SE517950C2 - System och metoder för cellulär radiotelefonsystemåtkomst utan systemidentifikationsjämförelse - Google Patents

System och metoder för cellulär radiotelefonsystemåtkomst utan systemidentifikationsjämförelse

Info

Publication number
SE517950C2
SE517950C2 SE9601877A SE9601877A SE517950C2 SE 517950 C2 SE517950 C2 SE 517950C2 SE 9601877 A SE9601877 A SE 9601877A SE 9601877 A SE9601877 A SE 9601877A SE 517950 C2 SE517950 C2 SE 517950C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
access
access channels
cellular radiotelephone
combined
channels
Prior art date
Application number
SE9601877A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9601877L (sv
SE9601877D0 (sv
Inventor
Michael D Fehnel
Original Assignee
Ericsson Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Inc filed Critical Ericsson Inc
Publication of SE9601877D0 publication Critical patent/SE9601877D0/sv
Publication of SE9601877L publication Critical patent/SE9601877L/sv
Publication of SE517950C2 publication Critical patent/SE517950C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/08Access restriction or access information delivery, e.g. discovery data delivery
    • H04W48/12Access restriction or access information delivery, e.g. discovery data delivery using downlink control channel
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/18Selecting a network or a communication service

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

u .v '- u n n o n nu 517 2 också kopplat till det allmänna växeltelefonnätet (PSTN) för att tillåta trádledningstelefoner. kommunikation mellan cellulära radiotelefoner och Som använt här, omfattar termen "cellulär radiotelefon" en bred mängd av portabla radiotelefonanordningar vilka àtkommer ett cellulärt telefonsystem. Cellulära radiotelefoner innefattar portabla telefoner i mängden handhàllna eller bärbara telefoner och permanent monterade cellulära biltelefoner. Termen "cellulär radiotelefon" innefattar också terminaler vilka tillhandahåller ytterligare funktioner till de för en cellulär telefon, såsom faksimil, datakommunikation, databehandlingy ordbehandlingstill- lämpningar och andra.personkommunikationssystemfunktioner. Dessa cellulära högfunktionsradiotelefoner hänvisas ofta till som "personkommunikationssystem" (PCS).
Varje cell i ett cellulärt radiotelefonsystem innefattar typiskt en mängd duplexröstkanaler över vilka cellulära radiotelefon- meddelanden förs. Varje cell är också försedd med en mängd styr- kanaler för att styra de cellulära radiotelefonernas funktion och för att tilldela röstkanaler. Det finns tre grundtyper av styr- kanaler i de cellulära radiotelefonsystemen beskrivna genom EIA/TIA IS-54B systemstandard. standard och annan konventionell cellulär Dessa är dedicerade styrkanaler, anropande kanaler och âtkomstkanaler. Det cellulära frekvensbandet är typiskt uppdelat i 832 kanaler av vilka 416 är tilldelade en första bärvàg, känd som "A-bärvàgen" och 416 är tilldelade en andra bärvàg, känd som "B-bärvàgen“. Varje bärvàg har sin egen uppsättning av kanaler som är distinkta och icke överlappande i ett givet geografiskt omrâde. Alltså säkerställs det att vid initiell åtkomst, kommer en cellulär radiotelefon att àtkomma sitt hemsystem (antingen A-bärvågen eller B-bärvàgen).
Av de 416 kanalerna tilldelade varje bärvàg, sätts 21 kanaler ät sidan för att användas som dedicerade styrkanaler. De dedicerade styrkanaler definieras genom standard att uppta ett specifikt begränsat kanalomràde i det cellulära nätet. Dessa dedicerade u wvv- v . rufsa « o o | nu styrkanaler används av en cellulär radiotelefon initiellt för att finna betjäning på systemet av en önskad typ, antingen A eller B. Eftersom kanalnumren och därför frekvensen för de dedicerade styrkanalerna är kända i förväg, kan den cellulära radiotelefonen avsöka dessa kanaler för att fastställa om betjäning är till- gänglig.
En mängd sökningskanaler tillhandahålls också. Sökningskanaler är kanaler till vilka cellulära radiotelefoner avstämmer och väntar pà anrop eller andra styrmeddelanden. En mängd åtkomst- kanaler tillhandahålls också. Åtkomstkanaler är kanaler till vilka en cellulär radiotelefon sänder gensvar på sökning och andra styrmeddelanden, eller sänder en ursprungsförfrågan i gensvar på en användarförfràgan att göra ett telefonanrop.
En cellulär bärvág kan definiera àtkomstkanaler att vara separata från anropskanaler, och lägga átkomstkanalerna i vilket som helst giltigt område i den cellulära systemtypen. Separata söknings- och àtkomstkanaler används emellertid inte typiskt eftersom komplexiteten inbegripen.i uppsättningen av ett cellulärt radio- telefonsystem i. vad som kallas àtskild sökning och åtkomst.
Följaktligen kombinerar de flesta systemen söknings- och åtkomst- kanaler för att tillhandahålla vad som kommer att hänvisas till häri som "kombinerade söknings- och.åtkomstkanaler". I system som använder kombinerade söknings- och àtkomstkanaler, informerar en bit i övergripande meddelandedata (CPA) den cellulära radiotele- fonen att söknings- och átkomstkanalerna är desamma.
När en cellulär radiotelefon slås till utför den en initialisa- tionsprocedur med det cellulära radiotelefonsystemet. Allmänt avsöker först den cellulära telefonen ett lagrat område eller uppsättning av dedicerade styrkanaler som är tilldelade, en per cell och som används av det cellulära radiotelefonsystemet för att överföra digital styrinformation mellan MTSO och den cellulära radiotelefonen. En systemidentifikation med flertalet bitar (SID) sänds som en del av den digitala överordnade infor- mationen från MTSO på styrkanalen. Efter detta initiella svep, u - annan. n 517 950 4 väljer den cellulära radiotelefonen den dedicerade styrkanalen som har den högsta signalstyrkan och lagrar systemidentifikation Kanalerna för de för denna. dedicerade styrkanal i sitt minne. sökningskanaluppsättningen avsöks sedan för starkaste kanalerna och deras identitet sparas.
Vid avsökning av sökningskanalerna, jämförs SID för söknings- kanalen för att fastställa huruvida en acceptabel SID föreligger.
Det kommer att inses av fackmannen att en acceptabel SID kan vara begränsad till samma SID som hem-SID eller kan brett innefatta en speciell grupp av SID för vilka arrangemang har gjorts av hem- bärvågen eller någon annan kombination av selekterade kriteria.
Efter det att den ovan beskrivna initialiseringsproceduren är fullständig, går den cellulära radiotelefonen till en "viloupp- gift" och väntar pà en indikation att systemátkomst krävs. En systemátkomst kan behövas i gensvar pä en indikation från MTSO att den cellulära radiotelefonen anropas, också hänförd till som en "sökning". Andra styrmeddelanden vilka kräver ett cellulärt radiotelefongensvar kan också tas emot. Alternativt kan använda- ren av den cellulära radiotelefonen försöka att göra ett telefon- anrop och därmed kräva åtkomst till det cellulära radiotelefon- systemet.
Ett huvudproblem uppträder när en systemàtkomst försöks av en cellulär radiotelefon och den cellulära radiotelefonen är i ett geografiskt överlappningsomráde mellan. närliggande cellulära radiotelefonsystem. Vid denna situation kan den cellulära radio- telefonen àtkomma det närliggande systemet när den cellulära radiotelefonerxönskar endast att àtkomma "hem"-systemet. Eftersom det närliggande systemet inte var ursprunget för telefonanropet till den cellulära radiotelefonen, och den cellulära telefonen inte är registrerad att göra telefonanrop 5. det närliggande systemet kommer systemátkomsten att misslyckas. Alternativt, kan systemåtkomst ske via det närliggande systemet som alltså belas- tar den cellulära telefonen med roaming-debiteringar. Båda dessa situationer är icke önskvärda. 517 950 ' ø o ø ~ ou 5 En känd lösning vilken förhindrar icke önskad åtkomst till ett närliggande system beskrivs i US-A-4 905 301 till Krolopp et al., med titeln "Selective System Scan for Multizone Radiotelephone Subscriber Units". I enlighet med patentet till-Krolopp et al., förhindras ett försök att åtkomma ett icke önskat radiotelefon- system genom att jämföra SID sänt på en dedicerad styrkanal för det önskade radiotelefonsystemet och SID sänt på en åtkomstkanal under âtkomstprocessen. Åtkomst tillåts styrkanalen och SID för âtkomstkanalen överensstämmer.
Den ovan beskrivna lösningen kräver en jämförelse av SID mellan den dedicerade styrkanalen och âtkomstkanalen före tillåtande av systemåtkomst. Det finns ett behov av att tillhandahålla metoder och system vilka tillåter riktig åtkomst av ett cellulärt radio- telefonsystem av en cellulär radiotelefon utan att kräva SID-jäm- förelse under åtkomsten.
Sammanfattning av uppfinningen Det är därför ett syfte med den föreliggande uppfinningen att tillhandahålla förbättrade system och. metoder för cellulära radiotelefoner.
Det är ett annat syfte med uppfinningen att tillhandahålla förbättrade system och metoder för cellulär radiotelefonsystem- åtkomst.
Detta och andra syften tillhandahålls i enlighet med den före- liggande uppfinningen. genom system: och. metoder för cellulär radiotelefonsystemåtkomst vilka inte kräver systemidentifika- tionsjämförelse (SID) under åtkomst. Två relaterade aspekter kan användas för att tillhandahålla cellulär radiotelefonsystemåt- komst utan SID-jämförelse. Dessa två aspekter kan användas separat eller lämpligen används de i kombination. Den första aspekten kommer att hänföras till som en metod och ett system för "ingen återsökning" och den andra aspekten kommer att hänföras till som en metod och ett system med "DCC-jämförelse". En metod och ett system för kombination använder ingen återsökning följd .. .-. 517 95Q;I:=;::v-.A_; u o c u o v o v u: o. . . anus:- o u. ...u- o 6 av DCC-jämförelse om ingen átersökning inte kan användas. Båda dessa aspekter tillåter systemåtkomst utan SID-jämförelse.
I enlighet med aspekten “ingen átersökning" under initialisering och före en krävd systemàtkomst, identifieras åtminstone en styr- kanal med ett på förhand fastställt SID. Det kommer att inses av fackmannen att på förhand fastställt SID kan vara ett eller flera hem-SID vilka permanent lagras i den cellulära radiotelefonen genom den cellulära radiotelefonbärvágen vid initiell aktivering av den cellulära radiotelefonen. Emellertid beroende på arrange- mang mellan cellulära radiotelefonbärvågar, kan på förhand fast- ställt SID vara en kombination av hem-SID och andra SID för cellulära bärvågar med vilka roaming-arrangemang föreligger. Ãven under initialisering, och före en krävd systemàtkomst, identifieras en mängd kombinerade söknings- och åtkomstkanaler som har på förhand fastställt SID. Då, systemàtkomst, använder den cellulära radiotelefonen en av de i gensvar på en krävd och åtkomstkanalerna och och åtkomst- identifierade kombinerade söknings- lämpligen den identifierade kombinerade söknings- kanalen som hade den högsta signalstyrkan under intialiseringen, oberoende av SID sänt av en av de identifierade kombinerade söknings- och átkomstkanalerna.
En átersökning utförs inte. Snarare används för systemàtkomst den kombinerade söknings- och àtkomstkanalen som identifieras under den initiella sökningen. Genom att inte kräva en átersökning, minskas tiden för att utföra en systemåtkomst. Vidare eftersom initiella svep typiskt repeteras var femte minut eller mindre, kommer ingen átersökning ofta att resultera i en tillfredsstäl- lande åtkomst utan en SID-jämförelse. kan initieras om den kombinerade Aspekten "DCC-jämförelse" söknings- och àtkomstkanalen erhàllen ur aspekten "ingen åter- sökning" har otillräcklig signalstyrka för att tillhandahålla en systemåtkomst. Alternativt kan DCC-jämförelseaspekten initieras vid en krävd systemåtkomst utan att först utföra aspekten "ingen 517 950 -- 7 återsökning". I enlighet med aspekten."DCC-jämförelse", i gensvar på en krâvd systemåtkomst, utförs en återsökning av àtkomstkanal- erna och en mängd andra àtkomstkanaler identifieras. De andra åtkomstkanalerna identifieras oavsett SID sänt av de andra åtkomstkanalerna. T.ex. identifieras de starkaste àtkomstkanal- erna i átersökningen utan jämförelse av SID för de andra åtkomst- kanalerna med SID för den dedicerade styrkanalen som identifiera- des under initialisering. I stället jämförs den digitala färg- koden (DCC) DCC för den motsvarande àtkomstkanalen som identifierades under för åtminstone en av de andra åtkomstkanalerna med initialisering. Som är väl känt för fackmannen, är DCC en två bitars identifierare som konventionellt används för att alstra en kodad DCC för användning under åtkomsten. Om DCC överensstäm- mer, används den identifierade andra àtkomstkanalen för åstad- komma det cellulära radiotelefonsystemet oavsett SID sänt av den andra àtkomstkanalen.
Det kommer att inses att en överensstämmelse av DCC inte garan- terar att det önskade cellulära radiotelefonsystemet har nåtts.
Speciellt, eftersom det finns fyra värden för DCC med två bitar, finns det en maximal sannolikhet av 25% att DCC för närliggande system av misstag kommer att överensstämma. Cellulära telefon- bärvàgor säkerställer emellertid att DCC för närliggande celler inte överensstämmer så att sannolikheten för oriktig systemåt- komst är i verkligheten mycket mindre än 25%.
Föreliggande uppfinning tillåter en systemåtkomst utan behov av átersökning. Eftersom det kan ta upp till 1,5 sekunder att er- hålla ett SID, systemåtkomst i gensvar på en användarbegäran eller en systembe- tillhandahåller föreliggande uppfinning snabb gäran. Om en àtersökning krävs, kan den åstadkommas utan jäm- förelse av SID medan sannolikheten fortfarande minimeras för åtkomst av ett icke önskat cellulärt radiotelefonsystem. 1 -vv vv. -- 517 950 §_::=;::-¿ - .- . .annan a -.soon o 8 Kort beskrivning av ritninqarna Figur 1 är ett blockschema över två konventionella och över- lappande cellulära radiotelefonsystem.
Figur 2 är ett elektriskt blockschema över en cellulär radio- telefon.
Figurerna 3A-3C illustrerar tre alternativa utföringsformer för att åtkomma ett cellulärt radiotelefonsystem i enlig- het med den föreliggande uppfinningen.
Figurerna 4A-4B illustrerar detaljerade operationer för cellulär radiotelefoninitialisering i enlighet med den före- liggande uppfinningen.
Figurerna SA-5B illustrerar detaljerade operationer för att åtkomma ett cellulärt radiotelefonsystem i enlighet med den föreliggande uppfinningen.
Detaljerad beskrivning av föredragna utförinqsformer Föreliggande uppfinning kommer nu att beskrivas mer fullständigt nedan med hänvisning till de medföljande ritningarna i vilka föredragna utföringsformer av uppfinningen visas. Denna upp- finning kan emellertid gestaltas i många olika former och skall inte tolkas som begränsad till utföringsformerna fastställda häri, utan snarare tillhandahålls dessa utföringsformer så att detta offentliggörande kan bli noggrant och fullständigt samt kommer att fullständigt framföra omfattningen av uppfinningen för fackmannen. Lika hänvisningsbeteckningar hänför sig genomgående till lika element.
Nu med hänvisning till figur 1, illustreras ett blockschema över två konventionella närliggande och överlappande cellulära radio- telefonsystem. Som visat innefattar ett första cellulärt radio- telefonsystem 101 en mängd första celler l03a-103n, vilka var och en definieras av en motsvarande första cellulär basstation lO4a- 104n. Varje första cellulär basstation lO4a-lO4n är kopplad till 517 950 Éïï* 9 en första mobiltelefonväxel (MTSO) 105 för att tillhandahålla styrning och andra väl kända cellulära radiotelefonsystemfunk- tioner. MTSO 105 är också kopplad till det allmänna telefon- växelnätet (PSTN-telefontrådnätet). Ett motsvarande andra cellulärt radiotelefonsystem 102 illustreras också med andra celler 106a-106n, motsvarande andra cellulära basstationer 107a- 107n och en andra MTSO 108. Konstruktionen av cellulära radiote- lefonsystem 101 och 102 är väl kända för fackmannen och kommer inte att ytterligare beskrivas här. Av förklaringsskäl, kommer cellulära systems funktion som överensstämmer med EIA/TIA standard IS-54B att beskrivas. Emellertid kommer att inses av fackmannen att den föreliggande uppfinningen kan användas med vilket som helst cellulärt system.
En cellulär radiotelefon 110 visas också i figur 1. Det kommer att inses att cellulär radiotelefon 110 kan fritt röra sig genom det geografiska området och kan typiskt erhålla betjäning från antingen det första cellulära radiotelefonsystemet 101, eller det andra cellulära radiotelefonsystemet 102, beroende på arrangemang gjorda mellan användaren av den cellulära radiotelefonen.och vart och ett av cellulära systemen. Som visat i figur 1, har den cellulära radiotelefonen 110 förflyttat sig till ett geografiskt område i vilket radiotäckning från cell 103c och 106b överlappar.
Det önskas för den cellulära telefonen 110 att erhålla betjäning från det cellulära radiotelefonsystemet till vilket den.cellulära radiotelefonen 110 har avstämt sin dedicerade styrkanal, t.ex. system 101. Emellertid under förhållandena visade i figur 1, kan den cellulära radiotelefonen 110 försöka en systemåtkomst via det celluläraradiotelefonsystemets102 söknings-cxfliåtkomstkanaler.
Den föreliggande uppfinningen hjälper till att undvika detta problenx utan att kräva en systemidentifikationsjämförelse i processen.
Med hänvisning nu till figur 2, kommer nu i enlighet med den föreliggande uppfinningen att beskrivas ett elektrisk blockschema för en cellulär radiotelefon som innefattar ett àtkomstorgan för ett cellullärt radiotelefonsystem. Som visat, innefattar den »119- 517 950 10 cellulära radiotelefonen 110 en sändtagare 201 eller andra medel för att kommunicera med det cellulära radiotelefonsystemet.
Sändtagaren 201 är kopplad till en antenn 206. Den cellulära radiotelefonen 110 innefattar vidare en styrprocessor 204.
Lagringsmedlet 205 är elektriskt kopplade till styrprocessorn 204 för att tillhandahålla en lagringskapacitet för' program och datainformation. Lagringsmedlen 205 kan innefatta ett konven- tionellt läsbart och skrivbart minne såsom RAM eller EEPROM såväl som ett läsminne (ROM).
Sändtagaren 201 kan väljas att alstra och ta emot signaler som överensstämmer till vilken som helst standard innefattande men inte begränsade till AMPS, ETACS, NMT450, NMT900, GSM, DCS1800 eller IS-54B. Sändningskretsen 202 och mottagningskretsen 203 utför sändnings- respektive mottagningsignalbearbetning.
Såsom vidare visas i figur 2, innefattar den cellulära radiotele- fonen 110 också typiskt en knappsats 207, ett presentations- fönster 208, en högtalare 209 och en mikrofon 211. För att till- handahålla en datorkommunikationsterminal för~ mottagning och sändning av ljud-, video- och data- och/eller multimediasignaler kan knappsatsen 207 vara ett fullskaligt persondatortangentbord och presentationsfönstret kan vara en stor grafisk skärm. En avsökare 210 kan också tillhandahållas liksom många andra anord- ningar 212 såsom skivaggregat och modem för att tillhandahålla en terminal för ett personkommunikationssystem (PCS). Konstruk- tionen av en cellulär radiotelefon 110 är väl känt för fackmannen och behöver inte ytterligare beskrivas här.
I enlighet med uppfinningen innefattar också den cellulära radio- telefonen 110 medel för åtkomst av ett cellulärt radiotelefon- system. Åtkomstmedlet för det cellulära radiotelefonsystemet är lämpligen utfört i ett lagrat program i lagringsmedlet 205 vilket exekveras av styrprocessorn 204 för att styra den cellulära radiotelefonens 110 komponenter under en systemàtkomst. Det kommer emellertid också att inses av fackmannen att diskret hårdvara även kan användas för systemåtkomststyrning. vv.. v.. u 517 950 ll Nu med hänvisning till figuerna 3A-3C, beskrivs tre alternativa utföringsformeranrdenföreliggandeuppfinningen.Utföringsformen enligt figur 3A utför aspekten "ingen àtersökning" enligt den föreliggande uppfinningen. Utföringsformen enligt figur 3B utför aspekten "DCC-jämförelse" och utföringsformen enligt 3C utför en kombination av "ingen átersökning" och "DCC-jämförelse". Ingen av dess utföringsformer kräver en jämförelse av systemidentifika- tionen (SID) som en del av en systemátkomst. Det kommer att inses av fackmannen att operationerna beskrivna i figurerna 3A-3C lämpligen utförs av styrprocessorn 204 i figur 2 under lagrad programstyrning. 3B och 3C, börjar operationerna genom att utföra initialisering vid block 301. Återigen med hänvisning till figurerna 3A, Initialiseringsoperationer definieras för varje cellulär radio- telefonsystemsstandard.Emellertidharallainitialiseringsproce- durer gemensamma element. Den föreliggande uppfinningen kommer att beskrivas med avseende pà standard IS-54B. Emellertid kommer att inses av fackmannen att annan cellulär radiotelefonsystem- standard kan användas.
I allmänhet avsöks under initialisering de dedicerade styrkana- lerna för de dedicerade starkaste styrkanalerna. De dedicerade styrkanalerna avstäms sedan i ordningen högsta signalstyrka för att extrahera övergripande information. Om SID för den dedicerade styrkanalen är acceptabel, så avsöks sökningskanaluppsättningen för de starkaste sökningskanalerna och de starkaste söknings- kanalerna sparas. Dessa sökningskanaler avstäms sedani.ordningen minskande signalstyrka och övergripande information extraheras.
Antagande att SID överensstämmer med den för den dedicerade styrkanalen och med antagande att söknings- och âtkomstkanaler inte är kombinerade avsöks àtkomstkanaluppsättningen. och de starkaste àtkomstkanalerna.avstäms för att extrahera övergripande Med antagande att systemidentifikationen över- Alltså information. ensstämmer, så sparas de starkaste åtkomstkanalerna. upprättas under initialisering en uppsättning av dedicerade starkaste styrkanaler, sökningskanalercxfliàtkomstkanalerzflxnhör 517 950 sits-a; 12 till det egna cellulära radiotelefonsystemet.
Efter initialisering, går systemet över i vilouppgiften vid block 302. Vilouppgiften är ett tillstánd.i vilken den cellulära radio- telefonen gensvarar pá övergripande information, gensvarar på sökningsmeddelanden, gensvarar på order och gensvarar på använ- darinitiering för ett anrop. Vilouppgiften definieras t.ex. i sektion 2.6.2 i IS-54B.
Med fortsättning av beskrivningen av figurerna 3A-3C, görs vid block 303 ett test huruvida systemätkomst krävs. Systemátkomst kan krävas som ett resultat av ett begärt gensvar pá ett sök- ningsmeddelande eller som ett resultat av en användare som initialiserar ett telefonanrop.
När en systemàtkomst krävs, kommer den föreliggande uppfinningen DCC-jäm- Om ingen åter- att gensvara baserat på huruvida ingen àtersökning, förelse eller kombinationssystemàtkomst utförs. sökning utförs, så används vid block 304 den starkaste söknings- kanalen som erhölls under initialisering och till vilken den cellulära radiotelefonen för närvarande är avstämd, för åtkomst utan att utföra en påföljande SID-jämförelse av den övergripande SID-informationen vilken mottas under systemátkomsten. Följakt- ligen använder denna operation samma sökningskanal som användes under initialisationen utan att utföra en separat átersökning av söknings- eller àtkomstkanaler. Systemàtkomsten fortsätter sedan vid block 308. ningskanalen är av marginell styrka för fortsatt kommunikation, Det kommer att inses att om den starkaste sök- kan det cellulära radiotelefonsystemet sända ett "riktat upprep- nings"-meddelande som en del av systemàtkomstprocessen för att àtervisa den cellulära radiotelefonen till en annan kanalupp- sättning.
Med. hänvisning till figur 3B, i operationen DCC-jämförelse, utförs en ätersökning av de tidigare sparade àtkomstkanalerna med högsta signalstyrkan och övergripande information extraheras på den starkaste kanalen. Den.extraherade övergripande informationen . v... v... 517 950 13 innefattar ett värde för den digitala färgkoden (DCC) men inne- fattar inte SID. Då, vid block 306, jämförs DCC för den áterav- sökta àtkomstkanalen med DCC för den ursprungligen avsökta àtkomstkanalen. Om de överensstämmer, fortsätter systemàtkomsten vid block 308 med användning av den àteravsökta átkomstkanalen utan en SID-jämförelse.
Figur 3C kombinerar operationerna ingen áteravsökning och DCC- jämförelse. Som block 307, görs en test huruvida sökningskanalen vilken användes initialisationen är användbar. Till exempel görs ett test av mottagen tröskelsignalstyrkenivà. Om sökningskanalen är användbar, då utförs operationen ingen áteravsökning vid block 304. Å andra sidan, om sökningssignalen har för låg mottagen signalstyrka, så utförs en áteravsökning vid block 305 och DCC- jämförelse utförs vid block 306.
Nu med hänvisning till figurerna 4A och 4B beskrivs detaljerade operationer för att utföra initialisation (block 301 i figurerna 3A-3C). inte behöver utföras för speciella utföringsformer av uppfin- Det kommer att inses av fackmannen att alla operationer ningen eller för speciell cellulär radiotelefonstandard.
Nu med hänvisning till figurerna 4A-4B, efter tillslag av den cellulära radiotelefonen, måste den cellulära radiotelefonen extrahera vissa operationella parametrar från permanent eller Som visat vid block 401, är en av halvpermanent minne 205. parametrarna identifikationen av hemsystem (HSID). Den cellulära radiotelefonen initialiserar också datastrukturer och olika kanalområden som används för att àtkomma det cellulära radiotele- fonsystemet. En flagga nollställs för att indikera att åtkomst- kanalerna har avsökts (sätts pà FALSK). Denna flagga används vid fastställandet huruvida sökningskanalerna behöver âteravsökas efter avsökning av åtkomstkanalerna och fyller ut àtkomsttabellen som beskrivs nedan. Det kommer att inses av fackmannen att denna operation endast behöver utföras när kombinerade söknings- och àtkomstkanaler inte används. --.. nu. s1 7 950 a; 14 Nu med hänvisning till block 402, för att erhålla betjäning från det cellullära radiotelefonsystemet, måste den cellulära radio- telefonen avsöka för dedicerade styrkanaler som är tilldelade systemtypen önskad. Det kommer att inses av fackmannen att den dedicerade styrkanaluppsättningen är ett område av kanalerna specificerade av federala kommunikationskommissionen (FCC) i USA och den cellulära systemspecifikationen både för analoga cellulära.radiotelefonsystem (IS-553) och för dubbelmod (IS-54B).
Den cellulära radiotelefonen avsöker de dedicerade styrkanalerna från den första dedicerade styrkanalen till den sista dedicerade styrkanalen, med mätning av den mottagna signalstyrkeindikationen (RSSI) för var och en av kanalerna. Den cellulära radiotelefonen sparar en av de starkaste dedicerade styrkanalerna i en ordnad tabell benämnd styrbästalista.
Sedan, med hänvisning till block 403, avstämmer den cellulära radiotelefonen till den starkaste kanalen ur styrbästalistan och försöker att synkronisera och extrahera övergripande information från den dedicerade styrkanalen. Om ingen övergripande informa- tion kan hittas på den starkaste kanalen, kommer den cellulära radiotelefonen att avstämma till nästa kanal på listan och försöka att extrahera övergripande information.
Efter extrahering av SID från den övergripande informationen, fastställer den cellulära radiotelefonen vid block 404 om SID har ett acceptabelt värde. Detta utförs vanligen genom att jämföra extraherat SID mot ett HSID eller en lista av samverkande SID.
Om SID inte är acceptabelt, så kommer den cellulära telefonen att bortse fràn den aktuella dedicerade styrkanalen, avstämma till nästa kanalkandidat i styrbästalistan.om en är tillgänglig (block 405) och återigen försöka synkronisera och extrahera övergripande data för kanalen vid block 403. Om det inte finns några fler kanalkanditater i styrbästalistan, kan den cellulära radiotele- fonen försöka att begära betjäning pá det alternativa systemet eller kan modifiera vad den bedömer som en acceptabel SID genom någon automatisk verksamhet eller användarverksamhet vid block 406. Operationer för att växla över till alternativt system är 517 950 šIFšII' 15 kända för fackmannen och behöver inte vidare beskrivas här. Återkommande igen till block 404 när ett acceptabelt SID en gång har hittats på en av de dedicerade styrkanalerna, kommer den cellulära radiotelefonen att fortsätta att bearbeta den över- gripande meddelandeföljden genom att extrahera annan information som krävs för att fastställa sökningskanaluppsättningen. för systemet. Sökningskanaluppsâttningen är ett område kanaler som innefattar sökningskanalerna för det cellulära radiotelefonsys- temet. Denna uppsättning' är avgränsad, mellan och innefattar kanaler i en första sökningskanal till en sista sökningskanal.
Den cellulära radiotelefonen avsöker sökningskanaluppsättningen vid block 408 och sparar de m starkaste kanalerna i en ordnad lista kalla sökningsbästalista. Sökningsbästalista är en lista, fallande ordning för RSSI, kanalerna erhållna ur avsökningen av sökningskanaluppsättningen. vanligen i för de m starkaste Nu med hänvisning till block 409, avstämmer den cellulära radio- telefonen till en kanal ur sökningsbästalistan och försöker att synkronisera och extrahera den övergripande informationen från kanalen. Den.cellulära radiotelefonen kommer att extrahera värdet pà SID ur den övergripande informationen och jämföra den med SID som tidigare mottagits på den dedicerade styrkanalen vid block 403. Om sökningskanalens SID under undersökningen inte överens- stämmer med SID som extraherades från den dedicerade styrkanalen (block 410) så undersöks de andra kanalerna i sökningsbästalistan vid block 407. Om det inte finns nâgra fler kanaler i söknings- bästalistan att undersöka, så återundersöks de dedicerade styr- kanalerna. En växling av föredragen systemtyp kan också ske som redan förklarats vid block 406. Återkommande igen till block 410, om SID för en sökningskanal under undersökning inte överensstämmer med SID som extraherades på den dedicerade styrkanalen, så undersöks àtkomstuppsättnings- avsökningsflaggan för att fastställa om àtkomstkanalerna redan har avsökts vid block 411. Om àtkomstkanalerna redan har avsökts, uppdateras den övergripande informationen 'vid block 412 och aynnø 517 950 " 16 vilouppgiften påbörjas (block 302 i figurerna 3A-3C och 5). Återigen med hänvisning till block 411, om ätkomstkanalerna ännu inte har avsökts, så extraheras átkomstparametrarna ur det över- gripande meddelandet som mottogs pá sökningskanalen vid block 413. Om systemet använder kombinerade söknings- och åtkomst- kanaler (block 414), så är också den aktuella sökningskanalen en àtkomstkanal. Detta kanalnummer tillsammans med dess RSSI och DCC placeras i en átkomsttabell vid block 418. använder kombinerade söknings- och átkomstkanaler, Eftersom systemet är àtkomst- kanaluppsättningen densamma som sökningskanaluppsättningen_ Åtkomstkanaluppsättningen behöver inte äteravsökas och àtkomst- bästalistan kan vara samma som sökningsbâstalistan vid block 419.
Den cellulära radiotelefonen fortsätter sedan med avstämning och undersökning av SID för åtkomstbästalistan vid block 417 som kommer att beskrivas nedan. Återkommande igen till block 414, om systemet inte använder kom- binerade söknings- och àtkomstkanaler, så sparar den cellulära radiotelefonen den aktuella sökningskanalen och måste fastställa åtkomstkanaluppsättningen baserad pà informationen extraherad från den övergripande meddelandekedjan på sökningskanalen vid block 415. Det kommer att inses av fackmannen att àtkomstkanal- uppsättningen. är ett område kanaler' som innefattar åtkomst- kanalerna för det cellulära systemet. Uppsättningen är begränsad mellan och innefattar kanalerna frán en första àtkomstkanal till en sista àtkomstkanal.
Med hänvisning till block 416, avsöker sedan den cellulära radiotelefonen átkomstkanaluppsättningen, sparar de p starkaste kanalerna i àtkomstbästalistan vid block 416. Nu med hänvisning till block 417, avstämmer den cellulära radiotelefonen till varje kanal i åtkomstbästalistan och försöker att synkronisera och extrahera övergripande data. Om övergripande data erhålls, så extraheras SID och DCC i det övergripande meddelandet vid 317.
Den cellulära radiotelefonen kommer sedan vid block 420 att jämföra SID mottagen pà àtkomstkanalen under undersökning för att »ou musa' o _ n -peace 0 517 950 1 17 fastställa om den är acceptabel. Om acceptabel, lagras RSSI, DCC och kanalnumret i en átkomsttabell vid block 421. Ett prov pà åtkomsttabell visas nedan: ÅTKoMsTTABELL Tabellindex Kanalnummer RSSI DCC 1 2 3 p-1 P Andra àtkomsttabellformat kommer att föstàs av fackmannen. Det är viktigt att notera att àtkomsttabellen innehåller DCC för att praktisera operationen DCC-jämförelse. Den innehåller inte och behöver inte innehålla SID.
Operationen att avstämma till en kanal i àtkomstlistan, motta en övergripande meddelandekedja, extrahera SID och DCC och valfritt lagra värdena i àtkomstabellen om acceptabel (block 417, 418, 421), fortsätter tills alla kanaler i àtkomstbästalistan har undersökts. Se block 422.
När väl en gäng átkomstbästalistan har uttömts sätts, àtkomst- avsökningsflaggan vid block 423. Biten CPA som extraherades frán sökningskanalen áterundersöks vid block 424 för att fastställa om systemet använder kombinerade söknings- och.âtkomstkanaler vid block 424. Om ja, så avstämmer den cellulära radiotelefonen till den första kanalen i àtkomstlistan, skaffar synkronisering och uppdaterar den övergripande meddelandeinformationen vid block 425. Om nej, återanropar den cellulära radiotelefonen den tidigare sparade sökningskanalen, ur block 415, och avstämmer till den vid block 426. Den cellulära radiotelefonen gár sedan in.i vilouppgiften, vilken också visas som första blocket i figur an-»u 517 950 18 SA. Om kombinerade söknings- och àtkomstkanaler inte används (block 424) gàr den cellulära radiotelefonen förbi block 425 och går in i vilouppgiften.
Nu med hänvisning till figurerna 5A och SB, medan i viloupp- giften, bearbetar den cellulära radiotelefonen vid block 302 systemmeddelanden som sänds på söknings- eller átkomstkanalen som den cellulära radiotelefonen för närvarande övervakar och gen- svarar pà användarverksamheter vid block 501. (IS-54B sektion 2.6.2) Om, beroende pá ett speciellt cellulärt radiotelefonsys- temstyrmeddelande, systemövergripande information eller an- vändarverksamhet, den cellulära radiotelefonen måste àtkomma det cellulära radiotelefonsystemet (block 303), sätter den cellulära radiotelefonen först sina àtkomstförsöksparametrar vid block 506, som de är specificerade i IS-54B sektion 2.6.3.1. Dessa paramet- rar innefattar, men är inte begränsade till maximala antalet vilofel för upptaget och kollisioner och huruvida den cellulära radiotelefonen skulle vänta pâ ett styrfyllnadsmeddelande före att försöka åtkomst.
Först vid block 307, görs en test huruvida sökningskanalerna är användbara. Alltså, som visats vid block 502, görs en test om systemet använder kombinerade söknings- och åtkomstkanaler. Om ja görs en test vid block 503 huruvida den föreliggande söknings- kanalen är användbar. Exempel pá ett test skulle vara RSSI-nivå över ett tröskelvärde eller bitfelhalt under ett pà förhand fast- ställt värde. Om kanalkvaliteten är acceptabel vid block 503, så utför den cellulära radiotelefonen operationen "ingen àtersök- ning" med användning av sökningskanalen för åtkomst utan att utföra en SID-jämförelse vid block 304. Speciellt sätts åtkomst- parametrar vid block 504 och systemàtkomstparametrar återupp- rättas. Systemåtkomsten fortsätts vid block 505, t.ex. som den specificeras i IS-54B sektionerna 2.6.3.3-2.6.3.14. Det kommer att inses att operationen att àteravsöka ätkomstkanaler (IS-54B sektion 2.5.3.2) har utlämnats.
Alternativt om den cellulära radiotelefonen opererar i ett :=|~; « ; o n en 517 19 cellulärt radiotelefonsystem utan kombinerade söknings- och ätkomstkanaler (block 502) eller signalkvaliteten inte är till- räcklig för att använda den aktuella sökningskanalen (block 503), Vid block 506 sätts åtkomstparametrar och vid block 507 görs en test huruvida så utförs operationen "DCC-jämförelse". tidigare lagrade acceptabla âtkomstkanaler lagrades i àtkomsta- bellen. Om ja, utförs en àteravsökning av de kanaler som är listade i àtkomsttabellen vid block 509. Om det inte fanns några kanaler i àtkomsttabellen, så utför den cellulära radiotelefonen en normal systemátkomstavsökning vid block 508 såsom definierats, till exempel, i sektion 2.6.3.2 av IS-54B.
Om det finns uppgifter i àtkomsttabellen så utförs en àtersökning av àtkomstkanalerna vid block 305. Speciellt, vid block 509, áteravsöks átkomstkanalerna som är listade i àtkomsttabellen. Vid block 510, starkaste kanalen i àtkomsttabellen och försöker synkronisera och avstämmer' den cellulära radiotelefonen. sedan den erhålla övergripande data vid block 510. Det kommer att inses att andra kriteria kan användas för att avstämma till en kanal i àtkomsttabellen. Till exempel en största ändring i. RSSI kan detekteras.
Den cellulära radiotelefonen extraherar värdet DCC ur över- gripande data och jämför detta med värdet för DCC som tidigare lagrades för denna àtkomstkanal i àtkomsttabellen vid block 306.
Om DCC är detsamma, så kommer den cellulära radiotelefonen att återskapa systemàtkomstparametrarna vid block 512 och sedan gå in i uppgiften att gripa den motsatta styrkanalen vid block 308. om DCC för åtkomstkanalen inte är detsamma som (block 306), selektera den näst Alternativt, àtkomsttabellen kommer den cellulära lagrat i radiotelefonen att starkaste kanalen i àtkomsttabellen och försöka att erhålla synkronisation och DCC- jämförelse tills antingen en överensstämmelse hittas eller àtkomsttabellen uttöms vid block 511. Om en DCC-överensstämmelse inte kan hittas, kan den cellulära radiotelefonen gå in i den normala avsökningsátkomstkanaluppgiften (IS-54B sektion.2.6.3.2) för att finna en kanal och sedan àtkomma systemet vid 508. no en o o .o n. n. en» a o a. o 517 950 20 I ritningarna och specifikationen har visats typiska utförings- former av uppfinningen och även om specifika termer används, används de endast i en generisk och beskrivande betydelse och inte av skäl för begränsning, varvid uppfinningens omfattning fastställs i de följande patentkraven.

Claims (40)

517 950 21 PATENTKRAV
1. Metod för att åtkomma ett cellulärt radiotelefonsystem med en cellulär radiotelefon, där det cellulära radiotelefonsystemet innefattar en mängd åtkomstkanaler, varvid átkomstmetoden innefattar stegen: initialisering av den cellulära radiotelefonen, väntande pà en krävd systemätkomst, samt i gensvar pà en krävd systemàtkomst, åtkomst av det cellulära radiotelefonsystemet med användning av en i mängden átkomstkanaler utan hänsyn till dess systemidentifikation i mängden ätkomstkanaler.
2. Metod enligt krav 1, i vilken det cellulära radiotelefon- systemet innefattar en mängd dedicerade styrkanaler och en mängd kombinerade söknings- och átkomstkanaler associerade med detta, varvid varje dedicerad styrkanal och kombinerad söknings- och åtkomstkanal sänder en systemidentifikation (SID) vilken är unik för det cellulära radiotelefonsystemet, varjämte varje kombinerad söknings- och åtkomstkanal också sänder en digital färgkod (DCC), i vilken det initialiserande steget innefattar stegen: identifiering av åtminstone en dedicerad styrkanal med en pà förhand fastställd systemidentifikation, och identifiering av en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler med den på förhand fastställda systemidentifika- tionen, samt i vilken átkomststeget innefattar stegen: i gensvar pà en krävd systemàtkomst testning huruvida åtminstone en av de första kombinerade söknings- och åtkomst- kanalerna är användbar för en systemàtkomst, om åtminstone en av de första kombinerade söknings- och åtkomstkanalerna är användbar, användning av åtminstone en av de första kombinerade söknings- och åtkomstkanalerna för att åtkomma det cellulära radiotelefonsystemet utan hänsyn till systemi- dentifikationen sänd av den åtminstone en av de första kom- binerade söknings- och åtkomstkanalerna, .»»~| 517 950 22 om den åtminstone en av de första kombinerade söknings- och àtkomstkanalerna är oanvändbar, identifiering av en mängd av andra kombinerade söknings- och átkomstkanaler utan hänsyn till systemidentifikationen sänd av mängden andra kombinerade söknings- och átkomstkanaler, jämförelse av den digitala färgkoden för åtminstone en i mängden andra kombinerade söknings- och átkomstkanaler med den digitala färgkoden för motsvarande åtminstone en i mängden första kombinerade söknings- och átkomstkanaler, samt om den digitala färgkoden överensstämmer, användning av àt- minstone en i den andra mängden kombinerade söknings- och átkomstkanaler för att átkomma det cellulära radiotelefonsystemet utan hänsyn till systemidentifikationen sänd av den åtminstone en i den andra mängden kombinerade söknings- och átkomstkanaler.
3. Metod enligt krav 2, i vilken steget med identifiering av en mängd första kombinerade söknings- och átkomstkanaler innefattar steget att identifiera en första kombinerad söknings- och àtkomstkanal med en högsta mottagen signalstyrka.
4. Metod enligt krav 3, i vilken nämnda teststeg innefattar steget att testa huruvida den mottagna signalstyrkan för den första kombinerade söknings- och åtkomstkanalen överskrider en pà förhand fastställd tröskel.
5. Metod enligt krav 4, i vilken steget att använda åtminstone en av de första kombinerade söknings och àtkomstkanalerna innefattar steget att använda den första kombinerade söknings- och. àtkomstkanalen. för* att àtkomma det cellulära radiotele- fonsystemet.
6. Metod enligt krav 2, i vilken steget med identifiering av en mängd första kombinerade söknings- och átkomstkanaler innefattar steget att identifiera en mängd första kombinerade söknings- och átkomstkanaler med högsta mottagna signalstyrka och med den på förhand fastställda systemidentifikationen. ».,». 517 950 =Éli.sïï..z"z'lï*. o u .n .s . u v . u n o n. ø- nu u u» nu» 23
7. Metod enligt krav 6, i vilken steget att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler innefattar steget att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och àtkomstkanal med högsta mottagna signalstyrka utan hänsyn till systemidentifikationen.
8. Metod enligt krav' 7, i vilken steget att jämföra den digitala färgkoden innefattar steget att jämför den digitala färgkoden för en i mängden andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler med högsta mottagna signalstyrka med den digitala färgkoden för motsvarande en i en första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler.
9. Metod enligt krav 2, i vilken steget att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler innefattar steget att lagra åtminstone nägra av den andra mängden andra kom- binerade söknings- och àtkomstkanaler i en àtkomsttabell, i en ordning med minskande mottagen signalstyrka, tillsammans med motsvarande digitala färgkod och utan motsvarande systemi- dentifikation.
10. Metod enligt krav 2, i vilken den på förhand fastställda systemidentifikationen innehåller en hemsystemidentifikation.
11. ll. Metod enligt krav 1, i vilket det cellulära radiotelefon- systemet innefattar en mängd dedicerade styrkanaler och en mängd kombinerade söknings- och àtkomstkanaler associerade med detta, varvid varje dedicerad styrkanal och kombinerad söknings- och àtkomstkanal sänder en systemidentifikation vilken är unik för det cellulära radiotelefonsystemet, i vilken initialiseringssteget innefattar stegen: identifiering av åtminstone en dedicerad styrkanal, som har en pà förhand fastställd systemidentifikation, och identifiering av en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler, som har den 'pà förhand fastställda systemi- dentifikationen, samt i vilken àtkomststeget innefattar stegen: 517 950 " 24 användning av, i gensvar på en krävd systemàtkomst, en av de identifierade kombinerade söknings- och åtkomstkanalerna för att àtkomma det cellulära radiotelefonsystemet, utan hänsyn till systemidentifikationen. sänd. av den av' de identifierade kom- binerade söknings- och àtkomstkanalerna.
12. Metod enligt krav 11, i vilken steget att identifiera en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler innefattar steget att identifiera en första kombinerad söknings- och àtkomstkanal, som har en högsta mottagen signalstyrka.
13. Metod enligt krav 12, i vilken testningssteget innefattar steget att testa huruvida den mottagna signalstyrkan för den första kombinerade söknings- och àtkomstkanalen överskrider en pà förhand fastställd tröskel.
14. Metod enligt krav 13, i vilken steget att använda. den åtminstone en av de första kombinerade söknings- och åtkomst- kanalerna innefattar steget att använda den första kombinerade söknings- och àtkomstkanalen för att átkomma det cellulära radiotelefonsystemet.
15. Metod enligt krav 1, i vilken det cellulära radiotelefon- systemet innefattar en mängd dedicerade styrkanaler och en mängd àtkomstkanaler associerade med dessa, varvid varje dedicerad styrkanal och åtkomstkanal sänder en systemidentifikation (SID), vilken är unik för det cellulära radiotelefonsystemet, varvid varje àtkomstkanal också sänder en digital färgkod (DCC), i vilken initialiseringssteget innefattar stegen; identifiering av åtminstone en dedicerad styrkanal, som har 'en på förhand fastställd systemidentifikation, och identifiering av en mängd första åtkomstkanaler, som har den pà förhand fastställda systemidentifikationen, samt i vilken àtkomststeget innefattar stegen: identifiering av en mängd andra átkomstkanaler i gensvar pä en krävd systemàtkomst utan hänsyn till systemidentifikationen sänd av mängden andra åtkomstkanaler, v. mm» 25 jämförelse av den digitala färgkoden för åtminstone en i mängden andra àtkomstkanaler' med den. digitala färgkoden. för motsvarande åtminstone en i mängden första àtkomstkanaler, samt om den digitala färgkoden överensstämmer, användande av åt- minstone en i den andra mängden àtkomstkanaler för att àtkomma det cellulâra radiotelefonsystemet utan hänsyn till systemiden- tifikationen sänd av' den. åtminstone en i :den andra mängden àtkomstkanaler.
16. Metod enligt krav 15, i vilken steget att identifiera en första.kombinerade söknings- och.àtkomstkanaler innefattar steget att identifiera en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler som har högsta mottagna signalstyrka och som har den på förhand fastställda systemidentifikationen.
17. Metod enligt krav 16, i vilken steget att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler innefattar steget att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler som har högsta mottagna signalstyrka utan hänsyn till systemidentifikationen.
18. Metod enligt krav^ 17, i vilken steget att jämföra den digitala färgkoden innefattar steget att jämföra den digitala färgkoden för en i mängden andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler son1 har högsta mottagna signalstyrka. med. den digitala färgkoden för den motsvarande i mängden första kom- binerade söknings- och àtkomstkanaler.
19. Metod enligt krav 18, i vilken steget att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler innefattar steget att lagra åtminstone några av den andra mängden andra kom- binerade söknings- och àtkomstkanaler i en àtkomsttabell, i en ordning med minskande mottagen signalstyrka, tillsammans med den motsvarande digitala färgkoden och utan den motsvarande systemi- dentifikationen.
20. Metod enligt krav 15, i vilken den på förhand fastställda 1»;|» m _Ä w \o 01 o 26 systemidentifikationen innefattar en hemsystemidentifikation.
21. Cellulär radiotelefon för att àtkomma ett cellulärt radio- telefonsystem, varvid det cellulära radiotelefonsystemet innefattar en mängd àtkomstkanaler samt den cellulära radiotele- fonen innefattar: medel för initialisering av den cellulära radiotelefonen, medel, känsliga för medlet för initialisering, för att vänta pá en krävd systemåtkomst, medel, känsligt för en krävd systemàtkomst, för att àtkomma det cellulära radiotelefonsystemet med.användning av en.i mängden àtkomstkanaler utan hänsyn till dess systemidentifikation i en àtkomstkanaler.
22. Cellulär radiotelefon enligt krav 21, i vilken det cellulära radiotelefonsystemet innefattar en mängd dedicerade styrkanaler och en.mängd kombinerade söknings- och àtkomstkanaler associerade med detta, varvid varje dedicerad styrkanal och kombinerad söknings- och átkomstkanal sänder en systemidentifikation (SID), vilken är unik för det cellulära radiotelefonsystemet, varjämte varje kombinerad. söknings- och. átkomstkanal också sänder en digital färgkod (DCC), i vilken medlet för initialisering innefattar: medel, känsligt för aktivering av den cellulära radiotele- fonen för identifiering av åtminstone en dedicerad styrkanal som har en på förhand fastställd systemidentifikation, och medel, känsligt för identifieringsmedlen för den dedicerade styrkanalen för att identifiera en. mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler som har den på förhand fastställda systemidentifikationen, och i vilken åtkomstmedlen innefattar; medel, känsligt för en krävd systemátkomst, för att testa huruvida åtminstone en av de första kombinerade söknings- och àtkomstkanalerna är användbar för en systemátkomst, medel, känsligt för medlet för att testa, för användning av åtminstone en.av de första kombinerade söknings- och àtkomstkana- lerna för att àtkomma det cellulära radiotelefonsystemet, utan mm; 517 9511 šïïfil; o nu nu no n n un q .aan 27 hänsyn till systemidentifikationen sänd av den åtminstone en av de första kombinerade söknings- och àtkomstkanalerna om den åtminstone en av de första kombinerade söknings- och àtkomst- kanalerna är användbar, medel, känsligt för medlet för att testa, för att identifie- ra en mängd andra kombinerade söknings- och ätkomstkanaler utan hänsyn till systemidentifikationen sänd av mängden andra kom- binerade söknings- och àtkomstkanaler om den åtminstone en av den första kombinerade söknings- och àtkomstkanalen är användbar, medel, känsligt för medlet för identifiering, för de andra kombinerade söknings- och àtkomstkanalerna för att jämföra den digitala färgkoden för åtminstone en i mängden andra kombinerade söknings- och ätkomstkanaler' med den. digitala färgkoden för motsvarande åtminstone en i mängden första kombinerade söknings- och âtkomstkanaler, samt medel, känsligt för medlet för jämförelse, för användning av den åtminstone en i den andra mängden kombinerade söknings- och.àtkomstkanaler för att åtkomma det cellulära radiotelefonsys- temet, utan hänsyn till systemidentifikationen sänd av den åtminstone en i. den andra uängden kombinerade söknings- och àtkomstkanaler om den digitala färgkoden överensstämmer.
23. Cellulär radiotelefon enligt krav 22, i vilken medlet för att identifiera en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler innefattar medel för identifiering av en första kombinerad söknings- och àtkomstkanal som har en högsta mottagen signalstyrka.
24. Cellulär radiotelefon enligt krav 23, i vilken medlet för att testa innefattar medel för att testa huruvida den mottagna signalstyrkan för den första kombinerade söknings- och àtkomst- kanalen överskrider en pä förhand fastställd tröskel.
25. Cellulär radiotelefon enligt krav 24, i vilken medlet för användning av den åtminstone en av de första kombinerade söknings- och àtkomstkanalerna innefattar medel för användning av den första kombinerade söknings- och àtkomstkanalen för att >,-»» 51 v san s ø u v n 28 àtkomma det cellulära radiotelefonsystemet.
26. Cellulär radiotelefon enligt krav 22, i vilken medlet för identifiering av en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler innefattar medel för identifiering av en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler som har högsta mottagen signalstyrka och som har den pà förhand fastställda systemidentifikationen.
27. Cellulär radiotelefon enligt krav 26, i vilken medlet för att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och.åtkomst- kanaler innefattar medel för identifiering av en mängd andra kom- binerade söknings- och àtkomstkanaler som har högsta mottagna signalstyrka utan hänsyn till systemídentifikationen.
28. Cellulär radiotelefon enligt krav 27, i vilken medlen för att jämföra den digitala färgkoden innefattar medel för att jämföra den digitala färgkoden för en i mängden andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler son\har högsta mottagna signalstyrka med den digitala färgkoden för den motsvarande i mängden första kombinerade söknings- och åtkomstkanaler.
29. Cellulär radiotelefon enligt krav 22, i vilken medlen för att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och åtkomst- kanaler innefattar medel för att lagra åtminstone några i den andra mängden andra kombinerade söknings- och àtkomstkanaler i en àtkomsttabell, i en ordning med minskande mottagen signalstyr- ka, tillsammans med den motsvarande digitala färgkoden och utan den motsvarande systemidentifikationen.
30. Cellulär radiotelefon enligt krav 22, i vilken. den pà förhand fastställda systemidentifikationen innefattar en hemsystemidentifikation.
31. Cellulär radiotelefon enligt krav 21, i vilken det cellulära radiotelefonsystemet innefattar en mängd dedicerade styrkanaler och en mängd kombinerade söknings- och àtkomstkanaler associerade ,y,-: no ooo o o .o no \ oo o o o o oo o o o oo o o o o oooo o o no :oo oo ...o ooo o o o o oo on o o o o o o o o, oo oo 29 med detta, varvid. varje dedicerad styrkanal och kombinerad söknings- och àtkomstkanal sänder en systemidentifikation, som är unik för det cellulära radiotelefonsystemet, i vilken medlet för initialisering innefattar: medel, känsligt för aktivering av den cellulära radiotele- fonen, för identifiering åtminstone av en dedicerad styrkanal som har en på förhand fastställd systemidentifikation, och medel, känsligt för medlet för identifiering av den dedicerade styrkanalen, för att identifiera en mängd kombinerade söknings- och âtkomstkanaler som har den pà förhand fastställda systemidentifikationen, och i vilken medlet för åtkomst innefattar: medel, känsligt för en krävd systemátkomst, för användning av en av de identifierade kombinerade söknings- och åtkomst- kanalerna för att àtkomma det cellulära radiotelefonsystemet utan hänsyn till systemidentifikationen sänd av den av de identifiera- de kombinerade söknings- och àtkomstkanalerna.
32. Cellulär radiotelefon enligt krav 31, i vilken medlet för att identifiera en mängd första kombinerade söknings- och åtkomstkanaler innefattar medel för att identifiera en första kombinerad söknings och átkomstkanal som har en högsta mottagen signalstyrka.
33. Cellulär radiotelefon enligt krav 32, i vilken medlet för att testa innefattar medel för att testa huruvida den mottagna signalstyrkan för den första kombinerade söknings- och åtkomst- kanalen överskrider en pá förhand fastställd tröskel.
34. Cellulär radiotelefon enligt krav 33, i vilken medlen för användning av åtminstone en av de första kombinerade söknings- ocht åtkomstkanalerna innefattar' medel för användning' av' den första kombinerade söknings- och átkomstkanalen för att àtkomma det cellulära radiotelefonsystemet.
35. Cellulär radiotelefon enligt krav 21, i vilken det cellulära radiotelefonsystemet innefattar en mängd dedicerade styrkanaler m-»u o n; en q v av vn o ß vi u n I n o s u u n f n wo o u u u .man u o o u o » 1 n n .a vn nu: .un n o p 1 r p n n .a »c a o n y n n ~ u u n u. w nu o « n n n n 30 och en mängd àtkomstkanaler associerade med detta, varvid varje dedicerad styrkanal och åtkomstkanal sänder en systemidentifika- tion (SID) som är unik för det cellulära radiotelefonsystemet, varvid varje àtkomstkanal också sänder en digital färgkod (DCC), i vilken medlet för initialisering innefattar: medel, känsligt för aktivering av den cellulära radiotele- fonen, för identifiering av åtminstone en dedicerad styrkanal som har en på förhand fastställd systemidentifikation, och medel, känsligt för medlet för identifiering av den dedicerade styrkanalen, för identifiering av en mängd första àtkomstkanaler sonxhar den.pá förhand fastställda systemidentifi- kationen, och i vilken medlet för åtkomst innefattar: medel, känsligt för en krävd systemàtkomst, för identifie- ring av en mängd andra àtkomstkanaler utan hänsyn till systemi- dentifikationen sänd av mängden andra àtkomstkanaler, medel, känsligt för identifieringsmedlen för de andra kom- binerade söknings- och àtkomstkanalerna för jämförelse av den digitala färgkoden för åtminstone en i mängden andra åtkomst- kanaler med den digitala färgkoden motsvarande åtminstone en i mängden första àtkomstkanaler, och medel, känsligt för medlet för jämförelse, för användning av åtminstone en i. den andra mängden àtkomstkanaler för att átkomma det cellulära radiotelefonsystemet utan hänsyn till systemidentifikationen sänd av den åtminstone en i den andra mängden àtkomstkanaler om de digitala koderna överensstämmer.
36. Cellulär radiotelefon enligt krav 35, i vilken medlet för identifiering av en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler innefattar medel för identifiering av en mängd första kombinerade söknings- och àtkomstkanaler som har högsta mottagna signalstyrka och som har den på förhand fastställda systemidentifikationen.
37. Cellulär radiotelefon enligt krav 36, i vilken medlet för att identifiera en mängd andra kombinerade söknings- och àtkomst- kanaler innefattar medel för identifiering av en mängd andra kom- on- c c c :c n: o nu no c n oc co cc o oo , c a c oo c c c oc n o c c cec: c o o c » c | I :c co mc: ccc o c o c c c o n n: o l o o c o o o c I o c v; n; cc o occ fo: 31 binerade söknings- och âtkomstkanaler som har högsta mottagna signalstyrka utan hänsyn till systemidentifikationen.
38. Cellulär radiotelefon enligt krav 37, i vilken medlet för att jämföra den digitala färgkoden innefattar medel för jämförelse av den digitala färgkoden för en i mängden andra kom- binerade söknings- och âtkomstkanaler som har högsta mottagna signalstyrka med den digitala färgkoden för den motsvarande av mängden första kombinerade söknings- och âtkomstkanaler.
39. Cellulär radiotelefon enligt krav 38, i vilken medlet för identifiering en mängd andra kombinerade söknings- och åtkomst- kanaler innefattar medel för att lagra åtminstone några i den andra mängden andra kombinerade söknings- och âtkomstkanaler i en átkomsttabell, i en ordning med minskande mottagen signalstyr- ka, tillsammans med den motsvarande digitala färgkoden och utan den motsvarande systemidentifikationen.
40. Cellulär radiotelefon enligt krav 35, i vilken. den på förhand fastställda systemidentifikationen innefattar en hemsystemidentifikation.
SE9601877A 1994-09-20 1996-05-15 System och metoder för cellulär radiotelefonsystemåtkomst utan systemidentifikationsjämförelse SE517950C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US08/309,166 US5517673A (en) 1994-09-20 1994-09-20 Systems and methods for cellular radiotelephone system access without system identification comparison
PCT/US1995/011312 WO1996009735A1 (en) 1994-09-20 1995-09-06 Method and apparatus for accessing a cellular radiotelephone system without system identification comparison

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9601877D0 SE9601877D0 (sv) 1996-05-15
SE9601877L SE9601877L (sv) 1996-07-11
SE517950C2 true SE517950C2 (sv) 2002-08-06

Family

ID=23196980

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9601877A SE517950C2 (sv) 1994-09-20 1996-05-15 System och metoder för cellulär radiotelefonsystemåtkomst utan systemidentifikationsjämförelse

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5517673A (sv)
CN (1) CN1083231C (sv)
AU (1) AU692926B2 (sv)
CA (1) CA2174218C (sv)
SE (1) SE517950C2 (sv)
WO (1) WO1996009735A1 (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH07264657A (ja) * 1994-03-18 1995-10-13 Toshiba Corp 移動無線通信装置
SE503862C2 (sv) * 1994-06-27 1996-09-23 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och anordning för uppkoppling av förbindelse i analogt mobiltelesystem
US5809419A (en) * 1994-12-14 1998-09-15 Motorola, Inc. Method for reducing channel scanning time
KR0143316B1 (ko) * 1995-06-24 1998-08-17 김광호 셀룰라 단말장치에서 방해전파가 강한 약전계에서 서비스 진행방법
TW303559B (sv) * 1995-07-31 1997-04-21 Motorola Inc
US5920821A (en) * 1995-12-04 1999-07-06 Bell Atlantic Network Services, Inc. Use of cellular digital packet data (CDPD) communications to convey system identification list data to roaming cellular subscriber stations
US6041234A (en) * 1996-04-25 2000-03-21 Nokia Mobile Phones Limited Method and apparatus for registering a radio telephone subscriber unit wherein the subscriber unit remains tuned to the registering channel after successful registration
US5924032A (en) * 1996-09-24 1999-07-13 Nokia Mobile Phones Limited Mobile telephone having an improved probability of receiving an incoming call
US6144851A (en) * 1997-01-31 2000-11-07 At&T Wireless Services Inc. Method and apparatus for serving cell code assignment
US5987324A (en) * 1997-02-24 1999-11-16 Nokia Mobile Phones Limited Method to prevent cellular phone from receiving control channel of wrong system
US6044272A (en) * 1997-02-25 2000-03-28 Sbc Technology Resources, Inc. Mobile assisted handoff system and method
FI107688B (sv) * 1997-02-27 2001-09-14 Nokia Networks Oy Förfarande för att förverkliga dynamisk kanaltilldelning i ett cellulärt radiosystem
US6119002A (en) * 1997-10-06 2000-09-12 Nokia Mobile Phones Limited Mobile station having methods and apparatus for performing neighbor channel measurements from analog control channel
US6708040B1 (en) * 2000-06-19 2004-03-16 Rajiv Laroia Link level support of wireless data
US7187943B1 (en) * 2002-10-11 2007-03-06 Via Telecom Co., Ltd Apparatus for improving call transition efficiency in a wireless communication system
US20050148349A1 (en) * 2003-12-19 2005-07-07 Padmaja Putcha Cell selection on transitioning from dedicated mode in wireless communications devices
US7295750B2 (en) * 2004-12-30 2007-11-13 Finisar Corporation Access key enabled update of an optical transceiver
US8045981B2 (en) * 2005-08-18 2011-10-25 Qualcomm Incorporated System search to detect for a wireless communication network in a crowded frequency band
EP2070354B1 (en) * 2006-12-05 2018-07-25 Telefonaktiebolaget LM Ericsson (publ) System, apparatus and method for location related data interception

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5261117A (en) * 1984-12-28 1993-11-09 Motorola, Inc. Method to allow a radio transceiver to automatically select from amongst multiple radio systems
US4750198A (en) * 1986-12-12 1988-06-07 Astronet Corporation/Plessey U.K. Cellular radiotelephone system providing diverse separately-accessible groups of channels
US5101500A (en) * 1988-05-30 1992-03-31 Kabushiki Kaisha Toshiba Radio telecommunication apparatus
US4905301A (en) * 1988-07-28 1990-02-27 Motorola, Inc. Selective system scan for multizone radiotelephone subscriber units
SE500157C2 (sv) * 1989-09-13 1994-04-25 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande för att välja basstation, radiokanal och tidslucka vid en mobilstation
US5093926A (en) * 1989-09-29 1992-03-03 Motorola, Inc. Trunked communication system scanning method and apparatus
US5020091A (en) * 1989-12-26 1991-05-28 Motorola Inc. Automatic new radiotelephone system registration notification
JP2867538B2 (ja) * 1990-01-30 1999-03-08 日本電気株式会社 チャンネル選択方式
US5159625A (en) * 1990-10-24 1992-10-27 Gte Mobile Communications Service Corp. Method of selecting the cellular system with which a cellular mobile radiotelephone communicates
US5257399A (en) * 1990-11-28 1993-10-26 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Multiple access handling in a cellular communications system
JPH05110507A (ja) * 1991-10-16 1993-04-30 Toshiba Corp 移動無線通信装置
US5357559A (en) * 1991-12-12 1994-10-18 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Listening control channel in a cellular mobile radiotelephone system
US5255307A (en) * 1992-05-07 1993-10-19 Sony Electronics Inc. Status indicator control for cellular mobile telephone system

Also Published As

Publication number Publication date
SE9601877L (sv) 1996-07-11
CN1083231C (zh) 2002-04-17
CA2174218A1 (en) 1996-03-28
CN1135825A (zh) 1996-11-13
SE9601877D0 (sv) 1996-05-15
MX9601268A (es) 1998-11-30
CA2174218C (en) 2005-05-10
AU3547295A (en) 1996-04-09
US5517673A (en) 1996-05-14
WO1996009735A1 (en) 1996-03-28
AU692926B2 (en) 1998-06-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE517950C2 (sv) System och metoder för cellulär radiotelefonsystemåtkomst utan systemidentifikationsjämförelse
EP1236370B1 (en) System and method for the detection of service from alternate wireless communication systems
EP1086602B1 (en) Methods for reducing channel acquisition times in a radiotelephone communications system and related mobile terminals
RU2353074C2 (ru) Способ, устройство и система для выбора системы провайдера услуг
EP1689203B1 (en) Mobile communication terminal, mobile communication system, and roaming connection method
US6400948B1 (en) Systems and methods for acquiring a control channel
WO2007095474A2 (en) Technique for using the same wireless frequency channel in overlapping or adjacent coverage areas
JPH09271062A (ja) 携帯無線電話用の組織的な走査方法および装置
WO2001017297A1 (en) Method and apparatus for remote activation of wireless device features using short message services (sms)
JPH03226032A (ja) チャンネル選択方式
CN101040551A (zh) 在终端设备中采用改进的优选漫游列表
JP4603049B2 (ja) モバイルノードによって、選択された通信サービスを実施するために通信するネットワーク部分の選択を容易にする装置および関連方法
US20050143082A1 (en) Apparatus for scanning a mobile communication channel and method therefor
WO2001063944A2 (en) System and method for facilitating optimal service acquisition for a wireless phone
JP4495861B2 (ja) 無線通信チャネルマネージメント
US6834189B1 (en) Cellular communication system handover
KR100584444B1 (ko) 멀티밴드 이동통신 단말기의 셀 선택방법
US7218942B2 (en) Method for transmitting digital channel with priority of mobile communication terminal
KR100277100B1 (ko) 플렉스 방식 페이저의 자기위상 메시지 수신방법
KR100212049B1 (ko) 무선전화기의 채널 스캔방법
MXPA96001268A (en) Systems and methods for access to the cellular deradiotelefono system without comparison deidentification of the system
JP2003511926A (ja) ダイアル番号と呼発生スキームとを関連付ける方法
JP2006101342A (ja) 移動通信端末および移動通信端末の基地局接続先の切替判定方法
KR20010038034A (ko) 전화번호 발신 방법