RO137874A2 - Cameră de wellness şi tratament, sistem şi dispozitiv de respiraţie şi metodă de tratament - Google Patents

Cameră de wellness şi tratament, sistem şi dispozitiv de respiraţie şi metodă de tratament Download PDF

Info

Publication number
RO137874A2
RO137874A2 ROA202200435A RO202200435A RO137874A2 RO 137874 A2 RO137874 A2 RO 137874A2 RO A202200435 A ROA202200435 A RO A202200435A RO 202200435 A RO202200435 A RO 202200435A RO 137874 A2 RO137874 A2 RO 137874A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
air
oxygen
enclosure
door
exhaust
Prior art date
Application number
ROA202200435A
Other languages
English (en)
Inventor
Andrei-Thomas Ispas
Aurel Ispas
Original Assignee
Aurel Ispas
Andrei-Thomas Ispas
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aurel Ispas, Andrei-Thomas Ispas filed Critical Aurel Ispas
Priority to ROA202200435A priority Critical patent/RO137874A2/ro
Publication of RO137874A2 publication Critical patent/RO137874A2/ro

Links

Landscapes

  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o cameră de wellness şi tratament, la un sistem de respiraţie în camera hiperbară şi la o metodă de tratament prin oxigenoterapie în proceduri de tratament al diferitelor afecţiuni ale pielii, fracturi sau alte proceduri de recuperare a pacienţilor umani sau animali sau întreţinerea sănătăţii. Camera, conform invenţiei este alcătuită dintr-o incintă (1) sferică, rezistentă la presiune având o decupare pentru o uşă de acces care are o ramă metalică în care este montat un panou (4) transparent, rama fiind cuplată la corpul incintei (1) prin intermediul unei balamale (29), etanşarea uşii de acces fiind realizată cu ajutorul unor garnituri (2 şi 3), incinta (1) fiind prevăzută cu două uşi (5 şi 8) laterale de ventilaţie şi cu un capac (12) superior pentru deschiderea şi evacuarea de gaze şi o valvă (10) pentru deschiderea capacului (12), pe uşile (5 şi 8) laterale de ventilaţie fiind montate o valvă (9) exhaustoare şi respectiv o supapă (17) de siguranţă, la bază incinta (1) este dispusă pe un suport (6) de susţinere. Sistemul, conform invenţiei este conectat la o cameră de tratament având montate nişte presetupe (18, 20 şi 39) pentru conectarea la circuitul de injectare a oxigenului, la sistemul de alimentare cu oxigen pentru respiraţie şi respectiv de evacuare şi nişte senzori (13 şi 40) de măsurare a presiunii aerului din interiorul camerei şi de măsurare a concentraţiei de oxigen şi dioxid de carbon din atmosfera interioară a camerei şi este constituit dintr-un senzor (41) de măsurare a concentraţiei de oxigen şi dioxid de carbon din aerul expirat, un bloc (42) de valve de comandă prevăzut cu nişte valve (43 şi 44, 45 şi 46) pentru admisie de oxigen şi de aer, de alimentare şi respectiv pentru evacuare, două regulatoare (47 şi 48) de presiune oxigen şi respectiv aer şi un panou (23) de comandă şi control care poate fi conectat la un computer personal sau laptop (49) sau la un sistem (50) cloud internet.

Description

CAMERĂ DE WELLNESS Șl TRATAMENT, SISTEM Șl DISPOZITIV DE RESPIRAȚIE și METODA DE TRATAMENT
Titulari: Andrei Thomas Ispas, Aurel Ispas Clasificare: A61G10/02 , A61G10/00
OFICIUL DE STAT PENTRU INVBffII MĂRCI Cerere de brevet de Invenție N..........*...........
Data depozit......... ·_
Invenția se referă la o cameră de wellness și tratament, sistem și dispozitiv de respirație în cameră hiperbară și metodă de tratament prin oxigenoterapie în proceduri de tratament al diferitelor afecțiuni respiratorii, afecțiuni ale pielii, fracturi sau alte proceduri de recuperare a pacienților umani sau animali sau întreținerea sănătății. Camera de tratament, sistemul de respirație inteligent, dispozitivul de respirație și metoda de tratament sunt destinate utilizării în săli de tratamente, săli de welness, cluburi sportive, sau alte spații destinate recuperării persoanelor care lucrează în condiții deosebite de efort sau al clinicilor veterinare.
Sunt cunoscute diferite echipamente pentru tratamentul afecțiunilor și întreținerea sănătății, denumite în mod general, camere terapeutice, având funcționalități diferențiate pentru a acoperi diferite tipuri de terapii respectiv, oxigenoterapie sau administrare de oxigen la presiuni peste valoarea presiunii atmosferice, saună sau tratamente la temperaturi ridicate și cryosaună sau terapii la temperaturi extrem scăzute. Astfel de camere de tratament pot avea structuri flexibile sau gonflabile, astfel cum este cazul în brevetul US2022096303 (A1) sau structuri rigide astfel cum este în brevetul US2022160566 (A1).
Materialele folosite în mod uzual pentru realizarea camerelor de tratament sunt textile, cauciucuri, polimeri, compozite sau metale. Din punct de vedere al numărului de utilizatori, camerele terapeutice sunt destinate unui singur utilizator sau pentru utilizatori multipli, așezați în interior în poziția culcat, în picioare sau stând pe scaune, suporturi sau cărucioare. O altă diferențiere a i
camerelor terapeutice cunoscute este în funcție de modul de respirație al utilizatorului putând fi vorba de respirație liberă utilizatorul inhalând aerul ambiant din incinta, sau, respirație prin intermediul unei măști conectate la un sistem de respirație prin care se administrează aer de respirat, oxigen sau un amestec din aceste gaze. Ca și funcțiuni extreme, din punct de vedere al condițiilor în care lucrează, sunt cunoscute cryosaunele destinate procedurilor la temperaturi extrem negative de până la minus 196 grade Celsius. în aceste camere utilizatorul este obligat sa respire aer din exteriorul camerei pentru a nu i se afecta căile respiratorii.
Camere terapeutice cu funcția de saună, destinata procedurilor la temperaturi ridicate, sunt cunoscute precum cea prezentată în brevetul USD433144 (S), în care, sauna constă în o incinta alcătuită din mai multe părți fixe sau mobile, în care, utilizatorul este așezat într-o poziție anatomică, în saună fiind injectați agenți termici, aer încălzit, abur uscat sau umed, esențe sau uleiuri parfumate destinate aromaterapiei, cu sau fără fumigație în care sunt eliberați aerosoli cu proprietăți medicale.
Cryosaunele sau saunele destinate procedurilor la temperaturi negative, de până la minus 196 grade Celsius, sunt cunoscute precum exemplul din brevetul US2013025302 (A1). Această invenție constă dintr-o incinta cilindrică prevăzută cu ușă de acces, conectată la un generator de agent criogenie, utilizatorul stând în picioare, incinta cilindrică fiind deschisă la partea superioară pentru a permite utilizatorului să stea în picioare, cu capul ieșind în afara cilindrului. Prin injectarea în interiorul incintei de agent criogenie, organismul utilizatorului este supus, pentru un timp scurt de ordinul minutelor, la o temperatura extrem negativă, fenomenul producând efecte benefice asupra țesuturilor umane, fiind eliberată o cantitate mare de adrenalină și endorfine.
Procedurile medicale de refacere a țesuturilor distruse sau a organelor afectate necesită, în multe cazuri, o oxigenare cât mai bună a țesuturilor, adică o oxigenare ridicată la nivel celular. Cea mai buna metoda de creștere a oxigenării celulei biologice este prin intermediul terapiei cu oxigen hiperbaric (HBOT - Hyper baric oxygen therapy). în cadrul procedurilor cu oxigen hiperbaric (HBOT) este cunoscut și exploatat și fenomenul de paradox hiperoxic-hipoxic (HHP - Hipoxic-hiperoxic paradox) ce constă în declanșarea unor fenomene metabolice la nivel celular, ca răspuns la scăderea concentrației de oxigen spre o limită inferioară sau creșterea concentrației de oxigen la o limită superioară.
Problemele întâlnite în practică constau în faptul că, plasarea organismului într-o atmosferă cu concentrație mare de oxigen, pentru un timp lung, produce fenomenul de saturație de oxigen, care, conduce la blocarea reacției de răspuns a organismului, imposibilitatea de absorbție a oxigenului la nivel celular și fenomenul negativ al degenerării celulei biologice și distrugerea țesuturilor sau organelor. Scopul cercetării este dezvoltarea de echipamente sau metode de aducere a organismului biologic în starea de oxigenare cât mai ridicată, însă, fără a se ajunge la saturație. Pentru a exploata favorabil fenomenele de hiperoxie hipoxie și de evitare a apariției fenomenului de saturație de oxigen, este necesară alternarea administrării de oxigen lucru care, în mod uzual, se face prin scoaterea, de către utilizator a măștii de respirat, oprind inspirarea de oxigen și respirând, în mod liber, aer din incinta camerei hiperbare cu concentrație redusă de oxigen.
De asemenea, sunt cunoscute sisteme de control al concentrației de * » oxigen și gaze din interiorul camerelor hiperbare precum este în brevetul US20050178387A1, în care se tratează problema monitorizării și managementului concentrației de gaze în camera hiperbară. Sistemul include o camera hiperbară, cel puțin doi operatori umani, camera fiind dotata cu un dispozitiv pentru presurizarea camerei hiperbare la cel puțin 1,5 atmosfere cu aer. Concentrația de oxigen în gaz de înaltă presiune, bogat în oxigen, care urmează să fie respirat de pacient, este furnizată de un sistem independent, presiunea camerei fiind reglată, automat, de un sistem care primește informații despre cantitatea de oxigen în țesutul cerebral al pacientului. întrucât, nu există dispozitive de măsurare a cantității exacte de oxigen în țesutul cerebral, se exploatează variația cantității de oxigen din țesutul cerebral.
Camerele terapeutice cunoscute prezintă dezavantajele că sunt realizate ca și echipamente diferite pentru îndeplinirea funcțiunilor de cameră hiperbară, saună sau cryosaună, exploata cele trei principii diferite respectiv, oxigenoterapie, termoterapiei și crioterapie.
Camerele hiperbare sunt destinate oxigenoterapiei pacientul respirând unui amestec gazos cu concentrație ridicată de oxigen mergând până la inhalarea de oxigen pur.
Saunele asigură procedurile de supunere a organismului la temperaturi ridicate, prin intermediul de abur sau aer fierbinte, putând asigura și administrarea de arome, esențe sau aerosoli medicali.
Cryosaunele permit procedurile medicale la temperaturi extrem scăzute, de până la minus 196 grade Celsius.
Pentru a asigura aceste funcțiuni diferențiate, trebuie îndeplinite o serie de condiții tehnice diferite de la un echipament de altul, camerele hiperbare trebuind sa funcționeze la presiuni ridicate, saunele la temperaturi ridicate, iar cryosaunele temperaturi extrem negative.
Necesitatea existentei a trei echipamente diferite, pentru a acoperi aceste proceduri, este un dezavantaj major, care implică, în primul rând costuri de achiziție și de întreținere mari, spații de amplasament duble sau triple.
Un alt dezavantaj este acela că funcționarea independenta a acestor echipamente nu permite managementul comun, integrat și centralizat, fiecare echipament având operarea sa independentă, utilizatorul trebuind să schimbe echipamentele daca dorește efectuarea unor proceduri diferite.
în plus, trecerea succesivă, a utilizatorului, de la o procedură la alta, poate prezenta riscuri pentru sănătatea utilizatorului, fiind absolut necesară prezența unui personal de specialitate care să coordoneze utilizarea echipamentelor, mărind costurile de exploatare.
Un alt dezavantaj este și acela ca dezavantajele prezentate limitează folosirea acestor camere de tratament, doar la centrele specializate, împiedicând folosirea simplă în cadrul privat, casnic.
Un alt dezavantaj al camerelor terapeutice cunoscute este acela că au sisteme de acces, închidere și etanșare complicate și costisitoare, apărând ca necesară simplificarea acestora.
Sistemele de control și de monitorizare a respirației cunoscute prezintă mai multe dezavantaje, printre care, faptul că se bazează pe o evaluare a absorbției nivelului de oxigen celular, în condițiile în care nu există senzori care să determine concentrația de oxigen în celula biologică, sistemele actuale fiind dezvoltate pe baza unor date inexacte. Exploatarea datelor inexacte nu permite calibrarea exactă a dozajului de oxigen si momentul de alternare cu aer, pentru fiecare utilizator în parte, în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient.
în cazul metodei cunoscute de producerea paradoxului hiperoxic-hipoxic HHP, prin scoaterea și punerea alternativă a măștii de respirat, de către utilizator, în interiorul incintei, se întâmpină mai multe dezavantaje, printre care acelea că, pot fi pacienți care din cauza stării de sănătate să nu poată să scoată masca, dar și faptul că, momentele la care li se cere sa scoată sau să pună masca de respirat oxigen, nu sunt corelate cu starea de sănătate efectivă a fiecărui pacient, operatorii urmărind o procedură standard pentru toți pacienții.
în cazul camerelor hiperbare cu mai multe locuri, destinate mai multor utilizatori concomitenți, scoaterea măștii de respirat creează riscul transmiterii de agenți patogeni de la un utilizator la altul, în timpii în care utilizatorii respiră aerul ambiental din interiorul camerei hiperbare, fără a avea mască de respirat.
Invenția urmărește rezolvarea problemelor identificate, urmărind realizarea unui echipament performant care să poată efectua toate cele trei categorii de proceduri respectiv, oxigenoterapie, sauna și cryosaună, în condiții de siguranță pentru utilizatori și la costuri cât mai reduse.
Invenția rezolvă problema reducerii costurilor de execuție și întreținere a camerelor de tratament, reducând și spațiul necesar amplasării, un singur echipament înlocuind două sau trei echipamente.
De asemenea, invenția reduce necesarul de operatori sau personal de specialitate, simplificarea construcției și a operării făcând posibilă folosirea camerei de tratament și pentru domeniul casnic.
O altă problemă pe care o rezolvă invenția este simplificarea construcției ușii de acces și a etanșării acesteia pentru a rezista la presiuni ridicate.
Este cunoscut și asumat faptul că, trecerea organismului de la condiții de temperatură și presiune ridicata, la temperatură și presiune scăzută poate prezenta pericol pentru sănătatea umană. Invenția rezolva această problemă, permițând trecerea de la o procedura la alta în condiții de siguranță pentru utilizator.
IX
O altă problemă pe care o rezolvă invenția este un sistem de management centralizat al camerei de tratament care coordonează și controlează procedurile efectuate în cameră, și le automatizează;
O alta problema care este rezolvată este aceea a realizării unui sistem de respirație inteligent și a unui dispozitiv de respirat destinat utilizării în camera hiperbară, eliminând necesitatea manevrelor de îndepărtare și punere a măștii de respirație, în camera hiperbară, eliminând riscurile de contaminare cu agenți patogeni intre pacienți sau utilizatorii camerei de tratament.
O alta problema rezolvata este realizarea unei metode de tratament și inducere a paradoxului hiperoxic-hipoxic HHP, optimizat pentru fiecare pacient, în funcție de starea sa de sănătate, condiție fizica si metabolism, prin măsurări exacte a parametrilor de derulare a procedurii de oxigenoterapie.
Prezenta invenție constă într-o camera de wellness si tratament cu I » funcțiuni multiple, alcătuită dintr-o incintă de formă sferică, sau altă formă care prezinte rezistență la presiune, dimensionată pentru unul sau mai mulți utilizatori, având practicată o decupare pentru ușa de acces formând cadrul ușii prevăzut cu garnitură de etanșare atașată prin intermediul unui sistem de șuruburi. Usa de acces de formă rotundă sau altă formă care facilitează 1 » etanșarea, este realizată dintr-un material transparent, care poate fi policarbonat, sau alt material rezistent la presiune, montat într-o ramă metalică având prevăzută pe contur o garnitură de etanșare. Ușa de acces se prinde pe corpul incintei prin intermediul unei balamale, sau alt sistem care să asigure închiderea si deschiderea incintei si etanșarea acesteia. Incinta este prevăzută cu uși laterale de ventilație, iar la bază are prevăzut un suport pe care este așezată. Incinta are prevăzute duze de conectare la sisteme independente de furnizare azot criogenie și de aer cald. Una dintre ușile laterale de ventilație are prevăzută o valvă exhaustoare, iar la partea superioară a incintei sunt amplasate unul sau mai multe capace de deschidere, dintre care unul are prevăzută o valvă de deschidere și un senzor de control al presiunii aerului din interiorul camerei, iar o altă ușă laterală de ventilație are amplasată o supapă de siguranță. Incinta are prevăzute, la partea inferioară, presetupe prin care este conectată la sisteme independente de furnizare a aerului în incinta și a aerului cald și o presetupă pentru conectarea la sistemul independent de furnizare a oxigenului pentru respirație. în interiorul incintei sunt amplasate unul sau mai multe scaune, incinta fiind prevăzută cu un panou de comandă și control PLC având prevăzut un buton de urgență.
Un alt obiect al invenției îl reprezintă sistem de management integrat al camerei de tratament, alcătuit din panou de comandă PLC conectat la senzori de presiune, senzori de temperatură, senzori de concentrații de oxigen și dioxid de carbon, sistemul controlând procedurile derulate în camera de tratament, parametrii interiori ai camerei, optimizându-i în funcție de procedura derulată.
Sistemul de management integrat al camerei de welness și terapie identifică fiecare utilizator pe baza datelor introduse sau pe bază de protocoale, date de identificare, parole sau amprente digitale, stabilind condiții particularizate fiecărui utilizator, în funcție de datele sale fizionomice, vârsta, greutate sau afecțiunile medicale. Sistemul de management integrat al camerei de tratament poate accesa baze de date, interne sau externe și verifică condițiile necesare efectuării procedurilor alese, în raport de prescripțiile sau recomandările medicului curant, antrenorului sau supraveghetorului. Sistemul de management integrat al camerei asigura conectarea la internet, procedurile putând fi chiar efectuate sub supraveghere de la distanță de către medicul curant, antrenor sau supraveghetorul pacientului. în anumite situații specifice, sistemul împiedica derularea procedurilor care pot fi periculoase pentru utilizator, în raport de starea de sănătate a acestuia.
La încheierea procedurilor și după ieșirea utilizatorilor din camera de tratament, sistemul de management integrat derulează procedura de curățare automată a camerei de tratament, prin variația temperaturii și a presiuni agentului termic injectat în camera de tratament.
Un alt obiect al invenției îl reprezintă camera de tratament și wellness pentru utilizatori multipli, incinta camerei de tratament fiind de formă cilindrică, având prevăzute un număr de perechi de uși laterale de ventilație și capace superioare, în număr egal cu numărul de posturi de lucru interioare, corespunzând numărului de utilizatori pentru care este destinată camera de tratament.
Un alt obiect al invenției îl reprezintă ușă de acces pivotantă pentru camera de tratament, hiperbară, saună sau cryosaună, ușa fiind alcătuită dintrun panou realizat dintr-un material transparent, care poate fi policarbonat sau alt material rezistent la presiune, montat într-o ramă metalică având amplasată, pe contur, o garnitură de etanșare. Ușa este conectata, în cele patru colturi, la niște pivoți conectați la niște elemente culisante care se pot deplasa pe niște bare de alunecare, barele de alunecare putând să se rotească. Barele de alunecare sunt amplasate în unghi, unele față de altele, formând două planuri în care se deplasează partea frontala a ușii și partea posterioara a ușii. Prin deplasarea elementelor culisante pe barele de alunecare, combinată cu rotirea ușii în pivoți, în cele două planuri ale barelor de alunecare, se produce depărtarea sau apropierea ușii de cadrul ușii, depresând sau presând garniturile de etanșare de pe ușă și cadrul ușii, realizând și rotirea ușii pentru închiderea sau deschiderea incintei.
Un alt obiect al invenției îl reprezintă ușă de acces glisantă, pentru camera de tratament, hiperbară, saună sau cryosaună, ușa fiind alcătuită dintrun panou realizat dintr-un material transparent, care poate fi policarbonat sau alt material rezistent la presiune, montat într-o ramă metalică care are amplasată pe contur o garnitură de etanșare. Ușa glisantă are prevăzute, în fiecare dintre cele patru colțuri, niște perechi de cleme mobile, care se conectează la niște perechi de elemente culisante care alunecă pe niște bare de alunecare fixe, montate pe interiorul incintei paralel cu peretele lateral. Prin acționarea mecanică, manuală sau pneumatică se produce depărtarea sau apropierea, unele de altele, ale elementelor culisante ce formează o pereche, se formează o pârghie care prin intermediul perechilor de cleme transformă mișcarea longitudinală în lungul barelor în mișcare transversală, de depărtare sau apropiere a ușii de deschizătura incintei, presând sau depresând garniturile de etanșare și permițând deplasarea laterală a ușii pentru închiderea sau deschiderea incintei.
Un alt obiect al invenției îl reprezintă sistem de respirație inteligent în camera hiperbară, alcătuit dintr-o camera de tratament cu funcțiune de cameră hiperbară, având montate o presetupa pentru conectarea la sistemul de alimentare cu aer și oxigen de respirat, o presetupa pentru conectarea la sistemul de alimentare cu aer al interiorului incintei, presetupa pentru evacuare, un senzor de măsurare a presiunii aerului din interiorul camerei, un senzor de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon din atmosfera interioara a camerei, pe circuitul de evacuare în exteriorul camerei, fiind amplasat un senzor de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon din aerul expirat, sistemul fiind prevăzut cu un bloc de valve de comandă, valva pentru admisia de oxigen, valva pentru admisia de aer, valva alimentare cu aer comprimat a blocului de valve, valva pentru evacuare, un regulator de presiune oxigen, un regulator presiune aer, un panou de comanda și control PLC, care poate fi conectat la un computer personal sau laptop, sau la sistem cloud internet, utilizatorul așezat în interior având o mască de respirație cu două cai conectată la circuitul de alimentare cu aer și oxigen, pe circuitul de alimentare cu aer și oxigen fiind amplasată o valvă de comutare aer/oxigen, masca de respirat fiind conectată și la circuitul de evacuare a aerului expirat, pe acest circuit fiind prevăzută o valvă de evacuare și un dispozitiv de respirație vortex ciclon de evacuare a aerului expirat în amestec cu aerul din interiorul incintei.
Sistemul de respirație inteligent, măsoară concentrațiile de oxigen și dioxid de carbon din aerul expirat, prin intermediul unor senzori de oxigen și dioxid de carbon, valorile oxigenului în aerul expirat fiind determinate între valorile de 21% si 100%.
Datele privind nivelurile de oxigen și dioxid de carbon, în aerul expirat, sunt transmise sistemului de management integrat al camerei de tratament, acesta efectuând ajustarea, în funcție de algoritmi predefiniți pentru concentrația oxigenului în circuitul de alimentare a respirației.
Sistemul de respirație inteligent determină, prin intermediul unor senzori, concentrația de oxigen și dioxid de carbon din atmosfera interioara a incintei, putând determina, prin analiză diferențiată, nivelul de oxigen absorbit de către utilizator, ca diferență intre nivelul oxigenului inhalat și nivelul oxigenul expirat. Sistemul permite culegerea de date obiective pentru reglarea concentrației de oxigen în circuitul de alimentare a respirației si a timpilor de respirat aer sau oxigen. Datele sunt folosite și pentru determinarea exactă a momentelor la care trebuie efectuată inversarea alimentarii aer / oxigen, având în vedere că, scăderea gradului de absorbție arată apropierea organismului de momentul de saturație cu oxigen. în faza de saturație, organismul nu mai asimilează oxigen, fapt ce devine periculos, astfel încât, prin datele oferite de sistem se evită instalarea saturației de oxigen și efectele negative ale acesteia. La atingerea unor valori scăzute pentru gradul de absorbție, utilizatorul este trecut de la respirarea de oxigen la respirarea de aer cu concentrație obișnuită, evitând saturația cu oxigen a celulelor organismului. La momentul la care se determina io ca utilizatorul reintră în faza de absorbție a oxigenului, ceea ce corespunde cu scăderea nivelului de oxigen la nivel celular, sistemul comută la alimentarea utilizatorului de la aer la oxigen. Fiind efectuata in baza unor date obiective alternanța aer / oxigen, este în acord și corespondență cu starea fizică și de sănătate reală a pacientului.
Un alt obiect al invenției îl reprezintă dispozitivul de respirație vortex ciclon de evacuare al aerului de expirație și al fracției umede din aerul expirat, în amestec cu aerul evacuat din interiorul camerei hiperbare, pentru evitarea evacuării aerului expirat în interiorul incintei și a riscului de contaminare între utilizatori. Dispozitivul de respirație vortex ciclon folosește principiul lui Bernoulli, fiind alcătuit din două conuri așezate unul în altul, dintre care, un con exterior de dimensiuni mai mari amplasat în poziție verticală, fixat cu vârful în jos pe un suport cu tijă, conul având practicat, în vârf, un orificiu la care este conectată o duză de evacuare, calibrată în faza de proiectare în funcție de dimensiunile constructive ale camerei, geometria interioară a duzei de evacuare putând fi variată prin intermediul unei piese interioare mobile care, prin deplasare, modifică aria secțiunii transversale interioare a duzei, variind raportul de expansiune dat de raportul dintre aria secțiunii transversale a orificiului de ieșire si aria secțiunii transversale a orificiului de intrare. Duza de > > * evacuare este prevăzută cu un șurub de ajustare a debitului, iar la partea exterioară duza de evacuare este prevăzută cu filet pentru conectare la sistemul de evacuare în exterior. La extremitatea superioară a conului exterior, este prevăzut un deflector exterior de admisie evazat, iar în interiorul conului exterior, în zona vârfului, este prevăzută o duză de reglaj a debitului de aer și un deflector interior de control debit pentru fracțiile de exhaustat cu reglare a înălțimii. Conul interior are și funcție de reglaj, fiind executat astfel încât are dimensiune mai mică decât conul exterior, între pereții celor două conuri rămânând un spațiu care poate fi variat. Conul interior este conectat la conducta de adrnisie a aerului expirat din masca utilizatorului, aerul expirat fiind îmbibat cu fracții umede rezultate din procesul expirației, vapori de apa sau alte lichide. La punctul de îmbinare a conductei cu conul interior este profilat un guler evazat cu rol de deflector secundar. Conducta de admisie a aerului expirat și fracțiilor umede este prinsă de tija suportului prin intermediul unui colier de fixare conectat la un element culisant prevăzut cu șurub de blocare, iar prin deplasarea în sus sau în jos a elementului culisat se produce deplasarea conductei și a conului interior, mărind sau micșorând distanta între pereții celor două conuri. Modificarea distanței intre cele două conuri schimbă presiunea și viteza de curgere a aerului in acest spațiu, fapt ce permite reglarea dispozitivului in funcție de volumul camerei si presiunea de lucru. Conul interior are practicat, în vârf, un orificiu de evacuare, prin care aerul trece în conul exterior, între vârfurile celor două conuri existând un spațiu în care, fluxurile de aer din conul interior si din conul exterior se amestecă, fluxul de aer rezultat fiind evacuat, prin duza de evacuare calibrată, în sistemul de evacuare în exterior. Fluxul de aer ambiental, din interiorul camerei hiperbare, este împins de presiunea interioară din cameră, trecând printre cele două conuri, iar spre vârful conului exterior crește viteza de curgere, creând, în vârful conului interior, o depresiune cu efect de aspirație a aerului din conul interior, împiedicând eliberarea aerului expirat în interiorul camerei hiperbare.
Un alt obiect al invenției îl reprezintă metoda de tratament prin inducerea paradoxului de hiperoxie-hipoxie în camera hiperbară. Metodele de tratament uzuale presupun administrarea de oxigen timp de 20- 120 minute, în reprize de câte 20-30 minute, între care există reprize de 5 - 10 minute în care se administrează aer. Alternanța oxigen - aer este impusă pentru a evita saturația cu oxigen a organismului utilizatorului. Metoda conform invenției constă în determinarea momentului inversiei inhalării de aer sau oxigen, în funcție de nivelul absorbției de oxigen în organism, determinat prin sistemul de senzori de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon în aerul expirat, fapt care este posibil datorita evacuării aerului expirat în sistemul de evacuare, fără a fi eliminat în interiorul camerei hiperbare. Metoda presupune stabilirea exactă a momentului inversiei administrării de oxigen cu aer, la momente de scădere a gradului de asimilare a oxigenului, duratele de administrare aer și oxigen fiind, de asemenea, determinate după un algoritm stabilit în funcție de starea fizică și sănătatea fiecărui utilizator. Alternanța inspirației oxigen cu aer se face în mod automat, fără a mai fi necesara îndepărtarea măștii de respirat de pe față, de către utilizator. Organismul biologic aliat la limite superioare de absorbție de oxigen, apropiate de momentul de saturație produce efecte similare situării la limite inferioare de oxigenare, producând fenomenul cunoscut ca și paradox de hiperoxie hipoxie. Apariția paradoxului de hiperoxie hipoxie conduce la declanșarea, în organism, a unor modificări metabolice, procese regenerative, angiogeneza și de stimulare a proliferării, migrării și diferențierii celulelor stern, refăcând structura organelor sau țesuturilor afectate și accelerând vindecarea organismului.
Invenția prezintă avantajul că poate avea funcțiuni multiple, un singur echipament putând efectua toate categoriile de proceduri de welness și tratament. Camera de tratament conform invenției prezintă avantajul că poate funcționa în regim de hiperbară, suportând presiuni interne de până la 2,5 atmosfere terestre, făcând posibile procedurile de oxigenoterapie. De asemenea, camera de tratament conform invenției poate funcționa în regim deschis, la presiunea atmosferică, efectuând procedurile specifice unei saune, cu sau fără fumigație și aromaterapie. De asemenea, în regim deschis camera de tratament conform invenției poate fi folosită în funcțiunea de cryosaună, suportând temperaturi extrem negative si având dispozitivele care să permită folosirea în siguranță.
Alegerea funcțiunii camerei de tratament, între hiperbară, saună sau cryosaună se face ușor din panoul de comandă și control PLC, după care procedurile sunt derulate în mod automat.
Camera de terapie conform invenției prezintă avantajul că, permite trecerea rapidă și sigură de la o procedura la alta, putând alterna temperatura, și presiunea la care este supus organismul utilizatorului, pentru a induce declanșarea în organism a unor procese de eliberare de endorfine și adrenalină, îmbunătățind starea de sănătate si starea de bine.
Invenția permite dimensionarea camerei pentru un număr mare de utilizatori, adăugând un corp cilindric, uși laterale și capace superioare în funcție de numărul de posturi prevăzute pentru pacienți.
De asemenea, invenția oferă avantajul sistemelor de uși de acces cu închidere si deschidere cu etanșare în vederea presurizării, simple și sigure.
Invenția oferă un sistem de management integrat care controlează toți parametrii camerei, în timp real, stabilind parametrii de efectuarea a fiecărei proceduri, modificându-i după necesități sau întrerupând procedurile eliminând posibilele erori umane. Prin sistemul de management integrat al camerei de welness și terapie se asigură proceduri specifice fiecărui utilizator pe baza datelor reale introduse în bazele de date și a datelor colectate de sistem prin intermediul senzorilor de presiune, oxigen și dioxid de carbon.
De asemenea, invenția permite managementul procedurilor de curățare automată a interiorului camerei de tratament, pentru împiedicarea transmiterii agenților patogeni de la un utilizator la altul.
Camera de welness și terapie conform invenției simplifică utilizarea și manipularea la fața locului și asigură înregistrarea și păstrarea datelor de efectuare a procedurilor pentru fiecare utilizator, atât pentru traseul medical al utilizatorului cat și pentru aspectul probațional în cazul producerii unor incidente.
Alt avantaj ale camerei de tratament este acela că are dimensiuni și greutăți reduse în comparație cu echipamentele pe care le înlocuiește, se instalează ușor și poate fi modulată prin adăugarea sau scoaterea de componente auxiliare reprezentate de sistemele de furnizare aer, abur, oxigen sau azot criogenie.
Invenția permite determinarea nivelului de absorbție al oxigenului în funcțiunea de camera hiperbară, pentru determinarea exacta a momentului de alternare a administrării de aer sau oxigen hiperbaric.
Invenția asigura eliminarea aerului expirat, în exteriorul incintei, fără a fi eliberat în interiorul incintei, reducând riscul transmiterii de agenți patogeni în cazul mai multor utilizatori. De asemenea, invenția evită acumularea în exces a oxigenului în incintă, pentru a evita pragul de pericol sau chiar de explozie, aerul interior fiind controlat prin intermediul senzorilor si putând fi evacuat prin sistemul de evacuare, atunci când se depășesc anumite limite ale oxigenului acumulat in interior.
Invenția elimina necesitatea manevrelor de scoatere a măștii de » J respirație, pentru alternanța de aer - oxigen, în timpul procedurii de oxigenoterapie, manevra care în cazul unor pacienți cu diferite afecțiuni poate fi extrem de dificila sau imposibilă.
Invenția prezintă o metodă de producere a paradoxului hiperoxic-hipoxic adaptata stării de sănătate a fiecărui utilizator, pe baza de date reale determinate de senzorii sistemului de respirație inteligent, producerea paradoxului hiperoxic-hipoxic amplificând efectele terapeutice.
Se da un exemplu de realizare a invenției în legătura cu desenele 1...18 care reprezintă:
Figura 1 reprezintă o vedere frontală-dreapta a unei camere de tratament, în care este prezentată incinta sferică de presiune 1, având practicată o decupare laterală pentru amplasarea ușii de acces care formează cadrul ușii pe marginea căruia este amplasată o garnitură de etanșare 2, ușa de acces fiind alcătuită dintr-o ramă metalică având atașată o garnitură de etanșare 3, în rama metalică fiind montată un panou curbat 4 realizat din policarbonat sau alt material transparent cunoscut, rama ușii de acces 4 fiind atașată la corpul incintei 1 prin intermediul unei balamale 29. Incinta 1 are prevăzute pe părțile lateral două sau mai multe uși laterale de ventilație 5, iar la bază incinta este amplasată pe un suport de susținere 6.
Figura 2 reprezintă o vedere axonometrica a camerei de tratament, având figurate duza 24 de conectare a camerei la sistemul de introducere a azotului pentru funcțiunea de cryosaună și duza 25 pentru conectarea la sistemul de aer cald pentru funcțiunea de saună.
Figura 3 reprezintă secțiunea orizontala a incintei sferice, în varianta montării în interior a două scaune 7, pentru doi utilizatori, fiind prezentat modul de dispunere a sistemului 22 de prindere cu șuruburi a garniturii de etanșare de corpul camerei;
Figura 4 reprezintă secțiunea verticală a camerei de tratament în care sunt reprezentate ușa laterală de ventilație 8, valva exhaustoare 9 amplasata pe ușa de ventilație 5, capacul superior 12 de deschidere superioară și evacuare gaze, senzorul 13 de control al presiunii aerului din interiorul camerei pe ușa de ventilație 8 fiind amplasată o supapă de siguranță 17, la partea inferioară a incintei sferice 1 fiind amplasate o presetupă 18 pentru intrarea aerului în camera de tratament, o presetupă 19 pentru intrare aerului cald și o presetupă 20 pentru conectarea la sistemul de respirație cu aer și oxigen.
Figura 5 reprezintă secțiunea mediană a incintei sferice așezate pe suportul 6, în interiorul incintei sferice fiind poziționat modul de amplasare al scaunului 7, valva 11 ce facilitează deschiderea capacului superior 12, valva 10 de deschidere a capacului superior, în interiorul camerei fiind amplasate ajutajul pentru intrare aer 14, ajutajul pentru intrare aer cald 15 și ajutajul pentru intrare oxigen 16 .
Figura 6 reprezintă secțiunea transversală a camerei în varianta cu un scaun, în interiorul incintei fiind amplasat sistemul 21 de control al distribuției de aer, camera de tratament fiind prevăzută cu un panou de comanda și control PLC având integrat un buton de urgență 23, camera având amplasate la partea inferioara duza 24 a sistemului de introducere a azotului pentru cryosaună, duza 25 pentru conexiune la sistemul de introducere a aerului cald uscat, duza 26 de conexiune la sistemul de condiționare iar în exteriorul camerei fiind * prevăzute un generator de furnizare a aerului cald 27 cunoscut, aerul putând fi uscat sau umed și un sistem de furnizare a azotului și a oxigenului 28, care se conectează la camere prin conducte și cabluri de comandă nefigurate în desen.
Figura 7 reprezintă camera de tratament având o formă cilindrică, pentru doi sau mai mulți utilizatori, cu aceleași elemente ca cele prezentate în Fig. 1, numărul de uși laterale de ventilație 5 și de capace superioare 12 fiind in concordanta cu numărul de posturi interioare pentru utilizatori.
Figura 8 reprezintă ușă de acces pivotantă pentru echiparea atât a camerelor sferice cât și a camerelor cilindrice, ușa de acces pivotantă 30 fiind montată într-o ramă metalică prevăzută cu garnitură de etanșare care se închide pe cadrul ușii pe care este amplasată o garnitură de etanșare 31, ușa fiind conectata prin intermediul unor pivoți de niște elemente culisante care aluneca pe barele de alunecare 32 și 33, îndepărtând sau apropiind ușa de cadrul ușii și producând închiderea sau deschiderea incintei;
Figura 9 reprezintă ușa de acces pivotantă 30 în poziția deschis;
Figura 10 reprezintă vederea frontală a ușii de acces pivotantă 30, cadrul ușii prevăzut cu garnitura de etanșare 31, corpul incintei 1 și bara de alunecare 33;
Figura 11 reprezintă o varianta de ușă de acces glisantă 34, pentru echiparea camerelor de tratament cilindrice, ușa alunecând de-a lungul unor bare de alunecare 35 montate pe peretele interior al camerei de tratament, poziționate în partea superioara și în partea inferioara a ușii, ușa glisând pe barele de alunecare 35 prin intermediul unor elemente culisante 36, poziționate în perechi de câte două la fiecare din cele patru colțuri ale ușii.
Figura 12 reprezintă detailul a doua perechi de elemente culisante 36 care alunecă pe bara de alunecare 35, fiecare element culisat 36 fiind cuplat prin intermediul clemelor mobile 37 la ușa de acces 34, pe ușa fiind fixate elementele de prindere 38, mișcarea de îndepărtare, unele de altele, ale elementelor culisante, conducând la apropierea ușii 34 de barele de alunecare 35, depresând garniturile de etanșare și depărtând ușa de cadrul în care este închisă, permițând alunecarea ușii în lateral, de-a lungul barelor de alunecare si deschizând incinta;
Figura 13 reprezintă vederea din exterior a unei perechi de elemente culisante 36, bara de alunecare 35, perechea de cleme mobile 37 și ușa de acces 34, pe ușa fiind fixate elementele de prindere 38, mișcarea de apropiere a elementelor culisante 36 conducând la depărtarea ușii 34 de barele de alunecare și presarea ușii pe garnitura de etanșare, închizând camera;
Figura 14 reprezintă vederea din interior a unei perechi de elemente culisante 36, bara de alunecare 35, perechea de cleme mobile 37 și ușa de acces 34, pe ușa fiind fixate elementele de prindere 38, mișcarea de apropiere a elementelor culisante 36 conducând la depărtarea ușii 34 de barele de alunecare și presarea ușii pe garnitura de etanșare, închizând camera;
Figura 15 reprezintă diagrama schematica a sistemului de respirație, inteligent alcătuit dintr-o camera de tratament cu funcțiune de cameră hiperbară 1, având montate o presetupa pentru conectarea la sistemul de alimentare cu aer și oxigen de respirat 20, o presetupa pentru conectarea la sistemul de alimentare cu aer al interiorului incintei 18, presetupa pentru evacuare 39, un senzor de măsurare a presiunii aerului din interiorul camerei
13, un senzor 40 de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon din atmosfera interioara a camerei, pe circuitul de evacuare în exterior fiind amplasat un senzor de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon din aerul expirat 41, blocul de valve de comanda 42, prevăzut cu valva pentru admisîe de oxigen 43, valva pentru admisie de aer 44, valva 45 de alimentare cu aer comprimat a blocului de valve, valva pentru evacuare 46, un regulator de presiune oxigen 47, un regulator presiune aer 48, un panou de comanda și control PLC 23, care poate fi conectat la un computer personal sau laptop 49 sau la sistem cloud internet 5oJutilizatorul fiind așezat în interiorul camerei de tratament și având o mască de respirație 51 conectata la circuitul de alimentare cu aer și oxigen, pe acest circuit fiind prevăzută o valva de comutare a alimentarii cu aer sau oxigen 52, masca de respirat cu două căi fiind conectată și la un circuit de evacuare a aerului expirat, pe acest circuit fiind prevăzută o valva de evacuare 53 și un dispozitiv de respirație vortex ciclon 54 de evacuare a aerului expirat în amestec cu aerului din interiorul incintei.
Figura 16 reprezintă un dispozitiv de respirație vortex ciclon, pentru respirația în camera hiperbară și evacuarea aerului expirat de utilizator, a fracției umede din aerul expirat amestecate cu aerul ambiental evacuat din incinta camerei hiperbare, dispozitivul fiind alcătuit din două conuri așezate unul în altul, dintre care un con exterior 55 de dimensiune mai mare, amplasat în poziție verticală, fixat cu vârful conului în jos, pe un suport cu tijă de reglare 56, conul exterior având practicat, în vârf, un orificiu la care este conectată o duză 57 de evacuare, calibrată, la proiectare, în funcție de dimensiunile constructive ale camerei, geometria interioară a duzei de evacuare putând fi variată prin intermediul unei piese interioare mobile, care, prin deplasare, modifică aria secțiunii transversale interioare a duzei, variind raportul de expansiune dat de raportul dintre aria secțiunii transversale a orificiului de ieșire si aria secțiunii transversale a orificiului de intrare, duza de evacuare fiind prevăzută cu un șurub de ajustare a debitului 58, duza de evacuare fiind prevăzută, la exterior, cu filet pentru conectare la sistemul de evacuare în exterior. La extremitatea superioară a conului exterior este prevăzut un deflector exterior de admisie evazat 59, iar în zona vârfului conului exterior este prevăzută o duză de reglaj a debitului de aer 60, pe interiorul conului exterior 55, fiind prevăzut un deflector interior de control debit pentru fracțiile de exhaustat 61, cu reglarea înălțimii B. Conul interior de reglaj 62, de dimensiune mai mică decât conul exterior, este poziționat în conul exterior, între pereții celor două conuri rămânând un spațiu variabil, conul interior fiind conectat la conducta de admisie a aerului expirat și fracțiilor umede 63 prin intermediul unui guler evazat cu rol de deflector secundar 64 practicat la îmbinarea între conduct 63 si conul interior 62. Conducta 63 de admisie a aerului expirat și a fracțiilor umede este prinsă de tija suportului 56 prin intermediul unui colier de fixare 65 conectat la un element culisant prevăzut cu șurub de blocare 66, care, prin deplasare în sus și în jos mărește sau micșorează distanta intre pereții celor două conuri. Conul interior are practicat, în partea inferioară, un orificiu de evacuare, prin care, aerul din conul interior trece în conul exterior împreună cu fracția umedă din aerul expirat, amestecul fiind evacuat prin duza de evacuare 57 spre sistemul de evacuare în exterior.
Figura 17 reprezintă diagrama parametrilor pentru inducerea paradoxului hiperoxic-hipoxic în metoda de tratament uzuală, fără determinarea concentrației de oxigen și dioxid de carbon în aerul expirat. Pe axa orizontala o-x sunt figurate alternanțele în administrarea de oxigen sau aer pentru inhalat, pe parcursul procedurii de tratament, iar pe axa verticala o-y este reprezentată durate fiecărei reprize, de inhalare oxigen 67, sau de respirare aer 68, rezultând diagrama procedurii 69, care, în acest caz are o evoluție lineară, constantă.
Figura 18 reprezintă diagrama parametrilor pentru inducerea paradoxului hiperoxic-hipoxic în metoda de tratament conform invenției, cu determinarea concentrației de oxigen și dioxid de carbon în aerul expirat. Pe axa orizontala o-x sunt figurate alternanțele în administrarea de oxigen și aer, iar pe axa verticala o-y este reprezentată durata fiecărei reprize în administrarea de oxigen 70, sau durata de respirare a aerului 71, rezultând o diagramă a procedurii 72, cu o evoluție descendentă. Scăderea duratei reprizelor în administrarea de oxigen, conform acestei metode, se traduce în reducerea timpului de administrare de oxigen, ceea ce conduce la o reducere de costuri și împiedică producerii fenomenului de saturație cu oxigen, fenomen distructiv la nivel celular. Stabilirea timpilor de inhalare oxigen alternat cu aer, se face în funcție de fiecare pacient în parte, după determinarea gradului de absorbție a oxigenului și cu timpi descrescători care furnizeze o evoluție descendenta a parametrilor de derulare a procedurii.
în o variantă constructivă, camera de tratament este alcătuită dintr-o incintă 1 în formă de sferă, rezistentă la presiune, amplasată pe un suport 6, incinta fiind prevăzută cu o ușă de acces rotundă 4 montată în o ramă metalică prevăzută cu o garnitură de etanșare 3, ușa fiind cuplată la corpul incintei prin intermediul unei balamale 29, pe cadrul ușii fiind amplasată o garnitură de etanșare 2. Ușa de acces este alcătuită dintr-un panou curbat 4 realizat dintrun material transparent, rezistent la presiune, care poate fi policarbonat, montat într-o ramă metalică cu ajutorul unor șuruburi. Incinta are două sau mai multe decupări laterale în care se montează niște uși laterale de ventilație 5 și 8, în partea superioară incinta având practicat o decupare în care este montat un capac superior 12. Pe ușa laterală de ventilație 8 este montată o supapă de siguranță 17 iar pe ușa de ventilație 5 este montată o valva exhaustoare 9 și o valva 11 ce facilitează deschiderea capacului superior. Pe capacul superior 12 de deschidere superioară și evacuarea de gaze este prevăzut un senzor de control al presiunii aerului din interiorul camerei 13 și o valvă 10 de deschidere a capacului superior. La partea inferioară a incintei sunt amplasate presetupe pentru conectarea la circuitul de injectare a oxigenului 18, la circuitul de intrare a aerului cald 19 și pentru conectarea la sistemul de alimentare cu oxigen 20 pentru sistemul de respirație în interiorul camerei. Incinta mai este prevăzută cu o duza de conectare la sistemul de introducere a azotului 24 si o duză 25 pentru conectarea la sistemul de aer cald. în interiorul incintei sunt prevăzute unul sau mai multe scaune 7. în interiorul incintei este instalat un sistem 21 de control al distribuției de aer. La partea inferioară a incintei sunt practicate orificii de intrare a aerului 14, de intrare a aerului cald 15 și orificiul 16 de intrare a oxigenului. Camera de tratament este prevăzută cu un panou de comanda și control PLC având integrat un buton de urgență 23. Incinta are prevăzute la partea inferioara o duza 24 a sistemului de introducere a azotului pentru cryosaună, o duza 25 pentru conexiune la sistemul de introducere a aerului cald uscat si o duza 26 de conexiune la sistemul de condiționare. Incinta este » >
conectată la un generator extern 27 de aer cald, și de vapori sau alți aerosoli, și la sistemul de furnizare azot și oxigen 28.
Camera de tratament este dotată cu un sistem de management integrat dotat cu panou de comandă și control PLC, care controlează parametrii de derulare al procedurilor, temperatura, presiunea, concentrația de oxigen, dioxid de carbon și optimizează setările procedurilor în funcție de timpii necesarii parcurgerii procedurilor aflate în derulare. Sistemul de management integrat al camerei de tratament efectuează identificarea utilizatorilor și verifică îndeplinirea condițiilor necesare efectuării procedurilor alese, putând accesa baze de date interne sau prin internet, în servere sau sistem cloud, din care extrage date despre utilizator, proceduri permise sau prescrise de medicul curant, antrenor sau supraveghetor. Sistemul permite și controlul de la distantă al parametrilor procedurilor, astfel încât, utilizatorul sa beneficieze chiar de asistenta medicului curant, sau a antrenorului personal care, poate fi în altă locație.
într-o altă variantă constructivă incinta este realizată în formă cilindrică dimensionată în funcție de numărul de utilizatori pentru care este realizată, fiind prevăzută cu ușa de acces 1, mai multe uși laterale de ventilație 5, și mai multe capace superioare 12, în număr egal cu cel al utilizatorilor pentru care este realizată.
într-o altă variantă constructivă, incinta este prevăzută cu o ușă de acces pivotantă 30 montată într-o ramă metalică având prevăzută o garnitură de etanșare, cadrul ușii fiind prevăzut cu o garnitură de etanșare 31 ușa fiind fixată cu niște pivoți de niște elemente culisante care se deplasează pe niște bare de alunecare 32 și 33, îndepărtând sau apropiind ușa de cadrul ușii și producând închiderea sau deschiderea incintei.
într-o altă variantă constructivă, incinta este prevăzută cu o ușă glisantă care se deplasează pe niște bare de alunecare montate pe interiorul incintei, deplasarea ușii fiind realizata prin intermediul unor elemente culisante 36 amplasate la fiecare colț al ușii, elementele culisante 36 fiind conectate la ușă prin intermediul unor cleme mobile 37, care se pot roti în jurul unor pivoți montați în elementele 38 de prindere pe ușă, apropierea sau depărtarea elementelor culisante 36 deplasând ușa în plan transversal, presând sau depresând ușa pe garniturile de închidere, închizând sau deschizând ușa.
Punerea în funcțiune a camerei se realizează prin introducerea datelor de identificare ale utilizatorului și alegerea, din panoul de comanda și control PLC, a procedurii ce urmează a fi efectuată. Sistemul de management integrat al camerei verifică îndeplinirea condițiilor de realizare a procedurii, accesând datele utilizatorului care pot include recomandările de tratament ale medicului curant, antrenori sau supraveghetori. în continuare, sistemul de management integrat al camerei setează parametrii optimi privind temperatura, presiunea, concentrațiile de gaze, oxigen și timpii de efectuare a procedurii, începând sesiunea de tratament și urmărind, în timp real, prin intermediul senzorilor, modificările sau evoluția procedurii și semnele vitale ale utilizatorului. Sistemul de management integrat al camerei modifică parametrii în funcție de procedură sau poate dispune întreruperea procedurile în situații predefinite și care pot prezenta risc pentru utilizator. La sfârșitul procedurii sistemul de management integrat al camerei comandă oprirea procedurii, revenirea treptata la condițiile ambientale de temperatura și presiune, iar după părăsirea incintei de către utilizator se procedează la igienizare automata a incintei prin alternarea în timpi predefiniți a unor temperaturi ridicate cu temperaturile scăzute ale agentului termic injectat în incintă.
în funcțiunea de saună, punerea în funcțiune se realizează prin deschiderea ușilor laterale de ventilație, pentru egalizarea presiunii interne cu presiunea ambientală, evacuarea surplusului de aer cald sau abur și pentru asigurarea aerul necesar respirației. Sistemul de management integrat al camerei derulează procedurile în mod automat, deschizând sau închizând valvele de acces al aerului cald, aburului, aerosoli, arome sau uleiuri esențiale, în funcție de procedura aleasă, pornește și oprește generatorul de aer cald, abur și alimentarea cu oxigen, la sfârșitul procedurii fiind efectuată sesiunea de revenire la temperatura ambientală, iar după părăsirea incintei de către utilizator, sistemul poate derula procedura de igienizare.
în funcțiunea de cryosauna, punere în funcțiune se realizează prin închiderea ușilor laterale de ventilație și deschiderea capacului superior, utilizatorul scoțând capul prin deschizătura formată după scoaterea capacului superior, după care sistemul de management integrat al camerei comanda introducerea azotului la temperaturi care scad progresiv, utilizatorul rămânând cu capul în afara incintei pentru a nu inspira azotul criogenie. După efectuarea procedurii sistemul de management integrat al camerei comandă revenirea progresiva la temperatura ambientala, utilizatorul părăsind incinta.
în cazul efectuării de proceduri alternative, sistemul de management integrat al camerei supraveghează parametrii de suportabilitate, atât pentru incinta cat și pentru utilizator, pentru a păstra utilizatorul și camera de tratament în condiții de siguranță.
Orice procedura derulata poate fi oprită de utilizator prin intermediul unui buton de siguranță, caz în care sistemul de management integrat al camerei derulează procedurile de revenire la parametrii ambientali, în condiții de siguranță.
în varianta cu utilizatori multipli, pregătirea camerei de tratament presupune pregătirea atâtor posturi de lucru câți utilizatori intra în camera de tratament, ducând la deschiderea ușilor laterale și a capacelor superioare, după necesar.
Sistemul de respirație inteligent pentru camerele hiperbare este alcătuit din o camera de tratament cu funcțiune de cameră hiperbară 1 de formă sferică sau cilindrică, pentru unul sau mai mulți utilizatori, prevăzută la exterior cu presetupe pentru a fi conectată la sistemul de alimentare cu aer și oxigen de respirat 20, presetupa pentru conectarea la sistemul de alimentare cu aer al interiorului incintei 18, presetupa pentru evacuare 39. Sistemul este prevăzut cu un senzor de măsurare a presiunii aerului din interiorul camerei 13, un senzor 40 de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon din atmosfera interioara a camerei. Invenția prevede un sistem independent pentru evacuarea aerului expirat, astfel încât, aerul expirat nu se elimine în interiorul incintei. Sistemul de respirat este compus din conducte rigide sau flexibile, care leagă masca utilizatorului de niște dispozitive, duze și clapete de deschidere și de sistemul de evacuare, a aerului expirat, în exteriorul camerei hiperbare. în același timp, sistemul de respirat permite și evacuarea aerului din interiorul incintei, atunci când concentrațiile de gaze ating anumite valori, injectând aer în incinta și forțând evacuarea aerului viciat din incintă prin sistemul de evacuare. în circuitul de evacuare este amplasat un senzor de măsurare a concentrațiilor de oxigen și dioxid de carbon din aerul expirat 41, sistemul mai fiind prevăzut cu un bloc de valve de comanda 42, valva pentru admisie de oxigen 43, valva pentru admisie de aer 44, valva 45 de alimentare cu aer comprimat a blocului de valve 42, valva pentru evacuare 46, un regulator de presiune oxigen 47, un regulator presiune aer 48, un panou de comanda și control PLC 23, care poate fi conectat la un computer personal sau laptop 49 sau la sistem cloud accesibil prin internet 50. Utilizatorul este așezat în A interiorul camerei hiperbare și are o mască de respirație 51 conectata la circuitul de alimentare cu aer și oxigen, pe acest circuit fiind prevăzută o valva de comutare a alimentarii cu aer sau oxigen 52, masca de respirat având două căi și fiind conectata la un circuit de evacuare a aerului expirat, pe acest circuit fiind prevăzută o valva de evacuare 53 și un dispozitiv de evacuare vortex ciclon 54 care realizează amestecul aerului expirat cu aerul ambiental evacuat din interiorul incintei și asigură eliminarea amestecul în sistemul de evacuare în exterior, în condiții de siguranță. Sistemul de respirație măsoară cantitatea de oxigen între valorile de 21% și 100%, în aerul expirat, determinând nivelul de oxigen absorbit și stabilind dacă pacientul este în fraza de absorbție de oxigen sau se apropie de saturație. Sistemul comanda inversarea alimentarii cu oxigen trecând pacientul pe alimentarea cu aer, înainte de a se instala saturația de oxigen. Sistemul controlează eliminarea fracțiilor umede expirate din plămâni, respectiv vapori de apa și alte substanțe volatile. Prin măsurarea oxigenului expirat sistemul determină, în mod obiectiv, momentul la care trebuie făcută inversarea aerului cu oxigenul inspirat, moment ce diferă de la o persoană la alta, din cauza volumului de oxigen inspirat diferit, a volumului de aer inspirat diferit și metabolismului diferit. Când rata de absorbție scade spre o valoare predefinita, sistemul comanda inversarea alimentarii măștii de respirat, trecând de la oxigen la aer, astfel încât, utilizatorul nu ajunge în faza de saturație în care nu se mai asimilează oxigen.
Dispozitivul de respirație vortex ciclon, pentru respirație în camera hiperbară și evacuarea aerului este alcătuit din două conuri amplasate unul în interiorul celuilalt, dintre care, un con exterior 55 de dimensiune mai mare, amplasat în poziție verticală, fixat cu vârful conului în jos, pe un suport cu tijă de reglare 56, conul exterior având practicat, în vârf, un orificiu la care este conectată o duză 57 de evacuare, calibrată în faza de proiectare în funcție de dimensiunile constructive ale camerei, geometria interioară a duzei de evacuare putând fi variată prin intermediul unei piese interioare mobile, care, prin deplasare, modifică aria secțiunii transversale interioare a duzei, variind raportul de expansiune dat de raportul dintre aria secțiunii transversale a orificiului de ieșire și aria secțiunii transversale a orificiului de intrare, duza de evacuare fiind prevăzută cu un șurub de ajustare a debitului 58. Duza de evacuare are prevăzută la exterior un filet pentru conectarea la sistemul de evacuare în exterior. La extremitatea superioară, a conului exterior este prevăzut un deflector exterior de admisie evazat 59, iar în zona vârfului conului exterior este prevăzută o duză de reglaj a debitului de aer 60, pe interiorul conului exterior 55, fiind prevăzut un deflector interior de control debit pentru fracțiile de exhaustat 61, cu reglarea înălțimii B. Conul interior de reglaj 62, de dimensiune mai mică decât conul exterior, este poziționat în conul exterior, între pereții celor două conuri rămânând un spațiu variabil, conul interior fiind conectat la conducta de admisie a aerului expirat și fracțiilor umede 63 prin intermediul unui guler evazat cu rol de deflector secundar 64 practicat pe capătul inferior al conductei 63. Conducta 63 de admisie a aerului expirat și fracțiilor umede este prinsă de tija suportului 56 prin intermediul unui colier de fixare 65 conectat la un element culisant prevăzut cu șurub de blocare 66, care, prin deplasare în sus și în jos mărește sau micșorează distanta intre pereții celor două conuri. Conul interior are practicat, în partea inferioară, un orificiu de evacuare prin care aerul din conul interior trece în conul exterior împreună cu fracția umedă din aerul expirat, amestecul fiind evacuat prin duza de evacuare 57 spre sistemul de evacuare în exterior.
Funcționarea dispozitivului vortex ciclon presupune două fluxuri de aer în admisie, respectiv un flux de aer care provine din circuitul de expirație al măștii de respirat și un flux provenit din aerul ambiental din interiorul camerei hiperbare. în dispozitivul vortex ciclon aerul, particulele de apă, oxigen și dioxidul de carbon se comportă ca și un gaz încărcat cu particule. Particulele sunt supuse unor forțe care le deplasează spre peretele conului și curg către orificiul de trecere în conul exterior, de unde sunt antrenate prin duza de evacuare în sistemul de evacuare în exterior. Fluxul de aer se formează sub presiunea camerei hiperbare, aerul din incinta intrând în difuzorul deschis al conului exterior, trecând printre pereții celor doua conuri și amestecându-se cu fluxul aerului expirat, amestecul fiind făcut în punctul de descărcare dintre vârfurile celor doua conuri. După amestecare fluxul de aer rezultat este eliminat prin duza de evacuare în sistemul de evacuare în exterior. Fluxul de aer ambiental, din incinta, este comprimat între conul exterior și conul interior, crescând presiunea și viteza de deplasare, astfel încât, produce o depresiune în conul interior, aspirând fluxul de aer adus prin conductă de la masca de respirat. Această dinamica a fluidelor facilitează fracțiunile ușoare ale particulelor din aerul expirat să se deplaseze în jos fără a afecta valva de inspirație și expirație, evacuarea fiind făcută sub presiunea din camera hiperbară. Suportul de susținere cu tijă permite reglajul distanței dintre conul exterior si conul interior, mărind sau micșorând cantitatea de aer în fluxul de aer ambiental, fapt ce duce și la modificarea corespunzătoare a depresiunii create în punctul de descărcare, mărind sau micșorând aspirația în conducta de evacuare a aerului expirat. Se apreciază că eficienta dispozitivului depinde de raportul de divergență între deflectorul conului exterior și deflectorul secundar interior al conului interior. Când debitul fluxului de aer ambiental din incinta în dispozitiv este redus, depresiunea generată în conul interior va fi mica, iar când debitul fluxului de aer ambiental din interiorul camerei este mare, depresiunea produsă în conul interior va fi mare, astfel încât, valorile presiunilor celor doua fluxuri sunt în mod continuu, apropiate ca valori. Dispozitivul este prevăzut cu o duză de evacuare, conectata în vârful conului exterior, duza având geometria interioară variabilă, oferind posibilitatea modificării ariei secțiunii transversale interioare, pentru a varia raportul de expansiune al duzei, ca raport dintre suprafața secțiunii transversale a orificiului de ieșire din duză și aria secțiunii transversale a orificiului de intrare în duză.
Metoda de tratament și inducere a paradoxului hiperoxic-hipoxic cu determinarea concentrației de oxigen și dioxid de carbon în aerul expirat, conform invenției, presupune administrarea de oxigen în alternanță cu aer, la momente determinate prin măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon în aerul expirat. Determinarea nivelului de absorbție a oxigenului de către organism se face prin intermediul unor senzori de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon în aerul expirat, în sistemul de evacuare a aerului expirat La momentul la care organismul utilizatorului se apropie de momentul de saturație, scade asimilarea de oxigen, sistemul determinând o concentrație mai mare de oxigen în aerul expirat. Când asimilarea de oxigen scade sub anumite valori, prestabilite, se inversează alimentarea utilizatorului trecând de pe oxigen pe aer, fapt ce conduce la evitarea fenomenului de saturație cu oxigen. Determinarea acestui moment este specifică fiecărui pacient, gradul de asimilare a oxigenului diferind în funcție de vârsta, starea de sănătate, masa corporala sau volumul pulmonar al pacientului. în cazul camerei de tratament cu utilizatori multipli, metoda este adaptată fiecărui utilizator, astfel încât, efectul terapeutic este amplificat si starea de sănătate a unui pacient nu poate influența metoda de tratament a altui pacient. Procedura se derulează în mod automat, fără a mai fi necesară îndepărtarea măștii de respirat de pe față, fapt benefic in cazul pacienților cu afecțiuni neoromotorii. Alternarea oxigen cu aer, la limite superioare sau inferioare de saturație, provoacă fenomenul cunoscut de paradox de hiperoxie hipoxie, cu modificări metabolice benefice, procese regenerative și de angiogeneză, stimularea proliferării, migrării și diferențierii celulelor stern, refăcând structura organelor sau țesuturilor biologice afectate.

Claims (14)

  1. Revendicări
    1. Camera de wellness și tratament, caracterizată prin aceea că, are funcțiuni multiple de cameră hiperbară, sauna sau cryosaună, fiind alcătuită dintr-o incinta (1) de formă sferică sau altă formă care oferă rezistență la presiune, având o decupare pentru ușa de acces, pe marginea decupării fiind prevăzută o garnitură de etanșare (2), montată prin intermediul unui sistem de șuruburi (22), ușa de acces fiind alcătuită dintr-o ramă metalică prevăzută cu o garnitură de etanșare (3) în care este montat un panou transparent (4), rama metalica fiind cuplată la corpul incintei prin intermediul unei balamale (29), etanșarea ușii de acces fiind efectuată prin intermediul garniturilor (2) și (3), în interiorul incintei fiind amplasat un sistem (21) de control al distribuției de aer, incinta fiind prevăzut cu două uși laterale de ventilație (5) și (8), incinta având prevăzut un capac superior (12) pentru deschiderea superioară și evacuarea de gaze, pe capacul superior (12) fiind amplasat și un senzor (13) de control al presiunii aerului din interiorul camerei și o valvă (10) pentru deschiderea capacului, pe ușa laterală de ventilație (8) fiind montată o supapă de siguranță (17) iar pe ușa laterală de ventilație (5) fiind montate o valvă exhaustoare (9) și o valvă (11) ce facilitează deschiderea capacului superior (12), incinta sferică fiind așezată pe un suport (6), la partea inferioară a incintei fiind prevăzute orificii de intrare a aerului (14), de intrare a aerului cald (15), orificiul de intrare a oxigenului (16), o presetupă (18) pentru conectarea la circuitul de injectare a oxigenului, o presetupă (19) de conectare la circuitul de introducere a aerului cald și o presetupă (20) pentru conectarea la sistemul de alimentare cu oxigen pentru respirație,\o duză (24) de conectare la sistemul de introducere a azotului și o duză (25) pentru conectarea la sistemul de aer cald și o duza (26) de conectare la sistemul de condiționare, în interiorul incintei fiind montat niște scaune (7) cu dispozitiv de reglare a unghiului, camera de tratament fiind prevăzută cu panou de comanda și control PLC, prevăzut cu buton de urgență (23), camera fiind conectată la un sistem extern (27) de generare aer cald, umed și uscat, camera funcționând ca saună cu aromaterapie, fumigație sau aerosoli.
  2. 2. Camera de wellness si tratament conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că are formă cilindrică, fiind realizata pentru a putea fi utilizată de doi sau mai mulți utilizatori, având prevăzute un număr de capace superioare (12) și perechi de uși laterale de ventilație (5) și (8) în număr egal cu numărul de utilizatori pentru care este realizată;
  3. 3. Camera de wellness si tratament conform oricăreia dintre J revendicările 1 sau 2, caracterizată prin aceea că este dotată cu ușă de acces pivotantă (30) montată într-o ramă metalică având prevăzută o garnitură de etanșare, cadrul ușii fiind prevăzut cu o garnitură de etanșare (31) ușa fiind fixată cu niște pivoți de niște elemente culisante care se deplasează pe niște bare de alunecare (32) și (33), îndepărtând sau apropiind ușa de cadrul ușii și producând închiderea sau deschiderea incintei.
  4. 4. Camera de tratament conform oricăreia dintre revendicările 1 sau 2 caracterizată prin aceea că este dotată cu o ușă de acces glisantă care se deplasează pe niște bare de alunecare montate pe interiorul incintei, deplasarea ușii fiind realizata prin intermediul unor elemente culisante (36) amplasate la fiecare colț al ușii, elementele culisante (36) fiind conectate la ușă prin intermediul unor cleme mobile (37), care se pot roti în jurul unor pivoți montați în elementele (38) de prindere pe ușă, apropierea sau depărtarea elementelor culisante deplasând ușa în plan transversal, presând sau depresând ușa pe garniturile de închidere, închizând sau deschizând ușa.
  5. 5. Camera de tratament conform oricăreia dintre revendicările 1 ...4, caracterizată prin aceea că este folosită doar ca și camera hiperbară destinată oxigenoterapiei;
  6. 6. Camera de tratament conform oricăreia dintre revendicările 1...4, caracterizată prin aceea că este folosită doar ca și saună;
  7. 7. Camera de tratament conform oricăreia dintre revendicările 1 ...4, caracterizată prin aceea că este folosită doar ca și cryosaună;
  8. 8. Camera de wellness și tratament, conform oricăreia dintre revendicările 1...7, caracterizată prin aceea că, este dotată cu un sistem de management integrat al camerei programabil printr-un panou de comanda și control PLC, care stochează datele de identificare ale utilizatorilor, verifică și comandă parametrii de derulare ai procedurilor, urmărește evoluția procedurilor și semnalele vitale ale utilizatorilor, derulează procedurile de revenire a utilizatorului la temperatura și presiunea ambientală, întrerupe procedurile în situații potențial periculoase și efectuează procedurile de curățare automată. I
  9. 9. Camera de tratament conform oricăreia dintre revendicările 1...8, caracterizată prin aceea că este prevăzută cu sistem inteligent de curățare automată după fiecare ciclu de utilizare.
  10. 10. Sistem de respirație inteligent pentru camera de tratament cu funcțiune de cameră hiperbară, caracterizată prin aceea că, este alcătuit dintr-o cameră hiperbară (1) având prevăzute presetupe pentru conectare la sistemul de alimentare cu aer și oxigen de respirat (20), presetupă pentru conectarea la sistemul de alimentare cu aer al interiorului incintei (18), presetupă pentru evacuare (39), senzor de măsurare a presiunii aerului în interiorul camerei hiperbare (13^senzor de măsurare a concentrației de oxigen din atmosfera interioara a camerei (40), sistem de conducte, clapete, valve și duze de conectare a evacuări măștii de respirat la sistemul de eliminare în exterior, fără eliminarea aerului expirat în interiorul camerei hiperbare, sistem de evacuare a aerului ambiental din interiorul camerei, senzor de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon din aerul expirat (41), bloc de valve de comanda (42), prevăzut cu valva admisie oxigen (43), valva admisie aer (44), valva alimentare bloc de valve cu aer comprimat (45), valva evacuare (46), regulator de presiune oxigen (47), regulator presiune aer (48), panou de comanda și control PLC (23) cu posibilitate de conectare la un computer personal sau laptop (49) sau la un sistem cloud accesibil prin internet (50), mască de respirație (51) conectata la circuitul de alimentare cu aer și oxigen pe care este prevăzută o valva de comutare a alimentarii cu aer sau oxigen (52), masca de respirat fiind conectata și la un circuit de evacuare a aerului expirat, prevăzut cu o valva de evacuare (53) și un dispozitiv de evacuare și mixare a aerului expirat cu aerul ambiental din camera hiperbară.
  11. 11. Sistem de respirație inteligent conform revendicării 10, caracterizată prin aceea că este prevăzut cu un dispozitiv de respirație vortex ciclon, pentru respirația în camera hiperbară și evacuarea aerului expirat de utilizator, a fracției umede din aerul expirat amestecate cu aerul evacuat din incinta camerei hiperbare, alcătuit din doua conuri așezate unul în altul, dintre care, un con exterior (55) de dimensiune mai mare, amplasat în poziție verticală, fixat cu vârful conului în jos, pe un suport cu tijă de reglare (56), conul exterior având practicat, în vârf, un orificiu la care este conectată o duză (57) de evacuare, calibrată în faza de proiectare în funcție de dimensiunile constructive ale camerei, geometria interioară a duzei de evacuare putând fi variată prin intermediul unei piese interioare mobile, care, prin deplasare, modifică aria secțiunii transversale interioare a duzei, variind raportul de expansiune dat de raportul dintre aria secțiunii transversale a orificiului de ieșire si aria secțiunii transversale a orificiului de intrare, duza de evacuare fiind prevăzută cu un șurub de ajustare a debitului (58), duza de evacuare fiind conectată la sistemul de evacuare în exterior, extremitatea superioară a conului exterior fiind prevăzută cu un deflector exterior de admisie evazat (59), în zona vârfului conului exterior fiind prevăzută o duză de reglaj a debitului de aer (60), pe interiorul conului exterior fiind prevăzut un deflector interior de control debit pentru fracțiile de exhaustat (61), conul interior (62), de dimensiune mai mică decât conul exterior, fiind amplasat în conul exterior, între pereții celor două conuri rămânând un spațiu variabil, conul interior fiind conectat la conducta de admisie a aerului expirat și fracțiilor umede (63) prin intermediul unui guler evazat cu rol de deflector secundar (64) practicat pe capătul inferior al conductei (63), conducta de admisie a aerului expirat și fracțiilor umede (63) fiind montată pe tija suportului (56) prin intermediul unui colier de fixare (65) conectat la un element culisant prevăzut cu șurub de blocare (66), care, prin deplasare în sus și în jos mărește sau micșorează distanta intre pereții celor două conuri, conul interior având practicat, în partea inferioară, un orificiu de evacuare prin care aerul din conul interior trece în conul exterior împreună cu fracția umedă din aerul expirat, amestecul fiind evacuat prin duza de evacuare 57 spre sistemul de evacuare în exterior.
  12. 12. Camera de tratament conform oricăreia dintre revendicările 1... 11, caracterizată prin aceea că elementele constructive sunt modulare putând fi configurate în diferite moduri, dispozitivele furnizoare de aer rece și oxigen (28), aer și abur (27) sunt situate în exteriorul camerei, atașate prin cuplare la valve, supape, clapete și senzori prevăzuți, fiecare element atașat fiind integrat în configurație și comandat în mod centralizat de către sistemul de management integrat al camerei, programabil printr-un panou de comanda și control PLC.
  13. 13. Metoda de tratament și inducere a paradoxului hiperoxic-hipoxic caracterizată prin aceea că, alternează administrarea de oxigen cu aer la momente determinate prin intermediul unor senzori de măsurare a concentrației de oxigen și dioxid de carbon din aerul expirat, schimbarea fiind făcută la momentul scăderii asimilării de oxigen sub anumite valori determinate în funcție de utilizator, evitând apariția fenomenului de saturație cu oxigen și conducând la producerea paradoxului de hiperoxie hipoxie;
  14. 14. Metoda de tratament și inducere a paradoxului hiperoxic-hipoxic conform revendicării 13 caracterizată prin aceea că este derulată în mod automat, optimizarea de timp aer /oxigen este controlata de un sistem computerizat PLC, fără a mai fi necesara îndepărtarea măștii de respirat de pe față, de către utilizator.
ROA202200435A 2022-07-22 2022-07-22 Cameră de wellness şi tratament, sistem şi dispozitiv de respiraţie şi metodă de tratament RO137874A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202200435A RO137874A2 (ro) 2022-07-22 2022-07-22 Cameră de wellness şi tratament, sistem şi dispozitiv de respiraţie şi metodă de tratament

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202200435A RO137874A2 (ro) 2022-07-22 2022-07-22 Cameră de wellness şi tratament, sistem şi dispozitiv de respiraţie şi metodă de tratament

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO137874A2 true RO137874A2 (ro) 2024-01-30

Family

ID=89661890

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA202200435A RO137874A2 (ro) 2022-07-22 2022-07-22 Cameră de wellness şi tratament, sistem şi dispozitiv de respiraţie şi metodă de tratament

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO137874A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2866433C (en) Cryogenic device
CN109668229B (zh) 用于休息及睡眠的微环境系统及运行方法
US11311693B2 (en) Apparatus and method to provide breathing support
CN203017369U (zh) 全身艾灸熏蒸治疗床
US7575549B2 (en) Apparatus and method for increasing, monitoring, measuring, and controlling perspiratory water and solid loss at reduced ambient pressure
CN109125058B (zh) 带有超声波装置和烟气环保净化装置的智能仿生艾灸机
US20120220817A1 (en) Full neonatal critical care equipment
CN109668230B (zh) 供休息及睡眠的微环境系统
US11123514B2 (en) Apparatus and method to provide breathing support
CN106693136B (zh) 多功能麻醉呼吸机
WO2015004229A1 (en) Gas flow reversing element with bypass and method for controlling expiration of a patient
CN105147489B (zh) 多功能麻醉床
CN107320822A (zh) 一种医疗护理用制氧机
CN203663088U (zh) 全方位艾灸床
RO137874A2 (ro) Cameră de wellness şi tratament, sistem şi dispozitiv de respiraţie şi metodă de tratament
US20230301860A1 (en) Hyperbaric oxygen chamber manufactured utilitizing additive manufacturing
CN209270566U (zh) 一种双流量双雾化空氧混合器
RU130836U1 (ru) Криотерапевтическое устройство
US20230338217A1 (en) Hyperbaric oxygen chamber manufactured utilitizing additive manufacturing
CN207627605U (zh) 一种艾灸器
Longoni et al. Adapting the hyperbaric chamber to the health care environment: history and future trends
CN209437836U (zh) 医疗用呼吸供氧消毒装置
CN204619099U (zh) 高原吸氧面罩
CN211935082U (zh) 一种临床内科用呼吸装置
RU209490U1 (ru) Универсальный ингаляционный аппарат для проведения терапии инертными газами с функцией подогрева газовой смеси