SE466286B - Chassi foer rullstol - Google Patents

Chassi foer rullstol

Info

Publication number
SE466286B
SE466286B SE8700927A SE8700927A SE466286B SE 466286 B SE466286 B SE 466286B SE 8700927 A SE8700927 A SE 8700927A SE 8700927 A SE8700927 A SE 8700927A SE 466286 B SE466286 B SE 466286B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
chassis
parts
seat
fastening
wheelchair
Prior art date
Application number
SE8700927A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8700927L (sv
SE8700927D0 (sv
Inventor
B Lindkvist
Original Assignee
Etac Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Etac Ab filed Critical Etac Ab
Priority to SE8700927A priority Critical patent/SE466286B/sv
Publication of SE8700927D0 publication Critical patent/SE8700927D0/sv
Publication of SE8700927L publication Critical patent/SE8700927L/sv
Publication of SE466286B publication Critical patent/SE466286B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61GTRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
    • A61G5/00Chairs or personal conveyances specially adapted for patients or disabled persons, e.g. wheelchairs
    • A61G5/10Parts, details or accessories

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Automatic Cycles, And Cycles In General (AREA)
  • Handcart (AREA)

Description

466 286 2 Vid andra snarlika typer av tidigare kända rullstolar har sidodelarna en sådan utformning att de har en stor utsträck- ning i höjdled, vilket innebär att rullstolen blir svårhan- terlig i trånga utrymmen.
PROBLEMSTÄLLNING Den föreliggande uppfinningen har till ändamål att åstadkomma ett rullstolschassi av ovan nämnd typ, vilket chassi är utformat på ett sådant sätt att det medger fällning av rygg- stödet till ett läge platt utefter sitsen samtidigt som åtminstone rullstolens bakhjul enkelt demonteras. Uppfin- ningen avser att så utforma chassit att detta kan byggas extremt lätt, ges sådana dimensioner och sådan form att det blir lätthanterligt även i trånga utrymmen såsom en bil, att chassit på ett enkelt och rationellt sätt låter sig tillver- kas. Uppfinningen har vidare också till ändamål att åstadkom- ma ett chassi som trots klena dimensioner och låg vikt är ytterst stabilt och stelt, varför väghållningen blir god.
Slutligen avser uppfinningen att åstadkomma ett chassi som enkelt kan ställas in eller individanpassas för hög komfort.
PROBLEMLÖSNING Den till grund för uppfinningen liggande målsättningen uppnås om det inledningsvis antydda chassit för en rullstol kän- netecknas därav att ett tryckupptagande organ är anordnat vid den undre änden av ett i chassit svängbart fäst ryggstöd att det tryckupptagande organet med sina ändpartier är insväng- bart mellan anslagsytor på fästdelarna för att i detta sväng- ningsläge i chassits breddriktning ta upp sådan tryckbelast- ning mot de båda fästdelarna som strävar att pressa dessa mot varandra.
I ett fördelaktigt utförande av chassit gäller lämpligen också att chassits båda skänklar har en övre en undre bärdel, att tvärenheten innefattar två med varandra förbundna tvär- (m. 3 466 286 stag via vilka vardera i den ena sitsbärande skänkeln in- gående bärdelarna är förbundna med de båda i den motstående skänkeln ingående bärdele na.
Ytterligare fördelar uppnås enligt uppfinningen om denna även ges ett eller flera särdrag enligt patentkraven 3 - 7.
SAMMANSTÅLLNING ÖVER RITNINGSFIGURER Uppfinningen skall nu beskrivas närmare under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka fig 1 visar chassit sett snett från sidan i perspektiv med ryggstödet uppfällt och med såväl främre som bakre hjul demonterade, fig 2 chassit enligt fig l sett snett framifrån i per- spektiv, fig 3 en i chassit ingående fästdel för rullstolens bakhjul och chassit ingående rörkomponenter och fig 4 fästdelen enligt fig 3 sedd från vänster i denna fig.
FÖREDRAGEN UTFÖRINGSFORM Av fig 1 och 2 framgår att chassit har två med varandra ungefärligen parallella sidodelar 1, vilka vardera har en övre, sitsbärande skänkel 2 och en framåt-nedåt riktad främre skänkel 3. De båda övre skänklarna är fästa i var sin fästdel 4, vilken även tjänar till fastsättning av rullstolens på ritningen icke visade bakhjul. De båda fästdelarna 4 sträcker sig nedåt från de övre skänklarna 2 så att därigenom sidode- larna sedda från sidan kommer att få ett ungefärligen U- format utseende. Härigenom blir rullstolen lätthanterlig i trånga utrymmen eftersom den person, som hanterar rullstolen lätt kan befinna sig mellan fästdelarna och de undre partier- na av de främre skänklarna 3 när rullstolschassit ligger på 466 286 4 sida.
