SE502302C2 - Anordning vid balkar med trådliv samt anordning för tillverkning av dylika balkar - Google Patents

Anordning vid balkar med trådliv samt anordning för tillverkning av dylika balkar

Info

Publication number
SE502302C2
SE502302C2 SE9401837A SE9401837A SE502302C2 SE 502302 C2 SE502302 C2 SE 502302C2 SE 9401837 A SE9401837 A SE 9401837A SE 9401837 A SE9401837 A SE 9401837A SE 502302 C2 SE502302 C2 SE 502302C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
bent
shape
life
truss
transverse
Prior art date
Application number
SE9401837A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9401837D0 (sv
SE9401837L (sv
Inventor
George Wegler
Original Assignee
Resaro Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE9302446A external-priority patent/SE501459C2/sv
Application filed by Resaro Ab filed Critical Resaro Ab
Priority to SE9401837A priority Critical patent/SE502302C2/sv
Publication of SE9401837D0 publication Critical patent/SE9401837D0/sv
Publication of SE9401837L publication Critical patent/SE9401837L/sv
Publication of SE502302C2 publication Critical patent/SE502302C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C3/00Structural elongated elements designed for load-supporting
    • E04C3/02Joists; Girders, trusses, or trusslike structures, e.g. prefabricated; Lintels; Transoms; Braces
    • E04C3/29Joists; Girders, trusses, or trusslike structures, e.g. prefabricated; Lintels; Transoms; Braces built-up from parts of different material, i.e. composite structures
    • E04C3/293Joists; Girders, trusses, or trusslike structures, e.g. prefabricated; Lintels; Transoms; Braces built-up from parts of different material, i.e. composite structures the materials being steel and concrete

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Composite Materials (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Rod-Shaped Construction Members (AREA)
  • Reinforcement Elements For Buildings (AREA)
  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)

Description

10 502 302 2 Betr. U.S. A, 4 185 423 visas konstruktioner uppbyggda med planbockade liv som är svet- sade till stångflänsar av tex. stål. Vid ingiutning i en skiva är dessa iörstyvningsbalkar försedda med en sådan påsvetsad stång för att erhålla fullgod förankring. Försöksresultat visar att tvärställda livbockar fimgerar mycket bättre vid inutning och möjliggör klena- re konstruktioner t.ex. tunnare skiva. I vår uppfinning är livbockarna något eller helt tvärställda vid inutning i en fläns eller en skiva.
Betr. WO Al, 82/02916 är visat planbockade liv. Samma kommentar beträlïande infäst- ning: I vår uppfinning är livbockama något eller helt tvärställda.
Betnpatent SE 466860. Ett utförande av liv litt (10) krav 7, enligt uppfinningen, verkar vid första påseende väldigt likt "liv 10 i patent SE 466860 se fig 1 tom.4". Det nya livet kan dock utnyttjas annorlunda och saknar planbockade livbockar, vilket är väsentligt för iniästnin- gens funktionsduglighet. Det skiljer sig också från det förra såtillvida att livet ej är vikt på mitten utan det är vikt på bägge sidoma vid bockarna.
Visst är utförandet något komplicerat och dessutom är livet visat långsträckt vilket är emot denna uppfinnings intentioner. Men det går att tillverka och ett snarlikt finns ute i handeln. Det används som distansorgan mellan två tunna betongskivor i ett sandwichele- ment där spalten används som prefabrioerad giutform i ett väggelement som platsgiuts på byggarbetsplatsen till en homogen “betongskiva Vår uppfinning skiljer sig även mot denna ovanstående konstruktion eftersom vår avser tvåflänsbalkar eller byggelement med fórstyvningsbalkar. Den nedvikta bocken (se nedan under rubrik utförande exempel) ger en tvärstâlld livbock vid ingutning i en fläns eller en skiva, vilket är det väsentliga och överensstämmer med denna uppfinnings inten- tioner.
Trots den rikliga variation och mängd av balkliv som denna och de andra av våra upp- ñnningar uppvisar behövs denna variant av livutformning. Därför att med detta liv un- derlättas avsevärt mäiligterna att gjuta förstyvningsbalkarnas flänsar, i ett element, på samma gång, till och med i samma arbetsmoment, som elementets skiva. Se nedan.
Det finns även önskemål med ett mer lättillverkat balkliv tillverkat i smådelar och med tvärställda bockar som möjliggör utning av både förstyvningsbalkarnas flänsar ele- mentets skiva, på samma gång, och i samma arbetsmoment. Det finns en lösning på detta.
Uppñnningens ändamål och viktigaste kännetecken Avsikten med denna uppfinning är att uppnå så många av ovannämnda kända trådlivs egenskaper som möjligt men med ett annorlunda utförande som underlättar tillverkning- en. Uppfinningen ger även möjlighet till en del arrangemang av livstängema som ej är möjliga med långa sammanhängande liv.
Ett annat ändamål med denna uppñnning är att ge en synnerligen rationell och ekono- misk tillverkning, med hög automatiseringsgrad för att pressa priset. Genom att balken kan göras synnerligen stark och lätt, med liten materialåtgång kan den tillverkas till en mycket låg kostnad. Viktigt ur exportsynpunkt.
Samtidigt är ändamålet med uppfinningen att ge tillfredställande infästning mellan livtråd och fläns samt mellan livtråd och uten fläns eller skiva. Det är framförallt de vridande rörelserna i bocken, pà grund av livtrådarnas kraftriktningar, den ena tryckt och den andra dragen som verkar för att vrida loss infästningen mellan liv och fläns som 502 302 3 har beaktats. Balkar med planbockade liv är speciellt känsliga för sådana vridningar.
Balken enligt uppfinningen med sin nya utformning ger en mycket stark, lätt konstruk- tion som samtidigt ger funktionen att vara bärande och som dessutom fungerar som instal- lationsutrymme för el- och VVS-rör, centraldammsugarinstallationer etc. och som upp- hängningsanordning av detalier för undertak eller apparatur i en installationsgrund.
Uppñnningen ger även möjlighet att i rationell tillverkning förse balken med dubbelliv för att förbättra bärigheten utan att behöva ta till grova dimensioner på livtrådarna.
Lösningav uppgiften: - Uppgiften att uppnå så många av ovannämnda egenskaper om möjligt samt att göra balken synnerligen stark och lätt, med liten materialåtgång och med tillfredställande in- fästning mellan livtråd och fläns samt mellan livtråd och gjuten fläns eller skiva har lösts genom att utforma balklivet enligt föliande.
Utgångsmateriel kan vara en stång, tråd, rör eller bandliknade material rakdragen, eller rullad med stor diameter som klipps i lämpliga längder. Stången förses eventuellt med ändbockar i bägge ändarna. Dessa kan ligga i samma plan bockade mot varandra eller åt samma håll till S-form eller i skilda plan.
Livet görs planbockat vid infástning till metallflänsar som inte är runda och med något eller helt tvärställda bockar vid inutning i en fläns eller en skiva. Livets ändar görs raka eller bockade så att de blir längsgående vid infästningen till- metallflänsar och något eller helt tvärställda vid inutning i en uten fläns eller en skiva.
Fler bockningsmönster som ger sicksackeffekt samt tvärställda 'bockar för inutning, beskrivs i 'Beskrivning av utföringsexempeP. Gemensamt för dessa är att de inte vrider flänsen, sett i tvärledd, vid belastning.
Lösningen enligt uppfinningen att fiuta balkflänsarna på samma gång som t.ex. en uten skiva i ett element, eller bägge flänsarna i en balk med bredare underfläns, ges av att anordna utformar för flänsarna på distans ovanför skivan. Om öppningar mellan giutformarna finns, alltså i utrymmet mellan övreflänsarna, kan utmassan efter att ha fyllt balkformarna rinna ner och fylla formen för skivan, resp underflänsen. Med vibre- rande giutbord, vibreras även överformarna. Hela elementet tillverkas på så sätt i ett enda arbetsmoment.
Qiutformarna görs t.ex. delade eventuellt med en tätning emellan formdelarna. För att få täthet kring liven vid flänsformens undersida, kan ett fjädrande material anbringas.
När gjutformama pressas mot varandra trycks det fiädrande materialet ihop och formas runt livtrådarna. Exempel på fiädrande material är gummi eller någon polymer med gummiliknande egenskaper. Ett annat sätt att få täthet är att forma formdelarnas mellan- ytor efter balklivet. Ex. göra urtag för livtrådar.
Om livtrådarna i ett balkliv ligger plant ordnade vid de tätande formytorna, inses att formdelama kan utföras raka och eventuellt plana vid skarven, varför balkliv litt. (10) en- ligt fig 3 och 15 behövs för denna typ av tillverkning.
Det finns även en annan möjlighet med ytterligare ett balkliv litt. (6, 7, 8, 9) enligt fig 21 och 22 tillverkat i smådelar och med tvärställda bockar som möjliggör utning av både förstyvningsbalkarnas flänsar elementets skiva, på samma gång, och i samma arbetsmo- ment. 502 302 4 På samma gång fixeras även livet i ratt läge och hålls efiektivt fast vid utning och vibrering. Balkformarna kan anordnas till en gigg som iordningsställs med balkliv, ar- mering etc. på annan plats och före giutningen. Giggen lyflzs pá plats på gjutbordet.
Beskrivning av ritningar-na' Fig 1A visar en sektion av en flirstyvningsbalk med plan- (18) och V-bockade liv (11) en- ligt uppfinningen. Fläns av stål i dubbel L- profil (22). Balkliven ställda till sick- sackmönster så att balklivens bockar blir tvärställda, enligt uppfinningen.
Fig 1B visar en vy av en flirstyvningsbalk enligt fig 1A.
Fig 2 A visar en sektion av en förstyvningsbalk med V-bockade liv (1 1) med bockar vrldna så de blivit något tvärställda (15) och enligt uppfinningen. Fläns av stål i dubbel L- profil eller fyrkantrör (22).
Fig 2B visar en vy av en flirstyvningsbalk enligt fig 2A.
Fig 3 visar i perspektiv ett bjâlklagselement vid uppläggning, med flirstyvningsbalk flir- sedd med fläns i giutet utförande (3) och balkliv av WM -bockad stång (10) enligt uppfinningen.
Fig 4 visar i perspektiv en fïirstyvningsbalk med fläns av stål i T-profil (21) och V-bock- at balkliv (1 1) enligt uppñnningen.
Fig 5 visar i perspektiv en flirstyvningsbalk med V-bockade liv (1 1) med tvärställda änd- bockar (16). Stålfläns i T-profil (21) samt en bred gjuten fläns (3) eller skiva (1).
Fig 6 visar en vy av en flirstyvningsbalk med V-bockade liv (11) med tvärstâllda änd- bockar (16) enligt uppfinningen. Fläns av stål i T-proiil (21).
Fig 7 visar i perspektiv tillverkningen av ett V-bockat liv (ll)med tvärstâllda ändbock- ar (16) enligt uppfinningen.
Fig 8 visar en vy och sektioner av en flirstyvningsbalk med V-bockade liv (11) med plan- bockade ändbockar (17) enligt uppfinningen. Fläns av stå] i T- och dubbel L _ pro- fil.
Fig 9 visar en vy och sektioner av en tvåflänsbalk med V-bockade liv (11) med planbock- ade ândbockar (17) enligt uppfinningen. Liven parvis motställda. Flânsar av stål i T-och dubbel L - profil.
Fig 10 visar en vy och sektioner av en fiirstyvningsbalk med V-bockade liv (1 1) med tvär- ställda ändbockar (16) enligt uppfinningen. Fláns av stål i T-profil (21).
Fig 11 visar en vy av en förstyvningsbalk med med parvis placerade V-bockade liv (11) med tvärställda ändbockar ( 16) enligt uppfinningen. Fläns av stål i T-profil (21).
Fig 12 visar tillverkningen samt en vy och en sektion av ett W - bockat liv (12) med plan- bockade ändbockar (17) enligt uppfinningen.
Fig 13 visar en vy av och tillverkningen av ett VW- bockat liv (13) med tvärställda änd- bockar (16) enligt uppfinningen.
Fig 14 visar en vy och en sektion av ett färdigt VW- bockat liv (13) med tvärställda änd- bockar (16) enligt uppfinningen.
Fig 15 visar vyer av ett liv (10) med A) VM - bockat, B) V-liknande M - bock, C) WM -bock, D) L - bock, samt sektioner E) C-bock och F) L -bock, enligt uppfinningen. , 9 502 302 Fig 16 visar i perspektiv ett bjälklagselement vid uppläggning, med fórstyvningsbalk för- sedd med fläns i giutet utförande (3) och balkliv av A-bockad stång (14), med korta och långa ändar samt med åndbockar. Vidare försedd med V-bockat balkliv med ändbockar. Balkliven tvärställda till sicksackmönster, enligt uppfinningen.
Fig 17 visar ett byggelement, med A-bockad balklivsenhet (14) enligt uppfinningen, med fiirstyvningsbalkar med flänsar av stål, fyrkantrör- alt. dubbla L-stänger. metall- flänsar (2, 21, 22) som inte har nmdad form, med något eller helt tvärstâllda (15) innerbockar i skivan, med raka (19) balkändar, och ställda i sådan form att den sedd i flânsens längsriktning bildar ett sicksackliknande mönster.
Fig 18 visar ett annat exempel på A-bockad balklivsenhet ( 14) enligt uppfinningen. I princip lika fig 16, men med flänsar av stål, med rundad form, här visat runda rör.
Fig 19 visar i sektion en delad flänsform (29) samt ett liv (10) i läge för att klämmas fast mellan formdelarna med hjälp av ett formbart fiâdrande material (30), samt i per- spektiv en formdel (29) försedd med urtag (31) för balkliv.
Fig Z) visar ett element med förstyvningsbalkar, eller en balk med bred underflåns (3), under utning med hjälp av anordningar enligt ñg 19.
Fig 21 A visar i sektion ett element med ett liv (8), under utning med anordningar enligt ñg 19. ' Fig 21 B visar i långsvy ett element med ett liv (8), enligt fig 21 A.
Fig22 A, B, C och D visar vyer av A) X&- bockat (6), B) XJ&-bockat (7), C) Aårbockat (8), D) Låwbockat (9) balkliv enligt uppfinningen.
Beskrivning av utfliringsexempel I Fig 1 visas balkliv, V-bodmt (ll). Förslag på tillverkningsfórfarande: Med standard- maskiner bockas en innerbock till ett planbockat balkliv (18) med V-eller V-liknande bockar. Bockarna placeras vinkelrät mot flänsriktningen och så att en från sidan sett något tvärställd del ( 15) av livtråden bildas och placeras så att bockama ligger huvudsakli- gen tvârstållda mot flänsens längsriktning och inutna i en något bred fläns eller skiva och med ändarna inflistade i flânsar av dubbla L-stånger (22) eller fyrkantrör, med raka ändar (19) så att elementen, sedda i flänsens längsriktning, bildar en enhet med sicksack- liknande mönster.
I Fig 2 visas balkliv, V-boclmt (11). Med tenstandardmaskiner bockas ett planbockat balkliv med V-eller V-liknande bockar. Ändarna därefter vikta eller vridna åt sidan åt något håll längs en böjningsaxel som kan vara vinkelrät mot flänsriktningen och så att en något tvärställd del (15) av livtråden bildas och med raka ändar (19).
Vidare kan livet klippas i lämpliga längder. Stången förses med ändbockar (16;17) i bägge ändarna. Dessa kan ligga i samma plan bockade mot varandra eller åt samma håll till S-form eller i skilda plan. Livet kan vara bockat med plana (18) eller något eller helt tvärställda (15) bockar och åtminstone vid infäsmingen i metallflänsar vara planbockade längs flänsen.
- I ett utförande bockas ändbockama mot varandra och i samma plan. Därefter bockas stången ånyo, i ett annat plan, på mitten till V-form så att ändbockama blir i huvudsak 10 502 302 6 tvårställda (16). Se Fig 7. De plana bockama fästes i rader till flänsen som kan vara av stål, vända varannan åt ena hållet och varannan åt andra hållet, på var sin sida om flån- sen för att undvika snedbelastning. Ett armeringsjärn (28) kan placeras inuti ändbockar- na (16) iör kraftupptagning och förankring. ändbockarna giuts fast i elementskivan (1) elleri en uten balkfläns (3). Se Fig 4, 5, 6 och 10.
De V-bockade livstängerna kan placeras efter varandra, eventuellt hopfogade till va- randra i ändbockarna, så att sick-sackmönster uppstår. Eller glesare. Eller tätare till X- mönster. Eller ännu tätare, även parvis, så att ett slags dubbelt V-mönster, av dubbla liv, bil- das i sick-sack form. Fig 11 visar en vy av en iörstyvningsbalk med med parvis placerade V- bockadeliv(1l)medtvärstâlldaändbockar(16).
- Balklivet kan även bockas med ändbockarna i samma plan bockade mot eller från va- randra, därefter bockat på mitten i samma plan till V-form med ändbockarna i huvudsak plana. Även dessa livstänger kan placeras enligt ovan men här även i tvåflänsbalkar med metallflänsar. Fig 8 visar en vy och sektioner av en iörstyvningsbalk med V- bockade liv (11) med planbockadeåndbockarüfl enligt uppfinningen. Fläns av stål i T- (21) och dubbel L- (22) proñl. Liven kan även vändas mot varandra i balkens plan till dubbelt W-mönsær.
Fig 9 visar en vy och sektioner av en tvåflänsbalk med V- bockade liv (1 1) med planbockade ändbockar (17). Liven parvis motställda. Här visade två typer av flänsar av stål i T- (21) och dubbel L- (22) profil.
- Balklivet kan även bockas med ändbockarna i samma plan bockade mot varandra, dä- refter bockat på mitten i samma plan till V-form med ändbockama i huvudsak plana och därefter vikt på mitten i ett nytt plan till W-form. Fig 12 visar en vy av och tillverkningen av ettW- bockat liv (12) medplanbockade ändbockar (17) och tvärställda livbockarüö).
De planbockade ändbockarna hamnar på samma sida som den plana bocken, varför skarvning sker vid flänsen och ger en svetsning mer, vilket kan vara en nackdel.
Vikningen av mittpartiet kräver också en annan typ av bockningsmaskin.
- Balklivet kan även bockas med ändbockarna i samma plan bockade mot varandra.
Balklivet viks därefter på mitten till V-form med ändbockarna i huvudsak tvärställda.
Därefter viks ändarna i samma plan som förra vikningen i en sjättedels (116) punkterna från ändarna så att ett slags W-form med dubbelt hög mittdel bildats. Avslutningsvis viks den V-formade mittdelen på mitten så att ett VW-format balkliv med plana bockar (18) på ena sidan och något tvârställda bockar (15) på andra. Fig 13 visar en vy av och tillverk- ningen av ett VW- bockat liv(13) medtvärsüllda ändbockarüö).
- Ingen bockning har orts med längre skänklar än det färdiga balklivets raka partier, variör tillverkningen kanfgöras på små utrymmen, med små maskiner.
De tvärställda ändbockarna hamnar på sidan med tvärställda bockar och skarvning sker vid inutningen av dessa, enligt ovan.
Fig 3 visar i perspektiv ett bjälklagselement vid upplag, med uten skiva (1), med för- styvningsbalk försedd med fläns av giutet utförande, med WM - bockat balkliv (10).
Fig 15 visar hur livtillverkningen (10), enligt uppfinningen, kan tillgå: Utgångsmate- riel kan vara en stång, (även tråd, rör eller bandliknade material) rakdragen, eller rullad med stor diameter. Ett från början planbockat liv, med V- eller V-liknande bockar ( 18), ges något tvärställda (15) infästningsbockar genom att livet på åtminstone ena sidan viks in- 10 7 502 302 till V-bocken nmt en axel som kan vara parallell med flänsen så att en från sidan settV N - resp. W N ' (10) liknande och i tvärsektion J - resp. S - eller C - bockning uppstår: I Fig 16 visas ett byggelement med utna förstyvningsbalkar med A-bockad balklivs- enhøt(l4) och med sådan form att den sedd i flänsens längsriktning bildar ett sicksacklik- nande mönster. Förslag på tillverkningsfiirfarande: Med standardmaskiner planbockas balklivselement i delar till triangel- eller triangelliknande form, A-bockad balklivsen- het (14), med ändar gående om lott med varandra i en triangelsida som får bilda bas. Eller används V-bockade liv (ll) med ändar försedda med ändbockar (16) där ändbockarna får bilda bas. Balklivselementen placeras så att bassidorna ligger huvudsakligen tvårställda mot flånsens långsriktning och fästs in eller uts in i en något bred fläns eller skiva.
Spetsarna fästs in eller uts in i flánsen. På så sätt bildar liven, sedda i flänsens längs- riktning, ett sicksackliknande mönster. I backarna kan placeras armeringsstänger (28) för kraftupp-tagning och förankring. En något tvärställd del av livu-åden, sett från sidan, har bildats.
I Fig 17 visas ett byggelement, med A-bockad balklivsenhet (14) enligt uppfinningen, med förstyvningsbalkar med flänsar av stål, fyrkantrör- alt. dubbla L-stänger. metall- flänsar (2, 21, 22) som inte har nmdad form, med något eller helt tvärstållda (15) inner- bockar i skivan, med raka (19) balkändar, och ställda i sådan forín att den sedd i flänsens längsriktning bildar ett sicksackliknande mönster. ' I Fig 18 visas ett annat exempel på A-bockad balklivsenhet (14) enligt uppfinningen. I princip lika fig 16 men med flänsar av stål, med rundad form, här visat nmda rör.
I Fig19 visas i sektion en delad flänsform (29) samt ett liv (10) i läge för att klämmas fast mellan formdelarna med hjälp av ett formbart fiädrande material (30) samt en formdel (29) med urtag (31) för ex. liv (10) I Fig 20 visas ett element under utning med hjälp av anordningar enligt fig 19.
I Fig 21 A visas i sektion ett element med ett livA ßa-bockat (8), under utning med an- ordningar enligt fig 19 och i fig 21 B visas i längsvy ett element med ett liv (8), enl. fig 21 A.
Där är också visat en spik- eller skruvbar anordning (32) för infästning av skivor, t.ex. av gips i tak, plywood- golvspånskivor, reglar, upphängningsproñler, som kan vara fjädrande för ljuddämpning, för takskivor. I exemplet är visat en tråläkt. Även fiädrande profiler (32) av t.ex. veckat stålplåt, för fiuddâmpning kan giutas in direkt på samma sätt.
I Fig 22 A, B, C och D visas vyer av A) X &-(6), B) XJ &-(7), C) A 8:- (8), D) L & -bockat (9) balkliv enligt uppfinningen. Bockas som ovanstående liv t.ex.V- ellerA- bockat, bockat med en innerbock formad till en ögla, för ingiutning i en fläns (3), med korsande livtrá- dar vid flänskanten som vetter mot skivan (1) eller den andra ballcflänsen (3) ev. något bredare av ovanstående balkliv kan naturligtvis även göras i andra turordningar. Även om till väsentliga delar endast några utföringsformer av den föreliggande uppfinningen har vi- Bockn in ga rna sats på ritningar och beskrivits ovan torde det förstås att uppfinningen icke är begränsad till dessa utfóringsformer utan endast begränsas av det i patentkraven angivna.

Claims (8)

10 502 302 8 Patentkrav
1. Anordning vid balkar, vid byggelement med en skiva med forstyvningsbalkar, eller vid balkar typ tvåflänsbalkar, eller vid balkar typ tvåflänsbalkar med åtminstone en u- ten fläns, med en balklivsenhet bestående av ett eller flera balklivselement av stång, tråd eller bandliknande materiel, som är bockat och hopfogat i sådan form att den sedd i flän- sens längsriktning bildar ett sicksack eller sicksackliknande mönster eller liksom fack- verkssträvor snedställts i Förhållande till flänsens längdriktning till sicksack- eller såg- tandform, bildande ett balkliv, fästade till flänsama respektive till fläns och skiva, kännetecknat av att balklivsenheten är utformad av ett eller flera balklivselement, i delar eller i lång- sträckt utförande, vilka balklivselement har något eller helt tvärställda (15) innerbockar och vars ändar har korta eller långa skänklar och är raka (19) eller är försedda med änd- bockar (16 ; 17) vid inutning i en elementskiva (1) eller i en uten balkfläns (3) och som vid infästningen i metallflänsar (2, 21, 22), som inte har rundad form, är planbockade (l7; 18), eller raka (19), längs flänsens sidor, att balklivselement bestående av delar har form liknande V(11)eller W (12) eller VW(13), eller triangel- eller triangelliknande, Å- bockad balklivsenhet (14), eller X&- (6), XJ&- (7), A81- (8), L&-(9) -liknande med en innerbock formad till en ögla där balklivselement (14) kan ha, samt (8) och (9) har, raka ändar (19) vid skivan (1), att balklivselement av långsträckt utförande har en form som från sidan sett är VM resp. WM (10) liknande och i tvärsektion J-, L- resp. S - eller C -liknande.
2. Anordning med V-bockad livdel enligt krav 1 kännetecknat av att livdelen är utfiird i en form som bildas av att en i huvudsak rak stång förses med änd- bockar liggande i samma plan bockade mot varandra eller åt samma håll till S -form eller i skilda plan och att stången bockas ånyo med en innerbock, i samma plan som krokama, på mitten eller i närheten, till V-form (11) så att ändbockarna blir i huvudsak plana (17) med det bockade livet, eller i ett annat plan än krokama, på mitten eller i närheten, till V- form (11) så att ändbockarna blir i huvudsak tvärställda (16).
3. Anordning med W-bockad livdel enligt krav 1 kännetecknat av att livdelen är utförd i en form som bildas av att en i huvudsak rak stång förses med änd- bockar liggande i samma plan bockade mot varandra eller åt samma håll till S -form och att stången bockas ånyo på mitten eller i närheten, i samma plan till V-form med ändbock- arna i huvudsak plana (17), med en höjd motsvarande ungefär dubbel livhöjd och därefter viks på mitten i ett nytt plan till W -form ( 12) så att livet på ena sidan fått tvärställda bockar och på andra plana bockar tillsammans med planbockade ändbockar (17).
4. Anordning med VW-bockad livdel enligt krav 1 kännetecknat av 10 9 502 302 att livdelen är utförd i en form som bildas av att en i huvudsak rak stång förses med änd- bockar liggande i samma plan bockade mot varandra eller åt samma håll till S-form, att stången bockas ånyo, i ett annat plan än ändbockarna, på mitten eller i närheten, till V- form så att ändbockarna blir i huvudsak tvärställda mot det bockade livet, att ändarna där- efter viks i samma plan som förra vikningen i sjättedels (1/6) punkterna från ändarna så att ett slags W-form med dubbelt hög mittdel bildats, att avslutningsvis den V-formade mitt- delen viks på mitten så att ett VW-format balkliv (13) bildats med något tvärställda livbock- ar (15) på ena sidan där även de i huvudsak tvärställda (16) ändbockarna sitter och på andra sidan plana livbockar (18).
5. Anordning med A- bockad balklivsenhet enligt krav 1 k ä n n e t e c k n a t a v att balklivselementen är bockade till triangel- eller triangelliknande form, A- bockad balklivsenhet (14), med ändar som kan vara raka (19) eller ha ändbockar, eller med ändar gående om lott med varandra (19) i en triangelsida som får bilda bas, eller V -bockade (11) med ändar försedda med ändbockar (16) där ändbockarna får bilda bas, att balklivsele- menten är placerade så att bassidorna ligger huvudsakligen tvärställda mot flänsens längsriktning och infästade eller inutna i en något bred fläns eller skiva och med spet- sarna infastade eller inutna i flänsen, eller med ändarna (19) infästade i flänsen.
6. Anordning med V -bockat balklivselement enligt krav 1 k ä n n e t e c k n a t a v att balklivselementet är utfört med mellanbock och i en form som bildas av att en i huvud- sak rak stång bockas, på mitten eller i närheten, antingen plant (18) och snedställts till- sicksackform, med bocken (18) tvärs flänsens längsriktning, eller bockat och/eller vridet så att en något tvärställd bock (15) bildats, till V-form (11) och med ändarna (19) infästade i flän sen.
7. Anordning med balklivselement enligt krav 1 k ä n n e t e c k n at a v att balklivselementet har en form som kan genereras genom att ett från början planbockat liv med V-eller V-liknande bockar (18) ges något tvärställda (15) infästningsbockar genom att livet på åtminstone ena sidan viks något intill V-bocken runt en axel huvudsak- ligen parallell med flänsen så att en från sidan sett VM resp. WM (10) liknande och i tvär- sektion J-, L- resp. Seller C -bockning uppstår.
8. Anordning för tillverkning av utbara balkar eller byggelement enligt något av ovan- ståendekrav kännetecknat av att en utform för utning av en övre balkfläns anordnas på ett avstånd ovanför utfor- men för skivan (1) alt. underflänsen, att utformen görs delbar, att mellan formdelarna (29) anordnas urtag (31) passande aktuellt balkliv för täthet nedåt och/eller anbringas ett formbart fjädrande material (30) ägnat att ge tätning emellan formdelarna (29) så att när dessa pressas mot varandra det fjädrande materialet (30) trycks ihop och formas runt liv- trådarna.
SE9401837A 1993-07-19 1994-05-27 Anordning vid balkar med trådliv samt anordning för tillverkning av dylika balkar SE502302C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9401837A SE502302C2 (sv) 1993-07-19 1994-05-27 Anordning vid balkar med trådliv samt anordning för tillverkning av dylika balkar

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9302446A SE501459C2 (sv) 1993-07-19 1993-07-19 Anordning vid balkupplag
SE9401837A SE502302C2 (sv) 1993-07-19 1994-05-27 Anordning vid balkar med trådliv samt anordning för tillverkning av dylika balkar

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9401837D0 SE9401837D0 (sv) 1994-05-27
SE9401837L SE9401837L (sv) 1995-01-20
SE502302C2 true SE502302C2 (sv) 1995-10-02

Family

ID=26661809

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9401837A SE502302C2 (sv) 1993-07-19 1994-05-27 Anordning vid balkar med trådliv samt anordning för tillverkning av dylika balkar

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE502302C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE9401837D0 (sv) 1994-05-27
SE9401837L (sv) 1995-01-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO315335B1 (no) Anordning ved bjelker med tradliv, samt anordning for fremstilling av slikebjelker
US5235791A (en) Deck plate
CN1079475C (zh) 免拆模现浇保温承重墙体建造工艺
CN108625486A (zh) 一种钢筋桁架板跨框架结构边部支撑节点结构
IT201800009730A1 (it) Trave per sistemi di casseratura
SE502302C2 (sv) Anordning vid balkar med trådliv samt anordning för tillverkning av dylika balkar
SE524781C2 (sv) Anordning vid fackverksbalkar
JP3833627B2 (ja) プレキャストコンクリート製床版の継手構造
ITBG20120054A1 (it) Travatura reticolare
KR200186222Y1 (ko) 데크플레이트
SE466860B (sv) Anordning vid byggelement
CN103711083B (zh) 一种双层梳形模板系统及安装方法
CN210563001U (zh) 一种具有立体腹杆钢筋的钢筋桁架
CN211523492U (zh) 一种牛腿结构以及装配式混凝土建筑
CN208472975U (zh) 一种钢筋桁架板跨框架结构变向支撑节点结构
KR20140095367A (ko) 시스템 데크 플레이트의 데크 연결 구조 및 이를 구비한 시스템 데크 플레이트
CN206737228U (zh) 一种钢混空心楼盖
CN203700961U (zh) 一种双层梳形模板系统
SU1760041A1 (ru) Строительна металлическа тонкостенна решетчата конструкци
KR20130065667A (ko) 철근트러스 일체형 합성 데크플레이트 및 그 제조방법
US3913296A (en) End support shoe for composite joist
CN207079722U (zh) 一种钢肋梁节点连接装置
US2924310A (en) Long span deck member
JP3588442B2 (ja) 床鉄筋を備えた床用型枠板
CN217630755U (zh) 一种轻型木结构双曲屋面结构

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed