SE434736B - Sett vid uppforande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterveggar av angherdad gasbetong med vattenavvisande egenskaper - Google Patents

Sett vid uppforande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterveggar av angherdad gasbetong med vattenavvisande egenskaper

Info

Publication number
SE434736B
SE434736B SE7909922A SE7909922A SE434736B SE 434736 B SE434736 B SE 434736B SE 7909922 A SE7909922 A SE 7909922A SE 7909922 A SE7909922 A SE 7909922A SE 434736 B SE434736 B SE 434736B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
plaster
steam
wall
solidified
buildings
Prior art date
Application number
SE7909922A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7909922L (sv
Inventor
G Dahl
A Engwall
K Helmerson
Original Assignee
Siporex Int Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siporex Int Ab filed Critical Siporex Int Ab
Priority to SE7909922A priority Critical patent/SE434736B/sv
Publication of SE7909922L publication Critical patent/SE7909922L/sv
Publication of SE434736B publication Critical patent/SE434736B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C04CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
    • C04BLIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
    • C04B41/00After-treatment of mortars, concrete, artificial stone or ceramics; Treatment of natural stone
    • C04B41/0018Coating or impregnating "in situ", e.g. impregnating of artificial stone by subsequent melting of a compound added to the artificial stone composition

Description

7909922-2 "Vid vidareutveckling av uppfinningen enligt patentet ovan har det nu visat sig att speciellt ånghärdad gasbetong, som erhålles genom det ovan beskrivna förfarandet, uppvisar sådana hydrofoba egenskaper genom hela materialets massa, att ' putsade väggar uppförda av byggnedselement av sådan gasbetong ger fördelar som icke kan förutses på grundval av vad som är tidigare känt. De hydrofoba egenskaperna har visat sig vara möjliga att uppnå genom en tillsats av silikonolja, till den utgångsblandning ur vilken man gjuter gasbetcngkroppar i sam- band med framställning av ånghärdad gasbetong. Rent generellt uppnås förbättringen enligt uppfinningen i fråga om porösa, styvnade eller stelnade och eventuellt ânghärdade material med en densitet av ca. 1000 kg/ma eller lägre.
Föreliggande uppfinning avser därför närmare bestämt på grundval'av ovanstående ett sätt vid uppförande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterväggar av formgivet poröst, styvnat eller stelnat och eventuellt ånghärdat mate- rial med en densitet av ca. 1000 kg/m” eller lägre, varvid en puts bestående av en vattenhaltig blandning av ett eller flera hydrauliska bindemedel och ballastmaterial anbringas på ut- sidan av ytterväggen eller -väggarna i form av ett minst 2 mm tjockt skikt.
Ett sådant sätt utgör teknikens ståndpunkt. Putsade fasa- der har funnits sedan mycket lång tid tillbaka. Som puts an- vändes vanligen en blandning av hydrauliska bindemedel och ballastmaterial, såsom sand, och vatten i sådan proportion, att blandningen kan appliceras på väggens yta med hjälp av lämp- liga verktyg. En mycket vanlig puts består av en vattenhaltig blandning innehållande portlandcement, kalk, som kan vara av den hydrauliska typen, och sand. ' Det är tidigare känt att putsskikt som anbringas på ett 'material, som är mindre sugande än putsen ger till resultat att väggen ej ackumulerar vatten när den utsätts för upprepat regn.
Om en vägg däremot består av ett mer sugande material än putsen hindras väggen från att avge allt tillfört vatten under tork- perioder mellan regnbegjutningen med kraftig nedfuktning av 7909922-2 väggen som följd. Den mindre nedfuktningen av väggen som upp- nås genom att minska den vattenupptagande egenskapen hos väggen i enlighet med föreliggande uppfinning resulterar, genom den minskade fuktupptagningen, även i en förbättring av väggens värmeisolerande förmåga. _ Det är vidare känt att göra putser mera fuktokänsliga genom att försätta dem med tillsatsmedel i syfte att göra dem mera hydrofoba. Härvid uppstår emellertid svårigheter vid ' putsens anbringande på grund av att putsen innehåller en rela- tivt stor mängd hydrofoberingsmedel. Icke heller uppnår man önskemålet att väggmaterialet skall vara mindre sugande än det påförda putsmaterialet.
Det har nu enligt föreliggande uppfinning visat sig att man kan uppnå en putsad yttervägg för byggnader och liknande med vilken ovan angivna nackdelar och olägenheter helt eller till väsentlig del undanröjes. För detta ändamål känneteck- nas sättet ovan därav, att som formgivet poröst material med en densitet av ca. 1000 kg/ma eller lägre användes ett sådant i vilket före formgivningsoperationen likformigt fördelats en silikonolja. En dylik putsad vägg uppvisar god förmåga att motstå regn och goda värmeisoleringsegenskaper, samtidigt som putsen kan anbringas utan tillsats av hydrofoberingsmedel.
Vid provningar har konstaterats att putsens egenskaper på ett gynnsamt sätt förändras, då det hydrofoberade väggmate- rialet blir mindre sugande. Detta förhållande har inflytande på putsens porstruktur och porvolym, vilket i sin tur medför en förbättring av frostbeständigheten hos själva putsen.
Genom att göra det under putsen liggande väggmaterialet och ej putsen hydrofob minskar även risken för ojämn smutsav- sättning på fasader, vilket ofta annars är fallet vid använd- ning av hydrofoba putser.
Enligt uppfinningen kan man som material för väggarna använda ett sådant, i vilket som hydrofoberingsmedel fördelats silikonolja. Lämpliga mängder av silikonoljan kan ligga mel- lan 0,05 och 0,75 %, räknat på vikten av den för formgivning- en använda torra utgångsblandningen. 7909922-2 Silikonolja utgöres av vätskeformiga produkter baserade på polymerer av typen ïlíï - Si ~ O - Si - O - Si - O - à I I R R där R betecknar metyl, etyl eller fenyl, dock vanligen metyl.
Som silikonolja användes sålunda vanligen dimetylsiloxanolja.
Dylika oljor finns tillgängliga med viskositeter som kan varie- ra över ett stort område från 0,65 till 100.000 centistoke och ger en god vattenavvisande effekt i fråga om ånghärdad gas- betong och andra porösa byggnadsmaterial, särskilt som tillsats- mängden kan inregleras på lämpligt värde. I Enligt uppfinningen erhålles vanligen en för praktiska ändamål tillräcklig effekt av silikonoljan, om den tillsättes i en mängd av 0,05 - 0,30 %, räknat på vikten av det torra ut- gångsmaterialet före formgivning. Det föredragna omrâdet för tillsatsmängden är 0,05 - 0,20 % räknat som ovan. gEn mycket väsentlig fördel med uppfinningen är att sprickor, som uppstår i en puts på en fasadyta, icke behöver leda till skador till följd av att väggen på det eller de spruckna par- tierna suger för mycket vatten.
En annan fördel med uppfinningen är att hydrofoberings- effekten på den ånghärdade gasbetongen är fördelad genom hela materialets massa. Själva ytan av ett byggnadselement blir därför icke så kraftigt hydrofob att större svårigheter uppstår, då det gäller att anbringa en putsblandning. Däremot får hela den ånghärdade gasbetongen tillräckligt hydrofoba egenskaper för att den vattensugande förmågan på grund av materialets kapillaritet skall nedbringas i avsevärd utsträckning.
Genom att variera mängden hydrofoberingsmedel till rå- massan kan slutmaterialets vattenavvisande.egenskaper avpassas så, att underlaget suger mindre än pålagd puts och därigenom icke ackumulerar vatten. Genom att exempelvis gasbetong, vars utgångsmassa försatts med hydrofoberingsmedel, får helt igenom vattenavvisande egenskaper, bibehåller på byggnadsplatser 7909922-2 Uï tillpassade väggdelar (t.ex. tillkapade passbitar'fik'murning) sina hydrofoba egenskaper vid snittytorna. Vidare blir man ej beroende av förvattning av underliggande väggmaterial, som vid traditionellt putsutförande på poröst, sugande material.
Som poröst, styvnat eller stelnat material kan sålunda ifrågakomma alla typer av lättbetong, dvs. med konst framställda stenmaterial, som är lättare.än vanlig sk. tungbetong. Dylik betong framställes vanligen genom att ett ballastmaterial blandas med ett bindemedel, företrädesvis cement, eller hydrau- lisk kalk, i närvaro av ett poroseringsmedel. Såsom porose- ringsmedel kan man använda aluminiumpulver eller något annat ämne som alstrar gas eller blåsor i närvaro av vatten, t.ex. ytaktiva ämnen för framställning av skumbetong. Det är också möjligt att som ballastmaterial använda i sig själva porösa material, såsom betong, klinker, bims, slagg, glas eller lera, som kan erhållas genom upphettning av lerpartiklar vid en för expansion av dessa och sintring av ett skikt på deras yta tillräckligt hög temperatur.
Som hydrofoberingsmedel ifrågakommer enligt föreliggande uppfinning silikonoljor, som då vanligen tillsättes det för formgivning avsedda materialet, t.ex. en vattenhaltig utgångs- blandning för gasbetong, innehållande hydrauliskt bindemedel och ballastmaterial, företrädesvis kiselsyrarikt material så- som sand, samt poroseringsmedel, i en mängd av 0,05 - 0,75 %, räknat på den torra utgångsblandningens vikt. 79 09.9 22- 2 Uppfinningen skall i det följande beskrivas med några -exempelw .ExemEel'1 För framställning av ânghärdad gasbetong bereddes en vattenhaltig gjutmassa av följande beståndsdelar: sand 50 kg =port1andcement 28 kg :kalk ' 12 kg avskrapsslam 8 kg aluminiumpulver + regulatorer 0 2 kg Till den-erhållna blandningen vägande 100 kg sattes 55 lit. ~vätten, varpå det-erhållna slammet försattes med 0,22 % di- metyksiloxanolja med en viskositet av 1000 centistokes, räknat - på den torra utgångsblandningens vikt. Slammet användes som ^gjntmassa~ .Sanden var kvartshaltig med en kiseldioxidhalt av 70 - ßO^%" :Den använda kalken utgjordes av ïinmald oslädkt kalk :medfenfflaü-halt av 88 -'92 %. Cementet var av normal port- 'landcementtyp. Aluminiumpulvret hade en tunnflagig struk- tur med en halt av fritt aluminium uppgående till 90~-*95 %.
Det var termiskt avfettat. 7 *Tillverkningen förlöpte på följande sätt. Den kvart- :haltiga sanden vâtmaldes i en kulkvarn till ett jämförelse- vis lättflytande slam med långt driven finhetsgrad. Sand- slammet blandades sedan omsorgsfullt med noggrant uppvägda mängder av cement, kalk, avskrapsslam och extravatten till en massa med lämplig konsistens. Den erhållna massan hälldes i en gjutform och fick stelna i denna till en gjutkropp, Sedan den senare fått skärbar konsistens, uppdelades den ge- nom skärning i skivformiga delar med för användning som vägg- element lämpliga dimensioner; Efter ånghärdning i autoklav I mnder 12 tim vid 10 atö erhölls en produkt med följande ~egenskaper: 79-09922-2 7 Tryckhållfasthet kp/cm' 43,8 volymvikt, kg/m* 470 Krympning, 0/00 0,23 Saltntslag: inget Vattengpptagning lit./m* efter 24 tim 1,4 48 tim 1,9 72 tim 2,3 Ur väggelementen av ânghärdad gasbetong uppbyggdes en provvägg, som överdrogs med en treskiktsputs, som från in- sidan sett utgjordes av grundning, grovputs och ytputs.
Grundningen var 1,5 mm, grovputsen 7,55-mm och ytputsen 6 mm tjock. Som putsmaterial användes olika vattenhaltig blandning- ar av portlandcement och sand. I samtliga fall gick det mycket lätt att anbringa putsbruket och den färdiga treskikts- putsen visade utomordentliga egenskaper, som icke med samma lätthet kunde uppnås med bruk av hydrofoberat putsmaterial eller på väggelement av konventionell ånghärdad gasbetong.
Exempel 2 En gasbetongmassa av den i exempel 1 använda sammansätt- ningen försattes med 0,2 % metylfenylsiloxanolja med en vis- kositet av 500 centistokes, räknat på den torra utgångsbland- ningens vikt. Till gjutmassan sattes också en vattenlöslig kolväteolja, mineralolja med emulgator i en mängd av 0,3 %, även detta räknat på den torra utgângsblandningens vikt.
Den ânghärdade gasbetongprodukten uppvisade följande egenskaper: Tryckhållfasthet, kp/cm” 40,1 Volymvikt, kg/m3 470 Krympning, 0/00 g ej bestämt~ Saltutslag inget Vattenupptagning, lit./m' efter 24 tim 1,9 48 tim a 2,6 72 tim 3,3 79099 22-2 Före ånghärdningen uppdelades gjutkroppen i skivformiga delar. Av dessa uppsattes en ppovvägg, på vilken man an- bringade samma treskiktsputs som i exempel 1 med väsentligen samma goda resultat som i detta exempel.

Claims (5)

9909922-2 PATENTKRAV
1. Sätt vid uppförande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterväggar av ånghärdad gasbetong med en densi- tet av ca 1000 kg/më eller lägre, varvid en puts bestående av en vattenhaltig blandning innehållande ett eller flera hyd- rauliska bindemedel och ballastmaterial anbringas på utsidan av ytterväggen eller -väggarna i form av ett minst 2 mm tjockt skikt, k ä n n e t e c k n a t a v att som ånghärdad gas- betong användes en sådan som är erhållen ur en gjuten råmate- rialblandning i vilken man före gjutningsoperationen fördelat 0,05 - 0,75 % silikonolja bestående av kisel-syre-polymerer av typen R R n -ši-o-ši-o-ši-o- å å å där R betecknar metyl-, etyl- eller fenylgrupper, räknat på den torra utgângsblandningens vikt.
2. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t a v att ytterväggen eller -väggarna av formgivet styvnat eller stelnat och ånghärdat material utgöres av lättbetong.
3. Sätt enligt krav 2, k'ä n n e t e c k n a t a v att silikonoljan utgöres av dimetylsiloxanolja.
4. Sätt enligt krav 1-3, k ä n n e t e c k n a t a v att halten silikonolja i det styvnade eller stelnade och ånghärdade materialet utgör 0,05 - 0,30 %, räknat på materialets vikt.
5. Sätt enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t a v att putsen anbringas i form av en vattenhaltig blandning av portlandcement, eventuellt hydraulisk kalk och ballastmate- rial. 7969922-2 SAMMANDRAG Vid uppförande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterväggar av formgivet poröst, styvnat eller stelnat och eventuellt ânghärdat material med en densitet av ca. 1000 kg/m3 eller lägre anbringas en puts bestående av en vattenhaltig blandning innehållande ett eller flera hydrauliska bindemedel och ballastmaterial på utsidan av ytterväggen. Ett material med en densitet av ca. 1000 kg/m° eller lägre användes, i vilket man före formgivningen likformigt fördelat ett hydrofoberingsmedel.
SE7909922A 1979-11-30 1979-11-30 Sett vid uppforande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterveggar av angherdad gasbetong med vattenavvisande egenskaper SE434736B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7909922A SE434736B (sv) 1979-11-30 1979-11-30 Sett vid uppforande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterveggar av angherdad gasbetong med vattenavvisande egenskaper

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7909922A SE434736B (sv) 1979-11-30 1979-11-30 Sett vid uppforande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterveggar av angherdad gasbetong med vattenavvisande egenskaper

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7909922L SE7909922L (sv) 1981-05-31
SE434736B true SE434736B (sv) 1984-08-13

Family

ID=20339451

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7909922A SE434736B (sv) 1979-11-30 1979-11-30 Sett vid uppforande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterveggar av angherdad gasbetong med vattenavvisande egenskaper

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE434736B (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE7909922L (sv) 1981-05-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4653243A (en) Method and composition for coating cement based construction surfaces
US3827895A (en) Mod-wall concrete
KR101257834B1 (ko) 소수성 실리콘 수지와 결합된 건축 재료
SE453181B (sv) Sett att framstella lettballastbetong
SE435271B (sv) Forfarande for framstellning av angherdat oorganiskt porost isoleringsmaterial med extremt lag volymvikt
SE435051B (sv) Sett vid framstellning av angherdad gasbetong med vattenavvisande egenskaper
US3870553A (en) Cellular concrete unit coated with air permeable, water repellent concrete coating
JP2007031270A (ja) 低比重軽量発泡コンクリート及びその製造方法
NZ552288A (en) Stratified cementitious composite
WO2007114738A2 (fr) Mélange de matières premières destiné à la fabrication de matériaux de construction
US10640424B2 (en) Castable material based on cementitious binder with shrinkage resistance
SE454354B (sv) Forfarande for framstellning av hydrofob gips
RU2338724C1 (ru) Сухая теплоизолирующая гипсопенополистирольная строительная смесь для покрытий, изделий и конструкций и способ ее получения
US4778527A (en) Anti-corrosive composition for iron and steel surfaces and the use thereof for protecting the reinforcing steel bars of autoclaved light-weight concrete
GB1470336A (en) Process for the preparation of an impregnated building material and the product thereby obtained
SE434736B (sv) Sett vid uppforande av byggnader eller liknande med en eller flera ytterveggar av angherdad gasbetong med vattenavvisande egenskaper
US2728681A (en) Compositions for surfacing walls, ceilings and the like
JPH02160651A (ja) 水硬性無機質組成物
US3366502A (en) Densifier and waterproofing agents for mortar and concrete and method of making same
US10899665B2 (en) Hydrophobic construction material
RU2641548C2 (ru) Древесно-цементная смесь с модификатором
Zhegera et al. Adhesive dry mix using an amorphous aluminosilicates
Loganina et al. Lime compounds for restoration and decoration of building walls
Loganina et al. Estimation of frost resistance of the tile adhesive on a cement based with application of amorphous aluminosilicates as a modifying additive
JP2648857B2 (ja) セメント混和剤およびセメント組成物