SE501121C2 - Ammunition - Google Patents

Ammunition

Info

Publication number
SE501121C2
SE501121C2 SE9200235A SE9200235A SE501121C2 SE 501121 C2 SE501121 C2 SE 501121C2 SE 9200235 A SE9200235 A SE 9200235A SE 9200235 A SE9200235 A SE 9200235A SE 501121 C2 SE501121 C2 SE 501121C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sleeve
insert
action
edge
ring
Prior art date
Application number
SE9200235A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9200235D0 (sv
SE9200235L (sv
Inventor
Olof Ekholm
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Publication of SE9200235D0 publication Critical patent/SE9200235D0/sv
Priority to SE9200235A priority Critical patent/SE501121C2/sv
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Priority to EP93850008A priority patent/EP0555191B1/en
Priority to DE69308337T priority patent/DE69308337D1/de
Priority to AT93850008T priority patent/ATE149670T1/de
Priority to IL104459A priority patent/IL104459A/xx
Priority to CA002088122A priority patent/CA2088122A1/en
Priority to NO930290A priority patent/NO177406C/no
Priority to US08/010,054 priority patent/US5351622A/en
Priority to JP5034424A priority patent/JPH05288498A/ja
Publication of SE9200235L publication Critical patent/SE9200235L/sv
Publication of SE501121C2 publication Critical patent/SE501121C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B1/00Explosive charges characterised by form or shape but not dependent on shape of container
    • F42B1/02Shaped or hollow charges
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B1/00Explosive charges characterised by form or shape but not dependent on shape of container
    • F42B1/02Shaped or hollow charges
    • F42B1/036Manufacturing processes therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Drilling And Exploitation, And Mining Machines And Methods (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Flexible Shafts (AREA)
  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)
  • Structures Of Non-Positive Displacement Pumps (AREA)
  • Snaps, Bayonet Connections, Set Pins, And Snap Rings (AREA)
  • Current-Collector Devices For Electrically Propelled Vehicles (AREA)
  • Preliminary Treatment Of Fibers (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)

Description

501 121 2 bildar den konkava urgröpningen av explosivämnet som ger upphovet till den riktade sprängverkan. Tantal och stål har nämligen stora skillnader i värmeutvidgning. I normalfallet har man tidigare fäst inläggen i RSV-laddningar med en stålhylsans mynning igängad skruvring som klämt fast inlägget mot en falskant i hylsan. Denna infästningsmetodik ger, förut- satt att glappet mellan hylsväggen och inlägget inte är för stort den fasta infästning av inlägget som ansetts nödvändig för RSV-laddningarnas tillfredsställande funktion. Det är emeller- tid känt att omformningen av inlägget till en projektil eller partikelstråle vid explosivämnesladdningens detonation påverkas av fästringen och infästningsfalsen längs den kantzon som så att säga är skymd från explosivämnet i och med att detta inte når ända ut till inläggets ytterkant.
När så inlägget skall tillverkas av tantal, eftersom detta material ger en förstärkt verkan jämfört med den tidigare använ- da kopparn, och den explosivämnet i övrigt omgivande hylsan av stål så innebär ett spel på 0.01 mm mellan inlägg och hylsa vid fv20°C att inlägget skulle ges en efteråt kvarstående formför- ändring om laddningen utsättes för en temperatur om -40°C något som åtminstone i vårt land måste anses fullt tänkbart.
Om man skulle tillåta ett större spel mellan inlägg och hylsa så måste falskant och den inlägget fastklämmande skruvringen ges större yta vilket i båda fallen är parametrar som negativt påverkar laddningens verkan i målet eftersom då en större del av inlägget blir skymt från sprängämnet.
I enlighet med föreliggande uppfinning löses nu detta problem med hjälp av en fjädrande eftergivlig infästning av inlägget som kan kompensera för de olika materialens temperaturrörelser. Det- ta kan dock inte göras hur som helst eftersom laddningens verkan inte får påverkas på ett negativt sätt.
Uppfinningen kan alltså definieras som ett sätt och en anordning för att vid RSV-laddningar fästa den laddningens explosiv- 3 501 121 ämnesdel framåt i verkansriktningen avgränsande linern eller inlägget i den likaledes framåt i verkansriktningen vända öppningen till den explosivämnesdelen i övrigt omgivande hylsan.
Enligt uppfinningen görs denna infästning orörlig i axiell led, d v s i laddningens avsedda verkansriktning men fjädrande eftergivligt i radiell led, dvs vinkelrätt mot laddningenas avsedda verkansriktning och med ett spel mellan inläggets egen ytterkant och hylsans innervägg.
Den radiellt fjädrande eftergivliga infästningen tillåter nöd- vändiga temperaturrörelser mellan inlägg och hylsa medan den axiellt orörliga infästningen måste vara så kraftig att den kan uppta de avsevärda accelerations och retardationspàkänningar som laddningen kan utsättas för. Denna ingår ju ofta som en del i en artilleriprojektil eller en robot. Vidare gäller att RSV- laddningar som regel har ett cirkulärt tvärsnitt och nedan mer i detalj redovisade utveckling av uppfinningen hänför sig till RSV-laddningar av denna typ. Det finns dock även RSV-laddningar och då främst av typen försàtminor som har rektangulärt tvär- snitt och då gäller uppfinningen i den i dess ovan definierade mest generella form även om uttrycket radiell led då kanske inte är fullt adekvat utan mera definitionen vinkelrätt mot avsedd verkansriktning gäller.
Vid RSV-laddningar med cirkulärt tvärsnitt gäller nu att inläg- get eller linern enligt uppfinningen infästes i hylsan medelst en med inlägget förbunden av fjädrande eftergivligt material såsom högvärdigt stål, framställd fästring som uppvisar en första in mot hylsan och explosivämnets plats i denna sig sträckande inre sig inåt vidgande stympat konisk skänkelkrans med liten toppvinkel som i riktning in mot hylsan avslutas med en från inlägget vänd ringformig inre stödkant vars ytterdia- meter är åtminstone nàgot större än inläggets ytterdiameter och anpassad till hylsans innerdiameters samt en åt motsatt håll vänd yttre likaledes stympat konisk sig utåt vidgande skänkelkrans med liten toppvinkel som utåt avslutas med en utåt vänd ringformig yttre stödkant. Denna grundkonstruktion ger 501 121 4 alltså inåt och utåt vända stödkanter som vardera avslutar en stympat konisk närmast kragformig del här benämnda skänkel- kransar. Genom att dessa har små toppvinklar blir deras väggars huvudriktning ganska nära men inte parallella med hylsans insida och genom att inlägget är förbundet med fästringen där dess skänkelkransar har sin minsta diametrar får fästringen så att säga en styv midja där inlägget är infäst samt inåt respektive utåt sig sträckande stympar koniskt kjorteldelar eller skänkel- kransar vilka genom att de är tillverkade som en enhet av ett fjädrande eftergivligt material kan deformeras respektive vidga sig något längs stödkanterna. Däremot är deras huvudriktning tack vare de smà toppvinklarna ganska nära parallella med hylsans längsriktning varför någon rörelse i den leden ej kan ske om inte respektive skänkelkrans helt kollapsar vilket alltså kan undvikas genom att maximala accelerations- respektive retardationskrafter beaktas vid hällfasthetsberäkningarna.
Diameterna på skänkelkransarnas yttre och inre stödkanter är vidare båda åtminstone något större än inläggets diameter samt vidare i sin tur anpassade till hylsans innerdiameter. Härigenom garanteras ett visst spel mellan inläggets ytterkant d v s i praktiken fästringens midja och hylsans insida.
Vid monteringen av inlägget förs detta ned i hylsan infäst i stödringen tills denna senares inre stödkant vid den inre skänkelkransen anligger mot en i hylsans insida utformad ring- formig stoppkant därefter stukas den yttre skänkelkransen om, alternativt genom fjädring snäpps in så att dennas yttre stöd- kant anligger mot en i hylsans insida likaledes utformad yttre stoppkant. Inlägget spänns alltså in mellan dessa bägge varandra motriktade stoppkanter mellan de samtidigt förspända skänkel- kransarna.
Stoppkanterna i hylsväggen kan t ex utgöras av de två motstáen- de kantsidorna av ett och samma i hylsväggen utformat spår.
Sedan inlägget eller linern väl monterats fylls hylsan bakom densamma med explosivämne. Explosivämnet komer sålunda att 5 501 121 stötta inlägget och hjälpa till att ta upp accelerationskrafter- na i en riktning. För att kompensera för bristen på understöd av inlägget i laddningens avsedda verkansriktning d v s utåt kan det vara lämpligt att tillverka den yttre skänkelkransen med en hårdare fjädring av den inre. Detta kan t ex ske genom att ge denna något kortare fri längd.
För fasthållning av inlägget i fästringen förses denna lämpligen med ett ringformat spår i höjd med den egna midjan. Fästríngen kan tillverkas av profilvalsat och sammansvetsat bandmaterial eller kanske ännu hellre direkt ur ett rörmaterial som kapas och konas till samt förses med spåret för inlägget.
Uppfinningen har definierats i de efterföljande patentkraven och den skall nu något ytterligare beskrivas i samband med bifogade figurer som dels på fig 1 visar ett längdsnitt genom en RSV- laddning med cirkulärt tvärsnitt dels på fig 2 en detalj i större skala av fästringens infästning i hylsan.
Figurerna visar laddningen innan den däri ingående hylsan fyllts med explosivämne.
Den på figuren visade RSV-laddningen består av en stálhylsa 1 i vars i den avsedda verkansriktningen öppna mynning 2 ett tantal- inlägg efter tantalliner 3 är infäst medelst en fästring 4. In- lägget eller linern 3 är längs sin periferi infäst i ett spår 5 i en fästring 4. Fästringen är sedan i sin tur infäst i ett spår 6 som frästs ut ur hylsans 1 innervägg nära öppningens 2 mynning.
Detaljerna kring fästringen och dennas infästning i hylsan fram- går bäst av detaljfiguren 2.
Som framgår av fig 2 innefattar fästringen 4 för det första spåret 5 i vilket inlägget är infäst för det andra en inre skän- kelkrans 7 som har formen av en kort stympad kon med liten toppvinkel som vidgar sig inåt och vars insida alltså inte är parallell med hylsans insida men avviker på sin höjd omkring 501 121 6 10-150 från dennas huvudriktning ívinkelndí). Skänkelkransen är alltså mycket styv i riktningen parallell med hylsans huvudrikt- ning som i sin tur sammanfaller med laddningens avsedda verkans- riktning. Skänkelkransen 7 avslutas inåt av en bort från inlägget 3 vänd ringformig stödkant 8. Stödkanten 8 har en ytterdiameter R 1. I spåret 5 finns en andra stödkant 9 längs vilken inlägget stöttas av fästringen 4. Stödkanten 8 anligger i sin tur dikt an mot en motstående stoppkant 10 i spåret 6.
Stoppkanten 10 har liksom stödkanten 8 ytterdiametern R 1 dessuton har stöd- och stoppkanterna 8 och 10 samma bredd.
Inlägget 3 är alltså mycket styvt uppstagat i riktning in mot hylsans 1 inre längs sin periferi via stödkanten 9, skänkel- kransen 7 stödkanten 8 och stoppkanten 10.
På motsvarande sätt är stoppringen i riktning utåt i den avsedda verkansriktningen utformad med en stympad konisk sig utåt vidgande yttre skänkelkrans ll som avslutas med en yttre ringformig stödkant 12 bildas en vinkel A3 med hylsans insida och har en stödkant 13 mot inlägget samt anligger mot stopp- kanten 14 i spåret 6. Stoppkantens 14 innerdiameter R2 är minst lika stor som Rl, detta för att fästringen 4 skall kunna passe- ra stoppkanten 14 då fästringen 4 monteras på plats. Spåret 6 har alltså en inre mindre diameter R1 samt en yttre diameter lika med R2 + Stödytans 12 bredd. Den senare lika med den yttre skänkelkransen 11 tjocklek. Vid monteringen förs stödringen 4 in i spåret 6 tills stöd- och stoppkanterna 8 och 10 anligger mot varandra varefter skänkelkransen 11 fjädras eller stukas utåt så att stöd- och stoppkanterna 12 och 14 anligger mot varandra.
Skänkelkransen 11 har samma stympat koniska huvudform som sin inre motsvarighet 7 men den är något kortare och därmed styvare än denna. Detta eftersom inlägget 3 är stöttat inåt av explosiv- ämnet men helt ostöttat utåt.
Fästringen 4 är alltså inspänd mellan de ringformiga stoppkanterna 10 och 14 via sina egna ringformiga stödkanter 8 och 12. 7 501 121 Som framgår av figuren har fästringen 4 en midja i höjd med spåret 5 och där bildas ett spel mellan a mellan fästringens insida och hylsspàrets 6 insida. Här finns alltså möjligheter att uppta de stora olikheterna i temperaturrörelserna mellan materialen tantal i inlägget 3 och stål i hylsan 1.
Genom sin speciella konstruktion är infästningen av inlägget dels rörlig i radiell led, dels styv i axiell led och även kompenserad för olika pàkänningar i olika axiella riktningar samt slutligen även tät.
Den specifika tätningsringen kräver högvärdigt fjädrande material och den är dessutom långt ifrån lätt att tillverka men den fyller alltså flera olika uppgifter och är därför väl värd sin kostnad.

Claims (9)

501 121 8 PATENTKRAV
1. Sätt att vid RSV-laddningar fästa in den laddningens explo- sivämnesdel framåt i verkansriktningen avgränsande linern eller inlägget (3) i den framåt i verkansriktningen vända öppningen (2) till den explosivämnesdelen i övrigt omgivande hylsan (1) k ä n n e t e c k n a t därav att detta görs orörligt i axiell led, dvs parallellt med laddningens avsedda verkansrikt-ä ning men fjädrande eftergivlig i radiell led, dvs vinkelrätt mot laddningens avsedda verkansriktning, och med ett spel (1) mellan inläggets egen ytterkant och hylsans innervägg.
2. Sätt enligt krav 1 k ä n n e t e c k n a t därav att inläg- get eller linern (3) då denna har en cirkulär ytterprofil och hylsan cylindrisk form infästes i hylsan medelst en med inlägget förbunden av fjädrande eftergivligt material framställd fästring (4) som uppvisar en första in mot hylsan och explosivämnets plats i denna sig sträckande inre sig inåt vidgande stympat konisk skänkelkrans (7) med liten toppvinkel som i riktning in mot hylsans inre avslutas med en från inlägget (3) vänd ringformig inre stödkant (8) vars ytterdiameter är åtminstone något större än inläggets ytterdiameter samt en åt motsatt håll vänd yttre likaledes stympat konisk sig utåt vidgande skänkelkrans (ll) med liten toppvinkel som utåt avslutas med en utåt vänd ringformig yttre stödkant (12) var- vid fästringen (4) med däri infäst inlägg (3) vid monteringen av inlägget förs ned i hylsan (1) tills nämnda ringformiga inre stödkant (8) anligger mot en i hylsan utformad motriktad första stoppkant (10) varefter den yttre skänkelkransen (11) stukas om eller får fjädra in så att dess yttre stödkant (12) tvingas in innanför och i anliggning mot en andra i hylsan utformad stopp- kant (14) som är motriktad mot den första stoppkanten (10).
3. Sätt enligt krav 2 k ä n n e t e c k n a t därav att den yttre skänkelkransen (ll) görs med styvare fjädringsegenskaper än den inre (7). 9 501 121
4. Anordning vid RSV-laddningar för att i enlighet med sättet enligt ett eller flera av kraven 1-3 fästa den laddningens explosivämnesdel framåt i den tilltänkta verkansriktningen vända öppningen (2) till den explosivämnesdelen på övriga sidor omgivande hylsan (1) k ä n n e t e c k n a d därav att den innefattar omkring inläggets ytterkant anordnade vid detta fast anbringade framåt (7) respektive bakåt (11) i den tilltänkta verkansriktningen sig sträckande i axiell led, dvs parallellt med den tilltänkta verkansriktningen, stela men i radiell led, dvs vinkelrätt mot tidigare nämnda riktning, eftergivligt fjädrande organ vars huvudriktning bildar spetsiga vinklar (afrespektive/4 ) med hylsans (1) innervägg och som åtminstone vid rumstemperatur håller linern eller inlägget (3) på något avstånd (a) från hylsans (1) innervägg.
5. Anordning enligt krav 4 k ä n n e t e c k n a d därav att nämnda framåt respektive bakåt i den tilltänkta verkansrikt- ningen sig sträckande organen (7 respektive 11) utgörs av olika delar av en och samma av fjädrande eftergivligt material, såsom högvärdigt stål, framställd fästring (4) som är fäst omkring linern eller inläggets (3) ytterperiferi och som uppvisar en första in mot hylsan och explosivämnet plats i denna sig sträckande inre sig inåt vidgande stympat konisk skänkelkrans (7) med liten toppvinkel som inåt avslutas av en från inlägget vänd ringformig inre stödkant (8) vars ytterdiameter är åtminstone något större än inläggets ytterdiameter som är an- passad till hylsans innerdiameter och är avsedd att föras i anliggning mot en i hylsan utformad motriktad första stoppkant (10) samt en andra utåt i den tilltänkta verkansriktningen sig sträckande yttre sig utåt vidgande stympat konisk skänkelkrans (11) med liten toppvinkel som utåt avslutas av en från inlägget vänd ringformig yttre stödkant (12) vars ytterdiameter även är åtminstone något större än inläggets eller linerns (3) ytter- diameter och som är avsedd att föras i anliggning mot en i hylsan (1) utformad motriktad andra stoppkant (14).
6. Anordning enligt krav 5 k ä n n e t e c k n a d därav att 501 121 1° fästringen (4) förutom de yttre (11) och inre (7) skänkel- kransarna även uppvisar ett mellan dessa utformat inàtvänt ringformigt spår (5) i vilket inlägget (3) då det är förenat med fästringen (4) fasthàlles omkring sin yttre periferi.
7. Anordning enligt endera av kraven 4-6 k ä n n e t e c k- n a d därav att av organen för fasthállning av inlägget, dvs den inre (7) och yttre (11) skänkelkransen utformas de yttre med styvare fjädring än de inre.
8. Anordning enligt krav 7 k ä n n e t e c k n a d därav att den yttre skänkelkransen (11) är kortare än den inre (7).
9. Anordning enligt endera av kraven 4-7 k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v att fästringen (4) inåt avslutas av en stödkant (8) vars ytterperiferi (R1) inte är större än att den fritt kan passera hylsans (1) mynning (2) och varvid spàrets (6) inre del är anpassad till denna ytterperiferi medan den fästringen (4) utåt avslutande skänkelkransen (11) har eller kan ges en större ytterdiameter än den inre stödkanten (8) och varvid spàrets 6 yttre del är anpassad till denna större ytter- diameter.
SE9200235A 1992-01-29 1992-01-29 Ammunition SE501121C2 (sv)

Priority Applications (9)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9200235A SE501121C2 (sv) 1992-01-29 1992-01-29 Ammunition
EP93850008A EP0555191B1 (en) 1992-01-29 1993-01-15 Securement of liner for shaped charge
DE69308337T DE69308337D1 (de) 1992-01-29 1993-01-15 Befestigungssicherung für Hohlladungsbelegungen
AT93850008T ATE149670T1 (de) 1992-01-29 1993-01-15 Befestigungssicherung für hohlladungsbelegungen
IL104459A IL104459A (en) 1992-01-29 1993-01-20 Apparatus for securement of shaped charge liner
CA002088122A CA2088122A1 (en) 1992-01-29 1993-01-26 Securement of liner for shaped charge
JP5034424A JPH05288498A (ja) 1992-01-29 1993-01-28 指向性爆薬のためのライナーの固定
NO930290A NO177406C (no) 1992-01-29 1993-01-28 Anordning for å feste et innlegg som avgrensning for en eksplosiv retningshulladning
US08/010,054 US5351622A (en) 1992-01-29 1993-01-28 Securement of liner for shaped charge

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9200235A SE501121C2 (sv) 1992-01-29 1992-01-29 Ammunition

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9200235D0 SE9200235D0 (sv) 1992-01-29
SE9200235L SE9200235L (sv) 1993-07-30
SE501121C2 true SE501121C2 (sv) 1994-11-21

Family

ID=20385139

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9200235A SE501121C2 (sv) 1992-01-29 1992-01-29 Ammunition

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5351622A (sv)
EP (1) EP0555191B1 (sv)
JP (1) JPH05288498A (sv)
AT (1) ATE149670T1 (sv)
CA (1) CA2088122A1 (sv)
DE (1) DE69308337D1 (sv)
IL (1) IL104459A (sv)
NO (1) NO177406C (sv)
SE (1) SE501121C2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7150231B2 (en) 2003-03-26 2006-12-19 Saab Ab Active part

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5902954A (en) * 1998-08-17 1999-05-11 Western Atlas International, Inc. Shaped charge and method of making
FR2862378B1 (fr) * 2003-11-17 2007-11-23 Giat Ind Sa Obus explosif ayant une tenue aux chocs amelioree
US8726809B2 (en) * 2006-06-27 2014-05-20 Schlumberger Technology Corporation Method and apparatus for perforating
EP1918507A1 (en) * 2006-10-31 2008-05-07 Services Pétroliers Schlumberger Shaped charge comprising an acid
US9459080B2 (en) 2013-03-15 2016-10-04 Hunting Titan, Inc. Venting system for a jet cutter in the event of deflagration
FR3068456B1 (fr) * 2017-06-28 2019-07-19 Nexter Munitions Charge formee
US10683735B1 (en) * 2019-05-01 2020-06-16 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Particulate-filled adaptive capsule (PAC) charge
US11834934B2 (en) * 2019-05-16 2023-12-05 Schlumberger Technology Corporation Modular perforation tool
US11650031B2 (en) * 2019-08-07 2023-05-16 Vanderbilt University Shaped charge devices, systems, and related methods of use
US20230131652A1 (en) * 2021-10-25 2023-04-27 DynaEnergetics Europe GmbH Adapter and shaped charge apparatus for optimized perforation jet

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1593370A (sv) * 1968-11-26 1970-05-25
DE2046372C3 (de) * 1970-09-19 1978-11-23 Dynamit Nobel Ag, 5210 Troisdorf Hohlladung
CA1264123A (en) * 1981-12-08 1990-01-02 John Stuart Mcveagh Hollow charge and liner assemblage
DE3441693C1 (de) * 1984-11-15 1986-02-06 Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH, 8012 Ottobrunn Vorrichtung zur Kompensation der Waermeausdehnung eines Bauteils
DE3608198A1 (de) * 1986-03-12 1987-09-17 Rheinmetall Gmbh Sprengladung mit einer projektilbildenden einlage
FR2632394B1 (fr) * 1986-07-24 1990-11-30 France Etat Armement Charge explosive generatrice de noyau
DE3901474A1 (de) * 1989-01-19 1990-07-26 Rheinmetall Gmbh Vorrichtung zur befestigung der einlage von hohlladungen oder projektilbildenden ladungen
DE3931169A1 (de) * 1989-09-19 1991-03-28 Diehl Gmbh & Co Vorrichtung zur stabilisierung des projektils einer hohlladung
DE3941245A1 (de) * 1989-12-14 1991-06-20 Rheinmetall Gmbh Gefechtskopf

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7150231B2 (en) 2003-03-26 2006-12-19 Saab Ab Active part

Also Published As

Publication number Publication date
CA2088122A1 (en) 1993-07-30
JPH05288498A (ja) 1993-11-02
NO177406C (no) 1995-09-06
SE9200235D0 (sv) 1992-01-29
SE9200235L (sv) 1993-07-30
EP0555191A1 (en) 1993-08-11
IL104459A (en) 1997-09-30
NO177406B (no) 1995-05-29
NO930290D0 (no) 1993-01-28
EP0555191B1 (en) 1997-03-05
NO930290L (no) 1993-07-30
DE69308337D1 (de) 1997-04-10
ATE149670T1 (de) 1997-03-15
US5351622A (en) 1994-10-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE501121C2 (sv) Ammunition
US7661625B2 (en) Jettisonable nosecone and missile with a jettisonable nosecone
CA2080316A1 (en) Practice Projectile
US4664035A (en) Missile warheads
US4249466A (en) Sabot projectile having a pyrotechnic composition
US3070018A (en) Nose cone ejection system
US3711132A (en) Metal tube end fitting
US4204803A (en) Diaphragm support
US5505137A (en) Practice projectile
US5249877A (en) Apparatus for attaching a ceramic or other non-metallic circular component
US3435768A (en) Sabot projectile
US4776278A (en) Explosive charge having a projectile forming insert
SE502461C2 (sv) Sätt vid projektilbildande explosiva laddningar
US3477376A (en) Missile nose cap
US4750425A (en) Sabot projectile with a sabot tail to which an attachment sleeve is fastened through a reference fracture location
US9587921B2 (en) Warhead casings and methods of manufacture
US20070075183A1 (en) Wing arrangement as well as a missile
US2903851A (en) Jet deflector
JPH09196599A (ja) 飛しょう体のシーカドーム
SE518516C2 (sv) Sätt och anordning för förbättring av ytterballistiken för en artillerigranat
US4527623A (en) Kinetically bonded tubes and tubesheet
EP1286128A1 (de) Satellit gesteuerte Artillerierakete mit Seitenschubkorrektur
JPS6325185B2 (sv)
JP2514150Y2 (ja) 減口径弾用装弾筒
JPS5676312A (en) Main body of multispindle attachment