SE518123C2 - System och förfarande för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster i ett multinod-telekommunikationsnät - Google Patents
System och förfarande för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster i ett multinod-telekommunikationsnätInfo
- Publication number
- SE518123C2 SE518123C2 SE9701566A SE9701566A SE518123C2 SE 518123 C2 SE518123 C2 SE 518123C2 SE 9701566 A SE9701566 A SE 9701566A SE 9701566 A SE9701566 A SE 9701566A SE 518123 C2 SE518123 C2 SE 518123C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- vissp
- voice
- link
- subscriber
- signaling
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04M—TELEPHONIC COMMUNICATION
- H04M3/00—Automatic or semi-automatic exchanges
- H04M3/42—Systems providing special services or facilities to subscribers
- H04M3/42229—Personal communication services, i.e. services related to one subscriber independent of his terminal and/or location
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Exchange Systems With Centralized Control (AREA)
- Telephonic Communication Services (AREA)
Description
11:-: 518123 2 4,878,240, 5,208,848 och 5,259,026. Var och en av dessa hän- visningar diskuteras kort nedan.
Det amerikanska patentet nummer 4,878,240 i namnet Lin m.fl. visar ett telefonväxelsystem med multitjänster som innehåller ett programerbart tillbehör som är anslutet till en existe- rande telefonväxel. Tillbehöret är en separat enhet frän väx- eln, och abonnenterna måste anslutas till den existerande väx- eln. De intelligenta kringutrustningarna i den föreliggande uppfinningen å andra sidan kan anslutas till en tjänstenod vilken realiseras som en överlagring till ett telekommunika- tionsnät, vilket därigenom gör det möjligt för abonnenten att anslutas direkt till tjänstenoden. Dessutom kan IP i den före- liggande uppfinningen anslutas till en virtuell tjänstekopp- lingspunkt (ViSSP) vilken tillhandahåller tjänstelogiken och innehåller abonnentdatat som behövs för att tillhandahålla avancerade abonnenttjänster.
Det amerikanska patentet nummer 5,208,848 i namnet Pula visar en intelligent kringutrustning (IP), vilken utför sådana funk- tioner som röstmeddelanden och talidentifiering för att tolka kundönskemål och för att tillföra siffrorna som behövs för att realisera dessa önskemål. Kunden är ansluten parallellt med en kopplingsmottagare och med IP'n. När ett kritiskt villkor detekterats signalerar IP'n växeln och ersätter siffrorna mot de som mottagits från kunden. Pula bryggar alltså över IP'n till ett anrop parallellt med en växel, och antingen IP'n eller växeln kan styra anropet. Dessutom samlar växeln in information för IP'n.
Pula lär emellertid inte ut eller föreslår ingen intelligent kringutrustning, som dirigeras via en nätadress (kallad num- mer) och som utför alla dess funktioner i samband med en vir- tuell tjänstekopplingspunkt (ViSSP). I den föreliggande upp- finningen tillhandahåller en styrande nätenhet (ViSSP'n) tjänstelogiken och innehåller det abonnentdata som behövs för att tillhandahålla avancerade abonnenttjänster. ø ø u o o o: m... 518123 3 Det amerikanska patentet nummer 5,259,026 i namnet Johnson visar ett förfarande för uppdatering av en nätdatabas, i syn- nerhet en kortnummerdatabas för att eliminera icke fungerande nummer. Johnson innefattar en intelligent kringutrustning (IP) i ett avancerat intelligent nät (AIN) för andvändning med en tjänstestyrningspunkt (SCP) eller tillbehörsystem för att tillhandahålla röstmeddelanden. Som märks i kolumn 4, raderna 38-43; kolumn 7, raderna 13-16, 42-50 och 56-59; och kolumn 9, raderna 29-37, utför IP'n endast funktionen av att spela upp meddelanden för en abonnent; den utför inte sådana funktioner som översättning av röst till siffror som behövs för att rea- lisera röstaktiverad nummerslagning eller andra avancerade tjänster.
En genomgång av var och en av de föregående referenserna av- slöjar inga upptäckter eller förslag på ett system eller för- farande sådant som det som beskrivs och görs anspråk pà häri.
Rnnosönnnsn FÖR UPPFINNINGEN I en aspekt är den föreliggande uppfinningen ett system för att tillhandahålla avancerade rösttjänster till abonnenter i ett telekomunikationsnät. Systemet innefattar en lokal växel som är ansluten till telekommunikationsnätet och som tillhan- dahåller tvåvägskommunikation mellan abonnenterna och nätet.
En databas av abonnenttjänster är ansluten till den lokala växeln och en intelligent kringutrustning är ansluten till databasen och den lokala växeln. Den intelligenta kringutrust- ningen behandlar röstinformation och tonkodssiffror som tas emot från växeln som svar på instruktioner från databasen.
Systemet innefattar även organ för att hämta tillbaka abon- nenttjänster från databasen genom att använda ett anropsupp- kopplingsprotokoll och förse växeln med tjänsterna såväl som organ för att hämta tillbaka den behandlade röstinformationen och tonkodssiffrorna från den intelligenta kringutrustningen och förse växeln med den behandlade informationen och siffror- nä.. m|in . . | « un u 518123 4 I en annan aspekt är den föreliggande uppfinningen ett för- farande för att tillhandahålla avancerade rösttjänster till abonnenter i ett telekommunikationsnät. Förfarandet innefattar stegen av att ansluta en lokal växel till telekommunikations- nätet för att tillhandahålla tvåvägskommunikation mellan abon- nenterna och nätet. En databas med abonnenttjänster ansluts sedan till den lokala växeln. Detta steg följs av att ansluta en intelligent kringutrustning till databasen och till den lokala växeln, där den intelligenta kringutrustningen behand- lar röstinformation och tonkodssiffror som tas emot från växeln som svar på instruktioner från databasen. Därnäst häm- tas abonnenttjänster tillbaka från databasen genom att använda ett anropsuppkopplingsprotokoll och växeln förses med tjänst- erna. Detta steg följs av att hämta tillbaka den behandlade röstinformationen och tonkodssiffrorna från den intelligenta kringutrustningen och att förse växeln med den behandlade in- formationen och siffrorna.
