SE539146C2 - Hydrauliskt fenderverk samt metod för stötdämpning - Google Patents

Hydrauliskt fenderverk samt metod för stötdämpning Download PDF

Info

Publication number
SE539146C2
SE539146C2 SE1350591A SE1350591A SE539146C2 SE 539146 C2 SE539146 C2 SE 539146C2 SE 1350591 A SE1350591 A SE 1350591A SE 1350591 A SE1350591 A SE 1350591A SE 539146 C2 SE539146 C2 SE 539146C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
damping means
fender
chamber
piston rod
main damping
Prior art date
Application number
SE1350591A
Other languages
English (en)
Other versions
SE1350591A1 (sv
Inventor
Kadeby Nils-Åke
Original Assignee
Kadeby Nils-Åke
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kadeby Nils-Åke filed Critical Kadeby Nils-Åke
Priority to SE1350591A priority Critical patent/SE539146C2/sv
Priority to PCT/SE2013/051480 priority patent/WO2014092634A1/en
Priority to DK13818849.5T priority patent/DK2929091T3/en
Priority to NO13818849A priority patent/NO2929091T3/no
Priority to PL13818849T priority patent/PL2929091T3/pl
Priority to EP13818849.5A priority patent/EP2929091B1/en
Publication of SE1350591A1 publication Critical patent/SE1350591A1/sv
Publication of SE539146C2 publication Critical patent/SE539146C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/20Equipment for shipping on coasts, in harbours or on other fixed marine structures, e.g. bollards
    • E02B3/26Fenders
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B59/00Hull protection specially adapted for vessels; Cleaning devices specially adapted for vessels
    • B63B59/02Fenders integral with waterborne vessels or specially adapted therefor, e.g. fenders forming part of the hull or incorporated in the hull; Rubbing-strakes
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A30/00Adapting or protecting infrastructure or their operation
    • Y02A30/30Adapting or protecting infrastructure or their operation in transportation, e.g. on roads, waterways or railways

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Fluid-Damping Devices (AREA)
  • Vibration Dampers (AREA)

Abstract

Uppfinningen avser ett fenderverk för stötdämpning vid kollision mellan två objekt, innefattande en stomme (2) uppvisande ett mottagande organ (3), ett deforrnerbarthuvuddämpningsorgan (4), vilket är inrättat att automatiskt återgå till sin ursprungligaform efter deforrnering, samt minst ett kompletterande dämpningsorgan (6), varihuvuddämpningsorganet (4) och det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet(6) är anordnade hos stommen (2) vid en det mottagande organet (3) motstående sida.Uppfinningen avser även en metod för fenderverkets verkan vid kollision mellan två objekt. (Figur 2)

Description

Hydrauliskt fenderverk sanit nietoti för stötrlänmæiing UPPFINNINGENS BAKGRUND OCH KÄND TEKNIK Föreliggande uppfinning avser ett fenderverk enligt patentkravets 1 ingress och en me-tod för fenderverkets verkan. Fenderverk används för att underlätta för fartyg att läggatill vid en brygga/kaj. När ett fartyg lägger till och kolliderar med en kaj orsakar farty-gets rörelseenergi en stöt, vilken kan upplevas som obehaglig för människor på bådefartyget och på kajen. Stöten kan även orsaka skador hos fartyget och kajen. Fender-verket har som syfte att dämpa stöten genom att absorbera fartygets rörelseenergi.
Uppfinningen kan hänföras till tillverkningsindustrin för bryggor och/eller fartyg.
Av olika anledningar kan det uppstå problem när ett fartyg ska lägga till vid en kaj ochfartygets hastighet kan vara onormalt hög. Ju högre hastighet fartyget har desto störrerörelseenergi måste fenderverket absorbera för att dämpa den uppkomna stöten. Det ärdet viktigt att dämpa stöten så mycket som möjligt för att minimera risken för person-skador och för att minimera skadoma på fartyg och kaj . Fenderverk med syfte attdämpa stötar vid så kallade stävtillägg är ofta hårt utsatta och ställer höga krav pådämpningsförmåga. Vid kollision mellan två objekt uppkommer också ofta en rekyler-ande rörelse. Denna rekylerande rörelse kan likaså upplevas som obehaglig och orsakaskador. Det är därför önskvärt att ett fenderverk verkar både stötdämpande och mini- merar den rekylerande rörelsen.
Det finns idag fenderverk, som underlättar för fartyg att lägga till vid en kaj ellerbrygga. Dokumentet JP2001107337 A visar ett fenderverk, som innefattar en stötmot-tagande platta anordnad på en fender, vari fendem och plattan är anordnade i ändenhos en stång. Stången är i sin andra ände ansluten till en kolvstång hos en oljedämpareoch kan, genom den rörliga ko lvstången, skjutas fram och tillbaka i förhållande tillkajkanten. Fenderverket absorberar kollisionsenergin, som uppkommer då ett fartygkolliderar med den stötmottagande plattan dels genom fendem och dels genom att överföra kollisionsenergin till olj edämparen genom att kolvstången, och därmed stången, trycks in i riktning mot olj edåmparen. Fenderverket stannar i det indragna låget för att minimera avståndet mellan fartyget och kaj en.
Det finns åven andra fenderverk innefattande både en fender och en dåmpare. Doku-ment JP2005002655 A visar ett fenderverk innefattande en ihålig fender, som år såanordnad att den står ut från en kaj mot vattnet. Genom fendem år en dåmpare anord-nad, vilken innefattar en cylinder och en kolv. Cylindem år fast i fendems yttre sidaoch kan skjutas fram och tillbaka i förhållande till fendems faste i kajkanten. I åndenpå kolven år anordnat en tryckmottagande platta. En andra cylinder hos dåmparen år fylld med vatten. Fenderverket kan åven vara anordnat hos fartyget.
Trots kånda lösningar på området finns ett behov av att vidareutveckla ett fenderverk,som verkar dåmpande vid båda höga och låga hastigheter, som uppvisar en hög ener- giabsorptionskapacitet och som minimerar en uppkommande rekylerande rörelse.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Syftet med föreliggande uppfinning år att åstadkomma ett fenderverk, som verkar dåmpande vid både låga och höga hastigheter.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen år att åstadkomma ett fenderverk, som uppvisar en hög energiabsorptionskapacitet. Ännu ett syfte med uppfinningen år att åstadkomma ett fenderverk, som minimerar en rekylerande rörelse hos de kolliderande objekten.
Dessa syften uppnås med fenderverket av det inledningsvis nåmnda slaget, vilket kån- netecknas av de sårdrag som anges i patentkravets l kånnetecknande del.
Genom att anordna ett huvuddåmpningsorgan samt minst ett kompletterande dåmp-ningsorgan, så att de samverkar med varandra och kompletterar varandra, åstadkom- mes ett fenderverk, som verkar dåmpande vid både höga och låga hastigheter, som uppvisar en hög energiabsorptionskapacitet samt minimerar den rekylerande rörelsen hos de kolliderande objekten.
Företrädesvis är det mottagande organet anordnat hos en hos stommen första sida, me-dan huvuddämpningsorganet och det åtminstone ena kompletterande dämpningsorgan-et är anordnade hos en hos stommen andra sida. Företrädesvis är den andra sidan mot-stående den första sidan. Fenderverket är lämpligen anordnat hos ett objekt för attverka stötdämpande vid kollision med ett annat obj ekt. Det mottagande organet är an-ordnat att ta emot det kolliderande objektet. På så sätt går kollisionskraften genom detmottagande organet och stommen, vidare till huvuddämpningsorganet och det åt-minstone ena kompletterande dämpningsorganet. Företrädesvis är huvuddämpningsor- ganet och det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet parallellt anordnade.
Företrädesvis utgörs huvuddämpningsorganet av en D-list, en U-list, Q-list eller fyr-kantslist. Det deforrnerbara huvuddämpningsorganet innefattar företrädesvis ett elas-tiskt material, så som gummi, polymer eller annat. Det åtminstone ena kompletterandedämpningsorganet utgörs företrädesvis av en hydraulisk dämpare. Altemativt utgörsdet åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet av en pneumatisk dämpare.
Lämpligen är huvuddämpningsorganet ihåligt.
Lämpligen innefattar det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet en cylin-der samt en kolvstång koaxiellt anordnad inuti cylindem. Cylindem uppvisar en förstakammare och kolvstången uppvisar en andra kammare. Ko lvstången är företrädesvis iaxiell riktning rörligt anordnad inuti cylindem. Den axiella riktningen sammanfallerlämpligen med den huvudsakliga ko llisionsriktningen. Lämpligen är kolvstången fästvid stommen medan cylindem är fäst vid ett av de kolliderande objekten. Cylindem ärlämpligen styvt anordnad vid det ena kolliderande objektet, så att cylindems yttremantelyta ligger an mot det ena kolliderande objektet. Företrädesvis är cylindem in-skjuten i det ena kolliderande objektet. Företrädesvis uppvisar cylindem en fästanord-ning för att fästa cylindem, och där igenom hela fenderverket till det ena kolliderandeobjektet. Lämpligen utgörs fästanordningen av en cylindem uppvisande fläns, vilken ligger an och fäster mot utsidan av det ena kolliderande objektet. Genom att kolv- stången är fäst i stommen är det mottagande organet och stommen rörligt anordnade iförhållande till det kolliderande objektet, vid vilket cylindem är fäst. Mellan den första kammaren hos cylindem och den andra kammaren hos kolvstången kan en fluid flöda.
När fenderverket är i ett opåverkat tillstånd då ingen kollision föreligger, är huvud-dämpningsorganet företrädesvis odeforrnerat och uppvisar sin ursprungliga form. Hu-vuddämpningsorganet ligger företrädesvis an mot det kolliderande objektet, vid vilketcylindem är fäst. Vidare är det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet i sittursprungliga läge vari den första kammaren och andra kammaren är delvis fyllda medfluiden. Vid det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganets ursprungliga lägeligger kolvstången an mot ett hos cylindem anordnat stopporgan. Företrädesvis be-gränsar stopporganet kolvstångens axiella förflyttning i riktningen bort från det kolli-derande objektet, vid vilket cylindem är fäst. Lämpligen är stopporganet ringformigtoch omsluter kolvstången. Lämpligen är stopporganet anordnat hos den cylindem upp- visande fästanordningen.
Vid kollisioner med låga hastigheter verkar företrädesvis fenderverket dämpande tillstörsta delen genom att huvuddämpningsorganet deforrneras och på så sätt absorberardet kolliderande obj ektets rörelseenergi. Med låga hastigheter avses lämpligen hastig-heter lägre än eller lika med 2 knop. När huvuddämpningsorganet deforrneras, tryckssamtidigt kolvstången långsamt inåt i cylindem, vilket orsakar ett tryck på fluiden iden första kammaren. Trycket medför att fluiden flödar från den första kammaren tillden andra kammaren, och fluidens uppkomna rörelseenergi omvandlas till värme. Fö-reträdesvis medför en låg kollisionshastighet att det åtminstone ena kompletterandedämpningsorganet huvudsakligen inte absorberar någon energi. På så sätt minimerasbelastningen på det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet och dess livs- längd ökar.
Vid kollisioner med höga hastigheter är kraften som fenderverket utsätts för större änvid kollisioner med låga hastigheter och en större dämpning krävs. Med höga hastig-heter avses lämpligen hastigheter över 2 knop. Kollisionskraften medför att huvud- dämpningsorganet deforrneras men inte kan absorbera all kollisionsenergi. Kolv- stången hos det åtminstone ena kompletterande dåmpningsorganet trycks med störrekraft inåt i cylindem och pressas mot fluiden, som förefinns i den forsta kammaren hoscylindem. Kraften på ko lvstången omvandlas till ett tryck på fluiden i den första kam-maren, vilket tryck accelererar flödet av fluiden från den första kammaren till denandra kammaren. Rörelseenergin hos fluiden omvandlas genom viskositetsförlust tillinre vårrne i fluiden och på så sått absorberas kollisionsenergin. Ju högre hastighet hosdet kolliderande objektet, desto större kraft påverkar kolvstången, desto större tryckpåverkar fluiden i den första kammaren och desto större acceleration hos fluiden somflödar till den andra kammaren. På så sått åstadkommes ett fenderverk, som verkardåmpande vid både höga och låga hastigheter och som uppvisar en hög energiabsorpt- ionskapacitet.
Företrådesvis uppvisar cylindem ett inåt i cylindem utskjutande utskott, vilket delvisomsluts av kolvstången. Företrådesvis flödar fluiden mellan den första kammaren hoscylindem och den andra kammaren hos kolvstången genom en spalt åstadkommenmellan kolvstången och det i cylindem utskjutande utskottet. Låmpligen år en bussninganordnad i en öppning i ko lvstångens botten, vari öppningen och bussningen omsluterutskottet. Företrådesvis år bussningen utbytbar och dess håldiameter kan variera för attpå så sått kunna variera storleken på spalten. Genom att åndra storleken på spalten kandet åtminstone ena kompletterande dåmpningsorganets absorptionskapacitet åndras.Altemativt år bussningen så anordnad att den sluter tått mot utskottet och fluiden flö-dar mellan den första och den andra kammaren genom ett flertal små öppningar i kolv- stångens botten.
Företrådesvis begrånsas kolvstångens förflyttning inåt i cylindem inte av något meka-niskt stopp utan stannas når den andra kammaren år så fylld med fluid att trycket inne iden andra kammaren medför att ingen mer fluid kan flöda från den första kammaren hos cylindem in i den andra kammaren hos kolvstången.
Företrådesvis vill huvuddåmpningsorganet automatiskt återgå till sin ursprungliga ode-formerade form efter kollisionen. Genom att både huvuddåmpningsorganet och kolv- stången år anordnade hos (fasta vid) stommen medför huvuddåmpningsorganets åter- gång att kolvstången och cylindern dras isär i axiell riktning och åven det åtminstoneena kompletterande dåmpningsorganet återgår till sitt ursprungliga låge. Når kolv-stången och cylindern dras isår flödar fluiden från den andra kammaren till den förstakammaren. På så sått åstadkommes en tröghet hos kolvstångens förflyttning, vilketbromsar återgången av huvuddåmpningsorganet. På så sått åstadkommes en kontrolle-rad återgång av fenderverket och den rekylerande rörelsen minimeras. Samverkan mel-lan huvuddåmpningsorganet och det åtminstone ena kompletterande dåmpningsorganetmedför åven en automatisk återgång av det åtminstone ena kompletterande dåmpning- sorganet når huvuddåmpningsorganet återgår till sin ursprungliga form.
Låmpligen innefattar fenderverket två kompletterande dåmpningsorgan i samverkanmed huvuddåmpningsorganet. Företrådesvis år de två kompletterande dåmpningsorga-nen parallellt anordnade med huvuddåmpningsorganet. Låmpligen år huvuddåmpning- sorganet anordnat mellanliggande de två kompletterande dåmpningsorganen.Låmpligen utgörs fluiden av en olja. Altemativ utgörs fluiden av gas (luft) eller vatten.Företrådesvis utgörs det mottagande organet av en plan gummiplatta för att minimerarisken att åsamka kolliderande objekt skador. Altemativt utgörs det mottagande orga-net av en våglist i elastiskt material, exempelvis gummi.
Låmpligen år fenderverket anordnat hos en brygga eller kaj. Altemativt år fenderverketanordnat hos ett fartyg, exempelvis en farj a. Företrådesvis år fenderverket avsett attanvåndas vid ståvtillågg med farjor, avsedda för passagerartrafik.
Låmpligen kan fluid fyllas på, bytas eller tömmas genom en ventilanordning anordnadhos det i cylindem utskjutandet utskottet. Företrådesvis år ventilanordningen anordnadcentralt hos utskottets ånde.
Dessa syften uppnås med metoden enligt .
Ytterligare fördelar med uppfinningen framgår av följ ande detaljerade beskrivning.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA I det följ ande beskrivs exempel av uppfinningen med hänvisning till bifogade ritning- ar, på vilka: Fig. 1 visar ett fenderverk i en tvårsnittsvy enligt en utföringsforrn av förelig-gande uppfinning, Fig. 2 visar ett fenderverk i en sidovy enligt fig. 1, Fig. 3a visar ett fenderverk i en sidovy enligt fig. 1 i ett opåverkat tillstånd, Fig. 3b visar ett fenderverk i en sidovy enligt fig. 1 i ett kollisionstillstånd, Fig. 4 visar ett parti hos fenderverket enligt en ytterligare utföringsforrn av före-liggande uppfinning, och Fig. 5 visar ett flödesschema över en metod vid fenderverk.
DETALJERAD BESKRIVNING AV UPPFINNINGEN Föreliggande uppfinning kommer nu att beskrivas såsom utföringsexempel. För tyd-lighetens skull har komponenter utan betydelse för uppfinningen utelåmnats på rit-ningen. Samma detalj er som visas i flera figurer kan i vissa fall sakna hånvisningsbe- teckning, men motsvara dem som har hånvisningsbeteckning.
Fig. 1 visar ett fenderverk 1 för stötdåmpning vid kollision mellan två objekt i en tvår-snittsvy enligt en föredragen utföringsforrn av föreliggande uppfinning. Fenderverket 1innefattar en stomme 2 uppvisande ett mottagande organ 3. Det mottagande organet 3år företrådesvis en gummiplatta anordnad hos en hos stommen 2 första sida. Det mot-tagande organet 3 har företrådesvis som syfte att vid kollision ta emot och dårrnedligga an mot ett av de kolliderande objekten. Hos en hos stommen 2 andra sida, före-trådesvis motstående sidan hos vilken det mottagande organet 3 år anordnat, år ett hu-vuddåmpningsorgan 4 anordnat. Huvuddåmpningsorganet 4 utgörs företrådesvis av enD-list, vilken år deforrnerbar och vilken automatiskt vill återgå till sin ursprungligaform efter deforrnering. Vidare år minst ett kompletterande dåmpningsorgan 6 anord- nat i anslutning till stommen 2, på samma sida som huvuddåmpningsorganet 4. Låmp- ligen är huvuddämpningsorganet 4 och det åtminstone ena kompletterande dämpning-sorganet 6 parallellt anordnade. Det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet6 är företrädesvis en hydraulisk dämpare och innefattar en cylinder 8, vilken uppvisarett inuti cylindem 8 utskjutande utskott 10. Cylindem 8 uppvisar även en fästanord-ning 18 för att fästa cylindem 8, och därmed fenderverket 1, hos ett kolliderande ob- j ekt 20. Fästanordningen 18 är företrädesvis en cylindem 8 uppvisande fläns. Cylin-dem 8 är företrädesvis inskjuten i det kolliderande objektet 20, vari fästanordningen 18ligger an mot utsidan av det kolliderande objektet 20. Företrädesvis utgörs det kollide-rande objektet 20, hos vilket fenderverket 1 är anordnat, av en brygga/kaj. Altemativtutgörs det kolliderande objektet 20 av ett fartyg. Det åtminstone ena kompletterandedämpningsorganet 6 innefattar vidare en kolvstång 12, vilken är koaxiellt anordnadinuti cylindem 8. Kolvstången 12 är rörligt anordnad i axiell riktning inuti cylindem 8och i ena änden ansluten till (fäst vid) stommen 2. På så sätt är det mottagande organet3 och stommen 2 rörligt anordnade i förhållande till det kolliderande objektet 20. Cy-lindem 8 uppvisar en första kammare 9 och kolvstången 12 uppvisar en andra kam-mare 13. Genom en Öppning i kolvstångens 12 botten omsluter kolvstången 12 utskot-tet 10 i cylindem 8. Vid axiell förflyttning av kolvstången 12 inåt i cylindem 8 omslu-ter kolvstången 12 en större del av utskottet 10. I öppningen hos kolvstången 12 ärföreträdesvis en bussning 16 anordnad, mellan vilken bussning 16 och utskottet 10åstadkommes en spalt 14. Storleken på spalten 14 bestäms av storleken på bussningens16 håldiameter. Inuti den första kammaren 9 hos cylindem 8 och den andra kammaren13 hos kolvstången 12 förefinns en fluid F, vilken kan flöda mellan den första kamma-ren 9 och den andra kammaren 13, genom spalten 14. För påfyllning och/eller tömningav fluiden F är ett ventilorgan 22 anordnat hos utskottet 10. Företrädesvis är ventilor-ganet 22 anordnat centralt hos en del av utskottet 10 som alltid omsluts av kolvstången12. Ett ringforrnigt stopporgan 24 är anordnat hos cylindems 8 fästanordning 18, om-slutande kolvstången 12. Stopporganet 24 har som syfte att begränsa kolvstångens 12axiella förflyttning iriktning bort från det kolliderande objektet 20, vid vilket cylin-dem 8 är fäst. När kolvstången 12 ligger an mot stopporganet 24 är det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet i sitt ursprungliga läge.
Fig. 2 visar en sidovy av fenderverket 1 enligt f1g. 1 där ytterligare ett kompletterandedämpningsorgan 6 är anordnat i anslutning till stommen 2. Fenderverket 1 enligt f1g. 2uppvisar ett opåverkat tillstånd då ingen kollision föreligger mellan objektet 20, hos vilket fenderverket är anordnat, och ett annat objekt.
Fig. 3a visar en sidovy av fenderverket 1 enligt f1g. 1 i ett opåverkat tillstånd medanf1g. 3b visar fenderverket 1 enligt f1g. 1 under kollision. När fenderverket 1 är i ettopåverkat tillstånd, då ingen kollision föreligger, är huvuddämpningsorganet 4 ode-formerat och ligger företrädesvis an mot det kolliderande objektet 20, det åtminstoneena kompletterande dämpningsorganet 6 är i sitt ursprungliga läge och den förstakammaren 9 och den andra kammaren 13 är delvis fyllda med fluiden F. Företrädesvisär fluidvolymen hos det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet 6, i dessursprungliga läge, det totala utrymmets volym minus volymförändringen som motsva-ras av en förflyttning av kolvstången 12 inåt i cylindem 8. Vid kollisioner med lågahastigheter verkar fenderverket 1 dämpande till största delen genom att huvuddämp-ningsorganet 4 deforrneras och på så sätt absorberar kollisionsenergin. Ett kolliderandeobjekt, exempelvis en färja, kolliderar med fenderverket 1, anordnat hos det kollide-rande objektet 20, exempelvis en brygga. Det mottagande organet 3 och stommen 2utsätts för en kollisionskraft och trycker huvuddämpningsorganet 4 mot det kollide-rande objektet 20, vilket medför att huvuddämpningsorganet 4 komprimeras och ab-sorberar kollisionsenergin. Det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet 6påverkas samtidigt genom att det mottagande organet 3 och stommen 2 trycker påkolvstången 12, vilken förflyttas i axiell riktning inåt i cylindem 8 och trycker motfluiden F som förefinns i den första kammaren 9 hos cylindem 8. Fluiden F flödardärrned från den första kammaren 9 till den andra kammaren 13. Vid långsamma ko l-lisionshastigheter utsätts kolvstången 12 för en begränsad kraft, vilket medför ett för-hållandevis lågt tryck mot fluiden F. På så sätt medför företrädesvis en låg kollisions-hastighet att det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet 6 huvudsakligeninte absorberar någon kollisionsenergi. På så sätt minskas slitaget på det åtminstoneena extra dämpningsorganet 6, vilket förlänger dess livslängd. Vid kollisioner medhöga hastigheter är kraften som fenderverket 1 utsätts för större. Kraften medför att huvuddämpningsorganet 4 komprimeras men inte kan absorbera all kollisionsenergi.
Det åtminstone ena kompletterande dåmpningsorganet 6 aktiveras genom att kolv-stången 12 pressas i axiell riktning inåt i cylindern 8 och kolvstångens 12 botten tryck-er mot fluiden F som förefinns i den forsta kammaren 9 hos cylindem 8. Kraften påkolvstången 12 omvandlas till ett tryck på fluiden F och på så sått accelereras flödet avfluiden F från den första kammaren 9 till den andra kammaren 13. Rörelseenergin hosfluiden F omvandlas genom viskositetsförlust till vårrne och kollisionsenergin absorbe-ras. Ju högre hastighet hos det kolliderande objektet, desto större tryck utsåtts fluiden Fför, desto större blir accelerationen av fluiden F som flödar från den första kammaren 9till den andra kammaren 13 och desto större blir energiabsorptionen. Företrådesvisbegrånsas kolvstångens 12 förflyttning inåt i cylindem 8 inte av något mekaniskt stopputan stannas når den andra kammaren 13 år så fylld med fluid F att trycket inne i denandra kammaren 13 medför att ingen mer fluid F kan flöda från den första kammaren 9 hos cylindem 8 in i den andra kammaren 13 hos kolvstången 12.
Efter kollisionen enligt f1g. 3b vill huvuddåmpningsorganet 4 återgå till sin ursprung-liga odeforrnerade form. Genom att huvuddåmpningsorganet 4 år fast vid stommen 2medför huvuddåmpningsorganets 4 återgång till sin ursprungliga form att stommen 2rör sig i riktning bort från det kolliderande objektet 20. Genom att kolvstången 12 li-kaså år fast vid stommen 2 medför således huvuddåmpningsorganets 4 återgång attkolvstången 12 rör sig iriktning bort från det kolliderande objektet 20. Kolvstången 12och cylindem 8 dras på så sått isår i axiell riktning och det åtminstone ena komplette-rande dåmpningsorganet 6 återgår till sitt ursprungliga låge. Når kolvstången 12 ochcylindem 8 dras isår flödar fluiden F från den andra kammaren 13 till den första kam-maren 9. Fluidens F förflyttning medför en tröghet hos kolvstångens 12 axiella för-flyttning, vilket bromsar stommens 2 rörelse i riktning bort från det kolliderande ob- j ektet 20. Detta medför att återgången av huvuddåmpningsorganet 4 bromsas. På såsått åstadkommes en kontrollerad återgång av fenderverket 1 och en rekylerande rö-relse minimeras, vilket minskar risken för skador hos kollisionsobj ekten samt minime- rar risken för personskador hos månniskor som förefinns hos kollisionsobj ekten.
Fig. 4 visar ett kompletterande dåmpningsorgan hos ett fenderverk 1 för stötdåmpning vid kollision mellan två objekt i en tvårsnittsvy enligt en utföringsforrn av föreliggande 11 uppfinning. Detta kompletterande dämpningsorgan 6 utgörs av en pneumatisk dämpare där fluid F innefattar gas.
Fig. 5 visar en metod vid fenderverk för stötdämpning vid kollision mellan två objekt,vilket fenderverk 1 innefattar en stomme 2 uppvisande ett mottagande organ 3, ett de-formerbart huvuddämpningsorgan 4, vilket är inrättat att automatiskt återgå till sinursprungliga form efter deforrnering, samt minst ett kompletterande dämpningsorgan6. Metoden innefattar stegen (a) att mottaga en kollisionskraft från ett kolliderandeobjekt med det mottagande organet 3, (b) att absorbera det kolliderande obj ektets rö-relseenergi med huvuddämpningsorganet 4, genom att komprimera huvuddämpnings-organet 4, vilket är anordnat hos stommen 2 på motsatt sida i förhållande till det mot-tagande organet 3, samt (c) att absorbera den resterande rörelseenergin (överskottsrö-relseenergin) med det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet 6, vilket äranordnat på samma sida som huvuddämpningsorganet 4 hos stommen 2, genom attomvandla överskottsrörelseenergin till Värme. Vidare innefattar metoden steget att (d)motverka en rekylerande rörelse när huvuddämpningsorganet 4 efter deforrnering villåtergå till sin ursprungliga form, genom att de på samma sida anordnade huvuddämp- ningsorganet 4 och det åtminstone ena kompletterande dämpningsorganet 6 samverkar.
Föreliggande uppfinning skall inte ses begränsad till ovan beskrivna utföringsexempel,utan modifieringar och kombinationer av dessa kan förekomma inom ramen för upp-finningen. Exempelvis kan fenderverket innefatta fyra hydrauliska dämpare eller flera.Förutom pneumatisk och hydraulisk dämpare kan elektromagnetisk dämpare användas.Med motstående sida hos stommen kan avses den sida hos stommen som är vänd bortfrån det objekt som kolliderar med (går emot) fenderverket. Det vill säga den sida som är motstående det mottagande organet hos stommen.

Claims (9)

1. Fenderverk (1) for stötdåmpning vid kollision mellan två objekt, varvid fenderver-ket (1) år anpassat for att anordnas vid det ena kolliderande objektet (20), fender-verket (1) innefattande en stomme (2) uppvisande ett mottagande organ (3), ett de-formerbart huvuddåmpningsorgan (4), vilket vill automatiskt återgå till sin ur-sprungliga form efter deforrnering, samt minst ett kompletterande dåmpningsorgan(6), varvid huvuddåmpningsorganet (4) och det åtminstone ena kompletterandedåmpningsorganet (6) år parallellt anordnade hos stommen (2) vid en det motta-gande organet (3) motstående sida, varvid det åtminstone ena kompletterandedåmpningsorganet (6) utgörs av en hydraulisk eller pneumatisk dåmpare, känne-tecknat av att huvuddåmpningsorganet (4) år anordnat att ligga an mot det kollide-rande objektet (20) vid vilket fenderverket (1) år anpassat for att anordnas, varviddet mottagande organet (3) och stommen (2) år anordande att vid kollision utsåttasfor en kollisionskraft och dårrned trycka huvuddåmpningsorganet (4) mot nåmndakolliderande objekt (20), så att huvuddåmpningsorganet (4) komprimeras och ab- sorberar kollisionsenergi.
2. Fenderverk enligt krav 1, vari huvuddåmpningsorganet (4) utgörs av en D-list.
3. Fenderverk enligt något av föregående krav, vari det åtminstone ena kompletterande dåmpningsorganet (6) innefattar en cylinder (8), vilken uppvisar en första kammare(9), samt en kolvstång (12) uppvisande en andra kammare (13), vilken kolvstång(12) år rörligt anordnad inuti cylindem (8), vari en fluid (F) kan flöda mellan den forsta kammaren (9) och den andra kammaren (13).
4. Fenderverk enligt krav 3, vari cylindern (8) uppvisar ett inåt i cylindem (8) utskju- tande utskott (10), vilket utskott (10) delvis omsluts av kolvstången (12).
5. Fenderverk enligt krav 4, vari fluiden (F) flödar mellan den forsta kammaren (9) och den andra kammaren (13) genom en spalt (14), åstadkommen mellan en öppning i kolvstångens (12) botten och utskottet (10). 13
6. Fenderverk enligt krav 5, vari en utbytbar bussning (16) år anordnad i öppningen ikolvstångens (12) botten, så att spalten (14) åstadkommes mellan bussningen (16) och utskottet (10).
7. Fenderverk enligt något av föregående krav, vari fenderverket (1) år anordnat hos ett fartyg.
8. Fenderverk enligt något av föregående krav, vari fenderverket (1) år anordnat hos en brygga eller kaj.
9. Metod för Ü stötdåmpning gfiriçgjlglst__fençierjyerjlg__(l_)_vid kol- lision mellan två objekt dår fenderverket (1) år anordnat vid det ena kolliderandeobjektet (20), vilket fenderverk (1) innefattar en stomme (2) uppvisande ett motta-gande organ (3), ett deforrnerbart huvuddåmpningsorgan (4), vilket vill automa-tiskt återgå till sin ursprungliga form efter deforrnering, samt minst ett komplette-rande dåmpningsorgan (6), varvid det kompletterande dåmpningsorganet (6) ut-görs av en hydraulisk eller pneumatisk dåmpare och varvid huvuddåmpningsorga-net (4) ligger an mot det kolliderande objektet (20) vid vilket fenderverket (1) år anordnat, vari metoden innefattar stegen att: - mottaga en kollisionskraft från ett kolliderande objekt med det mottagande or-ganet (3), - absorbera det kolliderande objektets rörelseenergi med huvuddåmpningsorgan-et (4), genom att huvuddåmpningsorganet (4), vilket år anordnat hos stommen(2) på motsatt sida i förhållande till det mottagande organet (3), trycks mot detkolliderande objektet (20) vid vilket fenderverket (1) år anordnat, varvid hu-vuddåmpningsorganet (4) komprimeras och absorberar kollisionsenergi, - absorbera överskottsrörelseenergi med det åtminstone ena kompletterandedåmpningsorganet (6), vilket år anordnat på samma sida som huvuddåmpning-sorganet (4) hos stommen (2) parallellt med huvuddåmpningsorganet (4), ge- nom att omvandla överskottsrörelseenergin till vårrne, 14 motverka en rekylerande rörelse når huvuddåmpningsorganet (4) efter defor-mering vill återgå till sin ursprungliga form, genom att de på samma sida an-ordnade huvuddåmpningsorganet (4) och det åtminstone ena kompletterande dåmpningsorganet (6) samverkar.
SE1350591A 2012-12-10 2013-03-21 Hydrauliskt fenderverk samt metod för stötdämpning SE539146C2 (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1350591A SE539146C2 (sv) 2013-03-21 2013-03-21 Hydrauliskt fenderverk samt metod för stötdämpning
PCT/SE2013/051480 WO2014092634A1 (en) 2012-12-10 2013-12-10 Hydraulic fender apparatus
DK13818849.5T DK2929091T3 (en) 2012-12-10 2013-12-10 Hydraulic bumper device
NO13818849A NO2929091T3 (sv) 2012-12-10 2013-12-10
PL13818849T PL2929091T3 (pl) 2012-12-10 2013-12-10 Hydrauliczne urządzenie odbojowe
EP13818849.5A EP2929091B1 (en) 2012-12-10 2013-12-10 Hydraulic fender apparatus

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1350591A SE539146C2 (sv) 2013-03-21 2013-03-21 Hydrauliskt fenderverk samt metod för stötdämpning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1350591A1 SE1350591A1 (sv) 2014-09-22
SE539146C2 true SE539146C2 (sv) 2017-04-18

Family

ID=51723018

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1350591A SE539146C2 (sv) 2012-12-10 2013-03-21 Hydrauliskt fenderverk samt metod för stötdämpning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE539146C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE1350591A1 (sv) 2014-09-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2779200C (en) Shock energy absorber
US6135252A (en) Shock isolator and absorber apparatus
US8051995B2 (en) Energy dissipation device for a car body of a multi-member rail vehicle
KR101391053B1 (ko) 압축력 감쇠 장치
CN203637622U (zh) 吸能式汽车座椅
US20120186436A1 (en) Shock energy absorber
JP5338841B2 (ja) 油圧式ショックアブソーバ
AU2008297177A1 (en) Replaceable energy absorbing structure, especially for use in combination with a buffer
CN100569561C (zh) 一种汽车碰撞主动保护缓冲装置
CA2236458C (en) Energy absorption apparatus
SE539146C2 (sv) Hydrauliskt fenderverk samt metod för stötdämpning
CN104842906B (zh) 吸能缓冲装置、防撞结构和车辆
CN206458761U (zh) 一种高效能油压缓冲器
EP2929091B1 (en) Hydraulic fender apparatus
CN1810546A (zh) 汽车碰撞弹性缓冲器
AU768589B2 (en) Slidable and impact absorbing keel
CN210455145U (zh) 一种液压靠泊防撞系统
US3771778A (en) Pressurized rubber for absorbing impact energy
PL222340B1 (pl) Wielostopniowy zderzak kolejowy
CN106494339A (zh) 一种单气式液压汽车保险杠
KR101982861B1 (ko) 차량의 범퍼 완충구조
CN102167085A (zh) 一种汽车正面碰撞吸能装置
US10822111B2 (en) System for protecting an aircraft against hard landings
US3150866A (en) Maximum energy absorbing hydraulic cushion
CN206916700U (zh) 一种液体散货运输用码头防撞装置