SE506430C2 - Metod och system för att skicka tidsbestämda meddelanden via SMS - Google Patents

Metod och system för att skicka tidsbestämda meddelanden via SMS

Info

Publication number
SE506430C2
SE506430C2 SE9601874A SE9601874A SE506430C2 SE 506430 C2 SE506430 C2 SE 506430C2 SE 9601874 A SE9601874 A SE 9601874A SE 9601874 A SE9601874 A SE 9601874A SE 506430 C2 SE506430 C2 SE 506430C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
call
short message
subscriber
request
transmitted
Prior art date
Application number
SE9601874A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9601874L (sv
SE9601874D0 (sv
Inventor
Goeran Urby
Original Assignee
Telia Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telia Ab filed Critical Telia Ab
Priority to SE9601874A priority Critical patent/SE506430C2/sv
Publication of SE9601874D0 publication Critical patent/SE9601874D0/sv
Publication of SE9601874L publication Critical patent/SE9601874L/sv
Publication of SE506430C2 publication Critical patent/SE506430C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/12Messaging; Mailboxes; Announcements
    • H04W4/14Short messaging services, e.g. short message services [SMS] or unstructured supplementary service data [USSD]

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

506 450 10 15 20 25 30 35 innefatta ett kort meddeiande som kan visas pä en personsökares vis- ningsfönster. Som sådant kan detta system inte programmeras med iarm av en abonnent ti11 personsökningssystemet via radio. Larmsekvensen och pianeringen styrs frän en centrai dator.
Användningen av ett ïarmsystem pä PSTN, t ex för väckning, är väikänd. Sådana system ger emeiiertid inte ett ätföijande meddeiande. och de är inte heiier bärbara. Som förkiarats ovan, har de fiesta mo- derna radiosökar- och mobiïteiefonsystemen en möjiighet att överföra korta meddeianden. Det är tekniskt enkeit att modifiera ett kortmed- deiandesystem sä att det kan ieverera ett meddeiande från en abon- nent, tiii honom sjäiv, vid en förutbestämd tidpunkt. Ett sådant med- deiande kan tjäna som ett ïarmanrop och kan innefatta ett meddeiande för att påminna abonnenten om iarmets art, t ex att abonnenten skaii bege sig ti11 ett sammanträde.
Det är ett syfte med föreiiggande uppfinning att tiiihandahäiia en möjïighet ti11 iarmanrop, som av en abonnent kan stäiias ti11 ett personsökningssystem via radio, eiier mobiiteiefonsystem. med använ- dande av en kortmeddeiandetjänst, för att sända ett iarmmeddeiande vid en given tidpunkt.
Eniigt en första aspekt av föreiiggande uppfinning tiiihanda- häiis ett förfarande för anordnande av ett personiigt iarm medelst en kortmeddeiandetjänst pà ett personsökningssystem via radio, eiier mo- biiteiefonsystem, kännetecknat av föijande steg: - en abonnent överför en begäran om ett iarm, innefattande en tid- punkt när iarmet skaii överföras, tiii en kortmeddeiandetjänst. samt en identifieringskod som identifierar abonnentens mobiia mot- tagare: ' - iagring av nämnda iarmbegäran. nämnda tidpunkt och identifierings- kod i en kortmeddeïandeserverz - vid nämnda tidpunkt, inhämtning av nämnda identifieringskod: och - överföring av en iarmsignai tiii nämnda abonnents mobiia mottagare.
Nämnda kortmeddeiandeserver kan, omedeibart efter mottagandet av nämnda begäran om ett iarm, åstadkomma överföring av ett bekräfteise- meddeiande tiii nämnda abonnents mobiia mottagare.
Nämnda begäran om ett iarm kan innefatta ett meddeiande som ska11 överföras tiil nämnda abonnents mobiia mottagare, med nämnda iarmsignai. 10 15 20 25 30 35 snsàaso Nämnda kortmeddelandetjänst kan mobiltelefonsystem.
Nämnda mobiltelefonsystem kan vara ett GSM-system. M _ _ Nämnda kortmeddelandetjänst kan tillhandahållas av ett åerson- sökningssystem via radio.
Nämnda begäran kan överföras till en kortmeddelandeserver¿ belä- gen i en sökningsnätregulator, medelst PSTN. § _ Nämnda personsökningssystem via radio kan vara ett ERMES-system.
Enligt en andra aspekt av föreliggande uppfinning tillhandahålls ett mobiltelefonsystem med en kortmeddelandeserver, känneteckåat av att nämnda kortmeddelandeserver är anpassad till att lagra från abon- nenter kommande larmanropsbegäran till nämnda mobiltelefonsystem, varvid nämnda mobiltelefonsystem innefattar medel för mottagfiin av begäran om larmanrop, medel för lagring av nämnda begäran i fem? av uppgifter som innefattar en tidpunkt dä ett givet larmanrop skafllfgöl ras, och en identifieringskod för en mobiltelefon, till vilken nämnda givna larmanrop skall överföras, medel för avfràgning av nämnda Kort- meddelandeserver för att identifiera larmanrop som skall överföras inom ett givet tidsintervall, samt medel för att överföra laranrop till abonnenter som har begärt dem. vi ål É Bekräftelsemeddelandemedel kan anordnas för överföring bekräftelsemeddelande till en abonnent som begärt ett larman Nämnda mobiltelefonsystem kan vara ett GSM-system.
En begäran om larmanrop kan innehålla ett kort meddelandeå var? vid nämnda korta meddelande lagras pä nämnda kortmeddelandeserver och överförs till nämnda abonnent med nämnda larmanrop. É Annulleringsmedel kan anordnas, som gör det möjligt att anmulle- ra en tidigare begäran om ett larmanrop, varvid nämnda annullerings- medel innefattar medel för äkthetsbestyrkande av en abonnent. 5 Enligt en tredje aspekt av föreliggande uppfinning tillfiandaf hålls ett personsökningssystem via radio med en kortmeddelandeserver. kännetecknat av att nämnda kortmeddelandeserver är anpassad t l att lagra larmanropsbeställningar som kommer fràn abonnenter till H personsökningssystem via radio, varvid nämnda personsökningssystem via radio innefattar medel för mottagning av beställningar av lpnmanë rop. medel för lagring av nämnda beställningar i form av dataådšter som innefattar en tidpunkt vid vilken ett givet larmanrop skå¿ Agöï ras. och en identifieringskod för en personsökare till vilken bámnda tiiihanaanaiias så f*efit li 506 430 10 15 20 25 30 35 givna anrop ska11 överföras, mede1 för avfrågning av nämnda kortmed- deiandeserver för att identifiera iarmanrop som skaii överföras inom ett givet tidsintervaiï, och medei för överföring av iarmanrop ti11 abonnenter som har begärt dem.
Nämnda personsökningssystem via radio kan vara ett ERMES-system.
Enligt en fjärde aspekt av föreiiggande uppfinning tiiihanda- häiïs en mobii mottagare/sändare, innefattande en visningsskärm för användning med ett mobiiteïefonsystem, så som angivits ovan, känne- tecknad av att medei finns anordnade för att, vid aktivering av en begäran om ett iarmanrop, under1ätta en begäran om ett iarmanrop ge- nom visning av en serie anvisningstexter beträffande tids- och medde- ïandeinnehàiï. och att medeï finns anordnade för automatiskt inklu- derande av identifieringskod för nämnda abonnent i ett meddeïande som överförs av nämnda mobiia mottagare/sändare ti11 en mobi1te1efonbas- station.
Utföringsformer av uppfinningen skaii nu beskrivas såsom exem- pei, med hänvisning ti11 bifogade ritningar, där Figur 1 iliustrerar arkitekturen hos ett ERMES personsökningssy- stem eniigt föreïiggande uppfinning.
Figur 2 är en schematisk iiiustration av en kortmeddelandetjänst som används för anordnande av en 1armmöj1ighet i eniighet med före- iiggande uppfinning.
För att underiätta en förstáeise av föreiiggande uppfinning an- ges nedan en ordiista över de förkortningar som används i specifi- kationen: BS: Base Station (Basstation) ERMES: European Radio Message System (Europeiska radiomeddeiande- systemet) GSM: G1oba1 System for Mobi1e Communications (Gïobait system för mobiia förbindeiser) MD: Mediation Device (Förmediingsanordning) OMC: Operation and Maintenance Centre (Drifts- och underhàïiscen- trai) PAC: Paging Area Controiier (Sökningsareareguïator) PNC: Paging Network Controiier (Sökningsnätreguiator) PSTN: Pubiic Switched Teiephone System (Aïimänt växeiteiefonsystem) SMS: Short Message Service (Kortmeddeiandetjänst) 10 15 '20 25 30 35 sosÅaao 5 Med hänvisning först tili figur 1, visas där en schematisk äter- givning av arkitekturen för ett ERMES radiopersonsökningssystàm§ Én PNC är kopplad ti11 PSTN och andra teïefonsystem. PNC är den anropa- behandiande enheten. Den ger gränssnitt för personsöknings'” 3" ti11 PSTN och varje annat teiefonsystem frán viiket personsökningsbe- stäiiningar kan härröra. PNC handhar tiiiträde för anropandg abon- nent, d v s personsökningsbegäran och andra inmatningar. PNC:há11er och kontroiierar användardetaijer, inkiusive abonnentstatus, motta- gartyp och maximai meddeiandeiängd. PNC styr också vägvaiet för ett sökarmeddeiande tiii PAC och överför meddeiandenummer och prionitets- niva mi PAc.
PNC har också gränssnitt med: - sökningsareareguiatorerna i andra sökarnät för att undériätta strövning (roaming); och ':' - OMC-funktioner, med viika en operatör övervakar och stärisök- ningssystemet. *^“ Ett kortmeddeiandesystem kan drivas och styras av PNC. _ _ PAC-na iänkar ihop fiera basstationer (BS) för att biida1ån-sök- ningsarea. En PAC-s primära funktioner är: ts A f - att organisera sökarmeddeianden, mottagna fran PNC. i köer en- iigt deras prioritetsnivà. och att överföra satser av sökarmeddeäan- den tiii basstationerna under sin kontroii. :ifg - att fungera som en förmediingsanordning och ett gränssni Z drift- och underhàiisfunktionen för basstationerna under s' roii, Basstationerna BS ger radiosändningstäckning för en defflnierad geografisk area. En BS mottar söknings- och styrmeddeianden från PAC. kodar meddeiandena och överför meddeiandena via ett iuftgräåssnitt tiii sökningsmottagare (personsökare). É De individueiia personsökarna. Rx. gör det möjiigt för aa abon- nent av sökartjänsten att motta sökarmeddeianden. Sökare kan anordnas för mottagning och avgivning av antingen: = - ett tonmeddeiandez - numeriskt och tonmeddeiandez eiier - aifanumeriska. numeriska och tonmeddeianden.
En typisk personsökare kan sàiunda vara utrustad med en Lš0-vis- ningsskärm, eiier VDU, pà viiken ett meddeiande kan visas. 506 430 lO 15 20 25 30 35 ERMES-systemet understödjer fyra grundtjänster, som bestäms av den abonnemangsnivä som en kund har kontrakt pä, och tre av dessa be- skrivs kortfattat här nedan. a. TonTarm. Systemet understödjer upp tiTT 8 oïika TarmsignaTer.
Aktivering är normaït pá en per-anropsbasis frän PSTN. även om dedi- cerat terminaTtiTTträde är möjTigt. b. Numerisk visning. Överföring av upp tiTT 20 numeriska eTTer definierade specieiia tecken tiTTàts. Den maximaTa meddeTandeTängd som ERMES-systemet kan hàTTa är 16.000 numeriska tecken. Den verkiiga maximiTängden, meTTan 20 och 16.000, som tiTTàts pà varje särskiit nät, kan specificeras av nätoperatören. men bör inte överstiga motta- garens hanteringskapacitet. Tjänsten är tiTTgängTig pá aTTa numeriska och aifanumeriska mottagare. c. ATfanumerisk visning. Överföring av upp tiTT minst 400 defi- nierade textinformationstecken. Den maximaTa meddeTandeTängd som ERMES-systemet kan hàTTa är 9000 aifanumeriska tecken. Den aktueTTa maximiïängden, me1Tan 400 och 9000, som tiTTäts pä varje särskiTt nät kan specificeras av nätoperatören, men bör inte överstiga mottagarens hanteringskapacitet. Tjänsten är tiTTgängTig pä aTTa aifanumeriska mottagare.
FöTjande extratjänster understödjes av ERMES. a. Kvitteringar. Dessa tiiiàter nätoperatören att informera den anropande abonnenten om en sökningsbegärans status, t ex huruvida be- gäran är giTtig eTTer kan Tevereras med någon säkerhet inom den er- forderTiga arean. b. Tjänster som har samband med vaTet av destination för anro- pet. Användare kan väija att fä sina sökningsmeddeianden avTedda tiTT en annan mottagare pà samma eT1er ett annat nät. Detta kan bara akti- veras av användaren efter ett äkthetsbestyrkningsförfarande. Dessutom har de anropande abonnenterna möjTighet att väTja den (de) geografi- ska area (areor) in i viTken anropet skaTT överföras. c. Tjänster som har samband med skydd mot meddeTandeförTust.
Varje meddeTande som sänts tiTT en mottagare har ett sekventieiit tiTTdeTat nummer. deiat moduio 32. Om ett nummer fattas i sekvensen vid mottagaren. sä vet användaren att ett meddeTande har förTorats.
Dm användaren kräver automatisk àtersändning av meddeTandet utförs detta, med samma meddeTandenummer, efter ett intervaTT av fem minu- 10 15 20 25 30 35 soe:4ao '7 ter. Användaren kan fä meddelandet lagrat pá nätet i upp till 24 tim- mar för fördröjd överföring, eller fä manuell återhämtning. Q I d. Intressegemenskapstjänster. Bàde användare och annofiande abonnenter kan bilda Slutna Användargrupper (Closed User Groups. CUG) med definierade tjänster som bara är tillgängliga mellan gåuppens medlemmar. Tjänsterna kan tillhandahålla radiosändning av visša sök- ningsmeddelanden till gruppmedlemmar, snarare än till individer. An- vändare kan ha mottagare med antingen individuella eller, med de tillhörande begränsningarna i operationsförmàga, gemensamma mottagar- identiteter. En användare kan tillhöra mer än en CUG. V e. Debiteringstjänster. Olika kombinationer av systemdebitering och tarifförfaranden för báde användare och anropande abonnenter finns tillgängliga, innefattande abonnemang, trafik. automatisk ku- pongtryckning och debitering pä adress. f. Tjänster som har samband med inskränkning av anrop. Inkom- mande sökningsanrop kan temporärt spärras av användaren, efter äkt- hetsbestyrkan, i vilket fall ett lämpligt meddelande àtersänds till den anropande abonnenten. Inkommande anrop kan också inskränkas till abonnenter som har en verifikationskod. 1 g. Kontorstjänster. Dessa gör det möjligt att initiera en begä- ran om sökningsanrop eller abonnerat användarinslag via ett telefon- samtal till en ERMES-systemoperatör. D h. Meddelandekryptering. Det är nöjligt att fä det överförda meddelandet krypterat av nätet för avkryptering i mottagaren. 1 ' É Tjänsternas tillgänglighet för en användare kommer att vara be- roende pä tjänsteabonnemanget och de möjligheter som finns tillgäng- liga i mottagaren. Olika typer av mottagare, som överensstämmer med ERMES-specifikationen. finns tillgängliga, och erbjuder olika kombi- nationer av grundläggande sökning och extratjänster.
Areatäckning anordnas genom att man delar upp den av nätet täck- ta arean i ett antal olika sökningsareor. En sökningsarea är den mi- nimiarea som en kund abonnerar pä för service. Varje sökningsanea be- tjänas av ett antal basstationer med överlappande täckning. Dessa basstationer arbetar nära synkront. så att varje basstation sänder samma signaler samtidigt. Användningen av flerfaldiga överlappande basstaioner ökar i hög grad sannolikheten för att en mottagare skall kunna motta en signal fràn minst en basstation pà tillfredsställande sätt. Denna teknik är också känd som "simulcasting". so6j45o 10 15 20 25 30 35 Närgränsande sökningsareor planeras för att undvika interferens.
ERMES uppnår detta genom antingen den ena eller båda av följande tek- niker: - tidsuppdelningsmultiplexering, där närgränsande areor använder olika undersekvenser i luftgränssnittsramformatet. - frekvensuppdelningsmultiplexering, där olika areor använder olika radiokanaler.
Samma undersekvensnummer eller samma radiofrekvensnummer uppre- pas bara när avståndet mellan areor är tillräckligt för att undvika interferens. Sökningsmottagarna måste arbeta med systemet oavsett vilket tid/frekvensuppdelningsmod som används för tillfället.
Vi vänder oss nu till figur 2 och föreliggande uppfinning. Genom att använda den kortmeddelandetjänst, som finns tillgänglig i ett ERMES-söksystem, är det möjligt att tillhandahålla en larmmöjlighet.
En abonnent som önskar erhålla ett larmanrop, via sin sökare, sätter upp ett sökanrop till sig själv, som sänds till hans sökare vid en förprogrammerad tidpunkt. Meddelandet som sänts via PSTN till PNC. kan innefatta: - en tidpunkt då larmmeddelandet skall överföras: - abonnentens sökares identitet; - ett alfanumeriskt pàminnelsemeddelande.
Vid PNC lagras meddelandet i en SMS-server. Tidpunkten för alla larmanrop som lagrats på SMS-servern skannas med regelbundna inter- vall, kanske en gång per sekund, av en skanner och jämförs med sys- temklockan. När tidpunkten, som den bestämts av systemklockan, är lika med den registrerade larmtiden för ett larmmeddelande, tas med- delandet ut från SMS-servern och överförs till den rätta abonnentens sökare pà det normala sättet. via en basstationssändare Tx. Driften av SMS-servern och skannern styrs av en styrenhet med lagrat program.
När ett larmanrop först görs upp, kan kortmeddelandesystemet ordna sä att larmmeddelandet omedelbart överförs till abonnentens sö- kare såsom ett mottagningsbevis och en registrering av larmanropet.
Det är också möjligt för en abonnent att annullera ett larmanrop genom att sända en kodad signal frän en mikrotelefon. via PSTN. till styrenheten.
Alla förbindelser mellan en abonnent och sökarsystemet kan vara föremål för förfaranden för kodat äkthetsbestyrkande, för att skydda

Claims (19)

10 15 '20 25 30 35 5Û6;45@ abonnenten mot uppsåtligt skadegörande iarmanrop och otiiiåtengannui- iering av iarm. . ä V Även om uppfinningen har beskrivits med hänvisning ti11¿ ett ERMES personsökningssystem, kan det också impiementeras med användan- de av SMS-möjiigheten hos ett GSM-teiefonsystem. De erforderifigå m- difikationerna för att åstadkomma detta står genast kiara för var och en som har fackkunskaper inom området mobiiteieförbindeiser. 1 P A T E N T K R A V
1. Förfarande för tiiihandahåliande av ett personiigt larm me- deist en kortmeddeiandetjänst på en personsökning via radiof eiier ett mobiiteiefonsystem, kännetecknat av föijande steg: ni x - en abonnent överför en begäran om ett larm, inkiusive en tidpunkt när iarmet ska11 överföras, tiii en kortmeddeïandetjänst, šbmt en identifieringskod som identifierar abonnentens mobila mottagärëí 4 - lagring av nämnda iarmbegäran, nämnda tidpunkt och identifierings- kod i en kortmeddeiandeserverz :rwïf i - vid nämnda tidpunkt. inhämtning av nämnda identifieringskod; oåh - överföring av en iarmsignai tiii nämnda abonnents mobiia mottagare,
2. Förfarande eniigt patentkrav 1, kännetecknat av att ånämnda kortmeddeiandeserver, omedeibart efter mottagandet av nämnda begäran om ett larm, åstadkommer överföring av ett bekräfteisemeddeianåggtiïii nämnda abonnents mobiia mottagare. g
3. Förfarande eniigt antingen patentkrav 1 eiier 2. kännefeçknat av att nämnda begäran om iarm innefattar ett meddeiande somåškaïi överföras ti11 nämnda abonnents mobiia mottagare med nämnda iarmsig- nai. ÉV_
4. Förfarande eniigt något av de föregående patentkraven. känne- tecknat av att nämnda kortmeddeiandetjänst tiiihandahåiis av ett mo- biiteiefonsystem. få
5. Förfarande eniigt patentkrav 4, kännetecknat av attfhämnda mobiiteiefonsystem är ett GSM-system. ~i .
6. Förfarande eniigt något av patentkraven 1 - 3. kännetecknat av att nämnda kortmeddeiandetjänst tiiihandahåiis av ett peršonsök- ningssystem via radio. É _ l 506 430 10 15 20 25 30 35 10
7. Förfarande eniigt patentkrav 6, kännetecknat av att nämnda begäran överförs ti11 en kortmedde1andeserver, be1ägen i en söknings- nätregu1ator, mede1st PSTN_
8. Förfarande en1igt endera av patentkraven 6 e11er 7. känne- tecknat av att nämnda personsökningssystem via radio är ett ERMES- system.
9. Mobi1te1efonsystem med en kortmeddeïandeserver. kännetecknat av att nämnda kortmedde1andeserver är anpassad ti11 att 1agra 1arm- anropsbegäran som kommer fràn abonnenter pä nämnda mobi1te1efonsys- tem, varvid nämnda mobiiteiefonsystem innefattar mede1 för mottagning av begäran om 1armanrop, mede1 för 1agring av nämnda begäran i form av dataposter som innefattar en tidpunkt, vid vi1ken ett givet 1arm- anrop ska11 utföras, och en identifieringskod för en mobi1te1efon ti11 vi1ken nämnda givna 1armanrop ska11 överföras, mede1 för avfràg- ning av nämnda kortmedde1andeserver för att identifiera 1armanrop som ska11 överföras inom ett givet tidsintervail, och medei för att över- föra iarmanrop ti11 abonnenter som har begärt dem.
10. Mobi1te1efonsystem en1igt patentkrav 9, kännetecknat av att bekräftelsemedde1andemede1 finns anordnade för överföring av ett be- kräfte1semedde1ande ti11 en abonnent som har begärt ett iarmanrop.
11. Mobi1te1efonsystem en1igt endera av patentkraven 9 e11er 10. kännetecknat av att nämnda mobi1te1efonsystem är ett GSM-system.
12. Mobi1te1efonsystem enïigt nagot av patentkraven 9 - 11. kän- netecknat av att en begäran om 1armanrop kan innehà11a ett kort med- de1ande, varvid nämnda korta medde1ande 1agras pä nämnda kortmedde- 1andeserver, och överförs ti11 nämnda abonnent via nämnda 1armanrop.
13. Mobi1te1efonsystem enligt något av patentkraven 9 - 12. kän- netecknat av att annu11eringsmede1 finns anordnade för att göra det möj1igt för abonnenten att annu11era en tidigare begäran om ett 1arm- anrop, varvid nämnda annu11eringsmede1 innefattar mede1 för äkthets- bestyrkning av en abonnent.
14. Personsökningssystem via radio med en kortmedde1andeserver. kännetecknat av att nämnda kortmedde1andeserver är anpassad ti11 att 1agra 1armanrop som kommer från abonnenter ti11 nämnda personsök- ningssysten via radio. varvid nämnda personsökningssysten via radio innefattar mede1 för mottagning av en begäran om 1armanrop, mede1 för iagring av nämnda begäran i form av dataposter som innefattar en tid- punkt vid viiken ett givet iarmanrop ska11 utföras, och en identifi- 10 15 20 25 30 sos 4ao ll eringskod för en personsökare tiii vi1ken nämnda givna iarmanrop ska11 överföras, medei för avfràgning av nämnda kortmeddelandäserver för att identifiera iarmanrop som skaiï överföras inom etti givet tidsintervaii. och medei för överföring av iarmanrop ti11 abonnenter som har begärt dem. 1 AÅ i
15. Personsökningssystem via radio en1igt patentkrav 14,1kånneÉ tecknat av att bekräfteisemeddeiandemedei finns anordnade för överfö- ring av ett bekräfteisemeddeiande tiiï en abonnent som har begärt ett ïarmanrop. 1 i i
16. Personsökningssystem via radio enligt endera av patentkraven 14 e11er 15. kännetecknat av att nämnda personsökningssystem via ra; dia ar ett times-system. i
17. Personsökningssystem via radio enïigt nàgot av patengkravep 14 - 16, kännetecknat av att en begäran om iarmanrop kan inÜèÉä11a ett kort meddeiande, varvid nämnda korta meddeiande iagras "pä en kortmeddeiandeserver och överförs tiii nämnda abonnent med :nämnda iarmanrop. :
18. Personsökningssystem via radio eniigt nagot av patentkraven 14 - 17. kännetecknat av att annu11eringsmede1 finns anordnande. som gör det möj1igt för en abonnent att annuiiera en tidigare begäran om ett iarmanrop, varvid nämnda annuiieringsmedei innefattar medel för äkthetsbestyrkande av en abonnent. 1
19. Mobii mottagare/sändare innefattande en visningsskärm för användning med ett mobi1te1efonsystem en1igt nàgot av patentkraven 9 - 13, kännetecknat av att medei finns anordnade för att underïätta en begäran om iarmanrop genom att, vid aktivering av en begäran om iarm- anrop, visa en serie anvisningstexter om tidpunkt och meddeïandeinne- hà11, och av att medei finns anordnade för att automatiskt inhïqdera en identifieringskod för nämnda abonnent i ett meddeiande som över- förs av nämnda mobiia mottagare/sändare ti11 en basstation för mobii- teïefoni.
SE9601874A 1996-05-15 1996-05-15 Metod och system för att skicka tidsbestämda meddelanden via SMS SE506430C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9601874A SE506430C2 (sv) 1996-05-15 1996-05-15 Metod och system för att skicka tidsbestämda meddelanden via SMS

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9601874A SE506430C2 (sv) 1996-05-15 1996-05-15 Metod och system för att skicka tidsbestämda meddelanden via SMS

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9601874D0 SE9601874D0 (sv) 1996-05-15
SE9601874L SE9601874L (sv) 1997-11-16
SE506430C2 true SE506430C2 (sv) 1997-12-15

Family

ID=20402597

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9601874A SE506430C2 (sv) 1996-05-15 1996-05-15 Metod och system för att skicka tidsbestämda meddelanden via SMS

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE506430C2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1998031171A1 (en) * 1997-01-14 1998-07-16 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and arrangement for controlling of non real-time critical messages in a telecommunication system

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1998031171A1 (en) * 1997-01-14 1998-07-16 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and arrangement for controlling of non real-time critical messages in a telecommunication system
US6304752B1 (en) 1997-01-14 2001-10-16 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and arrangement in a telecommunication system

Also Published As

Publication number Publication date
SE9601874L (sv) 1997-11-16
SE9601874D0 (sv) 1996-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2097064C (en) Method and arrangement for connecting selectively a stationary subscriber apparatus to a neighbouring mobile subscriber apparatus with the aid of a telephone switchboard function
EP1608188B1 (en) Methods and apparatuses in a two-way wireless communication system for location-based message transmission
US6226495B1 (en) Paging system
KR0140830B1 (ko) 음성메일을 사용한 무선호출 메시지의 전달방법
US6665534B1 (en) Priority incoming call alerting system for a wireless communication system
US7454201B2 (en) System for providing message services through a private network and mobile station
US5436960A (en) Electronic mail system with RF communications to mobile processors and method of operation thereof
US7492872B1 (en) Method for giving notification of a message to a subscriber
US6389287B1 (en) Method for prioritizing a communication in a wireless communication system
CN101006712B (zh) 用于位置相关服务的、将与位置信息有关的语音和数据同步的方法和设备
EP0748727A1 (en) Safety system for vehicles
US5742906A (en) Intelligent PBX in-building and out-of-building personal reach communications system
CN1246262A (zh) 在移动无线通信系统中显示欢迎辞的方法和系统
US6018577A (en) Data messaging method
EP1718051A2 (en) Method in a communications system for providing an out-of-band signaling response based on predetermined conditions
CN101547262B (zh) 移动通信系统和加入者识别码通知装置
WO1992003006A1 (en) Two way cordless telephone communication system
SE506430C2 (sv) Metod och system för att skicka tidsbestämda meddelanden via SMS
US6784786B1 (en) Method and apparatus for delivering a subscriber-customized group message in a selective call messaging system
WO2001020945A1 (en) System and method for location-sensitive handling of telephone calls to mobile stations
KR100840886B1 (ko) 셀 방송 장치 및 방법
US6167234A (en) Method and apparatus for global message monitoring
JPH05268319A (ja) 自動応答制御の方法及び装置
WO2003056855A1 (en) Method for detection of accessability of a group of terminals located within a defined area
WO2005057514A1 (en) Personal alarm system

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed