SE432855B - Spenningsregulator for ett likstromsgenererande organ - Google Patents

Spenningsregulator for ett likstromsgenererande organ

Info

Publication number
SE432855B
SE432855B SE7901693A SE7901693A SE432855B SE 432855 B SE432855 B SE 432855B SE 7901693 A SE7901693 A SE 7901693A SE 7901693 A SE7901693 A SE 7901693A SE 432855 B SE432855 B SE 432855B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
transistor
voltage
output
direct current
circuit
Prior art date
Application number
SE7901693A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7901693L (sv
Inventor
R E Scheidler
Original Assignee
Sure Power Products
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sure Power Products filed Critical Sure Power Products
Publication of SE7901693L publication Critical patent/SE7901693L/sv
Publication of SE432855B publication Critical patent/SE432855B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02JCIRCUIT ARRANGEMENTS OR SYSTEMS FOR SUPPLYING OR DISTRIBUTING ELECTRIC POWER; SYSTEMS FOR STORING ELECTRIC ENERGY
    • H02J7/00Circuit arrangements for charging or depolarising batteries or for supplying loads from batteries
    • H02J7/14Circuit arrangements for charging or depolarising batteries or for supplying loads from batteries for charging batteries from dynamo-electric generators driven at varying speed, e.g. on vehicle
    • H02J7/16Regulation of the charging current or voltage by variation of field
    • H02J7/24Regulation of the charging current or voltage by variation of field using discharge tubes or semiconductor devices
    • H02J7/243Regulation of the charging current or voltage by variation of field using discharge tubes or semiconductor devices with on/off action
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02TCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO TRANSPORTATION
    • Y02T10/00Road transport of goods or passengers
    • Y02T10/60Other road transportation technologies with climate change mitigation effect
    • Y02T10/70Energy storage systems for electromobility, e.g. batteries

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Control Of Charge By Means Of Generators (AREA)
  • Charge And Discharge Circuits For Batteries Or The Like (AREA)
  • Control Of Electrical Variables (AREA)
  • Control Of Eletrric Generators (AREA)

Description

7901693-7 2 håller batteribalans. Omformaren måste emellertid ha sam- ma spänning som det batteri, som ger den lägre utspänning- en, eftersom omformarregulatorn måste reglera det av de seriekopplade batterierna, som ger den lägre utspänningen, medan tvånivåregulatorn reglerar det av de seriekopplade batterierna, som ger den högre utspänningen. Å andra sidan har det blivit ett allt större problem att vissa typer av industriell utrustning är försedda med ett elektriskt 24 V system, innefattande en 24 V omformare.
Vid anordnande av en extra 12 V källa har man således hit- tills icke haft något alternativ till det ytterst dyrbara utbytet av24 V omformaren mot en l2 V omformare. Vissa system har icke kunnat modifieras på detta sätt på grund av krav på speciella höljen och andra komponenter.
Huvudändamålet med föreliggande uppfinning är att åstad- komma en spänningsregulator, vid vilken spänningsregler- steget är elektriskt isolerat från utgångssteget, varvid regulatorn reglerar på en spänning och avger samma eller någon annan spänning till en likströmsomformares eller -generators fältlindningar. Ändamålet är således att undanröja tidigare kända spän- ningsregulatorers nackdelar och begränsningar.
Ett annat viktigt ändamål med uppfinningen är att åstad- komma en spänningsregulator av nämnda typ, vilken kan ut- nyttjas för att jämnt och exakt reglera en enda spänning till en tillhörande omformare eller generator, eftersom utgångssteget elektriskt isolerar regulatorn från den an- nars negativa påverkan, som härrör från brytningen av om- formarens eller generatorns fält och från andra yttre spän- ningsvågor eller transienta spikar, som vanligtvis uppträ- der i konventionella likströmsgenererande system.
Ett annat väsentligt ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en spänningsregulator av nämnda typ, vilken åstadkommer ett nollströmstillstånd, då regulatorn är bort- kopplad från sin batterikälla, såsom då ett tillhörande fordons tändningsströmställare är frånslagen.
Ett annat ändamål med uppfinningen är att åstadkomma' en spänningsregulator av nämnda typ, vilken åstadkommer 7901693- 7 3 automatisk avstängning av reglersystemet i händelse av att avkänningsspänningen förloras eller jordkretsen öpp- nas.
Ett annat väsentligt ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en spänningsregulator av nämnda typ, vil- ken är avsedd för användning tillsammans med tvânivâre- gulatorn enligt ovannämnda amerikanska patentskrift 4 041 363 och vilken har ett taktreglerorgan, som är an- ordnat att under förutbestämda tidsintervall åstadkomma avstängning av omformarfälttillförseln och medge öppning av tvânivâregulatorn och således intermittent återupp- rätta laddning vid högre spänning.
Ett annat väsentligt ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en spänningsregulator av nämnda typ, vilken har förenklad och robust konstruktion, ekonomisk tillverk- ning och lâng livslängd med minimalt underhåll.
Uppfinningen skall nu beskrivas närmare under hän- visning till bifogade ritningar.
Fig l visar ett kopplingsschema för en spänningsre- gulator enligt föreliggande uppfinning tillsammans med ett enda batteri och en konventionell likströmsomformare.
Fig 2 visar ett kopplingsschema för en spänningsre- gulator enligt föreliggande uppfinning tillsammans med ett system av seriekopplade batterier, en konventionell likströmsomformare och en tvånivåregulator enligt ovannämn- da amerikanska patentskrift.
Fig 3 är ett fragmentariskt kopplingsschema och vi- sar en modifierad styrning av en lysdiodkomponent hos ett optiskt kopplingsorgan.U Såsom nämnts ovan, kan spänningsregulatorn enligt föreliggande uppfinning företrädesvis utnyttjas i stället för en konventionell regulator för reglering av ett enda batteri med tillhörande omformare eller generator. Ett så- dant arrangemang visas i fig 1. Ett batteris 10 negativa uttag är anslutet till gemensam jord och dess positiva ut- tag är anslutet till en konventionell likströmsomformares 12 effektuttag P. Omformaren verksamgöres mekaniskt medelst en fordonsmotor eller annan drivmotor exempelvis via en 7901693-7 4 -konventionell remskivekoppling. Det torde inses, att omfor- maren kan utbytas mot en konventionell generator, varför uttrycket "generator" eller "genererande organ" häri av- ses innefatta både generatorer och omformare. Den visade omformaren har ett jorduttag G för anslutning till gemen- sam jord och ett fältuttag F för anslutning av energi från spänningsregulatorn till omformarens eller generatorns fältlindningar.
Det torde inses, att de gemensamma jordanslutningar- na kan ersättas med en gemensam negativ anslutning, som är isolerad från gemensam jord.
Såsom visas, är spänningsregulatorenheten inneslu- -ten i ett med streckade linjer visat hölje 14. Det elekt- riska spänningsreglerkretssteget har ett ingângsuttag 16 på höljet, vilket uttag via en diodlikriktare 18 är an- slutet till kollektorn hos en transistor 20, vars bas är ansluten till ett ingângsstyruttag 24 via ett strömbegrän- sande motstånd 22. Såsom visas, är ingångsuttaget 16 an- ordnat att anslutas till batteriets 10 positiva uttag via en elektrisk ledare 26 och ansluter en reglerströmställa- re 28 ledaren 26 bortkopplingsbart till uttaget 24. Den- na reglerströmställare kan exempelvis vara ett fordons tändströmställare. Alternativt kan den vara monterad på höljet 14.
Transistorns 20 emitter är ansluten till emittern hos en transistor 30, som normalt är ledande när regler- strömställaren 28 är sluten. Transistorns 30 kollektor är ansluten till ett gemensamt jorduttag 38 på höljet via en lysdiod 32 i ett optiskt kopplingsorgan 34 och ett ström- begränsande motstånd 36. Detta jorduttag är anordnat att anslutas till omformarens 12 jorduttag G via en elektrisk ledare 40.
Z Regulatorn innefattar också ett förspänningsmotstånd 42, en förspänningsdiod 44, en normalt strypt transistor 46 med bas-emittermotstånd 48, en zenerdiod 50 och spän- ningsdelarmotstånd 52, 54 och S6.
Det optiska kopplingsorganet 34, vilket exempelvis är av modell MOC 1000, som tillverkas av Motorola, Inc., l5 7901693-7 har en fototransistorsektion 58. Fototransistorns emitter är ansluten till jorduttaget 38 via ett strömbegränsande motstånd 60, och ett bas-emittermotstând 62 säkerställer tvångsmässig avstängning av det optiska kopplingsorganet.
Transistorns kollektor är ansluten till basen hos en reg- lertransistor 64, vars emitter är ansluten till basen hos en utgângstransistor 66. Dessa transistorer är försedda med bas-emittermotstånd 68 resp 70.
Utgångstransistorns 66 kollektor är ansluten till ett fältuttag 72 på höljet, vilket uttag är anordnat att anslutas till omformarens 12 fältuttag F via en elektrisk ledare 74. En diod 76 (“free wheeling"), som är ansluten mellan fältuttaget och jorduttaget upphäver omkastade spänningsspikar, som induceras genom brytning av omforma- rens fält. Utgångstransistorns 66 emitter är ansluten till ett ingångsuttag 78 på höljet, vilket uttag är anordnat att anslutas till batteriets l0 positiva uttag via en elektrisk ledare 80.
Den i fig l visade spänningsregulatorn fungerar på följande sätt. Vid slutning av reglerströmställaren 28 erhåller regulatorn tillslagningsenergi genom att transis- torn 20 verksamgöres, varvid basmotståndet 22 begränsar tillslagningsströmmen. Härvid verksamgöres transistorn , varigenom positiv energi tillföres det optiska kopp- lingsorganets lysdiodsektion 32 via det strömbegränsande motståndet 36.
Från lysdioden avgivet ljus verksamgör det optiska kopplingsorganets fototransistorsektion 58, vilken i sin tur verksamgör reglertransistorn 64 för verksamgöring av utgångstransistorn 66. Positiv energi från batteriets positiva uttag avges därpå till omformarens fältuttag F via utgângstransistorn 66. Verksamgöringen av omformar- fältet gör att omformaren alstrar spänning vid effektut- taget P.
När spänningen över batteriet 10 när ett förutbestämt värde, vilket bestämmes av spänningsdelarmotstândets 54 inställning, tändes zenerdioden 50 och verksamgör transis- torn 46, vilken normalt hålles strypt av motståndet 48. p79o1693-7 'zo 6 Genom att transistorn 46 verksamgöres overksamgöres tran- 'sistorn 30 och overksamgöres därigenom lysdioden 32 och dess fototransistor 58. Utgångsströmställartransistorer- nas 64 och 66 utgâng overksamgöres således också. Genom att utgångstransistorströmställaren 66 overksamgöres öpp- nas omformarens fältlindningskrets, så att omformarladd- ningen avbrytes.
När spänningen över batteriet 10 underskrider ett förutbestämt värde, släckes zenerdioden 50, varvid det normala ledande tillståndet för transistorn 30, det optis- ka kopplingsorganet 34 och utgångsströmställartransistorn 66 återupprättas, varigenom omformarfältet åter verksam- göres och bringar omformaren att återupptaga laddning.
Ovanstående till- och frånkoppling av omformarfältet är mycket snabb och sker normalt ca 200~ca l00O ggr/s.
I fig 2 visas två seriekopplade batterier 82 och 84.
Batteriets 82 negativa uttag är anslutet till gemensam jord och dess positiva uttag och batteriets 84 negativa uttag är anslutna till en gemensam förbindningspunkt 86.
En elektrisk ledare 88 sträcker sig från denna förbind- ningspunkt för att tillföra ett elektriskt system en läg- re spänning från batteriet 82. Batteriets 84 positiva ut- tag är anslutet till en elektrisk ledare 90, som tillför ett elektriskt system den högre spänning, som ges av de seriekopplade batterierna. Om varje batteri exempelvis ger l2 V, ansluter således ledaren 88 l2 V till ett elekt- riskt system, medan ledaren 90 ansluter 24 V till ett an- nat elektriskt system.
I fig 2 visas också en konventionell likströmsomfor- mare 92, vilken liksom ovan beskrivna omformare 12 verksam- göres mekaniskt medelst en fordonsmotor eller annan driv- motor via en remskivekoppling. Omformarens utsignal kan vara av vilken storlek som helst. Enligt ovanstående exem- pel kan den således ha en utsignal av l2 V eller 24 V.
Omformarens 92 effektuttag P är anslutet till batte- riets 84 positiva uttag via en icke styrd diod 94, som vid uppnående av en förutbestämd spänning vid utgângsut- taget leder laddningsström till batteriets 84 positiva ut- 7901693-7' 7 tag och därifrån genom båda batterierna till gemensam jord.
Enligt ovannämnda amerikanska patentskrift är ett organ anordnat att vid uppnående av ett förutbestämt spänningsfall över det batteri 84, som ger den högre spän- ningen, omkoppla omformarens utgångsuttag P till den ge- mensamma förbindningspunkten 86 för att därigenom leda laddningsström endast till det batteri 82, som ger den lägre spänningen. Detta sker med hjälp av en elektriskt reglerad strömställare, som har formen av en styrd halv- ledarlikriktare 96, som förbinder omformarens effektuttag P med förbindningspunkten 86 mellan batterierna. Den styr- da halvledarlikriktaren är normalt frånslagen, varför strömställaren normalt är öppen.
Strömställarens 96 elektriska reglerorgan innefat- tar spänningsdetekterande motstånd 98, 100 och 102, en zenerdiod 104, en transistor 106, som normalt är förspänd i backriktningen medelst ett motstånd 108, samt ett mot- stånd ll0, som förbinder transistorns kollektor med halv- ledarlikriktarens 96 styrelektrod.
Såsom förklarats ovan, har ett utnyttjande av ovan beskrivna tvânivâregulator på grund av tillhörande, kon- ventionella spänningsregulatorers begränsningar tidigare nödvändiggjort utnyttjande av en likströmsomformare eller -generator, som ger samma spänning som det batteri, som ger den lägre spänningen. Spänningsregulatorn enligt före- liggande uppfinning gör det emellertid möjligt att utnytt- ja en likströmsomformare eller -generator, som överensstäm- mer med det av de seriekopplade batterierna, som ger den högre utspänningen. Vid ovanstående exempel, enligt vil- ket batterierna 82, 84 är 12 V batterier, kan således om- formaren vara antingen en 12 V eller en 24 V omformare.
Såsom visas i fig 2, är ovan beskrivna spänningsregu- lator kopplad till dubbelbatterienheten på följande sätt.
Ingângen 16 och reglerströmställaren 28 är anslutna till förbindningspunkten 86 mellan de seriekopplade batterierna via en elektrisk ledare 112. Jorduttaget 38 är anslutet till omformarens jorduttag G via en ledare 114. Fältuttaget I 7901693-7 -l0 8 72 är anslutet till omformarens fältuttag F via en ledare 116. Ingângen 78 är via en ledare 118 ansluten till det positiva uttaget hos det batteri 84, som ger den högre spänningen.
Spänningsregulatorn fungerar tillsammans med det i fig 2 visade tvâspänningssystemet på följande sätt. Vid slut- ning av reglerströmställaren 28 verksamgöres transistorn , varvid transistorn 30 verksamgöres och tillför positiv energi till det optiska kopplingsorganets lysdiodsektion 32. Från lysdioden avgivet ljus verksamgör det optiska kopplingsorganets fototransistorsektion 58, vilket i sin tur verksamgör utgångstransistorn 66. Positiv energi från det positiva uttaget hos det batteri 84, som ger den hög- re spänningen, avges därpå till omformarens fältuttag F via utgângstransistorn 66. Verksamgöringen av omformar- fältet gör att omformaren alstrar spänning vid-effekt- uttaget P.
När spänningen över det batteri 82, som ger den lägre spänningen, når ett förutbestämt värde, vilket bestämmes av spänningsdelarmotståndets 54 inställning, tändes zener- dioden 50 och verksamgör transistorn 46, vilken normalt hålles strypt av motståndet 48. Genom att transistorn 46 verksamgöres overksamgöres transistorn 30 och overksamgö- res därigenom lysdioden 32 och dess fototransistor 58.
Utgångsströmställartransistorernas 64 och 66 utgång overk- samgöres således också. Genom att utgångstransistorström- ställaren 66 overksamgöres öppnas omformarens'fältlindnings- krets, så att omformarladdningen avbrytas.
När spänningen över det batteri 82, som ger den lägrept spänningen, underskrider ett förutbestämt värde, släckes zenerdioden 50, varvid det normala ledande tillståndet för transistorn 30, det optiska kopplingsorganet 34 och utgångs- strömställartransistorn 66 återupprättas, varigenom omfor- marfältet åter verksamgöres och bringar omformaren att åter- upptaga laddning. I Såsom beskrivits ovan, är omformarens 92 effektuttag P via den icke styrda dioden 94 anslutet till det positiva uttaget hos det batteri 84, som ger den högre spänningen. 7901693-7 9 Denna diod leder vid uppnâende av en förutbestämd spän- ning vid effektuttaget laddningsström till batteriets 84 positiva uttag och genom båda batterierna till gemensam jord. Båda batterierna laddas sålunda.
När spänningen över det batteri 84, som ger den hög- re spänningen, när ett förutbestämt värde, såsom avkän- nes av motstânden 98, 100 och 102, tändes i enlighet med ovannämnda amerikanska patentskrift zenerdioden l04 och verksamgör transistorn 106, som verksamgör den styrda halv- ledarlikriktaren 96. Laddningsström ledes således från omformarens 92 effektuttag P till förbindningspunkten 86.
Eftersom spänningen vid uttaget faller till ett förut- bestämt värde, som är lägre än spänningen vid det positiva uttaget hos det batteri 84, som ger den högre spänningen, slutar dioden 94 att leda. Laddningsströmmen genom batte- riet 84 brytes således, varpå laddningsströmmen ledes ge- nom den verksamgjorda halvledarlikriktaren 96 till förbind- ninspunkten 86 för fortsatt uppladdning av batteriet 82.
Detta sker på grund av att halvledarlikriktaren, fastän spänningen vid transistorns 106 bas faller för att overk- samgöra transistorn och därigenom borttaga reglersignalen från likriktarens styre, leder likström och därför fortsät- ter i sitt verksamma tillstånd.
Enligt ovannämnda amerikanska patentskrift åstadkom- mes overksamgöring av den styrda halvledarlikriktaren 96 när spänningen över batteriet 84 faller och overksamgör den konventionella spänningsregulatorns utgång och därige- nom bryter omformarens 92 utsignal och overksamgör halv- ledarlikriktaren 96. Enligt föreliggande uppfinning kan däremot ett organ vara anordnat för att bryta omformar- fälttillförseln i en förutbestämd taktreglerad cykel sna- rare än såsom gensvar på ett spänningsfall vid batteriet 84. Den sekventiella brytningen av omformarfältet i en taktreglerad cykel kan utnyttjas vid den visade utförings- formen på grund av kravet på kontinuerlig, högre spännings- belastning och därav följande behov av frekvent, periodisk återladdning av det batteri, som ger den högre spänningen.
En integrerad krets 120 innefattar således en takt- 7901693-.7 reglermodul och komparatorkrets. Den är ansluten över det batteri 82, som ger den lägre spänningen, och dess utgång är ansluten till transistorns 46 bas via ett ström- begränsande motstånd l22. En typisk sådan integrerad krets är av modell SE 555, som tillverkas av Signetics, Inc., eller av modell NE 555, som tillverkas av National Semi- conductor Corp.
När reglerströmställaren 28 slutes, verksamgöres den integrerade kretsens taktreglermodul och påbörjar den av motstånd 124 och l26 och kondensatorer 128 och 130 be- stående taktreglerkretsen tillsammans med komparatorkret- sen i den integrerade kretsen sin taktreglerade laddning.
Vid en förutbestämd tidpunkt tänder den integrerade kret- sen och avger en verksamgöringssignal till transistorns 46 bas via det strömbegränsande motståndet l22. Denna signal åstadkommer overksamgöring av transistorn 30, det optiska kopplingsorganet 34 och utgângsströmställartran- sistorn 66 och bryter helt omformarladdningen. Vid slutet av den förutbestämda tidsperioden sjunker integrerad- -krets-modulen och överlåter regleringen_till spännings- delar- och zenerdiodkretsen för återverksamgöring av om- formaren. ' Syftet härmed är att avbryta omformarladdningen un- der en tid, som är tillräckligt lång för att möjliggöra för den styrda halvledarlikriktaren 96 att öppnas och _ återupprätta laddning genom de seriekopplade batterierna.
Fastän sekvenscykeln är varierbar inom vida gränser, har man funnit att en lämplig sekvenscykel för den visade ut- föringsformen är ca 45 s laddning av batterierna och 2 s avbrytníng av laddningen för öppning av halvledarlikrikta- ren. Båda dessa tidsperioder kan efter behov varieras från en bråkdel av en sekund till flera timmar. Genom denna taktreglerfunktion âterupprättas laddningen genom de serie- kopplade batterierna under den tid, som erfordras för att det batteri 84, som ger den högre spänningen, skall bli helt laddat. Denna tid kan variera från en bråkdel av en sekund till flera timmar i beroende av mängden kontinuer- lig högre spänningsbelastning och förhållandet mellan högre- 7901693-7 ll lspänningsbelastning och lägrespänningsbelastning.
Det torde inses, att ovannämnda taktreglersteg kan undvaras, såsom då högrespänningskretsen utnyttjas i mycket mindre utsträckning än lägrespänningskretsen, såsom för- klaras i ovannämnda amerikanska patentskrift.
Vid den i fig 3 visade modifieringen är den normalt spärrade, reglerade transistorn 46 ansluten över det op- tiska kopplingsorganets lysdiodsektion 32 och anordnad att vid verksamgöring shunta lysdioden och overksamgöra denna. Detta arrangemang eliminerar transistorn 30 och förspänningsmotståndet 42 enligt fig 1 och 2.
Av det ovanstående torde det framgå, att föreliggan- de uppfinning åstadkommer en spänningsregulator, som har förenklad och robust halvledarkonstruktion, är billig att tillverka och har lång livslängd. Den har mångsidig tillämpning vid en mängd olika likströmsgenererande system, från konventionella ennivâspänningssystem till de system, som ger tvånivåutspänningar och är förenade med omformare eller generatorer, som motsvarar antingen den lägre eller den högre utspänningen.
Regulatorn enligt föreliggande uppfinning ger vidare den fördelen, att det elektriska utgångskretssteget normalt är overksamt och verksamgöres medelst det optiska kopp- lingsorganet 34, vilket drives via reglerkretsstegets in- gång. Genom overksamgöring av den optiska kretsen medelst* transistorn 30 eller transistorn 46 overksamgöres regulatorn helt och åstadkommer ett nollströmsförhâllande vid öppen' strömställare 28. Hittills kända konventionella spännings- regulatorer är däremot normalt verksamma, varför kontinuer- lig ström således erfordras.
Regulatorn enligt föreliggande uppfinning eliminerar också det kostsamma behovet av de filtreringskomponenter, som erfordras vid konventionella spänningsregulatorer. Re- gulatorn enligt föreliggande uppfinning och de till denna hörande elektriska komponenterna skyddas vidare mot skador genom automatisk avstängning av regulatorn i händelse av att avkänningsspänningen för regulatorn går förlorad eller jordanslutningen öppnas, såsom vid oavsiktlig brytning 7901693-7 12 eller annan bortkoppling av de elektriska ledarna 26, I 112 eller 40, 114.
Regulatorn enligt föreliggande uppfinning kan vara anordnad för reglering i ett antingen positivt eller nega- tivt jordsystem och i antingen den positiva eller den negativa fälttillförselkretsen.

Claims (15)

10 15 20 25 30 79o169s¿7 13 PATENTKRAV
1. l. Spänningsregulator för ett likströmsgenererande organ (12), av ett elektriskt spänningsreglerkretssteg, vilket har en reglerad utgång k ä n n e t e c k n a d (30) och en ingång (16), som är anordnad att anslutas till det likströmsgenererande organets utgång, ett elekt- riskt utgàngskretssteg (66), vilket är anordnat att vid en ände anslutas till det likströmsgenererande orga- nets fältlindningar och vid motstàende ändar anslutas till det likströmsgenererande organets utgång, samt ett optiskt kopplingsorgan (34), vilket har en elektriskt reglerbar ljuskälla (32), som är ansluten till regler- kretsstegets utgång (30), och en av ljus reglerbar, elektrisk strömställare (58), som är ansluten till ut- gångskretssteget.
2. Spänningsregulator enligt patentkravet l, vilken är avsedd för användning vid ett över ett batteri (10) anslutet likströmsgenererande organ (12), k ä n n e - t e c k n a d därav, att spänningsreglerkretsstegets ingång (16) är anordnad att anslutas till batteriets ena uttag och att utgàngskretssteget (66) är anordnat att sammankoppla det likströmsgenererande organets fält- lindningar och batteriets nämnda ena uttag.
3. Spänningsregulator enligt patentkravet l, n e t e c k n a d därav, att spänningsreglerkretsste- k ä n - gets ingång (l6) innefattar en elektriskt reglerbar strömställare (20) och ett elektriskt reglerorgan för strömställaren, vilket är anordnat för bortkopplingsbar anslutning till en elektrisk spänningskälla.
4. Spänningsregulator enligt patentkravet 3, n e t e c k n a d därav, att den elektriskt regler- bara strömställaren innefattar en transistors (20) kollek- tor-emitterkrets och att det elektriska reglerorganet därför innefattar transistorns bas-emitterkrets.
5. Spänningsregulator enligt patentkravet 4, k ä n - k ä n - 7901693-7 l4 n e t e c k n a d av en elektrisk strömställare (28), som bortkopplingsbart ansluter transistorns bas till den elektriska spänningskällan.
6. Spänningsregulator enligt patentkravet l, k ä n - 5 n e t e c k n a d därav, att den av ljus reglerbara, elektriska strömställaren (58) innefattar en elektriskt reglerbar strömställare (66) till utgångskretssteget, ett elektriskt reglerorgan för strömställaren, vilket har en elektrisk krets, samt en av ljus reglerbar ström- 10 ställare (58) i denna elektriska krets.
7. Spänningsregulator enligt patentkravet 6, k ä n - n e t e c k n a d därav, att den av ljus reglerbara, elektriska strömställarens (66) elektriskt reglerbara strömställare innefattar en transistors (66) kollektor- l5 -emitterkrets, att det elektriska reglerorganet därför innefattar transistorns bas-emitterkrets samt att den av ljus reglerbara strömställaren (58) innefattar en fototransistorkomponent hos ett optiskt kopplingsorgan, vars elektriskt reglerbara ljuskälla (32) innefattar ._20 en lysdiod.
8. Spänningsregulator enligt patentkravet 7, k ä n - n e t e c k n a d därav, att utgångskretssteget (66) innefattar en första transistor (66), vars kollektor- -emitterkrets är anordnad att vid en ände anslutas till 25 det likströmsgenererande organets (12) fältlindningar (F) och vid motstående ände anslutas till det likströms- genererande organets utgång (P), och en andra transis- tor (64), vars kollektor-emitterkrets är ansluten över den första transistorns bas-kollektorkrets och vars 30 bas är ansluten till fototranssistorns (58) kollektor- I -emitterkrets.
9. Spänningsregulator enligt patentkravet 1, k ä n - n e t e c k n a d därav, att spänningsreglerkretssteget innefattar en första transistor (30), vars kollektor- 35 -emitterkrets sammankopplar ingången och utgången och vars basemitterkrets är anordnad för anslutning över det likströmsgenererande organets utgång, en andra tran- 10 15 20 25 30 35 7901693-7 l5 sistor (46), vars kollektor-emitterkrets sammankopp- lar den första transistorns bas-emitterkrets och är anordnad för anslutning över det likströmsgenererande organets utgång, en spänningsdelare (54), vilken är anordnad för anslutning över det likströmsgenererande organets utgång, samt en zenerdiod (50), vilken samman- kopplar spänningsdelaren och den andra transistorns bas och är anordnad att över en förutbestämd spänning verksamgöra den andra transistorn och overksamqöra den första transistorn för att overksamgöra det optiska kopplingsorganet och overksamgöra det likströmsgenereran- de organets fält och att under denna förutbestämda spän- ning overksamgöra den andra transistorn och verksamgöra den första transistorn för att verksamgöra det optiska kopplingsorganet och verksamgöra det likströmsgenereran- de organets fält. '
10. l0. Spänningsregulator enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a d därav, att spänningsreglerkrets- steget innefattar en transistor (30), vars kollektor- -emitterkrets är ansluten över det optiska kopplingsorga- nets ljuskälla (32), en spänningsdelare (54), vilken är anordnad för anslutning över det likströmsgenererande organets utgång, och en zenerdiod (50), vilken samman- kopplar spänningsdelaren och transistorns bas och är anordnad att över en förutbestämd spänning verksamgöra transistorn för att overksamgöra det optiska kopplings- organet och overksamgöra det likströmsgenererande orga- nets fält och att under denna förutbestämda spänning overksamqöra transistorn för att verksamgöra det optiska kopplingsorganet och verksamgöra det likströmsgcnereran- de organets fält.
11. ll. Spänningsregulator enligt patentkravet l, vilken är avsedd för användning vid ett över ett par seriekopp- lade batterier (82, 84) anslutet, likströmsgenererande organ, k ä n n e t e c k n a d därav, att det likströms- genererande organets effektutgàng är bortkopplingsbart ansluten till förbindningspunkten (86) mellan de båda 7901693-7 10 15 20 25 30 35 16 seriekopplade batterierna via en styrd halvledarlikrikta- re (96), vars styrelektrod via en tillslagningsstyr- krets (106) är ansluten till det batteri (84) i batteri- paret, som ger den högre utgângsspänningen, att spännings- reglerkretsstegets ingång (16) är anordnad att anslutas till förbindningspunkten mellan de båda seriekopplade batterierna och att utgångskretssteget (66) är anordnat att sammankoppla det likströmsgenererande organets fält- lindningar och det batteri, som ger den högre utgångs- spänningen.
12. Spänningsregulator enligt patentkravet ll, k ä n n e t e c k n a d av ett elektriskt reglerbart taktreglerorgan (120), vilket är anslutet till spännings- reglerkretssteget för att verksamgöra och overksamgöra detta i en förutbestämd, taktreglerad sekvens för att därigenom intermittent öppna den styrda halvledarlikrik- taren och återupprätta högrespänningsladdningen.
13. $pänningsregulator enligt patentkravet 12, k ä n n e t e c k n a d därav, att spänningsreglerkrets- steget innefattar en första transistor (30), vars kollek- tor-emitterkrets sammankopplar ingången och utgången och vars bas-emitterkrets är anordnad för anslutning över det batteri i batteriparet, som ger den lägre spän- ningen, en andra transistor (46), vars kollektor-emitter- krets sammankopplar den första transistorns bas-emitter- krets, en spänningsdelare (54), vilken är anordnad för anslutning över det batteri i batteriparet, som ger den lägre spänningen, samt en zenerdiod (50), vilken sammankopplar spänningsdelaren och den andra transis- torns bas och är anordnad att över en förutbestämd spän- ning verksamgöra den andra transistorn och overksamgöra den första transistorn för att overksamgöra det optiska kopplingsorganet och overksamgöra det likströmsgenereran- de organets fält och att under denna förutbestämda spän- ning overksamgöra den andra transistorn och verksamgöra den första transistorn för att verksamgöra det optiska kopplingsorganet och verksamgöra det likströmsgenererande 7901695-7 17 organets fält, varvid det elektriskt reglerbara takt- reglerorganet (120) är anslutet över reglerkretssteget och har en elektrisk signalutgâng, som är ansluten till den andra transistorns bas. 5
14. Spänningsregulator enligt patentkravet l2, k ä n n e t e c k n a d därav, att spänningsreglerkrets- steget innefattar en transistor (30), vars kollektor- -emitterkrets är ansluten över det optiska kopplingsor- ganets ljuskälla, en spänningdelare (54), vilken är 10 anordnad för anslutning över det batteri i batteriparet, som ger den lägre spänningen, och en zenerdiod (50), vilken sammankopplar spänningsdelaren och transistorns bas och är anordnad att över en förutbestämd spänning verksamgöra transistorn för att overksamgöra det optiska 15 kopplingsorganet och overksamgöra det likströmsgenereran- de organets fält och att under denna förutbestämda spän- ning overksamgöra transistorn för att verksamgöra det optiska kopplingsorganet och verksamgöra det likströms- genererande organets fält, varvid det elektriskt regler- 20 bara taktreglerorganet (120) är anslutet över regler- kretssteget och har en elektrisk signalutgáng, som är ansluten till den andra transistorns bas.
15. Spänningsregulator enligt patentkravet l, vil- ken är avsedd för användning vid ett över ett par serie- 25 kopplade batterier (82, 84) anslutet, likströmsgenereran- de organ, k ä n n e t e c k n a d därav, att det lik- strömsgenererande organets effektutgång är bortkopplings- bart ansluten till förbindningspunkten (86) mellan de båda seriekopplade batterierna via en styrd halvledar- 30 likriktare, vars stryrelektrod via en tillslagningsstyr- krets är ansluten till det batteri i batteriparet, som ger den högre utgàngsspänningen, att spänningsreglerkrets- stegets ingång (16) är anordnad att anslutas till förbind- ningspunkten (66) mellan de båda seriekopplade batterier- 35 na och innefattar en transistorströmställares (20) kol- lektor-emitterkrets och en elektrisk strömställare (28), som bortkopplingsbart ansluter transistorns bas till 7901l693-7 10 l5 20 25 18 förbindningspunkten mellan de båda seriekopplade batte- rierna, att den av ljus reglerbara, elektriska ström- ställaren innefattar en elektriskt reglerbar strömstäl- lare (66) i utgângskretssteget, ett elektriskt regler- organ för strömställaren, vilket har en elektrisk krets, att den av ljus reglerbara, elektriska strömställarens elektriskt reglerbara strömställare innefattar en tran- sistors (58) kollektor-emitterkrets, att det elektriska reglerorganet därför innefattar transistorns bas-emitter- krets, att den av ljus reglerbara strömställaren inne- fattar en fototransistorkomponent hos ett optiskt kopp- lingsorgan (34), vars elektriskt reglerbara ljuskälla innefattar en lysdiod (32), att utgångskretssteget inne- fattar en första transistor (66), vars kollektor-emitter- krets är anordnad att vid en ände anslutas till det likströmsgenererande organets fältlindningar ooh vid motstående ände anslutas till det batteri, som ger den högre spänningen, och en andra transistor (64), vars kollektor-emitterkrets är ansluten över den första tran- sistorns bas-kollektorkrets och vars bas är ansluten till fototransistorns (58) kollektor-emitterkrets, samt att det elektriskt reglerbara taktreglerorganet (120) är anslutet till spänningsreglerkretssteget för att verksamgöra och overksamgöra detta i en förutbestämd, taktreglerad sekvens för att därigenom intermittent öppna den styrda halvledarlikriktaren (96) och återupp- rätta högrespänningsladdningen.
SE7901693A 1978-02-27 1979-02-26 Spenningsregulator for ett likstromsgenererande organ SE432855B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/881,397 US4224562A (en) 1978-02-27 1978-02-27 Voltage regulator with electrically isolated output stage

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7901693L SE7901693L (sv) 1979-08-28
SE432855B true SE432855B (sv) 1984-04-16

Family

ID=25378390

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7901693A SE432855B (sv) 1978-02-27 1979-02-26 Spenningsregulator for ett likstromsgenererande organ

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4224562A (sv)
JP (1) JPS54118553A (sv)
AU (1) AU521802B2 (sv)
BE (1) BE874160A (sv)
BR (1) BR7901050A (sv)
CA (1) CA1121860A (sv)
DE (1) DE2907385A1 (sv)
GB (1) GB2015209B (sv)
NL (1) NL7901532A (sv)
SE (1) SE432855B (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2957197B2 (ja) * 1989-07-13 1999-10-04 日本電気株式会社 自動車電源制御方式
JPH0365028A (ja) * 1989-08-01 1991-03-20 Mitsubishi Electric Corp 車両用交流発電機の制御装置
WO2008044624A1 (fr) 2006-10-13 2008-04-17 Nok Corporation Dispositif de serrage métallique pour couvercle antipoussière
US9425608B2 (en) * 2011-12-20 2016-08-23 Kohler Co. Overvoltage protection system and method
EP3457521B1 (en) * 2017-09-13 2021-12-01 Ningbo Geely Automobile Research & Development Co. Ltd. An alternator system

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB426271A (en) * 1933-10-03 1935-04-01 British Thomson Houston Co Ltd Improvements in and relating to voltage regulating systems
US3588663A (en) * 1967-12-28 1971-06-28 Mitsubishi Electric Corp Control for charging generator
US3599079A (en) * 1970-01-29 1971-08-10 Philco Ford Corp Temperature-controlled voltage regulator
US4101808A (en) * 1975-09-30 1978-07-18 Bell & Howell Company Lamp control circuit

Also Published As

Publication number Publication date
BE874160A (fr) 1979-05-29
GB2015209B (en) 1982-09-02
AU4336379A (en) 1979-09-06
NL7901532A (nl) 1979-08-29
US4224562A (en) 1980-09-23
CA1121860A (en) 1982-04-13
BR7901050A (pt) 1979-10-02
GB2015209A (en) 1979-09-05
JPS54118553A (en) 1979-09-14
DE2907385A1 (de) 1979-09-06
SE7901693L (sv) 1979-08-28
AU521802B2 (en) 1982-04-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5130883A (en) Circuit for overvoltage protection
US4041363A (en) Dual battery charge control
KR970031145A (ko) 재충전 가능한 전지장치(rechargeable battery apparatus)
GB2253955A (en) Voltage supply equipment for a motor vehicle having two generators
SE432855B (sv) Spenningsregulator for ett likstromsgenererande organ
SE454927B (sv) Regulator for att reglera laddningen hos ett batteri fran utgangsklemmorna hos en vexelstromskella
US7330343B2 (en) Current-limiting protection circuit for a power supply
US5039931A (en) 12 Volt battery charger circuit
US4177492A (en) Electrical protection circuits
US5831416A (en) Apparatus and method for charging batteries
GB1585915A (en) Dual battery charge control
KR20210097950A (ko) Pwm 신호를 이용한 배터리관리시스템(bms)의 전원 공급 제어 장치
GB2293257A (en) Fire alarms
SE502306C2 (sv) Säkerhetsåterställningsanordning
JP2504023B2 (ja) 車両充電発電機の電圧調整装置
SE429487B (sv) Spenningsregulator
US11507042B2 (en) High current and power limiting circuit for I/O modules with internal output power support
KR890003393B1 (ko) 부동충전용 축전지 전원공급장치
KR870001556B1 (ko) 부동충전용 축전지 충전장치
KR0110496Y1 (ko) 무전력시 모터 전원부 보호회로
US4410847A (en) Voltage regulator
JPH051962Y2 (sv)
EP3386063B1 (en) Power supply control device
KR100318199B1 (ko) 차량용발전기의듀얼모드전압제어장치
SU457986A1 (ru) Устройство дл контрол и защиты от коротких замыканий источников питани