SE530782C2 - Rörformig mjölkslanganordning samt spengummi - Google Patents

Rörformig mjölkslanganordning samt spengummi

Info

Publication number
SE530782C2
SE530782C2 SE0700061A SE0700061A SE530782C2 SE 530782 C2 SE530782 C2 SE 530782C2 SE 0700061 A SE0700061 A SE 0700061A SE 0700061 A SE0700061 A SE 0700061A SE 530782 C2 SE530782 C2 SE 530782C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
section
milk
milk hose
hose device
teat
Prior art date
Application number
SE0700061A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0700061L (sv
Inventor
Jan Kassibrahim
Original Assignee
Delaval Holding Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Delaval Holding Ab filed Critical Delaval Holding Ab
Priority to SE0700061A priority Critical patent/SE530782C2/sv
Priority to PCT/SE2008/050009 priority patent/WO2008085123A1/en
Publication of SE0700061L publication Critical patent/SE0700061L/sv
Publication of SE530782C2 publication Critical patent/SE530782C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/04Milking machines or devices with pneumatic manipulation of teats
    • A01J5/044Milk lines or coupling devices for milk conduits
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/04Milking machines or devices with pneumatic manipulation of teats
    • A01J5/08Teat-cups with two chambers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)
  • Reciprocating Pumps (AREA)
  • Rigid Pipes And Flexible Pipes (AREA)

Description

530 782 empelvis kan mjölkningsorganet sparkas av djuret eller falla ner på golvet, varvid slanganordningens ändomràde kan skadas av de relativt skarpa kanterna hos den sneda inloppsnippeln, vilket kan leda till läckage.
En lösning på detta problem har föreslagits i US-A-4,196,696.
Slanganordningen som visas i detta dokument är försedd med en stötupptagare eller ett förstärkt avsnitt som sträcker sig över en viss längd mellan ändavsnittet och huvudslangavsnittet hos slanganordningen. Det förstärkta avsnittet har en yttre kontur som skjuter ut från den yttre ytan hos de omgivande avsnitten.
Det förstärkta avsnittet kommer att skydda slanganordningen från inloppsnippelns kanter när slanganordningen utsätts för stö- tar av olika typ.
US-A-4,869,205 visar en ytterligare rörformig mjölkslanganord- ning för en kort mjölkledning. Mjölkslanganordningen innefattar ett förstärkt avsnitt, som har en yttre utskjutande kontur och en större väggtjocklek, och som skall positioneras vid inloppsnip- pelns ände hos en spenkoppscentral.
WOO0/76298 visar en liknande rörformig mjölkslanganordning för en kort mjölkledning. l detta fall har slanganordningen en va- rierande väggtjocklek längs den axiella utsträckningen hos det förstärkta avsnittet liksom längs en perifer riktning. Problemet som skall lösas med mjölkslanganordningen enligt WOO0/76298 är att säkerställa ett optimalt mjölkflöde under mjölkning genom att utforma slanganordningen vid det förstärkta avsnittet på så sätt att slanganordningens inre tvärsnitt är cirkulärt när slanganordningen är monterad på inloppsnippeln.
WO2005/01308 visar en ytterligare rörformig mjölkslanganord- ning för en kort mjölkledning. Mjölkslanganordningen innefattar ett förstärkt avsnitt som har ett huvudsegment och ett över- gàngssegment som gränsar till huvudslangavsnittet. 10 15 20 25 30 35 530 782 Ett problem med det förstärkta avsnittet som visas i den tidigare tekniken är att den större väggtjockleken hos det förstärkta av- snittet kan reducera mjölkslanganordningens flexibilitet och så- ledes göra höjningen av mjölkslanganordningen svårare. Följakt- ligen kan det finnas en risk för en mindre effektiv stängning av den korta mjölkledningen så att luft skulle kunna komma in i mjölkningssystemets inre i det stängda tillståndet när spenkop- pen inte är anbringad på en spene.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Ändamålet med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla en rörformig mjölkslanganordning med vilken de ovan nämnda pro- blemen kan undanröjas. Ett ytterligare ändamål är att tillhanda- hålla en rörformig mjölkslanganordning som har en hög hàllfast- het och som medger böjning av slanganordningen i närheten av inloppsnippeln. Ytterligare ett ändamål är att tillhandahålla en rörformig mjölkslanganordning som kan böjas till att stänga mjölkslanganordningens inre kanal på ett tätt och effektivt sätt.
Detta ändamål uppnås med hjälp av den inledningsvis angivna mjölkslanganordningen som kännetecknas av att radien hos den primära delens andra yttre kontur vid den övre sektorn är korta- re än radien hos den sekundära delen åtminstone vid den övre sektorn.
Med hjälp av detta särdrag medges slanganordningen att vara avsevärt tunnare vid den övre sektorn hos den primära delen än vid den övre sektorn hos den sekundära delen. Slanganordning- en kan således vara mjukare och mer flexibel vid den övre sek- torn hos den primära delen än vid den övre sektorn hos den se- kundära delen. När mjölkslanganordningen är monterad på in- loppsnippeln men inte anbringad på en spene, det vill säga i det stängande tillståndet när spenkoppen är avlägsnad från spenen och hänger ned från inloppsnippeln. är den övre sektorn hos den sekundära delen avsedd att ligga an mot inloppsnippelns relativt 10 15 20 25 30 35 530 782 skarpa kant medan den övre sektorn hos den primära delen tack vare utformningen av denna medges att sträckas så att den inre kanalens väggyta ligger tätt an mot och således stänger in- loppsnippelns öppning.
Enligt en utföringsform av uppfinningen är radien hos den se- kundära yttre konturen hos den övre sektorns primära del korta- re än radien hos den sekundära yttre konturen hos den nedre sektorns primära del. Den primära delens andra yttre kontur vid den nedre sektorn är då konvex. Med fördel kan också den se- kundära delens andra yttre kontur vara konvex. Den primära de- lens andra yttre kontur vid den övre sektorn kan vara konkav i närheten av eller vid övergången till den sekundära delen. Den återstående delen av den andra yttre konturen hos den primära delen vid den övre sektorn kan vara konvex i syfte att skjuta ut, åtminstone något, bortom det första ändavsnittets första yttre yta.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefattar det andra förstärkta avsnittet ett flertal skåror och åsar, vilka sträcker sig parallellt med den längsgående centrumaxeln. Så- dana skåror och åsar, som har en längsgående utsträckning, har visat sig tillhandahålla en förstärkning av denna känsliga del av en mjölkslanganordning eller ett spengummi och samtidigt till- handahålla den flexibilitet som är nödvändig för att medge att mjölkslanganordningen stänger inloppsnippelns öppning. I en- lighet med denna uppfinning har åsarna en varierande höjd och åsarna hos den primära delen hos den övre sektorn har en lägre höjd än åsarna hos den sekundära delen åtminstone vid den övre sektorn. Vidare kan den primära delens åsar vid den övre sektorn också ha en lägre höjd än den primära delens åsar vid den nedre sektorn. Med fördel kan skårorna ha en bottenyta som skjuter ut utåt med avseende på den längsgående centrum- axeln bortom den första yttre ytan och den tredje yttre ytan. Vi- dare kan den övre sektorn ha en perifer utsträckning som är mindre än 180°. Den nedre sektorn kan då ha en perifer ut- 10 15 20 25 30 35 530 782 sträckning som är mer än 180°. Det andra förstärkta avsnittet kan också innefatta ett övergångssegment, som gränsar till det tredje huvudslangavsnittet vid den övre sektorn och skjuter ut utåt med avseende på den längsgående centrumaxeln bortom den första yttre ytan och den tredje yttre ytan. Med ett sådant övergångsavsnitt kommer en tillräcklig hållfasthet hos mjölk- slanganordningen i närheten av inloppsnippelns kant att uppnås vid den övre sektorn medan den nedre sektorn medger en enkel böjning av den rörformiga slanganordningen. Med fördel kan övergångssegmentet ha en längd som är anpassad till att under- lätta böjning av den rörformiga slanganordningen vid det andra förstärkta avsnittet. Följaktligen kan övergångssegmentet ha en längd som är tillräcklig för att säkerställa böjning och således ett tätt stängande av den inre kanalen.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen har den inre kanalen en icke-cirkulär tvärsnittsform vid det andra förstärkta avsnittet i det icke-monterade tillståndet. Tvärsnittsformen, som kan vara en äggliknande form, kommer att vara en cirkulär, eller väsentligen cirkulär form i det monterade tillståndet i syfte att tillhandahålla en maximal flödesarea under mjölkning.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefattar det första ändavsnittet positioneringsmedel anordnade vid den övre sektorn och anpassade att bestämma mjölkslanganordningens rotationsposition i förhållande till inloppsnippeln när mjölkslang- anordningen är monterad på inloppsnippeln.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefattar mjölkslanganordningen ett spengummiavsnitt anordnat succes- sivt efter det tredje huvudslangavsnittet, varvid spengummiav- snittet är anpassat att införas i en spenkoppshylla och mottaga en spene under mjölkning av ett djur. Ändamålet uppnås också med det inledningsvis angivna spen- gummit som innefattar en rörformig mjölkslanganordning enligt 10 15 20 25 30 35 530 782 ovan. Mjölkslanganordningen hos spengummit kan då innefatta ett spengummiavsnitt anordnat successivt efter det tredje hu- vudslangavsnittet och anpassat till att införas i en spenkopps- hylsa och mottaga en spene under mjölkning av ett djur.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Uppfinningen skall nu förklaras närmare genom en beskrivning av olika utföringsformer och med hänvisning till bifogade ritning- af.
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. s visar schematiskt en sidovy av en mjölkslanganord- ning i form av ett spengummi enligt en första utfö- ringsform. visar schematiskt ett längdsnitt genom spengummit i fig. 1. visar schematiskt en första sidovy av en änddel hos spengummit l fig. 1. visar schematiskt en andra sidovy av änddelen i fig. 3. visar schematiskt en längsgående snittvy genom änddelen längs linjen V-Vi fig. 4. visar schematiskt en tvärsnittsvy genom änddelen längs linjen IV-IV i fig. 4. visar schematiskt en snittvy av änddelen när spen- gummit är monterat på en inloppsnippel hos en spen- koppscentral. visar schematiskt en sidovy av en änddel hos en mjölkslanganordning enligt en andra utföringsform. 10 15 20 25 30 35 530 782 Fig. 9 visar schematiskt en tvärsnittsvy av änddelen hos mjölkslanganordningen i fig. 8.
Fig. 10 visar schematiskt en snittvy av änddelen hos spen- gummit i ett stängande tillstånd på inloppsnippeln.
DETALJERAD BESKRIVNING AV OLIKA UTFÖRINGSFORMER Fig. 1 och 2 visar en mjölkslanganordning i form av ett spen- gummi för en spenkopp hos ett mjölkningsorgan. Mjölkslangan- ordningen eller spengummit är rörformigt och innefattar följande successiva avsnitt: Ett första ändavsnitt 1, ett andra förstärkt avsnitt 2, ett tredje huvudslangavsnitt 3 och ett spengummiav- snitt 4.
Spengummiavsnittet 4 är anpassat att införas och monteras i en hylsa 5 hos spenkoppen. Det tredje huvudslangavsnittet 3, det andra förstärkta avsnittet 2 och det första ändavsnittet 1 bildar en kort mjölkledning mellan en inloppsnippei 6 hos en spen- koppscentral 7, se fig. 7, och spengummiavsnittet 4 och spen- koppen. Spengummiavsnittet 4 innefattar på traditionellt sätt en öppning genom vilken spenen hos ett djur kan mottagas under mjölkning av djuret.
Det skall noteras att mjölkslanganordningen enligt denna upp- finning också kan bestå av det första ändavsnittet 1, det andra förstärkta avsnittet 2 och det tredje huvudslangavsnittet 3, var- vid dessa tre avsnitt är åtskilda från spengummiavsnittet 4 och förbindbara med spengummiavsnittet 4 på något lämpligt sätt när mjölkslanganordningen skall monteras i en spenkoppshylsa.
Föreliggande uppfinning skall nu exemplifieras med hänvisning till det visade spengummit även om uppfinningen är tillämplig på andra rörformiga mjölkslanganordningar avsedda att monteras på rörändar. 10 15 20 25 30 35 531) 782 Spengummit som visas är tillverkat i ett enda stycke av ett flexi- belt och elastiskt gummimaterial. Sådana gummimaterial är i allt väsentligt inkompressibla, det vill säga volymen hos ett materi- alstycke förblir väsentligen konstant oberoende av det faktum att materialet utsätts för deformationer.
Spengummit innefattar en rörformig vägg som definierar en inre kanal 8, som sträcker sig genom spengummits hela längd, det vill säga genom det första ändavsnittet 1, det andra förstärkta avsnittet 2, det tredje huvudslangavsnittet 3 och spengummiav- snittet 4. Den inre kanalen 8 hos spengummit är inrättat för att transportera mjölk från spenkoppen till spenkoppscentralen 7.
Mjölken samlas sedan upp i spenkoppscentralen 7 och tillförs från spenkoppscentralen 7 ett mjölkuppsamlingsorgan (ej visad) via en lång mjölkledning (ej visad).
Spengummit kan vara i ett icke-monterat tillstånd, såsom visas i fig. 1, eller i ett monterat tillstånd i vilket spengummit är monte- rat på inloppsnippeln 6 hos spenkoppscentralen 7, se fig. 7.
Spengummit är i fig. 1 och 2 i en väsentligen rak viloposition, varvid spengummit sträcker sig längs en längsgående centrum- axel x som bildar en centrumaxel hos den inre kanalen 8 längs det första ändavsnittet 1, det andra förstärkta avsnittet 2, det tredje huvudslangavsnittet 3 och spengummiavsnittet 4 när spengummit är i vilotillståndet. Väggtjockleken hos spengummit är väsentligen konstant längs det första ändavsnittet 1 och det tredje huvudslangavsnittet 3. Vid det andra förstärkta avsnittet 2 har spengummit en tjockare väggtjocklek än vid det första änd- avsnittet 1 och det tredje huvudslangavsnittet 3 såsom skall för- klaras nedan.
I den längsgående centrumaxelns x riktning, som kan ses i tvär- snittet i fig. 6, innefattar spengummit en övre sektor 10 och en motsatt nedre sektor 11, åtskilda från varandra med en streckad linje. Den övre sektorn 10 gränsar till den nedre sektorn vid båda ändar. Den övre sektorn 10 har en perifer utsträckning 10 15 20 25 30 35 530 782 som är mindre än 180° och den nedre sektorn 11 en perifer ut- sträckning som är mer än 180°.
I det monterade tillståndet är spengummit 1 anpassat att an- bringas på inioppsnippeln 6. lnloppsnippeln 6 är ett kort rör som bildar ett inlopp till ett inre utrymme 13 hos spenkoppscentralen 7, se fig. 7. Spengummit är monterat på inioppsnippeln 6 på så sätt att inioppsnippeln 6 är införd i den inre kanalen 8. lnlopps- nippeln 6 har, såsom kan ses i fig. 7, en snett skuren ändyta, det vill säga den längsgående axeln x lutar i förhållande till änd- ytan med en spetsig vinkel. inioppsnippeln 6 kommer således att ha en oval öppning 14. Spengummit är monterat på inioppsnip- peln 6 på så sätt att spengummit sträcker sig till anliggning mot yttre väggyta 15 hos spenkoppscentralen 7. Det första ändav- snittet 1 innefattar positioneringsmedel för bestämning av den längsgående positionen hos det första ändavsnittet 1 i förhål- lande till inioppsnippeln 6 och rotationspositionen hos det första ändavsnittet 1 i förhållande till inioppsnippeln 6. Positionerings- medlen innefattar, i de visade utföringsformerna, en avfasning 16 anordnad på den övre sektorn 10 på en ändyta hos det första ändavsnittet 1, det vill säga en övre del av ändytan hos det för- sta ändavsnittet 1 lutar och har en lutningsvinkel mot den längs- gående centrumaxeln x. Såsom kan ses i fig. 7 kommer avfas- ning 16 att ligga an mot en yttre ytarea 17 hos spenkoppscentra- len 7. Denna yttre ytarea 17 är bildad av en del av spenkopps- centralen 7 som sträcker sig uppåt från den yttre väggytan 15 och som är inrättad att inkludera olika funktioner och element, såsom exempelvis en stängningsventil.
Det första ändavsnittet 1 har en första yttre yta 21 som sträcker sig runt det första ändavsnittet 1, se fig. 3-5. Det andra förstärk- ta avsnittet 2 har en andra yttre kontur 22 som sträcker sig runt det andra förstärkta avsnittet 2. Den andra yttre konturen 22 har en varierande radie med avseende på den längsgående cent- rumaxeln x. Det tredje huvudslangavsnittet 3 har en tredje yttre yta 23 som sträcker sig runt det tredje huvudslangavsnittet 3. 10 15 20 25 30 35 530 782 10 Den andra yttre konturen 22 skjuter ut utåt med avseende på den längsgående centrumaxeln x från den första yttre ytan 21 och den tredje yttre ytan 23. Den andra yttre konturen 22 är så- ledes belägen på ett större avstånd från den längsgående cent- rumaxeln x än den första yttre ytan 21 och den tredje yttre ytan 23 i närheten av det andra förstärkta avsnittet 2. Det skall note- ras att speciellt den tredje yttre ytan 23 kan vara på ett större avstånd från den längsgående centrumaxeln x än den andra ytt- re konturen 22 på ett stort avstånd från det andra förstärkta av- snittet 2, till exempel i närheten av spenkoppsavsnittet 4.
Det andra förstärkta avsnittet 2 har en primär del 2', som sträcker sig runt den längsgående centrumaxeln x och gränsar till det första ändavsnittet 1, och en sekundär del 2", som sträcker sig runt den längsgående centrumaxeln x. Den sekun- dära delen 2" gränsar till det tredje huvudslangavsnittet 3 och den primära delen 2'. Gränsen mellan den primära delen 2' och den sekundära delen 2" indikeras med den streck-prickade lin- jen i fig. 3 och 5. Radien hos den primära delens 2' andra yttre kontur 22 vid den övre sektorn 3 är kortare än radien hos den sekundära delen 2" vid den övre sektorn 10, och i den visade utföringsformen, vid den nedre sektorn 11. Vidare är radien hos den andra yttre konturen 22 hos den övre sektorns 10 primära del 2' kortare än radien hos den andra yttre konturen 22 hos den nedre sektorns 11 primära del 2', se fig. 6.
Såsom kan ses i fig. 3-5, är, parallellt med den längsgående centrumaxeln x, den andra yttre konturen 22 hos den primära delen 2' och den sekundära delen 2" vid den nedre sektorn 11 konvex över hela det förstärkta avsnittets 2 längd. Den andra yttre konturen 22 hos den sekundära delen 2" är konvex också vid den övre sektorn 10. Det kan emellertid ses speciellt från fig. 3 och 5 att den andra yttre konturen 22 hos den primära delen 2' vid den övre sektorn 10 är konkav i närheten av den sekundära delen 2". l närheten av det första ändavsnittet 1 är den andra 10 15 20 25 30 35 530 'H32 11 yttre konturen 22 hos den primära delen 2' vid den övre sektorn 10 konvex.
Såsom kan ses i fig. 3, 4 och 6 innefattar det andra förstärkta avsnittet 2, enligt en första utföringsform, ett flertal skåror 25 och åsar 26, vilka sträcker sig parallellt med varandra och med den längsgående centrumaxeln x. Åsarna 26 har en varierande höjd. Åsarna 26 hos den primära delen 2' vid den övre sektorn 10 har en lägre höjd än àsarna 26 hos den sekundära delen 2" vid den övre sektorn 11. Vidare har àsarna 26 hos den primära delen 2' vid den övre sektorn 10 en lägre höjd än àsarna 26 hos den primära delen 2' vid den nedre sektorn 11.
Skårorna 25 har en bottenyta som skjuter ut utåt med avseende på den längsgående centrumaxeln x från eller bortom den första yttre ytan 21 och den tredje yttre ytan 23. Med andra ord är skå- rorna 25 belägna på ett större radiellt avstånd från den längsgå- ende centrumaxeln x än den första yttre ytan 21 och den tredje yttre ytan 23 l närheten av det andra förstärkta avsnittet 2.
Det andra förstärkta avsnittet 2 innefattar ett övergångssegment 28 som gränsar till det tredje huvudslangavsnittet 3 vid den övre sektorn 10. Övergångssegmentet 28 skjuter ut utåt med avseen- de på den längsgående centrumaxeln x från eller bortom den första yttre ytan 21 och den tredje yttre ytan 23 i närheten av det andra förstärkta avsnittet.
Den inre kanalen 8 har en cirkulär tvärsnittsform vid det första ändavsnittet 1 och det tredje huvudslangavsnittet 3, men en icke-cirkulär tvärsnittsform vid det andra förstärkta avsnittet 2 i det icke-monterade tillståndet. Den icke-cirkulära tvärsnittsfor- men är sådan att tvärsnittsformen hos den inre kanalen 8 i det monterade tillståndet är cirkulär eller väsentligen cirkulär. I de visade utföringsformerna, se fig. 6 och 8, har den inre kanalen 8 en äggliknande tvärsnittsform bildad av ett nedre avsnitt, vä- sentligen motsvarande den nedre sektorn 11, vilken har en vä- 10 15 20 25 30 530 782 12 sentligen konstant inre radie r, och ett utåt sig sträckande övre avsnitt väsentligen motsvarande den övre sektorn 10. Det inre avståndet d från väggen hos den inre kanalen 8 hos det nedre avsnittet tiil den längsgående centrumaxeln x är större än den inre radien r sett i ett godtyckligt tvärsnitt genom det andra för- stärkta avsnittet 2. Vidare är det inre avståndet d inte konstant utan ökar från ett värde som är lika med den inre radien r, vid övergången till det första ändavsnittet 1, till ett maximalt värde, och minskar sedan till värdet hos den inre radien r vid över- gången till det tredje huvudslangavsnittet 3. I syfte att uppnå en form som är så cirkulär som möjligt i den inre kanalen 8 i närhe- ten av inloppsnippeln 6 är inloppsnippelns 6 öppning 14 anord- nad på så sätt att den är vänd mot en den inre kanalens 8 övre avsnitt. Följaktligen är det väsentligt att spengummit 1 kan ori- enteras inte enbart i den längsgående riktningen utan också i en lämplig rotationsposition. En sådan orientering underlättas av positioneringsmedlen, exempelvis avfasningen 16.
Fig. 8 och 9 visar en andra utföringsform som skiljer sig från den första utföringsformen genom att det andra förstärkta avsnittet 2 inte har några längsgående åsar och skåror utan en kontinuer- ligt krökt yta, det vill säga den andra yttre konturen 22 bildas av en kontinuerligt krökt yta.
Fig. 10 visar spengummit när det är monterat på inloppsnippeln 6 men inte anbringat på en spene, det vill säga i det stängande tillståndet när spenkoppen är borttagen från spenen. Spengum- mit hänger således ned från inloppsnippeln 6. Såsom kan ses ligger den sekundära delens 2" övre sektor 10 an mot den rela- tivt skarpa kanten hos inloppsnippeln 6 medan den primära de- lens 2' övre sektor 10 är utsträckt så att den inre kanalens 8 väggyta ligger tätt an mot och således stänger inloppsnippelns 6 öppning 14. = 530 782 13 Föreliggande uppfinning är inte begränsad till de visade utfö- ringsformerna utan kan varieras och modifieras inom patentkra- vens ram.

