SE453519B - Forfarande for elektrolytisk utfellning av metaller med anvendning av en elektrolyscell med ett flertal elektroder samt elektrolyscell for utforande av forfarandet - Google Patents

Forfarande for elektrolytisk utfellning av metaller med anvendning av en elektrolyscell med ett flertal elektroder samt elektrolyscell for utforande av forfarandet

Info

Publication number
SE453519B
SE453519B SE8100227A SE8100227A SE453519B SE 453519 B SE453519 B SE 453519B SE 8100227 A SE8100227 A SE 8100227A SE 8100227 A SE8100227 A SE 8100227A SE 453519 B SE453519 B SE 453519B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
electrodes
cell
electrode
current
electrolytic
Prior art date
Application number
SE8100227A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8100227L (sv
Inventor
E G Baggio
C J Krauss
Original Assignee
Cominco Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cominco Ltd filed Critical Cominco Ltd
Publication of SE8100227L publication Critical patent/SE8100227L/sv
Publication of SE453519B publication Critical patent/SE453519B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C7/00Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells
    • C25C7/06Operating or servicing
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C1/00Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of solutions
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S204/00Chemistry: electrical and wave energy
    • Y10S204/07Current distribution within the bath

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)

Description

453 519 i 2 är beroende av ett antal faktorer, Med elektroderna sålunda anord- nade med samma mellanrum längs cellens längd, anses det i allmänhet att den till cellen tillförda strömmängden är jämnt fördelad mellan cellens elektroder. På detta sätt kan ett medelvärde på strömtät- heten i cellen lätt beräknas.
Inriktningen av elektroderna i sådana elektrolysceller är av avse- värd betydelse. Om elektroderna är oriktigt inriktade, kan elektrod- skevning, korrosion och kßrtšhfiïüflg alltsammans inträffa, resulte- rande i i-förtid kort elektrodlivslängd och också i en förlust av strömeffektivitet. Många anordningar har utvecklats för att säker- ställa att elektroderna är både korrekt åtskilda och riktigt in- riktade. Sådana anordningar är av en stor mångfald konstruktioner.
Typiska exempel återfinns i följande amerikanska patent nr 1206963, l206964, 1206965, 1276208, 2ll5004, 2443112, 3579431,-3697404, 3997421 och 4035280.
I de två sistnämnda patenten beskrivs en spolformad, skârförsedd kontaktskena och anoddistansklämmor, vilka, när de används i för- bindelse med lämpliga elektroder, åstadkommer en stabil, tredimen- sionell gruppering av elektroder och katoder i elektrolysceller. Även när fullgoda försiktighetsmått vidtagits för att säkerställa både korrekt inriktning och korrekt åtskiljande av elektroderna, möter man emellertid fortfarande elektriska svårigheter. Man stöter på kortslutning mellan elektroder, överhettning av elektroder, de- formation av elektroder och andra därav följande problem, som leder till förluster av både strömeffektivitet och produktivitet. I ett extremt fall kan kortslutning leda till begränsad smältning av elektroder.
Det har nu observerats att ojämförligt flertalet elektrodfel in- träffar vid ändelektroderna vid varje ände av en konventionell cell, oberoende av om dessa elektroder är katoder(vüdelektrolytisk raffinering) eller anoder(vid elektrolytisk metallutvinning). Sär- skilt har det iakttagits att strömmen mellan ändelektroderna och den närmast närbelägna elektroden, oberoende av om ändelektroderna är katoder (vid elektrolytisk raffinering) eller anoder (vid elektro- lytisk metallutvinning) är större än genomsnittsströmmen mellan alla elektroder i cellen. Det har vidare iakttagits att skillnaden ._ .-.WW .. ,_,_ __, 455 519 i ström mellan ändelektroderna och de närmast närbelägna elektro- derna och genomsnitsströmmen mellan alla elektroderna kan vara be* tydande, varvid den kan variera från 10% högre upp till omkring % högre. ; På grund av denna ström som är högre än genomsnittsströmmen, har ändelektroderna en större tendens än genomsnittet att deformeras och kortslutas. Likaså tenderar ändelektrodkontakterna och isola- torerna också att överhettas, när kortslutning inträffar, eftersom de då leder avsevärt mera ström än deras dimensionerade strömbelast- ning. Denna ström vid ändelektroderna i cellen, som är högre än genomsnittsströmmen, har sålunda observerbara effekter utanför cellen. Strömmen mellan elektroderna hos paren av ändelektroder, som är högre än genomsnittsströmmen, förorsakar också problem i cellen. Strömmen, som är högre än genomsnittsströmmen, resulterar i en strömtäthet vid dessa elektroder, som är högre än genomsnitts- strömtätheten, vilket i sin tur leder till en ökad förekomst av elektriska kortslutningar mellan ändelektroderna och deras närmaste grannelektroder. Problemen tenderar då att bli självproducerande, varvid dessa kortslutningar ej enbart begränsar den galvaniska be- läggningstiden, utan också, i ett kedjekontaktsystem, ytterligare ökar strömmängden vid celländarna. Dessa kortslutningar påverkar också spänningsfallet i systemet och gör det mindre vid ändarna än över resten av cellen, vilket åter ökar strömmen vid ändarna, varvid sålunda kortslutning, deformering och förlust av cellverk- ningsgrad påskyndas.
Vi har nu upptäckt att om överskottsströmmen eller strömtätheten .mellan ändelektroderna elimineras, kan majoriteten, så mycket som 90% av det totala antalet, av kortslutningar och fel vid celländ- elektroderna elimineras. Vidare har vi också upptäckt att denna överskottsström kan elimineras genom den enkla åtgärden att öka ändelektrodernas avstånd från deras närmaste grannar.
Denna uppfinning anvisar sålunda ett förfarande för elektro- lytisk utfällning av metaller med användning av en elektrolys- cell, innehållande en elektrolyt, i vilken ett flertal elekt- roder, bestående av växelvis och på väsentligen lika inbördes avstånd anordnade anoder och katoder är nesänkta, varvid anoderna respektive katoderna är oberoende anslutna till en elektrisk energikälla, vid vilket förfarande strömmen ," W. .WWw_ , _ 'WW“ IIIIIIII I. “I*lIIIIIIIII“II' lIIIIuIIuIIIWI*U“ '453 519 4 mellan åtminståne en ändelektrod och dess närmaste grannelektrod regleras till ett önskat värde genom avståndet mellan ändelektroden och dess närmaste grannelektrod ökas till ett värde, som är högre än värdet mellan resten av elektroderna i cellen.
Strömmen mellan båda ändelektroderna och deras närmaste grann- elektroder regleras företrädesvis till ett önskat värde genom ökning av de båda öndelektrodernas avstånd från deras närmaste grannelektroder till ett värde, som är högre än det mellan resten av elektroderna i cellen. Lämpligen är avståndsökningen densamma vid cellens båda ändar.
Helst ökas ändelektrodernas avstånd relativt deras närmaste grann- elektroder till ett värde, som är dubbla värdet på avståndet mellan resten av elektroderna.
I en alternativ utföringsform är ändelektrodernas avstånd relativt deras närmaste grannar ökat tills värdet på strömmen mellan änd- elektroderna och deras närmaste grannar inte är större än, och före- trädesvis mindre än, genomsnittsvärdet på strömmen mellan alla , elektroderna i cellen.
På detta enkla sätt är det möjligt att styra strömmen, och således strömtätheten, mellan ändelektroderna till ett värde, vid vilket elektrodfel på grund av deformation, kortslutning och överhettning inte inträffar oftare vid cellens ändar än vid varje annan plats i cellen. ökningen i ändelektrodernas avstånd från deras närmaste grannar kan utföras på flera sätt. Om cellens dimensioner tillåter kan den första och sista elektroden helt enkelt flyttas i sidled bort från deras närmaste grannelektroder för att åstadkomma det önskade, bredare mellanrummet. Alternativt, om utrymmesbegränsningar ej tillåter sidoförskjutning, kan det erforderliga utrymmet uppnås genom att åtminstone ett par elektroder borttas (dvs. åtminstone en anód och åtminstone en katod) från gruppen. Vid âterplacering av gruppen centralt i cellen kommer tillräckligt utrymme då att bli kvar vid celländarna för att uppnå det önskade, ökade mellan- rummet. Det skall noteras att reducering av antalet elektroder i cellen ej nödvändigtvis resulterar i en produktivitetsförlust. v -~ \vr-~ ï' Varje förlust, som teoretiskt skulle följa av detta elektrodav- lägsnande, ersätts i allmänhet gott och väl av den verkliga ök- ningen i celleffektivitet, som är möjlig med det lägre antalet elektroder. Allmänt finner man att cellen kan drivas med högre strömtäthet.
I de flesta anläggningar för elektrolytisk metallutvinning och elektrolytisk raffinering bestäms, såsom noterats ovan, elektrod- avståndet och -inriktningen av det sätt, på vilket elektroderna är uppburna i cellen. Ett typiskt exempel är den i den amerikanska patentskriften 4035280 beskrivna spolliknande kontakten som nämnts tidigare. När anordningar av detta slag används, upphör det att vara möjligt att variera ändelektrodaams avstånd från deras närmaste grannar med små storlekar, utan omfattande modifikation av kontakt- skenorna, etc. Vidare är sådana modifieringar av cellanordningen i allmänhet ej särskilt praktiska eller användbara. Den praktiska, och vanligen enda, tillgängliga ökningen, som kan göras, är att variera avståndet mellan ändelektroden och dess närmaste grann- elektrod i multiplar av den mellan resten av elektroderna använda avståndsenheten. Om flertalet elektroder sålunda är åtskilda med 4,5 cm intervall, blir det tillgängliga mellanrummen för ändelektro- derna 4,5 cm, 9 cm, 13,5 cm.osv. Man har funnit att fördubbling av mellanrummet kan resultera i att strömmen mellan en ändelektrod och dess granne blir lägre än medelvärdet på strömmen mellan alla elektroderna i cellen. Denna fördubbling, som i hög grad diktèras av den anordning som vanligen används, utgör sålunda ett enkelt sätt att uppnå fördelarna med uppfinningen.
Detta ökade avstånd hos ändelektroderna har befunnits ge följande fördelar, av vilka ej alla var väntade: l. ökad cellströmseffektivitet. 2. Betydande reduktion av antalet skadade och deformerade elektroder. 1 Möjlig ökad tid för galvanisk utfällning hos cellen, vilket leder till högre produktivitet. L 4. Betydande reduktion av skador på elektrodkontakter och isolatorer.
. Betydande reduktion av värmebelastningen på elektrolytkylsystemet. 6. Någon förbättring i kvalitén, vad beträffar föroreningar, hos den utfällda metallen. 7. Avsevärd reduktion i antalet kortslutningar mellan elektroder.
W 453 519 Uppfinningen kommer nu att illustreras via följande icke begränsande, jämförande exempel, i vilka celler för elektrolytisk utvinning av zink från en zinksulfatelektrolyt användes. I dessa jämförelser till- förs och avlägsnas elektrolyt kontinuerligt från cellerna på konven- tionellt sätt. Elektroderna är uppburna på kontaktskenor, såsom beskrivs i amerikanska patentskriften 4035280 för att ge ett mellan- rum mellan elektroderna med enhetsavståndet 4,5 cm, mätt mellan elektrodmittpunkterna. Anoderna var bly-silver legering och alu- miniumkatodplåtar användes. En ström av 48.000 A.tillfördes varje cell och cellernas drift observerades under en period av sex månader.
Exempel A. Alla elektroder vid samma avstånd.
En gruppering av 49 anoder och 48 katoder placerades i varje cell.
Detta ger en medelström per katodyta av 500A över hela cellen. Mät- ningar av den aktuella cellströmmen visade att den verkliga strömmen, som bars av den första och sista katoden, varierade mellan 550A och 650A, dvs. från l0% till omkring 30% högre än cellgenomsnittet.
Registrering av läget av alla cellkortslutningar och skadade elektro- der visade att över 50% var vid de två paren av ändelektroder i cellen. Analys av den utfällda zinken visade ett blyinnehåll av mellan 20ppm och 40 ppm, varvid medelvärdet var 30 ppm. Kontinuer- lig tillsats av bariumkarbonat till elektrolyten med ett värde av 2,3 kg/ton utfälld zink reducerade blyinnehållet till området ppm till 20 ppm.
Exempel B. Ändelektroder med bredare mellanrum.
En gruppering av 47 anoder och 46 katoder placerades i varje cell, varvid det lägre antalet elektroder tillät ändanoderna att sättas längre bort från de närmaste grannkatoderna. I detta fall dubble- rades mellanrummet, så att ändelektrodavstånden var 9,0 cm,varvid resten var 4,5 cm. Denna gruppering ger en medelström per katodyta av 522A,varvid ökningen över exempel A beror på det lägre antalet katoder. Mätningar av de verkliga cellströmmarna visade att den av den första och sista katoden burna strömmen var 350A, dvs. 30% lägre än genomsnittet av 522A för hela cellen. Registrering av stället för kortslutningar i cellerna samt för skadade elektroder 'visade en reduktion av 90% i kortslutningar och i ändelektrodfel, dvs. ändelektrodfel blev omkring 5% av allaflfel, varvid felfrekvensen 7 453 519 för dessa ändelektroder sålunda uppgick till grovt sett detsamma som alla andra, eftersom det finns nästan lO0 elektroder i cellen.
Analys av den utfällda zinken visade ett blyinnehåll av från 10 till l5 ppm. Intermittent tillsats av mindre än l kg bariumkarbonat/ ton utfälld zink befanns tillräcklig för att bibehålla blyinne- hållet i detta område.
Det är således uppenbart att betydande drifteffektivitet resulterar av processen enligt uppfinningen.

Claims (7)

_¿-«,, . . -,.,,-.., l , _ a i vi w I f» w akwvlwcthï www” ._,,____,,,__ ,, NW* __ V 453 519 Patentkrav
1. Förfarande för elektrolytisk utfällning av metaller med användning av en elektrolyscell, innehållande en elektrolyt, i vilken ett flertal elektroder, bestående av växelvis och på väsentligen lika inbördes avstånd anordnade anoder och katoder, är nedsänkta, varvid anoderna respektive katoderna är oberoende anslutna till en elektrisk energikälla, k ä n n e t e c k n a t av att strömmen mellan åtminstone en ändelektrod och dess närmaste grannelektrod regleras till ett önskat värde genom att ändelektrodens avstånd från dess närmaste grannelektrod ökas till ett värde, som är högre än det mellan resten°av elektroderna i cellen.
2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att nämnda åtminstone en ändelektrods avstånd från dess närmaste grannelektrod ökas, så att strömmen mellan åtminstone ändelektroden och dess närmaste grannelektrod regleras till ett värde, som ej överstiger medelvärdet på strömmen mellan alla eletroderna i cellen.
3. Förfarande enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att båda ändelektrodernas avstånd från deras närmaste grannelektroder ökas.
4. Förfarande enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att båda ändelektrodernas avstånd från deras närmaste grannelektroder ökas till samma värde. I
5. Förfarande enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a t av att den elektrolytiska utfällningsprocessen är elektrolytisk utvinning av en' metall, vald ur gruppen koppar, nickel,mangan, kadmium, bly, zink och järn.
6. ~ 6. Förfarande enligt något av föregående krav, klä n n e t e c k n a t av att den elektrolytiska utfällningsprocessen är elektrolytisk raffinering av en metall, vald ur gruppen koppar, bly, nickel, silver, guld, vismut och antimon.
7. Elektrolyscell för elektrolytisk utfällning av metaller, innehållande en elektrolyt i vilken ett flertal elektroder, bestående av omväxlande, med väsentligen samma inbördes avstånd anordnade anoder och katoder, är nedsänkta, varvid anoderna och katoderna var för sig är oberoende anslutna till en elektrisk energikälla, k ä n n e t e c k n a d av att avståndet mellan åtminstone en ändelektrod och dess närmaste_grannelektxrni är större än avståndet mellan resten av elektroderna i cellen.
SE8100227A 1980-01-28 1981-01-16 Forfarande for elektrolytisk utfellning av metaller med anvendning av en elektrolyscell med ett flertal elektroder samt elektrolyscell for utforande av forfarandet SE453519B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA000344488A CA1140892A (en) 1980-01-28 1980-01-28 Increased spacing of end electrodes in electro-deposition of metals

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8100227L SE8100227L (sv) 1981-07-29
SE453519B true SE453519B (sv) 1988-02-08

Family

ID=4116123

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8100227A SE453519B (sv) 1980-01-28 1981-01-16 Forfarande for elektrolytisk utfellning av metaller med anvendning av en elektrolyscell med ett flertal elektroder samt elektrolyscell for utforande av forfarandet

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4282075A (sv)
JP (1) JPS56108891A (sv)
AU (1) AU540413B2 (sv)
BE (1) BE887171A (sv)
CA (1) CA1140892A (sv)
DE (1) DE3102637A1 (sv)
ES (1) ES8201639A1 (sv)
FI (1) FI67238C (sv)
FR (1) FR2474537A1 (sv)
GB (1) GB2068412B (sv)
IT (1) IT1167818B (sv)
NL (1) NL8100384A (sv)
NO (1) NO157707C (sv)
SE (1) SE453519B (sv)
ZA (1) ZA81328B (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1174199A (en) * 1981-02-12 1984-09-11 Robert C. Kerby Bipolar refining of lead
DE102004008813B3 (de) * 2004-02-20 2005-12-01 Outokumpu Oyj Verfahren und Anlage zum elektrochemischen Abscheiden von Kupfer
US8636892B2 (en) * 2010-12-23 2014-01-28 Ge-Hitachi Nuclear Energy Americas Llc Anode-cathode power distribution systems and methods of using the same for electrochemical reduction
US8900439B2 (en) 2010-12-23 2014-12-02 Ge-Hitachi Nuclear Energy Americas Llc Modular cathode assemblies and methods of using the same for electrochemical reduction
US20160010233A1 (en) * 2012-02-10 2016-01-14 Outotec Oyj System for power control in cells for electrolytic recovery of a metal

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3579431A (en) * 1968-02-23 1971-05-18 Bunker Hill Co Cell for electrolytic deposition of metals
CA971505A (en) * 1970-09-04 1975-07-22 International Nickel Company Of Canada Electrowinning metal utilizing higher current densities on upper surfaces
US4134806A (en) * 1973-01-29 1979-01-16 Diamond Shamrock Technologies, S.A. Metal anodes with reduced anodic surface and high current density and their use in electrowinning processes with low cathodic current density
US4098668A (en) * 1974-08-21 1978-07-04 Continental Copper & Steel Industries, Inc. Electrolyte metal extraction

Also Published As

Publication number Publication date
US4282075A (en) 1981-08-04
ZA81328B (en) 1982-04-28
JPS6358918B2 (sv) 1988-11-17
NO810270L (no) 1981-07-29
FI810224L (fi) 1981-07-29
FI67238C (fi) 1985-02-11
DE3102637A1 (de) 1982-01-07
GB2068412B (en) 1983-07-27
IT1167818B (it) 1987-05-20
NO157707C (no) 1988-05-04
SE8100227L (sv) 1981-07-29
BE887171A (fr) 1981-05-14
NL8100384A (nl) 1981-08-17
AU540413B2 (en) 1984-11-15
FR2474537B1 (sv) 1984-10-05
CA1140892A (en) 1983-02-08
ES498827A0 (es) 1982-01-01
FR2474537A1 (fr) 1981-07-31
GB2068412A (en) 1981-08-12
IT8109323A0 (it) 1981-01-27
DE3102637C2 (sv) 1989-03-30
JPS56108891A (en) 1981-08-28
NO157707B (no) 1988-01-25
ES8201639A1 (es) 1982-01-01
FI67238B (fi) 1984-10-31
AU6664381A (en) 1984-10-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20160010233A1 (en) System for power control in cells for electrolytic recovery of a metal
KR100840163B1 (ko) 전기분해에 있어서의 전류효율의 개선 방법
AU2002350349A1 (en) Method for the improvement of current efficiency in electrolysis
SE453519B (sv) Forfarande for elektrolytisk utfellning av metaller med anvendning av en elektrolyscell med ett flertal elektroder samt elektrolyscell for utforande av forfarandet
US20080035473A1 (en) Process and Plant for Electrodepositing Copper
GB1505223A (en) Method of and apparatus for detecting and eliminating short-circuits in an electrolytic tank
US4097354A (en) Continuous process for electrolytic refining and electrowinning of elements and compounds
CA2533450A1 (en) Metal electrowinning cell with electrolyte purifier
CA1126684A (en) Bipolar refining of lead
EP3452640B1 (en) Equipment for decopperising an electrorefining process and way of operating the process
US4261807A (en) Asymmetrical arrangement of busbars for electrolytic cells
US4431492A (en) Aluminum electrolytic cell arrays and method of supplying electric power to the same
EP0058506B1 (en) Bipolar refining of lead
EP1428910A1 (en) Method For Converting An Electrorefinery And Device For Use Therein
CN220788828U (zh) 一种锌电积工序预防断路炸槽事故发生的装置
RU2763699C1 (ru) Электролизер для извлечения металла из раствора
JP2012193436A (ja) 金属の電解採取方法
SU910852A1 (ru) Контактное устройство алюминиевого электролизера
Armstrong et al. The ISA PROCESS and its contribution to electrolytic copper
JP5977129B2 (ja) 電解採取用アノード
JPWO2020050418A1 (ja) 電気銅の製造方法
FI70731C (fi) Anordning foer framstaellning av ickejaern- metaller medelst elektrolys
Adhia Characteristics of electrolytic cells
JPH0748689A (ja) 金属電解操業方法
GB1454215A (en) Electrolytic cell

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8100227-1

Effective date: 19920806

Format of ref document f/p: F