SE465695B - Saenglarm, saerskilt avsett att anvaendas foer patienter paa sjukhus och liknande, foer att oevervaka naer en patient laemnar sin saeng - Google Patents

Saenglarm, saerskilt avsett att anvaendas foer patienter paa sjukhus och liknande, foer att oevervaka naer en patient laemnar sin saeng

Info

Publication number
SE465695B
SE465695B SE8900614A SE8900614A SE465695B SE 465695 B SE465695 B SE 465695B SE 8900614 A SE8900614 A SE 8900614A SE 8900614 A SE8900614 A SE 8900614A SE 465695 B SE465695 B SE 465695B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
alarm
bed
circuit
signal
pulse
Prior art date
Application number
SE8900614A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8900614A (sv
SE8900614D0 (sv
Inventor
J Rudeke
Original Assignee
Arcus Vita Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Arcus Vita Ab filed Critical Arcus Vita Ab
Priority to SE8900614A priority Critical patent/SE465695B/sv
Publication of SE8900614D0 publication Critical patent/SE8900614D0/sv
Priority to PCT/SE1990/000125 priority patent/WO1990010281A1/en
Publication of SE8900614A publication Critical patent/SE8900614A/xx
Publication of SE465695B publication Critical patent/SE465695B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B21/00Alarms responsive to a single specified undesired or abnormal condition and not otherwise provided for
    • G08B21/18Status alarms
    • G08B21/22Status alarms responsive to presence or absence of persons

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Invalid Beds And Related Equipment (AREA)
  • Measuring And Recording Apparatus For Diagnosis (AREA)

Description

2 Som framgått ovan är ett huvudproblem för den övervakande personalen att veta när en patient lämnar sängen oavsett varför patienten länmar sin Föreliggande uppfinning löser detta problem och erbjuder ett enkelt och pålitligt sänglarm.
Föreliggande Iippfiianjxmg hänför sig således till ett sänglarm, särskilt avsett att användas för patienter på sjukhus och liknande, för att övervaka när en patient lämnar sin säng, vilket larm är anordnat att anslutas till ett larmlrttag vid ræpektive sängplats, vilket sänglarm innefattar dels en inrycksensor anordnad att detektera om en person ligger i sängen eller ej, vilken sensor är avsedd att placeras i sängen och företrädesvis mellan sängbotten och madrass, dels en larm-aktiveringskrets innefattande en fördröjningslzets samt en l ts, vilken fördröjningslmets är anordnad att åstadkomnuna ett larm för det fall trycksensorn varit obelastad Lmder en viss förutbeständ tid och utmärkas av, att en larminhiberiiugslcrets och en innpulseraliet förefinns till vilken :inpulsenhet lanninhiberiragslcretsen är anordnad att avge en första signal först efter en förutbestämd starttid och där fördröjningslcretsen är anordnad att avge en andra signal till jnpulsenheten efter det att iïyckserlsorn som rzänmts har varit obelastad under en viss förutbestämd tid, av att ten är anordnad att avge en inpuls till l etsen när impulserxheten mottager både nämnda första och andra signal samt av att larnutgårxgslozetsen därvid är anordnad att avge en larmsignal via nämnda larmuttag, samt av att larminhiberirxgs- kretsen är, efter att ett larm utlösts, anordnad att nollställas till att åter avge nämnda första signal först efter nämnda förutbestämda starttid, varvid larmet automatiskt återställes.
Nedan beskrivas uppfinningen närmare i samband med ett på bifogade ritningar visat utförirzgsexerrpel av Iippfirlniiigeli, där - figur lvisar ensärlgutannxadrassnxedengivareplaoeradpå sängens botten, - figur 2 visar ett blockschema illustrerande larmanorditirmgeras xzppbyggrzad, - figur 3 visar ett tvärsnitt av givaren, - figur 4 visar en planvy efter linjen A-A i figur 3.
I figur: 1 visas schematiskt ett sänglam 1 enligt Llppfirmiiigen. Sänglarmet är särskilt avsett att användas för patienter på sjukhus och lilmande, för 3 att övervaka när en patient lämnar sin säng 2, vilket larm är anordnat att anslutas till ett larmuttag 3 vid respektive sängplats.
Enligt uppfinningen innefattar sänglarmet en trycksensor 4 anordnad att detektera om en person ligger i sängen eller ej. Sensorn 4 är avsedd att placeras i sängen och företrädesvis mellan sängbotten och madrass. Vidare innefattar sänglannet en larmaktiverixmgslcrets, allmänt betecknad med siffran 5 i figur 1 och 2. Iannaktiverirxgslcretsen 5 innefattar en larminhiberirugs- krets 6, en fördröjningskrets 7 och en impulsenhet 8 sanrt en larmutgårxgs- krets 9. Iarmirmiberixxgslcretsen 6 är anordnad att avge en första signal till impuieenheten s först efter en förutbeetäm starttid. Föraröjningelqet- sen 7 är anordnad att avge en andra signal till :inpulslcretsen 8 efter det att trycksensorn 4 har varit obelastad under en viss förutbestämd tid.
Inpulsenheten 8 är anordnad att avge en inpuls till lannutgårngslaetsen 9 när impulsenheten 8 mottager både nämnda första och andra signal. larmut- gårlgskretsen 9 är därvid anordnad att avge en larmsignal via nämnda larmuttag 3, vilket i figur 2 illustreras av hankonakt 10 avsedd att insättas i larm- uttagets 3 honkontakt.
Iarmírlliiberirngslcretsen är anordnad att avge nämnda första signal efter ormkring 15 sekunder till 100 sekunder, företrädesvis efter omlncing 30 sekunder. Fördröjningskretsen är anordnad att avge nämnda andra signal efter oankring 5 sekunder till 25 sekunder, företrädesvis efter ounkrixmg 10 sekunder. Detta ger, såsom förklaras nedan nxöjlighet dels att lägga en patient utan att besväras av att larm upprepade gånger utlöses, dels att larm undvikes när en patient växlar sovställxüng i sängen, tillfälligt sätter sig upp, eller tillfälligt sträcker sig efter någonting.
Nämnda trycksensor 4, se figur 3 som visar ett schematiskt tvärsnitt där de olika delarna för tydlighets skull visas distansierade från varandra, innefattar två låíngsträdïta tunna och Skivfontlade elektriska ledare ll, 12, vilka endast ställvis är distansierade från varandra medelst ett distans- organ 13. I figur 4 visas trycksensorn i en planvy enligt linjen A-A i figur 3. I figur 4 illustrerar de rektangulära utrymmena 14-18 de utrymmen där det inte förefinns något distansorgan 13 mellan de två elektriska ledarna 11, 12. Dessa utrynunen har dels inbördes förbindelse, dels förbin- delse med atmosfären via luftkanaler 19-21. 'Iryclæelusorn är så anordnad att när en patient ligger i sängen kommer de elektriska ledarna i kontakt .fl-.e OK Ox .x 01 4 med varandra mellan åtminstone två närliggande distansorgan 13. När kraften mot trycksensorn ändras genom att patienten förflyttar sig, kommer ett eller flera andra utrymrnen 14-18 att pressas ihop, varigenom ledarna vid förstnämnda utrymme fjärmar sig från varandra så att kontakten mellan ledarna bryts vid detta utrymne.
Enligt en föredragen utföringsform har trycksensorn en bredd motsvarande bredden av en 'Iryclcsensorn är undertill försedd med en magnetfolie 22 anordnad att samverka med magnetiskt material i sängens botten. Mellan magnetfolien 22 och den undre av ledarna 12 förefinns ett 23 av lämpligt styvt och elektriskt isoleradnde material.
Blockschemat i figur 2 är ett funktionssdiexna. Iarnxalctiveriiugslcretsen 7 är anordnad att avge en signal till 6 när tryckserzsom 4 belastas, varvid en kondensator i inhiberirgslmetsen 6 börjar att Iippladdas.
Uppiaddnjngstiden är den øvan nämnda stammen, d.v.s ana-ing so sekunder.
Efter uppladdningstidens slut avger inhiberingskretsen nämnda första signal till inpalsemeten 8, vilken signal är i form av en logisk "0":a. Under llppladdningstiderl avger fördröjningskretsen 7 en signal i form av en logisk "1":a till inpulsermeten 8. I detta läge erhåller således inpulsermeten 8 en logisk "0":a och en logisk "l":a. Iupulsenhetm 8 innehåller en grind anordnad att ge en utsignal till l etsen 9 när både den nämnda första signalen och den nämnda andra signalen är logiska "0"-or.
Inhiberingslcretsen anordnad att strömförsörja en lysdiod 24 under den tid då kondensatorn inte är uppladdad. Lysdioden kan vara ansluten till inhibe- ringskretsens utgång. När inhiberiiugslcretserxs utgång växlar från att avge en logisk "l":a till en "0":a slocknar lysdioden, vilket utvisar att sänglannet är aktiverat.
Fördröjningskretsen 7 är anordnad att avge en signal i form av en logisk "1":a när trycksensorn belastas, och anordnad att avge en logisk "0":a när trycksensorn inte längre belastas. Emellertid innefattar fördröjnings- kretsen en kondensator, vilken medför att fördröjningslcretselus utgång till izrpulsenheten 8 växlar från "l" till"0" efter en viss tid, såsom ovan nämnts, exenpelvis efter 10 sekunder. När således trycksensorn 4 från att ha varit belastad inte längre belastas under 10 sekunder, avger fördröj- ningskretsen rmänmda andra signal till ten. Impulsenheten har ss. a» (TI O\ \ .D (Il 5 därvid en logisk "0":a på dess båda irngårxgar, varvid den är anordnad att avge en signal till larmutgångskretsen 9. Lannutgåxigslcretsen 9 innefattar lämpligen en transistor, som därvid görs ledande och därmed påverkar en larmindikator av lämpligt slag. För det fall sänglarnxet är avsett att användas vid ett fast :installerat larmuttag :innefattande två ledare mellan vilka en elektrisk råder, och vilka ledare vid larm skall kort- slutas, är transistorn anordnad att kortsluta dessa två ledare. Detta leder således till att larm indikeras med den fasta larminstallationen, på sarmna sätt som om patienten använt den inledningsvis omtalade larmkon- takten.
Efter en kort tid, exempelvis 0.5 sekunder, från det att fördröjningskretsen 7 avgivit Imäntnda andra signal till impulsenheten 8, och således larm har utlösts, är fördröjningslmtetsen anordnad att på nytt avge en signal, en tredje signal, till inniberngsla-etsen s. Inniberirlgslcretsen är härvid anordnad så att kondensatorn först urladdas och därefter på nytt uppladdas.
När kondensatorn urladdats är :inhjberirxgsloretsen anordnad att avge en signal i form av en logisk "1":a till .i1npulsenheten. Härigenom blockeras således larmlcetsen från att avge larm, samtidigt san lannkretsen auto- matiskt nollställs. När kondensatorn uppladdats och trycksensorn åter belastas kommer larm att utlösas om belastningen upphör under den tid san sätts av fördröjningslcreftsen och san ovan exemplifierats med 10 sekunder.
De beskrivna kretsarna kan ha vilken san helst lämplig uppbyggnad för att erhålla ovan nämnda funktioner. Företrädesvis innefattar fördröjnings- kretsen och inhibertingsklfetsen en s.k. hex-sdnnitt-trigger inverter-lcets, d.v.s. en schmittrigger och inverterare. Alternativt kan dessa kretsar inklusive kondensatorerna ersättas med en oscillatorkrets och en räknare, varvid funktionerna kan inprogralmneras i en nnikaroprocessor. Det är tydligt att föreliggande kretsar kan Lzppbyggas på flera för fackmamen uppenbara Sätt.
Enligt en ytterst föredragen utföringsform strömförsörjes larmanordniragen av den san råder i larmuttaget då larmanordniragen är ansluten till en fast larminstallation. När larm utlöses kortslutes, san nämnts, ledarna i larmuttaget 3, varför strömförsörjningen tillfälligt upphör.
Emellertid bryts, san nämnts, larmet efter c:a 0.5 sekunder, vilket medför att strömförsörjningen uteblir endast under denna korta tid. Ett batteri ¿;\ O". 69 6 eller en kondensator kan förefiranas för att inte kretsarna skall bli under derma tid.
Ehnligt en annan föredragen utföririgsform, för det fall sänglarmet är avsett att användas vid ett fast installerat larmuttag av nämnt slag, innefattar larmkretsen ett uttag för en larmkontakt avsedd att manuellt manövereras av patienten, vilket uttag är inkopplat parallellt med lar-mut- gårigslmetsens utgång.
Sänglarmets funktion medför således att från det larmet anslutits till larmuttaget 3 har personalen c:a 30 sekunder på sig att lägga patienten.
För det fall längre tid önskas kan utföras med en annan kondensator, eller så kan sänglarmet anslutas till larmuttaget först efter det att patienten preliminärt är på plats i Efter det att sänglarmet är anslutet kan patienten inte lämna sängen under längre tid än c:a 10 Sekunder. Skulle så ske utlöses larmet. Emellertid är 10 Sekunder fullt tillräckligt för att Lmdvika falsklarm på grund av att patienten tillfälligt sätter sig upp, sträcker sig efter någonting etc.
På grund av att larmet automatiskt återställes efter att ha utlösts, såsom ovan beskrivits, är det mycket lätt att handha.
En ytterligare mycket stor fördel är att sänglarmet direkt kan anslutas till befintliga fasta larrrsystexn utan att några utav dylika system behöver göras. Inte ens en särskild strömförsörjning behövs, eftersom sänglarmet därvid via larmttaget.
Emellertid kan givetvis sänglarmet anordnas så att en utrustning, som funktionellt motsvarar ett fast installerat larmsysteln av ovan angivet slag anvands" tillsammans med föreliggande sänglarm. Härvid kan nämnda utrustning utföras till att samverka med ett eller flera sänglarm inom större lokaler eller inom lägenheter.
Föreliggande sänglarm är således inte begränsat till något speciellt de.
Som ovan nämnts kan föreliggande uppfinning :modifieras på en nnärxgd sätt vad avser sänglarmets detaljuppbyggxaad. lï» IL 4-65 695 Föreliggande uppfinning skall därför inte anses begränsad till de ovan angivna utföringsexerfnplen, utan kan varieras inom dess av bifogade patent- lcrav angivna ram.

Claims (8)

.Lis O\ CT! 6 5 8 Patentkrav
1. Sänglarm, särskilt avsett att användas för patienter på sjukhus och liknande, för att övervaka när en patient länmar sin säng, vilket larm är anordnat att anslutas till ett larmttag vid respektive sängplats, vilket sänglarm innefattar dels en trycksensor (4) anordnad att detektera om en person ligger i sängen eller ej, vilken sensor är avsedd att placeras i sängen och företrädesvis mellan sängbotten och madrass, dels en larm- aktiveringskrets (5) innefattarade en fördröjningslmefts (7) samt en larmut- gångskrets (9) , vilken fördröjningslcrets är anordnad att åstadkmmma ett larm för det fall tryckserzsorn varit obelastad under en viss förutbestämd tid, kännetecknat av, attenlannirlhiberirxgslcrets (6) ochen inpulsenhet (8) förefinns till vilken inpulsenhet (8) larminhiberirlgslmetsen (6) är anordnad att avge en första signal först efter en förutbestämd starttid och där fördröjningslcretsen (7) är anordnad att avge en andra signal till irnpulsenheten (8) efter det att trycksensorn (4) som nämnts har varit obelastad under en viss förutbestämd tid, av att impulsenheten (8) är anordnad att avge en inpuls till larmutgårmgslcetsen (9) när inpuls- ermeten (8) mottager både nämnda första och andra signal samt av att l etsen därvid är anordnad att avge en larmsignal via Imärmda larmutrtag (3), samt av att lanninhiberiigslcretsen (6) är, efter att ett larm utlösts, anordnad att nollställas till att åter avge nämnda första signal först efter nänulda förutbestämda starttid, varvid larmet autczmatisltt återställes.
2. Sänglanneziligtlmavl, kännetecknat av , att larmirfiii- beringskretsen (6) är anordnad att avge nämnda första signal efter onflmirxg 15 sekunder till 100 sekunder, företrädesvis efter omlcrirxg 30 sekunder.
3. Sänglarmerfligtlcravlellerz, kännetecknat av , att fördröjningslmetsen (7) är anordnad att avge nänmcía andra signal efter ,_ omkring 5 sekunder till 25 sekunder, företrädesvis efter oanlmirxg 10 sekunder. i
4. Sänglarmeriligtlcrravl, 2eller3, kännetecknat av, att trycksezasorn (4) innefattar två långsträckta tunna och skivfonnade elek- triska ledare (11,l2) vilka endast ställvis är distansierade från varandra medelst ett distansorgan (13) , vilken trycksensor är så anordnad att när ._:-.! 465 695 9 en patient ligger i sängen de elektriska ledarna (1l,12) kornmer i kontakt med varandra mellan åtminstone två närliggande distansorgan (13) .
5. Sänglarmenligtkravl, 2, 3eller4, kännetecknat av,att trycksensorn (4) har en bredd motsvarande bredden av en säng och av att trycksensorn undertill är försedd med en magnetfolie (22) anordnad att samverka med magnetískt material i sångens botten.
6. Sänglarm enligt lnrav 1, 2, 3, 4 eller 5, för det fall sänglarmet är avsett att användas vid ett fast installerat larmuttag (3) innefattande två ledare mellan vilka en elektrisk råder, vilka ledare vid larm skall kortslurtas, k ä n n e t e c k n a t a v, att larmaktiverixugslcretsen (5) är anordnad att strömförsörjas via larmuttaget (3) och av att larm- utgångskaretsen (9) innefattar en transistor eller motsvarande anordnad att kortsluta larmuttagets två ledare när larmutgårxgslcretsen erhåller närmda signal från impulskretsen.
7. Särlglarmerlligtlcravl, 2, 3, 4, 5eller6, kännetecknat a v, att nollställning av larminhiberixgslcretsen så att den efter nämnda starttid åtar avgar ranmaa första signal ti11 mpulsltrstsan (e), är anordnad att ske genom att fördröjningslcretsen (7) är anordnad att, efter att ha avgivit nämnda andra signal till impulskretsen (8) , avge en tredje signal till larmjnhiberilïgslmetsen (6) , varigenom larmet automatiskt återställes.
8. Sänglannerfligtnågotavföregåezmdelcrav, kännetecknat a v, att lamfloretsen innefattar ett uttag för en lannkontakt avsedd att manuellt manövereras av patienten, vilket uttag är :inkopplat parallellt med larmutgångskretsens ( 9) utgång.
SE8900614A 1989-02-22 1989-02-22 Saenglarm, saerskilt avsett att anvaendas foer patienter paa sjukhus och liknande, foer att oevervaka naer en patient laemnar sin saeng SE465695B (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8900614A SE465695B (sv) 1989-02-22 1989-02-22 Saenglarm, saerskilt avsett att anvaendas foer patienter paa sjukhus och liknande, foer att oevervaka naer en patient laemnar sin saeng
PCT/SE1990/000125 WO1990010281A1 (en) 1989-02-22 1990-02-22 A bed alarm

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8900614A SE465695B (sv) 1989-02-22 1989-02-22 Saenglarm, saerskilt avsett att anvaendas foer patienter paa sjukhus och liknande, foer att oevervaka naer en patient laemnar sin saeng

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8900614D0 SE8900614D0 (sv) 1989-02-22
SE8900614A SE8900614A (sv) 1990-08-23
SE465695B true SE465695B (sv) 1991-10-14

Family

ID=20375133

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8900614A SE465695B (sv) 1989-02-22 1989-02-22 Saenglarm, saerskilt avsett att anvaendas foer patienter paa sjukhus och liknande, foer att oevervaka naer en patient laemnar sin saeng

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE465695B (sv)
WO (1) WO1990010281A1 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7916035B2 (en) 2005-05-31 2011-03-29 Ole Hansen Device for a bed alarm

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0529926A1 (en) * 1991-08-27 1993-03-03 Ian E. Kibblewhite Remote sensor for monitoring departure from bed
FR2690774B1 (fr) * 1992-05-04 1996-08-09 Bernard Briantais Dispositif de surveillance et/ou de protection de personne.
US5654694A (en) * 1994-09-23 1997-08-05 Bed-Check Corporation Mobile battery powered patient bed and chair occupancy monitoring system
US5633627A (en) * 1994-09-23 1997-05-27 Bed-Check Corporation Hard-wired monitoring system for hospital bed or short term care patients
AU3271395A (en) * 1994-07-27 1996-02-22 Bed-Check Corporation Monitor for load bearing device
GB2322464B (en) * 1997-02-25 2001-06-20 Lunan Products Ltd Carer's Monitoring System
EP0860803A3 (en) * 1997-02-25 2000-01-12 Lunan Products Limited Carer's monitoring system
FR2765989A1 (fr) * 1997-07-11 1999-01-15 Godeux Michel J P Procede et installation de detection a distance d'une chute accidentelle d'une personne
US6166644A (en) * 1998-09-10 2000-12-26 Senior Technologies, Inc. Patient monitoring system
CA2393880A1 (en) 2002-07-17 2004-01-17 Tactex Controls Inc. Bed occupant monitoring system

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1484332A (en) * 1974-10-25 1977-09-01 Beaumont Hospital W Electrical apparatus responding to the condition of a patient
US4242672A (en) * 1977-11-09 1980-12-30 Gault Robert L Patient monitoring system and switch
US4195287A (en) * 1977-11-28 1980-03-25 Mathis James C Fire and absence detection and alarm system for bed occupants
US4228426A (en) * 1978-09-29 1980-10-14 Roberts William A Hospital bed monitor
JPS59501880A (ja) * 1982-09-30 1984-11-08 ベツド.チエツク.コ−ポレ−シヨン ベツド内の人のモニタ装置
US4539560A (en) * 1982-12-10 1985-09-03 Hill-Rom Company, Inc. Bed departure detection system

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7916035B2 (en) 2005-05-31 2011-03-29 Ole Hansen Device for a bed alarm

Also Published As

Publication number Publication date
WO1990010281A1 (en) 1990-09-07
SE8900614A (sv) 1990-08-23
SE8900614D0 (sv) 1989-02-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE465695B (sv) Saenglarm, saerskilt avsett att anvaendas foer patienter paa sjukhus och liknande, foer att oevervaka naer en patient laemnar sin saeng
US5353012A (en) Bed position and activity sensing apparatus
US6025782A (en) Device for monitoring the presence of a person using proximity induced dielectric shift sensing
CA2285762C (en) Smart binary switch for use with an electronic patient monitor
US5410297A (en) Capacitive patient presence monitor
US6544200B1 (en) Electronic patient monitor with automatically configured alarm parameters
US4264904A (en) Fire and absence detection and alarm system for bed occupants
EP0179587A2 (en) Power system for infusion pumps
EP0015656B1 (en) Improvements relating to security equipment
EP0088524A1 (en) Intruder alarm system
NZ218736A (en) Bed alarm for patient absence
EP0994546A2 (en) Improvements relating to monitoring apparatus for electrical circuits
US3982238A (en) Time based monitoring system
WO2014185406A1 (ja) 離床予測検知機構
US4286589A (en) Extension lead for a respirator alarm system
US10629051B2 (en) Doorway entry sentry auto caller
DE3235718A1 (de) Feuermeldeanlage
US4031435A (en) Switching device
US3846782A (en) Detection system for protected area with keyboard inhibitor for re-entry
EP0063876A1 (en) Alarm system and a sensor module therefor
JPH0521279B2 (sv)
JPH04204063A (ja) プリント板絶縁劣化検出手段を備えた電子装置
ATE85719T1 (de) Gefahrenmeldeanlage.
US6952166B2 (en) Burglar alarm system having reduced wiring
US4164227A (en) Rate failure indicator

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8900614-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed