SE418145B - Reddningsbar med inpackningsholje - Google Patents

Reddningsbar med inpackningsholje

Info

Publication number
SE418145B
SE418145B SE7801072A SE7801072A SE418145B SE 418145 B SE418145 B SE 418145B SE 7801072 A SE7801072 A SE 7801072A SE 7801072 A SE7801072 A SE 7801072A SE 418145 B SE418145 B SE 418145B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
bottom piece
stretcher
short side
head
lifebuoy
Prior art date
Application number
SE7801072A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7801072L (sv
Inventor
Hans Birger Hammarborg
Original Assignee
Hans Birger Hammarborg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hans Birger Hammarborg filed Critical Hans Birger Hammarborg
Priority to SE7801072A priority Critical patent/SE418145B/sv
Publication of SE7801072L publication Critical patent/SE7801072L/sv
Publication of SE418145B publication Critical patent/SE418145B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61GTRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
    • A61G1/00Stretchers
    • A61G1/04Parts, details or accessories, e.g. head-, foot-, or like rests specially adapted for stretchers
    • A61G1/044Straps, bands or belts

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)

Description

l0 l5 20 25 30 35 40 7801072-5 att allvarligt brännskadade personer behandlas och transpor- teras. Inpackningshöljet är därför utfört av vattentätt material, och till räddningsbåren hör en steril förpackning, innefattande bl a sterilt lakan och sterila dukar, steril ansiktsmask och en steril skumplastbädd, som användes till inpackning av den skadade på räddningsbåren, så att den skadade redan från början ges en med avseende på skadornas art lämplig behandling. Ändamålet med föreliggande uppfinning är först och främst att åstadkomma en förbättrad räddningsbâr av det ovan angivna slaget, vilken kan användas tillsamman med utrustning för be- handling av svårt brännskadade personer på det sätt som är beskrivet i den amerikanska patentskriften 3 986 505 men vil- ken framför allt är förbättrad med avseende på möjligheterna att transportera en skadad person genom trånga passager eller med lyftdon av något slag, exempelvis vinsch eller kran, inte bara i horisontellt läge utan även i vertikalt läge.
Ett annat ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en räddningsbår av det angivna slaget,-vilken erbjuder transport av den skadade under såväl fysisk som psykisk bekvämlighet samt hantering av den skadade så skonsamt som möjligt med hän- syn till de förekommande skadorna.
Ett ytterligare ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en räddningsbår av det angivna slaget, i vilken den skadade hålles väl fixerad, även om räddningsbåren lutas mera eller mindre under transporten eller t o m bringas att intaga helt vertikalt läge, såsom kan erfordras vid upphissning av den skadade till helikopter eller genom trånga schakt. Ännu ett ändamål med uppfinningen är att åstadkoma en räddningsbår av det angivna slaget, vilken är så beskaffad, att den säkert kan bäras av två personer även uppför exempel- vis lejdare i ett fartyg.
För tillgodoseende av de nämnda ändamålen har räddnings- bären enligt uppfinningen erhållit de kännetecken som framgår av patentkravet l.
Till förtydligande av uppfinningen skall ett utförande därav beskrivas närmare i det följande med hänvisning till bifogade ritningar, på vilka fig. l är en perspektivbild av räddningsbåren med inpackningshöljet i öppet tillstånd, fig. 2 är en perspektivbild av inpackningsbårens huvudände med in- 10 15 20 25 30 35 40 gveofovz-s packningshöljet likaledes i öppet tillstånd, fig. 3 är en perspektivbild av räddningsbåren, sedd från undersidan, och åskådliggör inskjutningen av en av förstyvningsstängerna, fig. 4 är en perspektlvbild av räddningsbåren i användnings- läge, fig. 5 är en perspektivbild av räddningsbåren, delvis i sektion, under lyftning av en skadad person i vertikalt läge, fig. 6 är en perspektivbild av räddningsbåren under lyftning av en skadad person i horisontellt läge, fig. 7 är en perspektivbild av räddningsbâren, då denna bäres av två personer, fig. 8 är en perspektivbild av en förvaringsväska för räddningsbåren från framsidan och fig. 9 är en motsvarande bild från baksidan.
Räddningsbåren innefattar ett rektangulärt bottenstycke 10 av ett starkt textilmaterial, lämpligen ett syntetmaterial såsom nylon, som för möjliggörande av våtinpackning av en brännskadad person även bör vara vattentätt. Detta bottenstycke är utmed de längsgående kanterna hopsytt för att bilda tunnlar ll för förstyvningsstänger, och dessa tunnlar är öppna i båda sina ändar men kan där tillslutas medelst lockflikar 12, som fästes i det stängda läget, fig. 4, medelst kardborrfästen 13 och 14 på lockflikens insida resp. tunnelns utsida; se fig. 3.
Förstyvningsstängerna utgöres av aluminiumrör och kan bestå av två eller flera delar 15, som hopfästes genom att en i en del infäst tapp 16, vilken också den kan vara rörformig, skjutes in 1 en angränsande del och låses medelst snabbkoppling i denna, exempelvis medelst en fjåiderbelastad kula 17 eller armat uL- spräng, som griper in i ett hål 18 men kan pressas ut därifrån, när delarna skall skiljas åt. När förstyvningsstängerna har skjutits in i sina respektive tunnlar ll och lockflikarna 12 har stängts, befinner sig sålunda inte någon del av förstyv- ningsstängerna utanför bottenstycket utan dessa stänger är helt dolda för bärning av räddningsbâren på det sätt som är-beskrivet i amerikanska patentskriften 3 986 505.
Utmed bottenstyckets 10 längsgående kanter är fastsydda två sidostycken 19 av textilmaterial, varvid detta material företrädesvis är vattenavstötande och luftgenomsläppligt.
Dessa sidostycken kan vikas in över bottenstycket för över- inuti tunnlarna. Stängerna användes sålunda inte täckning av en på båren liggande person, och de kan fästas ihop i sitt slutna läge medelst kardborrfästen 20 och 21 på lO 15 20 25 30 35 40 .,7so1o?2-5 insidan av det ena sidostycket resp. utsidan av det andra sidostycket. I vartdera sidostycket är anordnade tvâ fållade öppningar 22 för möjliggörande av att man utifrån kommer åt armar och ben på den som ligger på bären för transfusion eller provtagning. öppningarna 22 är tillslut- bara medelst lockflikar 23, som är fastsydda på sido- styckenas utsida och hålles i stängt läge medelst icke närmare visade kardborrfästen. Anordningen och användningen av sådana öppningar i sidostyckena är närmare åskâdliggjorda i den amerikanska patentskriften 3 986 505, fig. 6.
I bottenstyckets huvudände, som är visad i större skala i fig. 2, är bottenstycket utformat med en ficka 25, som är åtkomlig genom en slits 26, vilken sträcker sig tvärs över bottenstycket på dettas översida. En förstyvningsplatta 27, som är vikbar längs två eller flera tvärgâende bigar 28 och kan bestå av styvt pappmaterial eller liknande, är inskjuten genom slitsen 26 i fickan 25 för att bilda en förstyvning i bären just i det parti, där den skadade är placerad med sin rygg. På så sätt kan ryggen hållas stadigt i läge vid bärning av en person på båren, vilket är väsentligt vid förekommande ryggskador.
Längs bottenstyckets kortsida i huvudänden är fäst ett närmast U-formigt kuddliknande organ 29 av skumplast med en urtagning 30 för huvudet, så att detta organ som ett huvud- skydd omsluter den på båren liggande personens huvud vid hjässan och på sidorna, när huvudet är placerat i urtagningen 30. Baksidan 31 av huvudskyddet är försedd med en förstyvande lättmetallplatta, och huvudskyddet 29 är i sin helhet inne- slutet i ett hölje av textilmaterial. Pâ huvudskyddet 29 är anbragt ett pannband 32 vid ena sidan, och detta pannband kan läggas över urtagningen 30 och fästas medelst kardborr- fästen 33 och 34 på bandet 32 resp. den motsatta sidan av huvudskyddet 29 för att den skadades huvud därigenom skall hållas fixerat i urtagningen 30, där det är väl skyddat mot eventuella stötar som skulle kunna förekomma vid hanteringen av räddningsbåren i trånga utrymmen. Genom att huvudskyddet 29 är svängbart kring kanten på bottenstycket vid dettas kortsida, såsom är àskåaliggjort i fig. 2, underlättas place-l ringen av den skadade på bären, eftersom huvudskyddet kan placeras i sitt operativa läge efter det att den skadade först 10 20 30 35 40 7801072-5 har lagts på båren. Det framgår, att sidostyckena 19 i bårens huvudände har en urtagning 35, för att sidostyckena, när de lägges över bottenstycket, inte skall täcka den skadades ansikte utan endast kroppen i övrigt. Om så kräves, kan på känt sätt en särskild ansiktsmask läggas över ansiktet, exempelvis om detta uppvisar svåra brännskador.
Längs den andra kortsidan av bottenstycket 10, d v s i bårens fotände, är fastsytt ett fotstöd, som också det består av ett rektangulärt stycke textilmaterial 36, lämp- ligen av samma beskaffenhet som sidostyckena, men är utformat med ett antal tvärgående lângsträckta fickor 37, i vilka är inskjutna förstyvningsinlägg, lämpligen lättmetallplattor.
Vid vardera sidokanten är på ett ställe 38 ett stycke innanför fotstödets frin kant fäst ett band 39 av starkt textilmaterial, lämpligen nylon, och detta band kan med reglerbar längd fast- göras vid bottenstycket i ett spänne 40, som är fastsytt vid bottenstycket och lämpligen är av den typ som består av tvâ metallringar, genom vilka bandet 39 trädes. På detta sätt kan fotstödet dragas in mera eller mindre mot bottenstycket för att bilda ett efter den skadades längd anpassat fotstöd, mot vilket den skadades fötter kan vila. Den del av fotstödet 36 som är belägen mellan dettas fria kant och det ställe 38 där banden 39 är infästa, saknar lämpligen förstyvningar och kan fästas ihop med de in över bottenstycket vikna sidostyckena medelst kardborrfästen 41 och 42 på utsidan av fotstödet resp. insidan av sidostyckena.
Bottenstycket l0 kan på översidan vara täckt med ett löst skumplastskikt 43, och den beskrivna räddningsbåren kan, såsom inledningsvis antytts, kombineras med steril utrustning för om- händertagande av svårt brännskadade personer, som redan när de lagts på båren kan få sin första behandling mot sina brännskador.
Sådan utrustning är emellertid inte närmare visad och beskriven här, då detta redan är utförligt gjort i amerikanska patent- skriften 3 986 505.
Inpackningen av en person på räddningsbåren är åskådlig- gjord i fig. 4 och 5. Sedan den skadade lagts på bârens botten- stycke, fälles huvudskyddet 29 till sitt skyddande läge omkring huvudet och fixeras huvudet i urtagningen 30 medelst pannbandet 32. Fotstödet 36 justeras till ett efter den skadades längd an- passat läge genom infästningen av banden 39 i spännena 40, var- j 7891072-5 10 15 20 25 30 35 40 1 efter de båda sidostyckena 19 vikes över den skadade och fixeras med kardborrfästen i sitt slutna läge.
Fastsättningen av sidostyckena med kardborrfästen är fördelaktig, eftersom kardborrfästena medger hopfästning av sidostyckena i olika lägen, så att sidostyckena kan an- passas efter den skadades kroppskonstitution och alltid kan läggas på sådant Sätt Omkring den Skadade, att han är tätt omsluten av inpackningshöljet. Man kan emellertid inte förlita sig enbart på kardborrfästena med avseende på kvar- hållningen av den skadade på räddningsbåren, om denna lutas eller vippas mera eller mindre, och därför har räddnings- båren enligt uppfinningen särskilda anordningar för fast- spänning av den skadade på bären.
Fastspänningsanordningarna innefattar två gördlar, en i området av bröstpartiet på den som ligger på bären och en i området av bäckenpartiet. Vardera gördeln innefattar ett rektangulärt stycke 44 av kraftigt textilmaterial, vilket är stadigt fastsytt mot undersidan av bottenstycket 10 och bildar två flikar 45, som kan anläggas mot utsidan av var sitt av sidostyckena 19. Vid dessa båda flikar 45 är längs sido- kanterna fastsydda två säkerhetsbälten 46 av den typ som an- vändes som midjebälte i motorfordon. Fastsyningen är gjord med kraftiga sömmar. Säkerhetsbältena 46 är hopfästbara medelst klafflås 47 av den vid midjebälten allmänt förekommande typen, varvid en låstunga är fastsydd på den ena bältparten och ett låshus är fastsytt på den andra bältparten. Dessa klafflås är alltför välkända för att behöva beskrivas närmare. De med- ger, att gördlarna snabbt hopspännes omkring den person som_ ligger på räddningsbâren och lika snabbt lossas, när det gäller att i hast lyfta bort personen från räddningsbâren igen. Istället för klafflåsen kan andra lås användas, exempelvis säkerhets- karbinhakar och öglor. I När den skadade ligger inpackad på räddningsbåren såsom visas i fig. 4 och 5 och skall transporteras till närmaste sjuk- hus, får man räkna med att transporten kan behöva ske på många olika sätt och under de mest skiftande förhållanden. Räddnings- båren enligt uppfinningen är försedd med anordningar för möjlig- görande av att transporten sker på skonsammaste och säkraste sätt under varierande förhållanden, antingen det nu är fråga om att bära bären genom trånga passager eller uppför branta lejdare 10 15 20 25 30 35 40 78501072-5 eller det är fråga om att vinscha upp den skadade till en hovrande helikopter eller att med kran lyfta ned den skadade från ett fartyg eller en byggnad.
Som nämndes ovan, användes inte stängerna 15 till bärning av båren. Istället är band 48 av textilmaterial, företrädesvis syntetiskt textilmaterial, såsom nylon, fastsydda på undersidan av bottenstycket 10 för att bilda bäröglor 49 inte bara på två ställen vid vardera sidan av räddningsbären ett stycke innanför huvudänden och fotänden, såsom är visat i den amerikanska patent- skriften 3 986 505, utan även i såväl huvudänden som fotänden, där dessa bäröglor 49 utgör ersättning för de utskjutande bär- handtagen på förstyvningsstängerna. Det är smidigare att lyfta och bära bären i bäröglor vid bårens ändar på det sätt som är visat i fig. 7 till höger än att bära bâren i handtag, som är anordnade på de utskjutande förstyvningsstängerna, såsom är visat i den amerikanska patentskriften 3 986 505. Lämpligen är banden 48 slangformiga, så att en repstump eller dylikt kan vara inlagd i bandet i själva bäröglan 49, varigenom denna blir bättre och skonsammare att hålla i och inte skär in i handen så lätt.
Vid transport av båren i en trappa eller uppför en lejdare kan den som bär båren behöva ha båda händerna fria för att hålla sig i ledstång eller dylikt, och för möjliggörande av detta är räddningsbåren enligt uppfinningen också i vardera änden försedd med en bärsele. Denna bärsele består av två textilband 51 och 52, som är fastsydda på undersidan av bottenstycket 10 vid 53 och som korsar varandra och är hopsydda med varandra vid 54.
Banden bör vara av den typ av syntetiskt textilmaterial som användes i bilbälten och företrädesvis av den antistatiska typen med invävd metalltråd för avledning av statisk elektricitet, som kan uppkomma vid bärning av räddningsbâren till följd av att denna stryker mot bärarnas kläder. I en explosiv miljö exempelvis på ett tankfartyg skulle genom sådan statisk elektricitet upp- kommande gnistor kunna bli direkt förödande. Fig. 7 visar till vänster hur bärselen användes vid bärning av räddningsbåren, och naturligtvis kan bären bäras på detta sätt i bägge ändar, eller också kan den bäras genom att man håller den i bäröglor 49 i bägge ändar.
För hissning och firning av räddningsbâren med användning av vinsch eller kran och med räddningsbåren i huvudsakligen lavsoflovz-s 10 l5 20 25 30 35 40 horisontellt läge, såsom visas i fig. 6, är räddningsbåren försedd med tvâ på undersidan av bottenstycket säkert fast- sydda band 55, som sträcker sig på tvären av bottenstycket 'och ut från båda sidor av detta. De är förbundna med varandra på vardera sidan om båren medelst en stor ögla 56, som också består av band men med större styvhet än banden 55. Samtliga band i denna lyftanordning kan vara av syntetiskt, starkt textilmaterial, exempelvis av samma typ som användes i bil- bälten. Banden 55 kan med den därtill fästa öglan 56 hakas på en krok, för att båren skall kunna hissas och firas såsom är visat i fig. 6, och öglan 56 är gjord så stor som den är för att den skall kunna trädas på den kraftiga krok som förekommer på hamnkranar, så att båren med användning av en hamnkran kan lyftas upp från lastrummet i ett fartyg och sättas ned på kajen.
För den som ligger på båren är det naturligtvis bäst om all förflyttning kan ske 1 horisontalläge, men i vissa fall kan det inte undvikas, att transporten sker i vertikalläge, såsom är visat i fig. 5.
För möjliggörande av att räddningsbåren hissas eller firas i läget enligt fig. 5 med personen hängande mera eller mindre vertikalt, exempelvis vid förflyttning genom trånga schakt, vid lyftning upp i en hovrande helikopter eller vid transport längs en brandstege, finns en lyftanordning som innefattar två parallellöpande band 57 av starkt syntetiskt textilmaterial, vilka bildar en sluten slinga 58 i räddningsbårens huvudände och sträcker sig på undersidan av bottenstycket l0, mot vilket de är ordentligt fastsydda, till fotänden av räddningsbåren.
Där är de fastsydda på utsidan av fotstödet 36 fram till de ställen 38, där banden 39 är fästa. Sedan löper banden 57 till utsidan på sidostyckena 19, där de över ungefär bårens halva längd i ett mittre område är dragna genom en styrande tunnel 59, som är anordnad på utsidan av vartdera sidostycket 19.
Banden går vidare till huvudänden, där de är styrda av ett par hällor 60 intill ändkanten av sidostyckena l9, varefter banden passerar över huvudskyddet 29 och utanför detta genom hällor 61 på en styv tvärslå 62, exempelvis en lättmetallskena med tyg- klädsel, varefter banden bildar en ny slinga 63. Med de båda slingorna kan räddningsbåren hakas på en lyftkrok, såsom är åskâdliggjort i fig. 5. .
När en person lyftes i räddningsbåren på det sätt som är 10 15 20 25 30 35 40 9 7801072-5 visat i fig. 5, hålles han ordentligt i läge av de båda gördlarna och av huvudskyddet 29 med pannbandet 32, och hans tyngd upptages av fotstödet 36, vars infästning medelst banden 39 är så avpassad efter personens längd, att personen inte glider ned med huvudet från huvudskyddet, när tyngden upptages av fotstödet. Eftersom banden 57 helt omsluter rädd- ningsbåren med inpackningshölje och personen dessutom omslutes av de båda gördlarna, är säkerheten för att personen inte på något sätt skall glida ut ur inpackningshöljet betryggande.
En räddningsutrustning av det beskrivna utförandet bör kunna förvaras på ändamålsenligt sätt pâ sådana ställen, i fabriksanläggningar, på arbetsplatser, i fartyg, i utrycknings- fordon etc, att den är väl skyddad mot yttre åverkan och lätt kan transporteras till det ställe, där den skall användas. Fig. 8 och 9 visar en lämplig förvaringsväska för räddningsbåren med inpackningshölje.
Förvaringsväskan i fig. 8 och 9 innefattar ett huvudsakligen parallellepipediskt hölje 64 av vävburen plast, vilket kan öppnas längs hela den ena sidan, framsidan, genom att i denna finns en medelst blixtlås 65 tillslutbar öppning. Den motsatta sidan, bak- sidan, som är betecknad 66, skjuter utanför själva väskan och är försedd med öljetter 67 i tre hörn, så att väskan kan hängas upp på krokar på en vägg antingen på höjden eller på bredden, beroende på vilka öljetter man använder. Dessutom är baksidan 66 försedd med en bärsele 68, så att hela väskan kan bäras på ryggen av en person vid utryckning till en katastrofplats, och är på sidorna av väskan anordnade påsydda handtag 69, i vilka förvaringväskan kan bäras för hand.
För förvaring i förvaringsväskan rullas räddningsbåren ihop, sedan förstyvningsstängerna 15 har avlägsnats från sina tunnlar, och för sammanhållning av räddningsbåren i hoprullad form, kan på räddningsbåren finnas medelst kardborrfästen hopfästbara band, som lägges om den rullade räddningsbårcn, eller också kan separata band finnas för ändamålet.
På framsidan av förvaringsväskan är anordnade kardborrfästen 70 för förvaring av stängerna 15. l Uppfinningen kan givetvis modifieras inom uppfinningens ram med avseende på de konstruktiva detaljerna, och detta gäller i särskilt hög grad infästningen av de olika banden och utformningen av de olika förbindningsanordningarna och fästanordningarna för

Claims (10)

p WMGTZ-"š 20 25 30 135 40 10 banden. Formen på och materialet i de olika delarna kan givetvis också väljas annorlunda än Som omnämnts här i exemplifierande syfte. PATENTKRAV
1. Räddningsbår med inpackningshölje, innefattande ett huvudsakligen rektangulärt bottenstycke (10) av böjligt material, vilket är förstyvat med stänger (l5) utmed de båda motsatta lång- sidorna, ett par utmed långsidorna anordnade över bottenstycket invikbara sidostycken (19) av böjligt material, anordningar för hopfästning av sidostyckena invikna över en på bottenstycket liggande person, ett vid bottenstyckets (10) ena kortsida anordnat fotstöd (36), som bildar förlängning av bottenstycket (10) och utgöres av ett åtminstone huvudsakligen parallellt med kortsidan vlkbart eller böjligt organ, vilket medelst ställbara band (39) eller liknande är förbindbart med bottenstycket (10) vid dettas långsidor, samt anordningar för lyftning och bärning av räddnings- båren, k ä n n e t e c k n a d av att ett par lyftband (57) eller liknandestñmker sig i bårens längdriktning på undersidan av botten- stycket (10), där de är fästa vid detta, samt runt fotstödet (36) och längs utsidan av var sitt av sidostyckena (19), styrda huvud- sakligen parallellt med varandra på inbördes avstånd, för att vid bottenstyckets (10) andra kortsida bilda ögla (58, 63) för påhak~ ning på en lyftkrok eller liknande, och att på undersidan av botten- stycket (10) är fästa en eller flera gördlar (44, 45, 46, 47), som är hopfästbara, företrädesvis medelst snabbkoppling (47), tvärs över en på båren liggande person utanpå sidostyckena (19).
2. Räddningsbår enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att utmed bottenstyckets (10) längsgående kanter är anordnade slutna kanaler (ll) med öppningsbara ändar för upptagning av stängerna (15).
3. Räddningsbår enligt något av krav 1 eller 2, t e c k n a d av att ovanpå bottenstycket (10) är vid dettas nämnda andra kortsida anordnat ett huvudskydd (29) av mjukt material, vilket bildar en öppning (30) för upptagning av huvudet k ä n n e - på en på båren liggande person under omslutning av huvudet vid hjässan och på sidorna.
4. Räddningsbår enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att huvudskyddet (29) är försett med ett över öppningen fast- görbart pannband (32) eller liknande. LO l5 'zo 25 7801072-5 ll
5. Räddningsbår enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att huvudskyddets (29) baksida (31) är förstyvad.
6. Räddningsbår enligt krav 4 eller 5, k ä n n e t e c k - n a d av att huvudskyddet (29) är svängbart fastsatt vid botten- styckets (10) kortsida.
7. Räddningsbår enligt något av krav l - 6, t e c k n a d av att fotstödet (36) utgöres av böjligt material k ä n n e - med tvärgående styva Iameller, som upptages i fickor (37) i det böjliga materialet.
8. Räddningsbår enligt något av krav 1 ~ 7, k ä n n e - t e c k n a d av att på bottenstyckets (lO) undersida är fästa tvâ lyftöglor (55, 56), som är uppdragbara från var sin av bot- tenstyckets långsidor för att hakas på en lyftkrok eller liknande ovanför båren.
9. Räddningsbår enligt något av krav l ~ 8, k ä n n e - t e c k n a d av att bottenstycket (10) är utformat med en eller flera fickor (25) för upptagning av en eller flera för- styvande plattor (27) åtminstone i området intill den nämnda andra kortsidan.
10. Räddningsbår enligt något av krav l - 9, t e c k n a d av att på bottenstyckets (lO) undersida är i var- dera änden fäst en bärsele (Sl, 52, 54). k ä n n e - ÅNFÖRDÅ PUBLIKATIONER: Sverige 402 861 (A616 1/oo) Norge 92 208 E30 ezï) US 2 309 464 5-82), 2 366 082 (5-82), 2 410 181 (5-82), 3 158 875 (5-82) Andra publikationer: Mönsteransökan 76-1639
SE7801072A 1978-01-30 1978-01-30 Reddningsbar med inpackningsholje SE418145B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7801072A SE418145B (sv) 1978-01-30 1978-01-30 Reddningsbar med inpackningsholje

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7801072A SE418145B (sv) 1978-01-30 1978-01-30 Reddningsbar med inpackningsholje

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7801072L SE7801072L (sv) 1979-07-31
SE418145B true SE418145B (sv) 1981-05-11

Family

ID=20333800

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7801072A SE418145B (sv) 1978-01-30 1978-01-30 Reddningsbar med inpackningsholje

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE418145B (sv)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1991003221A1 (en) * 1989-09-08 1991-03-21 A/S Platon Transportation device, especially for transportation of persons
WO1995003026A1 (en) * 1993-07-21 1995-02-02 Johan Ullman Stretcher device

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1991003221A1 (en) * 1989-09-08 1991-03-21 A/S Platon Transportation device, especially for transportation of persons
WO1995003026A1 (en) * 1993-07-21 1995-02-02 Johan Ullman Stretcher device
US5701619A (en) * 1993-07-21 1997-12-30 Ullman; Johan Stretcher

Also Published As

Publication number Publication date
SE7801072L (sv) 1979-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8286284B2 (en) Rapid intervention drag stretcher devices
US5360082A (en) Fall prevention and lowering system, methods of use and body engagement means utilizable therewith
US2899692A (en) finken
US5531292A (en) Harness with adjustable means for supporting a tool belt
KR101358372B1 (ko) 구조 운반 장치
US7610641B2 (en) Rescue device
US5878833A (en) Fall prevention and lowering system, methods of use and body engagement means utilizable therewith
US3105359A (en) Vest
US8015619B2 (en) Rapid extraction body harness with extendable drag straps
CA2376834C (en) Combination backpack and protective body heat retaining pod
US5067585A (en) Multipurpose safety and positioning belt
JP3545047B2 (ja) 海上負傷者救助用の浮遊ストレッチャー
US9757286B2 (en) Apparatus, system and kit for rapidly moving a non-ambulatory person and/or object
JPS6116193A (ja) 一体形カスタム水中ダイビング組立体
US2410181A (en) Stretcher
US6328618B1 (en) Combination lifejacket and protective body heat retaining pod
CA2966047C (en) Stretcher
US5228412A (en) Harness with rappelling straps, positioning pad, and tool belt
US9974701B1 (en) Rapid intervention drag and lift stretcher device with leg protection, six point lift capability, and inflatable bladder support/floatation mechanism
EP3755295B1 (en) Rescue stretcher with integrated harness
SE418145B (sv) Reddningsbar med inpackningsholje
US20190388716A1 (en) Trauma Relief Strap Assembly for Safety Harness
WO1991003221A1 (en) Transportation device, especially for transportation of persons
US20030213645A1 (en) Fire rescue harness
US20030176122A1 (en) Method and device for rescuing injured people

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7801072-5

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7801072-5

Format of ref document f/p: F