SE527341C2 - Modulskåp - Google Patents
ModulskåpInfo
- Publication number
- SE527341C2 SE527341C2 SE0303317A SE0303317A SE527341C2 SE 527341 C2 SE527341 C2 SE 527341C2 SE 0303317 A SE0303317 A SE 0303317A SE 0303317 A SE0303317 A SE 0303317A SE 527341 C2 SE527341 C2 SE 527341C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- side wall
- wall element
- elements
- construction
- modular
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H05—ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- H05K—PRINTED CIRCUITS; CASINGS OR CONSTRUCTIONAL DETAILS OF ELECTRIC APPARATUS; MANUFACTURE OF ASSEMBLAGES OF ELECTRICAL COMPONENTS
- H05K5/00—Casings, cabinets or drawers for electric apparatus
- H05K5/0021—Side-by-side or stacked arrangements
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
- Casings For Electric Apparatus (AREA)
- Connection Of Plates (AREA)
Description
20 25 30 35 527 341 2 lerade. Att tillhandahålla ett hölje eller kapsling för elektronisk utrustning placerad i en befintlig byggnad kan kräva att ett för ändamålet specialbyggt rum byggs. Sådana specialtillverkade rum eller liknande inneslutningar är mycket dyra och tidsödande att àstadkomma. Dessutom kan det vara svart att fà tillträde till ett befintligt utrymme sà- som ett takutrymme där en inkapsling eller specialtillver- kat rum krävs. När det väl är byggt är dessutom ett speci- altillverkat rum eller annan inkapsling dyr att modifiera om kraven ändras.
Det finns redan prefabricerade ínkapslingar, höljen och behållare pa marknaden för att innesluta utrustningar utom- hus. Tillträde till utrymmen inom befintliga byggnader, sä- som ett vindsutrymme, ett takutrymme, ett kryprum eller källare, tenderar emellertid att vara begränsat. Det är svart eller dyrt eller bädadera att införa konstruktioner baserade pá prefabricerade behållare och dylikt i sàdana utrymmen i en befintlig byggnad.
REDoGöRELsE FÖR UPPFINNINGEN Utföringsformer av föreliggande uppfinning syftar till att lösa ett eller flera av ovannämnda problem. Enligt en as- pekt av uppfinningen àstadkoms en modulkonstruktion för att inkapsla och rymma elektronisk utrustning sásom en radio- basstation för ett telefonsystemnät i ett utrymme inne i en befintlig byggnad.
Enligt en annan aspekt av uppfinningen tillhandahålls ett förfarande för att àstadkomma och montera en kapsling som en modulkonstruktion.
Den huvudsakliga fördelen med uppfinningen är att modul- konstruktionen - kan monteras i önskat utrymme utan att specialutbildning behövs, 10 15 20 25 30 35 3 - kan ändras till storlek och form med användning av modu- lära komponenter, - uppfyller kraven på en kapsling sàsom att utesluta damm, hålla människor borta, - uppfyller kraven pá en elektrisk kapsling. Den största detaljen är en högst 1,1 meter bred panel som tillser att det blir lätt att komma àt i befintliga portgàngar och trappuppgàngar. De modulära panelerna är relativt lätta i vikt.
Modulkonstruktionen kan lätt innefatta nödvändig luftkonditionerings- och/eller värme-/kylutrustning för att tillhandahålla önskade driftvillkor för den inkapslade elektronikutrustningen.
Föreliggande uppfinning tillhandahåller ett sätt att tillàta snabb och billig installation av utrustning såsom radiobasstationer för telefonsystem och mobiltelefonsystem genom att placera dem i befintliga byggnader.
FIGURBESKRIVNING En mer fullständig förstáelse för förfarandet och systemet enligt föreliggande uppfinning ges i följande detaljerade beskrivning under hänvisning till bifogade ritningar, där: Figur 1 visar en frontvy för en modulkapsling enligt en ut- föringsform av uppfinningen; Figur 2 visar en planvy av modulkapslingen enligt en ut- föringsform av föreliggande uppfinning; Figur 3 visar en isärtagen planvy av modulkapslingen enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning; Figur 4 visar en planvy för en làngsträckt konfiguration av modulkapslingen enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning; 10 15 20 25 30 35 527 341 4 Figur 5 visar en frontvy av den làngsträckta konfiguratio- nen i figur 4; Figur 6 visar en planvy av en fördjupad konfiguration av modulkapslingen enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning; Figur 7 visar en planvy av ett sidoväggelement i en delvis genomskuren detalj som visar en làsanordning; Figur 8a visar en planvy av tvà sidoväggelement och ett takelement hopfästade med làsanordningen, och figur 8b är en förstoring av figur 8a som visar en placering av läsan- ordningen i en väggsidopanel.
BESKRIVNING AV UTFÖRINGSEXEMPEL Figur 1 visar en modulkonstruktion 1, sidoväggelement 2, 3 och 4 och en sidovy av tvà gavelväggelement 8, 9 där endast panelkanterna är synliga. En takdel 10 är visad. Skàp 11, 12, 13 visas inuti modulkonstruktionen 1.
Figur 2 visar en vy ovanifrán av modulkonstruktionen 1, med sidoväggpelement 2, 3, 4 och 5, 6, 7 utgörande två sidoväggar. Tvá gavelväggar 8, 9 är visade. Skàpen 11, 12, 13 visas än en gäng inuti modulkonstruktionen 1, och en lucka lla visas fäst vid skàpet 11.
Figur 3 visar ett matt D, yttre bredden av en gavelvägg- element 8, 9. Màttet D är maximibredden hos den bredaste typen av panel, typiskt 1100 mm, dvs 1,1 meter bred. Gavel- väggelementet kan därför med lätthet bäras sidledes genom en dörröppning av standardstorlek.
Modulkonstruktionen 1 bestàr av sidoväggar som utgörs av identiska sidoväggelement 2-7 och i huvudsak identiska gavelväggelement 8, 9. Modulkonstruktionen hyser elektrisk utrustning, här visad som elskàp 11-13. Det finns rum inuti 10 15 20 25 30 35 527 341 5 modulkonstruktionen l att öppna en lucka såsom lla för att komma in i varje elskáp ll-13.
Figur 7 visar en delvis bortskuren detalj av en làsmekanism 15 placerad i ett sidoväggelement sàsom en panel 2 i figur 1-6. Ett första läge A, ett andra läge B, en avbildning av hake 2la i läge A och en avbildning av samma hake som hake 2lb i det andra läget B. Ett làsmekanismhuvud 22 är visat.
Ett spär 23 är visat i en panel intill en första panel där làsanordningen l5 är belägen.
Sidoväggelementen 2-7 är förenade med varandra med använd- ning av en làsanordning, företrädesvis ett inbyggt làs sà- som làsmekanismen 15. Samma mekanism används för att för- binda gavelväggelementen 8, 9 med sidoväggelementen. Med hänvisning till figur 7 är två sidoväggelement såsom 2, 3 anordnade i läge bredvid varandra. Med hjälp av en tekni- kers nyckel (icke visad) fäster en person frán telebolaget (eller t ex en elektriker) ihop tva intilliggande paneler genom att vrida hakdelen hos làset 15 90 grader frán läge A till läge B. Haken 2la rör sig ett kvarts varv, passerar genom ett spår 23 eller annan utskärning i kanten av det intilliggande sidväggelementet. Det framgår av figur l att ett sidoväggelement sàsom panel 2 förbinds genom ett läs med sidoväggelement 3 och även till takelementet 10, gavelväggelement 8 och ett golvelement (icke visat i detalj).
Detta innebär då att personen fràn telebolaget senare får tillträde till insidan av modulkonstruktionen, för att komma ät elektronikutrustningen i skàpen ll-13, genom att làsa upp vart och ett av làsen kring periferin av en sidoväggelement såsom panel 2. Panelen tas sen bort. När det är färdigt sätter personen frán telebolaget panelen pá plats igen och läser igen.
Det positiva mekaniska ingreppet hos den roterande haken eller spärrmekanismen 21 genom hela skåpet har också goda 10 15 20 25 30 35 527 341 6 mekaniska egenskaper vid exempelvis jordbävningstillstånd.
Den låsta spärrhaken låser inte panelerna på ett fast sätt, såsom om man jämför med t ex svetsfogar. En viss rörelse tillåts av ett sådant lås vid pålagda belastningar. Pane- lerna förblir sålunda hoplåsta efter en jordbävning och uppfyller på så sätt toleranskraven för sådana problem.
Figur 4 och figur 5 visar en modulkonstruktion som har förlängts in en riktning och har flera sidoväggelement än den i figur 1 och 2 visade utformningen. I figur 5 visas en kabelkanal 16, kabelram eller kabelkanal. Kabelkanalen monteras företräd- esvis upphängd i takelementet 10 och på avstånd från elskå- pen 11-13. som kan vara någon form av kabelstege, Panelerna konstrueras företrädesvis av en ”sandwichkon- struktion”, bestående av ett yttre skikt av målad stålplàt, företrädesvis runt 1,5 mm tjock, placerad runt en inre kärna. Den inre fasta kärnan utformas bäst av ett samman- satt eller polymerbaserat material. Ett sådant lämpligt kärnmaterial är en bräda i form av en expanderad polysty- renskiva av en tjocklek av ca 40 mm. Detta material och denna tjocklek ger en viss grad av hållfasthet och en hög grad av ljuddämpning och värmeisolering på panelen. Alter- nativa förfaranden för kärnan inbegriper expanderat poly- uretanskum.
Gavelväggelementen 8, 9 är förbehandlade med tillagda medel (icke visade) för att erhålla ventilationsinlopp, -utlopp, galler osv för att fästa en kylare och med tillslutbara ingångar för kabelinföring/-utgång till/från modul- konstruktionen.
Golvet (icke visat i detalj) kan vara en enskiktsskiva eller -platta. Alternativt kan ett förstärkt golv innehåll- ande balkar eller fackverk för att fördela tyngden mellan golvelement och balkelement användas. 10 15 20 25 30 35 527 341 7 Vid den bästa användningen av uppfinningen levereras pane- lerna till platsen förpackade som en eller flera ”platta paket”. Sidoväggelementen kan tillverkas i breddstorlekar fràn 0,61 m och upp till 2,1 m eller mer. Gavelvägg- elementen är som tidigare nämnts företrädesvis 1,1 m breda.
En lämplig höjd för panelerna är 2,15 m.
Panelerna monteras bäst pá ett i huvudsak lufttätt sätt.
Dessutom förhindras hög elektromagnetisk strålning att läcka in och ut genom att man åstadkommer ett labyrintiskt tvärsnitt (icke visat) i panelernas stàlkanter. Vid hop- fästandet av panelerna med làsningsmekanismen 15 dras panelernas kanter tätt tillsammans och labyrintprofilerna ser till att ingen strålning fár passera in eller ut genom fogen. Graden av avskärmning frán elektromagnetisk kompa- tibilitet (EMC) eller elektromagnetisk interferens (EMI) som krävs varierar med driftvillkoren. När ett utförande enligt t ex MIL-STD-285 krävs kan extra tätningslister eller -packningar av gummi eller elastomer ingå i panel- fogarna.
Figur 6 visar en utformning av modulkonstruktionen 1 där tvá gavelväggelementen 8, 8'och 9, 9' förenas med varandra och anordnas såsom gavelväggar vid varje ände av skápet.
Pilarna visar att tillträde kan fàs till utrustning fràn tvà sidor av modulkonstruktionen.
Föreliggande uppfinning används fördelaktigt för att hysa radiobasstationsenheter för ett telefonsystem i ett utrymme i en befintlig byggnad. Telefonsystemet kan vara av en avancerad typ känd som 3G-(tredje generationens) system sàsom UMTS eller liknande. Telefonsystemet kan även vara av befintlig typ sàsom GSM eller vilket annat känt mobilt telefonsystem som helst.
Andra användningar av föreliggande uppfinning inbegriper inkapsling av all utrustning som kräver inkapsling pà grund av buller, t ex kompressorer, luftkonditioneringsutrust 10 527 341 8 ningar, pà grund av värme eller kyla i ett ouppvärmt/icke luftkonditionerat utrymme, eller för att förhindra obehö- rigt ingripande eller manipulering. Databehandlingsutrust- ningar sásom datorservrar eller webbservrar kan också in- kapslas i en konstruktion enligt föreliggande uppfinning.
Det noteras också att medan det ovanstående beskriver exemplifierande utföringsformer av uppfinningen finns det ett flertal varianter och modifieringar som kan göras av den beskrivna lösningen utan att avvika fràn ramen för föreliggande uppfinning sàsom den definieras i bifogade patentkrav.
Claims (20)
1. 0 15 20 25 30 35 2005-09-19 9 NYA PATENTKRAV l. Modulkonstruktion l för att innesluta elektronisk utrustning i en kapsling innehållande ett takelement (10) och ett flertal väggelement, kännetecknad av att den innefattar åtminstone tvà sidoväggelement (2, 3, 4, 5, 6, 7), tvà motstàende gavelväggelement (8, 9) varvid sidoväggelementen (2, 3, 4, 5, 6, 7), (8, 9) och takelementet (10) rektangulär konfiguration, och att nämnda sidoväggelement gavelväggelementen är tillsammans anordnade i en innefattar en làsanordning (l5) för att fästa sidoväggele- mentet vid ett intilliggande väggelement.
2. . Modulkonstruktion enligt patentkrav l, känna t e c knad av att nämnda sidoväggelement (2, 3, 4, 5, 6, 7) innefattar en làsanordning (15) för att fästa sidoväggelementet vid takelementet.
3. Modulkonstruktion enligt patentkrav l, känna t ecknad 3, 4, 5, 6, 7) (l5) med en roterbar spärrhake (21, innefattar 2la, 2lb) anordnad i ett första sidoväggelement för samverkan av att nämnda sidoväggelement (2, en làsanordning med ett spar anordnat i ett andra väggelement.
4. Modulkonstruktion enligt patentkrav l, kännet ecknad. av att nämnda väggelement innefattar en làsanordning (15) 2la, 2lb) 7) för samverkan med ett med en roterbar spärrhake (21, anordnad i nämnda sidoväggelement (2, 3, 4, 5, 6, spàr anordnat i ett takelement (10).
5. Modulkonstruktion enligt patentkrav 1, kännetecknad av att den innefattar nämnda sidoväggelement (2, 3, 4, 5, 6, 7) utformat som ett yttre stàlskikt och en inre kärna av isolermaterial.
6. . Modulkonstruktion enligt patentkrav 1 , k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar nämnda sidoväggelement (2, 3, 4, 5, 10 15 20 25 30 35 527 341 2005-09-19 10 6, 7) utformat som ett yttre stálskikt och en inre kärna av expanderad skumpo lys tyren . ,
7. Modulkonstruktion enligt patentkrav l, kännetecknad av att den innefattar nämnda sidoväggelement (2, 3, 4, 5, 6, 7) utformat som ett yttre stàlskikt och ett inre kärnmaterial innefattande mineralull.
8. Modulkonstruktion enligt patentkrav l, kännetecknad av att den innefattar medel för elektromagnetisk avskärm- ning anordnade i fogarna mellan intilliggande väggelement.
9. Modulkonstruktion enligt patentkrav 8, kännetecknad av att den innefattar medel för elektromagnetisk avskärm- ning anordnade i fogarna mellan ett väggelement och/eller ett tak- och/eller golvelement.
10. lO. Modulkonstruktion enligt patentkrav 8, känneteck- nad av att medlen för elektromagnetisk avskärmning inne- fattar en labyrintprofil mellan ett väggelement och ett annat element hos modulkonstruktionen.
11. ll. Modulkonstruktion enligt patentkrav 8, känneteck- nad av att medlen för elektromagnetisk avskärmning inne- fattar ett tätningsmedel infört i fogen mellan ett vägg- element och ett annat element.
12. Modulkonstruktion enligt patentkrav 1, känneteck- nad av att ett eller flera konstruktionselement hos mo- dulkonstruktionen är utformade förpackade i ett platt paket för leverans av nämnda ett eller flera konstruktionselement före montering .
13. Förfarande för att àstadkomma en inkapsling för elek- tronisk utrustning i ett utrymme inuti en befintlig bygg- 1md,kännetecknat av: - att anordna sidoväggelement, gavelväggelement och ett takelement tillsammans i en rektangulär konfiguration, 10 15 20 25 30 35 'fl 'AJ \J ( J ' L A 2005-09-19 11 N - att fästa ett sidoväggelement vid ett gavelvaggelement med hjälp av en làsanordning anordnad i nämnda sidovägg- element, - att fästa takelementet vid sidoväggelementet med hjälp av en làsanordning anordnad i nämnda sidoväggelement.
14. Användning av en modulkonstruktion enligt nagot av patentkrav 1-10 för att inkapsla en radiobasstation för ett telefonsystem i ett utrymme inuti en befintlig byggnad.
15. Användning av en modulkonstruktion enligt nagot av patentkrav 1-10 för att inkapsla en radiobasstation för ett telefonsystem i ett vindsutrymme i en befintlig byggnad.
16. Användning av en modulkonstruktion enligt nagot av patentkrav 1-10 för att inkapsla en radiobasstation för ett 3G-telefonsystem i ett vindsutrymme i en befintlig byggnad.
17. Användning av en modulkonstruktion enligt nagot av patentkrav 1-10 för att inkapsla något av en dator, en datorserver, en luftkonditioneringsutrustning, en kom- pressor i ett utrymme inuti en befintlig byggnad.
18. Hus för att inkapsla elektronisk utrustning, känne- tecknat av att det innefattar en modulkonstruktion inne- hàllande ett flertal konstruktionselement; åtminstone ett takelement (10), sidoväggelement (2, àtminstone ett golvelement, átminstone tvá 3, 4, 5, 6, 7), 9) varvid varje konstruktionselement och åtminstone tvà gavelväggelement (8, kan fästas vid ett annat konstruktionselement med hjälp av en lásanordning (15) anordnad i nämnda väggelement.
19. Hus enligt patentkrav 18, kännetecknat av att ett eller flera av nämnda konstruktionselement är anordnade att förpackas platta för leverans av modulkonstruktionen i en platt paket före montering av modulkonstruktionen. 2005-09-19 12
20. Hus enligt patentkrav 18, kännetecknat av att làsanordningen (15) innefattar en roterbar spärrhake (21, 21a, 2lb) anordnad för att fästa ett väggelement vid nàgot av: ett andra sidoväggelement (2, 3, 4, 5, 6, 7), ett gavelväggelement (8, 9), ett takelement (10).
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0303317A SE527341C2 (sv) | 2001-06-28 | 2003-12-08 | Modulskåp |
SE0303317D SE0303317D0 (sv) | 2001-06-28 | 2003-12-08 | Modulskåp |
Applications Claiming Priority (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US30113501P | 2001-06-28 | 2001-06-28 | |
PCT/SE2001/002661 WO2003003801A1 (en) | 2001-06-28 | 2001-12-03 | A modular structure for housing electronic equipment, a method for providing an enclosure for electronique equipment, use of said modular structure and a housing for electronic equipment |
SE0303317A SE527341C2 (sv) | 2001-06-28 | 2003-12-08 | Modulskåp |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE527341C2 true SE527341C2 (sv) | 2006-02-14 |
Family
ID=30002450
Family Applications (2)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE0303317A SE527341C2 (sv) | 2001-06-28 | 2003-12-08 | Modulskåp |
SE0303317D SE0303317D0 (sv) | 2001-06-28 | 2003-12-08 | Modulskåp |
Family Applications After (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE0303317D SE0303317D0 (sv) | 2001-06-28 | 2003-12-08 | Modulskåp |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
SE (2) | SE527341C2 (sv) |
-
2003
- 2003-12-08 SE SE0303317A patent/SE527341C2/sv not_active IP Right Cessation
- 2003-12-08 SE SE0303317D patent/SE0303317D0/sv not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE0303317L (sv) | 2003-12-08 |
SE0303317D0 (sv) | 2003-12-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6105334A (en) | Fire resistant lighting enclosure | |
US9945142B2 (en) | Modular data center | |
US9316133B2 (en) | Perforation acoustic muffler assembly and method of reducing noise transmission through objects | |
US5960592A (en) | Protective enclosure for outdoor equipment | |
US11993977B2 (en) | Adjustable frame with a thermal break seal | |
US20190386374A1 (en) | Handrail mountable wireless components installation apparatus and method | |
US20030024172A1 (en) | Method and apparatus for providing a modular shielded enclosure | |
KR100650305B1 (ko) | 케이블 도입부를 위한 다중 프레임을 포함하는 벽 등의개구를 위한 방화벽 | |
US20190124800A1 (en) | Conductive Construction Panel and Method of Use | |
JP5080936B2 (ja) | 空調システム | |
US6789363B1 (en) | Security room for information technology facilities | |
CN209958846U (zh) | 一种装配式机房 | |
JP3995642B2 (ja) | セキュリティルーム | |
SE527341C2 (sv) | Modulskåp | |
WO2007017638A1 (en) | Adjustable housing for installation of a lighting fitting in a suspended ceiling | |
WO2003003801A1 (en) | A modular structure for housing electronic equipment, a method for providing an enclosure for electronique equipment, use of said modular structure and a housing for electronic equipment | |
EP3649303B1 (en) | Wall element, wall element aggregate, building wall construction system, building wall and methods for constructing such a building wall and manufacturing of a wall element | |
US6144555A (en) | Protective structure | |
FI128540B (sv) | Brandskyddad kapsling för husteknik | |
JPH0113470Y2 (sv) | ||
CN220954906U (zh) | 一种集装箱式抗爆庇护所 | |
FI129339B (sv) | Brandskyddad kapsling för husteknik | |
JP2654768B2 (ja) | ビル構造用多層フロア形成方法 | |
JP3474316B2 (ja) | バスユニット付建物ユニット | |
JP2003227640A (ja) | サーキュレータ及び空気調和システム |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NAV | Patent application has lapsed | ||
NUG | Patent has lapsed |