik SDS poliakrilamit jele yüklenmis, 120 voltta 2 saat yürütülerek elektroforez edilmistir. Elektroforez sonrasinda ksilanli jel edilmistir. Jel, Triton-X 100 döküldükten sonra sitrat tamponuyla (pH 5.3) yikanmis ve 50°C'de 2 saat bu reaksiyon tamponunda birakilmistir. SmM NaOH+% Kongo kirmizisi (lM NaCl de çözünmüs) ile jel boyanmistir Sinyal peptidinden konakçimn proteazlari ile ayrilmis olan yaklasik 23 kDa°lik proteinde aktivite gözlenmistir (Sekil 7C).
Bulus konusu yöntemde daha sonra rekombinant ksilanazin fermentörde üretimi gerçeklesmektedir. Escherichia coli HBlOl(pEX25) hücrelerinin 10 litrelik fermentörde büyütülmesi için biyotin takviyeli ve antibiyotikli LB besi ortami kullanilmistir. Fermentörde kullanilacak ön kültür için amfisilin içeren LB besi yerine platelerden seçilen Escheri'chia coli HB101(pEX25) kolonilerinden ekim yapilarak gece boyu inkübe edilmesi saglanmistir. Ertesi gün, gece boyu kültür ile inkübasyona birakilrnistir. Besi yerlerine son konsantrasyonu 100 mg/ml olacak sekilde amfisilin ve son konsantrasyonu 2 uM olacak sekilde biyotin eklenmistir. Üçüncü gün ise hazirlanan kültürler fermentör inokulumu olarak kullanilmistir.
Ikinci gün gece boyu sterilizasyonu tamamlanmis olan fermentörden blank alindiktan sonra antibiyotik, biyotin ve 400 ml inokulum eklenerek fermentasyon 0D 09-] araliginda oldugunda son konsantrasyonu 100 uM olacak sekilde IPTG eklenerek indükleme yapilmistir. Plazmitin indüklenmesine bagli olarak hücre içinde ksilanaz biyotin etiketi ile 5 saat sonunda hücre içinde yeterince santriiîij edilmistir. Üst sivi atilarak, toplanan hücreler saf su ile yikanmis ve pelletin kaybolmamasi için 12000 rpm”de 4OC°de 15 dakika santriüij edilerek toplanmistir.
Yikama sonrasinda yas pelletteki hücreler 50 mM Tris (pH 7.5) ve 50 mM NaCl tamponda çözülüp sonike edilmistir. Sonikasyon için 100-150 ml arasi süspanse hücreler 8-10 amperde, 15 açik 15 kapali 40 döngü ile parçalanmistir. Toplanan örnekler 11000 rpmide 4°C°de 10 dakika santrifüj edilerek süpernatantta toplanan hücre içi proteinler ham halinde elde edilmistir. Elde edilen sivi preparat, liyofilize edilmis ve aktivitesi 25 U/mg olan liyofilize toz preparat elde edilmistir. Bu elde edilen liyofilize prepattaki biotin miktari 10 ug biotin/ 100 gr preparat olarak ölçülmüstür.
Bu bulusta; ksilanaz enziminin heterolog sistem olarak ekspresyon vektörünün aktarildigi Escheri'chi'a coli'den, enzimin uyarilma ile kisa sürede ham olarak elde edilmesi saglanmaktadir. Ksilanaz, sinyali ile beraber ekspresyon vektörüne yerlestirildiginden (Ksilanaz geni sinyali ile beraber vektördeki biyotin tag dizisine baglanmis oldugundan), plazmitin aktarildigi konakçi olarak özellikle proteaz aktif bir Escherichi'a coli seçilmistir. HB101 soyundan ksilanaz bir saflastirma adimina gerek olmadan ham hücre preparatindaki ksilanaz biyotinli parçadan hücre proteazlari ile ayrilmaktadir. Enzim biyotinsiz aktif olarak serbest kalmaktadir.
Böylece saflastirmaya gerek olmadan yeterli miktarda aktif ksilanaz Escherichia coli' HB 1 01(pEX25) fermantasyonu sonrasinda kisa sürede elde edilmektedir.
Escheri'chi'a coli°de proses olabilen biyotinli ksilanaz varyanti, konakçi susu HBlOl Escherichia coli°ye ait proteazlar tarafindan bu polipeptidin önündeki sinyal dizisini koparmakta ve biyotin etiketli kisim ayrilmakta, ksilanaz polipeptidi Escherichi'a coliinin hücre preparatlarinda aktif sekilde bulunmaktadir.
Konakçinin proteazina ilaveten, istenildiginde disaridan eklenecek spesifik bir proteaz uygulamasi ile üretilen ham ksilanazin miktari arttirilabilir ve dolayisi ile elde edilen aktivite iki katina çikanlabilmektedir.
Bunun uygulamasi için Escherichia coli' HB101(pEX25)9de uyarilma ile elde edilen etiketli (tagli) ksilanaz in vitro olarak factor Xa proteazi ile isleme tabi tutulmustur.
Bu in vitro denemede ham hücre preparatina ekstra spesifik proteaz ilavesi durumunda g yas pellet için 54000 U aktivite elde edilmistir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan uygulamalarda biyotin ile rekombinant ksilanazin üretim yöntemi ve bu sekilde bir heterolog sistemden ham ksilanazin rekombinant olarak elde edilmesi yöntemi ve bu ksilanaz ile birlikte biotin de içeren hücre ekstratlarinin yem katkisi olarak kullanilmasi yer almamaktadir.
Bulus konusu yöntemle elde edilen ksilanaz içeren Escherichi'a coli' “de üretilmis liyofilize rekombinat enzim preparati kanatli yemine eklenerek rekombinant biyotinli ksilanaz preparati yumurtaci tavuklarda test edilmistir.
Escherichia coli HBlOl(pEX25)”den elde edilen YMNxynA geriin kodladigi ksilanaz, ksilanazin yemden yararlanmada etkisinin belirlenmesi adina, ksilanaz enziminin rekombinant formunun yumurta tavuklarindaki etkileri Tablo 6°da verilen deneme planina göre yürütülmüstür.
Gruplar (MK) Misir kontrol yemi (2750 kcal/kg normal ME) (BNK) % 60 bugday negatif kontrol (2620 kcal/kg düsük ME) l (RK) 360 U/kg rekombinant ksilanaz + düsük ME (2620 kcal/kg) Rekombinant ksilanaz mikro karistiricida, razmol ve kalsitle 1800 devir/dakikada 3 dakika karistirilarak ön karisim haline getirilmis ve deneme karma yemleri hazirlanirken ön karisim halinde yeme ilave edilmistir. Deneme karma yemleri 300 kg/saat kapasitede, kirici-karistirici yem makinesinde, toz formda hazirlanmistir.
Arastirmada, her tavuk bireysel kontrol edildiginden bir tekerrür sayilmis, her grupta , toplam 30 adet tavuk kullanilmistir. Arastirma 60 gün devam ettirilmistir.
Deneme gruplarinda ölüm olmazken, deneme sonu canli agirlik ortalamalari arasinda farklilik tespit edilmemistir (P>0.05). Misir kontrol grubu (MK), düsük metabolik enerjili bugdaya dayali (BNK) ve rekombinant ksilanaz (RK) ilavesinin yapildigi gruplarla karsilastirildiginda, performans parametreleri bakimindan önemli farkliliklarin olmadigi belirlenmistir (P>0.05). Istatistiksel olarak önemli farklilik çikmasa da sayisal olarak düsük enerjili bugday grubunun (BNK) misir kontrol grubuna göre günlük 8 g daha fazla yem tükettigi görülmektedir. Yem tüketiminde ise ksilanaz ilavesi ile azalma egilimi görülmektedir (Tablo 7). 105:' Deneme Yemden sonu Yumurta Yumurta Yumurta Yem yararlanma Gruplar canli verimi, agirligi, kütlesi, tüketimi, orani, g agirlik, g %/tavuk/gün g/yumurta g/tavuk/gün g/tavuk/gün yem/g yumurta Deneme muameleleri arasinda kirik-çatlak ve kirli yumurta orani, kabuk mukavemeti ve kalinligi, sekil indeksi, ak yüksekligi, haugh birimi ortalamalari bakimindan önemli farkliliklar tespit edilmemistir (P>0.05) (Tablo 8). MK grubunun yumurta sarisi RYCF a ve b degerlerinin bugdaya dayali deneme gruplarindan önemli düzeyde daha yüksek, L degerinin ise daha düsük oldugu tespit renk maddeleri pigmentasyonun daha fazla olmasi dogaldir. Bugdaya dayali yemlere ksilanaz edilmistir. Misirm içerdigi dolayisiyla yumurta sarisi ilavesi bu denemede renk özelliklerini önemli düzeyde degistirmemistir (Tablo 9).
Kirik- Kirli Kabuk Kabuk Ak çatlak yumurta Sekil Haugh Gruplar mukavemeti, kalinligi, yüksekligi, ' _ _ yumurta orani, indeksi birimi Newton mm mm 3 Gruplar RYCF L A B Yeme Escheri'chi'a coli' HB101(pEX25)7de plazmit kontrolünde üretilmis rekombinant ksilanaz ilavesi (RK) yemdeki ve ince bagirsaktaki ksilanaz aktivitesini BNK grubuna göre sayisal olarak artinnistir. Misir kontrol (MK) grubundaki tavuklarin ince bagirsak viskozite (dudenum+ileum) degerleri enzimli veya enzimsiz bugday agirlikli yemlerle yemlenen tavuklarinkinden önemli düzeyde daha düsüktür (P<0.01). Bugday agirlikli yemlere rekombinant ksilanaz enzim ilavesi ince bagirsak viskozite degerini enzimsize göre önemli düzeyde düsürmüstür (P<0.01) Ince bagirsak Ince bagirsak viskozite, toplam ksilanaz Gruplar _ . (cP, 100 rpm ksilanaz aktivite, de) aktivitesi, Bulus konusu bu alternatif klonlama ile biyotinli ksilanaz üretilmesi yönteminde elde edilen plazmid bir bakteriye aktarildigi için konakçi olan Escherichia coli' HB101(pEX25) soyu genetik olarak yeniden yapilandinlmistir. Escherichia coli' bakterisinde üretilmis olan, ksilanaz ve biyotin peptidi içeren ham hücre preparatinin test edildigi yumurta tavugu denemeleri sonuçlarina göre rekombinant ksilanaz ürününün yumurta tavuklarinda enzim preparati ilavesi sonrasinda ince bagirsak viskozitesinde olumlu düzelme, yem ve ince bagirsak enzim aktivitelerinde sayisal artislar tespit edilmistir. Performans ve yumurta kalitesi özellikleri normal düzeyde gözlenmistir.
Bulus, ksilanaz genin, bir endüstriyel izolat olan Bacillus pumilus YMNX25”in saf kültüründen izolasyonunu, klonlanarak tanimlanmasini ve bu genin kodladigi ve moleküler agirligi 23 kDa olan ksilanaz enzimin yeniden yapilandirilan bir plazmidten anlatimi da saglar ve ksilanazin hayvan yem katkisi için yararli bir bilesim seklinde üretilmesine iliskindir. DNA klonlama teknojisi ile yapilandirilan sistemden ksilanaz ile biotinli peptid içeren ham preparat elde edilebilmekte, yem katkisi olarak kullanimini da kapsamaktadir. YMNxynA olarak adlandirilan ksilanaz geninin Baci'llus pumzlus YMNX25 susundan eldesi, moleküler klonlama yöntemi ile bir vektöre aktarilmasi, rekombinant plazmitten uyarici ile daha kisa süreçte N- terminal ucunda in vivo biotinlenen amino asit sekansina sahip olarak anlatimi ve füzyon proteinin Escherichi'a coli 'den bir kombine yem preparati olarak elde edilmesini tanimlar. Uyarilma sonrasinda enzim, biotinli peptit olarak Escheri'chi'a coli' HBlOl (pEX25)°de 3-5 saatte elde edilmektedir. Ksilanaz ve biotinli peptid°ten olusan kombine ürünün yem rasyonunda kullanilmasi bulus kapsammdadir. Enzime ait gen dizisi ve elde edilen rekombinant plazmit ileride bu ksilanazin gelistirilmesi amaçli kullanilmaya elverislidir.
Yem katkisi olarak kullanim adina ksilanazi prokaryotik hücrelerde ekspres eden yeni bir plasmid hazirlanmis ve transformanti elde edilmistir. Böylece klonlanan ksilanaz yukarida belirtildigi sekilde heterolog olarak prokaryatik konakçida da üretilmistir. Elde edilen biotinli peptid ve ksilanaz, kombine yeni bir ürün olarak; bugday temelli diyetlerde kullanima yararli, dengeli beslenme için ekolojik yem karmalarina katilmaya uygun yem karmalarina katilacak bir preparat olup, devekusu dahil kanatlilarin beslenmesine uygun ve özellikle stresli kosullarinda kullanim adina hazirlanan rasyon için yararli olup ayrica at beslemede de istege bagli bir yem katkisi olarak elverislidir. Basta monogastrik hayvan (etlik ve yumurtaci tavuk, devekusu, bildircin, ördek, kaz ve balik yemleri dahil) yemlerine katilan bitkisel kökenli yemlerdeki ksilanin 1,4 beta baginin parçalanmasi için ve yeme ilave biotin de sagladigindan alternatif yem yapimina uygundur. Biotince zengin bir yem verilmesi gerektiginde besleyiciye ekonomik bir yöntem saglar. Bugday ile yem hazirlanmasi yem maliyetinde önemli bir tasarruf saglamakta, ayrica ksilanazh preparat ile biotin de saglayan bir yem karmasi hazirlanmasina olanak tanidigindan 3...» B. pmiliis M49u981.1 B. natilus XOUGGDJ B. pmilus 15526092 B. pmilus 1383713!) 3. pmilus HIISSEIQSJ.
B. pmi'lus MSMTBJ B. pmiliis ZP_03055362 B. pmiliis &11217111 mm 60625342 3. miliis AFZZOSZBJ B. pmiliis AFHOSBIJ E. mail::: XOOGGUJ B. ptmilus AYSZGOSZ B. pimilus &887130 8. piiiilus &21567794 B. pmilus ZP_03055362 B. pmilus 29421711J 13. pmilus WOSZBJ B. pmilus M490981.1 B. puiilus XDOGGDJ B. pinilus 113526092.
B. pmilus MUSSTTBJ B. pmilus ZP_93055362 B. pumiiiis !34211114 W 312625342 B. pimilus AFIISDQBIJ B. puding XDOGGDJ B. pimilus 33526092 B. Willis AYBS7130 . mil::: MWTEJ B. pulilus ZP_03055362 B. pmilus E0421717.1 B. pmilns ARZDSZGJ B. pmiliis AFQSOSBIJ B. pmi'ius xaossui B. pmiliis A1526092 B. pmiilus &1887130 B. pmiius &4536195J B. puiilus ZP_O3055362 B. pmilus 504217111 8. pmi'ins ::rizasini WM-WMIGLILIITAW MMIRHILTAWAMI WeWMIGLIIEEVPAEARI WWMIGMHEWMKI MMIGMRIAVPAM wv-WLMIGMILIAVMEI MWWIWPSIIGIMWS mmmmmnmmssimmmmsvms MWWMPSIIGMWWSWS WWWPSIIGMMWS MMMYDIMFSIIGIATWWS + kolon ksilanaz rude ksilanaz 07._________L Sekil 3b ngêuxnoîx 380.22& 022% 1 7 _ q _ _ _ 00 5 A. 2 sicakhk(°C) sicaklik (“C) 7.1 \ ;5; Iiiia W W nisani& mum::: 27 &Da ...4.
TARIFNAME YEM KATKISI OLARAK KULLANILMAK ÜZERE KSILANAZ ENZIMI ÜRETIMI VE BU ENZIMDEN TOZ PREPARAT VE KAPLANMIS ÜRÜN ELDE EDILMESI YÖNTEMI Teknik Alan Bu bulus yem katkisi olarak kullamlan ksilanaz enzimi ve yeni mikroorganizmalar ve bunlardan elde edilen yeni bakteriyel ksilanaz preparatlari ve bunlarin hazirlanmasi yöntemi ile ilgilidir. Önceki Teknik Sindirim kanalinda yem yapi taslarinin parçalanmasi, ara madde degisimindeki vücut maddelerinin yapimi ve parçalanmasinda enzimlere mutlaka gereksinim duyulmaktadir. Bu yüzden kanatli hayvanlarin verim yeteneklerinin enzimlerin besleyici etkinligi yardimiyla düzeltilmesi saglanmaktadir. Enzimler beslemede yem elzem yapi taslarini arttirmaktadirlar. Enzimler proteinli maddeler olduklarindan sicaklik ve ortamin pH°ina karsi duyarlidirlar. Teknigin bilinen durumunda farkli pH, sicaklikta islevsel ve stabil olan pek çok enzim tanimlanmaktadir. Yemdeki besleyici özellikte olmayan yapilara (örnegin fitik asit) karsi ve yapisinda olmayan polisakkaritlerin sindirimi için enzimlerden yararlanilmaktadir. Kullanilacak enzimin seçimi yemin kompozisyonuna göre yapilmaktadir. Pozitif enzimatik yikim ile; enerji kazanimi, proteinden yararlanma ve amino asitlerin kullanimi iyilesmektedir. Bu amaçla mikroorganizma kaynakli farkli özellikte enzimler üretilmekte ve üretilen bu enzimler yem katkisi olarak da kullanilmaktadir.
Endo-l,4-beta ksilanaz aktivitesine sahip enzim; 1,4-beta ksilanin ksilooligosakkaritlere dönüsümünde etkili olup, örnegin yemdeki temel pentozaii bilesiklerinin sindiriminde rol oynamaktadir.
Ksilanaz katkili yem ile beslenmede, bagirsak vizkositesinde azalma, arabinoksilan polimer zincirlerinin kirilmasi sonucu enerji yararlanilabilirliginde artis saglanmaktadir. Ayrica polisakkarit hücre duvari bütünlügünün bozulmasi sonucu kapsüle edilmis besin maddelerinin (çogunlukla protein, nisasta ve yag) açiga çikarilmasinin da besin madde yararlanilabilirliginin artirilmasinda önemli rol aldigi bildirilmektedir. Bugday esasli yemlere ksilanaz enzimi ilavesi ile bitkisel hammaddelerdeki arabinoksilanin yararli hale geçirilmesi saglandigindan yemden yararlanma degerini iyilestirmektedir. Ksilanaz ilavesi ile ince bagirsak viskozitesi ve dolayisiyla diski yapiskanligi azalmakta, diskinin kuru maddesi yükselmektedir.
Sonuç olarak kirli yumurta sayisinda azalma ve altlik kalitesinde iyilesme olmaktadir.
Ksilanaz enzimi; Bacillus türleri dahil, ki bunlar güvenli mikroorganizmalar olarak kabul edilmislerdir, bazi bakteriler ve iunguslar tarafindan hücre disina salinan bir enzimdir. Ksilanaz enzimi (EC 3.2.1.8) ticari olarak büyük çaplarda hali hazirda üretilmekte ve söz konusu enzimin yaygin olarak yem, gida, kagitçilik, biyodönüsüm prosesleri ve biyoenerji amaçli kullanimlari bulunmaktadir. Ksilanaz yalniz ya da diger enzimler ile birlikte bitkisel ya da mikrobiyal hücre duvarinin yikiminda (degredasyonunda) kullanilmaktir.
Ksilanaz enzimi mikroorganizma veya bitki kökenli olabilmekte, bu nedenle de çok çesitlilik göstermektedir. Bakterilerden (ör. Baci'llus türleri) ya da diger mikroorganizmalardan (ör. Aspergi'llus türleri, Trichoderma türleri, Humicola türleri) kullanilarak fermentasyon ile üretilmis, enzim preparatlari bulunmaktadir.
Bunlar dogal kaynaklardan veya klonlanmis genlerinden üretilerek olmaktadir.
Ksilanaz enzimi üzerine basta Birlesik Devletler, Avrupa ülkeleri, Çin, Japonya, daha az Hindistan ve Kore olmak üzere bazi patent korumalari mevcuttur. Bu patentler incelendiginde; çogunlugunda ksilanaz ile yem formülü için patent alindigi, birkaçinda enzimin genetik yapisindan hareketle sicakliga ya da inhibitörlere karsi korumali sekilde ksilanazin gelistirildigi görülmektedir.
Patentlerde yem rasyonunda kullanilmaya elverisli ksilanazlar mevcut olmasina ragmen bu ksilanazlar üretim yöntemleri ve enzim özellikleri açisindan bulus konusu yöntenide bahsedilen ksilanazdan farklidir.
Mevcut teknikte enzim üretimi ile ilgili yer alan patent dokümanlarimn bazilarindan asagida bahsedilmektedir.
US763 8613 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda genis asidik ve bazik pH araliginda çalisabilen ve bir Bacillus susuna ait ksilanazini üreten yeni organizmalardan bahsedilmis olup, ksilanazin ekspresyonunun saglandigi ekspresyon ve integresyon vektörleri patent korumasi kapsamindadir. Bu ksilanazin lignoselülozik kagit hamurunun biyoagartma islemlerine uygun oldugu belirtilmektedir.
WO91/ 18978 sayili uluslararasi patent dokümaninda ksilanaz enzimi ve üretimi ile ilgili olarak; ATCC 21783 numarasi ile kayitli Bacillus circulans kökenli ksilanaz selülozik materyallerin agartilmasinda kullanimindan bahsedilmektedir.
NZZ36708 sayili Yeni Zelanda patent dokümaninda Bacillus stearothermophilus ksilanazi koruma altina alinmis olup bu ksilanazin odun pulpundan ligninin uzaklastirilmasi islemine tabi tutulmasi için uygun oldugu belirtilmektedir.
WO9203540 sayili uluslararasi patent dokümaninda Bacillus pumz'lus ksilanazi koruma altina alinmis olup söz konusu ksilanazin lignoselulozik pulplarin parçalanmasi islemine tabi tutulmasi için uygun oldugu belirtilmistir.
KR930010769 sayili Kore patent dokümaninda alkalofilik Baci'llusîan seçilip Escherichi'a coli°ye transfer edilen rekombinant ksilanaz enzim üretimi yönteminden bahsedilmektedir.
JP60075286 sayili Japon patent dokümaninda rekombinant plazmit araciligi ile ksilanaz elde edilen diger bir örnek Baci'llus orjinli ksilanazin üretiminden bahsedilmektedir. B. pumilus IPO susunun ksilanaz geni, B subnli's MIl 13 kökenli pUB vektörüne aktarilarak ksilanaz üretici plazmit elde edilmektedir.
USS306633 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda Bacillus subtilz's DSM 7147 susundan elde edilen bakteriyel ksilanaz geni ve bu enzimin ekmek ve firin mamülleri yapimi için uygun bir enzim olarak kullanilabileceginden bahsedilmektedir.
USS457045 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda Bacillus pumilus DSM 6124 susundan elde edilen ksilanazdan bahsedilmekte olup söz konusu ksilanazin kagit sektöründe lignoselulozik pulplarin parçalanmasi için uygun oldugu belirtilmektedir.
WO92/1 75 73 sayili uluslararasi patent dokümaninda kagit, hamur ve hayvan yemine uygun Humicola insolens DSM 1800 susundan elde edilen ksilanaz, rekombinant DNA dizisi ve ksilanaz içeren formülden bahsedilmektedir. .
U85612055 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda yem katkisi olarak ksilanazdan ve bununla hazirlanan yemin T richoderma kökenli oldugu ksilanazdan bahsedilmektedir. Söz konusu patent dokümaninda açiklanan bulus tahil içerikli yemde kullanilmasi gereken ksilanaz ve beta-glukanazin birlikte nasil uygulanmasi gerektigini açiklamaktadir. da üzerinde çalisabilen isiya karsi kararli ksilanaz ve bu ksilanazin Yeni Zelandaadaki bir sicak su kaynagindan izole edilmis anaerobik bakteri orjinli enzimiyle ilgilidir. Söz konusu enzimin çalisma pH7i 9.0 ve üzeri olarak açiklanmaktadir. Dolayisiyla kagit, kagit hamuru (paper and pulp) ve agartma (bleaching) yöntemlerine uygun ve G-tipi bir ksilanaz oldugu belirtilmektedir.
U85866408 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda T richoderma kökenli ksilanazlar, sicaklik ve alkali özellik açisindan modifikasyon ile ilgili gelistirilmelerden bahsedilmektedir. Söz konusu patent dokümaninda açiklanan bulusta Bacillus ci'rculans ve Thermomonospora fusca ksilanazina ait kimerik yapilarin hazirlanmasindan ve enzimin kagit agartmasinda kullanima uygun oldugundan bahsedilmektedir.
U86140095 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda kagit ve kagit hamuru üretim yöntemlerine uygun ksilanaz Kenya” daki bir gölden izole edilen ve alkalifilik özellik gösteren Bacillus ,tan dogal ve rekombinant yolla üretilmektedir. Söz konusu enzimlerin çalisma kosullari pH 9.0 ve 70°C°dir. Enzimi hücre kültürü süpernatantina salan Baci'llus ailesinden DSM 8751 numarali mikroorganizma ve enzimi, rekombinant olarak da üretebilen mikrobiyal konakçisi ve enzimin ifade edildigi vektörler patent kapsamindadir.
US4624922 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda Baci'llus sp. Cl25iden klonlanan ksilanaz geminin hücre disina sekresyonundan bahsedilmektedir. pCX311 plazmiti ve bunu tasiyan mikroorganizma ve bu mikroorganizmanin kültür metodu da söz konusu Birlesik Devletler patent dokümaninda açiklanmaktadir.
EP1263941 sayili Avrupa patent dokümaninda mutant ksilanazlarin bitki materyal proseslerinde kullanimindan bahsedilmektedir.
US7527957 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda bir ya da daha fazla amino asit modifikasyonu ile Bacillus subti'li's ksilanazinin inhibitörlerine duyarliliginin degisimi yönünden gelistirilmesinden bahsedilmektedir. Hayvan yeminde bugday forrnülasyonuna katilan enzimin aktivitesinde inhibitörler problem teskil ettiginden, ksilanazi inhibitörlerine karsi duyarsizlastirma söz konusu patent dokümaninda belirtilen farkli amino asitler üzerinde yapilan yönlendirilmis mutasyon ile saglanmaktadir.
Hayvan yemi, deterjan, gidalar gibi çesitli alanlarda kullanilabilecek sivi enzim solüsyonlarini hamur haline getirerek ekstrüzyon ile kurutma, püskürtmeli kurutucu veya akiskan yatakta kurutulmasi birçok patente konu olmustur. Püskürtmeli kurutucu ile kurutulan ürünlerde ince toz yapisi nedeniyle tozuma problemi ile karsilasilmistir. US7691438 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda enzim preparatlari akiskan yatakta granül haline getirilerek tozuma problemi giderilmistir.
Bunun için enzim granülleri 115-180°C hava giris sicakliginda kurutulmustur. Yine, hayvan yemi için enzim granülü üretimi konusundaki EP1695633 sayili Avrupa patent dokümaninda farkli uygulamalarin aktivite üzerine etkisi belirlenmis ve aktivite degerleri piyasada mevcut ürünler ile karsilastirilmistir. Enzim içeren kor, akiskan yatak kullanilarak 30-120°C araliginda kaplanmistir. Söz konusu patent dokümaninda açiklanan bulus konusu enzim granüllerinin kurutulmasi sirasinda ise giris hava bagil nemi sogutucu sistemli çalisan bir kondansatör ile %lÜ°un altina düsürülerek kurutma islemi termostabil bir enzimle çalisildigindan 40-60“C3de gerçeklestirilmistir. Isiya karsi duyarli enzimler için minimum aktivite kaybi ile granül ürün elde edilmesi için bagil nemi azaltilmis hava alternatif yöntemde oda sicakligindaki kuru hava ile de kurutma ve kaplama isleminin yapilmasi mümkün olabilmektedir. enzim granülasyonu için tasiyici malzeme olarak su tutma kapasitesi yüksek zeolit, silikatlar, bentonit, diatome toprak gibi malzemelerin kullanimindan bahsedilmektedir. Kalsit (kalsiyum karbonat) çogunlukla deterjan kompozisyonlarinda dolgu maddesi, yapi gelistirici olarak (EPO267043) ya da deterjanlara katilan enzim granüllerinin kaplanmasi asamasinda kaplama katmaninin Birlesik Devletler patent dokümaninda yem katkisi olarak gelistirilen fitaz enzim granülleri kalsit inorganik tasiyici olarak kullanilmakta, baglayicilar (suda çözünebilen polimerler), stabilize edici tuzlar ve enzim solüsyonu konsantresi ile birlikte hamur olusturmak için mikserde karistirilmakta ve elde edilen hamur düsük basinçta ekstrüzyona tabi tutulmaktadir. Ekstrüderden geçirilen hamur parçalara ayrildiktan sonra, akiskan yatak kurutucuda kurutulmaktadir. Kurutma sonrasinda, granüller kaplama malzemesinin püskürtülmesi ile akiskan yatakta kaplanmaktadir.
Kaplanmis ksilanaz enzim granülü için ise söz konusu patent dokümaninda tasiyici madde olarak kalsit kullanilmis ve islem basamaklari kisaltilarak graiiülasyon ve kaplama islemi akiskan yatak kurutma cihazinda ardi ardina gerçeklestirilmistir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan patent dokümanlarinda çesitli tuzlar kullanilarak kurutma sirasinda enzimlerin stabilitesi arttirilmistir. Örnegin; EP0758018 sayili Avrupa patent dokümaninda stabilizatör olarak kullanilan farkli tuz dozlarinin kurutma, depolama ve peletleme sonrasinda enzim aktivitesi üzerine etkisinden bahsedilmektedir. Hayvan yemlerinde kullanilan enzimlerin termo- dokümanlarinda enzimlerin üretiminde kullamlan farkli kaplama malzemelerinden (hidrofobik yaglar, PVA, PEG 6000, PE solüsyonlari, yag+antikeklestirici kaplama, vb.) ve kaplama oranlarindan bahsedilmektedir. Söz konusu patent dokümanlarinda kaplanmis enzimlerin peletleme sirasinda maruz kaldiklari sicaklik uygulamasi sonrasinda aktivitelerindeki degisim birbirleriyle kiyaslanmaktadir.
Birlesik Devletler patent dokümanlarinda enzimlerin peletleme sonrasinda biyoyararlanim düzeyleri hayvan agirligi (animal body weight, g) degerleri ölçülerek degerlendirilmistir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Bu bulusun amaci yem katkisi olarak kullanilmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmis ürün elde edilmesi yöntemi gerçeklestirmektir.
Bu bulusun amaci yerel yeni bir izolat olan dogal Bacillus pumi'lus YMNx25 susunun hücre disina salgiladigi ksilanaz enziminin susunun saf kültüründen ekonomik ortamda pilot ölçekte üretilmesini saglayan bir yöntem gerçeklestirmektir.
Bu bulusun baska bir amaci deposit edilen dogal sustan ksilanaz aktivitesine sahip genin klonlanmasi ve ekspresyonunun gerçeklestirilmesini saglayan bir yöntem gerçeklestirmektir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen “Bir Yöntem” ekli sekillerde gösterilmis olup bu sekillerden; Sekil 1. Ksilanazi kodlayan YMNxynA nükleotid dizisi ve kodladigi amino asitler (Sinyal peptidinin alti çizilerek belirtilmistir).
Sekil 2. YMNxynA amino asit dizisinin diger Bacillus pumilus ksilanaz amino asit dizileri ile honiolojisi.
Sekil 3a. Bacillus pumi'lus YMNx25”ten üretilen ksilanaz enziininin optimal pH profili Sekil 3b. Baci'llus pumi'lus YMNX259ten üretilen ksilanaz enziminin optimum sicaklik profili Sekil 4. Bacillus pumi'lus YMNx25°den saflastirilan ksilanaz enziminin %12 SBS- PAGE elektroforez analizi ve kolon sonrasinda elde edilen ksilanazin SDS-PAGE zimogrami Sekil 5. pEX25 plasmidinde biotin etiketli ksilanaz gen bölgesi ve promoter böigesi Sekil 6. Klonlanan YMNxynA ksilanazinin üç boyutlu modeli.
Sekil 7. pEX25/HB Western Blot ve (c) Zimogram Analizleri Bu bulus; kanatli yemlerinde kullanima uygun ksilanazin, B. pumilus YMNx25 soyunun hücre kültürü süpernatindan elde edilmesini ve formülasyonu, ayrica ksilanaz enzimine ait genetik yapilari ve geni tasiyan plazmitten ksilanazin biyotinli anlatimi saglayan transformant Escheri'chia coli' HB101(pEX25) ile üretilmesi yöntemi ile ilgilidir.
Bulus konusu Bacz'llus pumi'lus YMNx25 kültüründen ksilanaz enzim preparati üretim yöntemi; Bacillus pumilus YMNx25 ”nin ön kültürünün hazirlanmasi, üretim için besi ortaminin hazirlanmasi, hazirlanan üretim ortaminin biyoreaktöre aktarilmasi, üretim ortaminin biyoreaktör içerisinde sterilize edilmesi, üretimin biyoreaktörde süspanse hücre karisiminin homojen tutulabilmesi için karistirma isleminin uygulanmasi, karistirilan süspanse hücre karisiminin havalandirilmasi ve sicaklik artisinin disaridan soguk uygulanmasiyla kontrol edilmesi adimlarini içermektedir.
Bulus konusu yöntemde kullanilan Bacillus pumi'lus YMNx25 susu Türkiyeiden fasulye topragindan izole edilen Bacillus izolatinin 5 g/l pepton, 1 g/l maya KZHPO4 içeren üretim ortaminda pH 7.0,da, 37 °C üretim sicakliginda, 160 rpm”de 24 saat inkübe edilerek Ön kültürleri hazirlanmistir. %25 hacim/hacim inokülasyon ile 37 °C üretim sicakliginda, 250 rpm7de 12 saat üretimin sonuçlarina bagli olarak maksimum ksilanaz aktivitesi veren enzim üreticisi Bacillus pumi'lus izolatinin ribosomal RNA gen dizisi çikarilarak, ksilanaz üretici sus tür düzeyinde tanimlanmistir ve bu sus NCBI gen bankasinda Bacillus pumi'lus YMNx25 soyu olarak, JN660083.1 numarasi ile kayit ettirilmistir. Izolatin saf kültürü Budapeste Ticaret Antlasmasi olan Deutsche Sammlung von Mikroorganismen und Zellkulturen GmbH (DSMZ)“e deposit edilmistir (Deposit no: DSM 26298).
Ksilanazin hidrolitik aktivitesi substrat olarak Birchwood ksilan kullanilarak Dinitrosalisilik Asit (DNS) Yöntemi ile [Bernfeld, P., Methods in Enzymology, (1992).] belirlenmistir. Aktivite tayininde substrat olarak Birchwood ksilan (Sigma-XOSOZ) kullanilmistir (%1 ksilan hazirlamak için 1 g ksilan 60°C7deki 50mM pH 5.3 sodyum sitrat tamponda çözülerek isiticili manyetik karistirici üzerinde kaynama noktasina kadar isitilmis, sogumaya birakilan substrat çözeltisi gece boyunca sürekli olarak karistirilmaya birakilmis ve sonrasinda hacmi 100 mliye tamamlanarak alikotlar halinde -200Cide saklanmistir). Ksilanaz aktivitesi tayini Bailey ve ark. (1992) protokolü izlenerek ölçülmüstür. Bu amaçla 1.8 ml Birchwood ksilan substrat solüsyonu 50°C'ye gelene kadar isitilmis, 200 ul örnek eklenerek 5 dakika 50°C su banyosunda bekletilmistir. Sonrasinda 3 ml 3,5- dinitrosalisilik asit (DNS) çözeltisi eklenerek örnekler 15 dakika kaynar su banyosunda inkübe edilmis ve inkübasyon sonunda örnekler buz içerisinde sogutulmustur. 540 nm dalga boyunda spektrometrik okuma yapilmistir. Bir ünite ksilanaz aktivitesi; 50°Cide, pH 5.3”de dakikada 1 mikromol ksiloz üreten enzim miktari olarak tanimlanmis ve hesaplanmistir.
Indirgenen sekerler ksiloz ile hazirlanan standart egriden asagidaki formül ile U/m/dk cinsinden hesaplanmistir.
W Açiga çikan ksiloz miktari (OD540 / Standart grafikten elde edilen egim; mikromol ksiloz), VE: Enzim hacmi, SF seyreltme faktörü, V Reaksiyon çözeltisi hacmi, t: Reaksiyon süresi Üretim sonunda hücreler santn'füjlenerek pellet haline getirilmis, kültür üst sivisi enzim saflastirmasi ve karakterizasyonu çalismalarinda kullanilmak üzere +4°Cide saklanmistir. lOkDa”luk ultrafiltrasyon filtre kullanilarak konsantre edilmis örnek DEAE-selüloz anyon degistirici kolona (25x2.5 cm çap) yüklenerek 50mM pH:5 .3 Na-sitrat tampon ile 15 ml/saat akis hizinda elüe edilmistir. 5`er ml halinde toplanan fraksiyonlarin her birinde 280 nmide degerleri protein miktari ölçülmüstür. Ksilanaz aktivitesi yukarida belirtildigi sekilde ölçülüp hesaplanmistir (Tablo 1).
Toplam Toplam Spesifik Aktivite Protein Verim Sallastirma (U/ml/dk) Aktivite (mg/ml) Protein Aktivite (%) Katsayisi (46 ml) (10 ml) Baci'llus pumi'lus YMNX25 susundan satlastirilan ksilanaz enziminin molekül agirligini belirlemek amaciyla yapilan %12 SDS-PAGE elektroforez çalismalarinda, kolon sonrasinda elde edilen enzim çözeltisinin Coomassie boyama sonucu tek bant oldugu gözlenmistir ve enzimin molekül agirliginin 22.62 kDa agirliginda oldugu tespit edilmistir (Sekil 4).
Baci'llus pumi'lus YMNx253den üretilen ham ve saf ksilanaz enziminin optimum pH degerinin belirlenmesi için 200 1.1.1 uygun oranlarda SOmM pH 2-10 araligindaki farkli pHilardaki sodyum sitrat tamponla seyreltilmis enzim çözeltisi, yine ayni araliktaki pH tamponlarda çözünmüs substrat çözeltisinin 1.8 ml”i ile karistirilmis ve ksilanaz aktivite tayini yapilmistir. pHiin Bacillus pumilus YMNX25>ten saflastirilan ksilanaz enzimi aktivitesi üzerine etkisini belirlemek için pH Z'den pH *a kadar genis bir aralikta aktivite tayini yapilmis ve optimum pH araligi ham ve saf enzimde 6-9 olarak belirlenmistir (Sekil 3a).
Baci'llus pumi'lus YMNx25”den üretilen ham ve saf ksilanaz enziminin optimum sicaklik degerinin belirlenmesi için 200 nl uygun oranlarda 50 mM pH 5.3 Na-sitrat tamponla seyreltilmis enzim çözeltisi, substrat çözeltisinin 1.8 ml”i ile karistirilmis ve 30-80°C araliginda inkübe edilerek ksilanaz aktivite tayini yapilmistir. Bacz'llus pumi'lus YMNX257ten saflastirilan ksilanaz enzimi aktivitesi üzerine sicakligin etkisini belirlemek için 30°C°den 80°Ciye kadar genis bir aralikta aktivite tayini yapilmis ve optimum sicaklik araligi ham ve saf enzimde 60°C olarak belirlenmistir (Sekil 3b).
Bulus konusu ksilanaz enzimi yukarida da belirtilen teknigin bilinen durumunda yer alan diger Bacillus ksilanazlarindan farkli özelliklere sahiptir. Örnegin, US618038 sayili Birlesik Devletler patent dokümaninda açiklanan bulusta Baci'llus pumi'lusstan elde edilen PRL Bl2 enziminin molekül agirligi 22,534 kDa, optimum sicakligi olup, optimum sicakligi 60°C, pH 6-99dur.
Pilot ölçek üretim prosesi seri üretime uygun ve düsük maliyetli olmasi adina Bacillus pumi'lus YMNx25 kullanilarak ham sivi enzim preparati üretimi için; yüksek aktivite ile ksilanaz enzimi salgilayan Bacillus pumilus YMNx25 inokülant olarak kullanilmistir. Ferrnentasyonlarda Baci'llus pumi'lus kültüründen havalandirmali kosullarda ksilanaz üretimi için 1-2.5 g/L Bugday kepegi, 5-9g/L kullanilmistir (pH 6.8-8.8). Hazirlanan üretim ortami biyoreaktöre akrarilip, üretim ortami biyoreaktör içinde basinçli buhar kullanilarak 121°C sicaklikta sterilize edilmistir. Üretim, steril sartlarda karistirmali biyoreaktörde 26-370C sicaklikta havalandirmali ve kesikli üretim modelinde gerçeklestirilmistir. Islem süresince herhangi bir sapmanin aninda tespit edilebilmesi için üretim parametrelerinden sicaklik, pH ve karistirma hizi (rpm) izlenmistir. Sicaklik ve pH degisimleri ilgili prob baglantilari ile takip edilerek gerekli ekipmanlar ile sabit tutulmustur. Üretim prosesi sona erdiginde üretim sonrasi islemlerin ilk basamaginda ekonomik üretim ortami .000 g hizinda kati-sivi separatöre aktarilmis ve kati (Baci'llus pumilus ve üretim ortaminin ayrilan bilesenleri) ve sivi (ham ksilanaz) içerigin birbirinden ayrilmasi ile üretim sonrasi islemler uygulanmistir.
Kati sivi ayirim sonrasinda ham ksilanaza ultrafiltrasyon (UF) islemi uygulanmistir.
UF isleminde kullanilan membran 10.000 Da”dur. Islem tamamlandiktan sonra kurutma islemi için ön hazirlik basamagina geçilmistir ve sivinin kuru madde degeri yükseltilmistir.
Kuru madde degeri yükseltilmis ksilanaz enzim preparati püskürtmeli kurutucuda kurutulmustur. Püskürtmeli kurutucu ayni yönlü çalisan dagiticilidir. Kurutucu hava araligindadir.
Bulus konusu yöntemde ksilanazin kurutma ve kapli granül elde edilme isleminde teknigin bilinen durumunda yer alan patent dokümanlarinda açiklanan buluslardan farkli olacak sekilde; (a) Tasiyici madde olarak kullanilan inorganik malzeme kalsit üzerine stabilizatör tuz ilave edilen enzim solüsyonu direkt olarak püskürtülerek islem basamaklari kisaltilmistir, (b) Enzimin sicaklik hassasiyetinden dolayi kurutma islemini daha düsük sicaklikta yapabilmek için nem tutucu sistem ile kurutma havasinin bagil nemi %lO,dan daha az olacak sekilde düsürülmüstür.
Kaplanmis ksilanaz granüllerin hazirlanisi islem detaylari asagida verilmistir. karistirildiktan sonra akiskan yatak kurutucuda (GLATT, Procell) 400-500g kalsit (d90=370 um) üzerine püskürtülerek kurutulmustur. Kurutma sicakligi Tgins =60- 80°C, Tüm“ =47-50°C araligindadir. Kurutma islemi bagil nemi %107un altina düsürülmüs kuru hava ile yapildigindan, aktivite kaybini minimize etmek amaciyla isiya karsi daha duyarli enzimler için kurutma ve kaplama islemleri, oda sicakligindaki hava ile de gerçeklestirilebilir. Kurutma islemi sonrasi, kati enzim granülleri agirlikça %5 kaplama olacak sekilde, prejelatinize modifiye patates nisastasi (PJN) ile akiskan yatak kurutucuda kaplanmistir. Kaplama sirasinda Turan Söz konusu kaplama uygulamasinda elde edilen ksilanaz enzimi, kalsit yerine tasiyici olarak maltodextrin (MD, Ganadex M20) kullanilarak granül formuna getirilmis ve üzeri PVA ile agirlikça %5 kaplama olacak sekilde akiskan yatak kurutucuda kaplanmistir. Kaplanmis granüllerin aktivitesi 226 U/ g7dir.
Denemelerde tasiyici olarak kullanilan kalsit (White Dolomite-Calcite, Product No:111) Altinaylar Yapi Mikronize San. Tic. Ve Ltd. Sti.”den, prejelatinize modifiye nisasta (Emjel EP 820C, E 1414) Emsland Group, Almanyadan temin edilmistir.
Farkli malzemelerle kurutulmus ve kaplanmis ürünlerin ksilanaz enzim solüsyonu aktivitesine kiyasla verim degerleri Tablo 27de verilmistir.
Yöntem Kaplanmis ksilanaz Kaplanmis Kaplama sonrasi kalan enzim granülleri granüllerin enzim aktiviteleri (verim, aktivitesi (U/g) %) Kaplama : PJN Tasiyici : MD 2 Kaplama : PVA 226 46 Kaplama isleminden sonra minimum aktivite kaybi olan kaplanmis ürünlerde (Yöntem l) yapilan parçacik boyut analiz sonuçlari Tablo 3°te verilmistir.
Yöntem Parçacik Boyutu (um) (10,9 (10,1 dog/0,1 Peletlenmis ürünlerde homojen dagilim saglamak amaci ile kaplanmis granüller O.425mm°lik elekten elendikten sonra pelet yapiminda kullanilmistir. katilmis ve yemler pastörize (85-87°C°de 3-4dk) edildikten sonra peletleme islemine (70-76°C”de 2-3dk) tabi tutulmustur.
Akiskan yatak kurutucuda Tablo 2ide verilen iki farkli yöntemle kaplanmis ksilanaz enzim granüllerinin yumurta tavuklarinin ince bagirsak viskozite degerleri üzerindeki etkileri arastirilmistir. Deneme 60 gün sürdürülmüs olup, her grup için adet tavuk olmak üzere toplam 80 adet tavuk kullanilmistir. Kaplama isleminin pastörizasyon ve peletleme sirasinda uygulanan isil islemlere karsi, bulus konusu granül ksilanaz aktivitesini korudugu gözlenmistir. Bulus konusu ksilanaz (PVA: tavuklarin ince bagirsak viskozite degerlerinin kiyaslanabilir düzeyde oldugu, istatistiksel açidan gruplar arasinda önemli fark olmadigi görülmektedir.
Bugday esasli yemlere bulus konusu ksilanaz enzimi ilavesi, ilk 14 günlük yas döneminde canli agirlik kazancini ve yemden yararlanma oranini önemli düzeyde iyilestirmistir (Tablo 4). Bu gelismeler yasamlarinin ilk dönemlerinde sindirim sistemi endojen enzim üretim kapasitesi yetersiz olan etlik civcivlerde, yeme eksojen enzim ilavesinin zorunlu ve yararli oldugunu gösterir niteliktedir. Prejel nisasta ile kaplanmis ksilanaz enzim granülü, piyasada kullanilmakta olan ksilanaz enzimi ile incelenen tüm performans kriterleri yönünden mukayese edilebilir özelliktedir.
Canli agirligi (g) Besleme tipi 1. gün l4.gün 2l.gün 42.gün Bugday + Piyasada kullanilmakta b b olan ksilanaz Bu“da + Bulu konusu ka lanmi ksilanaz (Kalsit + PJN) Ayrica, etlik piliçlerin 42 günlük yasta ince bagirsagindan alinan içerigin Viskozitesi (2.3 lcP) ve pH°si (5.9) piyasada kullanilmakta olan ksilanazla alinan sonuçlarla ( benzerlik göstermektedir.
Kaplama islemi peletleme sicakliginin olumsuz etkisini azaltmis ve sindirim sistemi kosullarinda aktivitenin korunmasi açisindan faydali olmustur. Bunun yani sira, kaplanan ve granül hale getirilen enzimlerin yeme karistirma sirasinda tozuma yapmadigindan kullaniminin daha kolay oldugu gözlemlenmistir. Ayrica, bulus konusu olan ksilanaz diger yem enzimleri ile birlikte karisim olarak kullanildiginda dahi birim yumurta üretimi daha az yem tüketilerek gerçeklestirilmistir.
Mevcut teknolojide var olan ve yemlere katilmis olan diger BacilZus ksilanazlari ile karsilastirildiginda, bu bulustaki dogal ksilanaz, optimum pH araligi ve optimum sicakligi ile farklidir. Yem katkisi olarak kullanildiginda peletleme sicakligina dayanikli ve bagirsakta çözünmekte oldugundan formülasyonda iyi bir performans göstermekte ve bagirsak pH°inda stabil kalmaktadir. Bu enzimin ayni zamanda biyoyararliliga sahip oldugu görülmektedir. Bu bulustaki ksilanaz basta kanatli yemi olmak üzere, hayvan yemi katkisi enzimi olarak kullanima uygun bir enzimdir.
Bulusun alternatif bir uygulamasinda, klonlanan ksilanaz gen ekspresyonu lPTG ile uyarilmasi sonunda konakçi Ecoli hücresinde ksilanaz, daha kolay ve kisa bir fermentasyon süresi ile ve biyotinli ve serbest halde olarak üretilmekte ve hücre pelletinden ham ksilanaz elde edilmektedir.
Bulusun alternatif bir uygulamasinda Rekombinant Escherichia coli HB 1 01(pEX25) kültüründen ksilanaz enzim preparati üretim yöntemi; dogal Baci'llus pumilus YMNX25 bakterisinden YMNxynA geninin moleküler olarak klonlanmasi, izole edilen YMNxynA geninin piyasada mevcut bir plazmite aktarilmasi ile olusturulan pTX25.1 ara vektörüne aktarilarak önce replike olabilen ve baska bir vektöre klonlanmasina uygun bir plazmit elde edilmesi, elde edilen bu ara plazmitin Escherichi'a coli”nin XL-l Blue susuna tasinmasi ve çogaltilmasi, pTX25.1 ara plazmitindeki YMNxynA geninin piyasada mevcut olan biyotinli rekombinant ksilanaz üretimini saglayan bir anlatim vektörüne tasinarak pEX25 ksilanaz enzim anlatim plazmitinin elde edilmesi, elde edilen bu expresyon plazmitinin Escherichi'a coli' bakterisinin HBlOl susuna tasinmasi ve yem katkisi olarak kullanilmaya uygun ksilanaz enziminin üretilmesi adimlarini içermektedir.
Bulusun alternatif bir uygulamasi olan Rekombinant Escherichia coli HB101(pEX25) kültüründen ksilanaz enzim preparati üretim yönteminde ilk olarak Baci'llus pumilus YMNX25 bakterisinden ksilanaz geni klonlanmakta ve nükleotid dizisi belirlenmektedir. Söz konusu yöntemde genomik DNA eldesi Luria Broth (LB) besi yerinde büyütülen B. pumi'lus YMNx25 izolatinin (Genbank accession number: JN kullanilarak Fenol: Klorofomi: Izoamil alkol ekstraksiyonlari ve izopropanol çöktürmesi ile gerçeklestirilmektedir. Elde edilen genomik DNA ksilanaz geninin in vitro sentezlenebilmesi için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanilmaktadir. Ksilanaz enziminin sentezinden sorumlu olan xynA geninin çogaltilmasi, TA klonlamasina ve ekspresyon vektörüne tasinabilmesine olanak saglayacak yapida tasarlanan ve genomdan xynA geninin çogaltilmasini saglayan asagida dizileri verilen dejenere F7 ve R4 isimli primer çifti ile PZR yöntemi kullanilarak gerçeklestirilmektedir.
Polimeraz zincir reaksiyonu ktomozomal DNA°dan 130 ng ve her bir primerden 2.5 uM konsantrasyondan katilarak toplam 50 ul ,son hacimde gerçeklestirilmistir.
Reaksiyon kosullari olarak 95°C,de 3 dakika denatürasyon, 550C9de 1 dakika uzama seklinde gerçeklestirilmistir.
Daha sonra ksilanaz enziminin protein kodlayici gen bölgesine karsilik gelen, yaklasik 700 hp uzunlugundaki genomik parça önce bir alt klonlama vektörü olan pTZS7R/T (Fermentas)°a klonlanmaktadir. Ligasyon ürünü, konakçi hücre olarak Escherichia coli' XL-l Blue hücrelerine aktarilmistir. Aday transformantlardan plazmit izolasyonu yapilarak insört varliginin anlasilmasi için NotI ile BglII restriksiyon endonükleaz kesimi yapilmistir. YMNxynA nükleotid dizisi klasik dizilme yönteminin (Sanger et al.,l977) yeni bir versiyonu olan otomatik dizi analiz sistemi ile GenomeLab DTCS Quick Start Kit (Beckman Coulter Ref. 608120) kullamlarak gerçeklestirilmis, elde edilen diziler SCDC Biology WorkBench arayüzü kullanilarak düzenlenmistir. pTZ57R/T ara vektörüne klonlanan Baci'llus pumilus YMNxynA genine ait rekombinant plazmit pTX25.1 olarak adlandirilmistir.
Dizi analizi sonucunda ksilanaz kodlayan xynA genotipi elde edilmistir (Sekil 1).
Dizilemede kullanilan asagidaki primerler vektöre ait olan primerlerdir.
Dizi # 3 (Ml3/pUCSequencingPrimer): 5” GTAAAACGACGGCCAGT 3” Dizi# 4 (M13/pUCReverseSequencingPrimer): 5” CAGGAAACAGCTATGAC 3, Dizi #5 (PinPointVector SequencingPrimer): 5” CGTGACGCGGTGCAGGGCG 3, Dizi #6 (SPösequencingPrimer): 5° TATTTAGGTGACACTATAG 3° Otomatik dizileme sonucu elde edilen ve GenBank (Accession number: JQ625342) kaydi yapilan nükleotid dizisi (Accession number: JQ625342) bu patent dokümaninda YMNxynA olarak anilacaktir. Söz konusu patent dokümaninda bahsi geçen ksilanaz amino asit dizisi, otomatik dizileme sonucu elde edilen nükleotid dizisinden translasyon ile elde edilmektedir. Öncül (precursor) protein halinde sentezlenen ksilanaz 228 amino asit içerir, bu amino asitlerin dagilimi Tablo 5”de verilmistir.
Ksilanaz dizisindeki ilk 27 amino asitlik kisim sinyal peptidim olusturmaktadir.
Sinyal peptidinin ayrilmasi ile elde edilen 201 amino asitlik kisim ergin ksilanaz olarak tanimlanmaktadir (Sekil 1).
Sembol Amino Asit Sayi % (Moleküler agirlikta) N Asparajin 17 7.5 Y Tirozin 16 7.0 T Threonin 21 9.2 7 G Glisin 24 10.5 W Triptofan 6 2.6 R Aij inin l 2 5 .3 Q Glutamin 7 3.1 D Aspartik asit 7 3.] E Glutamik asit 9 3 .9 F Fenilalanin 10 4.4 P Prolin 6 2.6 M Metiyonin 7 3.1 H Histidin 5 22 C Sistein 2 0.9 B Asparajin ya da aspartik asit 0 Z Glutamin ya da glutamik asit 0 O Bulustaki B. pumi'lus YMNx25 bakterisinden klonlanan YMNxynA ksilanaz geninin nükleotid ve aminoasit dizisi (Sekil 1) ile diger patent ve makalelerde veya GenBank,ta bulunan B pumi'lus orjinli ksilanazlardan farki bulunmaktadir. Gen dizisinin aminoasit dizisine çevrilmesi ile elde edilen bilgilere göre; enzim öncül protein halinde sentezlenmekte ve toplamda 228 amino asit içermektedir, ilk 27' amino asit sinyal dizisini olusturmakta, translate olan 201 amino asit bulunmaktadir.
YMNxynA ksilanaz amino asit dizisinin çoklu dizi hizalamasi (multiple aligrLment) yapildiginda amino asit dizilerine ulasilabilen dokuz farkli Bacz'llus pumi'lus endo- beta ksilanazlari ile %87-99 arasinda homoloji gösterdigi görülmektedir (Sekil 2).
Amino asit dizilerinden enzimin üç boyutlu yapisi bu bulusta modellenmistir ve henüz dizilerine ulasilan diger Bacillus pumilus ksilanazlari için literatürde bir model çalismasi rapor edilmis olmadigindan, ayni aileden Baci'llus subtilush ait PDB kodlu IIGO modeli temel alinarak bu bulusta klonlanan genin kodladigi ksilanaz için homoloji modellemesi (MOE kullanilarak) ile tersiyer yapi olusturulmus ve bu elde edilen model Sekil 6`da gösterilmektedir.
Ksilanaz enzimi görevini bitki materyalihdeki karmasik karbonhidratlarin hidrolizi için yerine getirirken sahip oldugu kendine özgü amino asit dizilerinin translasyonu ile ortaya çikan bu üç boyutlu yapi sayesinde yapmaktadir. Elde edilen YMNxynA nükleotid, protein dizisi ve olusturulan üç boyutlu modeli, bu ksilanazin ileride yönlendirilmis evrim ve/veya tesadüfi mutasyonlar ile gelistirilmesi için temel olusturmaktadir.
Klonlanan ksilanazin moleküler agirligi yukarida belirtilen amino asit dizisi kullanilarak hesaplanmistir. Hesaplamalara göre enzimin moleküler agirligi ksilanazm izoelektrik noktasi yine yukarida belirtilen amino asit dizisi kullanilarak hesaplanmistir. Tahmini izoelektrik noktasi denature haldeki proteinin net yükünü belirtmektedir. Buna göre ksilanazin denature haldeki tahmini izoelekrik noktasi 8.837tür.
Söz konusu yöntemde dogal Bacillus pumi'lus YMNx25 bakterisinden YMNxynA geninin moleküler olarak klonlanmasinin ardindan izole edilen YMNxynA geninin piyasada mevcut bir plazmite aktarilmasi ile olusturulan pTX25.l ara vektörüne aktarilarak önce replike olabilen ve baska bir vektöre klonlanmasina uygun bir plazmit elde edilmektedir.
Bu bulusta ekspresyon vektörü olarak Promega (Madison, Wisconcin, USA) tarafindan üretilen PinPointTM Xa3 vektörü kullanilmistir. Ksilanazin vektöre sokulmasi için, PinPointTM Xa3 ekspresyon vektörü insertün uçlari ile uyumlu Bng ve NotI enzimleri ile kesilmistir. 687 hp olan insert, YMN ksilanaz geni sinyali ve ergin dizisini kodlayan kismi ile birlikte çikarilmak üzere ilgili restriksiyon bölgelerinden (BglII ve Notl) kesilerek alt klonlama vektörü pTX25.1,den çikartilmistir. Pinpoint Xa3 vektörünün omurga bölümleri ekspres edilecek yapisal dizi ile kombine edilmistir. Plazmit vektör Escherichia coli' için uygun olan seçilebilir markör (isaretleyici) gen olarak amfisilin içeimektedir. Biyotin ve sinyalli iüzyon proteini, ksilanaz enziminin fonksiyonelligini etkileyeceginden bulusun rekombinant ekspresyon ürünlerinde optimal biyolojik aktivite yemesi için uygun konakçi seçilmistir. Rekombinant yapi transforrnasyon ile bulusun polipeptidinin ekspres edilecegi konakçi organizma olarak seçilen, proteazlari aktif Escheri'chia colz' HBlOl (Genotip: F-, proAZ hsdSZO recAl ara-14 lacYl galKZ rpsL20 supE44 xyl-5 mtl-l) susuna aktarilmistir. Trasformantlar arnpisilinli LB besi ortaminda inoküle edildikten sonra plazmit izolasyonunun ardindan insörtü veren BglIl-Notl restriksiyon enzimi kesimleri ve DNA dizilemesi yapilarak incelenmistir. Ksilanaz okuma çerçevesi pEX25 plazmitinde baslama ve sonlandirma kodonlari dahil dogrulanmistir. Rekombinant olarak olusturulan Escherichia coli HB101(pEX25) transformanti DSMZ”e deposit edilmistir (Deposit no: DSM26299). pEX25 plazmitinden elde edilen polipeptit ksilanaz aktivitesine sahip parçayi içeimektedir. Bu polipeptidin N-ucunda heterolog amino asit dizileri yer almaktadir.
Heterolog dizi hücre disi protein hedeflemeyi etkileyen lider dizi (sinyal peptidi) ve vektörden gelen biyotin tagini içermektedir. Füzyon protein dizisi içinde proteolitik bölünme bölgesi bulunmaktadir (Sekil 5).
Ksilanazin amino ucunda biyotin etiketi (13 kDa) ve ondan önce genin öncül sinyal dizisi ( bulundugundan olusturulan plazmit tasiyan hücreler bu ekspresyon konakçisinda ksilanazin ekspresyonunun uyarilmasi amaciyla 100uM IPTG ile indüklendiginde, 38.7 kDa biyotinli ksilanaz Escherichia coli”de heterolog sistemde ekspres edilmektedir. Olusturulan rekombinant plazmit seçilen konakçida aktif ksilanaz üretmektedir.
Olusturulan rekombinant pEX25 plazmitinin Escherichi'a coli HB1017de uyarilmasi ile N terminalinde heterolog aminoasit dizilerini ihtiva eden ksilanazin anlatiminin tespiti adina, indüklenme sonrasindaki üretim hücreler patlatilarak elde edilen protein ekstraktlarinda SDS-PAGE ile gözlenmistir. Biyotinli proteinlerin varligi Western Blot ile incelenmistir.
Biyotinli ksilanaz üretimi için, pEX25/HB101 rekombinant susu ZuM biyotin ve 100ug/ml ampisilin içeren LB besi ortamina ekilmis ve 37°C çalkalamali inkübatörde 150 rpm hizla gece boyu çalkalanarak büyütülmüstür. 100 ml LB- Ampisilin-biyotin içeren besiyerine bu ön kültürden asilama yapilmistir (1:50 hacim/hacim). Bir saatlik 37°C 150 rpm inkübasyon süresi sonunda son konsantrasyonu IOOuM IPTG olacak sekilde uyarilmis ve 5 saat süre ile 37°C”de 4°C°de) toplanan hücreler 50 mM Tris-HCl (pH:7.5), 50 mM NaCl ve %5 gliserol çözülerek 5 dakika 95°C°de isitilmis ve araliklarla kisa vorteks yapilarak hücreler parçalanmistir. Parçalanan hücreler santritîij ile ayrilmis ve ksilanazin da oldugu hücre içi ekstrati analiz için kullanilmistir.
Western Blot analizleri yari-kuru transblot sistemi kullanilarak yapilmistir (BioRad, California, USA). Üst sividaki total proteinler SDS-PAGE elektroforezi ile ayristirilmistir. Bu islemden sonra total proteinler PVDF (Sigma Aldrich, Cat.
P2938) membran üzerine transfer edilerek biyotin ile avidinli Streptavidin-Alkalin Fosfatazlin birbirine baglanmasi saglanmistir. Western Blot analizlerinin sonuçlari Sekil 7B°de gösterilmektedir. Escheri'chi'a colz' HBlOl(pEX25) hücrelerinde biyotinle birlikte ekspres olan ksilanaz, 39 kDa bant olarak tespit edilmistir.
Ksilanaz aktiviteli peptidin varligi ise zimogram ile incelenmistir. Zimogram analizi Ratanakhanokchai ve ark. (1999)”dan modifiye edilen metoda göre yapilmistir.
Protein örnekleri %1 ksilan içeren %15°lik SDS poliakrilamit jele yüklenmis, 120 voltta 2 saat yürütülerek elektroforez edilmistir. Elektroforez sonrasinda ksilanli jel edilmistir. Jel, Triton-X 100 döküldükten sonra sitrat tamponuyla (pH 5.3) yikanmis ve 50°C'de 2 saat bu reaksiyon tamponunda birakilmistir. 5rnM NaOH+% Kongo kirmizisi (lM NaCl de çözünmüs) ile jel boyanmistir Sinyal peptidinden konakçimn proteazlari ile ayrilmis olan yaklasik 23 kDa°lik proteinde aktivite gözlenmistir (Sekil 7C).
Bulus konusu yöntemde daha sonra rekombinant ksilanazin fermentörde üretimi gerçeklesmektedir. Escherichi'a coli HB101(pEX25) hücrelerinin 10 litrelik fermentörde büyütülmesi için biyotin takviyeli ve antibiyotikli LB besi ortami kullanilmistir. Fermentörde kullanilacak ön kültür için amfisilin içeren LB besi yerine platelerden seçilen Escherichia coli HB101(pEX25) kolonilerinden ekim yapilarak gece boyu inkübe edilmesi saglanmistir. Ertesi gün, gece boyu kültür ile inkübasyona birakilmistir. Besi yerlerine son konsantrasyonu 100 mg/ml olacak sekilde amfisilin ve son konsantrasyonu 2 tiM olacak sekilde biyotin eklenmistir. Üçüncü gün ise hazirlanan kültürler fermentör inokulumu olarak kullanilmistir. alindiktan sonra antibiyotik, biyotin ve 400 m1 inokulum eklenerek fermentasyon 0D 0.9-1 araliginda oldugunda son konsantrasyonu 100 uM olacak sekilde IPTG eklenerek indükleme yapilmistir. Plazmitin indüklenmesine bagli olarak hücre içinde ksilanaz biyotin etiketi ile 5 saat sonunda hücre içinde yeterince santriûij edilmistir. Üst sivi atilarak, toplanan hücreler saf su ile yikanmis ve pelletin kaybolmamasi için 12000 rpmlde 40C”de 15 dakika santrifüj edilerek toplanmistir.
Yikama sonrasinda yas pelletteki hücreler 50 mM Tris (pH 7.5) ve 50 mM NaCl tamponda çözülüp sonike edilmistir. Sonikasyon için 100-150 ml arasi süspanse hücreler 8-10 amperde, 15 açik 15 kapali 40 döngü ile parçalanmistir. Toplanan örnekler 11000 rpm'de 4OC”de 10 dakika santrifüj edilerek süpernatantta toplanan hücre içi proteinler ham halinde elde edilmistir. Elde edilen sivi preparat, liyofilize edilmis ve aktivitesi 25 U/mg olan liyofilize toz preparat elde edilmistir. Bu elde edilen liyofilize prepattaki biotin miktari 10 ug biotin/ 100 gr preparat olarak ölçülmüstür.
Bu bulusta; ksilanaz enziminin heterolog sistem olarak ekspresyon vektörünün aktarildigi Escherichi'a coliiden, enzimin uyarilma ile kisa sürede ham olarak elde edilmesi saglanmaktadir. Ksilanaz, sinyali ile beraber ekspresyon vektörüne yerlestirildiginden (Ksilanaz geni sinyali ile beraber vektördeki biyotin tag dizisine baglanmis oldugundan), plazmitin aktarildigi konakçi olarak özellikle proteaz aktif bir Escheri'chia coli' seçilmistir. HBlOl soyundan ksilanaz bir saflastirma adimin& gerek olmadan ham hücre preparatindaki ksilanaz biyotinli parçadan hücre proteazlari ile aynlmaktadir. Enzim biyotinsiz aktif olarak serbest kalmaktadir.
Böylece sailastirmaya gerek olmadan yeterli miktarda aktif ksilanaz Escherichia coli HBlOl(pEX25) ferrnantasyonu sonrasinda kisa sürede elde edilmektedir.
Escheri'chi'a coli°de proses olabilen biyotinli ksilanaz varyanti, konakçi susu HBlOl Escherichi'a coli°ye ait proteazlar tarafindan bu polipeptidin önündeki sinyal dizisini koparmakta ve biyotin etiketli kisim ayrilmakta, ksilanaz polipeptidi Escheri'chi'a coli”nin hücre preparatlarinda aktif sekilde bulunmaktadir.
Konakçinin proteazina ilaveten, istenildiginde disaridan eklenecek spesifik bir proteaz uygulamasi ile üretilen ham ksilanazin miktari arttirilabilir ve dolayisi ile elde edilen aktivite iki katina çikarilabilmektedir.
Bunun uygulamasi için Escherichia coli HBlOl(pEX25)°de uyarilma ile elde edilen etiketli (tagli) ksilanaz in vitro olarak factor Xa proteazi ile isleme tabi tutulmustur.
Bu in vitro denemede ham hücre preparatina ekstra spesifik proteaz ilavesi durumunda g yas pellet için 54000 U aktivite elde edilmistir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan uygulamalarda biyotin ile rekombinant ksilanazin üretim yöntemi ve bu sekilde bir heterolog sistemden ham ksilanazin rekombinant olarak elde edilmesi yöntemi ve bu ksilanaz ile birlikte biotin de içeren hücre ekstratlarimn yem katkisi olarak kullanilmasi yer almamaktadir.
Bulus konusu yöntemle elde edilen ksilanaz içeren Escherichza coli' “de üretilmis liyofilize rekombinat enzim preparati kanatli yemine eklenerek rekombinant biyotinli ksilanaz preparati yumurtaci tavuklarda test edilmistir.
Escherichia coli HBIOl(pEX25)”den elde edilen YMNxynA genin kodladigi ksilanaz, ksilanazin yemden yararlanmada etkisinin belirlenmesi adina, ksilanaz enziminin rekombinant formunun yumurta tavuklarindaki etkileri Tablo 6,da verilen deneme planina göre yürütülmüstür.
Gruplar (MK) Misir kontrol yemi (2750 kcal/kg normal ME) (BNK) % 60 bugday negatif kontrol (2620 kcal/kg düsük ME) (RK) 360 U/kg rekombinant ksilanaz + düsük ME (2620 koal/kg) Rekombinant ksilanaz mikro karistiricida, razmol ve kalsitle 1800 devir/dakikada 3 dakika karistirilarak ön karisim haline getirilmis ve deneme karma yemleri hazirlanirken ön karisim halinde yeme ilave edilmistir. Deneme karma yemleri 300 kg/saat kapasitede, kirici-karistirici yem makinesinde, toz formda hazirlanmistir.
Arastirmada, her tavuk bireysel kontrol edildiginden bir tekerrür sayilmis, her grupta , toplam 30 adet tavuk kullamlmistir. Arastirma 60 gün devam ettirilmistir.
Deneme gruplarinda ölüm olmazken, deneme sonu canli. agirlik ortalamalari arasinda farklilik tespit edilmemistir (P>0.05). Misir kontrol grubu (MK), düsük metabolik enerjili bugdaya dayali (BNK) ve rekombinant ksilanaz (RK) ilavesinin yapildigi gruplarla karsilastirildiginda, performans parametreleri bakimindan önemli farkliliklarin olmadigi belirlenmistir (P>0.05). Istatistiksel olarak önemli farklilik çikmasa da sayisal olarak düsük enerjili bugday grubunun (BNK) misir kontrol grubuna göre günlük 8 g daha fazla yem tükettigi görülmektedir. Yem tüketiminde ise ksilanaz ilavesi ile azalma egilimi görülmektedir (Tablo 7).
Deneme Yemden sonu Yumurta Yumurta Yumurta Yem yararlanma Gruplar canli verimi, agirligi, kütlesi, tüketimi, orani, g agirlik, g %/tavuk/gün g/yumurta g/tavuk/gün g/tavuk/gün yem/ g yumurta Deneme muameleleri arasinda kirik-çatlak ve kirli yumurta orani, kabuk mukavemeti ve kalinligi, sekil indeksi, ak yüksekligi, haugh birimi ortalamalari bakimindan önemli farkliliklar tespit edilmemistir (P>0.05) (Tablo 8). MK grubunun yumurta sarisi RYCF a ve b degerlerinin bugdaya dayali deneme gruplarindan önemli düzeyde daha yüksek, L degerinin ise daha düsük oldugu tespit yumurta pigmentasyonun daha fazla olmasi dogaldir. Bugdaya dayali yemlere ksilanaz edilmistir. Misirin içerdigi renk maddeleri dolayisiyla sarisi ilavesi bu denemede renk özelliklerini önemli düzeyde degistirmemistir (Tablo 9).
Kirik- Kirli Kabuk Kabuk Ak çatlak yumurta Sekil Haugh Gruplar mukavemeti, kalinligi, yüksekligi, . . . yumurta orani, indeksi birimi Newton mm mm Gruplar RYCF L A B Yeme Escherichia coli HB101(pEX25)°de plazmit kontrolünde üretilmis rekombinant ksilanaz ilavesi (RK) yemdeki ve ince bagirsaktaki ksilanaz aktivitesini BNK grubuna göre sayisal olarak artirmistir. Misir kontrol (MK) grubundaki tavuklarin ince bagirsak viskozite (dudenum+ileum) degerleri enzimli veya enzimsiz bugday agirlikli yemlerle yemlenen tavuklarinkinden önemli düzeyde daha düsüktür (P<0.01). Bugday agirlikli yemlere rekombinant ksilanaz enzim ilavesi ince bagirsak Viskozite degerini enzimsize göre önemli düzeyde düsürmüstür (P<0.01) Ince bagirsak Ince bagirsak Viskozite, toplam ksilanaz Gruplar _ _ (cP, 100 rpm ksilanaz aktivite, de) aktivitesi, Bulus konusu bu alternatif klonlama ile biyotinli ksilanaz üretilmesi yönteminde elde edilen plazmid bir bakteriye aktarildigi için konakçi olan Escheri'chia coli' HB101(pEX25) soyu genetik olarak yeniden yapilandirilmistir. Escherz'chi'a coli' bakterisinde üretilmis olan, ksilanaz ve biyotin peptidi içeren ham hücre preparatinin test edildigi yumurta tavugu denemeleri sonuçlarina göre rekombinant ksilanaz ürününün yumurta tavuklarinda enzim preparati ilavesi sonrasinda ince bagirsak viskozitesinde olumlu düzelme, yem ve ince bagirsak enzim aktivitelerinde sayisal artislar tespit edilmistir. Performans ve yumurta kalitesi özellikleri normal düzeyde gözlenmistir.
Bulus, ksilanaz genin, bir endüstriyel izolat olan Bacillus pumi'lus YMNx25°in saf kültüründen izolasyonunu, klonlanarak tanimlanmasim ve bu genin kodladigi ve moleküler agirligi 23 kDa olan ksilanaz enzimin yeniden yapilandirilan bir plazmidten anlatimi da saglar ve ksilanazin hayvan yem katkisi için yararli bir bilesim seklinde üretilmesine iliskindir. DNA klonlama teknojisi ile yapilandirilan sistemden ksilanaz ile biotinli peptid içeren ham preparat elde edilebilmekte, yem katkisi olarak kullammini da kapsamaktadir. YMNxynA olarak adlandirilan ksilanaz geninin Bacillus pumilus YMNx25 susundan eldesi, moleküler klonlama yöntemi ile bir vektöre aktarilmasi, rekombinant plazmitten uyarici ile daha kisa süreçte N- terminal ucunda in vivo biotinlenen amino asit sekansina sahip olarak anlatimi ve füzyon proteinin Escherichi'a coli”den bir kombine yem preparati olarak elde edilmesini tanimlar. Uyarilma sonrasinda enzim, biotinli peptit olarak Escherz'chi'a coli' HB101 (pEX25)°de 3-5 saatte elde edilmektedir. Ksilanaz ve biotinli peptid”ten olusan kombine ürünün yem rasyonunda kullanilmasi bulus kapsamindadir. Enzime ait gen dizisi ve elde edilen rekombinant plazmit ileride bu ksilanazin gelistirilmesi amaçli kullanilmaya elverislidir.
Yem katkisi olarak kullanim adina ksilanazi prokaryotik hücrelerde ekspres eden yeni bir plasmid hazirlanmis ve transformanti elde edilmistir. Böylece klonlanan ksilanaz yukarida belirtildigi sekilde heterolog olarak prokaryatik konakçida da üretilmistir. Elde edilen biotinli peptid ve ksilanaz, kombine yeni bir ürün olarak; bugday temelli diyetlerde kullanima yararli, dengeli beslenme için ekolojik yem karmalarina katilmaya uygun yem karmalarina katilacak bir preparat olup, devekusu dahil kanatlilarin beslenmesine uygun ve özellikle stresli kosullarinda kullanim adina hazirlanan rasyon için yararli olup ayrica at beslemede de istege bagli bir yem katkisi olarak elverislidir. Basta monogastrik hayvan (etlik ve yumurtaci tavuk, devekusu, bildircin, ördek, kaz ve balik yemleri dahil) yemlerine katilan bitkisel kökenli yemlerdeki ksilanin 1,4 beta bagimn parçalanmasi için ve yeme ilave biotin de sagladigindan alternatif yem yapimina uygundur. Biotince zengin bir yem verilmesi gerektiginde besleyiciye ekonomik bir yöntem saglar. Bugday ile yem hazirlanmasi yem maliyetinde önemli bir tasarruf saglamakta, ayrica ksilanazli preparat ile biotin de saglayan bir yem karmasi hazirlanmasina olanak tanidigindan ISTEMLER 1. Ksilanaz enzimini hücre disina salgilayan topraktan izole edihnis yerel dogal izolat olan Bacillus pumilus YMNX25 soyunun kültüründen ksilanaz enzim preparati hazirlanmasini saglayan; Bacz'llus pumilus YMNx25 ”nin ön kültürünün hazirlanmasi, üretim için besi ortaminin hazirlanmasi, hazirlanan üretim ortamimn biyoreaktöre aktarilmasi, üretim ortaminin biyoreaktör içerisinde sterilize edilmesi, üretimin biyoreaktörde süspanse hücre karisiminin homojen tutulabilmesi için karistirma isleminin uygulanmasi, karistirilan süspanse hücre karisiminm havalandirilmasi ve sicaklik artisinin disaridan soguk uygulanmasiyla kontrol edilmesi adimlari ile karakterize edilen bir yöntem.
. Kültürden ksilanaz üretimi için ekonomik üretim ortaminin; 1-2.5 g/L MgSO4.7H20 içermesi, baslangiç üretim ortami pH degeri 5.5 olan bu besi ortaminin pH degerinin 6.8-8.8 araliginda olmasi ve karistirmali biyoreaktörde üretimin kesikli modda 26-390C sicaklikta gerçeklestirilmesi ile karakterize edilen Istem ladeki gibi bir yöntem. . Üretilen Baci'llus pumz'lus kültürünün üretim ortamindan ayrilmasinda kati sivi ayirma islemi gerçeklestirilmesi ile karakterize edilen Istem 1 veya 2”deki gibi bir yöntem.
. Elde edilen ham ksilanaz enzim preparatinin belirlenen molekül büyüklügü araliginda membranlardan basinç altinda ultrafiltrasyon sisteminden geçirilerek konsantre edilmesi ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir yöntem.
. Baci'llus pumilus YMNx25 kültüründen elde edilebilen, moleküler büyüklügü yaklasik 23 kDa olan, optimum sicakligi 60°C olan ve pH 6-9 araliginda olan yukaridaki istemlerde bahsedilen yöntemlerden herhangi birine göre üretilen bir bakteriyel ksilanaz.
. Bacillus pumilus YMNx25 kültüründen yem katkisi olarak kullanilacak toz formda ksilanaz enzimi üretilmesini saglayan; konsantre edilen ham enzim preparatinin sivinin kuru madde degerinin ksilanaz stabilizatörü (sodyum klorür) ilave edilerek, %17-20 kuru madde degerine yükseltilmesi, stabilizör ilave edilmis ksilanaz preparatinin ayni yönlü dagiticisi olan çikis sicakligi araliginda kurutulmasi adimlari ile karakterize edilen bir yöntem.
. Baci'llus pumilus YMNX25 kültüründen yem katkisi olarak kullamlan ve stabilitesi yüksek kaplanmis granül formda ksilanaz enzimi üretilmesini saglayan; konsantre edilen ham enzim preparatina maksimum %25 sodyum klorür ve maksimum %20 sodyum sülfat içeren stabilizatör ilave edilerek kuru madde degerinin %329ye yükseltilmesi, akiskan yatak sistemine giren havanin bagil neminin nem tutucu sistemle kalsit- do 90=300-400um veya malto dekstrin-MD olan tasiyici malzemenin akiskan yatak kurutma haznesine beslenmesi, stabilizatör ilave edilmis ksilanaz preparatinin, akiskan yatak kurutucuda alttan püskürtülerek, nemi alinmis kuru hava ile ürün sicakliginin 50°C”yi geçmeyecek sekilde kurutulmasi, granül ksilanaz enziminin modifiye nisasta, PVA, PEG gibi uygun kaplama malzemeleri kullanarak nemi alinmis kuru hava ile ürün sicakliginin 60°C”yi geçmeyecek sekilde kurutulmasi adimlari ile karakterize edilen bir yöntem. 8. Rekombinant Escherichi'a colz' HB101(pEX25) kültüründen bir heterolog sistemde daha hizli ve biyotinle birlikte ksilanaz enzim preparati üretilmesini saglayan; dogal Baci'llus pumilus YMNX25 bakterisinden YMNxynA geminin moleküler olarak klonlanmasi, izole edilen YMNxynA geninin piyasada mevcut bir plazmite aktarilmasi ile olusturulan pTX25.l ara vektörüne aktarilarak önce replike olabilen ve baska bir vektöre klonlanmasina uygun bir plazmit elde edilmesi, Ma plazmitin Escheri'chia colisnin XL-l Blue susuna tasinmasi ve çogaltilmasi, pTX25.l ara plazmitindeki YMNxynA geninin piyasada mevcut olan biyotinli rekombinant ksilanaz üretimini saglayan bir anlatim vektörüne tasinarak pEX25 ksilanaz enzim anlatim plazmitinin elde edilmesi, elde edilen bu expresyon plazmitinin Escheri'chi'a coli bakten'sinin HBlOl susuna tasinmasi ve yem katkisi olarak kullanilmaya uygun ksilanaz enziminin üretilmesi adimlari ile karakterize edilen bir yöntem.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Ksilanaz enzimini hücre disina salgilayan topraktan izole edilmis yerel dogal izolat olan Baci'llus pumilus YMNX25 soyunun kültüründen ksilanaz enzim preparati hazirlanmasini saglayan; Baci'llus pumi'lus YMNX25,nin ön kültürünün hazirlanmasi, üretim için besi ortaminin hazirlanmasi, hazirlanan üretim ortaminin biyoreaktöre aktarilmasi, üretim ortaminin biyoreaktör içerisinde sterilize edilmesi, üretimin biyoreaktörde süspanse hücre karisimimn homojen tutulabilmesi için karistirma isleminin uygulanmasi, karistirilan süspanse hücre karisiminin havalandirilmasi ve sicaklik artisinin disaridan soguk uygulanmasiyla kontrol edilmesi adimlari ile karakterize edilen bir yöntem. . Kültürden ksilanaz üretimi için ekonomik üretim ortaminin; 1-2.5 g/L MgSO4.7H20 içermesi, baslangiç üretim ortami pH degeri 5.5 olan bu besi ortaminin pH degerinin 6.8-8.8 araliginda olmasi ve karistirmali biyoreaktörde üretimin kesikli modda 26-390C sicaklikta gerçeklestirilmesi ile karakterize edilen Istem ladeki gibi bir yöntem. . Üretilen Baci'llus pumilus kültürünün üretim ortamindan ayrilmasinda kati sivi ayirma islemi gerçeklestirilmesi ile karakterize edilen Istem 1 veya 27deki gibi bir yöntem. . Elde edilen ham ksilanaz enzim preparatinin belirlenen molekül büyüklügü araliginda membranlardan basinç altinda ultrafiltrasyon sisteminden geçirilerek konsantre edilmesi ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir yöntem. . Bacillus pumilus YMNX25 kültüründen elde edilebilen, moleküler büyüklügü yaklasik 23 kDa olan, optimum sicakligi 60°C olan ve pH 6-9 araliginda olan yukaridaki istemlerde bahsedilen yöntemlerden herhangi birine göre üretilen bir bakteriyel ksilanaz. . Baci'llus pumiius YMNX25 kültüründen yem katkisi olarak kullanilacak toz formda ksilanaz enzimi üretilmesini saglayan; konsantre edilen ham enzim preparatinin sivinin kuru madde degerinin ksilanaz stabilizatörü (sodyum klorür) ilave edilerek, %17-20 kuru madde degerine yükseltilmesi, stabilizör ilave edilmis ksilanaz preparatinin ayni yönlü dagiticisi olan çikis sicakligi araliginda kurutulmasi adimlari ile karakterize edilen bir yöntem. . Baci'llus pumilus YMNX25 kültüründen yem katkisi olarak kullanilan ve stabilitesi yüksek kaplanmis granül formda ksilanaz enzimi üretilmesini saglayan; konsantre edilen ham enzim preparatina maksimum %25 sodyum klorür ve maksimum %20 sodyum sülfat içeren stabilizatör ilave edilerek kuru madde degerinin %32°ye yükseltilmesi, akiskan yatak sistemine giren havanin bagil neminin nem tutucu sistemle kalsit- do 90=300-400p.m veya malto dekstrin-MD olan tasiyici malzemenin akiskan yatak kurutma haznesine beslenmesi, stabilizatör ilave edilmis ksilanaz preparatinin, akiskan yatak kurutucuda alttan püsküitülerek, nemi alinmis kuru hava ile ürün sicakliginin 50°C°yi geçmeyecek sekilde kurutulmasi, granül ksilanaz enziminin modifiye nisasta, PVA, PEG gibi uygun kaplama malzemeleri kullanarak nemi alinmis kuru hava ile ürün sicakliginin 60°C°yi geçmeyecek sekilde kurutulmasi adimlari ile karakterize edilen bir yöntem 8. Rekombinant Escherichia coli HB101(pEX25) kültüründen bir heterolog sistemde daha hizli ve biyotinle birlikte ksilanaz enzim preparati üretilmesini saglayan; dogal Baci'llus pumi'lus YMNX25 bakterisinden YMNxynA geninin moleküler olarak klonlanmasi, izole edilen YMNxynA geninin piyasada mevcut bir plazmite aktarilmasi ile olusturulan pTX25.1 ara vektörüne aktarilarak önce replike olabilen ve baska bir vektöre klonlanmasina uygun bir plazmit elde edilmesi, elde edilen bu ara plazmitin Escheri'chi'a colilnin XL-l Blue susuna tasinmasi ve çogaltilmasi, pTX25.l ara plazmitindeki YMNxynA geninin piyasada mevcut olan biyotinli rekombinant ksilanaz üretimini saglayan bir anlatim vektörüne tasinarak pEX25 ksilanaz enzim anlatim plazmitinin elde edilmesi. elde edilen bu expresyon plazmitinin Escherichia coli bakterisinin HB101 susuna tasinmasi ve yem katkisi olarak kullanilmaya uygun ksilanaz enziminin üretilmesi adimlari ile karakterize edilen bir yöntem.
TR2014/04579A 2014-04-22 2014-04-22 Yem katkısı olarak kullanılmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmış ürün elde edilmesi yöntemi. TR201404579A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2014/04579A TR201404579A2 (tr) 2014-04-22 2014-04-22 Yem katkısı olarak kullanılmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmış ürün elde edilmesi yöntemi.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2014/04579A TR201404579A2 (tr) 2014-04-22 2014-04-22 Yem katkısı olarak kullanılmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmış ürün elde edilmesi yöntemi.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201404579A2 true TR201404579A2 (tr) 2015-11-23

Family

ID=67980421

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2014/04579A TR201404579A2 (tr) 2014-04-22 2014-04-22 Yem katkısı olarak kullanılmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmış ürün elde edilmesi yöntemi.

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201404579A2 (tr)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2023225459A2 (en) 2022-05-14 2023-11-23 Novozymes A/S Compositions and methods for preventing, treating, supressing and/or eliminating phytopathogenic infestations and infections

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2023225459A2 (en) 2022-05-14 2023-11-23 Novozymes A/S Compositions and methods for preventing, treating, supressing and/or eliminating phytopathogenic infestations and infections

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2657884C (en) Mannanases
EP2857490B1 (en) Novel Mannanase Variants
AU2020203266B2 (en) Protein
CN103997902B (zh) 用木聚糖酶补充的饲料组分
CN112654703A (zh) 用于基于谷类的动物饲料的含木聚糖酶饲料添加剂
US6602700B1 (en) Phenolic acid esterases, coding sequences and methods
EP3099792B1 (en) Methods for improving by-products from fermentation processes using xylanase
CA2880774A1 (en) Xylanases for solubilising arabinoxylan-containing material
RU2720243C2 (ru) Глюкозидгидролазы и их применение в предупреждении и/или лечении патогенной инфекции у животного
TR201404579A2 (tr) Yem katkısı olarak kullanılmak üzere ksilanaz enzimi üretimi ve bu enzimden toz preparat ve kaplanmış ürün elde edilmesi yöntemi.
CN117062909A (zh) 木聚糖酶变体