SE515400C2 - Metod och anordning för att ställa in böjningsvinkel för en mjölkslang relativt en spenkopp - Google Patents

Metod och anordning för att ställa in böjningsvinkel för en mjölkslang relativt en spenkopp

Info

Publication number
SE515400C2
SE515400C2 SE9904050A SE9904050A SE515400C2 SE 515400 C2 SE515400 C2 SE 515400C2 SE 9904050 A SE9904050 A SE 9904050A SE 9904050 A SE9904050 A SE 9904050A SE 515400 C2 SE515400 C2 SE 515400C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
milk
milk hose
holding element
hose part
holding
Prior art date
Application number
SE9904050A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9904050D0 (sv
SE9904050L (sv
Inventor
Jerker Aaberg
Torbjoern Petterson
Original Assignee
Delaval Holding Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Delaval Holding Ab filed Critical Delaval Holding Ab
Priority to SE9904050A priority Critical patent/SE515400C2/sv
Publication of SE9904050D0 publication Critical patent/SE9904050D0/sv
Priority to AU17463/01A priority patent/AU1746301A/en
Priority to EP00980167A priority patent/EP1227716A1/en
Priority to PCT/SE2000/002186 priority patent/WO2001033947A1/en
Publication of SE9904050L publication Critical patent/SE9904050L/sv
Publication of SE515400C2 publication Critical patent/SE515400C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/04Milking machines or devices with pneumatic manipulation of teats
    • A01J5/044Milk lines or coupling devices for milk conduits
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/04Milking machines or devices with pneumatic manipulation of teats
    • A01J5/08Teat-cups with two chambers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Endoscopes (AREA)

Description

. . r H " s v .U r..': v._", ,, a :I z , , .. . u - " " 22 I - -- ' ' ' ' n. n. . _ , t » r - . _ . ß - ' ' .,, .. =~-- _ ' _ , .. _ Det är ett problem att byta böjningsvinkeln för ett monoblock-spengummi utan att störa mj ölkningsprocessen.
EP-90809l-Al visar en spenkopp med ett spenkopp-spengummi som har en böjd mjölkutförsel-linje. Den böjda avtappningslinjen gör det möjligt att korta av spenkoppen. Böjningsvinkeln kan väljas som en vinkel från 55 grader till 125 grader. Emellertid har detta spenkoppsarrangemang flera nackdelar.
Böjningsvinkeln är permanent satt under monteringen av spenkoppen och kan inte ändras utan en tidsförbrukande sönderdelning, byte av delar som passar en annan böjningsvinkel, och°återrnontering. Det permanent böjda spenkopp-spengummit är heller inte anpassat till de olika fonnema på juvren och spenamas lägen på. olika individer.
Mjölkavtappningshastigheten i spengummit får inte vara för sakta för att undvika störning av spengummits pulserande rörelse.
SE-433695-B visar en spenkopp med ett spengummi som har förtillverkade hål för att tillåta luft in i spengummit. Luften ger en ökad mjölkavtappningshastighet från spengummit. Hålen i spengummit är belägna inuti spenkoppen och spengummit har därför en lufttätande fläns i närheten av hålen för att bilda en pulseringskammare tillsammans med spenkoppshöljet. Spengummit är rakt och inga organ för att böja en kort mjölkslangsdel föreslås. Dessutom är hålen också vinkelräta mot mjölkavtappningshastighetens huvudriktning. Genom hålens lägen använder inte arrangemanget effektivt luften som kommer in i spengummit för att öka hastigheten, och det finns en risk för att hålen blir tilltäppta av mjölkpartiklar som avtappas med en vinkel mot huvudavtappningsriktningen och mot hålen. Om hålen kräver en rengöring, behövs en demontering av spenkoppshöljet för att komma åt hålen.
Vidare är det ett problem att förse en anordning med ett spenkopp-spengummi som tillåter införsel av luft då en böjning av mjölkslangen är nödvändig för att undvika 10 15 20 25 30 o H " . t ... --- - 1,". .. - " 2 i ... , n» ~v . o I , e , .. -n 'I 2 . .- - ' ' I . . r. ' ' nu . v , , , v ' '_' , , . . m - i 1 ' ' , . ~ . . - ~ " problemen diskuterade ovan. Inget av arrangemangen i dokumenten citerade ovan tillhandahåller en sådan anordning.
UPPFINNINGENS SYFTEN Huvudsyfiet med föreliggande uppfmning är att tillhandahålla en enkel metod och anordning för att skapa och ställa in en böjningsvinkel hos en mjölkslang för att anpassa en mjölkmaskin till olika djur, såväl som de olika forrnema på juvren och lägena för spenama på olika individer. I Det är också ett syfie med föreliggande uppfinning att kombinera en anordning för att ställa in böjningsvinkeln med ett luttinloppselement för att öka en mjölkavtappningshastighet i en mjölkslangsdel.
Vidare är det ett syfte med föreliggande uppfinning att effektivt använda luftström- men som kommer in i mjölkslangen för att öka mjölkningshastigheten och reducera risken för igentäppning av ett luftinlopp i en mjölkslangsdel.
Andra syften och fördelar med föreliggande uppfinning kommer att bli uppenbara genom den följande beskrivningen.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN För att ställa in en böjningsvinkel för en mjölkslangsdel relativt en spenkopp eller en spengummidel, är åtminstone ett första hållarelement monterat på mjölkslangsdelen. Mjölkslangsdelen har en yttre och en inre väggyta och mjölkslangsdelen är antingen en integrerad del av ett monoblock-spengummi eller en separat del. Ett andra hållarelement är monterat på en pulseringsslang som tillhör samma spenkopp som mjölkslangsdelen. Det första hållarelementet har åtminstone en första kopplingsdel och det andra hållarelementet har åtminstone en andra 10 15 20 25 30 _ . _. .z I " ,' , i» - "' "Üï t* ' 'I i i ' ' I". . ~' n , -. .z z: . , .» :f ' I . - 4 L” i", .a f ° *L ',. nu H' " kopplingsdel. Den första och den andra kopplingsdelen är löstagbart kopplade till varandra vid olika lägen motsvarande olika böjningsvinklar för mjölkslangsdelen. Åtminstone ett luftinloppselement, som är förbundet till det första hållarelementet som en integrerad del eller som en separat, fästbar del, är införd i mjölkslangsdelen.
Mjölk avtappas i en rnjölkavtappningsriktning i mjölkslangsdelen under mjölkning och luftinloppselementet är infört i en riktning snett mot, eller i samma riktning som, mjölkavtappningsriktningen. Lufiinloppselementet har ett utlopp och skjuter ut från mjölkslangsdelens innerväggyta. Utloppet är väsentligen snett riktat mot, eller i samma riktning sorñ, mjölkavtappningsriktningen. Luftinloppselementet kan vara utformat som en ihålig nål, som sticks genom mjölkslangsdelens yttervägg och således skapar en öppning. Alternativt är öppningen förtillverkad för att motta luft- inloppselementet. Den förtillverkade öppningen är då företrädesvis lutande i förhål- lande till mjölkslangsdelens längdaxel. Åtminstone ett stoppelement, såsom en fläns, är anordnat på mjölkslangsdelen för att förhindra den första hållardelen från oönskad rörelse längs mjölkslangsdelen och för att begränsa sprickbildning initierad i öppningen som är skapad genom införandet av luftinloppselementet i mjölkslangsdelen. Företrädesvis två stoppelement är integrerade med mjölkslangsdelen och dessa två stoppelement har ett avstånd mellan sig som är väsentligen lika med eller större än den första, rörformiga hållardelens längd. Alternativt är de två stoppelementen mottagna i ett urtag i en innervägg hos det första hållarelementet.
Mjölkslangsdelen har ett tvärsnitt med en ytterkontur och det första hållarelementet har företrädesvis en första, rörformig hållardel, som har ett tvärsnitt med en första innerkontur anpassad till mjölkslangsdelens ytterkontur. Pulseringsslangen har en yttre tvärsnittskontur och det andra hållarelementet har företrädesvis en andra, rörformi g hållardel, som har ett tvärsnitt med en andra innerkontur anpassad till nämnda yttre tvärsnittskontur av nämnda pulseringsslang. Det första hållarele- 10 15 20 25 .n -I ' ... ... - ° ". .I - -- ' I . .- »A " , , n I ' . 3 .. -z g; , . .. z _~ ° , . . . i.. , n , 1' X 9 ._. .nu H H i.. , . . . 5 mentet, företrädesvis i den första, rörformiga hållardelen, har åtminstone ett frik- tionsökande element som bringas i ingrepp med mjölkslangsdelen. Åtminstone ett friktionsökande element som bringas i ingrepp med pulseringsslangen är på liknan- de sätt innefattad i det andra hållarelementet, företrädesvis i den andra, rörforrniga hållardelen. F riktionsökande element är till exempel räfflor förtillverkade i samma stycke som den första respektive den andra, rörformiga hållardelen.
Den första och andra kopplingsdelen innefattar låselement vid olika lägen för att ge altemativa böjningsvinklar för mj ölkslangsdelen. Företrädesvis är låselementen asymmetriskt kilfofmade tänder motsvarande flera inskärningar för att ge en lös- tagbar snäpplåskoppling.
RITNINGS SAMMANFATTNING Syfiena och fördelarna kommer lättare att bli mer uppenbara genom den följande beskrivningen av en föredragen utföringsform, såväl som andra utföringsformer, då de läses tillsammans med de medföljande ritningarna, i vilka: fig. 1 är en schematisk vy av en del av en mjölkmaskin kopplad till ett däggdjur; fig. 2 är en sidovy av en föredragen utföringsfonn enligt uppfinningen, visande endast delarna av en hel mjölkningsanordning som är nödvändiga för att bättre förstå uppfinningens särskilda, tekniska egenskaper; fig. 3 är en snittad sidovy av ett rakt monoblock-spengummi enligt den föredragna utföringsformen med en öppning; fig. 4 är en sidovy av en föredragen utföringsform av ett första hållarelement; fig. 5 är en sidovy av en föredragen utföringsform av ett andra hållarelement; fi g. 6 är en sidovy liknande fig. 4 som visar en andra utföringsform av det första hållarelementet; fig. 7 är en tvärsnittad sidovy som visar en del av en tredje utföringsform av det första hållarelementet kopplat till en kort mjölkslangsdel; 10 15 20 25 30 ,, .- ,., 1.. v v "_ _: . u» v 1 _ ., -a I* l , , n I . , .. 1. :: _ , ,. . - I n. ..~. | I i , n 1 b . \ z I. IH ,, ,. .in . 6 fig. 8 är en delvy av en kopplingsdel enligt en andra utföringsform av kopplings- delarna; fig. 9 är en partiell sidovy av två första kopplingsdelar och en andra kopplingsdel kopplade till varandra enligt en alternativ utföringsform av kopplingsdelama; fig. 10 är en partiell sidovy av en kopplingsdel innefattande en inre kopplingsdel och en yttre kopplingsdel vridbart förbunden med den inre kopplingsdelen; fi g. 11 är en partiell, tvärsnittad sidovy som ses i riktningen indikerad av linje A-A i fig. 10.
DETALJERAD BESKRIVNING En del av en mjölkmaskin visas schematiskt i fig. l, där ett spenkoppsarrangemang, generellt betecknat med hänvisningsbeteckning 1, är fastsatt på juvret hos ett får.
Delar förknippade med en mjölkningsanordning, såsom en spenkoppscentral 2, en lång mjölkslang 3 och andra delar längre bort från spenkoppsarrangemanget 1 tillhör inte föreliggande uppfinning och visas därför inte i fig. 2-11.
Som ses i fig. 2 och 3 innefattar ett monoblock-spengummi 4 en spengummidel 5 och en kort mj ölkslangsdel 6 integrerade med varandra. Monoblock-spengummits 4. material är företrädesvis silikongummi, syntetiskt gummi eller en blandning av syntetiskt och naturligt gummi. Dessa material ger elasticiteten som krävs för modema monoblock-spengummin. Som ses i fig. 2, är den korta mjölkslangsdelen 6 böjd 90 grader i förhållande till spengummidelen 5, men den föredragna utföringsformen tillåter naturligtvis andra böjningsvinklar. Det skall noteras att monoblock-spengummit 4 enligt den föredragna utföringsformen tillåts att vara tillverkad med andra böjningsvinklar mellan spengummidelen 5 och den korta mjölkslangsdelen 6 för att passa olika mjölkningsanordningar för olika djur.
Spengummidelen 5 är delvis täckt av ett hölje 7 som har en utskjutande nippel 8 för förbindning med en pulseringsslang 9. Som ses i tig. 2 skjuter nippeln 8 ut väsent- 10 15 20 25 515 400 » - | . e» 7 ligen vinkelrätt mot höljets längdaxel. Som är känt för en fackman, bildar höljet 7 och spengummidelen 5 en pulseringskammare 10, vars funktion under mjölkning inte kräver någon förklaring efiersom den är känd för en vanlig fackrnan. Ett luft- inloppselement i form av en ihålig luftinloppsnål 11 är stucken genom ytterväggytan av den korta mjölkslangsdelen 6 och skjuter ut från den inre väggytan vid ett läge längre ner i mjölkavtappningsriktningen D i en vinkel mot den korta mj ölk- slangsdelens 6 längdaxel. En öppning 12 i den korta mjölkslangsdelen 6 är skapad av hålstickningsförfarandet med den ihåliga luftinloppsnålen 11.
Som bäst ses i fig. 2 och 3 har den korta mjölkslangsdelen 6 ett integrerat stoppele- ment på var sida av öppningen 12 för att förhindra en första hållardel, som är mon- terad på den korta mjölkslangsdelen 6 mellan de två stoppelementen, fiån en oöns- kad nivå av axiell rörelse längs den korta mjölkslangsdelen 6 och för att stärka monoblock-spengummit 4 mot spricktillväxt initierad av öppningen 12 och den ihåliga luftinloppsnålen 11. De två stoppelementen är flänsar 13 och distansen mellan dem är väsentligen lika med eller större än längden av den första hållardelen, som är rörformig och i beskrivningen av den föredragna utföringsforrnen från och med nu hänvisas till som en första rörformig hållardel 14. Den ihåliga luftinlopps- nålen 11 är en integrerad del av den förstairörforrniga hållardelen 14, som i sin tur, tillsammans med två första kopplingsdelar 15, är en integrerad del av ett första hål- larelement 16. Den första rörformiga hållardelen 14 har en innerdiameter väsentli- gen motsvarande ytterdiametem av den korta mj ölkslangsdelen 6. Ett andra hållar- element 17 har en andra hållardel i form av en andra, ringformig hållardel 18, som har en innerdiameter väsentligen motsvarande pulseringsslangens 9 ytterdiameter, och två andra kopplingsdelar 19. För att förhindra oönskad glidning av det första och det andra hållarelementet, 16 och l7, på den korta mjölkslangsdelen 6 respek- tive pulseringsslangen 9, är den första och den andra rörforrniga hållardelen, 14 och 18, försedda med friktionsökande element i form av räfflor 20 på deras respektive inneryta, vilka är i kontakt med den korta mjölkslangsdelen 14 respektive pulse- »m u 10 15 20 25 30 515 400 ~ ï -' m t.. f' nu 8 ringsslangen 9. Förflyttning av den första, rörformiga hållardelen 14 förhindras också av nålen ll i öppningen 12 och flänsama 13.
Som bäst ses i fig. 4 och 5, är de två första och de två andra kopplingsdelarna 15 och 19 formade som ben som sträcker sig utåt från det första respektive det andra hållar- elementet, 16 resp. 17. De första kopplingsdelama 15 är väsentligen parallella med varandra och de andra kopplingsdelarna 19 är också väsentligen parallella med var- andra. Följaktligen har varje par av kopplingsdelama 15 och 19 två parallella inner- ytor vända mot varandra såväl som två parallella ytterytor med en normal som pekar i motsatta riktningar relativt varandra. Avståndet mellan innerytoma av de första kopplingsdelama 15 är väsentligen lika med avståndet mellan ytterytorna av de andra kopplingsdelarna 19. Innerytoma av de första kopplingsdelama 15 är försedda med flera inskärningar 21 motsvarande åtminstone ett par låständer 22 anordnade på ytterytoma av de andra kopplingsdelarna 19. Låständema 22 skjuter ut väsentligen vinkelrätt mot huvudutskjutningsriktningen av de andra kopplingsdelama 19 och var och en av låständerna 22 har en tandyta 23 som är väsentligen vinkelrät mot huvud- utskjutningsriktningen för de andra kopplingsdelama 19, och en tandyta 24 som är vinklad i samma riktning som de andra kopplingsdelama 19. Den väsentligen vin- kelräta tandytan 23 har en normal som pekar i riktningen mot den andra, rörformiga hållardelen 18 av anledningar som kommer att förklaras senare i beskrivningen. Den lutande ytan 24 och den väsentligen vinkelräta ytan 23 av en låstand bildar en asym- metrisk kil.
Nu skall monteringen och inställningen av böjningsvinkeln för den föredragna utföringsforrnen beskrivas.
Det första hållarelementet 16 monteras genom att trä det på änden av den korta mjölkslangsdelen 6 och trycka den första, rörformiga hållardelen 14 mot ett läge där den ihåliga luftinloppsnålen ll är belägen mellan flänsarna 13. Den ihåliga luftin- loppsnålen ll sticks sedan genom den korta mjölkslangsdelens 6 yta mot det helt 10 15 20 25 515 400 - . « . n 9 införda läget, där det första hållarelementet 16 är beläget mellan flänsama 13. Elas- ticiteten hos den korta mjölkslangsdelens 6 material tillåter det första hållarelemen- tet 16 att tryckas på till det önskade läget där den ihåliga luftinloppsnålen ll är be- lägen mellan flänsarna 13, även om det första hållarelementet 16 måste tryckas över åtminstone en av flänsarna 13 och sedan vidare törflyttas så att den ihåliga luftin- loppsnålen 11 förs in helt i den korta mjölkslangsdelen 6. Det andra hållarelementet 17 är monterat genom att trä den på pulseringsslangen 9. Räffloma på den andra ihåliga hållardelen 18 håller det andra hållarelementet 17 kvar i det monterade läget, och räfflorna, flänsama 13 och den ihåliga luftinloppsnålen ll iöppningen 12 håller det forsta .hållarelementet 16 kvar i det önskade, monterade läget.
Inställningen av böjningsvinkeln åstadkoms genom att lösbart koppla den första och den andra kopplingsdelen, 15 och 19, till varandra. Kopplingen bildas genom att föra in de andra kopplingsdelarna 19 väsentligen rakt uppifrån mellan de första kopplingsdelarna 15 så att de yttre ytorna hos de andra kopplingsdelarna 19 är i kontakt med innerytorna av de första kopplingsdelarna 15. Det första och det andra hållarelementet, 16 och 17, består av plast, fiäderstål eller annat lämpligt elastiskt material för att ge en automatisk snäpplåsning då två eller fler av låständema 22 är i läge för införsel i några av inskärningarna 21. Därför trycks låständema 22 automatiskt in i den första inskämingen 21 som kommer i deras väg, men låständemas 22 asymmetriska forrn tillåter ytterligare påtryckning av de andra kopplingsdelama 19 in i de första kopplingsdelama 15, d.v.s. snäpplåsningen i ett visst läge frikopplas lätt då de andra kopplingsdelarna 19 trycks på ytterligare in i de första kopplingsdelama 15 för att ge en snäpplåsning vid ett annat läge, vilket