SE514244C2 - Förbättringar av eller avseende trådlös telefoni - Google Patents

Förbättringar av eller avseende trådlös telefoni

Info

Publication number
SE514244C2
SE514244C2 SE9502052A SE9502052A SE514244C2 SE 514244 C2 SE514244 C2 SE 514244C2 SE 9502052 A SE9502052 A SE 9502052A SE 9502052 A SE9502052 A SE 9502052A SE 514244 C2 SE514244 C2 SE 514244C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
radio base
base station
station
local telephone
signaling
Prior art date
Application number
SE9502052A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9502052D0 (sv
SE9502052L (sv
Inventor
Peter Olanders
Original Assignee
Telia Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telia Ab filed Critical Telia Ab
Priority to SE9502052A priority Critical patent/SE514244C2/sv
Publication of SE9502052D0 publication Critical patent/SE9502052D0/sv
Priority to PCT/SE1996/000699 priority patent/WO1996039785A2/en
Publication of SE9502052L publication Critical patent/SE9502052L/sv
Publication of SE514244C2 publication Critical patent/SE514244C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W92/00Interfaces specially adapted for wireless communication networks
    • H04W92/04Interfaces between hierarchically different network devices
    • H04W92/045Interfaces between hierarchically different network devices between access point and backbone network device
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W84/00Network topologies
    • H04W84/02Hierarchically pre-organised networks, e.g. paging networks, cellular networks, WLAN [Wireless Local Area Network] or WLL [Wireless Local Loop]
    • H04W84/04Large scale networks; Deep hierarchical networks
    • H04W84/042Public Land Mobile systems, e.g. cellular systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

40 ; 514 244m 1; mellan radiobasstationerna :ch de bärbara stationerna ut- nyttjar TDMA/TDD som används för att skapa ett totalt antal av 120 duplexkanaler på 10 bärfrekvenser, varvid varje bär- frekvens bär 12 upplänkskanaler och 12 nedlänkskanaler.
Arbetsfrekvensbandet ligger mellan 1880 och 1900 MHz. Typiskt har radiobasstationerna en radiotäckning med ca 100 m radie och den verksamma räckvidden hos en given radiobasstation kan utvidgas genom att använda överdrag. Handover kan åstadkommas mellan olika kanaler och mellan olika radiobasstationer.
Handover mellan olika DECT-system kan emellertid endast åstadkommas med hjälp av funktioner som ingår i det publika kopplade telenätet. DECT-system kan användas för privat kom- munikation, t.ex. i en trådlös telefon, och för publika accessystem, t.ex. i ett Telepoint-system.
En del av problemen som är förknippade med att upprätta DECT-system är kortfattat skisserade nedan: - det är viktigt för en nätoperatör att åstadkomma godtagbar ytradiotäckning så snabbt som möjligt; - nätoperatörer behöver utnyttja sina befintliga tràdnät för att uppnå installationsekonomi; och - DECT-system måste vara tillräckligt attraktiva för abonnenter i publika accessystem så att en tillräcklig kundbas alstras för att stödja systemet.
Föreliggande uppfinning syftar till att lösa åtminstone några av de ovan skisserade problemen.
Föreliggande uppfinning låter ett DECT-system upprättas till en relativt låg kostnad med användning av det existeran- de publika telefonnätet. Den möjliggör vidare att konstruk- tionen av radiobasstationerna kan förenklas och deras kostnad minskas genom att placera vissa funktioner i en lokala tele- fonstation och dela dessa funktioner mellan radiobassta- tioner. Sändning mellan radiobasstationer och en lokal tele- fonstation förenklas genom att använda ett ISDN-protokoll, dvs ett transmissionsformat baserat på ISDN-standarden som använder två kanaler med 64 Kbit/s och en D-kanal med 16 Kbit/s över en enkel tvinnad kopparparförbindelse. Det bör betonas att föreliggande uppfinning inte använder ett ISDN- 'system för kommunikation mellan radiobasstationer och en lokal telefonstation, endast ett ISDN-transmissionsformat.
Användning av ISDN i samband med DECT är känd. Till 40 -_ i 514 244 "i 3 exempel utvecklar ETSI för närvarande en DECT/ISDN-samverkan- profil. Vidare har ett antal arkitekturer för system av DECT- typ, kopplade till ISDN, föreslagits i patentlitteraturen.
Exempel pà sådana system nämns kortfattat nedan.
US patent 5 297 193 beskriver ett trådlöst telefonnät som har ett antal fasta sektioner som av radio länkas till bärbara stationer. De fasta stationerna är kopplade till ett ISDN-system. Uppfinningen avser huvudsakligen tillhanda- hállandet av en centraliserad underhàllsservice för systemet.
Enligt beskrivningen avser systemet tillhandahàllandet av ISDN-kretsar vid ett radiotelefonsystem, snarare än använd- ning av ett ISDN-protokoll för att sända tal och signaler mellan en radiobasstation och en lokal telefonstation.
I US patent 5 040 177 beskrivs en Telepoint-tjänst, i vilken radiobasstationer kopplas till ett publikt ISDN-nät.
Varje radiobasstation kan hantera upp till 40 talkanaler.
Användningen radiobasstationer som hanterar en blandning av privat och publik trafik beskrivs inte. Liksom med US patent 297 193 avser systemet tillhandahàllandet av ISDN-kretsar vid ett radiotelefonsystem, snarare än användning av ett ISDN-protokoll för att sända tal och signalering mellan en radiobasstation och en lokal telefonstation.
PCT-ansökan WO93/21719 beskriver ett DECT-system som har förmågan att samarbeta med ett ISDN-system. Ett DECT-format med dubbel lucka modifieras för att låta DECT-systemet sam- tidigt sända en ISDN B-kanal och D-kanal separat. Detta med- ger att ISDN-utombandssignalering kan hanteras av ett DECT- system. Uppfinningen avser samarbetet mellan DECT och ISDN, snarare än användning av ett ISDN-protokoll för sändning mellan en lokal telefonstation och en radiobasstation.
US patent 5 325 419 beskriver ett PCS med fullständigt ISDN-gränssnitt. Uppfinningen utnyttjar intelligenta radio- basstationer.
Inget av dokumenten avseende teknikens ståndpunkt, som diskuteras ovan, beskriver användning av ett ISDN-protokoll för att sända åtminstone tre oberoende talkanaler i ett ADPCM-format, per ISDN-kanal, mellan en radiobasstation och en lokal telefonstation. Andra särdrag av uppfinningen som inte finns i den tidigare tekniken beskriven ovan är: - att radiobasstationer behandlar en blandning av privat “wfi-w-jí-f 40 Q 514 244 och publik trafik; - att systemets styrfunktioner, inklusive kryptering, dekryptering, kodning och avkodning lokaliseras till en lokal telefonstation; - att radiobasstationer kraftförsörjes fràn en lokal telefonstation; - datakompression, interfoliering (interleaving) och signalfiltrering för att minska D-kanalens bithastig- heter; och - att överdrag länkas till radiobasstationerna via det publika telenätet.
En av de uppfinningsenliga idéerna som ligger bakom ett WACA-system enligt föreliggande uppfinning är att mycket av de högre styrskikten, t.ex. NWK och DLC, kan lokaliseras i en central styrenhet, t.ex. belägen i en LX. Pà detta sätt kan dessa systemskikt göras relativt kraftfulla. Detta medger att abonnentutrustning som införlivar en radiobasstation kan förenklas, t.ex. genom att förminska MAC-skiktet. Således blir abonnentutrustningen inte helt oberoende eftersom dess fasta del FP àtminstone delvis är fjärrstyrd.
Enligt en första aspekt av föreliggande uppfinning till- handahàlles ett trådlöst telekommunikationssystem för sänd- ning av tal, inklusive àtminstone en radiobasstation och àt- minstone en bärbar station, i vilket data, ring och kodat tal, sänds mellan nämnda àtminstone ena radio- inklusive signale- basstation och nämnda àtminstone ena bärbara station med an- vändning av TDMA/TDD och i vilket talet kodas, med användning av ADPCM, kännetecknat av att nämnda radiobasstation är länkad till en lokal telefonstation, av att signalering och tal sänds mellan nämnda radiobasstation och nämnda lokala telefonstation med ett ISDN-protokoll, av att tal sänds mellan nämnda radiobasstation och nämnda lokala telefon- station i samma dataformat som nämnda tal mottages av nämnda radiobasstation från en bärbar station eller sänds från nämnda radiobasstation till en bärbar station, och av att àtminstone tre talkanaler per ISDN-protokollkanal är till- gängliga för sändning mellan nämnda radiobasstation och nämnda lokala telefonstation; Företrädesvis är fyra komprimerade talkanaler med 32 Kbit/s tillgängliga per ISDN-protokollkanal för sändning av 40 s; 514 244 tal mellan nämnda radiobasstation och nämnda lokala telefon- station.
Nämnda radiobasstation kan vara anordnad att behandla både privat trafik och publik trafik.
Nämnda radiobasstation kan vara kopplad till nämnda lokala telefonstation med en lokal slingförbindelse i det publika telenätet.
Företrädesvis är en styranordning för nämnda system belägen vid nämnda lokala telefonstation.
Signalering mellan nämnda styranordning och nämnda bas- station kan vara digitalt komprimerad.
Alternativt kan signaleringen mellan nämnda styranord- ning och nämnda basstation, avsedd för eller mottagen från olika portabla stationer vara interfolierad.
Alternativt kan nämnda radiobasstation vara anordnad att fràn signaleringen mellan nämnda styranordning och nämnda basstation avlägsna varje del därav som endast krävs för drift av nämnda radiobasstation, vilket därigenom minskar signaltrafiknivàerna mellan nämnda radiobasstation och nämnda styranordning.
Funktioner för kryptering, dekryptering, kodning och av- kodning är belägna i nämnda lokala telefonstation och anord- nade att delas mellan ett flertal radiobasstationer.
Enligt en andra aspekt av föreliggande uppfinning till- handahàlles en metod för att konstruera ett trådlöst tele- kommunikationssystem, sàsom beskrivs ovan, kännetecknad av stegen: - att lokalisera en styranordning för nämnda trådlösa telekommunikationssystem vid en lokal telefonstation; - att lokalisera radiobasstationer hos valda abonnenter; och - att koppla nämnda lokala telefonstation till nämnda radiobasstationer via ett befintligt publikt lokalt slingnät, med användning av ett ISDN-transmissions- protokoll.
Nämnda metod kan inbegripa steget att hos en abonnent installera en radiobasstation anordnad att betjäna flera abonnenter. ' Företrädesvis installeras tillräckligt många radiobas- stationer, lokaliserade så att deras radiotäckningar över- 40 514 244 6 lappar varandra, för att tillhandahålla väsentligen full- ständig radiotäckning, över ett förutbestämt geografiskt område, väsentligt större än en radiotäckning för en enda radiobasstation.
Nämnda metod kan inbegripa stegen: - att hos en del abonnenter installera radio- basstationer; - att hos andra abonnenter installera överdragssta- tioner; och - att länka överdragsstationer till radiobasstationer genom kopplingar upprättade över en befintlig publik lokal slinga.
Enligt en tredje aspekt av föreliggande uppfinning till- handahålles ett trådlöst telekommunikationssystem som har ett flertal radiobasstationer, vilka var och en är anordnad att tillhandahålla telekommunikationstjänster till ett flertal bärbara stationer, kännetecknat av att nämnda trådlösa tele- kommunikationssystem är anordnat att i åtminstone en del radiobasstationer kombinera funktionalitet med publik access och funktionalitet med privat access, så att en enda radio- basstation kan användas för att tillhandahålla privat hemma- tjänst och en publik Telepoint-tjänst.
Utföringsformer av uppfinningen kommer nu att beskrivas som exempel med hänvisning till åtföljande ritningar, i vilka: Figur 1 illustrerar förhållandet mellan kostnaden för att tillhandahålla trådlös telefoni och antal abonnenter, för små och stora cellenheter.
Figur 2 är en schematisk illustration av en kommunika- tionslänk upprättad med ett trådlöst telefonsystem, i enlig- het med föreliggande uppfinning, mellan en bärbar station och det publika telenätet via en radiobasstation och lokal tele- fonstation.
Figur 3 är en schematisk illustration av ramstrukturen för ett DECT-system.
Figur 4 är en schematisk illustration av radiotäckningen som tillhandahàlles av ett trådlöst telekommunikationssystem i enlighet med föreliggande uppfinning.
Utföringsformer av föreliggande uppfinning som beskrivs härefter använder standarden DECT för trådlös telefoni. Det 40 514 244 7 inses klart att uppfinningen inte är begränsad till DECT- standarden, förutom såsom specifikt är angivet i kraven i denna patentansökan, och kan implementeras med användning av andra standarder för trådlös telefoni som är förenliga med användningen av TDMA/TDD digital radiotransmission.
I enlighet med accepterad praxis inom området för tele- kommunikation används akronymer och förkortningar i stor utsträckning i denna ansökan. För att hjälpa läsaren ges nedan en lista över termerna som används: A/D - Analog-digitalomvandling ADPCM - Adaptive Differential Pulse Code Modulation, dvs adaptiv differentiell pulskodmodulering B-kanal - 64 kbit/s ISDN kanal BER - Bit Error Rate, dvs bitfelshastighet CFP - Central Fixed Part, dvs central fast enhet D/A - Digital-analogomvandling D-kanal - 16 kbit/s ISDN kanal DECT - Digital European Cordless Telekommunications, dvs digital europeisk trådlös telekommunikation DLC - Data Link Control, dvs datalänkstyrning ETSI - European Telecommunications Standards Institute, dvs europeiska institutet för telekommunikations- standarder FP - Fixed Part, ISDN - Integrated Services Digital Network, dvs digitalt dvs. fast enhet nät för integrerade tjänster IWP - Inter-Working Profile, dvs samarbetsprofil LX - Local Telephone Exchange, dvs lokal telefonstation MAC - Medium Access Control, dvs mediumàtkomststyrning NWK - Network layer, dvs nätskikt OSI - Open Systems Interconnection, dvs öppen samman- koppling av system PCS - Personal Communications System, dvs personligt kommunikationssystem PHL - Physical Layer, dvs fysiskt skikt PP - Portable Part, dvs. bärbar enhet PSTN - Public Switched Telephone Network, dvs publikt kopplat telefonnät RFP - Radio Fixed Part, TDD - Time Division Duplex, dvs tidsdelad duplex dvs fast radioenhet 40 514 244 8 TDMA - Time Division Multiple Access, dvs tidsdelad multipelaccess U-plane - User plane, dvs användarplan VPN - Virtual Private Network, dvs virtuellt privat nät VPN+ - Virtuellt privat nät med mobilitetsstöd, ibland kallat M-VPN WACA - Wide Access Cordless Access, dvs bred access trådlös access.
Ett trådlöst telekommunikationssystem i enlighet med föreliggande uppfinning kan beskrivas som ett WACA, dvs systemet tillhandahåller trådlös access till telekommunika- tionstjänster över ett brett geografiskt område, förvisso ett område som är avsevärt större än radiotäckningen för en enda radiobasstation. Uppfinningen är emellertid inte begränsad till WACA-system.
Vid konstruktion och installering av WACA-system måste en telenätoperatör säkerställa att godtagbar yttäckning alstras av systemet, så snabbt och ekonomiskt som möjligt.
Såsom framgår ur figur 1 är initialkostnaderna för smàcell- system väsentligt större än för storcellsystem, dvs när antalet användare av systemet är lågt. Med tillväxt i antalet användare eller abonnenter förblir emellertid kostnaderna för smàcellsystem väsentligen konstanta medan kostnaderna för storcellsystem växer i proportion mot antalet användare.
Faktum är att kostnaden per användare kan betraktas som ungefär proportionell mot cellstorleken. Förutsatt att ett system snabbt kan attrahera ett relativt stort antal använ- dare är således smàcellalternativet ekonomiskt att föredra.
DECT-system är i allmänhet smàcellsystem. Typiskt har en DECT-radiobasstation en radiotäckning med ungefär 100 m eller mindre i radie.
Det är kostnadseffektivt för en teleoperatör, som upp- rättar ett nytt system, att maximalt utnyttja installerad nätinfrastruktur. Vid installering av ett WACA-system bör man idealt utnyttja det befintliga tvinnade kopparparnätet för att upprätta förbindelse mellan radiobasstationer och lokala telefonstationer. På detta sätt undviks behovet att in- stallera ett DECT-förbindelsenät.
Figur 2 illustrerar i schematisk form sättet på vilket en bärbar DECT-station kan kopplas, via en radiobasstation 40 514 244 9 och lokal telefonstation, till det publika telenätet i det så kallade U-planet. Ett system kan illustreras schematiskt på ett antal sätt, kretsscheman. Användarplanet är en förenklad schematisk t.ex. med användning av blockscheman eller illustration av ett system som visar hur en användare "ser" eller erfar systemet i drift. PP:n, dvs den bärbara enheten, är fysiskt belägen i en bärbar station eller trådlös telefon- PP:n innefattar ett antal skikt - NWK, DLC, MAC och PHL.
En radioförbindelse kan upprättas mellan det fysiska skiktet lur.
PHL hos den bärbara luren och det fysiska skiktet hos en fast radioenhet RFP. Den fasta radioenheten är naturligtvis fysiskt placerad i en basstation eller radiobasstation. En trádförbindelse som utnyttjar ett ISDN-protokoll kan då upp- det fysiska skiktet hos den centrala fasta enheten CFP. CFP:n är rättas mellan den fasta radioenhetens fysiska skikt och normalt placerad i en radiobasstation men föreliggande upp- finning föreslàr att den kan vara placerad i en lokal tele- fonstation. CFP:n kopplas då via den lokala telefonstationen LX till det publika telenätet.
Det bör observeras att införandet av CFP:n i en radio- basstation signifikant ökar kostnaden för en radiobasstation.
CFP:n utför en mångfald funktioner som t.ex. avser krypte- ring, dekryptering, kodning och avkodning. Genom att inklu- dera dessa funktioner i en lokal telefonstation kan de tids- delas mellan olika radiobasstationer. Detta reducerar i sin tur systemets totala kostnad och medger konstruktion av särskilt billiga och enkla radiobasstationer som har lågt effektbehov.
Radiobasstationer kan vara belägna hos abonnenten och kopplade till den lokala telefonstationen via det befintliga lokala tràdnätet. Detta innebär för DECT-systemet enligt föreliggande uppfinning att RFP:n och CFP:n kopplas med (Andra kopplingsmedier kan användas om de finns tillgängliga, tvinnade kopparpar som används i det lokala nätet. t.ex. optisk fiber). Förbindelsen mellan RFP:n och CFP:n måste kunna överföra en 32 kbit/s ADPCM signal, i DECT-standarderna, signaleringen. såsom specificerats tillsammans med den tillhörande DECT- Idealt bör protokollet och signaleringen mellan RFP:n och CFP:n vara digital. Detta underlättar användningen av 40 514 244 g överdrag. Användningen av digital sändning undviker vidare behovet för analog-digitalomvandling mellan huvudbitens transportnät för det publika telenätet och abonnenten, vilket således minskar den oundvikliga distorsionen och bruset som alstras vid varje A/D- eller D/A-steg.
Protokollet som används i föreliggande uppfinning för sändning mellan RFP:n och CFP:n är ett ISDN-protokoll som utnyttjas för kommunikation mellan stationsutrustning och abonnentutrustning. ISDN kan framgångsrikt sändas via tvinnade kopparpar mellan en lokal telefonstation och abonnentutrustning och är således lämpligt för användning i föreliggande uppfinning för att länka RFP:n vid en radiobas- station till CFP:n vid en lokal telefonstation. ISDN- protokollet innefattar två B-kanaler, dvs talkanaler med 64 kbit/s, och en D-kanal, dvs en kanal med 16 kbit/s, som används för signalering och normalt utnyttjas i paketförmed- lingsläge. Det bör klart observeras att länken mellan RFP:n och CFP:n inte utgör någon del av ett ISDN-system utan detta är endast ett lämpligt protokoll. Faktum är att varje B-kanal kan användas i föreliggande uppfinning för att bära två tal- kanaler istället för den enda talkanalen som normalt används i ISDN.
Användning av en ISDN-protokollänk mellan RFP:n och CFP:n visas i figur 2. ISDN-protokollet medger samtidig sänd- ning av fyra ADPCM-talkanaler med 32 kbit/s över de två ISDN B-kanalerna. Det finns emellertid ett problem med signale- ringen och detta diskuteras senare i denna ansökan. Separa- tionen av RFP:n och CFP:n och användningen av en ISDN-länk innebär att MAC-skiktet, se figur 2, i RFP:n kan göras mycket "tunt" eftersom det endast behöver hantera separationen av signaleringen och talet och fördela dessa mellan de två B- kanalerna och D-kanalen i ISDN-protokollet. (MAC-skiktet tilldelar och frigör fysiska kanaler i beroende av vad högre skikt begär.) MAC-skiktet, eller medieåtkomstskiktet, finns i de flesta telekommunikationssystem fast inte i OSI-baserade system. MAC-skiktet ligger över det fysiska skiktet, som det huvudsakligen styr. MAC-skiktets "tjocklek", dvs dess inne- håll; avgöres av mängden styrning som det behöver utföra. I föreliggande uppfinning är MAC-skiktet "tunt" pà grund av mängden av hantering som utföres i högre skikt, t.ex. NWK och 40 514 244 11 DLC, och kraven från PHL.
DECT-specifikt signalering sänds över ISDN-kanalen som förbinder RFP:n och CFP:n.
DECT-transmission illustreras i figur 3. Det framgår att ett Ramstrukturen som används för datapaket föregås av en synkroniseringssekvens om 32 bitar, följt av ett datapaket som innehåller 388 bitar. Datapaketet kan följas av fyra bitar som upprepar de sista fyra bitarna i datapaketet, för att underlätta detektering av luckdrift och därigenom undvika paketkollision. Datapaketet innefattar 48 bitar signaleringsdata, följda av 16 feldetekterings/korrige- följda av ytterligare fyra feldetekteringsbitar. Således alstras 48 ringsbitar. Paketet innefattar 320 bitar användardata, bitar signaleringsdata per kanal per tidsram. Tidsramens längd är 10 millisekunder. Detta motsvarar 4,8 kbit/s sig- naleringstrafik per talkanal, dvs totalt 19,2 kbit/s signa- lering per fyra talkanaler. Det bör observeras att synkro- niseringssekvensen inte behöver sändas kontinuerligt mellan RFP:n och CFP:n eftersom ADPCM-tidsstrukturen själv kan an- vändas för att alstra en tidsstyrande klocksignal. Kravet pà 19,2 kbit/s signalering överstiger emellertid fortfarande kapaciteten hos en ISDN D-kanal med 3,2 kbit/s. Såvida inte ytterligare åtgärder vidtages kommer kapaciteten hos D-kana- len att begränsa kapaciteten hos ISDN-protokollänken till tre DECT-talkanaler.
ISDN-länken kan emellertid fàs att stödja fyra DECT- talkanaler genom: - att använda datakompression; - signalinterfoliering; - koordinering och minskning av signalbehoven; eller - en kombination av det ovanstående.
DECT-signaleringen utnyttjar inte datakompressions- tekniker. Datakompressionsnivàn som krävs för att komprimera de 4,8 kbit/s DECT-signalering till de tillgängliga 4 kbit/s på ISDN-kanalen är inte hög - 1:1,2. Eftersom BER för tråd- förbindelser är väsentligt lägre än på radiolänkar, med flera storleksordningar, orsakar den låga datakompressionen som krävs för att klämma in DECT-signaleringen på ISDN D-kanalen inte några problem. Många lämpliga datakompressionstekniker för att uppnå denna datakompressionsnivå är välbekanta för fackmän på området. 40 .14 244 12 Det största signaleringsbehovet på DECT-signaleringen görs vid roaming, under handover mellan celler och under samtalsuppkopplingen. Dessa processer är relativt korta, jämförelsevis sällsynt förekommande och ställer inte ett kontinuerligt behov på signaleringskapaciteten. Detta innebär att signalinterfoliering kan användas för att reducera medel- signaleringsbehovet som ställs på D-kanalen. Olika signaler kan interfolieras, dvs signalering för fyra samtidiga samtal som överförs pà D-kanalen, interfolieras med dynamisk för- skjutning/fördröjning, alltefter behov.
Signaleringsbehoven kan minskas genom koordinering och minskning av den totala signaltrafiken. Delar av den radio- specifika signaleringen behöver inte överföras till CFP:n.
Delar av den radiospecifika signaleringen och annan signale- ring kan delas mellan talkanaler. Detta kan användas för att minska behovet som ställs på D-kanalen så att det hamnar inom dess överföringskapacitet.
Utföringsformer av föreliggande uppfinning har ett antal fördelar inklusive: - làga tillverkningskostnader för RFP:n; - enkel koppling av RFP:n, tillräckligt enkel sá att en abonnent själv kan koppla RFP:n; - tillhandahàllandet av tjänster till flera abonnenter, upp till fyra, över samma förbindelse; - system som utnyttjar överdrag, dvs mästar-slavsystem, kan implementeras enkelt så att handover mellan in- tilliggande celler enkelt erhålles, vilket därigenom ökar radioyttäckningen; och - tillhandahàllandet av blandade system.
I ett blandat system häller en abonnent, som har en radiobasstation installerad hos sig, en eller eventuellt två DECT-kanaler för sitt eget bruk. De återstående tre (eller två) kanalerna blir då tillgängliga för publik användning. Överlappande celler från intilliggande lokaler kan på detta sätt bygga upp jämförelsevis god radiotäckning. Figur 4 illustrerar sättet pà vilket radiotäckningarna, som motsvarar de individuella radiobasstationerna, kombineras för att ge nästan total radiotäckning för ett givet område. Detta inne- bär att ett Telepoint-system kan byggas upp med användning av befintliga lokala slingdragningar och radiobasstationer be- 40 514 244 13 lägna hos abonnenter. Användning av radiobasstationer hos abonnenter underlättar även tillgängligheten till Telepoint på privat egendom, t.ex. en fabriksplats, till fördel både för nätoperatören och abonnenten.
Uppbyggnaden av ett stort antal radiobasstationer hos abonnenter innebär att inte alla abonnenter behöver ha en dedikerad RFP-installerad hos sig själv.
Utföringsformer av föreliggande uppfinning kan tillämpas för att samtidigt i ett system tillhandahålla: - hemtelefoni, dvs telefoni med privat access/begränsad access; - telefoni med publik access, t.ex. Telepoint; - VPN och VPN+; - telearbete ("teleworking"), genom dynamisk allokering av den tillgängliga trafikkapaciteten mellan data och tal, med mobilitet.
Föreliggande uppfinning tillhandahåller ett DECT-baserat system i vilket jämförelsevis hög trafikkapacitet, två tal- kanaler med 64 kbit/s plus en signaleringskanal med 16 kbit/s kan göras tillgänglig för abonnenter. Olika utvecklingar av föreliggande uppfinning kommer att inses av fackmäh pà om- rådet.
Talkodare och krypteringsutrustning kan placeras cen- tralt i CFP:n. Detta minskar dramatiskt kostnaden och effekt- förbrukningen för RFP:n. Detta möjliggör att RFP kan kraft- försörjas fràn en central kraftkälla t.ex. placerad vid den lokala telefonväxeln.
Slavbasstationer, dvs överdrag, kan kopplas till mästar- basstationer via det befintliga lokala slingtràdnätet. I detta sammanhang bör det observeras att många hus är utrusta- de med flera telefonuttag. Användningen av överdrag ökar yt- radiotäckningen. Handover kan styras från en mästarbasstation med relativt små tillägg. Styrning av handover mellan en radiobasstation och ett överdrag, fràn radiobasstationen, minskar belastningen pá CFP:n.
Användning av föreliggande uppfinning underlättar systemuppdateringar till fullständig ISDN/DECT-samverkan.
Eftersom RFP:n är konstruerad för att arbeta med ett ISDN-~ protokoll är det speciellt enkelt att ombesörja att RFP:n arbetar direkt med ISDN i överensstämmelse med DECT/ISDN IWP. 514 244 14 Med andra ord, ISDN-tjänster kan fördelas från RFP:n via ett DECT-radiogränssnitt och/eller ett "fast" uttag, dvs det gemensamma ISDN-uttaget. I det senare fallet (fast uttag) ökas kraven pà RFP:n pà grund av behovet, bland andra, att inkludera en talkodare. I detta fall blir RFP:n en del av en ISDN-terminal. Det bör observeras att funktionen av en RFP, som en ISDN-terminal, faller utanför området för föreliggande uppfinning även om föreliggande uppfinnings egenskaper under- lättar en uppgradering till fullständig ISDN-drift.

Claims (15)

10 15 20 25 30 35 40 514 244 ß' PATENTKRAV
1. Trådlöst telekommunikationssystem för transmission av tal, innefattande åtminstone en radiobasstation och åtminstone en bärbar station, i vilket data, signalering och kodat tal, sänds mellan nämnda åtminstone ena radiobasstation och nämnda åtminstone ena bärbara inklusive station med användning av TDMA/TDD och i vilket tal kodas, med användning av ADPCM, varvid nämnda radiobasstation är länkad till en lokal telefonstation, signalering och tal sänds mellan nämnda radiobasstation och nämnda lokala telefonstation med ett ISDN-protokoll, tal sänds mellan nämnda radiobasstation och nämnda lokala telefonstation i samma dataformat i vilket nämnda tal mottages av nämnda radiobasstation från en bärbar station eller sänds från nämnda radiobasstation till en bärbar station, fyra komprimerade talkanaler med 32 kbit/s är tillgängliga per två B-kanaler enligt ISDN-protokollet för sändning av tal mellan nämnda radiobasstation och nämnda lokala telefonstation, varjämte en styranordning för nämnda system är placerad vid nämnda lokala telefonstation, kännetecknat av att signalering mellan nämnda styranordning och nämnda basstation komprimeras digitalt, så att signaleringen för de fyra talkanalerna kan sändas över en D-kanal enligt _ ISDN-protokollet.
2. Trådlöst telekommunikationssystem enligt krav 1, kännetecknat av att signalering mellan nämnda styranordning och nämnda basstation, avsedd för eller mottagen från olika bärbara stationer är interfolierad.
3. Trådlöst telekommunikationssystem enligt krav 1, kännetecknat av att nämnda radiobasstation är anordnad att från signaleringen mellan nämnda styranordning och nämnda basstation avlägsna varje del därav som endast erfordras för drift av nämnda radiobasstation, vilket därigenom minskar signaltrafiknivåerna mellan nämnda radiobas- stationer och nämnda styranordning.
4. Trådlöst telekommunikationssystem enligt något av kraven 1-3, kännetecknat av att funktioner för kryptering, dekryptering, kodning och avkodning är belägna i nämnda 10 15 20 25 30 35 40 514 244 /ó lokala telefonstation och anordnade att delas mellan ett flertal radiobasstationer.
5. Trådlöst telekommunikationssystem enligt något av kraven 1-4, kännetecknat av att nämnda radiobasstation kraftförsörjes från nämnda lokala telefonstation.
6. Trådlöst telekommunikationssystem enligt något av föregående krav, kännetecknat av att nämnda radiobasstation är anordnad att behandla både privat trafik och publik trafik.
7. Trådlöst telekommunikationssystem enligt något av föregående krav, kännetecknat av att nämnda system uppfyller DECT-standarden för trådlös telefoni.
8. Trådlöst telekommunikationssystem enligt något av föregående krav, kännetecknat av att nämnda radiobasstation är kopplad till nämnda lokala telefonstation med en lokal slingförbindelse i det publika telenätet.
9. Trådlöst telekommunikationssystem enligt något av föregående krav, kånnetecknat av att det inbegriper åtminstone ett överdrag länkat till en radiobasstation genom en lokal slingförbindelse i det publika telenätet.
10. Metod att konstruera ett trådlöst telekommunikationssystem enligt något av kraven 1-9, innefattande stegen: - att placera en styranordning för nämnda trådlösa telekommunikationssystem vid en lokal telefon- station; - att placera radiobasstationer hos valda abonnenter; - att koppla nämnda lokala telefonstation till nämnda radiobasstationer vid ett befintligt publikt lokalt slingnåt med användning av ett ISDN-transmissions- protokoll, kännetecknad av att komprimera signalering, interfoliera signalering och/eller minska signalering så att all signaleringstrafik mellan en radiobasstation och en lokal telefonstation kan sändas över en ISDN D-kanal.
11. Metod enligt krav 10, kânnetecknad av att installera nämnda radiobasstationer så att nämnda radiobasstationer kraftförsörjes genom sändning av elektrisk ström över ett befintligt publikt lokalt slingnät. 10 15 20 514 244 I
12. Metod enligt krav 107eller 11, kânnetecknad av steget att hos en abonnent installera en radiobasstation anordnad att betjäna flera abonnenter.
13. Metod enligt krav 12, kânnetecknad av att installera tillräckligt med radiobasstationer, placerade så att deras radiotâckning överlappar varandra för att tillhandahålla väsentligen fullständig radiotâckning över ett förutbestämt geografiskt område, väsentligt större än en radiotâckning hos en enda radiobasstation.
14. Metod enligt något av kraven 10-13, kånnetecknad av att hos en abonnent installera en radiobasstation anordnad att tillhandahålla en privat tjänst till denna abonnent och en publik tjänst tillgänglig för andra abonnenter inom denna radiobasstations radiotâckning.
15. Metod enligt något av kraven 10-14, kånnetecknad av stegen: - att hos en del abonnenter installera radiobas- stationer; - att hos andra abonnenter installera överdrags- stationer; och - att länka överdragsstationer till radiobasstationer genom förbindelser upprättade över en befintlig publik lokal slinga.
SE9502052A 1995-06-06 1995-06-06 Förbättringar av eller avseende trådlös telefoni SE514244C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9502052A SE514244C2 (sv) 1995-06-06 1995-06-06 Förbättringar av eller avseende trådlös telefoni
PCT/SE1996/000699 WO1996039785A2 (en) 1995-06-06 1996-05-30 Improvements of or relating to cordless telephony

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9502052A SE514244C2 (sv) 1995-06-06 1995-06-06 Förbättringar av eller avseende trådlös telefoni

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9502052D0 SE9502052D0 (sv) 1995-06-06
SE9502052L SE9502052L (sv) 1996-12-07
SE514244C2 true SE514244C2 (sv) 2001-01-29

Family

ID=20398521

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9502052A SE514244C2 (sv) 1995-06-06 1995-06-06 Förbättringar av eller avseende trådlös telefoni

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE514244C2 (sv)
WO (1) WO1996039785A2 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19717365C1 (de) 1997-04-24 1998-11-26 Siemens Ag ISDN-Netz mit DECT-Zwischensystem

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1992004796A1 (en) * 1990-09-04 1992-03-19 Motorola, Inc. Cordless telephone system for residential, business and public telepoint operation
US5257410A (en) * 1991-03-22 1993-10-26 Motorola, Inc. Communication device with ISDN interface
BR9205588A (pt) * 1991-12-06 1994-09-27 Motorola Inc Controlador em sistema de comunicação, centro de comutação, processo de estabelecimento de chamada, centro de comutação móvel em um sistema radiotelefônico, e sistema telefônico.
FI98429C (sv) * 1993-08-12 1997-06-10 Nokia Telecommunications Oy CT2-telefonsystem
DE4330704A1 (de) * 1993-09-10 1995-03-16 Sel Alcatel Ag Telepoint-System
GB2288104B (en) * 1994-03-31 1998-02-18 Plessey Telecomm Cordless area virtual exchange
ES2218542T3 (es) * 1994-06-01 2004-11-16 Airnet Communications Corporation Estacion base inalambrica de banda ancha que utiliza un bus de acceso multiple por division de tiempo para realizar conexiones conmutables con recursos de modulador/demodulador.

Also Published As

Publication number Publication date
SE9502052D0 (sv) 1995-06-06
WO1996039785A2 (en) 1996-12-12
WO1996039785A3 (en) 1997-02-13
SE9502052L (sv) 1996-12-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP3628016B2 (ja) 電気通信構成
AU688872B2 (en) Decentralized base station for reducing bandwidth requirements for communications to and from radio transmitter-receivers in a telecommunications network
US6212395B1 (en) Cellular communication system
US20020009991A1 (en) Cellular private branch exchanges
CN1111472A (zh) 转接无线电话呼叫的方法和设备
JPH10506775A (ja) セル方式の無線通信システム
US5917816A (en) Centralized interworking function for a mobile radio network
WO2001089229A3 (en) Ring topology wireless local loop system and fallback method to conventional cellular system
CA2313314A1 (en) Control channel for a wireless digital subscriber line system
AU700262B2 (en) A radio telecommunication system
EP0785694B1 (en) Private cordless branch exchange system accommodating DECT terminal subscribers
US5946628A (en) Method and circuit arrangement for the access of cordless terminals to a telecommunications system
US5291476A (en) Switching center for radiomobile application
RU2190930C2 (ru) Система беспроводной многоячеистой радиосвязи
EP0894394A1 (en) Telephone system
US5987017A (en) Digital cordless telephone system
SE514244C2 (sv) Förbättringar av eller avseende trådlös telefoni
MXPA98000786A (en) System of telecommunication of radio multicelular inalambr
AU723323B2 (en) Procedure to improve the capacity of a V5 interface in a wireless local loop environment
CA2340632A1 (en) System supporting data/fax connection with a dual mode mobile telephone
EP0858235A1 (en) Personal communications network for flexible traffic demand
US6226528B1 (en) Wireless multi-cell radio telecommunication system
JPH0722272B2 (ja) 分散基地局tdma移動通信方式
JP3332685B2 (ja) Catv網を用いた簡易型携帯電話システム
JPH05153033A (ja) Tdd方式デジタル移動電話通信システム

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed
NUG Patent has lapsed