SE508653C2 - Moppgarnanordning för en golvmopp - Google Patents

Moppgarnanordning för en golvmopp

Info

Publication number
SE508653C2
SE508653C2 SE9701843A SE9701843A SE508653C2 SE 508653 C2 SE508653 C2 SE 508653C2 SE 9701843 A SE9701843 A SE 9701843A SE 9701843 A SE9701843 A SE 9701843A SE 508653 C2 SE508653 C2 SE 508653C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
mop
yarns
fibers
yarn
yarn device
Prior art date
Application number
SE9701843A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9701843L (sv
SE9701843D0 (sv
Inventor
Lars G Anehorn
Original Assignee
Carpeting I Stockholm Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Carpeting I Stockholm Ab filed Critical Carpeting I Stockholm Ab
Priority to SE9701843A priority Critical patent/SE9701843L/sv
Publication of SE9701843D0 publication Critical patent/SE9701843D0/sv
Priority to EP98908413A priority patent/EP1018925A1/en
Priority to PCT/SE1998/000396 priority patent/WO1998051204A1/sv
Priority to AU66446/98A priority patent/AU6644698A/en
Publication of SE508653C2 publication Critical patent/SE508653C2/sv
Publication of SE9701843L publication Critical patent/SE9701843L/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47LDOMESTIC WASHING OR CLEANING; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47L13/00Implements for cleaning floors, carpets, furniture, walls, or wall coverings
    • A47L13/10Scrubbing; Scouring; Cleaning; Polishing
    • A47L13/20Mops

Landscapes

  • Cleaning Implements For Floors, Carpets, Furniture, Walls, And The Like (AREA)

Description

508 lO 15 20 25 30 35 653 i 2 hudavlagringar, hår, klädrester mm. Vid våta städmetoder "smetas" stora mängder av dessa små lösa partiklar fast vid golven med hjälp av kvarvarande vattenrester, som sedan torkar och frigöres som damm igen. Eftersom mer- parten av städning i offentlig miljö sker på dagtid kan inte våta städytor stängas av under torktiden, varför en kraftig återsmutsning sker, då personalen tvingas gå på de våta golven, varvid smuts från skorna frigöres och fastnar på golven.
Fuktiga eller blöta moppar och svabbar är mycket tunga och tröga att föra fram och tillbaka över golven och är huvudorsaken till den stora mängd sjukskrivningar och arbetsskador, som belastar städyrkena. Detta innebär ofta alltför täta byten av personal. Dessutom utför en trött städare en sämre arbetsprestation.
Golvens ytskikt skadas av flitig användning av städ- kemikalier, varvid golvytorna "ruggas" upp, blir trögare och mattare samt mer mottagliga för smuts. Ändamålet med föreliggande uppfinning är därför att åstadkomma en moppgarnanordning med ringa friktion mot golvytan som rengöres för att underlätta städarbetet. Ännu ett ändamål med uppfinning är att åstadkomma en moppgarnanordning, som effektivt kan lösgöra smutspar- tiklar från en golvyta och som dessutom kan fånga upp samt halla kvar smutspartiklarna.
Ytterligare ett ändamål är att åstadkomma en mopp- garnanordning, vilken verksamt kan gripa och kvarhålla så kallade dammràttor.
Dessa ändamål uppnås enligt uppfinningen med en moppgarnanordning enligt det inledande stycket, som kännetecknas av att moppgarnen utgöres av dels hårdare och dels lösare tvinnade knippen av naturfibrer, vilka fibrer uppvisar en jämförelsevis slät ytstruktur, såsom exempelvis linfibrer, att moppgarnanordningen innefattar ett centralt parti med moppgarn av förhållandevis liten längd och ett periferiparti med moppgarn av förhållande- vis stor längd och att de lösare tvinnade moppgarnsknip- 10 15 20 25 30 35 3 508 653 pena endast återfinnes i nämnda centrala parti under det att de hårdare tvinnade moppgarnsknippena återfinnes i såväl nämnda centrala parti som i nämnda periferiparti.
Vidareutvecklingar av uppfinningen framgår av de särdrag som anges i underkraven. i En föredragen utföringsform av uppfinningen kommer nu att beskrivas i exemplifierande syfte och med hänvis- ning till den bifogade ritningen, på vilken: Figur 1 i en perspektivvy ovanifrån av golvmoppan- ordningen enligt uppfinningen visar dess bärarorgan med den yta som är avsedd att frigörbart fästas vid en golv- mopps moppstativ; Figur 2 i en perspektivvy underifrån visar bäraror- ganets motsatta yta, på vilken moppgarnen är fästa; och Figur 3 är en vertikal snittvy av moppanordningen längs linjen A-A i figur 2.
Moppanordningen enligt uppfinningen innefattar ett flexibelt, banformigt bärarorgan l av något lämpligt, slitstarkt tyg, som tål att tvättas ett flertal gånger utan att förlora formen och som tål rengöringskemikalier.
Sådana bärarorgan är i sig förut kända och som ett exem- pel kan velourtyg nämnas. På bärarorganets 1 ena sida, den sida som visas i figur l, är ett eller flera kard- borrbandpartier 2 anordnade, med vilka moppgarnanord- ningen frigörbart kan fästas vid en golvmopps moppstativ eller -platta medelst samverkande kardborrbandpartier anordnade på sistnämnda (ej visat). Även detta är känd teknik och det hänvisas till de ovannämnda svenska patentskrifterna.
På bäraranordningens 1 motsatta sida är ett stort antal moppgarn fästa, såsom är brukligt, för städändamål, dvs att moppgarnens uppgift är dels att frigöra smutsen eller smutspartiklarna från den (golv-)yta som skall ren- göras och dels att fånga upp och kvarhàlla smutsen och dammet i moppgarnanordningen. Moppgarn utgöres av tradi- tion av tvinnade knippen av fibrer, såsom bomulls- och/- eller_syntetfibrer, men fibrerna i moppgarnet hos före- 508 10 15 20 25 30 35 653 4, liggande moppgarnanordning består av helt andra fibrer, vilket kommer att diskuteras nedan.
Bomullsgarner är som regel kompakta och är ej speci- ellt verksamma vad gäller att föra in smutsen mot bärar- organet. Vidare har bomullsgarner en benägenhet att ludda och filta sig, vilket har en ogynnsam inverkan på ren- göringsarbetet. Dessutom är de enskilda bomullsfibrerna ej effektiva när det gäller att skrapa loss smuts från golvytan. Slutligen är bomullsframställning som sådan ej miljövänlig.
Syntetfibrer är visserligen bättre när det gäller att skrapa loss smuts från golvytan men är ej ändamåls- enliga när det gäller att föra in smutsen mot bäraror- ganet. Garn av syntetfibrer är förhållandevis styva och blir därigenom ej omformbara. Slutligen är syntetfibrer ej miljövänliga eftersom de ej är någon naturprodukt.
De krav som kan ställas pà ett väl fungerande mopp- garn är: - hög styrka - låg friktion mot närliggande garn i mopp för att förhindra hoptrassling och nötning mellan garner - låg, men optimal friktion mot golvyta, för att moppen skall glida lätt över golvet och sam- tidigt fånga upp smutspartiklar - god förmåga att bära smuts och rengöringsmedel i garn - stor inre fiberyta i garn - lätt att rengöra - bibehållet utseende och funktion efter tvätt - ej avge lint och fibrer vid användning (ej i högre utsträckning än motsvarande bomulls- baserade moppgarn) - flexibelt, följsamt vid fram- och àterförande rörelse av mopp - tillräcklig tyngd, så att moppgarnen följer golvytan utan att vara flygiga. 10 15 20 25 30 35 5 508 653 Det har befunnits att ett garn som uppfyller ovan- stående kriterier kan framställas av linfibrer. Denna naturfiber uppvisar en slätare eller glattare yta än bomullsfiberns, vilket ger lägre friktion och bättre losskrapning av smuts från en yta. Vidare har linfibern större livslängd än bomullsfibern i detta sammanhang och högre draghållfasthet. Lin är visserligen dyrare än bom- ull, med detta kompenseras av en ökad livslängd. Slut- ligen är framställning av lin ur miljösynpunkt bättre än av bomull. Uppfinningen är dock inte begränsad till en- bart linfibrer utan innefattar alla naturfibrer som upp- visar en förhållandevis slät ytstruktur, t.ex. hampa, sisal m.fl.
Linfiber förekommer i grövre eller finare knippen, bestående av fler eller färre sammanfogade elementarfib- rer, eller som helt frilagda elementarfibrer.
Vid så kallad cottonisering avlägsnas pektinämnen från blasten och elementarfibrerna friläggs. Vid proces- sen kokas lintàgorna under tryck i 2-2,5% lutlösning under några timmar. Fibrerna hos cottoniserat lin är korta och styva. De måste spinnas i blandning med t ex bomull eller viskos. Draghállfastheten är lägre än för ordinärt lin, men högre än för bomullsgarner. Blandgarn med bomull saknar bomullens vanliga kompakthet och be- nägenhet att ludda och filta sig.
Lingarn är relativt andra naturfibrer starkt i sin längdriktning, men har låg töjförmàga. Dock är linfib- rerna känsliga för nötning och knäckande krafter. Garnet som ingår i ett moppsystem utsätts för stora påfrest- ningar under sin livslängd. Garnet utsätts för mekanisk bearbetning genom nötning, dragning och böjning under både direkt användning och tvätt/torkning. Slitage medför att fibrer försvagas och gàr sönder vilket ger släpp av lint och lösa fiber. Ett påbörjat slitage ger ökad mängd fria fiberändar som i sin tur utsätts för nötning och ger ytterligare risk för fibersläpp. 508 10 15 20 25 30 35 653 e Dessutom tillkommer kemiskt slitage från rengörings- medel, impregneringsoljor eller tvättkemikalier. Det kemiska slitaget påverkar främst ytan hos fibrerna, som försvagas och blir mer skrovliga och känsliga för nya angrepp.
Som fibrer för moppgarnen i moppgarnanordningen en- ligt uppfinningen används sålunda ocottoniserat lin med stor fiberlängd, då längre fibrer ger lägre friktion och kortare fibrer lättare bryts av. För att ytterligare ef- fektivisera moppgarnens funktion i rengöringssammanhang har dessa impregnerats med vegetabilisk, miljövänlig olja, företrädesvis rapsolja. När moppgarnen är avsedda för hemmabruk kan det vara lämpligt att använda mopp- garnen fuktade med vatten i stället för att vara impreg- nerade med olja, vilket är till fördel då moppgarnanord- ningen senare skall rengöras exempelvis med hjälp av en vanlig tvättmaskin. Av estetiska skäl kan vidare mopp- garnen vara infärgade eller melerade.
Ett garn av fina fibrer är mer flexibelt än ett mot- svarande av grövre fibrer. Fina fibrer är dock lätta och kan tänkas bli mer flygiga. Ett garn av grövre, tyngre fibrer kan vara mer följsamt mot golvytan. Ett garn av finare fibrer har större fiberyta än garn av grövre fibrer. Ett garn av finare fibrer kan därför binda mer olja eller smutspartiklar mellan fibrerna i garnet, om garnet inte är hårt snott. Mycket fina fibrer kan var svära att rengöra, beroende pà hur smutspartiklarna är bundna till materialet. Generellt är grövre fibrer bil- ligare än finare. Ett garn av lite grövre linfibrer är fullt tillräckligt för det aktuella ändamålet. Utform- ningen av själva garnet är mer väsentlig för moppens funktion.
Med hänvisning åter till ritningen, och främst till figur 2 och 3, innefattar moppgarnanordningen ett cen- tralt parti 3, som är beläget innanför bärarorganets 1 omkrets, och ett periferiparti 4, som är beläget utanför bärarorganets omkrets; se speciellt figur 3. I det cen- 10 l5 20 25 30 35 7 508 653 trala partiet 3 är moppgarn 5,6 av samma längd fästa vid bärarorganet l, under det att moppgarn 7 av större längd än moppgarnen 5,6 är utskjutande fästa vid bärarorganet i periferipartiet 4. Moppgarnen 5 och 7 är relativt hårt tvinnade eller slagna för att ge lägre friktion mot golv- ytan, under det att moppgarnen 6 är relativt löst tvin- nade eller slagna för ökad smuts- och skräpupptagnings- förmåga. Inblandningen av moppgarnen 5 bland moppgarnen 6 i det centrala partiet 3 minskar golvmoppens friktion mot golvet och underlättar städarens arbete.
För att undanröja de ovannämnda olägenheterna med fria fiberändar och för att lättare fånga upp och kvar- hålla så kallade dammråttor och annan voluminös smuts är moppgarnen 5-7 företrädesvis fästa vid bärarorganet i form av slutna öglor, vilket tydligt visas i figurerna.
Såsom bäst framgår av figur 1 och 3 är moppgarnen 5- 7 fästa vid bärorganet l medelst inbördes parallella sömmar 8, vilka sömmar är anordnade på väsentligt avstånd från varandra för att luggen ej skall bli så tät att in- föringen av smuts o.dyl. mot bärarorganet äventyras.
Ur tillverkningssynpunkt är det fördelaktigt att fästa de mest centrala moppgarnen 5,6 i det centrala partiet 3 medelst en enda, sammanhängande söm 8' och att fästa resten av de kortare garnen 5,6, som ingår i det centrala partiet 3, tillsammans med de längre garnen 7, som ingar i periferipartiet 4, medelst en andra, samman- hängande söm 8", vilken är helt átskild från den första sömmen 8' och såsom tydligt framgår av figur 1. Härvid är det även lämpligt att utföra varje söm 8 som två paral- lella stygnrader 9 för säkrare förankring av garnen 5-7 och bättre utspridning av garnöglorna. Med ovanstående arrangemang möjliggöres även att varje enskilt moppgarn 5-7 kan fästas vid bärarorganet l i ett obrutet eller kontinuerligt tillstånd, dvs som ett sammanhängande garn medelst, och längs hela, den tillhörande sömmen 8, vilket avsevärt underlättar tillverkningen av moppgarnanord- ningen. 508 653 av 10 Den enligt ovan utformade moppgarnanordningen kan vid behov rengöras med hjälp av den garnvårdstavla som anges i det ovannämnda svenska patentet 504 113. Emellan- àt måste dock moppgarnanordningen underkastas en mer om- sorgsfull rengöring genom tvättning. Härvid uppstår det fenomenet pà grund av moppgarnens konstruktion att dessa öppnar sig något mera och garnöglorna orienteras slump- vis, dvs lägger sig kors och tvärs. Härigenom ökar mopp- garnanordningens rengörande funktion ytterligare.
Moppgarnanordningen enligt uppfinningen har även testats gentemot andra, kända moppgarnanordningar och visavi olika golvmaterial. Testet har angivits nedan. 9 508 653 JÄMFÖRELSE AV MOPPARS FRIKTION MOT GOLVMATERIAL Avsikt: Att jämföra friktionen mellan olika moppar 5 mot golvmaterial.
Provmaterial: mopp med större andel syntetgarn mopp med enbart lingarn befintlig mopp baserad på bomulls/- syntetgarn 5. mopp med enbart bomullsgarn 1. 2. mopp med mindre andel syntetgarn 3 4 10 Golvmaterialen bestod av 15 A. ekparkett, "Tarkett Plankwood" B. linoleumgolv Utförande: Ett mått pà friktionen togs fram genom provning enligt modifierad TEFO-metod 18- 20 66. Provningen går till sà att ett mopprov läggs på aktuellt golvmaterial. Ovanpå mopprovet läggs vikten 1,5 kg för att simulera det tryck som moppen utövar vid städning. Mopprovet är fäst i en lastcell 25 som i sin tur är kopplad till en drag- provare. Golvmaterialet förflyttas rela- tivt moppen med konstant hastighet. Den statiska och dynamiska friktionskraften registreras. 30 Varje moppvariant prövades mot tvà golv- prov.
Provstorlek: 16 cm mopp pà full bredd, kanter undantagna.
Golvprov: 22 x 19 cm 35 Golvmaterialet förflyttades 3 cm.
Resultat: Provning mot ekparkett Registrerad kraft Fmedel Mopprov moppvikt (g) [F};F2] (CN) N* 1. 76,9 44l;452 0,293 2. 64,4 393;420 0,269 3. 105,3 370;396 0,247 4. 67,6 452;433 0,292 5. 54,1 437;438 0,291 40 *N är normalkraften (moppens kraft mot underlaget) Fmmfl/N är ett mätt pà dynamiska friktionskoefficienten. 508 655 Provning mot linoleumgolv 10, Registrerad kraft Fmedel Mopprov moppvikt (g) [E1;F2] (g) N 1. 76,0 427;4l3 0,276 2. 65,1 4l6;4l2 0,274 3. 95,1 4l4;4ll 0,268 4. 67,2 434;425 0,284 5. 51,0 5l6;453 0,323 Uppfinningen är inte begränsad till det ovan beskrivna eller pà ritningarna visade, uta inom ramen för de bifogade patentkraven. n kan förändras

Claims (9)

10 15 20 25 30 35 11 508 653 PATENTKRAV
1. Moppgarnanordning för en golvmopp innefattande ett flexibelt, ett stort antal moppgarn banformigt bärarorgan (l) (5-7) och vars motsatta yta är avsedd att frigörbart fästas vid på vars ena yta är fästa för städändamål golvmoppens moppstativ, exempelvis medelst kardborrband (2), (5-7) utgöres av dels hårdare tvin- k ä n n e t e c k n a d (5,7) nade knippen av naturfibrer, a v att moppgarnen och dels lösare (6) vilka fibrer uppvisar en jämförelsevis slät ytstruktur, såsom exempelvis linfib- rer, att moppgarnanordningen innefattar ett centralt parti (3) med moppgarn av förhållandevis liten längd och ett periferiparti (4) med moppgarn av förhållandevis stor längd och att de lösare tvinnade moppgarnsknippena (6) (3) under det (5,7) som i nämnda endast återfinnes i nämnda centrala parti att de hårdare tvinnade moppgarnsknippena åter- finnes i såväl nämnda centrala parti (3) periferiparti (4).
2. Moppgarnanordning enligt patentkravet l, (5-7) är i form av slutna öglor. k ä n n e t e c k n a d a v att moppgarnen fästa vid bärarorganet (1)
3. Moppgarnanordning enligt patentkravet l eller 2, (5-7) är (l) medelst inbördes parallella k ä n n e t e c k n a d a v att moppgarnen fästa vid bärarorganet (8), stånd från varandra. sömmar vilka sömmar är anordnade på väsentligt av-
4. Moppgarnanordning enligt patentkravet 3, k ä n n e t e c k n a d a v att varje enskilt moppgarn är fäst vid bärarorganet (l) i ett obrutet tillstånd medelst tillhörande söm (8).
5. Moppgarnanordning enligt patentkravet 4, k ä n - n e t e c k n a d a v att majoriteten av moppgarnen (5,6) i nämnda centrala parti (3) är fästa vid bäraror- ganet (1) medelst en enda, sammanhängande första söm (8') och att moppgarnen (7) i nämnda periferiparti (4) är fästa vid bärarorganet medelst en enda, (8"), sammanhängande andra söm vilken är helt åtskild från den första 5Û8 655 12- sömmen (8') och vilken även fäster det centrala partiets (3) återstående moppgarn (5,6) vid bärarorganet (1).
6. Moppgarnanordning enligt något av patentkraven 3-5, k ä n n e t e c k n a d a v att varje som (8) 5 utgöres av åtminstone två parallella stygnrader (9,lO).
7. Moppgarnanordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d a v att fibrerna i moppgarnen är impregnerade med olja.
8. Moppgarnanordning enligt något av föregående 10 patentkrav, k ä n n e t e c k n a d a v att fibrerna i moppgarnen är infärgade.
9. Moppgarnanordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d a v att fibrerna i moppgarnet utgöres av långa, ocottoniserade linfibrer. 15
SE9701843A 1997-05-16 1997-05-16 Moppgarnanordning för en golvmopp SE9701843L (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9701843A SE9701843L (sv) 1997-05-16 1997-05-16 Moppgarnanordning för en golvmopp
EP98908413A EP1018925A1 (en) 1997-05-16 1998-03-05 Mop yarn device
PCT/SE1998/000396 WO1998051204A1 (sv) 1997-05-16 1998-03-05 Mop yarn device
AU66446/98A AU6644698A (en) 1997-05-16 1998-03-05 Mop yarn device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9701843A SE9701843L (sv) 1997-05-16 1997-05-16 Moppgarnanordning för en golvmopp

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9701843D0 SE9701843D0 (sv) 1997-05-16
SE508653C2 true SE508653C2 (sv) 1998-10-26
SE9701843L SE9701843L (sv) 1998-10-26

Family

ID=20406977

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9701843A SE9701843L (sv) 1997-05-16 1997-05-16 Moppgarnanordning för en golvmopp

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP1018925A1 (sv)
AU (1) AU6644698A (sv)
SE (1) SE9701843L (sv)
WO (1) WO1998051204A1 (sv)

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3425085A (en) * 1966-03-31 1969-02-04 Theron C Moss Dry mop and method of making the same
JPS5029585B2 (sv) * 1972-07-24 1975-09-25
US3827099A (en) * 1972-11-29 1974-08-06 E Allaire Disposable mop head
US3822435A (en) * 1972-12-22 1974-07-09 T Moss Disposable dust mop and method of making same
GB2035064B (en) * 1978-10-30 1982-11-24 Jani Jack Ltd Mop heads
DE3226947A1 (de) * 1982-07-19 1984-01-19 Henkel KGaA, 4000 Düsseldorf Feuchtwischbezug fuer die fussbodenreinigung
JPS61164538A (ja) * 1985-01-18 1986-07-25 株式会社ダスキン 耐汚染性に優れたモツプ

Also Published As

Publication number Publication date
SE9701843L (sv) 1998-10-26
AU6644698A (en) 1998-12-08
EP1018925A1 (en) 2000-07-19
SE9701843D0 (sv) 1997-05-16
WO1998051204A1 (sv) 1998-11-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI106917B (sv) Rengöringstyg för avtorkning av smutsiga ytor
KR100929510B1 (ko) 청소용 파일 포백
US6550639B2 (en) Triboelectric system
US4980943A (en) Cleaning glove
US3144671A (en) Dust cloth
KR101436658B1 (ko) 청소 용구
ATE174489T1 (de) Flachwischbezug für die fussbodenreinigung
AU727701B2 (en) Cleaning sheet
IE43691L (en) Carpeting material
SE8901844D0 (sv) Rengoeringsduk
KR20140014992A (ko) 초고강력사를 이용한 세척도구
SE508653C2 (sv) Moppgarnanordning för en golvmopp
US6813799B2 (en) Cleaning article
US3981040A (en) Wet mop construction having pile fabric mopping element
EP1736092A3 (en) Flooring article
US2044361A (en) Cleaning utensil
GB1446050A (en) Method of cleaning soiled surfaces
ITMI20000288A1 (it) Materiale tessuto non tessuto dotato di capacita' elettrostatica e panno per la pulitura a secco di superfici realizzato con questo material
JP3103299U (ja) ダストマット
JPS6327664Y2 (sv)
EP1405591A1 (en) Yarn mop
JP2004065731A (ja) 払拭布
Collins The Construction of Fabrics for Specific Purposes
Vidyarthi et al. Analysis of Size Droppings and Their Correlation with Warp Breakages
KR960011387B1 (ko) 단사강연(單絲强燃)하여 제직한 타월(Towedl) 직물

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed