SE434081B - Ventil - Google Patents

Ventil

Info

Publication number
SE434081B
SE434081B SE7803216A SE7803216A SE434081B SE 434081 B SE434081 B SE 434081B SE 7803216 A SE7803216 A SE 7803216A SE 7803216 A SE7803216 A SE 7803216A SE 434081 B SE434081 B SE 434081B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
valve
pressure
chamber
control
control valve
Prior art date
Application number
SE7803216A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7803216L (sv
Inventor
K Stoll
J R Defries
Original Assignee
Festo Maschf Stoll G
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Festo Maschf Stoll G filed Critical Festo Maschf Stoll G
Publication of SE7803216L publication Critical patent/SE7803216L/sv
Publication of SE434081B publication Critical patent/SE434081B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F15FLUID-PRESSURE ACTUATORS; HYDRAULICS OR PNEUMATICS IN GENERAL
    • F15CFLUID-CIRCUIT ELEMENTS PREDOMINANTLY USED FOR COMPUTING OR CONTROL PURPOSES
    • F15C4/00Circuit elements characterised by their special functions
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T137/00Fluid handling
    • Y10T137/8593Systems
    • Y10T137/86493Multi-way valve unit
    • Y10T137/86574Supply and exhaust
    • Y10T137/86582Pilot-actuated
    • Y10T137/86614Electric
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T137/00Fluid handling
    • Y10T137/8593Systems
    • Y10T137/87169Supply and exhaust
    • Y10T137/87217Motor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Control Of Fluid Pressure (AREA)
  • Magnetically Actuated Valves (AREA)
  • Supply Devices, Intensifiers, Converters, And Telemotors (AREA)

Description

7803216-6 z endast via en motsvarande ökad elektronisk förstärkning av utsigna- lerna till ett motsvarande effektvärde. Bortsett från att sådana efterförstärkningar är komplicerade och dyrbara ur kopplingstek- nisk synvinkel uppstår vid en sådan efterförstärkning av uteffekten en rad problem. För det första måste det för samtliga förbrukare som är anslutna till ett sådant effektsteg med säkerhet garanteras, att spännings- och strömdata uppfylls i genomkopplingsögonblicket, vilket kräver en reglerad försörjning med avsevärt större effekt än vad som vore nödvändigt för det stationära tillståndet. För det andra måste man undvika varje växelverkan mellan de olika förbru- karna, vilket âterigenom medför behov av en effektiv strömförsörj- ning. För det tredje måste omfångsrika åtgärder vidtas för att av- leda de vid bortkopplingen av magnetspolen uppträdande, höga back- spänningarna och samtidigt säkerställa snabba kopplingsförlopp.
Dessa problem har lett till att insatsen för förstärkningen översteg insatsen för den rent elektroniska signalbearbetningen, så att de blivit det egentliga kriteriet på användningen av sådana styrsystem.
För att kunna manövrera pneumatiska omställningsorgan oberoende av en elektronisk effektförstärkning har man redan föreslagit lös- ningar vid vilka man med instrumentella medel vid pneumatiska ana- logistyrningar har omvandlat de små likströmsignalerna till tryck- ändringar och med dessa tryckändringar manovrerat pneumatventiler.
Härvid är det dock en nackdel att kopplingstiderna på grund av det relativt stora utrymme i hjälpsystemet som måste fyllas och de nöd- vändigtvis mycket små munstycksdimensionerna har ökat mycket kraf- tigt och närmare bestämt pâ sådant sätt, att de skiljer sig flera tiopdtenser från signalföljden i den ifrågavarande elektriska gi- varen. Därigenom kan man återigen ifrågasätta användningen av mi- niräknare respektive den elektroniska programmeringen, eftersom det manövrerade, pneumatiska ställsystemet kan hinna med endast till mycket kraftig fördröjning av den möjliga instruktionsfölj- den.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en ventil för signalomvandling av den i inledningen angivna typen, vilken ventil möjliggör en omvandling av elektroniska signaler 1 till pneumatiska ställsignaler utan att man måste ta de kända av- É sevärda fördröjningarna med i beräkningen, varvid den pneuma- tiska ställsignalen kan mottas direkt från miniräknare, mikroda- torer, mikrokretsar och liknande. 7803216-6 Detta ändamål uppnås enligt uppfinningen därigenom, ätt för ån- vändning av ventilen som en en huvudventil manövrerande, pnenmatisk förstyrventil för att omvandla en liten elektronisk signal till en kopplingsrörelse hos membranen är klaffankaret anordnat på den bort från styrkammaren vända sidan av styröppningen, att utloppet står i förbindelse med atmosfären och att till styröppningen hör en klaffan- karet, returfjädern och en mellan styröppningen och klaffankaret pla- cerad, tillsammans med styröppningen en strypsplat bildande styrkropp omfattande analogtryckgenerator för trycket i styrkammaren.
Vid ventilen enligt uppfinningen styrs således inte bortflödet utan istället tillflödet och därmed trycket mellan de båda strypan- ordningarna. I motsats till den kända ventilen utgör ankaret och förstyrventilen inte bara en tvåvägsstyrning utan enligt uppfinning- en påverkas också trycket i det till förstyrventilen anslutna servo- respektive hjälputrymmet via olika in- och utloppstvârsnitt. Utform- ningen av klaffankaret och den andra strypanordningen i servoutrym- met sörjer således för en enkel, analog tryckreglering, varigenom ankarets stängningskraft kan begränsas till ett förvalt tryck och därmed även den magnetiska öppningskraften kan begränsas till ett förvalt värde, vilka värden är oberoende av matningstrycket. Detta innebär att det räcker med en mycket liten effekt för att magneti- sera magnetspolen på sådant sätt att ankaret kan lyftas, eftersom ju det förvalda trycket kan hållas på ett mycket lågt värde. Därvid kan styrtrycket enligt uppfinningen inställas så, att ankaret kvar- hålls i ett stabilt ändläge i vilket den andra strypanordningen A är något öppen så att tryckluft kan strömma ut och tillbaka. Medan trycket i konventionella tryckluftkällor varierar mellan ca 2 och 10 bar kan man med ventilen enligt uppfin- ningen hålla styrtrycket på ett konstant värde av exempelvis 2 bar. Den av den magnetiserade magnetspolen alstrade magnetkraften måste därför endast övervinna skillnaden mellan returfjäderns kraft och det rådana styrtrycket, vilken skillnad alltid är lika stor och kan inställas på lämpligt sätt. Allt detta medför inte bara en minskning av den nödvändiga effekten för den pneumatiska omkopplingen utan även en väsentlig förkortning av omkopplingstiden. Vid ventilen enligt uppfinningen räcker det med en signaleffekt på ca 0,1 W för att aktivera mag- netspolen. Detta betyder i sin tur att de magnetiska backspänning- arna också har mycket små värden, så att backspänningsproblemen och problemen med behärskningen av den periodiska uppbyggnaden av backspänningarna enligt uppfinningen är åtminstone två tiopotenser mindre än vad som hittills har varit fallet. Dessutom är kopplings- 7803216-6 4 hastigheten gentemot de hittills Kända ventilerna ökad ungefär H d så att ventilen enligt uppfinningen respektive rventiler som skall styras med denna faktorn 2 till 3, de arbets- eller ytterligare sty e till det snabba signaifiöde miniräknare, mikro- kan anpassas bättr datorer, mikrokretsar och liknande har.
Vid en annan utföringsform av föreliggande uppfi met uppbyggt i två steg på sådant sätt att den i servoutrymmet pla- de förstyrventilen, vilken har en membran, verkar på en före- andra förstyrventil, som nning är syste- cera trädesvis också med en membran försedd, samverkar med en huvudstyrventil. På detta sätt erhålls en fördubb- ling av antalet efterkopplade, pneumatiska förstärkare, varigenom en ytterligare avsevärd förkortning av kopplingstiderna kan uppnås.
Denna förkortning erhålls därigenom att energiströmmen till kopp- den första förstyrventilen är väsentligt mindre lingsmembranen i krävs för den andra förstvrventi- till volym och tryck än vad som len. Kopplingsmembranen i den första förstyrventilen behöver där- vid likaså endast åstadkomma ett av matningstrycket oberoende, kon- stant kopplingstryck.
De avledda konstanta trycken av olika storleksordning kan lämp- ligen dessutom användas för styrning av ett andra och ytterligare parallellventilaggregat, vilka likaså är anordnade i en borrning i ventilen enligt uppfinningen. Detta andra parallellventilaggre- gat drivs med samma elektriska komponent och samma tryckreglerkom- mottakt. För detta ändamål krävs endast att membranen i ponent i a ventilaggregatet med den första förstyrventilen påverkar det andr dock omvänt som vid kopplingsmembranen i sta förstyrventilw Givetvis är det båda konstanta trycken, det första ventilaggregatets för möjligt att koppla åt samma håll.
Uppfinningen beskrivs närmare till de bifogade ritningarna, som form. Fig l visar en längdsektion ling enligt en utföringsform av uppfinningen. uppfinningen använd ventilen- i det följande med hänvisning visar en föredragen utförings- genom en ventil för signalomvand- Fig 2 visar en längd- sektion genom en vid ventilen enligt som består av en andra förstyrventil och en flervägsventil- Den på ritningarna visade ventilen ll enligt en utföringsform andling av en elektrisk signal, som het, av uppfinningen tjänar till omv kommer från en elektronikenhet, exempelvis en miniräknare, en mik- till en pneumatisk signal 12 och/eller 13, vilka akti- llorgan i en arbets- rodator, en mikrokrets eller liknande, för en eller flera styrventilaggregat verar respektive manövrerar ett pneumatiskt stä 7803216-6 5 enhet eller en ytterligare styrenhet. ventilen eller siqnalomvand- larcn ll är därvid uppbyggd på sådant sätt att de från elektronik- enheten kommande signalerna med låg effekt, exempelvis mellan 0,1 och 0,15 W, direkt, dvs utan elektriska mellanförstärkare, kan tm- vandlas till tillräckliga pneumatiska signaler för aktivering av ett ställorgan, och att de pneumatiska signalerna har en tillräck- ligt hög frekvens.
Signalomvandlaren ll enligt uppfinningen har ett hus 14 med två kopplingstekniskt parallellt med varandra anordnade styrven- tilaggregat 12 och l3. På en hustäckplatta 16, vilken via en mel- lanplatta 15 och en tätning 20 är trycktätt fäst på huset 14, är en magnetspole l7 fixerad, vars klaffankare 18 tillsammans med en styröppning l9 i signalomvandlaren ll bildar en analogitryckregu- lator. Huset 14 är via en tätning 23 trycktätt monterat på en med nipplar 22 försedd anslutningsplatta 21.
Huset 14 har två parallella axiella borrningar 26 och 27 i vil- ka styrventilaggregaten 12 och 13 är insatta. Av dessa aggregat visas i detalj endast den första förstyrventilen 28 resp 28' me- dan det därpâ följande andra steget, nämligen en tvàstegs huvud- ventil 29 resp 29' endast visas schematiskt. Fig 2 visar ett ut- föringsexempel på denna huvudventil 29, 29'. Mellan de båda borr- ningarna 26 och 27 för styrventilaggregaten 12 och 13 finns det en axiell matarborrning 31 i huset 14, vilket borrning intill sin mot anslutningsplattan 21 vända ände mynnar i en tvärborrning 32, som sträcker sig genom huset och vid sina ändar är tillsluten me- delst inpressade kulor 33 samt är ansluten till inte bara matar- borrningen 31 utan även de båda borrningarna 26 och 27. Den andra änden av matarborrningen 31, vilken är ansluten till anslutnings- plattans 21 trycknippel P, har vid sin andra ände en förstoring i vilken en strypkomponent 34 är trycktätt insatt. Strypkomponenten har två parallella fasta strypborrningar 36 och 37 vilka bildar ingången till en strypkammare E resp F. Den andra tryckkammarens F utgående fasta strypborrning 41 finns i en i en sidobelägen axi- ell borrning 38 i huset 14 insatt andra komponent 39. Borrningen 38 är på inte visat sätt ansluten till nippeln Zl på anslutnings- plattan 21 för en alltid öppen returledning. Tätningen 20 och mel- lanplattan 15 är försedda med förbindningsborrningar och -spår 42-47, vilka bildar en del av tryckkamrarna E och F och ansluter de båda strypborrningarna 37 och 41 resp strvpborrningen 36 till styröpp- ningen l9. 7803216-6 i 6' De första servo- resp förstyrventilerna 28, 28' är identiska.
De har ett i tillhörande borrning 26 resp 27 trycktätt och oför- skjutbart fixerat ventilhus 48, i vilket en kopplingsmembran Sl är inspänd vid sin periferi medelst ett lock 49 och centralt är axiellt rörligt fixerad. I membranens centrum är en fläns 52 på en stång 53 fäst, vilken sträcker sig trycktätt genom en axiell borrning 54 i ventilhuset 48 och samverkar med den följande huvud- ventilen 29 resp 29. Förstyrventilen 28, 28' har dessutom i locket 49 en axiell borrning 56 resp 56' mittför den ena, i fig l övre änden av stångflänsen 52 och en radiell borrning S7 resp S7' i hu- set 48, närmare bestämt i nivå med den andra, enligt fig l nedre änden av stångflänsen 52- Den enda skillnaden ligger i påverkningen av de båda förstyr- ventilerna 28, 28', eftersom vid förstyrventilen 28 är den axiella borrningen 56 ansluten till tryckkammaren E och den radiella borr- ningen 57 ansluten till tryckkammaren F, medan vid förstyrventilen 28' den axiella borrningen 56' bildar en del av tryckkammaren F och den radiella borrningen 57' bildar en del av tryckkammaren E.
Innan magnetspolen 17 och dess samverkan med styröppningen 19 beskrivs närmare må påpekas att de ifrågavarande anslutningsöpp- ningarna på huvudventilen 29, 29'_är på intet visat sätt anslutna till de tillämpliga nipplarna R och S för avluftningen och arbets- anslutningarna A och B.
I täckplattan l6 finns ungefär mittemot styrventilaggregatet 12 en uppåt öppen, gängad blindborrning 61 i vilken en gängad spin- del 62 eller liknande är inskruvad. Via spindeln 62 kan magnetspo- lens l7 magnetiska mjukjärnskärna 63 förskjutas, vilken kärna är om- given av en lindning 66. Hela magnetspolen 17 är medelst en mutter 67 fixerad på spindeln 62 och ett i en ursparning i täckplattan 16 anbragt, ringformigt motlager 68. I ett område innanför ringen 68 finns det på ömse sidor om den gängade borrningen 61 två parallella, genom täckplattan 16 sig sträckande borrningar 7l och 72. I den ena mindre borrningen 71, vilken står i förbindelse med tryckkammaren E, är ett i en reglerbar strypanordning 74 ingående munstycke 73 trycktätt inpressat, vars styröppning har ett säte 77 för en i borr- ningen 71 styrd ventilstrypkula 78. I området för en ett uppåt öp- pet ringspår 79 mellan borrningsväggen och munstycket 74 bildande, ringformig inskärning på munstycket 73 mynnar en tvärborrning 80 som är ansluten till nippeln Zz för en alltid öppen returledning.
Den fria svängbara änden av ankaret 18 anligger mot strypkulan 78 7803216-6 7 i omagnetiserat tillstånd av magnotspolen 17, varvid ankaretr sväng- axeln 76 bildande ände är fast förbunden med ett vertikalt riktat och i borrningen 72 inskjutande stift 81. Den med stiftet 81 för- sedda änden av ankaret 18 anligger alltid mot magnetspolen 17. An- karet 18 sträcker sig i riktning mot sin fria ände under en liten vinkel mot magnetspolens l7 polyta 82, så att en gradvis ökande luftspalt erhålls, vars maximala storlek uppgår till ca 2 mm. Stif- tet 8l har ungefär på sin mitt ett mindre diameter uppvisande parti med vilket en returfjäder 84 ingriper, varvid fjädern är anbragt i en vinkelrätt mot borrningen 72 riktad borrning 85 och vid sin and- ra ände är ansluten till ett tvärs genom borrningen 85 sig sträc- kande stift 86. Detta stift 86 sträcker sig något in 1 en med borr- ningen 85 parallell borrning 87 som är àtkomlig från täckplattans 16 utsida. Mot stiftet 86 anligger en manöverkropp 88 under inver- kan av en tryckfjäder 89. Manöverkroppen 88 sträcker sig med sin främre ände in i borrningen 72 och närmare bestämt pà en nivå på vilken den befinner sig mittför ankarstiftets 81 ände. Pâ detta sätt kan man medelst manöverkroppen 88 för hand manövrera ankaret 18 mot verkan av returfjädern 84, så att ankaret 18 kan förskjutas uppåt mot polytan 82 i riktningen för pilen A. Samma svängrörelse A åstadkoms också genom magnetisering av magnetspolen 17.
Signalomvandlaren ll enligt uppfinningen fungerar på följande sätt. Om signalomvandlaren ll via tryckledningen P ansluts till en tryckluftskälla, vilken normalt matar ett tryck mellan 2 och 10 bar, strömmar tryckluften genom matarledningen 31 och genom de båda strypborrningarna 36 och 37 till tryckkamrarna E och F. Efter- som den andra änden av tryckkammaren F också är försedd med en stryp- borrning 41 med konstant tvärsnitt, byggs ett bestämt, ungefär kon- stant tryck upp i tryckkammaren F, vilket tryck eventuellt är bero- ende av tryckvariationerna i tryckluftkällan. Däremot kan man i tryckkammaren E uppnå ett av matartrycket P oberoende, konstant styrtryck, eftersom ankaret 18 tillsammans med sin returfjäder 84 och den av styröppningen 19 och strypkulan 78 bildade strypanord- ningen 74 bildar en analogtryckregulator. Ankarets 18 massa,och returfjäderns 84 förspänning respektive karakteristika är så valda att strypkulan 78 vid tryckluft i tryckkammaren E lyfter sig något från sitt säte 77, så att en del av tryckluften strömmar ut via styröppningen 19 och kan strömma tillbaka via returledningen Z2.
Strypkulan 78 lyfter sig mer eller mindre från sitt säte i be- roende av det momentana trycket i tryckluftkällan, så att man i 7803216-6 8 varje fall får det konstanta styrtrycket p. Detta innebär att man för att övervinna skillnaden mellan returfjäderns 84 kraft och dfit konstanta styrtrycket p endast behöver en mycket liten magnetkraft.
Det krävs därför för aktivering av magnetspolen 17 endast en sig- naleffekt på ca 0,1 W, maximalt dock endast 0,15 W. Det svävande arrangemanget av ankaret 18 i vilotillståndet, vilket möjliggör inpendlingen av det konstanta styrtrycket p, säkerställer inte bara en minsta möjliga aktiveringseffekt utan även en avsevärd kopplingshastighet, eftersom tryckluften vid styröppningen 17 all-, tid befinner sig i strömmande tillstånd._ Vid omagnetiserad magnetspole 17 råder således det konstanta styrtrycket p i tryckkammaren E hos styrventilaggregatets 12 första förstyrventil 28 och i tryckkammaren F ett tryck, som vid den vi- sade utföringsformen uppgår till ca 1/3 av styrtrycket. På detta sätt pressas som framgår av fig l i vilotillståndet den första för- styrventilens 28 membran 51 nedåt, så att membranens stång 59 hål- öppen. Däremot råder i detta vilotillstånd det parallella styrventilaggregatets 13 så att membranen 51 under inverkan av det ler styrventilenheten 29 trycken på omvänt sätt i första förstyrventil 28, större styrtrycket p är tillbakaförd, vilket betyder att styrven- tilenhetens 29' stång 53 stänger. Detta tillstånd visas i fig 2.
Om nu magnetspolen 17 aktiveras med en elektronisk signal att- raheras ankaret 18 under inverkan av den alstrade magnetkraften i riktningen för pilen A, så att flïvpkulan 78 blir helt fri från styröppningen 19. Detta betyder att den i tryckkammaren E lång- samt strömmande luften mycket snabbt kan strömma ut genom den för- storade styröppningen 76, vilket medför en tryckminskning i tryck- kammaren E. Denna tryckminskning är så stor att man i tryckkamma- ren E får ett tryck som är mindre än det alltid ungefär konstanta trycket i tryckkammaren F. Detta innebär att den första förstyr- ventilens 28 membran 5l förflyttas uppåt enligt fig l och att den första förstyrventilens 28' membran förflyttas nedåt. Därmed åstad- koms i båda förstyrventilerna kopplingsförlopp, vilka vid den vi- sade och beskrivna utföringsformen dock är motriktade. Kopplings- förloppen i styrventilenheterna 29 och 29' sker på motsvarande sätt.
Det inses att man med anordningen enligt uppfinningen också kan och att det åt samma håll. manövrera fler än två parallella styrventilaggregat även är möjligt att koppla dessa styrventilaggregat Med hänvisning till fig 2 kommer nu ett exempel på en styrven- tilenhet 29, 29' att beskrivas närmare, vilken enhet manövreras av -a 7803216-6 q,n fnrsta fö styrventilen 28,'2b' o~h har en huvudstyrventil, sa; är ansluten till den första servo- rwsp förstyrventilen via en ari- e ra serve- resp förstyrventil 123. Pa detta sätt skapas en anordni:; med två steg och därmed en pneumatisk förstärkning, så att stora, pnuumatiska kopplingseffekter kan uppnås tül hög kopplingshastighvt.
De patronartat utformade styrventilenheterna 29 och 29' är identiska och är konstruerade som flervägsventiler i form av en ventilinsats, Vilken är trycktätt anbragt i borrningen 26 resp 27. Styrventilen- heten 29, 29' har räknat nedifrån och uppåt, dvs från tryckanslut- ningen till manöveränden, en första ring 116, en ekerhjulliknande del 117, en andra ring 18 och en skivformig gavel 119. Inuti och koaxiellt med dessa element finns det en huvudventilkropp 121 i en huvudventilkammare 122, en styrventilkropp 123 i en styrventi1~ kammare 124 och en membran 126, som trycktätt skiljer huvudventil- kammaren 122 från styrventilkammaren 124. Dessutom finns det en axiell trycköppning 127, därmed koncentriska arbetsöppningar 128, radiella huvudavluftningsöppningar 129 och en axiell styravluft~ ningsöppning 130.
Den axiella trycköppningen 127 mynnar i huvudventilkammaren 122, vilken delvis ligger innanför ringen 116. Ringen 116 är på sin mot huvudstyrkammaren 122 vända ändyta försedd med en trycköppningen 127 koncentriskt omgivande, ringformig och koniskt utåt förlöpande, första sätesyta 132, mot vilken huvudventilkroppen 121 är trycktätt förbar till anliggning med sin tätyta 133. På en mot ventilhuset 12 vänd och trycköppníngen 127 koncentriskt omgivande, företrädes- vis konisk ringyta finns det flera jämnt fördelade borrningar vilka bildar arbetsöppningen 128 och likaså mynnar i huvudventilkammaren 122.
Den ekerhjulformiga delens 117 krans 136, vilken del är gjord i ett stycke av en lämplig elastisk plast, är inklämd och fixerad mellan de båda ringarna 116 och 118. Delens 117 nav bildar höljet 138 av huvudventilkroppens 121 främre ände 139 och har tätytan 133.
Den främre änden av huvudventilkroppen 121 och höljet 138 är vä- sentligen formbundet anslutna till varandra. Höljet 138 har dess- utom på sin bort från tätytan 133 vända ände en bakre tätyta 142 som samverkar med ett andra säte 143 på en inåtriktad del av den andra ringen 118. Höljet 138 har dessutom en axiell borrning 144 vars diameter är mindre än diametern på trycköppningen 127 men större än en genomgående borrning 146 i huvudventilkroppen 121, vilken borrning 146 bildar en del av en förbindningsledning 147 7803216-6 10 På grund av 138 go- yrventilkammaren 124. mellan trycköppningen 127 och st ingformiga ändytor på höljet a diameterskíllnad uppstår I auvudventilkroppen 121, resp på 1 nom trycköppningen 127 strömmande tryckmediet. t centralt område förs Den andra ringen 118 är i et radiella borrningar, som bildar huvudavluft- huvudventilkroppens 121 läge kan ler vara avstängda denn vilka ytor är utsatta för det edd med över Omkretsen fördelade, ningsöppningen 129 och alltefter a till huvudventilkammaren 122 el vara anslutn ra ringen 118 är membranen I den andra änden av den and 126 insatt, vilken ungefär på sin mitt fasthåller huvudventilkrop- Membranen 126 är gjord av en lämplig elastisk rmgivning en svävande upphängning från denna. pen 121 formbundet. plast och möjliggör genom sin fo av huvudventilkroppen 121. Innanför och vänt bort från styrventil- kammaren 124 anligger membranen som är formbundet ansluten till huvudventilkroppen 121. ndra ringen 118 och har den axiella styrav- ' 156 på gaveln 119 sträcker sig inåt, fixera 126 i axiell riktning och tjänst- tor yta uppvisande vederlag för membranen 126 i det andra, på ritn huvudventilkroppen 121.
Den mellan gaveln 119 och membranen 126 befintliga styrventil- a av en i gaveln 119 upptagen och med breddad, konisk, axiell 126 mot en ändyta på en hylsa 154 Gaveln 119 är monterad på den a luftningsöppningen 130. En ansats r formbundet membranen gör som s ingen inte visade ändläget av kammaren 124 är begränsad bl styravluftningsöppningen 130 förbunden, urtagning 157 i vilken styrventilkroppen 123, vilken har formen av en kula, är styrd medelst radiella lister. Styrventilkulan 123 enom styravluftningsöppningen 130 sig sträckande förstyrventilen 28 resp 28'. kan i sin tur som visas på ritningen avtäta styravluft- påverkas av den g stången 53 på den första Styrventil- kulan 123 ningsöppningen 130 genom att anligga mot denna och kan å andra sidan föras till anliggning mot ett säte 159 på en in i styrven- tilkammaren 124 sig sträckande ände av ett litet rör 161. Röret 161, vars axiella borrning står i förbindelse med huvudventilkrop- pens 121 genomgående borrning 146 och likaså bildar en del av för- sträcker sig in i huvudventilkroppens 121 bindningsledningen 147, 16lan1igger under inverkan av en borrning 143. Röret vilken anligger mot en ringyta i den genomgående borrningen 146, mot ett anslag 164 på gavelns 119 lis- Fjädern åstadkommer dels att röret 161 före omkopplingen till sitt säte 159 för styrventilkroppen tilkroppen 123, dels genomgående förspänd tryckfjäder 168, ter. det andra ändläget alltid med 123 hålls i ett bestämt läge relativt styrven QUALITY n vsozzm-s att sätet 159 för styrventílkroppen 123 är eftergivligt, så att man vid omkopplingen till det andra inte visade ändläget kan med- ge en överrörelse. Det axiella avståndet mellan sätet 159 på rö- ret 16l och den ifrågavarande tätytan på styrventilkulan 123 kan vara mycket liten, exempelvis 60-100/1000 mm, så att det krävs ett endast mycket litet slag för omkoppling av flervägsventilen 11.
Den som flervägsventil utformade styrventilenheten 29, 29' arbetar på följande sätt. På ritningen visas det ändläge av den axiellt fram och åter rörliga huvudstyrventilkroppen 121 i vilket denna kropp anligger mot den inre ringen 116 och därmed bryter för- bindelsen mellan trycköppningen 127 (P) och arbetsöppningen (A resp B), så att arbetsöppningen 128 är ansluten till huvudavluftnings- öppningen 129 (R resp S). Dessutom är den till trycköppningen 127 anslutna förbindningsledningen 147 förbunden med styrventilkamma- ren 124, så att å ena sidan styrventilkulan 123 under inverkan av tryckmediet anligger mot styravluftningsöppningen 130 och stänger denna och å andra sidan styrventilkammaren 124 står under tryck.
Eftersom den mot styrventilkammaren 124 exponerade ringytan av membranen 126, vilken ringyta är påverkad av tryckmediet, är större än de direkt mot trycköppningen 127 vända ringytorna på huvudven- tilkroppen 121 kvarhålls huvudventilkroppen 121 i detta ena änd- läge. Om nu styrventilkulan 123 medelst den första förstyrventi- lens 28 resp 28' stång 53 pressas axiellt nedåt mot verkan av tryckmediet i förbindningsledningen 147 friger styrventilkulan 123 å ena sidan omedelbart styravluftningsöppningen 130 och stäng- er den å andra sidan direkt därpå, eftersom slaget är mycket kort, rörets 161 borrning och skiljer därmed styrventilkammaren 124 från trycköppningen (P). Styrventilkammaren 124 avluftas via styrav- luftningsöppningen 130 utan att under detta förlopp något väsent- ligt ytterligare tillflöde av tryckmedium sker genom förbindnings- ledningen 147. Med avluftningen av styrventilkammaren 124 avlastas även trycket mot membranen 126, så att huvudventilkroppen 121 un- der inverkan av tryckmediet förskjuts i axiell riktning till sitt andra ändläge, när trycket på de mot trycköppningen 127 vända ring- ytorna av huvudventilkroppen 121 är större än det i styrventilkam- maren 124 rådande och på membranen 126 verkande trycket. Huvudven- tilkroppens 121 slagrörelse understöds ytterligare efter överskri- dande av ett mittläge medelst den förspända, ekerhjulliknande de- len 117, vilken efter passage av detta mittläge snäpper över till det andra ändläget. Samma sak gäller vid rörelse åt andra hållet.

Claims (8)

7803216-6 ~\P(T(ïiï\ QUALITY a 12 Dçp;u 0m¿o¿¿ling sker således ytterst snabbt, eít'rs n även avïufl- ningen av styrventilkanmaren kan ske utan väsentligt tillflöde av tryckmedium. I detta andra inte visade ändläge är trycköppningen 127 (P) via huvudventilkammaren l22 ansluten till arbetsöppningen 128 (A resp B), medan huvudavluftningsöppningen 129 (R resp S) är trycktätt skild från huvudventilkammaren 122. Därmed kan en eller flera inte visade, hydrauliska eller pneumatiska arbetsenheter drivas. Vid återföring av stången 53 uppåt frigör styrventilkulan 123 mynningen på borrningen i röret l61 resp mynningen på förbind- ningsledningen 147 i styrventilkammaren 124 och stänger styrav- luftningsöppningen 130 under inverkan av det på styrventilkulan Styrventílkulan 123 förs således automatiskt 130 tillslutande ändläge. Med 147 kan tryckmediet åter strömma 123 verkande trycket. till sitt styravluftningsöppningen öppningen av förbindningsledningen in i styrventilkammaren 124 så att huvudventilkroppen 121 då kan återgå till sitt ena ändläge, när trycket på membranen 126 är större än trycket på de mittför trycköppningen 127 liggande ring- ytorna på huvudventilkroppen 121. PATENTKRAV
1. l. Ventil med en kopplingsmembran (51), vilken är på sin ena sida (kammare F) oberoende av ventilläget påverkbar med ett väsent- ligen konstant tryck och på vars andra sida det finns en styrkam- med å ena sidan en tryckmediuman- mare (E), som står i förbindelse slutning via en fast strypning (36) och å andra sidan ett utlopp (Zz) via en styröppning (19), med vilken den fria änden av en magnetspoles (17) klaffankare (18) samverkar, t e c k n a d därav, till vars andra ände en returfjäder (84) är ansluten, k ä n n e att för användning av ventilen som en en huvudventil (29) manöv- rerande, pneumatisk förstyrventil (28) för att omvandla en liten elektronisk signal till en kopplingsrörelse hos membranen (51) är klaffankaret (18) anordnat på den bort från styrkammaren (E) vända sidan av styröppningen (19), att utloppet (Z2) står i förbindelse med atmosfären och att till styröppningen (19) hör en klaffankaret (18), returfjädern (84) och en mellan styröppningen och klaffanka- ret placerad, tillsammans med styröppningen en strypspalt bildande strypkropp (78) omfattande analogtryckregulator för trycket i styr- kammaren (E). 1:a 7803216-6
2. Ventil enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d dä;av, afL strypkroppen är bildad av en kula (78), som är förskjutbart lag- rad i en borrning (71) i ventilhuset.
3. Ventil enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d därav, att klaffankaret (18) uppbär ett pâverkningsstift (81).
4. Ventil enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d därav, att påverkningsstiftet (81) sträcker sig vinkelrätt från klaffankaret (18) och att en fjäderbelastad manöverkropp (88) verkar i tvärrikt- ningen mot påverkningsstiftet.
5. Ventil enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k - n a d därav, att en stång (53) är centralt upphängd i membranen (51) och manövrerar en mellan förstyrventilen (28) och huvudventi- len (121) inkopplad styrventil (123).
6. Ventil enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d därav, att förstyrventilen (28) och en av styrventilen (123) och huvudventi- len (121) bestående enhet är anordnade över varandra i en husborr- ning (26) .
7. Ventil enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k - n a d därav, att den på den bort från styrkammaren (E) vända si- dan av membranen (51) befintliga ventilkammaren (F) står i förbin- delse med å ena sidan den med styrkammaren (E) gemensamma tryck- mediumanslutningen via en fast strypning (37) och å andra sidan at- mosfären via en ytterligare, fast strypning (41).
8. Ventil enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k - n a d därav, att analogtryckregulatorn (18, 19, 78, 84) tillhör två identiska förstyrventiler (28, 28'), varvid den ena förstyr- ventilens (28) styrkammare (E) är förbunden med den andra förstyr- ventilens (28') på den andra sidan om membranen (51) belägna kam- mare (F) och omvänt.
SE7803216A 1977-03-22 1978-03-21 Ventil SE434081B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19772712491 DE2712491A1 (de) 1977-03-22 1977-03-22 Vorrichtung zur signalwandlung

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7803216L SE7803216L (sv) 1978-09-23
SE434081B true SE434081B (sv) 1984-07-02

Family

ID=6004315

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7803216A SE434081B (sv) 1977-03-22 1978-03-21 Ventil

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4199130A (sv)
JP (1) JPS5848762B2 (sv)
CH (1) CH641879A5 (sv)
DE (1) DE2712491A1 (sv)
FR (1) FR2384976A1 (sv)
GB (1) GB1599252A (sv)
IT (1) IT1093399B (sv)
SE (1) SE434081B (sv)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5390694A (en) * 1993-10-13 1995-02-21 Tri-Clover, Inc. Vat bottom fill CIP system
US8397745B2 (en) 2007-02-12 2013-03-19 Colt Irrigation, LLC Fluid activated flow control apparatus
US9341281B2 (en) 2007-02-12 2016-05-17 Colt Irrigation Llc Fluid activated flow control apparatus
US10088849B2 (en) 2014-01-23 2018-10-02 Colt Irrigation, LLC Fluid activated flow control apparatus
US10571937B1 (en) 2014-01-23 2020-02-25 Colt Irrigation, LLC Valve control apparatus
US9599286B2 (en) 2014-01-23 2017-03-21 Colt Irrigation, LLC Fluid activated flow control apparatus

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2935972A (en) * 1953-09-03 1960-05-10 Segerstad Carl Gustaf Hard Af Operating and controlling device
US2850258A (en) * 1955-08-03 1958-09-02 Robertshaw Fulton Controls Co Electromagnetically operated valve
US2937846A (en) * 1957-06-10 1960-05-24 Specialties Dev Corp Double vent operated flood valve
US3038500A (en) * 1958-03-10 1962-06-12 Parker Hannifin Corp Pilot-master valves with pressure accumulators
US2993149A (en) * 1958-03-10 1961-07-18 Alpha Ind Inc Electro-magnetic controls
US3176954A (en) * 1961-04-13 1965-04-06 Ross Operating Valve Co Convertible valve assembly
GB978468A (en) * 1961-11-09 1964-12-23 Ass Elect Ind Improvements in or relating to pneumatic transducers
US3198207A (en) * 1961-11-14 1965-08-03 Elizabeth Willis N Fluid pressure controlled shut-off valve responsive to predetermined line pressures
US3140727A (en) * 1961-12-26 1964-07-14 Gen Electric Pilot controlled valve
US3611878A (en) * 1969-10-09 1971-10-12 Robertshaw Controls Co Electrically operated valve means
DE2302446A1 (de) * 1973-01-18 1974-07-25 Liebherr Aera Technik Gmbh Digitales druckregelventil

Also Published As

Publication number Publication date
SE7803216L (sv) 1978-09-23
CH641879A5 (de) 1984-03-15
IT1093399B (it) 1985-07-19
IT7821396A0 (it) 1978-03-21
FR2384976A1 (fr) 1978-10-20
DE2712491A1 (de) 1978-09-28
US4199130A (en) 1980-04-22
JPS5848762B2 (ja) 1983-10-31
FR2384976B1 (sv) 1984-09-21
GB1599252A (en) 1981-09-30
JPS53117818A (en) 1978-10-14
DE2712491C2 (sv) 1987-03-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2161313C (en) Proportional variable force solenoid control valve and transmission fluid control device
US4316486A (en) Electrohydraulic control apparatus
EP0785558A2 (en) Proportional variable force solenoid control valve
EP0632203B1 (en) Electropneumatic converter with solenoid valve control
GB1450403A (en) Fluid control valves
US6267349B1 (en) Precision valve control
CA1297381C (en) Fluid flow control apparatus for a power steering system
SE434081B (sv) Ventil
CN103672147A (zh) 流体稳压调节阀
DE1523581C3 (de) Pneumatische Verstarkereinrichtung mit einer von einer Prallplatte steuerbaren Auslaßduse
CN203614900U (zh) 流体稳压调节阀
US4442855A (en) Fail-safe single-stage servovalve
US3273095A (en) Electromagnetic control mechanism, especially for regulating valves
US4212323A (en) Power assist proportional remote controller
JPS62269211A (ja) 液圧制御装置
GB2033053A (en) Normally closed valve assembly
US3090398A (en) Dual direction relief or sequence type valve
SE450731B (sv) Ventilanordning for berikning av en gas, t ex forbrenningsluft, med en annan gas exv oxygen
CN110686097A (zh) 燃气比例阀的控制方法、装置与存储介质
SE467428B (sv) Ventilanordning
SU615307A1 (ru) Регулирующий клапан
SE502309C2 (sv) Anordning för reglering av gräddkoncentrationen vid en centrifug för skumning av mjölk
JP2767376B2 (ja) 電磁比例弁の作動制御方法
GB928802A (en) Improvements in and relating to fluid-pressure servomotor control systems
SU717732A1 (ru) Устройство дл регулировани расхода

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7803216-6

Effective date: 19880126

Format of ref document f/p: F