Claims (10)

10 15 20 25 30 35 530 782 14 Patentkrav
1. Rörformig mjölkslanganordning som bildar en inre kanal (8) anpassad for transport av mjölk till en spenkoppscentral (7) som har åtminstone en inloppsnippel (6), varvid slanganordningen i ett icke-monterat tillstånd längs en längsgående centrumaxel (x) innefattar följande successiva avsnitt: ett första ändavsnitt (1) som har en första yttre yta (21): ett andra förstärkt avsnitt (2) som har en andra yttre kontur (22) med en varierande radie; och ett tredje huvudslangavsnitt (3) som har en tredje ytt- re yta (23), varvid mjölkslanganordningen också innefattar, sedd i ett tvär- snitt till den längsgående centrumaxelns (x) riktning: en övre sektor (10); och en motsatt nedre sektor (11), varvid det första ändavsnittet (1) är anpassat att mottaga- loppsnippeln (5) i ett monterat tillstånd för mjölkslanganordning- en, varvid den andra yttre konturen (22) skjuter ut radiellt utåt med avseende på den längsgående centrumaxeln från den för- sta yttre ytan (21) och den tredje yttre ytan (23), varvid det andra förstärkta avsnittet (2) har en primär del (2') som sträcker sig runt den längsgå- ende centrumaxeln (x) och gränsar till det första ändav- snittet (1), och en sekundär del (2") som sträcker sig runt den längs- gående centrumaxeln (x) och gränsar till det tredje huvud- slangavsnittet (3), kännetecknad av att radien hos den primära delens (2') andra yttre kontur (22) i den övre sektorn (10) är kortare än radien hos den sekundära delen (2") vid den övre sektorn (10). 10 15 20 25 30 35 530 782 15
2. Mjölkslanganordning enligt krav 1, varvid radien hos den andra yttre konturen (22) hos den övre sektorns (10) primära del (2') är kortare än radien hos den andra yttre konturen (22) hos den nedre sektorns (11) primära del (2').
3. Mjölkslanganordning enligt något av kraven 1 och 2, varvid det andra förstärkta avsnittet (2) innefattar ett flertal skåror (25) och åsar (26), vilka sträcker sig parallellt med den längsgående centrumaxeln (x).
4. Mjölkslanganordning enligt krav 3, varvid åsarna (26) har en varierande höjd och varvid åsarna (26) hos den primära de- len (2') vid den övre sektorn (10) har en lägre höjd än åsarna (26) hos den sekundära delen (2") vid åtminstone den övre sek- torn (10).
5. Mjölkslanganordning enligt krav 4, varvid åsarna (26) hos den primära delen (2') vid den övre sektorn (10) i ett tvärsnitt vinkelrätt mot den längsgående axeln (x) har en lägre höjd än åsarna (26) hos den primära delen (2') vid den nedre sektorn (11).
6. Mjölkslanganordning enligt något av de föregående kraven, varvid den inre kanalen (8) har en icke-cirkulär tvärsnittsform vid det andra förstärkta avsnittet (2) i det icke-monterade tillståndet.
7. Mjölkslanganordning enligt något av de föregående kraven, varvid det första ändavsnittet (1) innefattar positioneringsmedel anordnade vid den övre sektorn (10) och anpassade till att be- stämma mjölkslanganordningens rotationsposition i förhållande till inloppsnippeln (6) när mjölkslanganordningen är monterad på inloggsnippeln (6).
8. Mjölkslanganordning enligt något av de föregående kraven, varvid mjölkslanganordningen innefattar ett spengummiavsnitt (4) anordnat successivt efter det tredje huvudslangavsnittet (3). 10 530 782 16 varvid spengummiavsnittet (4) är anpassat till att införas i en spenkopphylsa (5) och att mottaga en spene under mjölkning av ett djur.
9. Spengummi innefattande en rörformig mjölksianganordning enligt något av de föregående kraven.
10. Spengummi enligt krav 9, varvid mjöikslanganordningen innefattar ett spengummiavsnitt (4) anordnat successivt efter det tredje huvudslangavsnittet (3) och anpassat till att införas i en spenkoppshylsa (5) och att mottaga en spene under mjölkning av ett djur.
SE0700061A 2007-01-12 2007-01-12 Rörformig mjölkslanganordning samt spengummi SE530782C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0700061A SE530782C2 (sv) 2007-01-12 2007-01-12 Rörformig mjölkslanganordning samt spengummi
PCT/SE2008/050009 WO2008085123A1 (en) 2007-01-12 2008-01-03 A tubular milk hose device, and a teatcup liner

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0700061A SE530782C2 (sv) 2007-01-12 2007-01-12 Rörformig mjölkslanganordning samt spengummi

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0700061L SE0700061L (sv) 2008-07-13
SE530782C2 true SE530782C2 (sv) 2008-09-09

Family

ID=39608899

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0700061A SE530782C2 (sv) 2007-01-12 2007-01-12 Rörformig mjölkslanganordning samt spengummi

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE530782C2 (sv)
WO (1) WO2008085123A1 (sv)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2053648A (en) * 1979-07-20 1981-02-11 Woodville Polymer Eng Milking machine
SE514504C2 (sv) * 1999-06-10 2001-03-05 Delaval Holding Ab Slanganordning
DE10212161B4 (de) * 2002-03-19 2007-01-04 Maier Jun., Jakob Milchschlauch mit stoßabsorbierendem Bereich
SE525896C2 (sv) * 2003-08-26 2005-05-24 Delaval Holding Ab Rörformig slanganordning

Also Published As

Publication number Publication date
WO2008085123A1 (en) 2008-07-17
SE0700061L (sv) 2008-07-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7290498B2 (en) Vent plug for milking liner
US8820263B2 (en) Teatcup liner
DK2846625T3 (en) teat cup
CN106998667B (zh) 用于奶畜挤奶器单元的带保护通气孔的短奶管
EP3403491B1 (en) Teatcup liner series with varying mouthpiece flexibility
SE525896C2 (sv) Rörformig slanganordning
US8128128B2 (en) Skived manifold coupler
EP2934100B1 (en) A milk conduit and a milking member
CA2415502C (en) Variable shut off teat cup liner
US10619784B2 (en) Apparatus for launching and receiving a pig into or from a pipeline
SE530782C2 (sv) Rörformig mjölkslanganordning samt spengummi
US6745718B1 (en) Anti-slip and faster milking teatcup liner
US20050284378A1 (en) Vent plug for milking liner
SE514504C2 (sv) Slanganordning
CN105422263B (zh) 带冷凝物抽吸和增压空气冷却器的增压空气冷却器组件
US10480913B1 (en) Blood draining arrow
WO2012035527A1 (en) A milking claw
SE515400C2 (sv) Metod och anordning för att ställa in böjningsvinkel för en mjölkslang relativt en spenkopp
CN107580564B (zh) 具有用于改善的涉水行驶的进气系统的机动车
EP3211339A1 (en) Air intake device
US20190183086A1 (en) Teat cup shell and modular teat cup shell system
RU2719058C1 (ru) Износостойкие листовые элементы воронки для направляющего материал желоба
EP4344915A1 (en) An air intake device

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed