RO134038B1 - Instalaţie de recuperat elemente componente de la izolatoare electrice compozite - Google Patents

Instalaţie de recuperat elemente componente de la izolatoare electrice compozite Download PDF

Info

Publication number
RO134038B1
RO134038B1 ROA201800797A RO201800797A RO134038B1 RO 134038 B1 RO134038 B1 RO 134038B1 RO A201800797 A ROA201800797 A RO A201800797A RO 201800797 A RO201800797 A RO 201800797A RO 134038 B1 RO134038 B1 RO 134038B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
insulator
electrical
rod
hydraulic cylinder
fixed
Prior art date
Application number
ROA201800797A
Other languages
English (en)
Other versions
RO134038A2 (ro
Inventor
Daniel Popescu
Original Assignee
Daniel Popescu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Daniel Popescu filed Critical Daniel Popescu
Priority to ROA201800797A priority Critical patent/RO134038B1/ro
Publication of RO134038A2 publication Critical patent/RO134038A2/ro
Publication of RO134038B1 publication Critical patent/RO134038B1/ro

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29BPREPARATION OR PRETREATMENT OF THE MATERIAL TO BE SHAPED; MAKING GRANULES OR PREFORMS; RECOVERY OF PLASTICS OR OTHER CONSTITUENTS OF WASTE MATERIAL CONTAINING PLASTICS
    • B29B17/00Recovery of plastics or other constituents of waste material containing plastics
    • B29B17/02Separating plastics from other materials
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/50Reuse, recycling or recovery technologies
    • Y02W30/62Plastics recycling; Rubber recycling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Separation, Recovery Or Treatment Of Waste Materials Containing Plastics (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Fixed Capacitors And Capacitor Manufacturing Machines (AREA)
  • Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)

Description

Invenția se referă la o instalație de recuperat elementele componente de la izolatoarele electrice compozite uzate folosite la liniile electrice de înaltă tensiune, și anume: anvelopa de caucicuc siliconic, tija centrală și conexiunile electrice.
Este cunoscut un procedeu de recuperare a componentelor din izolatoarele electrice compozite uzate RO 130335 A2 care constă din realizarea a trei operații de strunjire circulară și a șase frezări axiale în cauciucul siliconic, iar decopertarea cauciucului siliconic se face prin patru operații distincte utilizând două scule așchietoare specializate semicirculare.
Acest procedeu prezintă dezavantajul că necesită multe operații de așchiere realizate pe diferite mașini unelte universale, având ca efect o productivitate scăzută.
Se mai cunoaște un document FR 2911811 (A1) care se referă la un dispozitiv pentru dezizolarea cablurilor electrice. Dispozitivul 1 cuprinde o unealtă de tăiere rotativă circulară 7 montată mobil pe una dintre fălcile 3, 4 care delimitează o carcasă 5 pentru trecerea unui corpu alungit 2. Unealta de tăiere este condusă în deplasare între o poziție de tăiere în care o muchie de tăiere 9 a acesteia este extinsă în retragerea sau ieșirea din carcasa 5 și o poziție de tăiere în care muchia este extinsă într-o proiecție în interiorul carcasei. Unealta de tăiere este condusă între o poziție de tăiere circulară în care muchia este ortogonală de-a lungul unei axe longitudinale a corpului alungit 2 și o poziție de tăiere longitudinală în care muchia este paralelă de-a lungul axei corpului. Fixarea corpului se realizează cu una dintre fălci care are mijloace de centrare și susținere a corpului alungit 2. Această falcă are un profil transversal în formă de V, fețele interne ale V-ului constituind suprafața de sprijin și de primire a corpului alungit 2. Aceste fețe interioare sunt formate din niște role 23 montate liber să se rotească. Vizavi de suprafețele de sprijin formate de falca 4, este prevăzută o suprafață de sprijin a corpului alungit 2 formată pe falca 3. În acest caz, această suprafață de rezemare este formată dintr-un tren de role 24, de asemenea montate liber în rotație pe respectiva falcă 3. Odată ce corpul alungit 2 a fost introdus în respectivul pasaj și așezat axial în acesta, fălcile 3 și 4 sunt apropiate și imobilizate într-o poziție în care prind corpul alungit 2. În această poziție, muchia de tăiere 9 a unealta de tăiere 7 se extinde în spate sau la același nivel cu carcasa 5. Unealta de tăiere 7 este apoi poziționată în poziția de tăiere care urmează să fie efectuată. Unealta de tăiere 7 este deplasată prin rotirea unui mâner pentru a pătrunde în carcasa 5 menționată și a tăia materialul care constituie suprafața corpului alungit 2. Odată ce adâncimea de tăiere a fost reglată, această adâncime de tăiere fiind în funcție de nivelul de penetrare a muchiei tăietoare a unealtei de tăiere 7, poate începe operația de tăiere propriu-zisă. Unealta de tăiere 7 este apoi antrenat în rotație de un arbor 12 în angrenare directă cu unealta de tăiere 7.
Mai este cunoscut documentul EP 0509192 (A1) care se referă la un dispozitiv pentru tăierea și decuparea cablurilor electrice într-o mașină de prelucrare a cablurilor. Dispozitivul este prevăzutt cu niște lamele 44 de decupare 45 dispuse în două suporturi de lamă 42, 43, la o distanță fixă D de lama de decupare 44 și sunt scurtate în raport cu acestea astfel încât numai cablul să fie tăiat în timpul unei prime curse de lucru. O unitate de tragere, trage capetele cablului înapoi de la punctul de separare la lungimea de dezipare dorită, după care izolația este tăiată în timpul celei de a doua cursă de lucru, iar deșeurile de izolație sunt scoase în timpul unei mișcări de retragere ulterioară a capetelor de cablu cu cuțitele de decupat închise.
Este cunoscută o sculă specializată de decopertat cauciuc siliconic de pe izolatoarele electric compozite (A 2018 00403/07.06.2018) compusă dintrun disc de bază pe care sunt montate celelalte componente, respectiv patru cuțite montate în niște canale radiale executate în discul de bază, un disc de fixare cuțitelor și niște șuruburi pentru fixarea componentelor între ele.
Procedeul de decopertare cu scula specializată de decopertat prezintă dezavantajul 1 că aceasta trebuie montată pe o mașină unealtă care să îi asigure o deplasare axială în raport cu axa izolatorului electric compozit, după ce conexiunile electrice de pe acesta au 3 fost îndepărtate prin smulgere pe un alt utilaj.
Problema tehnică obiectivă pe care o rezolvă invenția este de a realiza o instalație5 specializată care concentrează operațiile tehnologice de recuperare a celor trei elemente componente ale izolatorului electric.7
Instalația de recuperat elementele componente de la izolatoarele electrice compozite uzate, conform invenției, înlătură dezavantajele menționate prin aceea că este compusă9 dintr-un prim post de lucru utilizat pentru extragerea unei conexiuni electrice de la un izolator, un al doilea post de lucru folosit pentru decopertarea anvelopei de cauciuc siliconic uzate 11 și o unitate hidraulică de comandă montate pe o structură metalică de susținere.
Postul de lucru utilizat pentru extragerea unei conexiuni electrice de la un izolator 13 este compus dintrun cilindru hidraulic orizontal montat într-un suport de susținere și un suport de prindere în care este montată o ureche de prindere, în capătul tijei cilindrului fiind montată 15 o a doua ureche de prindere, cel de-al doilea post de lucru este compus dintrun cilindru hidraulic vertical în a cărui tijă este montată o a treia ureche de prindere, fixat pe un suport 17 de susținere, și un suport în care este montată o sculă specializată prevăzută cu cuțite radiale de decopertat. La primul post de lucru izolatorul electric compozit se prinde cu 19 capetele în cele două urechi de prindere și prin deplasarea pistonului cilindrului orizontal se extrage tija dintro conexiune electrică. La al doilea post de lucru conexiunea electrică rămasă 21 fixată în tija centrală se montează în urechea de prindere, iar capătul liber al tijei se fixează între cuțitele de tăiere radiale ale sculei de decopertat, relizându-se desprinderea caucicului 23 siliconic sub formă de fâșii longitudinale de pe tija centrală a izolatorului electric la deplasarea în jos a pistonului. 25
Instalația de recuperat elementele componente de la izolatoarele electrice compozite uzate, conform invenției, prezintă următoarele avantaje: 27
- se elimină operațiile preliminare de strunjire și frezare executate asupra cauciucului siliconic; 29
- se reduce numărul de scule așchietoare utilizate în procesul tehnologic;
- crește productivitatea operațiilor tehnologice prin reducerea timpilor de separare 31 a tijei de conexiunile electrice ale izolatorului, a timpului de decopertare și a timpilor auxiliari.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig.1...7, care 33 reprezintă:
- fig. 1, vedere de ansamblu a instalației de recuperat izolatoarele electrice compozite 35 uzate;
- fig. 2, post de lucru pentru extragerea unei conexiuni electrice a izolatorului; 37
- fig. 3, post de lucru pentru decopertarea anvelopei de cauciuc siliconic uzate;
- fig. 4, structura metalică de susținere a instalației;39
- fig. 5, centrala hidraulică de comandă;
- fig. 6, scula specializată de decopertat;41
- fig. 7, izolatorul electric compozit și elementele sale componente.
Instalația de recuperat elementele componente de la izolatoarele electrice compozite,43 conform invenției, este compusă dintr-un post A de lucru utilizat pentru extragerea unei conexiuni electrice a izolatorului, un alt post B de lucru folosit pentru decopertarea anvelopei 45 de cauciuc siliconic uzate și o unitate C hidraulică de comandă, montate pe o structură metalică de susținere. 47
Postul A de lucru este compus dintrun cilindru 1 hidraulic orizontal montat într-un suport 2 de susținere, o ureche 3 de prindere, montată în capătul tijei cilindrului 1 hidraulic orizontal în care se fixează, prin intermediul unui bolț, o conexiune electrică dintrun capăt al izolatorului electric compozit, și un suport 4 de prindere în care este montată o a doua ureche 3 de prindere, în care se fixează, prin intermediul unui bolț, conexiunea electrică din celălalt capăt al izolatorului electric compozit. Prin alimentarea cu ulei sub presiune a cilindrului 1 hidraulic orizontal are loc deplasarea tijei sale, în sensul scurtării acesteia, până când se realizează extragerea tijei centrale a izolatorului electric din conexiunea electrică.
Postul B de lucru este compus dintrun cilindru 5 hidraulic, vertical, care are montat în capătul tijei sale o a treia ureche 3 de prindere, un suport 6 de susținere în care este fixat cilindrul 5 hidraulic vertical, o sculă 7 specializată de decopertat prevăzută cu cuțite radiale, fixată pe placa de bază a suportului 6 și un cărucior 8 de colectare a deșeurilor. Conexiunea electrică rămasă fixată în tija centrală a izolatorului electric se montează în urechea 3 de prindere fixată în capătul tijei cilindrului 5 hidraulic vertical, capătul liber al tijei centrale a izolatorului poziționându-se între cuțitele de tăiere radiale ale sculei 7 specializate de decopertat. Prin alimentarea cilindrului 5 hidraulic vertical cu ulei sub presiune are loc deplasarea tijei acestuia în jos, cuțiele radiale ale sculei 7 specializate de decopertat pătrund în anvelopa de caucicuc siliconic desprinzând sub formă de fâșii longitudinale cauciucul de pe tija centrală a izolatorului electric, aceasta trecând printrun alezaj a realizat în structura metalică de susținere a instalației. La sfârșitul cursei are loc inversarea sensului de mișcare a tijei cilindrului 5 hidraulic vertical, după care fâșiile de cauciuc siliconic sunt conduse spre căruciorul 8 de colectare deșeuri.
Ultima operație realizată pe instalație este aceea de a separarea conexiunii electrice rămase de pe tija centrală a izolatorului electric, care se face la un alt post de lucru separat nereprezentat pe desene.
Alimentarea cilindrului 1 orizontal și a celui vertical 5 de la unitatea hidraulică de comandă C se face prin niște conducte 9, respectiv 10.

Claims (3)

  1. Revendicări 1
    1. Instalație de recuperat elementele componente de la izolatoare electrice compozite 3 uzate, caracterizată prin aceea că este alcătuită dintr-o structură metalică de susținere pe care sunt montate un post (A) de lucru utilizat pentru extragerea unei conexiuni electrice a 5 izolatorului, un alt post (B) de lucru, folosit pentru decopertarea anvelopei de cauciuc siliconic uzate, și o unitate (C) hidraulică de comandă. 7
  2. 2. Instalație de recuperat elementele componente de la izolatoare electrice, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, postul de lucru (A) este compus dintr-un cilindru (1) 9 hidraulic orizontal, montat într-un suport (2) de susținere, o ureche (3) de prindere, montată în capătul tijei cilindrului hidraulic orizontal (1), în care se fixează, prin intermediul unui bolț, o 11 conexiune electrică dintr-un capăt al izolatorului electric compozit, și un suport (4) de prindere în care este montată o a doua ureche (3) de prindere, în care se fixează, prin intermediul unui 13 bolț, conexiunea electrică din celălalt capăt al izolatorului electric compozit, în vederea separări tijei centrale de conexiunile electrice ale izolatorului, extragerea tijei centrale a izolatorului 15 electric din conexiunea electrică realizând-se prin deplasarea tijei cilindrului (1) hidraulic orizontal când acesta este alimentat cu ulei sub presiune. 17
  3. 3. Instalație de recuperat elementele componente de la izolatoare electrice, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, postul (B) de lucru, pentru decopertarea cauciucului 19 siliconic, este compus dintr-un cilindru (5) hidraulic vertical care are montat în capătul tijei sale o a treia ureche (3) de prindere în care se fixează, cu ajutorul unui bolț, conexiunea electrică 21 rămasă în tija centrală a izolatorului, un suport (6) de susținere în care este fixat cilindrul (5) hidraulic vertical, o sculă (7) specializată de decopertat prevăzută cu cuțite radiale între care se 23 introduce capătul liber al tijei centrale a izolatorului, fixată pe placa de bază a suportului (6) și un cărucior (8) de colectare a deșeurilor, decopertarea realizându-se prin deplasarea în jos a 25 tijei cilindrului hidraulic vertical (5) când acesta este alimentat cu ulei sub presiune, fâșiile de cauciuc siliconic fiind conduse spre căruciorul de colectare deșeuri (8). 27
ROA201800797A 2018-10-12 2018-10-12 Instalaţie de recuperat elemente componente de la izolatoare electrice compozite RO134038B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800797A RO134038B1 (ro) 2018-10-12 2018-10-12 Instalaţie de recuperat elemente componente de la izolatoare electrice compozite

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800797A RO134038B1 (ro) 2018-10-12 2018-10-12 Instalaţie de recuperat elemente componente de la izolatoare electrice compozite

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO134038A2 RO134038A2 (ro) 2020-04-30
RO134038B1 true RO134038B1 (ro) 2023-10-30

Family

ID=70413696

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201800797A RO134038B1 (ro) 2018-10-12 2018-10-12 Instalaţie de recuperat elemente componente de la izolatoare electrice compozite

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO134038B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO134038A2 (ro) 2020-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN104600919B (zh) 电动机定子绕组漆包线与铁芯分离装置及分离方法
CN107359559B (zh) 一种可调节电缆剥皮装置
CN103231248A (zh) 全自动切管倒角机
CN111697497B (zh) 电缆绝缘皮剥离设备
CN103414127B (zh) 电梯线缆剥皮装置及剥皮工艺
RO134038B1 (ro) Instalaţie de recuperat elemente componente de la izolatoare electrice compozite
CN102909426A (zh) 一种半自动下管机
CN110086125A (zh) 一种吸尘器空心螺旋通电软管的剥皮装置及其应用方法
CN210779851U (zh) 一种电缆绝缘层加工用自动截断装置
CN219786846U (zh) 一种具有自动上料机构的套丝机
CN217362126U (zh) 一种便捷式切线机
CN116316301A (zh) 一种中大型电缆剥皮装置
CN105591321A (zh) 线缆脱皮装置
CN101508130B (zh) 半圆旋切机
CN104308898A (zh) 一种竹筒切割打磨两用机
CN112217154B (zh) 一种供电公司用大直径电缆剥皮机和剥皮方法
CN202824817U (zh) 一种半自动下管机
CN208297771U (zh) 一种光缆护套剥离装置
SG10201709318VA (en) Method for cutting machining of turbine blades
CN110379572B (zh) 废旧电缆剥皮回收一体机
CN203343526U (zh) 一种切割机
CN203660431U (zh) 一种具有限位功能的电缆自动剥皮机
CN111769486B (zh) 电缆保护套切割刀具及具有该刀具的切割机构
CN206527348U (zh) 内六方加工装置及走心机
CN101372107A (zh) 碳纤维管裁切机