SE531469C2 - Vätskeskydd för en kroppsdel - Google Patents

Vätskeskydd för en kroppsdel

Info

Publication number
SE531469C2
SE531469C2 SE0600088A SE0600088A SE531469C2 SE 531469 C2 SE531469 C2 SE 531469C2 SE 0600088 A SE0600088 A SE 0600088A SE 0600088 A SE0600088 A SE 0600088A SE 531469 C2 SE531469 C2 SE 531469C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
liquid protection
polymer film
surface structure
body part
rough surface
Prior art date
Application number
SE0600088A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0600088L (sv
Inventor
Allan Ejeblad
Gunilla Ejeblad
Original Assignee
Kee Plastics Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kee Plastics Ab filed Critical Kee Plastics Ab
Priority to SE0600088A priority Critical patent/SE531469C2/sv
Publication of SE0600088L publication Critical patent/SE0600088L/sv
Publication of SE531469C2 publication Critical patent/SE531469C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61FFILTERS IMPLANTABLE INTO BLOOD VESSELS; PROSTHESES; DEVICES PROVIDING PATENCY TO, OR PREVENTING COLLAPSING OF, TUBULAR STRUCTURES OF THE BODY, e.g. STENTS; ORTHOPAEDIC, NURSING OR CONTRACEPTIVE DEVICES; FOMENTATION; TREATMENT OR PROTECTION OF EYES OR EARS; BANDAGES, DRESSINGS OR ABSORBENT PADS; FIRST-AID KITS
    • A61F15/00Auxiliary appliances for wound dressings; Dispensing containers for dressings or bandages
    • A61F15/004Bandage protectors

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Vascular Medicine (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

25 30 35 531 453 2 polymermaterial avsett att lindas runt en kroppsdel.
Omslaget har fästdon på två motstående ändar, varav den ena fästs vid kroppsdelen innan omslaget lindats runt kroppsdelen och det andra fästs vid omslaget efter det att omslaget lindats runt kroppsdelen.
Det är också känt att utforma ett vätskeskydd såsom en plåsterliknande lapp, vilken exempelvis består av en vattentät polymerfilm och vilken i anslutning till dess ytterkanter vid en yta har ett vidhäftande parti för att fästa lappen vid en kroppsdel. Ett exempel på ett sådant vätskeskydd beskrivs i US-5 152 282.
Ett problem med kända vätskeskydd är att vätskeskyddet kan vara svårhanterligt vid produktion samt vid hantering i samband med fastsättning och användning av vätskeskyddet.
Det finns således behov av ett förbättrat vätskeskydd.
Sammanfattning av uppfinningen Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett förbättrat vätskeskydd, som helt eller delvis eliminerar problemen med känd teknik. Ändamålet uppnås helt eller delvis med ett vätskeskydd, ett förfarande samt en sats av delar enligt respektive självständigt patentkrav.
Utföringsformer av uppfinningen framgår av de osjälvständiga patentkraven samt av den följande beskrivningen och ritningarna.
Enligt en första aspekt åstadkoms således ett vätskeskydd för en kroppsdel innefattande en vattentät polymerfilm och medel att med vätskeskyddet vattentätt innesluta ett parti av kroppsdelen. Vätskeskyddet särskiljs av att en yta hos polymerfilmen uppvisar en ojämn ytstruktur.
Vidare kan ytan hos polymerfilmen innefatta ett friktionshöjande medel. 10 15 20 25 30 35 538 453 3 Vätskeskyddet kan vara i form av en slang av polymerfilm, antingen med en öppen ände och en sluten ände eller med två öppna ändar, beroende på användning. I denna form innefattar medlet för att med vätskeskyddet vattentätt innesluta ett parti av kroppsdelen alla för fackmannen lämpliga medel som bidrar till att tillsluta en öppna ände hos slangen, t ex de genom EP-O 695 157 och US-4 727 864 kända förslutningsremsorna, vilka beskrivits ovan. Andra för fackmannen lämpliga former av vätskeskydd är också tänkbara, genom US-4 727 864 kända vätskeskydd i form av en socka, genom US-6 512 158 kända vätskeskydd i form av ett omslag, vilket har fästdon for att innesluta en kroppsdel med omslaget, eller genom US-5 152 282 kända vätskeskydd i form av en plàsterliknande lapp, vilken pà en sida i anslutning till kanterna har vidhäftande underlag för att fästa vid huden. Genom ett sådant vidhäftande underlag kan således ett parti av en kroppsdel inneslutas med lappen. såsom ovan nämnda, Med ”ytstruktur” avses ytans tredimensionella struktur.
Med ”ojämn ytstruktur” avses att ytans tredimensionella struktur är grov, dvs kännbart ojämn och således bildar en sträv yta.
Med ”friktionshöjande medel” avses ett medel som är lätt klibbigt, men ej vidhäftande. Exempel på sådana medel är trögflytande högmolekylära vätskor, såsom polyisobutylen och/eller glycerolestrar. Andra för fackmannen lämpliga medel är också tänkbara.
Genom att ytan hos polymerfilmen uppvisar en ojämn ytstruktur, och alternativt vidare innefattar ett friktionshöjande medel, minskar risken för att vätskeskyddet skall halka ur en persons grepp, när vätskeskyddet av personen skall appliceras på en kroppsdel. Ytan kan i ett utförande enbart uppvisa en ojämn ytstruktur. särskilt Ytan kan i ett utförande även innefatta ett friktionshöjande medel utan att uppvisa en ojämn ytstruktur. I ytterligare ett utförande kan ytan uppvisa 10 15 20 25 30 35 fißfi 459 4 en ojämn ytstruktur och innefatta ett friktionshöjande medel. En ytstruktur kan vara fördelaktig i det fall att friktionshöjande medel tillsätts, eftersom denna bildar ett utrymme mellan två mot varandra liggande ytor av polymerfilmen, vilket utrymme eliminerar eller reducerar risken för att ytorna eventuellt skall klibba fast vid varandra och därmed orsaka hanteringsproblem. Var och en av dessa utförande medför att det är möjligt att åstadkomma ett greppvänligt vätskeskydd. Ytstrukturen och/eller det friktionshöjande medlet ger också att vätskeskyddet är mer lätthanterligt vid produktion.
Genom att utforma den yta hos polymerfilmen med en ojämn ytstruktur, och alternativt med ett friktionshöjande medel, som under användning av vätskeskyddet ligger an mot en kroppsdel, minskar risken att polymerfilmen glider mot huden, dvs genom strävhet och/eller klibbighet ökar friktionen mellan användarens hud och polymerfilmen. Detta minskar bl a risken att vätskeskyddet exempelvis irriterar ett skyddat, öppet sår.
Den ojämna ytstrukturen och/eller det friktionshöjande medlet minskar dessutom risken för användaren att halka, när vätskeskyddet exempelvis är applicerat på en fot, dvs genom strävhet och/eller klibbighet ökar friktionen mellan användarens fot och polymerfilmen och/eller exempelvis golv och polymerfilmen.
Enligt en utföringsform kan den ojämna ytstrukturen vara bildad genom åtminstone ett av a) tillsats av korn eller flingor i det material av vilket polymerfilmen bildas, b) mönstervalsning av polymerfilmen, och c) lackering av ytan, kombinerat med tillsats av korn eller flingor i lacken.
Enligt en utföringsform kan vätskeskyddet vara bildat av en plastfilm, företrädesvis av olefinplast. 10 15 20 25 30 35 53fi 455 5 Genom att vätskeskyddet är bildat av en plastfilm àstadkoms ett vätskeskydd som exempelvis lämpar sig för kontakt med hud.
Enligt en utföringsform kan polymerfilmen bestå av åtminstone två laminerade materialskikt, av vilka åtminstone ett yttre materialskikt uppvisar den ojämna ytstrukturen och/eller innefattar det friktionshöjande medlet.
Genom att polymerfilmen består flera materialskikt åstadkoms ett att polymerfilmen kan uppvisa ett flertal skikt med olika funktion, exempelvis ett inre skikt avsett att förhindra polymerfilmen hos ett applicerat vätskeskydd glider utmed huden; ett gastätt skikt, ett bärande skikt och/eller ett yttre greppvänligt skikt Enligt en utföringsform av polymerfilmen med åtminstone två laminerade materialskikt kan den ojämna ytstrukturen vara bildad genom åtminstone ett av d) åtminstone delvis jäsning av det yttre materialskiktet, e) åtminstone delvis svältmatning av det yttre materialskiktet, och f) åtminstone delvis kallmatning av det yttre materialskiktet.
Enligt en andra aspekt åstadkoms ett förfarande för framställning av ett vätskeskydd för en kroppsdel.
Förfarandet innefattar att bilda vätskeskyddet väsentligen av en vattentät polymerfilm samt att förse en yta hos polymerfilmen med en ojämn ytstruktur.
Vidare kan ytan hos polymerfilmen innefatta ett friktionshöjande medel.
Genom ett sådant förfarande åstadkoms ett förbättrat vätskeskydd jämfört med kända vätskeskydd, vilket förfarande möjliggör ett vätskeskydd med de ovan beskrivna fördelarna med en ojämn ytstruktur och/eller friktionshöjande medel. 10 15 20 25 30 35 53? 455 6 Enligt en utföringsform kan förfarandet innefatta att ytan förses med en ojämn ytstruktur, vilket innefattar att tillsätta korn eller flingor i det material av vilket polymerfilmen bildas, och/eller att mönstervalsa polymerfilmen.
Enligt en utföringsform kan förfarandet innefatta att bilda polymerfilmen genom laminering av åtminstone två materialskikt. Utföringsformen innefattar vidare att åtminstone ett yttre materialskikt uppvisar den ojämna ytstrukturen och/eller innefattar det friktionshöjande medlet.
Enligt en utföringsform kan förfarande innefatta att ytan förses med en ojämn ytstruktur, vilket innefattar att åtminstone delvis jäsa det material av vilket ett yttre skikt hos polymerfilmen bildas, att åtminstone delvis svältmata det material av vilket ett yttre skikt nos polymerfilmen bildas, och/eller att åtminstone delvis kallmata det material av vilket ett yttre skikt hos polymerfilmen bildas.
Enligt en tredje aspekt àstadkoms en sats av delar för bildande av ett vätskeskydd för en kroppsdel. Satsen innefattar en slang av en vattentät polymerfilm, vilken slang har en öppen ände. Satsen särskiljs av att en inåt och/eller utåt riktad yta hos slangen uppvisar en ojämn ytstruktur.
Vidare kan den inåt och/eller utåt riktade ytan hOS slangen innefatta ett friktionshöjande medel.
Genom en sådan sats av delar uppnås ett förbättrat vätskeskydd jämfört med kända vätskeskydd, vilken möjliggör ett vätskeskydd med de ovan beskrivna fördelarna med en ojämn ytstruktur och/eller friktionshöjande medel.
Härnäst kommer en närmare beskrivning av utföringsformer att ges under hänvisning till de bifogade ritningarna. 10 15 20 25 30 35 šåfl 455 7 Kortfattad beskrivning av ritningarna Fig 1 är en schematisk perspektivvy som visar en utföringsform av ett vätskeskydd.
Fig 2 är en schematisk perspektivvy som visar en utföringsform av ett vätskeskydd.
Fig 3 är en schematisk perspektivvy som visar en utföringsform av ett vätskeskydd.
Fig 4 är en schematisk perspektivvy som visar en utföringsform av ett vätskeskydd.
Fig 5 visar ett första exempel på ytstruktur.
Fig 6 visar ett andra exempel på ytstruktur.
Fig 7 visar ett tredje exempel på ytstruktur.
Fig 8 visar ett fjärde exempel på ytstruktur.
Fig 9a-9b åskådliggör ett exempel på hur ett vätskeskydd kan appliceras på en underarm.
Fig lOa-lOb åskådliggör ett exempel på hur ett vätskeskydd enligt fig 2 eller 3 kan appliceras på en underarm.
Fig ll är en schematisk perspektivvy som visar en utföringsform av ett vätskeskydd innefattande en luftningsventil.
Beskrivning av utföringsformer Med hänvisning till figurerna l-4 kan ett vätskeskydd innefatta en slang 1 av en vattentät polymerfilm, vilken förslutits i en ände för att bilda en slangliknande påse 1 med en öppen ände 2a och en sluten ände 2b. Polymerfilmen kan bestå av en tunn olefinplast, långsträckt, såsom etenplast, propenplast eller liknande, eller blandningar därav. Vidare kan polymerfilmen innefatta tillsatsmedel som eten-butyl-akrylat (EBA) för att göra polymerfilmen mer mjuk, flexibel och seg. Även andra för fackmannen kända polymermaterial och tillsatsmedel som lämpar sig för att bilda en vattentät polymerfilm och som kan användas i kontakt med hud kan användas. Genom den öppna änden 2a kan en kroppsdel, 10 15 20 25 30 35 531 455 8 såsom en del av en arm, ben eller fot kan införas. Påsen l har vidare medel 3, 5 anordnade för tillslutning av påsens öppna ände 2a. Slangen l kan tillverkas genom filmblåsning. Sådan tillverkning är väl känd för fackmannen. Vidare kan en sådan bildad slang 1 i sin tur kollapsas genom att bringas passera genom valsar för att bilda ett väsentligen tvådimensionellt, långsträckt och dubbellagrigt ämne med två öppna ändar 2a. Ämnet kan vidare förslutas vid en öppen ände genom exempelvis värmeförslutning för att bilda ett påsämne.
En inåt och/eller utåt riktad yta hos slangen l uppvisar en ojämn ytstruktur och/eller innefattar ett friktionshöjande medel. En utåt riktad, ojämn ytstruktur och/eller yta innefattande ett friktionshöjande medel verkar exempelvis greppförbättrande vid applicering av vätskeskyddet kring en kroppsdel, dvs genom strävhet ökar friktionen mellan den applicerande personens hand och slangen l. Båda de inåt och utåt riktade, ojämna ytstrukturerna och/eller ytorna innefattande friktionshöjande medel minskar risken för användaren att halka när vätskeskyddet exempelvis är applicerat på en fot, dvs genom strävhet och/eller klibbighet ökar friktionen mellan användarens fot och slangen l respektive exempelvis golv och slangen 1.
Fig 5 visar ett första exempel på ojämn ytstruktur, vilken kan åstadkommas genom tillsats av korn och/eller flingor i polymermassan innan, eller i samband med, att denna filmblåses för bildande av slangen l. Det inses att korn och/eller flingor även kan anbringas på slangens 1 yta efter att slangen 1 eller ämnet bildats. Kornen eller flingorna kan exempelvis bestå av ett plastmaterial med högre densitet och/eller smältpunkt än det material av vilket slangen 1 är bildat. Exempelvis kan slangen l bildas av polyeten med låg densitet (PE~LD), varvid kornen eller flingorna är bildade av polyeten med hög densitet (PE-HD) flingorna kan enligt andra utföringsformer bestå av eller av polypropen. Kornen eller 10 15 20 25 30 35 534 453 9 sågspån, fin sand, mikroglaskulor. kalk och/eller massiva eller ihåliga Ytterligare ett sätt att åstadkomma en yta liknande den som visas i fig 5, är att exempelvis lackera slangens l insida och/eller utsida med en lack, vilken förses med ytstrukturbildande tillsats, exempelvis sådana tillsatser som beskrivits ovan.
Fig 6 visar ett andra exempel på en ojämn ytstruktur, vilken kan åstadkommas genom att slangen l valsas genom en mönstrad vals, eventuellt under inverkan av värme, varvid slangen l kan ges en exempelvis knottrig (fig 6) eller räfflad struktur. (ej visad) Enligt en utföringsform kan slangen l bildas av åtminstone två laminerade skikt av polymermaterial. En sådan slang l kan uppvisa ett flertal skikt med olika funktion, exempelvis ett inre skikt avsett att förhindra att slangen 1 hos ett applicerat vätskeskydd kring en kroppsdel glider utmed huden; ett gastätt skikt, ett bärande skikt och/eller ett yttre greppvänligt skikt.
Fackmannen känner till hur en laminerad slang l kan åstadkommas genom samtidig extrudering och filmblåsning av inre och yttre skikt. Ett annat känt sätt att åstadkomma en laminerad plastfilm är att sammanfoga två filmskikt genom exempelvis lim och/eller värmning.
Ovanstående metoder att åstadkomma ojämna ytstruktur kan utnyttjas i såväl enskiktsslangar som i laminerade slangar. Den med hänvisning till fig 5 beskrivna ytstrukturen lämpar sig väl för laminerade slangar, eftersom det räcker med att korn eller flingor tillsätts till det material som bildar polymerslangens inre och/sller yttre skikt.
Pig 7 visar ytterligare ett exempel på en ojämn ytstruktur, vilken kan åstadkommas genom tillsats av jäsmedel i det material av vilket ett inre och/eller yttre skikt hos en laminerad slang l bildas. Fackmannen känner till hur jäsning kan åstadkommas. Genom att efter filmblåsning utsätta slangen l eller ämnet för värme- 10 15 20 25 30 35 531 459 10 behandling, bringas jäsmedlet att avge gas, varvid bubblor bildas i slangens 1 inre och/eller yttre yta, samt spricker, så att en sträv yta uppstår, vilken kan ha en struktur såsom visas i fig 7. Som icke-begränsande exempel på jäsmedel kan nämnas bikarbonat, AZO~ dikarbonatamid eller vatten.
Ett annat exempel på en ojämn ytstruktur visas i fig 8, och kan åstadkommas genom svältmatning. Svältmatning kan ske med ren plast eller med tillsats av fyllnadsmedel, såsom exempelvis silikater, krita, karbonater, små glaspärlor fin sand, etc., vilken tillsätts i det material av vilket ett inre och/eller yttre skikt hos en laminerad slang l bildas. känner till hur svältmatning kan åstadkommas. Den extruderingsmaskin som matar materialet för det inre och/eller yttre skiktet svältmatas, varvid en ytstruktur liknande den i fig 7 åstadkoms. Fyllmedlets koncentration och friktion kan i detta fall varieras i syfte att uppnå önskad strävhet hos ytan.
Fackmannen Ytterligare ett exempel på ojämna ytstruktur liknande de i fig 7 eller 8 visade, kan åstadkommas genom kallmatning, varvid ytter- och/eller innerskiktet svältmatas och extrudern körs vid lägre temperatur än normalt. I detta fall kan, men behöver inte fyllnadsmedel tillsättas. Fackmannen känner till hur kallmatning kan åstadkommas.
Ovan beskrivna sätt att åstadkomma en ojämn ytstruktur kan även kombineras med tillsats av kända friktionshöjande medel, exempelvis trögflytande högmolekylära vätskor, såsom polyisobutylen och/eller glycerolestrar.
Enligt en utföringsform kombineras den med hänvisning till fig 5 beskrivna ytstrukturen med den under hänvisning till fig 7 eller 8 beskrivna ytstrukturen. Denna utföringsform kan även kombineras med den under hänvisning till fig 6 beskrivna ytstrukturen, och/eller med friktionshöjande medel. 10 15 20 25 30 35 53? 455 ll Enligt en annan utföringsform kombineras den under hänvisning till fig 7 eller 8 beskrivna ytstrukturen med den under hänvisning till fig 6 beskrivna ytstrukturen.
Denna utföringsform kan eventuellt kombineras med friktionshöjande medel.
Enligt en utföringsform kan det friktionshöjande medlet användas på den exempelvis inåt och/eller utåt vända ytan hos slangen 1 utan att en sådan yta uppvisar en ojämn ytstruktur. Det friktionshöjande medlet skall vara lätt klibbigt, men ej vidhäftande. Exempel på sådana medel är trögflytande högmolekylära vätskor, såsom polyisobutylen och/eller glycerolestrar. Andra for fackmannen lämpliga medel är också tänkbara.
Såsom nämnts ovan innefattar vätskeskyddet i form av en slangliknande påse l medel 3, 5 anordnade för tillslutning av påsens öppna ände 2a. I fig 1 visas en utföringsform av ett vätskeskydd med ett sådant medel 3, vilket innefattar ett anordnat vidhäftande skikt 3 vid ett parti 3 på påsens utsida i direkt anslutning till den öppna änden. Ett sådant vidhäftande skikt bidrar till ett vätskeskydd som är enkelt att applicera och vilket håller tätt. Vidare kan det vidhäftande skiktet 3 under förvaring av vätskeskyddet täckas av en skyddsfolie 4.
Denna skyddsfolie 4 kan vara utformad så att den lätt kan separeras från det vidhäftande skiktet 3. Det vidhäftande skiktet 3 på påsen l kan bestå av en dubbelhäftande tejp.
Det inses att även andra typer av vidhäftande skikt 3 kan användas, såsom ett på påsen l påstruket limskikt. Vidare inses att i olika utföringsformer kan partiet med det vidhäftande skiktet 3 täcka mer eller mindre del av påsens 1 omkrets och längd. Det vidhäftande skiktet 3 skall utgöra tillräckligt stor del av påsens yttre yta för att bilda ett tätt veck (se nedan för ett förfarande för applicering av vätskeskyddet på en underarm). I den visade utföringsformen löper partiet 3 med det vidhäftande skiktet 3 utmed väsentligen halva påsens l 10 15 20 25 30 35 531 459 12 omkrets. Detta ger fördelen att en enkel och vätsketät fastsättning av påsen 1 uppnås vid applicering på en kroppsdel. Dessutom uppnås att det vidhäftande skiktet är enkelt att applicera på slangen vid tillverkning.
I fig 2 visas ytterligare en utföringsform av vätskeskyddet, vilket innefattar en påse 1 som liknar den i fig 1 visade utföringsformen av påsen 1.
Utföringsformen enligt fig 2 innefattar vidare ytterligare medel 5 för tillslutning av påsens öppna ände 2a i form av en långssträckt förslutningsremsa 5, vilken likt påsen 1 kan innefatta en olefinplast.
Förslutningsremsans 5 ena yta 6 kan ha ett vidhäftande skikt 6. Vidare kan det vidhäftande skiktet 6 under förvaring av vätskeskyddet täckas av en skyddsfolie 7.
Denna skyddsfolie 7 kan lätt separeras från det vidhäftande skiktet 6. Förslutningsremsan 5 kan vara integrerad med påsen 1 eller separat samt förpackad i en sats av delar tillsammans med påsen l.
I fig 3 visas en utforingsform som är en variant på den i fig 2 visade utforingsformen. Den i fig 3 visade utforingsformen skiljer sig från den i fig 2 visade genom att forslutningsremsans 5 ena ände är fäst vid påsen 1 i anslutning till den öppna änden 2a. Förslutningsremsan 5 kan exempelvis vara fäst vid påsen 1 med vidhäftningsmedel eller med hjälp av en svetspunkt. Andra för fackmannen kända sätt att fästa en sådan förslutningsremsa 5 kan också utnyttjas.
I fig 4 visas ännu en utföringsform av vätskeskyddet. Den i fig 4 visade utföringsformen skiljer sig från den i fig 2 visade genom att det vidhäftande skiktet 3 saknas. Det inses även att en variant av denna utföringsform motsvarar den i fig 3, som beskrivits ovan.
I fig 9a~9b åskådliggörs ett exempel på hur ett vätskeskydd kan appliceras på en underarm 8 baserat på den i fig 1 visade utföringsformen. Såsom kan ses i fig 4a har en underarm 8 förts in genom den öppna änden 2a.
Påsens l öppna ände 2a spänns därefter runt underarmen 8, 10 15 20 25 30 35 531 455 13 så att överflödigt material bildar en flik 9. En del av flikens ena sida 10 innefattar en del av eller hela partiet med det vidhäftande skiktet 3. Därefter avlägsnar man skyddsfolien 4 och viker fliken 9 så att det vidhäftande skiktet 3 fästs mot den del av pàsens utsida som ligger i anslutning till den öppna änden 2a och som ligger an slätt mot huden (fig 9b). Genom detta förfarande uppnås en enkel påsättning av vätskeskyddet och samtidigt ett bra skydd mot väta, särskilt om anliggning àstadkoms mellan tvâ partier av det vidhäftande skiktet, så att uppkomsten av en kanal genom vecket motverkas.
I fig lOa-lOb åskådliggörs ett exempel på hur en förslutningsremsa 5 kan appliceras. Påsen l har i detta fall först applicerats såsom beskrivits ovan enligt fig 9a-9b. Därefter separeras skyddsfolien 7 från förslutningsremsan 5, som i sin tur fästs mot den i fig 9b redan applicerade påsens 1 utsida i anslutning till den öppna änden 2a. Förslutningsremsan 5 lindas därefter runt armen 8 så att den till slut täcker ett område innefattande en del av påsens l parti vid den öppna ändan 2a som omsluter kroppsdelen samt till detta parti angränsande hud. Genom att kombinera ovan nämnda förfaranden uppnås ett mycket bra skydd mot väta, vilket möjliggör att en kroppsdel med en exempelvis en skada helt kan sänkas ned i vatten.
Det skall dock inses att nämnda förfaranden endast utgör exempel på hur ett vätskeskydd kan appliceras på en kroppsdel och ej innefattar alla varianter på förfaranden innefattande för fackmannen möjliga medel att försluta ett påsliknande vätskeskydd.
Således innefattas även andra för fackmannen lämpliga utföringsformer av medel att försluta ett påsliknande vätskeskydd kring en kroppsdel, såsom de ovan beskrivna, genom EP-O 695 157 och US-4 727 864 kända utföringsformerna. 10 15 20 25 30 35 531 455 14 Vätskeskyddet kan såsom beskrivits ovan vara i form av en slang av polymerfilm, antingen med en öppen ände och en sluten ände eller med två öppna ändar, beroende på användning. Även andra för fackmannen lämpliga former av vätskeskydd är tänkbara, såsom ovan nämnda, genom US-4 727 864 kända vätskeskydd i form av en socka, genom US-6 512 l58 kända vätskeskydd i form av ett omslag, vilket har fästdon för att innesluta en kroppsdel med omslaget, eller genom US-5 152 282 kända vätskeskydd i form av en plåsterliknande lapp, vilken på en sida i anslutning till kanterna har vidhaftande underlag för att fästa vid huden. Genom ett sådant vidhäftande underlag kan ett parti av en kroppsdel inneslutas med lappen.
Såsom visas i fig ll kan en utföringsform av vätskeskyddet vidare innefatta en luftningsventil ll.
Denna luftningsventil ll möjliggör att en kroppsdel, som försetts med ett vätskeskydd omslutande exempelvis en skada, helt kan sänkas ned i vatten. Utan denna luftningsventil ll skulle vattentrycket pressa ut innesluten luft inuti påsen 1 genom påsens förslutna, öppna ände 2a, vilket skulle medföra att den täta förslutningen vid den öppna änden 2a av påsen l förstörs.
Luftningsventilen ll anordnas lämpligen vid ett parti hos påsen l i anslutning till påsens l öppna ände 2a, eftersom en nedsänkning av den vätskeskyddade kroppsdelen lämpligen först sker med det kroppsdelsparti som omsluts av påsens l slutna ände 2b och sist av det kroppsdelsparti som omsluts av den öppna änden Za.
Luftningsventilen ll kan monteras på påsen l före eller efter applicering enligt ovan av vatskeskyddet på en kroppsdel. Ett exempel på en luftningsventil ll är en backventil ll, vilken tillåter att innesluten luft i påsen l kan strömma ut och vilken hindrar att vätska tränger in i påsens l inneslutning. Uppbyggnaden av en sådan backventil ll är välkänd för fackmannen och kan innefatta ett ventilhus l2 med en genomgående kanal l3, i vilken exempelvis ett membran, såsom ett gummimembran, är 10 15 20 25 30 35 EBÜ 455 15 anordnat att åstadkomma funktionen hos backventilen 11.
Ventilhuset 12 kan vidare innefatta en platta 14 genom vilken kanalen 13 löper i en relativt plattans 14 plan rätvinklig riktning. Denna platta 14 möjliggör att ventilen kan monteras på påsen 1. Exempelvis kan ett vidhäftande skikt vara anordnat på plattans 14 ena ytan for montering på påsen 1. Vidare kan luftningsventilen 11 vara anordnad med medel att penetrera påsens 1 polymerfilm och åstadkomma en öppning över vilken öppning luftningsventilen 11 monteras (ej visat). Om sådant medel ej finns kan öppningen åstadkommas med andra medel, såsom en penna.
Enligt en utföringsform kan luftningsventilen 11 innefatta en öppen kanal 13 utan backventilfunktion. I denna utföringsform försluts kanalen 13 med exempelvis en tejp efter att luften pressats ut och innan partiet med luftningsventilen ll sänks ner under vatten.
Enligt en utföringsform är vätskeskyddets form Valbar och kan anpassas efter konturen hos den kroppsdel den skall vätskeskydda. Ett exempel på en valbar form av vätskeskyddet är en sockformad påse, vilken är avsedd att vätskeskydda en fot. Genom en sådan anpassning uppnås ett bättre åtsittande vätskeskydd som i sin tur medför exempelvis mindre risk att vätskeskyddet forstors och att vätskeskyddet under användning glider mot huden som omsluts av vätskeskyddet, särskilt om ytan hos vatskeskyddet som ligger an mot huden uppvisar en ojämn ytstruktur och/eller innefattar ett friktionshöjande medel.
Vidare åstadkoms ett vätskeskydd innefattande en slang 1 av en vattentät polymerfilm, vilken slang 1 har två öppna ändar 2a. I anslutning till var och en av de öppna ändarna 2a finns medel anordnade att forsluta vätskeskyddet kring en kroppsdel. En sådan slang 1 med två öppna ändar kan lämpa sig för att vätskeskydda ett inre parti hos en kroppsdel, såsom en överarm.
Utforingsformen innefattande en påse (1) med en öppen 10 15 20 531 flES 16 ända 2a och en sluten ända 2b kan lämpa sig för att vätskeskydda ett yttre parti hos en kroppsdel, såsom en hand eller fot. Slangen l kan således anpassas att endast täcka en nödvändig del hos en kroppsdel.
Ovan nämnda vätskeskydd är avsett för engångsbruk.
Med ”engàngsbruk” avses att vätskeskyddet är avsett att kasseras efter användning, snarare än att rengöras och återanvändas. Detta utesluter dock inte att vätskeskyddet torkas och/eller rengörs och därmed återanvända. I realiteten innebär ”engångsbruk” att vätskeskyddet måste kunna tillverkas i stora volymer till mycket låg kostnad.
Ett vätskeskydd som är bildat av en plastfilm, företrädesvis av olefinplast lämpar sig väl för engångsbruk och är dessutom billigt att framställa.

Claims (13)

10 15 20 25 30 35 531 ÅES 17 PÅTENTKRAV
1. Vätskeskydd för en kroppsdel, innefattande en vattentät polymerfilm och medel 3,5 att med vätskeskyddet vattentätt innesluta ett parti av kroppsdelen, kännetecknat därav, att en yta hos polymerfilmen uppvisar en kännbart ojämn, sträv ytstruktur för friktionsökning.
2. Vatskeskydd enligt patentkrav l, vidare innefattande ett friktionshöjande medel.
3. Vätskeskydd enligt patentkrav ytan uppvisar en sträv ytstruktur, åtminstone ett av l eller 2, som är bildad genom varvid a) tillsats av korn eller flingor i det material av vilket polymerfilmen bildas, b)1nönstervalsning av polymerfilmen, och c) lackering av ytan, kombinerat med tillsats av korn eller flingor i lacken.
4. Vätskeskydd (l) enligt något av föregående patentkrav, varvid vätskeskyddet är bildat av en plastfilm, företrädesvis av olefinplast.
5. Vätskeskydd (1) enligt något av föregående patentkrav, varvid polymerfilmen består av åtminstone två laminerade materialskikt, av vilka åtminstone ett yttre materialskikt uppvisar den sträva ytstrukturen.
6.Vätskeskydd (1) enligt patentkrav 5, varvid ytan uppvisar en sträv ytstruktur, åtminstone ett av som är bildad genom d) åtminstone delvis jäsning av det yttre materialskiktet, e) åtminstone delvis svältmatning av det yttre materialskiktet, och 5 10 15 20 25 30 35 531 455 18 f) åtminstone delvis kallmatning av det yttre materialskiktet.
7. Förfarande för framställning av ett vätskeskydd (l) för en kroppsdel, k ä n n e t e c k n a t av att bilda vätskeskyddet väsentligen av en vattentät polymerfilm, och att förse en yta hos polymerfilmen med en kännbart ojämn, sträv ytstruktur för friktionsökning.
8. Förfarande för framställande av ett vätskeskydd enligt krav 7, vilket vätskeskydd vidare innefattar ett friktionshöjande medel.
9. Förfarande enligt patentkrav 7 eller 8, varvid ytan förses med en sträv ytstruktur och att förse ytan med den sträva ytstrukturen innefattar att tillsätta korn eller flingor i det material av vilket polymerfilmen bildas, och/eller att mönstervalsa polymerfilmen.
10. Förfarande enligt patentkrav 7, 8 eller 9, vidare innefattande att bilda polymerfilmen genom laminering av åtminstone två materialskikt, varvid åtminstone ett yttre materialskikt uppvisar den sträva ytstrukturen.
11. ll. Förfarande enligt patentkrav 10, varvid ytan förses med en sträv ytstruktur och att förse ytan med den sträva ytstrukturen innefattar att åtminstone delvis jäsa det material av vilket ett yttre skikt hos polymerfilmen bildas, att åtminstone delvis svältmata det material av vilket ett yttre skikt hos polymerfilmen bildas, och/eller att åtminstone delvis kallmata det material av vilket ett yttre skikt hos polymerfilmen bildas. 10 534 453 19
12. Sats av delar för bildande av ett vätskeskydd för en kroppsdel (8), slang (1) av en vattentät polymerfilm, vilken slang (1) vilken sats av delar innefattar en har m1öppa1ände(2aL kannetecknad därav, aU:en inåt och/eller utåt riktad yta hos slangen (1) uppvisar en kännbart ojämn, sträv ytstruktur för friktionsökning.
13. Sats av delar för bildande av ett vätskeskydd enligt krav 12, vilket vätskeskydd vidare innefattar ett friktionshöjande medel.
SE0600088A 2006-01-16 2006-01-16 Vätskeskydd för en kroppsdel SE531469C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0600088A SE531469C2 (sv) 2006-01-16 2006-01-16 Vätskeskydd för en kroppsdel

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0600088A SE531469C2 (sv) 2006-01-16 2006-01-16 Vätskeskydd för en kroppsdel

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0600088L SE0600088L (sv) 2007-07-17
SE531469C2 true SE531469C2 (sv) 2009-04-14

Family

ID=38331485

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0600088A SE531469C2 (sv) 2006-01-16 2006-01-16 Vätskeskydd för en kroppsdel

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE531469C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0600088L (sv) 2007-07-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9884167B2 (en) Catheter with partially slitted insertion aid
US20190381273A1 (en) Medical product package
US20190216052A1 (en) Outdoor pet drinking apparatus
ES2285089T3 (es) Embalaje facil de abrir.
US8979813B2 (en) Ostomy device
CA2891117C (en) Vapor hydration of medical device within package
ATE419029T1 (de) Blasenkatheter-set
US8480508B2 (en) Golf club grip and method of making the same
US20100285893A1 (en) Water slide and bumper
ES2376040T3 (es) Manga pastelera para aplicar productos alimenticios a un sustrato.
JP2016507438A5 (sv)
US7963581B1 (en) Disposable car cover
US20210393236A1 (en) Protective cover set for a medical probe
US20150157071A1 (en) Glove
SE531469C2 (sv) Vätskeskydd för en kroppsdel
US9615569B2 (en) Methods for forming animal decoys
US20130126571A1 (en) Bag for umbrella
US6449782B1 (en) Inflatable and disposable portable toilet assembly
US20020091040A1 (en) Korner Cone
SE527957C2 (sv) Vätskeskydd för en extremitet
ES2531878T3 (es) Cabezal de distribución de producto fluido
JP6357254B2 (ja) 介護用排泄物処理装置における排泄物受け具
US20150360118A1 (en) Flexible protective sports board sleeve
KR200436709Y1 (ko) 랩장갑 및 랩장갑 제조장치
GB2425055A (en) Splash preventing tube