SE429806B - Kommunikationssystem - Google Patents

Kommunikationssystem

Info

Publication number
SE429806B
SE429806B SE7804577A SE7804577A SE429806B SE 429806 B SE429806 B SE 429806B SE 7804577 A SE7804577 A SE 7804577A SE 7804577 A SE7804577 A SE 7804577A SE 429806 B SE429806 B SE 429806B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
signal
circuit
information signal
output
signals
Prior art date
Application number
SE7804577A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7804577L (sv
SE429806C (sv
Inventor
R H Coe
D J Mcquade
D L Weiss
Original Assignee
Motorola Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Motorola Inc filed Critical Motorola Inc
Publication of SE7804577L publication Critical patent/SE7804577L/sv
Publication of SE429806B publication Critical patent/SE429806B/sv
Publication of SE429806C publication Critical patent/SE429806C/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04KSECRET COMMUNICATION; JAMMING OF COMMUNICATION
    • H04K1/00Secret communication

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Radio Relay Systems (AREA)
  • Radio Transmission System (AREA)

Description

l0 l5 20 25 30 35 40 isoasvv-o É 2 för enkelriktad punkt-till-punkt kommunikation såsom t.ex. från en bärbar enhet till en annan bärbar enhet från en rörlig enhet till en basenhet, eller från en basenhet till en annan basenhet. Dessa kända system kan ej inkopplas i ett större system. För utsändning av ett förvrängt meddelande över ett system är det ofta nöd- vändigt att avkoda eller eliminera förvrängningen hos det förvrängda meddelandet för att ge detta dess ursprungliga format innan förnyad kodning sker, vilket för en missbrukare ger en potentiell tillgängligspunkt till ett annat säkert kommuni- kationsnät. När det är önskvärt att i ett sådant system ändra kodnycklarna för förvrängning/eliminering av förvrängningen, är det nödvändigt att införa de nya koderna på platsen för varje utrustning, vilket är både tidskrävande och besvärligt.
Förvrängningsanordningar för mobila eller rörliga enheter i kommunikations- system betraktas allmänt som tillbehör till sådana system och är ej enkelt anpass- ningsbara till fullständig systemfunktion. Särskilt bärbara radioapparater har inte i nâgöh större utsträckning anpassats för användning i sekretesskyddade kommunika- tionssystem. För att sådana bärbara radioapparater skall kunna användas på effektivaste vis måste de användas i system, som har understationsmottagare med majoritetsbe- stämmande anordningar, dvs. anordningar vilka väljer den bästa mottagna signalen från ett flertal mottagarplatser och sänder den bästa signalen till en central plats.
System med digital förvrängning är i allmänhet ej förenliga med egenskaperna hos system med analog majoritetsbestämning, vilka senare system utnyttjade i nâgra tidigare kända system med understationsmottagare. Många tidigare förvrängningstill- satser erfordrar signalbandbredder, som är mycket större än den bandbredd, som är tillgänglig för konventionell kommunikationsutrustning. Dessa tillsatser kan ej an- vändas i större länksystem med konventionella systembandbredder och konventionella komponenter.
Ett annat problem vid användning av tidigare kända system är att det, eftersom de digitala förvrängningsanordningarna ej utnyttjar konventionella kanalbredder för överföring av kanaler, ej är möjligt att effektivt blanda förvrängd och icke-förvrängd utrustning i ett system. Således erfordrar separata radiokanaler för förvrängd och icke-förvrängd information. Tidigare kända system för digital förvrängning är således ej ägnade för transparent drift, dvs. drift där den utsända signalen behandlas riktigt av systemkomponenterna oberoende av om signalen har förvrängd form eller ej.
Slutligen är de i tidigare kända system utnyttjade digitala förvrängningsanord- ningarna ej i stånd att automatiskt välja mellan endera en ordinär audiokanal, när en ordinär audiosignal föreligger eller en digital förvrängningskanal, när en för- vrängd signal föreligger. Denna förmåga hos ett kommunikationssystem att automatiskt bestämma om en kanal har en tydlig talsignal, dvs. en icke förvrängd signal före- ligger, eller en kodad eller förvrängd signal föreligger är önskvärd för att eliminera behovet av att en mottagare av ett meddelande har förhandsinformation om formen hos ett meddelande som skall mottagas. l0 15 20 25 30 35 40 7804577-0 Följaktligen föreligger det ett behov av en skyddad, digital, sekretesskodad elektronisk kommunikationsanläggning, som undanröjer ovan nämnda olägenheter.
Syftet med uppfinningen är därför att åstadkomma en ny digital sekretesskodad elektronisk kommunikationsanläggning för digitalt skydd av en informationssignal.
Ett annat syfte med uppfinningen är att åstadkomma en anläggning för sändning och mottagning av digitalt kodade meddelanden under sekretess så att obehörig mottagning av innehållet i sådana meddelanden förhindras.
Ytterligare ett syfte med uppfinningen är att åstadkoma en anordning, medelst vilken säkra digitala meddelanden kan sändas via ett stort antal osäkra systemkompo- nenter. Ännu ett syfte med uppfinningen är att åstadkomma en anläggning för upprätt- hållande av säkra meddelanden oberoende av den grad av fysisk säkerhet, som till- handahâlles för anläggningens komponenter. aEtt annat syfte med uppfinningen är att åstadkomma en anläggning, i vilken transparent drift åstadkommes och i vilken kodnycklar ej behöver ändras på avlägsna platser. Ännu ett syfte med uppfinningen är att åstadkomma en anläggning, i vilken en bärbar radioutrustning utnyttjar ett understationsmottagarsystem, vilken anläggning respektive system har egenskaper för behandling av både analoga signaler och för âstadkommande av digital majoritetsbestämning. Ännu ett syfte med uppfinningen är att åstadkomma en anläggning, som möjliggör överföring av digitala sekretesskodade meddelanden via kanaler och system för dubbel- riktad kommunikation och med konventionell bandbredd.
Ytterligare ett syfte med uppfinningen är att åstadkomma en anordning, medelst vilken automatisk bestämning av närvaron av en tydlig audiosignal eller en förvrängd signal kan ske.
Enligt uppfinningen tillhandahållas en sändaranordning, som inbegriper en anord- ning för ästadkommande av en talsignal och en sekretesskodad informationssignal liksom en anordning för selektiv utsändning av dessa signaler. En mottagaranordning är också inrättad för selektiv mottagning av nämnda signaler. En aktiveringsanordning är in- rättad att verksamgöra mottagaranordningen för att automatiskt välja en av en repre- sentativ talsignal eller en representativ sekretesskodad signal i beroende av närvaron av den ena signalen. I enlighet med ett särdrag för uppfinningen har anordningen för ástadkommande av den sekretesskodade signalen en digital omvandlingsanordning och en anordning för förvrängning av den digitalt omvandlade signalen. En anordning för åter- alstring av den förvrängda signalen hos mottagaren är inrättad i enlighet med ett annat särdrag för uppfinningen. Den förvrängda signalen behandlas för eliminering av förvrängningen och omvandlas från digitalt format till den ursprungliga informations- signalens format i enlighet med ett ytterligare särdrag för uppfinningen. En synkront arbetande klockanordning är inrättad för omvandlingen, förvrängningen, återalstringen, l0 15 '20 25 30 35 vsoasvv-o i 4 ag ~ eliminering av förvrängningen och âteromvandlingen. En uppsättning sändande och mottagande anordningar enligt uppfinningen är inrättade för upprätthållande av en säker transmissionslänk för sekretesskodade signaler. Ett annat särdrag för upp- finningen hänför sig till en anordning för åstadkommande av styrsignaler, vilka an- ger signalkvaliteten hos den mottagna talsignalen och den mottagna sekretesskodade signalen. I beroende av styrsignalerna kopplas en av signalerna till en utgångs- terminal eller -pol.Enligt ett annat särdrag för uppfinningen innehåller var och en av ett flertal mottagande anordningar en anordning för återalstring av sekretess- kodade signaler och en anordning för automatiskt val av en återalstrad sekretess- kodad signal som en talsignal. Kvaliteten hos var och en av de automatiskt valda signalerna jämföres sedan för att en av de jämförda signalerna skall väljas som utsignal.
Uppfinningen beskrives närmare nedan med hänvisning till bifogade ritning, på vilken fig. l är ett allmänt blockschema över en sändare utförd i enlighet med upp- finningen, fig. 2 är ett allmänt blockschema över en mottagare utförd i enlighet med uppfinningen, fig. 3 är ett blockschema över sändardelen hos en bärbar radiosändare- g -mottagare utförd i enlighet med uppfinningen, fig. 4 är ett blockschema över mottagar- delen hos en bärbar radiosändare-mottagare utförd i enlighet med uppfinningen, fig. 5 är ett blockschema över sändardelen hos en mobil sändare-mottagare utförd i enlighet med uppfinningen, fig. 6 är ett blockschema över mottagardelen hos en mobil sändare- -mottagare utförd enligt uppfinningen, fig. 7 är ett blockschema över sändardelen hos en bas- eller huvudstation utförd i enlighet med uppfinningen, fig. 8 är ett block- schema över mottagardele- hos en bas- eller huvudstation utförd i enlighet med upp- finningen, fig. 9 är ett blockschema över ett överdrag utförut i enlighet med upp- finningen, fig. l0 är ett blockschema över en stationär basstation/överdragsstation utförd i enlighet med uppfinningen, fig. ll är ett blockschema över en anläggning med en förbindnings- eller interfaceenhet ansluten till en basstation eller ett överdrag, fig. l2 är ett blockschema över en fjärrstyrd, för transparent drift inrättad bas- station utförd i enlighet med uppfinningen, fig. l3 är ett blockschema över en inter- faceenhet, fig. 14 är ett blockschema över ett i enlighet med uppfinningen utförd mottagarsystem med understationer och fig. l5 är ett blockschema över en understations- mottagare utförd i enlighet med uppfinningen.
Blockschemat i fig. l visar ett generaliserat sändarsystem l0, vilket utgör en del av en elektronisk kommunikationsanläggning eller ett system för sekretessbehand- ling av digitaliserade talsignaler, vilket system är inrättad att digitalt skydda en informationssignal. En informationssignal, t.ex. en audiosignal, tillföres insignal- ledningen ll, vilken är ansluten till en audioformningskrets l2, som på lämpligt vis formar audioinformationssignalens egenskaper, t,ex, åstadkommer framhävning hos ett frekvensmodulerat system. Ett s.k. splatter-filter l3 för störande sidband, som är anslutet till audioformningskretsen 12, åstadkommer en utsignal anpassad till en sär- 10 15 20 25 30 35 40 s 7801577-0 . -ski1d radiokommunikationsan1äggnings arbetsförhå11anden. Efter passage genomiaudio- formningskretsen 12 och sp1atter-fi1tret 13 uppträder informationssigna1en sedan på en omkopp1ares 15 informationssigna1po1- e11er termina1 14, varvid omkopp1aren har en utgångspo1 16, som är koppiad ti11 en modu1ator 17, vars modu1erade utsignai matas ti11 andra sändarkretsar.
Insigna1s1edningen 11 matar också informationssigna1en, som kan ha ana1og form, ti11 en ana1og-digita1 omvand1are 18 (A/D-omvand1are), vi1ken omvand1ar den ana1oga infonnationssignaien ti11 ett digita1t kodat representationsformat. Den digita1a ut- signa1en från A/D-omvandiaren 18 överföres ti11 en digitai ta1sekretessförvrängnings- anordning 20, nedan benämnd en DTS-förvrängare, som under användning av en kodnycke1 omsätter den digita1a informationen ti11 en form, som är oförståe1ig för obehöriga mottagare av signa1en, varigenom informationssigna1erna erhå11er sekretess._En form av en DTS-förvrängare respektive en anordning för e1iminering av förvrängning be- skrives i den amerikanska patentskriften 3.639.690. DTS-förvrängarens 20 utsignai matas ti11 ett DTS-sflatter-fi1ter 21, ett 1ågpassfi1ter för avïägsning av sidbands- frekvenskomponenter i och för att förhindra transmission av icke önskade signa1er.
Utsigna1en från DTS-sp1atter-fi1tret 21 ti11föres sedan omkopp1arens 15 po1 22. On- kopp1aren 15 kan vara en manue11t styrd omkopp1are, som en operatör för systemet kan använda för att se1ektivt sända informationssigna1en i k1art ta1ti11stånd (icke för- vrängt ti11ständ) e11er i förvrängt ti11stând.
I fig. 2 visas ett genere11t mottagarsystem 30, som har en insigna11edning 31 för en mottagen signa1, vi1ken ti11föres från en signa1mottagande och detekterande anordning (ej visad), vi1ken är 1ämp1ig för det särski1t utnyttjade kommunikations- systemet. En ti11ståndsdetektor och styrkrets 32, ti11 vi1ken den mottagna signa1en ti11föres, bestämmer om den mottagna signa1en antingen är en k1ar ta1signa1 e11er en förvrängd signa1. För varje särski1t format för en förvrängd signa1 varierar den utnyttjade ti11ståndsdetektorn och styrkretsen 32 i beroende av den förvrängda signa1ens format. En sådan krets beskrives i den amerikanska patentskriften 3.995.225 benämnd "Synchronous, Non Return To Zero Bit Stream Detector". Ti11stånds- detektorn och styrkretsen 32 ti11handahå11er på sin utgång en styrsignai på styr- 1edningen 33, vi1ken signa1 styr en omkopp1ares 34 1äge. 0mkopp1aren förbinder den pà endera en po1 35 för information med e1iminerad förvrängning e11er en po1 36 för k1ar ta1information uppträdande signa1en med en utgångspo1 37. Signa1en på po1en 37 är såsom anges närmare nedan i k1ar ta1form och sändes ti11 en audioförstärkarkrets 38, vi1ken matar en högta1are 39.
Om ti11stândsdetektorn och styrkretsen 32 bestämmer att den på ingångs1edningen 31 uppträdande signa1en icke är någon förvrängd signa1, dvs. den mottagna signa1en är en k1ar ta1informationssigna1 e11er en icke förvrängd informationssigna1, stä11es om- kopp1aren 34 för ans1utning av po1en 36 ti11 utgångspo1en 37. Om eme11ertid ti11- ständsdetektorn och styrkretsen 32 bestämmer att den mottagna signa1en är en förvrängd 10 l5 20 25 30 35 40 isoasii-o 6 signal, ställes omkopplaren automatiskt för koppling av den på polen 35 uppträdande, eliminerad förvrängning uppvisande signalen till utgångspolen 37. En förvrängd mottagningssignal, som uppträder på insignalledningen 3l matas till en audiobe- gränsningskrets 40, som begränsar den mottagna signalens topputfall. Signalen matas sedan till en dataregeneratorkrets 4l, som formar och åter tidbehandlar data- signalen. Den regenererade eller återalstrade signalen matas fortfarande i förvrängd form till en krets 42 för eliminering av förvrängningen, vilken krets också kan vara av det slag, som beskrives i den ovan nämnda amerikanska patentskriften 3.639.690 och som innehåller en förutbestämd kodnyckel för behandling av den för- vrängda datainsignalen för att åstadkomma en icke förvrängd datautsignal. Den icke förvrängda datautsignalen matas till en D/A-omvandlare 43, som på sin utgång alstrar en signal, som är representativ för den ursprungligen utsända informationsssignalen.
Utsignalen från D/A-omvandlaren 43 tillföres sedan ett audiofilter 44 av den lågpass- typ, som avlägsnar distortion av högre ordningen och kVfl“tl$eVífl9Sfelk0mP0“@"t@Y Vld D/A-omvandlingsförloppet samt på sin utgång tillhandahåller en icke förvrängd in- formationssignal för överföring till omkopplarens 34 pol 35.
Fig. 3 och 4 visar blockscheman för undersystem ingående i en DTS-(digital- talsekretess) bärbar sändare-mottagare. Fig. 3 visar en bärbar sändardel 50 med en insignalledning 5l, som mottager en audiosignal från en audiokälla representerad av en mikrofon 52. En signalbana 53 för klar talinformation överför den av mikro- fonen 52 alstrade signalen liksom en tonfrekvent signal alstrad av en tonstyrd brus- reduceringskrets 54, vilken utnyttjas för ett tonstyrt brusreduceringsundersystem.
Den klara informationssignalen tillföres en omkopplares 56 pol 55. Omkopplarens ut- gângspol 57 är ansluten till modulatorkretsar hos sändar-mottagarens sändardel. In- signalledningen 5l tillhandahåller också en signal från mikrofonen 52 till ett läg- passfilter 58, vars utsignal matas till en A/D-omvandlare 60 av typ deltamodulator med kontinuerligt varierbar branthet, vilken nedan betecknas KVBD A/D-omvandlare och som synkront klockas medelst en signal från en klockkälla 6l med en förutbestämd frekvens, t.ex. en frekvens av l2 kHz. KVBD A/D-omvandlaren 60 utför en form av deltamodulation, som effektivt kompanderar den analoga insignalen och utsignalen till och från deltamodulatorn och tillsammans med samplingsfrekvensen 12 kHz åstad- kommer en reproducer signal med adekvat kvalitet för många tillämpningar vid över- föring av tal, vilka tillämpningar erfordrar en signal med begränsad bandbredd.
Klockkällan 61 klockar också synkront en DTS-förvrängare 62, som kan vara av det slag som visas i fig. l. Utsignalen från DTS-förvrängaren 62 tillföres ett splatter- filter 63, som avlägsnar de högfrekventa komponenterna från den förvrängda data- signalen. DTS-signalen tillföres sedan omkopplarens 56 pol 64. Dmkopplaren är en manuell omkopplare, medelst vilken antingen en klar informationssignal eller en för- vrängd variation av infonnationssignalen selektrivt kan kopplas till den bärbara sändaren modulatorkretsar. l0 l5 20 25 30 35 40 7804577-0 Fig. 4 visar i blockschema en bärbar sändare-mottagares mottagardel 70. Även om många typer av radiosändare-mottagare kan utnyttjas i enlighet med uppfinningen är denna utföringsform av en bärbar sändare-mottagare av typen frekvensmodulerad bärvågssystem och utnyttjar därvid en frekvensdiskriminatorkrets 7l för detektering av den modulerade signalen. Diskriminatorn avger en mottagen signal på en signal- ledning 72, som tillför en klar informationssignal till en manuellt påverkbar om- g kopplares 74 pol 73, vilken omkopplare har en utgângspol 75, till vilken audiosteg är kopplade för mottagning och behandling av de mottagna audiosignalerna. Signal- ledningen 72 tillför också den mottagna signalen till en audiobegränsningskrets 76, som begränsar utfallet hos den inkommande audiosignalens toppar och som tillför en utsignal till en klocksignals âterhämtningskrets 77, vilken på sin utgång alstrar en klocksignal, som är representativ för sändarens klocksignal. En sådan klocksignals- âterhämtningsanordning för användning tillsammans med ett särskilt datasignalsformat beskrives i den amerikanska patentskriften 3.983.498 benämnd "Digital Phase Lock Loop". Utsignalen från klocksignalåterhämtningskretsen 77 tillföres på en synkron klockledning 78 till en dataregeneratorkrets 79, i vilken datasignalen återformas och åter tidbehandlas, varvid utsignalen tillföres en DTS-krets 80 för eliminering av förvrängning, vilken krets också klockas synkront av en synkron klocksignal på klockledningen 78. Utsignalen på kretsen 80 tillföres en KVBD D/A-omvandlare 8l, vilken alstrar en signal som är representativ för den ursprungliga mikrofonsignalen vid sändaren. Utsignalen från D/A-omvandlaren tillföres ett lågpassfilter 82, som avlägsnar kvantiseringsbrus och tillhandahåller en signal, vilken matas till en DTS-pol 83 hos den manuellt pâverkbara omkopplaren 74. Genom användning av om- kopplaren 74 kan en operatör manuellt välja antingen den klara informationssignalen eller DTS~signalen för påläggning på sändar-mottagarens audiosteg.
I fig. 5 och 6 visas en sändardel 90 resp. en mottagardel ll0 hos en mobil sändare-mottagare.En mikrofon 9l tillför en audiosignal till en signalledning 92, vilken matar audiosignalen till en framhävningskrets 93 av det slag som utnyttjas i ett frekvensmodulerat system och därifrån till ett splatter-filter 94. Splatter- -filtrets 94 utgång är ansluten till en signalledning 95, till vilken också utgången frân en tonkodad privatledning med brusreduceringskrets 96 är kopplad. Signalledningen 95 överför en klar informationssignal till en pol 104 hos omkopplaren 97, vilken är manuellt päverkbar och tillhandahåller en utsignal på en pol 98, vilken är ansluten till frekvensmodulerande kretsar. Signalledningen 92 matar också audiosignalen från mikrofonen till en KVBD A/D-omvandlare 99, vilken synkront klockas från en klockkälla 100, som också klockar en DTS-förvrängare l0l, vars utsignal via ett splatter-filter l02 tillföres en DTS-signalpol l03 hos den manuellt påverkbara omkopplaren 97.
Fig. 6 visar ett blockschema över den mobila mottagardelen ll0, vilken har en diskriminator lll för frekvensdetektering. Från diskriminatorns utgång är en signal- ledning ll2 kopplad till en tillståndsdetektor och styrkrets ll3, som tillför en 10 15 20 25 30 35 40 7804577 - 0 k1ar informationssigna1 ti11 en po1 114 hos en automatiskt arbetande vä1jarom- koppïare 115, vi1ken har en utgångspo1 116. Den på omkopplarens 115 utgångspo1 116 uppträdande signa1en ti11föres en audioförstärkare 118, som i sin tur ti11för en signa1 ti11 en högta1are 120. Utsigna1en från en audiobegränsare 117 ti11föres en dataregenerator 121 och en k1ocksigna1återhämtningskrets 122, vi1ken senare ti11- handahå11er en synkron k1ocksigna1 för dataregeneratorn 121, en DTS-krets 123 för e1iminering av signa1förvrängning och en KVBD D/A-omvand1are 124, som har en utgång ans1uten ti11 ett 1ågpassaudiofi1er 125. Utgângen från detta fi1ter 125 är ans1uten ti11 en po1 126 för DTS-informationssigna1en hos den automatiskt påverkbara omkopp1aren 115.
Fig. 7 och 8 visar b1ockscheman över utförandet av en basstation med användning av uppfinningen. I fig. 7 har sändarde1en 130 hos en i b1ockschemaform visad bas- station en 1injemottagarkrets 131 med ingångspo1er 132, ti11 vi1ka en audioinsigna1 ti11föres från en 1edning med resistansen 600 ohm. En signa11edning 133 är ans1uten ti11 mottagarkretsens 131 utgång e11er ti11 en 1oka1 basstationsmikrofon 134, som ti11för audiosigna1er frân basstationens operatör. Signa11edningen 133 ti11för an- tingen den av1ägset a1strade audiosigna1en från 600ohm 1edningens ingång e11er den 1oka1t aistrade mikrofonaudiosigna1en ti11 ett förvrängarundersystem, som innefattar en A/D-omvand1are 135 och en DTS-förvrängare 136, vars utgång är koppiad ti11 ett sp1atter-fi1ter 137. En k1ocksigna1skä11a 147 ti11för en synkron k1ocksigna1 på k1ock- iedningen 148 ti11 A/D-omvand1aren 135 och DTS-förvrängaren 136. En tonsigna1 för fjärrstyrning ti11föres ti11 ingângspo1erna 139 hos en fjärrstyrningskrets 138, som pâ sin utgång ti11handahâ11er en styrsigna1 på en 1edning 140 för automatisk styr- ning av en omkopp1aranordning 141, som ti11âter att endera k1ara e11er icke för- vrängda audiosigna1er från ett sp1atter-fi1ter 142 e11er en DTS-signa1 från sp1atter- -fi1tret 137 att överföras mede1st en omkopp1are 143 från en po1 144 resp. en po1 145 ti11 en utgângspo1 146. Från utgângspo1en 146 ti11föres signa1en ti11 efterfö1jande modu1atorkretsar.
I fig. 8 åskåd1iggöres ett b1ockschema över en basstations mottagarde1 150, vi1ken har en diskriminator 151, som via en signa11edning 152 ti11för en k1ar audio- signa1 ti11 en omkopp1aranordnings 154 po1 153. Signa11edningen 152 matar också dis- kriminatorns utsigna1 ti11 en audiobegränsare 155, vars utsigna1 ti11föres en data- generatorkrets 156 och en k1ocksigna1återhämtningskrets 157. Återhämtningskretsen 157 pâ1ägger en synkron k1ocksigna1 på dataregeneratorn 156, en DTS-krets158 för e1imine- ring av signa1förbränning och en KVBD D/A-omvand1are 160. Signa11edningen 152 ti11för också en signa1 ti11 en ti11ståndsdetektor och styrkrets 161, vars utsigna1 på en styr1edning 162 är inrättad att automatiskt påverka omkopp1aren 154 för va1 av po1en 153 med en k1ar informationssígna1 e11er en po1 163 med en DTS-signa1. 0mkopp1aren 164 har en utgângspo1 165, som är ans1uten ti11 en 1injedrivkrets_166 med utgângspo1er 167, som ti11handahå11er en utsigna1 ti11 en 600 ohm 1edning. Linjedrivkretsen 166 ti11- 10 15 20 25 30 35 40 s 7804577-0 handanaiier också en audiosigna1 tm en iokai nagon-ara iss.
I fig. 9 visas ett överdrag 170 med b1ockschema. Eftersom ett överdrag ofta är be1ägen på en av1ägsen och ib1and ej övervakad p1ats, är någon DTS-utrustning för e1iminering av signa1förvrängning anordnad på denna p1ats, varigenom obehöriga per- soner ej får möj1ighet att ta de1 av signa1information, som underkastats behand1ing i och för e1iminering av signa1förvrängningen. En diskriminator 171 ti11handahå11er en utsigna1 på en signa11edning 172 ti11 en ti11ståndsdetektor och styrkrets 184, ett sp1atter-fi1ter 173 för k1ar signa1, och en audiobegränsare 179. Audiobegränsarens 79 utgång är ans1uten ti11 en dataregenerator 174 samt en k1ocksigna1âterhämtnings- krets 175, som ti11handahå11er en synkron k1ocksigna1 för regenerering e11er åter- a1string av den digita1a informationen i dataregeneratorn 174. En utsigna1 från dataregeneratorkretsen 174 fi1treras mede1st ett DTS-sp1atter-fi1ter 176 och ti11föres en DTS-informationssigna1spo1 177 hos en omkopp1aranordning 178. En po1 180 hos omkopp1aren 178 är ti11förd den k1ara audioutsigna1en från sp1atter-fi1tret 173. 0mkopp1arens 178 omkopp1ingsorgan 181 kontro11eras mede1st ti11ståndsdetektor och styrkretsens 184 styrutsigna1, som uppträder på styrsigna11edningen 182 och som automatiskt styr omkopp1ingsorganet. 0mkopp1ingsanordningens 178 utsigna1 uppträder på en po1 183, som är ans1uten ti11 modu1atorkretsarna hos överdragets sändare.
Den ovan beskrivna överdragsanordningen endast âtergenererar e11er återa1strar, dvs. underkastar den digita1a signa1en förnyad tidsbehand1ing och formning utan att e1i~ minera signa1ens förvrängning.
Fig. 10 visar ett b1ockschema över en stationär basstation/överdragsstation 190.
Först kommer stationens funktion i arbetsti11ståndet som överdrag att beskrivas och sedan stationens funktion när den arbetar som basstation: När stationen arbetar som överdrag bi1dar en omkopp1are 93 för en kiar audio- signa1 kontakt med en ingångspo1 194 och en DTS-omkopp1are 195 kontakt med en ingångs- po1 196, och åstadkommer därvid signa1banor, vi1ka beskrives närmare nedan. En dis- kriminator 197 ti11handahå11er en utsigna1 på en signa11edning 198, vi1ken är ans1uten ti11 en överdragssigna11edning 200 för k1ar audiosigna1 och via omkopp1arens 193 po1 194 ti11 omkopp1arens 193 po1 201 samt ti11 ett sp1atter-fi1ter 202. Sp1atter~fi1trets 202 utsigna1 ti11föres en po1 203 hos en manue11t påverkbar omkopp1are 204, vars utgängspo1 205 är ans1uten ti11 moduïatorkretsen hos överdragets sändare. Signa1- 1edningen 198 är också inrättad att ti11föra en diskriminatorutsigna1 ti11 en be- gränsare 209, vars utsigna1 ti11föres en ti11stândsdetektor och styrkrets 206, en dataregenerator 207 och en k1ocksigna1återhämtningskrets 208. K1ocksigna1återhämt- ningskretsen 208 ti11handahå11er en synkron k1ocksigna1 för dataregenereringskretsen 207, vars utgång är ans1uten ti11 en DTS-överdragssigna11edning 199, vi1ken är an- s1nten ti11 DTS-omkopp1aren: 195 ingängspo1 196. Från omkopp1aren 195 överföres sedan signa1en via ett sp1atter-fi1ter 210 ti11 en po1 211 hos den manue11t påverkbara om- kopp1aren 204. överdragsstationens arbetsti11ständ påminner mycket om arbetsti11stândet 10 15 20 25 30 35 40 isousiv-o w i för överdraget i fig. 9. När stationen arbetar i sitt basstationsti11stånd bi1dar omkopp1aren 193 för k1ar audiosigna1 kontakt med en po1 212 och DTS-omkopp1aren 195 bi1dar kontakt med en po1 213. Med omkopp1arna i dessa 1ägen kopp1as utsigna1er från diskriminatorn 197 ej ti11 överdragets modu1atorkretsar. Den k1ara audiosigna1, som uppträder på signa11edningen 198, ti11föres en po1 214 hos en omkopp1are 215.
Utsigna1en från ti11ståndsdetektorn och styrkretsen.206 på styr1edningen 216 styr automatiskt omkopp1aren 215. Utsigna1en från k1ocksigna1återhämtningskretsen 208 k1ockar ocksâ synkront en krets 217 för e1iminering av DTS-förvrängning och en KVBD D/A-omvand1are 218, som ger en utsigna1, vi1ken i sin tur fi1treras mede1st ett audiofi1ter 220 och ti11föres en po1 221 hos den automatiska vä1jaromkopp1aren 215.
Omkoppiarens 215 utsigna1, som uppträder på en po1 232 ti11föres en 1injedrivkrets 222, som ti11handahå11er en utsigna1 ti11 po1er 223 för drivning av 600 ohm 1edning och också ti11handahå11er en utsigna1 ti11 en 1oka1 högta1are 231.
När den stationära basstationen/överdragsstationen 190 arbetar i stationärt basstationsti11stånds sändning ti11föres en 1injemottagare 224 en audiosigna1 på ingångspo1er 225 från en 600 ohm 1edning. Linjemottagarens 224 utsigna1 ti11föres en signa11edning 226, ti11 vi1ken också utgången från en 1oka1 basstationsmikrofon 229 är kopp1ad. Den k1ara audiosigna1en på signa11edningen 226 ti11föres via om- kopp1aren 193 och sp1atter-fi1tret 202 ti11 den manue11t pâverkbara vä1jaromkopp1a- rens 204 po1 203. Signa11edningen 226 är också ans1uten ti11 en KVBD A/D-omvand1are 27, vars utgång är kopp1ad ti11 en DTS-förvrängare 228. En k1ocksigna1kä11a 230 ti11handahå11er synkrona k1ocksigna1er för KVBD A/D-omvand1aren 227 och DTS-för- vrängaren 228._DTS-förvrängarens 228 utsigna1 ti11föres via omkopp1aren 195 ti11 DTS-sp1atter-fi1tret 210, vars utgång är ans1uten ti11 omkopp1arens 204 po1 211. 0mkopp1arens 204 utsigna1 på po1en 205 ti11föres en modu1atorkrets hos sändaren.
I basstationens stationära arbetsti11stånd arbetar bas-/överdragsstationen på i stort sett samma sätt som den i fig. 7 och 8 visade basstationen.
Fig. 11 visar i b1ockschemaform en an1äggning 240 försedd med en fast ans1ut- ningsenhet e11er interfaceenhet 241. En fjärrstyrd bas- e11er överdragsstation mot- tager styrsigna1er på en 1edning 244 från interfaceenheten 241. Den fjärrstyrda bas- e11er överdragsstationen 242 sänder antingen k1ara informationssigna1er e11er förvrängda informationssigna1er från sin mottagaresektion ti11 interfaceenheten 241 på ett 1edningspar 245. Den fjärrstyrda bas- e11er överdragsstationen 242 ti11föres antingen k1ara e11er förvrängda audiosigna1er från interfaceenheten 241 på 1ednings- paret 246. Det torde uppmärksammas att de förvrängda signa1erna har ett säkert format, så att signa11edningarna 245 och 246 för förbinde1se av interfaceenheten 241 med den fjärrstyrda bas- e11er överdragsstationen 242 uppbär sekretesskyddade signa1er, vi1ka är säkra gentemot obehörig av1yssning. Härigenom kan den fjärrstyrda bas- e11er överdragsstationen 242 i fysiskt avseende vara be1ägen på ej övervakade p1atser på stora avstånd från interfaceenheten 241 under det att översända medde1anden fort- l0 15 20 25 30 35 40 11 vsousvv-o farande är skyddade.
Såsom anges närmare nedan innehåller interfaceenheten lämplig utrustning för förvrängning av informationssignaler och eliminering av förvrängning från DTS-in- formationssignaler. De signaler, vilka i interfaceenheten har behandlats för eli- minering av förvrängning, tillföres en fjärrstyrningsenhet i klar, icke förvrängd form på ett ledningspar 247. Signaler vilka skall förvrängas i interfaceenheten samt styrsignaler för den fjärrstyrda bas- eller överdragsstationen 242 tillföres på ett ledningspar 248 till interfaceenheten 241 från fjärrstyrningsenheten 250.
Eftersom signalerna på ledningsparen 247 och 248 är oskyddade och ej är säkra är det önskvärt att interfaceenheten 24l är belägen fysiskt mycket nära fjärrstyrnings- enheten 250 för att förhindra att avlyssning och liknande obehörigt ingrepp sker vad avser meddelanden på ledningsparen 247 och 248.
Den fjärrstyrda bas- eller överdragsstationen 242 innehåller ej någon utrustning för förvrängning av informationssignaler eller eliminering av förvrängning hos in- formationssignaler och är därför säker gentemot intrång av obehöriga personer, varför den kan vara belägen på stort avstånd.
I fig. l3 visas ett mera detaljerat blockschema över interfaceenheten 260.
Poler 245', 246', 247' och 248' anger respektive anslutningspunkterna för lednings- paren 245, 246, 247 och 248. Signalen på polerna 248' omfattar styrsignaler och förvrängd information tillförd via ledningsparet 248 från fjärrstyrningsenheten 250.
En linjemottagare 261 tillför styrsignalerna till en pol 262 hos en styrkrets 263.
Styrkretsens 263 utsignal på en signalledning 264 tillföres en linjedrivkrets 265, som har utgängspoler 244', till vilka ledningsparet 244 är anslutna för att till- handahâlla styrsignaler till den fjärrstyrda bas- eller överdragsstationen 242.
Styrkretsen 263 styr i beroende av de på polen 262 mottagna styrsignalerna in- ställningsläget hos en omkopplare 267 via en styrledning 268.
Signalerna från linjemottagarens 26l utgång tillföres också signalledningen 270, vilken är ansluten till en pol 27l hos omkopplaren 267 och till en KVBD A/D~omvandlare 272, vilken tillföres klocksignaler från en klocksignalkälla 273, som också matar en DTS-förvrängare 274. Utsignalen från DTS-förvrängaren 274 tillföres ett lågpassfilter 275, vars utgång är ansluten till en pol 276 hos omkopplaren 267. Den på omkopplarens 267 utgångspol 277 uppträdande signalen, vilken kan vara endera en klar audiosignal eller en förvrängd signal, tillföres en linjedrivkrets 278, vars utgångspoler 246* är inrättade att tillföra signalen till ett 600 ohm ledningspar 246 för tillförsel av klara audiosignaler eller förvrängda signaler till den fjärrstyrda bas- eller överdragsstationen 242.
Stationen 242 avger på ledningsparet 245 klara audiosignaler eller förvrängda signaler, som mottages på en linjemottagares 278 poler 245', Mottagarens 278 utsignal tillföres en signalledning 280. Den klara audiosignalen överföres till en pol 281 hos en omkopplare 282, vilken har en utgângspol 283 för tillförsel av en signal till en l0 l5 20 25 30 35 40 vaeasiv-o H linjedrivkrets 284. Linjedrivkretsens 284 utsignal på polerna 247* tillföres medelst 600 ohm ledningsparet 247 till fjärrstyrningsenheten 250. Signalledningen 280 matar också en signal till en audiobegränsare 285, vars utsignal tillföres en tillstånds- detektor och styrkrets 286, en dataregeneratorkrets 287 och en klocksignalåter- hämtningskrets 288, vilken senare utgång på en klocksignalsledning 294 klockar dataregeneratorkretsens 287, en krets 293 för eliminering av förvrängning hos DTS-signaler samt en KVBD D/A-omvandlare 292. KVBD D/A-omvandlaren 292 är ansluten till ett audiofilter 290, vars utsignal tillföres en pol 291 hos omkopplaren 282, vilken senare är automatiskt styrd medelst en styrsignal på en styrledning 292 från tillståndsdetektor och styrkretsens 286 utgång.
Eftersom interfaceenheten 260 ombesörjer samtliga funktioner för förvrängning och eliminering av fórvrängning kan en mångfald olika fjärrstyrningsenheter ingå i en anläggning, som utnyttjar uppfinningen när en interfaceenhet är inrättad.
'I fig. l2 visas en fjärrstyrd bas- eller överdragsstation. Det kan påpekas att inte några funktioner för förvrängning av signaler eller_eliminering av för- vrängning hos signaler utföres i den fjärrstyrda stationen.
Poler 245" och 246" är anslutna till ledningspar 245 resp. 246. Systemet eller anläggningen enligt fig. l2 kan arbeta antingen som en fjärrstyrd bas- eller över- dragsstation. Varje arbetstillstånd avhandlas separat nedan. 9 När anläggningen drives som en fjärrstyrd basstation i sitt mottagartillstånd är strömställare 301, 302 och 303 ställda i öppet läge. En diskriminator 304 har sin utgång kopplad till en signalledning 305, vilken är ansluten till en pol 306 hos en omkopplare 307, vars utgângspol 308 är inrättad att tillföra en signal till en linje- drivkrets 3l0, som tillhandahåller en utsignal på polerna 245" till ledningen 245, vilken är kopplad till interfaceenhetens 24l mottagarkretsar. Signalledningen 305 är också ansluten till en audiobegränsare 3ll, vars utgång är kopplad till en till- stândsdetektor och styrkrets 312, en dataregeneratorkrets 313 och en klocksignal- återhämtningskrets 3l4, vilken senares utgång är inrättad att avge en synkron klock- signal för dataregeneratorkretsen 3l3. Dataregeneratorkretsens 3l3 utgång är ansluten till en pol 3l5 hos omkopplaren 307, vilken är automatiskt styrd medelst en styr- signal CD på en styrledning 309. Signalen CD uppträder när förvrängda signaler före- ligger.
När systemet arbetar som en fjärrstyrd basstation i sändningstillstånd, är strömställarna 30l och 303 stängda om den på signalledningen 305 uppträdande signalen är förvrängd, vilket bestämmes av tillstândsdetektor och styrkretsen 312 och anges av dess utsignal CD. Funktion i sändningstillstândet anges genom att en signal TFT föreligger. Signalen TFT anger att operatören har verksamgjort en tryck-för-tal krets för att överföra anläggningen till arbetstillstândets sändning. Strömställaren 302 är stängd om den på signalledningen 305 uppträdande signalen är en klar audiosignal.
Signalen från interfaceenheten 24l tillföres polerna 246" hos en linjemottagare 3l6. 10 15 20 25 30 35 40 ia 7804577-0 Om linjemottagarens 3l6 utsignal är en klar audiosignal är strömställaren 302 stängd och signalen matas till ett splatter-filter 3l7 och därifrån-till frekvensmodulator- kretsar i sändaren. Om den på signalledningen 305 uppträdande signalen är en för- vrängd signal, kommer en regenererad signal från dataregeneratorns 3l3 utgång att via strömställaren 30l tillföra ett DTS-splatter-filters 3l8 ingång. Utsignalen från splatter-filtret tillföres sedan via strömställaren 303 till sändarens modulator- kretsar.
När det i fig. l2 åskådliggjorda systemet arbetar som ett överdrag, erhålles signalen på signalledningen 305 från diskriminatorn 304 och kopplas via strömställarna 301 och 303 om den utgöres av en förvrängd signal, eller via strömställaren 302 om den utgöres av en klar audiosignal.
I fig. l4 visas en för transparent drift inrättad anläggning med majoritets- bestämd mottagningsfunktion och innehållande understationsmottagare och överdrag 320.
En sådan anläggning eller ett sådant system utnyttjas när en bärbar sändare-mottagare 32l med låg sändareffekt måste upprätthålla god förbindelse med en fjärrstyrnings- enhet 322. Information från fjärrstyrningsenheten 322 utsändes medelst en sändare 323 till den bärbara sändare-mottagaren 32l på en frekvens betecknad F2. Eftersom signa- len F2 utsändes på en sändare 323 med relativt hög effekt, erhålles hos den bärbara sändaren-mottagaren 32l alltid en stark mottagningssignal på frekvensen F2. Men eftersom den bärbara sändaren-mottagaren 32l själv har låg sändareffekt, kan de medelst denna sändare utsända signalerna på en frekvens beteckna Fl eventuellt mottagas svagt av en mottagare 328 på samma plats som sändaren 323, när den bärbara sändaren-mottagaren 32l förflyttas bort från den stationärt belägna mottagaren 328.
För att undanröja denna begränsning är en uppsättning understationsmottagare 324, vilka är avstämda till frekvensen Fl, belägna på olika ställen inom det avsedda betjäningsomrâdet för den bärbara sändaren-mottagaren 32l.
Varje understations mottagare 324 innehåller regeneratorkretsar 325. I fig. l5 visas en kombinerad understationsmottagare och regenereringsanordning 326, som är likvärdig med understationsmottagaren 324 och regenerationskretsen 325 i fig. l4.
I fig. l5 tillhandahåller understationsmottagaren 324 en mottagen audiosignal på en signalledning 33l, vilken är kopplad till en pol 332 hos en omkopplare 333.
Signalledningen 331 är också inrättad att mata en audiobegränsare 334, vars utgång är ansluten till en tillståndsdetektor och styrkrets 335, en dataregeneratorkrets 336 och en klocksignalåterhämtningskrets 337, vilken senares utgång är en synkron klocksignal för styrning av dataregeneratorkretsen 336._Utsignalen från dataregenera- torkretsen 336 tillföres ett splatter-filter 338, vars utsignal i sin tur tillföres en pol 337 hos omkopplaranordningen 333. Omkopplaranordningen är automatiskt styrd medelst en styrsignal från kretsen 335 på en styrledning 340. Omkopplarens 333 ut- gängspol 341 är inrättad att tillföra en signal till linjedrivkretsen 342, vilken har utgångspoler 342. Till linjedrivkretsen 342 tillföres också en signal på en signal- 10 15 20 25 30A isousvv-o M ledning 344 från en statustongenerator 345, vars utsignal tillföres en strömställar- anordning 346 i beroende av en brusreduceringssignal, en tonbrusreduceringssignal eller en särskild koddetekteringssignal. _ För att återgå till fig. l4 tillföres utsignalerna från var och en av under- stationsmottagarnas 324 regeneratorkretsar 325, vilka signaler i fig. 14 betecknas som A och C, till respektive multiplekutrutrustning 351 och sändes medelst t.ex. mikrovâglänkar eller telefonledningar till ytterligare multiplexutrustning 352, som har utsignaler A' och C' svarande mot signalerna A resp. C. På samma vis tillhanda- håller mottagarens 328 regeneratorkrets 325 en utsignal B,som uppträder på multiplex- utrustningens 352 utgång som en signal B'. Samtliga dessa utsignaler tillföres en komparatorkrets 353, som med utnyttjande av en majoritetsbestämningsteknik väljer antingen den starkaste, klara analoga signalen eller den bästa, digitala förvrängda signalen och tillhandahåller en majoritetsutsignal pâ komparatorns utgångspol 354.
Majoritetsutsignalen tillföres sedan via en fast anslutningsénhet eller interface- enhet 355, där signalen, om den utgöres av en förvrängd signal, behandlas för elimi- nering av förvrängningen. Slutligen sändes en klar audioutsignal på en ledning 356 till fjärrstyrningsenheten 322. En signal för modulering av frekvensen F2 sändes från fjärrstyrningsenheten 322 via interfacee-heten 355, multiplexenheterna 352, 351 och till regeneratorkretsen 325. Den majoritetsbestämda utsignalen från komparatorn på ledningen 354 adderas till interfaceenhetens 355 utsignal D-på signalledningen 357.
En motsvarande signal D' på multiplexutrustningens 351 utgång åstadkommer att den från den bärbara sändare-mottagaren 321 ursprungligen mottagana informationen åter- utsändes på frekvensen FZ till andra bärbara sändare-mottagare inom samma betjänings- område som den bärbara sändare-mottagaren 321.
Det torde observeras att de förvrängda signalerna förblir i förvrängd form under regenererings-, majoritetsbestämningsmultiplexeromgs- och komparatorfunktionerna ända tills signalerna inkommer till interfaceenheten 355. Härigenom åstadkommas en hög grad av säkerhet för sådana understationsmottagareanläggningar. Även om särskilda utföringsformer av uppfinningen har åskâdliggjorts och be- skrivits torde det inses att uppfinningen icke är begränsad till dessa, eftersom många modifieringar kan utföras.

Claims (7)

1. 0 15 20 25 30 35 7804577-0 PATENTKRAV l. Komunikationssystem för transmission av en informationssignal innefattande en sändarkrets, som har nämnda informationssignal på sin ingång och som innefattar en sekretesskodkrets (l8, 20) anordnad att på ett förutbestämt sätt koda nämnda informationssignal; och en krets (l5) för att selektivt åstadkomma antingen den klara, okodade informationssignalen eller den kodade informationssignalen till sändarens utgångskretsar, k ä n n e t e c k n a t av en mottagarkrets (30), som är anordnad att mottaga den signal som alstras på sändarens utgângskretsar och som innefattar en detektorkrets (32) anordnad att automatiskt analysera en mottagen signal och avgöra huruvida den mottagna signalen är den klara informationssignalen eller den kodade informationssignalen; en avkodningskrets (40~44) anordnad att avkoda en kodad informationssignal; och en krets (34) anordnad att i beroende av detektor- kretsen passera en mottagen klar informationssignal till en mottagarutgång och att passera en kodad informationssignal genom avkodningskretsen till mottagarutgângen.
2. System enligt krav l, k ä n n e t e c k n a t av att kretsen för åstad- kommande av den kodade informationssignalen innefattar en omvandlingskrets (l8) för omvandling av informationssignalen till ett digitalt format och en krets (20) för att på ett förutbestämt sätt förvränga den digitalt formade informations- signalen.
3. System enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att en klockkrets (6l) är inrättad att synkront klocka omvandlarkretsen och förvrängningskretsen.
4. System enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att kretsen för mot- tagning av den kodade informationssignalen har en krets (42) för eliminering av för- vrängningen hos den digitalt formade informationssignalen och en krets (43) för återomvandling av den efter eliminering av förvrängningen erhållna, digitalt formade informationssignalen till samma format som den klara informationssignalen.
5. System enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t av att en klockkrets (77) är inrättad att synkront klocka nämnda kretsar för eliminering av förvrängning samt för omvandling.
6. System enligt något av krav l-5, k ä n n e t e c k n a t av att ett fler- (tal sändare och mottagare är kopplade i länk för att bilda ett system i och för att genomgående upprätthålla en säker kodad informationssignal.
7. System enligt krav l, varvid mottagarkretsen är anordnad att behandla ett flertal mottagna transmitterade signaler från ett flertal satellitmottagare, k ä n n e t e c k n a t av en krets för att åstadkomma en styrsignal, som anger signalkvaliteten hos varje mottagen klar informationssignal, och en krets för att åstadkomma en reglersignal, som anger signalkvaliteten hos varje mottagen kodad in- formationssignal, och en komparatorkrets anordnad att automatiskt inkoppla en av nämnda mottagna klara informationssignaler eller kodade informationssignaler till en utgångskontakt i beroende av nämnda styrsignaler.
SE7804577A 1977-05-02 1978-04-21 Kommunikationssystem SE429806C (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/792,969 US4167700A (en) 1977-05-02 1977-05-02 Digital voice protection system and method

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE7804577L SE7804577L (sv) 1978-11-03
SE429806B true SE429806B (sv) 1983-09-26
SE429806C SE429806C (sv) 1985-09-18

Family

ID=25158655

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7804577A SE429806C (sv) 1977-05-02 1978-04-21 Kommunikationssystem

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4167700A (sv)
JP (1) JPS53136404A (sv)
CH (1) CH631584A5 (sv)
DE (1) DE2818587A1 (sv)
NL (1) NL190501C (sv)
SE (1) SE429806C (sv)

Families Citing this family (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5648732A (en) * 1979-09-28 1981-05-02 Nec Corp Radio equipment
US4323732A (en) * 1980-02-04 1982-04-06 Texas Instruments Incorporated Speech synthesis system with alternative coded or uncoded parameter formats
JPS56124104A (en) * 1980-02-29 1981-09-29 Teac Co Secret sound recording and reproducing device
US4411017A (en) * 1980-03-14 1983-10-18 Harris Corporation Secure mobile telephone system
JPS5799043A (en) * 1980-12-11 1982-06-19 Matsushita Electric Ind Co Ltd Mobile radio communication system
JPS57113404A (en) * 1980-12-30 1982-07-14 Oikawa Hisao Signal secrecy maintaining device
JPS5961242A (ja) * 1982-09-30 1984-04-07 Fujitsu Ltd 秘匿通信システム
US4581746A (en) * 1983-12-27 1986-04-08 At&T Bell Laboratories Technique for insertion of digital data bursts into an adaptively encoded information bit stream
US4560832A (en) * 1984-02-27 1985-12-24 T.A.D. Avanti, Inc. Telephone system
US4920567A (en) * 1986-07-03 1990-04-24 Motorola, Inc. Secure telephone terminal
US4815128A (en) * 1986-07-03 1989-03-21 Motorola, Inc. Gateway system and method for interconnecting telephone calls with a digital voice protected radio network
US4893339A (en) * 1986-09-03 1990-01-09 Motorola, Inc. Secure communication system
US4882751A (en) * 1986-10-31 1989-11-21 Motorola, Inc. Secure trunked communications system
US4754467A (en) * 1987-07-01 1988-06-28 Motorola, Inc. Digital signal detection with signal buffering and message insertion
US5077791A (en) * 1989-06-26 1991-12-31 Motorola, Inc. Method and apparatus for preventing unauthorized transmissions
US5305384A (en) * 1990-12-04 1994-04-19 Chips International, Inc. Apparatus, system and method for transmitting secure signals over narrow spaced channels
US5150401A (en) * 1990-12-04 1992-09-22 Chips International, Inc. Retrofittable encryption/decryption apparatus using modified frequency modulation
US5392354A (en) * 1991-10-30 1995-02-21 Fujitsu Limited Cordless phone system capable of scrambling communication signals
WO1995026107A1 (en) * 1994-03-18 1995-09-28 Thomson Consumer Electronics, Inc. Data decryption apparatus in a subscription television signal receiving system
US6256491B1 (en) 1997-12-31 2001-07-03 Transcript International, Inc. Voice security between a composite channel telephone communications link and a telephone
US6356638B1 (en) * 1998-07-30 2002-03-12 General Dynamics Decision Systems, Inc. Radio wireline interface and method for secure communication
US6636607B1 (en) * 1998-10-08 2003-10-21 Ati International Srl Method and apparatus for controlling display of content signals
US6266418B1 (en) 1998-10-28 2001-07-24 L3-Communications Corporation Encryption and authentication methods and apparatus for securing telephone communications
US6990119B2 (en) * 2001-02-07 2006-01-24 Qualcomm, Inc. Method and apparatus to facilitate a transparent service option transition
US7437180B1 (en) * 2002-12-10 2008-10-14 Rockwell Collins, Inc. Over-the-air signaling service method and apparatus
US7961083B2 (en) * 2007-08-29 2011-06-14 Infineon Technologies Ag Digital satellite receiver controller
US9392355B1 (en) 2013-09-19 2016-07-12 Voyetra Turtle Beach, Inc. Gaming headset with voice scrambling for private in-game conversations
EP4254833A1 (en) 2022-03-30 2023-10-04 AIRBUS HELICOPTERS DEUTSCHLAND GmbH A communication system for an aircraft

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE978039C (de) * 1962-03-09 1976-07-22 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren und Einrichtung zum selbsttätigen Umschalten von Klarbetrieb auf verschlüsselten Betrieb und umgekehrt in Fernschreibanlagen
US3688197A (en) * 1965-10-21 1972-08-29 Kahn Res Lab Communication system with selection means for determining the modulation mode of a received signal
US3507980A (en) * 1966-08-15 1970-04-21 Xerox Corp Communication system
US3624297A (en) * 1969-04-21 1971-11-30 Motorola Inc Tone-controlled speech scrambler
US3686571A (en) * 1969-08-01 1972-08-22 Zaring Ind Inc Speech scrambler
US3639690A (en) * 1969-09-10 1972-02-01 Motorola Inc Digital privacy system
US3674936A (en) * 1970-02-26 1972-07-04 Burroughs Corp Voice conference system
GB1399365A (en) * 1971-09-07 1975-07-02 Boeing Co Apparatus for coding audio signals
US4020285A (en) * 1972-09-29 1977-04-26 Datotek, Inc. Voice security method and system
US3909534A (en) * 1973-09-07 1975-09-30 Boeing Co Voice privacy unit for intercommunication systems
US3920894A (en) * 1974-03-11 1975-11-18 Bell Telephone Labor Inc Pseudo-random parallel word generator

Also Published As

Publication number Publication date
CH631584A5 (de) 1982-08-13
DE2818587C2 (sv) 1990-06-13
JPS53136404A (en) 1978-11-29
DE2818587A1 (de) 1978-11-09
SE7804577L (sv) 1978-11-03
JPS6238898B2 (sv) 1987-08-20
US4167700A (en) 1979-09-11
NL7804727A (nl) 1978-11-06
NL190501C (nl) 1994-03-16
NL190501B (nl) 1993-10-18
SE429806C (sv) 1985-09-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE429806B (sv) Kommunikationssystem
US5199069A (en) Automatic encryption selector
US5150401A (en) Retrofittable encryption/decryption apparatus using modified frequency modulation
US5305384A (en) Apparatus, system and method for transmitting secure signals over narrow spaced channels
US4920567A (en) Secure telephone terminal
JP2702422B2 (ja) 無線プリンター共有システム
KR960000543B1 (ko) 안전한 통신 시스템
US4803726A (en) Bit synchronization method for a digital radio telephone system
EP0166741B1 (en) A digital communications system
GB2220824A (en) Transmission system for sending two signals simultaneously on the same communications channel
JPS61227439A (ja) デイジタル多重送信システムにおける受信装置の同期化方法及びこの方法を実施する回路装置
GB2279537A (en) A method for point-to-point communications within secure communication systems
GB2140656A (en) Television transmission system
US5003598A (en) Secure communication system
US4205202A (en) Method and means for improving the spectrum utilization of multichannel telephone systems
KR860002153B1 (ko) 비화신호 송신시스템
EP1587276A2 (en) Universal microphone for secure radio communication
US4636854A (en) Transmission system
US6990198B2 (en) Apparatus and method for securing communication information in CDMA communication system
US5369703A (en) Command and control signalling method and apparatus
US3507980A (en) Communication system
US3535439A (en) Loop check control circuitry for graphic communication system
JPS61125243A (ja) スクランブル方法
JPH073969B2 (ja) Scpc通信装置
EP0129299A2 (en) Secure television transmission system

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7804577-0

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7804577-0

Format of ref document f/p: F