SE454038B - Anordning for atervinning av videosignaler i en tv-mottagare - Google Patents

Anordning for atervinning av videosignaler i en tv-mottagare

Info

Publication number
SE454038B
SE454038B SE8203277A SE8203277A SE454038B SE 454038 B SE454038 B SE 454038B SE 8203277 A SE8203277 A SE 8203277A SE 8203277 A SE8203277 A SE 8203277A SE 454038 B SE454038 B SE 454038B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
transistor
amplifier
emitter
electrode
frequency
Prior art date
Application number
SE8203277A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8203277L (sv
Inventor
J R Harford
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of SE8203277L publication Critical patent/SE8203277L/sv
Publication of SE454038B publication Critical patent/SE454038B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/44Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03DDEMODULATION OR TRANSFERENCE OF MODULATION FROM ONE CARRIER TO ANOTHER
    • H03D1/00Demodulation of amplitude-modulated oscillations
    • H03D1/22Homodyne or synchrodyne circuits
    • H03D1/229Homodyne or synchrodyne circuits using at least a two emittor-coupled differential pair of transistors

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Picture Signal Circuits (AREA)
  • Amplitude Modulation (AREA)

Description

454 038 2 använder PNP-transistorer för videoförstärkningsändamål, nämli- gen till följd av den begränsade frekvensgensvarkarakteristiken hos dylika transistorer och på grund av svårigheten att erhålla ett högt utbyte av integrerade kretsar som är fria från icke önskvärd avrullning av de högre frekvenserna i videopassbandet genom inverkan av de i kretsarna belägna PNP-organen. Även i sådana fall då den avrullning som erhålls av organen är sådan, att ett godtagbart beteende erhålls inom det önskade passbandet, blir brytpunkten (dvs. den punkt i avrullningen som företer en sänkning av 3 db i gensvaret i förhållande till lågfrekvensgen- svar) tillräckligt nära passbandet för att man i praktiken skall behöva göra återstoden av videokretsarna hos den integrerade kretsen mycket bredbandiga för att undvika att behöva kompromissa då det gäller prestanda inom passbandet. Såsom ett exempel kan nämnas att för att uppfylla det ovan antydda bredbandiga kravet utnyttjas ett förhållandevis lågt resistansvärde hos detektorbe- lastningen (t.ex. 1,3 kohm), så att brytpunkterna som har sam- band med demodulatorbelastningskretsarna blir belägna högt över bildbärvågsmellanfrekvensen. ' En följd av det ovan beskrivna tillvägagångssättet för alst- ring och behandling av videosignaler kan utgöras av otillfreds- ställande undertryckning av skilda modulationsprodukter som kan uppträda i signalmultiplikatorns utgångssignal förutom de önskade videosignalerna och som har frekvenser som ligger utanför video- bandet. En sådan modulationsprodukt är en komposant som är be- lägen vid grundfrekvensen för själva bildbärvågsmellanfrekvensen.
En otillfredsställande undertryckning av denna komposant kan exempelvis resultera i stabilitetsproblem för mellanfrekvensför- stärkaren. Andra sådana modulationsprodukter utgörs av de jämna övertonerna av bildbärvågsmellanfrekvensen.
I USA kan exempelvis otillfredsställande undertryckning av den fjärde övertonskomposanten medföra att man erhåller besvär- liga störningsmönster i den visade bilden vid mottagning på kanal 8. Utstrålning av denna överton (som ligger 1,75 MHz över frek- vensen hos radiofrekvensbärvågen som är tilldelad sändning på kanal 8) från ledare som är kopplade till den integrerade detek- torkretsen hämtas ut vid avstämningsenhetens ingång. varvid stör- ningar erhålls såsom en naturlig fölJd,såvida inte tillfredsstäl- lande undertryckning håller strålningsnivån mycket låg. Då det 454 038 3 gäller detta problem måste man ta hänsyn inte endast till nivån hos den fjärde övertonen som avges till den integrerade kretsens videosignalingångsuttag utan också till nivån hos den fjärde över- tonskomposanten som avges t.ex. B+-ledaren.
I enlighet med föreliggande uppfinnings principer erhålls en förbättrad anordning för återvinning av videosignaler genom att man använder sig av strömkretsar i vilka den erforderliga nivå- förskJutningen.oeh förstärkningen av synkrondetektorns utgångs- signal uppnås utan att man behöver använda sig av PNP-förstärkare inkopplade på det sätt som tidigare har varit fallet och som har beskrivits ovan. Ett flertal nät i kaskadkoppling (tilldelade NPN-organ) utformas med avrullningskarakteristikor med brYtPUHk- ter som på ett fördelaktigt sätt är belägna mellan det önskade videopassbandet och den andra övertonen hos bildbärvågsmellan- frekvensen så att man erhåller en resulterande videogensvarkarak- teristik med en aceelererad avrullning bortom det önskade videopass- bandet. Genom att man använder sig av ett förhållandevis stort resistansvärde för detektorbelastningsmotstånden kommer detektor- belastningskretsarna att bli det ursprungliga nätet bland näten som åstadkommer avrullning, varigenom man erhåller fördelar i en- minskad avgivning av icke önskvärda signalkomposanter till E+- ledaren samt ett bidrag till undertryckning av sådana komposanter vid videosignalutgångsuttaget. Med ett av näten som åstadkommer avrullning utformat såsom ett aktivt filter erhåller man tillfäl- le att få en gensvarförstärkning inom videopassbandets höga ände ävensom att få ett nollgensvar som helst placeras i närheten av bildbärvågsmellanfrekvensen.
I enlighet med en såsom exempel tjänande utföringsform av föreliggande uppfinning matas mottaktkopplade videoutgångssigna- ler från respektive detektorbelastningskretsar av den ovan be- skrivna typen med smalt band via buffertemitterföljare till var sin resistiv spänningsdelare. Spänningsdelarutgångssignalerna matas till komplementära ingångar till en NPN-differentialför- stärkare. En utgångssignal från en förstärkare med en enda ände bildas över ett belastningsmotstånd som är kopplat till kollek-' torn hos förstärkaretransistorn som mottar en synk-positiv in- gångssignal. Resistansvärdet hos förstärkarebelastningsmotstån- det är tillräckligt stort för att förstärkarebelastningskretsen 454 oss 4 skall kunna tjäna såsom ett av de ovan beskrivna näten för åstad- kommande av avrullning.
Ett aktivt filter, som är påverkbart i beroende av utgångs- signalen från differentialförstärkaren, tjänstgör såsom det sista nätet bland de ovannämnda näten för åstadkommande av avrullning och bidrar med den ovannämnda gensvarförstärkningen inom video- passbandets högre ände och nollgensvaret i närheten av bildbär- vågsmellanfrekvensen. En såsom strömkälla tjänande transistor har till uppgift att genom ett seriemotstånd hos det aktiva filtret föra ström med en storlek som är lämplig för fullbordan av den önskade nivåförskjutningen vid det aktiva filtrets utgång.
Differentialförstärkarens respektive NPN-transtorer bör helst ha sådan förspänning att de har i stort sett lika strömledning då ingen signal förekommer. För att undvika möjligheten för spärrning av förstärkartransistorn som mottar en synk-negativ ingångssignal under signalutsvängningar i den svarta riktningen är differentialförstärkaren i enlighet med en annan aspekt av föreliggande uppfinning försedd med en strömkällanordning med reglerad återkoppling. Strömkällanordningen inkluderar en första, såsom strömkälla tjänande transistor vars kollektorelektrod är kopplad direkt till emittern hos förstärkartransistorn som mottar synk-negativ drivning, vidare en andra såsom strömkälla tjänande transistor vars kollektorelektrod är kopplad direkt till emittern hos förstärkartransistorn som mottar synk-positiv drivning, och ett motstånd som sammankopplar emittrarna hos förstärkartransis- torerna. Ett motstånd med gemensam källa tillför ström till emittrarna hos den första såsom strömkälla tjänande transistorn och till en för återkoppling avsedd emitterföljartransistor som mottar basdrivning från det aktiva filtrets utgång. Under signal- utsvängningar i den svarta riktningen tillförs ytterligare ström alltefter behovet så att förstärkartransistorn hindras från att mottaga synk-negativ drivning ut ur spärrtillstånd. i uppfinningen kommer ett beskrivas i deeeig i det följande under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka fig. 1 schema- tiskt visar en del av en televisionsmottagare i vilken ingår en enligt föreliggande uppfinnings principer utformad anordning för återvinning av videosignaler ooh fig. 2 åskådliggör grafiskt frekvensgensvarkarakteristikor som kommer till användning då det gäller att förklara arbetssättet och fördelarna med anordningen 454 038 enligt fig. l.
I fig. l bildar en grupp NPN-transistorer 30, 31, 34, 40, 41, 42 och 43 en signalmultiplikator som tjänstgör såsom synkron- videodetektorn i en televisionsmottagare. I ett emitterkopplat par transistorer 30, 31 är emitterelektroderna sammankopplade via seriekombinationen av motstånden 32 och 33. Transistorn 34 tjänstgör såsom strömkälla för transistorerna 30, 31, varvid dess kollektorelektrod är ansluten till förbindningspunkten mel- lan motstånden 32 och 33, dess emitterelektrod är återförd till Jord via ett källmotstånd 35 och dess baselektrod är kopplat till ett förspänningspotentialmatningsuttag Va. Transistorerna 40, 41 bildar ett andra emitterkopplat transistorpar, och deras sammankopplade emitterelektroder är drivna_av transistorns 30 kollektor. Transistorerna 42, 43 bildar ett tredje emitterkopplat transistorpar, och dess sammankopplade emitterelektroder är driv- na av transistorns 31 kollektor.
Mottaktkopplade utgångssignaler från mottagarens mellanfrek- vensförstärkare (inte visad) uppträder vid de respektive mellan- frekvensingångsuttagen I, I' och kopplas från dessa till de res- pektive baselektroderna hos transistorerna 30, 31 via emitter- följare i form av NPN-transistorer 20, 23. Emitterelektroden hos emitterföljartransistorn 20 är återförd till Jord via motståndet 21 och är kopplad till transistorns 30 bas via ett motstånd 22 (med lågt resistansvärde), medan emitterelektroden hos emitter- följartransistorn 23 är återförd till Jord via motståndet 24 och är kopplad till transistorns 31 bas via ett motstånd 25 (med lågt resistansvärde). Transistorernas 20, 23 kollektorer är direktkopp- lade till det positiva uttaget (+V) hos en arbetspotentialkälla.
Mottaktkopplade versioner av referensbärvågor uppträder viide respektive referensingångsuttagen R, R'. Referensingångsuttaget R är direktkopplat till baserna i transistorerna 41 och 43 och är återfört till Jord via motståndet 36. Beferensingångsuttaget R' är direktkopplat till baserna hos transistorerna 40 och 42 och återfört till jord via motståndet 37. Såsom ett exempel uttas referensbärvågorna från en referensförstärkare (icke visad) som ger gensvar på utgångssignalen från förstärkarens mellanfrekvens- förstärkare. Referensförstärkaren kan exempelvis vara av typen som är visad i den ovannämnda broschyren från Philips.
Transistorernas 40 och 43 sammankopplade kollektorelektroder 454 038 6 . är via ett första belastningsmotständ 45 anslutna till +v-matnings- uttaget under det att transistorernas 41 och 42 sammankopplade kollektorelektroder är via ett andra belastningsmotstånd 46 för- bundna med +V-matningsuttaget. En videosignal med en första pola- ritet, varvid synkronisering sträcker sig i den positiva rikt- ningen, bildas över belastningsmotstândet 45 och kopplas till basen hos en NPN-emitterföljartransistor 51. En videosignal med - motsatt polaritet(med synkronisering sträckande sig i negativ riktning) bildas över belastningsmotstándet 46 och kopplas till basen hos en NPN-emitterföljartransistor 50. Kollektorerna hos emitterföljartransistorerna 50, 51 är direkt anslutna till +V- matningsuttaget. ' En spänningsdelare för den synk-positiva videosignalen bildas av ett par motstånd 53, 55 som är inkopplade i serie mellan tran- sistorns 51 emitter och Jord. En anpassningsspänningsdelare för den synk-negativa videosignalen bildas av ett par motstånd 52, 54 som är inkopplade i serie mellan transistorns 50 emitter och Jord.
De respektive utgángarna från spänningsdelarna är kopplade till komplementära ingångar hos en differentialförstärkare med NPN- transistorer 57, 59, varvid transistorns 57 bas är driven av den synk-positiva videosignalen som uppträder vid förbindningspunkten mellan motstånden 53 och 55 och transistorns 59 bas är driven av den synk-negativa videosignalen som uppträder vid förbindnings- punkten mellan motstånden 52 och 54. Ett motstånd 56 sammankopp- lar emittrarna hos transistorerna 57 och 59.
I en första såsom strömkälla tjänande NPN-transistor 60 är kollektorelektroden direktkopplad till förstärkartransistorns 59 emitter, vidare baselektroden kopplad till ett förspänningspoten- tialmatningsuttag Vb och emitterelektroden återförd till Jord via källmotstàndet 62. I en andra såsom strömkälla tjänande NPN- transistor 61 är kollektorelektroden direktkopplad till förstärkar- transistorns 57 emitter, baselektroden kopplad till förspännings- potentialmatningsuttaget Vb och emitterelektroden återförd till Jord via ett motstånd 63. Transistorns 59 kollektorelektrod är direktkopplad till +Vfmatningsuttaget under det att förstärkar- transistorns 57 kollektorelektrod är ansluten till +V-matnings- uttaget via ett belastningsmotstånd 58. g Förstärkartransistorns 57 kollektorelektrod är via seriekom- 454 038 7 _ binationen av motståndet 70 och den i riktning framåt förspända dioden 71 kopplad till baselektroden hos en NPN-emitterföljar- transistor 72 och via en kondensator 73 till transistorns 72 emitterelektrod. Transistorns 72 kollektor är direktkopplad till +V>matningsuttaget, medan transistorns 72 emitter är återförd till Jord via kollektor-emitterbanan hos den såsom strömkälla tjänande NPN-transistorn 76 i serie med ett motstånd 77. I ytter- ligare en såsom strömkälla tjänande NPN-transistor 74 är kollek- torelektroden ansluten till transistorns 72 baselektrod under det att emitterelektroden är återförd till Jord via motståndet 75.
Baselektroderna hos de såsom strömkälla tjänande transistorerna 74 och 76 är kopplade till förspänningspotentialmatningsuttaget vb. Återkoppling till differentialförstärkaren åstadkommes av en NPN-transistor 78 som är anordnad såsom en emitterföljare. varvid dess baselektrod är direktkopplad till följartransistorns 72 emitter, dess kollektorelektrod är direktkopplad till +V-matnings- uttaget och dess emitterelektrod är kopplad via motståndet 79 till den såsom strömkälla tjänande transistorns 60 emitter.
Emittern hos följartransistorn 72 är kopplad till ett video- signalutgångsuttag O via ett par kaskadkopplade emitterföljare.
Emittern hos följartransistorn 72 är direktkopplad till basen hos en PNP-emitterföljartransistor 80. Transistorns 80 kollektor- elektrod är direktkopplad till jord under det att transistorns 80 emitterelektrod är kopplad till +V>matningsuttaget via ett mostånd 81 och är direktkopplad till basen hos en NPN-emitterföljartransis- tor 82. Transistorns 82 kollektorelektrod är ansluten till +V- matningsuttaget via ett motstånd 83, under det att transistorns 82 emitterelektrod är kopplad till Jord via kollektor-emitterbanan hos den såsom strömkälla tjänande NPN-transistorn 84 i serie med motståndet 85. Den såsom källa tjänstgörande transistorns 84 bas är kopplad via motståndet 86 till förspänningspotentialmatnings- uttaget vb.Videosignalutgångsuttaget 0 är direktkopplat till transistorns 82 emitterelektrod.
Såsom exempel tjänande värden hos element i den i fig. 1 visade kretsen utförd 1 integrerad kretsform är angivna i tabellen nedan. 454 038 8 Motstånden 21, 24 3.5 kvhm Motstånden 22, 25 12 ohm Motstånden 32, 33 200 ohm Motståndet 35 555 ohm Motstånden 36, 37 4 kohm Motstånden 45, 46 . 5 kohm Motståndên S2, Sj 2,9 kohm Motstånden 54, 55 5 kohm Motståndet 56 1 kohm Motståndet 58 4 kohm Motståndet 62 650 ohm Motståndet 63 2,2 kobm Motståndet 70 4,5 kohm Kondensatorn 73 5 pF Motståndet 75 2,9 kohm Motståndet 77 3 kohm Motståndet 79 3,4 kohm Motståndet 81 7.3 kohm Motståndet 83 270 ohm Motståndet 85 400 ohm Motståndet 86 1 kohm Med de såsom exempel givna värdena 5 kohm för detektorbelast- ningsmotstånden 45, 46 samverkar belastningsmotstånden med de korresponderande läekkapacitanserna (som 1 figuren är represente- rade av kondensatorna Cl och C2), varvid man erhåller frekvens- selektiva kretsar som har avrullningar med brytpunkter som ligger 1 ett intervall mellan oa 15 och ca 20 MHz (dvs. över ett önskat videopassband på t.ex. 0-4,5 MHz men under den andra övertonen hos en såsom exempel tjänande bildbärvågsmellanfrekvens 45,75 _ MHz). Den frekvensselektiva kretsen som är bildad av förstärkar- belastningsmotståndet 51, som såsom ett exempel har värdet 4 kohm, 1 samverkan med den därtill hörande läokkapacitansen (som 1 figuren är representerad av kondensatorn C3) har ett likartat brytpunktläge. Detta gäller också för det aktiva filtret som är bildat av elementen 70, 71, 72, 73 1 samverkan med drivimpedan- sen för förstärkarutgångskretsen och läckkapaoitansen vid basen hos transistorn 72 (vilken läokkapaeitans är representerad av kondensatorn C4 1 figuren). Det aktiva filtret bidrar med en 454 038 9 måttlig gensvarförstärkning inom videopassbandets höga ände och nollgensvar 1 närheten av bildbärvågsmellanfrekvensen.
Den totala gensvarkarakteristiken som erhålls medelst den 1 fig. l visade anordningen för återvinning av videosignaler med de ovannämnda såsom exempel tjänande strömkretselementvärdena är áskådliggjord i kurvform 1 fig. 2 medelst kurvan R (som är upp- ritad halvlogaritmiskt).Sàsom framgår av kurvan R erhålls en gensvarminskning på ca 35 dB vid 45,75 Mhz. varjämte en gensvar- minskning större än 45 dB erhålls vid 185 MHz (den fjärde över- tonen till 45,75 Mhz). Gensvaret 1 det önskade videopassbandet är väsentligen plant. Spetsen i kurvan E åskådliggör verkan av det aktiva filtrets nollanordnande.
De förhållandevis stora värdena (t.ex. 5 kohm) hos detektor- belastningsmotstånden 45, 46 medför 1 samverkan med de angivna brytpunktlägena ett bidrag till att minska avgivningen av bild- bärvågsfrekvenskomposanten och fjärde övertonskomposanter till E+-ledaren som kopplar arbetspotentialkällan till den integrerade kretsen (jämfört med avgivningen som erhålls vid en konstruktion med större bandbredd). Dessa detektorbelastningsmotståndvärden skiftar också detektorutgångspotentialerna då ingen signal före- kommer längre bort från +V-potentialen och ökar detektorförstärk- ningen så att man erhåller en större videosignalutsvängning vid detektorutgångarna (varvid också nu en jämförelse görs med en konstruktion med större bandbredd). Ehuru en viss signalamplituds- förlust åtföljer nivåomkopplingen som åstadkommas av spännings- delarna för förstärkaringångarna är förstärkarens krav på spän- ningsförstärknirg relativt måttliga, och de kan lätt uppfyllas med hjälp av ett förstärkarbelastningsmotstandsvärde som är lämp- ligt för den angivna brytpunktens läge.
Ström som uttas av källtransistorn 74 genom det aktiva filt- rets motstånd 70 inför en nivåförskjutning av förstärkarutgångs- signalen, vilken förskjutning tillsammans med det av dioden 71 och bas-emitterbanan hos emitterföljartransistorn 72 åstadkomna 2Vbe- spänningsfallet medför att utgàngsvideosignalutsvängningen blir belägen i ett lämpligt intervall på avstånd från V4-potentialen.
Såsom ett exempel gäller att med en utsvängning av ca 1 volt mel- lan toppvitt och synktopp vid varje detektorutgång blir följden . av nivåförskjutningen och den resulterande förstärkningen som 454 038 10 införs därefter en nominell videoutgángssvängning vid uttaget 0 mellan ca 5,5 volt (toppvitt) och 2,5 volt (synktopp).
Under betingelser då ingen signal förekommer uttar transis- torerna 57 och 59 i differentialförstärkaren lika stora strömmar.
För att säkerställa att videosignalutsvängningar i svart rikt- ning inte driver transistorn 59 till spärrning ökar man den för den såsom strömkälla tjänande transistorn 60 disponibla strömmen från källmotstándet 62 med utsvängningar mot svart genom att man minskar strömmen som avlänkas av áterkopplingstransistorn 78 såsom gensvar på förstärkarens utgângspotentialfall. En tillräck- lig tillsatsström ställs till förfogande för att säkerställa att transistorn 59 förblir i strömledande tillstànd vid synktoppar (och bortom sådana). '

Claims (7)

454 038 ll, PATENTKRAV
1. l. Anordning i en televisionsmottagare som inkluderar en synkronvideodetektor för återvinning av sammansatta videosigna- ler, som upptar ett givet passband, från en mellanfrekvensin- gångssignal som innefattar modulerade bildbärvågor, vilken an- ordning är k ä n n e t e c k n a d av ett belastningsmotstând (H6) för nämnda detektor, vilket belastningsmotstånd tillsammans med därtill hörande läckkapacitans (C2) bildar en första frek- vensselektiv krets med en frekvensgensvarkarakteristik som före- ter en gensvaravrullning med ökning i frekvensen med en bryt- punkt vid en frekvens som är belägen mellan nämnda givna pass- band och den andra undertonen hos den modulerade ingångsvågens bildbärvågsmellanfrekvens; en videoförstärkare (57, 59) som är pâverkbar i beroende av signaler som uppträder över nämnda detektorbelstningsmotstånd, varvid videoförstärkaren har ett belastningsmotstånd (58) som tillsammans med därtill hörande läokkapacitans (C3) bildar en andra frekvensselektiv krets med en frekvensgensvarkarakteristik som företer en gensvaravrullning med ökning i frekvens med en brytpunkt vid en frekvens som är belägen mellan nämnda givna passband och den andra undertonen hos den modulerade ingångsvågens bildbärvågsmellanfrekvens; ett videosignalutgångsuttag (0): och ett aktivt lågpassfilter (70, 71, 72, 73) med en ingång som är påverkbar såsom gensvar på signaler som uppträder över förstärkarbelastningsmotståndet och en utgång som är kopplad till videosignalutgångsuttaget, varvid nämnda aktiva lågpassfilter har en frekvensgensvarkarakteristik som företer en gensvaravrullning med ökning i frekvens med en brytpunkt vid en frekvens som är belägen mellan nämnda givna passband och den andra undertonen hos den modulerande ingångs- vâgens bildbärvågsmellanfrekvens ooh som företer nollgensvar vid en frekvens i närheten av bildbärvågsmellanfrekvensen.
2. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e e k n a d därav, att det aktiva lågpassfiltrets (70-73) frekvensgensvarkarakte- ristik företer en gensvarförstärkning i närheten av den övre gränsen hos det givna passbandet.
3. Anordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e o k n a d därav, att videodetektorn (NO-H3), videoförstärkaren (57, 59) och det aktiva filtret (70-73) såsom aktiva organ endast utnytt- 454 058 12 jar transistorer av NPN-typ, varvid alla NPN-transistorerna är utförda i integrerad kretsform på ett gemensamt substrat.
4. Anordning enligt något av kraven 1-3, k ä n n e t e c k- n a d därav, att synkronvideodetektorn inkluderar en signal- multiplikator som är påverkbar i beroende av den mcdulerade mellanfrekvensbärvågsingàngssignalen och i beroende av referens- signaler härrörande från den modulerade mellanfrekvensbärvâgs- ingångssignalen, varvid nämnda signalmultiplikator är bildad av en grupp NPN-transistorer, varjämte belastningsmotståndet (46) för signalmultiplikatorn är inkopplad mellan de sammankopplade kollektorelektroderna hos ett par av nämnda NPN-signalmultipli- katortransistorer (Ål, 42) och ett positivt källuttag (+V); en spänningsdelare som inkluderar ett par delningsmotstånd (52, SU) som är inkopplade i serie mellan de sammankopplade kollektor- elektroderna och det negativa källuttaget; en differentialför- stärkare och nämnda videoförstärkarbelastningsmotstånd samt första (59) och andra (57) NPN-förstärkartransistorer med var sin bas-, emitter- och kollektorelektrod, varvid den första förstärkartransistorns baselektrod är ansluten till förbind- ningspunkten mellan delningsmotstânden, dess kollektorelektrod är ansluten till det positiva källuttaget och dess emitter- elektrod är strömledande likströmkopplad till den andra förstärkartransistorns emitterelektrod, varjâmte belastnings- motståndet för differentialförstärkaren är inkopplat mellan den andra förstärkartransistorns kollektorelektrod och det positiva källuttaget; och en nivâförskjutningskrets som inkluderar ett nivâförskjutningsmotstând (70) som är inkopplat i serie med kollektor-emitterbanan hos en normalt strömledande NPN-transis- tor (74) mellan den andra förstärkartransistorns kollektor- elektrod och ett negativt källuttag, varvid det aktiva lågpass- filtret inkluderar en kondensator (73) och en NPN-emitterföljar- transistor (72), vars baselektrod är kopplad via nämnda nivåför- skjutningsmotstånd till den andra förstärkartransistorns kollektorelektrod, vidare vars kollektorelektrod är förbunden med det positiva källuttaget och vars emitterelektrod är anslu- ten till ett videosignalutgångsuttag, varjämte emitterföljar- transistorn är via nämnda kondensator ansluten till den andra förstärkartransistorns kollektorelektrod. 454 038 13
5. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d därav, att belastningsmotstånden (46, 58), spänningsdelaren (S2, S4), differentialförstärkaren (57, 59), nivåförskjutningskretsen och det aktiva lågpassfiltret (72, 73) alla är utförda i integrerad kretsform på det gemensamma substratet.
6. Anordning enligt krav N eller 5, k ä n n e t e c k n a d av första (62) och andra (63) såsom strömkälla tjänande mot- stånd, en första såsom strömkälla tjänande NPN-transistor (60) med en baselektrod kopplad för mottagning av en förspännings- potential, en till emitterelektroden hos den första förstärkar- transistorn (59) kopplad kollektorelektrod och en via nämnda första såsom strömkälla tjänande motstånd kopplad emitter- elektrod till det negativa källuttaget, en andra såsom ström- källa tjänande NPN-transistor (61) med en baselektrod kopplad för mottagning av en förspänningspotential, en kollektorelektrod ansluten till den andra förstärkartransistorns (57) emitter- elektrod och en emitterelektrod kopplad via det andra såsom strömkälla tjänande motståndet till det negativa källuttaget, och en till strömavlänkning tjänande NPN-transistor (78) med en baselektrod kopplad till emitterföljartransistorns (72) emitter- elektrod, en kollektorelektrod kopplad till det positiva käll- uttaget (+V) och en emitterelektrod kopplad till den första såsom strömkälla tjänande transistorns (60) emitterelektrod, varvid den strömledande likströmförbindningen från den första förstärkartransistorns emitterelektrod till den andra förstär- kartransistorns emitterelektrod är utförd via ett motstånd (56).
7. Anordning enligt krav R, k ä n n e t e c k n a d därav, att de sammansatta videosignalerna uppträder över det förstnämn- da belastningsmotståndet (H6) med en given polaritet, att ytter- ligare ett belastningsmotstånd (45) för nämnda signalmultiplika- tor är inkopplat mellan de sammankopplade kollektorelektroderna hos ytterligare ett par av nämnda NPN-signalmultiplikatortran- sistorer (NO, H3) och det positiva källuttaget, varvid de sam- mansatta videosignalerna uppträder över nämnda ytterligare belastningsmotstånd med en motsatt polaritet mot nämnda givna polaritet, och att ytterligare en spänningsdelare, som inklude- rar ytterligare ett par delningsmotstånd (53, 55), är inkopplad i serie mellan de sammankopplade kollektorelektroderna hos 454 038 lll nämnda ytterligare par signalmultiplikatortransistorer (40, H3) och det negativa källuttaget, varvid baselektroden hos den andra förstärkartransistorn (57) är kopplad till förbindningspunkten för nämnda ytterligare par delningsmotstând (53, 55). ß
SE8203277A 1981-06-03 1982-05-26 Anordning for atervinning av videosignaler i en tv-mottagare SE454038B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/270,019 US4367491A (en) 1981-06-03 1981-06-03 Video signal recovery system

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8203277L SE8203277L (sv) 1982-12-04
SE454038B true SE454038B (sv) 1988-03-21

Family

ID=23029555

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8203277A SE454038B (sv) 1981-06-03 1982-05-26 Anordning for atervinning av videosignaler i en tv-mottagare

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4367491A (sv)
JP (3) JPS583379A (sv)
KR (1) KR880001554B1 (sv)
AT (1) AT386308B (sv)
AU (1) AU554757B2 (sv)
CA (1) CA1185356A (sv)
DE (2) DE3221000A1 (sv)
ES (1) ES8304393A1 (sv)
FI (1) FI76467C (sv)
FR (1) FR2507417B1 (sv)
GB (1) GB2100946B (sv)
IT (1) IT1151258B (sv)
SE (1) SE454038B (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4367491A (en) * 1981-06-03 1983-01-04 Rca Corporation Video signal recovery system
US5410745A (en) * 1993-05-20 1995-04-25 Motorola, Inc. Detector and video amplifier

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3577008A (en) * 1969-01-22 1971-05-04 Rca Corp Automatic frequency control apparatus
US3742130A (en) * 1971-08-06 1973-06-26 Gen Electric Television receiver incorporating synchronous detection
GB1473299A (en) * 1973-08-13 1977-05-11 Rca Corp Feedback amplifier
US4052673A (en) * 1976-08-30 1977-10-04 Rca Corporation Combined controlled oscillator and frequency multiplier
JPS6049372B2 (ja) * 1978-03-30 1985-11-01 ソニー株式会社 テレビジヨン受像機
US4253118A (en) * 1979-07-02 1981-02-24 Zenith Radio Corporation Synchronous detection system
US4367491A (en) * 1981-06-03 1983-01-04 Rca Corporation Video signal recovery system
JPH0435951A (ja) * 1990-05-31 1992-02-06 Matsushita Electric Ind Co Ltd スクリーン印刷装置

Also Published As

Publication number Publication date
JPH03187586A (ja) 1991-08-15
FI76467C (sv) 1988-10-10
JPS583379A (ja) 1983-01-10
IT1151258B (it) 1986-12-17
ATA214682A (de) 1987-12-15
FR2507417A1 (fr) 1982-12-10
JPH0514471B2 (sv) 1993-02-25
AU8435882A (en) 1982-12-09
AT386308B (de) 1988-08-10
AU554757B2 (en) 1986-09-04
DE3250018C2 (sv) 1990-06-13
ES512584A0 (es) 1983-02-16
FR2507417B1 (fr) 1987-08-21
DE3221000A1 (de) 1982-12-23
FI76467B (fi) 1988-06-30
ES8304393A1 (es) 1983-02-16
US4367491A (en) 1983-01-04
JPH0435951B2 (sv) 1992-06-12
KR880001554B1 (ko) 1988-08-20
JPH0670257A (ja) 1994-03-11
KR840001035A (ko) 1984-03-26
IT8221624A0 (it) 1982-06-01
CA1185356A (en) 1985-04-09
DE3221000C2 (sv) 1990-04-26
JP2509130B2 (ja) 1996-06-19
SE8203277L (sv) 1982-12-04
GB2100946A (en) 1983-01-06
GB2100946B (en) 1984-09-05
FI821891A0 (fi) 1982-05-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4118731A (en) Video amplifier with suppressed radio frequency radiation
US3366889A (en) Integrated electrical circuit
US3497824A (en) Differential amplifier
US4402029A (en) Protective circuit for output transformer-less circuit
US2760007A (en) Two-stage transistor feedback amplifier
US4357578A (en) Complementary differential amplifier
US4035840A (en) Television display apparatus having a video amplifier
SE454038B (sv) Anordning for atervinning av videosignaler i en tv-mottagare
US3733559A (en) Differential amplifier
JPS6141442B2 (sv)
US4365206A (en) Differential amplifier
US2916565A (en) Degenerative feedback transistor amplifier
US4038681A (en) Chroma-burst separator and amplifier
US4342005A (en) Television intermediate frequency amplifier with feedback stabilization
GB1450959A (en) Signal limiter
US3908170A (en) Hybrid video amplifier
US3706936A (en) Selectively switched multi purpose electrical filter
US3072860A (en) Transistor amplifier
PL89521B1 (sv)
US4097815A (en) Amplifying circuit
US2261787A (en) Amplifier
US4114109A (en) Amplifying circuit
US3512098A (en) Transistor electrical circuit with collector voltage stabilization
US3673515A (en) Emitter electrode current controlled amplitude modulator
US2401458A (en) Automatic gain control

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8203277-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8203277-2

Format of ref document f/p: F