Fästdelarna 4 tjänar vidare till svängbar fastsättning av rullstolens ryggstöd, vilket i fig 1 och 2 illustreras me- delst de båda vertikala stängerna 5. Dessa bada vertikala stänger är förenade med varandra vid sina undre ändar via ett tryckupptagande organ 6, vilket skall beskrivas närmare nedan. Redan nu skall dock sägas att detta tryckupptagande organ har formen av ett tvärgáende stag som är fastsvetsat i de undre ändarna av de vertikala stängerna 5 och som i sig inrymmer en läsmekanism för läsning av ryggstödet i det i fig 1 och 2 visade, uppfällda läget.
Såsom framgår av ritningarna utgörs den övre skänkeln 2 i vardera sidodelen 1 av två rör eller bärdelar, där den övre har hänvisningsbeteckningen 7 och den undre hänvisningsbe- teckningen 8. Dessa bärdelar sträcker sig ocksa ner i de främre skänklarna och är bockade in mot varandra vid de främre skänklarnas undre ände sä att där de bada bärdelarna kommer att bilda ett fotstöd 9.
Av fig framgår vidare att bärdelarna 7 och 8 i vardera den främre skänkeln är förbundna inbördes med varandra via kläm- fästen 10, vilka är utformade för att delvis omsluta de lämpligen sàsom rörprofiler framställda bärdelarna och hart klämma omkring dessa så att därigenom ett väsentligen stelt förband uppnäs mellan bärdelarna. Vidare tjänar klämfästena 10 till fastsättning av rullstolens främre hjul, varvid dock denna fastsättning och arrangemanget av hjulen är helt kon- ventionellt.
Genom att klämfästena 10 har partier som delvis omsluter bärdelarna och klämmer omkring dessa, kan givetvis klämfäs- tena förskjutas utefter sådana partier av bärdelarna som är parallella eller nästan parallella med varandra. Härigenom ges möjlighet till steglös inställning av läget för rullsto- lens främre hjul. 5 46 6 2 8 6 De bada bärdelarna 7 och 8 har i de övre skänklarna med varandra väsentligen parallella partier, vilka är upptagna i motsvarande rörhylsor eller insticksfattningar i de båda fästdelarna 4. Eventuellt kan bärdelarna vara permanent fästa medelst nitar, limförband, stoppskruvar eller liknande i dessa instickshylsor.
Av fig 3 framgår att instickshylsorna har en avsevärd längd i chassits längdriktning. Härigenom medges att bärdelarna 7 och 8 kan skjutas in mer eller mindre längt i hylsorna och ändå sitta fullgott lägesfixerade så att det ges möjlighet till steglös inställning av sitsens längd. Givetvis gär det också att tillverka bärdelarnas bakre, med fästena samverkande partier med en viss överlängd som sedan kapas för individan- passning av rullstolen.
Genom att det mellan bärdelarna 7 och 8 i de främre skänk- larna används klämfästen för lägesfixering av bärdelarna relativt varandra och genom användningen av insticksförbind- ningar mellan bärdelarna och fästdelarna kan materialet fritt väljas i fästdelarna och klämfästena. Härigenom är det exem- pelvis möjligt att framställa säväl klämfästena som fästde- larna av högvärdiga konstruktionsplaster men naturligtvis också av gjutet material med làg specifik vikt och goda hàllfasthetsegenskaper. Samtidigt kan det i bärdelarna och chassit i övrigt ingående profilmaterialet eller rören vara framställda av högvärdigt stàl, titan eller liknande mate- rial, varigenom kombineras en rationell tillverkning, goda hállfasthetsegenskaper och en ytterst lag vikt.
För att ge chassit en sä stor styvhet som möjligt är det i området för rullstolens sits anordnat en tvärenhet 11, vilken dels är utformad för att ta upp i rullstolens breddriktning verkande tryckkrafter mellan de övre skänklarna och dels utformad för att ge en mycket stor vridstyvhet ät hela chas- sit. Speciellt viktig är vridstyvheten eftersom exempelvis ett nitförband, en fastsättning medelst stoppskruvar eller till och med ett limförband mellan bärdelarna och de pä 466 286 6 fästdelarna 4 anordnade insticksfattningarna knappast kan uppta några större vridbelastningar.
Tvärenheten 11 kan lämpligen ges ytterligare en funktion, nämligen att tjäna som lyfthandtag när chassit hanteras. För att detta skall vara möjligt på ett bekvämt sätt bör då tvärenheten 11 vara så placerad att chassit, företrädesvis med bakhjulen demonterade, väger jämnt när det lyftes i tvärenheten, d v s tvärenheten skall vara placerad i tyngd- punktsomrádet för chassit.
I den på ritningen visade utföringsformen förbinder tvären- heten var och en i vardera skänkeln ingående bärdelen 7 eller 8 med båda bärdelarna i den motsatta skänkeln. Praktiskt kan detta åstadkommas genom att de båda övre bärdelarna 7 är förbundna via ett något U-format tvärstag 12, samtidigt som de båda undre bärdelarna är förenade via ett ungefärligen rakt tvärstag 13. De båda tvärstagen är lämpligen placerade rakt över varandra och är sä dimensionerade och formade att de längs ett mittparti anligger mot varandra, varvid en permanent förbindelse är anordnad mellan tvärstagen i detta område. Denna permanenta förbindelse kan lämpligen vara framställd genom svetsning och vidare kan de båda tvärstagens fastsättning i bärdelarna även den vara framställd gneom svetsning.
I en rullstol av den här aktuella typen används som bärorgan i rullstolens sits en ändlös slinga av väv eller liknande material som sträcker som runt omkring de båda övre bärde- larna 7 i området för stolens sits. Detta innebär att då sitsen belastas av en sittande person, kommer de bada övre bärdelarna kraftigt att dragas mot varandra under inverkan av belastningen. Av denna anledning kommer också tvärenheten ll att vara kraftigt tryckpákänd och är utformad för att uppta en sådan belastning och fördela den mellan de övre och undre bärdelarna.
Vid belastning av sitsen kommer givetvis även de bàda fästde- 7 466 266 larna 4 att dragas mot varandra på samma sätt som de båda sidostängerna 5 i ryggstödet kommer att dragas mot varandra när ryggstödet belastas. Sammantagna ger dessa belastningar en stor tryckbelastning in mot varandra på de båda fästde- larna i chassits breddriktning. För att klara denna tryck- belastning är det såsom ovan antytts mellan sidostängerna 5 anordnat ett tryckupptagande organ 6 i form av ett tvärgående stag. Ändarna på detta tvärgående stag är placerade i rygg- stödets uppfällda läge inne mellan anslagsytor på fästdelarna 4. Dessa anslagsytor är lämpligen anordnade i form av lösa i fästdelarna inskruvade tryckplattor 14, vilka har sin tryck- upptagande yta placerade i höjdled så nära de båda bärdelarna 7 och 8 som möjligt.
I fig 1 antyds att ryggstödet medelst leder 15 är svängbart fäst i fästdelarna 4, varför de båda sidostängerna 5 kan svängas ungefärligen 90' i medurs riktning till lägen där de ligger tätt intill de övre bärdelarna 7 i de övre skänklarna 2. För att låsa ryggstödet i uppfällt läge är det i det tryckupptagande organet 6 anordnat en spärrmekanism som lämpligen innefattar fjäderbelastade tappar som kan gripa in i motsvarande öppningar 22 i de båda tryckplattorna 14.
Tryckplattorna 14 är såsom framgår av ritningarna framställda såsom lätt medelst skruvförband utbytbara detaljer. Detta innebär att det genom utbyte av tryckplattor 14 med olika lägen för öppningarna 22 utan komplicerade och eventuellt tunga inställningsmekanismer går att individanpassa ryggstö- dets lutning.
Genom att passningen mellan det tryckupptagande organets 6 änaar och de båda tryckplattorna 14 kan vara förhållandevis noggrann spelar ett mindre glapp i lederna 15 ingen roll för chassits stabilitet under belastning, eftersom den lilla hopdragning av de övre delarna av fästdelarna och sidodelarna mot varandra då effektivt stoppas genom samverkan mellan tvärstagets 6 ändar och tryckplattorna 14. I chassit används ytterligare ett tvärgående organ 16, vilket även har funk- 466 zse 8 tionen av njulaxel eller fäströr för de pà ritningen icke visade bakhjulen till rullstolen. Även detta fäströr är stelt förbundet med de båda fästdelarna 4, lämpligen medelst skruv- förband. Såsom framgår av fig 1 har fästdelarna 4 ett antal öppningar 17, varigenom det tvärgående organets läge 16 kan väljas och därigenom även placeringen av rullstolens bakhjul.
Oavsett placeringen av hjulaxeln kommer dock denna att fun- gera som en stabiliserande förbindelselänk mellan de båda fästdelarna.
Genom användningen av de olika tvärgående organen ll, 6 och 16 kan chassit karakteriseras som ett tredimensionellt fack- verk, vilket är ytterst styvt i alla riktningar. Till denna styvhet bidrar givetvis även klämfästena 10 samt fotstödet 9.
Fig 3 visar från insidan och delvis i tvärsnitt en av de båda fästdelarna 4. Härav framgår att fästdelarna har en övre hylsa eller insticksöppning för de övre bârdelarna 7. På samma sätt finns på något avstånd därunder anordnat en undre hylsa eller insticksfattning 19 för den undre bärdelen 8. Den bakre änden av den övre hylsan 18 är försedd med två utskju- tande öron 20, vilka ingår i den led 15 som fäster de båda sidostängerna 5 i ryggstödet. Vidare framgår av fig hur tryckplattan 14 är placerad på utsidan av fästdelen 4 samt att tryckplattan har en rampyta 21 som underlättar inglidning av tvärstagets 6 båda fjäderbelastade låstappar till ett låsande ingrepp med låsöppningen 22 i tryckplattan 14. Av ritningen framgår vidare att fästdelen 4 har ett antal öpp- ningar, vilka valfritt kan användas för fastsättning av det tvärgående organet 16 eller hjulaxeln.
Fig 4 visar fästdelen enligt fig 3 sedd från vänster i fig 3 och det framgår tydligt att fästdelen har ett plant botten- parti 23 och från detta uppvinklade kanter 24 som ökar stabi- liteten och styvheten i konstruktionen. Vidare framgår det att tryckplattan 14 är fäst i fästdelen 4 medelst skruvar så att tryckplattan därigenom lätt kan bytas i händelse av slitage. 9 466 266 ALTERNATIVA UTFÖRINGSFORMER Även om det enligt ovan är fördelaktigt att avlasta lederna 15 från tryckbelastningar, går det naturligtvis också att låta dessa ta upp de belastningar som uppstår när stolen belastas. I ett sådant alternativ kan man tänka sig att tvärstaget 6 är flyttat i vertikal riktning eller att det alternativt finns ytterligare tvärstag längre upp längs sidostängerna 5.
Enligt uppfinningen är det också möjligt att använda mer än en tvärenhet 11, varvid exempelvis en ytterligare sådan skulle kunna vara placerad omedelbart framför de främre kanterna av de båda fästdelarna 4. I ett sådant utförande skulle eventuellt det tvärgående, tryckupptagande organet 6 vara helt slopat.
Vidare behöver givetvis inte tvärenheten ll vara utformad såsom den visas på ritningen utan den kan ha formen av en vertikalt stående plåt som med sina hörnpunkter är fäst i respektive bärdelar. Vidare kan givetvis de båda i tvären- heten ingående tvärstagen 12 och 13 vara mera symmetriskt krökta så att det därigenom ungefärligen får X-form. Oavsett hur de båda tvärstagen 12 och 13 är krökta, är det dock väsentligt att de på ett stelt sätt är förbundna med varandra någonstans vid mittområdet.
Enligt uppfinningen_behöver givetvis inte fotstödet 9 ingå som en integrerad del av de båda bärdelarna 7 och 8 utan dessa kan givetvis vara kapade och försedda med eventuellt uppfällbara fotstöd. Som ett alternativ kan också de ungefär- ligen horisontella och fotstöden bildande delarna vara in- stuckna i eller påstuckna utskjutande tappar på bärdelarna 7 och s. Ytteriigare möjligheter iigger 1 det faktum att kiam- fästena 10 har en förhållandevis stor höjd längs bärdelarna 7 466 286 1° och 8. Härigenom gär det i de fall då fotstöden 9 inte är tillverkade i ett stycke med bärdelarna att i höjdled för- skjuta fotstöden eller fotbágarna 9 oberoende av varandra sa att därigenom dels en höjdinställning och dels en lutningsin- ställning kan göras av fotstödet. I fig 1 har den undre bärdelen 8 visats krökt pá ett sådant sätt att den i den övre bärdelens främre, krökta omrâde ligger som en diagonalsträva i förhållande till den övre bärdelen. Givetvis gar det enligt uppfinningen lika bra att låta den undre bärdelen närmare ansluta sig till formen hos den övre, varigenom en ökad hanterbarhet hos chassit skulle vinnas. Pá motsvarande sätt skulle man ocksa kunna tänka sig en utformning av den övre bärdelen 7 pá ett sådant sätt att nágot markerat hörnomráde vid sitsens främre kant icke finns utan att den övre bärdelen istället frán omrâdet framför tvärenheten är krökt så att den närmare ansluter sig till den pà ritningen visade undre bärdelen 8.
Ytterligare modifieringar är möjliga inom ramen för bifogade patentkrav.

