SE526973C2 - Lås- och nyckelsystem med extra kodkombinationer - Google Patents

Lås- och nyckelsystem med extra kodkombinationer

Info

Publication number
SE526973C2
SE526973C2 SE0500297A SE0500297A SE526973C2 SE 526973 C2 SE526973 C2 SE 526973C2 SE 0500297 A SE0500297 A SE 0500297A SE 0500297 A SE0500297 A SE 0500297A SE 526973 C2 SE526973 C2 SE 526973C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
key
code
lock
finger
blade
Prior art date
Application number
SE0500297A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0500297L (sv
Inventor
Bo Widen
Original Assignee
Winloc Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US10/913,519 external-priority patent/US7159424B2/en
Application filed by Winloc Ag filed Critical Winloc Ag
Priority to SE0500297A priority Critical patent/SE526973C2/sv
Publication of SE0500297L publication Critical patent/SE0500297L/sv
Publication of SE526973C2 publication Critical patent/SE526973C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B27/00Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B27/00Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in
    • E05B27/0003Details
    • E05B27/0017Tumblers or pins

Landscapes

  • Lock And Its Accessories (AREA)

Description

25 30 Éfïfv 'P75 2 - varvid nämnda vridrörelse hos sidolåstillhållaren motsvarar en svängningsrörelse hos tillhörande finger, varvid sidolåstillhàllarens vridrörelse är begränsad mellan två vin- kellägen svarande mot var sitt svängningsändläge hos fingret, och nycklar av det slag som omfattar: ett nyckelblad som sträcker sig i längdled och som är inför- bart i nyckelöppningen hos nyckelkärnan i tillhörande lås, varvid nyckelbladet har ett sidomaterialområde vid nyckelbla- dets ena sida som avgränsas uppåt av en i längsriktningen förlöpande hyllyta, vilken åtminstone delvis avbrytes av ett sidokodmönster som är inskuret i nämnda materialområde för bildande av en vàgformig styryta innefattande ett rampytparti vid nyckelbladets fria ändparti, varvid nämnda vàgformiga styryta ingriper med nämnda finger hos nämnda minst en sidolàstillhàllare och förmår den senare att följa nämnda vågformiga styryta, under det att sidolàstillhàllaren förskjutes i höjdled mot verkan av nämnda kraft och fingret bringas att svänga i sidled mellan nämnda svängningsändlägen, då nyckelbladet införes i nyckelöpp- ningen, varvid den vågformiga styrytan innefattar minst ett sidokod- parti hörande till nämnda sidolàstillhållare och som styr dennas finger, efter fullständigt införande av nyckelbladet i nyckelöppningen, till ett specifikt läge som bringar lâstill- hàllaren att tillåta nämnda sidolàsanordning att frigöra nyckelkärnan i förhållande till nämnda hus, varvid nämnda minst ett sidokodparti är beläget på en utvald nivå, av ett förutbestämt antal vertikala kodnivàer, och i ett utvalt läge, av ett förutbestämt antal lägen i längsrikt- ningen svarande mot ett visst svängningsläge hos nämna finger. 72487 .docí 2005-02-16 10 15 20 25 30 Uppfinningens bakgrund Ett dylikt lås- och nyckelsystem av det slag som är känt från ovan nämnda US patentskrifter (Bo Widén) erbjuder en hög sä- kerhetsnivå jämfört med konventionella system utan vridbara tillhållare och därpå anordnade svängbara fingrar. Ett stort antal kodkombinationer kan uppnås, och làsen är mycket svåra att dyrka eller manipulera. Tillhållarna är endast delvis syn- liga i nyckelöppningen, och deras korrekta kodlägen i höjdled och i vridled är dolda från inspektion via nyckelöppningen.
Ifrågavarande kodlägen kan därför ej bestämmas endast genom observation i nyckelöppningen eller avkänning av fingerlägena med ett verktyg.
Sidokodpartierna hos den vågformiga styrytan (ibland även be- nämnda sidoinskärningar eller ”side bittings”) hos nyckelbla- det i tidigare kända nycklar består vart och ett av ett konka- vitetsytparti med två uppåt lutande ytpartier som ansluter mjukt åt ömse håll i längdled. Dessa konkavitetsytpartier kan vara belägna på ett antal förutbestämda vertikala nivåer på sidan av nyckelbladet. Närmare bestämt är den högsta vertikala nivån för sidokodpartierna belägen på en vertikal nivå, som ligger något lägre än sidomaterialomràdets översta del där den vågformiga styrytan är utskuren, så att man inrymmer den ver- tikala utsträckningen hos intilliggande lutande partier. En typisk känd nyckel av detta slag visas i figur 28.
Antalet sidokodpartier hörande till en viss sidolåstillhållare i en kodstruktur innefattar olika kombinationer av förutbe- stämda vertikala nivåer och ett antal längsgående positioner i förhållande till sidolàstillhållaren. I ett typiskt system, som har kommit till kommersiell användning under många âr, är antalet sidotillhàllare fem (förutom sex centralt placerade tillhållare som samverkar med en övre kant hos nyckelbladet). 72487 .doCï 2005-02-16 l0 15 20 25 30 nn I* J u S) 3 C x* Det sidomaterialområde, där den vågformiga styrytan eller si- doinskärningen är utskuren på nyckelbladets sida har en rela- tivt liten höjd (vinkelrätt mot nyckelbladets längsriktning), såsom cirka 2,0 mm. Därför kan endast ett begränsat antal ver- tikala nivåer inrymmas under samtidig differentiering mellan olika koder, i synnerhet två sådana nivåer, 0,60 mm respektive 1,20 mm, räknat från nyckelbladets undre kant.
Dylika differentierade nivåer hänför sig till vissa sväng- ningslägen hos fingret på tillhörande sidolåstillhållare. I den hittills använda utföringsformen finns två vertikala ni- våer svarande mot varje svängningsändläge hos fingret (vid en svängningsvinkel på +l5° och -l5°) och två ytterligare nivåer svarande mot ett mellanliggande svängningsläge (vid en sväng- ningsvinkel på 0°), som var och en är något högre än de först- nämnda nivåerna, nämligen 0,90 mm respektive 1,50 mm. Orsaken till att de vertikala nivåerna hos kodpartierna vid sväng- ningsvinkeln 0° är något högre än vid svängningsändlägena är att det inbördes avståndet mellan intilliggande svängningslä- gen är för litet för att definiera en klart åtskild kod.
Skillnaden blir större då de vertikala nivåerna och dessutom de längsgående lägena är åtskilda.
Följaktligen föreligger för varje sidolåstillhållare i ovan- stående exempel sex möjliga koder, nämligen - två kodpartier på olika vertikala nivåer svarande mot ett vinkeländläge på +l5° - två kodpartier på olika vertikala nivåer svarande mot ett vinkeländläge på -l5°, och - två partier på olika, något högre vertikala nivåer svarande mot ett mellanliggande svängningsläge, vilket ger totalt sex möjliga kodpartier för varje 72487 . doC; 2005-02-16 10 15 20 25 30 sidolåstillhållare eller sammanlagt 65= 7776 olika kombinatio- H91".
Det vore givetvis önskvärt att ytterligare öka detta relativt höga antal kombinationer. Emellertid är nycklarnas dimensioner standardiserade i stor utsträckning och även anpassade till befintliga tillverkningsanläggningar. De enda möjligheterna förefaller därför att vara att antingen sammanföra de vertikala nivåerna närmare varandra, vilket skulle betyda ett kort vertikalt avstånd på mindre än 0,50 mm mellan dylika sam- manförda nivåer, eller att använda fler än tre olika sväng- ningslägen, vilket emellertid inte heller är möjligt på grund av de mycket små skillnaderna i längdled som skulle âtfölja en dylik modifikation.
Syftet med uppfinningen Mot denna bakgrund är ett huvudsyfte med föreliggande uppfin- ning att åstadkomma en ännu högre säkerhet mot kopiering av nyckeln eller dyrkning av låset och att åstadkomma ett lås- och nyckelsystem med ännu högre antal kodkombinationer, under bibehållande av totaldimensionerna hos låsen och nycklarna i systemet. Ytterligare ett syfte är att möjliggöra en väl kon- trollerad tillverkning av nycklar och nyckelämnen, så att an- vändarna av lås- och nyckelsystemet kan vara säkra på att en viss nyckel är unik och ej kan kopieras på enkelt sätt av obe- höriga personer.
Samanfattning av uppfinningen Dessa syften uppnås för ett cylinderlås- och nyckelsystem med de särdrag som anges i patentkravet l. Sålunda tillhandahåller föreliggande uppfinning, utöver det antal vertikala kodnivåer 72487 .dOCï 2005-02-16 10 15 20 25 30 som hittills använts i dylika lås- och nyckelsystem, en extra kodnivå som är belägen vid själva den längsgående hyllytan, nämligen vid den övre gränsen för sidomaterialområdet där den vågformiga styrytan eller sidoinskärningen är utskuren på si- dan av nyckelbladet. Tack vare denna extra kodnivå kommer möj ligen antalet kodkombinationer att öka avsevärt, i exemplet ovan, från sex till sju kodnivåer för varje sidolåstillhàl- lare, och från 7776 till 16807 kombinationer i fallet med fem sidolåstillhàllare i en rad. Ökningen är mer än dubbelt så stor som det tidigare antalet och ger 9031 ytterligare kombi- nationer eller ett ännu högre antal i några utföringsformer.
Dessa ytterligare kombinationer kan användas i framtida lås- och nyckelsystem, vilket möjliggör en kontrollerad tillverk- ning och distribution av nyckelblad till systemets slutanvän- dare. På detta sätt kan man bibehålla en mycket hög säkerhet mot obehörig kopiering av nycklar, även i framtida system som använder dessa ytterligare kombinationer.
Det är även möjligt att framställa nya nycklar till befintliga låsinstallationer, där det nya sidokodmönstret innefattar minst ett ytterligare kodparti på den extra kodnivån. I den befintliga làsinstallationen kan cylinderlåskombinationen änd- ras genom användning av vanliga, normala kombinationsmetoder, dvs. genom att ersätta en befintlig tillhållare med en ny tillhållare som är anpassad till den extra kodnivån. På detta sätt kan befintliga installationer lätt uppgraderas för ut- nyttjande av de tillkommande 9031 kombinationerna.
Uppfinningstanken bygger pà insikten att även själva den längsgående hyllytan, vid den övre gränsen för sidomaterialom- rådet som inrymmer sidoinskärningen, kan utnyttjas som ett si- dokodparti trots att den ej erbjuder möjligheten att utforma intilliggande lutande partier invid en konkavitet och den ej 72487 .d0C; 2005-02-16 l0 15 20 25 30 E q »_ Û "I 'I _' w' (J /YA 4' á 7 kan unikt definiera ett svängningsläge för tillhörande till- hàllarfinger. För de kodpartier, som är belägna på lägre ni- våer och som har intilliggande lutande partier, och som såldes avgränsar en konkavitet såsom beskrives i detalj i ovan nämnda US patentskrifter, är det möjligt att placera olika sidokod- partier i bestämda svängningslägen, men en sådan differentie- rad kodplacering är i allmänhet ej möjlig för ett sidokodtopp- segment utan intilliggande lutande partier. Likafullt är ett dylikt sidokodtoppsegment unikt i fråga om sin vertikala nivå, och det är därför möjligt att placera en viss kod pà detta si- dokodtoppsegment, oavsett ifrågavarande svängningsläge som kan antas av tillhörande tillhàllarfinger.
I praktiken har det emellertid visat sig att fingret hos en vridbar sidotillhållare alltid kommer att orienteras i ett visst svängningsläge då det glider uppåt, under det att nyckelbladet införes i làset, på ett lutande parti till ett sidokodtoppsegment som bildar en del av den i längsriktningen förlöpande hyllytan. Då fingret klättrar uppför en sådan lu- tande yta kommer fingret att styras på så sätt, att dess fria ändparti pekar mot nyckelbladets fria ände eller spets. Då det när intilliggande sidokodtoppsegment, som är väsentligen plant, kommer fingret att kvarhållas i detta speciella sväng- ningsläge, även efter slutförandet av införingsrörelsen för nyckelbladet i lásets nyckelöppning.
Man skulle kunna tro att fingret svänger slumpvis fram och åter då det nått ett plant sidokodtoppsegment. Emellertid är fingrets massa mycket liten jämfört med själva tillhàllarkrop- pen. Fingret kan endast svänga om tillhàllarkroppen vrides kring sin axel i tillhörande kammare. Även om låset utsättes för vibrationsrörelser eller andra slumpvisa rörelser uppkom- mer inget vridmoment som verkar på tillhàllarkroppen som 72487 . dOC; 2005-02-16 10 15 20 25 30 rnf po- * /l Ö skulle förmå denna att vridas. Vidare föreligger, eftersom tillhållarkroppen utsättes för en kraft, exempelvis av en fjä- der, en viss friktion vid kontaktstället mellan fingret och ytan på det platta sidokodtoppsegmentet. Detta förklarar var- för fingret i praktiken kommer att kvarstå i sitt intagna läge, nämligen i det svängningsändläge som pekar mot nyckel- bladets spets.
Således föreligger ej något absolut behov av något stopp- el- ler hållarorgan på det platta sidokodtoppsegmentet. Likafullt föredrages, för att man skall vara på säkra sidan och utesluta den osannolika händelsen att fingret skall förflyttas från sitt läge, att geometriskt utforma det platta sidokodtoppseg- mentet med en relativt grund kvarhàllningsstruktur som posi- tivt kvarhåller fingret i sitt svängningsläge, så länge nyck- elbladet kvarstår i sitt införda läge i làsets nyckelöppning.
Den extra kodnivàn kan utnyttjas vid önskat läge i längdled utmed nyckelbladet, dvs. för vart och ett av ett antal sidolåstillhållare i en rad. För varje sådant sidokodtoppseg- ment, kommer fingret hos tillhörande sidolàstillhållare att automatiskt placeras och kvarhàllas i ett svängningsändläge där fingret pekar mot nyckelbladets spets, såsom förklarats Oïïafl.
Flera fördelaktiga utföringsformer anges i patentkraven och kommer att framgå av nedanstående detaljbeskrivning.
Uppfinningen kan användas i kombination med andra typer av låsmekanismer och nyckelkodmönster, exempelvis av det slag som beskrives i US patentskriften 5,067,335 (Widén) eller vid nå- gon annan typ. 72487.d0C; 2005-02-16 10 15 20 25 30 För att åstadkomma ett ännu högre antal ytterligare kodkombi- nationer är det möjligt att använda såväl vridbara som icke vridbara làstillhållare i ett lås- och nyckelsystem. Genom an- vändning av icke vridbara (men i höjdled rörliga) låstillhål- lare i kombination med vridbara och i höjdled rörliga låstill- hållare i några lås i systemet, kan dylika icke vridbara lås- tillhållare förses med fingrar anpassade att samverka med ett sidokodtoppsegment vid ett bakre ändläge som är förskjutet från spetsen på tillhörande nyckelblad, och även vid andra kodpositioner i syfte att bibehålla en hög säkerhetsnivå. Här- igenom är det i praktiken möjligt att erhàlla en ytterligare kodposition för varje tillhållare, dvs. en åttonde kodposi- tion.
Kort beskrivning av ritningarna Uppfinningen kommer nu att beskrivas närmare nedan med hänvis- ning till bifogade ritningar, som åskådliggör några föredragna utföringsformer av lås- och nyckelsystemet enligt uppfin- ningen.
Figur l visar i perspektivvy en nyckel och ett cylinderlås, varvid det senare är delvis bortskuret för ökad tydlighet; Figur 2 visar en delvis tvärsektion genom låset längs linjen II-II i figur 1; Figur 3 visar i tvärsnitt en del av låset, i synnerhet en sidolåstillhållare sedd uppifrån, längs linjen III i figur 2; Figur 4 visar i tvärsnitt ytterligare ett parti av låset, ge- nom sidolåstillhàllaren med ett utskjutande finger, längs lin- jen IV i figur 2; 72487 . doc; 2005-02-16 10 15 20 25 30 526 9273 10 Figur 5 visar i perspektivvy ett nyckelblad med ett vågformigt sidokodmönster enligt uppfinningen; Figur 6a, 7a, Ba, 9a respektive 6b, 7b, 8b, 9b visar i per- spektiv och sidovyer förstorade utskurna partier av nyckelbla- det i figur 5, med några möjliga variationer hos sidokodmönst- ret; Figur 10-14 visar i ännu större skala, utskurna partier hos nâgra sidokodtoppsegment enligt föreliggande uppfinning; Figur 15 visar, i en schematisk sidovy, ett nyckelblad enligt uppfinningen, som åskådliggör lägena, representerade av svarta punkter, hos möjliga sidokodpartier för varje sidolåstillhàl- lare; Figur 16, 17 och 18 visar i perspektivvyer sidolåstillhàllare av det slag som visas i figur 15, med fingrar som pekar åt olika håll; Figur 19 visar i perspektivvy en sidolåstillhàllare inrättad att placeras i godtyckligt vridläge; Figur 20 visar i schematisk sidovy, liknande den i figur 15, ett nyckelblad hos en modifierad utföringsform av lås- och nyckelsystemet; Figur 21 och 22 visar i perspektivvyer sidolåstillhàllare för användning i ett lås som samverkar med nyckelbladet i figur 20; 72487 .docz 2005-02-16 10 15 20 25 30 11 Figur 23, 24, 25, 26 och 27 visar i tvärsnittsvyer ett antal möjliga nyckelbladprofiler som kan användas i samband med fö- religgande uppfinning; och Figur 28 visar i perspektivvy en tidigare känd nyckel med ett vågformigt sidokodmönster med ett antal konkavitetsytpartier som tjänar som kodpartier.
Detaljbeskrivning av några utföringsformer I figur 1 visas ett cylinderlås och en nyckel som ingår i ett system enligt föreliggande uppfinning. Nyckeln 100 har ett grepparti 101 och ett nyckelblad 102, som är införbart i en nyckelöppning 201 hos ett lås 200. Nyckelöppningen 201 sträcker sig i längsriktningen i en nyckelkärna 202, som är vridbart lagrad i en cylinderborrning 203 i ett hus 204.
I denna utföringsform har nyckelbladet 102 ett toppkodmönster med utskurna partier 103 vid sin övre kant, exempelvis av kon- ventionellt slag, som samverkar med en central rad làstillhàl- lare 205.
I enlighet med föreliggande uppfinning är nyckelbladet även försett med ett sidokodmönster med sidokodpartier 104 av ett speciellt slag, liknande det som visas i ovan nämnda US pa- tentskrifter (Widén). Detta sidokodmönster bildas av en konti- nuerlig, väsentligen vàgformig styryta som samverkar med en rad sidolàstillhàllare 206 (fem i raden) då nyckelbladet 102 införes i låsets 200 nyckelöppning 201.
Sidolåstillhàllarna 206 är var och en inpassade i en tillhö- rande kammare 207 (jämför även figur 2, 3 och 4) för rörelse i höjdled och i vridled däri. Varje sidolåstillhållare 206 har 72487 .docí 2005-02-16 10 15 20 25 30 ett i tvärled utskjutande finger 208, som når in i nyckelöpp~ ningen 201 och som kommer att utföra en svängningsrörelse då sidolàstillhàllaren vrides i kaviteten 207. Då nyckelbladet införes i nyckelöppningen 201 kommer fingret 208 på sidolåstillhàllaren att ingripa med styrytan och kodpartierna 104 hos nyckelbladet, så att det uppkommer en höjdledsrörelse och en rotationsrörelse fram och åter hos sidolàstillhållaren 206.
Sidolåstillhàllaren 206 är försedd med ett par urtag 209, 210 i sin cylindriska yta på den bakre delen (motsatt fingret 208). Ett av dessa urtag, 209, är synligt i figur 2, och båda är synliga i figur 3. Mellan dessa urtag 209, 210 finns ett bryggparti 211, som passar i ett motsvarande urtag 212 i en sidostàng 213 som tjänar som låsorgan eller spärrelement. Si- dostången 213 är lagrad i en slitsurtagning 214 i nyckelkärnan 202 invid dennas utvändiga cylinderyta. Den är fjäderbelastad radiellt utåt, sà att den normalt hålles införd i ett motsva- rande spår 215 i låsets hus 204, såsom visas i figur 2. I detta läge kommer sidostången 213 att effektivt förhindra att nyckelkärnan vrides i förhållande till huset 204.
Om samtliga sidolàstillhållare 206 är korrekt placerade, efter införing av en nyckel med ett korrekt kodat nyckelblad 102 i nyckelöppningen 201, kommer bryggpartierna 211 att inriktas i förhållande till tillhörande urtagningar 212 i sidostången 213, varigenom den senare kan förflyttas radiellt inåt. En så- dan inåtgående rörelse kan åstadkommas genom vridning av nyck- elbladet då det senare är placerat i sitt fullt införda läge, så att spårets 215 flankytor förskjuter sidostången radiellt inåt i den slitsade urtagningen 214. Därvid kan nyckelkärnan 202 vridas inuti huset 204, förutsatt att eventuella övriga 72487 .docä 2005-02-16 10 15 20 25 30 13 låsmekanismer, såsom en central rad med låstillhållare 205, likaledes frigjorts.
Då nyckelbladet 102 förskjutes ytterligare in i nyckelöpp- ningen 201 kommer låstillhàllarna 206 att vridas fram och åter på grund av ingreppet mellan fingrarna 208 och nyckelbladets 101 styryta, varvid de samtidigt kommer att utföra en rörelse uppåt och nedåt. Fingret 208 utsättes för en nedàtriktad kraft och hålles i glidande kontakt med styrytan med hjälp av en he- lixfjäder 216 som är monterad på så sätt att den är hoptryckt mellan sidotillhållarens 206 övre yta och den inre övre väggen hos kammaren 207.
Sidokodmönstret med kodställena 104 utgörs av en väsentligen vàgformig styryta 105, som innefattar en rampyta 106 invid nyckelbladets 102 fria ändparti 107. Då nyckelbladet 102 infö- res i nyckelöppningen 201 kommer rampytan att ingripa succes- sivt med respektive fingrar 208 hos varje sidolàstillhållare 206 och kommer att svänga och lyfta det senare på så sätt, att fingret 208 därefter glider utmed den vågformiga styrytan 105.
Härvid kommer fingret 208 att följa den vågformiga styrytan 105 uppåt och nedåt, dvs. i höjdled, samt följa de lutande yt- partierna hos styrytan 105. De kommer även att utföra en svängningsrörelse fram och åter så att sidolåsthållaren 206 utför en vridningsrörelse.
Såsom visas i figur 3 och 4 finns en kanal 217 som sträcker sig från kavitetens 207 undre del till nyckelöppningen 201, och sidoväggarna hos denna kanal utgör anslagsytor 218, 219 som begränsar fingrets 208 vridningsrörelse i vardera rikt- ningen från ett centralplan. I det visade exemplet är anslags- ytorna 218, 219 placerade på så sätt, att rörelsen begränsas 72487 .dow 2005-02-16 10 15 20 25 30 (51 'J 3 \D '<3 CN till l5° i vardera riktning, dvs. fingret kan svänga fram och åter i en vinkelsektor på 30° i denna utföringsform.
Konstruktionen och funktionen hos det hittills beskrivna låset och nyckeln är väsentligen förut kända från ovan nämnda doku- ment. Såsom visas i figur 5 kan en nyckel 100 av detta slag (likadan som den som visas i figur 1) med ett kodmönster 105 ha fem kodpartier 121, 122, 123, 124, 125. Varje sådant kod- parti är beläget i ett läge i längsriktningen svarande mot den längsgående fördelningen av sidotillhållarna 206 (figur 1), eventuellt förskjutna ett litet stycke svarande mot läget för fingrets fria ände då det svängts till ettdera av dess vinkel- ändlägen. Kodpartierna 122, 123, 124, 125 bildar vart och ett en konkavitet som är belägen mellan två intilliggande sned- ställa eller lutande ytpartier, som hjälper till att placera respektive finger i ett visst svängningsläge då nyckeln 100 är helt införd i låsets nyckelöppning 201.
Såsom beskrives i ovan nämnda patentskrifter tillhandahålles härigenom en kod, som innefattar ett stort antal kombinatio- ner, eftersom koden innefattar olika höjdlägen och även olika svängningslägen för varje finger, nämligen sex dylika kombina- tioner för varje tillhållare i det ovan angivna exemplet (som sammanlagt ger 6x6x6x6x6 = 7776 kodkombinationer om alla sex kodpartier är av samma slag).
För att tillhandahålla ett ökat antal kodkombinationer och ökad säkerhet mot kopiering av nyckelbladet och mot dyrkning av låset, är emellertid styrytan 105, som bildar sidokodmönst- ret med dess kodpartier 104, utformad pà ett speciellt sätt i enlighet med föreliggande uppfinning. För att åskådliggöra detta hänvisas till figur 5-9 som visar några modifierade kod- mönster på sidan av nyckelbladet. I dessa exempel är ett eller 72487 . dot; 2005-02-16 10 15 20 25 30 flera kodpartier hos styrytan 105 ej utformade som en kavitet, som omges av två lutande ytpartier, utan snarare som ett sido- kodtoppsegment som utgör en del av den övre, raka ytan, be- nämnd hyllytan, som bildar den övre gränsen på materialomràdet i vilket kodmönstret har utskurits.
Sidokodtoppsegmentet kan vara så långt i längsriktningen att fingret, efter fullständigt införande av nyckelbladet i nyck- elöppningen, hos tillhörande sidolàstillhâllare kan svängas till ett godtyckligt vinkelläge under bibehållande av kontak- ten med sidokodtoppsegmentet. Ett dylikt väsentligen plant si- dokodtoppsegment, som givits hänvisningssiffran 121, visas i figur 5 och 10.
I den i figur 6a och 6b visade utföringsformen omfattar den väsentligen vàgformiga styrytan, vilken innefattar rampytan 106 vid nyckelbladets fria ändparti, tre ”reguljära” konkavi- teter 221, 223 och 225 men även två i längsriktningen förlö- pande sidokodtoppsegment 222 och 224. Då tillhörande finger ingriper med dessa sidokodtoppsegment kan fingret 208 (figur 2) intaga ett godtyckligt svängnings- eller vinkelläge (jämför figur 4) under det att det kvarstår på samma höjdnivå. Såsom förklarats ovan kommer emellertid fingret att automatiskt pla- ceras i ett svängningsändläge som pekar mot nyckelbladets fria ände eller spets.
Sålunda bildar denna höjdnivå i sig själv en specifik kod, vilken kod utgör ett tillägg till de ”konkavitetskoder” som redan existerar för just denna tillhållare. På detta sätt er- hålles minst en ytterligare kodposition förutom de tidigare nämnda kodpositionerna, exempelvis sju möjliga kodpositioner istället för sex kodpositioner. Följaktligen blir antalet möj- 72487.d0C; 2005-02-16 10 15 20 25 30 liga kodkombinationer 7x7x7x7x7 = 16807 i detta speciella ex- empel.
I allmänhet kan antalet sådana sidokodtoppsegment vara noll, ett, två, tre, fyra eller fem i denna utföringsform med fem tillhållare och sju möjliga kodlägen för varje tillhållare.
Några ytterligare exempel visas i figur 7a, 7b (med ett sido- kodtoppsegment 324, förutom konkaviteterna 321, 322, 323 och 325), figur 8a, 8b (likaledes med ett sidokodtoppsegment 425, förutom konkaviteterna 421, 422, 423 och 424) och figur 9a, 9b (med två sidokodtoppsegment 521, 525 och tre konkaviteter 522, 523, 524).
Sidokodtoppsegmenten kan utformas på olika sätt. Såsom visas i figur 10 (och även i figur 1 och 5) kan det bildas av ett kon- tinuerligt, rakt, i längdled förlöpande ytparti 121 som sträcker sig parallellt med nyckelbladets undre kant.
Såsom visas i figur ll kan sidokodtoppsegmentet alternativt utformas som ett relativt kort stödytparti 111, eventuellt in- vid en grund urtagning. Detta relativt korta ytparti kvarhål- ler fingret 208 (på tillhàllaren 206) i ett svängningsändläge som anligger mot anslagsytan 218 (figur 4). Då nyckelbladet införes i nyckelöppningen kommer sidolàstillhàllarnas fingrar 208 att i allmänhet svängas till dessa svängningsändlägen, un- der inverkan av friktionskontakten med den vågformiga styr- ytan.
Såsom förklarats ovan kommer sidolàstillhållarnas fingrar, då nyckelbladet införts i sin helhet i nyckelöppningen, att kvar- stå i dessa svängningsändlägen. Av detta skäl finns ej något 72487 . docï 2005-02-21 6 10 15 20 25 30 'fl .J ax, \D ~ a CJ behov av att hålla fingrarna på plats med hjälp av lutande ytor eller stoppytpartier.
Likafullt är det möjligt att åstadkomma sådan styrning eller ett sådant stöd genom att placera ett ändparti 113 vid en nå- got lägre nivå eller utforma en grund urtagning, som mjukt an- sluter till, vid ett krökt parti 114, det huvudsakligen raka ytpartiet 115 hos sidokodtoppsegmentet, såsom visas i figur 12.
I figur 13 visas en grund urtagning 116 belägen i ett förskju- tet läge till höger och som tjänar till att eftergivligt stoppa svängningsrörelsen i båda riktningarna.
Ytterligare en möjlighet, som visas i figur 4, består i att sidokodtoppsegmentet innefattar ett uppåtriktat utsprâng 118 som bildas av två urtagna partier 117, 119 placerade på ömse sidor i längsriktningen.
Kodpartierna och de möjliga lägena för dessa kodpartier visas schematiskt i figur 15. Härvid visas tydligt att fingret 208 på varje sidolåstillhàllare 206 kan placeras i sju distinkta kodpositioner, nämligen motsvarande sex åtskilt placerade kon- kaviteter (tre svängningslägen, vart och ett på två olika ver- tikala nivåer) och det extra toppkodläget som diskuterats ovan. De tre svängningslägena hos fingrarna 208 visas i figur 15 i tvärsnittsvyer och i figur 16-18 i perspektivvyer.
Det skall påpekas att, för ett visst vinkelläge hos fingret i ett kodläge, kommer bryggpartiet 211 mellan urtagen 209, 210 vid sidolåstillhållarens 206 bakre cylinderyta att inriktas centralt så att det ligger i linje med respektive urtag 212 i sidostången 213 (figur 3). Dessa urtag och bryggpartier 211 72487 . dOC; 2005-02-16 10 15 20 25 30 Û'77 twxJ L. 50 fi 18 skall givetvis även vara belägna i vertikala lägen som är an- passade till den vertikala nivån hos motsvarande kodposition på nyckelbladet 102. Vid en sidolàstillhàllare 206' (figur 19) anpassad för samverkan med ett sidokodtoppsegment på den extra toppkodnivån, där fingret kan placeras i ett godtyckligt svängningsläge, kan urtagen i tillhållarens bakre yta utformas som en sammanhängande urtagning 209' vilken kan inrymma sido- stången oavsett tillhållarens 206' vridläge.
Givetvis kan dessa sju olika kodpositioner eller kodpartier utgöras av ett högre eller lägre antal. Emellertid är för de nycklar, som användes i stora serier numera, den visade utfö- ringsformen typisk och utgör ett praktiskt exempel. Nyckelbla- dets vertikala utsträckning, vinkelrätt mot dess längsrikt- ning, är cirka 8,6 mm, medan sidomaterialområdets vertikala utsträckning eller höjd, där den speciella styrytan är utsku- ren, är cirka 2,2 mm (inom ett intervall av 2,0-2,5 mm). Höj- den hos den grunda urtagningen i figur ll-14 är cirka 0,2 mm (inom ett intervall på 0,15-0,25 mm). Även med ovan nämnda dimensioner för nyckelbladet och den ver- tikala utsträckningen för sidomaterialomrádet, där den vågfor- miga styrytan är utformad, är det möjligt att ytterligare öka antalet kodpositioner till åtta för varje sidotillhållare.
Detta àskådliggöres i figur 20-22. Här innefattar systemet lås med icke vridbara sidotillhàllare 206" (figur 21) eller 206"' (figur 22). Dylika lås med en eller flera icke roter- bara tillhållare (eller tillhållare med mycket begränsad möj- lighet till vridning) kan användas i system som innefattar andra lås med uteslutande vridbara sidotillhållare. På detta sätt kan en åttonde kodposition erhållas vid det bakre ändpar- tiet för sidokodtoppsegmentet. I figur 20 (den förstorade schematiska vyn upptill till höger) betecknas detta bakre änd- 72487.doC: 2005-02-16 l0 15 20 25 30 52 977: r C§\ 19 parti ”8" (upptill till vänster), medan de övriga sju kodposi- tionerna betecknas ”1”-”7”. Kodpositionen ”8" svarar mot seg- mentpartiet 115 i figur 12.
Fingret 208"' hos den icke vridbara tillhållaren 206"' (fi- gur 22) har ett basparti 208"'b, som upptar en 300 vinkelsek- tor och sålunda förhindrar vridning (se figur 4) och ett smalt ändparti 208"'t, som är förskjutet mot làsets framsida (se figur 1) så att det ingriper med ett sidkodtoppsegmentparti på nyckelbladet som är förskjutet bort från spetsen på det in- förda nyckelbladet.
I samma system med lås och nycklar kan även lås med tillhål- lare 206", såsom visas i figur 21, användas. Dessa tillhål- lare 206" har ett finger 208", som är brett (30°) hela vägen från baspartiet till den fria änden eller spetspartiet. Ett sàdant finger kommer att samverka med båda kodlägena ”7” och ”8”, och eventuellt även med andra kodpositioner eller med lu- tande partier hos några eller alla sådana övriga kodpositio- ner.
Kodpositionen ”8" på nyckelbladet är belägen på den högsta el- ler i det närmaste högsta nivån och det blir därför endast en mycket liten eller ingen lutning alls som styr fingret mot kodläget ”8" under införing av nyckelbladet i låset. Det är därför nödvändigt att begränsa svängningsläget för tillhållar- fingret till en begränsad svängningsvinkel (t.ex. mindre än 5 eller 10 grader) i närheten av positionen ”8" eller att full- ständigt blockera fingret mot svängning vid detta läge (såsom visas i figur 20-22).
Det är riktigt att dylika speciellt utformade tillhållarfing- rar, som är icke svängbara eller svängbara endast inom ett li- 72487.d0C; 2005-02-16 10 15 20 25 30 en m G\ \o - s k» tet vinkelomràde, kan observeras genom kvalificerad inspektion genom nyckelöppningen (201 i figur 1) hos låset. För att av- skräcka, undvika eller t o m göra det omöjligt att exakt be- stämma om och var en dylik tillhàllare är placerad i låset, bör sådana tillhàllare användas selektivt även i andra kodpo- sitioner, såsom vid positionerna "l" eller ”2” och eventuellt även i lägena ”3”, ”4”, ”5”, ”6”, och ”7”. I lägena ”3”, ”4”, ”5”, "6” och ”7” kan tillhållarfingrarna möjligen utformas så, att deras nyckelkontaktyta orienteras i vinkel mot respektive kodposition.
Genom användning av kodpositionen "8”, eventuellt i kombina- tion med en på motsvarande sätt utformad tillhållare, är det även möjligt att utforma en kodposition "7”, ”5" eller "6” in- vid kodpositionen "8”, (dvs. en dubbel inskärning) för någon av de fem tillhàllarpositionerna. En dylik nyckel kan därvid öppna ett lås med kodpositionen ”8" men även ett annat lås med det speciella kodläget "7”, ”5" eller ”6”. Med dubbla inskär- ningar är det givetvis möjligt att åstadkomma huvudnycklar som kan öppna ett antal olika lås.
Såsom visas i figur 23 till 27, kan den i längdled förlöpande hyllytan, som utgör den övre gränsen pá styrytan och som del- vis kan bilda ett eller flera sidokodtoppsegment, utformas på olika sätt. I figur 23 är denna yta 131 belägen under det övre kantpartiet 132 hos nyckelbladet 130. Nyckelytan 131 bildar rät vinkel med centralplanet C hos nyckelbladet i detta fall.
I figur 24 utgör hyllytan 141 en undre vägg i ett sidospår 142 i nyckelbladet, vilken undre vägg likaledes bildar en rät vin- kel med nyckelbladets centralplan. 72487 . doc; 2005-02-16 10 15 20 25 CH WD Q\ »O 'Q ' i 21 I figur 25 har nyckelbladet 150 ett vidgat undre parti 151, och hyllytan 152 bildas i detta fall av det övre ändpartiet hos en uppàtskjutande, i längdled förlöpande tunga eller läpp 153.
I figur 26 bildas hyllytan 162 av det undre sidoväggpartiet 162 hos ett underskuret spår 161, varvid det undre bottenvägg- partiet 162 är underskuret, så att det bildar en spetsig vin- kel och är vänt inåt mot spàrets bottenparti. En liknande, men komplexare form hos det underskurna spåret 171 i nyckelbladet 170 visas i figur 27, varvid ytområdet betecknas med 172 i detta fall.
Lås- och nyckelsystemet enligt uppfinningen kan modifieras av fackmannen. Såsom antytts ovan behöver inte alla tillhâllare i ett lås vara vridbara. Antalet sidolàstillhållare i en rad kan vara olika, exempelvis endast två tillhållare i en rad eller önskat antal, även större än 5, och antalet kodnivåer kan li- kaså väljas efter önskan (om fler kodnivåer användes bör höj- den på materialomràdet ökas). Antalet svängningslägen för fingrarna kan vara mindre än 3, exempelvis endast 2, eller fler än 3, exempelvis 4 eller 5. Vinklarna för svängningsänd- läget kan vara olika. Det kan förekomma ett sidokodmönster pà vardera sidan om nyckeln och eventuellt inget toppkodmönster (103 i figur 1). Likaså kan nyckelns profil varieras på många Sätt. 72487 . dOCJ 2005-02-16

Claims (27)

10 15 20 25 30 XD s] s! 22 PATENTKRÄV
1. Lås- och nyckelsystem innefattande lås av det slag som om- fattar: - ett hus (204) med en borrning, - en cylindrisk nyckelkärna (202) som är vridbart lagrad i den cylindriska borrningen, vilken nyckelkärna har en längs- gående nyckelöppning (201) och, vid sidan av nyckelöppingen, ett antal sidolåstillhàllare (206) i en rad som samverkar med en sidolàsanordning (213) för låsning av nyckelkärnan mot vridning i cylinderborrningen, - varvid minst en av nämnda sidolåstillhàllare (206) har ett i tvärled utskjutande finger (208) och är lagrad i en till- hörande kammare (207) för rörelse i höjdled och i rotations- led, - varvid nämnda rörelse i höjdled utföres mot verkan av en kraft som utövas längs nämnda kammare (216), och - varvid nämnda vridrörelse hos sidolàstillhàllaren motsvarar en svängningsrörelse hos tillhörande finger (208), varvid sidolàstillhållarens vridrörelse är begränsad mellan två vin- kellägen svarande mot var sitt svängningsändläge hos fingret, och nycklar (100) av det slag som omfattar: - ett nyckelblad (102) som sträcker sig i längdled och som är införbart i nyckelöppningen (201) hos nyckelkärnan i tillhö- rande lås, - varvid nyckelbladet har ett sidomaterialområde vid nyckelbla- dets ena sida som avgränsas uppåt av en i längsriktningen förlöpande hyllyta, vilken åtminstone delvis avbrytes av ett sidokodmönster som är inskuret i nämnda materialområde för bildande av en vågformig styryta (105) innefattande ett ramp- ytparti (106) vid nyckelbladets fria ändparti (107), - varvid nämnda vågformiga styryta (106)ingriper med nämnda finger hos nämnda minst en sidolåstillhàllare och förmår den 72487 krav 13 sept 05.doc; 2005-09-13 10 15 20 25 30 c n ro o\ ~ro -4 w 23 senare att följa nämnda vågformiga styryta, under det att sidolåstillhàllaren förskjutes i höjdled mot verkan av nämnda kraft (216) och fingret bringas att svänga i sidled mellan nämnda svängningsändlägen, då nyckelbladet införes i nyckel- öppningen, - varvid den vågformiga styrytan innefattar minst ett sidokod- parti (l22,123,l24,l25) hörande till nämnda sidolástillhàl- lare (206) och som styr dennas finger (208), efter fullstän- digt införande av nyckelbladet i nyckelöppningen, till ett specifikt läge som bringar lástillhállaren att tillåta nämnda sidolåsanordning (213) att frigöra nyckelkärnan (202) i för- hållande till nämnda hus 204, - varvid nämnda minst ett sidokodparti (l22,l23,l24,l25) är beläget på en utvald nivå, av ett förutbestämt antal vertikala kodnivåer, och i ett utvalt läge, av ett förutbestämt antal lägen i längsriktningen svarande mot ett visst svängningsläge hos nämnda finger, k ä n n e t e c k n a t a v att utöver nämnda antal vertikala kodnivåer för nämnda minst ett sidokodparti är en extra toppkodnivà belägen på nämnda hyll- yta, varvid varje sidkodtoppsegment (121), som är beläget på denna extra toppkodnivà, representerar en extra kod för mot- svarande sidolàstillhâllare hos tillhörande lås, varigenom an- talet möjliga kodkombinationer ökas.
2. Nyckel för användning i ett lås- och nyckelsystem enligt krav 1, varvid nyckelns nyckelblad har minst ett sidokodtopp- segment (121) placerat på nämnda extra toppkodnivå.
3. Nyckel enligt krav 2, varvid den vertikala utsträckningen för nämnda sidmaterialområde, från nyckelbladets undre kant till nämnda hyllyta, är 2,0-2,5 mm. 72487 krav 13 sept 05.d0C; 2005-09-13 10 15 20 25 30 51 . a (,\ xo \.:| w 24
4. Nyckel enligt krav 3, varvid nämnda vertikala utsträckning är cirka 2,2 mm.
5. Nyckel enligt krav 2, varvid nämnda sidkodtoppsegment (111) har en längd, som tillåter att tillhörande finger place- ras i olika svängningslägen under kvarstående på nämnda extra toppkodnivå, varvid samtliga sådana svängningslägen represen- terar samma kod.
6. Nyckel enligt krav 2, varvid nämnda sidkodtoppsegment om- fattar ett stödytparti (ll2;l14;l16;ll7), som kvarhàller till- hörande finger i ett främre svängändläge som pekar mot nyckel- bladets spets.
7. Nyckel enligt krav 6, varvid nämnda stödytparti (1l4;1l6;117) bildar en del av åtminstone en grund urtagning i nämnda sidkodtoppsegment som tjänar till att motstå varje svängningsrörelse riktad bort från nämnda svängningsändläge.
8. Nyckel enligt krav 7, varvid nämnda grunda urtagning inne- fattar ett krökt ytparti och ett intilliggande rakt parti.
9. Nyckel enligt krav 7, varvid nämnda stödytparti innefattar ett uppåtriktat utsprång (118) mellan två grunda urtagningar (117,119).
10. Nyckel enligt 7, varvid den vertikala utsträckningen för nämnda minst en grund urtagning är 5-15% av den vertikala ut- sträckningen för nämnda sidomaterialområde.
11. Nyckel enligt krav 10, varvid den vertikala utsträck- ningen för nämnda minst en grunda urtagning är 0,15-0,25 mm. 72487 krav 13 sept 05.doc; 2005-09-13 10 15 15. 20 25 30
12. Nyckelämne för tillverkning av en nyckel enligt krav 2, varvid nämnda hyllyta (131) är belägen under ett övre kant- parti (132) hos nyckelbladet, varvid detta övre kantparti även har ett materialområde för framställning av ett separat kod- mönster däri.
13. Nyckelämne enligt krav 12, varvid nämnda hyllyta (152) är belägen vid en övre ytdel hos ett vidgat undre område (151) av nämnda nyckelblad.
14. Nyckelämne enligt krav 13, varvid nämnda hyllyta är belä- gen på en längsgående läpp (153), som skjuter uppåt, och som bildar nämnda övre ytdel (152) av nämnda vidgade undre parti (151) av nyckelbladet.
15. Nyckelämne enligt krav 12, varvid nämnda hyllyta omfattar ett undre väggparti (141) hos ett längsgående rakt spår (142) som är utformat i en plan sidoyta av nämnda nyckelblad.
16. Nyckelämne enligt krav 15, varvid nämnda hyllyta omfattar ett underskuret undre väggparti (162) av nämnda spår (161).
17. Nyckelämne enligt krav 16, varvid nämnda hyllyta omfattar ett underskuret undre väggparti (162) som är orienterat vä- sentligen med spetsig vinkel relativt ett centralplan hos nämnda nyckelblad.
18. Nyckel tillverkad av ett nyckelämne enligt något av kra- ven 12-17.
19. Lås för användning i ett lås- och nyckelsystem enligt krav 1, vilket lås (200) är försett med minst en låstillhål- lare (206) inrättad att samverka med ett sidokodtoppsegment 72487 krav 13 sept 05.doc; 2005-09-13 10 15 20 25 30 - 524 "V73 I 26 (121) beläget på en extra toppkodnivà vid en hyllyta på nyck- elbladet hos en tillhörande nyckel (100).
20. Lås enligt krav 19, varvid nämnda minst en sidolåstill- hållare (206'), som hör till nämnda sidkodtoppsegment hos en tillhörande nyckel, är inrättad att tillåta nämnda låsanord- ning att frigöra nyckelkärnan efter placering i ett förutbe- stämt höjdläge, oavsett dess vridläge.
21. Lås enligt krav 19, varvid minst en av nämnda sidolástillhållare i nämnda rad är inrättad att tillåta sido- låsanordningen att frigöra nyckelkärnan endast då den är placerad i ett specifikt höjd- och vridläge.
22. Läs enligt krav 19, vilket lås är försett med en rad lås- tillhållare, av vilka minst en låstillhållare är anordnad för rörelse i höjdled och i vridled i enlighet med krav 1, och minst en ytterligare låstillhållare (206"') är anordnad för begränsad vridrörelse, inom ett snävt vinkelområde som ej överstiger 10 grader, vilken ytterligare låstillhållare även har ett finger (208"') för samverkan med nämnda vågformiga styryta hos en tillhörande nyckel.
23. Lås enligt krav 22, varvid nämnda minst en ytterligare låstillhållare (206",206") är anordnad endast för rörelse i höjdled, varvid tillhörande finger (208",208"') är styrt på så sätt att det ej är svängbart, och att det är format för kontaktgöring med en väsentligen platt, konkav eller lutande kodposition.
24. Lås enligt krav 22, varvid minst en av nämnda ytterligare låstillhållare är anordnad att frigöra nyckelkärnan efter pla- cering i ett höjdläge under nämnda extra toppkodnivà. 72487 krav 13 sept 05.d0<:; 2005-09-13 10 15
25. Läs enligt krav 22, varvid nämnda minst en ytterligare låstillhållare är anordnad att frigöra nyckelämnet efter pla- cering i nämnda extra toppkodnivå.
26. Nyckel för användning i ett lås enligt krav 22, varvid nyckeln har ett sidokodtoppsegment för kvarhållning av fingret hos nämnda ytterligare låstillhållare i ett bakre ändläge som är förskjutet från nyckelbladets spets.
27. Nyckel för användning i ett lås enligt krav 22, varvid nyckelbladet omfattar minst ett dubbelt sidokodparti anordnad att samverka med två olika lås som har olika tillhàllare vid en given position i längdled, 72487 krav 13 sept 05.doc; 2005-09-13
SE0500297A 2003-09-22 2005-02-09 Lås- och nyckelsystem med extra kodkombinationer SE526973C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0500297A SE526973C2 (sv) 2003-09-22 2005-02-09 Lås- och nyckelsystem med extra kodkombinationer

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US2020203A 2003-09-22 2003-09-22
US10/913,519 US7159424B2 (en) 2003-09-22 2004-08-09 Lock and key system with extra code combinations
PCT/SE2004/001312 WO2005028789A1 (en) 2003-09-22 2004-09-13 A lock and key system with extra code combinations
SE0500297A SE526973C2 (sv) 2003-09-22 2005-02-09 Lås- och nyckelsystem med extra kodkombinationer

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0500297L SE0500297L (sv) 2005-03-23
SE526973C2 true SE526973C2 (sv) 2005-11-29

Family

ID=34714180

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0500297A SE526973C2 (sv) 2003-09-22 2005-02-09 Lås- och nyckelsystem med extra kodkombinationer

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE526973C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0500297L (sv) 2005-03-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2119853B1 (en) Key for use in a lock and key system with extra code combinations
SE528815C2 (sv) Lås- och nyckelsystem med extra kodkombinationer
JP5073659B2 (ja) 改良型ロックタンブラーを有するロック・キーシステム
JP5400181B2 (ja) シリンダ錠と鍵との組合体
US20030024287A1 (en) Key blank, key and master keying system
SE0900207A1 (sv) Profilerad nyckel för cylinderlås
RU2015152961A (ru) Цилиндровый замок, снабженный боковой рейкой, и ключ
EP1635012A2 (en) Cylinder lock device
SE526973C2 (sv) Lås- och nyckelsystem med extra kodkombinationer
ZA200602301B (en) A lock and key system with extra code combinations