SE455202B - Anordning for elektrolytisk framstellning av magnesiummetall fran dess klorid - Google Patents

Anordning for elektrolytisk framstellning av magnesiummetall fran dess klorid

Info

Publication number
SE455202B
SE455202B SE8101937A SE8101937A SE455202B SE 455202 B SE455202 B SE 455202B SE 8101937 A SE8101937 A SE 8101937A SE 8101937 A SE8101937 A SE 8101937A SE 455202 B SE455202 B SE 455202B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
anode
chamber
electrodes
cathode
bath
Prior art date
Application number
SE8101937A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8101937L (sv
Inventor
Hiroshi Ishizuka
Original Assignee
Hiroshi Ishizuka
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hiroshi Ishizuka filed Critical Hiroshi Ishizuka
Publication of SE8101937L publication Critical patent/SE8101937L/sv
Publication of SE455202B publication Critical patent/SE455202B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C7/00Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells
    • C25C7/005Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells of cells for the electrolysis of melts
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C3/00Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of melts
    • C25C3/04Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of melts of magnesium

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)
  • Battery Electrode And Active Subsutance (AREA)

Description

15 20 25 30 35 455 202 lätt skulle blandas i badet tillbaka till klorid och dessutom tenderar elektrisk ström att läcka genom metallprodukten i viss grad.
Det huvudsakliga syftet med föreliggande uppfinning är därför att tillhandahålla en anordning för elektrolytisk framställning av magnesiummetall ur' magnesiumklorid och innefattande, en sluten elektrolyskammare avsedd att innehålla ett smält badmaterial huvudsakligen bestående av magnesiumklorid, åtminstone ett anod- och katcdpar resp. anordnade väsentligen vertikalt med en ände vardera utanför kammaren för elektrisk anslutning, och organ för indivuduell uppsamling av de erhållna produkterna magnesiummetall och klorgas och detta har uppnåtts genom att åtminstone en mellanliggande elektrod vilken ej uppvisar någon extern koppling är anordnad på en plattform av isolerande material väsentligen parallellt med och mellan anoden och katoden, vilka likaledes är monterade på sagda plattform, att en vertikal kylpassage för badet år anordnat nära en sidoände av mellanrummet mellan elektrcderna och vilken kommunicerar med elektrolyskammaren via öppningar belägna dels på en nivå omedelbart under badnivån och dels på en annan nivå nedanför de mellanliggande elektroderna, varvid kamrarna i zonen mellan sagda öppningar är åtskilda av en skiljevägg av isolerande eldfast material, och att sagda passage innefattar en yttre vägg med delvist reducerad tjocklek.
Uppfinningen kan realiseras på många sätt. Exempelvis är elektrolyskammaren vanligen gjord av elektriskt eldfast tegel och är tillsluten med ett avtagbart lock på sin övre ände. _ Kammaren skall företrädesvis innehålla en plattform som är gjord av ett typiskt, elektriskt icke~ledande eldfast material såsom aluminiumoxid, och som tillåter passage av nedåt 'WD-unna- .~ 5 455 202 sjunkande slam bildad under elektrolys och uppåt stigande elektrolyt tillsatt i underlätta borttagandet denna företrädesvis nertill en kammaren vid dennas botten. För att av bottensatsen från kammaren har ett lutande golv mot en sida därav och avtappning Elektrolyskammaren magnesiumklorid, för bottensatsen som samlats där. har nedtill ett inlopp för vilket badet, och ett klorgas vid den övre delen av väggen ovan badytenivån, liksom kanal för ett uppsamlingskärl eller liknande. smält utgör utlopp för också en magnesiummetall till separat _ Kammaren kan också vara elektrolytbadet med försedd med en extern passage för ett utlopp vid badytan och ett utlopp nedtill, som kommer att beskrivas senare. Kammaren bör helst ha en rad av fördjupningar i väggarna på vardera sidan om varje elektrod för individuell inpassning av dessa. Detta minskar läckage av elektrisk ström och är fördelaktigt när extern passage tillämpas.
I elektrolyskammaren finns en anod, minst en katod och minst en mellanliggande elektrod. Dessa är monterade på plattformen vilket katoden ger utrymme för flöde av bad och slam. Anoden resp. elektrisk anslutning, medan mellanliggande elektroder inte är kopplade externt. elektroder alla direkt eller indirekt monterade' på plattformen direkt eller indirekt med en insats ett har en ände utanför kammaren för Dessa är av làngsträckt block mellan sig, vilket är gjort av elektriskt icke ledande eldfast material, t.ex. aluminiumoxid och vilket sträcker sig längs elektroderna. Blocket, som kan ersättas plattformen, elektrodernas botten.. av ett utspràng eller liknande enhetligt format med minskar strömläckage genom badet under En anod är rektangulärt tvärsnitt. Materialet kan delvis ersättas av eLL gjord av en tjock grafitplatta med väsentligen metalliskt material såsom nickel eller nickelbaserad legering förbättrad hâllfasthet. kärnportion anoden kan också ersättas av sådan metall om för ledningsförmàga och En av så önskas. 455 202 *I En anod är företrädesvis försedd med ett elektriskt isolerat block, vilket täcker åtminstone ett område från en nivå av överdelen av mellanliggande elektroder till badytan, för att minska strömförlust genom badet och metallprodukten, som flyter på ytan. Ett sådant block, som är gjort av ett vanligt isolerande material som aluminiumoxid, kan ersättas av en platta, en mellanvägg eller ett skikt på anoden.
Katoden är en platta oftast tillverkad av järn och är anordnad med en huvudyta väsentligen vertikalt eller aningen lutande. Denna elektrod är placerad vid en ände av elektrolyskammaren. Elektrolyskammaren kan innehålla en katod mot en anod, vardera vid respektive ände av elektrolyskammaren; alternativt används två katoder mot en anod, med katoderna vid vardera änden och anoden i mitten.
De mellanliggande elektroderna, vilka är kännetecknande för uppfinningen, kan vara gjorda av grafit, men är förträdesvis gjorda av en sammansättning av en tunnare järnplåt sammanfogad med en tjockare grafitplàt. De är anordnade med järnsidan mot anoden,och därmed utgör järnet katoddelen, medan grafiten' utgör anoddel. För att ytterligare minska strömläckage kan en eller flera sådana elektroder vara försedda med ett strömblockerande stycke av ett elektriskt isolerande material på eller angränsande till någon eller vardera av huvudytans övre kanter och sidokanter.
Alla ovannämnda elektroder kan vara ställda med huvudytorna vertikalt när de är placerade långt ifrån varandra, medan de helst skall ha dessa ytor något lutande relativt vertikal planet när avståndet mellan närliggande elektroder är litet.
Motstàende ytor av .elektroderna är placerade väsentligen parallellt eller devergerande uppåt för att underlätta separeringen av klorgas från metallprodukten, genom att gasen stiger uppåt elektrodytorna. Denna lutning ökas med minskt elektrodavstànd. Med varje voltantal mellan när- liggande elektroder över nivån för sönderdelning av magnesiumklorid, d.v.s. ca 2,5 V,medför ett ökat antal elektroder ökad möjlighet till 'strömläckage. Läckagen __--- m... _. _.. .. . _.. -..-l...,.... 5 455 202 hindras effektivt enligt uppfinningen genom användande av isolerande material anordnad nedtill på elektroderna eller företrädesvis längs över-och/eller sidokanterna Användande av ovannämnda isolerandeblock för anoden ger ytterligare förbättring.
Elektroderna i ett föredraget utföringsexempel är försedda med en kanal vid en övre del. När kanalen är avsedd för magnesiummetall är den formad antingen som en separat del eller som ett spår i elektrodplattan. Separata kanaler utgörs av en làngsträckt ledning öppen nedtill och stängd upptill och placerad vid övre delen av elektroden med öppningen ovanför katodsidan. Ett spår på elektroden har också en öppning nedåt för att fånga upp magnesiunprodukten som stiger uppåt längs elektrodplattans yta.'Spåret har en stigning mot ena änden för att samla och styra metallen utåt till en separat kärl genom en annan kanal förbunden med den på elektroden. En sådan kanal är anordnad överst på de mellan- liggande elektroderna och katoden. En ytterligare kanal är anordnad för klorgas. I detta fall kan det antingen vara en ledning med liknande form som ovan men mycket större, eller en vägg tvärs över elektrolyskammaren med den nedre delen nedsänkt badet. En sådan ledning är kopplad till anoden liksom anodsidan för varje mellanliggande elektrod.
Till varje ovannämnda elektrolyskammarsystem är förträdesvis anordnad en yttre kylpassage. Passagen är anordnad utanpå elektrolyskammaren skild från kammaren och i förbindelse med badflödet vid badytenivån och med elektrolyskammaren vid botten. Passagen kan vara utformad på olika sätt såsom separata rör och liknande, men är utformad med väsentligen rektangulärt snitt - huvudsakligen av ekonomiska skäl.
Funktionen av passagen är att kyla elektrolythadet från elektrolyskammaren från en relativt hög temperatur, dock inte tillräckligt för att låta detta stelna, genom strålning genom relativt tunna väggar eller genom att kall luft trycks in genom dessa tunna väggar eller in' i rören placerade i passagen. Det sålunda nedlydda badet, vilket uppvisar en en ökad densitet, sjunker nedåt, tills det återvänder till ...ß fl-v... _-\___....- , . ..._-._...k ___.. __ _... .k Il 455 202 elektrolyskammaren på botten där det åter värms elektriskt igen för att ånyo stiga uppåt därmed bildande en konvecktionscirkulation av elektrolytbadet. Denna strömning är fördelaktig för att badets rörelse uppåt underlättar avlägsnandet av produkten, främst magnesiummetall, från elektroden och hjälper den att stiga i badet.
Några föredragna utföringsexempel av uppfinningen beskrivs i detalj med hänvisning till bifogade ritningar, där Figur l är ett tvärsnitt av konventionella anordningen för elektrolys av magnesiumklorid, där man använder ett antal enkla elektrodpar bestående av en anod och två katoder utan några mellanliggande elektroder En elektrolyskammare l konstruerad av eldfast material innehåller anoder 2 av grafit och katoder 3 av järn och med resp. huvudytor riktade mot varandra samt nedsänkta i ett bad 4 vanligen innehållerande 10-25% magnesiumklorid och andra ingredienser såsom natriumklorid och kalciumklorid. Elektroderna är placerade med ett avstånd mellan motstående huvudytor på ca 7,5 cm, och pålagd potential av ca 6 V. Magnesiumprodukt som bildas på katoden, stiger i badet, och upptas i en ledning 5 ovanför katoden och förs till utsidan av kammaren för uppsamling, medan den andra produkten klorgas avleds genom ett utlopp 6 vid en av kammarens väggar ovanför badytan, Figuren 2 och 3 visar en Eöredragen anordning enligt uppfinningen, medan figurerna 4, 5 och 6 visar andra utföringsvarianter.
Figur 7 och 8 exemplifierar några av kanalerna med en elektrod enligt uppfinningen, och Figurerna 9, l0a-b och lla-b visar exempel av konfigurationer i perspektiv och snitt.
Figurerna 2 och 4 är närmare bestämt snitt sidoprojektion, figurerna 3 och 5 är frontvyer i snitt längs linjen vid A-A figur 2 resp.4 och figur 6 är horisontellt snitt längs linjen B-B i figur 4.
I dessa figurer är en elektrolyskammare 7 konstruerad av eldfiast tegel .och tillsluten vid 'sin övre ände med ett 7 4b5”2Û2 avtagbart lock 8. Kammaren innehåller en plattform 9 av aluminiumoxid och har en upphöjd överdel 10 full av skåror ll för passage av elektrolytbadet och slammet. Golvet 12 har en lutning mot ena ändan för enklare uppsamling av slammet genom utlopp metod 13. Detta kan innefatta en ventil 14 och ett rör 15. En anod 16 av grafit är placerad tvärs över kammaren 7 i mitten, medan en katod 17 av järn är anordnad vid vardera ände av anoden 16. De båda elektroderna har ändar 18, 19 utanför kammaren för elektrisk anslutning. anoden 16 har på konventionellt sätt en anslutningsände, såsom i figur 9, För Eästande av en metallisk samlingsskena 20 till grafitanoden lö med bultar 21. Mellan anoden och varje katod är placerade sex mellanliggande elektroder 22 vilka utgörs av en samman- sättning av släta järnplattor 23 sammansatta med grafitplattor 24 med ett väsentligt rektangulärt tvärsnitt.
Med ett isolerande block längs vardera sida på litet avstånd är anoden lå, liksom katoden 17, och mellanliggande elektroder 22, placerade över plattformen 9 med en insats av förlängda aluminiumoxidblock 25 vilka sträcker sig längs vardera elektcod. Ett väsentligen jämnt avstånd på ca S cm föreligger mellan motstående ytor hos angränsande elektroder av anod, katod och mellanliggande elektroder. Ett elektrolytbad av smält klorid kommer in i elektrolyskammaren genom ett inlopp 26 vid botten. För uppsamling av elektrolys- produkter är anordnat ett rör 27 ledande till ett separat kärl 28 eller likn. för magnesiummetall med en nedre ände av röret 27 beläget under badytan 29, medan ett utlopp 30 är anordnat på ändväggarna av elektrolyskammaren 7 för avledande av klorgas ovanför badytan. I detta exempel, illustrerat främst i figur 2, är ytterligare en passage 31 anordnad utanför kammaren, förbindande badytan botten. Passagen utgör i stort ett vertikalt schakt med rektangulärt tvärsnitt, och är separerad från kammaren 7 av en mellanvägg 32 med en öppning både upptill och nedtill. Passagen 31 har en yttre vägg 33 av något minskad tjocklek, mot vilket kyld luft pressas i vissa fall eller ett rör (ej visat) genom vilket kyld luft passerar, så att inkommande bad från kammarens övre dei kyls lice dock inte tillräcklig: fö} att st@1na, medan det 'passerar denna yttre passage '11/l och sjunker ner ff; 455 202 *ö tillbaka till elektrolyskammaren 7 genom en öppning 3t~pä botten för att fullfölja cirkulationen.
I ett annat exempel, illustrerat främst i figur 4-6, används en elektrolyskammare 7 av en liknande konstruktion som i det första exemplet förutom att den externa passagen för badet är utelämnad här. Istället är en ledning 35 anordnad ovanför katoden 17 och varje mellanliggande elektrod 22. Ledningen 35 är här rektangulär i tvärsnitt med ökande areal längs sin längd, så att ledningen 35 när den är placerad i position har en topp stigande från ena änden till den andra där en andra kanal är kopplad, vilken sträcker sig till ett kärl 28 för magnesiummetall genom en ledning 27. Ledningen 35 ovanför elektroderna kan vara ersatt av ett spår 36 format pä en järnplatta hos katoden 17 eller på sådan platta 23 hos de sammansatta mellanliggande elektroderna 22 såsom visas i figur 8. ' I nägra utföranden av uppfinningen är en anod av grafit till en del utbytt mot ett metalliskt material, i synnerhet vid en ände placerad utanför kammaren för elektrisk anslutning.
Figur l0A'visar ett exempel medan figur 103 visar ett delvis snitt därav. anoden 16 som visas här omfattar huvudsakligen en grafitplatta _37 med en övre del med reducerat tvärsnitt.
Denna övre del är täckt av ett metalliskt etycke,38 bearbetad {'attïf§aesa 'sagda del och stycket 38 är i sin tur täckt av'en rektangulär hylsa 39 av eldfast material för att skydda metallen mot värme; :tt lämpligt material för stycket 38 och hylsan 39 är t.ex. _nickelmetall eller legering resp. aluminiumoxid. Metallstycket är kopplat till en ledning för energitillförsel. .
Pigurerna lla-b visar ett annat exempel i vilket elektrodens 16 kärna också är ersatt av en platta 40 av metalliskt material. Ett grafitskal 41 format som en tjock platta har ett genomgående hål i vilket en metallplatta passar inl Metall plattan 40 skjuter ut genom en öppning vid övre delen av skalet 41, medan den innanför belägna delen ej när ända ned till dettas nedre ände. Ett omrâde på botten av skalet är en nickelbaserad- I “vr-van 'MIwuk/nu... - i »tå 9 ' 455 202 tilslutet! med en propp 42. En samlingsskena 20 för elektrisk anslutning kopplad till övre delen av metall plattan 40 vilket skjuter ut genom den övre öppningen, säkrad med bultar.
Funktionssättet exemplifieras med parametrar med hänvisning till den apparatur som visas i figur 2 och 3. En elektrolyskammare används som har innerdimensionerna 1,2 m (bredd) x 3,5 m (längd) å 1,8 m (höjd) med en utvändig passage av 0,2 m (brasa) x 3,5 m (fsnga) x 1,2 m (nöja) kopplad till kammaren upptill och nedtill med öppningar.
Passagen innehåller huvudsakligen ett schakt av 0,2 m (bredd) X 3,5 m (längd) X 1,2 m (höjd) skild från elektrolyskammaren med en mellanvägg och kopplad därtill med öppningar vid en höjd av 1,2 m och vid botten. Badet i passagen kyles till ca 30 C genom strålning genom en vägg så tunn som 23 cm jämfört med den resterande del, en som har minst 35 cm tjocklek. I elektrolyskammaren är placerad en platta av aluminiumoxid med ett upphöjt lock fullt med skaror genom överdelen. En grafit- platta som anod av 1 m (bredd) x 2 m (höjd) x 10 cm (maximum bredd) är placerad mitt på plattformen, medan en järnplatta av l m x 0,8 m x 5 cm (maximum tjocklek) är placerad vid vardera ände av kammaren som katod. De mellanliggande elektroderna består huvudsakligen av en sammansättning av en grafitplatta med 1,0 m x 0,8 m x 10 cm (max..hredd) och en järnplatta med 1,0 m x 0,8 m x 2 cm (tjocklek) fast sammankopplade vid en huvudyta. Sådana mellanliggande elektroder är placerade mellan anoden och varje katod, symmetriskt sex för var elektrodpar, med ett avstånd av 4 cm- vid undre kanten och 5 cm vid övce kanten. smält elektrolytbad bestående av 20% magnesium, 30% kalciumklorid och 50% natriumklorid införs kammaren så att det fyller upp till 10 cm ovanför de mellanliggande elektroderna. En spänning av 27 V pàläggs mellan anoden och varje katod, sa att potentialen mellan närliggande elektroder kan_vara 3,8 V,. En elektrolys genomförs under 24 timmar genom att åstadkomma cirkulation av badet, och med att emellanåt tillsätta mer bad material för att ersätta förbrukningen, så att hadytan uppvisar en väsentligen regelbunden nivå. Som ett 455 202 D resultat utvanns S50 kg magnesiummetall och l650 kg klorgaš. 0 De använda parametrarna är: badtemperatur 700 C ström tillsatt fa; èieueroiya aooo ampere, atzaaaensiter o,s deciampere/cm' strömutbyte 87! och energiförbrukning 9967 kwh/t-Mg Därefter insätts i den ovan beskrivna anordningen förlängt aluniniumoxidblock av 30cm höjd mellan plattformen och vardera anod, katod och mellanliggande elektroder tvärs över elektrolyskanmaren. När parametrar identiska med de i ovannämnda körning samt badsammansöttningen uppnâddes en förbättring av ströautbyte upp till ca 90\ och energiförbrukningen ned till 9634 kwh/t Mg. Till detta tillsätts ett band aluainiumoxid 5 cm (tjocklek) x 20 cm (höjd) x 1,2 m (bredd) ovanför varje mellanliggande elektrod med övre kanten något över badytnivàn tvärs över elektrolys- kammaren. Resultatet ~ med samma badsammansättning och identiska elektrolysparametrar Sr: strömutbyte ca 92! och energiförbrukning 9 425 kvh/t-Mg.
I fall där en kanal är anordnad ovanför katoderna och mellanliggande elektroder, är det uppnådda resultat i stort identiskt med föregående fall. ne uppnådda .resultaten med p några _ uppfinningsenliga' '_apparaturkonstruktioner upp visaråin v&eentlig'förbätttring gentemot tidigare kända anordningar vilka ej använder sig av mellanliggande elektroder och vilka förbrukar så mycket energi som 14000 till 18000 kwh/t-Mg.
Som kanske framgår av ovanstående beskrivning medför denna uppfinning: . l. en mycket förenklad konstruktion av elektrolyskammaren, eftersom endast en anod och en eller tva katoder behöver vara utvändigt anslutna för energitillförsel, oberoende av det antal elektroder som finns i kammaren för ökad produktion. f fall där kanaler magnesium- och klorprodukter med förbättrad separation, så att ingen mellanvägg behövs som tidigare varit nödvändig mellan anod används utvinna H 455 202 och katod. Därmed erhålls en apparatur med förenklad, kompakt utformning; 2. minskad energiförbrukning på grund av: a. antalet elektroder som är externt kopplade minskas avsevärt, vilket innebär spänningsfall, vilket 1 sin tur förbättrar energiutbytet i jämförelse med fall där samma antal elektroder är parallellkopplade på konventionellt sätt b. att värmeförlust kan endast ske genom en anod och-en eller två katoder, vilka har en ände utanför kammaren för elektrisk anslutning, vilket innebär ' en betydande värmeförluftsminskning, c. att avsevärt färre aamlingaakenor (ledningar) används per anordning än i vanliga fall, så att antalet förgreningar till elektroderna, vilka orsakar spänningsfall, minskas och d. att endast en elektrod av grafit är nödvändig, vilket material upppvisar en elektrisk resistivitet ca 100 gånger större än vanlig metall, så att energiförlust i värme och/eller spänningsfall orsakad av sådan resistivitet minimeras, och 3. produktion av magnesiummetall och klorgas vid anoden och katoden och dessutom vid mellanliggande elektroder, vilket ger en väsentlig ökning av produktiviteten, och 4. en tättslutning av apparaturen kan lätt uppnås eftersom endast två elektroder som mest genomgtränger kammaren för att orsaka konstruktionsproblem av en sluten kammare. Därmed kan fördelarna av en sluten kammare uppnås. Dessa är: hinder mot inkommande av atmosfäriskt syre till kammaren eller läckage av klorgas ut ur kammaren, varvid förbrukningen -av grafitanoden och slambildningen minskas effektivt klorgas av högre renhet erhålls och miljöförorening kan elimineras för förbättrad arbetstrivsel. .

Claims (9)

455 202 \, PATENTKRAV
1. Anordning för elektrolytisk framställning av magnesium- metall ur magnesiumklorid och innefattande. en sluten elektrolyskammare (7) avsedd att innehålla ett smält badmaterial huvudsakligen bestående av magnesiumklorid. åtmin- stone ett anod- och katodpar (16 resp. 17) anordnade väsent- ligen vertikalt med en ände vardera utanför kammaren för elektrisk anslutning. och organ för indiviuell uppsamling av de erhållna produkterna magnesiummetall och klorgas. k ä n n e t e c k n a d d å r a v , att åtminstone en mellanliggande elektrod (22) vilken ej uppvisar någon extern koppling är anordnad på en plattform (9) av isolerande material väsentligen parallellt med och mellan anoden och katoden (16 och 17). vilka likaledes är monterade på sagda plattform (S). att en vertikal kylpassage (31) för badet år anordnat nåra en sidoände av mellanrummet mellan elektroderna och vilken kommunicerar med elektrolyskammaren (7) via öppningar (27.34) belägna dels på en nivå omedelbart under badnivån och dels på en annan nivå nedanför de mellanliggande elektroderna, varvid kamrarna i zonen mellan sagda öppningar (27.34) är åtskilda av en skiljevägg (32) av isolerande eldfast material, och att sagda passage (31) innefattar en yttre vägg (33) med delvist reducerad tjocklek.
2. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v . att sagda anod (16). katod (17) och mellanliggande elektroder (22) är anordnade med huvudytorna lutande 0-100 relativt vertikalplanet.
3. Anordning enligt patentkravet 1. k å n n e t e c k n a d d ä r a v . att Sagda afl°fd (16). katod (17) och mellanliggande elektroder (22) år anordnade så att motbelägna ytor hos närliggande elektroder bildar en vinkel mot varandra och svagt divergerar uppåt. If \1 ~ 455 202
4. Anordning enligt patentkrav 1. k å n n e t e c k n a d d â r a v , att anoden (16) är försedd med ett närliggande block elektriskt ickeledande eldfast material. vilket täcker ett område av anoden åtminstone från i nivå med de mellan liggande elektrodernas (22) topp till badytan.
5. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v , att varje katod (17) och mellanliggande elektrod (22) är Försedd med en magnesiumkanal (36), vilken är formad på och tvärs den verksamma sidan hos katoden och den katodiska sidan hos den mellanliggande elektroden och vilken kanal har en öppen botten. en sluten överdel och ett tak som stiger i längdriktningen. S.
6. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v , att anoden (16) innefattar en sammansatt kropp av grafit och metalliskt material, varvid en övre ändyta av elektroden avsedd För elektrisk anslutning består av det metalliska materialet.
7. Anordning enligt patentkrav 1. k ä n n e t e c k n a d d ä r a v , att anorden (16) innefattar en sammansatt kropp av grafit och metalliskt material, med en kärna och en elektrisk anslutning som består av det metalliska materialet och med ett skal som består av gra¥it.
8. 6. Anordning enligt patentkrav 6 eller 7, k å n n e t e c k n a d d å r a v , att det metalliska materialet består av nickel eller nickel- baserad legering.
9. Anordning enligt patentkrav 1, . k ä n n e t e c k n a d d ä r a v _ att sagda kylpassage (31) innefattar en forcerad kylanordning innefattande en luftfläkt eller en rörledning vilken sträcker ._ ..._._....... ...u-.--im ......4,......... sig 455 202 genom sagda passera. pBSSaQE, Va och genom vilken luft - z bringas (IJ
SE8101937A 1980-09-05 1981-03-26 Anordning for elektrolytisk framstellning av magnesiummetall fran dess klorid SE455202B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP55123910A JPS5747887A (en) 1980-09-05 1980-09-05 Electrolytic device for magnesium chloride

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8101937L SE8101937L (sv) 1982-03-06
SE455202B true SE455202B (sv) 1988-06-27

Family

ID=14872363

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8101937A SE455202B (sv) 1980-09-05 1981-03-26 Anordning for elektrolytisk framstellning av magnesiummetall fran dess klorid

Country Status (3)

Country Link
JP (1) JPS5747887A (sv)
NO (1) NO157106B (sv)
SE (1) SE455202B (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0660431B2 (ja) * 1987-09-03 1994-08-10 昭和電工株式会社 希土類金属又は希土類合金の製造方法
JP2541253Y2 (ja) * 1990-02-05 1997-07-16 住友シチックス株式会社 金属―グラファイト接合体

Also Published As

Publication number Publication date
NO810980L (no) 1982-03-08
SE8101937L (sv) 1982-03-06
JPS5747887A (en) 1982-03-18
JPS643957B2 (sv) 1989-01-24
NO157106B (no) 1987-10-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0027016B1 (en) Improvement in an apparatus for electrolytic production of magnesium metal from its chloride
CA1140494A (en) Cathode for a reduction pot for the electrolysis of a molten charge
JPS6230274B2 (sv)
CA1097588A (en) Flow control baffles for molten salt electrolysis
EP0096990A2 (en) Metal production by electrolysis of a molten metal electrolyte
EP0089325B1 (en) Apparatus and method for electrolysis of mgc12
EA005281B1 (ru) Способ и электролизер для получения металла
CA1171384A (en) Electrolytic cell for magnesium chloride
CA1332376C (en) Electrolytic cell for the production of a metal
US4224127A (en) Electrolytic reduction cell with compensating components in its magnetic field
US4440610A (en) Molten salt bath for electrolytic production of aluminum
US4405415A (en) Electrolytic refining of molten metal
JPH0443987B2 (sv)
US3322658A (en) Aluminum electrolytic cell and method of use
SE455202B (sv) Anordning for elektrolytisk framstellning av magnesiummetall fran dess klorid
US4133727A (en) Method for extracting heat from a chamber containing a molten salt
US3029194A (en) Furnace and process for the electrolysis of aluminum
EP0181544B1 (en) Apparatus for molten salt electrolysis
RU2722605C1 (ru) Электролизер для производства алюминия
KR850001013B1 (ko) 염화마그네슘의 전해장치
US4495037A (en) Method for electrolytically obtaining magnesium metal
US6551473B1 (en) Electrolytic cell arrangement for production of aluminum
US3676323A (en) Fused salt electrolyzer for magnesium production
KR880000709B1 (ko) 염화마그네슘용 전해조
FI70731B (fi) Anordning foer framstaellning av ickejaern-metaller medelst elktrolys

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8101937-4

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8101937-4

Format of ref document f/p: F