KORT FIGURBESKRIVNING Uppfinningen kommer att förstås bättre och dess många syften och fördelar kommer att framgå mer för fackmannen genom hän- visningar till det följande ritningarna, i samband med den medföljande specifikationen, i vilken: FIG. 1 (teknikens ståndpunkt) är ett förenklat blockdiagram av ett typiskt telekommunikationssystem som använder ett avancerat intelligent nät (AIN) för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster; FIG. 2 (teknikens ståndpunkt) är ett flödesschema som illust- rerar meddelandeflödena som är inbegripna i bestäm- ningen av typen av åtkomst som tillhandahålls för olika LS, och i förfarandet för tillbakahämtning av tjänster, från en databas som är lagrad i en tjäns- testyrpunkt (SCP); v--øn 51 s 123 212,-' ïfi ä: 5 FIG. 3 är ett förenklat blockdiagram av den föredragna utför- FIG.
FIG.
FIG.
FIG.
FIG.
FIG. 4 <1 ingsformen av ett telekommunikationssystem som använ- der ett AIN för att tillhandahålla förbättrade abon- nenttjänster, och vilket är utrustat med virtuella tjänsteuppkopplingspunkter (ViSSP'er) enligt vad som lärs ut i den föreliggande uppfinningen; är ett förenklat funktionellt blockdiagram av en del av uppbyggnaden av en ViSSP inuti ett AIN ; är ett blockdiagram som visar signaleringslänkarna och slingor mellan ViSSP'n och tjänstekopplingspunk- ten/tandem (SSP/T) i den föredragna utföringsformen av den föreliggande uppfinningen; illustrerar representativa parametrar av ett första adressmeddelande av en användardel (ISUP) av ett fler- tjänstnät (ISDN) och en IAM (omstyrning) meddelande och deras åtföljande SSI-taggar; är ett flödesschema för ett typiskt meddelandeflöde som använts i den föredragna utföringsformen av den före- liggande uppfinningen när en modifierad lokal växel (LS) eller SSP/T hämtar tillbaka förbättrade abonnent- tjänster från en ViSSP; är ett meddelandeflödesdiagram som illustrerar hur flö- det av meddelanden som använts för tillbakahämtningen av en förbättrad abonnenttjänst från ViSSP'n, anrops- uppkoppling, och samtalsnedkoppling i den föredragna utföringsformen av den föreliggande uppfinningen; är ett högnivåblockdiagram som illustrerar anslutningen av en intelligent kringutrustning (IP) till en ViSSP och en växel ansluten till det publika kretskopplade telenätet (PSTN) enligt vad som lärs ut i den före- liggande uppfinningen; uav nu. a u c o en a u 518123 6 FIG. 10 är ett funktionsblocksdiagram för en intelligent kringutrustning (IP) som år uppbygd enligt med vad som lärs ut av den föreliggande uppfinningen; FIG. 11 är ett flödesschema för förfarandet som utförs i IP'n i den föreliggande uppfinningen när den samspelar med en ViSSP för att tillhandahålla en avancerad abonnent- tjänst till en abonnent av avancerade ViSSP-röst- tjänster (VAVSS); samt FIG. 12 är ett flödesschema för förfarandet som utförs i ViSSP'n när den samspelar med IP'n i den föreliggande uppfinningen för att tillhandahålla en avancerad abon- nenttjänst till en abonnent av avancerade ViSSP-röst- tjänster (VAVSS).
BELYSANDE UTFÖRINGSFORMER Den föreliggande uppfinningen är en intelligent kringutrust- ning (IP) för en nod i ett telekommunikationsnät, vilken kan realiseras i många alternativa utföringsformer. Den föredragna är att ansluta IP'n till ett avancerat intelligent nät (AIN) utrustat med en virtuell utföringsformen, såsom beskrivs hàri, tjânstekopplingspunkt (ViSSP). I en alternativ utföringsform är IP'n ansluten till ett AIN utrustat med en tjänstestyrpunkt (SCP).
FIG. 1 är ett förenklat blockdiagram av ett typiskt telekommu- nikationssystem 11 som använder ett avancerat intelligent nät (AIN) 12 för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster.
Ett stort antal lokala växlar (LSS) 13a-n kan anslutas för anropsbehandling till en tjänstekopplingspunkt/tandem (SSP/T) 14 via rösttrunkledningar 15. LSS 13a-n tillhandahåller an- slutningar för abonnenter 16a-n till telekommunikationssyste- met 11. AIN 12 använder ett system av höghastighetstelekomu- nikationslänkar kända som ett nät för gemensam kanalsignale- ring (CCS), vilket använder ett standard signaleringsprotokoll känt som signalsystem nummer 7 (SS7) för att länka alla kompo- »va-a ø ø o u nu 518123 7 nenter i AIN 12. AIN 12 och dess åtföljande SS7 protokoll be- "TR-NWT-000246, Bell Communica- tions Research Specification of Signaling System Number 7", skrivs i industristandarden, vilket infogas här genom referens.
Komponenterna i AIN 12 kan innefatta SSP/T 14, en eller flera signalöverföringspunkter (STPs) l8a-n, vilka verkar som mel- lanliggande kopplingsnoder, och en eller flera tjänstestyr- ningspunkter (SCPs) 19a-n. Varje SCP 19 innefattar en databas av förbättrade abonnenttjänster, vilka kan komas åt och styras av ett tjänstelogikprogram (SLP) och ett databasprogram (SSI). ingsplats för förbättrade abonnenttjänster vilka kan kommas åt med tjänsteteckentolkare SCP 19 verkar som en förvar- genom någon av LSS l3a-n, vilken har uppgraderats för att kom- municera med ett standardiserat kommunikationsprotokoll med transaktionskapacitet applikationsdel/avancerat intelligent nät (TCAP/AIN). vilka inkluderar databaslagring av förbättrade abonnent- SCP 19 utför tjänsteaktiveringsfunktioner, tjänster, och tillbakahämtning av tjänster genom användningen av mjukvarumoduler kända som tjänsteoberoende byggelement (SIBs). att kombinera olika SIBs till tjänstetecken, vilka anger och Mjukvara med tjänsteteckentolkare (SSI) används för realiserar förbättrade abonnenttjänster. SCP 19 beskrivs i Bellcore standarden "TA-NWT-001280, Advanced Intelligent Network (AIN) Service Control Point (SCP) Generic Require- ments", vilken härmed infogas häri genom referens. Det nuvar- ande gränssnittsfordringarna för SCP 19 beskrivs i Bellcore standarden "TR-NWT-001285 Advanced Intelligent Network (AIN) 0.1 Switch-Service Control Point (SCP) Application Protocol Interfaces Generic Requirements", vilka är införlivade häri genom referens.
Fortfarande med hänvisning till FIG. 1, kan man se att LSS l3a-n kan ha åtkomst till AIN 12 antingen genom MF-trunk- ledningar 15 och SSP/T 14, eller direkt genom SS7 länkar 17 till STP 18. Flödet av meddelanden som är inbegripna i bestäm* n u o o c co ~ | o o oo 518123 8 ningen av àtkomsttypen, och i förfarandet för tjänstetillbaka- hämtning från databasen i SCPs 19 visas i flödesdiagramet i FIG. 2. I steget 21, slår en anropande abonnent 16a (FIG. 1) telefonnumret för en anropad abonnent l6n. Vid 22 bestäms det om den frambringande LS 13a har uppgraderats för att använda SS7 signaleringsprotokollet eller inte. Om så inte är fallet kan inte LS direkt komma åt AIN 12, och signalen dirigeras i steg 23 till den åtföljande telefontjänstekopplingspunk- ten/tandem (SSP/T) 14 via en låghastighets MF-trunkledning 15.
I steg 24 är AIN tjänst anropad i SSP/T 14, vilken känner igen det slagna numret som en AIN abonnent vid 25. I steg 26 sänder SSP/T 14 ett fràgemeddelande via STP 18 till SCP 19 vilket efterfrågar anropsbehandlingsinstruktioner. SCP utför en data- bas sökning efter den anropade abonnentens tjänst som anropa- des i steg 27, och ger tillbaka dirigeringsinstruktioner till SSP/T 14 i steg 28. Detta svar innehåller all den information som är nödvändig för att dirigera anropet (d v s riktnummer, bärare, faktureringsnummer etc). SSP/T 14 tar emot diriger- ingsinstruktionerna från SCP 19 och fullbordar anropet i steg 29 genom att ställa upp en MF-trunkledning 15 mellan den an ropande abonnenten 16a och den anropade abonnenten l6n.
Om det emellertid i steg 22 bestäms att LS har SS7 kapacitet då flyttar meddelandeflödet till steg 31 där det bestäms om LS har uppgraderats med den senaste utgåvan av TCAP/AIN kommuni- kationsprotokollet eller inte. Om inte flyttar flödet igen till steg 23 där signalen dirigeras till den åtföljande SSP/T 14 via MF-trunkledningen 15. Steg 24 till 29 används sedan för att hämta tillbaka den förbättrade abonnenttjänsten.
Om det i steg 31 bestäms att LS har uppgraderats med den senaste utgåvan av TCAP/AIN-kommunikationsprotokollet, då kan LS direkt komma åt AIN 12. I steg 32 anropas AIN tjänst i LS, vilken känner igen det slagna numret som en AIN abonnent vid 33. I steg 34 sänder LS ett fràgemeddelande via STP 18 till SCP 19 som frågar efter anropsbehandlingsinstruktioner. SCP utför en databassökning efter den anropade abonnentens tjänst o ø n ø . n »o 518123 9 som anropas i steg 35, och skickar sedan tillbaka diriger- ingsinstruktioner till LS 13 i steg 36. Detta svar innehåller all den information som är nödvändig för att dirigera anropet (d v s riktnummer, bärare, faktureringsnummer etc). LS 13 tar emot dirigeringsinstruktionerna från SCP 19 och fullbordar an- ropet i steg 37 genom att ställa upp en MF-trunkledning 15 mellan den anropande abonnenten 16a och den anropade abonnen- ten 16n.
Anslutning till en virtuell tjänstekopplingspunkt §ViSSP) FIG. 3 är ett förenklat blockdiagram av den föredragna utför- ingsformen av ett telekomunikationssystem som använder ett AIN för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster, och vilket är utrustat med virtuella tjänstekopplingspunkter (ViSSPs) 40a-40n enligt vad som lârs ut av de föreliggande uppfinningen. ViSSP 40 är ett system vilket, i likhet med en SCP 19, tillhandahåller en databas med förbättrade abonnent- tjänster vilka kan komas ät genom LSs genom att använda hög- hastighets CCS nätet; ViSSP fordrar emellertid inte den dyra uppgraderingen av Lss för att fungera med TCAP/AIN komunika- tionsprotokollen eftersom tjänster hämtas tillbaka genom att använda ISUP anropsuppkopplingsprotokollet. En fullständig be- skrivning av ViSSP 40 hittas i den samsökta, nyligen godkända amerikanska patentansökan med serienummer 08/095,300 med titeln "System for Providing Enhanced Subscriber Services Using ISUP Call-Setup Protocol", nu det amerikanska patentet 5,377,186, vilket härmed infogas häri genom referens.
FIG. 4 är ett förenklat blockdiagram av en del av uppbyggnaden av en virtuell tjänstekopplingspunkt (ViSSP) 40 inuti ett AIN 12. I den föredragna utföringsformen av den föreliggande upp- finningen är den intelligenta kringutrustningen (IP) ansluten in i ett AIN utrustat med en ViSSP 40. Innan beskrivningen av IP'n fortsätter och anslutningen därav i till AIN 12, tillhan- dahålls en kort beskrivning av ViSSP. 1.11: 518 123 10 ViSSP 40 innefattar ett gränssnitt för SS7 signaleringsproto- kollet 41, TCAP-protokollomräknare 42 för kommunikation med det modifierade SSI databasprogrammet 44.
Ett ISUP-gränssnitt adderas till uppbyggnaden av ett SCP 19 för att bilda ViSSP 40. ISUP-gränssnittet kan innefatta en ISUP-protokollomräknare 43, vilken adderas till TCAP-proto- kollomräknaren 42, såväl som en modifierad SSI 44 och en modi- fierad SMAS 45. Realiseringen av dessa modifieringar gör det möjligt för LSS att använda ISUP-anropsuppkopplingsprotokollet för att dirigera SSI-databasprogrammet 44 att komma åt många av de förbättrade abonnenttjänsterna som är lagrade inuti ViSSP 40.
FIG. 5 är ett blockdiagram som visar signaleringslänkarna 51 och 52 och slingorna 53 och 54 mellan ViSSP 40 och SSP/T 32 (FIG. 3) i den föredragna utföringsformen av den föreliggande uppfinningen. När ViSSP 40 först tar emot ett ISUP-meddelande verifierar en mjukvarumatningsenhet inuti ISUP-protokoll- omräknaren 43 (FIG. 4) att meddelandet innefattar en kretsi- dentifieringskod (CIC) vilken tillhör ett bestämt "virtuellt" röstkretspar. Ett virtuellt röstkretspar, illustrerade som VCIC 1 och VCIC 2 i FIG. 5, innefattar tvâ röstkretsar (CIC 1 och CIC 2) som är länkade fysiskt genom en slingkopplad röst- krets 53 i upphovs-SSP/T 32. ISUP-protokollomräknaren 43 upp- rätthàller en mappning av dessa par genom en slingkopplad vir- tuell röstkrets 54 så att ett ISUP-meddelande kan sändas till- baka till ursprungsvâxeln med den relaterade CIC för paret. Om CIC inte tillhör något virtuellt röstkretspar, då sänder ISUP- protokollomräknaren 43 ISUP-meddelandet "Unequipped Circuit Identification Code" (UCIC) tillbaka till ursprungsväxeln.
Efter att tagit emot meddelandet och verifierat CIC, ändrar ISUP-protokollomräknaren 43 CIC i meddelandet till det relate- rade CIC för det virtuella röstkretsparet, Dessutom byts en ursprungspunktkod (OPC) och en destinationspunktkod (DPC).
ISUP-protokollomräknaren 43 kontrollerar sedan meddelande- nu - . n ø ao 518123 ll typen. Om meddelandetypen indikerar en ISUP första adressmed- delande (IAM), avbildar mjukvarans avbildningsenhet inuti pro- tokollomräknaren 43 den till ett frågemeddelande till SSI 44.
IAM-meddelandeparametrar översätts till “SSI-meddelandetag- gar".
FIG. 6 illustrerar representativa parametrar av en ISUP IAM meddelande och ett IAM (omstyrning av samtal)-meddelande och deras åtföljande SSI-taggar. IAM-parametrarna kan variera från tid till tid allteftersom nya industristandarder utfärdas, men den grundläggande realisationen av den föreliggande uppfin- ningen ändras inte. FIG. 6 identifierar de taggar som är ny- ligen skapade taggar som gör det möjligt att använda IAM for- matet med ViSSP 40.
ISUP-protokollomräknaren 43 belägger gränssnittet till SSI 44, och sänder taggarna till SSI genom att använda en enkel fråge- och svaràtkomst. SSI-databasprogrammet modifieras för att kän- na igen de nyligen bildade taggarna. För SSI mjukvaran verkar IAM att vara en AIN release 0.1 Info_Analyzed-meddelande som efterfrågar återhämtning av en abonnenttjänst. ViSSP's tjänstelogikprogram inuti SSI 44 bearbetar IAM-frågan och sän- der tillbaka taggarna (möjligtvis modifierade av SSI-tjänste- logiken) till ISUP-protokollomräknaren 43. ISUP-protokollom- räknaren omfattar ett nytt dirigeringsnummer (omräknad desti- nation) vilket laddas in i anropad-abonnent-nummer som inne- fattas i ett IAM (vidaresändning) meddelande. IAM (vidare- sändning) meddelandet är IAM som sänds från ViSSP 40 tillbaka till den ursprungliga LS 31a. IAM (vidaresändning) meddelandet dirigerar den ursprungliga LS 3la till att påbörja ett nytt anrop till den nya omräknaredestinationen. Det slagna numret från den ursprungliga IAM laddas in i den ursprungliga an ropad-abonnent-nummerparametern.
Om ISUP-protokollomräknare 43 kontrollerar den mottagna med- delandetypen och bestämmer att det mottagna meddelandet inte är ett IAM, då skickar ISUP-protokollomräknare 43 tillbaka c u ø ø o nu v n ø u un 518123 12 meddelandet till den ursprungliga växeln. Alltså meddelandet leds väsentligen tillbaka till den relaterade CIC i det virtu- ella kretsparet.
FIG. 7 är ett flödesschema av ett typsikt meddelande flöde som använder den föredragna utföringsformen av den föreliggande uppfinningen när en modifierad LS 31 (FIG. 3) eller SSP/T 32 hämtar tillbaka förbättrade abonnenttjänster från en ViSSP 40.' I steg 61 slår en anropande abonnent l6a numret till en an- ropad 16n. I steg 62 bestäms det om den ursprungliga LS 3la har modifierats för att använda SS7 signaleringsprotokollet eller inte. Om inte, dirigeras då signalen i 63 till den ät- följande SSP/T 32 via en MF-trunkledning. I 64 anropas AIN- tjänst i SSP/T 32. I 65 hämtas tjänsten tillbaka från ViSSP 40 genom att utnyttja steg 25-29 i FIG. 2, där ViSSP 40 ersätter SCP 19.
Om det emellertid i steg 62 bestäms att den ursprungliga LS 3la är SS7 kapabel då bestäms det i 66 om det ursprungliga LS 3la har uppgraderats med den senaste utgåvan av TCAP/AIN- kommunikationsprotokollet eller inte. Om LS 3la har uppgrade- rat med TCAP/AIN, då anropas AIN-tjänst i LS 3la i steg 67.
Därefter i steg 68 hämtas den förbättrade abonnentservicen tillbaka frän ViSSP 40 genom att använda stegen 33-37 i FIG. 2, där ViSSP 40 ersätter SCP 19.
Om det emellertid till skillnad från FIG. 2 bestäms i steg 66 att den ursprungliga LS 3la inte är uppgraderad med TCAP/AIN kommunikationsprotokoll behöver systemet för den föreliggande uppfinningen inte återgå för att dirigera signalen genom en MF-trunkledning till SSP/T 32. Istället flyttar meddelandeflö- det till 69 där det bestäms om den ursprungliga LS 3la har uppgraderats för att kommunicera med ISUP-anropsuppkopplings- protokollet eller inte. Endast om LS 3la har uppgraderats med ISUP-protokollet flyttar systemet till steg 63 där signalen dirigeras till den åtföljande SSP/T 32 via en MF-trunkledning. u | ø o ~ ø :n 51 a 123 13 Om emellertid den ursprungliga LS 3la är en av de många LS'arna som har uppgraderats för att kommunicera genom att an- vända ISUP-anropsuppkopplingsprotokollet, då flyttar meddelan- deflödet till steg 71 där ISUP-anropsuppkoppling anropas i LS 3la. I steg 72 använder den ursprungliga LS 3la dess modi- fierade dirigeringstabell för att sända ett ISUP första (IAM) till ViSSP 40. en MF-krets på en slingkopplad trunkledning och inbegriper en adressmeddelande I 73 reserverar LS 3la kretsidentifieringskod (CIC) i signaleringsformationsfältet (SIF) det ursprungliga IAM meddelandet identifierar en krets som är àterkopplad tillbaka till samma LS 3la eftersom ViSSP 40 inte har någon MF-krets. tillsammans med IAM. CIC koden som används av LS 3la i I 74 mottar ViSSP 40 IAM, och ISUP-protokollomrâknaren 43 av- bildar den till ett fràgemeddelande till tjänsteteckentolkaren (SSI) 44. IAM parametrarna avbildas till SSI-taggar (FIG. 6) för detta ändamål. För SSI-nüukvaran framstår IAM som en AIN release 0.1 Info_Analyzed-meddelande som efterfrågar tillbaka- hämtning av en abonnenttjänst. I 75 behandlar ViSSP's tjänste- logikprogram i SSI 44 IAM-frågan, utför en databassökning och sänder tillbaka ett nytt dirigeringsnummer. Det slagna numret från den ursprungliga IAM laddas in i den ursprungliga anropa- de abonnentens nummerparameter. I 76 inkluderar den anropade abonnenten nummerparameter i ett IAM-(vidaresändning) medde- lande vilket innefattar en ny CIC kod för att förhindra en dubbel beläggning av samma krets som LS 3la använder. Det nya omräknade numret laddas in i den anropade abonnentens numer- parameter. Om det nya omräknade numret ska presenteras, då laddas det in i parametrarna för omdirigeringsnummer och om- dirigeringsinformation. ViSSP 40 innehåller information om CIC koderna som används av LS'arna så att en giltig CIC kod an- vänds i det återgàende IAM (vidaresändning) meddelandet. ViSSP returnerar IAM till avgångs LS 3la i steg 77. Avgång LS 3la mottar IAM (vidaresändning) meddelandet och i steg 78 åter- startar anropsuppkoppling genom att sända ett annat IAM med- delande till det nya destinationsnumret som fanns i IAM u Q n u o nu »1111 > o a a av 518 123 “ 14 (vidaresändning) meddelandet som togs emot från ViSSP 40. Där- efter, med undantag för utlösningssekvensen som beskrivs nedan i samband med FIG. 8, ficeras i "TR-NWT-0003l7,Switcing System Generic Requirements fortsätter anropsbehandlingen som speci- for Call Control Using the Integrated Services Digital Network User Part (ISDNUP)", "TR-NWT-000394, Switching System Generic Requirements for Interexchange Carrier Interconnection Using the Integrated Services Digital Network User Part (ISDNUP)", och "TR-NWT-000444, Switching System Requirements Supporting ISDN Access Using the ISDN User Part", vilka härigenom inför- livas häri genom referens.
Fig. 8 är ett meddelandeflödesdiagram som illustrerar flödet av meddelanden som används för tillbakahämtningen av en för- bättrad abonnenttjänst från ViSSP 40, anropsuppkoppling, och samtalsnedkoppling i den föreliggande uppfinningens föredragna utföringsform . I 81 belägger LS 3la, som betjänar den anrop- ande abonnenten l6a, en MF-trunkledning till SSP/T 32a. I 82 sänder SSP/T ett IAM till ViSSP 40, vilken omvandlar meddelan- det till ett IAM-(samtalsomstyrning)-meddelande och sänder det till SSP/T 32b, som betjänar den anropade abonnenten i 83. I 84 sänds IAM-(samtalstyrning) till LS 31b, som betjänar den anropade abonnenten. I 85 sänds ett adressavslutningsmeddelan- de (ACM) från LS 3lb till SSP/T 32b, där det vidare befordras till ViSSP 40 i 86. ViSSP vidarebefordrar ACM till SSP/T 32a i 87. I 88 sänds ett svarsmeddelande (AMM) från LS 3lb till SSP/T 32b, där det vidarebefordras till ViSSP 40 i 89. ViSSP vidarebefordrar AMM till SSP/T 32a i 91. I 92 sänds svaret över MF-trunkledningen till LS 31a.
När den första abonnenten lägger pà (i detta exempel 16a), sänds en frigöringssignal över MF-trunkledningen från LS 3la till SSP/T 32a i 93. Ett frigöringsmeddelande (REL) sänds i 94 till ViSSP 40, vilken i 95 vidarebefordrar REL till SSP/T 32b, som betjänar den andra abonnenten. I 96 sänder SSP/T 32b ett REL till LS 31b, som betjänar den andra abonnenten. LS 31b sänder ett frigöringsavslutningsmeddelande (RLC) till SSP/T o o ø v o oo »1»»| 518 123 15 32b i 97, vilken vidarebefordrar RLC till ViSSP 40 i 98. I 99 vidarebefordrar ViSSP 40 RLC till SSP/T 32a, som betjänar den första abonnenten som lägger på, vilket visar att MF-röst- länken nedkopplas. I 101 nedkopplas röstlänken.
En begränsning med ViSSP-lösningen att tillhandahålla förbätt- rade abonnenttjänster är att inga röstkretsar existerar mellan den lokala växeln 31 och ViSSP 40; det finns endast en ISUP- förbindelse. Utan röstkretsaccess kan inte tillkännagivanden, som representerar information och instruktioner, ges till abonnenterna, och abonnenterna kan inte inverka på behandling- en av anropet vare sig med tonkodssiffror (DTMF) eller röst- styrning. Detta gäller både abonnenter som försöker uppdatera sin tjänsteprofil, och anropande abonnenter som försöker att koma åt en tjänst från en abonnent av avancerade ViSSP-röst- tjänster (VAVSS), vilket beskrivs nedan.
FIG. 9 är ett högnivåblockdiagram som illustrerar anslutningen av en intelligent kringutrustning (IP) 111 till en ViSSP 40 och en växel 31, ansluten till det publika kretskopplade tele- nätet (PSTN) 112, i enlighet med vad som lärs ut av den före- liggande uppfinningen. Växeln 31 kan antingen vara en tandem eller en lokal växel. Om växeln är TCAP/AIN-kapabel kan en SCP ersätta ViSSP för tjânstelagring och tillbakahämtning. Om växeln 31 inte är TCAP/AIN kapabel utan har ISUP-kapacitet, då behövs en ViSSP 40, över en ISUP-länk 116. En IP-krets 1l3a och en IP-röstväg 1l3b förbinder växeln 31 och IP 111. IP-kretsen 1l3a kan vara en slingstart, jordstart, ISDN (BRI, PRI), T1, etc. Dessutom tillhandahåller ett gränssnitt 114, av typen förenklat med- och växeln 31 och ViSSP 40 kommunicerar delandebordsgränssnitt (SMDI) mellan växeln 31 och IP 111, den anropande abonnentens nummer (A nummer) för de typer av för- bindelser som inte tillhandahåller det. En signalförbindelse 115 mellan ViSSP 40 och IP 111 kan vara Ethernet, SS7-baserad, GR 1129 eller meddelanden av C81-typ. Gränssnittet 117 förbin- der IP lll till andra datorer och eventuellt till t.ex. gräns- snitt till ett lokalt nät (LAN) eller direkt TTY-typ såsom 518123 16 till en VT100. Genom att förbinda IP 111 till AIN 12 på detta sätt förses IP abonnenterna med olika avancerade rösttjänster.
Sådana tjänster inkluderar, men är inte begränsade till, röst- aktiverad numerslagning, abonnentmodifiering av en tjänste- profil genom röst eller DTMF-nummer, kortnummeraccess till en abonnent som söker efter en VAVSS i en definierad sökningsord- ning, och access till e-post.
FIG. 10 är ett funktionsblockdiagram av en intelligent kring- utrustning (IP) 111, som är uppbygd i enlighet med vad som làrs ut av den föreliggande uppfinningen. På en nivå innefat- tar IP 111 lokal tjänstelogik 121 och ett ViSSP gränssnitt 122. Nästa nivå är IP's beräkningskärna 123, vilken kan inne- fatta en processor och minne. Nästa nivå innefattar ett gränssnitt mellan IP och vâxeltelefoni 124, vilket kan var ISDN BRI eller PRI, T1, slingstart eller jordstart. Andra datorgränssnitt 125 kan också tillhandahållas såsom gränssnitt till ett lokalt nät (LAN) eller TTY-typ såsom till en VT100.
En sista nivå innefattar IP-resurser 126 och kan inbegripa en tonbildningsanläggning, en digital signalprocessor, röst- behandling (generering och igenkänning), konferenskretsar, tonmottagare, och tondiskriminator (upptagen, vidarekoppling etc.).
FIG. 11 är ett flödesschema över det förfarande som genomförs i ViSSP 40 när den samverkar med IP 111 i den föreliggande uppfinningen för att tillhandahålla en avancerad abonnent- tjänst till en abonnent av avancerade ViSSP-rösttjänster (VAVSS). I steg 131 tar ViSSP 40 emot ett ISUP-anropsupp- kopplingsmeddelande via växeln 31. Anrop till ViSSP dirigeras till ViSSP endast om det anropade numret (B nummer) motsvarar en ViSSP-màl-abonnent. ViSSP-mål-abonnent kallas en abonnent av avancerade ViSSP-rösttjänster (VAVSS). I steg 132 söker ViSSP 40 i ViSSP-databasen efter tjänster som är relaterade till VAVSS. I steg 133 bestäms det om anropet behöver funk- tionaliteten som erbjuds av IP 111 eller inte. Om inte, till- handahåller ViSSP den efterfrågade tjänsten i 134. n ao nu 51 s 123 17 Om det i steg 133 bestämts att anropet fordrar den funktiona- litet som erbjuds av IP 111, då dirigerar ViSSP i steg 135 an- ropet till IP med hjälp av ISUP-meddelanden för att styra an- ropet till en IP-krets genom att använda en nätadress (B num- I 136 inväntar ViSSP 40 ett anropsmottagningsmeddelande fràn IP 111 via signalerings- mer) som identifikation av IP-kretsen. länken 115. I 137 tas anropsmottagningsmeddelandet emot av ViSSP varvid ViSSP informeras om en anropsterminering i IP lll. teringsinstruktioner till IP. Instruktionerna är baserade pà I steg 138 bestämer och sänder ViSSP lämpliga anropshan- anropsorigineringen (A nummer) och profilen för VAVSS's egen- skaper. Möjliga instruktioner kan innefatta, men är inte be- gränsade till de följande: - Spela upp meddelanden och samla in siffror. - Översätt röst till siffror (mikrofonberoende och -oberoende). - Överför anrop genom användning av anropsstyrprocedurer som är tillgängliga i IP-kretsen ll3a.
- Begär ett trevägsanrop genom användning av anropsstyr- procedurer som finns tillgängliga i IP-kretsen 113a.
- Originera åtföljande anrop till IP-krets l13a för en specifik nätadress.
- Konferensfleranrop till IP-krets 113a.
- Frikopplingsanrop till IP-krets ll3a.
- Sök efter faximil(fax)-anrop.
- Sök efter modemanrop.
I steg 139 inväntar ViSSP 40 ett svar från IP 111. Möjliga svar kan innefatta, men är inte begränsade till de följande: - Allmän tidsutlösning.
- Faxanrop detekterat.
- Modemanrop detekterat.
- DTMF-siffror.
- Röstsiffror. n n v u n. n: ...in 518 123 -- 18 - Upptaget- eller annan icke fullföljningston för nät detekterat vid koppeloriginering.
- Ingen svarstidsutlösning.
I steg 141 bestämmer ViSSP 40 om anropet är klart för frigör- ing till IP 111 eller inte. Denna bestämning baserar sig på det IP-svar som tas emot samt VAVSS-profilen. Om det bestäms att anropet inte är klart för frigöring till IP, då sänder ViSSP nästa instruktion till IP i 142. Om det emellertid be- stäms att anropet är klart för frigöring till IP, då frigör ViSSP anropet till IP genom att frigöra anropet originerat till växeln 31 via ISUP-länken 116 mellan växel och ViSSP.
FIG. 12 är ett flödesschema för det förfarande som genomförs av IP 111 i den föreliggande uppfinningen när den samverkar med ViSSP 40 för att tillhandahålla en förbättrad abonnent- tjänst till en abonnent av avancerade ViSSP-rösttjänster (VAVSS). I steg 151 tas ett anrop emot i en IP-krets 113a. An- ropet kan vara slaget direkt eller kan dirigeras till IP 111 via ViSSP 40 genom att använda ISUP-signalering över länk 116.
I 152 informerar IP ViSSP om anropstermineringen i IP-kretsen ll3a via den direkta signaleringslänken 115 fràn IP till ViSSP. I 153 tar IP emot anropshanteringsinstruktioner från ViSSP via länk 116. Vissa av de potentiella anropshanter- ingsinstruktionerna skisseras i diskussionen i FIG. 11 ovan.
I steg 154 utför IP 111 anropshanteringsinstruktionerna vilka togs emot från ViSSP 40 och förser växeln 31 med behandlade röst- och/eller DTMF-siffror när anropet frigörs till IP av ViSSP. IP sänder då ett svar till ViSSP. Vissa de potentiella svaren skissas i diskussionen vid FIG. ll ovan. IP inväntar dä vidare instruktioner i steg 155.
Anslutning till en tjänstestyrpunkt §SCP2 Den intelligenta kringutrustningen (IP) 111 i den föreliggande uppfinningen kan även vara ansluten till en tjänstestyrpunkt (SCP) 19 (FIG. 1). I denna utföringsform kan förbindelsen mel- »:;»p 518 123 19 lan IP 111 och SCP 19 vara ett protokoll som är baserat på CS1-protokollet enligt European Telecommunications Standards Institute (ETSI).
Som noteras ovan, utför SCP 19 tjänsteaktiveringsfunktioner, vilka inkluderar databaslagring av förbättrade abonnenttjäns- ter, och tillbakahåmtning av tjänster genom användning av mjukvarumoduler kända såsom tjänsteoberoende byggstenar (SIBS). Mjukvara för tjänsteteckentolkare (SSI) används för att kombinera olika SIBs till tjänstetecken vilka definierar och realiserar förbättrade abonnenttjänster. LS 31 måste upp- graderas med TCAP/AIN kommunikationsprotokoll för att få access till SCP 19.
Medan TCAP/AIN protokollet förser SCP med ett organ för att begära röstmeddelanden eller teckeninsamling, begränsas tjänsterna som kan tillhandahållas genom växelns resurser.
Många existerande växlar tillhandahåller inte de digitala sig- nalprocesseringsresurserna som behövs för tjänster såsom röst- aktiverad nummerslagning (VAD).
Rösttrafik bärs från växeln 31 till IP 111 genom trunkledning- ar. En första trunkledning använder ISUP-signalering SS7. En andra trunkledning kan använda vilket trunkledningsgränssnitt som helst, som stöds av växeln och IP, så länge som automatisk nummeridentifiering (ANI) tillhandahålls över gränssnittet.
Data bärs från IP 111 till SCP 19 över en SS7-signaleringslänk genom att använda TCAP/AIN.
Det är alltså troligt att operationen och uppbyggnaden av den föreliggande uppfinningen framgår ur den föregående beskriv- ningen. Medan det förfarande, anordning och system som visats och beskrivits har kännetecknats som det föredragna är det lätt att förstå olika ändringar och modifieringar kan göras däri utan att avlägsna sig från innebörden och omfattningen av uppfinningen såsom den definieras i de följande kraven. u | n o u a nu
Claims (15)
1. Ett system för tillhandahållande av avancerade abon- nenttjänster till telekommunikationsabonnenter,vilket system innefattar: en växel som är förbunden med telekommunikationsabonnen- terna och som är oförmögen att kommunicera genom att använda ett meddelande enligt Transaction Capability Application Part (TCAP); en virtuell tjänstekopplingspunkt (ViSSP) som innefattar tjänstelogik och abonnentdata för att tillhandahålla de avan- cerade abonnenttjänsterna; en första signaleringslânk som innefattar en förbindelse enligt anvândardelen (ISUP) av det digitala nätet för integre- rade tjänster (ISDN) för förbindning av växeln och nämnda ViSSP; en intelligent kringutrustning (IP) som verkar för att bearbeta röst- eller tonkodssiffer-information, vilken IP in- nefattar en röstkrets som är tilldelad ett uppringbart kata- lognummer; en andra signaleringslänk som förbinder nämnda ViSSP med nämnda IP; en tredje signaleringslänk som förbinder nämnda IP med växeln; en röstlänk som förbinder nämnda IP's röstkrets med väx- eln; organ i nämnda ViSSP för upprättandet av en samtalsför- bindelse med IP-röstkretsen över röstlänken genom överföring av en ISUP-signal över den första signaleringslänken genom att använda det uppringbara katalognumret som ett nummer för den anropade parten, och för instruerande av nämnda IP att från växeln över röstlänken samla in, analysera och över den andra signaleringslänken tillbaka till ViSSP rapportera abonnen- tröst- eller tonkodssiffer-information (DTMF); samt organ i nämnda ViSSP för verkställandet av en avancerad abonnenttjänst som svar pá den insamlade, analyserade och rap- porterade röst- eller DTMF-siffer-informationen. 518 m, 21
2. Systemet för tillhandahållande av avancerade abonnen- ttjänster till telekommunikationsabonnenter enligt patentkrav 1, vari den första signaleringslänken innefattar en länk för gemensam kanalsignalering (CCS) som använder ett signalerings- protokoll enligt signalsystem nummer 7 (SS7).
3. Systemet för tillhandahållande av avancerade abonnen- ttjänster till telekommunikationsabonnenter enligt patentkrav 1, vari den tredje signaleringslänken använder ett förenklat meddelandebordsgränssnitt (SMDI).
4. Ett förfarande för tillhandahållande av avancerade abonnenttjänster till telekommunikationsabonnenter, vilket förfarande innefattar stegen: förbindning av en växel till telekommunikations- abonnenterna, vari växeln är oförmögen att delge ett meddelan- de enligt Transaction Capability Application Part (TCAP); förbindning av en virtuell tjänstekopplingspunkt (ViSSP) av abonnenttjànster till växeln via en första signaleringslänk innefattande en förbindelse enligt anvândardelen (ISUP) av det digitala nätverket för integrerade tjänster (ISDN); förbindning av en intelligent kringutrustning till nämn- da ViSSP via en andra signaleringslänk, vilken intelligenta kringutrustning innefattar en röstkrets som är tilldelad ett uppringbart katalognumer; förbindning av den intelligenta kringutrustningen till växeln via en tredje signaleringslänk; förbindning av röstkretsen i den intelligenta kringut- rustningen till växeln via en röstlänk genom överföring av en signal enligt anvândardelen (ISUP) av det digitala nätverket för integrerade tjänster över den första signaleringslänken genom att använda det uppringbara katalognumret som ett numer för den anropade parten från nämnda ViSSP; instruerande av den intelligenta kringutrustningen att frän växeln över röstlänken samla in, analysera och över den 51 8 m 22 andra signaleringslänken tillbaka till ViSSP rapportera abon- nentröst- ellertonkodssiffer-information (DTMF); samt verkställande av en avancerad abonnenttjänst som svar pä den insamlade, analyserade och rapporterade abonnentröst- el- ler DTMF-siffer-informationen från nämnda ViSSP.
5. Förfarandet för tillhandahållande av avancerade abonnenttjänster telekomunikationsabonnenter enligt patent- krav 4, vari den första signaleringslânken innefattar en länk för gemensam kanalsignalering (CCS) som använder signalerings- protokoll enligt signaleringssystem numer 7 (SS7).
6. Förfarandet för tillhandahållande av avancerade abon- nenttjänster till telekommunikationsabonnenter enligt patent- krav 4, vari steget av anslutning av den intelligenta kringut- rustningen till växeln via den tredje signaleringslänken inne- fattar förbindning av den intelligenta kringutrustningen till växeln med ett förenklat meddelandebordsgránssnitt (SMDI).
7. Ett system för tillhandahållande av avancerade abon- nenttjànster till abonnenter, innefattande: en station som är förbunden till abonnenterna och som är oförmögen att hantera ett meddelande enligt Transaction Capa- bility Application Part (TCAP); en virtuell tjänstekopplingspunkt (ViSSP) för de avance- rade abonnenttjänsterna; en första signaleringslânk innefattande en förbindelse enligt användardelen (ISUP) av det digitala nätverket för in- tegrerade tjänster (ISDN) för förbindning av stationen med nämnda ViSSP; en intelligent kringutrustning (IP) som är verksam för att behandla röst- eller tonkodssiffer-information, vilken IP innefattar en röstkrets som är tilldelad ett uppringbart kata- lognummer; en andra signaleringslânk som förbinder nämnda ViSSP med nämnda IP; 518123 23 en tredje signaleringslänk som förbinder nämnda IP med stationen; en röstlânk som förbinder röstkretsen i nämnda IP med stationen; samt organ i nämnda ViSSP för: upprättande av en samtalsförbindelse mellan sta- tionen och röstkretsen i nämnda IP över röstlänken genom överföring av en signal enligt användardelen (ISUP) av det digitala nätverket för integrerade tjänster över den första signaleringslänken genom att använda det uppring- bara katalognumret som ett nummer för den anropade par- ten; instruerande av nämnda IP att från stationen över röstlânken samla in, behandla och över den andra signa- leringslânken tillbaka till ViSSP rapportera abonnen- tröst- eller tonkodssiffer-information; samt behandla nämnda IP's insamlade, behandlade och rapporterade abonnentröst- eller tonkodssiffer- information för att identifiera att en avancerad abon- nenttjånst ska verkställas av systemet.
8. Systemet enligt patentkrav 7, vari den andra signale- ringslänken innefattar en komunikationslânk för datapaket.
9. Systemet enligt patentkrav 7, vari den tredje signa- leringslânken är en länk enligt användardelen (ISUP) av det digitala nätverket för integrerade tjänster (ISDN).
10. Systemet enligt patentkrav 7, vari IP'n vidare inne- fattar organ för att tillhandahålla de avancerade abonnent- tjänsterna till abonnenterna som svar på instruerandet av ViSSP'n.
11. Systemet enligt patentkrav 7, vari den avancerade abonnenttjänsten som ska verkställas av systemet verkställs av stationen. 51 3 1 23 Éï* - 24
12. Systemet enligt patentkrav 7, vari den tredje signa- leringslänken använder ett förenklat meddelandebordsgränssnitt (SMDI).
13. Systemet för tillhandahållande av avancerade abon- nenttjänster till telekomunikationsabonnenter enligt patent- krav 1, vari den andra signaleringslânken innefattar en Ether- net-förbindelse.
14. Förfarandet för tillhandahållande av avancerade abonnenttjånster till telekommunikationsabonnenter enligt pa- tentkrav 4, vari den andra signaleringslànken innefattar en Ethernet-förbindelse.
15. Systemet enligt patentkrav 8, vari den andra signa- leringslânken innefattar en Ethernet-förbindelse.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9701566A SE518123C2 (sv) | 1994-10-27 | 1997-04-25 | System och förfarande för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster i ett multinod-telekommunikationsnät |
Applications Claiming Priority (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US33031394A | 1994-10-27 | 1994-10-27 | |
PCT/SE1995/001196 WO1996013927A1 (en) | 1994-10-27 | 1995-10-16 | System and method of providing enhanced subscriber services in a multi-node telecommunication network |
SE9701566A SE518123C2 (sv) | 1994-10-27 | 1997-04-25 | System och förfarande för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster i ett multinod-telekommunikationsnät |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9701566D0 SE9701566D0 (sv) | 1997-04-25 |
SE9701566L SE9701566L (sv) | 1997-06-25 |
SE518123C2 true SE518123C2 (sv) | 2002-08-27 |
Family
ID=26662966
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9701566A SE518123C2 (sv) | 1994-10-27 | 1997-04-25 | System och förfarande för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster i ett multinod-telekommunikationsnät |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
SE (1) | SE518123C2 (sv) |
-
1997
- 1997-04-25 SE SE9701566A patent/SE518123C2/sv not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE9701566L (sv) | 1997-06-25 |
SE9701566D0 (sv) | 1997-04-25 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5732130A (en) | System and method of providing enhanced subscriber services in a multi-node telecommunications network | |
US5377186A (en) | System for providing enhanced subscriber services using ISUP call-setup protocol | |
US5602909A (en) | Number portability using database query | |
US5526413A (en) | Advanced intelligent network access by customer premise equipment | |
US5694463A (en) | System for service control point routing | |
AU749173B2 (en) | Intercepting call communications within an intelligent network | |
EP1096808B1 (en) | Communications switching system | |
US6771761B1 (en) | System and method for caller-selectable call routing from a single telephone number | |
US5867569A (en) | Enhanced efficient telephone number portability | |
CZ299058B6 (cs) | Systém pro spravování telekomunikace | |
AU744645B2 (en) | Graphical subscription manager intelligent network | |
EP1013106B1 (en) | Local number portability intelligent signaling transfer point | |
US5946383A (en) | Dynamically associating service script logics to provide a subscriber feature within an advanced intelligent network | |
US6526138B1 (en) | System and method for edge switch query using advanced intelligent network protocol | |
EP0830039A1 (en) | Telecommunications intelligent network | |
US6791971B1 (en) | Method and apparatus for providing a communications service, for communication and for extending packet network functionality | |
AU732290B2 (en) | Method for controlling a call | |
SE518123C2 (sv) | System och förfarande för att tillhandahålla förbättrade abonnenttjänster i ett multinod-telekommunikationsnät | |
US6411703B1 (en) | Geographically distributed telephony | |
US6678368B1 (en) | Calling subscriber validation | |
MXPA97003045A (en) | System and method for providing improved subscriber services in a multine telecommunication network | |
KR20010045647A (ko) | 교환 시스템에서 출중계호에 대한 지능망 처리 방법 | |
WO2000033587A1 (en) | Call number translator |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |