SE1350254A1 - Pressparti för maximal torrhalt - Google Patents
Pressparti för maximal torrhalt Download PDFInfo
- Publication number
- SE1350254A1 SE1350254A1 SE1350254A SE1350254A SE1350254A1 SE 1350254 A1 SE1350254 A1 SE 1350254A1 SE 1350254 A SE1350254 A SE 1350254A SE 1350254 A SE1350254 A SE 1350254A SE 1350254 A1 SE1350254 A1 SE 1350254A1
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- press
- roll
- nip
- roller
- counter
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F3/00—Press section of machines for making continuous webs of paper
- D21F3/02—Wet presses
- D21F3/0209—Wet presses with extended press nip
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F3/00—Press section of machines for making continuous webs of paper
- D21F3/02—Wet presses
- D21F3/0272—Wet presses in combination with suction or blowing devices
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F3/00—Press section of machines for making continuous webs of paper
- D21F3/02—Wet presses
- D21F3/0281—Wet presses in combination with a dryer roll
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F3/00—Press section of machines for making continuous webs of paper
- D21F3/02—Wet presses
- D21F3/04—Arrangements thereof
- D21F3/045—Arrangements thereof including at least one extended press nip
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F5/00—Dryer section of machines for making continuous webs of paper
- D21F5/02—Drying on cylinders
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F11/00—Processes for making continuous lengths of paper, or of cardboard, or of wet web for fibre board production, on paper-making machines
- D21F11/14—Making cellulose wadding, filter or blotting paper
Landscapes
- Paper (AREA)
Abstract
Anordning för awattning av en fiberbana (w), som framställes i en pappers- eller kartongmaskin, varvid anordningen innefattar en press vals (3) anordnad att ligga an mot en motvals (2) som utgörs av en uppvärmd motvals, företrädesvis en Yankee-cylinder, varigenom ett pressnyp (N2) bildas genom nämnda anliggning, och där fiberbanan (w) bringas i kontakt med mantelytan hos nämnda motvals (2) på en distans (Dl) före en ingång till nämnda pressnyp (N2) sett i pappers- eller kartongmaskinens maskinriktning MD, vilket sker genom att anordningen innefattar en ytterligare vals (1) som är anordnad att ligga an mot nämnda motvals (2) i en position före nämnda pressvals (3) sett i pappersmaskinens maskinriktning MD varigenom ett första pressnyp NI bildas genom nämnda anliggning. Enligt uppfinningen är pressvalsen (3) en långnypsvals med en inre presskropp.
Description
15 20 25 30 35 pressvalsen och motvalsen som bestämmer vilken torrhalt som kan erhållas på pappersbanan innan sluttorkning sker mot torkcylindem. Eftersom det samtidigt sker en överföring av värme från torkcylindem till pappersbanan i nypet har även tiden i pressnypet en betydelse för ökningen av torrhalt. Den totala linj elast som kan appliceras beror på torkcylindems dimensioner. Det fär till följd att skopresskroppen ska vara smal för att maximera trycket och därmed torrhalten, men å andra sidan medför en smal skopresskropp att tiden i nypet blir kort vilket begränsar värmeöverföringen och därmed också torrhalten.
För presskonfigurationen med två pressvalsar begränsas nyptrycket av en kombination av linj elast, valsdiameter och hårdhet pä valsbeläggningen. Det betyder i praktiken att det är svårare att nå samma höga specifika tryck som med en skopress. Därmed begränsas storleken på den torrhalt som kan erhållas medelst ett tvåpressforfarande.
KORT BESKRIVNING AV UPPFINNINGEN Det är ett ändamål med föreliggande uppfinning att spara energi vid framställning av mjukpapper (tissuepapper) genom att öka den torrhalt som uppnås genom pressning.
Detta åstadkommes genom en anordning för avvattning av en fiberbana (i synnerhet en bana av tissuepapper), som framställes i en pappers- eller kartongmaskin, varvid anordningen innefattar en pressvals anordnad att ligga an mot en motvals varigenom ett pressnyp N2 bildas genom nämnda anliggning. Motvalsen utgörs av en torkcylinder, företrädesvis en Yankee-cylinder som kan vara uppvärmd inifrån av ånga. Enligt uppfinningen bringas fiberbanan i kontakt med mantelytan hos nämnda motvals på en distans före en ingång till nämnda pressnyp sett i pappers- eller kartongmaskinens maskinriktning MD. Enligt uppfinningen utgörs nämnda pressvals av en långnypsvals med en inre presskropp, företrädesvis en långnypsvals med flexibel presskropp.
Fiberbanan kan bringas i kontakt med mantelytan på nämnda motvals på ett avstånd från pressnypet N2 som ligger i intervallet 0.5 m - 2.5 m där avståndet räknas längs ytan av motvalsen.
Tack vare uppfinningen kan pappersbanan erhålla en avsevärt högre torrhalt än konventionellt erhållas på pappers- eller kartongbanan i presspartiet fore sluttorkning mot torkcylindern i torkpartiet vilket leder till stora energibesparingar vid den torkning som sker med hjälp av torkcylindem. 10 15 20 25 30 35 Enligt en föredragen aspekt för uppfinningen gäller att fiberbanan bringas i kontakt med motvalsen genom att en ytterligare pressvals för fiberbanan till anliggning mot motvalsen. Denna ytterligare pressvals kan utgöras av en sugvals.
KORT FIGURBESKRIVNING Fig. 1 visar en tvärsektion av den uppfinningsenliga anordningen.
DETALJERAD FIGURBESKRIVNING I Fig. 1 visas schematiskt en icke begränsande utföringsforrn av anordningen enligt uppfinningen i tvärsektion i pappers- eller kartongmaskinens maskinriktning.
Uppfinningen är främst avsedd för en pappersmaskin av typen tissuemaskin men är inte begränsad till enbart tissuemaskiner. Med tissue förstås i detta sammanhang papperskvaliteter såsom exempelvis toalettpapper och hushållspapper och där den färdigtorkade fiberbanan företrädesvis har en ytvikt i intervallet 10 g/mz - 40 g/mz, och vanligen en ytvikt i intervallet 12 g/mz - 35 g/mz. Många gånger kan ytvikten ligga i intervallet 15 g/mz - 30 g/mz eller i intervallet 20 g/mz - 30 g/mz. Till exempel kan ytvikten vara 25 g/mz. Den uppfinningsenliga maskinen skulle dock även kunna användas för andra papperskvaliteter med högre ytvikter.
En formad våt fiberbana W bildad i ett forrnningsparti där det finns åtminstone en inloppslåda (ej visad), vilken inloppslåda till exempel kan vara en flerskiktsinloppslåda, stöds av en filt F under sin transport genom formningspartiet. Banan W leds via en eller flera ledvalsar 4 mot den uppfinningsenliga anordningen, hädanefter benämnd pressparti, innefattad i pappersmaskinen. Presspartiet innefattar företrädesvis en första pressvals 1, en torkcylinder 2 och en andra pressvals 3. Mellan den första pressvalsen 1 och den andra pressvalsen 3 finns företrädesvis minst en ledvals 4 anordnad. En schaber 5, företrädesvis en kräppschaber, finns anordnad mot torkcylindern 2. Efter schabern 5 finns en rullstol (ej visad) för upprullning av bildad och torkad pappersbana. Det är även tänkbart att anordna utrustning mellan torkcylindem och rullstolen, såsom mätutrustning för att mäta olika egenskaper hos pappersbanan, t.ex. fukthalt/torrhalt och/eller ytvikt.
Pressvalsen 1 utgörs företrädesvis av en sugvals med en sugzon S anordnad på åtminstone en del av sugvalsens mantelyta. Åtminstone en del av sugvalsens l sugyta S är anordnad att med företrädevis hela sin utsträckning i pappersmaskinens tvärriktning CD ligga an mot motvalsen, dvs. torkcylindem 2, varvid anliggningen resulterar i ett pressnyp Nl. Ett exempel på ett sådant arrangemang visas i exempelvis US patentskrift 10 15 20 25 30 35 nr. 3691010. Linj elasten i pressnypet Nl kan vara låg om nypet Nl främst är ett rent överföringsnyp som enbart tjänar till överföring av fiberbanan till torkcylindern. Det förstås att vid överföringen av fiberbanan sker även en separation mellan fiberbanan och filten F och att filten F därmed inte överförs till torkcylindem utan leds iväg åt annat håll. Linjelasten i pressnypet Nl kan då för ett rent överföringsnyp ligga i till exempel intervallet 2 kN/m - 60 kN/m, 5 kN/m - 60 kN/m eller 20 kN/m - 60 kN/m. Som sagt kan låga linj elaster användas om nypet Nl främst är avsett för överföring av fiberbanan W från filten F till torkcylindem 2 och om syftet med pressnypet 1 inte främst är att avvattna fiberbanan. Man kan dock även tänka sig högre linj elaster i pressnypet Nl mellan sugvalsen 1 och torkcylindem 2. Linj elaster upp till 120 kN/m kan användas, i synnerhet om man vill åstadkomma att vatten till viss del pressas ut ur fiberbanan i nypet Nl. I vissa fall kan man även överväga linj elaster över 120 kN/m i pressnypet Nl , i vissa fall upp till 150 kN/m eller rentav 170 kN/m. Den högsta möjliga linjelasten begränsas av torkcylindems 2 mekaniska hållfasthet. I princip kan man öka hållfastheten på torkcylindem 2 genom att göra dess mantelvägg tjockare men i så fall skulle man reducera torkcylindems värmeöverförande förmåga. I praktiken kan man därför anse att den övre gränsen for linj elasten i nypet Nl i de flesta fall ligger kring 170 kN/m. Nypets Nl utsträckning i maskinens tvärriktning begränsas ytterst av bredden på torkcylindem 2. Typiska värden för bredden på torkcylindem 2 kan ligga i intervallet 2 m - 6 m men det finns även maskiner där torkcylindrar såsom Yankeecylindrar kan vara bredare än 6 m. Maskinbredder på upp till 8 m, 9 m eller upp till 10 m är fullt tänkbara. I vissa fall kan man till och med överväga maskinbredder för mjukpappersmaskiner som överstiger 10 m. Det finns även vissa små maskiner där maskinbredden kan understiga 2 m. Till exempel kan man på så kallade pilotrnaskiner ha en maskinbredd som bara är cirka 0.5 m.
Längden på pressnypet Nl mellan sugvalsen l och torkcylindem 2 kan normalt ligga i intervallet 30 mm - 80 mm beroende på bland annat valsamas diameter, linjelasten samt tjocklek och egenskaper for filten F. I många fall kan längden på nypet N1 ligga i storleksordningen 35 mm - 60 mm.
Torkcylindem 2 utgörs företrädesvis av en Yankee-cylinder. Yankee-cylindem kan vara utformad på flera olika sätt utan att avvika från uppfinningstanken. Exempelvis kan torkcylindem vara en Yankee-cylinder av gjutjärn, men det kan även vara en Yankee av den typ som visas i WO2008/ 105 005. Yankee-cylindem kan normalt ha en diameter i intervallet 3 m - 6 m men man kan tänka sig Yankee-cylindrar med större diameter än 6 m eller mindre diameter än 3 m. 10 15 20 25 30 35 Även pressvalsen 3 är anordnad med viss anliggning gentemot motvalsen, dvs. torkcylindern 2, under bildande av ett pressnyp N2.
Pressvalsen 3 utgörs av en långnypsvals med en inre presskropp och kan i en särskilt fördelaktig utforingsforrn av uppfinningen utgöras av en långnypsvals med flexibel presskropp. De längnypsvalsar med flexibel presskropp som beskrivs i patentskriften US 7,527,708 kan med fördel användas som pressvals 3 enligt föreliggande uppfinning men uppfinningen är inte begränsad till denna typ av längnypsvalsar utan även andra typer av långnypsvalsar med flexibel presskropp är tänkbara, exempelvis den typ av långnypsvalsar som lärs ut i EP 2,085,513. Med begreppet ”flexibel presskropp” avses i detta sammanhang sädana presskroppar som har möjlighet att i maskinens tvärriktning (ofta kallad CD-riktningen) anpassa sig till formen av motvalsen. Genom användande av en långnypsvals erhålls ett s.k. förlängt pressnyp N2. En i långnypsvalsen 3 innefattad presskropp 6 är anordnad att bestämma längden av det förlängda pressnypet N2, sett i maskinriktningen. Ett föredraget längdintervall för det förlängda pressnypet N2 är 40 mm - 300 mm, mer föredraget 50 mm - 150 mm och än mer föredraget 50 mm - 80 mm. I en tänkbar utföringsforrn kan längden på det förlängda pressnypet N2 vara exempelvis 60 mm. Presskroppen 6 är företrädesvis elastiskt deforinerbar och har sin pressyta anpassbar till motvalsens 2 mottrycksyta i samverkan med denna. Denna anpassning sker under inverkan av en belastning, som skapas av ett i långnypsanordningen ingående belastningsorgan för presskroppen 6 och som påverkar presskroppen 6 iriktning mot mottrycksytan lör att belasta hela det förlängda pressnypet N2 i motsvarande grad. Belastningen i nypet N2 kan lämpligen ligga i intervallet 100 kN/m - 170 kN/m, företrädesvis 120 kN/m - 150 kN/m. Till exempel kan linj elasten i det förlängda pressnypet N2 vara 130 kN/m.
I en annan utföringsform utgörs pressvalsen 3 av en sådan långnypsvals som är en konventionell skopressvals 3 där presskroppen 6 inte är en flexibel presskropp utan en väsentligen forrnstabil sko. Exempel på sådana finns visat i ett flertal patentskrifter, till exempel US 5,662,777 och US 6,083,352. Exempel på leverantörer av skopressvalsar är Metso Paper Inc. i Finland, som säljer en skopressvals under namnet SymBelt. Sådana skopressar har normalt en sko, eller presskropp, som inte är flexibel men som har en konkav yta vänd utåt mot motvalsen. Presskroppen (skon) i en sådan långnypsvals kan vara gjord av exempelvis stål eller aluminium. Även för en sådan långnypsvals 3 kan nyplängden ligga i intervallet 40 mm - 300 mm i många realistiska utforingsforrner och linj elasten i intervallet 100 kN/m - 170 kN/m. 10 15 20 25 30 35 Fiberbanan W, i en föredragen utföringsforrn en tissuebana W, förs med stöd av filten F förbi en eller flera ledvalsar 4 in i presspartiet och bringas att ligga an mot sugvalsen l och med filten F anordnad mellan sugvalsens mantelyta och nämnda fiberbana W.
Fiberbanan transporteras i maskinriktningen MD och når den del av sugvalsen som är försett med en sugzon S. Medan fiberbanan passerar över sugzonen S sker en samtidig avvattning av såväl fiberbanan som filten F. I företrädesvis den bortre delen, sett i maskinriktningen, av sugzonen S överförs fiberbanan W från sugvalsen till torkcylindem vid kontaktpunkten P på torkcylindern, som huvudsakligen sammanfaller med pressnypets Nl utgång. Fiberbanan W transporteras därefter framåt en distans Dl i maskinriktningen på Yankee-cylindems mantelyta och där transporten orsakas av torkcylindems rotation R i maskinriktningen. Distansen Dl utsträcker sig huvudsakligen från utgången av pressnypet Nl till ingången av pressnypet N2, återigen sett i maskinriktningen, medan filten F separeras från fiberbanan vid fiberbanans övergång till torkcylindern 2 och leds till ledvalsen 4 anordnad mellan sugvalsen l och pressvalsen 3. Det inses att filten F i denna utföringsforin ej är ikontakt med fiberbanan W mellan nypen Nl och N2 utan leds bort från torkcylindem. Mellan de båda nypen Nl och N2 kan maskinen vara försedd med ytterligare anordningar för avvattning av filten F (ej visat i Figur 1) för att minska risken att fukt (vatten) överförs från filten F till fiberbanan W i nypet N2. Tänkbar storlek för distansen Dl är lämpligen åtminstone 0.5 m men normalt inte mer än 2.5 m. Till exempel kan distansen Dl ligga i intervallet 0.9 m - 1.8 m. I en möjlig utföringsforrn kan torkcylindern 2 vara en Yankeecylinder med en diameter av 5.5 m och distansen (avståndet) Dl kan vara cirka 1.5 m. Lämpligen kan distansen Dl bestämmas utifrån sugvalsens l diameter SD på så sätt att distansen Dl bestäms enligt formeln k*SD där k är en konstant som ligger i intervallet 1.0 - 1.5.
Diametem SD på sugvalsen l kan ofta väljas med utgångspunkt från maskinbredden så att diametern SD ökar något med maskinbredden. Om maskinbredden är 2.8 m kan sugvalsen l lämpligen ha en diameter på (till exempel) 0.9 m. Om maskinbredden i stället är 5.5 m bör sugvalsen 1 ha en större diameter, förslagsvis 1.2 m. Om sugvalsen l har en diameter på 0.9 m kan således distansen Dl lämpligen vara 0.9 m - 1.35 m och om sugvalsen 1 har en diameter på 1.2 m kan distansen D1 lämpligen ligga i intervallet 1.2 m - 1.8 m.
Det inses vidare att pressnypet Nl utgör ett första nyp som tjänar som överföringsnyp och att pressnypet N2 utgör ett andra pressnyp som i maskinriktningen är beläget efter det första pressnypet Nl så att fiberbanan vid drift av maskinen först passerar det första nypet Nl och sedan det andra nypet N2. Den vals l som tjänar till överföring av 10 15 20 25 30 35 fiberbanan till Yankee-cylindems 2 yta kan på samma sätt ses som en första pressvals och pressvalsen 3 kan då ses som en andra pressvals.
Under transporten av fiberbanan längs distansen D1 på torkcylindems mantelyta värrns fiberbanan upp av den uppvärmda torkcylindern fram till det andra pressnypet N2. Tack vare denna uppvärmning av fiberbanan före det andra pressnypet N2 kan en maximal avvattning i det andra pressnypet N2 ske. En tänkbar orsak till att den förbättrade avvattningen av fiberbanan erhålls när fiberbanan håller en högre temperatur än konventionellt i det andra pressnypet N2 skulle kunna vara att viskositeten hos det i fiberbanan ingående uppvärmda vattnet har ändrats, dvs. minskat, vilket alltså skulle kunna vara åtminstone en bidragande orsak till den förbättrade avvattningen. I den utföringsfonn där den andra pressvalsen utgörs av en långnypsvals med flexibel presskropp kan en förhållandevis hög linj elast och kort presskropp användas tack vare den förbättrade avvattningsförmågan.
Efter att fiberbanan har passerat det andra pressnypets N2 utgång, sett i maskinriktningen, fortsätter fiberbanan längs med den uppvärmda torkcylindems mantelyta. När fiberbanan har transporterats distansen D2 av torkcylindem, möter fiberbanan schabem 5 som separerar fiberbanan från torkcylindem. Fiberbanan har nu erhållit en tillräckligt hög torrhalt för att vara självbärande och fortsätter vidare, eventuellt genom att passera någon form av utrustning, såsom mätutrustning, innan fiberbanan.
En annan tänkbar utföringsforrn kan vara att sugvalsen ersätts med en blindborrad vals i kombination med suglådor för avvattning av pappersbanan och filten.
Ytterligare en tänkbar utföringsforrn är att köra enligt konceptet men där pressvalsen l är ersatt av en ledvals som är anordnad med anliggning mot torkcylindem 2 varigenom ett överföringsnyp bildas för överföring av fiberbanan W till torkcylindem medan filten F, som separerats från fiberbanan vid överföringen av fiberbanan till torkcylindem, via en eller flera ledvalsar leds till långnypsvalsen eller skopressen för att återigen möta fiberbanan W och avvattna densamma. Lämpligen kan avvattningsutrustning för avvattning av filten F finnas anordnad någonstans efter fiberbanans W separation från filten F men före filtens F inpassage i långnypsvalsen.
Det är även tänkbart med utföringsforrner där sugvalsen 1 ej bildar nyp med torkcylindem utan är anordnad så att filten och fiberbanan fås att följa torkcylindems 10 15 20 25 30 35 yta en sträcka före nypet N2 med långpressvalsen. I en sådan anordning finns då endast ett nyp. Sugvalsen 1 är då anordnad på avstånd från torkcylindern 2 och filten F löper tillsammans med tissuebanan W över sugvalen 1 och sedan fram till ytan av torkcylindems 2 och ligger sedan an mot torkcylindems 2 yttre yta ända fram till pressnypet D2. Det inses att i en sådan utföringsform finns ingen ledvals 4 anordnad mellan sugvalsen 1 och det andra pressnypet N2. Däremot kommer fortfarande filten F att ledas bort från torkcylindem 2 efter att filten F passerat det andra pressnypet N2. Det inses att om sugvalsen 1 är anordnad på avstånd från torkcylindern 2 så är den så placerad i förhållande till torkcylindern 2 och långnypsvalsen 3 att filten F och tissuebanan W tvingas till anliggning mot torkcylindem 2 innan filten F och tissuebanan W nått fram till det andra pressnypet N2. Även i en sådan utföringsforrn kommer tissuebanan W att värmas upp innan den når nypet N2 mellan långnypsvalsen 3 och torkcylindern 2. Vattnet i tissuebanan kan då lättare pressas ut ur tissuebanan W.
Långnypsvalsar med inre presskropp är ofta utformade så att man i maskinriktningen kan styra tryckprofilen i det nyp där långnypsvalsen verkar. Genom att man i den uppfinningsenliga anordningen och den uppfinningsenliga metoden använder en långnypsvals med en inre presskropp kan man styra tryckprofilen så att man får ett relativt högt maximalt tryck i pressnypet. Till exempel kan presskroppen vara en flexibel kropp med inre kamrar som kan trycksättas var för sig på ett sätt som beskrivs i US patentskrift nr. 7527708 med hänvisning till figurerna 12 - 16 av den skriften. I den nu föreliggande uppfinningen används företrädesvis långnypsvalsen 3 på ett sådant sätt att tryckprofilen i maskinriktningen uppvisar ett maximala trycket (en ”tryckspik”) som uppgår till 2.5 MPa - 5 MPa. En hög nivå på det maximala trycket i nypet N2 bidrar till effektiv avvattning.
Tänkbara maskinhastigheter för en maskin innefattande det uppfinningsenliga presspartiet är 1000 rn/minut - 2300 m/minut. I praktiken kan maskinhastigheten ofta ligga i intervallet 1300 m/minut - 2200 m/minut. I många realistiska utföringsformer kan maskinhastigheten ligga i intervallet 1800 n1/minut- 2000 m/minut. Det skall dock inses att man generellt strävar efter att öka maskinhastigheten för att öka produktionen och produktiviteten. Uppfinningen kan därför i framtiden komma att tillämpas även på maskiner där maskinhastigheten överstiger 23 00 m/minut. Vid högre maskinhastigheter kommer tiden som banan färdas distansen D1 mellan de båda nypen N1 och N2 att bli mindre varför det i så fall kan vara motiverat att öka distansen D1 eller möjligen att försöka öka yttemperaturen på torkcylindem 2. Ytvikten för mjukpapper framställt i en 10 15 maskin innefattande nämnda uppfinningsenliga pressparti är företrädesvis 15 - 25 g/mz, mer föredraget 18 - 22 g/mz.
Det inses att oavsett om långnypsvalsen 3 är en långnypsvals med flexibel presskropp 6 eller stel (formstabil) sko så omges presskroppen 6 av ett cirkulerande flexibelt bälte som bildar långnypsvalsens 3 yttre yta, företrädesvis ett bälte av polyuretan eller som innehåller polyuretan.
Torkcylindern 2 är lämpligen upphettad inifrån med het ånga. Ångan kan befinna sig under övertryck och ha en temperatur på uppemot 180 °C. På torkcylindems yttre yta är temperaturen lägre eftersom ytterytan kyls av den fuktiga fiberbanan.
Uppfinningen begränsas inte av vad som ovan beskrivits, utan kan varieras inom ramarna för de efterföljande patentkraven.
Claims (2)
1. Anordning för avvattning av en fiberbana (W), som framställes i en pappers- eller kartongmaskin, varvid anordningen innefattar en pressvals (3) anordnad att ligga an mot en motvals (2) som utgörs av en uppvärmd motvals, företrädesvis en Yankee-cylinder, varigenom ett pressnyp (N2) bildas genom nämnda anliggning, och där fiberbanan (W) bringas i kontakt med mantelytan hos nämnda motvals (2) pä en distans (D1) före en ingång till nämnda pressnyp (N 2) sett ipappers- eller kartongmaskinens maskinriktning MD, vilket sker genom att anordningen innefattar en ytterligare Vals (l) som är anordnad att ligga an mot nämnda motvals (2) i en position fore nämnda pressvals (3) sett i pappersmaskinens maskinriktning MD varigenom ett första pressnyp Nl bildas genom nämnda anliggning, k ä n n e t e c k n a d av att pressvalsen (3) är en längnypsvals med en inre presskropp. . Anordning enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda distans (D1) är åtminstone 0.5 m. . Anordning enligt patentkrav l, k ä n n et e c k n a d av att nämnda längnypsvals (3) utgörs av en långnypsvals med flexibel presskropp. . Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda långnypsvals (3) utgörs av en skopressvals med en formstabíl sko. . Anordning enligt patentkrav l, k ä n n et e c k n a d av att nämnda ytterligare vals (1) är en pressvals (1), företrädesvis en sugvals. . Anordning enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda pressvals (1) som används för att bringa fiberbanan i kontakt med mantelytan hos motvalsen (2) utgörs av en blindborrad vals i kombination med suglädor för avvattning av pappersbanan och filten. . Metod för avvattning av en fiberbana (W), som framställes i en pappers- eller kartongmaskin, varvid anordningen innefattar en pressvals (3) anordnad att ligga an mot en motvals (2), varigenom ett pressnyp N2 bildas genom nämnda anliggning och varvid att fiberbanan (W) transporteras en distans (Dl) pä motvalsens (2) mantelyta, transporten orsakad av motvalsens rotation (R) i pappers- eller kartongmaskinens maskinriktning MD, innan fiberbanan (W) när ll en ingång till nämnda pressnyp (N 2), k ä n n e t e c k n a d av att pressvalsen (3) är en långnypsvals med en inre presskropp (6). . En metod enligt kravet 7, k ä n n et e c k n a d av att det maximala trycket i pressnypet (N2) mellan pressvalsen (3) och torkcylindern (2) ligger i intervallet
2.5 MPa - 5 MPa.
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE1350254A SE1350254A1 (sv) | 2013-03-04 | 2013-03-04 | Pressparti för maximal torrhalt |
PCT/SE2014/050259 WO2014137274A1 (en) | 2013-03-04 | 2014-03-04 | Arrangement and method for dewatering a fibrous web to high dry solids content |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE1350254A SE1350254A1 (sv) | 2013-03-04 | 2013-03-04 | Pressparti för maximal torrhalt |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE1350254A1 true SE1350254A1 (sv) | 2014-09-05 |
Family
ID=51491681
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE1350254A SE1350254A1 (sv) | 2013-03-04 | 2013-03-04 | Pressparti för maximal torrhalt |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
SE (1) | SE1350254A1 (sv) |
WO (1) | WO2014137274A1 (sv) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN105442378A (zh) * | 2015-12-10 | 2016-03-30 | 周妙思 | 一种斜网卫生纸纸机 |
CN107869086A (zh) * | 2017-10-24 | 2018-04-03 | 江山市华盛纸业制造有限公司 | 一种新型皱纹纸 |
EP3737792B1 (en) * | 2018-01-11 | 2024-07-31 | A.Celli Paper S.P.A. | Machine and method for manufacturing tissue paper |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3691010A (en) * | 1970-07-27 | 1972-09-12 | Kimberly Clark Co | Method and apparatus for dewatering paper webs |
US4738752A (en) * | 1986-08-12 | 1988-04-19 | Beloit Corporation | Heated extended nip press apparatus |
WO1992008003A1 (en) * | 1990-10-31 | 1992-05-14 | Beloit Corporation | Paper web heating on a press roll |
DE10003684A1 (de) * | 2000-01-28 | 2001-08-02 | Voith Paper Patent Gmbh | Maschine sowie Verfahren zur Herstellung einer Tissuebahn |
US8557085B1 (en) * | 2012-07-10 | 2013-10-15 | Pmt Italia S.P.A. | Dryer apparatus for drying a web |
-
2013
- 2013-03-04 SE SE1350254A patent/SE1350254A1/sv not_active Application Discontinuation
-
2014
- 2014-03-04 WO PCT/SE2014/050259 patent/WO2014137274A1/en active Application Filing
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
WO2014137274A1 (en) | 2014-09-12 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CA2137432C (en) | Press section of a paper machine in which an extended-nip press is used | |
SE0801990A1 (sv) | Tissuepappersmaskin | |
EP2072673B1 (en) | Belt assembly and paper- or board making machine comprising the belt assembly | |
CN109563683B (zh) | 用于使纤维料幅脱水和干燥的机器 | |
FI70950B (fi) | Pressparti med slutet drag i pappersmaskin | |
PL122510B1 (en) | Pressing unit of paper-making machine | |
US5865954A (en) | Method for dewatering a web in a paper making machine employing an extended nip press | |
US4219383A (en) | Press section of a paper machine | |
SE1350254A1 (sv) | Pressparti för maximal torrhalt | |
GB2082218A (en) | Extended nip press | |
FI58801C (fi) | Till en pappersmaskin hoerande sk superkalander | |
CN109996922B (zh) | 压榨装置 | |
US9181655B2 (en) | Extended nip roll, an extended nip press making use of the extended nip roll, a papermaking machine and a method of operating an extended nip press | |
BRPI0821765A2 (pt) | disposição em conexão com a seção de prensagem de uma máquina formadora de malha e papelão ou papel produzido em tal disposição | |
CN111868327B (zh) | 用于在长压区压榨单元内处理纤维料幅的方法和设备 | |
EP2072672B1 (en) | Arrangement for the press section of a web-forming machine | |
EP2722437B1 (en) | Web pressing and dewatering method and pressing apparatus for a paper- or board-making machine | |
EP2331750B1 (en) | Forming section with metal belt | |
US20060266490A1 (en) | Shoe press mechanism of paper machine | |
SE512026C2 (sv) | Maskin för framställning av papper eller papp | |
FI114163B (sv) | Kartongprodukt och förfarande för dess framställning | |
US20050016703A1 (en) | Smoothing device | |
CN108291366B (zh) | 用于制造纤维料幅的设备 | |
CN112424421A (zh) | 压榨装置 | |
FI127336B (sv) | Fiberbanmaskin utrustad med en glättningscylinder |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NAV | Patent application has lapsed |