ger en större böjningsvinkel för den korta mjölkslangsdelen 6. Den asymmetriska formen hos låständerna 22 ger också läsningen som förhindrar kopplingsdelama 15 och 19 då de väl är låsta, från oönskad frikoppling genom krafter som verkar på låständema 22 väsentligen i införingsriktningen av de andra hållardelarna 19. .n <- 10 15 20 25 30 515 400 u .u 1. :nu 10 För att helt frikoppla kopplingsdelama 15 och 19 från varandra då de är i låsläge, måste de andra kopplingsdelarna 19 tryckas mot varandra eller så måste de första kopplingsdelama 15 dras isär en liten bit från varandra. Detta tryckande eller dragande görs med handkrafien hos en person eller genom att använda ett tryckande eller dragande verktyg, såsom en klämma eller en tång. Ett mer brutalt sätt att fri- koppla kopplingsdelama 15 och 19 från varandra är att trycka det andra hållarele- mentet 17 längs pulseringsslangen 9, mot friktionskrafien given av räffloma 20 på insidan av den andra, rörfonniga hållardelen 18, så att låständema 22 dras ut från inskäniingen 21 vinkelrätt mot de andra kopplingsdelarnas 19 utskjutningsriktning.
Efter att nu ha beskrivit den föredragna utföringsformen och en metod för att ställa in böjningsvinkeln för en kort mjölkslangsdel inom den föredragna utföringsfornien, skall det noteras att uppfinningen inte får anses begränsad till den föredragna utföringsformen beskriven ovan utan kan modifieras på olika sätt inom de bifogade patentkravens omfång. Alternativa utföringsformer inom föreliggande uppfinnings omfång kommer nu att beskrivas endast som exempel.
Föreliggande uppfinning gäller också en kort mjölkslang som inte är en integrerad del av ett monoblock-spengummi. Det är uppenbart att föreliggande uppfinning är tillämpbar på vilka vanliga mjölkslangar som helst som är kopplade till en spen- kopp.
Det är också uppenbart att uppfinningen är tillämpbar för en mjölkmaskin med ett hölje som har en nippel som skjuter ut i en annan vinkel än 90 grader i förhållande till höljets längdaxel. Även om den föredragna lutningen hos den ihåliga luftinloppsnålen ll och den ska- pade öppningen 12 är mindre än 90 grader, såsom angivits ovan, är det uppenbart att en vinkel på 90 grader eller mer ordnas i stället för nämnda vinkel om det föredras, t.ex. av tillverkningsskäl. Emellertid, såsom beskrivits tidigare, ger en ihålig luftin- 10 15 20 25 30 515 400 | - . - . ~ . L ~ n ll loppsnål ll som är införd 90 grader inte ett effektivt användande av luftströmmen som kommer in i mjölkslangen och risken för att den ihåliga luftinloppsnålen ll blir tilltäppt av mjölkpartiklar ökas, således påverkande luftavtappningshastigheten.
Nålen ll behöver nödvändigtvis inte vara en integrerad del av det första hållarele- mentet 16. Nålen kan likaväl vara en del som är införd i ett genomgående hål i den första, rörforrniga hållardelen 14 efter monteringen av det första hållarelementet 16 på den korta mjölkslangen 6. Föreliggande uppfinning är inte begränsad endast till den ihåliga lufiinloppsnålen 11, utan också andra ekvivalenta luftinloppselement är infattade inom den föreliggande uppfinningens omfång, t.ex. ett luftinloppsrör, som också skulle kunna vara en lös del eller en integrerad del av det första hållarelemen- tet 16. Lufiinloppselementets form är självklart inte begränsad till en ihålig, cirkulär, rak form, utan kan till exempel vara ihålig, rektangulär och böjd så länge som det har ett utlopp. För att undvika tilltäppning av lufiinloppselementet utifrån, kan det vara försett med ett utbytbart filterelement. En normal som pekar ut från lufiinloppselementet, för utloppets plan, är snett eller rakt riktat längsmed mj ölkav- tappningsriktningen D för att reducera tilltäppningen genom mjölkpartiklar i lufiin- loppselementet. Öppningen 12, som i den föredragna utföringsfonnen görs av den ihåliga luftinloppsnålen ll, kan självklart förtillverkas då den korta mjölkslangs- delen gjuts, eller göras av ett verktyg innan monteringen av det första hållarelemen- tet 16 på den korta rnjölkslangsdelen 6. Ett exempel på att anordna en öppning 12 är att skära genomgående snitt i den korta mjölkslangsdelen 6. Snitten skapar flikar, som är böjda inåt då luftinloppselementet är infört i den korta mjölkslangsdelen 6 genom att trycka flikama inåt och ifrån varandra. I fall lufiinloppselementet inte är infört är flikarna väsentligen i linje med den korta mjölkslangsdelens intilliggande väggmateríal för att undvika mjölkläckage vid öppningen 12 och väsentligen för- hindra lufi från att passera genom skåroma. Öppningen 12 kan naturligtvis också förtillverkas genom att borra ett lutande eller rakt hål och det första hållarelementet kan självklart innefatta flera integrerade eller avtagbara luftinloppselement motsva- rande samma antal öppningar i den korta mjölkslangsdelen 6. 10 15 20 25 30 515 400 . . . « . . . . . . 12 Stoppelementen är inte begränsade till de integrerade flänsarna 13 och kan till exempel också vara lösa flänsar monterade efter förtillverkningen av hålen eller efter monteringen av det första hållarelementet 16. Exempel på andra utföringsfor- mer av stoppelement är slangklâmmor och lösa gummiringar. Ett vulkmedel kan anbringas för att skapa fasta vulster. Det skall också noteras att användningen av endast ett stoppelement eller fler än två stoppelement också ligger inom uppfin- ningens omfång.
I stället för räfflor 20 kan den första och andra rörformiga hållardelen, 14 och 18, vara försedda med andra friktionsökande element, såsom ett skikt av ett friktions- ökande material. Det skulle självklart vara möjligt att förtillverka mjölkslangar eller pulseringsslangar med friktionsökande element på sina ytterytor för att öka friktio- IlCIl . l stället för de rörformiga hållardelarna 14 och 18 kan hållardelama ha ett annat tvärsnitt, såsom ett ihåligt, rektangulärt tvärsnitt om en slang av någon anledning har rektangulära ytterytor. Fig. 6 visar en utföringsforrn av en hållardel som har en halv- cirkulär övre hållardel 25. Den övre hållardelen är försedd med gångjärn mot en nedre hållardel vid en av sina ändar och försedd med gångjärn mot en annan nedre hållardel vid den andra änden. De nedre hållardelama har en kvartscirkulär hållardel 26 och en fals försedd vid ändarna av de kvartscirkulära hållardelama 26 som är motsatt till deras respektive gångjärnsförsedda ände. Falsarna 27 skjuter väsentligen utåt vinkelrätt i förhållande till den närmaste änden av den kvartscirkulära hållardelen. Denna utföringsfonn av hållardelama skapar en alternativ metod för att montera hållarelementen 16 och 17 och kan ge ett bättre altemativ än den föredragna utföringsformen på redan installerade korta mjölk- och pulseringsslangar i en mjölkmaskin. För att montera ett hållarelement på en slang, trycks falsarna 27 tillsammans och sätts fast mot varandra genom åtminstone ett fästelement. F ig. 7 visar en tvärsnittsvy av en annan ytterligare utföringsform av det första 10 15 20 25 30 v.. v.. v v vv v vv vv 1 .v u v. v» v v v u v vv o vv v I uv v. v u v v v v u v vv: vvv vvv v v > o v vv v v u u v I ' v t v v v v v v v v v v v .v _ _ _ _ __. _., .. _... i.. .. 13 hållarelementet 16 monterat på den korta mjölkslangsdelen 6. Här har innerväggen av den första hållardelen ett urtag 28 som mottar två flänsar 13 som är belägna på ett avstånd från varandra. Ett luftinloppselement är infört i den korta mjölkslangsdelen 6 mellan flänsama 13. Flänsama 13, räfflorna 20 och luftinloppselementet tillsammans med öppningen 12, förhindrar hållardelen från oönskad rörelse. Som ses i fig. 7 finns ett avstånd mellan flänsama och urtagets 28 radiellt utsträckande väggar. F länsama 13 eller urtaget 28 kan också vara väsentligen formade för att inte ge detta avstånd eller för att ge urtaget 28 en längd som trycker ihop delen av den korta mjölkslangsdelen 6 mellan flänsama 13 för att reducera risken för sprickutbredning från öppningen 12 då den korta mjölkslangsdelen 6 dras.
Storleksordningen av kompressionen är lämpligtvis 0,5 mm.
Föreliggande uppfinning är inte begränsad till endast ett hållarelement på var och en av slangama. Två eller flera par av motsvarande första och andra hållarelement, 16 och 17, är möjligt om det önskas.
Dessutom är det uppenbart att kopplingsdelama 15 och 19 tillåts ha ett stort antal olika utföringsforrner utan att avvika från uppfinningens andemening så länge som kopplingsdelama är löstagbart kopplade. Till exempel tillåter egenskapema hos delarna involverade med kopplingsdelama 15 och 19 i den föredragna utföringsformen flera ekvivalenta variationer, t.ex. att anordna låständema 23 på innerytoma av de första kopplingsdelarna l5 i stället för ytterytoma av de andra kopplingsdelarna 19, endast en andra kopplingsdel i stället för de två kopplingsdelama 19, eller att låta avståndet mellan ytterytoma hos de första kopplingsdelama 15 motsvara avståndet mellan innerytoma av de andra kopplingsdelama 19. I stället för det senare exemplet, kan endast en kopplingsdel, med låständer 22 eller inskämingar 21 på sina ytor som är vända mot de andra kopplingsdelamas 19 innerytor, vara anordnad i stället för de två kopplingsdelama 15. Fig. 8 visar en altemativ utföringsform av en kopplingsdel. Här är kopplingsdelen försedd med inskämingar 21, som sträcker sig tvärs mot 10 15 20 515 400 14 huvudutskjutningsriktningen hos kopplingsdelen. lnskämingarnas 21 samtliga gränslinj er är belägna innanför kopplingsdelens yta för att ge två ändväggar 29 för var och en av inskåmingama 21. Om dessa inskämingar 21 är anordnade på en första kopplingsdel, förhindras det andra hållarelementet 17 från att frikopplas från det första hållarelementet 16 genom vid tryckande på det andra hållarelementet 17 längs pulseringsslangen 9. Det skall noteras att andra utskjutande låselement av olika former är inuti uppfinningens omfång. Fig. 9 visar en koppling mellan två första kopplingsdelar 15 och en andra kopplingsdel. Dessa kopplingsdelar har flera hål 30 med väsentligen samma diameter och en låssprint 31 är införd genom tre av hålen för att skapa kopplingen och inställningen av böjningsvinkeln.
Fig. 10 och 11 visar en del av ett hållarelernent där en yttre kopplingsdel 32 är fritt vridbart kopplad till en inre kopplingsdel 33 av en vridaxel 34. Den yttre och inre kopplingsdelen, 32 och 33, är försedd med flera genomgående hål 35 vars centrum- linjer är belägna på samma avstånd från viidaxelns 34 centrumlinje. En sprint (inte visad) kan föras in i en av de genomgående hålen i den inre kopplingsdelen 33 och sedan framåt in i en av de genomgående hålen 35 i den yttre kopplingsdelen 32. På detta sätt fullbordas en fixering av vinkeln mellan den yttre och inre kopplingsdelen 32 och 33.
Det skall förstås att denna uppfinning hänför sig till mjölkmaskiner för mjölkning av alla slags landlevande däggdjur; från relativt stora djur, såsom bufflar, hästar, kor, getter, får och kameler, till relativt små däggdjur, såsom råttor och möss.

Claims (24)

10 15 20 25 30 515 400 15 Patentkrav
1. l. En metod för att ställa in en böjningsvinkel för en mjölkslangsdel (6) relativt en spenkopp eller en spengummidel (5), i en mjölkmaskin, kännetecknad av montering av åtminstone ett första hållarelement (16), med åtminstone en första kopplingsdel (15), på mjölkslangsdelen (6); montering av åtminstone ett andra hållarelement (17), med åtminstone en andra kopplingsdel (19), på en pulseringsslang (9); och inställning av böjningsvinkeln genom att löstagbart koppla de första och andra kopplingsdelama (15, 19) till varandra.
2. Metod enligt krav 1, kännetecknad av införing av åtminstone ett luftinlopps- element (1 1), som är förbundet med det forsta hållarelementet (16), in i mjölkslangsdelen (6).
3. Metod enligt krav 2, kännetecknad av att mjölk avtappas under mjölkning i en mjölkavtappningsriktning (D) i mjölks1angsdelen(6) och införseln av luftinlopps- elementet (1 1) utförs i en riktning snett mot, eller i samma riktning som, mjölkavtappningsriktningen (D).
4. Metod enligt något av kraven 1-3, kännetecknad av anordnande av åtminstone ett stoppelement, såsom en fläns (13), på mjölkslangsdelen (6) för att förhindra det första hållarelementet (16) från oönskad rörelse längs mjölkslangsdelen (6).
5. Metod enligt något av kraven 1-4, kännetecknad av att förse de första och andra kopplingsdelama (15, 19) med låselement (21, 22) vid olika lägen för att ge altemativa böjningsvinklar för mjölkslangsdelen (6).
6. Anordning för en mjölkmaskin, innefattande åtminstone en spenkopp, ett första hållarelement (16) och ett andra hållarelement (17), kännetecknad av att det första hållarelementet (16) är monterat på en mjölkslangsdel (6) med en innerväggsyta och 10 15 20 25 515 400 . . Å . . n 16 en ytterväggsyta, det andra hållarelementet (17) är monterat på en pulseringsslang (9), och att det första och andra hållarelementet (16, 17) är löstagbart kopplade till varandra för inställning av en böjningsvinkel för mjölkslangsdelen (6) i förhållande till spenkoppen.
7. Anordning enligt krav 6, kännetecknad av att åtminstone ett luftinloppselement (11) med ett utlopp, är infört i mjölkslangsdelen (6).
8. Anordning enligt krav 7, kännetecknad av att luftinloppselementet (11) är för- bundet med det första hållarelementet (16).
9. Anordning enligt krav 7 eller 8, kännetecknad av att luftinloppselementet (11) sträcker sig ut från innerväggsytan och utloppet är väsentligen snett riktad mot, eller i samma riktning som, en mjölkavtappningsriktning (D) i mjölkslangsdelen (6).
10. Anordning enligt något av kraven 6-9, kännetecknad av att mjölkslangsdelen (6) har ett tvärsnitt med en ytterkontur och det första hållarelementet (16) har en första, rörforrni g hållardel (14), som har ett tvärsnitt med en första innerkontur anpassad till ytterkonturen.
11. Anordning enligt något av kraven 6-10, kännetecknad av att pulseringsslangen (9) har en yttre tvärsnittskontur och det andra hållarelementet (17) har en andra rör- forrnig hållardel (18), som har ett tvärsnitt med en andra innerkontur anpassad till pulseringsslangens (9) yttre tvärsnittskontur.
12. Anordning enligt något av kraven 6-1 l, kännetecknad av att det första hållar- elementet (16) innefattar åtminstone ett första friktionsökande element, t.ex. åt- minstone en räffla (20), som är i ingrepp med mjölkslangsdelen (6). .m .- 10 15 20 25 30 .n u. . . .n . u f. . .- , .i :u u» a -p . o.. v -ø :_ w u, a. n. - 1 s a u ß HI' .n i.. | »v u n .z u _: n z 2 ' ~ . . w u .o - n . u Ö _ _ , I n .,, ,. . . . . . , - i 17
13. Anordning enligt något av kraven 6-12, kännetecknad av att det andra hållar- elementet (17) innefattar åtminstone ett andra friktionsökande element, t.ex. åt- minstone en räffla (20), som är i ingrepp med pulseringsslangen (9).
14. Anordning enligt något av kraven 6-13, kännetecknad av att de forsta och andra hållarelementen (16, 17) innefattar kopplingsdelar (15, 19) som är försedda med låselement (21, 22), såsom låständer och motsvarande inskärningar.
15. Anordning enligt krav 14, kännetecknad av att låselementen (21, 22) skapar en löstagbar snäpplåsköppling.
16. Anordning for en mjölkmaskin, innefattande en spengummidel (5) och en mjölkslangsdel (6) integrerade med varandra, kännetecknad av att åtminstone ett stoppelement, t.ex. en fläns (13), är fastsatt på mjölkslangsdelen (6) for att begränsa den axiella rörelsen längs mjölkslangsdelen (6) hos ett forsta hållarelement (16), som är fastsatt på mjölkslangsdelen (6) och löstagbart kopplat till ett andra hållarelement (17) monterat på en pulseringsslang (9) for att ställa in en böjningsvinkel för mjölkslangsdelen (6).
17. Anordning enligt krav 16, kännetecknad av att den har åtminstone en öppning (12) i vilken ett lufiinloppselement (1 l) är infört.
18. Anordning enligt krav 17, kännetecknad av att luftinloppselementet (1 1) är förbundet med det första hållarelementet (16).
19. Anordning enligt krav 17 eller 18, kännetecknad av att öppningen (12) lutar i förhållande till mjölkslangsdelens (6) längdaxel.
20. Anordning enligt något av kraven 16-19, kännetecknad av att stoppelementet är en integrerad del av mjölkslangsdelen (6). 10 15 515 400 18
21. Anordning enligt något av kraven 16-20, kännetecknad av att åtminstone ett av det forsta hållarelementet (16) eller mjölkslangsdelen (6) innefattar åtminstone ett forsta friktionsökande element, t.ex. åtminstone en räffla (20), som ökar friktionen mellan det forsta hållarelementet (16) och mjölkslangsdelen (6).
22. Anordning enligt något av kraven 16-21, kännetecknad av att mjölkslangsdelen (6) har ett tvärsnitt med en ytterkontur som är anpassad till en innerkontur av en forsta ringformi g hållardel (14), som är en del av det forsta hållarelementet (16).
23. Anordning enligt krav 22, kännetecknad av att den innefattar två stoppelement, t.ex. flänsar (13), som har ett avstånd mellan dem som är väsentligen lika med eller större än längden for den forsta rörfonniga hållardelen (14) av det forsta hållarelementet (16).
24. Anordning enligt krav 22, kännetecknad av att den innefattar två stoppelement, t.ex. flänsar (13), som är mottagna i ett urtag (28) i en innervägg hos det forsta hållarelementet (16). .ln ..
SE9904050A 1999-11-09 1999-11-09 Metod och anordning för att ställa in böjningsvinkel för en mjölkslang relativt en spenkopp SE515400C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9904050A SE515400C2 (sv) 1999-11-09 1999-11-09 Metod och anordning för att ställa in böjningsvinkel för en mjölkslang relativt en spenkopp
AU17463/01A AU1746301A (en) 1999-11-09 2000-11-08 Apparatus and method for milking machines
EP00980167A EP1227716A1 (en) 1999-11-09 2000-11-08 Apparatus and method for milking machines
PCT/SE2000/002186 WO2001033947A1 (en) 1999-11-09 2000-11-08 Apparatus and method for milking machines

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9904050A SE515400C2 (sv) 1999-11-09 1999-11-09 Metod och anordning för att ställa in böjningsvinkel för en mjölkslang relativt en spenkopp

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9904050D0 SE9904050D0 (sv) 1999-11-09
SE9904050L SE9904050L (sv) 2001-05-10
SE515400C2 true SE515400C2 (sv) 2001-07-30

Family

ID=20417656

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9904050A SE515400C2 (sv) 1999-11-09 1999-11-09 Metod och anordning för att ställa in böjningsvinkel för en mjölkslang relativt en spenkopp

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP1227716A1 (sv)
AU (1) AU1746301A (sv)
SE (1) SE515400C2 (sv)
WO (1) WO2001033947A1 (sv)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102007014535B4 (de) 2006-09-13 2010-12-09 Gea Westfaliasurge Gmbh Zitzengummi sowie Melkbecher mit einer Belüftungsdüse
NZ584583A (en) * 2007-10-08 2012-10-26 Delaval Holding Ab A tubular element with vent for a milking teat cup and method for manufacturing
DE102007061853B8 (de) * 2007-12-19 2010-05-27 Gea Westfaliasurge Gmbh Zitzengummi sowie Melkbecher mit einer Belüftungsdüse
ES2645003T3 (es) * 2011-02-09 2017-12-01 Gea Farm Technologies Gmbh Disposición que comprende una pezonera de caucho con manguera para leche y un equipamiento de aireación así como copa de ordeño
ITMI20111414A1 (it) * 2011-07-28 2013-01-29 Milkline Srl Dispositivo di afferraggio per un gruppo di mungitura
GB2564489A (en) * 2017-07-14 2019-01-16 An Udder Ip Company Ltd A milking cluster for milking an animal

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3094099A (en) * 1961-04-12 1963-06-18 Harold W Jarvis Floating claw for milking machines
US3999516A (en) * 1975-06-13 1976-12-28 Babson Brothers Company Milker with resilient pulsator manifold mounting
SE8400704D0 (sv) * 1984-02-10 1984-02-10 Alfa Laval Agri Int Mjolkningsorgan
SU1507267A1 (ru) * 1987-08-27 1989-09-15 Головное Специализированное Конструкторское Бюро По Комплексу Машин Для Ферм Крупного Рогатого Скота Держатель доильных стаканов
US6439157B1 (en) * 1997-05-12 2002-08-27 Delaval Holding Ab Device arranged to permit an air flow from an environment to an inner space
NL1007224C2 (nl) * 1997-10-08 1999-04-09 Maasland Nv Tepelvoering die kan worden toegepast in een melkbeker voor het melken van dieren.

Also Published As

Publication number Publication date
WO2001033947A1 (en) 2001-05-17
AU1746301A (en) 2001-06-06
SE9904050D0 (sv) 1999-11-09
SE9904050L (sv) 2001-05-10
EP1227716A1 (en) 2002-08-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE515400C2 (sv) Metod och anordning för att ställa in böjningsvinkel för en mjölkslang relativt en spenkopp
CA2240451C (en) A claw for a milking machine
SE535181C2 (sv) Ring med skraparlister för skurmaskiner
US20210051913A1 (en) Milker unit short milk tube with milk claw end connector
SE525896C2 (sv) Rörformig slanganordning
RU2260939C2 (ru) Сосковая резина, доильный стакан и доильный элемент
SE506122C2 (sv) Spenkopp med ventilhus
RU2622335C2 (ru) Картридж и доильный стакан
EP3187700A3 (en) Method and system for centrifugal pump
IE48440B1 (en) Improvements in and relating to liquid flow sensing devices
WO2000068575A2 (en) Centrifugal pump
EP4017255A1 (en) Milker unit short milk tube with milk claw end connector
SE514504C2 (sv) Slanganordning
ATE348512T1 (de) Milchsammelstuck mit einem knickstellenelement zum definierten abknicken eines milchschlauchs
JPS60122897A (ja) 管内要素の回転式取付装置
RU2818806C2 (ru) Молочная трубка блока доильного аппарата с концевым соединителем для молочного коллектора
EP2179644B1 (en) Manifold device for milking plants
US20060283502A1 (en) Air gap fitting
BE1030899B1 (nl) Sifon
CN210519837U (zh) 一种对虾养殖用培育装置
US20220333362A1 (en) Medical waste drain system
CN218638129U (zh) 一种塔形清管器
AU2008284506A1 (en) Improvements in or relating to milking machine claws
RU2295235C1 (ru) Клапан-водовыпуск поливного трубопровода
CN217630369U (zh) 一种市政污水管网的污水净化装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed