SE459273B - Saett att i ett material foerankra ett faestelement samt faestelement foer saadan foerankring - Google Patents

Saett att i ett material foerankra ett faestelement samt faestelement foer saadan foerankring

Info

Publication number
SE459273B
SE459273B SE8703945A SE8703945A SE459273B SE 459273 B SE459273 B SE 459273B SE 8703945 A SE8703945 A SE 8703945A SE 8703945 A SE8703945 A SE 8703945A SE 459273 B SE459273 B SE 459273B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sleeve
fastening element
towing device
outward movement
shaft
Prior art date
Application number
SE8703945A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8703945L (sv
SE8703945D0 (sv
Inventor
Bo Gunnar Arvid Jonasson
Original Assignee
Bo Gunnar Arvid Jonasson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bo Gunnar Arvid Jonasson filed Critical Bo Gunnar Arvid Jonasson
Priority to SE8703945A priority Critical patent/SE459273B/sv
Publication of SE8703945D0 publication Critical patent/SE8703945D0/sv
Publication of SE8703945L publication Critical patent/SE8703945L/sv
Publication of SE459273B publication Critical patent/SE459273B/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/38Connections for building structures in general
    • E04B1/48Dowels, i.e. members adapted to penetrate the surfaces of two parts and to take the shear stresses

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Piles And Underground Anchors (AREA)
  • Dowels (AREA)
  • Pit Excavations, Shoring, Fill Or Stabilisation Of Slopes (AREA)

Description

459 2-73 2 kraft och förankringsskydd, t.ex. vid utv ändig montering av fasadbeklädnader.
Nackdelen med förekomande expandersystem är den omständ- liga monteringen (borrning, förpassning, gängning etc.) samt befintliga fästelements kostnadskrävande tillverk- ning. Dessutom krävs oftast ett stort produktsortiment för olika tillämpningar till följd av olika användbarhet med avseende på förankringskrav.
DE,A1,34 09 373 (Dwuzet) beskriver ett förankringselement i form av en blindnit med en hylsa och ett dragdon som förankras med hjälp av en vanlig nitningsanordning. Drag- donets skallegriper i hylsänden och åstadkommer hylsans expansion.
Detta fästelement uppvisar bl.a. ovan angivna nackdelar och är mind: lämpligt att använda särskilt i hårda mate- rial, där såväl elementets indrivning som den efter- följande expansionen kan förorsaka svårigheter.
Ytterligare exempel på kända förankringssätt och till- hörande don står att finna i CH,A,516 099 (Fischer), GB,A, 2 071 248 (Hilti) och N0,C, 112 851 (Fischer).
Qppfinningens ändamål Ett ändamål med uppfinningen är att åstadkomma ett för- ankringssätt resp. ett fästelement som undviker nack- delarna hos förankringssätt och fästelement enligt tek- nikens stândpunkt och som är enkelt tillämpbart oberoende av hârdheten hos förankringsmaterialet, dvs. så att såväl indrivningen som den efterföljande expansionen under- lättas och fästelementet är noggrant och tillförlitligt förankrat. " Ett annat ändamål är att åstadkomma ett förankringssätt som medger användning av enkla och kraftbesparande verk- tyg såväl i samband med indrivnings- som deformations- operationen.
Ett ytterligare ändamål är att åstadkomma ett fästelement . ....._..-.. _..,..- .. , ann-___... . .-_.. ._... .....-......._._ .....-. .. ...s __...._..- ....... 459 273 av angivet slag som är enkelt och billigt i tillverkning och kan utan stora kostnader marknadsföras såsom en mass- artikel med inom ett relativt vitt område varierande dimensioner.
Ett förankringssätt enligt föreliggande uppfinning upp- fyller dessa och andra ändamål genom att dragdonets ut- vidgade parti i form av en skruvlinje indrives i materia- let genom att dragdonet roteras, och att, vid dragdonets utåtrörelse, en övergångsdel mellan skruvlinjen och skaf- tet deformerar hylsan genom ingrepp i denna.
Fästelementet skall följaktligen inskruvas i materialet, varvid_indrivningen enkelt och tillförlitligt tillförsäk- ras oberoende av materialets hårdhet. För att rotera fästelementet och åstadkomma indrivningen kan olika typer av verktyg utnyttjas, exempelvis en konventionell skruv- mejsel, om fästelementet förses med en spårförsedd skalle.
Emellertid föredrages att fästelementet indrives med hjälp av en företrädesvis sladdlös borrmaskin, vilken i så fall förses med en adapter som ingriper mot fästelementets skaft, vilket för ändamålet lämpligen har orund form, exempelvis triangulär eller kvadratisk tvärsnittsform.
Med utnyttjande av en sådan adapterförsedd borrmaskin kan indrivningsoperationen ske synnerligen snabbt och enkelt oberoende av om indrivningen sker i ett mjukt eller hårt material.
Dragdonets skruvlinjeformade parti består i enklaste fall av en vanlig skruvgänga men kan även ha annan konfigura- tion. Dragdonets införingsände kan sålunda exempelvis ha formen av en borr, varvid fästelementet indrives genom en borroperation. -å __. .J n. 459 273 Fästelementets främre ände har i detta fall formen av en borrspets, vilken konfiguration även kan vara ända- målsenlig när skruvlinjen består av en mer eller mindre konventionell skruvgänga.
Alternativt kan fästelementets införingsände bestå av en koniskt avsmalnande gängförsedd spets, dvs. helt enkelt ha formen av spetsen hos en konventionell trä- skruv.
Eventuellt kan kombinationer av dessa konfigurationer förekomma, exempelvis så att fästelementets spets består av en konventionell avsmalnande skruvgänga som är försedd med en eller flera inskärningar utformade att åstadkomma urgröpningar i materialet och därvid tjänstgöra såsom en borrspets. övergångsdelen mellan skruvlinjen och skaftet kan även uppvisa varierande konfiguration.
I enklaste fall består den av ett sig utåt koniskt vidgande parti vilket därvid åstadkommer ett utmed hylsans inre om- krets jämnt fördelat ingrepp som likformigt utvidgar hyl- san vid skaftets återgångsrörelse.
Som regel föredrages emellertid en annan form hos den aktuella delen. Den kan t.ex. innefatta en knast, en vinge eller liknande som vid återgângsrörelsen i hylsan utbildar ett eller flera spår eller slitsar.
För att underlätta hylsans deformation kan denna initiellt vara försedd med en eller flera från änden och axiellt utåt förlöpande slitsar.
Hylsan deformeras lämpligen efter det att dragdonets rota- tion upphört. För ändamålet användes ett lämpligt verktyg, 459 273* som kan vara ungefär av samma slag av det som brukar utnyttjas vid s.k. pop-nitning. Verktyget skall kunna gripa omkring dragdonets skaft som_utskjuter ur den skalle, vilken normalt är utbildad vid hylsans ytter- ände.
Därefter avkapas dragdonet, lämpligen i samband med utåtrörelsen, företrädesvis genom att det försetts med en lämpligt placerad brottanvisning.
Det för ett fästelement enligt uppfinningen särskilt kännetecknande är angivet i kravs 5 kännetecknande del. Ändamålsenliga vidareutvecklingar härav är angivna i efterföljande underkrav.
Ytterligare kännetecken för uppfinningen kommer att fram- gå av efterföljande beskrivning som sker i anslutning till bifogade ritningar.
Kort redogörelse för ritningsfigurerna Fig. 1 är ett tvärsnitt som åskådliggör indrivning av ett fästelement enligt uppfinningen i en vägg, exempelvis av lättbetong, varvid fästelementets hylsa visas delvis upp- skuren .
Fig. 2 är en mot fig. 1 svarande vy, som visar fästele- mentets förankring i väggmaterialet genom att dess drag- don medelst ett verktyg pâverkas av en utåtriktad kraft.
Fig. 3 åskådliggör en modifierad hylsa till ett fästele~ ment enligt uppfinningen.
Fig. 4 och 5 exemplifierar olika lämpliga tvärsnittsfor- mer hos fästelementets dragdon.
Fig. 6 är en perspektivvy som åskådliggör ett modifierat ..._-___ .n 459 273 fästelement, vid vilket tillhörande hylsa endast antytts.
Beskrivning av föredragna utföringsformer I fig. f betecknar siffran 1 en vägg av exempelvis lätt- betong försedd med en ytterbeklädnad 2 mot vilken ett godtyckligt föremål 3 skall infästas.
För ändamålet användes ett fästelement som allmänt beteck- nas med siffran 5 och som består av ett dragdon 6 1 form av en lângsträckt tapp, företrädesvis med icke-cirkulärt tvärsnitt, med en skaftdel 6a och en skruvlinjeformad ut- vidgning 6b i införingsänden vilken avslutas med en borr- spets 6c. Dragdonet omges av en hylsa 7 vilken i införings- änden uppvisar ett antal axiellt förlöpande slitsar 7a.
Hylsan har i sin andra ände en skalle 7b inrättad att an- ligga mot det infästa föremålet 3.
Dragdonets skaftdel 6a uppvisar därjämte en brottanvisning 6d, vilken är så belägen att efter fästelementets dragning med hjälp av ett verktyg på nedan i anslutning till fig. 2 beskrivet sätt, varvid i slutfasen fästelementet brister i omrâdet för brottanvisningen, så kommer änden av den kvarvarande delen av dragdonet att falla ungefär i linje med skallen 7b.
I omrâdet mellan dragdonets skaft 6a och den skruvlinje- formade utvidgningen 6b finnes ett koniskt parti 6e, vars diameter tílltar i riktning mot dragdonets införingsände.
Pig. 1 åskådliggör fästelementets indrivning med hjälp av en sladdlös borrmaskin (icke visad i detalj) vars chuck 10 försetts med en adapter 11 med ett inre urtag 11a vars diameter svarar mot skaftets 6a profilform. Skaftet behöver med andra ord icke infästas i borrverktyget utan fästele- mentet kan indrivas helt enkelt genom att adaptern pâföres fästelementets skaftände. e: 459 273 Fästelementet indrives genom att borrverktyget bringas att rotera, och fästelementets hylsa, vars ytterdiameter ungefär motsvarar eller något understiger skruvlinjens 6b diameter, tryckes in i det bildade hålet alltmedan fästelementets skruvlinje 6b indrives. Dragdonets 6 så- som en borrspets av härdat material utförda införingsände bidrar härvid verksamt vid indrivningsoperationen.
Då fästelementet kommit på plats, dvs. intagit det i fig. 1 visade läget avlägsnas borrverktyget jämte adaptern, varpå ett dragverktyg 12 med en fattning 13 och en tillhö- rande hylsdel 14 appliceras pâ det utskjutande skaftet 6a på i fig. 2 âskâdliggjort sätt.
Med hjälp av verktyget 12 utövas en axiellt utåt riktad kraft mot dragdonet 6, varvid övergângsdelen Ge på drag- donet 6 mellan den skruvlinjeformade delen 6b och skaftet Ga ingriper mot hylsan 7 som därvid deformeras, dvs. ut- vidgar sig sâ att hylsan ingriper i materialet i väggen 1 och förankras i väggmaterialet samtidigt som dragdonet 6 förankras vid hylsan.
De axiellt förlöpande slitsarna 7a 1 dragdonet underlättar hylsans deformering.
Under slutfasen av dragrörelsen uppnås sträckgränsen för materialet i dragdonet, varvid detta brister i området för brottanvisningen 6d som därvid befinner sig ungefär i linje med hylsans 7 skalle 7b.
Infästningsoperationen är därefter avslutad.
Då flera fästelement skall förankras är det ändamålsenligt att som ett första steg indriva samtliga dessa med hjälp av den sladdlösa borrmaskinen och därefter utföra erfor- derligt antal dragoperationer med hjälp av verktyget 12-14. _ ., ._J_........ -._..____....._._-__- .____.__....-.._...._...__. sang... ,, 459 273 Fig. 3 åskådliggör en modifierad hylsa försedd med en modifierad skalle 7'b och en runtomgående gänga eller skruvlinje 7c. Vid denna utföringsform kommer hylsans ingrepp i väggmaterialet att förbättras.
Fig. 4 och S åskådliggör ett par olika lämpliga tvär- snittsformer hos dragdonets skaftdel. Fig. 4 åskådlig- gör sålunda kvadratisk under det att fig. 5 visar triangulär tvärsnittsform. Även andra tvärsnittsformer, exempelvis sexkantform, är lämpliga för dragdonet.
Fig. 6 åskådliggör ett modifierat utförande av dragdonet, där dess införingsände har formen av en snabborrande skruv. Borrspetsen 6c har i detta fall jämförelsevis stor utsträckning i axialled. övergången mellan skaftet och skruvlinjen som ingriper mot hylsan består vid denna utföringsform av vingformade delar eller partier Ge, vilka vid dragrörelsen ingriper i det omgivande hylsmate- rialet.
I stället för en borrspets 6c av i fig. 1 och 2 resp. 6 visat slag kan dragdonets införingsände uppvisa mer eller mindre konventionell, koniskt avsmalnande skruvform.
Det material, i vilket fästelementet förankras består vid den i fig. 1 ooh 2 visade utföringsformen exempelvis av lättbetong. Emellertid kan förankring med fördelaktigt resultat ske i många andra materialtyper. Fästelementet kan sålunda med fördel användas i trä, och speciellt hârdträ där det ofta är förenat med svårigheter att an- vända konventionella fästelement såsom exempelvis spikar eller skruvar, eftersom dessa ofta lätt kröker sig. vid tillverkning av lastpallar uppkommer liknande problem, och där kan ett fästelement enligt uppfinningen förväntas 459 273 undanröja dessa svårigheter. Fästelementets dimensioner kan variera inom ganska vida gränser. Företrädesvis till- verkas fästelementen med vissa standarddimensioner, där hylsans resp. dragdonets ytterdiameter givits vissa förut- bestämda mâttvärden exempelvis enligt följande tabell: d = dragdonets ytterdiameter D = hylsans ytterdiameter á P. 1,4 3,2 1,8 3,5 2,3 4,2 2,6 4,8 2,9 5,5 3,9 6,2 Denna tabell är endast avsedd som ett exempel och utesluter icke andra dimensioner hos fästelementen.
Ytterligare användningsexempel för fästelement enligt upp- finningen är vid byggnation av hus i lättbetong, redwood eller liknande för att fästa tak- och golvlister, köks- skåp, tavelkrokar och andra inredningsdetaljer.
Ett fästelement enligt uppfinningen kan även användas för infästning i metall, särskilt mjuk metall såsom aluminium.
I många fall är det fördelaktigt att åtminstone dragdonets införingsände, och särskilt borrspetsen och/eller den skruvlinjeformade delen är utförd av härdat stål. Drag- donets skaftdel, som skall undergâ töjning till sin brott- gräns består dock lämpligen av ett mer mjukt material.
Alternativt eller dessutom är dragdonets ytterände försedd med ett spår för att medge indrivning medelst skruvmejsel. ....._ ..._ -.._..... ....._-.._._ _.-.._..__.. ' ~~ -~ < ~ - - '» __...-

Claims (10)

._.;___._@-._.@...w=.~..-.._ .-. - _. 4.59 273 10 Patentkrav v
1. Sätt att i ett material förankra ett fästelement innefattande ett av en hylsa åtminstone delvis omgivet skaftförsett dragdon med ett i omrâdet för dess införings- ände befintligt parti av större ytterdiameter än hylsans innerdiameter, varvid hylsa jämte dragdon indrives i materialet och dragdonet därefter utsättes för en före- trädesvis axiellt utåt riktad kraft, så att vid drag- donets utåtrörelse hylsan deformeras av dragdonet under förankring av hylsan i materialet och dragdonet vid hyl- san, k ä n n e t e c k n a t av att dragdonets utvidgade parti i form av en skruvlinje indrives i materialet genom att dragdonet roteras, och att, vid dragdonets utåtrörelse, en övergângsdel mellan skruvlinjen och skaftet deformerar hylsan genom ingrepp i denna.
2. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att hylsan deformeras efter det att dragdonets rotation upphört.
3. Sätt enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att hylsan indrives med hjälp av ett borrverktyg, före- trädesvis en sladdlös borrmaskin.
4. Sätt enligt något av krav 1-3, k ä n n e t e c k- n a t av att dragdonet avkapas i samband med utâtrörelsen, företrädesvis genom att det försetts med en lämpligt pla- cerad brottanvisning.
5. Fästelement för förankring i ett material (1), vilket fästelement (5) innefattar ett av en hylsa (7) åtminstone delvis omgivet dragdon (6) med ett i omrâdet för dess införingsände befintligt parti (6b, 6e) av större ytterdiameter än hylsans innerdiameter, varvid 459 273 11 hylsa och dragdon är inrättade att indrivas i materialet och dragdonet därefter inrättat att utsättas för en, företrädesvis axiellt utåt riktad kraft, så att dragdonet vid sin utåtrörelse deformerar hylsan (7) under förankring av hylsan 1 materialet (1) och dragdonet (6) vid hylsan, k ä n n e t e c k n a t av att dragdonets (6) utvidgade parti (6b) har formen av en skruvlinje för fästelementets (5) indrivning genom rotation av dragdonet (6), och att en övergângsdel (6e) mellan skruvlinjen (6b) och skaftet (6a) är inrättad att vid dragdonets utâtrörelse deformera hylsan (7).
6. Fästelement enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a t av att dragdonets (6) indrivningsände har formen av en borrspets (6c).
7. Fästelement enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a t av att dragdonets införingsände har formen av en koniskt avsmalnande gängförsedd spets.
8. Fästelement enligt något av krav 5-7, k ä n n e- t e c k n a t av att hylsan (7) har en skalle (7b), som vid fästelementets indrivning tvingas till anliggning mot ett infäst element (3) eller mot materialets (1) utsida (2).
9. Fästelement enligt något av krav 5-8, k ä n n e- t e c k n a t av att hylsan (7) vid indrivningsänden uppvisar företrädesvis axiellt förlöpande slitsar (7a) och/eller en periferiell konfiguration som underlättar dess indrivning, exempelvis ett skruvlinjeförsett parti (7'c).
10. Fästelement enligt något av krav 5-9, k ä n n e- t e c k n a t av att dragdonets (6) skaftdel (6a) har orund konfiguration med exempelvis kvadratiskt eller 459 273 12 triangulärt tvärsnitt (6'; 6"), och/eller uppvisar en lämpligt placerad brottanvisning (6d), vid vilken det avbrytes vid utâtrörelsen.
SE8703945A 1987-10-12 1987-10-12 Saett att i ett material foerankra ett faestelement samt faestelement foer saadan foerankring SE459273B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8703945A SE459273B (sv) 1987-10-12 1987-10-12 Saett att i ett material foerankra ett faestelement samt faestelement foer saadan foerankring

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8703945A SE459273B (sv) 1987-10-12 1987-10-12 Saett att i ett material foerankra ett faestelement samt faestelement foer saadan foerankring

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8703945D0 SE8703945D0 (sv) 1987-10-12
SE8703945L SE8703945L (sv) 1989-04-13
SE459273B true SE459273B (sv) 1989-06-19

Family

ID=20369847

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8703945A SE459273B (sv) 1987-10-12 1987-10-12 Saett att i ett material foerankra ett faestelement samt faestelement foer saadan foerankring

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE459273B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1994010400A1 (en) * 1992-11-03 1994-05-11 Thorsman & Co. Ab Plug

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1994010400A1 (en) * 1992-11-03 1994-05-11 Thorsman & Co. Ab Plug

Also Published As

Publication number Publication date
SE8703945L (sv) 1989-04-13
SE8703945D0 (sv) 1987-10-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5039262A (en) Self-drilling wall anchor
EP0539139B1 (en) Anchor
US5692864A (en) Self-threading anchor with spreadable leg portions joined by a frangible drill end portion
US7308842B2 (en) Blind fastener and nose assembly for installation of the blind fastener
JPH0232397Y2 (sv)
US4107800A (en) Combination drilling and wrenching tool
US20060067803A1 (en) Self-drilling wall anchor device
US6457922B1 (en) Expansion bolt assembly
US7261505B2 (en) Self-drilling anchor
US6524046B2 (en) Wedge anchor
US20060018730A1 (en) Drywall fastener
US3453927A (en) Rivet
WO2000028222A1 (en) Anchor bolt
US4982625A (en) Adaptor and driver for an adhesive capsule anchor
EP0509173B1 (en) Tapping screw
US11111942B2 (en) Wall hook and anchor nail fastening system
US10344789B2 (en) Self-drilling drywall anchor and a method of securing an anchor in a drywall
US11624390B2 (en) Wall hook and anchor nail fastening system
US20080292421A1 (en) Self-drilling wall anchor device
US20110027045A1 (en) Self drilling bolt with anchor
US5688090A (en) Screw assembly
KR950033136A (ko) 삽입체 너트 및 패스너
SE459273B (sv) Saett att i ett material foerankra ett faestelement samt faestelement foer saadan foerankring
EP1243801B1 (en) Wedge anchor
HU219555B (hu) Rögzítési rendszer és eljárás rögzítések létrehozására

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8703945-9

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8703945-9

Format of ref document f/p: F