SE525869C2 - Riggplatta för hängsele - Google Patents

Riggplatta för hängsele

Info

Publication number
SE525869C2
SE525869C2 SE0202600A SE0202600A SE525869C2 SE 525869 C2 SE525869 C2 SE 525869C2 SE 0202600 A SE0202600 A SE 0202600A SE 0202600 A SE0202600 A SE 0202600A SE 525869 C2 SE525869 C2 SE 525869C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
opening
user
rig plate
rig
plate
Prior art date
Application number
SE0202600A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0202600D0 (sv
SE0202600L (sv
Inventor
Peter Sundman
Original Assignee
Act Safe Systems Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Act Safe Systems Ab filed Critical Act Safe Systems Ab
Priority to SE0202600A priority Critical patent/SE525869C2/sv
Publication of SE0202600D0 publication Critical patent/SE0202600D0/sv
Priority to EP03791538A priority patent/EP1545714A1/en
Priority to PCT/SE2003/001348 priority patent/WO2004020043A1/en
Priority to US10/526,362 priority patent/US20060011414A1/en
Priority to AU2003257747A priority patent/AU2003257747A1/en
Publication of SE0202600L publication Critical patent/SE0202600L/sv
Publication of SE525869C2 publication Critical patent/SE525869C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62BDEVICES, APPARATUS OR METHODS FOR LIFE-SAVING
    • A62B35/00Safety belts or body harnesses; Similar equipment for limiting displacement of the human body, especially in case of sudden changes of motion
    • A62B35/0006Harnesses; Accessories therefor
    • A62B35/0025Details and accessories
    • A62B35/0037Attachments for lifelines and lanyards

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)
  • Vehicle Interior And Exterior Ornaments, Soundproofing, And Insulation (AREA)
  • Installation Of Indoor Wiring (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Description

25 30 att infästa diverse anordningar i inkopplingsanordningen för att möjliggöra arbete fritt hängande i ett rep. det möjligt för användaren Vid arbete hängande i ett rep är det viktigt att vid önskemål kunna reglera sin höjd. En användare skall således kunna fira sig ned, stanna på viss höjd och även kunna vinna höjd.
Vid nedfirningsoperationer finns ett stort antal fimingsdon att tillgå som har till uppgift att mottaga repet i en speciell slinga som medger att användaren kan fira sig ner med hjälp av repet och stanna upp firningsoperationen vid önskat tillfälle. Dessutom medger firningsdonet mestadels en möjlighet att låsa repet vid önskad höjd tex. genom att repet kläms i en speciell anordning eller att repet anbringas i en sådan slinga att friktionen i slingan blir så hög att repet ej rör sig. För att kunna stanna på viss höjd finns således ett stort antal anordningar som ej medger att repet glider då det blivit fastsatt i anordningen.
Vid sådana fall då användaren önskar vinna höjd i repet, finns särskilda vinschar. Vinschama kan vara av både manuell och motordriven typ och kan fästas i anslutning till hängselen. De motordrivna Vinschama är normalt tämligen stora och otympliga varför det är särskilt viktigt att vinschen är anordnad på sådant sätt vid hängselen att användaren enkelt kan komma åt rep, verktyg samt nedfirningsanordningar.
För att infästa rep, verktyg, nedfimingsanordningar, vinschar etc. i hängselen används ofta en làsbar karbinhake eller annan lâsbar och äterförslutningsbar anordning. Karbinhaken träs genom inkopplingsanordningens öppning (t.ex.
D-ringen). Ett problem uppkommer då ett flertal karbinhakar infästs i inkopplingsanordningens öppning eftersom samtliga anordningar som är infästa i inkopplingsanordningens öppning måste samsas om platsen i öppningen. Det kan då uppstå oönskade situationer där de olika anordningarnas infästningsanordningar kläms mot varandra då användaren 10 15 20 25 30 hänger i repet. Om t.ex. en D-ring används kommer verktygens lnfästningsanordningar att glida i tyngdkraftens riktning och samlas på lägsta punkten varvid infästningsanordningama kiäms. Detta ger användaren problem då en eller flera anordningar skall tas loss eller flyttas från lnkopplingsanordningens öppning.
För att underlätta infästningen av de olika verktygen och anordningarna kan en riggplatta användas. Riggplattan består vanligtvis av en platta med häl/öppningar. Riggplattan infästs i en karbinhake som i sin tur är infäst i inkopplingsanordningen. Ett problem med riggplattan är att avståndet mellan inkopplingsanordningen och verktyget ökar, vilket kan ge upphov till en för hög arbetshöjd för en användare.
Riggplattan kan dessutom användas för att infästa verktyg och andra anordningar som användaren kan komma att behöva använda under sin utövning. Då en användare skall utföra ett arbete under längre tid hängande i selen, är det av största vikt att de verktyg eller anordningar som finns anordnade vid riggplattan befinner sig på en ergonomiskt fördelaktlg position. inkopplingsanordningen är vanligtvis anordnad i hängselen på sådant sätt att inkopplingsanordningen har en utbredning utmed användarens framsida.
Detta är särskilt uppenbart då inkopplingsanordningen består av en D-ring.
Då en karbinhake är infästi inkopplingsanordningen kommer karbinhaken att stå ut från en användares kropp. Riggplattan som är infäst i karbinhaken kommer då i sin tur att ha en utbredning utmed användarens framsida.
Riggplattans utbredning utmed användarens kropp innebär att infästningspunktema för de olika verktygen och anordningama ligger i planet utmed användarens kropp. Detta kan vara olämpligt eftersom verktyg och anordningar med olika tyngd, placerade på olika sidor av riggplattan, kan ge upphov till snedfördelning av laster l riggplattan. Detta påverkar användaren negativt eftersom användaren kan komma att luta åt sidan. Dessutom medför 10 15 20 25 30 det ytterligare problem då ett verktyg skall läggas till riggplattan eller tas bort från riggplattan eftersom ytterligare snedbelastning då kan ske. Verktygen skall således med fördel befinna sig på linje ut från användarens kropp eftersom en snedfördelning av laster i en sådan riktning enbart vrider användaren mot eller ifrån repet och ej i sida. Om en sådan riggplatta som beskrivits ovan används då verktyg och anordningar placeras framför riggplattan, kommer infästningsanordningama (karbinhakarna) hos de olika verktygen och anordningarna att korsa varandra och således riskera att klämma varandra.
Då hängselen är anordnad pà ett säkert och bekvämt sätt runt användaren, kan riggplattan användas för att infästa ett rep som användaren kan hänga i under användning. Repet kan dessutom vara infäst i ett fimingsdon och en vinsch. Om riggplattan är infäst i en karbinhake som är infäst i inkopplingsanordningen, kommer fimingsdonet och vinschen att infästas i en öppning i riggplattans motstående sida.
Användaren som hänger i repet skall ha en möjlighet att komma åt både firningsdonet och vinschen för att kunna bestämma när användaren skall firas ned respektive vinschas upp. Vid de flesta vinschar måste repet frigöras från vinschen för att nedfirningsdonet skall vara verksamt. Ett problem med arrangemanget som nämnts ovan med inkopplingsanordningen, karbinhaken, riggplattan, vinschen och nedfirningsdonet, är att avståndet mellan inkopplingsanordningen och t.ex. vinschen är stort. Avståndet är så stort att en användare ofördelaktigt och oergonomiskt måste sträcka sig med annama åtminstone över axelhöjd för att komma ät att frigöra repet för nedfiming resp. anordna repet för vinschning. Dessutom är vinschen, nedfirningsdonet och andra anordningar vanligtvis infästa i riggplattan via karbinhakar, vilket ytterligare bygger på den oönskade höjden. med inkopplingsanordning, karbinhake, riggplatta, vinsch och nedfimingsdon, är Ytterligare nackdelar med en anordning enligt ovan 10 15 20 25 30 att en användare ej kommer åt det objekt som skall manipuleras. Ett sådant objekt kan vara en ledning som behöver kontrolleras eller mätas, eller en konstruktion som behöver lags eller kontrolleras, eller någon annan anordning där det krävs hängande arbete. Den oönskade höjden kan vara så stor att användaren av hängselen ej når upp till det önskade objektet.
De riggplattor som beskrivits ovan medger således ej en sådan ergonomiskt fördelaktig position som eftersträvas vid hängande arbetssituationer.
Ytterligare problem med tidigare känd teknik är att lnkopplingsanordningen, t.ex. D-ringen, kan vrida sig beroende på hur lastema fördelas över D-ringen från de olika remmama. lnkopplingsanordningen är dessutom infäst vid knutpunkten mellan benremmarna och midjedelarna och är således placerad i närheten av en användares bäckenben eller nedre magregion och kan verka störande på en användares genitalier. Då ett verktyg är infäst i lnkopplingsanordningen kommer även verktygets infästningspunkt att vara placerat i närheten av användarens genitalier, vilket ytterligare kan påverka användarens genitalier negativt.
WO 02/28482 visar en hängsele med en inkopplingsanordning i form av en rem. Mellan bendelama sträcker sig dessutom en förbindelserem. förbinder förbindelseremmen. En inkopplingsanordning enligt WO 02/28482 uppvisar lnkopplingsanordningen bendelarna med midjedelen via de problem som diskuterats tidigare vid karbinhakar/verktyg infästa i lnkopplingsanordningen samt riggplattor. lnkopplingsanordningen kan således vrida sig ofördelaktigt under snedfördelning av laster. Om en riggplatta dessutom skall infästas i lnkopplingsanordningen, görs detta medelst en karbinhake varför ett oönskat stort avstånd uppstår mellan lnkopplingsanordningen och ett verktyg.
När ett arbete skall utföras i en hängande position är det av största vikt att samtliga verktyg hamnar i en fördelaktig position för användaren. 10 15 20 25 30 Användaren som sitter i selen skall fördelaktigt ha infästningspunkten för verktyg så lågt som möjligt så att verktygen hamnar företrädesvis i maghöjd/brösthöjd, eller i höjd med solar plexus, eller i höjd med axlama/huvudet, och på avstånd från kroppen. En fördel med en sådan placering av infästningspunkten för verktyg är att det är lättare att komma åt verktygen utan att behöva belasta axlar, armar och rygg på ett ofördelaktigt sätt. Dessutom medger en sådan infästningspunkt att höjden till det objekt som skall manipuleras minskar. De hängselar med inkopplingsanordning och riggplatta som nämnts ovan saknar en sådan fördelaktig infästningspunkt för verktyg. att infästa inkopplingsanordningen för att minska höjden mellan inkopplingsanordningen Ovan har beskrivits möjligheten verktyg direkt i och verktyget, vilket ger upphov till problem med att verktygens infästningsanordningar kläms. Det finns således ett önskemål att ha en inkopplingsanordning eller riggplatta där infästningsanordningarna för verktyg och andra anordningar ej kläms mot varandra vid användning.
Det är således ett ändamål med föreliggande uppfinning att lösa ovanstående problem och att ta fram en hängsele med en riggplatta som ger en mer ergonomisk arbetsställning i en sele, med en bättre möjlighet att handskas med verktyg, vinschar, nedfirningsdon och andra anordningar.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFlNNlNGEN Uppfinningen avser lösa de problem som angivits ovan. Problemen löses genom en riggplatta avsedd att användas tillsammans med ett hängsele.
Riggplattan och hängselen är företrädesvis anordnade att användas av en öppning. kännetecknas av att riggplattan via den första öppningen är anordnad i en människa. Riggplattan innefattar en första Uppfinningen första del hos hängselen på sådant sätt att riggplattan vid användning står ut väsentligen vinkelrät från en användares kropp. Riggplattan innefattar dessutom fördelaktigt en andra öppning. Hängselen är fördelaktigt via den 10 15 20 25 30 första delen anordnad i den första öppningen och via en andra del hos hängselen anordnad i den andra öppningen.
Vid beskrivningen av uppfinningen nedan används uttrycket "mottaga" vid beskrivning av olika öppningars funktion. Med mottaga avses här att öppningen kan genomiöpas av en anordning samt att anordningen kan infästas, innefattas, anordnas eller härbärgeras i öppningen.
Riggplattan är enligt uppfinningen integrerad i hängselen och ersätter inkopplingsanordningen, karbinhaken och riggplattan beskrivna vid tidigare känd teknik. Enligt uppfinningen är hängselen infäst direkt i riggplattan utan några mellanled (t.ex. en inkopplingsanordning i form av en D-ring) vilket ger en lägre infästningspunkt för verktyg och anordningar som skall placeras vid riggplattan.
Med hängsele avses en anordning bestående av remmar avsedda att spänna fast runt en användare. En hängsele innefattar fördelaktigt en benrem runt användarens vardera lår samt en midjedel runt användarens midja. Midjedelen är dessutom fördelaktigt förbunden med bendelama via ytterligare remmar på baksidan av användarens kropp. Bendelama kan dessutom vara förbundna med varandra via en förbindelserem på framsidan av användarens kropp.
Enligt en utföringsform av uppfinningen innefattar riggplattan fördelaktigt en tredje öppning på avstånd från den första öppningen och den andra öppningen. Den tredje öppningen kan lämpligtvids användas som infästningspunkt för infästning av verktyg och/eller rep.
Den tredje öppningen är fördelaktigt anordnad på ett första avstånd i vertikalled från den första öppningen, samt på ett första avstånd i horisontalled från den andra öppningen. Den andra öppningen är dessutom 10 15 20 25 30 fördelaktigt anordnad på ett andra avstånd i vertikalled fràn den första öppningen.
Riggplattan kan dessutom vara utformad med ytterligare öppningar. De ytterligare öppningarna kan fördelaktigt användas som infästningspunkt för infästning av verktyg eller rep. De ytterligare öppningarna kan fördelaktigt ligga på rad utefter riggplattans kontur på den sida av riggplattan som vetter från en användares kropp vid användning.
Enligt en utföringsform av uppfinningen ligger de ytterligare öppningarna anordnade ovanför varandra på olika avstånd från användarens kropp, vilket ger fördelen att anordningar kan infästas i de olika öppningarna utan att anordningarnas infästnlngsdon/infästningsanordningar kommer i kläm med ligga ovanpå varandra på. Tack vare att öppningarna ligger ovanpå varandra och varandra. lnfästningsdonen/infästningsanordningama kommer att att riggplattan har en utsträckning ut från användarens kropp erhålles ytterligare fördelar genom att det ej blir någon belastning i sidled på riggplattan.
En lägre infästningspunkt ger fördelaktigt en lägre höjd till verktyget och/eller anordningen för användaren. lntegreringen av riggplattan i hängselen tillsammans med riggplattans utstående egenskap ger dessutom fördelen att _ riggplattan inte vrider sig på sådant sätt att användarens genitala delar riskerar att komma i kläm. sätt att infästningspunkter för verktyg samt infästningspunkter för repet som Riggplattan står dessutom ut från kroppen på sådant användaren skall hänga i, kommer ut från kroppen. Detta förbättrar användarens möjligheter att arbeta med verktyg. samt förbättrar användarens ergonomiska situation i övrigt. 10 15 20 25 30 Enligt en utföringsform av uppfinningen är riggplattan plan i sin utsträckning och har fördelaktigt en första kantdel på nedersidan av riggplattan sett från lodlinjen som sträcker sig väsentligen ut från en användares kropp och en andra kantdel som vid användning av säkerhetsanordningen sträcker sig i riktning utmed en användares kropp. Den första öppningen är fördelaktigt placerad utefter den första kantdelen och den andra öppningen är fördelaktigt placerad utefter den andra kantdelen. l en annan utföringsform av uppfinningen kan riggplattan vara utrustad med en särskild fästanordning för den andra öppningen. Fästanordningen kan t.ex. vara anordnad i vinkel mot den utstående delen av riggplattan, utmed och mot den andra kantdelen. Fästanordnlngen kan dä vid användning fördelaktigt ha en utbredning huvudsakligen parallellt med en användares kropp. Den andra öppningen kan då bestå av två öppningar på vardera sidan om den del av riggplattan som står huvudsakligen vinkelrät ut från användarens kropp.
På motsvarande sätt kan en fästanordning anordnas mot den första kantdelen, där den första öppningen anordnas i fästanordningen, t.ex. i form av en öppning på vardera sidan om den del av riggplattan som står ut väsentligen vlnkelrät från användarens kropp.
Som tidigare nämnts kan hängselen innefatta benremmar och en förbindelserem mellan benremmarna, samt en tvådelad midjerem.
Förbindelseremmen består fördelaktigt av en rem som i ändpartierna är fastsatt i benremmama. Enligt någon av ovan nämnda utföringsformer är den första öppningen fördelaktigt anordnad att mottaga förbindelseremmen och den andra öppningen är fördelaktigt anordnad att mottaga midjeremmen.
Remmarna är fördelaktigt av sådan art att de har en bredd större än tjockleken. 10 15 20 25 30 10 Upptinningen hänför sig även till en säkerhetsanordning innefattande en riggplatta och ett hängsele, varvid riggplattan innefattar en första öppning.
Säkerhetsanordningen kännetecknas av att riggplattan innefattar en andra öppning där hängselen via en första del är anordnad i den första öppningen och via en andra del är anordnad i den andra öppningen. Riggplattan är således fördelaktigt integrerad i hängselen på sådant sätt att riggplattan vid användning står ut väsentligen vinkelrät från en användares kropp.
De fördelar som nämnts tidigare med riggplattan gäller även för säkerhetsanordningen. Ytterligare fördelar med uppfinningen kommer nedan att beskrivas vid beskrivning av olika utföringsformer.
Ett exempel på hur en riggplatta kan vara utformad ges nedan i form av ett antal data: Höjd: 40-300 mm Bredd: 3-50 mm Djup: 20-200 mm Antal öppningar: 2-14 stycken Den första och den andra öppningens storlek kan varieras valfritt på sådant sätt att remmarna kan mottas samt att vederbörlig hàllfasthet uppnås. vederbörlig hàllfasthet avser sådana normer som fastställs av myndigheten för att en säkerhetssele med riggplatta skall få användas vid viss verksamhet. Den första och den andra öppningen är företrädesvis utformade som slitsar. Med slits avses en långsmal öppning som kan ha avfasade kortändar. Den tredje öppningen och de ytterligare öppningama är företrädesvis utformade med cirkulära eller ovala geometrier.
Den tredje öppningens diameter är fördelaktigt ca. 15 mm eller större, eller av sådan storlek att en låsbar karbinhake kan föras genom öppningen ett helt 10 15 20 25 30 11 varv. Den tredje öppningens diameter kan således varieras beroende på karbinhakens storlek.
Riggplattan är fördelaktigt svängd på sådant sätt att en nedre del bildar en huvudsakligen rektangulär/parallelltrapetsformad del och en övre del bildar en svängd avsmalnande del som slutar i en trubbnosig spets. Den övre delen utgår från rektangelns övre sida. Den motstående nedre delen av rektangeln begränsas av den första kantdelen. Den del av rektangeln/parallelltrapetsen som vetter mot användarens kropp, begränsas åtminstone delvis av den andra kantdelen. Den del av rektangeln som är motstående den andra kantdelen vetter ifrån användaren vid användning. Den svängda delen är svängd på sådant sätt att spetsen av den svängda delen sticker ut utanför rektangelns utdragna begränsningslinje i vertikalled på den sida av rektangeln som vetter från användaren vid användning. Den böjda utformningen ger att riggplattan ej stör användaren vid användning. Som exempel kan nämnas att riggplattan ej får sticka in i användarens mage eller bröstkorg då användaren böjer sig framåt. Vinkeln mellan den första öppningen och den andra öppningen har således viss betydelse för riggplattans utformning. Vinklen skall vara sådan att riggplattans utformning ger användaren en behaglig arbetsställning utan att riggplattan stör på sådant sätt som nämnts ovan.
Vid användning av riggplattan fästs fördelaktigt ett rep eller ett verktyg i den tredje öppningen som fördelaktigt är placerad på avstånd från spetsen av den böjda delen. infästningsanordning/infästningsdon i form av en karbinhake, men kan även En sådan infästning görs fördelaktigt med en bestå av en i repet anordnad ögla. En fjärde öppning kan fördelaktigt placeras i anslutning till spetsen av den svängda delen. En fördel med detta är att den fjärde öppningen sticker ut utanför den lodlinje som bildas av repet och den i repet infästa karbinhaken. Den fjärde öppningen är således fri att användas till att infästa ytterligare verktyg eller rep. Detta skiljer sig från det fall då de ytterligare öppningama ligger på rad i vertikalled, eftersom den 10 15 20 25 30 12 hade täckts helt eller delvis av infästningsanordningen/infästningsdonet, d.v.s. karbinhaken eller repet. fjärde öppningen då En ytterligare fördel med uppfinningen är att riggplatten dessutom kan röra sig fritt runt den tredje öppningen, med infästningsdonet som led. En användare kan då genom att luta sig bakåt låta riggplattan vrida sig runt infästningsdonet på sådant sätt att den fjärde öppningen rör sig från ena sidan lodlinjen till andra sidan lodlinjen. En användare kan således bestämma på vilken sida av lodlinjen som den fjärde öppningen skall befinna sig.
Det fördelaktiga med uppfinningen kan således uppnås genom att utforma en riggplatta som vid användning står ut från en användares kropp inom ramen för de mått som angivits ovan.
FIGURBESKRIVNING Uppfinningen kommer nedan att beskrivas i ett antal utföringsforrner med hjälp av figurer.
Fig. 1 visar schematiskt en sidovy av en riggplatta och en hängsele vid användning enligt tidigare känd teknik.
Fig. 2 visar schematiskt en sidovy av en riggplatta och en hängsele vid användning enligt uppfinningen.
Fig. 3 visar schematiskt en sidovy av en riggplatta enligt uppfinningen.
Fig. 4 visar schematiskt en vy framifrån av en riggplatta och en hängsele vid användning enligt uppfinningen.
Fig. 5 visar schematiskt en vy bakifrån av en hängsele vid användning enligt uppfinningen. 10 15 20 25 30 13 FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMER Fig. 1 visar schematiskt en sidovy av en riggplatta 1a och en hängsele 2 vid användning enligt tidigare känd teknik. Riggpiattan 1a består av en platt enhet med öppningar urtagna i enheten. Riggpiattan 1a enligt fig. 1 har en utsträckning utmed en användares 10 kropp. Hängselen 2 är utfonnad med en midjedel 3, två bendeiar 4 och en främre förbindningsrem 7 mellan bendelarna 4.
Midjedelen 3 består av en ryggdel 5 och en framdel 6. Framdelen 6 kan bestå av två stycken midjeremmar avsedda att försluta midjedelen 3 runt användarens 10 kropp. Midjeremmarna är fördelaktigt utrustade med anordningar som bildar ett återförslutningsbart förband, t.ex. ett spänne, kardborreband eller en kombination av dessa, eller någon annan lämplig anordning som bildar återförslutbara förband. Midjedelen 3 kan även vara utformad i ett stycke med en justerbar anordning för midjedelens storlek runt en användares kropp.
Bendelarna 4 består vardera av en rem som går runt en användares 10 lår och som fördelaktigt kan vara återförslutbar, ställbar eller vars öppning kan ha en speciell storlek. Båda låren är omslutna av sådana bendeiar 4.
Bendelama 4 är fördelaktigt förbundna med varandra via den främre förbindningsremmen 7 på användarens 10 framsida. Den främre förbindningsremmen 7 kan vara fastsatt vid bendelarna 4 genom en ögia som mottager bendelarna, eller genom att den främre förbindningsremmen 7 är fast förankrad vid bendelarna, t.ex. genom limning och/eller genom sömnad. l fig. 1 visas att midjedelen 3 och den främre förbindningsremmen 7 är förbundna via en inkopplingsanordning 33. En sådan inkopplingsanordning 33 kan bestå av en s.k. D-ring, eller en speciell rem, eller någon annan 10 15 20 25 30 14 lämplig anordning som permanent kan förbinda midjedelen 3 och den främre förbindningsremmen 7. lnkopplingsanordningen 33 kan vara anbringad vid hängselen genom sömnad av hängselen runt inkopplingsanordningen eller genom att inkopplingsanordningen förts genom i hängselen befintliga öppningar varefter inkopplingsanordningen permanent förslutits, t.ex. genom svetsning eller lödning.
I fig. 1 fäst i en infästningsanordning/infästnlngsdon i form av en karbinhake 32. Karbinhaken visas att inkopplingsanordningen 33 är 32 är i sin tur fast i riggplattan 1a. Detta kan göras genom att Karbinhaken 32 öppnas och införes i inkopplingsanordningens 33 öppning varefter karbinhaken införes i en i riggplattan 1a befintlig öppning. l fig. 1 syns även det ofördelaktiga med den tidigare kända och ovan nämnda sekvensen, där inkopplingsanordningen 33 ligger utmed framsidan av användarens 10 kropp.
Karbinhaken 32 är pà grund av detta infäst i inkopplingsanordningen 33 på sådant sätt att karbinhaken 32 står ut från användarens kropp, vilket i sin tur innebär att riggplattan 1a är infäst i karbinhaken 32 på sådant sätt att riggplattan 1a har en utsträckning huvudsakligen parallell med användarens kropp. På detta vis riskerar karbinhaken 32 att gå in i användarens kropp då användaren böjer sig fram eller sträcker på sig. Dessutom ger riggplattans 1a plana placering infästningspunkter som kan ge en snedbelastning av riggplattan vid applicering av verktyg etc. l fig. 1 visas att en ytterligare infästningsanordnlng/lnfästnlngsdon 18 är infäst i riggplattan 1a. Det ytterligare infästningsdonet 18 är dessutom infäst i ett verktyg 30. Verktyget 30 kan vara en vinsch eller något annat verktyg.
Verktyget 30 är i sin tur infäst i ett rep 31. Användaren 10 hänger således i repet 31 via verktyget, infästningsdonet 18, riggplattan 1a, karbinhaken 32 och inkopplingsanordningen 33. Kraftema som användaren 10 skall uppta i hängande position fördelas via inkopplingsanordningen 33 till bendelarna 4 och midjedelen 3. 10 15 20 25 30 15 l flg. 1 syns att sekvensen med verktyget, infästningsdonet 18, riggplattan 1a, karbinhaken 32 och inkopplingsanordningen 33 tillsammans ger en olämplig arbetshöjd för användaren då användarens armar behöver lyftas över axel- /huvudhöjd för att repet skall kommas åt. l fig. 1 visas en lodlinje 20, vilken kommer att refereras till senare. Lodlinjen är till för att visa vad som är upp och ned i förhållande till jordens dragningskraft och ger även en fingervisning om hur användarens tyngdpunkt förhåller sig till repet. Användarens huvud är alltid upp vid vidstående beskrivning.
Fig. 2 visar schematiskt en sidovy av en riggplatta 1 och en hängsele 2 vid användning enligt uppfinningen. Skillnaden mellan fig. 1 och flg. 2 består i den uppfinningsenliga riggplattan 1. l fig. 2 visas en riggplatta 1 som står ut från en användares 10 kropp och i fig. 1 visas en riggplatta 1a som ligger jäms med (parallellt med) en användares 10 kropp. Dessutom visas att riggplattan 1 enligt uppfinningen (fig. 2) ersätter inkopplingsanordningen 33, karbinhaken 32 och riggplattan 1a som är visade i fig. 1. Riggplattan 1 är dessutom enligt uppfinningen direkt infäst i hångselen 2.
I fig. 2 visas att riggplattan 1 innefattar en första öppning 8 och en andra öppning 9. Hängselen 2 är företrädesvis anordnad i den första öppningen 8 och i den andra öppningen 9 på sådant sätt att riggplattan 1 vid användning står ut väsentligen vinkelrät från en användares 10 kropp. l fig. 2 visas att riggplattan 1 är plan i sin utsträckning och som fördelaktigt har en första kantdel 11 och en andra kantdel 12. Vid användning av riggplattan 1 är den första kantdelen 11 anordnad på nedersidan av riggplattan 1, sett från lodlinjen 20, och sträcker sig ut från användarens 10 kropp och den andra kantdelen 12 sträcker sig i riktning utmed användarens 10 kropp. Den första öppningen 8 är fördelaktigt placerad utefter den första 10 15 20 25 30 16 kantdelen 11 och den andra öppningen 9 är fördelaktigt placerad utefter den andra kantdelen 12.
Den första öppningen 8 är fördelaktigt anordnad att mottaga den främre förbindelseremmen 7 och den andra öppningen 9 är fördelaktigt anordnad att mottaga en del av den midjerem som utgör midjedelens framdel 6. Den första och den andra öppningen 8, 9 är därför fördelaktigt utformade som slitsar.
Riggplattan 1 står ut från kroppen på sådant sätt att fästpunkter för verktyg samt fästpunkter för repet som användaren skall hänga i, kommer ut från kroppen. Detta förbättrar användarens 10 möjligheter att arbeta med verktyg, samt förbättrar användarens 10 ergonomiska situation i övrigt. Riggplattan innefattar därför fördelaktigt en tredje öppning 17 som kan mottaga samt infästningsanordningar/infästningsdon 18 för verktyg infästningsanordningar/infästningsdon för rep. l fig. 2 visas att riggplattan 1 är fördelaktigt svängd på sådant sätt att en nedre del 13 bildar en huvudsakligen rektangulär/paraIlelltrapetsformad del och en övre del 14 bildar en svängd avsmalnande del som slutar i en trubbnosig spets 15. Den övre delen 14 utgår från rektangelns övre sida. Den motstående nedre delen 13 av rektangeln begränsas av den första kantdelen 11 och den del av rektangeln som vetter mot användarens 10 kropp begränsas åtminstone delvis av den andra kantdelen 12. Den del av rektangeln som är motstående den andra kantdelen 12 vetter ifrån användaren vid användning. Den svängda delen är svängd på sådant sätt att spetsen 15 av den svängda delen sticker utanför lodlinjen 20 sett från användaren 10.
Vid användning av riggplattan 1 fästs fördelaktigt ett rep eller ett verktyg 30 i den tredje öppningen 17 som fördelaktigt är placerad på avstånd från spetsen av den svängda delen. En sådan infästning görs fördelaktigt med en 10 15 20 25 30 17 infästníngsanordning 18 i form av en karbinhake, men kan även bestå av en i repet anordnad ögla eller annan lämplig infästníngsanordning. l fig. 2 visas att en flärde öppning 19 fördelaktigt kan placeras i anslutning till spetsen av den svängda delen. En fördel med riggplattan 1 enligt uppfinningen är att den fjärde öppningen 19 sticker ut utanför den lodlinje 20 som bildas av repet och den i repet infästa karbinhaken. Den fjärde öppningen 19 är således fri att användas att fästa ytterligare verktyg eller rep.
Detta skiljer sig från om den fjärde öppningen 19 hade legat i linje med den tredje öppningen 17 i vertikalled, då den fjärde öppningen 19 hade täckts helt eller delvis av infästningsanordningen 18 (d.v.s. täckt av karbinhaken eller repet). l fig. 2 visas ett verktyg 30 infäst i riggplattans 2 tredje öppning 17 via en infästníngsanordning 18. Verktyget 30 kan vara en vinsch eller liknande och infästningsanordningen 18 kan vara en karbinhake eller liknande. I fig. 2 visas en fördel med föreliggande uppfinning där riggplattan 1 är direkt infäst, eller integrerad, i hängselen. På grund av att riggplattan 1 är direkt infäst i hängselen 2 minskar avståndet mellan hängselen 2 och verktyget 30. Detta skall mellan (inkopplingsanordningen 33) och verktyget 30 som visas i fig. 1. Anledningen jämföras med det större avstånd hängselen 2 till minskningen i avstånd enligt uppfinningen är som tidigare nämnts att riggplattan 1 ersätter inkopplingsanordningen 33, karbinhaken 32 och riggplattan 1a. Fördelen med detta visas i fig. 2 där användaren kan nå repet 20 ovanför verktyget 30 utan att sträcka armarna över axlarna/huvudet.
Ytterligare fördelar med riggplattan är att den kan röra sig fritt runt den tredje öppningen 17, med infästningsanordningen 18 (t.ex. karbinhaken) som led.
En användare 10 kan då genom att luta sig bakåt och låta riggplattan 1 vrida sig runt karbinhaken på sådant sätt att den fjärde öppningen 19 rör sig från ena sidan lodlinjen 20 till andra sidan lodlinjen 20. En användare 10 kan 10 15 20 25 30 18 således bestämma på vilken sida av lodlinjen 20 som den fjärde öppningen 19 skall befinna sig.
Fig. 3 visar schematiskt en sidovy av en riggplatta 1 enligt uppfinningen. I fig. 3 visas att riggplattan 1 fördelaktigt innefattar den tredje öppningen 17 på avstånd från den första öppningen 8 och den andra öppningen 9. Den tredje öppningen 17 kan lämpligtvís användas för lnfästning av verktyg och/eller rep. ' Den tredje öppningen 17 är fördelaktigt anordnad på ett första avstånd i vertikalled 21 från den första öppningen 8, samt på ett första avstånd i horisontalled 22 från den andra öppningen 9. Den andra öppningen 9 är dessutom fördelaktigt anordnad på ett andra avstånd i vertikalled 23 fràn den första öppningen 8. Den första och den andra öppningens 8, 9 placering och utformning är av betydelse för balansen hos hängselen 2 vid användning.
Den första öppningen 8 tar upp laster väsentligen i vertikalled från benen via benöppningarna och den andra öppningen 9 tar upp laster väsentligen i horisontalled från ryggen via midjedelen. Lastema i vertikalled är vanligtvis större än lasterna i horisontalled. Som nämnts tidigare är den tredje öppningen 17 avsedd att mottaga verktyg eller rep. Oavsett om det är ett verktyg eller ett rep som är infäst i riggplattan, är den tredje öppningen 17 avsedd att användaren skall hänga i. Om ett verktyg, t.ex. en motordriven vinsch, är anordnad i riggplattan 1 så hänger verktyget i repet som användaren hänger i.
Den första, andra och tredje öppningen 8, 9, 17 bildar således en trekant om linjer dras mellan de olika öppningama, vilken trekant på lämpligt sätt balanserar laster vid användning på sådant sätt att riggplattan 1 står ut från kroppen och ej kantrar vid användning. 10 15 20 25 30 19 l fig. 3 visas att den första och den andra öppningen 8, 9 är huvudsakligen rektangulära med avrundad hörn, d.v.s. i form av slitsar. De rektangulära öppningarna är avsedda att mottaga remmar som är mer breda än höga.
Remmarna bredd tillsammans med den första och den andra öppningens 8, 9 utformning ger önskad stabilitet och lastfördelning hos riggplattan 1. Den första och den andra öppningen 8, 9 behöver ej vara rektangulärt utformad. utan kan ha annan lämplig geometri för ändamålet. Ett exempel på sådan geometri är trekantig, där triangelns ena sida är avsedd att ligga an mot remmen som applicerats i öppningen.
I fig. 3 är den tredje öppningen 17 utformad med en cirkulär geometri, vilket ger fördelar vid mottagning av karbinhakar och rep etc. Det är ej nödvändigt med en cirkulär geometri, utan det som är avgörande är att rep eller andra infästningsanordningar 18 infästs på sådant sätt att det ej uppstår nötskador på repet. Den tredje öppningen 17 kan således vara utformad med elliptisk geometri eller en trekantig geometri med avrundade höm.
I fig. 3 visas den fjärde öppningen 19 placerad vid riggplattans 1 spets 15.
Den fjärde öppningen 19 är i fig. 3 fördelaktigt placerad utanför rektangelns utdragna begränsningslinje 16 i vertikalled på den sida av riggplattan 1 som vetter från användaren 10. En sådan placering av den fjärde öppningen 19 har den fördelen att en användare lätt kan komma åt en infästningspunkt för ett verktyg då användaren hänger i arbetsställning, vilket diskuterats tidigare.
Riggplattan 1 kan dessutom vara utformad med ytterligare öppningar 24. I fig. 3 visas de ytterligare öppningarna 24 som fördelaktigt kan användas vid infästning av verktyg eller rep. l fig. 3 visas att de ytterligare öppningarna 24 fördelaktigt kan ligga på rad utefter riggplattans kontur på den sida av riggplattan 1 som vetter från en användares 10 kropp vid användning. De ytterligare öppningama 24 behöver ej ligga på rad såsom visas i fig. 3 utan kan vara anordnade i riggplattan 1 på annat lämpligt sätt, t.ex. i två rader, 10 15 20 25 30 r-(-\_¿_ 20 sicksack mönster eller en rad med ytterligare någon öppning på ena eller andra sidan om raden av öppningar. l fig. 3 visas att riggplattans första kantdel 11 är relativt rak och utsträcker sig huvudsakligen vågrät från användarens kropp. Den första kantdelen 11 är utformad på sådant sätt att en användares genitalier ej utsätts för sådan belastning att obehag uppkommer då en användare använder riggplattan 1 och selen 2. Detta är särskilt viktigt då en användare dessutom begagnar sig av en s.k. båtmansstol eller då en användare har sele på under bilkörning.
Riggplattans andra kantdel 12 är relativt rak och utsträcker sig huvudsakligen lodrät. Den andra kantdelen 12 är utformad att följa kroppens kontur, vilket minskar risken för att användaren 10 utsätts för punktbelastningar då riggplattan trycker mot användarens 10 kropp.
I fig. 3 visas dessutom att riggplattan 1 har en tredje kantdel 25 mellan den första och den andra kantdelen 11, 12 som vetter mot en användare 10 vid användning. Den tredje kantdelen 25 är enligt fig. 3 kurvformad och konkav utifrån användarens 10 perspektiv vid användning. Den tredje kantdelen 25 är liksom, och tillsammans med, den andra kantdelen 12 utformad att följa kroppens kontur, vilket minskar risken för att användaren 10 utsätts för punktbelastningar då 25 trycker mot riggplattans 1 tredje kantdel användarens 10 kropp. l fig. 3 visas att riggplattan 1 har en fjärde kantdel 26 som är kurvformad och konvex utifrån användarens 10 perspektiv vid användning. Den fjärde kantdelen 26 utgår från den andra kantdelens 12 slut och är anordnad att vetta mot användaren 10 vid användning. Den fjärde kantdelen 26 är utformad att delvis följa kroppens kontur, vilket minskar risken för att kroppen utsätts för punktbelastningar då riggplattan trycker mot användarens kropp.
Dessutom är den fjärde kantdelen 26 utformad att böja sig utåt och ifrån en användare då en användare 10 sitter med relativt rak rygg. Detta möjliggör 10 15 20 25 30 21 att användaren kan böja sig kraftigt framåt utan att användaren utsätts för punktbelastningar från riggplattans 1 fjärde kantdel 26. Den fjärde kantdelen 26 är således anordnad att följa användarens 10 kroppskontur då användaren böjer sig framåt. l fig. 3 visas att riggplattan 1 har en sjätte kantdel 28 som är kurvformad och konvex utifrån användarens 10 perspektiv vid användning. Den sjätte kantdelen 28 vetter från användaren vid användning och slutar vid den första kantdelens 11 början. Den sjätte kantdelen 28 är utformad på sådant sätt att risken för ihakning från rep och verktyg i riggplattan vid firningar är minimerad.
I fig. 3 visas att riggplattan 1 har en femte kantdel 27 som är kurvformad och konvex utifrån användarens 10 perspektiv vid användning. Den femte kantdelen 27 är anordnad mellan den fjärde kantdelen 26 och den sjätte kantdelen 28. Den yttersta delen av den sjätte kantdelen 28 består av den trubbnosiga spetsen 15 angiven ovan. Den rundade formen hos den sjätte kantdelen 28 är anordnad att minimera risken för ihakning av verktyg och rep vid firning.
Fig. 4 visar schematiskt en vy framifrån av en riggplatta 1 och en hängsele 2 vid användning enligt en utföringsform av uppfinningen. I fig. 4 visas hur den främre förbindelseremmen 7 förbinder bendetama 4 med varandra och med riggplattan 1.
Placeringen av riggplattans 1 första och andra öppning 8, 9 ger anordningen en bra balans. Den första öppningen 8 tar upp laster från bendelama och den andra öppningen 9 tar upp laster från midjedelen 3.
Fig. 5 visar schematiskt en vy bakifrån av en hängsele vid användning enligt uppfinningen. l fig. 5 visas att bendelarna 4 är fördelaktigt förbundna med varandra genom en bakre förbindningsrem 29 på en användares 10 baksida. 10 15 20 25 30 22 Den bakre förbindningsremmen 29 kan vara fastsatt vid bendelarna 4 genom en ögla som mottager bendelama, eller genom att den främre förbindningsremmen 7 är fast förankrad vid bendelarna, t.ex. genom Iimning eller genom sömnad. Den bakre förbindningsremmen 29 förbinder dessutom bendelarna 4 med midjedelens 3 ryggdel 5.
Uppfinningen är ej begränsad till vad som visats i de olika utföringsformerna, utan kan varieras inom ramen för vidstående patentkrav. Som exempel kan nämnas att riggplattan 1 kan ha en annan geometrisk utformning än vad som visats, t.ex. i form av en parallelltrapets med den andra öppningen 9 på den sida av riggplattan som vetter mot en användare, samt där den första öppningen 8 är anordnad på den nedre sidan som förbinder de två övriga sidoma. Parallelltrapetsens övre spets vetter fördelaktigt ifrån användaren och parallelltrapetsens undre spets vetter mot användaren. Den undre spetsen är fördelaktigt avfasad på sådant sätt att riggplattan följer användarens kroppskontur, på liknande sätt som nämnts ovan. Den tredje öppningen 17 är företrädesvis anordnad någonstans på avstånd från den första öppningen 8 och den andra öppningen 9. Den fjärde öppningen kan vara placerad, t.ex., i närheten av den övre spetsen.
Riggplattan 1 kan dessutom vara utformad väsentligen som en triangel med en huvudsakligen rät vinkel, där en katet sträcker sig längs med användarens 10 kropp, samt där den andra kateten sträcker sig ut från användarens 10 kropp, och där hypotenusan sträcker sig från riggplattans nedre del 13 vid användarens 10 kropp upp och ut mot den andra katetens ändpunkt. Vid den trekantiga utformningen av riggplattan 1 är den första öppningen 8 placerad vid triangelns nedre spets mellan hypotenusan och kateten som sträcker sig utmed användarens 10 kropp. Den andra öppningen 9 är företrädesvis placerad utmed kateten som sträcker sig utmed användarens 10 kropp. Den tredje öppningen 17 är företrädesvis anordnad någonstans på avstånd från den första öppningen 8 och den andra öppningen 9. Den fjärde öppningen kan vara placerad, t.ex., i närheten av triangelns andra spets, d.v.s. där den 10 15 20 25 30 23 andra kateten som sträcker sig ut från användarens 10 kropp möter hypotenusan.
Vid både den parallelltrapetsformade och den trekantiga utformningen är det dock viktigt att påpeka att riggplatta 1 är anordnad på sådant sätt att riggplattan 1 ej stör användaren vid användning. Som exempel kan nämnas att riggplattan 1 ej får sticka in i användarens 10 mage då användaren böjer sig framåt.
Den första öppningen 8 kan bestå av två eller flera öppningar avsedda att mottaga en eller flera remmar, med samma syfte som angivits ovan vid beskrivningen av den första öppningen 8.
Den andra öppningen 9 kan bestå av två eller flera öppningar avsedda att mottaga en eller flera remmar, med samma syfte som angivits ovan vid beskrivningen av den andra öppningen 9. l en annan utföringsform av uppfinningen kan riggplattan vara utrustad med en särskild fästanordning för den andra öppningen. Fästanordnlngen kan t.ex. vara anordnad i vinkel mot den utstående delen av riggplattan, utmed och mot den andra kantdelen. Fästanordnlngen kan då vid användning fördelaktigt ha en utbredning huvudsakligen parallellt med en användares kropp. Den andra öppningen kan då bestå av två öppningar på vardera sidan om den del av riggplattan som står huvudsakligen vinkelrät ut från användarens kropp. Öppningen kan vara i form av en slits, eller med en oval eller cirkulär geometri.
På motsvarande sätt kan en fästanordning anordnas mot den första kantdelen, där den första öppningen anordnas i fästanordningen, t.ex. i form av en öppning på vardera sidan om den del av riggplattan som står ut väsentligen vinkelrät från användarens kropp. Öppningen kan vara i form av en slits, eller med en oval eller cirkulär geometri

Claims (1)

1. 0 15 20 25 30 115702 PEL/KGB 2004-1 1-10 24 PATENTKRAV 1. Riggplatta (1) avsedd att användas tillsammans med en hängsele (2), varvid riggplattan (1) innefattar en första öppning (8) och en andra öppning (9), varvid en hos hängselen (2) första del (7) är anordnad i den första öppningen (8) och en hos hängselen (2) andra del (6) är anordnad i den andra öppningen (9), kännetecknad av att riggplattan (1) är plan i sin utsträckning samt via den första öppningen (8) och den andra öppningen (9) är anordnad i hängselen (2) på sådant sätt att riggplattan (1) vid användning står ut väsentligen vinkelrät från en användares (10) kropp, samt har en utsträckning i vertikalled och där den andra öppningen (9) är anordnad att vid användning befinna sig på ett avstånd i vertikalled från den första öppningen (8). . Riggplatta (1) enligt krav 1, kännetecknad av att riggplattan (1) innefattar en tredje öppning (17) på avstånd från den första öppningen (8) och den andra öppningen (9), varvid infästníngsanordningar (18) för verktyg eller rep är avsedda att anordnas i den tredje öppningen (17). Riggplatta (1) enligt krav 2, kännetecknad av att den tredje öppningen (17) är anordnad att vid användning befinna sig på ett första avstånd i vertikalled (21) från den första öppningen (8). Riggplatta (1) enligt krav 2 eller 3, kännetecknad av att den tredje öppningen (17) är anordnad att vid användning befinna sig på ett första avstånd i horisontalled (22) från den andra öppningen (9). Riggplatta (1) enligt något av föregående krav, kännetecknad av att riggplattan ( 1) är utformad med ytterligare öppningar (24). Riggplatta (1) enligt något av föregående krav, kännetecknad av att riggplattan (1) vid användning har en första kantdel (11) på nedersidan av riggplattan (1), sett från lodlinjen (20), med en utsträckning huvudsakligen 10 15 20 25 30 25 ut från en användares kropp och en andra kantdel (12) som sträcker sig i riktning utmed en användares (10) kropp, varvid den första öppningen (8) är placerad utmed den första kantdelen (11), varvid den andra öppningen (9) är anordnad utmed den andra kantdelen (12). . Riggpiatta (1 ) enligt något av föregående krav, kännetecknad av att den första och/eller den andra öppningen är utformad i form av en slits, avsedda att mottaga och innefatta i hängselen (2) ingående första och andra delar (6, 7). . Riggpiatta (1) enligt något av kraven 2-7, kännetecknad av att den tredje och/eller en fjärde öppning är utformad med en cirkulär eller oval geometri. . Riggpiatta (1) enligt något av föregående krav där hängselen (2) innefattar benremmar (4) och en främre förbindelserem (7) mellan benremmarna, samt en tvådelad midjerem (6), kännetecknad av att den första öppningen (8) är anordnad att mottaga den främre förbindelseremmen (7) och att den andra öppningen (9) är anordnad att mottaga midjeremmen (6). 10.Riggplatta (1) enligt något av föregående krav, kännetecknad av att riggplattan (1) och hängselen (2) är anordnade att användas av en människa. 11.Säkerhetsanordning innefattande en riggplatta (1) avsedd att användas tillsammans med en hängsele (2), varvid riggplattan (1) innefattar en första öppning (8) och en andra öppning (9), varvid en hos hängselen (2) första del (7) är anordnad i den första öppningen (8) och en hos hängselen (2) andra del (6) är anordnad i den andra öppningen (9), kännetecknad av att riggplattan (1) är plan i sin utsträckning via den första öppningen (8) och den andra öppningen (9) är anordnad i 26 hängselen (2) på sådant sätt att riggplattan (1) vid användning står ut väsentligen vinkelrät från en användares (10) kropp, samt har en utsträckning i vertikalled och där den andra öppningen (9) är anordnad att vid användning befinna sig på ett avstånd i vertikalled från den första öppningen (8).
SE0202600A 2002-09-02 2002-09-02 Riggplatta för hängsele SE525869C2 (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0202600A SE525869C2 (sv) 2002-09-02 2002-09-02 Riggplatta för hängsele
EP03791538A EP1545714A1 (en) 2002-09-02 2003-09-01 Mounting plate for harness
PCT/SE2003/001348 WO2004020043A1 (en) 2002-09-02 2003-09-01 Mounting plate for harness
US10/526,362 US20060011414A1 (en) 2002-09-02 2003-09-01 Mounting plate for harness
AU2003257747A AU2003257747A1 (en) 2002-09-02 2003-09-01 Mounting plate for harness

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0202600A SE525869C2 (sv) 2002-09-02 2002-09-02 Riggplatta för hängsele

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0202600D0 SE0202600D0 (sv) 2002-09-02
SE0202600L SE0202600L (sv) 2004-03-03
SE525869C2 true SE525869C2 (sv) 2005-05-17

Family

ID=20288876

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0202600A SE525869C2 (sv) 2002-09-02 2002-09-02 Riggplatta för hängsele

Country Status (5)

Country Link
US (1) US20060011414A1 (sv)
EP (1) EP1545714A1 (sv)
AU (1) AU2003257747A1 (sv)
SE (1) SE525869C2 (sv)
WO (1) WO2004020043A1 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20210229819A1 (en) * 2014-06-23 2021-07-29 Ascent Aerospace Ltd. Personnel carrying devices

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP5452506B2 (ja) * 2008-02-25 2014-03-26 スペリアン フォール プロテクション インコーポレイテッド 複数の安全装置と共に用いるためのシステム及びこれに用いるためのコネクタ
KR200453266Y1 (ko) * 2010-10-11 2011-04-20 황민선 다용도 구명장치
US9295305B2 (en) * 2012-09-05 2016-03-29 Honeywell International Inc. D-ring with rescue attachment and lanyard attachments integrated
DK2915770T3 (en) * 2014-03-03 2017-01-23 Actsafe Systems AB User interface for a portable, motor-driven system.
USD951069S1 (en) * 2020-05-19 2022-05-10 Zedel Anchor rigging plate for climbing

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US292981A (en) * 1884-02-05 Fire-escape
US1852887A (en) * 1929-11-16 1932-04-05 Rolf A Lossius Fire escape
US2546763A (en) * 1940-05-10 1951-03-27 Lundholm Carl Herman Device on harnesses for parachutes fitted with quick release device
GB1040887A (en) * 1962-06-21 1966-09-01 Offshore Sailing Ltd A new or improved safety harness for personal wear
US3869021A (en) * 1974-05-20 1975-03-04 Robert L Sutherland Rope climbing apparatus
SE382432B (sv) * 1974-08-19 1976-02-02 M Silverstolpe Helryggsbelte for anvendning under segling
US4329942A (en) * 1981-02-17 1982-05-18 King Willis T Animal restraint device
US4559906A (en) * 1984-04-23 1985-12-24 Dennis W. Whiting Small animal harness
FR2649618B1 (fr) * 1989-07-17 1994-07-29 Petzl Ets Cuissard ou harnais d'encordement a ceinture ajustable
DE29705584U1 (de) * 1997-03-27 1997-05-07 Tseng Wen Tsai Rettungsgerät zum Herablassen einer Person aus großer Höhe
FR2796297B1 (fr) * 1999-07-16 2001-10-26 Zedel Harnais d'encordement a longe d'accrochage deportee
US6283248B1 (en) * 2000-06-12 2001-09-04 J. Steven Groover Compact climbing harness

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20210229819A1 (en) * 2014-06-23 2021-07-29 Ascent Aerospace Ltd. Personnel carrying devices

Also Published As

Publication number Publication date
SE0202600D0 (sv) 2002-09-02
AU2003257747A1 (en) 2004-03-19
EP1545714A1 (en) 2005-06-29
WO2004020043A1 (en) 2004-03-11
US20060011414A1 (en) 2006-01-19
SE0202600L (sv) 2004-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP4331431A2 (en) Breakaway keeper
US10232199B2 (en) Integral safety harness connector assembly
US6874596B2 (en) Safety harness with front D ring
US20070272484A1 (en) Safety harness
US11045940B2 (en) Devices for the support of tools
US7703645B2 (en) Backpack adapter
US20070256890A1 (en) Safety harness with integrated ventral ascender
US20190001165A1 (en) Attachment lock with self-retracting device adapter
US20200114181A1 (en) Harness With Adjustable Belt Strap
US20080245611A1 (en) Self-Belay And Rappel Device And Methods Of Use
CA2121328A1 (en) Multipurpose safety and positioning belt
EP1528360B1 (en) Laser tripod with multi-purpose strap
US20080178383A1 (en) Rescue litter attachment system
SE525869C2 (sv) Riggplatta för hängsele
US6467573B1 (en) Fall protection assembly
US6645027B2 (en) Safety vest
US4921069A (en) Climbing device
EP2094127B1 (en) Harness with an arrangement for carrying a hand-held motor-driven tool
JP2009261799A (ja) 安全帯のベルトハンガー
CA2303909C (en) Full body harness for fall arrest
WO2000047098A1 (en) Suspension harness
CA2928079C (en) Pole climbing fall restriction assembly
US7100738B1 (en) Climbing device
US20050087668A1 (en) Hanger device and hook member for a wall-supported member
JP5823916B2 (ja) ヘリ救助用の被災者用装着バンド

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed