SE453618B - Anordning for aterstellning av indikeringsdon - Google Patents

Anordning for aterstellning av indikeringsdon

Info

Publication number
SE453618B
SE453618B SE8503820A SE8503820A SE453618B SE 453618 B SE453618 B SE 453618B SE 8503820 A SE8503820 A SE 8503820A SE 8503820 A SE8503820 A SE 8503820A SE 453618 B SE453618 B SE 453618B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
rail
shuttle
indicators
permanent magnet
electromagnet
Prior art date
Application number
SE8503820A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8503820L (sv
SE8503820D0 (sv
Inventor
R Eriksson
G Hammarlund
L-E Sundqvist
Original Assignee
Asea Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Asea Ab filed Critical Asea Ab
Priority to SE8503820A priority Critical patent/SE453618B/sv
Publication of SE8503820D0 publication Critical patent/SE8503820D0/sv
Priority to DE8686110927T priority patent/DE3667217D1/de
Priority to EP86110927A priority patent/EP0213449B1/en
Priority to US06/895,939 priority patent/US4774509A/en
Priority to CA000515977A priority patent/CA1260104A/en
Publication of SE8503820L publication Critical patent/SE8503820L/sv
Publication of SE453618B publication Critical patent/SE453618B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B5/00Visible signalling systems, e.g. personal calling systems, remote indication of seats occupied
    • G08B5/22Visible signalling systems, e.g. personal calling systems, remote indication of seats occupied using electric transmission; using electromagnetic transmission
    • G08B5/24Visible signalling systems, e.g. personal calling systems, remote indication of seats occupied using electric transmission; using electromagnetic transmission with indicator element moving about a pivot, e.g. hinged flap or rotating vane
    • G08B5/26Visible signalling systems, e.g. personal calling systems, remote indication of seats occupied using electric transmission; using electromagnetic transmission with indicator element moving about a pivot, e.g. hinged flap or rotating vane with reset means necessitating a separate operation to return the indicator element

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Audible And Visible Signals (AREA)
  • Illuminated Signs And Luminous Advertising (AREA)
  • Displays For Variable Information Using Movable Means (AREA)
  • Train Traffic Observation, Control, And Security (AREA)
  • Devices For Indicating Variable Information By Combining Individual Elements (AREA)

Description

25 30 453 618 ringslindning) eller en magnetisk puls. Dessa don visar och bibehåller det indikeringstillstând som den senast pâlagda pulsen har åtstadkommit. Då orsa ken till tillståndsändringen har undersökts och eventuella fel har åtgärdats skall indikeringsdonet återställas.
Denna uppfinning omfattar en anordning för att med ett enkelt handgrepp mekaniskt kunna återställa ett valfritt antal indikeringsdon.
TEKNIKENS STÃNDPUNKT, PROBLEM Kravet att indíkeringsdonet skall ha minne utesluter i princip användning av lampor och lysdioder för detta ändamål. Minnesfunktionen kräver att indikeringsdonet i huvudsak är utformat som ett relä med flagga eller som en elektromagnet med järnkärna och magnetiseringslindning och med någon form av permanentmagnetiserad 1800 roterbar indikeringsskiva. Denna uppfinning _ hänför sig till en anordning enligt det senaste alternativet, dvs där man har indikering med en roterbar skiva som då den ena sidan vänder uppåt/utåt anger opâverkat tillstånd och som efter en aktiveringspuls vänder den andra indikerande sidan uppåt/utåt. För att lätt kunna särskilja de två tillstån- den används starkt kontrasterande färg på de två sidorna. Även då elektromagneten icke är magnetiserad med hjälp av ström i någon lindning finnes magnetism kvar i elektromagneten i form av remanens. Där- vid kommer nordpolen hos den på den roterande skivan sittande permanent- magneten att dras mot elektromagnetens av remanens betingade sydpol och vice versa.
Från ett icke indikerande tillstånd aktiveras donet och indikerar en till- ståndsändríng hos det övervakade objektet då elektromagneten magnetiseras med hjälp av en strömpuls i magnetens lindning. Lindnings- och strömrikt- ning förutsättes då vara sådana, att elektromagnetens magnetiska poler byter polaritet relativt den remanens som finnes. Därvid vrides skivan 1800 och visar uppåt/utåt den sida som anger att en tillståndsändring har skett. På grund av den remanens som finnes i elektromagneten även efter det att indikeringsströmpulsen har förklingat kommer skivan att stanna kvar i det indikerande läget, dvs man har en fungerande minnesfunktion.
Det finnes ett flertal tillverkare av indikeringsdon som utnyttjar den beskrivna principen, bl a Ferranti-Packard och Sasse. 10 20 25 30 35 a 453 618 Ãterställning av donet till icke indikerande läge sker antingen genom att en strömpuls med motsatt polaritet ledes genom den aktiverande lindningen, varvid elektromagnetens magnetiska polers polaritet växlas eller att ström- pulsen ledes genom en egen återställningslindning.
Detta förfarande förutsätter dock att ström finnes tillgänglig för åter- ställning, vilket i flera tillämpningar inte är fallet, exempelvis där LS- batteri saknas. Om t ex indikeringen avser indikation av ett fel på kraft- nätet kopplas ju som regel felbehäftad del bort. Det kan 1 sådana fall vara önskvärt att återställa indikeringsdonet innan felavhjälpande åtgärder sätts in för att t ex se om felet har försvunnit vid en återinkoppling, för att kunna se eventuella följdfel osv.
Problemet med att kunna återställa indikeringsdonet då ingen ström finnes tillgänglig för återställande har funnits länge. För enstaka indikerings- don har detta lösts på så sätt, att en relativt kraftig permanentmagnet har byggts in i ett hölje innefattande indikeringsdon och manuellt manöver- organ för permanentmagneten. Genom att föra permanentmagneten, vars poler är orienterade med motsatt polaritet relativt den remanenta magnetiska polaritet som finnes i elektromagneten efter att ha strömpulsaktiverats, förbi eller över elektromagneten, omagnetiseras denna varvid även indike- ringsskivan vrides 1800 och donet visar icke påverkat tillstånd.
På marknaden befintliga manuella permanentmagnetiska återställningsanord- ningar har dock vissa begränsningar och medför problem 1 flera avseenden: - De finnes enbart integrerade med índikeríngsdonet, dvs varje don har en egen ommagnetiseringsenhet.
- Befintliga indikeringsdon med manuell magnetisk återställning kan inte i alla riktningar monteras intill varandra, eftersom den ingående perma- nentmagneten för återställning har så hög magnetisk energi, att dess fält kan påverka intilliggande indikeringsdon.
~ Dessa integrerade konstruktionslösningar är väsentligt mera utrymmes- krävande än enbart ett indikeringsdon.
- Detta sammantaget medför att nödvändigt utrymme för ett antal indikerings- don med magnetisk återställning blir väsentligt större än för samma an- tal av indíkeringsdon utan återställningsanordning.
- Krav på kompakta integrerade systemlösningar där indikeringsdon med manu- ell magnetisk återställning ingår, går sålunda ej att uppfylla.
UI 453 618 u - Kostnadsmässigt flerfaldigas priset på ett indíkeringsdon med manuell magnetisk återställningsmöjlighet relativt ett don med enbart indikerande funktion.
- Det finnes för närvarande på marknaden inga konstruktionslösningar där man med ett enkelt handgrepp snabbt kan återställa ett större valfritt antal indikeringsdon.
Det finnes sålunda ett stort behov av och önskemål om att få fram en anord- ning som både funktionellt, utrymmesmässigt och kostnadsmässigt är bättre än befintliga konstruktioner.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN, FÖRDELAR Uppfinningen utgör en anordning i form av en skena tillverkad i något omag- netiskt och transparent material med en specialformad profil för den till- tänkta funktionen. ökenan skall ha en sådan profil och sådan längd att önskat antal indikeringsdon kan monteras bredvid varandra i skenans längd- riktning. Skenan skall dessutom utformas så att en skyttel skall kunna vara i ingrepp med samt styras av och glida på skenan i dess längdriktning.
Skytteln skall förses dels med en permanentmagnet och dels med polbleck av mjukmagnetiskt material. Den magnetiska delen i skytteln skall monteras så att den tillsammans med kärnan i indikeringsdonets elektromagnet bildar en magnetisk krets med så litet luftgap som möjligt mellan kärnans ben hos elektromagneten och omgivande polbleck i skytteln. Normalt är skytteln stationerad i skenans ena ände där skenan är försedd med en gavel med en mjukjärnsdel utformad så att skytteln får ett parkeringsläge. Därvid kommer permanentmagnetèns flöde att riktas så att avståndet som behövs för att förhindra ofrivillig påverkan på indikeringsdonen minimeras. Detta medför också att skytteln är låst i parkeringsläge på grund av attraktíonskrafter så att chocker och vibrationer inte kan få skytteln att återställa indike- ringsdonen.
Genom att låta skytteln glida på skenan och på detta sätt passera samtliga indikeringsdon kan samtliga indikeringsdon återställas och eventuellt för- bli kvar i ett återställt läge. Detta åstadkommes genom att skyttelns permanentmagnet är monterad med en sådan polorientering att den remanens som blir kvar i elektromagnetens kärna efter att skytteln har passerat indikeringsdonen har sådan riktning, att indikeringsskivan vrides så att donet visar opåverkat läge. f-A F! 10 15 20 25 30 s 453 618 Aktivering av indikeringsdonen sker som omtalat tidigare genom att en ström- puls får passera elektromagnetens lindning. Det förutsättes då att lindnings- och strömriktning är sådana att de tillsammans ger en ommagnetisering av elektromagnetens polkärna relativt den remanens som finnes kvar efter åter- ställning, varvid indikeringsskivan kommer att vända sig och visa påverkat läge.
Fördelarna med en sådan konstruktion för återställande av ett flertal indi- keringsdon är flera och uppenbara.
- Samtliga don ingående i ett montage av ett valfritt antal indikeringsdon kan med ett enkelt handgrepp återställas.
- En kompakt konstruktion medges.
- Skenan kan tillverkas och kapas till önskade längder alltefter hur många indikeringsdon som kan bli aktuella för montage.
- Skenans gavlar är oberoende av skenlängd eller antal indikeringsdon.
BESKRIVNING AV RITNINGSFIGURER Figur 1 visar ett snitt genom en skena, skyttel och indikeringsdon.
Figur 2 visar en skena med ett antal indikeringsdon, skyttel och ändgavlar sedda uppifrån/framifrån.
RBDOGÖRELSE FÖR UTFÖRINGSFORMER En anordning enligt uppfinningen kan utformas som det framgår av figurerna 1 och 2. Anordningen består av en skena 1 tillverkad i något transparent och omagnetiskt material med en profil så att en skyttel 2 alltid finnes i ingrepp med skenan på ett sådant sätt, att skytteln med ett enkelt hand- grepp kan skjutas över de i skenan monterade indikeringsdonen 3, U, 5, 6, 7. Indikeringsdonet omfattar som tidigare omtalat en elektromagnetmed kärna 8 och lindning 9 samt den 1800 vridbara med permanentmagnet försedda indi- keringsskivan 10. Som det i övrigt framgår av figur 2 är kärnan i indike- ringsdonets elektromagnet riktad med H50 lutning relativt skenans längd- axel och indikeringsskivan är lagrad 900 i förhållande till elektromagnetens kärna.
Skytteln 2 är försedd med en permanentmagnet 11 och med polbleck 12 och 13 av mjukjärnmagnetiskt material. 455 618 6 Skenan är vidare försedd med två ändgavlar 1H och 15, varav gaveln 14 har en mjukjärnsdel 16, varvid skenan vid denna gavel kommer att fungera som ett parkeringsläge för skytteln. Därvid kommer även som omtalat risken för att eventuellt fält från permanentmagneten skall kunna påverka indikerings- donen att minimeras.
På grund av attraktionskraften mellan skyttelns permanentmagnet och änd- gavelns 1fl mjukjärnsdel 16 erhålles som omtalat tidigare även chock- och vibrationslåsning av skytteln.
Skenans och anliggande delar av skyttelns profil kan självfallet utformas på mångahanda olika sätt. Det viktigaste är att skytteln finnes i ett stadigt ingrepp med skenan, dock på ett sådant sätt, att den med ett enkelt handgrepp lätt kan skjutas på skenan och styras så att skytteln ej kärvar och låses fast i skenan. Det kommer därför att ställas stora krav på tole- rans och tillverkning för att fullgod funktion skall kunna säkerställas.
Beroende på aktuell applikation kan behovet av antal indikeringsdon vari- era. Avpassning av skenlängd sker då enkelt genom att skenan kan kapas till önskad längd.
Kravet på transparent material i skenan gäller strängt taget enbart för den del av skenan som ligger över indikeringsdonens vridbara SKiV0P, dvs i stort den del av skenan som ligger mellan skyttelns permanentmagnet och de i skenan inbyggda indikeringsdonen, dvs skenans mittdel 17 enligt fig 1.
Flera alternativa konstruktionslösningar står till buds för att kunna göra indikeringsskivorna tillgängliga. Ett alternativ är att göra skenan av icke transparent material och sedan bearbeta bort så mycket av skenans mittdel 17 att indikeringsskivorna blir tillgängliga för inspektion. Den bortbearbetade öppningen mellan indikeringsdon och skyttel kan täckas av en transparent skiva som limmas eller på annat sätt fästes på skenan. En annan alternativ konstruktionslösning är att skenan utgörs av tre delar, varav två är sidodelar som utgör styrprofil samt en transparent mittdel 17.
Sidodelarna, vilka samtliga hålles samman av gavlarna 1U och 15, kan då tillverkas i icke transparent material. Sammanfogningen kan ske med lim- ning eller på annat motsvarande sätt som ger en fullgod konstruktion.

Claims (5)

453 618' PATENTKRAV
1. Anordning för återställning av indíkeringsdon (3, U, à, 6, 7), vilka don innehåller en elektromagnet med en kärna (8) med polben, en magnetise- ringslindning (9) samt en med permanentmagnet försedd 1800 vridbar indike- ringsskiva (10). Anordningen omfattar en skena (1) i vilken indikerings- donen är anordnade bredvid varandra i skenans längdriktning samt en skyttel (2) och är k ä n n e t e c k n a d a v att skytteln är i ingrepp med och förskjutbar på skenan och att skytteln innefattar dels en permanentmagnet (11) och dels polbleck (12, 13) av mjukmagnetiskt material så anordnade att en magnetisk krets bildas med skyttelns permanentmagnet och med polblecken överlappande kärnans ben hos varje índikeringsdons elektromagnet.
2. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d a v att skena och skyttel är tillverkade av omagnetiskt material.
3. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d a v att skenan har en mellandel (17) tillverkad av transparent material.
4. N. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d a v att skenan är anordnad med två ändgavlar (1U, 15).
5. Anordning enligt patentkrav 1 och Å, k ä n n e t e c k n a d a v att en av ändgavlarna (14) är anordnad med en mjukmagnetisk del (16) så att då skytteln är parkerad vid dess ändgavel en praktiskt taget sluten magnetisk krets bildas av ändgavlarnas mjukmagnetíska del och skyttelns permanentmagnet och polbleck.
SE8503820A 1985-08-15 1985-08-15 Anordning for aterstellning av indikeringsdon SE453618B (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8503820A SE453618B (sv) 1985-08-15 1985-08-15 Anordning for aterstellning av indikeringsdon
DE8686110927T DE3667217D1 (de) 1985-08-15 1986-08-07 Rueckstelleinrichtung fuer eine anzeige.
EP86110927A EP0213449B1 (en) 1985-08-15 1986-08-07 Device for resetting indicators
US06/895,939 US4774509A (en) 1985-08-15 1986-08-13 Reset device for indicator
CA000515977A CA1260104A (en) 1985-08-15 1986-08-14 Reset device for indicator

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8503820A SE453618B (sv) 1985-08-15 1985-08-15 Anordning for aterstellning av indikeringsdon

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8503820D0 SE8503820D0 (sv) 1985-08-15
SE8503820L SE8503820L (sv) 1987-02-16
SE453618B true SE453618B (sv) 1988-02-15

Family

ID=20361105

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8503820A SE453618B (sv) 1985-08-15 1985-08-15 Anordning for aterstellning av indikeringsdon

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4774509A (sv)
EP (1) EP0213449B1 (sv)
CA (1) CA1260104A (sv)
DE (1) DE3667217D1 (sv)
SE (1) SE453618B (sv)

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA716727A (en) * 1959-05-23 1965-08-24 Schalkwijk Jan Visual indicating device
US3025512A (en) * 1959-07-01 1962-03-13 Gen Railway Signal Co Changeable indicators for display devices
US3140553A (en) * 1960-08-24 1964-07-14 Ferranti Ltd Magnetically operated sign
US3267595A (en) * 1963-06-05 1966-08-23 Levy Display unit
US3267455A (en) * 1963-09-25 1966-08-16 Gen Precision Inc Pulse scanned reflective display
US3303494A (en) * 1964-02-03 1967-02-07 Ferranti Packard Ltd Magnetically operated signs
US3636556A (en) * 1969-05-20 1972-01-18 Gen Time Corp Electromagnetic indicator operated by coil and permanent magnet means
US3591939A (en) * 1969-08-04 1971-07-13 Peripheral Data Machines Inc Bistable display device with sequential actuator
US3624647A (en) * 1969-12-04 1971-11-30 Ferranti Packard Ltd Translatable display sign
US3648269A (en) * 1970-07-16 1972-03-07 Ferrofluidics Corp Magnetic fluid display device
US3704462A (en) * 1970-09-21 1972-11-28 Miniature Elect Components Manually resettable electromagnetic indicators
US3813673A (en) * 1972-06-26 1974-05-28 Trans Lux Corp Display panel
US3820047A (en) * 1973-02-12 1974-06-25 P Juhnke Magnetic annunciator or signal device for control panels
US4115941A (en) * 1977-03-07 1978-09-26 American Sign & Indicator Corporation Display and reset apparatus
JPS5849870B2 (ja) * 1978-05-23 1983-11-07 日方 若竹 表示装置
GB2045991B (en) * 1979-04-06 1982-12-08 Salam H P A Matrix display device
US4328492A (en) * 1979-09-06 1982-05-04 Tadeusz Bobak Automatic display system and process
JPS5714888A (en) * 1980-07-01 1982-01-26 Wakatake Giken Yuugen Display panel
FR2487098A1 (fr) * 1980-07-18 1982-01-22 Vandeputte Fils & Cie Dispositif de visualisation de donnees
JPS5898776A (ja) * 1981-12-07 1983-06-11 若竹 雅之 表示素子及びこれを使用した表示装置
US4616221A (en) * 1984-01-19 1986-10-07 Nei Canada Limited Electromagnetic display
US4675476A (en) * 1984-10-11 1987-06-23 Nec Corporation Magnetophoresis type display and graphic input/output device using the same

Also Published As

Publication number Publication date
CA1260104A (en) 1989-09-26
EP0213449A1 (en) 1987-03-11
SE8503820L (sv) 1987-02-16
SE8503820D0 (sv) 1985-08-15
EP0213449B1 (en) 1989-11-29
US4774509A (en) 1988-09-27
DE3667217D1 (de) 1990-01-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4495489A (en) Fault indicator with improved flag indicator assembly
CA2120805C (en) Faulted circuit indicator
EP1565755B2 (de) Positionsdetektor
CN101030507B (zh) 释放型电磁装置
US20150085625A1 (en) Stepping motor and timepiece provided with stepping motor
US3375510A (en) Means for indicating the passage of a fault current along a conductor
US3375512A (en) Power-off indicator
JPS634182B2 (sv)
CN103818566B (zh) 一种三轴磁力矩器的模块化制作方法
EP1046216B1 (en) Aircraft landing light apparatus with magnet brake
US2585974A (en) Electrical indicating device
SE453618B (sv) Anordning for aterstellning av indikeringsdon
US3680083A (en) Three position electromagnetic indicator
US20190096557A1 (en) Bi-stable pin actuator
US2771572A (en) Polarized self-neutralizing servomotor
US3140431A (en) Magnetic visual indicating device
US3027499A (en) Electromagnetic system
US2203888A (en) Electrical relay
CN209051580U (zh) 一种无人机引导降落并固定的装置
JPH10336976A (ja) 回転電機の着磁装置
DE2146659B2 (de) Bistabiler elektromagnetischer Anzeiger
USRE24943E (en) Electrically controlled magnetic movement
US4733231A (en) System for displaying a segment, primarily for use in a remote-controlled digital display
US4224752A (en) Electromagnetic annunciator
US2181803A (en) Remote indicator

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8503820-6

Effective date: 19940310

Format of ref document f/p: F