RO138126A2 - Compoziţie ecologică de tratare a pieilor naturale cu proprietăţi terapeutice - Google Patents

Compoziţie ecologică de tratare a pieilor naturale cu proprietăţi terapeutice Download PDF

Info

Publication number
RO138126A2
RO138126A2 ROA202200684A RO202200684A RO138126A2 RO 138126 A2 RO138126 A2 RO 138126A2 RO A202200684 A ROA202200684 A RO A202200684A RO 202200684 A RO202200684 A RO 202200684A RO 138126 A2 RO138126 A2 RO 138126A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
natural
dyeing
composition
essential oil
leather
Prior art date
Application number
ROA202200684A
Other languages
English (en)
Inventor
Olga Niculescu
Original Assignee
Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Textile Şi Pielărie-Sucursala Institutul De Cercetare Pielărie-Încălţăminte
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Textile Şi Pielărie-Sucursala Institutul De Cercetare Pielărie-Încălţăminte filed Critical Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Textile Şi Pielărie-Sucursala Institutul De Cercetare Pielărie-Încălţăminte
Priority to ROA202200684A priority Critical patent/RO138126A2/ro
Publication of RO138126A2 publication Critical patent/RO138126A2/ro

Links

Landscapes

  • Treatment And Processing Of Natural Fur Or Leather (AREA)
  • Coloring (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o compoziţie ecologică de tratare a pieilor naturale prin finisare umedă, respectiv prin vopsire şi ungere a pieilor de bovine tăbăcite ecologic cu materiale tanante sau cu sintani fără metale, compoziţia fiind utilizată pentru confecţionarea de încălţăminte cu proprietăţi terapeutice pe bază de colorant natural extras din pulbere de ardei chili, cu adaos de ulei esenţial de chili în emulsia de ungere finală a pieilor crust. Compoziţia conform invenţiei este constituită din următoarele componente exprimate în procente masice: 30...40% colorant natural extras din pulberede ardei chili, 3...4% mordant ( alaun sau sulfat de Cu), 3...6% acid acetic, 4...6% ulei pe bază de substanţe naturale şi sintetice, 1...2% ulei esenţial de ardei chili, 3...5% emulgator neionic biodegradabil şi restul apă.

Description

OFICIUL DE STAT PENTRU INVENȚII Șl MÂRCI Cerere de brevet de Invenție v
Data depozit
COMPOZIȚIE ECOLOGICA DE TRATARE A PIEILOR NATURALE CU PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE
DESCRIERE
Invenția se refera la COMPOZIȚIE ECOLOGICA DE TRATARE A PIEILOR NATURALE CU PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE.
Domeniul de aplicabilitate este finisarea umeda a pieilor naturale (vopsire si ungere) pentru încălțăminte cu proprietăți terapeutice.
Prelucrarea pieilor este una din cele mai vechi îndeletniciri, prin care pielea bruta, ușor degradabila, este transformata in piele finita - produs stabil, utilizat pentru producerea unor articole cu multiple întrebuințări.
' Vopsirea pieilor in diverse culori, a fost practicata din cele mai vechi timpuri, utilizandu-se coloranti din plante si unele substanțe colorante de origine animala.
Importanta colorantilor naturali a scăzut concomitent cu dezvoltarea industriei colorantilor de, sinteza.
O atentie deosebita este concentrata in prezent, asupra protejării mediului si minimizării toxicității, ceea ce a impus noi directii in domeniul industriei materialelor auxiliare pentru tabacirea si finisarea pieilor naturale, cu scopul de a se produce piei si confecții din piele naturala de înalta calitate si de a respecta etichetele ECO (Directiva 2010/75/UE).
Apele rezultate din tabacarii conțin cantitati importante de substanțe foarte diferite: clorura de sodiu, var, sulfura de sodiu, proteine, tananti vegetali, sintetici si minerali, coloranti organici si anorganici, substanțe tensioactive, agenti de gresare, solventi.
Colorantii sintetici sunt nebiodegradabili, cancerigeni si generează poluarea apei.
... Colorantii si pigmentii complecși metalici contribuie la conținutul de metale grele al apelor reziduale rezultate la prelucrarea pieilor.
Ecological and Toxicologica! Association of Dyes and Organic Pigment Manufactures, ETAD, a stabilit limitele concentrațiilor metalelor generatoare de complecși in colorantii complecși metalici, si a aminelor cancerigene din anumite clase de coloranti.
Pentru obținerea emulsiilor de ulei, utilizate pentru operația de ungere a pieilor (care conferă moliciune a sortimentelor de piele finita), se utiliza ca emulgator neionic, Nonilfenolul polietoxilat cu noua moli de oxid de etilena, NF9.
Emulgatorul Nonilfenolul polietoxilat cu noua moli de oxid de etilena, are proprietăți coloidale bune, dar prezintă dezavantajul, ca este biodegradabil in proporție de 30% si este interzis pentru produsele industriale, datorita toxicității sale.
Biocidele utilizate in industria de pielărie (pe baza de beta-naftol, benzotiazol si derivati ai sulfonelor, compuși organici ai sulfului etc.) prezintă o anumita toxicitate pentru om si pentru mediul înconjurător, unele fiind interzise de directivele in vigoare (pentaclorfenolul, compușii fenolici polihalogenati).
Cercetările din ultimii ani, vizeaza înlocuirea totala sau parțiala a biocidelor cu potențial toxic cu materiale ecologice.
Uleiurile esențiale, cunoscute pentru calitatile terapeutice, sunt foarte concentrate in substanțe chimice active biologic, cu diferite proprietăți: antiseptice, antibacteriene, imunostimulatoare etc.
Uleiul esențial de ardei chili conține capsaicina, este recomandat pentru dureri reumatismale, musculare sau articulare si are proprietăți antimicrobiene.
Colorantii naturali prezintă anumite proprietăți importante, cum ar fi:
pot fi obținuți ușor prin extragerea culorilor prin fierberea plantelor, fructelor, frunzelor, scoarței copacilor etc.;
sunt biodegradabili, nu sunt toxici si nu provoacă alergii;
deseurile generate pot fi folosite ca bio-ingrasaminte;
multi coloranti naturali au proprietăți antibacteriene;
culorile obținute prin utilizarea colorantilor naturali, sunt estetice..
Aceasta schimbare in favoarea colorantilor naturali se atribuie si standardelor stricte de mediu impuse de multe tari, ca răspuns la reacțiile toxice si alergice asociate cu colorantii sintetici.
. Din clasa colorantilor naturali, in prezent se folosesc in practica, anumite extracte din frunze si flori, sau din ’emne tinctoriale. pentru vopsirea pieilor glase pentru mânuși, a pieilor velur pentru îmbrăcăminte, a pieilor pentru căptușeli încălțăminte si in mica măsură, pentru vopsirea pieilor tăbăcite in crom.
Problema tehnica pe care o rezolva invenția consta in realizarea unei compozitii de finisare umeda (vopsire si ungere) a pieilor naturale bovine pentru încălțăminte cu proprietăți terapeutice, pe baza de colorant natural extras din pulbere de ardei chili, cu adaus de ulei esențial de ardei chili, in emulsia de ungere finala a pieilor crust.
In articolul “Coloring of Leather using Henna-Natural Alternative Material for Dyeing,” The journal of the American Leather Chemists Association, 104(5): 183190, 2009, autorii Musa, A. E., Madhan, B., Madhulatha, W., Raghava, Rao, J., Gasmelseed, G. A. and Sadulla, S., prezintă un studiu cu privire la un proces de vopsire ecologic al pielii, folosind un extract apos de frunze de henna. Culoarea pielii a fost mai intensa, cu creșterea cantitatii de extract de henna. si s-au obtinut mai multe culori, in funcție de tipul de mordanti utilizati.
Vopsirea pieilor s-a efectuat utilizând coloranti din plante si metoda descrisa este diferita de prezenta cerere de brevet.
In articolul „Comparative studies of colour fastness properties of goat leather dyed with roșa damascena and papaver rhoeas flowers” Sci.Int.(Lahore), 29(1),211-215,2017 autorii Shazia Pervaiz, Fiza Zafar Khan, Tahira Aziz Mughal, prezintă un studiu cu privire la proprietățile de rezistenta a culorii pieilor vopsite cu anumiti coloranti naturali ecologici din florile Papaver Rhoeas și R. Damascena.
Vopsirea pieilor s-a efectuat utilizând coloranti din plante si metoda descrisa este diferita de prezenta cerere de brevet.
In articolul „ Dyeing of Shoe Upper Leather with Extracted Dye from Acacia Nilotica Plant Bark-An Eco-Friendly Inițiative” Prog. Color Colorants Coat. 14 (2021), 241-258, autorii Μ. M. Mahdi. F. T. Zohra , S. Ahmed, prezintă un studiu cu privire la vopsirea pielii peijtru căptușeli încălțăminte, utilizând un colorant natural extras din scoarța de salcam, cu rezultate bune pentru înlocuirea toleranților sintetici convenționali in vopsirea pielii.
Vopsirea pieilor s-a efectuat utilizând un colorant obtinut din scoarța de salcam si metoda descrisa este diferita de prezenta cerere de brevet.
Brevetul descrie posibilitatea utilizării eficiente a materialelor auxiliare cu toxicitate scăzută pentru vopsirea pieilor, cu un impact pozitiv asupra mediului si a sanatatii umane.
In comparație cu colorantii de sinteza, colorantii naturali prezintă unele avantaje la vopsirea pieilor si anume:
- vopsesc fata si partea camoasa a pieilor cu aceeași intensitate;
- nu accentuează defectele fetei:
- omogenizează repartiția materiilor grase in piele;
. - conferă pieilor finite un tuseu mai plin; _____
- îmbunătățesc posibilitatea de șlefuire sau lustruire a pieilor. /Z& ?FCmD\
P/z\
Pieile au fost tăbăcite ecologic cu materiale tanante vegetale, sau tăbăcite (fara metale) cu produși de condensare ai acizilor fenolsulfonici si produși de condensare pe bază de acizi fenolsulfonici și oxisulfone aromatice.
Pieile tăbăcite au fost prelucrate in continuare, după un proces tehnologic care cuprinde operațiile de neutralizare, ungere si retanare, dar fara vopsire.
Pieile crust astfel prelucrate, sunt vopsite cu un colorant natural extras din pulbere de ardei chili, cu adaus de ulei esențial de ardei chili in emulsia de ungere finala, după care sunt prelucrate după operatii mecanice.
Pentru vopsirea pieilor s-a utilizat un colorant natural, extras din pudra de ardei chili.
Pentru igienizarea pieilor s-a utilizat in baia de vopsire si ungere a unui ulei esențial de chi-li.
. Pieile vopsite cu un colorant natural si tratate cu ulei esențial sunt destinate confecțiilor de încălțăminte cu proprietăți terapeutice, pentru fete, căptușeli sau branturi pentru încălțăminte.
. Compoziția conform invenției este alcătuită din:
30-40% colorant natural extras din pulbere de ardei chili, 3-4% mordant (alaun sau sulfat de cupru), 3-6% acid acetic, 4-6% ulei pe baza de substanțe naturale si sintetice, 1-2% ulei esențial de ardei chili, 3-5% emulgator neionic biodegradabil si apa.
. Colorantul natural extras din pulberea de ardei chili s-a obtinut prin fierberea pudrei de ardei chili in apa, timp de 30 minute.
·’
S-au vopsit doua tipuri de piei si anume:
- piei bovine Crust. tăbăcite vegetal si prelucrate in continuare după un proces tehnologic care cuprinde operațiile de neutralizare, ungere si retanare, dar fara vopsire.
. - piei bovine Crust. tăbăcite (fara metale) cu produși de condensare ai acizilor fenolsulfonici si produși de condensare pe bază de acizi fenolsulfonici și oxisulfone aromatice si prelucrate in continuare după un proces tehnologic care cuprinde operațiile de neutralizare, ungere si retanare, dar fara vopsire.
Pieile naturale au fcst vopsite intr-un butoi experimental - Meissner, utilizandu-se colorantul natural extras din pulberea de ardei chili, iar ca mordanti, s-au utilizat alaunul (sulfat dublu de aluminiu) sau sulfatul de cupru.
Mordantul si colorantul au fost utilizati simultan.
• Ungerea pieilor s-a efectuat in baia de vopsire, utilizandu-se un amestec de ulei (n'atural si sintetic), la care s-a adaugat ulei esențial de ardei chili si un emulgator.
’ Fixarea finala s-a efectuat cu acid acetic.
Compoziția de vopsire si ungere a pieilor naturale conform invenției elimina dezavantajele utilizării colorantilor sintetici prin aceea ca:
- Colorantul sintetic s-a înlocuit cu un colorant natural (extras din pudra de ardei chili);
- S-a utilizat alaun (sulfat dublu de aluminiu) ca mordant, netoxic;
- S-au utilizat la operația de ungere, uleiuri naturale si sintetice, netoxice;
- S-a utilizat un agent de dispersare, emulgator neionic biodegradabil, alcool lauric etoxilat (alcool gras C;2 etoxilat cu șapte moli de oxid de etilena);
- S-a utilizat in amestecul de ungere un ulei esențial cu proprietăți antimicrobiene- uleiul esențial de chili (care conține compuși activi antimicrobieni);
- S-a utilizat acid acetic pentru fixarea finala, netoxic.
Compoziția conform invenției este alcătuită din:
30-40% colorant natural extras din pulbere de ardei chili, 3-4% mordant (alaun sau sulfat de cupru), 3-6% acid acetic, 4-6% ulei pe baza de substanțe naturale si sintetice, 1-2% ulei esențial de ardei chili, 3-5% emulgator neionic biodegradabil si apa.
Exemplu de realizare a invenției:
Aparatura este alcatuita dintr-un vas din sticla termorezistenta cu o capacitate de 3 L si un sistem de încălzire (baie electrica).
Extractul de colorant (3%) a fost preparat prin dizolvarea a 30 g de pulbere de ardei chili in ÎL apa distilata. Soluția a fost pastrata la fierbere pe o plita încălzită timp de 30 de minute, iar după fierbere, volumul final a fost ajustat la 1 L cu apa.
' Folosind acest procedeu de lucru s-a obtinut un colorant natural din pudra de ardei chili, pentru a fi utilizat la vopsirea pieilor naturale.
Utilajul utilizat pentru vopsirea pieilor naturale: Butoi Meissner
Operațiile efectuate sunt: Spalare: Scurs Vopsire: Ungere: apa de 35-40°C 15 minute agitare 150% apa de 50°C 30-40% Colorant natural 3-4% Mordant (alaun sau sulfat de cupru) 120-180 minute agitare + 50% apa de 50°C 4-6 % Ulei (amestec natural si sintetic) 1 -2% Ulei esențial de ardei chili \. < Bucuresti/xZf ΛΓ
3-5% Alcool lauric etoxilat minute agitare + 3 -6% Acid acetic (1:10)
20-30 min agitare
Control epuizare flota
Control nuanța piele vopsita
Scurs
Spalare
Odihna
Uscare libera
Condiționare, stoluire.
Pieile bovine Crust (a) tăbăcite vegetal si prelucrate după operațiile de finisare umeda prezentate mai sus, au o culoarea maro, in nuanța mai închisa decât pieile bovine Crust (b) tăbăcite (fara metale).
Atât pieile bovine Crust (a) tăbăcite vegetal, cat si bovine Crust (b) tăbăcite (fara metale), si prelucrate după operațiile de finisare umeda prezentate mai sus, utilizandu-se ca mordant, sulfatul de cupru, au o culoarea maro, in nuanța mai închisa, decât cele vopsite cu adaus de alaun, ca mordant.
Invenția prezintă următoarele avantaje:
Compoziția de vopsire si ungere a pieilor bovine crust, conține componente ecologice colorant natural extras din pudra de ardei chili, mordant pe baza de alaun de aluminiu sau mordant pe baza de sulfat de cupru, uleiuri vegetale pentru ungere, ulei esențial de chili cu proprietăți antimicrobiene, acid acetic (pentru fixarea grăsimilor si colorantului in piele) si emulgator neionic biodegradabil (alcool lauric polietoxilat);
Colorantul vegetal natural tnilizat, omogenizează repartiția materiilor grase in structura pielii, ceea ce conduce la îmbunatatirea operațiilor mecanice de prelucrare ulterioara, respectiv șlefuirea pieilor velur si nubuc, sau lustruirea la mașina a pieilor;
- Pieile au fost vopsite cu aceeași intensitate si nuanța, atat pe fata, cat si pe partea carnoasa;
Pieile au un tuseu mai plin datorita faptului ca, structura chimica a colorantilor naturali este înrudita cu cea a substanțelor tanante vegetale, utilizate la operația de retanare;
Unele defecte naturale ale fetei pielii vopsite, nu au fost accentuate după operația de vopsire pe baza de cclorantî cu mordanti, deoarece porțiunile degradate ale fetei pielii nu se vopsesc mai intens, in raport cu restul pielii;
Compoziția de vopsire cu materiale naturale asigura obținerea unor bune caracteristici ale semifabricatelor de piele naturala, privind proprietățile de rezistenta a culorii la frecare si rezistenta la lumina;
Pieile prelucrate după operația de vopsire si ungere, in nuanțe de maro, pot fi utilizate in confecțiile de încălțăminte, pentru fete, căptușeli si branturi pentru încălțăminte;
Pieile pentru fete, căptușeli si branturi pentru încălțăminte au proprietăți antimicrobiene sin nu prezintă reacții tcxice si alergice asociate cu colorantii sintetici;
Utilizarea eficienta a materialelor auxiliare cu toxicitate scăzută pentru vopsirea pieilor, are un impact pozitiv asupra mediului si a sanatatii umane.

Claims (1)

  1. COMPOZIȚIE ECOLOGICA DE TRATARE A PIEILOR NATURALE CU
    PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE
    REVENDICĂRI
    Revendicări: 1.
    Compoziție de finisare umeda (vopsire si ungere) a pieilor naturale bovine tăbăcite ecologic (cu materiale tanante vegetale sau cu sintani fara metale) pentru încălțăminte cu proprietăți terapeutice, pe baza de colorant natural extras din pulbere de ardei chili, cu adaus da-ulei esențial de ardei chili in emulsia de ungere finala a pieilor crust, caracterizata prin aceea ca este alcatuita din: 30-40% colorant natural extras din pulbere de ardei chili, 3-4% mordant (alaun sau sulfat de cupru), 3-6% acid acetic, 4-6% ulei pe baza de substanțe naturale si sintetice, 1-2% ulei esențial de ardei chili, 3-5% emulgator neionic biodegradabil si apa.
ROA202200684A 2022-10-26 2022-10-26 Compoziţie ecologică de tratare a pieilor naturale cu proprietăţi terapeutice RO138126A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202200684A RO138126A2 (ro) 2022-10-26 2022-10-26 Compoziţie ecologică de tratare a pieilor naturale cu proprietăţi terapeutice

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202200684A RO138126A2 (ro) 2022-10-26 2022-10-26 Compoziţie ecologică de tratare a pieilor naturale cu proprietăţi terapeutice

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO138126A2 true RO138126A2 (ro) 2024-04-30

Family

ID=90825825

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA202200684A RO138126A2 (ro) 2022-10-26 2022-10-26 Compoziţie ecologică de tratare a pieilor naturale cu proprietăţi terapeutice

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO138126A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Kesarwani et al. A review on leather processing
KR20150119203A (ko) 피혁의 제조 방법
ES2625320T3 (es) Proceso ecológico de curtido y teñido y producto obtenido
US5503754A (en) Wet treatment of leather hides
RO138126A2 (ro) Compoziţie ecologică de tratare a pieilor naturale cu proprietăţi terapeutice
WO2023248148A1 (en) Dyeing composition, process for its preparation, indigo dyeing of leather and indigo dyed leather
KR20100137899A (ko) 연어 어피를 활용한 친환경적인 연어가죽의 제조방법 및 이 방법에 의해 제조된 연어가죽
Wemegah Vegetable tanning in Bolgatanga: challenges and the way forward
EP1520911B1 (en) Method for manufacturing leather
US20040237208A1 (en) Leather production
Hermiyati et al. Vegetable tanning process of starry trigger fish (Abalistes stellaris) and its plotting to leather products
Pancapalaga et al. The quality of rabbit hide tanned by mangrove (Rhizopora mucronata)
KR101312940B1 (ko) 천연 염료로 염색된 마피의 제조 방법 및 이 방법에 의하여 얻어진 마피
WO2017009867A1 (en) A dispersing agent composition for tanning of hides/skins and a process for the preparation thereof
NICULESCU et al. Finishing product for improving antifungal properties of leather
KR101918417B1 (ko) 징크제올라이트를 이용한 항균 가죽제조 및 신발 소재 적용 기술
CN111763780B (zh) 一种皮革脱脂剂及其制备方法和应用
Ríos et al. Identification of Technological Parameters for Vegetable Tanning of Paiche Skin Leather (Arapaima gigas) With Quebracho (Schinopsis balansae) and Mimosa (Acacia dealbata) Extract for Environmentally Sustainable Industrial Use
KR102266252B1 (ko) 내수축성 및 내마모성이 향상된 친환경 돈피가죽의 제조방법
Mwangi et al. The Impact of Cashew Nut (Anacardium occidentale) Testa Tannin Feeding Ratio on the Chemical and Mechanical Characteristics of Leather Tanned from Cowhide, Goatskin and Sheepskin
Gupta et al. Natural approach to improving light fastness of a leather dyed with a microbial colorant
US721553A (en) Treating hides or skins.
Abduvahobova et al. Rabbit Fur Processing And Dyeing Process
RO135599A0 (ro) Biomaterial de retanare şi procedeu de aplicare
US282316A (en) Process of preparing skins