RO135292A0 - Structură metalică modulară pentru construcţii uşoare - Google Patents

Structură metalică modulară pentru construcţii uşoare Download PDF

Info

Publication number
RO135292A0
RO135292A0 RO202100399A RO202100399A RO135292A0 RO 135292 A0 RO135292 A0 RO 135292A0 RO 202100399 A RO202100399 A RO 202100399A RO 202100399 A RO202100399 A RO 202100399A RO 135292 A0 RO135292 A0 RO 135292A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
beams
elements
constructions
connectors
pillars
Prior art date
Application number
RO202100399A
Other languages
English (en)
Other versions
RO135292B1 (ro
Inventor
Cristian Cristea
Original Assignee
Cristian Cristea
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cristian Cristea filed Critical Cristian Cristea
Priority to ROA202100399A priority Critical patent/RO135292B1/ro
Publication of RO135292A0 publication Critical patent/RO135292A0/ro
Publication of RO135292B1 publication Critical patent/RO135292B1/ro

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/02Structures consisting primarily of load-supporting, block-shaped, or slab-shaped elements
    • E04B1/08Structures consisting primarily of load-supporting, block-shaped, or slab-shaped elements the elements consisting of metal

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o structură modulară pentru construcţii uşoare, versatilă care poate fi montată fără unelte profesionale şi fără forţă de muncă cu calificare specială, destinată a fi utilizată fie pentru acoperire, fie pentru adăpostire, cum ar fi construcţii rezidenţiale de genul carport, foişor, padoc pentru animale de casă, anexă gospodărească, adăpost pentru utilaje şi accesorii agricole sau pentru construcţii profesionale, cum ar fi anexe industriale pentru depozitare ambalaje, deşeuri, echipamente. Structura metalică, conform invenţiei, este formată din mai multe module (m) identice, fiecare modul (m) fiind format din patru ochiuri (o) identice de arii egale, dispuse în planuri diferite, fiecare ochi (o) fiind compus din două elemente (a) de cadru din ţevi metalice pătrate în plan vertical şi înclinat, stâlpi şi grinzi şi două elemente (b) de cadru în plan orizontal, grinzi şi două elemente de legătură din platbandă, respectiv un conector (r) rândunică în profil transversal şi un alt conector (t) în profil longitudinal, care realizează legătura dintre stâlpi şi grindă, respectiv dintre grinda transversală şi grinda longitudinală, fixarea conectorilor (r şi t) de elementele (a şi b) de cadru realizându-se cu nişte şuruburi identice M 10, structura metalică fixându-se de fundaţie sau de stratul suport cum ar fi radier beton armat, dale betonate sub stâlpi, sau grinzi tratate din lemn, dispuse transversal, cu ajutorul unor conectori (l).

Description

Invenția se referă la o structură metalică modulară, ușoară, versatilă, care poate fi montată fără unelte profesionale și fără forță de muncă cu calificare specială, alcătuită din cadre metalice demontabile, destinată a fi utilizată fie pentru acoperire, fie pentru adăpostire, cum ar fi construcții rezidențiale de genul carport, foișor, padoc pentru animale de casă, anexă gospodărească, adăpost pentru utilaje și accesorii agricole sau pentru construcții profesionale, cum ar fi anexe industriale pentru depozitare ambalaje, deșeuri, echipamente etc.
Domeniul construcțiilor modulare este momentan dominat de structuri metalice tip container, realizate după standarde de transport maritim - rutier de mare tonaj, standard ce este folosit și pentru realizarea de construcții tip container pentru diverse domenii, cel mai cunoscut fiind cel al barăcilor pentru organizare de șantier. Plecând de la reperul de bază cel mai uzitat, cum este baraca pentru organizare de șantier, au fost dezvoltate numeroase soluții: locuință temporară, birou, showroom, depozitare și, prin folosirea alăturată a acestor module, au fost realizate structuri mai mari, unele chiar supra etajate.
Alte soluții cunoscute presupun micșorarea standardului de bază, rezultând structuri mai mici, din care au fost realizate cabine de pază.
Alte soluții cunoscute presupun lungirea standardului de bază, rezultând containere mai mari în lungime.
Se cunosc și soluții din zona corturilor de mari dimensiuni, dedicate adăpostirii unor evenimente sau în scopuri industrial, pentru adăpostirea de mărfuri. De cele mai multe ori, acestea sunt construite dintr-o structură metalică, peste care se aplică o prelată rezistentă, confecționată dintr-o țesătură impregnată cu PVC, astfel încât să se formeze un spațiu de dimensiuni mari, în care se pot depozita diferite obiecte, se pot crea showroom-uri sau se poate lucra.
Se mai cunosc pavilioane de gradină prefabricate, pentru uz rezidențial, extrem de ușoare, acoperite cu pânză sau prelată, folosite cu precădere pentru a umbri o anumită zonă.
O altă gamă larga cunoscută este cea a soluțiilor de solarii sau sere în arc de cerc, pe structură din țeava rotundă metalică.
CRISTEA Cristian
RO 135292 AO
Dezavantajele majore ale soluțiilor cunoscute sunt următoarele:
• Cel mai cunoscut dezavantaj al contrucțiilor pe structură metalică tip container este dimensiunea mare, manipularea greoaie (încărcare-descărcare), fiind necesară întotdeauna o macara de mare tonaj, unde transportul acestora se face pe platforme rutiere profesionale din genul camioanelor lungi. Efortul de relocare necesiăa costuri mari.
• Corturile industriale nu suportă materiale pentru închidere și acoperire durabile, cum ar fi tablă cutată (zincată sau vopsită), tablă ondulată (zincată sau vopsită), șindrilă bituminoasă pe suport de astereală (OSB sau scândură) sau șindrilă din lemn pe suport de astereală, fiind dedicate exclusiv pentru învelitori tip pânză-prelată. Aceste structuri sunt montate de un grup de persoane ce necesita pregătire în prealabil iar, de cele mai multe ori, elementele componente sunt de dimensiuni mari, fiind necesară manipularea din partea unui grup de oameni simultan sau cu ajutorul utilajelor (macara, motostivuitor).
• Pavilioanele de gradină au marele dezavantaj ca sunt prea ușoare, vulnerabile fenomenelor meteo, în special la vânt și zăpadă și, de multe ori, ansamblele și subansamblele de montaj sunt de slabă calitate, firave, rezultând o durată de viață redusă, de câțiva ani, până când degradarea devine vizibilă.
• Solariile sau serele în arc de cerc din țeavă rotundă sunt compuse din elemente de lungime mare, greu de manipulat de către o singură persoană, iar forma rotundă limitează utilizarea, fiind dedicate pentru acoperirea cu folie transparentă, pânze sau prelate.
• De cele mai multe ori, construcțiile au un număr mare de elemente componente, de forme diferite, care necesită un timp îndelungat de confecționare și de montaj, precum și pentru reparații și întreținere.
• La containere, elementele componete sunt îmbinate și prin sudură, ceea ce necesită personal speciliazat, echipamente și materiale speciale și care sunt îmbinări nedemontabile, deci nu mai pot fi demontate.
Problema tehnică pe care își propune să o resolve structura metalică modulară pentru construcții ușoare, conform invenției, este de a realize o structură modulară versatilă, stabilă, demontabilă, controlabilă ca și număr de module componente, cu același tip de elemente component identice, care să nu necesite suduri și să poată fi montată/ demontată uscat de o singură persoană, cu un minim de unelte.
CRISTEA Cristian
RO 135292 AO
Structura metalică modulară pentru construcții ușoare rezolvă problema tehnică prin faptul că este formată din module repetabile alcătuite, la rândul lor, din câte două elemente de cadru și două elemente de legătură, care se fixează prin șuruburi identice.
Elementele de cadru sunt țevi pătrate de un anumit tip în plan vertical și înclinat, stâlpi și grinzi și țevi pătrate de un alt tip în plan orizontal și grinzi.
Elementele de legătură sunt un conector de tip rândunică în profil transversal și un conector în profil longitudinal între stâlpi și grindă, respectiv grinda transversală și grinda longitudinală.
Structura metalică modulară pentru construcții ușoare, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
structura metalica este modulară, fiind formată dintr-un număr dorit de module, care se repetă și în compunerea cărora intră aceleași tipuri de elemente.
elementele componente sunt identice ca și formă și sunt în număr redus;
- nu necesită suduri, îmbinările fiind realizate cu șuruburi, adică îmbinări demontabile, ceea ce reduce timpul de intervenție și permite reconfigurarea structurii în caz de nevoie;
- în timpul montajului, utilizatorul nu are dificultăți de orientare și de găsire a poziției potrivite, datorită simetriei fiecărui element constructiv (perechea stâlp-grindă transversală, grindă longitudinală, conectorul rândunică sau conectorul t).
fixarea tuturor materialelor de învelire realizându-se cu șuruburi, montajul este uscat și se realizează cu unelte obișnuite.
structura este portabilă după dezasamblare și poate fi reasamblată în altă locație.
Se prezintă, în continuare, un exemplu de realizare practică a invenției, în legătură cu figurile
1,2,3 și 4, care reprezintă:
- Fig.l: structură metalică cu 3 module și 12 ochiuri
- Fig.2: structură metalică cu 3 module și 12 ochiuri, cu poziționare modul m și ochi o Fig.3: detaliu element de legătură r, elemente de cadru a și b
- Fig.4: detaliu elemente de cadru a și b și elemente de legătură conectori r și t
Structura metalică modulară pentru construcții ușoare, conform invenției, este formată din mai multe module m identice, fiecare modul m fiind format din patru ochiuri identice o de arii egale, dispuse în planuri diferite, spre deosebire de structurile uzuale. In Figura nr%-~sunt prezentate 3 module m si 12 ochiuri o. / Ț.
CRISTEA Cristian
Structura metalică poate fi formată din n module care se repetă și în compunerea cărora intră aceleași tipuri de elemente.
Structura metalică se fixează de fundație sau de stratul suport (ex: radier beton armat, dale betonate sub stâlpi, sau grinzi tratate din lemn, dispuse transversal) cu ajutorul unor conectori 1.
Fiecare ochi o este compus din 4 tipuri de elemente care se pot repeta, fiind posibilă atingerea oricărei arii de acoperire, singura variabilă fiind lungimea dorită, și anume: două elemente a și două elemente b, mai în detaliu: doi stâlpi identici și două grinzi orizontale identice sau două grinzi orizontale identice și două grinzi înclinate identice.
Cele două elemente a de cadru sunt țevi pătrate - în plan vertical și înclinat, stâlpi și grinzi (același element), respectiv b - în plan orizontal, grinzi.
Structura metalică mai conține două elemente de legătură, respectiv un conector r, Rândunica in profil transversal și un alt conector t în profil longitudinal care realizează legătura dintre stâlpi și grindă, respectiv dintre grinda transversală și grinda longitudinal.
Elementele de legătură sunt confecționate din tablă perforată plană, adică platbandă, prin perforarea și decuparea tablei, fără prelucrări prin sudură, spre deosebire de conectorii sau modul de îmbinare a stâlpilor și a grinzilor în cazul structurilor uzuale.
Structura metalică mai conține niște șuruburi identice M10, pentru fixarea conectorilor r și t de elementele a și b.
Stîlpii și grinzile sunt confecționate din țeavă pătrată, cu decupaje pe toate planurile ei.
Grinzile și stâlpii, deși au funcție constructivă diferită, sunt elemente identice, siameze și prezintă decupaje pe toată lungimea, acestea fiind dispuse simetric față de ambele capete, și anume perforațiile care se găsesc în prima jumătate a țevii se regăsesc dispuse identic în a doua jumătate, structura oferind astfel posibilitatea de:
- acoperire cu o gamă larga de materiale de tip tablă cutată sau ondulată, șindrilă bituminoasă sau șindrilă din lemn pe strat de astereală (OSB sau scândură);
- închidere perimetrală cu o gamă largă de materiale, de tip placaj OSB, tablă cutatăondulată, perforată, polistiren, panouri termoizolante.
- în timpul montajului, utilizatorul nu are dificultăți de orientare și de găsire a poziției potrivite datorită simetriei fiecărui element constructiv (perechea stâlp-grindă transversală, grindă longitudinală, conectorul r rândunică sau conectorul t).
CRISTEA Cristian
RO 135292 AO fixarea tuturor materialelor de învelite a structurii realizându-se cu șuruburi filetante, montajul este uscat cu unelte obișnuite.
Asamblarea structurii este foarte facilă, putând fi realizată cu o singură cheie tubulară de 17 pentru șuruburile M10 și necesitând o singură persoană cu abilitati tehnice rezonabile, urmând o succesiune de pași simpli.
Structura este portabilă după dezasamblare și poate fi reasamblată în altă locație.
Structura poate fi transportata pe bucăți de către o singură persoană.
CRISTEA Cristian
RO 135292 AO

Claims (1)

  1. REVENDICARE
    Structura metalică modulară pentru construcții ușoare, caracterizată prin aceea că, este formată din mai multe module (m) identice, fiecare modul (m) fiind format din patru ochiuri identice (o) de arii egale, dispuse în planuri diferite, fiecare ochi (o) fiind compus din două elemente (a) de cadru din țevi metalice pătrate în plan vertical și înclinat, stâlpi și grinzi și două elemente (b) de cadru în plan orizontal, grinzi și două elemente de legătură din platbandă, respectiv un conector (r) rândunică în profil transversal și un alt conector (t) în profil longitudinal, care realizează legătura dintre stâlpi și grindă, respectiv dintre grinda transversală și grinda longitudinal, fixarea conectorilor (r) și (t) de elementele de cadru (a) și (b) realizându-se cu niște șuruburi identice M10, structura metalică fixându-se de fundație sau de stratul suport cum ar fi radier beton armat, dale betonate sub stâlpi, sau grinzi tratate din lemn, dispuse transversal, cu ajutorul unor conectori (1).
ROA202100399A 2021-07-09 2021-07-09 Structură metalică modulară pentru construcţii uşoare RO135292B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202100399A RO135292B1 (ro) 2021-07-09 2021-07-09 Structură metalică modulară pentru construcţii uşoare

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202100399A RO135292B1 (ro) 2021-07-09 2021-07-09 Structură metalică modulară pentru construcţii uşoare

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO135292A0 true RO135292A0 (ro) 2021-11-29
RO135292B1 RO135292B1 (ro) 2023-09-29

Family

ID=78818987

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA202100399A RO135292B1 (ro) 2021-07-09 2021-07-09 Structură metalică modulară pentru construcţii uşoare

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO135292B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO135292B1 (ro) 2023-09-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE112011103142B4 (de) Containerartiger Systemstand für Innen-/Außenausstellung oder Innen-/Außenveranstaltung
SK8068Y1 (sk) Stavebný modulový rám
US20150132535A1 (en) Sandwich panel, method of building such a sandwich panel, a core of such a sandwich panel, and a building built of a plurality of such sandwich panels
EP0427414B1 (en) Arena structure
RO135292A0 (ro) Structură metalică modulară pentru construcţii uşoare
US6318043B1 (en) Shelter and shelter support members
EA021316B1 (ru) Строительный элемент с использованием волокнистого материала и строительная конструкция (варианты)
RU2506375C1 (ru) Полносборное здание замкнутого типа
US3861100A (en) Building member
DE19834344A1 (de) Gerippe für die Errichtung eines Gebäudes
FR2532352A1 (fr) Construction habitable individuelle en elements modulaires montee manuellement
US20080244992A1 (en) Hypershelter
DE1609522C3 (de) Wohneinheit aus metallischen Fertigteilen
JP5174786B2 (ja) 屋根組み用垂木ユニット、屋根組みブロック及び建物の屋根施工方法
Misra Know how of bamboo house construction
CN211851057U (zh) 一种景观廊架
GB2044830A (en) Latticed constructions
EP0435934A1 (en) PREFABRICATED BUILDING CONSTRUCTION KIT.
JP3039911U (ja) 梁なし小屋組
CN214090358U (zh) 一种便于运输组装的防水集成房屋
DE19537535A1 (de) Temporäres Unterkunftssystem mit einem Bodensystem, insbesondere für den Transport und die Verwendung in Not- und Behelfssituationen
RU2436920C1 (ru) Способ формирования сборно-разборных тентовых конструкций
CN106639378B (zh) 一种具有穿插结构的景观廊架
RU29546U1 (ru) Модульная система каркаса сооружения
FR2519668A1 (fr) Batiment autostable a un seul niveau realise a partir de composants prefabriques en beton cellulaire