SE463180B - Kopplingsanordning foer omkastaren till en stegkopplare foer transformatorer - Google Patents

Kopplingsanordning foer omkastaren till en stegkopplare foer transformatorer

Info

Publication number
SE463180B
SE463180B SE8702667A SE8702667A SE463180B SE 463180 B SE463180 B SE 463180B SE 8702667 A SE8702667 A SE 8702667A SE 8702667 A SE8702667 A SE 8702667A SE 463180 B SE463180 B SE 463180B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
contact
movable
contacts
stationary
coil
Prior art date
Application number
SE8702667A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8702667D0 (sv
SE8702667L (sv
Inventor
H Schmidt
Original Assignee
Elin Union Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elin Union Ag filed Critical Elin Union Ag
Publication of SE8702667D0 publication Critical patent/SE8702667D0/sv
Publication of SE8702667L publication Critical patent/SE8702667L/sv
Publication of SE463180B publication Critical patent/SE463180B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H9/00Details of switching devices, not covered by groups H01H1/00 - H01H7/00
    • H01H9/0005Tap change devices
    • H01H9/0016Contact arrangements for tap changers

Landscapes

  • Electromagnets (AREA)
  • Rotary Switch, Piano Key Switch, And Lever Switch (AREA)

Description

465 180 kontakterna och gasutveckling i oljan.
För att stödspänningen skall hållas så låg som möjligt eller helst undvikas, har man tidigare anordnat ett förbindel- semotstånd, som är förbundet med reglerlindningens mittuttag och med en stationär tilläggskontakt i omkopplaren. Genom för- bindelsemotståndet uppnås, att reglerlindningen vid tilläggs- eller motkoppling alltid är förbunden med huvudlindningen och närmare bestämt via detta förbindelsemotstånd. Spänningsfallet över förbindelsemotståndet motsvarar maximalt halva spänningen över reglerlindningen, varigenom vid omkoppling av omkastaren avsevärda förluster uppstår. Dessutom mäste motståndet dimen- sioneras så, att om omkastarens drivanordning icke skulle fungera i. ett kopplingsläge, i vilket förbindelsemotstândet just blivit strömförande, förbindelsemotstàndet kan uthärda den genom detsamma begränsade strömmen under en längre tid.
Förbindelsemotståndet blir därigenom relativt stort till sina dimensioner, varigenom en inbyggnad i en stegkopplare blir nästan omöjlig.
För undvikande av kopplingsljusbågar vid omkastaren är även en anordning känd, vid vilken den rörliga kopplingskontak ten uppvisar två vid densamma fästade och efterlöpande hjälp- kontakter. Dessa utgöres av fjäderkontakter, av vilka var och en hålles fast vid en av de bägge stationära kontakterna så länge, att den rörliga kopplingskontakten kommit till anligg- ning med den andra stationära kontakten. Då hjälpkontakten spännes därvid, sker dess kopplingsförlopp till viloläget vid den rörliga kopplingskontakten med mycket stor hastighet, varigenom en uppträdande ljusbåge bryts ytterst snabbt. Även vid denna anordning förblir de rörliga kontakterna i sitt mo- mentana läge om omkastarens drivanordning icke skulle fungera under ett kopplingsförlopp.
Syftet med uppfinningen består i att åstadkomma en om- kastare, som uppvisar ett polningsmotstånd, vilket endast är dimensionerat för en ringa belastning under en kort tid och därför är relativt litet, och vid vilken omkastare ingen kopp- lingsljusbåge mellan kontakterna uppträder vid en omkoppling.
V! Detta syfte ugmfis med uppfinningen. Uppfinningen ut- märker sig huvudsakligen därigenom, att polningskontakten och en stationär kontakt är förbundna med varandra via ett pol- ningsmotstànd, och att en rörlig hjälpkontakt är anordnad, vilken är anordnad att koppla i ett plan parallellt med den rörliga kopplingskontakten mellan de bägge stationära kontak- terna och polningskontakten, och vars vridningspunkt är fixe- rad i rummet och befinner sig i ett vinkelområde, som inneslu- ter de bägge stationära kontakterna och axeln, och att hjälp- kontakten är förbunden med den rörliga kopplingskontakten i isolerat skick via en dragfjäder, och att i det vinkelområ- de, vilket innesluter den endast med reglerlindningen förbund- na stationära kontakten och polningskontakten med axeln, är fäst en spärrmagnet i rummet, vars isolerade ankare i spärr- magnetspolens icke magnetiserade tillstånd är anordnad att blockera antingen den endast med reglerlindningen förbundna, stationära kontakten eller polningskontakten, och att förbinda spärrmagnetens spole elektriskt med hjälpkontakten och den rörliga kopplingskontakten.
Vid ett kopplingsförlopp, vid vilket reglerlindningen tilläggskopplas eller motkopplas, uppträder under en kort tid en kortslutning av reglerlindningen, och närmare bestämt över seriekretsen av polningsmotstândet, polningskontakten, den rörliga kopplingskontakten, spärrmagnetspolen, hjälpkontakten och den ena stationära kontakten, med vilken reglerlindningen är förbunden. Genom kortslutningen av reglerlindningen via polningsmotståndet_ uppträder en utjämningsström, vid vilken spärrmagnetspolen attraherar ankaret, varigenom den förspända hjälpkontakten öppnar kortslutningskretsen inom några milli- sekunder. Skulle omkastarens drivanordning icke fungera just under en kortslutning av reglerlindningen, attraheras spärr- magnetens ankare oberoende av den fortsatta kopplingsrörelsen hos den rörliga kopplingskontakten i omkastaren, och hjälpkon- takten bryter kortslutningskretsen. Därför behöver polnings- motståndet icke dimensioneras för någon längre varaktighet hos strömmen, varigenom det ställda kravet på ringa storlek hos 463 180 4 polningsmotståndet uppfylles. Därigenom kan kopplingsanord- ningen, framför allt polningsmotståndet, hjälpkontakten och spärrmagneten, även efteråt inbyggas i varje känd omkastare.
Då hjälpkontakten förspännes medelst den vid den rörliga kopp- língskontakten fästa dragfjädern, sker en snabb frånkoppling av utjämningsströmmen, varigenom endast en mindre gnistbild- ning uppträder.
Enligt en utföringsform av uppfinningen är spärrmagne- ten, vars stavformiga ankare är anordnat att röra sig lodrätt nedåt, och vridningspunkten för den rörliga hjälpkontakten respektive denna själv fästade vid ett horisontellt bärorgan, vilket utanför vinkelomràdet för den rörliga kopplingskontak- tens kopplingsrörelse är förbundet med två vertikala plastlis- ter, vilka är stelt fästa vid stegkopplarens hölje. Därigenom blir spärrmagneten och hjälpkontakten tillräckligt fixerade vid lämpliga ställen i rummet.
Det är lämpligt, att spärrmagneten är anordnad i ett hölje och att ankaret utgöres av en rörlig kärna i spärrmag- netspolen, och att vidare en spiralfjäder är fäst koncent- riskt med det stavformiga ankaret, vilken fjäder vilar mot höljet och vid strömlös spärrmagnetspole strävar att förflytta ankaret mot ett anslag, varjämte spärrmagnetsspolens magnetis- ka kraft är väsentligt större än spiralfjäderns tryckkraft.
Genom denna konstruktion av spärrmagneten säkerställes, att ankaret i spärrmagnetspolens strömlösa tillstånd visserligen blir overksamt men icke kan falla ut.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen är de båda stationära kontakterna liksom även polningskontakten fästa vid varsin vertikal, med stegkopplarens hölje förbunden list av isolerande material, varvid kontakterna skjuter ut genom listerna och reglerlindningen och polningsmotståndet är förbundna med kontakterna vid den sida av listerna, som är motsatt sidan för kontaktytorna. Detta ger en möjlighet att fästa de stationära kontakterna och polningsmotståndet i omkastaren vid stegkopplarens hölje.
Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning fl 5 463 180 till bifogade ritning, som visar en perspektivvy av kopplings- anordningen till en omkastare.
En horisontell kontakthållare 16 är stelt förbunden med en vertikalt anordnad cirkulärcylindrisk axel 13 av isole- rande material.
Vid kontakthållaren 16 är varsin rörlig kopplingskon- takt 6 fäst upptill och nedtill. Axeln 13 är i området mellan de bägge rörliga kopplingskontakterna 6 omgiven av en ringfor- mig, stationär släpkontakt 7, vilken samtidigt utgör ingångs- anslutningen till omkastaren och vilken står i ledande förbin- delse med de bägge rörliga kopplingskontakterna 6. De bägge rörliga kopplingskontakterna. 6 omkopplar samtidigt fram och åter mellan två stationära kontakter 4, 5, som ligger på en cirkelbåge. De bägge stationära kontakterna 4, 5 är dessutom anordnade i ett plan, och närmare bestämt så, att vid kontakt- bildningen med den rörliga kopplingskontakten 6 denna anligger mot desamma upptill och nedtill. Mellan de bägge stationära kontakterna 4, 5 är i samma plan och på samma cirkelbåge som dessa anordnad en ytterligare kontakt, den s.k. polningskon- takten 3, som är något mindre än de bägge andra stationära kontakterna 4, 5. Alla de tre stationära kontakterna 3, 4, 5 är fästa på varsin vertikal list 17, 18, 19 av isolerande ma- terial, vilka i sin tur är stelt inbyggda i stegkopplarens hölje. De tre stationära kontakterna 3, 4, 5 skjuter dessutom ut på den andra sidan av listerna 17, 18, 19 av isolerande ma- terial, på vilken sida anslutningar befinner sig. Polningskon- takten I3 är via polningsmotståndet 2 förbunden med den ena stationära kontakten 5, och reglerlindningen 1 är ansluten till de bägge stationära kontakterna 4, 5.
På ett horisontellt bärorgan 20, som visas i sektion, befinner sig vid undersidan vridpunkten för den rörliga hjälp- kontakten 8. Bärorganet 20 är vidare anordnat ovanför den rör- liga kopplingskontakten 6 och är monterat utanför vinkelområ- det för den rörliga kopplingskontaktens 6 kopplingsrörelse på två vertikala plastlister 21, som är fästade vid stegkoppla- rens hölje. Den rörliga hjälpkontaktens 8 vridningspunkt på 465 18Û 6 bärorganet 20 befinner sig lämpligen på bisektrisen till vin- keln mellan de bägge stationära kontakterna 4, 5 och på en cirkelbàge mellan de stationära kontakterna 4, 5 och axeln 13, varvid den senare utgör cirkelns mittpunkt. Den rörliga hjälp- kontakten 8, som är utformad såsom en släpkontakt, omkopplar mellan de stationära kontakterna 4, 5 och den däremellan lig- gande polningskontakten 3, befinner sig emellertid ovanför den rörliga kopplingskontakten 6 i ett parallellt plan och är i sin främre ände ombockad nedåt för ástadkommande av en till- fredsställande kontakt med de stationära kontakterna 4, 5 och polningskontakten 3. Via en isolerad dragfjäder 11 är den rör- liga hjälpkontakten 8 förbunden med den rörliga kopplingskon- takten 6, varvid fästet 12 vid kontakterna 6, 8 är valt så, att vid avlastad dragfjäder 11 den rörliga hjälpkontakten 8 kommer att ligga ovanför kopplingskontakten 6.
Vid bärorganet 20 är vidare fäst spärrmagneten 9, 10, som likaledes visas i sektion och vars ankare 10 är isolerat och vid strömlös spärrmagnetspole 9 är fört nedåt och närmare bestämt så långt, att ankaret blockerar den rörliga hjälpkon- takten 8. 10 ligger pá en tänkt cirkelbàge, vars centrum sammanfaller med vridpunkten för den rörliga hjälpkontakten 8 men vilken cirkelbàge har större ra- die. Dessutom befinner sig ankaret 10 på bisektrisen till vin- keln mellan polningskontakten 3 och den stationära kontakt 4, som icke är förbunden med polningsmotstándet 2.
Spärrmagnetspolens 9 ena anslutning är förbunden med den rörliga hjälpkontakten 8 och dess andra anslutning med den Spärrmagnetens 9, 10 ankare cirkulära släpkontakten 7. 7)-

Claims (4)

465 180 Patentkrav
1. Kopplingsanordning för omkastaren till en stegkopplare för transformatorer, vid vilken omkopplare består av en på en axel fäst rörlig kopplingskontakt, vilken är anordnad att koppla mellan två stationära, radiellt i ett plan anordnade kontakter och en däremellan liggande polningskontakt, varvid transformatorns reglerlindning är förbunden med de stationära kontakterna, kännetecknad av att polningskontakten (3) och en stationär kontakt (5) är förbundna med varandra via ett pol- ningsmotstånd (2), att en rörlig hjälpkontakt (8) är anordnad, vilken är anordnad att koppla i ett plan parallellt med den rörliga kopplingskontakten (6) mellan de bägge stationära kon- takterna (4,5) och polningskontakten (3) och vars vridpuhkt i rummet är fixerad och befinner sig i området för den vinkel, som bildas mellan de bägge stationära kontakterna (4,5) och axeln 813), att hjälpkontakten (8) är i isolerat skick via en dragfjäder (11) förbunden med den rörliga kopplingskontakten (6), att en spärrmagnet är fäst i rummet inom det vinkelområde, som bildas mellan den endast med reglerlindningen (1) förbundna stationära kontakten (4), polningskontakten (3) och axeln (13), vilken spärrmagnets isolerade ankare (10) i viloläge för spärr- magnetspolen (9) är anordnad att blockera hjälpkontakten (8) antingen vid den endast med reglerlindningen (l) förbundna stationära kontakten (4) eller vid polningskontakten (3), och att spärrmagnetspolen (9) är elektriskt förbunden med den rörliga hjälpkontakten (8) och den rörliga kopplingskontakten (5)-
2. Anordning enligt krav 1, kännetecknad av att spärrmag- neten (9,10), vars stavformiga ankare (10) strävar att röra sig lodrätt nedåt, och vridningspunkten för den rörliga hjälpkon- takten (8) respektive denna själv är fästa på ett horisontellt bärorgan (20), vilket utanför vínkelområdet för den rörliga kopplingskontaktens (6) kopplingsområde är förbundet med två 465 180 vertikala plastlister (21), vilka är stelt fästa vid steg- kopplarens hölje.
3. Anordning enligt krav 1 eller 2, kännetecknad av att spärrmagneten (9,lO) är anordnad i ett hölje, och att ankaret (10) utgörs av spärrmagnetspolens (9) rörliga kärna, varvid en spiralfjäder är koncentriskt fäst vid det stavformiga ankaret (10), vilken fjäder stöder mot höljet och vid strömlös spärr- magnetspole (9) strävar att pressa ankaret (10) mot ett anslag, och att spärrmagnetspolens (9) magnetiska kraft är väsentligt större än spiralfjäderns kraft.
4. Anordning enligt något av kraven 1-3, kännetecknad av att de bägge stationära kontakterna (4,5) liksom även polnings- kontakten (3) är fästa vid varsin vertikal, med stegkopplarens hölje förbunden list (17,18,19) av isolerande material, varvid kontakterna (3,4,5) skjuter ut genom listerna (17,18,19), och att reglerlindningen (1) och polningsmotstândet (2) är för- bundna med kontakterna (3,4,5) på den sida av listerna (17,18, 19), som är motsatt sidan för kontaktytorna (3,4,5). V)
SE8702667A 1986-07-02 1987-06-26 Kopplingsanordning foer omkastaren till en stegkopplare foer transformatorer SE463180B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT178386A AT386091B (de) 1986-07-02 1986-07-02 Schaltanordnung fuer den wenderschalter eines stufenschalters fuer transformatoren

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8702667D0 SE8702667D0 (sv) 1987-06-26
SE8702667L SE8702667L (sv) 1988-01-03
SE463180B true SE463180B (sv) 1990-10-15

Family

ID=3520887

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8702667A SE463180B (sv) 1986-07-02 1987-06-26 Kopplingsanordning foer omkastaren till en stegkopplare foer transformatorer

Country Status (3)

Country Link
AT (1) AT386091B (sv)
DE (1) DE3719680A1 (sv)
SE (1) SE463180B (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4141142C1 (sv) * 1991-12-13 1993-04-08 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh, 8400 Regensburg, De
ATE136684T1 (de) * 1992-07-16 1996-04-15 Reinhausen Maschf Scheubeck Stufenschalter
CA2748578A1 (en) * 2008-12-29 2010-07-08 Abb Technology Ag An improved reversing switch and a method of retrofitting
DE102013102299B4 (de) * 2013-03-08 2014-12-04 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Linearwähler
KR101538096B1 (ko) * 2014-07-08 2015-07-21 현대중공업 주식회사 탭 절환기

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2815736C2 (de) * 1978-04-12 1980-05-29 Maschinenfabrik Reinhausen Gebrueder Scheubeck Gmbh & Co Kg, 8400 Regensburg Stufenschalter mit Polungskontakten für Stufentransformatoren
DE2949463C3 (de) * 1979-12-08 1982-04-08 Maschinenfabrik Reinhausen Gebrüder Scheubeck GmbH & Co KG, 8400 Regensburg Schaltanordnung zur Querspannungsregelung eines dreiphasigen Stufentransformators

Also Published As

Publication number Publication date
AT386091B (de) 1988-06-27
DE3719680C2 (sv) 1991-03-07
SE8702667D0 (sv) 1987-06-26
DE3719680A1 (de) 1988-02-18
ATA178386A (de) 1987-11-15
SE8702667L (sv) 1988-01-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0867903B1 (en) Operation apparatus of circuit breaker
US4292611A (en) High-speed automatic tripping contactor
US4025883A (en) Modular integral motor controller
JP2008048588A (ja) 複合型超電導限流器
US6236293B1 (en) Magnetic latching contactor
GB1293572A (en) Electromagnetic device having a dual coil for independent tripping thereof
US6794968B2 (en) Magnetic latching contactor
CN110024071A (zh) 具有线圈极性反转控制电路的接触器
US3361939A (en) Electrical actuator
WO1988000406A1 (en) Circuit protector
US4077026A (en) Integral motor controller
SE463180B (sv) Kopplingsanordning foer omkastaren till en stegkopplare foer transformatorer
US4747010A (en) Bi-stable electromagnetic device
US3260894A (en) Protective means for circuit interrupting devices
JP4418907B2 (ja) 限流器
JPH02170601A (ja) マイクロ波c形切換器およびs形切換器
US2457017A (en) Electromagnetic control device
GB2150352A (en) Circuit breaker assembly
US4922369A (en) Circuit protector
US2747045A (en) Signal indicating device
KR20190002864A (ko) 한류 및 차단이 가능한 자기결합을 이용한 한류기
CN112038201A (zh) 一种延时动作电磁铁和应用该电磁铁的断路器
US2352948A (en) Electromagnetic device
US4095124A (en) Transformer/switch device
US3302144A (en) High speed circuit breaker with flip-flop mechanism

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8702667-0

Effective date: 19940110

Format of ref document f/p: F