RO58496B1 - Focos piezoelectric - Google Patents

Focos piezoelectric Download PDF

Info

Publication number
RO58496B1
RO58496B1 RO68747A RO6874771A RO58496B1 RO 58496 B1 RO58496 B1 RO 58496B1 RO 68747 A RO68747 A RO 68747A RO 6874771 A RO6874771 A RO 6874771A RO 58496 B1 RO58496 B1 RO 58496B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
ring
contact
support
piezo element
glass
Prior art date
Application number
RO68747A
Other languages
English (en)
Inventor
Nicolae Barbuica
Original Assignee
Nicolae Barbuica
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nicolae Barbuica filed Critical Nicolae Barbuica
Priority to RO68747A priority Critical patent/RO58496B1/ro
Publication of RO58496B1 publication Critical patent/RO58496B1/ro

Links

Landscapes

  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)

Abstract

Invenția se referă la un focos piezoelectric, care echipează muniția de diferite tipuri, în scopul măririi siguranței în funcționare și simplificării construcției’acesteia, focosul piezoelectric, conform invenției, este constituit dintr-un contact asamblat, format dintr-un suport (3) și o bandă (2), înglobate în corpul de masă plastică (1), un arc-disc (4), un percutor inerțial (5), prevăzut cu un capăt sferic, cu care se reazemă pe arculdisc (4) și pe suport (3), un piezoelement (7) centrat cu ajutorul unui inel de centrare (B) și strâns cu o anumită forță, cu ajutorul unei piulițe (8), construită din material metalic ușor și având un orificiu în care intră un contact (9), un mecanism de siguranță (10) și un detonator (11) cu pahar (12) fixate într-o garnitură (14) și un inel (13) și două benzi semiinelare (15) fixate, la banda de contact (2), cu două șuruburi (16), și strînse, pe pahar (12), cu două șuruburi (17), funcționarea focosului fiind determinată de apăsarea, la impact, a percutorului inerțial (5) asupra piezoelementului (7), care generează impulsul electric necesar inițierii exploziei.

Description

Invenția se referă la un focos piezoelectric, ce echipează muniția de diferite tipuri, în scopul măririi siguranței în funcționare și simplificării construcției acesteia.
Sunt cunoscute diferite tipuri de focoase piezoelectrice:
- focoase piezoelectrice, formate din două părți, de cap și de fund, care prezintă dezavantajul că la realizarea legăturii electrice între partea de cap și partea de fund, se folosesc unele repere ale purtătorului, care au numai rolul de a forma circuitul electric al focosului; datorită acestui fapt, există unele contacte care se realizează în timpul asamblării muniției, prin simpla suprapunere a suprafețelor reperelor și a căror închidere nu poate fi controlată, ceea ce micșorează siguranța funcționării muniției; de asemenea, verificarea parțială a continuității circuitului electric al focosului se execută având montată, la purtător, partea focosului care conține detonatorul, ceea ce mărește gradul de periculozitate al operației;
- focoase piezoelectrice, monobloc, de cap, la care sunt înlăturate, în parte, dezavantajele focoaselor de mai sus, dar care au alte dezavantaje ca mărirea timpului de funcționare a focosului, datorită necesității transmiterii detonației de la focos - dispus la partea din față - la detonatorul încărcăturii - dispus în partea din spate; mărirea grosimii ogivei, astfel încât să poată rezista la forța de inerție dată de greutatea relativ mare a întregului focos.
La focoasele cunoscute, impulsul electric generat de piezoelementul dispus la partea frontală a purtătorului apare la impact, datorită, în principal, comprimării bruște a piezoelementului de către forța de reacțiune opusă de obstacol.
Focosul conform invenției înlătură dezavantajele arătate mai sus, prin aceea că impulsul de tensiune la impact este generat de piezoelement, datorită acțiunii forței de inerție a unui percutor inerțial și este transmis la un detonator cu pahar, printr-un circuit electric com pus din două benzi semiinelare, o bandă plată, suportul percutorului, percutorul inerțial și un arc disc, care asigură, în permanență, existența contactului electric, percutorul acționând eficace asupra piezoelementului numai la impact.
Se dă, mai jos, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu figura, care reprezintă o secțiune longitudinală printr-un focos monobloc, executat ca focos de fund.
în corpul 1, executat din masă plastică și prevăzut cu filet la exterior, este înglobat un contact asamblat, format dintr-o bandă 2, sudată în șanțul unui suport 3.
în locașul inferior al corpului se montează un mecanism de percuție, constituit dintr-un arc-disc 4 și un percutor inerțial 5.
Percutorul inerțial 5 are un capăt sferic, care permite centrarea sa în focos.
în locașul inferior al corpului, se înșurubează un inel de centrare 6, care servește pentru centrarea unui piezoelement 7, de construcție cunoscută.
Piezoelementul și piesele mecanismului de percuție se fixează și se strâng cu o anumită forță în corpul 1, cu ajutorul unei piulițe 8, care este constituită dintr-un material metalic ușor și este prevăzută, în partea de sus, cu un orificiu.
în locașul superior al corpului, se montează un mecanism de siguranță-detonație, de construcție cunoscută, format dintr-un contact 9, care intră în orificiul piuliței 8, un mecanism de siguranță 10 și un detonator 11, cu un pahar 12. Fixarea mecanismului de siguranță-detonație se face cu un inel 13, iar sprijinul în locașul din corpul 1, prin intermediul garniturii 14.
Pentru realizarea circuitului electric al focosului, se folosesc două benzi semiinelare 15, care se leagă la banda 2, folosind două șuruburi 18. Strângerea benzilor semiinelare 15, astfel încât să realizeze un contact strâns cu paharul 12, se realizează cu ajutorul a două șuruburi 17. Una din benzile 15 îndeplinește și rol de piuliță pentru șuruburile și 17.
Focosul, conform invenției, funcționează în felul următor:
La accelerarea inițială a purtătorului, mecanismul de siguranță 9 funcționează, în modul cunoscut, pregătindu-se armarea focosului.
Forța de inerție axială a percutorului inerțial 5 fiind îndreptată, în sens invers față de deplasarea purtătorului, nu va acționa asupra piezoelementului 7, ci asupra suportului 3 și a arcului-disc 4.
Forța de inerție a piuliței 8, anulează, total sau în parte, prestrângerea inițială și, în primul caz, acționează asupra piezoelementului 7; de asemenea, asupra piezoelementului acționează forța de inerție proprie.
Forța de inerție ce acționează asupra piezoelementului 7, are o astfel de valoare, încât piezoelementul nu se sparge.
Sarcinile electrice ce apar pe fețele frontale ale piezoelementului, se neutralizează rapid, deoarece focosul nu este încă armat și piezoelementul este scurtcircuitat.
Chiar dacă focosul s-ar arma în perioada de accelerare inițială, focosul nu ar funcționa, deoarece valoarea impulsului de tensiune generat de piezoelement nu este suficientă pentru inițierea exploziei.
Forța de inerție a mecanismului de siguranță detonație este preluată de garnitura 14.
Pe traiectorie, mecanismul de siguranță se armează, în modul cunoscut, și se închide circuitul electric necesar pentru funcționarea focosului la impact.
Forța de avansare a percutorului inerțial 5, acționează asupra piezoelementului 7, dar nu are ca efect producerea unui impuls de tensiune de valoarea necesară pentru inițierea exploziei focosului.
La impact, forța de inerție ce acționează asupra percutorului inerțial 5, îl deplasează atât în sensul de deplasare al purtătorului cât și lateral, prin alunecarea capătului sferic al percutorului inerțial 5 pe suportul 3. Piezoelementul este comprimat brusc și generează un impuls de tensiune de valoarea necesară pentru funcționarea sigură a focosului.
Circuitul electric prin care se transmite impulsul de tensiune la mecanismul de siguranță 10 este:
- fața de jos a piezoelementului 7, percutorul inerțial 5, suportul 3 și arculdisc 4, banda 2, banda 15, paharul 12, mecanismul de siguranță 10;
- fața de sus a piezoelementului 7, piulița 8, contactul 9, mecanismul de siguranță 10.
La impact nu există pericolul întreruperii circuitului electric al focosului prin desprinderea percutorului inerțial 5 de suportul 3, deoarece arcul-disc 4, care este montat cu o pre-comprimare inițială, rămâne în contact cu percutorul inerțial 5 și cu suportul 3.
Focosul piezoelectric, conform invenției, are următoarele avantaje:
- permite simplificarea constructivă și mărirea siguranței în funcționare a muniției pe care o echipează, deoarece nu mai sunt necesare reperele purtătorului care realizau circuitul electric al focosului;
- poate fi folosit, printr-o organizare corespunzătoare, ca focos de fund, ca focos de mijloc, sau ca focos de cap, în raport cu încărcătura explozivă;
- micșorează gradul de periculozitate al operației de verificare a continuității circuitului electric, deoarece controlul se face fără ca focosul să fie montat pe purtător;
- față de focosul format din două părți, permite verificarea integrală a circuitului electric;
- poate fi folosit pentru echiparea purtătorilor care au accelerații mari, deoarece piezolementul este acționat numai de forța de inerție proprie și de o parte din forța de inerție a piuliței;
- este ușor de realizat, deoarece reperele noi nu necesită procese tehnologice deosebite, iar majoritatea reperelor și ansamblelor cunoscute se pot prelua sau adapta de la focoase aflate în fabricație curentă.

Claims (1)

  1. Revendicare
    Focos piezoelectric, destinat echipării muniției, caracterizat prin aceea că este constituit dintr-un contact asamblat, format dintr-un suport (3) și o l bandă (2), înglobate în corpul de masă plastică (1), un arc-disc (4), un percutor inerțial (5), prevăzut cu un capăt sferic, cu care se reazemă pe arcul-disc (4) și pe suport (3), un piezoelement (7) cen- l trat cu ajutorul unui inel de centrare (B) și strâns cu o anumită forță, cu ajutorul unei piulițe (8), construită din material metalic ușor și având un orificiu, în care intră un contact (9), un mecanism de
    5 siguranță (10) și un detonator (11) cu pahar (12), fixate într-o garnitură (14) și un inel (13) și două benzi semiinelare (15), fixate la banda de contact (2), cu două șuruburi (16) și strânse pe pahar 0 (12), cu două șuruburi (17), funcționarea focosului fiind determinată de apăsarea, la impact, a percutorului inerțial (5), asupra piezoelementului (7), care generează impulsul electric necesar inițierii exploziei.
RO68747A 1971-09-03 1971-09-03 Focos piezoelectric RO58496B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO68747A RO58496B1 (ro) 1971-09-03 1971-09-03 Focos piezoelectric

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO68747A RO58496B1 (ro) 1971-09-03 1971-09-03 Focos piezoelectric

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO58496B1 true RO58496B1 (ro) 2002-06-28

Family

ID=40902917

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO68747A RO58496B1 (ro) 1971-09-03 1971-09-03 Focos piezoelectric

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO58496B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3967555A (en) Piezoelectric fuze, especially for projectiles
GB273338A (en) Electric fuses for explosive shells
US2764091A (en) Piezoelectric fuse
MX171626B (es) Amortiguador de encendido de tren de retardo
FR2388245A1 (fr) Dispositif de declenchement d'un allumeur electrique a retard
SE330338B (ro)
US3688702A (en) Detonator device for explosive charge exhibiting detonating effect capable of bridging gap between spaced charges
GB2060837B (en) Electrical projectile-fuse
RO58496B1 (ro) Focos piezoelectric
RU93044163A (ru) Детонирующее устройство механического взрывателя на основе бризантного взрывчатого вещества
US1172637A (en) Projectile.
US3124075A (en) Means for igniting an igniter primer
US3641938A (en) Percussion or vibration fuse for explosive charge
US3451340A (en) Percussion fuze including rotary delay provisions
US2360698A (en) Detonator
US1369476A (en) Fuse
ES8503220A1 (es) Perfeccionamientos en espoletas de cabeza perforante para proyectil.
US4567830A (en) Impact fuze
US3430567A (en) Combination fuze for explosive devices
GB1260109A (en) Pyrotechnical fuze
US1331623A (en) Detonator for high-explosive shells
GB1520101A (en) Electrical fuse for projectiles and a short circuit therefor
RO69496B1 (ro) Mecanism de aprindere pentru focoase
GB122182A (en) Percussion Fuses for Projectiles.
US384661A (en) Edmund l