RO87147B1 - PREPARAT COMPLEX POLIVALENT, ADSORBANT, NEUTRALIZANT Șl INACTIVANT, AL TOXICELOR PĂTRUNSE PE CALE ORALĂ - Google Patents

PREPARAT COMPLEX POLIVALENT, ADSORBANT, NEUTRALIZANT Șl INACTIVANT, AL TOXICELOR PĂTRUNSE PE CALE ORALĂ Download PDF

Info

Publication number
RO87147B1
RO87147B1 RO111314A RO11131483A RO87147B1 RO 87147 B1 RO87147 B1 RO 87147B1 RO 111314 A RO111314 A RO 111314A RO 11131483 A RO11131483 A RO 11131483A RO 87147 B1 RO87147 B1 RO 87147B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
preparation
toxic
complex
substances
neutralizing
Prior art date
Application number
RO111314A
Other languages
English (en)
Inventor
Alexandru-Gheorghe Ionescu-Stoian
Lelia Mioara Antoniu
Victor Voicu
Valentin Florea
Original Assignee
Ministerul Apararii Nationale - U.M. 02433
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ministerul Apararii Nationale - U.M. 02433 filed Critical Ministerul Apararii Nationale - U.M. 02433
Priority to RO111314A priority Critical patent/RO87147B1/ro
Publication of RO87147B1 publication Critical patent/RO87147B1/ro

Links

Abstract

Preparat complex cu acțiune polivalentă, destinat absorbției, neutralizării și inactivării toxicelor pătrunse pe cale orală, în intoxicații provocate sau accidentale, mijloc antidotic adecvat în terapia complexă a intoxicațiilor acute. Reprezintă un preparat medicamentos complex, sub formă de pulbere compusă, care, în momentul utilizării, se suspendă într-o anumită cantitate de apă, nu este toxic și nu are efecte adverse. Acest preparat este indicat pentru inactivarea și neutralizareaurmătoarelortoxice pătrunse pe cale digestivă: STL substanțe toxice de luptă (organofosforice, toxice generale, vezicante, iritante), substanțe toxice similare din industrie și agricultură, intoxicații cu substanțe medicamentoase, intoxicații cu substanțe și solvenți din industrie. Preparatul se administrează după un anumit procedeu terapeutic.

Description

Invenția se referă la un preparat complex polivalent, adsorbant, neutralizam și inactivam al toxicelor pătrunse pe cale orală, destinat neutralizării și inactivă rii toxicelor ingerate în diverse intoxicații accidentale sau voluntare.
în scopul neutralizării toxicelor pătrunse în organism, pe cale digestivă, în mod accidental sau voluntar, se utilizează diverse substanțe și preparate așa cum ar fi: sulfura de fier - pentru săruri metalice, tanin - pentru metale grele, zinc și alcaloizi - hidroxid feric gelatinos - pentru săruri de arsen - permanaganat de potasiu - pentru morfină și săruri de fosfor, carbonat de amoniu pentru formol, tiosulfat de sodiu, pentru acid cianhidric sau cinanuri, glucoza pentru acid cianhidric și cianuri, apa albuminată pentru săruri de metale grele, apa de săpun pentru săruri metalice, soluție iod-iodurat pentru alcaloizi, laptele de magneziu (pentru arseniți și arseniați, zahărul de calciu pentru acid oxalic, limonada sulfurică pentru săruri de plumb sau bariu, antidotum mettalorum pentru săruri de Sb, Ag, As, Bi, Ca, Fe, Cu, Mg, Hg, Ni, Au, Os, Pb, Zn), antidotul Jeannel pentru toxice minerale, antidorul lui Fuchs pentru săruri de arsen și antidotul universal pentru metale grele, alcaloizi, heterozide, acizi, săruri de arsen - Vademecum terapeutic ,1973, pg.776-782.
Aceste substanțe și preparate au o serie de dezavantaje așa cum ar fi: nu au acțiune polivalentă, fiind active numai pe anumite grupe de toxice : cărbunele adsorbant, unul dintre cele mai active adsorbante devine ineficient în prezența alimentelor din stomac și nu este activ decât pe un grup limitat de toxice; nu fixează și nu neutralizează complet toxicele putând chiar să le reelibereze; prin faptul că aceste preparate pot reelibera toxicul dizolvarea precipitatelor toxice - preparat prin sucul gastric acid, trebuie evacuate imediat după utilizare, din stomac, folosindu-se exclusiv în spălături gastrice;
unele substanțe utilizate ca antidot și indicate pentru unele toxice sunt contraindicate în cazul altor toxice; majoritatea preparatelor antidotice complexe cunoscute sunt stabile în timp; mecanismele de acțiune ale diverselor preparate antidotice sunt diferite; prin fenomene fizice - adsorbție (cărbunele adsorbant), prin formarea de compuși insolubili sau puțin solubili (antidotum metallorum, antidotul universal), prin oxidare (permanganatul de potasiu), prin formarea de combinații netoxice fără precipitare (antiacidele),antialcalinele, glucoza); majoritatea preparatelor au efecte adverse frecvente; în ultimul timp se pune la îndoială eficacitatea antidotului universal prin faptul că taninul este adsorbit de cărbune și că absorbția taninului din tubul digestiv poate produce fenomene toxice. “Produse farmaceutice folosite în practica medicală 1972, pag.166, 461, 531.
Preparatul complex polivalent, adsorbant, neutralizam și inactivant al toxicelor pătrunse pe cale digestivă, conform invenției, înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că, în scopul obținerii unui efect polivalent de neutralizare și inactivare a diverselor toxice pătrunse pe cale orală, este constituit din două pulberi complexe complementare: pulberea I constituită din 20...30% cărbune adsorbant,
2.5.. .3.5% hidroxid de aluminiu coloidal,
4.. .6% trisilicat de magneziu, 0,8...1,2% oxid de magneziu, 9...11% bicarbonat de sodiu, 4,5...5,5% tiosulfat de sodiu și pulberea II, constituită din 15...20% cărbune adsorbant, 1,8...2,2% trisilicat de magneziu, 0,3...0,5% oxid de magneziu, 9...11 % calciu gluconic, 3,5...4,5% glucoză anhidră, 5,5...6,5% tiosulfat de sodiu și
9.. .10% sulfat de sodiu anhidru.
în cele ce urmează, se dau două exemple de realizare a preparatului conform invenției.
Exemplul 1. într-un mojar de mărime corespunzătoare se amestecă după cum urmează: 3 g hidroxid de aluminiu coloidal, 5 g trisilicat de magneziu, 1 g oxid de magneziu, 10 g bicarbonat de sodiu, 5 g triosulfat de sodiu. Se omogenizează pulberea compusă după adăugarea fiecărei substanțe pulverizate, până la formarea unei pulberi compuse omogene. Amestecul se trece de 1 ... 3 ori prin sită și se triturează până la obținerea unei pulberi omogene.
Cărbunele adsorbant - 20 g - se amestecă extemporaneu în momentul utilizării.
Exemplul 2. într-un mojar de mărime corespunzătoare, se amestecă după cum urmează : 2 g trisilicat de magneziu, 0,4 g oxid de magneziu, 10 g calciu gluconic, 4 g glucoză anhidră, 6 g tiosulfat de sodiu, 10 g sulfat de sodiu anhidru. Se omogenizează pulberea compusă după adăugarea fiecărei substanțe pulverizate, până la formarea unei pulberi compuse omogene.
Amestecul se trece de 2 - 3 ori prin sită și se triturează până la obținerea unei pulberi omogene. Cărbunele adsorbant 15 g se amestecă extemporaneu în momentul utilizării.
Preparatul obținut a fost testat, experimental, pe șobolani, pentru antagonizarea mortalității produse de dozele letale, a următoarelor substanțe: sarin, dimetil diclor vinilfosfat (DDVP), feniltienilglicolatul de 3-piperidil (FTGP) și phenciclidină (sernyl), iperită, malonitrilul (CS-ul), cianura de potasiu, fenobarbitalul, clordiazepoxid (napoton) și clorpromazina.
Fiecare din cele două pulberi complexe I și II care compun acest preparat au fost testate individual. Toxicele s-au administrat prin gavaj, după care s-au administrat pe aceeași cale pulberile complexe I și II. Nu s-a asociat nici un alt tratament, iar administrarea pulberilor a fost unică.
Preparatul de față este indicat a fi utilizat în intoxicațiile per orale cu: substanțe toxice de luptă organo-fosforice, substanțe toxice de luptă cu acțiune gene rală, substanțe toxice de luptă psihochimice, STL vezicante și iritante, insecticidele organofosforice, substanțe similare din industrie, solvenți organici, săruri metalice, stricnina, cianuri, diverse intoxicații medicamentose.
Preparatul se va utiliza cu prudență în intoxicațiile per orale cu metanol, insecticide organo-clorurate, alcalii caustice și acizi minerali.
Cele două pulberi complexe ale preparatului se utilizează într-o anumită secvență, și anume :
- inițial, se utilizează pulberea complexă I în suspensie apoasă, în doză de 98 g pulbere la 200 ml apă. Se administrează pe cale orală pentru spălătura gastrică și se respectă de 2 - 3 ori, în funcție de cantitatea de toxic ingerată. Maximum de eficacitate a administrării este în primele 30...60 min, după intoxicare. Rolul acestei administrări este adsorbția și neutralizarea toxicului din stomac, după care se evacuează prin sonda gastrică sau prin vărsături (asociere cu un emetic în acest caz);
- ulterior se utilizează pulberea complexă II în suspensie apoasă, în doză de 24 g pulbere la 50 ml apă, prin ingerare sau prin sonda de spălătura gastrică și nu se evacuează. Se administrează în funcție de cantitatea de toxic ingerată 1 - 3 doze, având și efect laxativ sau purgativ. Rolul acestei administrări este adsorbția și neutralizarea toxicului din stomac (completând efectul pulberii complexe I), duoden și prima porțiune a intestinului.
Invenția de față prezintă următoarele avantaje:
- posedă o acțiune polivalentă pe mai multe grupe de toxice;
- prezintă un mecanism complex de acțiune antitoxică reprezentat de: adsorbție, inactivare prin formare de compuși insolubili și prin formare de compuși netoxici, hidroliză alcalină;
- asigură adsorbția și inactivarea atât a STL, cât și a unui număr mare de substanțe chimice utilizate în industrie și agricultură sau medicamente;
- este un preparat tipizat cu conservabilitate de durată mare;
- preparatul nu este toxic sau iritant și nu are efecte adverse;
- se poate utiliza în orice condiții și chiar de către personalul nemdical; poate avea și alte utilizări clinice;
- contribuie alături de tratamentul specific la recuperarea rapidă a intoxicațiilor și la creșterea eficienței tratamentului antidotic.

Claims (6)

  1. Preparat complex polivalent adsorbant, neutralizam, inactivant al toxicelor pătrunse pe cale orală, caracterizat prin aceea că este constituit din două pulberi complexe complementare: pulberea I constituită din 20...30% cărbune adsorbant,
  2. 2.5.. .
  3. 3.5% hidroxid de aluminiu coloidal,
  4. 4.5.. .5.5% tiosulfat de sodiu și pulberea II constituită din 15...20% cărbune adsorbant, 1,8...2,2% trisilicat de magneziu, 0,3...0,5% oxid de magneziu, 9...11% calciu gluconic, 3,5...4,5% glucoză anhidră,
    4.. .6% trisilicat de magneziu, 0,8...1,2% oxid de magneziu 0,8...1,2% oxid de magneziu, 9...11% bicarbonat de sodiu,
  5. 5.5..
  6. .6.5% tiosulfat de sodiu și 9...10,5% sulfat de sodiu anhidru.
RO111314A 1983-06-17 1983-06-17 PREPARAT COMPLEX POLIVALENT, ADSORBANT, NEUTRALIZANT Șl INACTIVANT, AL TOXICELOR PĂTRUNSE PE CALE ORALĂ RO87147B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO111314A RO87147B1 (ro) 1983-06-17 1983-06-17 PREPARAT COMPLEX POLIVALENT, ADSORBANT, NEUTRALIZANT Șl INACTIVANT, AL TOXICELOR PĂTRUNSE PE CALE ORALĂ

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO111314A RO87147B1 (ro) 1983-06-17 1983-06-17 PREPARAT COMPLEX POLIVALENT, ADSORBANT, NEUTRALIZANT Șl INACTIVANT, AL TOXICELOR PĂTRUNSE PE CALE ORALĂ

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO87147B1 true RO87147B1 (ro) 2002-06-28

Family

ID=40903815

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO111314A RO87147B1 (ro) 1983-06-17 1983-06-17 PREPARAT COMPLEX POLIVALENT, ADSORBANT, NEUTRALIZANT Șl INACTIVANT, AL TOXICELOR PĂTRUNSE PE CALE ORALĂ

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO87147B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7935366B2 (en) Calcium Potassium Ferrocyanide, a prophylactic mixture comprising this compound and the use thereof for decorporation of Radiocesium in subjects affected by nuclear radiation
US4956386A (en) Pharmaceutical compositions and process for their preparation
Meredith et al. Treatment of paraquat poisoning in man: methods to prevent absorption
IE59057B1 (en) Veterinary compositions
JP2907299B2 (ja) 胃酸を結合する薬学的製剤
US3495001A (en) Effervescent compositions of acetylsalicylic acid
IE58201B1 (en) Sucralfate suspension
Lewis et al. Zinc gluconate: acute ingestion
CA2421410C (en) Iron compositions
US2795528A (en) Therapeutic composition containing a tetracycline and a phosphate other than orthophosphate
EP1372676A1 (en) Pharmaceutical composition comprising copper, salicylic acid, vitamin c and zinc for use in treatment of different diseases such as bacterial or viral infection
US2830933A (en) Vitamin b12 products and preparation thereof
CA2589059C (en) Trace elements
Kreppel et al. Antidotal efficacy of newly synthesized dimercaptosuccinic acid (DMSA) monoesters in experimental arsenic poisoning in mice
RO87147B1 (ro) PREPARAT COMPLEX POLIVALENT, ADSORBANT, NEUTRALIZANT Șl INACTIVANT, AL TOXICELOR PĂTRUNSE PE CALE ORALĂ
US2697059A (en) Hydroxy aromatic carboxylate-resin adsorption composition
WO1993023054A1 (en) Polyphosphorylated organic compounds: compositions useful in protecting biological tissues
WO1991017751A1 (en) Orally administrable gallium compositions and methods of treatment therewith
US3801613A (en) Choline salicylate compositions
US3391176A (en) Chelate compounds and process for their preparation
US3000874A (en) Sulfate salt of erythromycin monoester
JPS5946208A (ja) 抗菌性組成物
US2159214A (en) Double salt of calcium ascorbate and calcium acetylsalicylate and process of making same
DE3332301A1 (de) Metallsalze und metallmischsalze von polymeren, anionischen carbonsaeuren und/oder ihren schwefelsaeureestern, verfahren zu ihrer herstellung, sie enthaltende arzneimittel und ihre verwendung
RU2217138C1 (ru) Состав "витализин-2" для профилактики атеросклероза, сердечно-сосудистых заболеваний и поддерживающей терапии вирусных заболеваний