SE516121C2 - Anordning vid upprullningsbart segel för segelbåt - Google Patents

Anordning vid upprullningsbart segel för segelbåt

Info

Publication number
SE516121C2
SE516121C2 SE0003932A SE0003932A SE516121C2 SE 516121 C2 SE516121 C2 SE 516121C2 SE 0003932 A SE0003932 A SE 0003932A SE 0003932 A SE0003932 A SE 0003932A SE 516121 C2 SE516121 C2 SE 516121C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sail
roller
line
rotatable
settlement
Prior art date
Application number
SE0003932A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0003932D0 (sv
SE0003932L (sv
Inventor
Mathias Lindstroem
Original Assignee
Selden Mast Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Selden Mast Ab filed Critical Selden Mast Ab
Priority to SE0003932A priority Critical patent/SE516121C2/sv
Publication of SE0003932D0 publication Critical patent/SE0003932D0/sv
Priority to AU2002211156A priority patent/AU2002211156A1/en
Priority to PCT/SE2001/002343 priority patent/WO2002034619A1/en
Publication of SE0003932L publication Critical patent/SE0003932L/sv
Publication of SE516121C2 publication Critical patent/SE516121C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H9/00Marine propulsion provided directly by wind power
    • B63H9/04Marine propulsion provided directly by wind power using sails or like wind-catching surfaces
    • B63H9/08Connections of sails to masts, spars, or the like
    • B63H9/10Running rigging, e.g. reefing equipment
    • B63H9/1021Reefing
    • B63H9/1028Reefing by furling around stays
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H9/00Marine propulsion provided directly by wind power
    • B63H9/04Marine propulsion provided directly by wind power using sails or like wind-catching surfaces
    • B63H9/06Types of sail; Constructional features of sails; Arrangements thereof on vessels
    • B63H9/067Sails characterised by their construction or manufacturing process
    • B63H9/0673Flying sails, e.g. spinnakers or gennakers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H9/00Marine propulsion provided directly by wind power
    • B63H9/04Marine propulsion provided directly by wind power using sails or like wind-catching surfaces
    • B63H9/08Connections of sails to masts, spars, or the like
    • B63H9/10Running rigging, e.g. reefing equipment
    • B63H9/1021Reefing
    • B63H2009/105Reefing using drives for actuating reefing mechanism, e.g. roll reefing drives
    • B63H2009/1057Reefing using drives for actuating reefing mechanism, e.g. roll reefing drives using sheaves being friction driven by endless ropes or by ropes having two free ends

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Sustainable Energy (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Storing, Repeated Paying-Out, And Re-Storing Of Elongated Articles (AREA)

Description

n. -uuv u. u n u 516 121 i en fast punkt längst fram på båten (i vissa fall på ett fast eller rörligt monterat peke) och skötas på samma sätt som en genua. Spinnakern däremot "hälsas" på en temporärt, på masten monterad, spinnakerbom och skotas både i lä och lovart samti- digt. Lovartskotet styr spinnakerns och spinnakerbommens vinkel mot vinden, läskotet styr spinnakerns form. Gennakern kan gippas på samma sätt som en genua eftersom halshornet är fixe- rat längst fram på båten. Spinnakern kräver minst en man på däck och spinnakerns halshorn lossas vid gipp från spinnaker- bommen. Gasten flyttar bommen till andra sidan och det är en avsevärt mer komplicerad procedur att hantera en spinnaker än en gennaker.
Tack vare sin asymmetriska och därmed mer aero- dynamiska form har gennakern vunnit mark även på tävlingsba- norna där den idag används allt flitigare. Många entypsklasser har helt gått över från spinnaker till gennaker. Dessa båtar har då ofta ett peke monterat i stäven.
Att segla en gennaker är alltså relativt enkelt och det kräver ingen stor besättning. Två personer är ofta fullt tillräckligt. De besvärligaste momenten är sättning och nedtagning, eftersom seglet dels är stort, ungefär samma yta som en spinnaker, och dels på grund av att det inte är fäst vid något stag. Utvecklingen för att göra gennakern än mer lätthan- terlig har därför gått mot system för att underlätta just sätt- ning och nedtagning. Två olika metoder finns idag: I. Strumpa II. Rulle Båda dessa metoder har sina för- och nackdelar.
I. Strumpa Strumpan utgörs av avlång kanal av tunn segel- duk som är lika lång som gennakern är hög och har en diameter på några decimeter så att gennakern får plats inuti. Längst ner på strumpan är en plasttratt påsydd. Seglet packas i strumpan ~ u. .- - .v 'upp 516 121 och vid sättning hissas den bildade "korven" upp efter att seg- lets halshorn fästs i fören och skoten dragits bak till sitt- brunnen. Tratten hissas med en separat lina. Därefter är det bara att skota hem i lä. Tratten åker upp automatiskt sista biten då vinden fyller seglet och strumpan följer med upp som ett dragspel. Strumpan med tratten sitter kvar ovanför seglet vid segling. Då seglet ska tas ner drar man från däck ner tratten med en separat lina så att seglet kollapsar och bildar en korv som sedan lätt kan tas ned och stuvas i segelsäcken.
Fördelar: D Ingen begränsning avseende seglets form. Även spinnakrar kan tas ned m.h.a. strumpa.
D Seglet är, då strumpan är neddragen, helt inneslutet och kan inte fladdra ut oavsiktligt.
Nackdelar: U Kräver manöverlinor som går upp mot masten.
D Strumpan sitter i toppen mellan fallintaget och seglet då seglet är uppe. Detta gör att seglet inte kan hissas ända upp vilket kan ge ett oroligt segel eftersom det då inte sitter i en fix punkt.
U Strumpan kan då den hissas/halas fastna i blocket för manö- verlinan och kan medföra att strumpan inte går att få ner över seglet, samt för att hissa upp tratten/strumpan vid sättning.
O Kräver ofta en man pà däck för att få ner strumpan över seg- let.
II. Rulle Det finns sedan några år tillbaka ett antal tillverkare av s.k. gennakerrullar. Det finns två typer; rullar med enkel lina (genuarullen typ Furlex®) och rullar med rundgàende (ändlös) lina. Eftersom seglet är flygande och inte rullas runt en profil såsom t.ex. genuarullen Furlex® bestäms annu: 516 121 antalet varv som krävs för att rulla in seglet till stor del av vindstyrkan samt av hur mycket man håller emot med skotet. Även då segel och rulle hanteras för nedtagning, packning, förvaring och uppsättning kan det vara svårt att behålla kontrollen över "rätt antal varv" med lina på rullen. Det har därför visat sig att rundgàende lina är att föredra eftersom man då inte är begränsad av ett visst antal varv på rullen. Rullen fästes mellan seglets halshorn och båten. Vid inrullning sträcks seglets förlik upp och därefter är det bara att dra i inrull- ningslinan så rullas seglet upp. I toppen sitter en svirvel som gör att inte fallet snurrar med. För att inrullningarna ska fungera krävs två saker: 1. Någon form av band i förliket med sådan vrid- styvhet att seglet kan rullas upp kring det. Man använder idag olika typer av band, wire, styv tamp eller webbingband som alla sys in i förliket på seglet. Bandet skall även kunna ta belast- ningen då seglet sträcks upp före inrullning samt vara så böjlig att det kan packas i en segelsäck. 2. Att seglet är relativt plant och inte har allt- för stor skuldra. Det blir annars för mycket "påse" som inte kan rullas in på ett bra sätt.
Punkt två ovan innebär en kompromiss mellan rullbarhet och segelprestanda. En gennaker är enligt definition ett bukigt "påsigt" segel med stor skuldra men för att med dagens rullar få acceptabel rullbarhet krävs att man minskar såväl skuldra som buk kraftigt. Dessa "plattare" segel får då mer karaktären av stor lättvindsgenua än gennaker. Detta är förmodligen en av anledningarna till att rullgennakrar inte blivit någon större marknadssuccé.
Fördelar: U Enkelt och säkert att rulla in från sittbrunnen.
U Seglet kan hissas i topp eftersom det inte krävs plats för en strumpa ovanför seglet. -v 516 121 D Inga manöverlinor krävs som går upp i masten för att bärga seglet.
Nackdelar: U Kräver att man har någon form av likband i förliket att rulla kring vilket ger ett dyrare segel.
D Kräver att seglet sträcks upp kraftigt för att inrullningen skall bli effektiv.
U Det finns en risk att seglet fladdrar ut oavsiktligt om det sitter kvar i masten under hårdare vindstyrkor.
Huvudändamålet med den föreliggande uppfin- ningen är därför i första hand att åstadkomma en anordning som bl.a. löser de ovan sagda problemen effektivt och säkert.
Sagda ändamål uppnås medelst en anordning enligt det ovan angivna och som i huvudsak kännetecknas därav, att sagda lina är sammankopplad med seglet att snörpa samman detsamma i höjdled när rullen roteras i dess ena riktning, att seglet är anordnat att inrullas med hjälp av sagda rulle efter hopsnörpningen av seglet, och att inrullningen är anordnad att åstadkommas kring mellan rullen och masten sig sträckande roterbart förlik.
Uppfinningen beskrives nedan såsom ett föredra- get utföringsexempel, varvid hänvisas till de bifogade ritning- arna på vilka Fig 1 visar en schematisk sidovy av en segelbåt som har ett segel med en anordning enligt den föreliggande upp- finningen, Fig 2 visar en anordning enligt uppfinningen på närmare håll, Fig 3 visar en sprängvy av anordningen, Fig 4 Fig 5 visar linor kopplade till anordningen, visar i perspektiv anordningen snett från sidan, v o. »c v-a .v u-.. w. v - - v p a v .ca- u v~ u. 516 121 Fig 6 visar anordningen med sammankopplade linor, Fig 7 visar anordningen och dess vridbara övre del, Fig 8 visar anordningen sedd från en något annorlunda vinkel, och Fig 9 visar i överdriven storlek uppfinningen i verksamt segelläge.
Enligt den föreliggande uppfinningen innefattar ett hjälpmedel för att kunna rulla ett segel en anordning 1 av det slag som exempelvis visas på ritningen i Fig 2. En sådan anordning 1 vid segel 2 och då företrädesvis en gennaker för en segelbåt 3 och som företrädesvis uppvisar asymmetrisk form samt som är anordnat upprullbart med hjälp av en rulle 4 har rullen 4 anordnad på speciellt sätt. Mellan seglet 2 och rullen 4 sträcker sig nämligen en lina 5, och den sagda rullen 4 är anordnad påverkbar att roteras i önskad riktning 6 resp 7, var- vid linan 5 är anordnad att upprullas på rullen 4 och att sagda lina 5 är sammankopplad med seglet 2 att snörpa, d.v.s. draga samman detsamma i höjdled H när rullen roteras i dess ena rikt- ning 6 eller 7. Seglet 2 är vidare anordnat att inrullas med hjälp av sagda rulle 4 och en ytterligare del 12 efter hop- snörpningen av seglet 2 i höjdled H så att seglets buk B elimi- nerats genom att ha dragits ihop till en rak del av seglet ifråga. Den sagda inrullningen av seglet 2 är anordnad att åstadkommas kring ett mellan rullen 4 och masten 8 sig sträck- ande roterbart förlik 9.
Den sagda som snörplina 5 benämnda linan är lagrad upprullbar på en linrulle 4 som i huvudsak sträcker sig vertikalt och snörplinan 5 är vridfast förbindbar med en med infästningen 50 för sagda linrulle 4 nedtill till båtens 3 däck ll förbunden vriddel 12. 516 121 Linrullen 4 är lagrad gemensamt vridbar kring förlikets vridaxel 13. Vriddelen 12 bildas av en del som funge- rar som en vridarm som snörplinan 5 är rörligt förbunden med på avstånd L från sagda vridarms mittbelägna vridaxel 14 som i huvudsak är anordnad vertikal eller något lutande upp mot mastens övre del 8A i riktning från båtens sagda däck 11. Den sagda vriddelen 12 bildas enligt det föreslagna utföringsexemp- let av en övre skàlformig rullhöljesdel och som uppvisar en tvärgående genomföringsöppning 10 för snörplinan 5. En rulle 16 eller annat med snörplinan 5 samverkande anliggníngsorgan, för att omlänka snörplinan 5 som löper mellan rullen 4 och seglet 2 är anordnad att åstadkomma friktionsminskande omlänkning av den sagda snörplinan 5 vid dess själva omlänkning. Exempelvis kan en rundad kant hos öppningen 10 fungera som mjuk omlänkning för snörplinan 5.
En av en manöverlina 17 vridbart påverkbar vriddel 18 är förbunden med den sagda rullen 4 att gemensamt kunna roteras såsom en enhet och kan roteras fritt kring sagda vridaxel 14.
Företrädesvis är den sagda manöverlinan 17 runtgående, såsom visas som exempel i Fig 2 men den kan även vara förbunden med dess som upprullningshjul 18 utformade vrid- del, d.v.s. att manöverlinan 17 kan vara enkel och inte dubbel såsom enligt det visade exemplet.
Nedtill täckes rullen 4 samt därmed vridbart förbundna upprullningshjul 18 av ett skålformigt hölje 21 som är sammankopplingsbart med dess utmed omkretsen sig sträckande öppningskant 22 att tätt men utan att vara vridbart förbundna kunna sammankopplas med en motsvarade passande motvänd omkrets- kant 23 hos den övre höljesdelen 12, såsom exempelvis visas i Fig 5. Rullen 4 och upprullningshjulet 18 bildas av en gemensam sammankopplad eller enskild roterbar del 35. 516 121 Den sagda manövreringslinan 17 sträcker sig med sina parter 17A, l7B ut genom ett antal genomföringsöppningar 24, 25 hos den sagda rullhöljesdelen 21.
Det sagda förliket 9 hos seglet 2 är lagrat vridbart förbundet med mastens övre del 8A via en svängbart lagrad fästlina 26 eller annan vridbar lagringsdel och det sagda förliket bildas av ett böjligt vridstyvt band 9.
Nedtill 9A är förliket 9 sammankopplat med båtens däck 11 via de sagda till en gemensam vridenhet 27 sammankopplade delarna 4, 12, 14, 18, 21 och en som dubbelled utformad vridinfästning 50 till en förankring 28 på däck 11.
En tvärgående kopplingsaxel 29 för förlikets 9 nedre del 9A mottages i passande urtagningar 30, 31 hos den övre höljeshalvan 12. På en sagda svängbart lagrad ovridbar axel 14 är således en sammankopplad snörplinerulle 4 och ett manöverlinvridhjul 18 fritt roterbart lagrad. En sagda roterbar gemensam del 35 är mottagen invändigt i ett tvådelat hölje, varvid genomföringsöppningar 10, 24, 25 för snörplinan 5 resp för en manövreringslina 17 är anordnade hos resp höljesdelar 12 resp 21 och att ena höljesdelen 12 samt den roterbara delen 35 är svirvlade förbundna med varandra. Snörplinan 5 sträcker sig såsom visas i Fig 1 mellan seglets 2 nedre och övre spetsparti 32, 33 och är förbunden med och styrd av seglet 2 utmed dess höjd av ett antal kombinerade fäststyrningar 34 på seglet.
Funktionen av den ovan beskrivna anordningen är enligt följande: Den föreliggande anordningen 1 innefattar såle- des en vridrulle som skiljer sig från de befintliga förut kända segelrullningsrullarna genom att en snörplina 5 är anordnad att först draga ihop seglet 2 i höjdled H innan inrullningen av seglet 2 kring en vridaxel startar automatiskt. 516 121 Inrullningen av seglet 2 startar och sker automatiskt vid fortsatt drag i manövreringslinan 17 och när snörplinan 5 sträckts ut.
Man får därigenom gennakerseglet 2 som uppvisar stor skuldra samt djup buk B att anta önskad planare "genua- form" innan inrullningen av seglet 2 påbörjas. Snörpningen av seglet 2 i höjdled H startar automatiskt när man tar hem i den företrädesvis manuellt påverkade som inrullningslina fungerande manöverlinan 17. Först när snörplinan 5 är helt sträckt startar själva inrullningen av seglet 2 genom att snörplinan 5 samver- kar i sträckt läge med den roterbara som en arm fungerande övre höljesdelen 12. Upprullningen av seglet 2 sker genom rullning kring seglets likband 9.
Likbandet 9 är av samma slag som ovan angivits och även i före- liggande fall kräves att seglet 2 sträcks upp innan inrull- ningen av detsamma påbörjas och steg för steg sker detta enligt följande: Inrullning: 1. Ta hem i fallet så att seglet förlik 9 sträcks upp. 2. Ta hem i inrullningslinan 17. Snörplinan 5 drar då först ihop seglet 2 med hjälp av rullen 4 varefter då snörplinan 5 är helt sträckt höljesdelen 12 börjar att rotera och vrida upp seglet runt förliket 9. 3. Fallet släpps och segelrulle och toppsvirvel och själva rullen kan som en gemensam enhet tagas ned och stuvas i segelsäcken etc. Liket 9 tillåter tack vare dess böjlighet att seglet kan vikas samman. 516 121 10 Sättning: 1. Rullen 27 som är fäst i gennakerns halshorn fästes framtill 3A på båten 3. 2. Fallet fästes till en till seglets fallhorn kopplad svirvel. 3. Skoten och manöverlinan 17 drages sedan till sittbrunnen 36. 4. Det hoprullade seglet 2 hissas i topp. 5. Drag i läskotet så rullas seglet 2 ut. 6. Fallet släppes något så att seglet får form.
Fördel gentemot befintliga rullar U Gennakern kan sys med stor skuldra och buk tack vare att snörplinan 5 gör att seglets buk drages ihop varigenom seg- let 2 ändå rullas in effektivt. Man kan alltså rulla in en "riktig" gennaker till skillnad från dagens rullar som endast klarar av att rulla in kraftigt nedskurna segel.
Uppfinningen är naturligtvis inte begränsad till det ovan beskrivna och på de bifogade ritningarna visade utförandet. Modifieringar är möjliga, särskilt när det gäller de olika delarnas beskaffenhet, eller genom användande av lik- värdig teknik, utan att man frångàr skyddsområdet för uppfin- ningen, såsom den definieras i patentkraven. Exempelvis kan rullen bildas av en övre tvärställd rulldel på vilken snörp- linan först upplindas och att sagda tvärställda rulle påverkas när den rullat in så mycket snörplina att en med linan förbun- den vridpåverkningsarm av sagda arm att rotera sagda hela rull- enhet som kan uppvisa formen av ett kors eller ett T.

Claims (15)

0 Aceon n n nu f nu 516 121 ll P a t e n t k r a v
1. Anordning (1) vid segel (2) för segelbåt (3) och som företrädesvis uppvisar asymmetrisk form samt som är anordnat upprullbart med hjälp av en rulle (4) och att mellan seglet (2) och rullen (4) sträcker sig en lina (5), och att sagda rulle (4) är anordnad påverkbar att roteras, varvid linan (5) är anordnad att upprullas på rullen (4), kännetecknad därav, att sagda lina (5) är sammankopplad med seglet (2) att snörpa samman detsamma i höjdled (H) när rullen (4) roteras i dess ena riktning (6 eller 7), att seglet (2) är anordnat att inrullas med hjälp av sagda rulle (4) efter hopsnörpningen av seglet (2), och att inrullningen är anordnad att åstadkommas kring mellan rullen (4) och masten (8) sig sträckande roterbart förlik (9).
2. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad därav, att snörplinan (5) är lagrad upprullbar pà en linrulle (4) och att snörplinan är vridfast förbindbar med en med infästningen (50) för förliket (9) förbunden vriddel (12).
3. Anordning enligt patentkrav 2, kännetecknad därav, att linrullen (4) är lagrad gemensamt vridbar kring för- likets vridaxel (13).
4. Anordning enligt något av patentkraven 2-3, kännetecknad därav, att vriddelen (12) bildas av en vridarm som snörplinan (5) är rörligt förbunden med på avstånd (L) från sagda vridarms vridaxel (14).
5. Anordning enligt patentkrav 4, kännetecknad därav, att vridarmen (12) uppvisar en genomföringsöppning (10) för snörplinan (5).
6. Anordning enligt något av patentkraven 2-5, kännetecknad därav, att vriddelen (12) bildas av en övre rull- höljesdel. 516 121 12
7. Anordning enligt något av ovan angivna patent- krav, kännetecknad därav, att en med en manöverlina (17) för- bunden vriddel (18) är sammankopplad med snörplinerullen (4) för snörplinan (5) till bildandet av en gemensam rulle (35).
8. Anordning enligt patentkrav 7, kännetecknad därav, att sagda manöverlina (17) är runtgående.
9. Anordning enligt något av patentkraven 7-8, kännetecknad därav, att nedtill täckes rullen (35) av ett hölje (21) som är anordnat att inkapsla manövreringsrullen (18).
10. Anordning enligt patentkrav 9, kännetecknad därav, att manövreringslinan (17) sträcker sig ut genom ett antal genomföringsöppningar (24, 25) hos sagda rullhöljesdel (21).
11. Anordning enligt något av ovan angivna patent- krav, kännetecknad därav, att förliket (9) är vridbart förbudet med mastens övre del (8A) via en svängbart lagrad lina (26).
12. Anordning enligt något av ovan angivna patent- krav, kännetecknad därav, att förliket bildas av ett böjligt vridstyvt band (9).
13. Anordning enligt något av ovan angivna patent- krav, kännetecknad därav, att snörplinan (5) sträcker sig mellan seglets (2) resp nedre och övre spetsparti (32, 33) och är förbunden med och styrd av seglet (2) utmed dess höjd.
14. Anordning enligt patentkrav 7, kännetecknad därav, att på en svängbart lagrad företrädesvis ovridbar axel (14) är en snörplinerulle (4) och ett manöverlinvridhjul (18) fritt roterbart lagrad, att en sagda roterbar del (35) är mottagen invändigt i ett tvådelat hölje (27), varvid genomfö- ringsöppningar (10, 24, 25) för snörplinan (5) resp en manövre- ringslina (17) är anordnade hos resp höljesdelar och att ena höljesdelen (12) samt den roterbara delen (35) är svirvlande förbundna med varandra. n v.
15. tecknad därav, att höljet dess axel (14). 516 121 13 9 och 14, känne- Anordning enligt patentkrav 7, (21) är anordnat ovridbart relativt
SE0003932A 2000-10-27 2000-10-27 Anordning vid upprullningsbart segel för segelbåt SE516121C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0003932A SE516121C2 (sv) 2000-10-27 2000-10-27 Anordning vid upprullningsbart segel för segelbåt
AU2002211156A AU2002211156A1 (en) 2000-10-27 2001-10-26 Device at a furlable sail for a sail-boat
PCT/SE2001/002343 WO2002034619A1 (en) 2000-10-27 2001-10-26 Device at a furlable sail for a sail-boat

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0003932A SE516121C2 (sv) 2000-10-27 2000-10-27 Anordning vid upprullningsbart segel för segelbåt

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0003932D0 SE0003932D0 (sv) 2000-10-27
SE0003932L SE0003932L (sv) 2001-11-19
SE516121C2 true SE516121C2 (sv) 2001-11-19

Family

ID=20281611

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0003932A SE516121C2 (sv) 2000-10-27 2000-10-27 Anordning vid upprullningsbart segel för segelbåt

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2002211156A1 (sv)
SE (1) SE516121C2 (sv)
WO (1) WO2002034619A1 (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2841872B1 (fr) * 2002-07-04 2004-09-17 Fabrication D Accastillage Nor Emmagasineur pour voile de navire
FR2861688B1 (fr) * 2003-10-29 2006-02-10 Marin Clausin Perfectionnement apporte aux mecanismes d'enroulements de voiles

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5080033A (en) * 1990-08-13 1992-01-14 Dimitri Valiant Spinnaker launching and dousing device
FR2698067B1 (fr) * 1992-09-09 1995-05-05 Verslype Jean Marc Système perfectionné pour l'enroulement et la manÓoeuvre à distance d'un spinnaker.
US5937779A (en) * 1996-10-15 1999-08-17 M-Yachts, Inc. Single-hand sailboat having novel spinnaker raising and lowering system
US6148753A (en) * 1999-07-02 2000-11-21 Shore; William A. Reconfigurable foresail

Also Published As

Publication number Publication date
WO2002034619A1 (en) 2002-05-02
AU2002211156A1 (en) 2002-05-06
SE0003932D0 (sv) 2000-10-27
SE0003932L (sv) 2001-11-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4248281A (en) Roll-reefing jib sail
US4149482A (en) Aerodynamic mainsail and furling device
EP1742836B1 (de) Setzsystem für ein ausfliegendes drachenartiges windangriffselement bei einem wasserfahrzeug mit windantrieb
US4417853A (en) Wind turbine soft airfoil control system and method
US3802373A (en) Encapsulating sleeve for headstay of a sailboat
JP2012518570A (ja) 帆を帆装する機械化装置
JPS582116B2 (ja) 帆船のリ−フイング装置
US4061101A (en) Sail furling apparatus
US3789790A (en) System for reefing and furling sails
SE516121C2 (sv) Anordning vid upprullningsbart segel för segelbåt
KR101500898B1 (ko) 케이블 제어형 카이팅 보트
US4526122A (en) Load distribution and anti-sag means for luff furling sails
US6892660B2 (en) Furling sail and means for turning mast
US10442513B2 (en) Spinnaker launching and/or recovering system and method and a sailboat comprising the spinnaker launching and/or recovering system
US5638763A (en) Corner reefing sail
US4474126A (en) Sailing rig
US5080033A (en) Spinnaker launching and dousing device
US20190176947A1 (en) Headsail roller-furling boom
NL7901568A (nl) Zeilschip.
DK178715B1 (en) Spinnaker launching and/or recovering system and method and a sailboat comprising the spinnaker launching and/or recovering system
US10336423B2 (en) Top down furling system and method
EP3708479B1 (en) Roller furler assembly
DE69303612T2 (de) Aufrollsystem eines spinnakers
Mason The best of sail trim
US6178906B1 (en) Spar for a sailboat

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed