SE523871C2 - Metod för hantering av elektroniska dokument - Google Patents

Metod för hantering av elektroniska dokument

Info

Publication number
SE523871C2
SE523871C2 SE0104109A SE0104109A SE523871C2 SE 523871 C2 SE523871 C2 SE 523871C2 SE 0104109 A SE0104109 A SE 0104109A SE 0104109 A SE0104109 A SE 0104109A SE 523871 C2 SE523871 C2 SE 523871C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
user
information
identity
computer unit
sub
Prior art date
Application number
SE0104109A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0104109D0 (sv
SE0104109L (sv
Inventor
Goete Lagerkvist
Original Assignee
Goete Lagerkvist
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Goete Lagerkvist filed Critical Goete Lagerkvist
Priority to SE0104109A priority Critical patent/SE523871C2/sv
Publication of SE0104109D0 publication Critical patent/SE0104109D0/sv
Priority to PCT/SE2002/002247 priority patent/WO2003054767A1/en
Priority to AU2002356489A priority patent/AU2002356489A1/en
Publication of SE0104109L publication Critical patent/SE0104109L/sv
Publication of SE523871C2 publication Critical patent/SE523871C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F40/00Handling natural language data
    • G06F40/10Text processing
    • G06F40/166Editing, e.g. inserting or deleting
    • G06F40/174Form filling; Merging

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Artificial Intelligence (AREA)
  • Audiology, Speech & Language Pathology (AREA)
  • Computational Linguistics (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)

Description

25 30 523 871 2 Då ett elektroniskt dokument signeras omfattas hela dokumentet av signaturen och hela dokumentet lagras för senare åtkomst.
Det skall även nämnas att det är tidigare känt att ett elektroniskt dokument kan hanteras av applikationer som tillåter ett flertal användare fylla i ett dokument innan det slutligen signeras. Det finns exempelvis bokföringsprogram där en första användare påbörja en inmatning av information i ett dokument medan en andra användare slutför inmatningen av information i dokumentet i ett senare skede och oberoende av den första användaren. Olika användare kan även ges olika behörighet när det gäller inmatning av information i dokumentet. En användare kan exempelvis vara behörig att mata in information i ett dokument medan en annan användare är behörig att signera detsamma. Detta kan ske där dokumentet görs tillgängligt genom ett nätverk och där de olika användarna har tillgång till aktuell applikation.
Vid skapandet av en urkund eller ett dokument används ofta en blankett eller ett formulär som en användare matar in information i. En sålunda ifylld blankett eller formulär utgör sedan det slutgiltiga dokumentet eller urkunden. l den följande beskrivningen används begreppet formulär och det skall förstås att detta enbart avser en mall, blankett eller förlaga till det slutgiltiga dokumentet där dokumentet utgörs av formuläret i kombination med ifylld användarinformation.
REDOGÖRELSE FÖR FÖRELIGGANDE UPPFINNING Tekniska problem Under beaktande av teknikens tidigare ståndpunkt, såsom den beskrivits ovan, är det ett tekniskt problem att reducera det lagringsutrymme som krävs för att på ett säkert sätt lagra och återskapa en elektronisk urkund.
Det är ett tekniskt problem att på ett enkelt sätt hantera olika versioner av ett formulär som ligger till grund för ett dokument på ett sätt så att en användare alltid har tillgång till relevant version av formuläret, det vill säga den senaste versionen av formuläret för en ny användare och korrekt version av formuläret för en användare som kanske påbörjat en inmatning av information i en äldre version av formuläret.
Det är även ett tekniskt problem att kunna erbjuda hanteringen av elektroniska dokument över ett nätverk där hanteringen sker i en speciellt :neon 15 20 25 30 523 871 'ší-:fš .=:I'5..f°..= 3 anpassad applikation men där dokumentet, eller ett formulär som dokumentet grundar sig på, skall vara tillgängligt för användare som inte har tillgång till denna applikation.
Det är ett tekniskt problem att erbjuda en användare möjligheten att när som helst avbryta inmatningen av information för att samma, eller en annan, användare ta upp densamma vid ett senare tillfälle. Det är dessutom ett tekniskt problem att kunna låta en användare återuppta inmatningen av information efter att en inmatning avbrutits ofrivilligt, såsom i samband med att kommunikationen över nätverket brutits, och detta utan att tidigare inmatad information gått förlorad vid det ofrivilliga avbrottet.
Lösningen Med avsikten att förenkla hanteringen av elektroniska dokument, och med avsikten att minska det minnesutrymme som krävs för att hantera elektroniska dokument eller elektroniska urkunder, anvisar föreliggande uppfinning att formuläret och den inmatade informationen lagras var för sig. Detta medför att formuläret endast upptar lagringsutrymme en gång medan användarinformationen tar sitt utrymme i anspråk för varje användare.
Formuläret skall ha en formuläridentitet, och användarinformationen lagras tillsammans med, eller kopplad till, en informationsidentitet, vilken omfattar en användaren tillhörig användaridentitet, en användarinformationen tillhörig dokumentidentitet, samt formuläridentiteten.
Dokumentet kan således återskapas genom ett sammanfogande av användarinformationen och relevant formulär. Denna sammanfogning sker genom en matchning av informationsidentiteten och formuläridentiteten och ger ett dokument med en specifik dokumentidentitet.
Med avsikten att erbjuda en möjlighet för användare som inte har tillgång till den applikation, här benämnd en första applikation, vari formuläret eller dokumentet hanteras att ges tillgång till dokumentet eller formuläret anvisar föreliggande uppfinning att formuläret är anpassat till en användarapplikation, helt fristående från den första applikationen.
Det är dessutom anvisat att formuläret kan finnas tillgängligt i ett flertal olika format, vart och ett anpassat till olika användarapplikationer, där formulären i 15 30 523 371 33 4 olika format ger samma information och efterfrågar samma information oavsett genom vilken användarapplikation användaren ges tillgång till formuläret.
Exempel på olika intressanta format är format som är anpassat till en användarapplikation för ordbehandling, såsom MS Word®, en användarapplikation för publicering av information, såsom Acrobat Reader®, och en användarapplikation för http, såsom Internet Explorer® eller Netscape®.
Med avsikten att erbjuda en enkel hantering av olika versioner av formuläret anvisar föreliggande uppfinning att olika versioner av formuläret sparas och att formuläridentiteten omfattar två delar, en första del som entydigt identifierar formuläret, samt en andra del som entydigt identifierar version av formuläret.
Enligt föreliggande uppfinning skall delinformation lagras på huvudsakligen två sätt, genom en funktion 'spara', vilket betyder att inmatad delinformation lagras men att fortsatt inmatning av ytterligare delinformation, eller en korrigering av tidigare inmatad delinformation, kan ske, eller genom en funktion 'arkivera', vilket betyder att delinformation lagras tillsammans med tidigare lagrad delinformation och att användaren efter en arkivering inte längre tillåts korrigera lagrad delinformation eller inmata ytterligare delinformation. Funktionen 'arkivera' kan även omfatta en tidsangivelse av när funktion 'arkivera' aktiverades. På detta sätt kan även de krav om tidsangivelse som kan finnas på en urkund uppfyllas.
Det är enligt en föreslagen utföringsform möjligt att låta funktionen 'spara' aktiveras automatiskt utan att användaren är medveten om det, såsom vid sidbyte i formuläret eller vid byte av inmatningsfält i formuläret. Detta gör det möjligt att återuppta inmatningen av information efter ett ofrivilligt avbrott av inmatning av information utan att redan inmatad information gått förlorad i samband med det ofrivilliga avbrottet.
Det är även möjligt att låta funktionen ”spara” vara manuellt aktiverbar av användaren.
För att erbjuda olika användare att hantera formuläret eller dokumentet enligt olika behörigheter anvisar föreliggande uppfinning att de fördefinierade fälten kan grupperas in i olika grupper, där inmatning av information i fält hörande till en första grupp kan kräva en första behörighet, och inmatning av information i fält hörande till en andra grupp kan kräva en andra behörighet.
På samma sätt kan funktionen 'arkivera' vara begränsad i tillgänglighet till en viss behörighet. nunn- 25 30 Û ll O I løl O I I I n 00 OI ll Enligt föreliggande uppfinning kan tillgängligheten av ett formulär väljas enligt erforderliga säkerhetskrav för nämnda dokument. Denna säkerhet kan väljas från ett flertal tillgängliga säkerhetsnivåer.
Ett och samma formulär kan vara tillgängligt för användare med olika behörighet enligt olika säkerhetsnivåer.
Enligt föreliggande uppfinning kan ett formulär entydigt identifieras och kopplas till utgivaren av användaren.
Ett formulär kan även tilldelas en starttid, en sluttid och en öppnandetid varigenom ett anbudsförfarande med anbudsöppning är möjligt.
Föreliggande uppfinning avser även en datorprogramprodukt, samt ett datorläsbart medium, med datorprogramkod varigenom den uppfinningsenliga metoden kan realiseras Fördelar De fördelar som främst kan förknippas med en metod, en datorprogram- produkt och ett datorläsbart medium enligt föreliggande uppfinning är att härigenom möjliggörs en hantering av elektroniska dokument där alla kriterier för en urkund kan upprätthållas, och där lagringsutrymmet för ett flertal dokument kan effektiviserar i relation till känd teknik.
Olika säkerhetsnlvåer kan hanteras, allt enligt de behov som kan finnas för olika typer av dokument.
Vidare möjliggör föreliggande uppfinning att i det fall som en användare påbörjat ifyllandet av ett formulär och om detta avbryts ofrivilligt så kan använda- ren återuppta ifyllandet av formuläret i ett senare skede utan att tidigare inmatad information gått förlorad.
KORT FIGURBESKRIVNING En metod, en datorprogramprodukt samt ett datorläsbart medium upp- visande de med föreliggande uppfinning förknippade egenskaperna skall i exemplifierande syfte nu närmare beskrivas med hänvisning till bifogad ritning där: Figur 1 schematiskt och mycket förenklat illustrerar en metod för att hantera elektroniska dokument, eller ett formulär som utgör grunden för ett elektroniskt dokument, Figur 2 schematiskt visar återskapandet av ett dokument, coca. 15 20 25 30 523 871 'ï ' Äš. lf ' 6 Figur 3 schematiskt visar hur olika versioner av ett formulär kan hanteras, Figur 4 schematiskt avser att illustrera olika sätt att lagra information som matats in i ett formulär, Figur 5 schematiskt visar hur olika användare kan hantera samma formulär, Figur 6 schematiskt visar användandet av olika tillgänglighetstider för ett formulär, Figur 7 schematiskt visar hur ett formulär kan ges en dynamik och anpassas till användarens behov, och Figur 8 schematiskt visar hur vissa kända användarrelaterade uppgifter kan matas in automatiskt i ett formulär.
BEsKRwNmG ÖVER Nu FöREsLAGNA uTFöRmGsFoRMER Med hänvisning till figur 1 skall således en metod för hantering av elektroniska dokument, där en utgivare av ett formulär A, vilket är lagrat i en första datorenhet 1, gör detta tillgängligt för en användare C av en andra datorenhet 2 via ett nätverk N, där nämnda formulär A är anpassat till att nämnda användare C skall kunna lämna användarinformation B till nämnda utgivare genom att, via nämnda andra datorenhet 2, fylla i delinformation B1, B2, B3 som efterfrågas i nämnda formulär A enligt av nämnda utgivare fördefinierade fält F1, F2, F3 i nämnda formulär A, och där ett sålunda ifyllt formulär A utgör nämnda dokument D.
Föreliggande uppfinning anvisar speciellt att den första datorenheten 1 omfattar, eller samverkar med, åtminstone ett första och ett andra minnesutrymme 11, 12. Det skall förstås att med olika minnesutrymmen avses antingen olika minnesutrymmen hörande till samma fysiska minnesenhet eller minneutrymmen hörande till fysiskt separerade minnesenheter. I förenklande syfte har dessa minnesutrymmen schematiskt visas som separata minnesenheter i figurerna.
Formuläret A lagras i, och kan hämtas från, det första minnesutrymmet 11 tillsammans med en formuläridentitet Ai.
Användarinformationen B lagras i det andra minnesutrymmet 12 tillsammans med, eller kopplad till, en informationsidentitet Bi. Denna informationsidentitet Bi omfattar en användaren tillhörig användaridentitet Ci, en annan 20 25 30 523 871 7 användarinformationen B tillhörig unik dokumentidentitet Di, samt formuläridentiteten Ai.
Dokumentidentiteten Di motsvara ett diarienummer som exempelvis kan utgöras av ett Iöpnummer eller ett slumptal. Syftet är att denna dokumentidentitet Di entydigt skall identifiera det specifika dokument som erhålls genom att kombinera användarinformationen B med formuläret A. Således kan exempelvis olika dokument som är skapade från samma formulär A av samma användare C med inbördes liknande information B skiljas från varandra genom den unika dokumentidentiteten Di. Ett exempel på detta är tidrapporter som en arbetstagare fyller i för varje månad, där varje tidrapport skapas från samma formulär A av samma användare C men får sinsemellan olika och unika dokumentidentiteter Di.
Den separata hanteringen av användardata gör att det för utgivaren är möjligt att sammanställa och bearbeta denna information enligt eget behov.
Således kan informationen användas för olika presentationer eller statistiska beräkningar. Sådan sammanställning, bearbetning och/eller presentation kan utföras med hjälp av en tredje datorenhet 3, skild från nämnda andra datorenhet, som ges tillgång till erforderlig information. Det är även möjligt att återskapa dokumentet D via en tredje datorenhet 3.
Figur 2 avser att visa att dokumentet D kan återskapas genom ett sammanfogande av användarinformationen B och formuläret A. Denna sammanfogning sker genom en matchning av informationsidentiteten Bi och formuläridentiteten Ai, vilket är möjligt eftersom informationsidentiteten Bi omfattar formuläridentiteten Ai och därigenom kan matchas mot korrekt formuläridentitet Ai.
Sålunda erhålls ett specifikt dokument D med en entydig dokumentidentitet Di.
Med förnyad hänvisning till figur 1 visas att formuläret A1 och inmatad delinformation B1, B2, B3 kan mellanlagras på ett minnesutrymme 21 hörande till den andra datorenheten 2. På detta sätt ges användaren C tillgång till formuläret A utan att vara ansluten till den första datorenheten 1.
Dokumenthanteringen sker i en första applikation 1a som verkar i den första datorenheten 1, och att formuläret A1 är anpassat till en användarapplikation 2a som verkar i den andra datorenheten 2.
Användarapplikationen 2a är helt fristående från den första applikationen 1a. nun-n nun-a l0 15 20 25 30 523 371 E .f .=:1-~I. 8 Vidare anvisar föreliggande uppfinning att formuläret A finns tillgängligt i ett flertal olika format A1, A2, A3, vart och ett anpassat till olika användarapplikationer.
Formuläret A ger samma information och efterfrågar samma information oavsett genom vilken användarapplikation 2a användaren ges tillgång till formuläret.
Formaten kan vara anpassade till vitt skilda användarapplikationer. I exemplifierande syfte kan här nämnas att ett första format A1 kan vara anpassat till att formuläret A skall visas och fyllas i genom en användarapplikation 2a för ordbehandling, såsom MS Word ®. Ett andra format A2 kan vara anpassat till att formuläret A skall visas och fyllas igenom en användarapplikation 2a för publicering av information, såsom Acrobat Reader®. Ett tredje format A3 kan vara anpassat till att formuläret A skall visas och fyllas i genom en användarapplikation 2a för http, såsom Internet Explorer® eller Netscape®.
Det skall även förstås att utseendet på formuläret är anpassat till aktuell användarapplikation 2a. Exempelvis kan utseendet behöva vara helt annorlunda på en handhållen dator, eller en mobiltelefon, än vad det är i en ordbehandlare.
Formuläret A kan således finnas i olika format A1, A2, A3 som är anpassade till användarapplikationer som normalt finns tillgängliga för användaren C för att användaren C inte skall behöva ha någon speciell användarapplikation installerad i sin dator 2 för att kunna hantera formuläret utan användaren skall kunna använda någon av sina redan i den andra datorenheten 2 befintliga användarapplikationerna 2a.
Figur 3 avser att visa att olika versioner A, A', A" av formuläret sparas i det första minnesutrymmet 11. Formuläridentiteten Ai omfattar i denna utföringsform två delar, en första del Ai1 som entydigt identifierar formuläret, samt en andra del Ai2 som entydigt identifierar version av formuläret. Således omfattar informationsidentiteten Bi såväl den första som den andra delen Ai1, Ai2.
Således kan en uppdaterad version av formuläret A' erbjudas en användare, medan den äldre versionen av formuläret A fortfarande finns tillgängligt både för att kunna återskapa ett dokument som skapats med denna version av formuläret A och för att tillåta en användare som ännu ej fyllt i all efterfrågad information möjligheten att göra detta i korrekt version av formuläret. annan 20 25 30 9 Figur 4 visar ett formulär A som tilldelats två olika sätt för en användare att lagra delinformation B1, B2, B3 i det andra minnesutrymmet 12.
Detta kan ske antingen genom en funktion ”spara” 41, vilket betyder att i den andra datorenheten 2 inmatad delinformation B1, B2 lagras i det andra minnesutrymmet 12, men att fortsatt inmatning av ytterligare delinformation B3, eller att korrigering av tidigare inmatad delinformation B1, B2, kan ske.
På detta sätt kan en användare välja att avsluta inmatning av information för att i ett senare skede fortsätta densamma.
Lagrande av inmatat information kan även ske genom en funktion 'arkivera' 42, vilket betyder att i den andra datorenheten 2 inmatad delinformation B3 lagras tillsammans med tidigare lagrad delinformation B1, B2 i det andra minnesutrymmet 12 och att användaren efter en arkivering av denna funktion inte längre tillåts korrigera lagrad delinformation B1, B2, B3 eller inmata ytterligare delinformation.
Föreliggande uppfinning anvisar att funktionen 'arkivera' 42 omfattar en tidsangivelse 43 varigenom tidpunkten för aktiverandet av funktionen 'arkivera' 42 är fastställbar. Detta kan exempelvis ske genom att den inmatade användar- informationen B tidsstämplas 43' i samband med att funktionen 'arkivera' 42 aktiveras. lnformationsidentiteten Ai omfattar då denna tidsangivelse 43, exempelvis i form av tidsstämpeln 43'. Denna tiddsangivelse 43 kan realiseras på olika sätt beroende på vilka krav som ställs på det slutgiltiga dokumentet. I vissa fall kan det räcka att tidsangivelsen 43 sker genom den interna klockan på den andra datorenheten 2. Det är även möjligt att låta tidsangivelsen komma från den interna klockan 43a hos den första datorenheten 1.
I andra fall kan det krävas en mer exakt tidsangivelse genom en extern oberoende part 43b, såsom tidsreferenser tillgängliga via det globala nätverket Internet eller tidsreferenser tillgängliga via radiosignaler.
Enligt en möjlig utföringsform av föreliggande uppfinning är det även möjligt att koppla en tidsbegränsandefunktion 44 till funktionen 'arkivera' 42.
Denna tidsbegränsande funktion 44 kan användas för att sätta en specifik tidpunkt för när en användare måste aktivera funktionen 'arkivera' 42. Den tidsbegränsande funktionen kan ge en påminnelse till användaren om att dokumentet måste arkiveras inom en snar framtid. Den kan även automatiskt :anna 20 25 30 523 371 10 arkivera dokumentet om inte användaren själv arkiverat dokumentet vid den angivna specifika tidpunkten.
Exempelvis kan det finnas en senaste tidpunkt för när en inkomstdeklaration skall lämnas in till Skattemyndigheten. Den tidsbegränsande funktionen 44 kan då ge användaren en påminnelse om att deklarationen skall arkiveras inom de kommande 24 timmarna via exempelvis e-post eller SMS.
Deklarationen kan sedan arkiveras automatiskt av den tidsbegränsande funktionen 44 vid den specifika tidpunkten om användaren själv glömt att göra dena.
Ett annat exempel kan vara en tentamen där användaren endast får tillgång till formuläret under en begränsad tid. Då tiden för att skriva tentamen gått ut arkiveras formuläret och den däri lämnade informationen automatiskt av den tidsbegränsande funktionen 44 och den tenterande kan därefter inte lämna ytterligare information eller ändra lämnad information.
Enligt föreliggande uppfinning sätts den specifika tidpunkten av utgivaren.
Det kan även finnas tillämpningar där användare tillåts använda den tidsbegränsande funktionen 44 genom att själv ange en önskad specifik tidpunkt.
Liksom den tidigare beskrivna tidsangivelsen 43 kan den tidsbegränsande funktionen 44 realiseras på olika sätt beroende på vilka krav som ställs på densamma.
Föreliggande uppfinning anvisar att funktionen 'spara' 41 kan aktiveras automatiskt utan att användaren är medveten om det, såsom vid ett sidbyte i formuläret A eller vid byte av inmatningsfält F1, F2, F3 i formuläret A. Vissa format tillåter till och med en simultan lagring av inmatat information, det vill säga att funktionen 'spara' alltid sker så snart någon dellnformation matats in. Detta är exempelvis möjligt i ett formulär som är anpassat till http.
Om funktionen 'spara' utförs automatiskt kommer lnmatad information att vara lagrad om inmatningen av information av någon anledning avbryts ofrivilligt, såsom vid ett kommunikationsavbrott mellan den första och andra datorenheten 1, 2 eller vid ett bortfall av den första och eller andra datorenheten 1, 2. Således finns lagrad information tillgänglig även efter ett sådant avbrott av inmatning och användaren kan då återuppta inmatningen av information vid ett senare tillfälle. canon .nuc- 25 30 523 371 11 Föreliggande uppfinning anvisar även att det kan finnas en möjlighet för användaren C att aktivera funktionen 'spara' 41 genom en medveten manuell handling, såsom att klicka på en härför avsedd knapp.
Med hänvisning till figur 5 visas att i det fall som en första användare C1 avslutar inmatning av information utan en aktivering av funktionen ”arkivera” 42, kan formuläret A göras tillgängligt för den första användaren C1 för ytterligare inmatning av information B3 eller korrigering av tidigare inmatad delinformation B1, B2.
Det är även möjligt att göra formuläret A' tillgängligt för en andra användare C2 för ytterligare inmatning av information B3 eller korrigering av tidigare inmatad delinformation B1, B2.
En senare fortsatt inmatning av information, av samma användare C1 eller av en annan användare C2, kan ske från en annan andra datorenhet 2', och, om så önskas, via en annan användarapplikation 2'b än den användarapplikation 2a som tidigare använts för inmatning av information, och således ett annat format på formuläret A2. Detta kan således göras oavsett om avbrottet av inmatning var ofrivilligt eller ej.
Föreliggande uppfinning anvisar även att de fördefinierade fälten F1, F2, F3 kan grupperas in i olika grupper 1F, 2F. lnmatning av information i fält hörande till en första grupp 1F kan kräva en första behörighet, och inmatning av information i fält hörande till en andra grupp 2F kan kräva en andra behörighet.
Således kan den första användaren C1 och den andra användaren C2 ges olika behörighet i samband med inmatning av delinformation i formuläret A.
Det är även möjligt att låta funktionen ”arkivera” 42 vara begränsad i tillgänglighet till en viss behörighet.
På samma sätt kan den delinformation Bt i ett fält F1 som hör till en första grupp 1F vara krypterad så att en användare som inte har behörighet till denna grupp inte heller kan se delinformation B1 som är ifylld i detta fält F 1. Det kan även vara så att en användare utan behörighet till en grupp 1F inte ens kan se den del av formuläret som avser denna grupp 1F utan endast den del av formuläret 2F som han/hon har behörighet till.
På detta sätt kan exempelvis i samband med inköp en handläggare tillåtas fylla i fält F1, F2 enligt en första behörighet där val av produkter eller tjänster fylls i medan en inköpsansvarig med en andra behörighet tillåts fylla i fält F3 enligt en unuoo 15 25 30 s.. a.. ~ 1 p. a a -n o. »- - o n ~ v a u s. nu - u p o 0 . - q o ~ u Q o - . . - - u.. aan - . u ~ a | n u 1 n . s . i» - u u . o u u n n a . . ~ u u n a u uø~ - - . ø . n a a. annan behörighet för exempelvis signering av beställningen. Således kan även den inköpsansvarige ha behörighet att fylla i eller korrigera inmatad information i de första fälten F 1, F2. Den inköpsansvarige är då lämpligen även ensam om att kunna aktivera funktionen 'arkivera' och att slutligen skicka beställningen till leverantören.
En vanlig behörighetsskillnad är således att ett flertal användare kan lämna information i olika inmatningsfält medan någon eller några ansvariga är ensamma om en behörighet som ger möjligheten att kunna signera och arkivera inmatad information.
Föreliggande uppfinning anvisar även att tillgängligheten av ett formulär A kan väljas enligt erforderliga säkerhetskrav för dokumentet D.
Denna säkerhet kan väljas från ett flertal tillgängliga säkerhetsnivåer.
En första valbar säkerhetsnivå skulle kunna vara där ett formulär är tillgängligt för vilken användare som helst. Detta skulle exempelvis kunna vara en enkät som skall hållas tillgänglig för allmänheten via det globala nätverket Internet. l ett sådant fall kan användaridentiteten utgöras av en sann identitet för användaren om detta krävs. Det kan även vara möjligt att svara anonymt på enkäten vilket betyder att användaridentiteten kan vara påhittad, såsom valfritt ifylld identitet, eller inte alls ifylld.
En andra valbar säkerhetsnivå kan vara där formuläret är tillgängligt för utvalda användare, vilka kan identifieras genom en med utgivaren delad hemlighet, och där användaridentiteten fastställs genom denna identifiering. En sådan gemensam hemlighet kan exempelvis bestå av ett användarnamn och ett lösenord eller ett engångslösenord. Denna säkerhetsnivå skulle exempelvis kunna användas för ifyllnad av en anställds tidrapport för redovisning av inarbetad tid.
En tredje valbar säkerhetsnivå kan vara där formuläret är tillgängligt för utvalda användare, vilka kan identifieras på ett säkrare sätt än genom en gemensam hemlighet, såsom genom asymmetriska nycklar. Säkerheten kan förstärkas ytterligare genom att låta en oberoende certifieringsauktoritet bekräfta giltigheten hos den använda publika nyckeln. I detta fall kan användaridentiteten fastställas genom denna identifiering. Denna säkerhetsnivå skulle exempelvis kunna användas för upprättande av anställningsavtal eller ifyllnad av en skattedeklaration till en skattemyndighet. cicco 20 25 30 523 371 -I .f .=:I -äsïfi 13 Föreliggande uppfinning anvisar även att ett och samma formulär kan vara tillgängligt för användare med olika behörighet och enligt olika säkerhetsnivàer för de olika användarna. Således kan en lägre säkerhetsnivå accepteras för en användare som fyller i uppgifter i formuläret och kan använda funktionen 'spara' medan en högre säkerhetsnivå kan krävas för en användare som kan signera och/eller använda funktionen 'arkivera'.
Det skall förstås att ovanstående säkerhetsnivàer berör den säkerhet som krävs för att dokumentet skall vara tillgängligt för användaren. Föreliggande uppfinning anvisar att användaren entydigt kan identifiera och koppla ett formulär till utgivaren. Detta kan realiseras genom att formulär av samtliga ovan beskrivna säkerhetsnivàer kan åtföljas av ett certifikat som entydigt identifierar utgivaren av formuläret.
Med hänvisning till figur 6 visas att ett formulär kan tilldelas en giltighetstid, vilken giltighetstid omfattar en starttid t1 och/eller en sluttid tg. Detta betyder att formuläret inte är tillgängligt för en användare före starttiden t1. Formuläret kan således förberedas och annonseras till olika användare för att göras tillgängligt en specifik tidpunkt. Efter sluttiden tg är inte formuläret längre tillgängligt för användaren. Exempelvis kan en tentamen göras tillgänglig för eleverna hörande till en viss utbildning mellan en starttid t1 och en sluttid tg, vilket gör att eleverna har tillgång till tentamen under denna tid.
Enligt föreliggande uppfinning är det även möjligt att ge utvalda användare kan tillgång till ett formulär före dess starttid t1 för en utvärdering av ett formulär i samband med utvecklingen av formuläret.
Det är även möjligt att tilldela formuläret en öppnandetid tg, där utgivaren ges tillgång till användarinformationen B tidigast vid denna öppnandetid tg.
Detta möjliggör exempelvis ett anbudsförfarande med anbudsöppning, där anbudsförfrågan är tillgänglig mellan starttiden t1 och sluttiden tg, och där anbudsöppningen kan ske tidigast vid öppnandetiden tg.
Figur 7 visar en föredragen utföringsform av föreliggande uppfinning där ett formulär A är indelat i olika fragment Aa, Ab, Ac, och där respektive fragment är anpassat till olika tillämpningar. Exempelvis kan en ansökan om att teckna en försäkring erbjudas genom ett formulär A där olika fragment av formuläret Aa, Ab, Ac erjuder olika försäkringar, såsom bilförsäkring, båtförsäkring, motorcykel- försäkring med mera. Användare kan då tillåtas att aktivt välja vilket fragment Aa, 15 20 25 30 523 371 .ti-a 2::- 14 Ab, Ac som skall visas genom att exempelvis klicka på en av flera tillgängliga knappar 5a, 5b, 5c som visas i ett huvudfragment Ah hörande till formuläret A.
Med hänvisning till figur 8 visas att den första datorenheten 1 kan omfatta, eller samverka med, ett tredje minnesutrymme 13. Föreliggande uppfinning anvisar då att personinformation Pi hörande till användaren C lagras i det tredje minnesutrymmet 13. Denna personinformation Pi kan utgöras av namn, adress, telefonnummer med mera som inmatas av användaren i ett första formulär 1A.
Vidare anvisar föreliggande uppfinning att denna personinformation Pi omfattar användaridentiteten Ci.
Denna personinformation Pi gör det möjligt att låta den första datorenheten 1 identifiera användaren C i samband med att användaren C skall fylla i ett andra formulär 2A. Den första datorenheten hämtar då personlnformationen Pi från det tredje minnesutrymmet 13 och låter inmata denna automatiskt i det andra formuläret 2A. På så sätt kan vissa fält F'1, F'2 vara förifyllda när en användare öppnar ett formulär 2A under förutsättning att användaren är känd av den första datorenheten, det vill säga att det finns motsvarande personinformation Pi i det tredje minnesutrymmet 13.
Ett formulär enligt föreliggande uppfinning kan utformas så att det dokument D som kan skapas genom en kombination av formuläret A och information B från en användare C uppfyller kraven för en urkund och sålunda utgör en digital urkund.
Med förnyad hänvisning till figur 1 visas att föreliggande uppfinning även avser en datorprogramprodukt 6, vilken omfattar datorprogramkod 61 som, då den exekveras av en datorenhet, får denna datorenhet att kunna verka såsom en första datorenhet 1 enligt den uppfinningsenliga metoden.
Föreliggande uppfinning avser även ett datorläsbart medium 7, i figuren schematiskt exemplifierat med en diskett. På detta datorläsbara medium finns datorprogramkod 71 lagrad som, då den exekveras av en datorenhet, får denna datorenhet att kunna verka såsom en första datorenhet 1 enligt den uppfinningsenliga metoden.
Uppfinningen är givetvis inte begränsad till de ovan såsom exempel angivna utföringsformerna utan kan genomgå modifikationer inom ramen för uppfinningstanken såsom denna är illustrerad i efterföljande patentkrav.

Claims (25)

20 25 30 5 2 3 8 i 1 a-n n.. u n .a ø-»n a. . . .... a a a o q n u n a n .I n. a a ~ a n - n . . s a a a a . -aø - » . q e e 4 a q ~ a ~ u o . n n a ~ n n . v n a u .a 1- . ~ .-~ a. 15 PATENTKRAV
1. Metod för hantering av elektroniska dokument, där en utgivare av ett formulär, vilket är lagrat i en första datorenhet, gör detta tillgängligt för en an- vändare av en andra datorenhet via ett nätverk, där nämnda formulär är anpassat till att nämnda användare skall kunna lämna användarinformation till nämnda ut- givare genom att, via nämnda andra datorenhet, fylla i delinformation som efter- frågas i nämnda formulär enligt av nämnda utgivare fördefinierade fält i nämnda formulär, och där ett sålunda ifyllt formulär utgör nämnda dokument, känneteck- nad av, att nämnda första datorenhet omfattar, eller samverkar med, åtminstone ett första och ett andra minnesutrymme, att nämnda formulär lagras i, och kan hämtas från, nämnda första minnesutrymme tillsammans med en formuläridentitet, att nämnda användarinformation lagras i nämnda andra minnesutrymme tillsam- mans med, eller kopplad till, en informationsidentitet, att nämnda informations- identitet omfattar en användaren tillhörig användaridentitet, en nämnda användar- information tillhörig unik dokumentidentitet, samt nämnda formuläridentitet, att nämnda dokument kan återskapas genom ett sammanfogande av nämnda användarinformation och nämnda formulär, att nämnda sammanfognlng sker genom en matchning av nämnda informationsidentitet och nämnda formulär- identitet, att nämnda dokumenthantering sker i en första applikation, att nämnda formulär är anpassat till en användarapplikation, helt fristående från nämnda första applikation, att nämnda formulär finns tillgängligt i ett flertal olika format, vart och ett anpassat till olika användarapplikationer, och att nämnda formulär ger samma information och efterfrågar samma information oavsett genom vilken användar- applikation nämnda användare ges tillgång till nämnda formulär.
2. Metod enligt patentkravet 1, kännetecknad av, att nämnda format kan vara anpassade till vitt skilda användarapplikationer, såsom ett första format som är anpassat till att nämnda formulär skall visas och fyllas i genom en användar- applikation för ordbehandling, såsom MS Word®, ett andra format som är anpassat till att nämnda formulär skall visas och fyllas i genom en användarapplikation för publicering av information, såsom Acrobat Reader®, och ett tredje format som är anpassat till att nämnda formulär skall visas och fyllas i genom en användar- applikation för http, såsom Internet Explorer® eller Netscape®. 20 25 30 É":É":É É.":"If :": 'E 'E "F 16
3. Metod enligt patentkravet 1 eller 2, kännetecknad av, att nämnda formulär och nämnda och inmatad delinformation mellanlagras pà ett minnes- utrymme hörande till nämnda andra datorenhet, och att nämnda användare härigenom ges tillgång till nämnda formulär utan att vara ansluten till nämnda första datorenhet.
4. Metod enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att olika versioner av nämnda formulär sparas i nämnda första minnesutrymme, att nämnda formuläridentitet omfattar två delar, en första del som entydigt identifierar nämnda formulär, samt en andra del som entydigt identifierar version av nämnda formulär, och att nämnda informationsidentitet således omfattar såväl nämnda första som nämnda andra del.
5. Metod enligt patentkravet 4, kännetecknad av, att delinformation kan lagras i nämnda andra minnesutrymme på huvudsakligen två sätt, genom en funktion 'spara', vilket betyder att i nämnda andra datorenhet inmatad delinforma- tion lagras i nämnda andra minnesutrymme men att fortsatt inmatning av ytter- ligare delinformation, eller att korrigering av tidigare inmatad delinformation, kan ske, eller genom en funktion 'arkivera', vilket betyder att i nämnda andra dator- enhet inmatad delinformation lagras tillsammans med tidigare lagrad delinforma- tion i nämnda andra minnesutrymme och att nämnda användare efter en arkive- ring inte längre tillåts korrigera lagrad delinformation eller inmata ytterligare delinformation.
6. Metod enligt patentkravet 5, kännetecknad av, att nämnda funktion 'arkivera' omfattar en tidsangivelse varigenom tidpunkten för aktiverandet av nämnda funktion 'arkivera' är fastställbar, och att nämnda informationsidentitet omfattar nämnda tidsangivelse.
7. Metod enligt patentkravet 5 eller 6, kännetecknad av, att nämnda funktion 'arkivera' omfattar en tidsbegränsande funktion, vilken är anpassad att automatiskt aktivera nämnda funktion 'arkivera' vid en specificerad tidpunkt. 20 25 30 5 2 3 8 i 1 enn nnn n n nn onnn nn n n nnnn n n n n n n n n n n nn n. n n n n n n n n n n n n n n n nnn n n n n n n n . . n n n n n n n n n n n n n n n n . 17
8. Metod enligt patentkravet 5, 6 eller 7, kännetecknad av, att nämnda funktion ”spara” aktiveras automatiskt utan att nämnda användare är medveten om det, såsom vid sidbyte i nämnda formulär eller vid byte av inmatningsfält i nämnda formulär.
9. Metod enligt patentkravet 8, kännetecknad av, att nämnda funktion ”spara” kan aktiveras manuellt av nämnda användare.
10. Metod enligt patentkravet 8 eller 9, kännetecknad av, att, i det fall som en första användare avslutar inmatning av information utan en aktivering av nämnda funktion 'arkivera', nämnda formulär kan göras tillgängligt för nämnda första användare för ytterligare inmatning av information eller korrigering av tidigare inmatad delinformation.
11. Metod enligt patentkravet 10, kännetecknad av, att nämnda formulär kan göras tillgängligt för en andra användare för ytterligare inmatning av information eller korrigering av tidigare inmatad delinformation.
12. fält kan grupperas in i olika grupper, att inmatning av information i fält hörande till Metod enligt patentkravet 11, kännetecknad av, nämnda fördefinierade en första grupp kan kräva en första behörighet, att inmatning av information i fält hörande till en andra grupp kan kräva en andra behörighet, och att nämnda första användare och nämnda andra användare kan ges olika behörighet i samband med inmatning av delinformation i nämnda formulär.
13. funktion ”arkivera” kan vara begränsad i tillgänglighet till en viss behörighet. Metod enligt patentkravet 11 eller 12, kännetecknad av, att nämnda
14. Metod enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att tillgängligheten av nämnda formulär kan väljas enligt erforderliga säkerhetskrav för nämnda dokument.
15. väljas från ett flertal tillgängliga säkerhetsnivåer, såsom en första valbar säker- Metod enligt patentkravet 14, kännetecknad av, att nämnda säkerhet kan 20 25 30 523 871 18 n ~ . - « . . . .- hetsnivå där nämnda formulär är tillgängligt för vilken användare som helst, och där nämnda användaridentitet kan utgöras av en sann identitet för nämnda användare eller en valfritt ifylld identitet, en andra valbar säkerhetsnivå där nämnda formulär är tillgängligt för utvalda användare, vilka kan identifieras genom en med nämnda utgivare delad hemlighet, och där nämnda användaridentitet fastställs genom nämnda identifiering, samt en tredje valbar säkerhetsnivå där nämnda formulär är tillgängligt för utvalda användare, vilka kan identifieras genom asymmetriska nycklar och eventuellt en oberoende certifieringsauktoritet, och där nämnda användaridentitet fastställs genom nämnda identifiering.
16. formulär kan vara tillgängligt för användare med olika behörighet enligt olika Metod enligt patentkravet 15, kännetecknad av, att ett och samma säkerhetsnivàer.
17. nämnda formulär entydigt kan identifieras och kopplas till nämnda utgivare av Metod enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att nämnda användare.
18. nämnda formulär tilldelas en giltighetstid, vilken giltighetstid omfattar en starttid och/eller en sluttid. Metod enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att
19. Metod enligt patentkravet 17, kännetecknad av, att utvalda användare kan ges tillgång till nämnda formulär före nämnda starttid för en utvärdering av nämnda formulär.
20. Metod enligt patentkravet 18 eller 19, kännetecknad av, att en nämnda formulär tilldelas en öppnandetid, och att nämnda utgivare ges tillgång till nämnda användarinformation tidigast vid nämnda öppnandetid.
21. Metod enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att nämnda formulär är indelat i olika fragment, att respektive fragment är anpassat till olika tillämpningar, och att nämnda användare aktivt kan välja vilket fragment som skall visas. 20 523 871 215%; z."=":= :z -z -z ":= 19 I Z ' '.' "."..' .. ... ..- .-
22. Metod enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att nämnda första datorenhet omfattar, eller samverkar med, ett tredje minnesutrymme, att personinformation hörande till nämnda användare lagras i nämnda tredje minnesutrymme, att nämnda personinformation omfattar nämnda användaridentitet, att, då nämnda första datorenhet identifierar nämnda användare i samband med att nämnda användare skall fylla i ett annat formulär, nämnda personinformation hämtas från nämnda tredje minnesutrymme och inmatas automatiskt i nämnda andra formulär.
23. Metod enligt något av föregående patentkrav, kännetecknad av, att nämnda formulär utformas så att nämnda dokument uppfyller kraven för en urkund.
24. Datorprogramprodukt, kännetecknad av, att nämnda datorprogram- produkt omfattar datorprogramkod som, då den exekveras av en datorenhet, får nämnda datorenhet att kunna verka såsom en första datorenhet enligt något av föregående patentkrav.
25. Datorläsbart medium, kännetecknat av, att på nämnda datorläsbara medium finns lagrad datorprogramkod som, då den exekveras av en datorenhet, får nämnda datorenhet att kunna verka såsom en första datorenhet enligt något av patentkraven 1 till och med 23.
SE0104109A 2001-12-06 2001-12-06 Metod för hantering av elektroniska dokument SE523871C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0104109A SE523871C2 (sv) 2001-12-06 2001-12-06 Metod för hantering av elektroniska dokument
PCT/SE2002/002247 WO2003054767A1 (en) 2001-12-06 2002-12-05 Document management
AU2002356489A AU2002356489A1 (en) 2001-12-06 2002-12-05 Document management

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0104109A SE523871C2 (sv) 2001-12-06 2001-12-06 Metod för hantering av elektroniska dokument

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0104109D0 SE0104109D0 (sv) 2001-12-06
SE0104109L SE0104109L (sv) 2003-06-07
SE523871C2 true SE523871C2 (sv) 2004-05-25

Family

ID=20286228

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0104109A SE523871C2 (sv) 2001-12-06 2001-12-06 Metod för hantering av elektroniska dokument

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2002356489A1 (sv)
SE (1) SE523871C2 (sv)
WO (1) WO2003054767A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8108638B2 (en) 2009-02-06 2012-01-31 International Business Machines Corporation Backup of deduplicated data

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH05303531A (ja) * 1991-01-31 1993-11-16 Fields Software Group Inc 電子書式処理システム及び方法
US6092090A (en) * 1996-01-11 2000-07-18 Bhp Minerals International Inc. Management system for documents stored electronically
US5819293A (en) * 1996-06-06 1998-10-06 Microsoft Corporation Automatic Spreadsheet forms
US6199079B1 (en) * 1998-03-09 2001-03-06 Junglee Corporation Method and system for automatically filling forms in an integrated network based transaction environment
US6247029B1 (en) * 1998-05-01 2001-06-12 International Business Machines Corporation Web browser form enhancements
US6345278B1 (en) * 1998-06-04 2002-02-05 Collegenet, Inc. Universal forms engine

Also Published As

Publication number Publication date
SE0104109D0 (sv) 2001-12-06
WO2003054767A1 (en) 2003-07-03
AU2002356489A1 (en) 2003-07-09
SE0104109L (sv) 2003-06-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2010310744B2 (en) Computer form action zone summary system and method
DE69724947T2 (de) Rechnersystem und Verfahren zur Sicherung einer Datei
US20190051079A1 (en) Cryptographically tracked and secured vote by mail system
US8140847B1 (en) Digital safe
US20100185871A1 (en) System and method to provide secure access to personal information
CN109949120B (zh) 涉及数字身份的系统和方法
WO2019217213A1 (en) Front-end user interface for confidential transactions
US20080244263A1 (en) Certificate management system
US20220385645A1 (en) Bootstrapping trust in decentralized identifiers
Beaudin The legal implications of storing student data: Preparing for and responding to data breaches
SE523871C2 (sv) Metod för hantering av elektroniska dokument
Black Legislating US data privacy in the context of national identification numbers: models from South Africa and the United Kingdom
CN112950154B (zh) 流程信息匹配方法、装置、设备及存储介质
JP4627352B2 (ja) 保険契約システム
Fairchild et al. The Evolution of the e-ID card in Belgium: data privacy and multi-application usage
JPS58163983A (ja) パスワ−ド方式
CN113268490B (zh) 基于智能合约的账本处理方法、装置、设备及存储介质
Roos Data protection: explaining the international backdrop and evaluating the current South African position
Knauff Impacts of Digitalisation on the Legal System-Observations from the Perspective of German Public Law.
Noor et al. The power of the sale and purchase deed that must be extended is made by a PPAT whose age exceeds the term of service serving the term of office which is made exceeds the PPAT's term of office based on Law 37 of 1998
Wagner et al. Removing Barriers to Access From Remote Identity Proofing
KR20010112029A (ko) 인터넷을 이용한 온라인상의 보험계약체결방법.
Bernstein Reforming Companies House
Shifrin HB 409, a Drastic Departure from Florida's Traditional Stance on Will Execution Formalities
Aljabar et al. The Strength of the Deed of Deposit for Electronic Contract Conducted by Notary in Electronic System Implementation in Indonesia

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed