SE524764C2 - Överföring av data - Google Patents

Överföring av data

Info

Publication number
SE524764C2
SE524764C2 SE0203866A SE0203866A SE524764C2 SE 524764 C2 SE524764 C2 SE 524764C2 SE 0203866 A SE0203866 A SE 0203866A SE 0203866 A SE0203866 A SE 0203866A SE 524764 C2 SE524764 C2 SE 524764C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
information
telephone network
sms
gateway
fixed telephone
Prior art date
Application number
SE0203866A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0203866L (sv
SE0203866D0 (sv
Inventor
Fredrik Oestbye
Jan Nilsson
Original Assignee
Viking Telecom Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Viking Telecom Ab filed Critical Viking Telecom Ab
Priority to SE0203866A priority Critical patent/SE524764C2/sv
Publication of SE0203866D0 publication Critical patent/SE0203866D0/sv
Priority to PCT/SE2003/002045 priority patent/WO2004057852A1/en
Priority to AU2003289699A priority patent/AU2003289699A1/en
Priority to EP03781258A priority patent/EP1579666A1/en
Publication of SE0203866L publication Critical patent/SE0203866L/sv
Publication of SE524764C2 publication Critical patent/SE524764C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M11/00Telephonic communication systems specially adapted for combination with other electrical systems
    • H04M11/007Telephonic communication systems specially adapted for combination with other electrical systems with remote control systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

25 30 . . n f no m r- a .r> \1 ti! o Modem för ett fast telefoninät o mobilnät såsom GSM/GPRS (GSM står för "Global System for Mobile communication", GPRS står för ”Global Packet Radio Service”) Vid användandet av högfrekvent informationsöverföring via elnätet finns begränsningar för informationens förmåga att passera transformatorstationer, varför en begränsad räckvidd uppstår. Vid användandet av lågfrekvent överföring via elnätet kan informationen passera fler transformatorstationer än i det högfrekventa fallet, men informationsöverföringen blir fortfarande långsam. I dessa fall krävs även investeringar i fast utrustning för hantering av informationsöverföringen, utrustning som kräver periodiskt underhåll och service.
Då man använder sig av radiosändare, uppstår problem på grund av begränsad räckvid. Även här krävs investeringar i fast utrustning för hantering av informationsöverföringen, utrustning som kräver periodiskt underhåll och service.
Modem kräver att det finns en direktförbindelse öppen mellan sändare och mottagare i överföringsögonblicket, mottagaren måste med andra ord svara, och kan inte ta emot den sända informationen vid ett senare tillfälle. Överföringen är därmed relativt långsam och innefattar även så kallad handskakning.
Vid användandet av ett mobilnät (såsom GSM/GPRS) krävs inbyggda mobilmodem såsom GSM-modem, vilket innebär en hög kostnad per enhet.
Sedan tillkommer även månatlig debitering för abonnemang samt löpande kostnader för samtalstid via mobilnätet. Uppstår behov av operatörsbyte, krävs att SIM-kort bytes i alla GSM-modem. Vid användandet av mobilnåtet upptas även systemresurser i ett system där det finns konkurrens om tid och plats i systemet. Vid denna typ av applikation används ofta SMS (Short Message Service) för informationsöverföringen. 10 15 20 25 30 | u r v an Då utrustning för ovannämnda varianter finns kommersiellt tillgänglig, är det dessa som naturligt ligger till hands då ett dylikt system skall installeras idag.
Den så kallade SMS-tekniken används i mycket stor utsträckning för att sända textmeddelanden mellan mobiltelefoner, men även för att sända textmeddelanden via ett fast telefoninät. Dokumentet WO 00/36854 A1 beskriver överföring av SMS mellan analoga terminaler i ett fast telefoninät.
SMS kan även sändas till en fax, DE 10114950 A1 beskriver ett system där SMS sänds och tas emot till och från en telekommunikationsterminal, där SMS:et konverteras mellan SMS- och faxformat.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN Ett huvudsakligt ändamål med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla en anordning och ett förfarande för kostnadseffektiv och snabb överföring av information från en informationsgenererande anordning till en central anordning för mottagning och bearbetning av nämnda information.
En metod enligt uppfinningen utmärkes av att styr- och/eller övervakningsenheten är ansluten till ett fast telefoninät, vilket telefoninät är utrustat för överföring av information via SMS (Short Message Service) där nämnda överföring sker via SMS till en så kallad ”gateway” i det fasta telefoninätet då vissa förutbestämda kriterier är uppfyllda.
Ett system enligt uppfinningen utmärkes av att nämnda första uppringnings- /mottagningsenhet för SMS är ansluten till ett fast telefoninät som innefattar en så kallad ”gateway” för SMS, varvid systemet är anordnat att vid uppfyllandet av förutbestämda kriterier överföra nämnda information via SMS (Short Message Service) i det fasta telefoninätet. 10 15 20 25 30 Vidare vidarebefordras nämnda information i det fasta telefoninätet från nämnda "gateway" till nämnda centrala anordning, vilken centrala anordning är ansluten till nämnda fasta telefoninät via en andra uppringnings- /mottagningsenhet för SMS.
Alternativt vidarebefordras nämnda information från nämnda "gateway" i det fasta telefoninätet till en "gateway" som är ansluten till ett trådlöst mobilnät och vidare till nämnda centrala anordning. Ett ytterligare alternativ är att nämnda information vidarebefordras från nämnda "gateway" i det fasta telefoninätet till nämnda centrala anordning via någon form av datakommunikation, såsom Internet. informationsflödet kan vara dubbelriktat varvid en presentationsenhet är förbunden med nämnda informationsgenererande anordning för presentation av information som sänds från nämnda centrala anordning till nämnda informationsgenererande anordning.
Nämnda information är i en föredragen utföringsform av en sådan sort att den är möjlig att tyda endast för en maskin. l en särskild utföringsform är minst två sådana nämnda utlokaliserade informationsgenererande anordningar är förbundna med en gemensam uppringnings/mottagningsenhet .
Det finns flera fördelar med föreliggande uppfinning i relation till tidigare känd teknik, bland annat är utrustningen som krävs mycket billigare. Härigenom utgör föreliggande uppflnning ett fördelaktigt alternativ för tillämpning i priskänsliga sammanhang, till exempel då det rör sig om stora kvantiteter av informationsgenererande anordning. Med användandet av föreliggande uppfinning kan då investeringarna sänkas drastiskt. 10 15 20 25 30 5 Dessutom sker informationsöverföringen via ett fast telefoninät, varigenom informationsöverföringen sker både snabbt och till en låg kostnad. Eftersom man använder sig av befintlig utrustning som ägs av en operatör, behöver man ej investera i sådan utrustning eller utföra underhåll och service av densamma.
FIGURBESKRIVNING Uppfinningen kommer i det följande i form av föredragna utföringsexempel att närmare beskrivas i anslutning till bifogade ritningar, varå Figur 1 visar ett blockdiagram för ett system enligt uppfinningen; Figur2 visar ett blockdiagram för en styr- och/eller övervakningsenhet enligt uppfinningen; Figur3 visar ett blockdiagram för en uppringnings-/mottagningsenhet enligt uppfinningen; Figur 4 visar ett blockdiagram för ett utvidgat system enligt uppfinningen, och Figur5 visar ett system enligt uppfinningen som är anslutet till ett mobilnät.
FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMER Som schematiskt visas i Figur 1 är idag utlokaliserade informationsgenererande anordningar 1, såsom energimätare, försäljningsautomater, händelselarm såsom inbrottslarm, andra typer av övervakningsenheter med mera där maskiner skapar information, i många fall utrustade med något slags styr- och/eller övervakningsenhet 2. Denna 10 15 20 25 30 gf1 WD -Fà 1 (JN JE. 6 övervakningsenhet kan anordnas så att den kan kommunicera med en central anordning 3 för mottagning och bearbetning av nämnda information, vilken mottagningsanordning 3 är belägen på en annan plats, till exempel en annan ort. Den mottagande och bearbetande anordningen 3 är en maskin, såsom en dator, som bearbetar mottagen information, vilken kan vara i klartext eller möjlig att tyda endast för en maskin, såsom en dator.
Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen med fortsatt hänvisning till Figur 1, är den informationsgenererande anordningen 1 förbunden med en närbelägen första uppringnings-/mottagningsenhet 4 för SMS. Denna förbindelse 5 är företrädesvis trådlös, det vill säga utgörs av till exempel en radioförbindelse eller optisk förbindelse, men kan även vara trådbunden.
Nämnda första uppringnings-/mottagningsenhet 4 är anordnad att kunna ringa upp ett förutbestämt telefonnummer för överföring av information. Den är även anordnad att kunna "svara" och ta emot en inkommande överföring av information. Eftersom den första uppringnings-/mottagningsenheten 4 är installerad i närheten av den informationsgenererande anordningen 1, är förbindelsen 5 dem emellan varken komplicerad eller kostsam. Uppringnings- /mottagningsenheten 4 är i sin tur kopplad till en tillgänglig befintlig telefonlinje som ingàri ett fast telefoninät 6. Då den information som skapats av den informationsgenererande anordningen 1 och extraherats av tillhörande styr- och/eller övervakningsenhet 2 skall skickas till en förutbestämd mottagare 7, skickas denna information ut på det fasta telefoninätet 6 via uppringnings-/mottagningsenheten 4 i form av ett SMS.
SMS-format av /mottagningsenheten 4, vilken innefattar utrustning (ej visad) för översättning Informationen översätts till uppringnings- av information till SMS-format och vice versa. I telefoninätet 6 upptas nämnda SMS av en så kallad "gateway" 8 för SMS, varifrån SMS:et sedan skickas vidare till den förutbestämda mottagaren 7. Där mottages meddelandet av en motsvarande andra uppringnings-/mottagningsenhet 9 för SMS kopplad till det fasta telefoninätet 6, vilken andra uppringnings- /mottagningsenhet 9 är anordnad för uppringning och mottagning för 10 15 20 25 30 o o | ø nu 7 a; 7 informationsöverföring samt för översättning av information till SMS-format och vice versa, på samma sätt som nämnda första uppringnings- /mottagningsenhet 4. Vidare är i sin tur nämnda andra uppringnings- /mottagningsenhet 9 förbunden med den närbelägna mottagningsanordningen 3 via en trådlös eller trådbunden förbindelse 9.
Denna mottagningsanordning 3 utgöres av något slags maskin såsom en dator som tolkar informationen och i förekommande fall översätter den till klartext samt bearbetar den mottagna informationen. l en särskilt föredragen utföringsform representerar den informationsgenererande anordningen 1 i Figur 1 en energimätare placerad hos en konsument. Vid en förutbestämd tidpunkt varje månad, företrädesvis pà natten, sänder den till energimätaren 1 kopplade styr- och/eller övervakningsenheten 2 en signal via den trådlösa förbindelsen 5 innehållande information om förbrukad energi den senaste månaden till den närbelägna första uppringnings-/mottagningsenheten 4 för SMS som är inkopplad till det fasta telefoninätet 6. Denna information är ej i klartext, utan uttydbar endast för en maskin, såsom en dator. Informationen översätts till SMS-format och skickas på den hos konsumenten befintliga telefonlinjen som ingår i det fasta telefoninätet 6 som ett SMS av uppringnings- /mottagningsenheten 4, vilken som tidigare nämnts innefattar utrustning (beskrives senare) för översättning av information till SMS-format. SMS:et når mottagaren 7, som finns hos aktuell energileverantör, via en ”gateway” 8 för SMS. Tidsåtgången för detta samtal som utgår från konsumenten är mycket kort, i storleksordningen fem sekunder. I och med att sändningen sker på natten belastas konsumentens telefonlinje och det fasta telefoninätet 6 vid en tidpunkt då det i övrigt inte är utsatt för nämnvärd belastning av taltelefontrafik. Kostnaden för ett sådant SMS via ett fast telefoninät 6 har ett fast pris som är mycket lågt. Hos mottagaren 7 mottages informationen av den motsvarande andra uppringnings-/mottagningsenheten 9 som är kopplad till nämnda fasta telefoninät 6, vilken andra uppringnings-/mottagningsenhet 9 i sin tur är ansluten via en trådbunden förbindelse 10 till den automatiska 10 15 20 25 30 Qfl F' O .Km -J C\ »f 8 centrala anordningen 3 för mottagning och bearbetning av mottagen information, till exempel en dator, hos energileverantören. Denna mottagningsanordning 3 tolkar och bearbetar mottagen information, vilken sedan lagras för att ligga till grund för framtida fakturering.
Hos en variant av nämnda utföringsform, som även denna kan representeras av Figur 1, skickas information från mottagningsanordningen 3, som i detta fall är anordnad att även generera information, till konsumentens styr- och/eller övervakningsenhet 2, som i detta fall är anordnad att även mottaga och bearbeta information. Härigenom finns möjlighet att skicka information i retur till konsumenten, varvid informationsöverföringen tillgår på samma sätt som tidigare beskrivits, fast i motsatt riktning. Mottagningsanordningen 3 hos energileverantören är således förbunden med den andra uppringnings- /mottagningsenheten 9 via en i detta fall dubbelriktad trådbunden förbindelse 10. Information överföres via denna trådbundna förbindelse 10 från mottagningsanordningen 3 till den andra uppringnings-/mottagningsenheten 9 för vidarebefordran till konsumenten via "gatewayen" 8 i det fasta telefoninätet 6, konsumentens uppringnings-/mottagningsenhet 4 och vidare till konsumentens styr- och/eller övervakningsenhet 2 via den trådlösa anslutningen 5. Av konsumentens styr- och/eller övervakningsenhet 2 mottagen information, vilken företrädesvis har formen av meddelanden, presenteras via en separat presentationsenhet 11, till exempel en display, företrädesvis tillgängligt placerad så att den är lätt att avläsa, till exempel på kylskåpet eller i en telefon. Nämnda display 11 är förbunden med konsumentens styr- och/eller övervakningsenhet 2 med en förbindelse 12 som kan vara trådbunden eller trådlös. På så vis kan energileverantören skicka meddelanden om avbrott i energileveransen, speciella erbjudanden med mera till konsumenten, eller visa det aktuella elpriset så att en konsument kan förlägga sin elförbrukning till tider med lågpris, vilket gynnar samhället i stort. Energileverantören kan även sända kommandon till utrustningen hos konsumenten, till exempel att i fortsättningen ett annat nummer skall ringas upp av uppringnings-/mottagningsenheten 4 vid 10 15 20 25 30 m i J .ts »a c: 9 informationsöverföringstillfällena, eller att taxan skall ändras. Härvid kan energileverantören med stor enkelhet välja en annan operatör för SMS- tjänsten, till skillnad från fallet med informationsöverföring via ett mobilnät då SIM-kort måste bytas i varje enhet.
De i systemet ingående komponenterna skall nu beskrivas mer i detalj. Den till energimätaren 1 hörande styr- och/eller övervakningsenheten 2 beskrives först, med hänvisning till Figur 2. Från energimätaren 1 levereras händelsestyrd information 14 samt pulser 13 som motsvarar en viss energiförbrukning. Dessa insignaler tas emot av en adapteringsenhet 15 vilken vidare är kopplad till en mikrokontroller 16 som till exempel kan utgöras av en så kallad PlC-processor vilken innefattar en realtidsklocka, vilken realtidsklocka används för att tillhandahålla korrekt klockslag och datum. Mikrokontrollern 16 är i sin tur kopplad till ett minne 17 av typen EEPROM och ett RS232-interface 18 för kommunikation med en yttre enhet såsom till exempel en bärbar dator eller något slags handhållen dator (ej Mikrokontrollern 16 är kommunikationsenhet 19 vilken innefattar medel (ej visade) för upprättande visad). vidare även kopplad till en av nämnda trådlösa förbindelser 5, 12 till såväl nämnda displayenhet som nämnda första uppringnings-/mottagningsenhet 3. Dessutom ingår i styr- och/eller övervakningsenheten 2 även en kraftförsörjningsenhet 20 med backup-funktion. Härvid mottages normalt pulser 12 motsvarande momentan energiförbrukning registrerad av energimätaren 1. Informationen översätts till lämpligt format av adapteringsenheten 15, vilken fungerar som ett interface mellan olika informationsformat, för vidare befordran till minnet 17. Den i minnet 17 lagrade senaste månadens energiförbrukning överförs månadsvis som ovan beskrivits till den första uppringnings-/mottagningsenheten 3 via en trådlös förbindelse upprättad av kommunikationsenheten 19. Vidare överförs via nämnda kommunikationsenhet 19 momentan energiförbrukning eller energiförbrukning över en viss tidsperiod från minnet 17 till displayen 11 då detta begärs av användaren, till exempel genom manöverorgan (ej visade) på displayen 11. På samma sätt vidarebefordras meddelanden från 10 15 20 25 30 a a e q en 10 energileverantören enligt vad som beskrivits tidigare till displayen 11. RS232- interfacet kan exempelvis användas för initial programmering av styr- och/eller övervakningsenheten 2. Ovannämnda informationsflöden styrs av mikrokontrollern 16 enligt den programmering som tillförts denna.
Händelsestyrd information från energimätaren 1 tas emot på samma sätt och bearbetas av mikrokontrollern 16 som utför den åtgärd som är kopplad till aktuell händelse i mikrokontrollerns program. Exempelvis kan sådan håndelsestyrd information innefatta att ett strömavbrott inträffat . l de beskrivna enheterna ingår för fackmannen känd elektronik, varför denna ej beskrivs här. Exempelvis ingår en realtidsklocka i mikrokontrollem, men denna realtidsklocka kan även istället förekomma som en diskret komponent.
I Figur 3 visas schematlskt uppbyggnaden hos den första och andra uppringnings-/mottagningsenheten 4, 9, vilka är identiska. För överföring av information till och från nämnda styr- och/eller övervakningsenhet 2 eller mottagningsenhet 3 finns en kommunlkationsenhet 21 för upprättande av trådlös förbindelse. Information som överförs behandlas av en mikrokontroller 22 som till exempel kan utgöras av en så kallad PIC-processor vilken realtidsklocka, vilken tillhandahålla korrekt klockslag och datum. Mikrokontrollern 22 är vidare ansluten till ett minne 23 av typen EEPROM samt en SMS/telefonienhet 24 innefattande en mikroprocessor programmerad för översättning av innefattar en realtidsklocka används för att information till och från SMS-format, samt medel för access till det fasta telefoninätet 6. Dessutom ingår i uppringnings-/mottagningsenheten 4, 9 även en kraftförsörjningsenhet 20 med backup-funktion. När information från styr- och/eller övervakningsenheten 2 eller mottagningsenheten 3 tas emot av mikrokontrollern 22 via kommunikationsenheten 21, vidarebefordras denna till SMS/telefonlenheten 24 för konvertering till SMS-format och sänds därifrån vidare ut på det fasta telefoninätet 6 efter att korrekt uppringningsprocedur utförts. Vid mottagning av information ”svarar” SMS/telefonlenheten 24 och tar emot inkommande SMS, vilket sedan 10 15 20 25 30 11 översätts från SMS-format för vidare befordran till kommunikationsenheten 21 via mikrokontrollern 22. I minnet 23 lagras bland annat förinställningar, såsom vilket telefonnummer som skall ringas upp. Även i dessa beskrivna enheter ingår för fackmannen känd elektronik, varför denna ej beskrivs här. Exempelvis ingår även här en realtidsklocka i mikrokontrollern, men denna realtidsklocka kan även istället förekomma som en diskret komponent.
Ovanstående detaljerade beskrivningar av styr- och/eller övervakningsenheten 2 samt uppringnings-/mottagningsenheterna 4, 9 skall enbart ses som exempliflerande, då de kan varieras på olika sätt med bibehållen eller varierad funktion beroende på aktuell applikation. Exempelvis är respektive kommunikationsenheter 19, 21 i förekommande fall anordnade för överföring av trådbunden information. Senare i beskrivningen följer exempel där den informationsgenererande anordningen är annan än en elmåtare. Där är ingående styr- och/eller övervakningsenhet samt besknvna uppringnings-/mottagningsenheter anpassade för de tillämpningarna. l Figur 4 visas schematiskt en föredragen utföringsform där en installation hos en konsument innefattar en energimätare 1 med en tillhörande styr- och/eller övervakningsenhet 2 som har en trådlös förbindelse 5 till en uppringnings-/mottagningsenhet 4 enligt vad som beskrivits tidigare. Vidare innefattar nämnda installation en motsvarande gasmätare 26, vattenmätare 27 samt fjärrvärmemätare 28 vilka har motsvarande styr- och/eller övervakningsenheter 29, 30, 31 innefattande adapteringsenheter (ej visade) anpassade för att fungera som interface för inkommande informationsformat, vilka kan skilja sig från de pulser som beskrivits för energimätarfallet.
Nämnda styr- och/eller övervakningsenheter 29, 30, 31 har trådlösa förbindelser 32, 33, 34 till nämnda uppringnings-/mottagningsenhet 4, vilken således är gemensam. Härvid kan tidigare beskrivna operationer utföras för 10 15 20 25 30 Cfï l 3 (f;\ u a : e ao x .fm \,__ '7 ,. _,, 12 såväl el, gas vatten som fjärrvärme. Även en display (ej visad här) är som tidigare beskrivet ansluten, här till samtliga ingående styr- och/eller övervakningsenheter 2, 29, 30, 31, varigenom även displayen blir gemensam. Detta är ett exempel på anslutning av flera informationsgenererande anordningar 1, 26, 27, 28 till en gemensam uppringnings-/mottagningsenhet 4 vilken vidarebefordrar information till och från respektive leverantör. Givetvis kan de anslutna informationsgenererande anordningarna vara av annan karaktär samt vara fler eller färre till antalet än här angivet. l en annan föredragen utföringsform, åter med hänvisning till Figur 1, är den informationsgenererande anordningen 1 en försäljningsautomat som på samma sätt som beskrivits ovan via en styr- och/eller övervakningsenhet 2 sänder en signal via den trådlösa förbindelsen 5, vilken signal innefattar information, till en första uppringnings-/mottagningsenhet 4 vid vissa tillfällen, till exempel en gång per timme. Informationen översätts till SMS-format och skickas som ett SMS av uppringnings-/mottagningsenheten 4. SMS:et når mottagningsanordningen 3, som kan vara en dator, via en ”gateway” 8 för SMS i det fasta telefoninätet 6 och den andra uppringnings- /mottagningsenheten 9 vilken är förbunden med nämnda mottagningsanordning 3 med förbindelsen 10. Nämnda mottagningsanordning 3 tolkar och bearbetar mottagen information vilken sedan lagras. Nämnda information kan utgöras av försäljningsstatistik eller av kontonummer som registrerats av försäljningsautomaten vid kontokortsbetalning. Vidare kan försäljningsautomaten 1 skicka information om att service krävs, till exempel att något försäljningsgods har tagit slut eller är på väg att ta slut, eller att något fel har uppstått på automaten. Även information om àverkan kan skickas, till exempel att ett inbrottsförsök pågår, om försäljningsautomaten 1 är utrustad med detektor för detta.
I en ytterligare föredragen utföringsform är den informationsgenererande anordningen 1 ett händelselarm såsom ett inbrottslarm vilket vid larmtillfälle 10 15 20 25 30 1 L'- (TI en u. 13 enligt ovanstående procedur kontaktar en mottagningsanordning 3 såsom en dator hos en |armcentra|.
Figur 5 visar schematiskt en variant av föreliggande uppfinning där beskrivits informationsgenererande anordning 1 till en ”gateway” 8 i det fasta information precis som tidigare överförs från en telefoninätet 6 via en styr- och eller övervakningsenhet 2 och en uppringnings/mottagningsenhet 4. Här är nämnda ”gateway” 8 i det fasta telefoninätet 6 förbunden med en motsvarande ”gateway” 35 i ett trådlöst mobilnät 36, såsom GSM, för vidarebefordran av informationen från det fasta telefoninätet 6 till mobilnätet 36. Från denna motsvarande ”gateway” 35 i mobilnätet 36 mottages och sänds information på samma sätt som beskrivits tidigare. Enligt en annan variant kan information vidarebefordras fasta telefoninätet 6 till mottagningsanordningen 3 via någon form av datakommunikation, såsom från nämnda "gateway" 8 i det Internet (ej visat).
Uppfinningen är inte begränsad till vad som anges ovan, utan olika utföringsformer är möjliga inom ramen för patentkraven. Lämpligen anpassas periodiciteten för informationsöverföring efter rådande förutsättningar och omständigheter, och behöver inte vara knuten till de intervall som angetts ovan. I samtliga fall gäller att samtliga lokala förbindelser 5, 10, 12, 32, 33, 34 kan vara trådbundna eller trådlösa, att överförd information kan vara i klartext eller kodad, det vill säga möjlig att tyda endast för en maskin såsom en dator, samt att informationsflödet kan vara enkel- eller dubbelriktat. Vidare kan för samtliga fall då dubbelriktad kommunikation är implementerad, uppfinningen anpassas så att den informationsgenererande anordningen 1 kan ges ett kommando från den centrala mottagningsanordningen 3 att ett annat telefonnummer skall ringas upp av den tillhörande första uppringnings- /mottagningsenheten för SMS 4 vid informationsöverföringstillfällena, varigenom ett operatörsbyte för SMS-tjänsten enkelt genomförs. Även andra uppdateringar kan ske på detta vis, såsom ändring av intervall för u u n - | o . v u u» »nu 14 informationsöverföring, utbyte av så kallad firmware, med mera.
Uppsåttningen av följande enheter; en informationsgenererande anordning 1, en uppringnings-/mottagningsenhet 4 samt en eventuell presentationsenhet 11 kan vara mer eller mindre sammanbyggd och integrerad. Det finns vidare flera tillämpningsområden än vad som angivits här, såväl industriella som för det privata hushållet, vilka innefattas av de följande patentkraven till exempel statusrapport från pantautomater med syfte att utbetala returpant och avläsning av räkneverksdata för kopieringsmaskiner.

Claims (15)

10 15 20 25 30 t rt | J -,r.=. ~Q i, 116045 JST 2004-02-05 15 PATENTKRAV
1. Metod för att automatiskt överföra information mellan åtminstone en utlokaliserad styr- och/eller övervakningsenhet (2) för åtminstone en informationsgenererande anordning (1) och åtminstone en central anordning (3) för k ä n n e t e c k n a d a v att styr- och/eller övervakningsenheten (2) är ansluten till ett vid lokalen fast befintligt telefoninät (6), vilket telefoninät (6) är mottagning och bearbetning av nämnda information utrustat för överföring av information via SMS (Short Message Service) där nämnda överföring sker via SMS till en så kallad ”gateway” (8) i det fasta telefoninätet (6) då vissa förutbestämda kriterier är uppfyllda, såsom infallandet av en förutbestämd tidpunkt.
2. Metod enligt krav 1, information vidarebefordras i det fasta telefoninätet (6) från nämnda kännetecknad av att nämnda ”gateway” (8) till nämnda centrala anordning (3) som är ansluten till nämnda fasta telefoninät (6).
3. Metod enligt krav 1, kännetecknad av att nämnda information vidarebefordras från nämnda ”gateway” (8) i det fasta telefoninätet (6) till en ”gateway” (35) som är ansluten till ett trådlöst mobilnät (36) och vidare till nämnda centrala anordning (3).
4. Metod enligt krav 1, information vidarebefordras från nämnda kännetecknad av att nämnda det fasta telefoninätet (6) till nämnda centrala anordning (3) via någon form av ”gateway” (8) i datakommunikation, såsom Internet.
5. Metod enligt något av kraven 1-4, k ä n n e t e c k n a d a v att nämnda överföring av information är dubbelriktad. 10 15 20 25 30 C, “l [WO 16
6. Metod k ä n n e t e c k n a d a v att nämnda information är av en sådan sort att enligt något av föregående krav, den år möjlig att tyda endast för en maskin.
7. Metod k å n n e t e c k n a d a v att nämnda kriterier för nämnda överföring enligt något av föregående krav, innefattar att överföringen sker med en förutbestämd periodicitet.
8. Metod kännetecknad av att enligt något av föregående krav, minst två utlokaliserade informationsgenererande anordningar (1, 26, 27, 28) är förbundna med en gemensam uppringnings/mottagningsenhet (4).
9. System för åtminstone en utlokaliserad styr- och/eller övervakningsenhet (2) för att automatiskt överföra information mellan åtminstone en informationsgenererande anordning (1) och åtminstone en central anordning (3) för mottagning och bearbetning av nämnda information, vilket system innefattar: - utrustning (24) för översättning av information till SMS-format - en första uppringnings-/mottagningsenhet (4) för SMS k ä n n e t e c k n at a v att nämnda första uppringnings-/mottagníngsenhet (4) för SMS är ansluten till ett vid lokalen fast befintligt telefoninät (6) som innefattar en så kallad "gateway" (8) för SMS, varvid systemet är anordnat att vid uppfyllandet av förutbestämda kriterier överföra nämnda information via SMS (Short Message Service) i det fasta telefoninätet (6), vilka kriterier kan innefatta infallandet av en förutbestämd tidpunkt.
10. System enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a t a v att systemet är anordnat att vidarebefordra nämnda information i det fasta telefoninätet (6) från nämnda ”gateway” (8) till nämnda centrala anordning (3), vilken centrala anordning (3) är ansluten till nämnda fasta telefoninät (6) via en andra uppringnings-/mottagningsenhet (9) för SMS. 10 15 20 n , , « : ao 17
11. System enligt krav 9, k ä n n e t e c k n at a v att systemet är anordnat att vidarebefordra nämnda information från nämnda ”gateway” (8) i det fasta telefoninätet (6) till en ”gateway” (35) som är ansluten till ett trådlöst mobilnät (36) och vidare till nämnda centrala anordning (3).
12. System enligt krav 9, k ä n n e t e c k n at a v att systemet är anordnat att vidarebefordra nämnda information från nämnda "gateway" (8) i det fasta telefoninätet (6) till nämnda centrala anordning (3) via någon form av datakommunikation, såsom Internet.
13. System enligt något av kraven 9-12, k ä n n e t e c k n at a v att det vidare innefattar en presentationsenhet (11), förbunden med nämnda styr- och/eller övervakningsenhet (2) för presentation av information som sänds från nämnda centrala anordning (3) till nämnda styr- och/eller övervakningsenhet (2).
14. System enligt något av kraven 9-13, k ä n n e t e c k n at a v att nämnda information är av en sådan sort att den är möjlig att tyda endast för en maskin.
15. System enligt något av kraven 9-14, k ä n n e t e c k n at a v att minst två utlokaliserade informationsgenererande anordningar (1, 26, 27, 28) är förbundna med en gemensam uppringnings/mottagningsenhet (4).
SE0203866A 2002-12-20 2002-12-20 Överföring av data SE524764C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0203866A SE524764C2 (sv) 2002-12-20 2002-12-20 Överföring av data
PCT/SE2003/002045 WO2004057852A1 (en) 2002-12-20 2003-12-22 Transfert of data
AU2003289699A AU2003289699A1 (en) 2002-12-20 2003-12-22 Transfert of data
EP03781258A EP1579666A1 (en) 2002-12-20 2003-12-22 Transfert of data

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0203866A SE524764C2 (sv) 2002-12-20 2002-12-20 Överföring av data

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0203866D0 SE0203866D0 (sv) 2002-12-20
SE0203866L SE0203866L (sv) 2004-06-21
SE524764C2 true SE524764C2 (sv) 2004-09-28

Family

ID=20290013

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0203866A SE524764C2 (sv) 2002-12-20 2002-12-20 Överföring av data

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP1579666A1 (sv)
AU (1) AU2003289699A1 (sv)
SE (1) SE524764C2 (sv)
WO (1) WO2004057852A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN105303698B (zh) * 2015-11-04 2018-05-25 国家电网公司 一种电表抄表智能提醒装置及提醒方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2080659B1 (es) * 1993-10-29 1997-06-01 Alcatel Standard Electrica Procedimiento para realizar operaciones de supervision, mantenimiento y control en redes celulares fijas y medios para llevarlo a cabo.
FI100444B (sv) * 1995-02-20 1997-11-28 Nokia Mobile Phones Ltd Dataöverföringsförfarande och -system
DE19857902A1 (de) * 1998-12-15 2000-06-29 Deutsche Telekom Mobil Verfahren und Vorrichtung zur Übertragung von Kurznachrichten in Telekommunikationsnetzen
JP2003507825A (ja) * 1999-08-24 2003-02-25 デジターム リミテッド 需給計器を遠隔的に読み取るための双方向システム
DE19960219A1 (de) * 1999-12-14 2001-07-05 Markus Eisenlohr Zählerstands-Abfragesystem mit aktiver Regelmöglichkeit
GB9930772D0 (en) * 1999-12-29 2000-02-16 Intellprop Ltd Communications apparatus
EP1122958A1 (de) * 2000-02-02 2001-08-08 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zur Übermittlung einer Nachricht sowie Telekommunikationssystem

Also Published As

Publication number Publication date
AU2003289699A1 (en) 2004-07-14
EP1579666A1 (en) 2005-09-28
SE0203866L (sv) 2004-06-21
SE0203866D0 (sv) 2002-12-20
WO2004057852A1 (en) 2004-07-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI94806C (sv) Telelinksystem för övervakning och rapportering
EP0283473B1 (en) A telemetry terminal
AU602910B2 (en) Automatic meter reading system
Tamarkin Automatic meter reading
US7076328B2 (en) Automatic arrangement, mobile terminal connected therewith, and method of transferring operational data of automatic apparatus
US7940901B2 (en) Remote management of products and services
AU711008B2 (en) Device for the operation of appliances, utilities and services within a building
KR100383388B1 (ko) 인터넷을 이용한 무인 단말기의 원격 관리방법
SE524764C2 (sv) Överföring av data
EP1220555B1 (en) Autonomous sms remote management device for printers, copiers and fax machines
CA2200862C (en) Remote access systems
CN101283574A (zh) 用于设备特别是工业设备的远程控制的系统
KR100795134B1 (ko) 가전장치 제어 할인존 시스템 및 이를 이용한 제어방법
CN1148941C (zh) 简易型联网接警(数据收/发)中心
KR200193929Y1 (ko) 무선데이터 송수신(pcs 및 위성전화기)시스템을이용한 자동검침장치
CN2603577Y (zh) 采用电信固网短消息实现遥测遥控的装置
CN101754131B (zh) 用于移动通信系统的短信管理方法及其相关装置
JP3448474B2 (ja) 遠隔監視システム
CN210323811U (zh) 网络布线系统
JP3010613B2 (ja) 自動検針端末装置の入居手続自動化装置
GB2374755A (en) Remote data transfer without establishing a call connection
CN1093710C (zh) Adsi汉字电话终端机
US20030144957A1 (en) Account transaction notification system
AU735817B2 (en) Remote access systems
EP1210799B1 (en) Method for e-mail communication, apparatus therefor and use of said method and apparatus for electronic metering and for home automation

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed