SE517448C2 - Förfarande och anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell - Google Patents

Förfarande och anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell

Info

Publication number
SE517448C2
SE517448C2 SE9702079A SE9702079A SE517448C2 SE 517448 C2 SE517448 C2 SE 517448C2 SE 9702079 A SE9702079 A SE 9702079A SE 9702079 A SE9702079 A SE 9702079A SE 517448 C2 SE517448 C2 SE 517448C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
bellows
cover plate
cell
conductor
sealing
Prior art date
Application number
SE9702079A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9702079D0 (sv
SE9702079L (sv
Inventor
Anders Ullman
Martin Kroon
Sven-Erik Bohlin
Original Assignee
Akzo Nobel Nv
Permascand Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Akzo Nobel Nv, Permascand Ab filed Critical Akzo Nobel Nv
Priority to SE9702079A priority Critical patent/SE517448C2/sv
Publication of SE9702079D0 publication Critical patent/SE9702079D0/sv
Priority to DE19823463A priority patent/DE19823463C2/de
Priority to US09/084,021 priority patent/US6007687A/en
Priority to NO19982387A priority patent/NO319088B1/no
Priority to PL98326542A priority patent/PL186683B1/pl
Priority to FR9806839A priority patent/FR2763963B1/fr
Publication of SE9702079L publication Critical patent/SE9702079L/sv
Publication of SE517448C2 publication Critical patent/SE517448C2/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B9/00Cells or assemblies of cells; Constructional parts of cells; Assemblies of constructional parts, e.g. electrode-diaphragm assemblies; Process-related cell features
    • C25B9/60Constructional parts of cells
    • C25B9/65Means for supplying current; Electrode connections; Electric inter-cell connections

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)

Description

C330 35 5172448 diafragmat är en vansklig procedur. Därför måste diafragmats livslängd och livslängden på packningen synkroniseras. Trots att detta har förbättrats något genom att gummimattan exempelvis ersättes av en täckplåt (fig.2) och en packning (som t.ex. kan vara en polymer) så kvarstår dock problemet med att den kvarvarande packningen begränsar livslängden på det nya dyrbara asbestfria diafragmat, eftersom endast en läckande packning (av ett normalt antal i storleksordningen 80-100 st.) är tillräckligt för att stänga av cellen och ta den ur drift.
Ytterligare en komplicerande faktor är att anodema, p.g.a. de elektrokemiska cellernas storlek, måste monteras i cellerna på driftsplatsen.
EP-A1-0014595 avser en elektrokemisk cell för framställning av klor-alkali.
Denna cell innefattar en tilledare fäst till en cellbotten och en täckplåt som är direkt fastsvetsad i en fläns på tilledaren. Uppfinningen enligt EP-A1-0014595 har förutom sprickbenägenheten till följd av utvidgningskrafter (ca 2 mm skillnad i längdutvidgnlng mellan titan och koppar i cellbotten), belastats av nackdelen att det varit både svårt och dyrbart att åstadkomma en insvetsning i fält, d.v.s. på platsen för montering. Den kommersiella tillämpningen av EP-A1-0014595 har varit mycket begränsad.
Med förfarandet och anordningen enligt föreliggande uppfinningen har ovannämnda problem lösts genom tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell. Enligt uppfinningen avses ett förfarande för tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell, där cellen har en botten i vilken tilledare för cellens anoder är fästade, botten består av åtminstone ett basmaterial med hög elektrisk ledningsförmåga, företrädesvis koppar, och åtminstone en täckplåt som anordnas på basmaterialet mot cellens insida, där tilledaren har en tätningsfläns till vilken täckplåten förbindes, varvid en tilläggsplåt fastsättes mellan tilledare och täckplåt för att tjänstgöra såsom en bälg och där nämnda bälg fastgöres genom svetsning till tilledarens tätningsfläns respektive täckplåten.
Uppfinningen avser även en anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell, där cellen har en botten, tilledare för cellens anoder förankrade i cellbotten, en täckplåt som anordnas på botten mot cellens insida, där tilledaren har en tätningsfläns, där täckplåten år förbunden med tätningsflânsen via en bälg som är förankrad i tätningsfläns respektive täckplåt.
Föreliggande uppfinning löser problemen med sprickbildning i konstruktionen och har fördelen att tjäna såsom en flexibel och fjädrande övergång mellan anodtilledare och cellbotten/täckplåt. Uppfinningen erbjuder en säker tätning med en livslängd som överstiger själva cellens livslängd. Ytterligare fördelar är att cellen relativt enkelt, men framförallt säkert, kan svetsas ihop under fältmässiga förhållanden på driftsplatsen. Utbyte av enstaka anoder är nu möjligt och enkelt med konstruktionen enligt föreliggande uppfinning. 10 15 20 25 =fff=ß0 5173 448 Föreliggande uppfinning kan tillämpas på såväl nytillverkade som befintliga konstruktioner med täckplåtar. Täckplåten är lämpligen av titan och kan vara legerad med t.ex. ruthenium och eller palladium, och har företrädesvis en tjocklek av från ca 0,7 mm upp till ca 1,5 mm, eller kan vara belagd med ett lämpligt skyddskikt baserat på företrädesvis platinametall eller dess oxider. En betydelsefull fördel med föreliggande förfarande är att täckplåten kan förses med hål på alla de ställen där anoder skall anordnas. Företrädesvis har i detta utförande även en bälg, eller en del av en bälg, fästs medelst svetsning till täckplåten. På detta sätt blir monteringen mycket förenklad och kan göras direkt på monteringsplatsen. l förfarandet enligt uppfinningen pressas en tilläggsplåt av en tunn elastisk materialkvalitet för att tjänstgöra såsom en bälg. Tjockleken på bälgens plåt är lämpligen inom intervallet från ca 0,2 mm upp till ca 1,0 mm, företrädesvis från ca 0,4 upp till ca 0,7.
Bälgen är lämpligen tillverkad av titan, företrädesvis legerad med en eller flera av ämnena palladium, rutenium och/eller molybden för undvikande av korrosion i svetsspalterna. Genom användandet av en bälg av en tunn materialkvalitet och lämpligen viss form, så kan sidokrafter från termisk expansion etc. tas upp utan att pàkänningen på svetsfogen överskrider otillåtna värden.
Bälgen kan ha ett antal utformnigar. Bälgen innefattar åtminstone en utskjutande del som framställts genom exempelvis inpressning av en plan plåt som djupdragning, varmformning, vacuumformning etc.. Lämpligen innefattar bälgen ett flertal veckade partier utgàngsmaterial. Formningen, eller präglingen, kan utföras m.h.a. bildande ett antal utskjutande delar vilka åstadkommits genom ett flertal pressningar i en plåt. Den veckade bälgen kan därmed ha formen av bokstaven S eller Z, eller genom ett antal veckningar bilda ett flertal S eller Z i följd. Åtminstone en del av de föredragna utskjutande delarna pà bälgen bör vara relativt hög för att uppta termisk expansion. Bälgens höjd kan lämpligen vara från ca 10 mm och uppåt. Den övre gränsen är inte kritisk men sättes till högst ca 50 mm av praktiska skäl. Bälgens höjd är företrädesvis inom intervallet från ca 15 mm upp till ca 25 mm. Bälgens bredd förhåller sig i motsvarande grad till höjden och kan lämpligen ligga inom intervallet från ca 10 mm upp till ca 30 mm. Avståndet anpassas så att en god och säker svets kan säkerställas. Företrädesvis är täckplåten av en grövre materialtjocklek än bälgens plåttjocklek.
Bälgen kan även enligt en utföringsform vara utformad med ett mindre koncentriskt veckat parti, även kallat plisseringar, på valfri sida om bälgen. Dessa plisseringar är avsedda att uppta spänningar, s.k. riktspänningar, som uppstår vid 10 15 20 25 517 448 šII=šII=š =..s -' 4 I ' fixering/riktning av elektroden. Plisseringarna kan utformas med ett antal veckningar av bä|gen.
Enligt en föredragen utföringsform är bä|gen delad. Detta kan göras så att bä|gen tillverkas i två från början separata delar, eller att en färdig hel bälg delas i två eller flera bitar. Bälgen är lämpligen delad i partiet med dess högsta eller djupaste veck, företrädesvis l närheten av den högsta punkten på bä|gen. Vid användning av en delad bälg kan den del av bä|gen som skall vara anordnad nännast täckplåten först svetsas till täckplåten. Den del av bä|gen som skall vara anordnad till anod-tilledaren kan lämpligen fastsvetas till anod-tilledaren innan ihop-svetsning sker med motsvarande andra delen av bä|gen som är fäst till täckplåten. De respektive delar av bä|gen som anordnas till anod- tilledare respektive täckplåt, kan lämpligen fastsvetsas på verkstad. Slutmonteringen och ihopsvetsningen av bä|gen med respektive tillhörande delar, göres företrädesvis på platsen för anläggningen. Det är emellertid inte kritiskt i vilken ordning som svetsningarna utföres eller var, såvida åtminstone en av svetsningarna av bä|gen utföres på driftsplatsen. Genom detta förfarande undvikes att anoder till en hel cell måste vara fastsvetsade i täckplåten vid leveransen, vilket är mycket otympligt för industriell drift.
Vid svetsningen användes lämpligen en tillförlitig svetsmetod såsom TIG, plasma, laser eller motstàndssvetsning.
Den ovan beskrivna elektrokemiska cellen kan lämpligen användas för framställning av klor-alkali. Wd denna elektrokemiska framställning användes lämpligen ett diafragma anodnat mellan anod och katod för att skilja anodrum och katodrum. Denna separation kan även komma till stånd med semipermiabla och/eller jonselektiva membran l elektrolyten.
Genom utformandet med en bälg enligt förliggande uppfinning kan anoder mycket enkelt lossas genom att använda laser eller vattenskärnlng, eller genom att ett nibblingsverktyg, en stlcksàg, mikroplasmaskärare, eller liknande insättes i bälgens yta, varvid bä|gen skärs upp och anoden kan lyftas ur. Själva svetsytan på tilledaren förberedes åter för svetsning genom renskärning i en svarv och den gamla bälgresten ersätts med en ny som svetsas fast till anoden före âterinsvetsning av anoden till täckplåten. Svetsytan på täckplåten där bä|gen varit fäst, kan förberedas för ny svetsning genom insats av hàlpunsch.
Uppfinningen belyses härnedan med hjälp av de bilagda ritningarna, vilka endast är att betrakta som utföringsformer och inte på något sätt begränsande för patentskyddets omfattning. 10 15 20 25 . l I - -30 . . . 35 I 0 u ø co 517 Figur 1 och 2 avser konstruktioner enligt teknikens ståndpunkt. Figur 3 visar uppfinningen och en utföringsform av uppfinningen. Figur 4 avser olika utföringsformer av bälgen enligt uppfinningen. Figur 5 och 6 visar ytterligare utföringsformer enligt uppfinningen.
Figur 1 visar en elektrokemisk cell med en anod-tilledare (1) fastgjord med mutter (4) i cellbotten (2), en fläns (6) och en klack (3) på tilledaren, samt en flexibel gummimatta (5) anordnad på cellbotten.
Figur 2 illustrerar en elektrokemisk cell med en anod-tilledare (1) fastgjord med mutter (4) i cellbotten (2), en fläns (6) och en klack (3) på tilledaren, och en täckplàt (8) anordnad på cellbotten. Tätningen mellan titanplåten och tilledaren åstadkommes i detta fall medelst en specialpackning (7).
Figur 3 avser en konstruktion av en elektrokemisk cell enligt föreliggande uppfinning. Den elektrokemiska cellen innehåller en anod-tilledare (1) fastgjord med mutter (4) i cellbotten (2), en fläns (6) och en klack (3) pà tilledaren, och en täckplàt (8), en isolering (16) anordnad på cellbotten (2). Enligt denna uppfinningen så svetsas (10;11) en bälg (9), i form av en mellanliggande veckad plåt, till täckplàten (8) respektive till flänsen (6) på tilledaren (1). Bälgen (9) kan, såsom visas i figuren enligt en föredragen utföringsform, vara delad i två eller flera delar (14;15). Fastsvetsnlng (12) av bälgens respektive fria ändar (14 och 15) sker då lämpligen först vid slutmontering på plats. Enligt en icke visad utföringsfonn kan isoleringen (16) vara relativt hög, och isoleringen med täckplàt (8) ovanpå isoleringen, kan stäcka sig upp till bälgens högsta punkt vid svetsfogen (12). Bälgen svetsas i denna utföringsform i sin högsta punkt (12) till täckplàten. lsoleringens tjocklek kan därmed vara i intervallet 10-30 mm. Bälgen kan även vara försedd med plisseringar (17).
Figur 4 visar ett flertal former av utföringar av bälgen (9) avsedda för varierande typer av påkänningar. S-form (a), Z-form (b), eller ett flertal sammanlänkande S- (c) eller Z-fromer (d), eller annan varierad veckning (e).
Figur 5 visar en svetsfixtur för en elektrokemisk cell i en utföringsform enligt föreliggande uppfinning. Anoderna bör vara anordnade så att de är planparallella med cellbottens kortsida och vinkelräta mot cellbotten. Detta åstadkommes lämpligen genom att anodernas topp samt flänsen (6) fixeras i en flxtur där anoderna kan arrangeras upp och ned. Över de sålunda anordnade anoderna placeras samtliga bälgar, alternativt täckplàt med bälgar, varvid fixering sker med svetsfixturen (18), som medelst gängning låser bälgen mot flänsen (6), varvid fatssvetsning kan ske (10). Svetsning kan även ske med halvautomatisk flxtur som fästes på fixturen (18). Efter samma princip kan bälgen nu låsas (13) varvid fixturen (18) byts ut mot en större flxtur enligt samma princip som låser (13) bälgen. Således fungerar svetsfixturen så att den använder gängan i anodens kopparstav, tilledaren (1), som anbringningspunkt och med vars hjälp man kan pressa den tunna bälgen mot flänsen (6) och åstadkomma en svets (10). Svetsfixturen kan vidare innehålla gaskanaler för tillförande av skyddsgas i närheten av svetsen (10) samtidigt som den utgör fästpunkt för en rotationsfixtur som används för att erhålla en rotationssymmetrisk svetsfog (10) genom att låta fixturen rotera kring anodens längdaxel.
Figur 6 illustrerar i ytterligare en utföringsform en bälg (20) i två delar, en inre bälghalva (21) som svetsas (23) till flänsen (24), respektive en yttre bälghalva (22) som svetsas (25) till tâckplåten (26), samt ihop-svetsning (27) av de fria ändama av bälghalvoma.

Claims (10)

10 15 20 25 » a»| t | a: g I cl v00: 517 4478 _: '- PATENTKRAV
1. Förfarande vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell, där cellen har en botten (2) i vilken tilledare (1) för cellens anoder är fästade, botten består av åtminstone ett basmaterial med hög elektriskledningsförmåga, företrädesvis koppar, och åtminstone en täckplåt (8) som anordnas på basmaterialet mot cellens insida, där tilledaren har en tätningsfläns (6) till vilken täckplåten förbindes, k ä n n e t e c k n at därav, att en tilläggsplåt fastsättes mellan tilledare och täckplåt för att tjänstgöra såsom en bälg (9;20), där nämnda bälg fastgöres genom svetsning (10; 11) till tilledarens tätningsfläns (6) respektive täckplåten (8).
2. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n at därav, att cellen användes vid framställning av klor-alkali.
3. Förfarande enligt patentkrav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n at därav, att nämnda cell innehåller åtminstone en anod och en katod, och att mellan anod och katod är anordnat ett diafragma för att avskilja ett anodrum och ett katodrum.
4. Förfarande enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a t därav, att bälgen (9) är delad och fastsvetsas (10) vid montering av täckplåt (8) till anod- tilledare (1).
5. Förfarande enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a t därav, att bälgen (9;20) består av en inre (15;21) och en yttre bälghalva (14;22), där den inre bälghalvan (21) svetsas (23) till flänsen (24) och den yttre bälghalvan (14;22) svetsas (25) till täckplåten (26), varefter bälghalvorna svetsas ihop (27).
6. Förfarande enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a t därav, att bälgen (9) präglas genom djupdragning, varmformning eller vacuumformning.
7. Förfarande enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a t därav, att täckplåten är av en grövre materialtjocklek än bälgens plåttjocklek.
8. Anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell, där cellen har en botten (2), tilledare (1) för cellens anoder förankrade i cellbotten, en täckplåt (8) som anordnas på botten mot cellens insida, där tilledaren har en tätningsfläns (6), k ä n n e t e c k n a t därav, att täckplåten är förbunden med tätningsflänsen via en bälg (9) som är förankrad i tätningsfläns respektive täckplåt.
9. Anordning enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a t därav, att bälgen (9;20) är delad.
10. Anordning enligt krav 8 eller 9, k ä n n e t e c k n at därav, att bälgen (9;20) består av en inre bälghalva (15; 21) och en yttre bälghalva (14;22).
SE9702079A 1997-05-30 1997-05-30 Förfarande och anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell SE517448C2 (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9702079A SE517448C2 (sv) 1997-05-30 1997-05-30 Förfarande och anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell
DE19823463A DE19823463C2 (de) 1997-05-30 1998-05-26 Vorrichtung zum Abdichten einer Deckplatte und deren Verwendung für eine Elektrolysezelle
US09/084,021 US6007687A (en) 1997-05-30 1998-05-26 Method and device for sealing a cover plate for an electrolytic cell
NO19982387A NO319088B1 (no) 1997-05-30 1998-05-26 Fremgangsmate og anordning ved elektrolyse
PL98326542A PL186683B1 (pl) 1997-05-30 1998-05-28 Sposób i urządzenie do uszczelnienia płyty pokrywy elektrolizera
FR9806839A FR2763963B1 (fr) 1997-05-30 1998-05-29 Procede et dispositif d'etancheification dans une cellule d'electrolyse

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9702079A SE517448C2 (sv) 1997-05-30 1997-05-30 Förfarande och anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9702079D0 SE9702079D0 (sv) 1997-05-30
SE9702079L SE9702079L (sv) 1998-12-01
SE517448C2 true SE517448C2 (sv) 2002-06-04

Family

ID=20407200

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9702079A SE517448C2 (sv) 1997-05-30 1997-05-30 Förfarande och anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell

Country Status (6)

Country Link
US (1) US6007687A (sv)
DE (1) DE19823463C2 (sv)
FR (1) FR2763963B1 (sv)
NO (1) NO319088B1 (sv)
PL (1) PL186683B1 (sv)
SE (1) SE517448C2 (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US9217731B2 (en) 2010-05-21 2015-12-22 Kabushiki Kaisha Toshiba Welding inspection method and apparatus thereof
US20110284508A1 (en) * 2010-05-21 2011-11-24 Kabushiki Kaisha Toshiba Welding system and welding method
CN111347157B (zh) * 2018-12-21 2023-04-28 松下知识产权经营株式会社 激光焊接装置以及激光焊接方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4051008A (en) * 1976-03-31 1977-09-27 Olin Corporation Flanged connection means for anode posts in electrolytic diaphragm cells
US4121994A (en) * 1977-11-17 1978-10-24 Hooker Chemicals & Plastics Corp. Anode support means for an electrolytic cell
US4211629A (en) * 1979-02-12 1980-07-08 Diamond Shamrock Corporation Anode and base assembly for electrolytic cells

Also Published As

Publication number Publication date
NO982387L (no) 1998-12-01
DE19823463A1 (de) 1998-12-03
NO319088B1 (no) 2005-06-20
DE19823463C2 (de) 2001-06-13
US6007687A (en) 1999-12-28
SE9702079D0 (sv) 1997-05-30
NO982387D0 (no) 1998-05-26
SE9702079L (sv) 1998-12-01
PL326542A1 (en) 1998-12-07
FR2763963A1 (fr) 1998-12-04
FR2763963B1 (fr) 2000-08-04
PL186683B1 (pl) 2004-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2327118B1 (en) Seal ring and associated method
CA1110202A (en) Bipolar electrode
EP2862960A1 (en) Bipolar alkaline water electrolysis unit and electrolytic cell
CN101924328B (zh) 堆栈式多间隙气体开关
CN110000434B (zh) 夹层式阴极装置、阴极群孔电解加工工装夹具及工艺方法
KR101587819B1 (ko) 전기화학적 프로세서용 컨택 링
CN106457484A (zh) 具有内部可移动元件和低相对电容率套筒的用于激光切割的喷嘴
JPH0647758B2 (ja) 電解槽と陽極
SE517448C2 (sv) Förfarande och anordning vid tätning av en täckplåt till en elektrolytisk cell
CN113305381B (zh) 一种用于旋印电解加工的分块式阴极工具
US4121994A (en) Anode support means for an electrolytic cell
US5310468A (en) ECM slave assembly
CN110257860B (zh) 一种复合成型的阳极导电装置及其制造方法
CN115502494B (zh) 用于直纹面叶片电解加工的角度可调的阴极装置及其用法
US6576098B2 (en) Metal cathode sheet
CN106238842B (zh) 用于低速走丝线切割加工微细工具电极的旋转机构及机台
CN111954728A (zh) 铝熔炉用的多层过渡接头及其制造方法
CN110756985B (zh) 一种用于扩散连接结构的组坯定位装置及其定位方法
CA2905022C (en) Method of welding porous body flow path
CN220520667U (zh) 一种防护面罩电镀加工用转接装置
CN220951970U (zh) 钛合金凝壳炉动密封安装防止骨架油封翻边的专用工具
CN217332115U (zh) 一种镀层结合强度的测试装置
US4028210A (en) Connection means for anode posts in electrolytic diaphragm cells
US2306757A (en) Electrolytic cell
CN110411613A (zh) 导气垫圈及其制造方法

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed