SE535535C2 - Extrikationsbräda samt förfarande för att använda extrikationsbrädan - Google Patents

Extrikationsbräda samt förfarande för att använda extrikationsbrädan Download PDF

Info

Publication number
SE535535C2
SE535535C2 SE1001047A SE1001047A SE535535C2 SE 535535 C2 SE535535 C2 SE 535535C2 SE 1001047 A SE1001047 A SE 1001047A SE 1001047 A SE1001047 A SE 1001047A SE 535535 C2 SE535535 C2 SE 535535C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
board
extraction board
extraction
injured person
force
Prior art date
Application number
SE1001047A
Other languages
English (en)
Other versions
SE1001047A1 (sv
Inventor
Bertil Jonsson
Original Assignee
Bertil Jonsson Med Jonber Konsult Fa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bertil Jonsson Med Jonber Konsult Fa filed Critical Bertil Jonsson Med Jonber Konsult Fa
Priority to SE1001047A priority Critical patent/SE535535C2/sv
Priority to PCT/SE2011/000187 priority patent/WO2012057668A1/en
Publication of SE1001047A1 publication Critical patent/SE1001047A1/sv
Publication of SE535535C2 publication Critical patent/SE535535C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61GTRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
    • A61G1/00Stretchers
    • A61G1/013Stretchers foldable or collapsible
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61GTRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
    • A61G1/00Stretchers
    • A61G1/003Stretchers with facilities for picking up patients or disabled persons, e.g. break-away type or using endless belts
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61GTRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
    • A61G1/00Stretchers
    • A61G1/04Parts, details or accessories, e.g. head-, foot-, or like rests specially adapted for stretchers
    • A61G1/044Straps, bands or belts

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)
  • Seats For Vehicles (AREA)

Abstract

Uppfinningen avser en extrikationsbräda (1) vilken exempelvis är avsedd används vidförflyttning av en skadad. Extrikationsbräda (1) innefattar minst en första del (2) och minst enandra del (3) vilka är teleskopiskt justerbara inbördes. Extrikationsbrädan (1) innefattar vidareminst en kraftavgivande enhet (1 1) vilken vid behov avger kraft som strävar efter att partiellttrycka isär den första delen (2) och den andra delen (3). Den föreliggande uppfinningen innefattar även ett forfarande för användning avextrikationsbrädan (1) där extrikationsbrädan (1) initialt placeras i sammanpressat läge mellanryggen på den skadade och fordonsstolens ryggstöd varefter den skadade temporärt fixeras tillextrikationsbrädans övre del (2). Unikt med förfarandet är den kraftavgivande enhetens (1 1)avgivna kraft vid behov kan användas som hj älpkraft för att förflytta extrikationsbrädan (1),med den skadade, ur fordonets stol samtidigt som extrikationsbrädan (1) förlängs. Efter attextrikationsbrädan (1) med den skadade förflyttas ur fordonets stol förflyttas extrikationsbrädan (1) med den skadade ut ur fordonet.

Description

535 535 Utford forskning har vidare även fastlagt omfånget av alla rörelseriktningar mellan samtliga kotor i ryggraden. Vidare har även omfånget av skadlig och riskabel ledrörlighet dokumenterats som riskerar att leda till ryggmärgspåverkan vid instabilitet i ryggen.
Ryggmärgsskador uppkommer genom direkt eller indirekt tryck mot ryggmärgen.
Ryggmärgsskador kan vidare uppkomma på grund av mekanisk instabilitet i ryggraden eller förorsakas av efterföljande blödning/ svullnad som ger tryckökning mot ryggmärgen.
Instabiliteten i ryggraden beror främst på frakturer i ryggradens kotor. Instabiliteten i ryggraden kan även bero på skador på ligament och disken.
För att undvika att uppkomna skador förvärras i samband med räddningsarbetet försöker personer i räddningstjänsten och ambulanssjukvården i samband med räddningsarbetet att ñxera den skadades nacke och ryggrad mycket noga med avsikten att rörelser medförande följdskador undviks. Fixeringen av nacken sker exempelvis genom att räddningspersonalen initialt utför en manuell fixering av nacken med händema vilket senare kompletteras med en styv halskrage som appliceras på den skadade i fordonet innan han/hon tas ut ur fordonet för transport till akutsjukhus för behandling.
I samband med extrikation av skadade ut ur fordon används oftast extrikationsbrädor av olika typer med varierande bredd och längd. De längsta av dessa brädor är av helkroppslängd.
Andra extrikationsbrädor har en längd motsvarande längden på en persons överkropp (i sittande ställning från sätet och uppåt). Vanligt förekommande är att de båda typerna används samtidigt vid extrikation av en skadad person. Först placeras den korta brädan mellan den skadades rygg och ryggstödet varefter den skadade fixeras till brädan. Räddningspersonalen lyfter/drar därefter den korta brädan bakåt/uppåt längs efter ryggstödet. Under tiden fixeras den skadades nacke av en medhjälpare. En annan person lyfter den skadades ben så att dessa hålls i en så rak linje som möjligt med kroppen. Ofta dras den skadade över till en fullängdsbräda som sedan dras ut ur bilen exempelvis genom bakrutan på fordonet (om taket på fordonet klipps av underlättas förflyttningen av den skadade ut ur fordonet).
Att använda fler än en extrikationsbräda i samband med ett räddningsarbete är förenat med flera problem. Det är naturligtvis besvärligare för räddningspersonal att handha flera räddningsverktyg än nödvändigt och utrustning i flera delar tar exempelvis oftast onödig stor plats i räddningsfordon med mera. Vidare är det inte tidseffektivt att behöva flytta skadade 535 535 mellan olika brädor och just tid är en viktig faktor i räddningsarbete. Ett ytterligare problem är att den skadades skador kan förvärras genom att dessa måste dras från en halvlängdsbräda till en fullängdsbräda för att förflyttas ur till exempel ett fordon till väntande ambulansbår eller liknande. Det finns således ett behov av en enda extrikationsbräda som klarar alla räddningsmoment i exempelvis en olyckssituation, från till exempel fixeringen inuti ett fordon fram till omhändertagandet på en sjukvårdsinrättning.
Känd teknik Extrikationsbrädor är kända i ett stort antal olika varianter. Exempelvis beskrivs en delbar variant av en extrikationsbräda i patentskriften WO9408542Al. Konstruktionen enligt patentskriften skiljer sig i stor omfattning från konstruktionen enligt föreliggande patentansökan. Exempelvis är extrikationsbrädan, enligt patentskriften, inte teleskopiskt justerbar i extrikationsbrädans längsriktning.
I patentskriften US3707734 beskrivs en variant av en bår vilken innefattar två delar vilka kan användas var fór sig eller sammankopplade med varandra. Exempelvis kan delama användas som ”spine board” vid fórflyttande av en skadad, som sitter i en fordonsstol i ett fordon, ut ur fordonet. Konstruktionen enligt patentskriften skiljer sig dock i väsentlig omfattning från konstruktionen enligt den föreliggande patentansökan. Exempelvis är bårens längd inte teleskopisk justerbar.
I patentskriften US3449776 beskrivs en variant av en bår som innefattar teleskopiskt utdragbara och inskjutbara delar i bårens längsriktning och tvärriktning. Konstruktionen skiljer sig i övrigt i stor omfattning i förhållande till den föreliggande patentansökan.
Exempelvis är båren inte avsedd och möjlig att använda vid extrikation av en skadad ut ur ett fordon.
Ipatentskrifien US5384926 beskrivs en variant av en bår innefattande en ramkonstruktion vilken är teleskopiskt anordnad i bårens längsriktning. Konstruktionen innefattar även energiackumulerande fjädrar vilka tryck ihop när båren teleskopiskt förkortas. Konstruktionen skiljer sig i stor omfattning från den föreliggande patentansökan. Konstruktionen är 535 535 exempelvis inte avsedd (och inte läinplig) att användas som en extrikationsbräda i samband med räddningsarbete av en skadad ut ur ett fordon.
Kort redogörelse av ändamâlen med den föreliggande uppfinningen Det huvudsakliga ändamålet med den föreliggande uppfinningen är att skapa en förbättrad extrikationsbräda vilken väsentligen underlättar räddningspersonalens möjlighet att förflytta skadade ut ur fordon. Ett annat ändamål med den föreliggande uppfinningen är att åstadkomma ett förfarande för användning av extrikationsbrädan vilket medför en väsentligen minskad risk för att den skadade patienten råkar ut för följdskador vid extrikationen.
Kortfattad beskrivning av i följande stycken hänvisade figurer I den följande detaljerade beskrivningen av den föreliggande uppfinningen kommer hänvisning och referenser till följande figurer att ske. Respektive figur beskrivs kortfattat i den följande figurförteckningen. Notera att figurema är schematiska och att detalj er därmed kan vara utelämnade i dessa. De i figurema exemplifierade utföringsformeriia är inte begränsande för skyddsomfånget för den föreliggande patentansökan.
Figur 1 visar schematiskt extrikationsbrädan i ett hopskjutet läge.
Figur 2 visar schematiskt extrikationsbrädan i ett utskjutet läge.
Figur 3 visar schematiskt principen för längförändring av extrikationsbrädan.
Figur 4 och 5 visar en första alternativ utföringsforin av extrikationsbrädan.
Figurer 6 till 12 visar det sekventiella förfarandet vid användningen av extrikationsbrädan.
Detaljerad beskrivning av den föreliggande uppfinningen Med hänvisning till figurema visas en extrikationsbräda 1. Extrikationsbrädan 1 är företrädesvis avsedd att användas för att förflytta en person från en position till en annan position i samband med räddningsarbete eller liknande. Företrädesvis är extrikationsbrädan 1 avsedd att användas för att förflytta en skadad person ut ur ett fordon vid exempelvis en trafikolycka eller liknande. Extrikationsbrädan 1 kan även användas i andra sammanhang. 535 535 Extrikationsbrädans l detaljutfonnning kan variera i stor omfattning inom ramen för den föreliggande uppfinningen. Gemensamt för tänkbara utföringsforrner av exuikationsbrädan l, enligt den föreliggande patentansökan, är att extrikationsbrädans längd är justerbart anordnad.
Justeringen av brädans l längd kan ske på ett antal olika sätt. Iden visade utföringsforrnen i figur l och 2 justeras längden av extrikationsbrädan teleskopiskt (förkortning och förlängning) genom att extrikationsbrädan innefattar minst en första del 2 och minst en andra del 3 vilka är teleskopiskt anordnade i förhållande till varandra i extrikationsbrädans längdriktning. Extrikationsbrädan är teleskopiskt justerbar mellan ett hopskjutet läge (enligt figur 2) och ett utskjutet läge (enligt figur l). I altemativa utföringsforrner av extrikationsbrädan kan extrikationsbrädan innefatta minst tre delar varav minst två av dessa är teleskopiskt anordnade inbördes. Den i figurerna visade tekniken utgör bara en av de tänkbara variantema av tekniker som kan användas till att möjliggöra en längdjustering av extrikationsbrädan.
I den exemplifierande utföringsforrnen av extrikationsbrädan 1 innefattar den första delen 2 minst en första ram (eller annan benämning) 4 till vilken minst en första stödjande struktur (ryggstöd, stödjande segment, eller liknande) 5 är ansluten. Den första ramen 4 utgörs i den exemplifierande utföringsforrnen av minst en första ramdel 4a, minst en andra ramdel 4b (utgör den ena änden av extrikationsbrädan) samt minst en tredje ramdel 4c. Den stödjande strukturen 5 utgör ryggstöd till den skadade personen. Den andra delen 3, i den exemplifierande utföringsfomien av extrikationsbrädan, innefattar vidare minst en andra ram 6 samt minst en andra stödjande struktur 7. Den andra ramen 6 utgörs i den exemplifierande utföringsforrnen av minst en första ramdel 6a, minst en andra ramdel 6b (utgör den andra änden av extrikationsbrädan) samt minst en tredje ramdel 6c. Den första ramen 4 och den andra ramen 6 kan exempelvis utgöras av rör, profiler eller liknande. Iden i figurema visade utföringsforrnen är den första ramen 4 och den andra ramen 6 U-formade. Den första rarnens 4 och den andra ramens 6 form kan variera stort inom ramen för den föreliggande uppñnningen. Även de stödjande strukturemas 5 och 6 konstruktion och form kan variera stort inom ramen för den föreliggande uppñnningen.
Den första delen 2 är företrädesvis tillverkad av aluminium, polymert material eller liknande.
Den första delen kan i alternativa utföringsforrner vara tillverkad av ett annat för ändamålet lärnpligt material eller kombination av material. Den andra delen (inskjutbara delen) 3 kan 535 535 vara tillverkad av aluminium, ett polymert material, väv eller av ett annat för ändamålet lärnpligt material eller kombination av material. Materialvalet bör även ta hänsyn till eventuellt efterkommande röntgenundersökningar av den skadade på sjukhus.
Extrikationsbrädans l tvärsnitt har en form vilken medger en god passform mellan den skadades rygg samt skålningen av ryggstödet på stolen. Extrikationsbrädans tvärsnitt kan företrädesvis vara av en konvex form. I altemativa utföringsforrner kan bårens tvärsitt vara av en annan för ändamålet lämplig form.
Extrikationsbrädan 1 innefattar vidare ett antal grepp 8 eller handtag 9 eller liknande med vilken extrikationsbrädan kan greppas i samband med användning av denna. 1 den enklaste formen utgörs greppen 8 av delar av ramen, vilket förutsätter att de stödjande strukturema i anslutning till ramen innefattar en eller flera urtagningar eller liknande. Handtagen 9 kan exempelvis utgöras av öglor som formats av ett band eller liknande och som anslutits till rarnen 4.
Extrikationsbrädan 1 innefattar vidare minst en fixeringsrem 10 och företrädesvis ett flertal fixeringsremmar 10. Fixeringsremmarna 10 är avsedda att användas till att temporärt fixera personen till extrikationsbrädan i samband med användningen av extrikationsbrädan.
Företrädesvis är extrikationsbrädan 1 av två olika typer varav den ena är relativt kortare och den andra är relativt längre. Den relativt kortare varianten av extrikationsbrädan 1 används om taket på fordonet behålls vid extrikationen. Den relativt längre varianten av extrikationsbrädan används om taket tas bort från fordonet vid extrikationen.
Unikt med den föreliggande extrikationsbrädan 1 är att denna i föredragna utföringsformer innefattar en funktion där minst en kraftavgivande enhet 11, vilken är avsedd att med en kraft påverka den första delen 2 och den andra delen 3 att skjutas från varandra (och därigenom ökar extrikationsbrädans längd). Kraften för att öka längden på extrikationsbrädan, genom att delen 3 partiellt trycks ut ur delen 2, kan exempelvis även erhållas från minst en energiackumulerande enhet 12. Den energiackumulerande enheten ackumulerar energi i samband med att brädan trycks ihop (längdminskning av extrikationsbrädan) respektive frigör energi vid en förlängning av extrikationsbrädan. Efter att extrikationsbrädans första del 2 och 535 535 andra del 3 tryckts ihop, och energi ackumulerats i den energiackumulerande enheten 12 eller i de energiackumulerande enhetema 12, kan den första del 2 (ramen) och den andra delen 3 (ramen) temporärt låsas med varandra med minst en låsanordning 13 och minst en frigöringsmekanism 14. Låsanordning 13 och frigöringsmekanismen 14 kan utgöras av separata enheter eller vara integrerade i en och samma enhet. I alternativa utföringsfonner är det tänkbart att extrikationsbrädans 1 forsta del 2 och andra del 3 kan låsas i flera olika nivåer av sammanpressning (stegvist eller steglöst). I altemativa utföringsforrner är det tärikbaxt att de energiackumulerande 12 enheterna är placerade exteriört i förhållande till extrikationsbrädan 1.
Den energiackumulerande enheten 12 kan utgöras av en eller flera fjädrar 15 vilka komprimeras vid sarnmanpressning (förkortning av) av extrikationsbrädan 1. När fjädem 15 pressats samman låses fjädrarna i det sammanpressade läget med låsanordningen 13. Fjädem 15 kan exempelvis utgöras av en gasfjäder eller annan typ av fjäder 15. I figur 3 visas ett exempel på en extrikationsbräda 1 innefattande minst en första energiackumulerande enhet och minst en andra energiackumulerande enhet. Respektive energiackumulerande enheter innefattar vardera minst en tryckfjäder, eller altemativt minst en gasfjäder). Den sammanlagda kraften, i de energiackumulerade enhetema (fjädrama), kan exempelvis uppgå till mellan 300 - 800 N, företrädesvis 500 N. Gasfjädern skall innefatta en funktion där denna kan temporärt kan låsas i sammanpressat läge.
I altemativa utforingsforrner är det tänkbart att den kraftavgivande enheten 11 utgörs av en hydraulisk, pneumatisk eller elektriskt driven kraftavgivande enhet l 1. Denna kan manövreras med hjälp av lämpligt styrdon placerat i anslutning till handtaget 8. Att använda en hydrauliskt driven kraftavgivande enhet 1 1 utgör vanligen inget hinder i räddningssarrunarihang då räddningsfordon vanligen innefattar hydrauliskt drivna fimktioner.
Exempelvis används hydraulik till att driva saxar och liknande med vilket stolpar och liknande i fordonet klipps av.
För att minska risken att den skadade personen glider mot ytan av extrikationsbrädans 1, exempelvis vid fórflyttningen av extrikationsbrädan 1 med tillhörande person, är hela eller delar ytan på den första delen av extrikationsbrädans täckt med en friktionsökande struktur.
Den friktionsskapande strukturen kan bestå av ett flertal olika material och skilda typer av 535 535 ytstrukturer. Den friktionsskapande strukturen kan vara av ett material med hög friktion i ena längsriktningen och en väsentligt lägre ñktion i den andra längsriktningen.
I de fall extrikationen sker ur ett fordon som lutar kraftigt i sidled finns risk för att den skadade kan glida av extrikationsbrädan l i sidled. Extrikationsbrädans l första del 2 kan vara utrustad med bortagbara sidostöd (ej visade i figurer) som fästs i ramen 4 och som förhindrar sidorörelser av den skadade under extrikationen. Alternativt används fixeringsremmar 10 eller kombination av dessa.
I alternativa utföringsformer kan extrikationsbrädan vara delbart anordnad i minst en första del och minst en andra del. Delningen kan ske så att brädan delas upp på bredden eller på längden. En exemplifierande variant av denna en delbart anordnad extrikationsbräda visas i ñgurema 4 och 5. I den exemplifierande utföringsfonnen påminner om en så kallad skopbår.
Exempelvis är den andra ramdel 4b, i ramen 4, delbar och den andra ramdelen 6b, i den andra ramen 6, delbar. Delbarheten kan exempelvis uppnås med snabbkopplingar 16 eller med andra sedan tidigare kända och för ändamålet lämpliga kopplingsanordningar. I den exemplifierande utföringsformen visad i figurema 4 och 5 är den första stödjande strukturen 5 uppdelad i en första stödjande struktur 5a och en andra stödjande struktur 5b. Den andra stödjande strukturen 7 är vidare uppdelad i en första stödjande struktur 7a och en andra stödjande struktur 7b. Den första stödjande strukturen 5a är ansluten till den första ramdelen 4a och den stödjande strukturen 5b är ansluten till ramdelen 4c. Den andra stödjande strukturen 7a är ansluten till den första ramdelen 6a och den stödjande strukturen 7b är ansluten till ramdelen 6c. De första stödjande strukturema 5a och 7a är i den i visade utföringsformen teleskopiskt anordnade i varandra. Vidare är de andra stödjande strukturema 5b och 7b är vidare teleskopiskt anordnad i den visade utföringsformen. Den delbara extrikationsbrädan har fördelen att den kan delas i samband med att den skadade skall förflyttas från extrikationsbrädan till exempelvis ambulansbåren. Vidare kan den delbara extrikationsbrädan lättare appliceras på skadade som ligger på marken utan att den skadade behöver vändas såsom fallet kan vara när en skadad har kastats ur ett fordon i samband med krasch eller efter ett fall från högre höjd, såsom exempelvis från ett tak.
Extrikationsbrädan kan företrädesvis användas i ett förfarande för förflyttning av en skadad person sittande i en stol ut ur ett fordon. Detta visas i figurer 6 till 12 som en sekventiell bildserie. l fi gurema visas användning av extrikationsbrädan l i ett fordon där taket tagits 535 535 bort. Extrikationsbrädan kan även användas i situationer där taket inte tagits bort från fordonet.
Vid användande av extrikationsbrädan 1 hämtas extrikationsbrädan 1 initialt från en Förvaringsplats eller liknande i exempelvis ett räddningsfordon. Extrikationsbrädan 1 förvaras före användandet i sammanpressat läge där extrikationsbrädan låst med minst en låsanordning 13. Om extrikationsbrädan 1 inte är i sammanpressat läge pressas extrikationsbrädan först samman och låses i det samrnanpressade läget. I fordonet sker initialt en allmän medicinsk bedömning av den skadade. Därefter sker vid behov en fixering av den skadades nacke manuellt. Efter den manuella fixeringen av den skadades nacke sker därefier vanligen en ñxering av den skadades nacke med en styv halskrage eller liknande.
Paramedicinsk personal fixerar den skadades nacke och bål samtidigt som ryggstödet om möjligt fälls något bakåt. Personalen kan vid behov föra in ett draglakan mot den skadades rygg. Därefter förs den hopskjutna extrikationsbrädan ner mellan den skadade personens rygg och ryggstödet på stolen vilket visas i figurer 6 till 8. Som i figur 8 visar placeras extrikationsbrädan företrädesvis så långt ner som möjligt mot stolssitsen. Efter det att extrikationsbrädan positionerats mellan den skadade och extrikationsbrädan sker en fixering av den skadade till extrikationsbrädan första del 2 vilket också visas i figur 7. Fixeringen av personen till brädan sker exempelvis med fixeringsremmar 10 eller liknande. Fíxeringen av personen till brädan med fixeringsremmarna 10 sker företrädesvis med fixeringsremmar 10 dragna runt den skadades lår såsom exempelvis visas i figurema 1 och 2. Även en fixering av extrikationsbrädan 1 till den skadade personen kan ske med fixeringsremmar runt personens skuldparti (figurer 8 till 12) med fixeringsremmar visade i figur 1 och 2. I förekommande fall kan även fixering med andra typer av remdragningar och rempositioner vara aktuella såsom exempelvis kring bålen. Valet och placeringen av fixeringsremmama styrs av de konstaterade och/eller förväntade skadebilden hos den skadade. Halskragen och huvudet på den skadade kan vid behov även fixeras till extrikationsbrädans första del 2 med hjälp av en så kallad huvudstabilisator.
Efter att den personen fixerats till extrikationsbrädan 1 första del 2 lutas stolens ryggstöd bakåt vilket visas i figur 9. Vid behov klipps ryggstödet bort från stolen med hjälp av exempelvis ett klippverktyg. För att utöka extrikationsutrymmet vid extrikationen kan 535 535 10 räddningspersonalen vid behov klippa bort andra delar i kupén såsom exempelvis rattkringlans nedre del.
Därefter påbörjas förflyttningen (visas i figurer 10 till 12) av den skadade personen ut ur bilen. Vid förflyttningen, eller strax innan förflyttningen av personen ut ur bilen påbörjas, frigörs vid behov läsningen av fjädrarna. Genom förfarandet kommer den ackumulerade kraften i fjädrarna vid behov att verka som lyftande kraft (lyfthj älp) i extrikationsbrädans längdriktning (dragriktning). Kraften från fjädrarna medför vidare att den första delen 2 och den andra delen 3 förskjuts teleskopiskt inbördes med följden att extrikationsbrädan förlängs.
Detta illustreras principiellt i figurer 10 till 12. Genom förlängningen av extrikationsbrädan får den skadade stöd för ändan och de nedre extremitetema i samband med att den skadade förflyttas ut ur stolen vilket också visas i figurer 10 till 12. Förlängningen av extrikationsbrädan medför även att en böjning av den skadades knäleder omöjliggörs under extrikationen vilket medför en minskad risk att oönskade rörelser sker i en eventuellt skadad och instabil del av ryggraden.
Efter att personen fixeras till extrikationsbrädan sker en förflyttning av personen på extrikationsbrädan ut ur fordonen vilket visas i figurer 10 till 12. Ett rep, vajer eller liknande kan anbringas och fästas till extrikationsbrädans första del 2 varvid räddningspersonalen utanför fordonet kan bistå med dragkraft i repet, vajem eller liknande för att förflytta den skadade och extrikationsbrädan ut ur fordonet. Räddningspersonalen inne i fordonet behöver genom förfarandet lyfta mindre (med mindre kraft) och kan därför koncentrera sig mera på att stabilisera den skadades rygg under förflyttning till väntande transport till ett sjukhus eller liknande. Förflyttningen av extrikationsbrädan, i utskjutet läge, ut ur fordonen och till den vidare transporten sker väsentligen i enlighet med sedan tidigare känd teknik och beskrivs därför inte mera ingående i denna patentansökan. Vid lämpligt tillfälle frigörs den skadade från extrikationsbrädan och överförs med hjälp av det eventuellt applicerade draglakanet till armat för ändamålet lämpligt förflyttningshjälpmedel, ambulansbår, trauma transfer eller armat lämpligt objekt. Efter användning rengörs och underhålls brädan och görs redo till nästa räddningsinsats.
Fixeringen av den skadades nacke/huvud sker med sedan tidigare känd teknik såsom exempelvis med skålforrnade kuddar och band eller genom att en av personalen från räddningstjänsten fixerar nacken/huvudet under extrikationen. 535 535 11 I den detaljerade beskrivningen kan konstruktionsdetaljer och delförfaranden vara utelämnade som är uppenbara för en fackman inom det område förfarandet och anordningen avser.
Sådana uppenbara konstruktionsdetaljer och delförfaranden ingår i den omfattning som krävs för att en fullgod funktion skall erhållas för extrikationsbrädan, samt förfarandet för att använda extrikationsbrädan, i enlighet med den föreliggande patentansökan. Även om vissa föredragna utföringsfonner visats mera i detalj, kan variationer och modifieringar av förfarandet och anordningen komma att framgå för fackmännen inom det område uppfinningen avser. Samtliga sådana modifieringar och varianter anses falla inom ramen för de efterföljande patentkraven. Exempelvis är det tänkbart att extrikationsbrädan kan användas i andra applikationer än vad som angivits i denna patentansökan.
I altemativa utföringsforrner är det tänkbart att delbarheten av extrikationsbrädan kan ske på ett armat sätt än den som beskrivs i den exempliñerande varianten. Exempelvis kan den stödjande strukturen 4 och den stödjande strukturen 6 frikopplas från hela eller delar av ramen 4 respektive ramen 6. Det är vidare tänkbart att den första stödjande strukturen 5 och den andra stödjande strukturen 6 kan göras delbara i minst två delar vardera. Genom delbarheten kan extrikationsbrädan delas upp i minst två delar i brädans tvärriktning (i förhållande till brädans längsriktning) vilka kan kopplas isär och kopplas samman.
Fördelar med uppfinningen.
Med den föreliggande uppfinningen uppnås ett antal fördelar. Den mest uppenbara fördelen är att extrikationsbräda enligt den föreliggande uppfinningen väsentligen krafimässigt underlättar räddningspersonalens möjlighet att förflytta skadade ut ur fordon. Vidare möjliggör den nya extrikationsbrädan en förbättrad metod för extrikation av skadade personer ur fordon vilket medför en väsentligen minskad risk för att den skadade patienten råkar ut för följdskador mot ryggrad eller ryggmärg vid extrikationen.

Claims (12)

535 535 Patentkrav
1. Extrikationsbräda (1), exempelvis avsedd att användas vid förflyttning av en skadad, innefattande minst en första del (2) och minst en andra del (3) kännetecknad av att extrikationsbrädans (1) längd är justerbart anordnad genom att den första delen (2) och den andra delen (3) är teleskopiskt justerbara inbördes, samt att extrikationsbrädan (1) innefattar minst en krafiavgivande enhet (11) vilken vid behov avger kraft som medverkar till att trycka isär den första delen (2) och den andra delen (3) med en längdökmng av extrikationsbrädan (1) som följd.
2. Extrikationsbräda i enlighet med patentkrav 1 kännetecknad av att extrikationsbrädan (1) innefattar minst en fixeringsrem (10) med vilken den skadade temporärt fixeras till extrikationsbrädans (1) första del (2).
3. Extrikationsbräda i enlighet med ett av tidigare patentkrav kännetecknad av att den kraftavgivande enheten (11) drivs av minst en elektriskt kraftavgivande enhet.
4. Extrikationsbräda i enlighet med ett av patentkraven 1 - 2 kännetecknad av att den kraftavgívande enheten (11) är hydrauliskt eller pneuniatiskt driven.
5. Extrikationsbräda i enlighet med ett av patentkraven 1 - 2 kännetecknad av den krafiavgivande enheten (1 1) innefattar minst en energiackumulerande enhet (12), vilken ackumulerar energi vid en längdminskning av extrikationsbrädan (1) samt frigör energi vid en förlängning av extrikationsbrädan (1).
6. Extrikationsbräda (1) i enlighet med ett av patentkraven 1 - 2 kännetecknad av att den energiackumulerande enheten (12) utgörs av minst en gast] äder.
7. Extrikationsbräda (1) i enlighet med patentkrav 5 kännetecknad av att den energiackumulerande enheten (12) utgörs av minst en tryckfiäder.
8. Extrikationsbräda (1) i enlighet med patentkrav 5 kännetecknad av att extrikationsbrädan innefattar minst en låsanordning (13) och minst en frigöringsmekanism (14) med vilken extrikationsbrädan (1) kan låsas i ett sammanpressat läge samt fiigöras från det sammanpressade läget.
9. 5 '3 5 5 3 5 Fb Extrikationsbräda (1) i enlighet med minst ett av tidigare patentkrav kännetecknad av att extrikationsbrädan (l) är delbart anordnat i minst en första del och minst en andra del i extrikationsbrädans tvärriktning.
10. Förfarande för att använda en extrikationsbräda, i enlighet med minst ett av
11.
12. patentkraven 1 - 9, till att förflytta en skadad från en stol i ett fordon kännetecknat av att en fixering av den skadades nacke initialt sker varefter den komprimerade extrikationsbrädan (1) i sammanpressat läge placeras så långt ner mellan ryggen på den skadade och stolens ryggstöd som möjligt, varefter den skadade temporärt fixeras till extrikationsbrädans (1) övre del (2), varefter den kraftavgivande enhetens (11) kraft vid behov används som hjälpkrafi för att förflytta extrikationsbrädans (1), med tillhörande skadad, upp ur stolen samtidigt som extrikationsbrädan (1) förlängs, varefter extrikationsbrädan (1) och den skadade förflyttas ut ur fordonet. Förfarande enligt patentkrav 10 kännetecknat av att ryggstödet falls bakåt alternativt klipps av före det att extrikationsbrädan dras ut ur fordonet. Förfarande enligt patentkraven 9 och 10 kännetecknat av att av minst en wire, lina, rep eller liknande fästs i extrikationsbrädan (1) och att personal på utsidan om fordonet kan dra wiren, linan, repet eller liknande och därigenom bidra till kraften som krävs för att förflytta extrikationsbrädan (1) och den skadade ut ur fordonet.
SE1001047A 2010-10-25 2010-10-25 Extrikationsbräda samt förfarande för att använda extrikationsbrädan SE535535C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1001047A SE535535C2 (sv) 2010-10-25 2010-10-25 Extrikationsbräda samt förfarande för att använda extrikationsbrädan
PCT/SE2011/000187 WO2012057668A1 (en) 2010-10-25 2011-10-24 Extrication board and method for using the extrication board

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1001047A SE535535C2 (sv) 2010-10-25 2010-10-25 Extrikationsbräda samt förfarande för att använda extrikationsbrädan

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1001047A1 SE1001047A1 (sv) 2012-04-26
SE535535C2 true SE535535C2 (sv) 2012-09-11

Family

ID=45994163

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1001047A SE535535C2 (sv) 2010-10-25 2010-10-25 Extrikationsbräda samt förfarande för att använda extrikationsbrädan

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE535535C2 (sv)
WO (1) WO2012057668A1 (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2016009100A1 (es) * 2014-07-16 2016-01-21 Tarraga Flores Jose Javier Tabla de salvamento para rescate
EP3047830B8 (en) 2015-01-26 2017-04-12 Moditech Rescue Solutions B.V. A method of rescuing a subject positioned in a vehicle and a rescue device
CA2984501C (en) 2015-05-01 2021-07-13 Fast Rescue Solutions, Llc Emergency rescue stretcher and methods of using the same
RU183050U1 (ru) * 2017-08-07 2018-09-07 Федеральное государственное казенное военное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Военная академия материально-технического обеспечения имени генерала армии А.В. Хрулёва" Плащ-палатка солдатская доработанная
USD855897S1 (en) 2017-12-22 2019-08-06 Fast Rescue Solutions, Llc Quick-release strap

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2858879A (en) * 1956-07-03 1958-11-04 Branson Paul Collapsible cot, chair, and stretcher
US3449776A (en) * 1967-09-11 1969-06-17 Randall D Brock Stretcher
US3707734A (en) * 1971-03-17 1973-01-02 M Matthews Universal spine and splinting board
US4579381A (en) * 1984-02-03 1986-04-01 Williams James D Flexible utility stretcher
US5274864A (en) * 1992-10-08 1994-01-04 Air Methods Knock down litter board
US5384926A (en) * 1993-10-20 1995-01-31 Al-Bargi; Hamed H. Expandable litter apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
WO2012057668A1 (en) 2012-05-03
SE1001047A1 (sv) 2012-04-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5257619A (en) External cardiac compression device
US6654973B2 (en) Mobile lift-assisted patient transport device
US7140055B2 (en) Lightweight mobile lift-assisted patient transport device
SE535535C2 (sv) Extrikationsbräda samt förfarande för att använda extrikationsbrädan
EP2525759B1 (en) Transport chairs
US7627912B1 (en) Portable patient transfer system
US20150283017A1 (en) Mobile transportation device convertible to an examination table and for use in a motor vehicle and method thereof
US20150342805A1 (en) Mobile transportation device convertible to a trendelenburg table and for use in a motor vehicle and method thereof
US10517785B2 (en) Medical lifting device
CN101773439A (zh) 一种多功能电动分娩床
US7520009B1 (en) Patient transportation device with retractable, extendible handles to facilitate lifting of a patient
EP3453374A1 (en) Birthing harness
WO2012001423A2 (en) Person transfer apparatus
US8250685B1 (en) Body lifting wrap
KR102593745B1 (ko) 환자 상승 장치
KR101878411B1 (ko) 특수재난 환자이송침상
KR102134442B1 (ko) 측면 이동이 가능한 환자 이송 장치
CN217525668U (zh) 一种电动位移机
US11439556B2 (en) Examination table
CN114081702B (zh) 一种多用途肩背式妇产科护理孕肚承托器
CN211300730U (zh) 一种母婴同转救护车
CN202020606U (zh) 有护椎担架的双位救护车
DK202300011U3 (da) Båre med sammenklappelig hovedstøtte
CN215019911U (zh) 一种骨科护理牵引床
CN213641630U (zh) 一种患者运输装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed