SE430224B - Sett och anordning for tillverkning av block av olegerade och legerade stal - Google Patents

Sett och anordning for tillverkning av block av olegerade och legerade stal

Info

Publication number
SE430224B
SE430224B SE7712586A SE7712586A SE430224B SE 430224 B SE430224 B SE 430224B SE 7712586 A SE7712586 A SE 7712586A SE 7712586 A SE7712586 A SE 7712586A SE 430224 B SE430224 B SE 430224B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
electrode
electrodes
mold
cross
slag
Prior art date
Application number
SE7712586A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7712586L (sv
Inventor
P Machner
Original Assignee
Ver Edelstahlwerke Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ver Edelstahlwerke Ag filed Critical Ver Edelstahlwerke Ag
Publication of SE7712586L publication Critical patent/SE7712586L/sv
Publication of SE430224B publication Critical patent/SE430224B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D27/00Treating the metal in the mould while it is molten or ductile ; Pressure or vacuum casting
    • B22D27/04Influencing the temperature of the metal, e.g. by heating or cooling the mould
    • B22D27/06Heating the top discard of ingots
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C21METALLURGY OF IRON
    • C21CPROCESSING OF PIG-IRON, e.g. REFINING, MANUFACTURE OF WROUGHT-IRON OR STEEL; TREATMENT IN MOLTEN STATE OF FERROUS ALLOYS
    • C21C7/00Treating molten ferrous alloys, e.g. steel, not covered by groups C21C1/00 - C21C5/00
    • C21C7/04Removing impurities by adding a treating agent
    • C21C7/076Use of slags or fluxes as treating agents
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P10/00Technologies related to metal processing
    • Y02P10/20Recycling

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Furnace Details (AREA)

Description

7712ss6+2 -2_ med kylda eller eldfast utformade väggar är applicerad på kokillens övre kant eller på blocket.
En väsentlig förutsättning för tillverkning av kvali- tativt högvärdiga block består däri, att på gränsytan flytande metall - slagg i slaggbadet fram till nära väggen hos uppsätt- ningen ovanför det stelnande blocket råder temperaturer, som äro belägna över det gjutna stålets liquiduspunkt och att under blockets stelnande vid förfarandets användning inga blockets kristallisation negativt påverkande ändringar uppstår i de flytande blockdelarnas strömningsförhållanden.
Vid en framställning av block med stora diametrar kunna svårigheter uppstå när slaggbadet uppvärmes med en enda elektrod och skall hållas på höga temperaturer. Från elektroden till uppsättningsanordningen föreligger ett stort värmefall, varför det är nödvändigt att slaggen kraftigt upphettas inom omrâdet av den neddoppande elektroden för att den nödvändiga energin skall kunna tillföras och för att stora slaggbadshöjder för en tillräcklig värmefördelning skall kunna användas. Det stora värmefallet från elektroden till uppsättningsanordningen i förening med det kravet att åtminstone i början av processen slaggskiktet på den totala gränsytan flytande block - slaggbad skall hållas på temperaturer som är_belägna över liquiduspunkten, har gjort det erforderligt att använda en smältelektrod med stor diameter och stora slaggbadhöjder. Vid den för innehållande av den lämpligaste slaggbadtemperaturen nödvändiga elektriska V energitillförseln uppkommer dock då den nackdelen, att elektro- derna med stora elektroddiametrar har en väsentligt högre smältgrad än den som motsvarar blockets krympning vid stelnandet.
Med andra ord man erhåller en avdroppning av mer metall från elektroden än vad som processtekniskt skulle vara nödvändigt, -vilket resulterar i nackdelar med avseende på förfarandets ekonomi och även med hänsyn till det framställda blockets kvali- tet. Genom stora slaggbadshöjder uppkommer även vid små ändringar av den elektriska effekttillförseln skadliga strömningar i flytande blockdelar, varigenom inhomogeniteter uppträder i block- strukturen.
En tillräcklig temperaturfördelning vid användning av en eller flera elektroder har man hittills endast kunnat uppnå _r p 7712586-2 under innehållande av stora slaggbadhöjder och med hög elektrisk energitillförsel, vilket emellertid återigen menligt inverkar på processens ekonomi och även förstorar den apparativa delen exempelvis slaggsmältningsaggregaten och er- fordrar särskilda åtgärder med avseende på energitillförseln till slaggbadet under blockets stelnande för att man skall kunna framställa högvärdiga block. Ändamålet med uppfinningen är att undvika ovannämnda nackdelar och svårigheter och att åstadkomma ett förfarande och anordningar för framställning av block av olegerade och legerade stål med väsentligt förbättrad kvalitet, vilka å ena sidan vid tillräcklig energitillförsel till slaggbadet garanterar en med avseende på blockkrympningen tillräcklig, dock icke överdriven smältningsgrad och å andra sidan möjlig- gör en så homogen temperaturfördelning som möjligt i slagg- badet och ett undvikande av skadliga segringstendenser.
Ytterligare ändamål med uppfinningen ligger i anpassnings- möjligheterna av förfarandet respektive anordningarna till kristallisationsförloppet hos blocket; en förbättrad ekonomi och en minskning av den apparativa uppbyggnaden. Uppfinningen är baserad på att man för uppnâende av optimala blockkvaliteter måste hålla slaggbadhöjden i en bestämd relation till elektro- den eller elktrodernas avstånd från kokillinnerytan och att- man vidare måste upprätthålla en bestämd relation mellan den i slaggbadet neddoppande totaltvärsnittsytan hos elektroden eller elektroderna i förhållande till kokilltvärsnittsytan.
Dessa förfarandeparametrar, genom vilkas användning ovan- nämnda ändamål löses består däri, att man arbetar med en slagg- badhöjd HS (i cm), som högst motsvarar förhållandet 0,15 (A + 100) vari A betyder det kortaste avståndet mellan den inre kokill- väggen och elektroden eller elektroderna i cm och åtminstone uppgår till 5 cm och att man använder elektroder av sådan di- mensionering, att förhållandet av elektrodtvärsnittsytan res- pektive ytorna till den övre kokilltvärsnittsytan uppgår till högst 1:10. Vid användning av dessa regler garanteras en sådan likformig temperatur hos slaggen och en över en stor yta för- delad värmetillförsel i slaggen, att en förbättring i blockets kvalitet uppträder. Eventuellt uppträdande korttidsvariationer hos den elektriska effekttillförseln utjämnas så, att inga blockkristallisationen påverkande variationer uppstår i gränsytan _4... 77125 86-2 slagg - stålblock. Härigenom uppnås en likformig primärkristalli- sation och samtidigt undvikes segringstendenser.
Enligt en föredragen utföringsform användes elektroder med sådan dimensionering, att förhållandet av elektrodtvärsnitts~ ytan respektive ytorna till kokillens tvärsnittsyta uppgår till l:l5 till 1:30. 7 Det enligt uppfinningen föreslagna förfarandet kan efter blockets kristallisationsförlopp styras på sådant sätt, att avståndet mellan den inre kokillväggen och elektroden respektive elektroderna förstoras med tilltagande stelning hos blocket.
Uppfinningen omfattar vidare olika anordningar med vilka förfarandet lämpligen kan utövas. Enligt en föredragen utförings- form, som uppvisar en det smälta stålet upptagande kokill och I en därpå applicerbar, slaggblandningen upptagande uppsättning föreslås, att utbilda elektroden rörformig, varvid en ringformig tvärsnittsyta av elektroden doppar ned i slaggbadet. Den elek- triska energin kommer att tillföras slaggbadet så att säga "ringformigt", varigenom en vittgående likformig värmefördelning uppnås. Den i slaggbadet neddoppande elektrodytan, som bestämmer elektrodens smältgrad är förhållandevis liten, och väsentligt mindre än den cirkelformiga tvärsnittsytan av en massiv elektrod.
Detta betyder, att förhållandet av ringytan, på vilken energin * införes i slaggbadet, är ringa i riktning mot slaggbadytan res- pektive kokilltvärsnittsytan jämfört med hittills kända metoder.
Det är således möjligt att hålla en ringa smältgrad vid optimal värmefördelning i slaggbadet, d vis från elektroden avsmältes endast så mycket som förbrukas genom blockkrympningen.
Enligt en variant kan den rörformiga elektroden uppvisa formen av en stympad kon och man kan anordna ett flertal sådana efter varandra i elektrodhållaren fastsättningsbara elektrodrör, vid vilka för varje gång den nedre diametern hos ett såsom en stympad kon utformat rör motsvarar den övre diametern hos det föregående röret. På detta sätt anpassas diametern av ringen för värmeinföring i slaggbadet till blockkristallisationens fortskridande, genom att zonen med hög och likformig temperatur i slaggbadet på motsvarande sätt minskas genom en minskning av elektrodrörens diameter.
Enligt en annan utföringsform av uppfinningen kan man i stället för elektrodrör använda ett flertal stavelektroder med 7712586-2 _5- liten diameter som är anordnade ringformigt kring kokillens ulängdaxel, varvid dessa kunna vara anordnade i form av en symmetrisk polygon kring kokillens längsaxel. Även här är det fördelaktigt att de polygonformigt kring kokillens längsaxel anordnade stavelektroderna äro snedställda i förhållande till längdaxeln för att bilda ett knippe i form av en stympad pyramid. .
På analogt sätt som vid de i form av en stympad kon ut- formade rören kan även här ett flertal av i form av stympade pyramider efter varandra på elektrodhållaren för fastsättning avsedda knippen anordnas, vid vilka för varje gång det nedre tvärsnittet av ett knippe motsvarar det övre tvärsnittet hos det föregående knippet. Även med denna utföringsform uppnås den fördelen, att ringens diameter vid värmetillförseln i slaggbadet kan anpassas till blockkristallisationens fort- skridande genom minskning av avståndet hos de enskilda elektro- derna från varandra. De stavformiga enskilda elektroderna kunna uppvisa cirkulärt eller fyrkantigt tvärsnitt.
Det enligt uppfinningen föreslagna förfarandet och härtill lämpliga anordningar kommer i det följande att förklaras när- mare på bifogade ritning där i fig. l och 2 schematiskt visar de för innehållande av den aktuella slaggbadshöjden aktuella storheterna, fig. 3 visar ett vertikalsnitt genom en utföringsform av en enligt uppfinningen föreslagen anordning, fig. 4 visar motsvarande horisontalprojektion, fig. 5 visar en tredje utföringsform i vertikalsnitt, fig. 6 motsvarande horisontalprojektion,' fig. 7 visar en horisontalprojektion av en varierad utföringsform, fig. 8 och 9 visar sidovyer av elektrodset, vars enskilda delar efter blockstelnandets fortskridande äro efter varandra fastsättbara vid elektrod- hållaren och fig. 10 visar en ytterligare utföringsform i horisontal- projektion. 7712586-2 _6- *I fig. 1 står på en (icke visad) bottenplatta en poly- gonal stâlverkskokill 3. På denna är en kyld slaggbehållare 4 applicerad. Kokillen är fylld med flytande stål 1 upp till den övre randen; en med stâlspegeln i kontakt stående flytande slaggblandning 5 finns i slaggbehållaren 4. En elektrod 6 är fäst på en elektrodhållare och grundplattan 2 och elektrodhâllaren äro anslutbara till en strömkälla. Den stavformiga elektrodens diameter betecknas med DE och slagg- badets höjd med HS. _ Med denna principiellt visade anordning genomfördes följande tre försök: Försök 1: En kokill med en medelkokilldiameter av 95 cm fylldes med successiv gjutning med 6,1 ton stål i 4 minuter.
Mängden av den i den kylda uppsättningen införda, flytande slaggblandningen uppgick till 400 kg; elektroden uppvisade en diameter DE av 15 cm. En ström av 3000 A fick gå genom slaggbadet, varigenom på grund av den frisatta Joulska värmen en slaggbadstemperatur av 1685°C inställde sig. Den elektriska energin tillfördes under en tid av 320 minuter. 7 Efter 100, 200 och 300 minuter genomfördes ett avbrott i energitillförseln under en genomsnittlig tid av 8 minuter.
Slaggbadshöjden HS uppgick till 20 cm. Det kortaste (lodräta) avståndet A mellan elektrodytan och kokillinnerväggen uppgick till 39,6 cm. Enligt den angivna enligt uppfinningen uppgivna relationen skulle den beräknade, maximalt inhållbara slagg- badshöjden uppgå till 20,9 cm. Slaggbadshöjden motsvarar så- ledes den enligt uppfinningen föreslagna regeln. _ Den övre tvärsnittsytan hos kokillen uppgick till 6940 cm och elektrodfrontytan till 177 cmz. Härav framgår ett ytför- 2 ehâllande av 0,026, vilket likaledes motsvarar den enligt upp- finningen anvisade dimensioneringsregeln. Ur det färdiga blocket tillverkades ett smidesstycke från vilket i och för en material- undersökning uttogs en tvärskiva vid dess båda ändar. Struk- turen var fullständigt homogen. Det tre gånger genomförda av- brottet i energitillförseln förorsakade således varken seg- ringsremsor eller andra inhomogeniteter.
Försök 2: En på liknande sätt utformad kokill med en medel- innerdiameter av 115 cm fylldes med 11,3 ton flytande stål i 7712586-2 _7- fallande gjutning under en tid av 6 minuter till sin övre kant. På det flytande stålet gjöts 450 kg av en flytande slaggblandning och en avsmältningselektrod med en diameter av 33 cm lägesfixerades tills elektrodfrontytan var i kontakt med slaggen. En ström av 7400 A leddes genom slaggbadet, vilket uppvisade en temperatur av l590°C.
Efter 100 minuter avbröts spänningen under 10 minuter och elektroden kördes ut. Efter avbrottet infördes en ny elektrod i slaggen och ytterligare elektrisk energi tillfördes.
Efter ytterligare 100 minuter upprepades detta förlopp, var- vid avbrottstiden uppgick till 12 minuter. Efter ytterligare 100 minuter företogs återigen ett avbrott under 8 minuter.
Totalt - således med avbrottstiden - upphettades blocket via slaggen under 560 minuter. Slaggbadshöjden uppgick till l9,2 cm, det kortaste (lodrätaste) avståndet A hos elektrodytan relativt blockkanten uppgick till 41 cm. Den maximalt största slaggbads- höjden-erhållen genom den enligt uppfinningen föreslagna be- räkningen skulle uppgå till 21,2 cm, vilket betyder att den enligt uppfinningen föreslagna tekniska läran uppfylles.
Det övre kokiliwarsnittet uppgickæin 1ø 470 cmz och elektrodtvärsnittsytan till 855 cmz. Detta ger ett ytförhâllande av 0,082 och motsvarar återigen den enligt uppfinningen före- slagna relation som skall innehållas. Av det genomstelnade blocket tillverkades två smidesstycken från vilka en provskiva uttogs från respektive ändar. Undersökningen visade en full- ständigt likformig segringsfri struktur.
Försök 3: En på liknande sätt utformad, dock större kokill med en medelinnerdiameter av 184 cm fylldes under l9 mi- nuter med 40 ton stål till sin övre rand. I den kylda uppsätt- ningen infördes l000 kg flytande slaggblandning och en elektrod med en diameter av 33 cm lägesfixerades, varvid elektroden med sin frontyta nedfördes 4 mm i slaggbadet. Genom anläggning av en elektrisk spänning mellan elektroden och bottenplattan fördes en elektrisk ström av ll 200 A genom slaggbadet.
Efter 20 minuter uppgick slaggbadstemperaturen till l660°C. 200 minuter efter uppvärmningens början avbröts den elektriska energitillförseln och elektroden uttogs. Efter minuters avbrottstid fördes elektroden åter till sitt läge och den elektriska energitillförseln fortsattes. Efter 4 timmar 77125 86-2 _3_ hade en sådan elektrodavsmältning uppnåtts, att elektroden fick ersättas med en ny. För detta ändamål avbröts energi- tillförseln och elektrodrestbiten avlägsnades varpå en ny elektrod med samma diameter lägesfixerades, så att den med -sin frontyta neddoppade 4 mm i slaggbadet. För elektrodbytet erfordrades en tid av 8 minuter. Efter 1300 minuter avbröts energitillförseln och efter 1350 minuter uttogs det stelnade blocket ur kokillen. Mellan elektrodytan och elektrodinner- väggen uppmättes ett avstånd A av 75,5 cm. Den maximalt tillåtna slaggbadshöjden skulle - beräknad - uppgå till 26,3 cm; faktiskt kunde slaggbadshöjden hållas till 22 cm, vilket motsvarar den enligt uppfinningen angivna relationen..
Kokillens övre tvärsnittsyta' till 26 560 cmz cdi .e1ék_ trodtvärsnittet till 854 cmz. Härav erhålles ett förhållande av elektrodtvärsnittsytan till kokilltvärsnittsytan av 0,032, vilket återigen motsvarar den enligt uppfinningen angivna re- lationen. Det tillverkade smidesblocket bearbetades till en generatoraxel och underkastades en exakt metallurgisk provning.
Strukturen var enhetlig och avbrotten i_energitillförseln gav »inga inhomogeniteter respektive segringstendenser.
I fig. 2 användes i stället för de enskilda, centriskt anord- nade elektroderna två eller flera elektroder 6,6' symmetriskt mot kokillens längdaxel; för övrigt är anordningen densamma som den som visas i fig. 1.
Vid utföringsformen enligt fig. 3 och 4 står en stålverks- kokill 3 på en bottenplatta 2. På kokillen 4 är en slaggbehålla- re 4 anordnad, vars sidoväggar äro koniskt utformade i riktning uppåt. Kokillen fylles till sin övre kant med flytande stål l, varpå en flytande slaggblandning 5 infördes i slaggbehållaren 4.
En rörformigt utformad elektrod 7 är fäst på elektrodhållaren och grundplattan 2 och elektrodhållaren äro anslutna till en strömkälla 8. Den rörformiga elektrodens innerdiameter betecknas med DR och det kortaste (lodräta) avståndet av elektrodytan från den inre kokillväggen med Al. Efter inkoppling av ström- tillförseln genomgås slaggbadet av ström och genom motståndet i slaggen frigöres JOUlSk värme, varigenom slaggbadet hålles på över stålets liquiduspunkt belägna temperaturer. 7712586-2 _9_ Med den i fig. 3 och 4 visade anordningen genomfördes följande försök: En polygonalt utformad kokill med en medelinnerdiameterd av 257 cm fylldes under en tid av 25 minuter till sin övre kant med 110 ton stål. I den vattenkylda uppsättningen till- fördes 2960 kg flytande slagg. I slaggbadet anordnades centriskt ett elektrodrör med en innerdiameter av 89 cm och en väggstyrka av 3 cm, så att detta rör doppade ned i slaggen, varvid neddoppningsdjupet uppgick till 5 mm. Efter påläggning av en elektrisk spänning mellan röret och bottenplattan tilläts ström av 14 180 A att flyta genom slaggen. 20 minuter efter uppvärmningens början uppgick slaggbadstemperaturen till l650°C.
Uppvärmningstiden uppgick totalt till 2700 minuter; fyra gånger avbröts energitillförseln till slaggbadet under en tid av cirka 8 minuter för att ersätta det nedsmälta elektrodröret genom ett nytt rör.
Det lodräta avståndet A1 hos elektrodrörets ytteryta gentemot den inre kokillväggen uppgick till 86,5 cm. Den maxi- malt tillåtna slaggbadshöjden fås beräknad enligt den upp- finningsmässiga relationen till 28,0 cm; i praktiken arbetades med en slaggbadshöjd av 26 cm och således innehölls den enligt uppfinningen föreslagna relationen.
Det övre kokilltvärsnittet uppgick till 51 760 cmz och den i slaggen inskjutande tvärsnittsytan av rörväggen till 867 cmz.
Ytförhållandet av elektrodtvärsnittsytan: övre tvärsnittsytan hos blocket uppgick således till 0,0l68 och ligger därför under det maximalvärde av 0,1 som enligt uppfinningen skall innehållas.
Av det stelnade blocket framställdes genom smidning en genera- toraxel och underkastades en ingående metallurgisk prövning.
Härvid fastställdes en likformig kvalitet utan inhomogeniteter.
Vid utföringsformen enligt fig. 5 och 6 står likaledes en kokill 3 på en bottenplatta 2 och uppbär en slaggbehållare 4 som kan vara vattenkyld eller uppvisar en eldfast beklädnad.
Stål l införes i kokillen till den övre kanten och därpå in- fördes en flytande slaggblandning 5 i uppsättningen 4. Sex stavelektroder 10 äro symmetriskt anordnade kring kokillens respektive slagguppsättningens 4 längdaxel 9 och fästa på elektrodhållaren. Elektrodhållaren och bottenplattan äro åter- igen anslutna till en strömkälla 8. Stavelektroderna 10 äro 7712536-2 _10- massivt utbildade och uppvisar diametern DE. Avståndet mellan två motbelägna elektroder uppgår till DK; det kor- taste avståndet hos varje elektrod till innerväggen betecknas med A2. i ' d Med den beskrivna anordningen genomfördes följande för- Sök: -En polygonalkokill med en medeldiameter av 330 om användes.
Under en tid av 33 minuter gjöts 240-ton stål fallande i ko- killen så att denna fylldes till sin överrand. På stålspegeln applicerades 5500 kg flytande slagg i den vattenkylda uppsätt- ningen. Ett knippe bestående av sex elektroder med för varje gång en diameter DE av 20 cm fästes på elektrodhållaren så att de infördes cirka 4 mm i slaggbadet. Cirkelns DK diameter, på vilken elektrodmedelpunkterna var anordnade på samma avstånd, uppgick till 130 cm. Genom pâläggning av en elektrisk spänning erhölls ett strömflöde av 19 870 A. Slaggbadtemperaturen upp- gick 15 minuter efter energitillförselns början till l6l0°C.
Uppvärmningen genomfördes under en total tid av 4600 minuter, varvid i och för elektrodbyte genomfördes för varje gång 10 avbrott under en genomsnittlig tid av 6 minuter. Det kortaste avståndet A2 hos varje elektrod från kokillinnerväggen uppgick _till 90 cm.
Slaggbadshöjden uppgick till 26 cm och ligger innanför den enligt uppfinningen rekommenderade relationen, vars största höja skalle vara 28,5 cm.
Summan av de i slaggbadet neddoppande elektrodtvärsnitten uppgick till 1885 cmz och blockets övre tvärsnittsyta till 85 530 cmz. Härav erhåller man ett ytförhållande av 0,022, vilket ligger inom det enligt uppfinningen föreslagna området.
Av blocket tillverkades smidesstycken som uppvisade en genom- gående homogen struktur utan att ovannämnda avbrott visade några strukturfel.
Vid utföringsformen enligt fig. 7 fästes till att börja med fyra större stavelektroder 12 på elektrodhållaren, som upp- 'visar en diameter DE och ett avstånd A3 från kokillens inner- vägg. Avståndet av dltvå motbelägna stavelektroder 12 uppgår till DK . I övrigt är anordningen utformad på samma sätt som' fl 7712586-2 _11- den i fig. 5 och 6 visade anordningen. Elektrisk ström till- fördes slaggbadet. Efter att blockets kantzon har stelnat löses elektroderna 12 och fyra elektroder 13 fästes på elek- trodhållaren i symmetrisk anordning varvid elektroderna upp- visar en diameter DE och ett avstånd A4 från kokillens inner- 2 vägg. Avståndet mellan tvâ motbelägna stavelektroder 13 upp- gär till DK . Slutligen kunna dessa fyra elektroder ersättas i 2 genom en enda centralt anordnad stavelektrod 14 och med denna enda elektrod kan processen slutföras. vid utföringsformen enligt fig. 8 fastsättes vid elektrod- hållaren en i form av en stympad kon utbildad rörformig elektrod , vars nederdiameter betecknas med DR och vars övre diameter l betecknas med DR . övriga delar hos anordningen, nämligen bottenplattan, kokillen, slaggupsättningen och strömanslut- ningen överensstämmer med de i fig. 3, 4 resp. 5 och 6 visade utförandena. Ytterligare rörformiga elektroder 16, l7 och 18 finns förberedda, vilka likaledes äro utbildade i form av stympade koner. Den nedre diametern hos elektroden 16 betecknas med DR och har samma storlek som den övre diametern DR hos 2 3 2 den tidigare använda elektroden 15. Den övre diametern DR 4 hos elektroden 16 motsvarar den nedre diametern DR hos elektroden 17 o s v, så att elektroderna i motsvarighet till nedsmältningen kunna fästas efter varandra vid elektrodhållaren. iDen sista elektroden 19 är en massiv stavelektrod, som dock, likaledes som de föregående elektroderna 16, 17, 18, uppvisar en snedställning i förhållande till längdaxeln.
I fig. 9 visas ett liknande utförande som i fig. 8 varvid dock i stället för de rörformigt, i form av stympade koner utbildade elektroderna användes ett flertal av stavelektroder bildade i form av stympade pyramider föreliggande knippen.
Enskilda knippen består således av polygonformigt kring ko- killens längdaxel 9 anordnade stavelektroder 20, som äro sned- ställda i förhållande till längdaxeln 9 och utgöra en anord- ning i form av stympade pyramider. Det nedre avståndet mellan två motbelägna stavelektroder betecknas med DK och det övre av- 3 ståndet med DK , vilka värden motsvarar diametrarna DR 4 1 och DR vid utföringsformen enligt fig. 8. Ytterligare av 2 stavar bildade knippen betecknas med 2l, 22, varvid för varje gång det nedre avståndet DK respektive DK motsvarar 6 27712586-2 _12- det övre avståndet hos det föregående elektrodknippet. Den sista stavelektroden är massiv och dess nederdiameter DK ' 2 7 motsvarar avståndet DK . 2 6 I fig. 10 visas en ytterligare utföringsform, vid vilken till sitt tvärsnitt fyrkantiga elektroder användes, nämligen i första hand en ring av fyra symmetriskt mot längdaxeln 9 anordnade elektroder 25 med dimensionerna ll x 12, som äro anordnade på det kortaste (lodräta) avståndet A5 från kokillens ^innervägg; därefter efter avsmältning av de yttre elektroderna och fortskridandet av stelningsprocessen en ring av fyra inre kring längdaxeln 9 anordnade elektroderna 29 med dimensionerna l3 och 14, som äro anordnade på avståndet A6 från innerväggen; och slutligen en centralt anordnad kvadratisk elektrod 27 med sidolängden 15, som är anordnad på avståndet A7 från kokillens innervägg. Innerdiametern av kokillen betecknas med DKOK; savståndet mellan två motbelägna elektroder 25 uppgår till DK och avståndet av två motbelägna elektroder 26 till DK . 8 9

Claims (10)

7712586-2 13 P a t e n t k r a v
1. Förfarande för framställning av block av olegerade och legerade stål med förbättrad primärkristallisation, minskad blocksegring och minskad halt av icke-metalliska inneslutningar, varvid flytande stål ingjutes i en ko- kill med en härpå applicerbar, slaggbildningen upptagan- de uppsättning, varefter på detta stål anbringas en slagg- blandning och slaggbadet under stålets stelning tillföres afiflgi via en eller flera höj- och sänkbara smältelektroder, k ä n n e t e c k n a t av att man arbetar med en slagg- badshöjd HS, som högst motsvarar relationen 0,15 (A + 100) vari A betyder det kortaste avståndet mellan den inre ko- killväggen och elektroden respektive elektroderna i centi- meter och åtminstone uppgår till 5 cm, och att elektroder med sådan dimensionering användes, att förhållandet av elektrodtvärsnittsytan respektive-ytorna mot kokilltvär- snittsytan uppgår till högst 1:10.
2. a Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att man använder elektroder av sådan dimensionering, att för- hållandet av elektrodtvärsnittsytan respektive -ytorna till kokillens tvärsnittsyta uppgår till mellan 1:15 - 1:30.
3. Förfarande enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k - n a t av att avståndet mellan den inre kokillväggen och elektroden respektive elektroderna ökas vid tilltagande stelning hos blocket.
4. Anordning för tillverkning av block av olegerade och le- gerade stål med förbättrad primärkristallisation, minskad blocksegring och minskad halt av icke-metalliska inneslut- ningar, varvid flytande stål ingjutes i en kokill (3) med en härpâ applicerbar, slaggblandningen upptagande uppsättning (4) samt med en eller flera höj- och sänkbara, till en ström- källa anslutbara smältehektroder för gemanförande av förfarandet enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att smältelektroden är stav- 7712586-2 14; formigt eller rörformigt utbildad, varvid en ringformig tvär- snittsyta hos den rörformigt utbildade elektroden (7, 15) in- skjuter i slaggbadet, vars höjd HS som högst motsvarar rela- tionen 0,15 (A + 100), vari A betyder det kortaste avståndet mellan den inre kokillväggen och elektroden respektive elekt- roderna i centimeter och åtminstone uppgår till 5 cm och att elektroderna har sådan dimensionering, att förhållandet av _ elektrodtvärsnittsytan respektive -ytorna mot kokilltvärsnitts- ytan uppgår till högst 1:10.
5. ; 2 Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att den rörformiga elektroden (15) har formen av en stympad kon.
6. Anordning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n-a d av att ett flertal av dylika i form av stympade koner utbildade elekt- rodrör äro anordnade att efter varandra fästas på elektrodhål- laren, varvid för varje gång den nedre diametern (DÉ , DR ) hos ett i form av en stympad kon utbildat rör motsvašar deå öv- D Rz' R4
7. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att ett flertal elektroder (10) äro ringformigt anordnade kring kokillens (3) längdaxel. I re diametern (D ) av det föregående röret.
8. Anordning enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att ett flertal elektroder (20, 21, 22) i form av en symmetrisk polygon äro anordnade kring kokillens (3) längdaxel (9).
9. ¿ _Anordning enligt krav 8, k ä n n e t_e c k n a d av att de polygonformigt kring kokillens längdaxel anordnade elektro- derna (20, 21, 22) äro snedställda i förhållande till längd- axeln och bildar ett knippe i form av en stympad kon.
10. Anordning enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att ett flertal i form av en stympad kon utformade efter varandra på elektrodhâllaren fastsättbara knippen äro anordnade, varvid för varje gång det nedre tvärsnittet av ett knippe motsvarar det övre tvärsnittet av föregående knippe.
SE7712586A 1976-12-03 1977-11-08 Sett och anordning for tillverkning av block av olegerade och legerade stal SE430224B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2654834A DE2654834C2 (de) 1976-12-03 1976-12-03 Verfahren zur Blockkopfbeheizung

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7712586L SE7712586L (sv) 1978-06-04
SE430224B true SE430224B (sv) 1983-10-31

Family

ID=5994602

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7712586A SE430224B (sv) 1976-12-03 1977-11-08 Sett och anordning for tillverkning av block av olegerade och legerade stal

Country Status (17)

Country Link
US (1) US4134443A (sv)
JP (1) JPS5370927A (sv)
AR (1) AR214653A1 (sv)
AT (1) AT375848B (sv)
AU (1) AU513218B2 (sv)
BE (1) BE861456A (sv)
BR (1) BR7708044A (sv)
CH (1) CH625436A5 (sv)
DE (1) DE2654834C2 (sv)
FR (1) FR2372670A1 (sv)
GB (1) GB1596407A (sv)
IN (1) IN147913B (sv)
IT (1) IT1090805B (sv)
LU (1) LU78617A1 (sv)
SE (1) SE430224B (sv)
YU (1) YU40496B (sv)
ZA (1) ZA777167B (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT395296B (de) * 1985-06-19 1992-11-10 Boehler Gmbh Verfahren und vorrichtung zur herstellung von bloecken
JPH03120181U (sv) * 1990-03-20 1991-12-10

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2240405A (en) * 1940-12-28 1941-04-29 Electro Metallurg Co Method of making cast metals
US2893085A (en) * 1954-03-20 1959-07-07 Elek Ska Svetsningsaktiebolage Methods of casting steel bodies
DE1096560B (de) * 1959-06-19 1961-01-05 Deutsche Edelstahlwerke Ag Verfahren zum Schmelzen und Giessen von Metallen unmittelbar in Kokillen beliebiger Querschnittsform im Lichtbogen-Vakuumofen
DE1162094B (de) * 1961-09-19 1964-01-30 Paton Inst Fuer Elektroschweis Verfahren und Vorrichtung zum Elektro-Schlacken-Umschmelzen von Metallen und Legierungen
DE1280506B (de) * 1965-12-08 1968-10-17 Inst Elektroswarki Patona Metallblock-Giessverfahren
CH531381A (de) * 1967-12-05 1972-12-15 Boehler & Co Ag Geb Verfahren zur Herstellung von Blöcken aus Stahl
US3820587A (en) * 1969-01-20 1974-06-28 Boehler & Co Ag Geb Apparatus for making metal ingots
SE364648B (sv) * 1970-12-04 1974-03-04 Asea Ab
JPS4725967U (sv) * 1971-04-20 1972-11-24
US3786853A (en) * 1971-05-18 1974-01-22 Heppenstall Co Production of large steel ingots using an electrode remelting hot top practice
IT1023209B (it) * 1974-11-11 1978-05-10 Centro Speriment Metallurg Procedimento perfezionate per la produzione di grandi lingotti di acoaiaio
JPS51112428A (en) * 1975-03-28 1976-10-04 Sumitomo Metal Ind Method and apparatus to manufacture steel ingot by electroslag process

Also Published As

Publication number Publication date
AU513218B2 (en) 1980-11-20
AT375848B (de) 1984-09-10
AR214653A1 (es) 1979-07-13
JPS5370927A (en) 1978-06-23
JPS637869B2 (sv) 1988-02-18
BE861456A (fr) 1978-03-31
DE2654834A1 (de) 1978-06-08
FR2372670B1 (sv) 1983-08-05
GB1596407A (en) 1981-08-26
YU283377A (en) 1983-01-21
CH625436A5 (sv) 1981-09-30
IT1090805B (it) 1985-06-26
LU78617A1 (sv) 1978-04-20
SE7712586L (sv) 1978-06-04
US4134443A (en) 1979-01-16
FR2372670A1 (fr) 1978-06-30
BR7708044A (pt) 1978-07-25
YU40496B (en) 1986-02-28
DE2654834C2 (de) 1984-05-30
ATA849277A (de) 1984-02-15
IN147913B (sv) 1980-08-09
AU3090177A (en) 1979-05-31
ZA777167B (en) 1978-09-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2663661C2 (ru) Способ и установка для изготовления длинных слитков большого диаметра
US3650311A (en) Method for homogeneous refining and continuously casting metals and alloys
US3752216A (en) Apparatus for homogeneous refining and continuously casting metals and alloys
US20110214830A1 (en) Method and apparatus for producing hollow fusing blocks
US3670089A (en) Apparatus for electroslag remelting of metals with molten slag introduction
DE2031844C3 (de) Verfahren zur Herstellung eines gerichtet erstarrten Gußstückes
US3375107A (en) Copper base alloy and method for its manufacture
US4157110A (en) Method of producing ingots of unalloyed and alloyed steels
SE430224B (sv) Sett och anordning for tillverkning av block av olegerade och legerade stal
US4132545A (en) Method of electroslag remelting processes using a preheated electrode shield
US4167963A (en) Method and apparatus for feeding molten metal to an ingot during solidification
JP7132717B2 (ja) チタン合金からなる鋳塊の製造方法
US3713476A (en) Installation for making ingots and method therefor
US2367123A (en) Apparatus for producing metal bodies
US4192370A (en) Device for effecting electroslag remelting processes
SE440321B (sv) Sett och anordning for framstellning av ett ihaligt metallgot
US3189315A (en) Teeming gate with consumable anti-splash shield
SE413676B (sv) Forfarande for elektroslaggjutning av smelt metall
DE2147548B2 (de) Verfahren und Durchführungsanordnung zum Feinen und Gießen von Stahl
CN114700481B (zh) 一种细化铸锭组织和改善铸锭表面质量的装置及方法
RU1524298C (ru) Способ непрерывного литья биметиллических слитков из алюминиевых сплавов
RU2762956C1 (ru) Способ изготовления литых заготовок из антифрикционной бронзы
US3835914A (en) Process for producing metallic articles by electroslag remelting
SU359964A1 (ru) Установка дл электрошлакового переплава
RU155761U1 (ru) Нерасходуемый электрод печи электрошлакового переплава

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7712586-2

Effective date: 19880322

Format of ref document f/p: F