Claims (7)

(s 11 466 286 P A T E N T K R A V
1. Chassi för rullstol innefattande två sidodelar (1) med en sitsbärande skänkel (2) och en från denna snett framåt-nedåt riktad främre skänkel (3), en i chassits breddriktning stel tvärenhet (ll), vilken i området för sitsen förbinder de båda sitsbärande skänklarna med varandra, och för bakhjul till rullstolen avsedda fästdelar (4), vilka är anordnade nedåtriktade från bakre partier av de sitsbärande skänklarna, k ä n n e t e c k n a t därav, att ett tryckupptagande organ (6) är anordnat vid den undre änden av ett i chassit sväng- bart fäst ryggstöd (5) att det tryckupptagande organet med sina ändpartier är insvängbart mellan anslagsytor (14) på fästdelarna (4) för att i detta svängningsläge i chassits breddriktning ta upp sådan tryckbelastning mot de båda fäst- delarna som strävar att pressa dessa mot varandra.
2. Chassi enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att chassits båda skänklar (2, 3) har en övre (7) en undre (8) bärdel, att tvärenheten (ll) innefattar två med varandra förbundna tvärstag (12, 13) via vilka vardera i den ena sitsbärande skänkeln (2) ingående bärdelarna är förbundna med de båda i den motstående skänkeln ingående bärdelarna (7, 8).
3. Chassi enligt kravet l eller kravet 2, k ä n n e - t e c k n a t därav, att de i varje främre skänkel (3) ingående bärdelarna (7, 8) är förbundna med varandra.
4. Chassi enligt något av kraven l - 3, k ä n n e t e c k - n a t därav, att rullstolens ryggstöd (5) är svängbart fäst i fästdelarna (4).
5. Chassi enligt något av kraven 2 - 4, k ä n n e t e c k - n a t därav, att bärdelarna (7, 8) är fästa i fästdelarna (4) genom insticksförbindningar. 466 286 12
6. Chassi enligt något av kraven 1 - 5, k å n n e t e c k - n a t därav, att undre partier av fästdelarna (4) är för- bundna via en tvärdel (16) vilken tillika tjänar till fast- sättning av rullstolens bakhjul.
7. Chassi enligt kravet 6, k ä n n e t e c k n a t därav, att den fästdelarna (4) förbindande tvärdelen (16) är fäst i en av flera valbara öppningar (17) i vardera fästdelen.
SE8700927A 1987-03-05 1987-03-05 Chassi foer rullstol SE466286B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8700927A SE466286B (sv) 1987-03-05 1987-03-05 Chassi foer rullstol

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8700927A SE466286B (sv) 1987-03-05 1987-03-05 Chassi foer rullstol

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8700927D0 SE8700927D0 (sv) 1987-03-05
SE8700927L SE8700927L (sv) 1988-09-06
SE466286B true SE466286B (sv) 1992-01-27

Family

ID=20367766

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8700927A SE466286B (sv) 1987-03-05 1987-03-05 Chassi foer rullstol

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE466286B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2003061543A1 (en) * 2001-12-11 2003-07-31 Etac Ab Wheelchair

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2003061543A1 (en) * 2001-12-11 2003-07-31 Etac Ab Wheelchair

Also Published As

Publication number Publication date
SE8700927L (sv) 1988-09-06
SE8700927D0 (sv) 1987-03-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4620711A (en) Multi-function child carrier
US4618184A (en) Foldable chair frame
US7360781B2 (en) Foldable wheelchair and axle plate therefor
US6302429B1 (en) Convertible wheelchair
EP0288134B1 (en) Combination chair and cart
US4369987A (en) Folding wheeled chair/luggage carrier
US3309101A (en) Tandem two-seat stroller
CA2368810C (en) Folding wheelchair with a positioning assembly
US6270105B1 (en) Method of wheelchair construction
US20050029855A1 (en) Dynamic seating system for personal mobility vehicle
US20040189076A1 (en) Seating assembly for wheelchairs and strollers
US4588197A (en) Modular hand cart
GB2424181A (en) Folding tubular metal chair with height adjustable legs
EP0550940B1 (en) Multi-function chair
SE466286B (sv) Chassi foer rullstol
EP0519857B1 (en) Seat for children's pushchair
US776665A (en) Perambulator.
US2792876A (en) Reclinable chair construction
EP0257141B1 (en) Multi-function child carrier
EP1142549B1 (en) Lifting mechanism for beds and the like
JP3605575B2 (ja) 車椅子
US20160262964A1 (en) Seat Assembly For A Passenger Conveyance Device
DE21302C (de) Zusammenlegbarer Fahrstuhl
GB2240711A (en) High chair
US7374195B1 (en) Separable wheelchair assembly and method

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8700927-0

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed